Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [02] ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [04] ΠΑΤΕΝ: Η ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
  • [05] ΑΔΕΙΟΙ ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΤΟΥ ΟΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [06] ΣΤΗΝ.... ΑΓΓΛΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ
  • [08] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΑΣΤΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΪΖΕΡΣΛΑΟΥΤΕΡΝ
  • [09] ΤΟ ΣτΕ ΖΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [10] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [11] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [12] ΤΟ ΝΑΤΟ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [13] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ"
  • [14] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΡΩΣΙΑ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΒΑΝΟΦ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΥΛΟΥ
  • [16] ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΪΟΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΙΝΚΑ
  • [17] ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ...ΜΕΛΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
  • [18] ΜΕ "ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ" ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • [19] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ
  • [20] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [21] ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ"
  • [22] ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΡΕΝΩΝ
  • [23] Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ
  • [24] Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ

  • [01] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    Εκπρόσωποι της σερβικής αντιπολίτευσης κάλεσαν τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, στενό συνεργάτη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Σερβίας.

    "Ζητάμε από τον Μιλουτίνοβιτς να παραιτηθεί και να προκηρύξει αμέσως πρόωρες εκλογές στη Σερβία", είπε ο Ζόραν Ζίβκοβιτς στέλεχος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας απευθυνόμενος στο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί μπροστά από την Ομοσπονδιακή Βουλή.

    Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επικοινώνησε με τον Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος είπε ότι "αναμένει να πάρει θέση ο Μιλόσεβιτς" για την πολιτική κρίση.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση ή ανακοίνωση από αξιωματούχους της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, αλλά και από το στρατό, για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ανακήρυξε τον Κοστούνιτσα "εκλεγμένο πρόεδρο" της Γιουγκοσλαβίας.

    Επίσης δεν υπάρχουν πληροφορίες για το που βρίσκεται ο Μιλόσεβιτς, αν και ένας από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης ο Ζόραν Τζίντζιτς είπε ότι βρίσκεται στην πόλη Μπορ, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία.

    Κ.Γ.

    [02] ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2000 (16:56 UTC+2)

    Της Βάσως Κουτσούμπα

    Σε θετική κατεύθυνση οδεύουν οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας ότι ανοίγει νέα σελίδα για την γείτονα χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

    Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στις χθεσινές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία επισήμανε την ικανοποίησή του για τη δικαίωση της ελληνικής πολιτικής, λέγοντας ότι ο ρόλος της Ελλάδας αποδείχθηκε χρήσιμος. Από την πρώτη στιγμή, είπε, είχαμε διαφωνήσει με τις επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία και με την παραπομπή του προέδρου Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο.

    Υπογράμμισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να χειριστούν με υπευθυνότητα την κρίση στην περιοχή έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια τέτοια μετάβαση στη νέα εποχή.

    Όσον αφορά την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των οικείων του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και πως η χώρα μας σε επικοινωνία με αυτές θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευθετηθεί το θέμα. Πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει χώρα υποδοχής ατόμων για πολιτικό άσυλο και ότι θα κινηθούμε στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Η Ελλάδα, είπε, δεν προσφέρει το έδαφος και τα αεροδρόμιά της για τον κ. Μιλόσεβιτς και άλλους παράγοντες".

    Για τον κ. Κοστούνιτσα ανέφερε ότι έχει την αναγνώριση των Ευρωπαίων ηγετών και του Ρώσου προέδρου, είναι αξιόπιστος συζητητής και από το μήνυμά του έδειξε πως έχει συναίσθηση των ευθυνών του.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι, λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη γείτονα χώρα.

    Τέλος, αναφερόμενος στους Έλληνες φοιτητές που ζουν στη Γιουγκοσλαβία είπε ότι η πρεσβεία μας έχει συνεχή επικοινωνία μαζί τους.

    [03] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:22 UTC+2)

    Την πρόθεση του να παραμένει στην ενεργό πολιτική σκηνή της Γιουγκοσλαβίας, ως ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξέφρασε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ μετά από συνομιλίες που είχε το μεσημέρι με τον Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Ιβανόφ παραδέχθηκε ότι είχε συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς, ο οποίος ζήτησε να αποφευχθεί η χρήση βίας για την επίλυση της κρίσης μετά τις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Ιβανόφ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Μιλόσεβιτς, ο τελευταίος τόνισε ότι επιθυμεί την επίλυση της κρίσης ειρηνικά και την αποφυγή χρήσης βίας.

    Ο κ. Ιβανόφ είχε συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς σε μια προσπάθεια της Μόσχας για επίλυση του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Η Μόσχα και οι δυτικές κυβερνήσεις αναγνώρισαν τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα ως νικητή των εκλογών και νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο.Κ.

    [04] ΠΑΤΕΝ: Η ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:16 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσει σύντομα να διοχετεύει οικονομική βοήθεια στη Σερβία χωρίς να περιμένει την προσαγωγή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Κρις Πάτεν.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Πάτεν, ο οποίος επιτηρεί τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε. για τα Βαλκάνια, είπε ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σερβία θα αρχίσει άμεσα, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις και γίνουν επιτόπιες εκτιμήσεις για τις μακροχρόνιες ανάγκες της χώρας.

    "Αν ο κ. Μιλόσεβιτς φύγει έως τη Δευτέρα, και αν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφασίσει ότι πρέπει να άρουμε τις κυρώσεις, τότε θα είναι σε θέση να αρχίσει την παροχή βοήθειας και να διευθετήσει ορισμένα ζητήματα τεχνικής φύσης", τόνισε ο κ. Πάτεν.

    Η άμεση παροχής βοήθειας, σύμφωνα με τον Επίτροπο της Ε.Ε. δεν προϋποθέτει την παράδωση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από τον Κοστούνιτσα - κάτι που ο ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει.

    Ωστόσο σε τηλεφωνική συνομιλία από το Εδιμβούργο με δημοσιογράφους κατέστησε σαφές ότι ο στόχος του Κοστούνιτσα για συμφωνία σύνδεσης της Ε.Ε. με τη Γιουγκοσλαβία θα εξαρτηθεί από το πως θα χειριστεί το θέμα των εγκλημάτων πολέμου.

    Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με οικονομολόγους της σερβικής αντιπολίτευσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε ότι για την ανόρθωση της Σερβίας απαιτούνται κεφάλαια ύψους 2,3 εκ. ευρώ (1,95 εκ. δολάρια) για τα επόμενα επτά χρόνια - διπλάσιο ποσό από αυτό που διαθέτει η Ε.Ε. για το Κοσσυφοπέδιο.

    Κ.Γ.

    [05] ΑΔΕΙΟΙ ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΤΟΥ ΟΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2000 (21:13 UTC+2)

    Αδειοι επέστρεψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι συρμοί του ΟΣΕ που είχαν αναχωρήσει για το Βελιγράδι, προκειμένου να μεταφέρουν φοιτητές που ενδεχομένως επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία γονέων των Ελλήνων φοιτητών στη Γιουγκοσλαβία, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συστήσει ειδικό σχέδιο απομάκρυνσης των φοιτητών, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

    Στο μεταξύ, οι γονείς Ελλήνων φοιτητών απέκλεισαν αργά χθες το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Λυσσαρίδη, από τον οποίο ζήτησαν την ασφαλή επιστροφή των παιδιών τους στην Ελλάδα και η μεταγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.

    [06] ΣΤΗΝ.... ΑΓΓΛΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2000 (21:11 UTC+2)

    Μπορεί ο Άρης να αντιμετωπίζει τη Κυριακή το Λεωνίδιο στην τελευταία αγωνιστική του κυπέλλου, όμως ούτε μια στιγμή προπονητής και παίκτες σκέφτονται το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το μυαλό τους είναι στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Ο προπονητής του κίτρινου συλλόγου, Μπάμπης Τεννές για το μεθαυριανό παιχνίδι με το Λεωνίδιο δήλωσε: "Για μας το παιχνίδι αυτό θα αποτελέσει μια καλή πρόβα και ευκαιρία να δούμε τις δυνάμεις μας. Σκεφτόμαστε το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Είναι ένα ντέρμπι, όμως σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε πολλά γιατί μας χωρίζουν πολλές ημέρες". Για τον συγκεκριμένο αγώνα κυπέλλου ο κ. Τεννές δεν θα έχει στην διάθεσή του, τους Παπαδόπουλο, Καραλιόπουλο και Χριστοδούλου.

    Στην Αγγλία θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι του Άρη για να μετάσχουν σε διεθνές συνέδριο το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ στο "Old Trafford". Το συνέδριο έχει τίτλο "business of soccer", το διοργανώνει η γνωστή εταιρία Deloitte & Touche υπό την αιγίδα της FIFA και ο Αρης θα εκπροσωπηθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο Τάσος Δημητρίου και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Βασίλη Παναγιωτάκη.

    Το συνέδριο αποτελεί μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και θα διαρκέσει δύο μέρες (9 και 10 Οκτωβρίου) με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ίντερ, της Γιουβέντους, του Άγιαξ, της Μπαρτσελόνα αλλά και άλλων ιστορικών σωματείων.

    "Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τους ορίζοντες της ΠΑΕ Άρης. Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τρέχουν και δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί θεατές. Η ιστορία του Άρη και η δυναμική του μας υποχρεώνουν να είμαστε παρόντες σε όλα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα" σχολίασε ο Τάσος Δημητρίου.

    [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

    Αγκυρα, 6 Οκτωβρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου δήλωσε ότι τα συμβόλαια εξοπλισμών ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ θα ακυρωθούν αν η Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων υιοθετήσει το κείμενο που θα αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

    Ο κ. Τσακμάκογλου είπε στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι αν το σχέδιο απόφασης υιοθετηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μπορώ να πω ότι τα σχέδια εξοπλισμών μεταξύ των δυο χωρών θα επηρεαστούν από αυτό.

    Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου υιοθέτησε την Τρίτη απόφαση που αναγνωρίζει τις σφαγές Αρμενίων που έγιναν μεταξύ του 1915-1923 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρά τις προειδοποιήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε η αποδοχή ενός τέτοιου κειμένου.

    Η Τουρκία, που έχει το μεγαλύτερο στρατό σε αριθμό στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μετά από αυτόν των ΗΠΑ σκοπεύει να δαπανήσει τεράστια κεφάλαια για να εκσυγχρονίσει τον στρατό της, απειλεί όμως τώρα να ακυρώσει τα συμβόλαια με τις ΗΠΑ.

    [08] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΑΣΤΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΪΖΕΡΣΛΑΟΥΤΕΡΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Το άγνωστο πάντα προβληματίζει.... Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται ο προπονητής του Ηρακλή, Γιάννης Κυράστας που πονοκεφαλιάζει να βρει ποια ενδεκάδα θα χρησιμοποιήσει ο νέος προπονητής της Καϊζερσλάουτερν, Αντρέα. Έτσι ο κυανόλευκος προπονητής δεν μπορεί να προβλέψει κάποια κίνηση του Γερμανού, αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα "κοουτσάρει" την νέα του ομάδα.

    Ανακοινώθηκε χθες από την διοίκηση στους παίκτες, δια στόματος του Γιάννη Κυράτσα, ότι από το πριμ των 500.000 δραχμών για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον τρίτο όμιλο του κυπέλλου θα τους αφαιρεθούν 100.000 σαν τιμωρία για την απόδοση και την ήττα κόντρα στον Αχαρναϊκό. Παράλληλα ο Έλληνας τεχνικός έκανε γνωστό σε όλους τους παίκτες ότι στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα, θα κάνει πολλές αλλαγές και θα χρησιμοποιήσει αρκετούς βασικούς που μέχρι τώρα σε είχαν μεγάλη συμμετοχή σε αγώνες.

    [09] ΤΟ ΣτΕ ΖΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Στρασβούργο, 6 Οκτωβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    "Οπως και με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η νίκη της δημοκρατίας στη Γιουγκοσλαβία ανοίγει μια νέα εποχή" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ενώ ζήτησε την άμεση δημιουργία κοινής με την Ε.Ε. στρατιωτικής δύναμης που θα βοηθήσει στη μετάβαση της Σερβίας στη δημοκρατία.

    "Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας έκανε την επιλογή του για ελευθερία, δημοκρατία και εξουσία του νόμου, που υποστηρίζουμε πλήρως. Πρόκειται για μία καθαρή λαϊκή νίκη κατά του αυταρχικού καθεστώτος. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα ιστορικό γεγονός, όπως της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, ανοίγοντας μία νέα εποχή για την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπης, εποχή που πιστεύω ότι θα μετατρέψει τη χώρα σε μία δημοκρατία στηριζόμενη στον πλουραλισμό και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" τόνισε ο Σβίμερ.

    "Ετοιμάζουμε συγκεκριμένες προγραμαμτικές προτάσεις και προσωπικά είμαι έτοιμος να τις συζητήσω με την Ε.Ε. και τη νέα κυβέρνηση του Βελιγραδίου το συντομότερο δυνατό" είπε ο Σβίμερ σε ανακοινωθέν του που εκδόθηκε στο Στρασβούργο.

    "Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να βοηθήσει αυτή τη χώρα με οποιονδήποτε τρόπο να πετύχει το στόχο της", επεσήμανε ο γενικός γραμματέας και απηύθυνε έκκληση για συγκράτηση όλων των πλευρών στη Γιουγκοσλαβία, προτρέποντας αποφυγή της βίας. "Καλώ το γιουγκοσλαβικό στρατό και την αστυνομία να επιτρέψουν στον εκλεγμένο από το λαό πρόεδρο να αναλάβει την εξουσία με ομαλό τρόπο" είπε συγκεκριμένα.

    Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, Ράσελ Τζόνστον, συνεχάρη το σερβικό λαό για τη νίκη του στον αγώνα για δημοκρατία και υποστήριξε ότι ο Μιλόσεβιτς έχασε με τον τρόπο που χάνουν όλοι οι δικτάτορες "με ντροπή, μίσος από τον ίδιο τον λαό του και με περιφρόνηση από την παγκόσμια κοινότητα". Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα για την πολιτική και οικονομική υποστήριξη του Συμβουλίου, με στόχο να δημιουργήσει "μία νέα κοινωνία, ελεύθερη, ανεκτική και συμφιλιωμένη με τους γείτονές της".

    Σημειώνεται ότι η μόνιμη επιτροπή του Συμβουλίου θα συσκεφθεί στις 9 Νοεμβρίου για τη σύναψη σχέσεων ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την 41μελή του συνέλευση, ενώ η Επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων του ΣτΕ σε σημερινή συνεδρίαση ενέκρινε δήλωση για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

    [10] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 6 Οκτωβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Ξ Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλος κάλεσε τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας Νέμποϊσα Πάβκοβιτς να αναγνωρίσει τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα ως Ανώτατο Διοικητή του Στρατού και πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

    "Απευθύνω έκκληση σε σας και τα μέλη του Στρατού να δημοσιοποιήσετε ότι αναγνωρίζετε ό,τι αναγνώρισε ήδη ο λαός και ο δημοκρατικός κόσμος, τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα ως πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας του Στρατού", επισήμανε ο Πατριάρχης Παύλος σε ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Πάβκοβιτς.

    "Μία τέτοια χειρονομία δεν θα θεωρηθεί ότι τάσσεστε με μία πλευρά, αλλά ότι παραμένετε στο πλευρό του λαού, ο οποίος επιθυμεί αλήθεια, δικαιοσύνη και κυριαρχία των νόμων", τόνισε.

    Κ.Γ.

    [11] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, υποστήριξε ότι το αποτελέσμα των εκλογών στη γειτονική χώρα και η λαϊκή κινητοποίηση θα πρέπει να ενισχύσουν τις δυνάμεις που επιθυμούν τον πραγματικό εκδημοκρατισμό, την ανεξαρτησία και την ανάπτυξη της Γιουγκοσλαβίας.

    [12] ΤΟ ΝΑΤΟ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βρυξέλλες, 6 Οκτωβρίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ χαιρέτησε σήμερα την νίκη του Βόισλαβ Κοστούνιτσα στις προεδρικές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Μαρκ Λάιτι ανέφερε ότι η Συμμαχία χαιρετά τις δημοκρατικές αλλαγές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και την εκλογή του νέου προέδρου.

    Ο κ. Λάιτι είπε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και πρόσθεσε ότι ο οργανισμός είναι μια συμμαχία δημοκρατικών χωρών που στηρίζουν τη σταθερότητα και τη δημοκρατία.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον μετρημένος στις δηλώσεις του είπε ότι ο λαός πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το επόμενο βήμα στην ιστορία της Σερβίας.

    Ο.Κ.

    [13] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ"

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε, αναφερόμενη στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ότι ο λαός πρέπει να βγάλει το συμπέρασμα πως "λαός οργανωμένος και ενωμένος κατά του ιμπεριαλισμού μπορεί να νικήσει".

    [14] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 6 Οκτωβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Τουλάχιστον δυο άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από είκοσι τραυματίστηκαν σε τρεις εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή Σταβροπόλ κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Τσετσενίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών.

    Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους που φέρεται να έχουν αναμειχθεί στην οργάνωση των τριών επιθέσεων, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από έκρηξη στο σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Πιατιγκόρσκ και τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

    Ακόμη μια γυναίκα σκοτώθηκε και είκοσι άτομα τραυματίστηκαν από δυο εκρήξεις η μια σε στάση λεωφορείου και η άλλη σε αγορά στην πόλη Νεβινομίσκ.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΒΑΝΟΦ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΥΛΟΥ

    Βελιγράδι, 6 Οκτωβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Με τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλο συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ στο πλαίσιο της ρωσικής πρωτοβουλίας για την επίλυση της γιουγκοσλαβικής πολιτικής κρίσης.

    Νωρίτερα ο κ. Ιβάνοφ αναγνώρισε την εκλογική νίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Πριν από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Παύλο είχε συνομιλίες με το αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας Νέμποϊσα Πάβκοβιτς, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

    Κ.Γ.

    [16] ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΪΟΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΙΝΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Περιοδικό, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και συνοδεύεται από κασέτα με πορνογραφικό περιεχόμενο, εμφανίστηκε στην αγορά, όπως καταγγέλει το ΙΝΚΑ, μετά τα πρόσφατα κρούσματα εμπορίας παιδικών προϊόντων και παιχνιδιών που αποδείχθηκαν ακατάλληλα για ανήλικους.

    Το ΙΝΚΑ κάνει λόγο για ένα ακόμη κρούσμα ασυδοσίας που επιβεβαιώνει "την ανυπαρξία φραγμών, κοινωνικών ανακλαστικών και εποπτείας της αγοράς" και ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

    Συγκεκριμένα, ζήτησε την άμεση κατάσχεση των συγκεκριμένων προϊόντων και την τιμωρία των κατασκευαστών, διανομέων και εμπόρων.

    [17] ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ...ΜΕΛΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

    Βόννη, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Οι γερμανικές επιχειρήσεις ...βιάζονται να δουν τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, προσδοκώντας σε μεγάλη ωφέλη κατά τη διαδικασία για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπόλοιποι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί δείχνουν έτοιμοι να άρουν τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, που σημαίνει ότι θα υπάρξει πακτωλός χρημάτων για επενδύσεις, οι Γερμανοί βιομήχανοι ...ανυπομονούν να βάλουν το χέρι στο "μέλι".

    Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, Μίχαελ Χαρμς, ο οποίος θεωρείται ειδικός σε θέματα των Βαλκανίων, ήταν κάτι περισσότερο από σαφής όταν δήλωσε -ενώ ακόμη δεν είχε ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο Βελιγράδι- ότι "μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αρθούν οι κυρώσεις, οι γερμανικές επιχειρήσεις θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα επιστρέψουν στη Γιουγκοσλαβία".

    Ο Χαρμς υπενθύμισε και την πρόσφατη δέσμευση του (Γερμανού) Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, Μπόντο Χόμπαχ, ότι μόλις ανατραπεί ο Μιλόσεβιτς θα αποδεσμευθεί ποσό 2,6 δισ. ευρώ, που θα δοθεί ως βοήθεια στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών σημειώνει ότι οι γερμανικές επενδύσεις θα αφορούν κυρίως στις υποδομές, δεδομένου και του γεγονότος ότι πάνω από το 50% των υπαρχόντων υποδομών στη Γιουγκοσλαβία έχει γερμανική προέλευση, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές τουλάχιστον θα χρειασθούν εκσυγχρονισμό.

    Κατά τα λοιπά, μεγάλες επενδύσεις αναμένεται να γίνουν στην υφαντουργία, και τη χημική και αγροτική βιομηχανία.

    [18] ΜΕ "ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ" ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Την ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων καταγράφουν ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και ο Μάνος Κοντολέων στο βιβλίο τους "Δόξα και Δάκρυ - Οι Ολυμπιακοί αγώνες από το 1896 έως τις μέρες μας" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη θα παρουσιαστεί στις 18 Οκτωβρίου στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" από τους συγγραφείς και την Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου.

    "Αιχμή του παγκόσμιου αθλητισμού υπήρξαν πάντοτε οι Ολυμπιακοί αγώνες. Ενας θεσμός που στην αρχαιότητα σταματούσε πολέμους και σήμερα δημιουργεί κάποιους από αυτούς. Στο "Δόξα και Δάκρυ" καταγράφουμε την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις άλλες εκφάνσεις του βίου μας. Ετσι όπως δεν την είδε ποτέ κανείς. Γιατί τίποτα δεν υπάρχει μόνο του, ξεκομμένο απ΄ όλα τα άλλα, χωρίς εξάρτηση, χωρίς σχέση, χωρίς συναρτήσεις. Οικονομία, πολιτική, κοινωνία, αθλητισμός, όλα είναι κομμάτια του ίδιου παγκόσμιου παζλ, της ίδια σκακιέρας. Με πολλή δόξα και άλλο τόσο δάκρυ" επισημαίνουν οι συγγραφείς του βιβλίου.

    Το βιβλίο αποτελείται από είκοσι έξι κεφάλαια κάθε ένα από τα οποία έχει τρία μέρη που αναφέρονται στα γεγονότα της τετραετίας πριν τους Ολυμπιακούς, στα γεγονότα των Ολυμπιακών και σε ένα μεμονωμένο μοναδικό στιγμιότυπο της κάθε διοργάνωσης που οι συγγραφείς θεώρησαν ότι αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς. Τοποθετεί την καταγραφή, τις επισημάνσεις, τα σχόλια και τα γεγονότα των σύγχρονων διοργανώσεων των Ολυμπιακών ανάμεσα στην σύνοψη των παγκόσμιων πολιτικοκοινωνικών δεδομένων των τετραετιών που χωρίζουν αλλά και ενώνουν τους αγώνες και στην ανάδειξη μιας και μόνης στιγμής ή προσωπικότητας της κάθε διοργάνωσης. Μπορεί να διαβαστεί ως τεκμηριωμένο αφήγημα, ως μονογραφία ή ως έρευνα αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως εγκυκλοπαιδικό σύγγραμμα.

    [19] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

    Βελιγράδι, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Η κρίση έχει πια τελειώσει και η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία τείνει να ομαλοποιηθεί δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα μετά την συνάντηση του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ.

    Ο κ. Κοστούνιτσα είπε χαρακτηριστικά ότι ο λαός νίκησε και η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία σταδιακά τείνει να ομαλοποιηθεί ενώ ευχαρίστησε τη Ρωσία γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης μετά τις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

    Ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας ανέφερε ότι αυτή είναι η τελευταία κρίση στην οποία το Βελιγράδι χρειάστηκε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και φιλικών χωρών όπως η Ρωσία.

    Ο.Κ.

    [20] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βουκουρέστι, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:44 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Σερβική Ενωση Ρουμανίας εκφράζει την ικανοποίησή της ''για τη σοφία των Σέρβων να κάνουν το πρώτο βήμα προς την ελευθερία και να φέρουν την ειρήνη στη χώρα'', ανακοίνωσε σήμερα ο Σλαβομίρ Γκβοζντένοβιτς, βουλευτής και εκπρόσωπος της Ενωσης.

    Ο κ. Γκβοζντένοβιτς είπε ότι όλοι οι Σέρβοι της Ρουμανίας είναι στο πλευρό του σερβικού λαού και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στο καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Ρουμανίας Τσαουσέσκου και του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

    [21] ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, θα εγκαινιάσει αύριο, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, την έκθεση με τίτλο "Ποιότητα ζωής", η οποία θα διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου.

    Η έκθεση έγινε πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και κατόπιν μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή, σημειώνοντας παντού τεράστια επιτυχία.

    Δεκαεννιά διαφανοσκόπια αποτυπώνουν τις δράσεις για την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την αναβάθμιση της περίθαλψης, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανασφάλεια των πολιτών, τον πολιτισμό, τον ελεύθερο χρόνο, τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας, τον αθλητισμό στην καθημερινή ζωή, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τους παλιννοστούντες κ.ά.

    Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη των πολιτιστικών δυνατοτήτων της κάθε περιοχής.

    A.Γ.

    [22] ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΡΕΝΩΝ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων θα γίνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη, εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων του ΟΣΕ στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για την Τρίτη.

    Την ημέρα της απεργίας θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες των κοινωνικών αναγκών, στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας, στον άξονα Θεσσαλονίκης - Δικαίων - Θεσσαλονίκης και στον άξονα Πειραιά - Πάτρας - Κυπαρισσίας - Καλαμάτας.

    Τη Δευτέρα δεν θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες που το δρομολόγιό τους περατώνεται την ημέρα της απεργίας.

    [23] Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ

    Σε υψηλούς τόνους και με κριτική στο κυβερνητικό έργο λέγοντας μάλιστα αρκετά στελέχη ότι το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα τέθηκε ακόμη και πρόταση για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καθώς και παραπλάνηση του κόσμου πριν από τις εκλογές.

    Πιο συγκεκριμένα, το μέλος της Κ.Ε. και βουλευτής Ιωαννίνων Βαγγ. Μαλέσιος εξέφρασε την απογοήτευσή του από το όλο πολιτικό κλίμα και υπογράμμισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

    Ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ζήτησε την διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ανατρέψει το υπάρχον κλίμα. "Ένα έκτακτο Συνέδριο θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, όλο το σύστημα, θα ζωντανέψει την οργάνωση και θα μπορέσουμε να συζητούμε πολιτικά και θα μπορέσουμε να λύσουμε δημοκρατικά, όλα τα προβλήματα που προκύπτουν" είπε χαρακτηριστικά.

    Για το θέμα της διαπλοκής είπε πως πρέπει να χτυπηθεί μιας και είναι ξένη προς την σοσιαλιστική ιδεολογία.

    Έντονη κριτική άσκησε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος κατηγορώντας κορυφαία στελέχη αλλά και όσους, όπως είπε, συγκροτούν την "παρέα του Πρωθυπουργού", οι οποίοι και θέλουν να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε μετάλλαξη. Κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πως άλλα έλεγε πριν από τις εκλογές και άλλα πράττει τώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν του είπαμε ότι θα ξεπουλήσουμε όλες τις ΔΕΚΟ. Μόλις πήραμε την Κυβέρνηση προχωρήσαμε σε ένα πρόγραμμα άκρως νεοφιλελεύθερο, ενώ αναρωτήθηκε ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Για την πρόσφατη ναυτική τραγωδία είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ο λαός αναμένει να αποδοθούν ευθύνες.

    Ο Γ. Δασκαλάκης έκανε λόγο για κατάσταση δραματική, οριακή, στην οποία βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση, τονίζοντας μάλιστα ότι "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρίση και το δυσμενέστερο κλίμα από το 1993 και μετά". Είναι μια κρίση βαθιά που οφείλεται όχι μόνο σε παραλείψεις και λάθη αλλά σε πολιτικές λογικέςς και πρακτικές, σε μια συνολική απαξιωτική πολιτική και ηθική στάση απέναντι στην κοινωνία.

    Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ομιλία του Αντ. Κοτσακά, ο οποίος και δήλωσε ότι μετά από 25 χρόνια νιώθει ξένος μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

    Από την πλευρά του ο γραμματέας του Οργανωτικού Μιχ. Νεονάκης τόνισε ότι ο λαός επικύρωσε στις τελευταίες εκλογές το πρόγραμμα και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

    "Χρειάζεται να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο" ανέφερε ο Χρ. Πρωτόπαππας και να προχωρήσουμε στις όποιες αλλαγές έχουμε αποφασίσει. Επισήμανε ότι δεν είναι ώρα για διαχωρισμούς. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα διαφορετικό, ένα κόμμα που να μας χωρά όλους. Ένα κόμμα που να ξεκουνάει τις δυνάμεις της κοινωνίας, που να φέρνει πιο κοντά τη νέα γενιά, που να συζητάει τις αλλαγές.

    Τέλος, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος άσκησε κριτική για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης τόσο στα θέματα των νέων εργασιακών σχέσεων αλλά και στο κοινωνικό πρόσωπο που έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

    [24] Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Εκκληση στους δικηγόρους να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους στους επιζήσαντες ναυαγούς και τους συγγενείς των θυμάτων του ναυάγιου του Σάμινα, περιορίζοντας στα κατώτατα όρια τις αμοιβές τους στις δίκες αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν απευθύνει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Αντώνης Ρουπακιώτης.

    Εξάλλου, καλεί τους Δικηγορικούς Συλλόγους να αναλάβουν την άσκηση ουσιαστικής εποπτείας και να αποκλείσουν ενδεχόμενες συμπεριφορές, οι οποίες δεν εναρμονίζονται με τον κοινωνικό ρόλο των δικηγόρων.

    Τονίζει, τέλος, ότι σε περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι στο ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" δεν μπορούν, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αντιμετωπίσουν τις ποινικές δίκες μπορούν να απευθυνθούν στους Δικηγορικούς Συλλόγους και να συμμετάσχουν στα προγράμματα νομικής βοήθειας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 7 October 2000 - 10:26:23 UTC