Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] Η Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
  • [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ
  • [04] ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Δ.ΤΑΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [05] ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΒΕΝΤΡΙΝ
  • [06] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ DEBATE ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [07] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
  • [08] Ο ΖΟΡΑΝ ΛΙΛΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ SPS
  • [09] ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΛΟΥΜΠΑΡΑ
  • [11] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ 1,5 ΔΙΣ. ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ!
  • [12] ΑΡΣΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΗΠΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
  • [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΙΣ 6-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
  • [14] ΝΔ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ
  • [15] ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ - ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΕ
  • [17] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [18] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [19] Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΤΡΙΝ - ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [21] ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [22] O ΜΙΛΟ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [23] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [24] ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

  • [01] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2000 (11:42 UTC+2)

    Σε υψηλά ποσοστά κυμαίνεται η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εργατουπαλληλικού κέντρου (ΕΚΘ) στα μεγάλα εργοστάσια (ΕΛΒΟ, ΑΓΝΟ, ΤΙΤΑΝ, ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ, ΑΜΣΤΕΛ, ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, ΧΕΝΙΝΓΚΕΡ κ.α.) η συμμετοχή είναι 100%, στον ΟΤΕ 80%, στα ΕΛΤΑ 70%, στο Δήμο Θεσσαλονίκης 60%, στον ΟΥΘ 95%, ενώ μεγάλη είναι η συμμετοχή και στις Τράπεζες.

    "Η απεργία είναι απολύτως επιτυχημένη, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Αβραμόπουλος και σημείωσε:"Προβλήματα υπάρχουν στους μικρούς βιοτεχνικούς χώρους, όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς υπάρχει ο φόβος της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων".

    "Το σημερινό μήνυμα των εργαζομένων προς την κυβέρνηση είναι πως τετελεσμένα γεγονότα, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η προώθηση δυσμενών λύσεων στο ασφαλιστικό, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την εργατική τάξη και βεβαίως ο αγώνας θα συνεχιστεί", υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος. Για τη συνέχεια επισήμανε πως τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος θα συνεδριάσουν, οι προτάσεις των εργαζομένων είναι σημαντικές δίνουν λύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση και η πλευρά των εργοδοτών θα ακούσουν την πραγματική ανάγκη που διατυπώνουν οι εργαζόμενοι.

    Στις 11 το πρωί έγινε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΕΚΘ στην οποία μίλησαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του εργατουπαλληλικού κέντρου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Θεόδωρος Κυριακίδης και ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιουπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) Δημήτρης Κίτσιος. Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφερεται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, αλλά αποτελούν μέσα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, μοιράζουν την ανεργία και τη φτώχεια σε περισσότερους εργαζόμενους και πλήττουν το εργατικό συνδικασλιστικό κίνημα. Τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και θα ακυρωθούν στην πράξη, στο βαθμό που το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα οργανώνει την αντίσταση του σε κάθε χώρο δουλειάς και συντονίσει την αγωνιστική του δράση.

    Οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται την πλήρη σταθερή ημερήσια απασχόληση, 35 ώρες με πενθήμερο χωρίς μείωση αποδοχών. Προωθούν τις θέσεις τους για πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, με επενδύσεις, αξιοποίηση των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Απαιτούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και ζητούν τη ουσιαστική προστασία των ανέργων με την επιδότηση τους στο 80% του μισθού.

    Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [02] Η Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2000 (11:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ελισάβετ Παπαζώη

    Δικαίωση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης για γεγραφική επέκταση της δραστηριότητας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης.

    Ο Επίτροπος κ. Πάττεν δήλωσε τη συμφωνία του με το αίτημα που έθεσε η ελληνική πλευρά για επέκταση της αρμοδιότητας του Οργανισμού στο σύνολο της επικράτειας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια (Κροατία, Βοσνία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, FYROM) το Συμβούλιο απασχόλησε το ενεργειακό πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και η κ. Παπαζώη σημείωσε ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος να εκβιάζει στο εξής η Σερβία το Κοσσυφοπέδιο με κλείσιμο της ενεργειακής στροφιγγας και η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες να βοηθήσει στην ανακούφιση της περιοχής. Μίλησε για την ανάγκη εκδημοκρατισμού, οικονομικής ανασυγκρότησης και σεβασμού των υπαρχόντων συνόρων ενώ αναφέρθηκε και στις Συμφωνίες Σύνδεσης και Σταθερότητας της Ελλάδας με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως έχει σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα σε δυο χρόνια η βοήθεια που δίδεται στα Δυτικά Βαλκάνια από τους πόρους για τις εξωτερικές δράσεις της Ε.Ε. και από 1,8 τρισ. έφτασε στα 5,5 τρισεκατομμύρια.

    [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2000 (10:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα- Ιγκόρ Ιβάνοφ

    Επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ. Ο ρώσος αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογο του, Γιώργο Παπανδρέου και το βράδυ με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν το κυπριακό και οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

    [04] ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Δ.ΤΑΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2000 (09:43 UTC+2)

    Στην Κέρκυρα συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, για να υπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

    Σύντομα επίσης αναμένεται για το ίδιο θέμα ο κ. Χρυσοχοϊδης να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση της Κέρκυρας είναι η συνέχεια των επισκέψεων του Ελληνα υπουργού σε Τίρανα και Σόφια.

    [05] ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΒΕΝΤΡΙΝ

    Βελιγράδι, 10 Οκτωβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα συζήτησε το θέμα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που βρίσκονται σε φυλακές της Σερβίας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Βελιγράδι με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Υμπέρ Βεντρίν.

    "Τόνισα στον κ. Βεντρίν ότι αναγνωρίζω πως πρόκειται για δύσκολο θέμα", δήλωσε ο Κοστούνιτσα και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι πρόσφυγες που θέλουν να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στους Σέρβους αγνοούμενους στην περιοχή".

    Υπενθυμίζεται ότι 950 και πλέον Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές της Σερβίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατηγορούνται για "τρομοκρατικές ενέργειες" και για συνεργασία με τον πρώην Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (KLA).

    Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, ζήτησε από τον Κοστούνιτσα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση στο θέμα, ενώ οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου υποστηρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή των Σέρβων στην περιοχή εάν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι κρατούμενοι.

    [06] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ DEBATE ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα "Οι τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων προέδρων και αντιπορέδρων των ΗΠΑ" θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα των δύο πρώτων debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ, Αλ Γκορ και Τζορτζ Μπους, και των αντιπορέδρων, Τζόε Λίμπερμαν και Ντικ Τσίνεϊ, αντίστοιχα.

    Στο πάνελ των ομιλιτών θα μετάσχει ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ, Τζον Κένινγκ, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, Ρίτσαρντ Τζάκσον, ο καθηγητής Ευγένιος Σκολνίκοφ και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, Ηλίας Κουκουσβέλης.

    [07] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Η Διεθνής Εμπορική Διαιτησία θα αποτελέσει το αντικείμενο διήμερου διεθνούς επιστημονικού - εκπαιδευτικού σεμιναρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

    Το σεμινάριο, του οποίου η θεματολογία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για επιχειρηματίες και νομικούς, διοργανώνουν το Ινστιτούτο Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (Δ.Ε.Ε.) και η Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Το πρόγραμμα του σεμιναρίου σχεδιάσθηκε έτσι ώστε να παρέχονται χρήσιμες γνώσεις γύρω από τη διεθνή εμπορική διαιτησία, η οποία αποτελεί έναν σύγχρονο και συνεχώς αναπτυσσόμενο τρόπο επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Ελληνες και ξένοι νομικοί θα αναλύσουν ειδικά θέματα, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα εμπορικής διαιτησίας, στο χώρο της ανατολικής Ευρώπης.

    Στόχος των διοργανωτών είναι, το σεμινάριο να αποτελέσει ένα μοναδικό φόρουμ διαλόγου σχετικά με την εμπορική διαιτησία για τη διευθέτηση διεθνών επιχειρηματικών διαφορών. Επιχειρηματίες, δικηγόροι και νομικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την εμπειρία διεθνών εμπειρογνωμόνων στη διαιτησία, συμπεριλαμβανομένων και των κατεξοχήν ειδικών που ασχολούνται με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των Κανόνων Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, θα αναλυθούν θέματα, όπως η προσαρμογή της διεθνούς διαιτησίας σε έναν κόσμο που αλλάζει, τα γενικά χαρακτηριστικά της διαιτησίας του ΔΕΕ, η διεθνής διαιτησία στην Ελλάδα.

    Μεταξύ των εισηγητών είναι ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαιτητικής Αρχής του ΔΕΕ Robert Briner, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Διαιτησίας Αγγελος Φουστούκος.

    Τη δεύτερη μέρα των εργασιών θα εξετασθούν ειδικότερα ζητήματα σε περιπτώσεις προσφυγής, διαδικαστικά θέματα, η διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας και η έκδοση απόφασης, όπως και η επιβολή διεθνών ή αλλοδαπών αποφάσεων διαιτησίας. Επισης, θα εξετασθεί η Διαιτησία στην ανατολική Ευρώπη και τα ειδικά προβλήματα που υπάρχουν.

    [08] Ο ΖΟΡΑΝ ΛΙΛΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ SPS

    Βελιγράδι, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Alexandra Trtica

    Τους λόγους της εκλογικής ήττας του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) και τις συνθήκες που τον οδήγησαν σε παραίτηση εξήγησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Vecernje Novosti" ξ Ζόραν Λίλιτς, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του SPS και πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος πριν από τις εκλογές.

    Πέρσι όταν έγινε ανασχηματισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας ο Ζόραν Λίλιτς αντικαταστάθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και ο Μιλόσεβιτς τον διόρισε σύμβουλό του για τις οικονομικές σχέσεις με το εξωτερικό. Μία εβδομάδα πριν από την αντικατάστασή του ο κ. Λίλιτς είχε ζητήσει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα και το Μαυροβούνιο. Είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή του με την ιδέα του αντιτρομοκρατικού αγώνα στο Κοσσυφοπέδιο και είχε ζητήσει άμεσες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

    "Θα ήταν τίμιο όλοι εκείνοι που συνέβαλαν στη δημιουργία της κατάστασης αυτής στο κόμμα να υποβάλουν την παραίτησή τους. Είναι πολλοί εκείνοι που θα μπορούσαν να φέρουν πίσω την εικόνα του παλιού SPS. Πάντα έλεγα ότι η επίλυση των προβλημάτων του κόμματος πρέπει να αναζητηθεί στο ίδιο το κόμμα. Η συνταγή είναι απλή. Πρέπει να απαλλαχθούμε από το βάρος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς και να επιστρέψουμε στους αρχικούς μας στόχους", τόνισε.

    Ο κ. Λίλιτς τόνισε ότι τα στελέχη του SPS από την ίδρυσή του εργάζονται για τα συμφέροντα της χώρας και ότι τα τελευταία χρόνια το κόμμα παραιτήθηκε από το αρχικό του πρόγραμμα και υποτάχθηκε στα συμφέροντα άλλων κομμάτων συμμετέχοντας σε περίεργες προεκλογικές συμμαχίες.

    "Αναφέρομαι ειδικά στη Γιουγκοσλαβική Αριστερά που είναι μία ενδιάφερουσα ένωση, αλλά ούτε στο όνομά της δεν προτάσσεται η λέξη κόμμα", είπε.

    Τόνισε ακόμη ότι τα προβλήματα ήταν υπαρκτά από τη διεξαγωγή των εκλογών σε επίπεδο δημοκρατιών και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν εγκατέλειψε το κόμμα και ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει στην επανίδρυσή του.

    Το γεγονός ότι στις πρόσφατες εκλογές έλαβε τόσους πολλούς ψήφους αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα που πρέπει να έχει τον πιο σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Σερβίας.

    "Το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να γίνει δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, επειδή εκεί είναι το μέλλον μας και όχι στην αυτοαπομόνωση, προς την οποία μας σέρνουν ορισμένοι άνθρωποι", σημείωσε και τόνισε την ανάγκη σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί.

    [09] ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Μπέρμινγκχαμ, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Ως "μεγάλη ευκαιρία" για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ την αλλαγή στη Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών μελών της συμμαχίας στο Μπέρμπινγχαμ της Βρετανίας.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει "ενισχυμένη συνεργασία" με τον νέο Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, όσον αφορά σε προβλήματα που προκάλεσαν οι κρίσεις στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο.

    Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση είναι η επιστροφή των προσφύγων, καθώς και η πλήρης εφαρμογή της στρατιωτικής συμφωνίας, την οποία ανακοίνωσε ο ΟΗΕ στο τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Η διεθνής κοινότητα θα κάνει ό,τι μπορεί για την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στις ευρω-ατλαντικές δομές", επεσήμανε ο κ. Ρόμπερτσον, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες στην περιοχή από τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, αλλά οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία, η KFOR και η SFOR αντίστοιχα, θα συνεχίσουν να προσφέρουν ασφάλεια και σταθερότητα για όσο χρειαστεί".

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΛΟΥΜΠΑΡΑ

    Βελιγράδι, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα επισκέφθηκε σήμερα τα ανθρακωρυχεία στη Κολουμπάρα για να ευχαριστήσει τους εργάτες που κατέβηκαν σε απεργία και στήριξαν τις δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Τanjug.

    Ο κ. Κοστούνιτσα σε ομιλία του ευχαρίστησε τους εργάτες γιατί στήριξαν τις δημοκρατικές αλλαγές και είπε ότι η Κολουμπάρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εξουσίας και στη πτώση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Οι εργάτες του ανθρακωρυχείου στη Κολουμπάρα, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Σερβίας κατέβηκαν σε απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου βοηθώντας την Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας να ρίξει το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Κοστούνιτσα που είχε συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν δήλωσε ότι το Παρίσι θα δώσει 130.000 δολάρια οικονομική βοήθεια προς τους ανθρακωρύχους στη Κολουμπάρα.

    Ο.Κ.

    [11] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ 1,5 ΔΙΣ. ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ!

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Ο αποκλεισμός του ΟΦΗ από τα Γιάννενα έχει θορυβήσει τον προπονητή του Ηρακλή, Γιάννη Κυράστα που έχει εστιάσει - πλέον - το ενδιαφέρον του μόνο στο σαββατιάτικο παιχνίδι με την συγκεκριμένη ομάδα. Ο κυανόλευκος προπονητής βλέπει σε βίντεο τον τρόπο που αγωνίζονται τα Γιάννενα, έτσι ώστε να είναι αρκετά διαβασμένος στο επικείμενο παιχνίδι του Καυταντζογλείου.

    Από την άλλη μικρή αναστάτωση προκαλούν στη διοίκηση της ομάδας η μη χρησιμοποίηση του των Φοφόνκα και Γκοϊκοβιτς, που σημειωτέον έχουν στοιχίσει περίπου 1,5 δις! Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Κυράστας αναφέρει απλά ότι δεν ταιριάζουν στο τρόπο παιχνιδιού του νέου Ηρακλή. Ωστόσο οι δύο παίκτες αποτέλεσαν επιλογές του ιδίου κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού.

    [12] ΑΡΣΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΗΠΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Ουάσιγκτον, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ αναμένεται να άρουν τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας εντός της εβδομάδας ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σιούαρτ είπε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα άρουν τις κυρώσεις εκτός από αυτές που ισχύουν για τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το περιβάλλον του.

    Η ΕΕ ήρε χθες σε πρώτη φάση το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας και το εμπάργκο στις πτήσεις του γιουγκοσλαβικού κρατικού αερομεταφορέα που είχαν επιβληθεί στο Βελιγράδι από το 1998.

    Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι αύριο θα προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας αλλά θα ισχύουν ακόμη τα μέτρα του Μιλόσεβιτς.

    O.K.

    [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΙΣ 6-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Μόσχα, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει στις 6 και 7 Νοεμβρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Μπλερ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα βρεθούν θέματα σχετικά με τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει επαφές και με Ρώσους αξιωματούχους, με τους οποίους θα συζητήσει διμερή θέματα.

    [14] ΝΔ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    "Στις συγκροτημένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη θεσμική θωράκιση της δημόσιας ζωής, την προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου, τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, η κυβέρνηση είτε σιωπά, είτε απαντά με ανέξοδους αφορισμούς και μικροκομματικές δημοκοπίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της πολιτικής απουσίας, της πόλωσης, του φανατισμού και των διχαστικών γραμμών", πρόσθεσε.

    Οπως ανάφερε, η Ελλάδα είναι μία, αυτή της μείζονος προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ισόρροπης ανάπτυξης. "Σε αυτή την προσπάθεια οι Ελληνες είναι ενωμένοι. Προσβλέπουν όμως στην υπεύθυνη στάση της πολιτείας", επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, τόνισε ότι δυστυχώς για τον τόπο, η κουρασμένη κυβέρνηση, έξι μήνες μετά τις εκλογές, αδυνατεί να κατανοήσει το ακριβές περιεχόμενο της λαϊκής ετυμηγορίας

    [15] ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ - ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε σε όλη τη χώρα από τις ακινητοποιήσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, λόγω της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας οι υπηρεσίες και τα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων οι μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά τις οποίες ακολούθησαν πορείες.

    Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν πανελλαδική απεργία με κοινές συγκεντρώσεις, στο Πεδίο του Αρεως στην Αθήνα, όπου οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μίλησαν στους συγκεντρωμένους, με βασικό ομιλιτή τον πρόεδρο της ΓΣΣΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Ο επικεφαλής της ΓΣΕΕ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει τις προτάσεις των εργαζομένων για την απασχόληση, να αυξήσει μισθούς και συντάξεις και ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν τις θέσεις των ασφαλισμένων. Μετά τη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στη Βουλή όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

    Στη Θεσσαλονίκη, σε μία από τις μεγαλύτερες μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στο κέντρο της πόλης προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω της πορείας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΘ, τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία ήταν υψηλά σε μεγάλα εργοστάσια, ενώ μικρότερα στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, τα ποσοστά δημοσίων υπαλλήλων, δασκάλων και καθηγητών, καθώς και των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση άγγιξαν το 50%.

    Ακινοτοποιημένα παρέμειναν τα αστικά λεωφορεία από τις 12.00 μέχρι τις 16.00, ενώ ο ΟΣΕ πραγματοποίησε ένα δρομολόγιο ανά προορισμό. Η Ολυμπιακή αναπροσάρμοσε το πρόγραμμα πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και τα νοσοκομεία εξυπηρετούσαν μόνο έκτακτα περιστατικά.

    Στην Ξάνθη η απεργία σημείωσε εξίσου υψηλά ποσοστά επιτυχίας στον ιδιωτικό τομέα και η πορεία των εργαζομένων είχε περισσότερη παλμό και όγκο από κάθε άλλη φορά.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΕ

    Σόφια, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βλαντιμίρ Κισιόφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έθεσε εκ νέου το θέμα της διαγραφής της Βουλγαρίας από τη "μαύρη" λίστα Σένγκεν και την απελευθέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους Βούλγαρους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ. Το θέμα δεν θέλησε να σχολιάσει ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος έλαβε μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Σύνδεσης. Την τελευταία λέξη επί του θέματος θα έχει πάντως η σύνοδος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, στο τέλος Νοεμβρίου.

    Το Συμβούλιο συνέστησε στη Σόφια την κατάρτιση επιπλέον μέτρων για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομ, για την πάταξη της διαφθοράς, καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα. Ακόμη, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Βουλγαρία θα πρέπει να εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του τομέα παραγωγής χάλυβα και

    να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα τις επιτρέψουν να αξιοποιήσει το διεθνές δάνειο

    για τον εκσυγχρονισμό των αντιδραστήρων 5 και 6 του Κοζλοντούι.

    Κ.Κ.

    [17] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Το τέλος του αγώνα της εθνικής μας ομάδας ελπίδων με την αντίστοιχη της Αλβανίας βρήκε δικαιωμένο τον ομοσπονδιακό προπονητή, Ανδρέα Μιχαλόπουλο. Η νίκη με 0-1 στα Τίρανα μπορεί να σταθεί καθοριστική η οποία παράλληλα να μας ανοίξει το δρόμο για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    "Ήταν μια νίκη που προήλθε μετά από πολύ ιδρώτα. Ήμασταν άτυχοι σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, και θα μπορούσαμε να σημειώσουμε περισσότερα γκολ. Ευτυχώς όμως, τέλος καλό, όλα καλά. Καταφέραμε και πήραμε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς που μας επιτρέπουν να βλέπουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον μας στον όμιλο. Δεν είχαμε το καθαρό μυαλό που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Χρειαζόμαστε ακόμη πολύ δουλειά για να φτάσουμε ψηλότερα", τόνισε λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης ο κ. Μιχαλόπουλος.

    Από την άλλη πλευρά ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ελπίδων της Αλβανίας Μπουγιάλ Κάσμι δεν μπορούσε να πιστέψει τον τρόπο με τον οποίο γνώρισε την ήττα η ομάδα του. "Οι παίκτες μου είχαν καλή απόδοση. Η εμφάνισή τους ήταν πολύ καλή και τους αξίζουν τα εύσημα. Θεωρώ ότι το πιο δίκαιο αποτέλεσμα ήταν η ισοπαλία, παρά τις πολλές ευκαιρίες που έχασε η Ελλάδα", επισήμανε.

    [18] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Γάζα, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Εντονη διπλωματική κινητικότητα επικρατεί σήμερα στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης, λίγες ώρες μετά την παράταση του τελεσίγραφου του Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής "η κατάσταση είναι υπό έλεγχο".

    Ο κ. Αναν υπέβαλε στον κ. Αραφάτ τις προτάσεις για την επίλυση της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή και τις ίδιες προτάσεις παρέθεσε και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί του

    Στη Συρία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ έχει μεταβεί ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μουσά, την ώρα που ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις από τη Γάζα.

    [19] Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Οι απόψεις που διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, στη Β' συνδιάσκεψη ελληνικών και τουρκικών Μ. Μ. Ε., περί δήθεν ύπαρξης στην Κύπρο "μιας αναντίρρητης πραγματικότητας, δύο χωριστών ανεξάρτητων κρατών" προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του Τουρκοκυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες αναφέρουν, επίσης ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως "αν γίνει δεκτή η πραγματικότητα αυτή, πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε εύκολα συμφωνία".

    Η "Οπταμ" κάνει μνεία της δήλωσης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, ότι "η λύση στην Κύπρο εξαρτάται από τα ενδιαφερόμενα μέρη".

    Σε άλλα δημοσιεύματά τους οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες σημειώνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα στείλει στην κατεχόμενη Κύπρο το ποσό των 15 τρισ. λιρών Τουρκίας για να αποζημιωθούν οι καταθέτες των "τραπεζών των οποίων η λειτουργία ανεστάλη από την κυβέρνηση και για να αντιμετωπιστούν άλλα οικονομικά προβλήματα".

    Κατά την "Κιπρις", οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέσα σε δυο-τρεις μήνες, ενώ η οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος, για "τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων" θα συνεχιστεί.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΤΡΙΝ - ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Alexandra Trtica

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει στον καθαρισμό του Δούναβη και στην κατασκευή των γεφυρών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των περσινών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, έδωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο κ. Βεντρίν είπε ότι με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ήρθε στο Βελιγράδι για να ενημερώσει τον κ. Κοστούνιτσα για την άρση των κυρώσεων.

    Οπως δήλωσαν οι κ.κ. Βεντρίν και Κοστούνιτσα εκτός από το εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου και την απαγόρευση διεθνών πτήσεων, ανακλήθηκαν και οι κυρώσεις που δεν επέτρεπαν την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

    Σύμφωνα με τον κ. Κοστούνιτσα στη διάρκεια της φιλικής συνομιλίας με τον κ. Βεντρίν έγινε αναφορά και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, το ζήτημα των Αλβανών που κρατούνται σε φυλακές της Σερβίας, καθώς και το θέμα των Σέρβων και Αλβανών αγνοουμένων.

    Ο κ. Κοστούνιτσα επανέλαβε ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1244, βάσει του οποίου το Κόσοβο είναι υπό την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας και το οποίο προβλέπει την επιστροφή του μη αλβανικού πληθυσμού στην επαρχία.

    Οι κ. Βεντρίν και Κοστούνιτσα απέκλεισαν το ενδεχόμενο το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου να απειλήσει τις δημοκρατικές εξελίξεις σε Σερβία και Μαυροβούνιο.

    Ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι όσα ήταν αδύνατα όλα αυτά τα χρόνια στις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου επιτεύχθηκαν μόνο σε δύο μέρες, ενώ πρόσθεσε ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας θα είναι παρόντες ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    [21] ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Alexandra Trtica

    Την κατάργηση του νόμου για τα Πανεπιστήμια ζήτησαν χθες οι καθηγητές και οι φοιτητές συμμετέχοντας στις μαχητικότερες μέχρι στιγμής κινητοποιήσεις.

    Με το νόμο αυτό που ψήφισε το 1998 η Βουλή της Σερβίας, καταργήθηκε η αυτονομία του Πανεπιστημίου και η εκλογή των ηγετικών σωμάτων, ακόμη και η στελέχωση του διδακτικού προσωπικού ελέγχονταν αποκλειστικά από τα κόμματα της κυβέρνησης - δηλαδή του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού SPS - JUL - SRS (Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα).

    Επίσης με την εφαρμογή του νόμου από το 1998 έως σήμερα, οι καθηγητές πολλών Πανεπιστημιακών Σχολών, αν και διεθνώς θεωρούνται διακεκριμένοι επιστήμονες, απολύθηκαν ως πολιτικά ακατάλληλοι, μετά την άρνησή τους να υπογράψουν ότι αποδέχονται το συγκεκριμένο νόμο, με τη μορφή εργασιακού συμβολαίου.

    Τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου που άλλαξαν χθες στην Πρυτανεία την οργάνωση του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου όρισαν προσωρινή διοίκηση και σήμερα συγκάλεσαν συνεδρίαση του νέου σώματος. Η Σύγκλητος συνέστησε τα Συνδικάτα ή οι απεργιακές επιτροπές το συντομότερο δυνατό να συγκαλέσουν συνελεύσεις των καθηγητών και να ορίσουν προσωρινές διοικήσεις στις Πανεπιστημιακές Σχολές.

    Οι καθηγητές ενημέρωσαν τους φοιτητές για τις αποφάσεις τους στη Φιλοσοφική Σχολή του Βελιγραδίου και στη συνέχεια οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έως τη Σερβική Βουλή ζητώντας από τους βουλευτές την κατάργηση του νόμου για το Πανεπιστήμιο.

    Οι Σχολές αντέδρασαν πολύ γρήγορα στην απόφαση της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου και έτσι το έκτακτο επιτελείο του Πανεπιστημίου Πολιτικών Επιστημών αντικατέστησε τον Κοσμήτορα Βλάντιμιρ Στάμπουκ, η Σχολή Καλών Τεχνών ζήτησε την αντικατάσταση του Κοσμήτορα Μόμτσιλο Αντόνοβιτς και ζήτησε την αλλαγή της Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Ράντιλα Μπακότσεβιτς και συγκρότησε προσωρινή διοίκηση.

    Ο Κοσμήτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Βλάικο Πέτκοβιτς υπέβαλε παραίτηση, ενώ προσωρινές διοικήσεις συγκροτήθηκαν στην Ηλεκτροτεχνική Σχολή, στη Φιλοσοφική και σε ορισμένες άλλες. Η συνέλευση των καθηγητών της Νομικής Σχολής ζήτησε την αποπομπή του Κοσμήτορα και του Εκτελεστικού και Ελεγκτικού Συμβουλίου της Σχολής.

    Κοινό αίτημα καθηγητών και φοιτητών είναι η κατάργηση του επίμαχου νόμου.

    Η Ενωση Φοιτητών Σερβίας ζήτησε από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και το υπουργείο Παιδείας μετά την εξεταστική περίοδο του Οκτωβρίου να υπάρχει πρόσθετη εξεταστική περίοδος. Υπέβαλε δε στην κυβέρνηση αίτημα για άμεση διακοπή της χρηματοδότησης του Φοιτητικού Συμβουλίου του Βελιγραδίου, το οποίο συγκροτείται από φοιτητές που πρόσκεινται στον πρώην κυβερνητικό συνασπισμό και επίσης τη δημοσιοποίηση έκθεσης με όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη χρηματοδότηση του Συμβουλίου την τελευταία δεκαετία.

    Επίσης ζητούν την επιστροφή καθηγητών, βοηθών καθηγητών και συνεργατών, οι οποίοι απολύθηκαν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

    Οι φοιτητές παρέδωσαν τα αιτήματά τους στη Σερβική Βουλή και στη συνέχεια συνοδεία μουσικών κατευθύνθηκαν στο προάστιο Ντέντινιε, όπου βρίσκεται η κατοικία του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Εκεί τους σταμάτησε η αστυνομία και τους ζήτησε να γυρίσουν πίσω, επειδή στην περιοχή κατοικούν ξένοι διπλωμάτες.

    [22] O ΜΙΛΟ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, που τραυματίστηκε χθες σε τροχαίο, θα βγει αύριο από το νοσοκομείο.

    Οπως δήλωσε ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου της Ποντγκόριτσα Μίογκραντ Πάβλιβιτς, "ο πρόεδρος Τζουκάνοβιτς αισθάνεται καλά, και θα φύγει αύριο από το νοσοκομείο για να επιστρέψει σπίτι του.

    Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, τραυματίστηκε μαζί με άλλα τρία άτομα σε τροχαίο ατύχημα στο δρόμο ανάμεσα στην πόλη Τσεντίγιε του κεντρικού Μαυροβουνίου και την Μπούντβα στην ακτή της Αδριατικής. Τραυματίστηκε ελαφρά στην πλάτη και στον αριστερό του αστράγαλο.

    [23] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί για την Σκόντα Ξάνθη ο Δημήτρης Ζωγραφάκης, μετά την αίτηση διακοπής συμβολαίου που έκανε η ομάδα της Θράκης.

    Η ΕΕΟΔΕΠ έκανε δεκτή την αίτηση για δίμηνη διακοπή συμβολαίου της ΠΑΕ Απόλλων Κρύας Βρύσης κατά του ποδοσφαιριστή, Σ. Γιαρικάνη.

    Δεκτές έγιναν οι προσφυγές των ποδοσφαιριστών Μπίλια, Τσιρτάκι (κατά της ΠΑΕ Ιάλυσος), Τάντου, Καραϊσαρίδη (κατά της ΠΑΕ Πανιώνιος), απορρίπτοντας παράλληλα την αίτηση διακοπής συμβολαίου της ΠΑΕ κατά των ποδοσφαιριστών.

    Απέρριψε, τέλος, τη προσφυγή του ποδοσφαιριστή Μάκη Σέβου κατά της ΠΑΕ Τρικάλων.

    [24] ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Το πρώτο Ελληνο-βρετανικό συνέδριο με θέμα "Μία νέα ματιά στις σχέσεις των δύο χωρών" θα πραγματοποιηθεί στην Υδρα από τις 13 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 ειδικών από τις δύο χώρες.

    Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος επίσης τρεις Βρετανοί και τρεις Ελληνες υπουργοί (Ελεν Λίντελ, Μπαρόνες Μπλάκστοουν, Μπράιαν Ουίλσον, Νίκος Χριστοδουλάκης, Τάσος Γιαννίτσης, Πέτρος Ευθυμίου), βουλευτές (Γιώργος Αλογοσκούφης, Νίκος Φλώρος), πανεπιστημιακοί και άλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι θα συζητήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών στα πλαίσια της Ε.Ε.

    Το συνέδριο θα επικεντρωθεί κυρίως σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ θα εξεταστούν οι προοπτικές της ελληνο-βρετανικής συνεργασίας για το επόμενο έτος.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος σε θέματα Ευρώπης, Κιθ Βάζ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση του συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες δραστηριοποιούνται ενεργά στην προσπάθεια για αλλαγές στην Ε.Ε. όπως στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην απελευθέρωση της αγοράς. Εξέφρασε παράλληλα την ευχή να υπάρξει συνέχεια στην ελληνο-βρετανική συνεργασία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 10 October 2000 - 19:08:07 UTC