Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 47 ΕΚΑΤ. ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΑ
  • [02] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΛΕΕΙ Η KOMMERSANT
  • [03] ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [05] ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [06] Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Α. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΕ
  • [07] ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ
  • [08] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ
  • [09] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΟΠΙΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 600.000 ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
  • [11] ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
  • [13] ΧΑΑ: ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
  • [14] Η ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ SIAL
  • [15] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [16] Η STANDARD & POORS ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [17] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕΖΕΡ - ΝΙΓΙΑΖΟΦ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
  • [18] Η ΕΕ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
  • [19] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η Γ.Σ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • [20] ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [21] ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΜ ΕΛ-ΣΕΙΧ
  • [22] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΙΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • [23] ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
  • [24] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ Ε.Ε.

  • [01] 47 ΕΚΑΤ. ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΑ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2000 (10:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κόφι Ανάν

    Σαράντα εφτά εκατομμύρια παιδιά στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η UNISEF με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα κατά της φτώχιας.

    Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα παιδιά είναι φτωχά, την ώρα που τα εθνικά εισοδήματα στις αναπτυγμένες οικονομίες διπλασιάστηκαν ή και τριπλασιάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

    Η φτώχια αποτελεί φαινόμενο όλων των ανεπτυγμένων κοινωνιών και μας δείχνει επιτακτικά ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην θρηνήσουμε για τα επιτεύγματα της προόδου δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη.

    [02] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΛΕΕΙ Η KOMMERSANT

    Μόσχα, 17 Οκτωβρίου 2000 (12:26 UTC+2)

    Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε προσκληθεί αλλά αρνήθηκε να μεταβεί στη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ για το Μεσανατολικό, επειδή ήταν απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα, υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Kommersant της Μόσχας.

    Επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, η εφημερίδα γράφει ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ της προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών τις παραμονές της συνόδου για το Μεσανατολικό, σχετικά με το αν θα πρέπει να μετάσχει ο ρώσος πρόεδρος στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης και την επιστροφή Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις των δυο τελευταίων εβδομάδων.

    Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, αλλά όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Μόσχα θεωρούσε αναμενόμενο το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

    Σ.Π.

    [03] ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2000 (09:38 UTC+2)

    Σήμερα αναμένεται να καθοριστεί η στάση για τη συμμετοχή ή όχι των ελληνικών δυνάμεων στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση που διεξάγεται στην Τουρκία.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, διαφορετικά τα ελληνικά αεροσκάφη θα παραμείνουν καθηλωμένα.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2000 (09:33 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θόδωρος Πάγκαλος - Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

    Συνεδριάζει σήμερα η διυπουργική επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Η διυπουργική επιτροπή αναμένεται να εξετάσει τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα καθώς χθες ανοίχτηκαν οι φάκελοι με τις προσφορές.

    Θα συζητηθεί επίσης το θέμα των 15 χορηγών ενώ η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για την προβολή της χώρας μας στο Σίδνεϊ και τις ενέργειες που έγιναν.

    [05] ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Ερώτηση στον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, Αλέκο Παπαδόπουλο, σχετικά με την ολοκλήρωση του Κέντρου Αποκατάστασης Παραπληγικών του ΑΠΘ, που χτίζεται από το 1991 και για τα κονδύλια που έχει δεσμευτεί να διαθέσει το υπουργείο, απηύθυνε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο κ. Ψωμιάδης σημειώνει ότι ο πρώην υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, κ. Σκουλάκης, είχε χαρακτηρίσει σε ομιλία του στη Βουλή σημαντικό θέμα την ίδρυση και λειτουργία κέντρων φυσικής αποκατάστασης, καθώς η χώρα μας έχει το "προνόμιο" να είναι πρώτη σε ατυχήματα στην Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με το παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, το Κέντρο Παραπληγικών του ΑΠΘ, έχει καταντήσει "κτίριο φάντασμα", ενώ οι πρυτανικές αρχές, υπεύθυνες για τα έργα του ΑΠΘ, εκφράζουν αγωνία για την ολοκλήρωσή του και επισημαίνουν ότι απαιτούνται μεγάλα κονδύλια.

    Ακόμη αναφέρει ότι η κατασκευή του ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια, αλλά σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με αποτέλεσμα πολλοί παραπληγικοί να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό, δαπανώντας μεγάλα ποσά.

    [06] Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Α. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Τις δραστηριότητες του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας παρουσίασε ο πρόεδρός του και νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης των προεδρείων των ομοσπονδιών και των φορέων του ΣΑΕ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας.

    Το Κέντρο, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, επιτέλεσε με αποτελεσματικότητα τους στόχους του. Ειδικότερα, λειτούργησε με ολοκληρωμένα προγράμματα δράσης που στηρίχτηκαν στη συστηματική καταγραφή των προβλημάτων, στο διάλογο, στην επιστημονική επεξεργασία, στην ανοιχτή συμμετοχή, ακολούθησε με συνέπεια του προγραμματισμούς του αλλά άνοιξε τους ορίζοντες του και πέρα από αυτούς και προώθησε τις αρχές της συνεργασίας.

    Κατά το τρέχον έτος, το Κέντρο επικοινώνησε με 2.000 και πλέον καταγεγραμμένους φορείς από την Ελλάδα και την Παρευξείνια ζώνη και ανταποκρίθηκε με αμεσότητα και συνέπεια στα αιτήματα για ενίσχυση και συνεργασία των 950 φορέων που απευθύνθηκαν στο Κέντρο

    Επίσης, πραγματοποίησε 32 πολιτιστικές εκδηλώσεις, οργάνωσε 28 αποστολές, συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις τρίτων και κατάφερε να καταστεί το μοναδικό κέντρο πληροφόρησης για το σύνολο της δραστηριοποίησης των Ομογενών μας δημιουργώντας πρότυπες βάσεις δεδομένων.

    Περαιτέρω, όπως ανέφερε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, το Κέντρο λειτούργησε ως πρεσβευτής της Ελλάδας στις χώρες της παρευξείνιας ζώνης, θεσμοθετώντας μια διαρκή και εποικοδομητική σχέση με πολιτειακούς και πολιτιστικούς παγκόσμιας εμβέλειας και κατόρθωσε να αναδείξει και να προβάλλει στον ελλαδικό χώρο την μεγάλης εθνικής σημασίας ιστορική παρουσία αυτών των Ελλήνων, αλλά και το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα συνεργασία με το ΣΑΕ, κατέθεσε μια πρόταση για την κατοχύρωση της συνεργασίας, μέσα από την υπογραφή μιας προγραμματικής συμφωνίας με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας Ευρώπης στο επίπεδο συγκεκριμένων δράσεων.

    Αυτές αφορούν:

    - Στο επίπεδο της στήριξης της λειτουργίας των πιλοτικών σχολείων του Κέντρου και στη δημιουργία δικτύου συνεργασίας ελληνικών σχολείων της Παρευεξίνιας ζώνης με ελληνικά σχολεία της λοιπής Ευρώπης. Η αδελφοποίηση των πιλοτικών σχολείων του Κέντρου με αντίστοιχα του Νομού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος " Πρόσωπο με πρόσωπο" ήδη εκτιμάται ως μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα δράση.

    - Στη συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων 5+5 και υιοθεσίας ελληνικών εκκλησιών που προανέφερα, προγράμματα που στην εξέλιξη τους ανοίγουν ευρύτερους ορίζοντες συνεργασίας

    - Στις οικονομικές δράσεις που πριν ένα περίπου χρόνο ξεκινήσαμε και έχουν ως στόχο την καταγραφή των επιχειρηματιών Ελληνικής καταγωγής και την υποβοήθηση των δραστηριοτήτων τους

    - Στα προγράμματα φιλοξενίας

    - Στα προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών Κοινοτήτων σε είδη βασικής ανάγκης αλλά και στην οργάνωση δράσεων που στοχεύουν στην διατήρηση- προώθηση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού.

    [07] ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Το σχέδιο δράσης για τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη της Γενικής Τράπεζας, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Τράπεζας Ιωάννης Μάνος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία. Το πρώτο αφορά την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, όπου ο κ. Μάνος ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε ισχύ σχέδιο εθελουσίας εξόδου για το 8% του δυναμικού, ενώ ταυτόχρονα έχει δημοσιευθεί προκήρυξη για την πρόσληψη 28 στελεχών με ταυτόχρονη πρόσληψη στελεχών και από την αγορά.

    Το δεύτερο σημείο του σχεδίου αφορά τον ανασχεδιασμό της οργανωτικής δομής και ακολουθούν η ανάπτυξη νέων προϊόντων και η ανάπτυξη της πληροφορικής, όπου έως τις 30-6-2001 θα έχει εγκατασταθεί πλήρες πληροφοριακό σύστημα για όλες τις βασικές δραστηριότητες της Τράπεζας

    Τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και προβλέψεων ανήλθαν σε 7,2 δισ. δρχ. εμφανίζοντας μείωση κατά 36,84% από το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Μάνος, η μείωση είναι μικρότερη από αυτά των κερδών του εξαμήνου "γεγονός που σηματοδοτεί τη σταδιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων". Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 699 δισ. δρχ., αυξημένο κατά 6,1 δισ. δρχ. σε σχέση με το 9μηνο του 1999. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 30,5%, οι καταθέσεις κατά 7,1% και το σύνολο των λογαριασμών τάξεως κατά 16,5%.

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής κ. Μούργελας ανακοίνωσε ότι η τράπεζα προχωρεί στην ανάπτυξη των εργασιών πιστωτικών καρτών με την έκδοση mastercard, ενώ επανασχεδιάζεται και προγραμματίζεται το σύνολο των εργασιών που αφορούν την πληροφορική.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σχέσεις της Γενικής Τράπεζας με τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου προωθούνται ειδικά προγράμματα που να αφορούν στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη, καθώς και στη συνεργασία με τους οικιστικούς συνεταιρισμούς. Ηδη, τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συστήσουν από κοινού με τη Γενική αμοιβαίο κεφάλαιο για την καλύτερη αξιοποίηση διαθεσίμων κεφαλαίων.

    [08] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Γενική απεργία και συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Βόρειας Κύπρου. Στην απεργία, αναφέρεται σήμερα Τρίτη ο τουρκοκυπριακός Τύπος, σημειώνοντας ότι γενικό σύνθημα των εκδηλώσεων είναι "ας ενωθούμε κατά της δέσμης της καταστροφής" και παρατηρώντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει εκφράσει ανησυχίες ότι "το συλλαλητήριο και η απεργία μπορούν να εξελιχθούν σε εκδηλώσεις κατά της Τουρκίας , κάτι το οποίο είναι αχαριστία".

    Η "αντιπολίτευση" στο ψευδοκράτος και οι 41 οργανώσεις συγκρότησαν την πλατφόρμα "αυτή η χώρα είναι δική μας" , γράφουν οι εφημερίδες και προσθέτουν ότι και ο ψευτοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου είπε ότι στόχος της απεργίας είναι "η αλλαγή του καθεστώτος και η επίθεση κατά της Τουρκίας".

    Η εφημερίδα "ΑΒΡΟΥΠΑ" θεωρεί ότι "οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να λυτρωθούν με το να ξεσηκώνονται μόνο κατά της δέσμης των οικονομικών μέτρων , όταν παραβλέπουν τη μιλιταριστική δικτατορία που υπάρχει στην ΤΔΒΚ" και η "ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ" τονίζει ότι "ο Ραούφ Ντεντκάς και το κόμμα Εθνικής Ενότητας καταλήφθηκαν από φόβο μετά την καθολική υποστήριξη προς την απεργία και το συλλαλητήριο".

    Η "ΚΙΜΠΡΙΣΛΙ" αναφέρει ότι "στόχος είναι η παραίτηση του Ερογλου" και ότι "η κυβέρνηση κατέστρεψε όλους τους τομείς". Την ψευτοκυβέρνηση κατηγόρησε για την δεινή οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους και ο Ραούφ Ντενκτάς.

    [09] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΟΠΙΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 600.000 ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ

    Άγκυρα, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Για "Προδοτική ομιλία" και για "Μαχαιριά στην πλάτη από τον Πρόεδρο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" κάνει λόγο η εφημερίδα "Ακσαμ", αναφερόμενη σε ομιλία του προέδρου της "Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας" Χουσνιού Οντιούλ, ο οποίος κατήγγειλε ότι :

    "Δεν πρέπει να αποφεύγουμε να έλθουμε αντιμέτωποι με την επίσημη Ιστορία μας. Η πολιτική εκτόπισης των Αρμενίων πολιτών της οθωμανικής αυτοκρατορίας που ακολούθησε το κόμμα +Ενωση και Πρόοδος+ οδήγησε στο θάνατο 600.000 άμαχους Αρμένιους".

    Ο κ. Οντιούλ υπογράμμισε τα παραπάνω μιλώντας στο συνέδριο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ομιλία παρακολούθησαν πολλοί ξένοι διπλωμάτες.

    Ζητούν επικράτηση της λογικής

    Επίσης, οι τουρκικές εφημερίδες δημοσιεύουν ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κυρία Ολμπράϊτ και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Κοέν έστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντένις Χάστερτ κοινή επιστολή με την οποία ζητούν να μην υπερψηφισθεί το σχέδιο απόφασης για την αρμενική γενοκτονία με το επιχείρημα ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό, για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

    Άγκυρα, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Έλληνες και Τούρκοι απόστρατοι ναύαρχοι και στρατηγοί θα συναντηθούν, στα τέλη Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον και θα συζητήσουν κεκλεισμένων των θυρών, γράφει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα DAILY NEWS και προσθέτει ότι η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται από κοινού από το American Western Policy Center και το University of National Defense, χωρίς τη σύμπραξη των κυβερνήσεων των δυο χωρών.

    Ο συνεργάτης της εφημερίδας Μεχμέτ Αλή Μπιράντ υποστηρίζει, με τίτλο "Τούρκοι και Ελληνες αξιωματικοί πρόκειται να συναντηθούν για να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης", ότι "οι Τούρκοι και οι Ελληνες αξιωματικοί θα συναντηθούν και θα συζητήσουν ως συνάδελφοι. Μια που και οι δυο ομάδες θα μιλούν την ίδια γλώσσα, θα καταλαβαίνουν η μια την άλλη πολύ καλά. Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα απ' αυτούς πόσο καταστροφικές θα ήταν οι συνέπειες ενός πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ πιο πραγματιστές από τους μη στρατιωτικούς στο θέμα αυτό".

    Είναι εξαιρετικά σημαντικό από πολλές σκοπιές το ότι αυτοί οι αξιωματικοί αρχίζουν να συνομιλούν, παρατηρεί ο κ. Μπιράντ και σημειώνει ότι "και οι δυο πλευρές θα καταλάβουν καλύτερα τους φόβους και τις ανησυχίες των ομολόγων τους και ακόμη περισσότερο θα συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την οικοδόμηση σιγουριάς και εμπιστοσύνης" και ότι:

    "Οποιαδήποτε αμοιβαία μέτρα ληφθούν θα δείξουν ότι πράγματι μπορεί να διαμορφωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οι Διοικητές των δυο χωρών γνωρίζουν πολύ καλά ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Συνεπώς η συνεργασία τους θα παράγει σημαντικά αποτελέσματα. Υπάρχει όμως μια σημαντική προϋπόθεση. Οι αξιωματικοί αυτοί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση ως πλατφόρμα για την επίδειξη δυνάμεως. Δηλαδή δεν θα πρέπει να περιορισθούν στην επανάληψη της επίσημης γραμμής. Αντιθέτως θα πρέπει να θέσουν την επίσημη πολιτική κατά μέρος και να μιλήσουν για την ασφάλεια. Εάν το πράξουν θα έχουν πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα".

    [11] ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σε σειρά οικονομικών μέτρων θα προχωρήσει η ρουμανική κυβέρνηση για την ενίσχυση της παραγωγής οχημάτων, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μούγκουρ Ισαρέσκου, ο οποίος επισκέφθηκε την εταιρία "Automobile Dacia" στο Πιτέστι.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ισαρέσκου, τα μέτρα αυτά θα συμπεριλαμβάνουν και την παροχή οικονομικών διευκολύνσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στον κόσμο να αγοράζει νέα οχήματα, καθώς και την αυστηρή ρύθμιση όσον αφορά στην παραγωγή ανταλλακτικών.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα τη σημασία της "τεχνολογικής και πολιτιστικής μεταβίβασης" της ρουμανικής εταιρίας Ντάτζια στη γαλλική εταιρία Ρενό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η οικονομία".

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της "Automobile Dacia" είπε ότι η εταιρία απασχολεί 24.536 άτομα, οι οποίοι πληρώνονται 150 δολάρια το μήνα, ενώ σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό αυτό στους 16.280, πριν το 2004. Επισήμανε επίσης ότι η εταιρία κατασκεύασε 41.021 αυτοκίνητα φέτος.

    [12] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Αναπόφευκτες θα είναι οι επιπτώσεις της πετρελαϊκής ανόδου στον πληθωρισμό, θα είναι όμως ομοιόμορφες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου.

    Επίσης, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτίμησε ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά οι ρυθμοί ανάπτυξης που για την Ελλάδα υπολογίζονται στο 5% για το 2001, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά.

    [13] ΧΑΑ: ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Αδύναμη να αντιδράσει η Σοφοκλέους σήμερα διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών αλλά και των χρηματιστηριακών κύκλων για ανοδική συνεδρίαση και ακολούθησε πτωτική πορεία. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες της τάξης του 1,76%, οι οποίες οφείλονται στην πλειοψηφία τους στις ρευστοποιήσεις των λεγόμενων μικροεπενδυτών.

    Η σημερινή συνεδρίαση έπληξε την αισιοδοξία του επενδυτικού κοινού, καθώς χθες αναπτερώθηκε το ηθικό του, βλέποντας τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 2,42% και να κλείνει με θετικό πρόσημο. Εξάλλου, συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν και χρηματιστηριακοί κύκλοι για την πορεία του ΧΑΑ αυτή την εβδομάδα, καθώς εξωγενείς παράγοντες - όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή - εκτιμάται και ελπίζεται ότι βαίνουν προς εκτόνωση.

    Ωστόσο όμως, παρά τις ελπίδες για συγκράτηση της πτώσης της Σοφοκλέους, η χρηματιστηριακή αγορά σήμερα έδειξε τον κακό της "εαυτό" και άφησε άναυδους τους επενδυτές, αν και μερίδα των οποίων εξακολουθούσε να παραμένει επιφυλακτική, καθώς το ΧΑΑ τους έχει "συνηθίσει" σε τέτοια "συμπεριφορά".

    [14] Η ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ SIAL

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Για δεύτερη φορά η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ΠΕΖΩΝ του νομού Ηρακλείου συμμετέχει στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών, της SIAL, που διοργανώνεται στο Παρίσι από 22 έως 26 Οκτωβρίου.

    Η συμμετοχή της Ενωσης ΠΕΖΩΝ - μέσω του αντιπροσώπου της στη Γαλλία SADIPAL - προσφέρει την ευκαιρία για την προβολή και προώθηση των τοπικών κρητικών κρασιών και ελαιολάδου. Στη SIAL, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση στον κλάδο της, λαμβάνουν μέρος περί τους 20.000 εκθέτες, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

    Η συμμετοχή της Ενωσης ΠΕΖΩΝ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στα μέγιστα προς την επίτευξη των στόχων της οργάνωσης, για σύναψη νέων επιχειρηματικών σχέσεων και αύξηση των εξαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της Ενωσης ΠΕΖΩΝ έχουν αναγνωρισθεί διεθνώς και έχουν επανειλημμένως βραβευτεί σε διεθνείς εκθέσεις και γευστικές δοκιμασίες.

    Η Ενωση ΠΕΖΩΝ έχει πιστοποιηθεί με Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001 για τον τομέα της παραγωγής και διακίνησης ελαιολάδου, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης για εγκατάσταση συστήματος HACCP.

    [15] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Η Μπόρκα Βούτσιτς, απομακρύνθηκε σήμερα από τη προεδρία της μεγαλύτερης σερβικής Τράπεζας της "Beogradska Banka" (Τράπεζα του Βελιγραδίου) μετά από σχετική απόφαση των μετόχων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ.

    Η κα Βούτσιτς έδωσε τη παραίτηση της στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αφού σε συνεδρίαση των μετόχων δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Οι περισσότεροι μέτοχοι, που είναι κυρίως από κρατικές εταιρίες ψήφισαν υπέρ της αντικατάστασης της κας Βούτσιτς από τον Πέταρ Κβόροβιτς, διευθυντή της τράπεζας μέχρι τη Παρασκευή.

    Οι μέτοχοι αποφάσισαν ακόμη να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον 19 σερβικών τραπεζών, οι οποίες είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο της "Beogradska Banka" κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών το 1999.

    Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις 5 Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν πολλές φήμες ότι η 72χρονη Βούτσιτς εγκατέλειψε τη Γιουγκοσλαβία και μετέβη στην Κύπρο, όπου διοικούσε το παράρτημα της τράπεζας του Βελιγραδίου στο νησί.

    Η κα Βούτσιτς εμφανίστηκε αργότερα στη κρατική τηλεόραση για να σταματήσουν οι φήμες αλλά αξιωματούχος της τράπεζας τη κατηγόρησε ότι τη Κυριακή το βράδυ ήταν στην τράπεζα με φρουρούς και μελετούσε έγγραφα για την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος στο παρελθόν.

    Η κα Βούτσιτς είπε ότι ήταν στη τράπεζα αλλά χωρίς φρουρά. Σημειώνεται ότι για πολλά χρόνια η Βούτσιτς θεωρείτο ότι στήριζε τον Μιλόσεβιτς στην εξουσία.

    [16] Η STANDARD & POORS ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Στην "θετική" από την "σταθερή" κατηγορία κατατάσσει τον ΟΤΕ ο οίκος Standard & Poors, προχωρώντας ουσιαστικά σε αναβάθμιση του οργανισμού. Η αναθεώρηση της αξιολόγησης του ΟΤΕ από τον διεθνή χρηματοοικονομικο οίκο έρχεται να επιβεβαιώσει το ισχυρό προφίλ του ΟΤΕ.

    Ο διεθνή χρηματοοικονομικός οίκος βαθμολογεί με Α- το θέμα του μακροπρόθεσμου δανεισμού του οργανισμού.

    Ο βαθμός που δόθηκε στον ΟΤΕ όσον αφορά την πιστοληπτική του ικανότητα, δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι αυτή ελέγχεται κατά 51% από το κράτος και με δεδομένο ότι πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση του, αφού ο παράγοντας της κρατικής στήριξης δεν συμπεριελήφθη μεταξύ των κριτηρίων για την τελική αξιολόγηση.

    [17] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕΖΕΡ - ΝΙΓΙΑΖΟΦ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ

    Ασχαμπάντ, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Συνομιλίες με τον ομόλογό του στο Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, είχε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Κεντρική Ασία, με αντικείμενο την ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες της περιοχής.

    Οι δυο ηγέτες δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες τους, ωστόσο δήλωσαν ότι θα υπογράψουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας όταν επισκεφθεί ο κ. Νιγιαζόφ την Αγκυρα τον Απρίλιο του 2001, καθώς και συμφωνία για την πώληση 300 εκατομμυρίων κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Ουζμπεκιστάν, όπου ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος την περιοδεία του. Ο κ. Σεζέρ θα επισκεφθεί αύριο τη Κιργισία και την Πέμπτη θα μεταβεί στο Καζακστάν, πριν επιστρέψει στην Τουρκία την Παρασκευή.

    [18] Η ΕΕ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

    Βουκουρέστι, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρουμανία, Φωκίων Φωτιάδης δήλωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου όσον αφορά την ουγγρική μειονότητα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλές χώρες.

    Ο κ. Φωτιάδης είπε ότι άλλα κράτη πρέπει να ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική με αυτή που ακολουθεί η Ρουμανία για ουγγρική μειονότητα, η οποία αντιστοιχεί στο 7% του πληθυσμού της χώρας.

    Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα με τους αθίγγανους αλλά επισήμανε ότι αυτό δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τη Ρουμανία αλλά και άλλα κράτη.

    Ο κ. Φωτιάδης συμμετείχε σήμερα στα εγκαίνια τοπικού κέντρου πληροφόρησης στην πόλη Κλιού στη κεντρική Ρουμανία.

    [19] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η Γ.Σ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, Ελληνική Υφαντουργία, καθώς η προγραμματισμένη για σήμερα Γ.Σ. αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, όπως επεσήμανε στο ΜΠΕ ο διευθυντής οικονομικού ελέγχου της εταιρίας, Γιάννης Καμπουράκης.

    Τα κύρια θέματα ημερήσιας διάταξης που θα απασχολήσουν τους μετόχους κατά την επόμενη επαναληπτική γενική συνέλευση είναι η έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης της εταιρίας με τα Εκκοκκιστήρια Μακεδονίας και Ήλιος Ten Cate, καθώς και η μετατροπή 726.712 ονομαστικών μετοχών σε ανώνυμες, οι οποίες κατόπιν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΑ.

    [20] ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Ρώμη, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσέφερε πάνω από 10.5 εκατομμύρια δολάρια στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Παροχής Τροφίμων, WFP για να ανακουφίσει τον πληθυσμό της Αγκόλα, που μαστίζεται από τον πόλεμο, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

    Με τη δωρεά αυτή οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα μπορέσουν να διανέμουν 14.000 τόνους καλαμπόκι και 1300 τόνους λάδι στους κατοίκους της χώρας.

    Ο υπεύθυνος του προγράμματος WFP στην Αφρική Ρόναλντ Σιμπάντα ευχαρίστησε την ΕΕ για τη δωρεά με την οποία θα συνεχιστεί η παροχή τροφίμων μέχρι τον Ιανουάριο του 2001.

    Από τον Ιανουάριο του 2000 οι επικεφαλής του προγράμματος ξεκίνησαν μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση 207 εκατομμυρίων δολαρίων για να παρέχουν τρόφιμα σε 1.5 εκατομμύριο άτομα που υποφέρουν μηνιαίως και το πρόγραμμα θα διαρκέσει 15 μήνες.

    Ωστόσο έχουν συγκεντρωθεί μόνο 117 εκατομμύρια δολάρια και υπολείπονται ακόμη 90 εκατομμύρια ενώ το 60% των χρημάτων έχουν δώσει οι ΗΠΑ.

    [21] ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΜ ΕΛ-ΣΕΙΧ

    Μόσχα, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Η Ρωσία καλωσόρισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, για το τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ τους που σημειώνονται στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας από τις δυο πλευρές να εφαρμόσουν τα όσα συμφώνησαν μέχρι στιγμής.

    "Οι δυο πλευρές θα πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν στη συνάντηση που είχαν στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου και να δώσουν τέλος στη βία", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, προσθέτοντας ότι "μόνο τότε θα μπορέσουμε να χαρακτηρίσουμε τη συνάντηση ως επιτυχημένη".

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε παράλληλα ότι "οι συμφωνίες του Σαρμ ελ Σέιχ δεν αρκούν για την πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης στα Παλαιστίνια εδάφη και στη Μέση Ανατολή γενικότερα", επισημαίνοντας ότι "είναι απαραίτητες οι προσπάθειες όλον των πλευρών που συνεισφέρουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή".

    [22] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΙΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Ρώμη, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στη Βόρεια Ιταλία από τις σφοδρές πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους είκοσι άνθρωποι και τριάντα αγνοούνται. Τα σχολεία και τα εργοστάσια παραμένουν κλειστά στο Τορίνο και η ιταλική κυβέρνηση έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απομακρύνει για προληπτικούς λόγους 12.000 ανθρώπους που κατοικούν στις επαρχίες της Πιατσέντσα και της Πάρμα στην Εμίλια - Ρομάνα, στη βόρεια Ιταλία, οι οποίες απειλούνται από υπερχείλιση του ποταμού Πάδου. Οι πλημμύρες στις νότιες Αλπεις πλήττουν και την Ελβετία, όπου σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων.

    Τα δρομολόγια των τρένων ανάμεσα στο Μιλάνο και το Τορίνο ματαιώθηκαν χθες και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές ορεινές κοινότητες στο Πιεμόντε του ιταλικού Βορρά. Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat ειδοποίησε 6.000 εργαζόμενους να μην προσέλθουν στις εργασίες τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    [23] ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

    Άγκυρα, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Ο ηγέτης του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος Λαϊκής Δημοκρατίας (HADEP) σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Γενί Μπινγίλ, υπογράμμισε πως το κουρδικό ζήτημα δεν παίρνει άλλη αναβολή, επιβάλλεται η λύση του και τόνισε ότι αυτό που ζητούν οι Κούρδοι είναι ανθρώπινα δικαιώματα, εκδημοκρατισμός, ισότητα και ελευθερία και ουδείς πρέπει να ανησυχεί από αυτά.

    "Επιβάλλεται όλες οι ομάδες που ζουν στην Τουρκία και είναι διαφοροποιημένες από την άποψη της εθνικής καταγωγής και των θρησκευτικών πεποιθήσεων ή έχουν άλλες διαφορές, να τις διατηρήσουν και να προοδεύσουν", είπε.

    Ο Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ παρατήρησε ότι οι Κούρδοι και οι Τούρκοι πρέπει να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους, να γίνεται διδασκαλία σ' αυτήν και να ιδρυθεί τηλεοπτικό δίκτυο που θα μεταδίδει στα κουρδικά. Ακόμη, σημείωσε την ανάγκη άρσης κάθε εμποδίου για να αναπτυχθούν οι πολιτιστικές ιδιομορφίες των Κούρδων και των άλλων ομάδων που παρουσιάζουν διαφορές όσον αφορά στην εθνική καταγωγή.

    Ο αρχηγός του HADEP είπε τα παραπάνω μιλώντας στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του, όπου αναγνώστηκε και μήνυμα που Οτζαλάν στο οποίο παρατηρείται ότι "νέοι ορίζοντες θα ανοιχθούν σε περίπτωση κατά την οποία οι νέοι εξοπλισθούν με δημοκρατική παιδεία, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε λάθος δρόμο".

    [24] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Άγκυρα, 17 Οκτωβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Ως μπλόφα των Τούρκων στρατηγών και ως αντίδραση στο νομοσχέδιο για τη γενοκτονία των Αρμενίων, θεωρεί η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα DAILY NEWS τα όσα είπε ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, ότι "η ένταξη στην Ε.Ε. αποτελεί αναμφίβολη στρατηγική και γεωπολιτική αναγκαιότητα για την πραγματοποίηση του στόχου του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας".

    Ο καθηγητής Μαχίρ Καϊνάκ γράφει στην εφημερίδα ότι η στάση του Γενικού Επιτελείου ότι υποστηρίζει την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. στην πραγματικότητα είναι παραπειστική και θεωρεί ότι ο Στρατός, προτιμά να συμπαρατάσσεται με τις ΗΠΑ παρά με την Ε.Ε. πράγμα το οποίον είναι σαφές από την στάση του κατά το παρελθόν. Κάποιοι αναφέρθηκαν σε ορισμένες ομάδες που αντιτίθενται στην Ε.Ε. και έχουν συμπεριλάβει και τους στρατιωτικούς στην κατηγορία αυτή.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του κόμματος Μητέρας Πατρίδας είπε το ίδιο πράγμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα στο οποίο επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά, ότι "αν η νέα στάση των στρατιωτικών αποτελεί αποτέλεσμα μακροπρόθεσμης πολιτικής στάσης ή μπλόφα".

    Ο κ. Καϊνάκ δεν αποκλείει η νέα στάση των Τούρκων στρατηγών να αποτελεί μπλόφα, θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν αυτόν τον στρατηγικό εταίρο" και ότι η Τουρκία θα συνεργασθεί με την Αμερική στη Μ. Ανατολή και εκτιμά ότι η Αγκυρα απέκτησε σημαντική θέση στην αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή δεδομένου ότι "οι ΗΠΑ δεν θα εξαρτώνται πλέον από το Ισραήλ για την πολιτική τους θα βασίσουν τη μεσανατολική πολιτική τους στην Τουρκία και αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική ένταξη στην Ε.Ε. θα ανέτρεπε την όλη διαδικασία και θα δημιουργούσε ριζική αλλαγή".

    Ο ρόλος του πρώην Προέδρου Ντεμιρέλ

    Τέλος, ο καθηγητής Καϊνάκ αποδίδει τη σύλληψη του ανεψιού του Τούρκου τέως Προέδρου Ντεμιρέλ σε σύγκρουση εκείνων που επιθυμούν ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και εκείνων που υποστηρίζουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και εικάζει ότι η Ουάσιγκτον αναζητεί στην Τουρκία ένα πολιτικό κόμμα που θα υποστηρίζει τους στόχους της. Ο κ. Ντεμιρέλ έχει επιλεγεί για το ρόλο αυτό και οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν πολιτικό σχηματισμό που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα αιτήματά τους στην Τουρκία.

    Ο καθηγητής εντάσσει τη συνάντηση του κ. Ντεμιρέλ με τον κ. Τζόρτζ Μπους στο πλαίσιο αυτό και πιστεύει ότι "η πολιτική εκστρατεία κατά του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έχει ως στόχο τον υπονόμευση της προσπάθειας αυτής".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 17 October 2000 - 19:01:20 UTC