Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ
  • [02] ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • [03] ΔΥΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
  • [04] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [06] Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Τ. ΟΖΑΛ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
  • [08] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΠΑΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΛΩΡΙΔΗ
  • [09] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ Χ.Υ.Τ.Α
  • [10] ΜΗΝΥΣΗ ΕΒΕΡΤ ΚΑΤΑ ΣΟΥΜΑΚΗ - ΣΦΗΝΙΑ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ
  • [11] ΤΟ 40% ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
  • [12] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [13] Ο ΚΑΡΑΖΙΤΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΑΡΑΚΧΑΝ
  • [15] EΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ
  • [16] ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ - ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ
  • [17] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [18] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
  • [19] ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΧΩΡΙΣ ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] [21] ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [22] ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [23] O ΛΟΥΚΑΣ ΤΣΙΛΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ"
  • [24] ΕΝΤΟΠΙΣΤΙΚΑΝ ΟΙ 8 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΡΩΣΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

  • [01] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2000 (11:10 UTC+2)

    Κλιμάκωση στο Αιγαίο επιδιώκει η Αγκυρα στο πλαίσιο τη Νατοϊκής άσκησης που διεξάγεται στην Τουρκία, με αναχαιτίσεις ελληνικών αεροσκαφών που εκτελούσαν επιχείρηση κοντά στα Δαρδανέλλια.

    Το αρνητικό κλίμα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο καθώς ελληνικά μαχητικά θα πετάξουν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια "Νικηφόρος-Τοξότης".

    Η τακτική της Αγκυρας έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ηγεσία του ΝΑΤΟ καθώς αποδεικνύονται τα ανυπέρβλητα προβλήματα στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας.

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, απαίτησε να τηρηθούν πλήρως τα συμφωνηθέντα.

    [02] ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Δεν θα επιτρέπεται η μονιμοποίηση των εποχικών και έκτακτων υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αποφάσισε η Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία συμφώνησε να περιληφθεί στο νέο συνταγματικό χάρτη διάταξη που θα απαγορεύει ρητά των μονιμοποίηση των εν λόγω υπαλλήλων.

    Σύμφωνα, με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, η απαγόρευση μονιμοποίησης των έκτακτων και εποχικών υπαλλήλων, περιλαμβάνεται στο νέο Σύνταγμα, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παράκαμψη του νόμου που ρυθμίζει το καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο.

    Ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργον, οι υπάλληλοι που σήμερα υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, να γίνουν τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι.

    Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη θέσπισης αντικειμενικών κριτηρίων, όχι μόνο για της προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και για την ιεραρχική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.

    Συμφωνία, όμως, έχει επιτευχθεί, μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και για ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα. Πρόκειται για τη διαδικασία συγκρότησης των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

    Οσον αφορά τη διαδικασία συγκρότησης των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, τα δύο μεγάλα κόμματα συνέκλιναν στην άποψη η σύνθεση του ΕΣΡ, να επαφίεται στην κρίση των τριών πέμπτων της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

    Ειδικότερα, οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Βαρβιτσιώτης συμφώνησαν να γίνεται η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές με απόφαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ύστερα από σχετικές προτάσεις του αρμοδίου υπουργού και των κομμάτων. Όσοι υποψήφιοι συγκεντρώσουν την προτίμηση των τριών πέμπτων της επιτροπής εκλέγονται, ενώ σε περίπτωση που αυτό δε καταστεί εφικτό, θεωρείται ότι έχουν εκλεγεί εκείνοι που έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερους ψήφους, μόνο για έξι μήνες ωστόσο, καθώς θα κληθούν μετά από την παρέλευση του εξαμήνου να διαγωνισθούν εκ νέου μέχρι να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη πλειοψηφία.

    Η μόνη αντίδραση στην τελική διατύπωσης της πρότασης που κατέληξαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Βαρβιτσιώτης, εκφράστηκε από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε να απαλειφθεί από τη διατύπωση κάθε αναφορά που συνδέει τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές με κόμματα. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον κ. Βαρβιτσιώτη: "Εσείς μπορείτε να είστε αντίθετος, αλλά εγώ ως εισηγητής της ΝΔ συμφωνώ. Αλλωστε τη διάταξη τη συμφωνήσαμε με τον κ. Βενιζέλο".

    [03] ΔΥΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2000 (14:42 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Δύο συναντήσεις αναμένεται να έχουν τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κώστας Σμηίτης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, με αφορμή την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στην Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο στο γεύμα που θα παραθέσει την Τρίτη στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απέστειλε πρόσκληση στον κ. Σημίτη να παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Πατριάρχη το βράδυ της Τρίτης, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

    [04] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (22:07 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Ενταση δημιουργήθηκε απόψε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή με αφορμή το εδάφιο του άρθρου 54 για τον εκλογικό νόμο που διαχωρίζει τις εκλογικές περιφέρειες σε μείζονες και ελάσσονες.

    Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανάμεσά τους οι Παναγιώτης Κρητικός, Χάρης Καστανίδης, Ηλίας Παπαηλίας και Στέλιος Παπαθεμελής εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το διαχωρισμό αυτό.

    Η ένστασή τους είναι ότι με τη διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότητα να εφαρμοστεί το "γερμανικό εκλογικό σύστημα", σύμφωνα με το οποίο στις μείζονες περιφέρειες οι βουλευτές εκλέγονται με λίστα, ενώ στις ελάσσονες εκλέγονται με σταυρό προτίμησης,

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Φοίβος Ιωαννίδης ανακοίνωσε ότι η διάταξη ψηφίζεται με βάση το τεκμήριο της πλειοψηφίας.

    Το αποτέλεσμα μετά και από τις φραστικές κόντρες μεταξύ του κ. Ιωαννίδη και των βουλευτών, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ. που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί του εδαφίου ήταν να διακοπεί η συνεδρίαση.

    Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ευάγγελος Βενιζέλος παρενέβη δηλώνοντας ότι αποσύρει το επίμαχο εδάφιο και τονίζοντας ότι τίποτα δεν υποκρύπτεται πίσω από αυτό.

    "Το συγκεκριμένο εδάφιο δεν προσθέτει τίποτα στην υπάρχουσα διάταξη. Είναι πράγματι παράδοξο να μπλέκονται περιττά πολιτικά σενάρια. Θα φροντίσω ως εισηγητής να το αποσαφηνίσω στην Ολομέλεια", είπε.

    Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Καστανίδης τονίζοντας ότι ο εισηγητής της πλειοψηφίας έπρεπε να λάβει υπόψη του τις διαφωνίες που υπάρχουν και να μην επιμείνει.

    Η απάντηση του κ. Βενιζέλου ήταν άμεση λέγοντας ότι "δεν μπορεί να γίνει καθεστώς η ύπαρξη βουλευτών δύο ταχυτήτων. Κάποιοι να επωμίζονται το βάρος του κόμματος και τις επιλογές του κόμματος τους και άλλοι να λένε και να κάνουν ότι θέλουν".

    Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει αύριο τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με τις ψηφοφορίες επί της τελευταίας ενότητας που αφορά τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, τις προσλήψεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 19 Οκτωβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Συνομιλίες με τον επικεφαλής της Σερβικής μυστικής υπηρεσίας Ράντομιρ Μάρκοβιτς είχε για πρώτη φορά ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με αντικείμενο την ασφάλεια στη χώρα, μετά από την άνοδο του στην εξουσία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Beta.

    Ο κ. Κοστούνιτσα και ο κ. Μάρκοβιτς ο οποίος θεωρείται σύμμαχος του πρώην πρόεδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τόνισαν "την ανάγκη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες της Γιουγκοσλαβίας", ενώ ο επικεφαλής του στρατού Νεμπόισα Πάβκοβιτς, ο οποίος έλαβε μέρος στις συνομιλίες, προειδοποίησε ότι ορισμένα τμήματα της Σερβικής αστυνομίας είναι "εκτός ελέγχου".

    Στις συνομιλίες έλαβε μέρος και ο πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον οποίο κατηγορεί το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοστούνιτσα ζήτησε από τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας να βοηθήσουν στην εδραίωση "της ειρήνης και της τάξης", καθώς και στην "σύσταση νομικών όρων", ενώ επισήμανε ότι χρειάζονται " κοινές προσπάθειες" για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

    [06] Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Τ. ΟΖΑΛ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αντρέας Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ είχαν υπογράψει συμφωνία που προέβλεπε στη σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο αποκάλυψε ο Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

    Οι μετέπειτα εξελίξεις και κυρίως ο θάνατος του κ. Οζάλ δεν έκαναν δυνατή την τήρηση της συμφωνίας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε την ύπαρξη της συμφωνίας, μιλώντας για κατόπιν εορτής δικαίωση των ενεργειών του Αντρέα Παπανδρέου.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Την άποψη ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι της αρχικής σχεδίασης της ΝΑΤΟϊκής άσκησης εξέφρασαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σε ελληνικά, σήμερα.

    "Εφόσον δεν εξασφαλίζονται οι όροι αυτοί, δεν θα υπάρχει βάση νομιμότητας και είναι σαφές ότι μόνο η απαίτηση άμεσης διακοπής της άσκησης θα είναι το ενδεδειγμένο βήμα που θα υπάρξει από την ελληνική πλευρά" είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κάθε φορά που δημιουρείται τέοιου είδους εμπλοκή και δεν γίνονται σεβαστές οι βασικές αρχές των συμφωνηθέντων, επηρεάζονται οι διμερείς σχέσεις.

    [08] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΠΑΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΛΩΡΙΔΗ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Όλες οι ΠΑΕ που μετέχουν στα Ευρωπαϊκά κύπελλα έδωσαν το παρών τους το μεσημέρι της Πέμπτης. Τόπος συνάντησης; Το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη. Έτσι έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι πρόεδροι των ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Ηρακλής και ΠΑΟΚ. Οι πέντε προσκαλεσμένοι παρέδωσαν στον κ. Φλωρίδη αναλυτική κατάσταση με τα έντεκα θέματα που προέχουν για λύση αυτή την στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    "Το Υπουργείο αντιμετωπίζει με θετική διάθεση την κίνηση των συλλόγων να απευθυνθούν σε αυτό για την λύση όλων των θεμάτων που τους απασχολούν. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστεί από την αρχή όλα τα ζητήματα που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο", τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης και συνέχισε: "Είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα αυτή η ομάδα θα έχει αποτελέσματα. Στόχος είναι να γίνει λεπτομερής επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που αφορούν την επιχειρηματική πλέον οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά, και όλων όσων έχουμε δεσμευτεί στη Βουλή και θα πρέπει σύντομα να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου".

    Εκ μέρους των προέδρων μίλησε ο πρόεδρος του Ηρακλή, Ευάγγελος Μυτιληναίος που μεταξύ άλλων επισήμανε: "Υποβάλαμε στον κ. Φλωρίδη αναλυτική κατάσταση με τα έντεκα θέματα που θεωρούμε ότι προέχουν για λύση αυτή τη στιγμή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αποφασίστηκε να δούμε τη δυνατότητα ορισμού κοινής τεχνικής και νομικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί όλα τα θέματα, που θα προκύψουν από τις μεταξύ μας συζητήσεις, ώστε, ο Υφυπουργός να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο και να είναι σωστός με τη δέσμευση που ανέλαβε στη Βουλή να καταρτίσει νέο αθλητικό νομοσχέδιο μέσα σε ένα τρίμηνο".

    [09] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ Χ.Υ.Τ.Α

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Ο χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων του νομού Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα, μετά από τις μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ των τοπικών φορέων, καθώς υπογράφηκε σήμερα η προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη χωροθέτησης στη θέση Μαυροράχη.

    Ο δήμος Λαχανά αποδέχτηκε την πρόταση για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή του και έτσι ο γγ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΤΑ μείζονος θεσσαλονίκης, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και ο πρόεδρος της ανατολικής αναπτυξιακής ΑΕ, Γιώργος Κουγιάμης, που είχε αναλάβει τη μελέτη, υπέγραψαν τη σύμβαση.

    Η εταιρία θα έχει ολοκληρώσει τις μελέτες σε τρεις μέρες και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός ανάθεσης του έργου, προϋπολογισμού 5 δισεκατομμυρίων δραχμών και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2003.

    Η εταιρία Ανατολική ανέλαβε να πραγματοποιήσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την τεχνική μελέτη του έργου και τον εντοπισμό των χώρων εγκατάστασης του εργοστασίου επεξεργασίας και ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων του βορειοδυτικού τομέα του νομού. Για την κατασκευή του εργοστασίου υπάρχει προέγκριση από το Ταμείο Συνοχής, ενώ τα χρήματα κατασκευής θα διατεθούν από το Γ ΚΠΣ.

    [10] ΜΗΝΥΣΗ ΕΒΕΡΤ ΚΑΤΑ ΣΟΥΜΑΚΗ - ΣΦΗΝΙΑ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, εναντίον του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλία, Σταύρου Σουμάκη, του προέδρου των Μινωϊκών γραμμών, Κώστα Κληρονόμου, και του διευθύνοντα συμβούλου της Minoan Flying Dolphins, Παντελή Σφηνιά, τους οποίους κατηγορεί ότι έχουν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση στην ελληνική ναυτιλία.

    Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για κίνηση της Ρηγίλλης, ώστε να πάρει θέση στο θέμα της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την κατάσταση στην ελληνική ακτοπλοϊα, μετά την πρότασή της για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής της Βουλής.

    [11] ΤΟ 40% ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

    Μόσχα, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Οι Ρώσοι φοβούνται ότι η χώρα τους απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί μετά τη κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αλλά συνεχίζουν να υποστηρίζουν των πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έδειξε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών ROMIR.

    Το 40% των Ρώσων δήλωσε ότι η χώρα τους δεν είναι δημοκρατική ενώ το 56% από αυτούς που ρωτήθηκαν υποστήριξαν την πολιτική του προέδρου Πούτιν.

    Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες πιστεύει το 52,6% και το 33,6% ανέφερε ότι η χώρα βαδίζει προς τον απολυταρχισμό.

    Ο.Κ.

    [12] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση της Μελέτης Προέγκρισης Χωροθέτησης του νέου Χώρου Υγεινομικής Διάθεσης Θεσσαλονίκης υπογράφηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Η Προγραμματική Σύμβαση περιλαμβάνει εκτός από την ανάθεση της μελέτης στην Ανατολική Αναπτυξιακή Α.Ε. και τις εργασίες διεύρυνσης των περιοχών χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Βορειοδυτικού Τομέα του Νομού Θεσσαλονίκης, αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η υλοποίηση του Νομαρχιακού Πλαισίου Σχεδιασμού Ενιαίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Θεσσαλονίκης, όπως αυτό εγκρίθηκε με την 45/08-03-2000 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα σε 12 μήνες και μέχρι το τέλος του 2001 θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου για την κατασκευή του νέου χώρου διάθεσης απορριμμάτων.

    Τη σύμβαση υπέγραψαν ο ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης και ο πρόεδρος της Ανατολικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Γεώργιος Κουγιάμης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βαλασόπουλος χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή μέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, γιατί άνοιξε πλέον ο δρόμος για να βρεθούν σημαντικές λύσεις στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Βαλασόπουλος εξήρε τις προσπάθειες του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Θεσσαλονίκης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να υπάρξει κοινωνική συμφωνία όλων των δυνάμεων του Νομού, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του χώρου υγειονομικής ταφής και της Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών που συμβαίνει για πρώτη φορά θα επιτευχθεί η υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων πνοής που περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων και την Ανακύκλωση στο Ν. Θεσσαλονίκης.

    Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λαχανά Δημήτρη Πάσχο για την απόφασή του να αποδεχθεί την κατασκευή του νέου Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή, καθώς και τον Περιφερειάρχη Β. Βαλασόπουλο, το Νομάρχη Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο της Ανατολικής Αναπτυξιακής Γεώργιο Κουγιάμη.

    Τόνισε ακόμη ότι στο Νομό Θεσσαλονίκης θα διατεθούν πάνω από 40 δισεκατομμύρια για έργα υποδομής στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του νέου Χ.Υ.Τ.Α. και των Μονάδων Μηχανικής Διαλογής και Ανακύκλωσης ανέρχεται στα 15 δισ. δρχ.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και τόνισε ότι "όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο Χώρος Υγεινομικής Ταφής είναι απαραίτητος, αφού παράγονται απορρίμματα, τα οποία πρέπει κατάλληλα να διαχειριστούμε", ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα προχωρήσει και η υπόθεση της χωροθέτησης και του νέου Χ.Υ.Τ.Α. Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος Αναπτυξιακής Γεώργιος Κουγιάμης δεσμεύτηκε ότι θα είναι συνεπής στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που περιγράφεται στην προγραμματική σύμβαση.

    Την αισιοδοξία του ότι επιτέλους η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα Χ.Υ.Τ.Α. αντάξιο των προσδοκιών των Θεσσαλονικέων.

    Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    [13] Ο ΚΑΡΑΖΙΤΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Χάγη, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία είχε διατάξει τις δυνάμεις του να προστατέψουν τους Μουσουλμάνους και τα στρατεύματα του ΟΗΕ, δυο μέρες πριν τις σφαγές στη Σρεμπρένιτσα το 1995 στον πόλεμο της Βοσνίας, ανέφεραν δικηγόροι του Ράντισλαβ Κριστς, που κατηγορείται επίσης για εγκλήματα πολέμου από τη Χάγη.

    Οι δικηγόροι του Κριστς παρουσίασαν αποδείξεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ότι ο Κάραζιτς διέταξε τους στρατιώτες του να εγγυηθούν τη προστασία των Ολλανδών στρατιωτών και των Μουσουλμάνων στη περιοχή της Σρεμπρένιτσα.

    Σημειώνεται ότι 7.000 Μουσουλμάνοι πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν και πολλοί άλλοι αγνοούνται όταν οι σερβικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα που ήταν υπό τη προστασία του ΟΗΕ.

    Ο Κάραζιτς και ο Κριστς κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας από το 1992 μέχρι το 1995.

    Ο Κριστς κατηγορείται ότι έδωσε την εντολή για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα καθώς ήταν ο υποδιοικητής των Σέρβων στη περιοχή Ντρίνα. Ο Κριστς δήλωσε αθώος και αν κριθεί ένοχος θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

    Ο.Κ.

    [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΑΡΑΚΧΑΝ

    Αγκυρα, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Στις δηλώσεις του Αμερικανού νέγρου ηγέτη της οργάνωσης "Μουσουλμανικό Εθνος" για τη γενοκτονία των Αρμενίων που διεπράχθη από την Τουρκία αναφέρεται ο τουρκικός τύπος.

    Με τίτλους όπως "Μόνο ο Farrakhan μας έλειπε" οι εφημερίδες σημειώνουν ότι ο κ. Farakhan μίλησε σε εκδήλωση νέγρων μουσουλμάνων και κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους των ΗΠΑ να παράσχουν υποστήριξη στο σχέδιο απόφασης για την γενοκτονία των Αρμενίων, για το οποίο θα διεξαχθεί ψηφοφορία στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Υπογραμμίζεται ότι οι τουρκικές εφημερίδες σημειώνουν πως το αρμενικό λόμπυ ανησυχεί για την ψηφοφορία, επειδή ακόμη δεν οριστικοποιήθηκε ο χρόνος διεξαγωγής της.

    Σύμφωνα με την "Χουριέτ", ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον τηλεφώνησε για τρίτη φορά στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Χάστερτ για να μην υπερψηφιστεί το σχέδιο απόφασης.

    Η "Σαμπάχ" παραθέτει δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα Ρόμπερτ Πίρσον, ότι ο τουρκικός λαός θα ξεπεράσει με το πνεύμα του 1919 (χρονιά της έναρξης του αγώνα για την "τουρκική ανεξαρτησία") τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα και ότι "αναμένουμε από την Τουρκία να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αν το κατορθώσει αυτό, τότε θα συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα πρώτων οικονομιών του κόσμου και πάρα πολλές αμερικανικές εταιρείες θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα".

    [15] EΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ

    Μόσχα, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Η ρωσική εφημερίδα "Moskovskij Kosmolets" δημοσιεύει με τίτλο "Στα ίχνη του Μαυρoύδη και της Co" και υπότιτλο "Η φορολογική αστυνομία θέλει να επιστραφούν στη Ρωσία τα ''βρώμικα εκατομμύρια",συνέντευξη του α' αναπληρωτή διευθυντή της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Αστυνομίας, Β. Αβντίισκι, που συνόδευσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ Ι. Ιβανόφ κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση φορολογικών και λοιπών οικονομικών εγκλημάτων.

    Ο κ. Β. Αβντίισκι δεν απέκλεισε ότι ο γνωστός Ρώσος απατεώνας Μαυρούδης, πρώην ιδιοκτήτης Τράπεζας που χρεωκόπησε με τη μέθοδο της πυραμίδας, κρύβεται στην Ελλάδα.

    Σχολιάζοντας την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας με την Ελλάδα, ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε: ''τέτοιες συμφωνίες η Ρωσία έχει συνάψει με άλλες 27 χώρες. Τώρα ο αριθμός των πιθανών καταφυγίων των εγκληματιών και απατεώνων στένεψε ακόμα πιο πολύ. Οι Ρώσοι αστυνομικοί από κοινού με τις ελληνικές αρχές δικαιοσύνης θα εντοπίζουν και θα καταδιώκουν όσους απέκτησαν το κεφάλαιό τους με παράνομο τρόπο και το εξήγαγαν στο εξωτερικό με σκοπό τη φοροδιαφυγή.

    Τα άτομα αυτά στην Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον ορισμένοι ''νέοι Έλληνες'', δηλαδή κάτοικοι της πρώην ΕΣΣΔ που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα''.

    Σύμφωνα με τον κ. Αβντίισκι, ''οι διωκτικές αρχές κυνηγούν κυρίως τον Γκεόργκι Μιρόσνικ που διαμένει στην Ελλάδα με το όνομα Νικολαϊδης. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως ''διωκόμενο διανοούμενο'', αλλά στην πραγματικότητα είναι αδίστακτος εγκληματίας. Κατά του κ. Μιρόσνικ το 1992 ασκήθηκε ποινική δίωξη σχετικά με την πώληση περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών στρατευμάτων κατά την περίοδο της αναχώρησής τους από την Ανατολική Ευρώπη.

    Παράλληλα, οι αρχές δικαιοσύνης διενεργούν ανάκριση σχετικά την οικονομική δραστηριότητα του Ι. Καρντασίδη ο οποίος προμήθευε τη Ρωσία με λάδι, κρασί και άλλα προϊόντα μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Τα στοιχεία που έλαβαν οι Ρώσοι αστυνομικοί από τους Έλληνες συναδέλφους τους αμφισβητούν τη νομιμότητα των επιχειρήσεών του. Πρόκειται για ποσά ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Τώρα ο Καρασίδης κρύβεται και την περιουσία του μεταβίβασε στη σύζυγό του.

    Ενδιαφέρον της ρωσικής φορολογικής αστυνομίας προκαλεί και ο Σότα Αρζουμανίδης (ή Αρζουμιάν) που ήταν παλαιότερα διευθυντής μεγάλου εστιατορίου. Η ρωσική πλευρά

    θα ήθελε να εξακριβώσει με ποια χρήματα ζει στην Ελλάδα, αν τα κέρδισε στη Ρωσία με νόμιμο τρόπο καθώς και με ποιο τρόπο τα μεταβίβασε στην Ελλάδα''.

    Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον των χρημάτων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες και που παραμένουν στους ελληνικούς λογαριασμούς, όπως λόγου χάριν τους λογαριασμούς του Α. Σαλόνικ, του Β. Τατάρενκοφ και άλλων Ρώσων μαφιόζων που συνελήφθησαν στην Ελλάδα, ο κ. Αβντίισκι δεν απέκλεισε την πιθανότητα να επιστραφούν τα ποσά αυτά στη Ρωσία τώρα που υπεγράφη η εν λόγω συμφωνία.

    [16] ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ - ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Νέα πρόκληση επιχείρησε σήμερα η Αγκυρα και προς τα ελληνικά μαχητικά που κατευθύνονταν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στη στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος", όταν εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

    Η εμπλοκή σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρόδου, όταν τουρκικά αεροσκάφη προσπάθησαν να αναχαιτίσουν ελληνικά μαχητικά, τύπου A7 Crosair, που κατευθύνονταν προς την Κύπρο για την προγραμματισμένη άσκηση "Νικηφόρος", η οποία διεξάγεται σε συνδυασμό με την άσκηση "Τοξότης" των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

    Τα τουρκικά μαχητικά, παρενοχλόντας τα ελληνικά αεροσκάφη, προσπάθησαν να διακόψουν την πορεία τους, αλλά εμποδίστηκαν από άλλα αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

    [17] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε το Βελιγράδι σήμερα για συνομιλίες σχετικά με την οικονομική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα διαθέσει στη χώρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αξιωματούχου της ΕΕ, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς.

    Οπως δήλωσε ο κ. Τζόρτζεβιτς, στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει η αντιπροσωπεία με Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους θα βρεθούν οι ανάγκες της χώρας, όσον αφορά στους τομείς της ενέργειας, της υγείας και των τροφίμων, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπός της αντιπροσωπείας είναι να ενημερωθεί "πως ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει στη Σερβία".

    [18] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ

    Βουκουρέστι, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ορθόδοξη εκκλησία της Ρουμανίας υποστηρίζει τις εγχειρήσεις μεταμοσχεύεων στη χώρα με "προσευχές, αγάπη και σεβασμό", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πατριάρχη Θεόκτιστου.

    Μιλώντας στην έναρξη του εθνικού συνέδριου για μεταμοσχεύσεις, ο Πατριάρχης εξέφρασε τις εντυπώσεις του σχετικά με τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην επιστήμη μεταμόσχευσης στη Ρουμανία και καλωσόρισε την απόφαση των χειρουργών να ζητήσουν άδεια από την εκκλησία για την πραγματοποίηση επεμβάσεων, ενώ ζήτησε παράλληλα να πραγματοποιούνται "χωρίς να υπάρχουν εμπορικά συμφέροντα".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας και πρόεδρος του συμβουλίου, Ιρινέλ Ποπέσκου, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη στάση της εκκλησίας στο θέμα αυτό.

    [19] ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΧΩΡΙΣ ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    "Η Αγκυρα θα καταβάλει προσπάθειες να μη συμπεριληφθούν στο "έγγραφο συνεργασίας για την ένταξη" (συμφωνία εταιρικής σχέσης) διατυπώσεις που θα την ενοχλήσουν, ενώ τα όσα λέγονται ότι στο "έγγραφο" θα περιληφθούν διατυπώσεις που θα αφορούν στη διδασκαλία στην κουρδική γλώσσα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

    Τα παραπάνω υποστήριξε ο επικεφαλής της τουρκικής γραμματείας για τις υποθέσεις της Ε.Ε. πρεσβευτής Βολκάν Βουράλ και αρνήθηκε ότι τη στιγμή αυτή έχει συνταχθεί έγγραφο, ενώ πρόσθεσε ότι "εμείς θα συντάξουμε μόνοι μας το εθνικό μας πρόγραμμα".

    Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" γράφει ότι η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αγκυρα Κάρεν Φόγκ επικοινώνησε με τον κ. Βουράλ από τον οποίο ζήτησε συγγνώμη και του εξέφρασε τη λύπη της για τα όσα έγραψε η "Γενί Μπινγίλ", με τίτλο "σοβαρή προειδοποίηση από την Ε.Ε.", υποστηρίζοντας ότι τα όσα της αποδίδονται καταχωρίστηκαν διογκωμένα (περί κατάργησης της θανατικής ποινής, διδασκαλίας στην κουρδική γλώσσα, ιδιωτικοποιήσεων, κλπ.).

    [20] [21] ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Εκθεση που αφορά στη δράση των ισλαμιστών φονταμενταλιστών στο ψευδοκράτος της τουρκοκρατούμενης Κύπρου υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, όπως υποστηρίζουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

    Σύμφωνα με την έκθεση οι φονταμενταλιστές που δρούσαν στην Τουρκία άρχισαν να διεισδύουν στο ψευδοκράτος μετά τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον τους. Η τουρκική κυβέρνηση θα ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους για τις δραστηριότητες αυτές.

    Κατά τις εφημερίδες τα θρησκευτικά τάγματα που δραστηριοποιούνται στο ψευδοκράτος είναι των Ναξιμπεντί, Σουλεϊμαντζί και Νουρτζί, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και "στο ισλαμικό κόμμα 'Το δικό μας Κόμμα' που ιδρύθηκε προ καιρού στο ψευδικράτος". Με βάση ρεπορτάζ του καναλιού MTV, η έκθεση καλύπτει την περίοδο 1994, έως σήμερα.

    [22] ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ευχάριστα είναι τα νέα από το ιατρικό τιμ της ομάδας του ΠΑΟΚ. Ο γιατρός της ομάδας, Γιώργος Οικονομίδης που εξέτασε τους δύο τραυματίες, Κόφι Αμπονσά και Ινφεάνι Ουντέζε διαπίστωσε διάστρεμμα στην αριστερή ποδοκνημική του Κόφι Αμπονσά και μια διάταση στον Ουντέζε. Έτσι και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δώσουν το παρών τους στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Ουντινέζε την ερχόμενη Τρίτη

    Όσο για τον Ιταλό "κατάσκοπο" του ΠΑΟΚ εν όψει του παιχνιδιού με την Ουντινέζε, Φίλιππο Ορλάντο αυτός τόνισε: "Τέτοιου είδους ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι δύσκολα και οι πιθανότητες είναι πενήντα-πενήντα. Ξέρουμε πως οι ατμόσφαιρα που θα συναντήσει η Ουντινέζε μέσα στην Τούμπα δε θα είναι ευχάριστη αλλά το σίγουρο είναι πως ευχάριστη ατμόσφαιρα δε θα συναντήσει ούτε ο ΠΑΟΚ στο Ούντινε".

    [23] O ΛΟΥΚΑΣ ΤΣΙΛΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ"

    Ουάσιγκτον, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Η Nora Boustany στη διπλωματική της στήλη στην αμερικάνικη εφημερίδα "Washington Post" γράφει για την ανάληψη της Διεύθυνσης του νέου παραρτήματος του ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" στη Ν. Υόρκη από τον πρώην Πρέσβυ της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ. Λουκά Τσίλα.

    Σε συνέντευξή του προς την αρθρογράφο, ο κ. Τσίλας τόνισε ότι ο νέος του ρόλος είναι παρόμοιος με αυτόν που ασκούσε στην Ουάσιγκτον, αφού προωθεί την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό. Το Ιδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" έχει αναπτύξει δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με στόχο την προώθηση των ανθρωπιστικών ιδεωδών του ελληνικού πολιτισμού, την ίδρυση νοσοκομείων και την αποκατάσταση μνημείων στην Ελλάδα.

    Τα εγκαίνια του ιδρύματος, του οποίου την ιδρυτική πράξη υπέγραψαν ο Πρόεδρος του κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Νίκολας Μπέρνς, θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Το Ιδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" στις ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσει ακαδημαϊκά προγράμματα με τη συμμετοχή καθηγητών από ελληνικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ελληνική βιβλιοθήκη και βραβεία για τη συγγραφή βιβλίων για την Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα.

    [24] ΕΝΤΟΠΙΣΤΙΚΑΝ ΟΙ 8 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΡΩΣΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

    Μόσχα, 19 Οκτωβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Ρωσική ομάδα διάσωσης εντόπισε τους οχτώ αγνοούμενους Ρώσους ψαράδες που χάθηκαν όταν βυθίστηκε το αλιευτικό τους κοντά στις νήσους Κουρίλες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Η ακτοφυλακή μετέφερε τους διασωθέντες στο ρωσικό λιμάνι Βλαδιβοστόκ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 19 October 2000 - 19:28:25 UTC