Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [02] ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΝΕΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ
  • [04] Ο ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ
  • [05] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [06] Ο ΣΟΚΟΛΟΦ ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» ΤΟΥ ΣΕΓΚΕΝ
  • [07] EKKΛΗΣΗ KOYK ΓIA THN ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [08] ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ WHISTLER ΕΘΕΣΕ ΣE ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Η MICROSOFT
  • [09] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [10] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ
  • [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΩΝ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [13] ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΑΡΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [14] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΟΔΟΥ «ΜΑΚΑΖΑ» ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [15] ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
  • [16] ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ ΚΑΙ ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
  • [17] "ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ" ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ... ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
  • [18] ΣΥΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [19] ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ "ΟΡΜΗΣΕ" ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [20] ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ AIDS ΖΗΤΑΕΙ Η ΝΔ
  • [21] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΓΙΟΥΚΟΣΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ SECI
  • [22] ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [23] ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

  • [01] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2000 (19:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σημίτης-Παπαντωνίου υπογράφουν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

    "Είναι βαρύ", είπε χαριτολογώντας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, παραδίδοντας απόψε στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, τον προϋπολογισμό για το 2001 και απολογισμό και ισολογισμό για το 1999.

    Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία. Η επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα αρχίσει στις 21 Νοεμβρίου και όπως δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης μπορεί να δοθεί παράταση σε συνεδριάσεις της επιτροπής, ώστε όλοι να εκφράσουν τις απόψεις τους.

    Ο κ. Παπαντωνίου κατέθεσε τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό που ενσωματώνει φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 450 δισ. δρχ.

    Ο προϋπολογισμός του 2001, ο πρώτος που απεικονίζεται σε ευρώ, έχει όπως επεσήμανε ο κ. Παπαντωνίου τους εξής στόχους: Τη δημιουργία, για πρώτη φορά, πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης και περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, την αύξηση των επενδυτικών δαπανών με παράλληλη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών και την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της κυβερνητικής πολιτικής με φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αυξημένη διάθεση πόρων σε τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπως η παιδεία, η υγεία, η απασχόληση και οι συντάξεις.

    Εξάλλου, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες εξασφαλίζεται πλεόνασμα του προϋπολογισμού, ύψους 210 δισ. δρχ. (0,5% του ΑΕΠ). Παράλληλα, για πρώτη φορά ο τακτικός προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος.

    Ο προϋπολογισμός του 2001 είναι καθοριστικός για την πορεία της χώρας μέσα στην ΟΝΕ. Η δημιουργία πλεονασμάτων εμπεδώνει την οικονομική σταθερότητα. Η δέσμη των κοινωνικών μέτρων, των φοροελαφρύνσεων και των εισοδηματικών ενισχύσεων, ύψους 450 δισ. δρχ., προωθεί τη δικαιότερη διανομή του εισοδήματος και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Τέλος, η μεγάλη αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων επιταχύνει την αναπτυξιακή διαδικασία. Ο προϋπολογισμός του 2001 προσδιορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διαμορφωθούν οι προϋπολογισμοί των επομένων ετών.

    Στις σημαντικότερες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως είχε επισημάνει και ο κ. Παπαντωνίου σήμερα, περιλαμβάνονται η αύξηση του αφορολογήτου ορίου (για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα φτάσει τα 2.400.000 δρχ), η κατά 5% τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ). Επίσης, περιλαμβάνονται η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις προσωπικές εταιρίες από 30% σε 25% και η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις μη - εισηγμένες ανώνυμες εταιρίες.

    Οι βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια θα είναι η επίτευξη ετήσιων ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5%, η αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού.

    Επίσης, στους στόχους αυτούς περιλαμβάνονται η δημιουργία πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό και μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και διάχυση των νέων τεχνολογιών, η αποτελεσματική υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ και η προετοιμασία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [02] ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2000 (10:20 UTC+2)

    Από την κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας Γιώργου Παπανδρέου - Ισμαήλ Τζεμ (4/2/2000)

    Φωτογραφία: στην Αθήνα

    Την άλλη εβδομάδα αρχίζει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ο διάλογος για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατόπιν συμφωνίας των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζέμ στη Βουδαπέστη. Σε πρώτη φάση θα συζητηθούν τα μέτρα στρατιωτικού χαρακτήρα. Θα ακολουθήσει διάλογος και σε διμερές επίπεδο.

    [03] ΝΕΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ

    Λονδίνο, 1 Νοεμβρίου 2000 (13:30 UTC+2)

    Νεκροί είναι και οι πενήντα επιβάτες του αεροπλάνου τύπου Antonov των αερογραμμών Guicango που εξερράγη αργά χθες το βράδυ στον εναέριο χώρο της Αγκόλα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρίας, το αεροπλάνο εξερράγη ενώ πετούσε πάνω από την πόλη Σαουρίμο, περίπου 700 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, Λουάντα, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής τα αίτια της νέας αυτής αεροπορικής τραγωδίας.

    Σ.Π.

    [04] Ο ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ

    Σόφια, 1 Νοεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Οι ρουμανικές εφημερίδες εξακολουθούν να σχολιάζουν τη θέση της Σόφιας σχετικά με την διαγραφή της Βουλγαρίας από την "μαύρη" λίστα της Σύμβασης του Σέγκεν. Σε σχετικό σχόλιο η εφημερίδα "Αντεβαρούλ" αναφέρει ότι "νότια από τον Δούναβη, στη μικρή Σόφια, εξυφαίνεται μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική". Η ρουμανική εφημερίδα αναφέρεται και στις επιτυχίες της Βουλγαρίας στην σταθεροποίηση της οικονομίας της μέσω της καθιέρωσης Νομισματικού Συμβουλίου. Τονίζει ακόμη ότι μετά τις πρόωρες εκλογές "στην εξουσία ήλθε πραγματική δεξιά πολιτική παράταξη που έβγαλε τη χώρα από την επιρροή της Μόσχας και την συνέδεσε με την Γερμανία". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι οι μοναδικές υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες που φιγουράρουν στην "μαύρη" λίστα του Σέγκεν.

    "Η Βουλγαρία όμως ανήγγειλε πολύ τολμηρά ότι σε περίπτωση που η ΕΕ δεν λύσει θετικά το θέμα με την διαγραφή της Βουλγαρίας από την "μαύρη" λίστα η Σόφια θα αποχωρήσει από τις πρωτοβουλίες του Συμφώνου Σταθερότητας", γράφει η "Αντεβαρούλ".

    Από την πλευρά της η "Ζίουα" προσθέτει ότι "η Βουλγαρία απειλεί την ΕΕ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η Σόφια είναι αποφασισμένη να γλυτώσει τις θεωρήσεις και έχει προσφύγει σε νέο τύπο εκβιασμού, απειλώντας ότι θα παγώσει την συμφωνία της με την ΕΕ που προβλέπει την απενεργοποίηση των πεπαλαιωμένων αντιδραστήρων του Κοζλοντούι".

    [05] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Λονδίνο, 1 Νοεμβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Η Lloyd's List δημοσιεύει εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική ναυτιλιακή παρουσία στο Λονδίνο. Το αφιέρωμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην μακρόχρονη παρουσία του ελληνικού εφοπλισμού στη Βρετανία και στην εκτεταμένη συνεργασία των Ελλήνων εφοπλιστών με το ευρύ φάσμα των βρετανικών ναυτιλιακών υπηρεσιών.

    Παρατηρεί επίσης ότι, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία μετακίνηση πολλών ελληνικών εφοπλιστικών γραφείων, που είχαν ως έδρα τους το Λονδίνο, προς τον Πειραιά, που εξελίσσεται σταθερά τα τελευταία 30 χρόνια σε διεθνές εφοπλιστικό κέντρο. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει η εξέλιξη της Ελλάδας στον τομέα των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών, καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία.

    [06] Ο ΣΟΚΟΛΟΦ ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» ΤΟΥ ΣΕΓΚΕΝ

    Σόφια, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Επιστολή προς τους προέδρους των κοινοβουλίων της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας, έστειλε ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, επιμένοντας για θετική λύση του προβλήματος για την διαγραφή της Βουλγαρίας από την λεγόμενη "μαύρη" λίστα της Σύμβασης του Σέγκεν που περιορίζει την ελεύθερη διακίνηση των Βούλγαρων πολιτών στο κοινοτικό πλαίσιο.

    Ο κ. Σοκόλοφ ζήτησε από τους ομολόγους του να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να συμβάλουν στην ευνοϊκή λύση του προβλήματος. Ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής εκφράζει και πεποίθηση ότι η άρση του καθεστώτος απόκτησης θεωρήσεων για τους Βούλγαρους πολίτες θα είναι μια αναγνώριση των θετικών προσπαθειών της Βουλγαρίας και μια ένδειξη προς υποστήριξη των εξωτερικό-πολιτικών προτεραιοτήτων της χώρας.

    [07] EKKΛΗΣΗ KOYK ΓIA THN ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λονδίνο, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Η ηλεκτρονική σελίδα του BBC μετέδωσε είδηση, με τίτλο "Ο Κουκ κάνει έκκληση για την ανεύρεση των δολοφόνων του Ταξίαρχου", η οποία αναφέρεται στην επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, και στην εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή για την τρομοκρατία.

    Η είδηση αναφέρεται στην εμφάνιση του κ. Κουκ στην τηλεοπτική εκπομπή "Φάκελοι", του Mega Channel, κατά τη διάρκεια της οποίας, έκανε έκκληση για παροχή πληροφοριών που θα βοηθήσουν στη σύλληψη των μελών της ''17 Νοέμβρη'', που ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του Στέφεν Σόντερς.

    Στο ίδιο πρόγραμμα εμφανίστηκε η χήρα του Ταξίαρχου, ενώ παρουσιάστηκε και αναπαράσταση της σκηνής της δολοφονίας του συζύγου της. Μιλώντας στην εκπομπή, ο κ. Κουκ αρνήθηκε ότι τα μέτρα προστασίας του ταξίαρχου ήταν ανεπαρκή. " Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την πλήρη ασφάλεια των διπλωματών μας, αφού η δουλειά τους είναι να συναντώνται με καθημερινούς ανθρώπους και να κινούνται μαζί με τους άλλους ανθρώπους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκ, ο οποίος έκανε έκκληση σε όποιον γνωρίζει ή είδε κάτι σχετικό με τη δολοφονία, να το αναφέρει στις αρχές.

    "Είναι σημαντικό για την οικογένεια του Σόντερς να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η βοήθεια του κόσμου", κατέληξε ο κ. Κουκ.

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτει η είδηση, συζήτησε θέματα τρομοκρατίας και θέματα σχετικά με την περιοχή, με το Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    [08] ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ WHISTLER ΕΘΕΣΕ ΣE ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Η MICROSOFT

    Ουάσινγκτον, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Νέο λειτουργικό σύστημα έθεσε σε κυκλοφορία δοκιμαστικά η Microsoft, το οποίο συνδέει τα περιεχόμενα της έκδοσης του συστήματος Windows που προορίζεται για απλούς χρήστες με τα περιεχόμενα της επαγγελματικής έκδοσης του προϊόντος.

    Το νέο σύστημα, το οποίο ονομάζεται Whistler, βασίζεται στην τεχνολογία προγραμματισμού που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των Windows 2000, ενώ η εταιρία θα εγκαταλείψει την τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα προϊόντα Windows Me και Windows 2000.

    Σύμφωνα με σχετική δήλωση του αντιπρόεδρου του τμήματος Windows της εταιρίας, Μπράιαν Βάλενταϊν, η Microsoft θα θέσει σε κυκλοφορία και δεύτερη δοκιμαστική έκδοση του νέου συστήματος στις αρχές του 2001, ενώ το τελικό προϊόν θα είναι έτοιμο προς το τέλος του έτους.

    [09] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Ποντγκόριτσα, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας υπό την προεδρία του προέδρου της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα εκτίμησε ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα είναι "σταθερή".

    "Η γενική κατάσταση στη χώρα, μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία είναι περισσότερο ευνοϊκή και σταθερή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες αρνητικές τάσεις", τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδώθηκε μετά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου από τις 7 Οκτωβρίου όταν ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα ανέλαβε την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι αλλαγές στη Σερβία, μετά την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών για μακρόχρονη σταθερότητα και δημοκρατική ανάπτυξη στη Γιουγκοσλαβία.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας εξέτασε επίσης άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

    Πάντως το Συμβούλιο δεν προχώρησε σε αναδιοργάνωση της στρατιωτικής ηγεσίας.

    Η συνεδρίαση διεξήχθη για πρώτη φορά στο Μαυροβούνιο υπό την προεδρία του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νέμποισα Πάβκοβιτς και του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, στενός συνεργάτης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απουσίαζε λόγω ασθενείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Στο Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας προεδρεύει ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και συμμετέχουν οι πρόεδροι των δύο ομόσπονδων δημοκρατιών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο ομοσπονδιακός υπουργός Αμυνας.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς που κρατά αποστάσεις από το Βελιγράδι αναμενόταν ότι θα επιμείνει στην απομάκρυνση στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Vijesti" της Ποντγκόριτσα και συγκεκριμένα στην απομάκρυνση του Νεμπόισα Πάβκοβιτς και του στρατηγού Μίλοραντ Ομπράντοβιτς που είναι επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στο Μαυροβούνιο.

    Παρά τα πολυάριθμα αιτήματα να απομακρύνει τον Πάβκοβιτς, ο οποίος θεωρείται επίσης στενός συνεργάτης του Μιλόσεβιτς, ο Κοστούνιτσα δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε αλλαγές των στρατιωτικών στελεχών, κίνηση η οποία ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως μοχλός διασφάλισης της εμπιστοσύνης του στρατού.

    Στις επαφές του με τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας (DOS), το συνασπισμό που στήριξε τον Κοστούνιτσα στις εκλογές, ο Πάβκοβιτς εξέφρασε την ετοιμότητα να αποσυρθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναφέρει το ίδιο δημοσιεύμα.

    Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι ο Τζουκάνοβιτς θα ζητήσει τη διάλυση του 7ου τάγματος του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, το οποίο οι συνεργάτες χαρακτηρίζουν "παραστρατιωτική μονάδα που συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μιλόσεβιτς".

    Ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός επιμένει ότι το 7ο Τάγμα είναι τακτική μονάδα και απορρίπτει τις κατηγορίες των αρχών του Μαυροβουνίου.

    [10] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σόφια, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:48 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η Τουρκία θα λάβει πρόσθετες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της όπως ορίζει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν εκπρόσωποι της διακυβερνητικής μικτής βουλγαρο-τουρκικής ομάδας εργασίας, αρμόδιας για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

    Προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου 2001 να αυξηθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου από την Βουλγαρία προς την Τουρκία, καθώς και οι προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος για την Τουρκία, κάτι που θα γίνει όμως ύστερα από την ενεργοποίηση των καινούργιων ηλεκτρικών σταθμών στο βουλγαρικό έδαφος.

    Από βουλγαρικής πλευράς στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στην Κωνσταντινούπολη συμμετέχει ο Βούλγαρος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας, Ευγένι Τσάτσεφ. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η Τουρκία λαμβάνει από την Βουλγαρία 290 εκατ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας μηνιαίως, αλλά προτίθεται οι προμήθειες αυτές να φθάσουν 460 εκατ. κιλοβατώρες.

    Η βουλγαρική πλευρά αποδέχτηκε την πρόταση της Τουρκίας οι ποσότητες του φυσικού αερίου να αυξηθούν από 31 εκατ. κυβικά μέτρα σε 39 εκατ. κυβικά μέτρα μηνιαίως.

    [11] ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    "Η Ελλάδα με την εξωτερική της πολιτική σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κέρδισε τις εντυπώσεις και την συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας. Η Τουρκία έχασε γιατί δείχνει την ιδιαίτερη στάση της, ότι δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες. Καταδείξαμε ότι η Τουρκία ασκεί μία πολιτική χωρίς νόμιμο λόγο".

    Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας απόψε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

    Υπεραμυνόμενος της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι είναι ξεκάθαρη, υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια της χώρας μας και αποσκοπεί στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών κανόνων. Δεν διστάζουμε -πρόσθεσε- να επισημαίνουμε, να αντιδρούμε και να καταδικάζουμε οποιαδήποτε αμφισβήτησή τους. Θέλουμε να αποφύγουμε τριβές και να δείξουμε στην Τουρκία ότι πρέπει να ακολουθήσει τα πρότυπα συμπεριφοράς που είναι καθορισμένα από τη Διεθνή Κοινότητα.

    Η κ. Μπακογιάννη από την πλευρά της υποστήριξε ότι "δέκα μήνες μετά το Ελσίνκι όλα τα δείγματα της Τουρκίας δείχνουν αντίθετη κατεύθυνση και ότι με τη βήμα προς βήμα πολιτική της κυβέρνησης η Άγκυρα κατοχυρώνει νέες διεκδικήσεις. Δεν έχει δώσει το παραμικρό δείγμα ότι επιθυμεί να αποκτήσει ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες".

    Συνεχίζοντας η βουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε ότι "δεν αντέδρασε η Ελλάδα στα Στροβίλια, στις δηλώσεις Τζεμ στη Λα Στάμπα, στις δηλώσεις Κόφι Ανάν για ίσες κοινότητες. Και όταν αντέδρασε είχε δύο φωνές. Αυτή του υπουργού Άμυνας και αυτή του υπουργού Εξωτερικών".

    Πού εξαντλείται αυτή η πολιτική; αναρωτήθηκε η κ. Μπακογιάννη και ζήτησε να επανεξεταστούν κάποιες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής και να υπάρξει ενιαία εθνική αντίδραση.

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός στην κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε:

    "Εμείς δεν παρασυρόμαστε σε μία γενική αντιπαράθεση που είναι ευπρόσδεκτη από την Τουρκία. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τα ΜΟΕ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε θέματα όπως είναι περιβάλλον και οικονομία. Αυτή είναι υπεύθυνη στάση.

    Η ηγεσία της Τουρκίας είναι γνωστό ότι προσπαθεί να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Θέλει να συνεργαστεί με την Ε.Ε., να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, να επεκτείνει τα όρια της.

    Στη συνθήκηγ του Ελσίνκι υπάρχει χρονικό όριο, το 2004, στο οποίο πρέπει η Τουρκία να κάνει σημαντικές κινήσεις για να τα πετύχει. Το μέσο λογικής είναι εμείς να βάλουμε τον άλλο, να τον πιέσουμε να ακολουθήσει μία πορεία που να συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

    Αναφερόμενος στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Destined Glory", ο κ. Σημίτης τόνισε ότι εμείς αποχωρήσαμε γιατί η Τουρκία αποδείχτηκε ότι δεν ακολουθεί τα συμφωνηθέντα, δημιουργεί δυσλειτουργίες στους διεθνείς κανόνες, γι' αυτό και το ΝΑΤΟ έπρεπε να επέμβει.

    Καταλήγωντας ο κ. Σημίτης επεσήμανε:

    "Δεν χαρίζεται η φιλία, η συνεργασία και η ειρήνη. Κατακτιέται με τη διπλωματία, η οποία έχει και τις προσπάθειες για επίλυση των διαφορών μέσα από συνομιλίες".

    [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΩΝ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    της Ο. Ορφανίδου

    Με συμβολική κοινή αιμοληψία και εμβολιασμούς, στην οποία συμμετείχαν οι υπάλληλοι των δύο τελωνείων Κήπων (Εβρου) και Υψάλων (Ανδριανούπολης) και με τη συμμετοχή των δύο νομαρχών ξεκίνησε σήμερα η συνεργασία των δύο όμορων περιοχών.

    Παράλληλα, δόθηκαν από την νομαρχία Εβρου, στο νοσοκομείο Ανδριανούπολης 7000 περίπου εμβόλια για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg 2. Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια εξασφαλίσθηκαν με αφορμή τους σεισμούς της Τουρκίας και πληρώθηκαν από το δεύτερο ΚΠΣ και το Interreg 2 και είναι τα μοναδικά που διατέθηκαν στην Τουρκία

    Οι δύο νομάρχες Εβρου Γ.Ντόλιος και Ανδριανούπολης Φαχρί Γιούτσελ κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησαν στο τελωνείο των Κήπων συζήτησαν την διμερή συνεργασία στα πλαίσια του Interreg 3 στους τομείς της υγείας, των έργων υποδομής, του αφθώδη πυρετού, της προστασίας του ποταμού Εβρου και των κουνουπιών.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Ντόλιος δήλωσε: "Νιώθω ότι αργήσαμε να συναντηθούμε. Αυτό φάνηκε από τη συνάντηση των δύο ομάδων εργασίας. Υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα μεταξύ των δύο περιοχών. Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία και κοινή αντιμετώπιση. Τώρα πλέον έχουμε στη διάθεση μας μέσα, πόρους για να τα αντιμετωπίσουμε. Το Interreg από την ελληνική πλευρά και το πρόγραμμα MENTA από την πλευρά της Τουρκίας. Από εμάς εξαρτάται να αξιοποιήσουμε και την διάθεση που υπάρχει και τους πόρους, για να επιλύσουμε τα προβλήματα αλλά και να προάγουμε την συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των δύο περιοχών. Η Τουρκία δεν συμμετείχε στο Ιnterreg 2 αλλά φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε εκτάκτως αυτές τις πιστώσεις με αφορμή τους σεισμούς. Στην πραγματικότητα θέλαμε να προκαταβάλουμε τους πάντες για την απόφαση μας να συνεργασθούμε με τη γειτονική περιοχή πάση θυσία. Ελπίζουμε να συνδέσουμε την τύχη μας με την έναρξη της καλύτερης συνεργασίας των δύο πλευρών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιουτσέλ επισήμανε ότι "Σήμερα, μετά από πρόσκληση του νομάρχη Εβρου, στην τελωνειακή περιοχή εκατέρωθεν των συνόρων πρώτα στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Τουρκία έχει πραγματοποιηθεί αυτό που έχουμε σχεδιάσει πριν από καιρό. Τον τελευταίο καιρό έχουμε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αυτό είναι απόδειξη αυτού του πράγματος. Πιστεύω ότι θα έχουμε συνεργασία και στο μέλλον, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα και στις δύο περιοχές."

    Κέντρο πρόληψης σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων στην Τουρκία;

    Να σημειωθεί ότι αυτή η συνεργασία είναι αποτέλεσμα του διευθυντή της μονάδας προληπτικής ιατρικής ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνου Παπουτσέλη και αυτό γιατί πριν από 10 χρόνια δημιούργησε κέντρα πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πέντε ιατρικές σχολές της Βουλγαρίας ( Σόφια, Φιλιππούπολη, Πλέβεν και Βάρνα), ενώ πρόσφατα με επιστολή του στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούσε να δημιουργηθεί παρόμοιο κέντρο πρόληψης και στην ιατρική σχολή της Ανδριανούπολης. Στην ίδια επιστολή ο κ. Παπουτσέλης προτείνει την ίδρυση Βαλκανικού Παρατηρητηρίου για τα λοιμώδη νοσήματα με την δυνατότητα διερεύνησης και σε άλλα νοσήματα καθώς και επίσης και ζωονόσους με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

    Σε αυτό το Βαλκανικό Παρατηρητήριο θα συλλέγονται πληροφορίες από όλη την Ελλάδα, την Βουλγαρία, και την Τουρκία σε ότι αφορά τα λοιμώδη νοσήματα και αυτές οι πληροφορίες θα αποστέλλονται στα αντίστοιχα υπουργεία των χωρών αυτών ώστε αν υπάρχει μία πιθανότητα έκρηξης μιας επιδημίας θα προλαμβάνεται πριν αυτή εκδηλωθεί.

    Επίσης προτείνεται η δημιουργία εργαστηρίου μοριακής βιολογίας στη Βουλγαρία και στην Ανδριανούπολη με το οποίο θα εισάγεται καινούργια τεχνογνωσία στις δύο αυτές χώρες.λ

    [13] ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΑΡΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Μεγάλη σε έκταση νίκη με 4-0 πέτυχε ο Άρη σε βάρος του ΠΑΟΚ. Έτσι οι κίτρινοι μετά τη νίκη τους αυτή έπιασαν κορυφή στη βαθμολογία και κάνουν όνειρα πρωταθλητισμού, άσχετα αν είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

    Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ήταν ένα παιχνίδι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Άρη. Ο Μπάμπης Τεννές ήταν απλά ο ενορχηστρωτής και οι παίκτες του οι πρωταγωνιστές της μεγάλης επιτυχίας.

    Από την αρχή της αναμέτρησης ο Άρης είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι κίτρινοι ήταν αποφασισμένοι για να πετύχουν τη νίκη. Αντίθετα οι ποδοσφαιριστές του Ντούσαν Μπάγιεβιτς ακολουθούσαν τον ρυθμό των γηπεδούχων

    Η πρώτη αξιόλογη φάση από πλευράς του Άρη σημειώθηκε στο 9' όταν ο Βενετίδης επιχείρησε σέντρα από τα αριστερά και ο Καφές με προβολή κατευθύνει την μπάλα προς τα δίκτυα, όμως την τελευταία στιγμή ο Κατεργιαννάκης μπλοκάρει με υπερένταση. Στο 17' δυνατό σουτ του Κωνσταντίδη βγαίνει λίγο άουτ. Το πρώτο τέρμα της συνάντησης σημειώθηκε στο 39' όταν ο Ναγκόλι ανοίγει στον Κυπαρίσση και ο επιθετικός του Αρη αποφεύγοντας τον Τετράτζε έστειλε τη μπάλα με πλασέ στα δίχτυα του Τοχούρογλου, κάνοντας το 1-0. Στο 41' ο Βενετίδης σεντράρει από τα αριστερά, ο προωθημένος Καφές πιάνει δεξί διαγώνιο σουτ και η μπάλα καταλήγει άουτ. Το δεύτερο τέρμα της συνάντησης . Το τρίτο τέρμα για τους κίτρινους δεν άργησε να έρθει, όταν στο 49'μετά από φάση διαρκείας μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ, ο Ναγκόλι πιάνει την πρώτη κεφαλιά, η μπάλα καταλήγει στον Κολτσίδα, όμως οι παίκτες του ΠΑΟΚ σταματούν νομίζοντας ότι ο παίκτης του Αρη είναι οφσάιντ, κι εκείνος ανεβάζει το δείκτη του σκορ (3-0). Το τελικό 4-0 διαμορφώθηκε στο 71' ο Λουμπούτης εκτελεί πλάγιο από τα αριστερά, οι αμυντικοί του ΠΑΟΚ κολισιεργούν και ο Χαριστέας με κεφαλιά το 4-0. Στο 90'ο ίδιος πάικτης μπαίνει στην περιοχή του ΠΑΟΚ, δίνει στον Ναγκόλι, εκείνος με τη σειρά του αφήνει στον Κυπαρίσση, ο οποίος δεν μπορεί να νικήσει σε τετ α τετ τον Τοχούρογλου.

    Αρης: Κατεργιαννάκης, Λουμπούτης, Μάρκος (28' Καραλιόπουλος), Παπαδόπουλος, Κυζερίδης (77' Θεοδωρίδης), Ναγκόλι, Κυπαρίσσης, Μπα, Κούτσης, Αγαθοκλέους (46' Χαριστέας), Κολτσίδας

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Κατσιαμπής, Καφφές, Κωνσταντινίδης, Βενετίδης, Μπράντιτς (55' Οκκάς), Ουντέζε, Τετράτζε, Καμπς (66' Σπάσιτς), Ναλιτζής (46' Χασιώτης).

    [14] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΟΔΟΥ «ΜΑΚΑΖΑ» ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σόφια, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Αρχισε η διαδικασία απαλλοτρίωσης της γης κατά μήκους της οδικής αρτηρίας που διέρχεται από τη δίοδο Μακάζα, η οποία αποτελεί και μέρος του πανευρωπαϊκού άξονα αρ. 9. Το μεγαλύτερο μέρος των κτημάτων σ΄αυτήν την περιοχή είναι κρατική ιδιοκτησία, ενώ τα ιδιωτικά κτήματα ανέρχονται σε 110 στρέμματα γης. Διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των απαραίτητων σχεδίων για την διάνοιξη του μεθοριακού σταθμού "Μακάζα" στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα, αλλά και της αντίστοιχης οδικής αρτηρίας.

    Η Βουλγαρία αναμένεται να λάβει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "PHARE" το 50% του αναγκαίου ποσού για την υλοποίηση των προαναφερόμενων έργων. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες στη Σόφια, κοντά στο χωριό Κίρκοβο, κοντά στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την εξαγορά γης στην περιοχή γύρω από την μελλοντική διαδρομή μέχρι την Ελλάδα.

    [15] ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Από σήμερα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη η γραμμή αποκλειστικής κυκλοφορίας των λεωφορείων και στην Εγνατία, ενώ η κίνησή τους διευκολύνεται ακόμη περισσότερο με τη λειτουργία ήδη των δύο σταθμών μετεπιβίβασης στο Φοίνικα και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

    Στα μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας προβλέπεται η απομάκρυνση των τερματικών σταθμών, 11 αστικών γραμμών του ΟΑΣΘ από την πλατεία Δικαστηρίων και η μεταφορά τους στο Σιδηροδρομικό σταθμό και στο Φοίνικα, όπου κατασκευάστηκαν οι σταθμοί μετεπιβίβασης.Η εφαρμογή της λεωφορειολωρίδας στη Εγνατία ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως.

    Οι δύο τερματικοί σταθμοί αφορούν τις γραμμές Επανωμής και Μηχανιώνας από τη μία πλευρά και του Κορδελιού και Μενεμένης από την άλλη. Αργότερα θα προστεθούν και άλλες γραμμές στους σταθμούς.

    Εξάλλου, μία νέα αστική γραμμή δόθηκε σε κυκλοφορία (γραμμή 2), η οποία θα διασχίζει την Εγνατία και θα συνδέει την περιοχή του Φοίνικα με τον Σιδηροδρομικό σταθμό.

    Οι επιβάτες που θα χρησιμοποιούν τους δύο νέους σταθμούς μετεπιβίβασης δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν δύο εισητήρια, καθώς θα χρησιμοποιείται ένα εισητήριο διπλής ακύρωσης.

    [16] ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ ΚΑΙ ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

    Μόσχα, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν ότι οι δύο μεγιστάνες των ΜΜΕ, Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι και Μπόρις Μπερεζόφσκι θα παρουσιαστούν στο εισαγγελικό γραφείο στις 13 Νοεμβρίου για περαιτέρω έρευνες σχετικά με την ανάμειξή τους σε σκάνδαλα διαφθοράς και "λοιπές οικονομικές ατασθαλίες". Οι δύο επιχειρηματίες απέφυγαν να σχολιάσουν το γεγονός.

    Ο Εισαγγελέας της Μόσχας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συλληφθεί ο Γκουζίνσκι "μόλις περάσει την πόρτα του γραφείου" ή ακόμα και να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του μέσω της Interpol.

    Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες εβδομάδες, ο ίδιος ο επιχειρηματίας με ανοικτή επιστολή του στα ρωσικά ΜΜΕ, είχε πει ότι αρνείται να επιστρέψει στη χώρα, ωστόσο, ήταν διατεθειμένος να συναντηθεί με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης στο κρησφύγετό του στο Ισραήλ.

    Το Κρεμλίνο ζήτησε από τον Μπερεζόφσκι την περασμένη να εκκενώσει το εξοχικό, ιδιοκτησίας τυ ρωσικού δημοσίου, όπου διαμένει και του αφαίρεσε τις διπλωματικές πινακίδες της λιμουζίνας του, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι ο ηγέτης της ρωσικής ολιγαρχίας έχει περιέλθει σε δυσμένεια.

    O Μπερεζόφσκι κατηγορείται ότι μετέφερε χρήματα από την κρατική εταιρία αερομεταφορών Αeroflot στην οποία ήταν μέτοχος και τα τοποθέτησε σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

    Ο Γκουζίνσκι από την άλλη πλευρά έλαβε δάνεια από την εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom, για να επεκτείνει τον όμιλο ΜΜΕ Media-MOST και δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα δάνεια αυτά.

    [17] "ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ" ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ... ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Αυτό και αν δεν είναι ντέρμπι... Ολυμπιακός - ΑΕΚ και οι διοικήσεις των δύο ομάδων θέλουν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να καταφέρουν να ανεβάσουν την ψυχολογία των παικτών τους στα ύψη, προκειμένου να αποκομίσουν τους... βαθμούς της νίκης. Όλα αυτά φυσικά για το παιχνίδι του Σαββάτου, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της εθνικής κατηγορίας. Και βάζουν σε εφαρμογή το πλάνο που πάντα πιάνει. Το οικονομικό κίνητρο.

    Και επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, το πρωί της Τετάρτης η διοίκηση του Ολυμπιακού έβαλε στο ταμείο της ομάδας 100 εκατομμύρια, προκειμένου να πληρωθούν μέχρι δεκάρας παίκτες και προπονητής. Μάλιστα υπολογίζεται ότι κάθε παίκτη έχει να παίρνει περί τα 4 εκατομμύρια.

    Με ανάλογο τρόπο αναμένεται να αντιδράσει μέχρι και το τέλος της εβδομάδας και η ΑΕΚ. Έτσι μέχρι και την παραμονή του αγώνα ο πρόεδρος της ομάδας πρόκειται να δώσει και αυτός κάποια πριμ, για να τονώσει και αυτός με την σειρά του το ηθικό των παικτών.

    [18] ΣΥΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    "Το τεχνητό πλεόνασμα ατεκμηρίωτης υπεραισιοδοξίας δεν μπορεί να κρύψει τα πραγματικά κοινωνικά ελλείμματα που χαρακτηρίζουν και τον φετινό προϋπολογισμό", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    "Και ο φετινός προϋπολογισμός", συνέχισε, "παρά τις τυμπανοκρουσίες, στηρίζεται στην πεπατημένη των μονόπλευρων θυσιών για τους ασθενέστερους και σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για το πετρέλαιο και το δολάριο, προκειμένου να εμφανιστεί πλεονασματικός. Κάτω από το επίχρισμα ορισμένων ανεπαρκών εξαγγελιών, βρίσκεται η ίδια μονόπλευρη πολιτική που ρίχνει τα βάρη στους ασθενέστερους την ώρα που καλπάζουν τα κέρδη των ισχυρών".

    Καταλήγοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε: "Και με τον φετινό προϋπολογισμό, το θεσμικό πλαίσιό του παραμένει παγιδευμένο στο παρελθόν της αδιαφάνειας, μη επιτρέποντας στη Βουλή την ουσιαστική συζήτηση ή αλλαγή στις κατανομές των κονδυλίων του".

    [19] ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ "ΟΡΜΗΣΕ" ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Σε κατάστημα επίπλων στην Καβάλα "όρμησε" με ταχύτητα ένα ΙΧ, το οποίο περνώντας από τη βιτρίνα του κατέληξε στο εσωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης του καταστήματος σώθηκε από τύχη επειδή εκείνη τη στιγμή καθόταν στο βάθος.

    Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός του ΙΧ που τραυματίστηκε ελαφρά, έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα και όταν πλησίασε σε νησίδα του δρόμου την υπερπήδησε και "απογειώθηκε", καταλήγωντας μέσα στο κατάστημα.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας. Σημειώνεται, ότι στο ίδιο σημείο έχουν επαναληφθεί παρόμοια ατυχήματα.

    Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας με ελαφρούς τραυματισμούς, για τις πρώτες βοήθειες, ενώ η τροχαία διενεργεί έρευνες για τα ακριβή αίτια του περιστατικού.

    [20] ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ AIDS ΖΗΤΑΕΙ Η ΝΔ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Την χορήγηση δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους αλλοδαπούς μετανάστες έχουν μολυνθεί από τη λοίμωξη HIV, προτείνει η ΝΔ στο σχέδιο νόμου που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, προκειμένου να το προωθήσει στη Βουλή.

    Προϋπόθεση για την δωρεάν περίθαλψη είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής στις χώρες προέλευσης ή και επιστροφής των μεταναστών.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της ΝΔ, για το διάστημα που διαρκεί η θεραπευτική αγωγή, οι αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες δικαιούνται προσωρινής άδειας παραμονής και εργασίας για λόγους "οικογενειακού"

    Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου τονίζεται ότι πρέπει να τηρείται το ιατρικό απόρρητο, διότι στην περίπτωση που οι οικονομικοί μετανάστες φοβούνται ενδεχόμενη απέλαση δεν θα προσέρχονται για θεραπεία και μπορεί να αποτελέσουν πηγή διάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η φυματίωση, αλλά και άλλων δύσκολα θεραπευμένων λοιμόξεων.

    Περαιτέρω, επισημαίνεται, ότι ακόμη και αν απομονωθεί το οικονομικό κόστος, από τους λοιπούς παράγοντες της προφύλαξης της δημόσιας υγείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι περισσότερο επιζήμιες οικονομικά οι αθρόες μολύνσεις υγιών ατόμων από τις λοιμώξεις και τις νόσους που θα μεταδοθούν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αν ποσοστό των οροθετικών ατόμων μείνει χωρίς επιδημιολογικό έλεγχο και θεραπεία.

    [21] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΓΙΟΥΚΟΣΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ SECI

    Βελιγράδι, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Απάντηση από το Βελιγράδι περιμένει ο οργανισμός Πρωτοβουλία για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (SECI), μετά από την πρόσκληση που έστειλε προς τη Γιουγκοσλαβία για να ενταχθεί στον θεσμό, δήλωσε ο συντονιστής του οργανισμού, Ερχάρντ Μπούσεκ.

    Στόχος της SECI είναι η στενή οικονομική συνεργασία στα Βαλκάνια, στους τομείς της υποδομής, της οικολογίας, της ιδιωτικοποίησης, της ενέργειας και οι σχέσεις της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Γιουγκοσλαβία αποσύρθηκε από το θεσμό στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλλε η ΕΕ κατά του Βελιγραδίου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής Σερβικής κυβέρνησης, Γκόραν Πίτιτς, δήλωσε ότι η Γιουγκοσλαβία θα στείλει την απάντησή της αφού διοριστεί πρώτα η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι "η SECI είναι σημαντικός θεσμός γιατί στοχεύει στην προώθηση ξένων επενδύσεων στη χώρα".

    [22] ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας εξετάζει το νέο βιβλίο του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, η παρουσίαση του οποίου έγινε σήμερα στην Παλαιά Βουλή, στην Αθήνα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, στο βιβλίο του "Οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας", επιχειρεί να διατυπώσει μια κοινή βάση αναφοράς για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ταυτοτήτων που "ταλανίζει" την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι αποτελεί αφορμή "για να αναψηλαφήσουμε τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας".

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, που μίλησε για το βιβλίο, πρότεινε αντί του όρου "χωρισμός" σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας να χρησιμοποιείται ο όρος "διακριτοί ρόλοι".

    Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, η υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη και βουλευτές όλων των κομμάτων.

    [23] ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 1 Νοεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    H μεγαλύτερη απογραφή στην παγκόσμια ιστορία ξεκινάει σήμερα στην Κίνα. Τις επόμενες δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια υπάλληλοι θα επισκεφθούν και το πιο απομακρυσμένο χωριό της αχανούς αυτής χώρας για να μετρήσουν επακριβώς τον πληθυσμό της Κίνας ο οποίος υπολογίζεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 1 November 2000 - 19:37:35 UTC