Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [03] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΕΕ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
  • [05] Η ΜΟΣΧΑ ΖΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [06] ΤΑ "ΟΧΙ' ΤΩΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • [07] ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [08] ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΙΠΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • [09] ΠΕΘΑΝΕ ΡΩΣΟΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
  • [10] Η ΜΠΑΡΣΕΛΟΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΥΘΥΜΗ ΡΕΝΤΖΙΑ
  • [11] ΒΟΛΕΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [12] ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [13] ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [14] Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [15] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ
  • [16] ΜΕΤΡΑ ΕΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΣΟΥ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
  • [17] ΔΙΫΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ "ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ"
  • [18] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [19] ΠΟΡΕΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΕΝ ΟΨΕΙ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΕ
  • [20] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [21] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [22] "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ"
  • [23] Δ. ΤΣΟΛΑΚΗΣ: "ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ, Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ"
  • [24] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΜΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΒΟΛΕΪ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ

  • [01] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2000 (09:41 UTC+2)

    Στα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου των τρελών αγελάδων στα βοοειδή κατέληξαν οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

    Μεταξύ άλλων αποφάσισαν έναρξη ελέγχων από 1η Ιανουαρίου 2001 μόνο σε ζώα υψηλού κινδύνου, ενώ τον Ιούλιο θα αρχίσουν οι έλεγχοι σε 500.000 βοοειδή ηλικίας άνω των τριών ετών. Οι παραπάνω αποφάσεις αναμένεται να εγκριθούν αύριο από τη μόνιμη κτηνιατρική επιτροπή.

    Στο μεταξύ, το θέμα με τα βοοειδή έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο στις τιμές του κοτόπουλου, του χοιρινού και των ψαριών. Οι έλληνες καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά το κρέας αν και οι κρεοπώλες υποστηρίζουν πως τα κρέατα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ντόπια, με αποτέλεσμα να στρέφονται στα πουλερικά και τα ψάρια.

    Ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης, μετά από σύσκεψη που είχε με τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει με κάθε μέτρο την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2000 (14:04 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης - Κώστας Σκανδαλίδης

    Δεν τίθεται θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι θα πετύχει και αυτή την τετραετία να πάει μπροστά ο τόπος, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι επιθέσεις που δέχτηκε από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετίζονται με τη διαδοχή στο κυβερνών κόμμα. Πρόσθεσε, επίσης, πως ο δημοκρατικός εσωκομματικός διάλογος είναι ευπρόσδεκτος, πόσο μάλλον για τα εξωτερικά θέματα που απαιτείται συναίνεση.

    [03] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΕΕ

    Κωνσταντινούπολη, 21 Νοεμβρίου 2000 (12:09 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Η τουρκική τακτική απέναντι στο τελικό κείμενο της εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται ότι θα συζητηθεί και πάλι αναλυτικά την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνάντηση της τουρκικής κυβέρνησης με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και τον πρόεδρο, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC από την Κωνσταντινούπολη φαίνεται να αποκλείονται ωστόσο επιλογές σαν αυτές που έγιναν μετά την Συνάντηση Κορυφής του Λουξεμβούργου και οδήγησαν σε μηδενικό σημείο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

    Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μια τέτοια επιλογή θα έπληττε περισσότερο την Τουρκία παρά την ΕΕ, αλλά δεν κρύβουν την δυσφορία τους για τις αναφορές σε Κυπριακό, για τη γενοκτονία των Αρμενίων, το Κουρδικό και σε άλλα θέματα που ενοχλούν την Άγκυρα.

    Σύμφωνα με το BBC, ενώ δημόσια όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι αναφορές στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές υπερβαίνουν τις αποφάσεις του Ελσίνκι κατ' ιδίαν πολιτικοί και διπλωμάτες δέχονται ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι τόσο απλό. Ακόμα και στον Τύπο εμφανίζονται ενδείξεις για κάποια αποδοχή της πραγματικότητας αυτής που δεν είναι ωστόσο αρεστή στο συντηρητικό κατεστημένο.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2000 (12:58 UTC+2)

    Φωτογραφία: τ. Πρωθυπουργός της Αλβανίας

    Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας αποτελεί τη βασική συνισταμένη των ελληνοαλβανικών σχέσεων και η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει, με κανένα τρόπο, την καταπάτηηση των δικαιωμάτων της, για τα οποία άλλωστε η αλβανική κυβέρνηση δεσμεύεται από διεθνή συμβατικά κείμενα.

    Τα παραπάνω τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε απάντηση του σε ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κρητικού, Στέλιου Παπαθεμελή, Νόρας Κατσέλη και Αλέκου Χρυσανθακόπουλου, σχετικά με τα κρούσματα βίας και νοθείας σε βάρος της ομογένειας κατά τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

    Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε άμεσα και ταχύτατα, σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει:"Το υπουργείο Εξωτερικών δραστηριοποιήθηκε έντονα τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, προχωρώντας σε διαβήματα προς την αλβανική κυβέρνηση, ενώ κατήγγειλε τα περιστατικά στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς (ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης). Η Ελλάδα έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας και τα αποτελέσματα αυτής της κινητικότητας είναι πλέον ορατά στις εκθέσεις των παρατηρητών διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΑΣΕ. Οι Ελληνες της Αλβανίας γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα ότι η χώρα μας στάθηκε στο πλευρό τους, όπως πάντα, και σ΄αυτή τη δύσκολη στιγμή".

    [05] Η ΜΟΣΧΑ ΖΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Μόσχα, 21 Νοεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Η Ρωσία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην αναζήτηση ειρηνευτικής λύσης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "η μεγαλύτερη συνεισφορά της διεθνής κοινότητας στην εφαρμογή συμφωνιών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων αποτελεί σημαντική κίνηση στη λήξη της βίας".

    Διπλωματικές πηγές της Μόσχας δήλωσαν ότι η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες σχετικές χώρες θα πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τις δυο πλευρές των συγκρούσεων να δώσουν τέλος στην αυξημένη βία.

    "Δεν δικαιολογείται η χρήση της βίας, η οποία οδηγεί στην κλιμάκωση των συγκρούσεων και στην αύξηση των νεκρών Παλαιστίνιων", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, προσθέτοντας ότι πρέπει ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα για μην επαναληφθούν οι τρομοκρατικές ενέργειες που οδηγούν στο θάνατο Ισραηλινών κατοίκων.

    [06] ΤΑ "ΟΧΙ' ΤΩΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που ήταν προπονητής από το 1995 και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς που υπήρξε προπονητής από το 1988 και τεχνικός σύμβουλος από το 1995, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Ο κύριος λόγος της παραίτησής τους ήταν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις τους στον ΠΑΟ και ΑΕΚ.

    Φαβορί για να καλύψει τις θέσεις τους στην γιουγκοσλαβική ομοσπονδία είναι ο Ντούσαν Βουγιόσεβιτς που έχει εργαστεί με επιτυχία και στο παρελθόν στην Σκαβολίνι Πέζαρο.

    [07] ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαραγιέβο, 21 Νοεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (SDA) των μουσουλμάνων ισοψήφισαν στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο διεθνής οργανισμός διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσει επαλήθευση του αποτελέσματος.

    Στη Σερβική Δημοκρατία τη Βοσνίας, προηγείται σταθερά το Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), ο πολιτικός σχηματισμός που ίδρυσε ο εθνικιστής Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    [08] ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΙΠΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Βερολίνο, 21 Νοεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Της Διαμαντένιας Ριμπά

    Τα επιχειρηματικά δίκτυα του ελληνισμού, από την σκοπιά των ομογενών επιχειρηματιών σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ιστορικός ρόλος των ομογενών επιχειρηματιών και ποιες οι προοπτικές για το μέλλον, ο πιλοτικός ρόλος των ομογενών σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπέρ των επιχειρήσεων-δίκτυα συνεργασίας, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους περίπου 80 ομογενείς επιχειρηματίες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβαν μέρος στο Πρώτο Συμπόσιο Ομογενών Επιχειρηματιών Ευρώπης.

    Τις εργασίες της Ημερίδας, που διοργάνωσε ο Γερμανοελληνικός Οικονομικός Σύνδεσμος σε συνεργασία με το ΤΕΕ, τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, οι βουλευτές Δημήτρης Αλαμπάνος και Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ Κώστας Παπάς και άλλοι.

    Χαιρετίζοντας τους συνέδρους ο κ. Δόλλης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την θεσμική δικτύωση των αποδήμων Ελλήνων και ειδικότερα των επιχειρηματιών.

    Πραγματοποιήσατε ένα μεγάλο βήμα με την σημερινή διοργάνωση, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δόλλης, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας. Είμαστε σε θέση να κατακτήσουμε ζηλευτή θέση στο παγκόσμιο περιβάλλον, αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας.

    Μήνυμα στο Συνέδριο απηύθηνε ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρεται το εξής: "Είναι γνωστό ότι η ελληνική διασπορά και ειδικότερα ο επιχειρηματικός κλάδος της, έχει συμβάλει διαχρονικά στην ενίσχυση των οικονομιών της χώρας όπου ζει και δραστηριοποιείται, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Θέτοντας κάθε φορά κατάλληλους στόχους και μέσα αλλά και προσωπικό μόχθο, οι προσπάθειες στέφονται με επιτυχία. Όταν δε οι προσπάθειες αυτές είναι ενωμένες, το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι σημαντικό".

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου κ. Γιάννης Φούρλος, επεσήμανε ότι με την σημερινή Ημερίδα απευθύνεται μία πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες στην Ευρώπη να ξεκινήσουν ένα ζωντανό διάλογο για τις προοπτικές και τις δυνατότητες του ομογενειακού επιχειρηματικού κόσμου. "Το όνομα, η γλώσσα, η νοοτροπία, όλα αυτά μας ενώνουν και μας ανοίγουν νέες αγορές και ευκαιρίες για επενδύσεις, επεκτάσεις και συνεργασίες σ' όλο τον κόσμο", τόνισε ο κ. Φούρλος.

    [09] ΠΕΘΑΝΕ ΡΩΣΟΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

    Μόσχα, 21 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Ο Ρώσος επιστήμονας Νικολάι Ντολεζάλ, που ήταν πρωτοπόρος στη σχεδίαση πυρηνικών εργοστασίων και υποβρυχίων πέθανε σε ηλικία 102 ετών στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

    Ο Ντολεζάλ έχτισε το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο στη περιοχή Ομπνινσκ, νότια της Μόσχας το 1950 και επέβλεπε τις κατασκευές πυρηνικών υποβρυχίων στη πρώην Σοβιετική Ενωση.

    Ο Ντολεζάλ είχε πάρει το παράσημο Λένιν και ήταν μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

    O.K.

    [10] Η ΜΠΑΡΣΕΛΟΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΥΘΥΜΗ ΡΕΝΤΖΙΑ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Eπιστολή προς την ΕΟΚ για τη μη έλευση του Ευθύμη Ρετζιά στην εθνική ομάδα έστειλε το απόγευμα η διοίκηση της Μπαρσελόνα. Στην επιστολή αναφέρεται: "Η Μπαρσελόνα δεν εμπόδισε τον Ρεντζιά να έρθει στην Ελλάδα για να ενσωματωθεί στην εθνική ομάδα, αφού ο παίκτης είναι πράγματι τραυματίας κάτι που μπορεί να διαπιστώσει η ελληνική ομοσπονδία.

    Η Μπαρσελόνα δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην εθνική ομάδα της Ελλάδας, αφού επιθυμία του συλλόγου είναι να διατηρήσει τις ήδη υπάρχουσες καλές σχέσεις με την ΕΟΚ" αναφέρει η επιστολή της Μπαρσελόνα στην προσπάθειά της να στηρίξει τον Ευθύμη Ρεντζιά, ο οποίος κινδύνευε άμεσα με τιμωρία από την ΕΟΚ.

    [11] ΒΟΛΕΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Σκόπια, 21 Νοεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο απόκτησης του 51% του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Makedonski Telecomunikacii, από ελληνική εταιρία, η εφημερίδα των Σκοπίων "Μακεντόνια Ντένες", που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

    Σε ένα ιδιαίτερα σκληρό δημοσίευμα, η εφημερίδα εξαπολύει επίθεση κατά της Ελλάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Εάν οι Ελληνες αποκτήσουν την Μakedonski Telecomunikacii θα σημαίνει ότι στα χέρια τους έχουν μεταφερθεί τα θεμέλια του κράτους που είναι το σύστημα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, οι τηλεπικοινωνίες και το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για την εφαρμογή μιας στρατηγικής πίσω από την οποία βρίσκεται κρυμμένη η πρόθεση ενός κράτους να υποτάξει το άλλο στο οικονομικό πεδίο".

    "Ενώ η διαμάχη για την ονομασία δεν έχει επιλυθεί, ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή θα επιλυθεί χωρίς τριβές, γίνεται φανερή η πρόθεση του Σημίτη να διεισδύσει το ελληνικό κεφάλαιο στην οικονομία της χώρας", τονίζει η εφημερίδα και συνεχίζει: "Εμμέσως, με την οικονομική τους δύναμη, οι Ελληνες θα έχουν ευκαιρίες άσκησης πολιτικής επιρροής στη χώρα. Με την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα εκβιασμού της ΠΓΔΜ και εξαναγκασμού αποδοχής από μέρους της κάθε απόφασης και επιθυμίας του νότιου γείτονα".

    "Γι' αυτό είναι αξιοπερίεργη η προθυμία της κυβέρνησης να δεχτεί οτιδήποτε έρχεται από την Ελλάδα, παραβλέποντας τον κίνδυνο - παρακινούμενη ίσως από προσωπικό συμφέρον", καταλήγει το δημοσίευμα της "Μακεντόνια Ντένες".

    [12] ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Με τίτλους όπως "Αν εκτελεστεί ο Οτζαλάν ξεχάστε την Ε.Ε.", "Η Ροθ είπε πάλι ανοησίες" και "Η Ροθ έγινε πάλι αναιδής", ο τουρκικός Τύπος προβάλλει την πληροφορία ότι η βουλευτής του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων κ. Ροθ, κατέστησε σαφές σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εκδίκαση της υπόθεσης Οτζαλάν, ότι "αν εκτελεστεί ο Οτζαλάν, αυτό θα είναι το τέλος στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε."

    Η Γερμανίδα βουλευτής εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, καθώς δεν υπάρχει θανατική ποινή σε καμία από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. ούτε και σε καμία από τις υποψήφιες.

    Σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων υποστήριξε ότι στην τουρκική ιστορία υπάρχει αδίκημα που διεπράχθη εναντίον των Αρμενίων και πρόσθεσε ότι "η άρνησή του δεν θα ωφελήσει την Τουρκία όπως δεν την ωφέλησε και στο παρελθόν".

    [13] ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βερολίνο, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Της Διαμαντένιας Ριμπά

    Πλήθος εκδηλώσεων αφιερωμένα στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της διοργανώνονται αυτές τις μέρες στη γερμανική πρωτεύουσα.

    Στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας η οικονομική Ημερίδα με θέμα "Ελληνογερμανική επιχειρηματική συνεργασία" με κύριο ομιλητή τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, που διοργανώθηκε στο Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Βερολίνου.

    Τους 300 και πλέον Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες απασχόλησε η δυνατότητα συνεργασίας στις δύο χώρες, και ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε άλλες χώρες και περιοχές, όπως τα Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Παρευξείνιες χώρες.

    Μέσα από την Ημερίδα πέρασε το μήνυμα ότι ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για κοινές συνεργασίες, λόγω του ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά και γνωρίζει αυτές τις περιοχές.

    Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου τονίζοντας ότι είναι ευνοϊκότερες σήμερα όσο ποτέ. Έχουμε μηδενικό έλλειμα, είπε ο κ. Παπαντωνίου, μικρό πληθωρισμό και ισχυρή επιχειρηματική βάση. Όλα αυτά συνιστούν τους καλύτερους οιωνούς για καλή μελλοντική οικονομική παρουσία.

    Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε και στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. Εστίασε δε την προσοχή του στην αξιοποίηση των κρατικών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων και από την άλλη μεριά την αύξηση των κοινωνικών παροχών.

    Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των εταιριών Χόκτιφ, Ντάινλα, γερμανικών τραπεζών, Κοπελούζος, Μαϊλης, Σούπερ Φαστ Φέρρυ και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κυριακόπουλος.

    [14] Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα ότι το "υπουργικό συμβούλιο" του ψευδοκράτους "προειδοποίησε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ότι σε περίπτωση που δεν επανέλθει στον 'οδικό χάρτη' της 12ης Σεπτεμβρίου τα πάντα θα διακοπούν" και ότι "το πλαίσιο που προτείνει ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο δεν αποτελεί βάση για το Κυπριακό".

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ισχυρίστηκε ότι "η αναφορά του κ. Ανάν στη δήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου στην ισότητα των δύο πλευρών ενόχλησε τους Ελληνοκυπρίους και ότι ο Γλαύκος Κληρίδης απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, με αποτέλεσμα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να υποχωρήσει".

    Ο εκπρόσωπος του "υπουργικού συμβουλίου" του ψευδοκράτους είπε ότι "ο Ραούφ Ντενκτάς θα μπορέσει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την επαναφορά της δήλωσης της 12ης Σεπτεμβρίου".

    Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης θα μεταβεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη και το Σάββατο στην Αγκυρα όπου θα αξιολογήσει, με τους Τούρκους ιθύνοντες, την κατάσταση του Κυπριακού, ενώ θα επιστρέψει στα κατεχόμενα την Κυριακή.

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος, γράφει, επίσης, ότι ο αρχηγός του "ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος" Μεχμέτ Αλή Ταλάτ μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου μίλησε στους εκεί Τουρκοκύπριους για το Κυπριακό υπογραμμίζοντας ότι "η λύση είναι απαραίτητη, αναπόφευκτη και χρήσιμη", ενώ για την "δέσμη των οικονομικών μέτρων" είπε ότι "αντί να επιλύσει τα προβλήματα, θα οδηγήσει την οικονομία του 'κράτους' σε χρεοκοπία".

    Ο Μεχμέτ Αλή Ταλάτ επισκέφθηκε το Λονδίνο όπου σε δηλώσεις του στον τουρκικό ραδιοσταθμό τόνισε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου.

    [15] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου σημειώθηκαν σήμερα από μαχητικά αεροσκάφη της Αγκυρας, κατά τη διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης "Ταύρος 2000" στα κατεχόμενα.

    Εξι τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου, πετώντας πάνω από τη κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Τουρκία. Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν από δύο αεροσκάφη που είναι ειδικά για φωτογράφηση και τέσσερα F-16. Στην Κερύνεια έφτασαν, στο μεταξύ, δύο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

    Ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, προειδοποίησε ότι η Εθνική Φρουρά μπορεί να εντοπίσει και να εγκλωβίσει τα μαχητικά που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, τα μαχητικά που θα λάβουν μέρος στην αυριανή φάση της άσκησης θα σταθμεύσουν στην παράνομη αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, ως αντίποινα για τη στάθμευση ελληνικών μαχητικών στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, κατά τη διάρκεια της άσκησης "Νικηφόρος".

    [16] ΜΕΤΡΑ ΕΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΣΟΥ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

    Βρυξέλες, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Κοινή θέση υιοθέτησαν οι 15 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της νόσου των τρελών αγελάδων και τη λήψη μέτρων για την εξάλειψή της.

    Σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης, οι 15 καταλήγουν στην επέκταση, από 1ης Ιανουαρίου του 2001 , των λεγόμενων "γρήγορων τεστ" στα βοοειδή που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και στην εισαγωγή ανάλογων τεστ, από 1ης Ιουλίου 2001, για όλα τα βοοειδή που γεννήθηκαν πριν από τον Ιούλιο του 1998.

    Σε ό,τι αφορά τα κρεατάλευρα, οι 15 αναθέτουν στην Κομισιόν να εξετάσει τις επιπτώσεις από τη χρήση τους στην υγιεινή, την οικονομία και το περιβάλλον.

    Οι υπουργοί Γεωργίας αδυνατούσαν να βρουν κοινό σημείο επαφής και υπήρξε κίνδυνος μη εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης. Θέμα που εξακολουθεί να διχάζει τους 15, είναι και η εφαρμογή των ελέγχων στο σύνολο του ζωικού πληθυσμού σε μια ορισμένη ηλικία ή σε εκείνα που γεννήθηκαν προ μιας συγκεκριμένης χρονολογίας.

    Στην πρώτη του διατύπωση το σχέδιο πρότεινε να ελεγχθούν τα βοοειδή που έχουν γεννηθεί προ του Ιουλίου του 1998. Στην τελευταία τροποποιημένη του μορφή, οι υπουργοί Γεωργίας καλούνται να αποφασίσουν για τους γενικούς ελέγχους σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 μηνών, γεγονός που απαιτεί έναν σταθερό αριθμό ελέγχων σε ετήσια βάση, αντί για ένα δειγματοληπτικό έλεγχο που θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Το σχέδιο απόφασης που εισηγείται η γαλλική Προεδρία, τονίζοντας την ανάγκη εναρμόνισης των χωρών-μελών στην προσέγγιση του θέματος, προβλέπει:

    Επέκταση των ελέγχων από 1-1-2001 σε όλα τα βοοειδή υψηλού κινδύνου, δηλαδή περίπου σε 400.000 ζώα.

    Εναρξη αντίστοιχων ελέγχων από 1ης Ιουλίου 2001 για όλα τα βοοειδή που γεννήθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου 1998.

    Απαγόρευση οστεάλευρων και ζωοτροφών που προέρχονται από πτώματα ζώων.

    Αρση του εμπάργκο για το πορτογαλικό βοδινό

    [17] ΔΙΫΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ "ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ"

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου των τρελών αγελάδων, προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το θέμα απασχολεί διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Ανωμερίτη, του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Χριστοδουλάκη, της υφυπουργού Υγείας, Χριστίνας Σπυράκη και της προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Χριστίνας Παπανικολάου.

    Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση της εισαγωγής κρεάτων από χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου, η εντατικοποίηση των ελέγχων στην ελληνική αγορά και η απαγόρευση της χρήσης κρεατάλευρων.

    Ο κ.Ανωμερίτης εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα των "τρελών αγελάδων" καθώς και το θέμα των διοξινών ξεκινά από τη σύνθεση και τα μείγματα των ζωοτροφών, ενώ χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα το γεγονός ότι στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. δεν έγινε καμία αναφορά στα ιχθυάλευρα, κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα.

    Σε πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Γεωργίας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Φώτη Χατζημιχάλη και των εκπροσώπων παραγωγών όλων των κλάδων της ελληνικής κτηνοτροφίας συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για την ασθένεια των βοοειδών, να ενισχυθεί η προσπάθεια ανάδειξης της ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών.

    [18] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Το προσχέδιο μετοχοποίησης της ΔΕΗ παρουσίασε σήμερα η διοίκησή της στον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Χριστοδουλάκη και τους συμβούλους μετοχοποίησης. Η ΔΕΗ, η οποία θα περάσει τις πύλες της Σοφοκλέους στα μέσα του επόμενου έτους, αναμένεται να έχει κέρδη για το 2001, περίπου 71,5 δισ. δρχ.

    Οι επενδύσεις της επιχείρησης για το τρέχον έτος θα φθάσουν - σύμφωνα με τη διοίκηση - στα 320 δισ. δρχ., ενώ για το 2001 αναμένεται να "αγγίξουν" τα 400 δισ. δρχ. Τα έσοδα της επιχείρησης για το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στο 1 τρισ. δραχμές, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    [19] ΠΟΡΕΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΕΝ ΟΨΕΙ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΕ

    Ζάγκρεμπ, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Σε πορεία διαμαρτυρίας σκοπεύει να προχωρήσει η Ενωση Κροατών Ανάπηρων Πολέμου, μαζί με την Ενωση Σερβο-Κροατών Βετεράνων, κατά του Γιουγκοσλάβου πρόεδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ για τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν πολιτικοί ηγέτες των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Κροατών Ανάπηρων Πολέμου, Μαρίνκο Λίοβιτς, δήλωσε ότι ο κ. Κοστούνιτσα δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Ζάγκρεμπ, ενώ επισήμανε ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος πρέπει να απολογηθεί στην Κροατία για τα εγκλήματα πολέμου των Σέρβων κατά των Κροατών στον πόλεμο του 1991.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Σερβο-Κροατών Βετεράνων, Μίρκο Τζόντιτζ είπε ότι είναι "ηθικά αδικαιολόγητο" να φιλοξενηθεί ο κ. Κοστούνιτσα στη χώρα, ο οποίος θα επισκεφθεί το Ζάγκρεμπ για πρώτη φορά, τονίζοντας ότι ο κ. Κοστούνιτσα είναι πρόεδρος μιας χώρας που έφερε πόνο και δημιούργησε ζημιές στην Κροατία, χωρίς να απολογηθεί ή να προσφέρει αποζημίωση για της ζημιές, ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σημειώνεται ότι η σύνοδος κορυφής θα δρομολογήσει νέο σύστημα συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θα συγκεντρωθούν ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Βοσνίας, της Γιουγκοσλαβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

    [20] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Νέο τοπίο διαμορφώνεται στο σύστημα διακίνησης καυσίμων, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης γνωστοποίησε σήμερα ότι στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, προκειμένου να εξυγιανθεί το κύκλωμα και να απορροφώνται πιο εύκολα οι διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι τα πρατήρια καυσίμων θα μπορούν σε συνεταιριστική ή κοινοπρακτική βάση να προμηθεύονται καύσιμα από τα διυλιστήρια χωρίς να απαιτείται διαμεσολάβηση εταιρίας εμπορίας.

    Επίσης, σύμφωνα με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, εταιρίες εμπορίου και διυλιστήρια θα μπορούν να ιδρύουν πρατήρια καυσίμων, ενώ τα αποθέματα καυσίμων (διάρκειας 90 ημερών) θα τηρούνται σε αποθηκευτικούς χώρους στην ελληνική επικράτεια. Ηδη, το υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε την αρμοδιότητα ελέγχου των αποθεμάτων ασφαλείας από τα ΕΛ.ΠΕ. και εξετάζει τη σκοπιμότητα ίδρυσης Οργανισμού Τήρησης Αποθεμάτων Καυσίμων.

    Τέλος, βάσει της ίδιας ρύθμισης, προβλέπεται ότι η τιμολόγηση των καυσίμων και η ανακοίνωση δελτίου ενδεικτικών τιμών θα γίνεται κάθε τριήμερο, αντί κάθε εβδομάδα που ισχύει μέχρι τώρα

    [21] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για το έγγραφο συνεργασίας Τουρκίας Ε.Ε., απασχόλησαν σήμερα τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος τονίζει ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα. Ακόμη αναφέρει ότι η Τουρκία αντέδρασε με ξεκάθαρη γλώσσα και υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. αναζητεί φόρμουλα, με την οποίαν θα ικανοποιήσει και τις δυο χώρες.

    Στα δημοσιεύματα παρατηρείται ότι ενώ η απόφαση που ελήφθη δημιούργησε μερική ανακούφιση στην Αγκυρα, η τουρκική πλευρά επιθυμεί να επιλυθεί το θέμα κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας και πριν η προεδρία "περάσει" στη Σουηδία.

    Οι εφημερίδες χρησιμοποιούν τους παρακάτω τίτλους στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους: ΜΙΛΛΙΕΤ: "Η Ευρώπη δεν είδε την άρνηση", ΑΚΣΑΜ: "Τακτική χρονοτριβής", ΖΑΜΑΝ: "Το Συμβούλιο της Ε.Ε. δεν μπόρεσε να αποφασίσει" και "Η απόφαση έμεινε για το Δεκέμβριο", ΧΟΥΡΡΙΕΤ: "Η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη συζήτηση για την Τουρκία", ΣΑΜΠΑΧ: "Ελληνική τρικλοποδιά".

    Όπως διατείνεται η ΑΚΣΑΜ, η Ε.Ε. φοβήθηκε μήπως η Τουρκία σπάσει τελείως τους δεσμούς της με αυτήν και ανέβαλε την επικύρωση του "κακού" εγγράφου για τις 4 Δεκεμβρίου, ενώ η ΖΑΜΑΝ υπογραμμίζει ότι η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας κυρία Λιντ έλαβε θέση υπέρ της Αθήνας.

    Η ΧΟΥΡΡΙΕΤ υπογραμμίζει ότι η Αθήνα επέμεινε σε δυο θέματα, από τα οποία το ένα ήταν το ζήτημα του Αιγαίου και το άλλο αφορούσε στην αφαίρεση του τμήματος του "πολιτικού διαλόγου" από την παράγραφο για το Κυπριακό, κείμενο που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο τμήμα των "βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων".

    Οι τουρκικές αντιδράσεις

    Μετά τις "σκληρές" αντιδράσεις της Τουρκίας, ισχυρίζεται η ΧΟΥΡΡΙΕΤ, ορισμένες χώρες προειδοποίησαν ότι με την προσθήκη του θέματος του Αιγαίου στο έγγραφο συνεργασίας για την ένταξη θα κλονιστούν οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών και ζήτησαν την εξεύρεση διαφορετικής φόρμουλας στο θέμα αυτό. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να βρεθεί φόρμουλα που από τη μια πλευρά δεν θα προκαλεί την τουρκική αντίδραση και από την άλλη δεν θα αφήσει την Αθήνα με άδεια χέρια.

    Οι 15 υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη απόφαση για τη φόρμουλα και συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί χρόνος για να μειωθεί η ένταση, προχωρώντας στην αναβολή της λήψης απόφασης για το θέμα.

    Κατά τη ΧΟΥΡΡΙΕΤ, ρόλο στην εξέλιξη έπαιξαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετζεβίτ. Αρμόδιος υψηλά ιστάμενος αρμόδιος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι "συνεχίζεται ως είχε η ευαισθησία μας σχετικά με την Κύπρο και το Αιγαίο στο έγγραφο συνεργασίας για την ένταξη", ενώ πηγές ισχυρίστηκαν ότι

    "η αναβολή αυτή έδειξε ότι οι ελληνικές θέσεις πλέον δεν υποστηρίζονται πλήρως στην Ε.Ε. και ότι δεν τίθεται θέμα υποχώρησης της Τουρκίας τις προσεχείς δυο εβδομάδες".

    Η ΣΑΜΠΑΧ αναφέρει ότι από την αρχή της χθεσινής συνόδου η Αθήνα διατήρησε την επιθετική της στάση. Γάλλος εκπρόσωπος δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η χώρα που δημιούργησε δυσκολίες ήταν η Ελλάδα και ότι θέλησε να περάσει θέματα πέραν των αποφάσεων του Ελσίνκι.

    Ο ίδιος είπε ότι αναζητείται τρόπος που θα είναι αποδεκτός και από τις δυο πλευρές. Το δημοσίευμα πλαισιώνεται με φωτογραφία στην οποίαν εικονίζεται ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη λεζάντα γράφει "Το μοναδικό πρόβλημα του Σημίτη είναι να μην χάσει ψήφους".

    Επίσης η ΣΑΜΠΑΧ δημοσιεύει ανταπόκριση του Στ.Μπερμπεράκη από την Αθήνα με τίτλο "Η Αθήνα άλλαξε χρώμα λόγω του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που πλησιάζει". Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα αφού κατόρθωσε να συμπεριλάβει το Κυπριακό μεταξύ των υποχρεώσεων που θα πρέπει να εκπληρωθούν βραχυπρόθεσμα στο έγγραφο συνεργασίας για την ένταξη, καθόρισε νέο στόχο, δηλαδή να συμπεριληφθούν τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μεταξύ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων".

    Κατά την ανταπόκριση, πίσω από αυτές τις ελληνικές ενέργειες, είναι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μεγάλο μέρος του Τύπου και του λαού, τονίζει το δημοσίευμα, και πρώτα απ' όλους οι πολιτικοί κύκλοι αντιτάσσονται στην τουρκική ένταξη στην Ε.Ε., ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός "ανταποκρίνεται στη στάση αυτή για να μη χάσει τη θέση του στο συνέδριο που θα γίνει στις αρχές του 2001".

    Η Αθήνα να δώσει λογαριασμό

    Με αυτόν τον τετράστηλο τίτλο, η ΧΟΥΡΡΙΕΤ και με πλάγιο "Λογική προσέγγιση από τη Δύση", γράφει ότι η The Wall Street Journal δημοσίευσε "πολύ σκληρό άρθρο" που υποστηρίζει την Τουρκία έναντι της Ε.Ε. και θεωρεί ότι "η Αγκυρα αδικείται".

    Σε ανταπόκριση από το Λονδίνο αναφέρεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα "με τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας των Αρμενίων γίνεται αδικία εις βάρος της Τουρκίας", κατονομάζονται ως υπεύθυνες η Βρετανία και η Γαλλία και διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι αν κατηγορείται η Τουρκία για τη γενοκτονία των Αρμενίων, τότε θα πρέπει η Ελλάδα να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της κατά την κατάληψη τουρκικών εδαφών στα τέλη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και να ζητήσει συγνώμη.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρονται η ΣΑΜΠΑΧ με τίτλο "Παραιτηθείτε από το να επιτίθεστε εναντίον της Τουρκίας" και η ΑΚΣΑΜ με τίτλο "Ο πραγματικός ένοχος η Ευρώπη".

    [22] "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ"

    Βερολίνο, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:24 UTC+2)

    Της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρης Δόλλης κηρύσσει απόψε στο Hilton του Βερολίνου, ενώπιον 350 προσωπικοτήτων από τη Γερμανία και την Ελλάδα την επίσημη έναρξη των "Ελληνικών Ημερών στο Βερολίνο" που εντάσσονται στα πλαίσια του Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα στη Γερμανία. Οι εκδηλώσεις του Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα στη Γερμανία, που γίνονται σε 10 σημαντικά αστικά κέντρα αυτής της χώρας διοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία, τα Προξενεία και τις Οργανώσεις των Ελλήνων Αποδήμων.

    Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο κ. Δόλλης: "Οι Ελληνικοί Πολιτιστικοί Μήνες είναι θεσμοί διαπολιτισμικής επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν να φέρουν τη διαχρονική πολιτιστική Ελλάδα και τα επιτεύγματα των Ελλήνων του Εξωτερικού ακόμα πιο κοντά στις ευρύτερες κοινωνίες των νέων τους πατρίδων".

    Στην εναρκτήρια εκδήλωση, που θα πλαισιωθεί από μουσικοχορευτική εκδήλωση του "Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας" και έργα Ελλήνων συνθετών με τη μεσόφωνο Αλεξάνδρα Γκράβα, θα παρευρεθούν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, ο δήμαρχος Βερολίνου κ. Κλάους Μπόγκαρντ, τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Δ. Αλαμπάνος και Π. Ψωμιάδης, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΘΟ κ. Μηνάς Σταυρακάκης και ο ΓΓΕ του Υπουργείου Τύπου κ. Γ. Νικολάου.

    Στις "Ελληνικές Ημέρες στο Βερολίνο", που ολοκληρώνονται επίσημα στις 28 Νοεμβρίου με την παράσταση της τραγωδίας του Ευρυπίδη "Ιφιγένεια εν Ταύροις" από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, οργανώνονται επίσης:

    Ημερίδα πολιτικού και επικοινωνιακού περιεχομένου για τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη (22/11).

    Πολιτιστική ημερίδα για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα του 2004 και για την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα στην Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης (23/11).

    Συναυλία κλασικής μουσικής με τη μεσόφωνο Στέλλα Ντουφεξή (26/11).

    Ομαδική έκθεση Ελληνογερμανών ζωγράφων μέχρι τις 29/11.

    [23] Δ. ΤΣΟΛΑΚΗΣ: "ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ, Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:22 UTC+2)

    Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου έδωσε το απόγευμα το προπονητής του Μακεδονικού, Δημήτρης Τσολάκης. Τα έβαλε με... όλους και όλα και απάντησε στις φήμες που θέλουν τον ίδιο, αλλά και τον μάνατζερ, Τέλη Περγαμηνέλη να φεύγουν από τον σύλλογο. "Δεν πάμε πουθενά", τόνισε ο κ. Τσολάκης και συνέχισε: "Συνεχίζουμε ενωμένοι. Ο κ. Μεσάικος έχει πεισμώσει από τις ήττες και θέλει ακόμα περισσότερο να πάει καλά η ομάδα. Στόχος μας είναι η παραμονή. Η ήττα από τον Μίλωνα μας στοίχησε και αυτή η αναμέτρηση ουσιαστικά μας έβγαλε εκτός προγράμματος. Παράλληλα θα μποορύσαμε να κερδίσουμε στο Ηράκλειο".

    Για την απομάκρυνση του Μπέρι ο κ. Τσολάκης επισήμανε: "Αλλα περιμέναμε, κι άλλα έγιναν. Δεν ήταν ο παίκτης που ήθελα και μπορούσε να κάνει τη διαφορά". Όσο για τον αντικαταστάτη του; "Μέχρι στιγμής έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Η σύζυγός του αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, γι' αυτό και του δώσαμε άδεια για να μεταβεί στις ΗΠΑ", ολοκλήρωσε ο τεχνικός του Μακεδονικού.

    [24] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΜΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΒΟΛΕΪ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Αναμετρήσεις σε τρία... μέτωπα αύριο στο βόλεϊ. Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν έξι αναμετρήσεις που αφορούν το πρωτάθλημα ανδρών, το πρωτάθλημα γυναικών και το κύπελλο γυναικών. Στην 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος βόλεϊ ανδρών θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο ΠΑΟΚ και ο Αρης Νίκαιας. Το παιχνίδι αυτό θα γίνει τρεις ημέρες νωρίτερα, επειδή η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσει την Πέμπτη για το Λουξεμβούργο, όπου από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου θα δώσει τρία παιχνίδια στο πλαίσιο του 10ου τουρνουά του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Στην ίδια διοργάνωση, αλλά στο 2ο τουρνουά, του οποίου οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Κροατία, συμμετέχει και ο Πανελλήνιος. Όμως ο μεταξύ τους αγώνας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

    Στις γυναίκες αύριο θα διεξαχθούν 2 παιχνίδια στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής. Πρόκειται για τις αναμετρήσεις Βριλήσσια - ΕΑ Λαρίσης και Ολυμπιακός - Ηρακλής. Ο λόγος που μετατέθηκαν αυτά τα παιχνίδια, είναι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των Βριλησσίων, της Λάρισας και του Ηρακλής για το Κύπέλλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας γυναικών. Η ομάδα των Βριλησσίων θα μεταβεί στην Ισπανία, η Λάρισα στην Ολλανδία και ο Ηρακλής στην Ελβετία.

    Αύριο τέλος θα διεξαχθούν και τρεις αναμετρήσεις για το Κύπελλο Ελλάδας γυναικών. Αυτές είναι: ΖΑΟΝ - Πανελλήνιος, Κτησιφών - ΑΕ Βύρωνας / Αγιος Σώστης και Νίκη Αλεξανδρούπολης και ΑΟ Καβάλας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 21 November 2000 - 21:09:53 UTC