Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΕ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [02] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
  • [03] ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ"
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΡΟΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
  • [05] Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ο ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΣ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [06] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Τ. ΧΥΤΗΡΗ ΣΤΟ 6ο ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ
  • [07] ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΡΟΑΤΙΑΣ - ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
  • [08] ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ 6ου ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Π.Ε.
  • [09] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΟΝΤΕΝΣΕ ΜΕ 3-0 Η ΛΑΡΙΣΑ
  • [10] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [11] ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΣΝΕΡ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [13] Ο ΝΤΙΚ ΤΣΕΝΙ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [14] ΑΤΥΧΗΣΕ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΜΕ 3-2 ΣΕΤ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ
  • [15] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 22ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΡΟΪΤΣΦΕΛΝΤ - ΓΙΑΚΟΜΠ
  • [16] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [18] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΩΣ
  • [19] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ
  • [20] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΗ ΝΙΟΝ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ
  • [21] ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΤΟ 2001
  • [22] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [23] ΕΠΑΦΕΣ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [24] ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΕ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2000 (14:44 UTC+2)

    Η συνεχής καλλιέργεια και εμπέδωση κλίματος φιλίας, ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια αποτελεί τη βασική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ταυτόχρονα εξαίρει τη σημαντική συμβολή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην προώθηση της διαβαλκανικής συνεννόησης στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενωμέρωσης (ΜΜΕ).

    Στο γραπτό μήνυμα που έστειλε στο 6ο Διαβαλκανικό Συνέδριο Δημοσιογραφίας, το οποίο διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και οι εργασίες του άρχισαν το πρωί στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην πολιτική της κυβέρνησης στα Βαλκάνια, το ρόλο των ΜΜΕ και του ΜΠΕ στη διαβαλκανική συνεργασία. Σε κάποιο σημείο, μάλιστα ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως "όταν οι συνεδριάζοντες τυγχάνει να είναι λειτουργοί της ενημέρωσης και το συνέδριο τους να τελεί υπό την αιγίδα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αυτό σημαίνει πως η διαβαλκανική συνεργασία και συνεννόηση καλά κρατεί."

    Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Αισθάνομαι πάντα ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, όταν μου δίδεται η ευκαιρία να επικοινωνώ (έστω και από μακριά, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός μου) με ανθρώπους της βαλκανικής γειτονιάς μας που συνέρχονται, φιλοξενούμενοι στη Θεσσαλονίκη, για να συζητήσουν τα κοινά προβλήματα που τους απασχολούν, να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να αναζητήσουν νέες ιδέες και νέους τρόπους προώθησης της διαβαλκανικής συνεργασίας, στον τομέα ευθύνης τους.

    Και μάλιστα όταν οι συνεδριάζοντες τυγχάνει να είναι λειτουργοί της ενημέρωσης και το Συνέδριό τους να τελεί υπό την αιγίδα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αυτό σημαίνει πως η διαβαλκανική συνεργασία και συννενόηση καλά κρατεί...

    Η συνεχής καλλιέργεια και εμπέδωση κλίματος φιλίας, ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση βασική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής της.

    Δεν θα ήταν υπερβολή -άλλωστε, εσείς, κορυφαίοι δημοσιογράφοι, που συμμετέχεται απ' όλα τα βαλκανικά κράτη, το γνωρίζετε -να πω, με την ευθύτητα και την παρρησία που με διακρίνει, ότι η Ελλάδα ήταν από τις χώρες εκείνες που κατ' εξοχήν εμπνεύσθηκε την ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας και συννενόησης με την πρώτη Σύνοδο Κορυφής των βαλκανικών χωρών στο Ηράκλειο της Κρήτης το Νοέμβριο του 1997. Για να επακολουθήσουν, φυσικά, μια δεύτερη συνάντηση Κορυφής στην Αττάλεια της Τουρκίας τον Οκτώβριο του '98, μια τρίτη στο Βουκουρέστι το Φεβρουάριο του 2000 και μια τέταρτη στην ΠΓΔΜ μόλις πρόσφατα, που χαιρέτισε τις θετικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

    Και δεν υπάρχει, πράγματι, καλύτερος τρόπος συννενόησης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της περιοχής από τη συνεργασία στον τομέα των ΜΜΕ με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

    Η συνεχής και αξιόπιστη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια και η απρόσκοπτη ροή και ανταλλαγή πληροφοριών και ειδήσεων με καθαρά επαγγελματικά και δημοσιογραφικά κριτήρια, θέτει εξ αντικειμένου φραγμούς σε κραυγές μίσους και βίας, εθνικισμούς, φανατισμούς και τοπικούς σωβινισμούς που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει την ευαίσθητη περιοχή μας.

    Χαιρετίζω τα μέχρι τώρα ουσιαστικά βήματα για την περαιτέρω προώθηση της διαβαλκανικής συννενόησης στον τομέα των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην "Ενωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων" που έχει τη μόνιμη Γραμματεία της στη Θεσσαλονίκη και τη "Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων" με χρηματοδότηση, μέσω του κοινοτικού προγράμματος "INTERREG II".

    Στο σημείο αυτό πρέπει να εξάρω τη συμβολή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο, τώρα, προωθεί την έγκριση, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, του φιλόδοξου σχεδίου "ΔΙΑΥΛΟΣ" για τη διασύνδεση μεταξύ τους των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών, προκειμένου να ανταλλάσσουν, σε διαρκή ροή, όχι μόνο ειδήσεις και φωτογραφίες, αλλά επίσης ήχο και βίντεο.

    Από μας, τους βαλκανικούς λαούς, εξαρτάται η πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεών μας. Και εσείς, από τη φύση του λειτουργήματός σας, επωμίζεσθε ασφαλώς το μερίδιο της ευθύνης που σας αναλογεί, ως διαμορφωτές της βαλκανικής κοινής γνώμης.

    Καλείσθε λοιπόν, έχοντας πλήρη γνώση ενός βεβαρημένου ιστορικού παρελθόντος, αλλά και συνείδηση του μεγέθους των προβλημάτων της νέας εποχής, να συμβάλλετε στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που προλειαίνουν το έδαφος για μια χρήσιμη, γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς προς όφελος των λαών της Βαλκανικής. Δεν αρκεί μόνο η δεδομένη πολιτική βούληση των κυβερνήσεων. Χρειάζεται και η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση. Ετσι ώστε η βαλκανική γειτονιά μας να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του πλανητικού μας χωριού.

    Με τις σκέψεις αυτές, προσβλέπω στα αποτελέσματα του Συνεδρίου σας, ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες σας".

    [02] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2000 (11:37 UTC+2)

    Καθησυχαστικός σε ότι αφορά την κατανάλωση κρεαταλεύρων στην τροφή των ζώων στη χώρα μας εμφανίστηκε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης. Όπως είπε ο κ. Ανωμερίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, μόλις το 6 τοις χιλίοις των ζωοτροφών που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι κρεατάλευρα, αφού επί συνόλου 6,5 εκατ. τόνων ζωοτροφών τα κρεατάλευρα είναι μόνο 40.000 τόνοι.

    Ο κ. Ανωμερίτης επανέλαβε ότι κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας δεν έχουν εμφανιστεί σε βοοειδή κάτω των 2 ετών και στη χώρα μας αυτά που σφάζονται είναι κάτω από 17 μηνών.

    [03] ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ"

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2000 (13:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Εντονη ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην κατηγορία ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της Ν.Δ. άνοιξαν το δρόμο στον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ να προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.

    "Θα συμβούλευα στους κυρίους του ΠΑΣΟΚ να σοβαρευτούν επιτέλους, έστω και τώρα", είπε και πρόσθεσε:"Η πραγματικότητα είναι απόλυτα γνωστή. Οταν η Ν.Δ. κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές την άνοιξη του 1989 και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τζαννετάκη, βρήκαμε στο υπουργείο των Οικονομικών σχέδιο συμφωνίας, την οποία είχε προετοιμάσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με μεσολάβηση του Φελίπε Γκονζάλες, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας τότε, μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και της ελληνικής κυβέρνησης για τη λύση του προβλήματος. Η βασιλική περιουσία δεν είχε ποτέ αμφισβητηθεί. Και η απόδειξη είναι ότι είχε επιβληθεί φόρος ακίνητης περιουσίας. Είναι ποτέ δυνατόν να διαπράττει η ελληνική πλευρά αυτόν τον παραλογισμό; Από τη μια μεριά να επιβάλλει φόρο και από την άλλη μεριά να ισχυρίζεται ότι δεν ανήκει η περιουσία σε αυτόν στον οποίον επέβαλε το φόρο;. Ετσι ξεκίνησε το θέμα. Η Ν.Δ. φυσικά το συνέχισε, έκαμε νεότερες διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα καλύτερο ακόμη αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό δυστυχώς εκ των υστέρων το ανέτρεψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά το ατυχές πράγματι ταξίδι του τέως βασιλέως στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1993.

    Το πρόβλημα που τίθεται είναι απόλυτα σαφές. Οι νομικοί ακροβατισμοί τους οποίους επεχείρησαν διάφοροι, κατά τα λοιπά συμπαθείς και έγκριτοι νομικοί του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι παρέσυραν τελικά και την ελληνική Δικαιοσύνη και την εξέθεσαν, το επαναλαμβάνω και πάλι, δεν πρόκειται να περάσουν διεθνώς. Αυτή την ώρα αυτό που συμφέρει τη χώρα και γενικότερα για να κλείσει επιτέλους αυτή η υπόθεση της τέως βασιλικής οικογενείας και του τέως βασιλέως, είναι να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για τη βασιλική περιουσία, για την οποία άκουσα, εκ των υστέρων, ότι είναι πρόθυμος ο τέως Βασιλεύς. Ας προχωρήσει η κυβέρνηση σ΄ένα συμβιβασμό".

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΡΟΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2000 (09:09 UTC+2)

    Στην ανάγκη διάκρισης των ρόλων μεταξύ της οικονομικής και της πολιτικής εξουσίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, στην ομιλία του χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Oικονομικού Eπιμελητηρίου. H επισήμανση του κ. Παπαντωνίου έγινε λίγες μόλις μέρες μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για τη μερική ιδιωτικοποίηση της EAB, στον οποίο συμμετείχαν και οι ελληνικοί όμιλοι Intacom, Intasoft και Axxon, ιδιοκτησίας των κ. Kόκκαλη και Λιακουνάκου.

    Oπως τόνισε ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας "ο δημόσιος τομέας, παραμένει ρυθμιστής του οικονομικού συστήματος και κατά συνέπεια είναι αναμενόμενο, ισχυρά οικονομικά κέντρα να επιδιώκουν τον επηρεασμό του στη λήψη αποφάσεων...".

    Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου "Aπαιτείται θωράκιση του πολιτικού μας συστήματος, καλύτερη ισορροπία οικονομίας και πολιτικής και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της πολιτικής εξουσίας. H σύγχρονη δημοκρατία δεν θα επιβιώσει χωρίς τη διάκριση των ρόλων μεταξύ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας...".

    Παράλληλα και παρά τις αρνητικές συγκυρίες των ημερών στις διεθνείς και την ελληνική αγορά, ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας τόνισε κατηγορηματικά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μετοχοποιήσεις θα προχωρήσουν κανονικά ενώ προανήγγειλε και διοικητικές μεταρρυθμίσεις:

    "Δημιουργούμε ένα ισχυρό παραγωγικό σύστημα", τόνισε ο υπουργός, "με την ανάδειξη ενός νέου δυναμισμού στην οικονομία που οδηγεί σε ταχύτερη ανάπτυξη. Aνοιγμα αγορών, περισσότερος ανταγωνισμός, ιδιωτικοποιήσεις, ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, αποτελούν στοιχεία μιας φιλόδοξης πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας".

    Eπίσης ο κ. Παπαντωνίου έστειλε και πολιτικό μήνυμα λέγοντας ότι "στο παρελθόν έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση και ως κόμμα, ότι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε και να ανανεώνουμε τις πολιτικές μας με επιτυχία. Aυτό πρέπει να κάνουμε και σήμερα με συνέπεια στις αξίες και τις αρχές μας..."

    [05] Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ο ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΣ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Στη συμβολή του διαδικτύου σε ό,τι αφορά στη διάνοιξη νέων οριζόντων σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και των κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών των χωρών της Βαλκανικής αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της OTEnet, Γεώργιος Ιωαννίδης, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου διαβαλκανικού συνεδρίου του ΜΠΕ.

    "Το διαδίκτυο", τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, "συμβάλει στη δημιουργία μιας εξαιρετικά δυναμικής, παγκόσμιας αγοράς, πάνω σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, που παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ εταιριών, επαγγελματικών ομάδων, μεμονωμένων ατόμων, λαών αλλά ακόμη και κρατών". Επισήμανε παράλληλα ότι ο κυβερνοχώρος παρέχει τη δυνατότητα για στενότερη συνεργασία μεταξύ των λαών της Βαλκανικής σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

    Αναφερόμενος στις απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου, ο διευθύνων σύμβουλος της OTEnet, τόνισε ότι αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο ανοιχτές, λιγότερο αυταρχικές κοινωνίες, με ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και της γνώσης, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα αλληλοκατανόησης των λαών.

    Αναλύοντας τις παραμέτρους της παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας, επισήμανε ότι για τη δημιουργία της χρειάστηκε η σύγκλιση των σταθερών δικτύων τηλεφωνίας και δεδομένων, των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, των υπολογιστικών συστημάτων, των τερματικών συσκευών, αλλά και των τεχνολογιών software και συμπίεσης δεδομένων, ενώ σε ό,τι αφορά στις τεχνολογικές δυνατότητες που παρέχει έκανε λόγο τόσο για τη λειτουργία του Audio και Video Streaming όσο και για τα δορυφορικά συστήματα και τις τεχνολογίες της λεγόμενης ευρείας ζώνης.

    "Το1995 μπήκαν οι βάσεις για αλλαγή του τρόπου διανομής των προγραμμάτων τηλεόρασης. Οδεύουμε σταδιακά από τη broadcast τηλεόραση στη narrowcast τηλεόραση. Δημιουργούνται δηλαδή κοινότητες τηλεθεατών που μπορούν να παρακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα μέσα από μια διαδραστική σχέση με τη συσκευή που έχουν απέναντί τους", διευκρίνισε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε ότι σε λίγα χρόνια θα είναι δυνατή η διάδοση της χρήσης της τηλεδιάσκεψης, της τηλε-συνεργασίας και της τηλε-εκπαίδευσης.

    Η OTEnet, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και επεκτείνει τις δραστηριότητές της, παρέχοντας πιο συστηματικά υπηρεσίες της τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης στους πελάτες της, αλλά και υπηρεσίες "ηλεκτρονικού επιχειρείν".

    Παράλληλα με αυτές τις δραστηριότητες, η OTEnet διερευνά το τελευταίο διάστημα δυνατότητες συνεργασίας με internet providers των Βαλκανίων, έχοντας ήδη κάνει ορισμένες επαφές στην Τουρκία και τη Γιουγκοσλαβία.

    "Σε αυτή τη σύνθετη εποχή, που αμφισβητούνται όλοι οι παραδοσιακοί τρόποι οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, παραγωγής και διανομής των προϊόντων, σύναψης συνεργασιών, θα επιβιώσουν μόνο όσοι επιδείξουν ευελιξία και ανεκτικότητα σε αυτά τα κύματα των αλλαγών", κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

    [06] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Τ. ΧΥΤΗΡΗ ΣΤΟ 6ο ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Περισσότερο αναγκαία από ποτέ είναι στην εποχή των μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών η σωστή και γρήγορη ενημέρωση, τόνισε ο υφυπουργός Τύπου Tηλέμαχος Χυτήρης σε μήνυμα που απέστειλε στο 6o Διαβαλκανικό Συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαία η συνεργασία μέσων ενημέρωσης και πρακτορείων ειδήσεων, επισήμανε και τόνισε ότι στόχος και του υπουργείου Τύπου είναι η προώθηση αυτής της συνεργασίας. Καταλήγοντας, ο κ. Χυτήρης υπογράμμισε ότι το υπουργείο Τύπου θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    [07] ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΡΟΑΤΙΑΣ - ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Ζάγκρεμπ, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ενα βήμα πιο κοντά στην Ε.Ε. έκαναν ΠΓΔΜ και Κροατία σήμερα στο περιθώριο της συνόδου του Ζάγκρεμπ, αφού τα Σκόπια υπέγραψαν τη συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ενωση και το Ζάγκρεμπ ξεκίνησε τις συνομιλίες για ένα παρόμοιο σύμφωνο.

    Ο Επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. Κρις Πάτεν, ο οποίος συνυπέγραψε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Λιούμπτσκο Γκεοργκίεφσκι τη συμφωνία, υποστήριξε ότι η εφαρμογή του "αποτελεί σκληρή πρόκληση για τη χώρα". Ο Γκεοργκίεφσκι χαρακτήρισε από την πλευρά του τη συμφωνία ως "ιστορικό γεγονός για την ΠΓΔΜ", εφόσον η ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αποτελεί εξίσου ιστορική στιγμή και για την Ε.Ε., επειδή για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες της ευρωπαϊκής προοπτικής στις χώρες των Βαλκανίων.

    Στο μεταξύ, η Κροατία ξεκίνησε σήμερα τις διαπραγματεύσεις της για την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας, τις οποίες ο πρωθυπουργός Ιβιτσα Ράτσαν χαρακτήρισε ως επιβεβαίωση των επιτευγμάτων και της συνεισφοράς της χώρας του στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά και ως αναγνώριση των οικονομικών δυνατοτήτων της. Ακόμη, εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Ζάγκρεμπ να δράσει ως εγγυητής και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

    [08] ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ 6ου ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Π.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ευκαιρίες, αλλά και παγίδες δημιουργεί η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τόσο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως. Η νέα τεχνολογία στα χέρια των δημοσιογράφων μπορεί να αποτελέσει "δίκοπο μαχαίρι", είτε προάγοντας την ειρηνική συμβίωση είτε διαιωνίζοντας τις πολιτικές διαφορές.

    Στο σκηνικό αυτό, η επιμόρφωση των δημοσιογράφων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, προκειμένου οι τελευταίες εξελίξεις στο "μέτωπο" της ψηφιακής τεχνολογίας να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της παρεχόμενης πληροφόρησης και τη διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια και όχι να αποτελέσουν έρεισμα για τη αναζωπύρωση πολιτικών διαφορών.

    Η ανάγκη άμεσης επιμόρφωσης των δημοσιογράφων στις νέες τεχνολογίες επισημάνθηκε σήμερα, στη διάρκεια της επίσημης έναρξης των εργασιών του 6ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ), με θέμα "Οι νέες τεχνολογίες στα ΜΜΕ για την ανάπτυξη της Διαβαλκανικής Συνεργασίας".

    Το συνέδριο, που θα συνεχιστεί αύριο στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου "Ι. Βελλίδης", αφιερώνεται στη μνήμη ενός μεγάλου απόντα, του προέδρου του ΜΠΕ, καθηγητή Παύλου Πετρίδη, ο οποίος απεβίωσε τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, σε ηλικία μόλις 54 χρονών.

    Την πρόθεση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων να υλοποιήσει εντός του 2001 την πρόταση που είχε διατυπωθεί στο 4ο διαβαλκανικό του συνέδριο, για τη δημιουργία στη -Θεσσαλονίκη- ενός Κέντρου Επιμόρφωσης Βαλκάνιων Δημοσιογράφων, γνωστοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ, Σπύρος Κουζινόπουλος. Η ανάγκη δημιουργίας του Κέντρου, το οποίο θα φέρει την επωνυμία "Ρήγας Βελεστινλής", επισημάνθηκε και από τους συνέδρους.

    Αναφερόμενος εξάλλου, στο θέμα που επελέγη για το 6Ο Διαβαλκανικό Συνέδριο του ΜΠΕ, ο κ. Κουζινόπουλος διευκρίνισε: "Επιλέξαμε το συγκεκριμένο θέμα, γιατί πιστεύουμε ότι στην εποχή του Διαδικτύου, των πολυμέσων, του e-commerce και του dot.com, τα ΜΜΕ, εκμεταλλευόμενα όλε τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, μπορούν να προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση στις χώρες της περιοχής μας και να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη υπόθεση της προσέγγισης των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    Το συνέδριο του ΜΠΕ αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην φιλία και την συνεργασία των λαών της βαλκανικής και δημιουργεί ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο στην πολύπαθη αυτή η γωνιά της Ευρώπης, τόνισε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Λυσαρίδης

    Περαιτέρω, τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα λίγα μέτρα από το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" πραγματοποιήθηκε η Δ' Διαβαλκανική Διάσκεψη, που άνοιξε δρόμους στην προσέγγιση των βαλκανικών λαών, που οραματίστηκε και ο Ρήγας Βελεστινλής.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επισήμανε την ανάγκη να γίνουν τα Βαλκάνια χώρος ειρήνης ασφάλειας και σταθερότητας. Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος και απαιτεί πάνω στα κοινά στοιχεία να συντεθεί η διαφορετικότητα κάθε χώρας, που έχει τη δική της ιστορία, τον πολιτισμό, τα δικά της πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα

    Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προσεγγίσει τους βαλκανικούς λαούς, να συμβάλλει στην οικονομική τους ανάπτυξη και να συνεργαστεί μαζί τους στην πορεία τους προς την ΕΕ, αλλά και οι γειτονικές χώρες από την πλευρά τους, ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς.

    Την ευθύνη που έχουν οι Βαλκάνιοι δημοσιογράφοι στη διαμόρφωση του κοινωνικού γίγνεσθαι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο.

    "Ιδιαίτερα στη δική μας περιοχή, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι διαχειριστές των πληροφοριών, οι δημοσιογράφοι, με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους μπορούν να κατευθύνουν μερίδα του πληθυσμού σε θετικές ή αρνητικές πλευρές. Γι' αυτό η ευθύνη τόσο των ιδιοκτήτων των ΜΜΕ, όσο και των δημοσιογράφων είναι σημαντική. Εχουν ένα όπλο στα χέρια τους. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά μπορεί και να συμβάλουν στο να υψωθούν τείχη ανάμεσα στους λαούς", κατέληξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

    Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας το φόβο ότι η παγκόσμια ομοιομορφία, που μεταξύ άλλων προωθείται και μέσω των νέων τεχνολογιών στα ΜΜΕ, μπορεί να έχει εφιαλτικές συνέπειες. Τον χαιρετισμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, μετέφερε στη συνάντηση ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Δημητρίου.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Ελληνικές Εκθέσεις-HELEXPO AE", Xρυσόστομος Γερούκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με διοργανώσεις όπως η σημερινή, μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση της επίδιωξης της ΗΕLEXPO για την προσέλκυση επιχειρήσεων και φορέων της Βαλκανικής, στις εκθέσεις που διοργανώνει κατά καιρούς.

    Ριζικές ανατροπές στη φιλοσοφία και το περιεχόμενο των ΜΜΕ, έχουν επιφέρει οι νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΒΝΑ, Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Πάντως, όπως χαρακτηριστικά είπε, στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι άρχισαν μόλις πρόσφατα να γεύονται τα νέα δεδομένα που σηματοδοτεί η ψηφιακή εποχή. "Οι νέες τεχνολογίες προσφέρονται για συνεχή και γρήγορη επικοινωνία, αρκεί να τις γνωρίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε χωρίς φόβο", επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να υπάρξουν επιμορφωτικά εργαλεία για τους δημοσιογράφους.

    Την ανάγκη ευρύτερης διάχυσης της πληροφόρησης μέσω των νέων τεχνολογιών, επεσήμανε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ, Σοφία Βούλτεψη, τονίζοντας ότι "το σιδηρούν παραπέτασμα αντικαθίσταται πλέον από το ψηφιακό". Πρόσθεσε δε, ότι η παγκοσμιοποίηση δεν κατόρθωσε μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει την ελεύθερη ροή πληροφοριών, αλλά ούτε και την πρόσβαση δισεκατομμυρίων ανθρώπων στις νέες τεχνολογίες.

    Εν έτει 2000, δημιουργείται μία νέα τάξη ανθρώπων, αποτελούμενη από παρίες και "αναλφάβητους των computers", ενώ αγκάθι αποτελεί η επικοινωνιακή διαμεσολάβηση, "μέσω της οποίας οι διαχειριστές της πληροφορίας βάζουν 'φίλτρα' στην ενημέρωση", σύμφωνα πάντα με την κ.Βούλτεψη. "Η διαβαλκανική συνεργασία θα εξασφαλιστεί προς όφελος των λαών, μόνο εάν οι νέες τεχνολογίες αξιοποιηθούν για να περάσουμε στην εποχή της πραγματικής πληροφόρησης", κατέληξε.

    Την εκτίμηση ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που δίνει "ταυτότητα" στην τεχνολογία, διατύπωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Χρήστος Τελίδης. "Η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε ολοκληρωτική. Στην πραγματικότητα είναι ουδέτερη. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που την καθορίζει", σημείωσε ο κ.Τελίδης, τονίζοντας παράλληλα, ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στον Κυβερνοχώρο.

    Τέλος, ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες στο χώρο των ΜΜΕ, χαρακτήρισε το site του ΜΠΕ στο Ιντερνετ ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Παντελής Σαββίδης, τονίζοντας ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνέλαβε από πολύ νωρίς το νόημα της νέας τεχνολογίας.

    [09] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΟΝΤΕΝΣΕ ΜΕ 3-0 Η ΛΑΡΙΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Με το δεξί ξεκίνησε της υποχρεώσεις της στο κύπελλο Συνομοσπονδίας η Λάρισα. Κέρδισε την Οντένσε (Δανία) με 3-0 σετ. Έτσι αύριο θα αντιμετωπίσει την Όμεν (Ολλανδία) στις 7μμ.

    Τα σετ: 25-13,25-14,25-18.

    [10] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Η πρόληψη και αντιμετώπιση ενεργειών βίας σε αγωνιστικούς χώρους και η ρύθμιση συναφών θεμάτων (κατόπιν υπουργικής απόφασης) απασχόλησε σήμερα το μεσημέρι τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Φλωρίδη. "Oλοκληρώθηκε η επεξεργασία αυτής της κοινής υπουργικής απόφασης που υπογράφτηκε από εμένα και τώρα είναι προς υπογραφήν από τον κ. Χρυσοχοϊδη. Η δουλεια αυτη στηρίχτηκε κυρίως στις προτάσεις πού μάς έγιναν από τη Διαρκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας και υπήρξε μια συνεργασία από με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης", επισήμανε ο κ. Φλωρίδης και συνέχισε: "Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε φαινόμενο βίας. Πρόκειται για μια απόφαση που θα θέλαμε να ισχύσει αυτή τη χρονιά. Σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματά της και θα συνεργαστούμε με όλους όσους χρειάζεται".

    Όσο για το θέμα του ιπποδρόμου και τα έργα που θα γίνουν στη περιοχή του φαληρικού Δέλτα επισήμανε: "Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που αφορούν το διαγωνισμό που είχε πραγματοποιηθεί για το έργο της μεταφοράς του Ιπποδρόμου από το Δέλτα στο Μαρκόπουλο, τη δημιουργία ιππικού κέντρου, την εγκατάσταση τεσσάρων προσωρινών γυμναστηρίων στο χώρο του Δέλτα και την κατασκευή του ιπποδρόμου Μακεδονίας, στο νομό Θεσσαλονίκης".

    Οι οριστικές αποφάσεις που λήφθηκαν στην διυπουργική με τον πρωθυπουργό , σε δύο συνεδριάσεις είναι: α) Το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο που είναι Ολυμπιακό Εργο και θα κατασκευαστεί από τη Γ.Γ.Α ως ξεχωριστό έργο και β) Η διαδικασία μεταφοράς του ιπποδρόμου που δεν είναι Ολυμπιακό έργο και θα γίνει πάλι από τη Γ.Γ.Α με χρηματοδότηση του Ο.Δ.Ι.Ε ως δημόσιο έργο.

    Για την κατασκευή του ιπποδρόμου στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις, με βάση το νέο χρηματοοικονομικό πρόγραμμα του ΟΔΙΕ.

    Όσο αφορά, τέλος, τα τέσσερα αθλητικά έργα που θα γίνουν στο ΔΕΛΤΑ θα ενημερωθει η Επιτροπή τη ΔΟΕ στην επόμενη επίσκεψή της που θα γίνει το Φεβρουάριο του 2001.

    [11] ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΣΝΕΡ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ζάγκρεμπ, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Σφοδρή επίθεση σε όσους επιχειρούν να υπονομεύσουν την εύθραυστη ειρήνη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου εξαπέλυσε ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης Ε.Ε.- Βαλκανικών χωρών στο Ζάγκρεμπ ο κ. Κουσνέρ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το νέο κύμα βίας στην επαρχία το οποίο, όπως τόνισε, μπορεί να συγκεντρώσει "μαύρα σύννεφα" πάνω από το Κόσοβο.

    "Οι Σέρβοι και οι Αλβανοί στο Κόσοβο επιτέλους άρχισαν να συμβιώνουν", τόνισε. "Αν κάποιοι "μπάσταρδοι" τοποθετούν βόμβες και σκοτώνουν ανθρώπους, τότε η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση θα εξαφανιστεί", είπε χαρακτηριστικά.

    Απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ε.Ε. και των βαλκανικών χωρών ο κ. Κουσνέρ επισήμανε ότι η διεξαγωγή των σερβικών εκλογών στις 23 Δεκεμβρίου και στο Κοσσυφοπέδιο θέτει σε κίνδυνο "την ήδη εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία" στην επαρχία.

    "Ειλικρινά ελπίζω ότι οι σερβικές κοινοβουλευτικές εκλογές το Δεκέμβριο θα εδραιώσουν ακόμη περισσότερο τις δημοκρατικές δυνάμεις στη Σερβία. Κατανοώ απολύτως την πολιτική τους σημασία", τόνισε.

    "Ομως φοβάμαι ότι η διεξαγωγή εκλογών στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη. Μπορεί ξανά να ολισθήσουμε σε σύγκρουση", είπε και πρόσθεσε:

    "Δεν χρειαζόμαστε και άλλα θύματα για να καταλάβουμε ότι η η διαμάχη στο Κόσοβο δεν έχει λάβει τέλος. Υπάρχει ένα τείχος αίματος που χωρίζει τους Σέρβους και τους Αλβανούς και θα ξεπεραστεί ίσως μόνο στην επόμενη γενιά", είπε και απηύθυνε έκκληση για λίγο ακόμη χρόνο.

    [12] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    "Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Αγάπης" θα πραγματοποιήσει και φέτος το Ωδείο Βορείου Ελλάδος στις 23 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Στη συναυλία θα συμμετάσχουν η ορχήστρα νέων "Conservatoire", η παιδική ορχήστρα "Νέα Γενιά" και οι μικτές χορωδίες του Ωδείου Βορείου Ελλάδας. Τις ορχήστρες θα διευθύνει ο μαέστρος Μάρκο Πλάμεν και τις χορωδίες ο Γιώργος Πατρώνας.

    Στο πρόγραμμα θα ερμηνευτούν κομμάτια των Weber, Straus, Brahms, Mozart, χριστουγεννιάτικοι ύμνοι και κάλαντα, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [13] Ο ΝΤΙΚ ΤΣΕΝΙ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Ουάσιγκτον, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Εξιτήριο από το νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον έλαβε ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, ο οποίος νοσηλευόταν από τη Τετάρτη λόγω ενοχλήσεων στην καρδιά. Ο κ. Τσένι ανέφερε ότι επιστρέφει σπίτι υγιής και ευδιάθετος, διαβεβαιώνοντας ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του στο έπακρον αν τελικά εκλεγεί αντιπρόεδρος.

    Ο Τσένι δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν προτίθεται να ζητήσει από τον Μπους να τον αντικαταστήσει στην αντιπροεδρία, σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τελικά τις εκλογές.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσένι είχε υποστεί και στο παρελθόν ελαφρά καρδιακά επεισόδια και το 1988 υποβλήθηκε σε εγχείρηση μπαϊπάς.

    [14] ΑΤΥΧΗΣΕ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΜΕ 3-2 ΣΕΤ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ

    Ριέκα, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Η καλή παρουσία του Πανελλήνιου στο βόλεϊ δεν επιβραβεύτηκε στο πρώτο παιχνίδι του κυπέλλου Συνομοσπονδίας, αφού συνοδεύτηκε με ήττα 3-2 σετ από την γερμανική Βούπερταλ, στο 2ο τουρνουά που διεξάγεται στη Ριέκα της Κροατίας. Η ομάδα του Γιάννη Λάιου αύριο θα αντιμετωπίσει την ’αλμποργκ στις 4μμ.

    Τα σετ του πρώτου παιχνιδιού ήταν: 25-23,26-24,22-25,20-25,15-10.

    [15] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 22ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΡΟΪΤΣΦΕΛΝΤ - ΓΙΑΚΟΜΠ

    Βερολίνο, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Ενας 22χρονος στο Μόναχο εντοπίστηκε να πάσχει από την ασθένεια Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ (CJD), τη μορφή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που πλήττει τον άνθρωπο αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel.

    Δημοσιεύματα για κρούσματα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στη Γερμανία υπάρχουν σε δύο εφημερίδες, την Tagesspiegel και την Bild.

    Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας παραδέχθηκε ότι εντοπίστηκαν δυο κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε αγελάδες που έχουν εκτραφεί στη χώρα στο κρατίδιο Schleswig-Holstein.

    Εξάλλου, οι υγειονομικές αρχές της Πορτογαλίας ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε κρούσμα της νόσου των "τρελών αγελάδων" στο νησί Σάο Μιγκέλ, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των Αζόρων. Το υπουργείοΓεωργίας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι το άρρωστο ζώο εισήχθη από τη Γερμανία.

    [16] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Την Κυριακή, από τις 8.00 - 19.00 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων του ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

    Στη Θεσσαλονίκη οι εκλογές θα διεξαχθούν στο περίπτερο 7 της ΔΕΘ, σε 16 εκλογικά τμήματα, ενώ στους υπόλοιπους έξι νομούς της κεντρικής Μακεδονίας, στις διευθύνσεις τεχνικών υπηρεσιών των νομαρχιών Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 24 Νοεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Της Όλγας Ορφανίδου

    "Η Θράκη αποτελεί για την κυβέρνηση μέτρο προόδου ανάπτυξης και πρότυπο ταχύρυθμης ανάπτυξης. Μεγάλος στόχος μας είναι μέχρι το 2006 να φτάσουμε στην περιοχή το 74% του μέσου επιπέδου ανάπτυξης της Ευρώπης" ήταν μερικά από τα σημαντικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργου Πασχαλίδη, στην χθεσινή επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στον Έβρο, την οποία ηγήθηκε. Μπορεί ο ίδιος να μην πραγματοποίησε κάποια συγκεκριμένη εξαγγελία, αλλά τα λόγια του έδωσαν το στίγμα της πολιτικής της ηγεσίας του τόπου μας για την ακριτική μας περιοχή.

    Χθες τελικά -μετά από δύο αναβολές- πραγματοποιήθηκε η έλευση των εκπροσώπων εννέα Υπουργείων. Το γεγονός όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και σχολιάστηκε δυσμενώς είναι το γεγονός ότι απουσίασαν από την προγραμματισμένη επίσκεψη τους η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη, ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Φώτιος Χατζημιχάλης, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών & Επικοινωνιών κ.κ. Γεώργιος Γανωτής και Γιάννης Μανιάτης. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Νομάρχη Έβρου κ. Γιώργου Ντόλιου στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην διευρυμένη σύσκεψη. "Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της περιοχής μας, προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς αλλά επιθυμούμε να υπάρχει και από άλλους αυτή η συνέπεια. Δεν μπορεί να μας ειδοποιεί την τελευταία στιγμή ο Υφυπουργός κ. Χατζημιχάλης για τον μη ερχομό του, την στιγμή που ο νομός ΄Εβρου έχει χτυπηθεί από τον αφθώδη πυρετό".

    Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου με σύσσωμο το κυβερνητικό κλιμάκιο και με την παρουσία όλων των "αρχόντων" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού καθώς και πλήθος φορέων του. Πρώτα, τον λόγο πήρε ο πρώην Γραμματέας της Περιφέρειας και νυν της Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Σταύρος Καμπέλης, ο οποίος τόνισε ότι "η Θράκη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ενώ υπάρχουν προγράμματα και οράματα που έχουν ισχυρή στήριξη. Πιστεύω στις δυνατότητες των ανθρώπων της Θράκης και στην πίστη τους για το μέλλον της περιοχής".

    Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. ’ρης Παπαδόπουλος στην πρώτη επίσημη συνάντηση με τους φορείς του Έβρου σημείωσε τον εντοπισμό των προτεραιοτήτων και των στόχων λέγοντας ότι "η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει αποκτήσει πλέον μια δυνατή "εικόνα", κάτι που γίνεται αντιληπτό σε όσους επισκέπτονται την περιοχή". Τέλος, ο Νομάρχης Έβρου κ. Γιώργος Ντόλιος έκανε λόγο για "υιοθέτηση μοντέλου πρωτοβουλιών και αξιοποίηση της συνοριακότητας με την Βουλγαρία μέσα από κοινές ενέργειες, δράσεις αλλά ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον αγροτουρισμό και την οικονομία. Συνεχίζουμε την προσπάθεια της διεύρυνσης τους γίνεται καλή και σοβαρή δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση".

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Πασχαλίδης στην αρχή της ομιλίας του έδωσε απάντηση προς τον κ. Ντόλιο για τα όσα καταλόγισε όσον αφορά τη σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου. "Δεν συμμερίζομαι τους δραματικούς τόνους του κ. Νομάρχη. Έχουμε σχηματίσει μια ομάδα εργασίας για να διαπιστώσουμε την πορεία των έργων στον Έβρο αλλά και να βρούμε απαντήσεις στα υπάρχοντα προβλήματα. Έχουμε την πρόθεση και τη διάθεση να εργαστούμε πάνω σε αυτόν τον τομέα". Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στους στόχους και τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η πολιτεία, καθώς και στα δύο βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει. Αυτά αφορούν την επίτευξη ισορροπίας στον πρωτογενή, το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας αφορά το 40% της απασχόλησης και έχει συμμετοχή 25% στο ΑΕΠ. Η διαφορά αυτή θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί. Εξάλλου, σημαντικό ζήτημα παραμένει η ένταξη στην ελληνική κοινωνία 25 με 30 χιλιάδων νεοπροσφύγων που βρίσκονται στην περιφέρεια. "Όλα αυτά μέσα σε κλίμα ισονομίας και ισοπολιτείας" σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης συνέχισε λέγοντας "δουλεύουμε στο σύνθημα "Ελλάδα πιο αναπτυγμένη-πιο δίκαιη χώρα. Στη Θράκη χάρη στα προγράμματά μας εφαρμόζεται ένα δυναμικό σχέδιο ανάπτυξης. Διορθώσαμε λάθη του παρελθόντος και έπαψε πια να είναι μια φτωχή περιφέρεια. Οι μορφές ανάπτυξης που ακολουθούμε βασίζονται στο τρίπτυχο ανασυγκρότηση, σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνοχή στο εσωτερικό της χώρας, ενώ πεποίθησή μας η αύξηση της απασχόλησης".

    Μετά το τέλος της σύσκεψης οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης χωρισμένοι σε ενότητες ανάλογα με το αντικείμενό τους είχαν συσκέψεις με φορείς του νομού σε διάφορες περιοχές του Έβρου.

    Τρεις σημαντικές εξαγγελίες "έβγαλε" η σύσκεψη στην νομαρχία Έβρου στο θέμα της υγείας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Χαράλαμπου Σοφιανού με την παρουσία του πρύτανη του ΔΠΘ κ. Σιμόπουλου, του προέδρου του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Παρασχίδη, εκπροσώπων του νοσοκομείου Διδιμοτείχου και άλλων φορέων από τον χώρο της υγείας στον νομό. Πιο συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι το αργότερο μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Θα ιδρυθεί Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου και θα στεγαστεί στον χώρο του σημερινού νοσοκομείου. Εξάλλου, κατέστη σαφές ότι θα διασφαλιστεί η προτεραιότητα στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Αλεξανδρούπολη ενώ στον χώρο που στεγάζεται σήμερα το νοσοκομείο, πέρα από πέρα από το Κέντρο Υγείας και την πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΙΚΑ θα μεταφερθεί η Αστυνομική και Πυροσβεστική Διεύθυνση και η Σχολή Νοσηλευτικής μετά από αίτημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Όσο για την σύσκεψη υπό την προεδρία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Φωτιάδη, αναλώθηκε πάνω σε θέματα στέγασης και μεταφοράς των υπηρεσιών των πόλεων του νομού σε νέους υπερσύγχρονους χώρους.

    [18] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΩΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου για την αποζημίωση του τέως βασιλιά απευθύνεται στον πολίτη Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία αναφέρονται με οξύ ύφος στις αιτιάσεις του τέως περί αποζημίωσης, αλλά και στις φωνές εντός Ελλάδος που ζητούν οικονομικό συμβιβασμό.

    Ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζει κανείς από την πλευρά της τέως βασιλικής οικογένειας επειδή η απόφαση του δικαστηρίου υποστηρίζει ότι ο νόμος του 1994 είναι συνταγματικός, άρα δεν παραβιάζει το άρθρο 17 που ρυθμίζει την αναγκαστική απαλοτρίωση και προβλέπει πλήρη αποζημίωση. Οπως είπε, αυτό έχει τεράστια οικονομική σημασία, αφού είναι διαφορετικό γεγονός η πλήρης αποζημίωση και διαφορετική η αποζημίωση που προβλέπει το άρθρο 1 για το ποσό του πρωτοκόλλου της σύμβασης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, διαπίστωσε ότι "ορισμένοι βασανίζονται από βασιλικά σύνδρομα" και πρόσθεσε ότι όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία θεωρούν ότι τα αξιώματα στην άσκηση των καθηκόντων από τα πρόσωπα που τα κατέχουν, συνοδεύονται από κάποια περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι "παρακολουθήματα" των αξιωμάτων τους. "Οταν παύεις να έχεις το αξίωμα, χάνεις τα όποια στοιχεία υποστηρίζουν αυτό το αξίωμα" είπε.

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, απαντώντας σε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επί του θέματος, τον κατηγόρησε ότι "τώρα ξεπληρώνει τα γραμμάτια της αποστασίας"

    [19] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ

    Ντίσελντορφ, 24 Νοεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με τους "Αχαρνείς" του Αριστοφάνη, από το Πρωτοποριακό Ελληνογερμανικό Θέατρο Κολωνίας (ΕΘΚ) συνεχίζονται στο Ντίσελντορφ οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε εννέα πόλεις της Γερμανίας.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σκηνοθέτης του θεάτρου Κ. Παπακωστόπουλος, από την ίδρυσή του πριν από δέκα χρόνια, το ελληνογερμανικό θέατρο Κολωνίας οικοδομεί γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες και τους Γερμανούς καλλιτέχνες, και προσπαθεί να προσεγγίσει και προβάλει πολύπλευρα τον ελληνικό πολιτισμό στο πέρασμα του χρόνου.

    Το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, η ελληνική κοινότητα του Ντόρτμουντ διοργανώνει διάλεξη με την καθηγήτρια της Σορβώνης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, με θέμα "Η Ελλάδα μεταξύ Ανατολής και Δύσης".

    Οι εκδηλώσεις του Ντίσελντορφ ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, με κονσέρτο κλασσικής μουσικής με έργα Μπετόβεν, Σκριάμπιν, Σκαλκώτα και Κουμεντάκη. Συμμετέχουν ο τενόρος Σώτος Παπούλκας και η μεσόφωνος Αντιγόνη Παπούλκα, στο πιάνο ο νεαρός, καταξιωμένος σολίστας, ’ρης Ραδιόπουλος. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο καλλιτεχνικό κέντρο των Χάπν, όπου εκθέτουν έργα τους οι ομογενείς ζωγράφοι, Βασιλική Καραμπατάκη και Παναγιώτης Χριστογιάννης καθώς και η γλύπτρια Χρυσούλα Πολάκη.

    Μετά τη συναυλία ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας του Ντίσελντορφ, Κάρολος Γάδης, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, θα παραθέσει δεξίωση για τους Έλληνες της περιοχής.

    [20] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΗ ΝΙΟΝ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ

    Νιόν, 24 Νοεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα στη Νιόν η επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ. Στη σύσκεψη μετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΥΕΦΑ Γκέρχαρντ ’ιγκνερ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΟΥΕΦΑ, Μάρκους Στούντερ, ο πρόεδρος του "Τασκ Φορς" και αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Περ Ραβίν Ομντάλ και εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Λιγκών. Από την Ελλάδα μετείχε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτωρας Μητρόπουλος.

    Η επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου συνέχισε τις εκτεταμένες συζητήσεις της για το σημαντικότερο θέμα της ποδοσφαιρικής επικαιρότητας "τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τρέχον καθεστώς των μεταγραφών της ΦΙΦΑ".

    Ακόμη συζητήθηκε το βαρύ πρόγραμμα του αγωνιστικού ημερολογίου της περιόδου 2001-2002, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και προτάσεις προς τη ΦΙΦΑ έτσι ώστε να προκύψουν περισσότερες ελεύθερες ημερομηνίες για τις Λίγκες. Το θέμα αυτό θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη συνάντηση, μετά την απάντηση της ΦΙΦΑ.

    Η επιτροπή εξέφρασε την αντίθεσή της στην προγραμματισμένη συνάντηση συλλόγων και γενικών γραμματέων των χωρών του Βελγίου, της Σκοτίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Δανίας και της Σουηδίας με την εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, η οποία θα γίνει στις 12.11.2000.

    Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ προγραμματίστηκε για την 5η Φεβρουαρίου 2001.

    [21] ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΤΟ 2001

    Ζάγκρεμπ, 24 Νοεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Το Μαυροβούνιο θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία του από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές του 2001 ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς στην σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και βαλκανικών χωρών στο Ζάγκρεμπ.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς ανέφερε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει δημοψήφισμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2001 και τόνισε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο οποίος ακολουθεί φιλοδυτική πολιτική επιθυμεί την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου από τη Γιουγκοσλαβία και ήρθε πολλές φορές σε ρήξη με το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς κάθισε δίπλα στο Γιουγκοσλάβο ομόλογο του Βόισλαβ Κοστούνιτσα αφού επέμεινε για ίση μεταχείριση στη σύνοδο προς τον ίδιο και τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο.

    Σημειώνεται ότι ο Κοστούνιτσα υποστήριξε πριν από ένα μήνα ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο.

    O.K.

    [22] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    "Η τακτική των συνεχιζόμενων υποσχέσεων κυβέρνησης και υπουργού Παιδείας για τη ρύθμιση όλων των μεγάλων εκκρεμοτήτων στο χώρο της εκπαίδευσης μέσω συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών καλά κρατεί και εντείνεται αυτές τις ημέρες με διαρροές στον τύπο, περί επικείμενης κατάθεσης νομοσχεδίου "σκούπας", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ. βουλευτής Α' Πειραιώς Γεώργιος Καλός.

    "Η εκπαιδευτική κοινότητα, όμως και ο ελληνικός λαός χόρτασαν από "σκούπες" με ρυθμίσεις που άλλαζαν συνεχώς και οδήγησαν στα επικίνδυνα σημερινά αδιέξοδα", είπε.

    Ο κ. Καλός τόνισε ότι ο υπουργός Παιδείας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι "διανύουμε ήδη τον τρίτο μήνα του εκπαιδευτικού έτους και οι μαθητές της Β΄και Γ' Λυκείου περιμένουν ακόμα τη θεσμοθέτηση των μέτρων εκείνων, τα οποία θα τους επιτρέψουν να ολοκληρώσουν την ύλη και να εξεταστούν πανελλαδικά τον Ιούνιο, χωρίς τα απαράδεκτα εξεταστικά και βαθμολογικά "παράδοξα" της περσινής χρονιάς. Τόνισε δε ότι υποσχέσεις και εξαγγελίες δόθηκαν αφειδώς, ωστόσο νομοσχέδιο ακόμα δεν κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σημείωσε ακόμη ότι στα περισσότερα ΤΕΙ μπήκε "'λουκέτο" από χθες, ότι το θεσμικό πλαίσιό τους οδηγείται στις καλένδες της ερχόμενης Ανοιξης και κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει.

    Επισήμανε ότι φοιτητές και πτυχιούχοι των ΑΕΙ της χώρας αρχίζουν κινητοποιήσεις για το "αλαλούμ με το νομοσχέδιο - φάντασμα", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, που αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα.

    Καταλήγοντας τόνισε ότι η υπομονή όλων εξαντλήθηκε και ότι απαιτούνται τομές και σοβαρες και σταθερό θεσμικό πλαίσιο που θα τις στηρίζει, το οποίο πρέπει να έρθει σήμερα κιόλας για συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

    [23] ΕΠΑΦΕΣ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 24 Νοεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογο του Γιόσκα Φίσερ στο Βερολίνο τη Κυριακή, όπου θα συζητήσει την κατάσταση στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ θα επισκεφθεί επίσης το Βερολίνο την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο κ. Ιβανόφ βρίσκεται ήδη στη Γερμανία και σήμερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γιοχάνες Ράου και τον υπουργό Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ.

    O.K.

    [24] ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

    ’ρτα, 24 Νοεμβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Με αρκετά προβλήματα θα παρατάξει την εθνική μας ομάδα χάντμπολ γυναικών ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Βαρελτζής που θα αντιμετωπίσει αύριο στην Αρτα την αντίστοιχη της Σλοβακίας για την προπροκριματική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

    Η ρεβάνς θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου (17.30) στην πόλη Μιχάλοφτσε. Αν οι Ελληνίδες μας καταφέρουν να προκριθούν, τότε θα έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα για τα τελικά της διοργάνωσης που θα γίνουν το Μάιο του 2001.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Βαρελτζής, έχει στη διάθεσή του τις εξής αθλήτριες: Ρόιτα Μαυρογένη, Ελένη Νικόλη, Αθανασία Χαλκίδου, Γρηγορία Γκόλια, Βασιλική Σκάρα, Ιωάννα Φωτιάδου, Πηνελόπη Βέμη, Αλεξάνδρα Σκουτέλα (Αναγέννηση Αρτας), Ειρήνη Γκαγκάνα, Ελένη Ποιμενίδου (Ελπίδες Δράμας), Μιχαέλα Μιχαλοπούλου, Γεωργία Δωροθέου, Ελένη Πόταρη (Αρης Νικαίας), Πέρσα Χατημικέ (Αθηναϊκός), Αναστασία Βαλασίδου (Νέα Ιωνία).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 24 November 2000 - 20:05:32 UTC