Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ Μ.Π.Ε.
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
  • [03] Η ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [04] ΣΕΡΒΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ
  • [05] ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [07] ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 99-89 ΤΟΝ ΜΙΛΩΝΑ
  • [08] ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 3-0 ΤΟΥ ΖΑΟΝ
  • [10] ΕΠΑΦΕΣ ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
  • [11] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΝΤΡΕΑ ΑΘΕΝΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
  • [12] ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΦΝΗ
  • [13] Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΝΗΑΡ ΗΣΤ (76-64) ΕΧΟΝΤΑΣ "ΣΥΜΜΑΧΟ" ΤΟΝ Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ
  • [14] Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 85-75 ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [15] ΑΛΩΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Η ΑΕΚ (67-69)
  • [16] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [17] ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΠΙΤΗΡΕΙ Η CeSID
  • [18] ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΒΟΔΙΝΟ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [19] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
  • [20] ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [21] ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [22] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [23] ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΙΝΤΕΡΣΙΤΙ

  • [01] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ Μ.Π.Ε.

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2000 (12:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Αποκλειστική συνέντευξη στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια, στο ρόλο της Θεσσαλονίκης και στη Μέση Ανατολή.

    Ερώτηση ΜΠΕ: Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση Μπους θα αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από τα Βαλκάνια; Αν ναι, ποιοι θα αναπληρώσουν το κενό;

    Γ. Παπανδρέου:

    Από τις δηλώσεις και τοποθετήσεις της Κυβέρνησης Μπους διαφαίνεται ότι θα είναι λιγότερο δραστήρια σε θέματα εμπλοκής αμερικανικών δυνάμεων σε διεθνείς κρίσεις.

    Ιδιαίτερα σε θέματα ειρηνευτικών δυνάμεων θα είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτική.

    Η κ. Ράις (σ.σ.σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής Κυβέρνησης) μου είπε πως οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, είναι δυνάμεις για μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις και όχι εκπαιδευμένες κατάλληλα για αποστολές τύπου Κοσσυφοπεδίου.

    Η σταδιακή απόσυρση των δυνάμεών τους από τα Βαλκάνια είναι στα σχέδιά τους. Δεν θα γίνει μονομερώς, αλλά σε συνενόηση με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Ελλάδα θέλει να υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο ειρηνευτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα όταν δεν λύθηκε το πρόβλημα του στάτους της αυτονομίας στα πλαίσια του 1244.

    Χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών του προβλήματος και διάλογος για την τελική διευθέτηση. Η απουσία της Αμερικής θα σημαίνει μεγάλη ευθύνη, πια, των Ευρωπαίων.

    Θα δοκιμασθεί η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν μπορεί αποτελεσματικά να χειρίζεται παρόμοια προβλήματα.

    - Πότε βλέπετε να φεύγουν οι Αμερικανοί από την περιοχή;

    Γ. Παπανδρέου:

    Οι εκτιμήσεις είναι ότι χρειάζεται μια πενταετία-δεκαετία.

    - Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπους κ. Τσένι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το Κυπριακό πρέπει να κλείσει με οποιοδήποτε τρόπο. Πώς θα ενεργήσει τώρα κατά την άποψή σας;

    Γ. Παπανδρέου:

    Πρώτα απ' όλα πιστεύω ότι υπάρχουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ που αποτελούν το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

    Ακόμη και αν υπάρχει επιθυμία για κλείσιμο του Κυπριακού, ώστε Ελλάδα και Τουρκία, οι δύο σύμμαχοι, να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, θεωρώ ότι η πορεία της Κύπρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει συγκεκριμένες παραμέτρους, οι οποίες δεν μπορούν να παραβιασθούν.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει: ισχυρή κεντρική διοίκηση, εφαρμογή των νόμων ενιαία, οι υπουργοί που θα μετέχουν στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να εκφράζουν ολόκληρη την Κύπρο. Να μπορεί να παίρνονται αποφάσεις και να μην αλληλοαναιρούνται.

    Αυτά όλα περιορίζουν την γκάμα για λύσεις που κλείνουν μόνο το ζήτημα και δεν αντιμετωπίζουν το θέμα της αποτελεσματικής ενιαίας δημοκρατίας.

    - Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία πορεύονται για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η FYROM, η Αλβανία, η Γιουγκοσλαβία, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκονται στην προδιαδικασία πριν από τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης. Η FYROM υπέγραψε ήδη και έπονται οι άλλες χώρες.

    Τι θα σημαίνει για την περιοχή η ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    Γ. Παπανδρέου:

    Αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα "οδικό χάρτη" ώστε βήμα-βήμα να αλλάξουν οι χώρες αυτές και να προσαρμοσθούν στα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Θα είναι αυτή η εξέλιξη από τους βασικούς σταθεροποιητικούς παράγοντες για τα Βαλκάνια. Ελκύει τις χώρας και καθορίζει την πορεία που θα ακολουθήσουν.

    Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν προϋπόθεση γι' αυτήν την πορεία.

    - Πώς βλέπετε τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια;

    Γ. Παπανδρέου:

    Με αγώνες εδραιώσαμε τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι η αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, με τις πρωτοβουλίες της στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου βοήθησε ώστε να μην επιταχυνθεί η κρίση. Το όραμα που καταθέσαμε για νέα πολιτική, η προσπάθεια για μετεξέλιξη της Γιουγκοσλαβίας, η διακυβερνητική συνεργασία και οι κινήσεις μας στα ελληνοτουρκικά συνέβαλαν ώστε να προωθήσουμε την Θεσσαλονίκη ως ένα σημαντικό κέντρο διαμόρφωσης Βαλκανικής πολιτικής.

    Σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει τον Οργανισμό ανασυγκρότησης, ο οποίος έχει πια αρμοδιότητες σε όλη τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και ρόλο συμβούλου προς την Επιτροπή για όλα τα Βαλκάνια. Το Γραφείο του Συμφώνου σταθερότητας είναι στη Θεσσαλονίκη.

    Ήδη υπουργοί γειτονικών χωρών μιλούν για τη δημιουργία βαλκανική πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Πρότεινα εγώ και στο πανεπιστήμιο Μπρουζ στις Βρυξέλλες να κάνει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για επαγγελματική κατάρτηση βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2003 θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Η υποδομή της Δ.Ε.Θ. βοηθά να γίνει εκεί. Θα έλεγα ότι στην πόλη υπάρχει έλλειψη υποδομής στα ξενοδοχεία.

    Δεν είναι, όμως, αρκετά όλα αυτά αν δεν πάρουν πρωτοβουλίες οι ίδιοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης. Ξέρω ότι πολλοί είναι έτοιμοι προς αυτήν την κατεύθυνση.

    - Σαν κατηγορούν ότι οι συναντήσεις σας με τον Τούρκο ομόλογό σας κ. Ισμαήλ Τζεμ δεν οδήγησαν στα επιθυμητά για μας αποτελέσματα. Ποια είναι η απάντησή σας;

    Γ. Παπανδρέου:

    Έχω τελείως αντίθετη άποψη. Θα έλεγα ότι αν θέλεις να αξιολογήσεις τα προβλήματα για το που διαφωνούμε με την Τουρκία, ποιές είναι οι πρακτικές της Τουρκίας διεθνώς και στην περιοχή μας, θα ήμουν ο πρώτος που θα έγραφα ένα μεγάλο κατάλογο. Η διαφορά απλώς από το να καταγράφουμε και να καταγγέλουμε, είναι η πολιτική την οποία ακολουθούμε. Οι καταγγελίες μόνο, μπορεί να έχουν στιγμιαία ικανοποίηση αυτής της πράξης, αλλά εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Αυτό το θεωρώ πολύ πιο σημαντικό.

    Η κατάστρωση μακροπρόθεσμης πολιτικής που δεν θα βασίζεται στον συναισθηματισμό του σήμερα, αλλά σε σοβαρή αξιολόγηση των συμφερόντων μας αποτελεί την επιλογή μας.

    Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σταθερή σχέση, η ανάληψη από την Ευρώπη του ζητήματος αυτού, η ευρωπαϊκή πορεία του Κυπριακού, προήλθαν από τις σημαντικές αποφάσεις του Ελσίνκι, που παρέχουν τις μέγιστες πιθανότητες για αλλαγή των πραγμάτων, χωρίς φυσικά να εγγυάται κανείς αυτήν την πορεία.

    Θα υπάρξουν στροφές, λακούβες, ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά ξέρουμε την πορεία όπως και τον στόχο.

    Η άλλη, απ' αυτήν, λογική σημαίνει βήμα σημειωτόν. Έχουμε μπροστά μας χιλιόμετρα αλλά έχουμε διανύσει κάποια μέτρα.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται με το ζήτημα, εμείς με την Τουρκία έχουμε συνάψει συμφωνίες, υπάρχουν οικονομικές συναλλαγές.

    Ο Πρόεδρος της Ινδίας κ. Ναραγιανάν μου έλεγε στο Νέο Δελχί ότι μακάρι να ήταν οι σχέσεις της χώρας του με το Πακιστάν όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Δεν υπάρχει το μαγικο ραβδί που θα τα αλλάξει όλα αμέσως. Δεν υπάρχει κάποιο κουμπί να το πατήσουμε και να αλλάξουν όλα.

    Μέσα στην Τουρκία για πρώτη φορά άνοιξε ένας πολύ γόνιμος πολιτικός διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αυτός είναι απαραίτητος για όποια αλλαγή.

    Καταφέραμε σημαντικό άθλο να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος στην Τουρκία. Εϊναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα να βρουν στην Τουρκία έναν ευρωπαϊκό δρόμο. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας. Η ευθύνη γι' αυτήν την πορεία είναι της Τουρκίας. Εμείς θα βοηθήσουμε.

    Δεν είναι πια η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα στην Ευρώπη, ο αποδιοπομπαίος τράγος που εμποδίζει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Η αναγνώριση αυτή διπλωματικά θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα.

    - Πότε θα κυρωθούν από την Ελληνική Βουλή οι συμφωνίες με την Τουρκία;

    Γ. Παπανδρέου:

    Τον χειμώνα ή την άνοιξη του 2001.

    Τώρα οι ενταξιακές σχέσεις της Τουρκίας είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Κι εμείς, ως Ευρώπη ασχολούμαστε μ' αυτό. Μας δίνει τη δυνατότητα ως Ελλάδα, αυτή η κατάσταση, να ασχοληθούμε ευχερέστερα με όλα τ'άλλα ζητήματα.

    Σκεφθείτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας, που αγωνιζόμασταν για τις ψήφους, τους Ευρωβουλευτές, τη ναυσιπλοϊα να είχαμε κι αυτό το πρόβλημα; Πού θα κάναμε σκόντο;

    Η Ελλάδα τώρα κινείται με πολύ μεγάλη άνεση διεθνώς. Οι απόψεις μας για την Γιουγκοσλαβία αναγνωρίσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από αγώνα ενός χρόνου.

    Μετατρέψαμε την σχέση μας με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό ζήτημα.

    - Στα Βαλκάνια τί πρωτοβουλίες σχεδιάζετε να πάρετε;

    Γ. Παπανδρέου:

    Τις προάλλες συναντήθηκα στα σύνορα με την FYROM με τον κ. Γκεοργκιέφσκι και τον νέο υπουργό Εξωτερικών κ. Κερίμ. Ο προηγούμενος κ. Δημητρόφ μου είχε πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο είχαμε συναντηθεί 19 φορές. Ανάλογα συνέβη και με τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών.

    Σύντομα θα δεχθώ στην Αθήνα υπουργούς από την Κροατία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Θα γίνει σύντομα και η Διάσκεψη Κορυφής στα Σκόπια.

    Προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής μας είναι και η αναθέρμανση πολύ καλών σχέσεων με τις χώρς της Μέσης Ανατολής.

    Άραβες, Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί μας ζητούν να έχουμε μεγαλύτερη εμπλοκή.

    Ήδη έχουμε μιλήσει με Άραβες πρέσβεις.

    Θα κάνω στην Μέση Ανατολή μια σειρά επισκέψεων. Θα πάω αρχικά στην Αίγυπτο και την Συρία. Θα συμβάλουμε με πρωτοβουλίες μας για την ειρήνη. Ενεργοποιούμε, επίσης, την "πρωτοβουλία των Αθηνών" και θα συναντηθούν στη χώρα μας, σε υψηλότατο επίπεδο, Παλαιστίνιοι με Ισραηλινούς. Και οι δύο πλευρές ζήτησαν να αναβιώσει αυτή η πρωτοβουλία.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2000 (01:04 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Της Νατάσας Θωμά

    Αμέσως μετά την υπερψήφιση το νέου προϋπολογισμού, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε: "Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι ιστορικής σημασίας. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Ελλάδας μέσα στην ΟΝΕ και είναι ένας προϋπολογισμός που θα προωθήσει αποφασιστικά την πραγματική σύγκλιση, δηλαδή την ευημερία περισσότερου κόσμου, και την κοινωνική σύγκλιση και συνοχή". Και κατέληξε ο Πρωθυπουργός: "Θα δουλέψουμε αποφασιστικά γι' αυτούς του στόχους ".

    [03] Η ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 23 Δεκεμβρίου 2000 (13:03 UTC+2)

    Άρχισαν να καταφθάνουν στην Κωνσταντινούπολη οι ορθόδοξοι πατριάρχες και αρχιεπίσκοποι προκειμένου να συμμετάσχουν στην Πανορθόδοξη Σύναξη, που διοργανώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος για τη συμπλήρωση 2000 χρόνων από τη Γέννηση του Χριστού.

    Η Πανορθόδοξη Σύναξη θα ολοκληρωθεί στις 27 Δεκεμβρίου, ενώ οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών θα συμμετάσχουν σε δύο πανηγυρικές λειτουργίες.

    Σημειώνεται ότι στη σύναξη δεν θα συμμετάσχουν ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος και ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας.

    [04] ΣΕΡΒΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ

    Βελιγράδι, 23 Δεκεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Σέρβος αστυνομικός πυροβόλησε κατά λάθος συνάδελφό του και τον τραυμάτισε θανάσιμα, στη Νότια Σερβία, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών ανταρτών, όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Tanjug.

    O Σλάβισα Τσέκιτς 33 χρονών έπεσε νεκρός, όταν ο συνάδελφός του Μεχμέτ Ούσκοβιτς 29 χρονών άνοιξε πυρ με το αυτόματο όπλο του στο δρόμο κοντά στο Πρέσεβο, στα σύνορα της Νότιας Σερβίας με το Κόσοβο.

    Η ένταση κλιμακώθηκε στην περιοχή εδώ και εβδομάδες, καθώς ένοπλοι Αλβανοί αντάρτες συγκρούονται με την αστυνομία.

    Σύμφωνα με την αστυνομία οι αντάρτες εκτόξευσαν χθες τρεις ρουκέτες σε περίπολό της κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

    Περίπου 800 - 1.500 Αλβανοί αντάρτες μέλη του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού των πόλεων Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς (UCPMB) χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας ως βάση για τις επιθέσεις τους στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

    [05] ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 23 Δεκεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    της Α. Τρτιτσα

    Μόνο ένας στους πέντε πολίτες της Σερβίας τάσσεται υπέρ της συνέχισης της παρούσας συνταγματικής σχέσης μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του Βελιγραδίου το 71% των πολιτών υποστηρίζει την επαναδιατύπωση των σχέσεων εντός της ομοσπονδίας.

    Ωστόσοι οι πολίτες της Σερβίας έχουν διαφορετική άποψη όσον αφορά συγκεκριμένους τρόπους για την αλλαγή των σχέσεων.

    Σχεδόν το ένα τρίτο των πολιτών στηρίζει τον επανακαθορισμό των σχέσων που θα εγγυάται πλήρη ισότητα των δύο δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας, ενώ το ένα πέμπτο τάσσεται υπέρ της συνομοσπονδίας ή της πλήρους ανεξαρτησίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    Κληθέντες να επιλέξουν μία και μόνο λύση οι περισσότεροι πολίτες απάντησαν ότι στηρίζουν τον επανακαθορισμό των σχέσεων προς την κατεύθυνση της πλήρους ισότητας. Μαζί ωστόσο, οι δύο συναφείς επιλογές ανεξαρτησία και συνομοσπονδία συγκεντρώνουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (40%).

    Το μεγαλύτερο, ποσοστό (49%) συγκεντρώνουν δύο άλλες επιλογές η υπάρχουσα λύση και ο επανακαθορισμός στη βάση της ισότητας.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που υποστηρίζουν τη διάλυση της ομοσπονδίας σε σύγκριση με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων το Δεκέμβριο του 1999 και το Νοέμβριο του 2000. Το διάστημα από το Δεκέμβριο του 1999 έως το φετινό Νοέμβριο το ποσοστό των υποστηρικτών της υφισταμένης λύσης μειώθηκε από 35% σε 19%, ενώ διπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας (από 8% σε 15%).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ερωτηθέντες οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τάσσονται υπέρ της διατήρησης του σημερινής συνταγματικής λύσης, ενώ οι νεότεροι επιθυμούν την επαναδιατύπωση των σχέσεων.

    Επίσης από τους ερωτηθέντες, οι οποίοι ήταν διαφορετικής εθνικότητας οι Σέρβοι είναι εκείνοι που αποδέχονται και τις τέσσερις λύσεις, ενώ οι Μουσουλμάνοι και η πλειοψηφία των Ούγγρων και των Γιουγκοσλάβων τάσσονται υπέρ του επανακαθορισμού των σχέσεων σε ισότιμη βάση.

    [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    "Τρεις άνθρωποι κρατούν αυτή τη στιγμή την τύχη του Αρη στα χέρια τους. Αυτοί είναι ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης. Αυτοί οφείλουν να να δώσουν μια λύση. Ολες οι άλλες λύσεις είναι προσωρινές και ο Αρης δεν χρειάζεται προσωρινή λύση. Κάποιοι θα περάσουν καλά Χριστούγεννα, ενώ εμείς θα περάσουμε χάλια", τόνισε λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης του Αρη με την ΑΕΚ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης ο προπονητής των κιτρίνων, Στήβ Γιατζόγλου και συνέχισε: "Στο παιχνίδι μείναμε από καύσιμα. Αν κερδίζαμε όλα θα ήταν καλά, μόνο για δύο ώρες. Μετά θα είχαμε τα ίδια. Αν κερδίζαμε οι παίκτες θα ήταν ήρωες. Τώρα είναι φιλότιμοι, όπως και όλοι όσοι βρίσκονται γύρω από τον Άρη και γνωρίζουν τα προβλήματα".

    Από την πλευρά του ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Ιβκοβιτς δήλωσε: "Αν κέρδιζε ο Αρης θα ήταν δίκαιο. Εμείς δεν το βάλαμε κάτω στο τέλος. Αυτή η νίκη μας βοηθάει στον ψυχολογικό τομέα".

    [07] ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 99-89 ΤΟΝ ΜΙΛΩΝΑ

    Ηράκλειο, 23 Δεκεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Οι επιθετικές λύσεις που είχε το Ηράκλειο του έδωσαν τη νίκη με 99- 89 επί του Μίλωνα. Η συμπεριφορά του Χρήστου Μυριούνη να φύγει από τον πάγκο της ομάδας του, σχολιάστηκε ανάλογα και τώρα ο παίκτης πιθανότατα να τιμωρηθεί με εξώδικο και διακοπή συμβολαίου.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ν. Παύλου): Κανταρτζής 9, Πετρόπουλος 5, Χαρίσης 30, Μακρής 2, Κούβαρης 14, Μουρ 13, Χέντριξ 26, Κυρίτσης

    ΜΙΛΩΝ (Δ. Αποσκίτης): Σίνης 6, Τζόνσον 11, Γκρέιτζερ 20, Μέντζος 8, Κρούσεβατς 4, Μίχαλος 13, Βαρυπάτης, Πασχάλης 24, Μόργκαν 3.

    [08] ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 23 Δεκεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    της Α. Τρτιτσα

    Μέχρι τις 4 (τοπική ώρα) προσήλθε στις κάλπες ποσοστό 39,8% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για τις σερβικές κοινοβουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε στο Κέντρο Τύπου εκπρόσωπος του Κέντρου για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία (CeSID).

    Ειδικότερα στην κεντρική Σερβία η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές φτάνει το 42%, ενώ στο Βελιγράδι το 40,1%.

    Ο κ. Μπλαγκόγιεβιτς απέδωσε τα μικρά ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές, στις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώνονται σε αρκετές περιοχές της Σερβίας ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα πολλά εκλογικά κέντρα να παραμένουν στο σκοτάδι. Τόνισε δε ότι το CeSID απηύθυνε έκκληση στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύμα στα εκλογικά κέντρα, να τα προμηθεύσει με κεριά.

    Στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και συγκεκριμένα στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, οι εκλογές διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα. Εως τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή αυτή το ποσοστό των Σέρβων που προσήλθαν στις κάλπες έφθασε το 20%. Στα περισότερα εκλογικά κέντρα στα χωριά κοντά στο Κόσοβο Πόλιε, το Λίπλιαν και την Γκρατσάνιτσα έως το μεσημέρι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές κυμάνθηκε στο 20 - 25%.

    Αύξηση στον αριθμό των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες παρατηρήθηκε μετά το μεσημέρι, επειδή ορισμένοι εκλογικοί κατάλογοι δεν είχαν ακόμη ανανεωθεί και έγινε αντιγραφή των καταλόγων του 1996.

    Σε ορισμένα μάλιστα χωριά του Κοσσυφοπεδίου, όπως Λίβατζε, Ντόπροτιν, Γκόρνια και Ντόνια Γκουστέριτσα στους εκλογικούς καταλόγους περιλαμβάνονταν σε ποσοστό 30% ονόματα πολιτών που έχουν πεθάνει. Επίσης στους καταλόγους δεν συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα ψηφοφόρων ηλικίας από 18 - 22 ετών, καθώς και εκείνων που προσωρινά κατοικούν σε σερβικά χωριά.

    [09] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 3-0 ΤΟΥ ΖΑΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Εύκολη αποστολή είχε ο Ηρακλής που επιβλήθηκε τον ΖΑΟΝ με σκορ 3-0 (25-20, 25-21, 25-18) στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Α1 γυναικών βόλεϊ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης καλύτερη σε όλους τους τομείς επικράτησε σχετικά εύκολα.

    [10] ΕΠΑΦΕΣ ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

    Σικάγο, 23 Δεκεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Κοντά στην Ομογένεια των χωρών της Μπενελούξ βρέθηκε για λίγες μέρες ο Παγκόσμιος Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Άθενς όπου είχε σημαντικές επαφές με πολλούς ιθύνοντες των παραπάνω χωρών αλλά και με εκπροσώπους της ομογένειας.

    "Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλα τα στελέχη της Ομογένειας με τα οποία συναντήθηκα και με τα οποία συζητήσαμε και ανταλλάξαμε ιδέες και γνώμες για το παρόν και το μέλλον του αποδήμου Ελληνισμού. Βρήκα πρόσφορο έδαφος και προπαντός ένοιωσα την ζεστασιά και την αγάπη που τρέφουν για το πρόσωπό μου αλλά και γενικότερα για τον θεσμό του ΣΑΕ." δήλωσε ο κ. Άθενς στην ομογενειακή εφημερίδα Ευρωηπειρωτική,

    Ιδιαίτερη συγκίνηση ένοιωσε ο κ. Άθενς όταν μαθητές, που έμαθαν ότι ο κ. Άθενς ήταν στο Βέλγιο, έτρεξαν να τον συναντήσουν και να του πουν τα κάλαντα. Για πολλή ώρα συζήτησε μαζί τους αναπτύσσοντας το ρόλο του ΣΑΕ αλλά παράλληλα δίδοντάς τους ένα μάθημα εθνικής σημασίας: "Φροντίστε να έχετε πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και την χριστιανική μας πίστη, τους είπε. Και θα πρέπει να αισθάνεστε περήφανα που είστε Ελληνες. Είναι μια βαριά κληρονομιά. Πρώτα πάνω απ΄ όλα ν΄αγαπάτε τη πατρίδα μας και την πίστη μας.

    Και να καλλιεργείτε την γλώσσα μας και την παράδοσή μας. Να γνωρίζετε ακόμα την ιστορία μας. Με όπλα σας αυτά το μέλλον θα σας ανήκει και η Ελλάδα θα είναι πάντοτε περήφανοι για σας."

    Στη τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Κοτροκόης, που συνεχάρη τους μαθητές για την πρωτοβουλία τους και αναφέρθηκε επιγραμματικά στο έργο που επιτελεί παγκοσμίως ο κ. Αθενς μέσω του νεοσύστατου θεσμού του ΣΑΕ, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας Αμαλία Αλεξίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Αναστάσιος Παππας.

    [11] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΝΤΡΕΑ ΑΘΕΝΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Σικάγο, 23 Δεκεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας προς τους Αποδήμους Ελληνες απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Άθενς με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Ο κ. Άθενς αναφέρει στο μήνυμά του:

    ''Επικοινωνώντας μαζί σας, αγαπητά μου αδέλφια και φίλοι απόδημοι όπου γης, τονίζει, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι η σκέψη μου είναι κοντά σας. Εύχομαι όπως οι Αγιες αυτές μέρες να φέρουν γαλήνη και ευτυχία σε σας και στις οικογένειές σας. Εύχομαι το Νέο Έτος να είναι έτος προκοπής και ευημερίας για όλους σας. Από την πλευρά μου, το νέο χρόνο, δεν θα φεισθώ κόπων και χρόνου προκειμένου όλοι μαζί να κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προόδου σε θέματα που σας απασχολούν και που απασχολούν τον ελληνισμό στο σύνολό του. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να πετύχουμε περισσότερα απ΄ ότι πετύχαμε το χρόνο που πέρασε.

    Είναι μια νέα πρόκληση η νέα χρονιά, που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας χιλιετίας. Αναλογίζομαι τις δυσκολίες που μας περιμένουν αλλά είμαι βέβαιος ότι με τη ενότητα και την ομοψυχία μας θα έχουμε αίσιο αποτέλεσμα.

    Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένα σημαντικό μέρος των κόπων μας αναλώθηκε στους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη περισσότερο και που δεινοπαθούν κάτω από συνθήκες από απαρέδεκτες μέχρι άθλιες. Τους ανακουφίσαμε και τους δώσαμε ελπίδα ότι δεν τους ξεχάσαμε. Τριαντατέσσερις χιλιάδες ασθενείς επισκέφτηκαν τα ιατρικά κέντρα που ιδρύσαμε στις χώρες τις π. Σοβιετικής Ενωσης. Σώσαμε ζωές και δώσαμε ελπίδα και σ΄άλλους. Σε λίγο δημιουργούνται 2 ακόμα ιατρικά κέντρα στην Ουκρανία και 1 στην Αρμενία για τον εκεί ελληνισμό αλλά και για τον ντόπιο πληθυσμό. Ένα - δύο ακόμα θα λειτουργήσουν στην Αλβανία. Ήταν επιτακτική ανάγκη να βοηθήσουμε τον ελληνισμό που υπέφερε και που είχε μείνει ξεχασμένος. Είναι ένα έργο πνοής που πρέπει να μας κάνει όλους περήφανους''.

    [12] ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΦΝΗ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Την πρώτη της νίκη στο φετινό πρωτάθλημα πέτυχε η Δάφνη. Και μάλιστα με... εκατοστάρα. Θύμα του ο Μακεδονικός τον οποίο κέρδισε με 102-71. Ο Τζανής Σταυρακόπουλος και ο Στέφεν Αριγκμπάμπου ήταν οι κορυφαίοι για τους γηπεδούχους, ενώ για τον Μακεδονικό ο Αλβιν Σιμς ήταν μια ομάδα μόνος του.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 29-18, 52-48, 78-52, 102-71

    ΔΑΦΝΗ (Κώστας Μίσσας): Εντουαρντς 17, Γκαγκαουδάκης 17, Μοσχοβίτης 10, Σταυρακόπουλος 32, Τζόνσον 13, Συριστρατίδης, Παναγιωταράκης, Δανιήλ 1, Αριγκμπάμπου, 17, Τσιόπης 5, Αγγελίδης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Δημήτρης Τσολάκης): Παπαπασχάλης, Σιμς 32, Χαραλαμπίδης 18, Μελετιάδης 2, Σιδηρόπουλος 6, Πουλής, Λάρσεν, Πατρίκης 3, Δαλιάρης 3, Ντέιβις 7.

    [13] Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΝΗΑΡ ΗΣΤ (76-64) ΕΧΟΝΤΑΣ "ΣΥΜΜΑΧΟ" ΤΟΝ Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Ένα καλό Χριστουγεννιάτικο δώρο στους φίλους του ΠΑΟΚ έκαναν οι παίκτες του που κέρδισαν στην Πυλαία με 76-64 τη Νηαρ Ηστ. Στο πρώτο μέρος ο Κώστας Φλεβαράκης ασφαλώς έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση των δύο ψηλών του, Νταϊνένκο και Γιαννούλη, που δεν έχασαν ριμπάουντ. Από την άλλη η ομάδα του Γιώργου Ζευγώλη αντιστεκόταν με τον Πανταζόπουλο, ο οποίος σημείωσε πολλούς πόντους και από κοντά και από μακριά, δίνοντας ανάσες στην ομάδα του. Στην επανάληψη ο Κολντεμπελα κατάφερε να ανακόψει τη φόρα του Πανταζόπουλου.

    Αυτό που έκανε αίσθηση στο παιχνίδι ήταν η παρουσία στο τέλος του παιχνιδιού του προέδρου της ομάδας, Γιώργου Μπατατούδη.

    Τα δεκάλεπτα 16-14, 32-31, 57-48, 76-64

    ΠΑΟΚ (Κώστας Φλεβαράκης): Λιαδέλης 21 (1), Γιαννούλης 15, Κολντεμπέλα 3, Σιγάλας 11 (1), Καργκόλ 6 (2), Κορωνιός 12 (2), Νταινέκο 8, Ράκκα.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ (Γιώργος Ζευγώλης): Σοφογιάννης 4, Ταπούτος 10, Πανταζόπουλος 19 (3), Ζουρμπένκο, Ασημακόπουλος 11 (1), Βετούλας 2, Αντρέου 3, Βον 8, Ρίσπερτ 7 (1).

    [14] Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 85-75 ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Σημαντική νίκη επί του Ηρακλή, πέτυχε ο ΠΑΟ με 85-75. Ο τραυματισμός του Καράσεφ στον αυχένα, στο 1ο λεπτό του αγώνα, διευκόλυνε το έργο των παικτών του ΠΑΟ, οι παίκτες του οποίου βρέθηκαν σε πολύ καλή ημέρα.

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν νωρίς στο σκορ ακόμη και με 16-2. Ο Ηρακλής αντέδρασε και μείωσε αισθητά τη μεγάλη διαφορά, στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Η συνέχεια ήταν μια από τα ίδια και για τις δύο ομάδες.

    Ο προπονητής του ΠΑΟ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς έριξε στον αγώνα τον Ρέμπρατσα που κατάφερε στη δεδομένη στιγμή να πάρει πάνω του το παιχνίδι. Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με 69-57 υπέρ του ΠΑΟ. Στην τελευταία περίοδο ο Ηρακλής προσπάθησε να κόψει το ρυθμό του ΠΑΟ και αμύνθηκε με ζώνη, αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει το σε βάρος του σκορ, με αποτέλεσμα η ήττα να ήταν φυσικό επακόλουθο.

    [15] ΑΛΩΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Η ΑΕΚ (67-69)

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη μέσα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο Θεσσαλονίκης πέτυχε η ΑΕΚ που κέρδισε με ένα καλάθι διαφορά τον Αρη. Η Ένωση κέρδισε με 67-69 και έκανε ένα μεγάλο δώρο στους φιλάθλους της.

    Από την αρχή οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν για το καλύτερο. Και το πέτυχαν έως ένα σημείο. Μέχρι εκεί που μίλησε ο Τζέιμς Φόρεστ ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν η μορφή του αγώνα. Στο ημίχρονο ο Άρης πήγε στα αποδυτήρια με ένα καλάθι διαφορά υπέρ του (36-34). Στην επανάληψη το ματς ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να αυξάνουν τη διαφορά. Αυτό όμως μέχρι τα τελευταία λεπτά, που ο Άρης έδωσε το δικαίωμα της νίκης στην ομάδα της Αθήνας έχοντας σε βάρος του 13-1 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 15-9, 36-34, 54-50, 67-69

    ΑΡΗΣ: Παπανικολόπουλος 6 (1), Ραϊσεβιτς 7, Λάππας, Μάρκοβιτς, Φλώρος, Φίριτς 2, Φόρεστ 22, Ινγκλις 17 (1), Νέες 13.

    ΑΕΚ: Στεφάνοφ 5, Χάνσελ 2, Χατζής 2, Κουτλουάι 19 (4), Ντικούδης 10, Μιούρσεπ 11 (2), Μπετς 6, Κακιούζης 14.

    [16] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα των σημερινών αγώνων της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 έχουν ως εξής:

    Αρης-ΑΕΚ 67-69

    Ηράκλειο-Μίλωνας 99-89

    ΠΑΟΚ-Νήαρ Ηστ 76-64

    Δάφνη-Μακεδονικός 102-71

    Παναθηναϊκός-Ηρακλης 85-75

    Περιστέρι-Ολυμπιακός Αύριο

    Πανιώνος-Μαρούσι Αύριο

    Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 17, ΑΕΚ 16, ΠΑΟΚ 15, Περιστέρι 14, Ολυμπιακός 14, Ηρακλής 14, Πανιώνιος 13, Αρης 12, Νήαρ Ηστ 12, Μίλωνας 12, Ηράκλειο 11, Μαρούσι 9, Δάφνη 9, Μακεδονικός 8.

    [17] ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΠΙΤΗΡΕΙ Η CeSID

    Βελιγράδι, 23 Δεκεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Η μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία (CeSID) επιτηρεί τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Σερβία με 13.000 ειδικά εκπαιδευμένους παρατηρητές.

    Παρατηρητές του Κέντρου βρίσκοναι για πρώτη φορά στο Κοσσυφοπέδιο, στις πόλεις Λεπόσαβιτς, Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Σούβα Ρέκα, Ομπιλιτς, Στρπτσι και Λίπλιαν.

    Εξάλλου, ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της Σερβικής Εκλογικής Επιτροπής Ζόραν Τζούμιτς έδωσε διευκρινίσεις για τη διαδικασία ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα και την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Είπε ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές διεξάγονται και στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, σε 270 εκλογικά τμήματα σε μέρη που είναι εγγυημένη η ασφάλεια.

    Πρόσθεσε ότι την εκλογική διαδικασία επιτηρούν 325 παρατηρητές του ΟΑΣΕ, εκπρόσωποι της Ε.Ε. και περισσότεροι από 60 διπλωμάτες, καθώς και 12.000 παρατηρητές του CeSID και 22 παρατηρητές από το Κέντρο για τη μετάβαση στη δημοκρατία από την Πονγκόριτσα του Μαυροβουνίου και το Κέντρο για τις Εκλογές.

    Την ίδια στιγμή ακτιβιστές της φοιτητικής οργάνωσης "Otpor" και της μη κυβερνητικής ομάδας 484 απευθύνθηκαν στους πολίτες, ειδικά στους νέους καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές.

    Εκπρόσωποι της "Otpor" σε δηλώσεις τους στον τύπο είπαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν ότι οι εκλογές διεξάγονται για πρώτη φορά Σάββατο, αντί Κυριακή, όπως όλες τις προηγούμενες φορές.

    "Ολοι ήξεραν πως θα διεξαχθούν εκλογές το Δεκέμβριο, όλοι ανυπομονούσαν να ψηφίσουν και όλοι ξέρουν πως οι εκλογές διεξάγονται Κυριακή. Ετσι τις δύο τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας επικεντρώσαμε στο να υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν Σάββατο", είπε.

    Α.Τ.

    [18] ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΒΟΔΙΝΟ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Βόννη, 23 Δεκεμβρίου 2000 (19:30 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Σε καραντίνα θέτουν το γερμανικό βοδινό τα γειτονικά προς τη Γερμανία κράτη.

    Μετά την Αυστρία και η Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της με σχετική ανακοίνωση - σύσταση του υπουργείου Υγείας της χώρας, να μην καταναλώνουν για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας, μοσχαρίσιο κρέας γερμανικής προέλευσης.

    Και τα δύο αυτά κράτη έλαβαν προληπτικά μέτρα ύστερα από τις προειδοποιήσεις της Γερμανίδας υπουργού Υγείας, Αντρέα Φίσερ προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν ορισμένα λουκάνικα με κρέας προερχόμενο από τη σπονδυλική στήλη των βοοειδών. Είχαν προηγηθεί επίσημες δηλώσεις ότι εντοπίστηκαν κι άλλα κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε κοπάδια βοοειδών στην περιοχή της Βαυαρίας, που ανέβασαν στα επτά τα κρούσματα της ασθένειας σε όλη τη γερμανική επικράτεια.

    Το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας παραδέχθηκε ότι ίσος αριθμός κρουσμάτων (7) βεβαιώθηκε και στην Ολλανδία.

    [19] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2000 (19:02 UTC+2)

    Την άποψη ότι η χρονιά που πέρασε έδειξε την ικανότητα του Ελληνικού λαού να ολοκληρώσει μια δύσκολη πορεία με προσπάθεια έξι χρόνων, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε δηλώσεις του κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην αγορά της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι από τις συναντήσεις του με πολίτες διαπίστωσε ότι υπάρχει το αίσθημα της σιγουριάς ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο

    "Επιβεβαιώθηκε η ικανότητά μας να ενταχθούμε στο πλέον αναβαθμισμένο επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ε.Ε. μαζί με τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς", είπε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον επισημαίνοντας ότι ανοίγει μια νέα εποχή μπροστά μας, όχι μόνο ένας νέος αιώνας ή μια νέα δεκαετία. "Ανοίγει μια καινούρια εποχή, όπου η ανάγκη για υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, θα συμβαδίσει με την απαίτηση ποιοτικής αναβάθμισης, τεχνολογικής κατάρτισης και επιπρόσθετα με την κινητοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας", σημείωσε και πρόσθεσε:

    "Γινόμαστε όλοι δέκτες, του μηνύματος του Ελληνικού λαού, ο οποίος από την μία μεριά είναι ικανοποιημένος, διότι μπαίνουμε με σταθερά και υπεύθυνα βήματα σε μια νέα πορεία της εξέλιξής του, από την άλλη μεριά όμως μας στέλνει μήνυμα για το οποίο τουλάχιστον εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε δεσμευτεί. Έχουμε σαφή υποχρέωση να του εξασφαλίσουμε συνθήκες πιο δίκαιης συμμετοχής, πιο ίσων ευκαιριών. Δυνατότητες να υπάρξει αντιμετώπιση της ανεργίας με περισσότερη δουλειά, με μεγαλύτερο εισόδημα, με περισσότερες ελευθερίες. Αυτό είναι μια πρόκληση για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν το δικαίωμα πια σε αυτήν την εποχή να απαιτήσουν από τα κόμματα και τους φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι αλλαγές αφορούν τους πολίτες, τον λαό αλλά και τα κόμματα. Έτσι ώστε να προσανατολιστούν στα μεγάλα βήματα, αυτά που ενώνουν, αυτά που κάνουν την ελληνική κοινωνία να πάει προς τα μπρος".

    Τόνισε τέλος ότι "το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του και θα βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται στο λαό, για να μπορέσει να εκφράσει τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας με έναν ολοκληρωμένο σύγχρονο πολιτικό λόγο, που επιβεβαιώνει την ιδεολογία μας, που επιβεβαιώνει την πίστη μας στις δυνατότητες του Ελληνικού λαού για ολοκληρωμένη ανάπτυξη κοινωνική, οικονομική, πολιτική, με περισσότερη δημοκρατία, αρχές και αξίες."

    [20] ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 23 Δεκεμβρίου 2000 (17:54 UTC+2)

    Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι η Ειρηνευτική Δύναμη έχει διευθετήσει επίσκεψη της Νίκης Τζιακούρμα στα κατεχόμενα για να επισκεφθεί την ημέρα των Χριστουγέννων τον παράνομα φυλακισθέντα σύζυγό της.

    Το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε σήμερα στην κ. Τζιακούρμα να επισκεφθεί το σύζυγό της Πανίκο. Μετά από αυτή την εξέλιξη η κ. Τζιακούρμα και συγγενείς της παρέμειναν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Λευκωσία, 23 Δεκεμβρίου 2000 (17:52 UTC+2)

    Το θέμα της απαγωγής του Πανίκου Τζιακούρμα συζήτησαν σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνάντησή τους. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, οι κύριοι Κληρίδης και Χριστόφιας συζήτησαν "την όλη κατάσταση γύρω από το θέμα της απαγωγής του Πανίκου Τζιακούρμα και αντάλλαξαν απόψεις για πιθανούς περαιτέρω χειρισμούς."

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 23 Δεκεμβρίου 2000 (17:51 UTC+2)

    "Η μνήμη των σκλβωμένων εδαφών μας γίνεται αυτές τις άγιες μέρες πιο οδυνηρή, αλλά η ανάμνηση της Γέννησης του Χριστού συνιστά βάλσαμο ελπίδας για την επικράτηση της ελευθερίας, της ειρήνης, της αγάπης και της συναδέλφωσης", τονίζει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Ουράνιος Ιωαννίδης, σε χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και μαθητές.

    "Ο Χριστός γεννήθηκε στην ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ για να δώσει το παράδειγμα της λιτότητας και της απλότητας σε όλους εμάς, ήρθε στη σκοτεινιασμένη από την αμαρτία γη μας για να αποκαλύψει το φως της αγάπης", σημειώνει, καλώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες να κάνουν βίωμά τους το μήνυμα των Χριστουγέννων και να γίνουν ζωντανοί φορείς του μηνύματος της Γέννησης του Χριστού.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΙΝΤΕΡΣΙΤΙ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2000 (17:50 UTC+2)

    Αποκαταστάθηκε το απόγευμα η κυκλοφορία μεταξύ Λειανοκλαδίου και Δομοκού, που είχε διακοπεί εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί μεταξύ των σταθμών Καρυάς - Καλλιπεύκης στην αμαξοστοιχία I.C. 60 Αθηνών - Θεσσαλονίκης, η οποία βρισκόταν σε διπλή ζεύξη με την αμαξοστοιχία I.C. 70 Αθηνών - Αλεξανδρούπολης.

    Όπως είναι γνωστό, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας μετεπιβιβάστηκαν με ασφάλεια στην αμαξοστοιχία I.C. 70 και συνέχισαν το ταξίδι τους.

    Αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού ήδη ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Η Διοίκηση του ΟΣΕ εξέφρασε τη λύπη της για το απροσδόκητο αυτό συμβάν και την ταλαιπωρία που υπέστη το επιβατικό κοινό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 23 December 2000 - 19:13:43 UTC