Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ
  • [02] ΣΑΡΠΙΝΓΚ:ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ
  • [03] ΥΣΤΑΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
  • [04] "ΕΛΛΗΝΙΚΟ" ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ
  • [05] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΑΚΗΣ
  • [06] ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΛΥΝΘΕΙ
  • [08] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
  • [09] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ
  • [10] Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 1-0 ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [11] ΛΑΘΡΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • [12] ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ
  • [13] ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ
  • [14] ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ "ΛΕΥΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΓΙΑ ΤΟ 2001
  • [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • [16] ΠΕΝΗΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ 19 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [17] ΘΥΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΩΝ 27ΧΡΟΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑ
  • [18] SPACE HELLAS: ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ INTERNET HELLAS
  • [19] ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ
  • [20] ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
  • [21] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
  • [22] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ
  • [23] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [24] ΓΙΛΜΑΖ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2001 (12:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Άκης Τσοχατζόπουλος

    Δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, έτσι όπως έχει σήμερα η κατάσταση, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, γιατί η παρουσία τους εκεί εξυπηρετεί την επίτευξη της ειρήνευσης στην περιοχή και για την Ελλάδα αποτελεί ζωτικό συμφέρον.

    Μόνο αν οι νέες μετρήσεις που θα γίνουν δείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα υγείας, τότε θα τεθεί το θέμα, αφού, όπως εκτιμά, θα αποχωρήσουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις, επισήμανε ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναγνώρισε ότι γύρω από την υπόθεση του "συνδρόμου των Βαλκανίων" υπάρχουν σκοπιμότητες, παίζονται παιγνίδια στρατιωτικά και πολιτικά και είπε ότι ο ίδιος ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, Κάρολο Παπούλια να τη συγκαλέσει για να προχωρήσει στην πλήρη ενημέρωση των μελών της. "Μόνο η πλήρης διαφάνεια μπορεί να καθησυχάσει τον Ελληνα πολίτη, είτε έχει παιδιά φαντάρους, είτε έχει φοιτητές, είτε έχει γείτονες ή γνωστούς στις βαλκανικές χώρες. Χωρίς διαφάνεια, χωρίς ανοιχτό διάλογο και ειλικρίνεια πάνω σ΄αυτό το θέμα δεν μπορούμε να αφήσουμε να αντιμετωπιστεί με εντυπωσιασμούς και σχολιασμούς", είπε χαρακτηρσιτικά ο υπουργός.

    Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε πει ότι η χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με επιβάρυνση της υγείας.

    Για τον λοχία που είχε υπηρετήσει στη Βοσνία και νοσηλεύθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με λευχαιμία είπε ότι θα εξεταστεί στα εργαστήρια του Ερευνητικού Κέντρου "Δημόκριτος" για να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί ή όχι από το σύνδρομο. Εξήγησε πως όταν εντοπίστηκε το περιστατικό δεν είχε ξεσηκωθεί ο σημερινός θόρυβος και έτσι η διοίκηση του νοσοκομείου δεν προέβη στην ανάλογη ενημέρωση. Κάθε χρόνο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρατηρούνται περίπου 12 κρούσματα λευχαιμίας και το συγκεκριμένο εντάσσεται στο συνήθη ρυθμό εμφάνισης τους.

    Επιβεβαίωσε ότι και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προμηθευτεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με 50.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου (όχι ακριβώς σαν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη Γιουγκοσλαβία, αλλά μικρότερης διαμέτρου) και τα 40.000 χρησιμοποιήθηκαν από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού σε ασκήσεις, χωρίς να εκραγούν, και βρίσκονται στο βυθό του Αιγαίου Πελάγους. Από τα υπόλοιπα τα 5.000 βρίσκονται σε δύο πλοία και ο κ. Τσοχατζόπουλος έδωσε εντολή να αποσυρθούν στις αποθήκες, ώστε να γίνουν οι μετρήσεις και αν αποδειχθεί ότι έχουν ραδιενέργεια θα καταστραφούν. Για τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήδη στις ασκήσεις δεν γνωρίζουμε αν αποτελούν ή όχι πηγές εκπομπής ραδιενέργειας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος παρατήρησε πως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχώρησε σε επιπλέον μετρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ, και ο ίδιος θα ζητήσει να αναληφθεί πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαικής Ενωσης για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς. Για τη Βόρεια Ελλάδα επικαλέστηκε μετρήσεις επιστημόνων σε συνεργασία με το "Δημόκριτο" που έδειξαν ότι δεν υπήρχε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους υπουργούς Αμυνας της Ιταλίας και του Βελγίου του είπαν πως δεν έχουν αποδείξεις ότι οι θάνατοι στρατιωτών από λευχαιμία οφείλονται στο "σύνδρομο των Βαλκανίων" και όλοι μαζί θα ζητήσουν αύριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να γίνει διερεύνηση του θέματος προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη θα συγκροτηθεί ειδική επιστημονική επιτροπή-εκτός από αυτή που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας-για να προχωρήσει σε μετρήσεις σε πανελλαδική εμβέλεια, ώστε να υπάρξει βεβαιότητα για το που βρισκόμαστε.

    [02] ΣΑΡΠΙΝΓΚ:ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 8 Ιανουαρίου 2001 (14:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: KFOR

    Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ αρνήθηκε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στις τάξεις των ειρηνευτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν από λευχαιμία και πρόσθεσε ότι δεν θα γίνουν προληπτικές εξετάσεις σε 60.000 στρατιώτες που πιθανώς να μολύνθηκαν από το "σύνδρομο των Βαλκανίων", που αφορά στη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια της κρίσης στη περιοχή.

    Η περίπτωση ενός Γερμανού στρατιώτη που υπηρέτησε στη Βοσνία και πάσχει από λευχαιμία έχει αυξήσει τα αιτήματα για εξέταση όλων των Γερμανών που υπηρέτησαν σε ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Σάρπινγκ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα "Bild" ότι σύμφωνα με τους γιατρούς δεν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί καρκίνος εξαιτίας της ραδιενέργειας από όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου που ρίχτηκαν στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας ανέφερε στο κανάλι ZDF ότι αν οι ιατρικές εξετάσεις σε 60.000 Γερμανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια θα γίνουν αν είναι να διαλύσουν τις αμφιβολίες για προβλήματα υγείας σε αυτούς.

    Ο κ. Σάρπινγκ είπε στην εφημερίδα "Bild" ότι όλα τα γεγονότα που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα θα δοθούν στη δημοσιότητα και δεν θα υπάρξουν μυστικά.

    O.K.

    [03] ΥΣΤΑΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

    Ουάσιγκτον, 8 Ιανουαρίου 2001 (09:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αριέλ Σαρόν

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον στέλνει σήμερα στη Μέση Ανατολή τον ειδικό απεσταλμένο Ντένις Ρος, σε μια ακόμη προσπάθεια να εξασφαλίσει ειρηνευτική συμφωνία πριν αναχωρήσει από την προεδρία.

    Ο κύριος Ροςς αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Eχούντ Μπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσε αμερικανός αξιωματούχος. Ο Κόλιν Πάουελ, που θα ορκιστεί υπουργός εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση Μπους, υποσχέθηκε ότι η αμερικάνικη προσπάθεια για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης θα συνεχιστεί και μετά την κυβερνητική αλλαγή.

    Ο επικεφαλής της CIA Τζωρτζ Τένετ συναντήθηκε χθες με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους υπευθύνους ασφαλείας, σε μυστική τοποθεσία στην Αίγυπτο, όπου συζητήθηκαν τρόποι για την αποκλιμάκωση της βίας σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση.

    Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον την Κυριακή το απόγευμα ο κ. Κλίντον ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να χωριστεί η διαφιλονικούμενη περιοχή σε δυο κράτη για δυο λαούς.

    Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ ανέφεραν ότι συνέλαβαν τον 25χρονο Αμπντουλάχ Αμπου Γιαμπέρ για την βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβιβ στις 29 Δεκεμβρίου.

    [04] "ΕΛΛΗΝΙΚΟ" ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

    Λονδίνο, 8 Ιανουαρίου 2001 (12:15 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα έρχεται να επιφέρει η ανακάλυψη του ελληνοκύπριου καθηγητή Τζόρτζ Κασσιανός. Ο διαπρεπής επιστήμονας, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών της Βρετανίας, μετά από μακρόχρονες έρευνες κατασκεύασε το εμβόλιο για τη θεραπεία της μηνιγγίτιδα C.

    Οπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Τζόρτζ Κασσιανός τουλάχιστον 50 νεαρά άτομα έχουν σωθεί ήδη χάρη στους εμβολιασμούς, ενώ το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας, επισημαίνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες, η ασθένεια έχει σχεδόν εξαλειφθεί λόγω του προγραμματισμού εμβολιασμών.

    [05] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Ποντγκόριτσα, 8 Ιανουαρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Νεκρός από τα πυρά αγνώστων έπεσε μπροστά στο σπίτι του, στο κέντρο της Ποντγκόριτσα, ανώτατος αξιωματούχος των αστυνομικών αρχών του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με δηλώσεις αστυνομικών πηγών στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Πρόκειται για τον Ντάρκο Ρασπόποβιτς, επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, ο οποίος ειδικεύονταν στην πάταξη του οικονομικού εγκλήματος.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη για τη δολοφονία του Ρασπόποβιτς, ο οποίος είχε καταφέρει να γλιτώσει από ακόμη μια δολοφονική απόπειρα εναντίον του, την περασμένη χρονιά.

    Σ.Π.

    [06] ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Πορεία διαμαρτυρίας για τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου οργάνωσαν στην Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και το Π.Α.Μ.Ε.

    Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον λαό να πάρει θέση στο πρόβλημα, απαιτώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους θανάτους από λευχαιμία, να φύγουν οι νεοβάρβαροι του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες και να μεταγραφούν οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στα Βαλκάνια.

    Οι οργανωτές θα πραγματοποιήσουν Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 6 μμ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    [07] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΛΥΝΘΕΙ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Την ανάγκη πλήρους διερεύνησης από κάθε πλευρά της υπόθεσης με το ουράνιο επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεργασία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είπε ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί και από ιατρικής πλευράς και με έρευνες επί του πεδίου.

    Τόνισε οι έρευνες αυτές αφορούν τους πληθυσμούς, πρώτον που είναι εγκατεστημένοι εκεί και εάν υπάρχουν συνέπειες, οι πληθυσμοί είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες.

    Επισήμανε ότι αφορούν επίσης και όλες τις χώρες που έχουν στρατιωτικές δυνάμεις και φυσικά αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ ως διεθνείς οργανισμούς.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να αποβούν αρνητικά τα αποτελέσματα αυτά, ανέφερε ότι δεν θέλει να παρεμβαίνει σε ζητήματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ως υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο κ. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών προβαίνουν σε όλους τους χειρισμούς και τις ανακοινώσεις που πρέπει.

    Ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, τόνισε ότι, εάν διαπιστωθεί από την έρευνα ότι υπάρχει πρόβλημα και κίνδυνος για την υγεία των στρατιωτών μας, είναι προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

    "Δεν υπάρχει, άλλωστε, ευρωπαϊκή, θα έλεγα γενικότερα δυτική χώρα που θα είχε διαφορετική άποψη. Αλλά νομίζω ότι όλα αυτά που λέμε κινούνται στο επίπεδο της εικοτολογίας. Δεν έχουμε την επιστημονική γνώση και την τεκμηρίωση που απαιτούνται", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν αισθάνεται ασφαλής ως Θεσσαλονικιός τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει επιβαρυνθεί, ότι είναι σαφές το συμπέρασμα όλων των επιστημονικών ερευνών.

    Ανέφερε ακόμη ότι όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης είχε καθημερινή επαφή με την ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας και γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι δεν είχαμε πρόβλημα, τουλάχιστον, σύμφωνα με τα όσα στοιχεία έθεσε υπόψη του ο κ. Καμαρινόπουλος, ο πρόεδρος της επιτροπής.

    Υπενθύμισε, κάτι το οποίο, όπως είπε, ίσως έχει λησμονηθεί: ότι βασική πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, όλου του ελληνικού λαού ήταν η Ελλάδα να μην μετέχει σε πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στην περιοχή της τέως Γιουγκοσλαβίας.

    "Αρα, εμείς δεν μετείχαμε στις πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν πήραμε μέρος στην πραγματοποίησή τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε", είπε.

    Ερωτηθείς τέλος αν πριν από την αποστολή της ελληνικής δύναμης θα έπρεπε να είχε γίνει κάποια έρευνα δεν θέλησε να κάνει άλλα σχόλια τονίζοντας ότι οι ερωτήσεις αυτές θα πρέπει να απευθύνονται στα υπουργεία που έχουν την πλήρη ενημέρωση.

    [08] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

    Γενεύη, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε σήμερα ότι θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στη Σουηδία, που ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το τρέχον εξάμηνο, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της διεύρυνσης της ευρωπαϊκής "οικογένειας" προς τα ανατολικά.

    Μετά τη συνάντησή του με τον σουηδό πρωθυπουργό, Γκέραν Πέρσον, ο γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι τόσο η χώρα του όσο και η Σουηδία είναι αποφασισμένες να προωθήσουν τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα ανατολικά και να συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων της Ενωσης με τη Ρωσία.

    Οι κ.κ. Σρέντερ και Πέρσον συζήτησαν επίσης τα ευρωπαϊκά σχέδια για τη διεκδίκηση ενός ηγετικού ρόλουγια την ΕΕ στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας .

    Σ.Π.

    [09] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ, ζήτησε να κληθούν ενώπιον της επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, οι υπουργοί Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου για να ενημερώσουν τους βουλευτές σχετικά με τα προβλήματα και τις συνέπειες στο περιβάλλον και τον άνθρωπο της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    [10] Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 1-0 ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Με το φτωχό 1-0 ο Εθνικός Αστέρας στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Εθνικής κατηγορίας κέρδισε την Ξάνθη. Το μοναδικό τέρμα το σημείωσε ο Τέσοβιτς στο 10' χαρίζοντας έτσι τους τρεις πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του.

    Στο πρώτο ημίχρονο ο Εθνικός Αστέρας είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ήταν αυτός που έχασε πολλές ευκαιρίες. Ειδικά μετά την επίτευξη του σκορ τα πράγματα ήταν περισσότερο εύκολα. Η Ξάνθη αρκέστηκε απλά σε ρόλο κομπάρσου και πέρα από ελάχιστες στιγμές δεν απείλησε την εστία του Κιούρκου.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Γιανναδάκη (Λασιθίου). Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Κοντόπουλος (34`), Ποδαράς (56`), Παπαδημητρίου (68`), Καρτάλης 74`και Γ. Κιούρκος (83`).

    Εθνικός Αστέρας: (Σπύρος Λιβαθηνός) Κιούρκος, Μπασινάς, Καστανιώτης (84` Παπαδόπουλος), Καλιτζάκης, Πάβλοβιτς, Τσαλίκης, Ξάνθης, Τέσοβιτς, Κοντόπουλος (75` Γιώργος Κιούρκος), Ποδαράς (60` Τριανταφύλλου), Μπεναλί.

    Ξάνθη: (Χουάν Ραμόν Ρότσα) Μπούτσεκ, Γελαδάρης, Νικολάου, Παπαδημητρίου, Κεχαγιάς (80` Σφακιανάκης), Πουρσαϊτίδης (67` Καρτάλης), Τουρσουνίδης (46` Καούνος), Ζουμπούλης, Ζωγραφάκης, Ζαμπρόπουλος, Γιανότσκο.

    [11] ΛΑΘΡΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Δεν σημειώθηκαν καταστροφές σε αρχαιολογικό χώρο στον Αξό Ρεθύμνου από λαθρανασκαφή, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που απαντά σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αρμόδια ΚΕ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ενημερώθηκε για την απόπειρα λαθρανασκαφής την Κυριακή 7/1 από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Την ίδια ημέρα αρχαιολόγος της ΚΕ' ΕΠΚΑ διενήργησε αυτοψία μαζί με αστυνομικά όργανα, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι η απόπειρα έγινε στη θέση του "Λάκκου ο Πόρος", στις ΝΑ υπώρειες της Ακρόπολης της Αρχαίας Αξού.

    Για την ενέργειά τους αυτή, λόγω του δύσβατου του εδάφους, οι δράστες χρησιμοποίησαν μικρό ερπυστριοφόρο μηχάνημα, με το οποίο έφθασαν στον τόπο της λαθρανασκαφής αφού διάνυσαν κατά μήκος της Ν. πλευράς της ακρόπολης απόσταση τετρακοσίων (400) μέτρων περίπου. Κατά μήκος της διαδρομής αυτής σε ορισμένα σημεία πραγματοποίησαν επεμβάσεις με μηχανικό μέσο προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβασή τους, καταστρέφοντας μόνο σύγχρονες ξερολιθιές. Στο σημείο απόπειρας της λαθρανασκαφής, προχώρησαν σε διάνοιξη ορύγματος 1Χ1μ. και βάθους 1,5 μ. περίπου, σε επαφή με το φυσικό βράχο, ακουμπώντας δίπλα τα προϊόντα της εκσκαφής (τμήματα πήλινων αγγείων σπασμένα από την αρχαιότητα, και ακατέργαστες μικρές πέτρες). Κατά την αυτοψία δεν διαπιστώθηκε καταστροφή αρχαιοτήτων τόσο στα σημεία διέλευσης του μηχανήματος, όσο και στο ίδιο το όρυγμα.

    Επισημαίνεται επιπλέον ότι η θέση του ορύγματος βρίσκεται σε χαμηλότερο άνδηρο και σε αρκετή απόσταση (πάνω από 50 μ.) από το ιερό της Αφροδίτης, το οποίο αναφέρεται στο δημοσίευμα, και το οποίο έχει ανασκαφεί από τους Ιταλούς το 1899 και έχει επιχωθεί.

    Η Εφορεία έχει διενεργήσει τον προηγούμενο χρόνο εργασίες διαμόρφωσης περιπάτου επισκεπτών στην ίδια περιοχή και δεν διαπίστωσε την ύπαρξη επιφανειακών αρχαιολογικών ευρημάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως, και προκειμένου να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο, η Υπηρεσία θα προβεί από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου σε ανασκαφική έρευνα στο συγκεκριμένο τμήμα της αρχαίας πόλης.

    [12] ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Δεν βρέθηκαν ανησυχητικά δείγματα στις αιματολογικές εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί δεκάδες Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία, ενώ οι γιατροί καθιστούν σαφές ότι είναι πολύ νωρίς για να εκδηλωθεί οποιαδήποτε ασθένεια και παραπέμπουν όσους ανησυχούν στα εργαστήρια του Δημόκριτου για ασφαλή εξέταση, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν εκτεθεί σε ραδιενεργό ακτινοβολία.

    Μέχρι στιγμής έχουν επισκεφτεί το νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" της Θεσσαλονίκης 20 φοιτητές και στρατιώτες για να υποβληθούν στις απαιτούμενες εξετάσεις, οι οποίες όπως υποστηρίζει και ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Μάριος Πυρπασόπουλος, είναι καθαρά τυπικές και όχι εξειδικευμένες και σίγουρα δεν μπορούν να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, παρά μόνο να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη.

    Φοιτητές και οι γονείς τους ζητούν από την κυβέρνηση να δείξει ευαισθησία στο πρόβλημά τους και να ξεκινήσει διαδικασία μεταγραφής τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ αναμένεται να συγκροτήσουν επιτροπή που θα συναντήσει αύριο τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, στον οποίο θα μεταβιβάσουν το αίτημά τους.

    [13] ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Σεράγεβο, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Στο Σεράγεβο μεταβαίνει εντός της εβδομάδας ειδική μονάδα του ιταλικού στρατού προκειμένου να διεξάγει ελέγχους σε περιοχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου βρίσκεται αναπτυγμένη η ιταλική στρατιωτική δύναμη που μετέχει στις τάξεις της διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, SFOR.

    Η συγκεκριμένη ειδική μονάδα του ιταλικού στρατού, που αριθμεί πενήντα άτομα, θα διεξάγει ελέγχους σε τρία στρατιωτικά φυλάκια στο Σεράγεβο και ένα στην πόλη Ρογκάτιτσα, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου υπηρετούν συνολικά 1.600 ιταλοί στρατιώτες, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της ιταλικής δύναμης της SFOR στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Σ.Π.

    [14] ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ "ΛΕΥΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΓΙΑ ΤΟ 2001

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Ένας 54χρονος χρήστης ναρκωτικών είναι το πρώτο θύμα του "λευκού θανάτου" για το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Ο άτυχος άντρας βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα φίλης του -στην οδό Αγν. Στρατιώτη, στη Νέα Κρήνη- όπου φιλοξενούνταν τις τελευταίες μέρες.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο 54χρονος έκανε χρήση ναρκωτικών εδώ και πολλά χρόνια και το πιο πιθανό είναι ότι ο θάνατός του προήλθε από λήψη ηρωίνης.

    Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2000 έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από χρήση ναρκωτικών 49 άτομα -στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαρά άτομα- που χαρακτηρίζεται από την ιατροδικαστική υπηρεσία αριθμός ρεκόρ για τα μέχρι τώρα δεδομένα της πόλης.

    Γ.Χ.

    [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ολυμπιακή προετοιμασία εξετάστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Πολιτισμού και γενικό εισηγητή της πλειοψηφίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έγινε μία τελευταία επισκόπηση των θεμάτων της Αναθεώρησης του Συντάγματος, έτσι ώστε οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ να είναι σαφείς και να βοηθούν το στόχο που έχει τεθεί, τη διαμόρφωση του Συντάγματος του 21ου αιώνα.

    Οσον αφορά την ολυμπιακή προετοιμασία τόνισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Οπως είπε σήμερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την κ. Αγγελοπούλου, η οποία αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

    Υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί επ΄ αυτού του θέματος, είναι οι εντονότεροι δυνατοί.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ενημέρωση του πρωθυπουργού για την Ολυμπιάδα είναι πλήρης και καθημερινή και ότι το υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Ειδικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων παρακολουθεί θέματα στο σύνολό τους, φροντίζει για την καλή καθημερινή σχέση με την Οργανωτική Επιτροπή του "Αθήνα 2004", έτσι ώστε στη Διυπουργική Σύσκεψη τη μεθεπόμενη Δευτέρα να είναι ώριμα προς συζήτηση όλα τα θέματα προτεραιότητας για το πρώτο εξάμηνο του 2001.

    Ερωτηθείς αν είχε πολιτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για την πορεία του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, είπε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και θα συνεχισθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του Οργάνου.

    Αναφορικά με τον κύκλο επαφών του κ. Σημίτη με υπουργούς τόνισε ότι αφορούν το κυβερνητικό έργο. "Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και έναντι του ελληνικού λαού. Να ασχολούμαστε με το κυβερνητικό έργο", τόνισε.

    [16] ΠΕΝΗΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ 19 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Δέκα εννέα Ασιάτες λαθρομετανάστες μετέφερε με φορτηγό αυτοκίνητο 50χρονος που έπεσε σε μπλόκο που είχαν στήσει αστυνομικοί, έξω από τη Λητή Θεσσαλονίκης και συνελήφθη.

    Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Μπουντούρη, κάτοικο Καρδίτσας, ο οποίος -σύμφωνα με την αστυνομία- παρέλαβε τους αλλοδαπούς από σημείο της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου και επρόκειτο να τους μεταφέρει στην Αθήνα, με άγνωστο χρηματικό αντίτιμο.

    Το φορτηγό αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ οι λαθρομετανάστες θα απελαθούν τις επόμενες μέρες.

    Γ.Χ.

    [17] ΘΥΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΩΝ 27ΧΡΟΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Θύμα εκμετάλλευσης σωματεμπόρων -που κατηγορούνται ότι την κρατούσαν "φυλακισμένη" σε διαμέρισμα στην πόλη της Κατερίνης και την εξέδιδαν- έπεσε μια 27χρονη Βουλγάρα.

    Από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα ο 53χρονος εστιάτορας Γιάννης Τζιάτζιος, η σύζυγός του Φάεμ Εργκίν, ο 54χρονος αδελφός του Γιώργος Τζιάτζιος και ο Αντώνης Διγρένης, 47 χρόνων.

    Όπως κατέθεσε στην αστυνομία η 27χρονη αλλοδαπή Ζ.Ο., πριν από ένα περίπου μήνα ένας ομοεθνής της την οδήγησε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου την παρέδωσε σε ομάδα Ελλήνων συνεργατών του. Οι άγνωστοι την οδήγησαν στο διαμέρισμα του 53χρονου εστιάτορα και με απειλές την υποχρέωναν να εκδίδεται σε πελάτες και κρατούσαν αυτοί τα χρήματα.

    Γ.Χ.

    [18] SPACE HELLAS: ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ INTERNET HELLAS

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, σχετικά με την συμμετοχή της Space Hellas Α.Ε., στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας Internet Hellas A.E., η διοίκηση της Space Hellas, γνωστοποίησε ότι δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Internet Hellas, στην οποία η Singular AE είναι κύριος μέτοχος.

    "Η συνεργασία της SPACE HELLAS Α.Ε. με τις εταιρίες Δέλτα Πληροφορική Α.Ε. και Singular Α.Ε. είναι δεδομένη, ιδιαίτερα μετά την μετοχική σχέση που αναπτύχθηκε με την συμμετοχή της Δέλτα Πληροφορική Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της SPACE HELLAS Α.Ε., τον Φεβρουάριο του 2000, που σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό 15%" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Space Hellas προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

    Επίσης, τονίζεται: "Είναι ευνόητο ότι βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής, είναι η αναζήτηση και αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών που προκύπτουν για τα ενδιαφερόμενα μέρη στο χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, όπου οι εφαρμογές του Διαδικτύου (Internet) παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρ' όλα αυτά, η SPACE HELLAS Α.Ε. δηλώνει ότι δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της INTERNET HELLAS A.E., στην οποία η Singular Α.Ε. είναι κύριος μέτοχος. Η εταιρία μας, δεσμεύεται να ενημερώσει έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Χ.Α.Α., καθώς και το επενδυτικό κοινό, σε κάθε περίπτωση απόφασης συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων εταιριών."

    [19] ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν μετρήσεις στο βυθό και στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος μόλυνσης από ραδιενέργεια, μετά μάλιστα την αποκάλυψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι και η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο σε ασκήσεις της στο Αιγαίο.

    Ο καθηγητής υδρογεωλογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Σούλης, εκτίμησε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα τους τα όπλα αυτά βρίσκονται στον θαλάσσιο πυθμένα και η επίδρασή τους δεν μπορεί να είναι μηδαμινή, συνεπώς πρέπει να γίνουν μετρήσεις στα θαλασσινά που καταναλώνονται.

    Στο μεταξύ, η οργάνωση "Γιατροί του κόσμου" στο Κοσσυφοπέδιο προειδοποίησε ότι τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια αναμένεται να εμφανιστούν νέες ασθένειες, εξαιτίας της χρήσης τέτοιων όπλων.

    Υπερ της σύστασης ειδικής επιτροπής, η οποία θα διεξάγει έρευνες στις περιοχές που επλήγησαν από βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου τάσσεται το σύνολο των Ελλήνων επιστημόνων. Ο καθηγητής φυσικής ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, Χρήστος Ζερεφός, υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οπωσδήποτε τα εδάφη της περιοχής που επλήγησαν, πρωτοβουλία που είναι πολυδάπανη αλλά και αναγκαία και πιθανώς θα πρέπει να γίνει από έναν "διεθνή μανδύα" για να μην υπάρχει αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

    [20] ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

    Βελιγράδι, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Ούτε σε έναν από τους 1.080 στρατιώτες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού που βρέθηκαν στη διάρκεια των επιθέσεων του ΝΑΤΟ στις ζώνες, οι οποίες επλήγησαν με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα υγείας που να οφείλονται στην αύξηση της ραδιενέργειας, δήλωσε στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού υποστράτηγος δρ. Μόμτσιλο Κράγκοβιτς.

    Διευκρίνισε ότι οι 1.080 στρατιώτες υπεβλήθησαν σε εξετάσεις στο πλαίσιο προγράμματος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής το 1999 και ότι η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Ο κ. Κράγκοβιτς τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προκαλείται πανικός και υστερία στους κατοίκους, καθώς στην περιοχή της Σερβίας, δεν έχει καταγραφεί αύξηση της ραδιενέργειας ως αποτέλεσμα της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Πρόσθεσε ότι όλες οι περιοχές στο Βελιγράδι και τα περίχωρα που επλήγησαν από το ΝΑΤΟ, έχουν ελεγχθεί πολλές φορές και δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της ραδιενέργειας σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι έχουν γίνει με σύγχρονα μηχανήματα ανίχνευσης και ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ακριβή.

    Είπε ακόμη ότι στη διάρκεια των βομβαρδισμών 80 μέλη της Υγειονομικής Υπηρεσίας καθημερινά μαζί με ομάδες άλλων πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών έπαιρναν δείγματα εδάφους και νερού τα οποία ανέλυε το Ινστιτούτο για την Προστασία της Υγείας της πόλης Νις.

    Ο κ. Κράγκοβιτς τόνισε ότι όλοι ως ομάδα υψηλού κινδύνου υπεβλήθησαν σε εξετάσεις και ότι κανείς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

    "Αν και στο Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια των βομβαρδισμών βρισκόταν μεγάλος αριθμός μελών του Γιουγκοσλαβικού Στρατού χάρη στους συχνούς ελιγμούς, τις μετακινήσεις και τις έγκαιρες πληροφορίες για τις αφίξεις των αεροσκαφών Α-10 που χρησιμοποιούσαν τα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, οι μονάδες μας δεν απειλήθηκαν άμεσα", είπε.

    Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας κάποιων αργότερα σημειώνοντας ότι απαιτείται προσοχή και ότι για αυτό διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

    Υπογράμμισε ότι οι δυτικές χώρες, οι στρατιώτες των οποίων μετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ανησυχούν έντονα για την υγεία τους, αλλά δεν κίνησαν το ζήτημα της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

    "Δεν απειλούνται μόνοι οι άνθρωποι, αλλά η τροφική αλυσίδα", είπε προσθέτοντας ότι προς το παρόν οι διεθνείς δυνάμεις στο Κόσοβο δεν έχουν έρθει σε επαφή με την Υγειονομική Υπηρεσία η οποία είναι έτοιμη για συνεργασία.

    "Η μόνη θετική πλευρά της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει στη Δύση είναι η ενδεχόμενη απαγόρευση της παραγωγής και χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου", κατέληξε.

    [21] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Τίρανα, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας χαιρέτησε την ανακοίνωση της Ε.Ε. για την απελευθέρωση των Αλβανών πολιτικών κρατουμένων του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, στην οποία απευθύνεται έκκληση στις αρχές του Βελιγραδίου να τους παραχωρήσουν αμνηστία.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Αλβανία θεωρεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων ως αναγκαίο και θετικό βήμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της Σερβίας και ότι αναμένονται περαιτέρω δημοκρατικά βήματα, κυρίως όσον αφορά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Επίσης ανέφερε ότι η απελευθέρωση των Αλβανών κρατουμένων αποτελεί μία νομική, ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση.

    [22] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

    Αγκυρα, 8 Ιανουαρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Την καταδίκη σε θάνατο πέντε μελών ακραίας αριστερής οργάνωσης που κατηγορούνται για τη δολοφονία δυο τούρκων αστυνομικών τον περασμένο μήνα, ζήτησε εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δράστες είναι μέλη της οργάνωσης TKP/ML-TIKKO, η οποία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα επίθεση κατά λεωφορείου της τουρκικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την "κατάλυση της συνταγματικής τάξης με τη χρήση όπλων", σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Ανατολή.

    Ο ίδιος εισαγγελέας πρότεινε επίσης την καταδίκη τριών ατόμων, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι παρείχαν βοήθεια σε παράνομες οργανώσεις, σε φυλάκιση τεσσάρων έως και επτά χρόνων.

    Σ.Π.

    [23] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Βρυξέλλες, 8 Ιανουαρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Οι επιπτώσεις από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ μελέτη θα εκπονηθεί από ειδική επιστημονική επιτροπή, μετά από πρόταση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Τρακατέλλη που εγκρίθηκε σήμερα το απόγευμα.

    Ο κ. Τρακατέλλης με επιστολή του προς την πρόεδρο κ. Τζάκσον και προς τα μέλη της Επιτροπής Περβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να εγκριθεί η εκπόνηση μελέτης από την "Επιστημονική Επιτροπή για την αξιολόγηση των τεχνικών επιλογών" (STOA) σχετική με τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον από την χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά την διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, και το Ιράκ. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα και συμφωνήθηκε η εκπόνηση μελέτης να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες. Ο στόχος της θα είναι η συγκέντρωση στοιχείων για το τι γνώριζαν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για το θέμα της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου, καθώς και η συλλογή δημοσιοποιημένων ήδη απόψεων εμπειρογνωμόνων και με βάση τα στοιχεία αυτά να αποφανθεί το Ε.Κ.

    Στη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών θα κληθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών, με διαδικασία που θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το προεδρείο του σώματος.

    Ο κ. Τρακατέλλης, παρουσιάζοντας το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας επισήμανε ότι στην διάρκεια των τελευταίων ετών, τόσο ο ίδιος (από τον Απρίλιο του 1999 ήταν ο πρώτος μαζί με τον συνάδελφο του κ. Μόρις που έθεσε το θέμα) όσο και άλλοι συνάδελφοι του όλων των πολιτικών κομμάτων έχουν υποβάλλει πληθώρα ερωτήσεων, αλλά ποτέ δεν δόθηκε σαφής απάντηση από το Συμβούλιο των Υπουργών, με την πρόφαση ότι το ΝΑΤΟ αρνείται να παραχωρήσει στοιχεία.

    [24] ΓΙΛΜΑΖ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 8 Ιανουαρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, κατηγορώντας τα κράτη - μέλη της Ενωσης για εσκεμμένη προσπάθεια παρεμβολής εμποδίων στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

    Ο Γιλμάζ, ο οποίος έχει την ευθύνη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, δεν αναφέρθηκε ωστόσο ονομαστικά στις ευρωπαϊκές χώρες που θεωρεί ότι παρεμβάλλουν εμπόδια στις τουρκικές προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ, αλλά περιορίστηκε να δηλώσει ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί το γεγονός ότι δόθηκε στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στο Ελσίνκι.

    Αυτοί οι κύκλοι μετέχουν σε συντονισμένες προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από την ΕΕ, είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι κύκλοι δεν θέλουν μεν να αποκλείσουν την Αγκυρα από την Ενωση, αλλά ακολουθούν πολιτική καθυστέρησης σε ό,τι αφορά στην τουρκική υποψηφιότητα.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 8 January 2001 - 22:04:02 UTC