Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
  • [02] ΑΝΩΔΥΝΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΜΕΛΗΤΕΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ
  • [03] Μ.ΛΕΪΤΙ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ-
  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Μ.Π.Ε.: ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ "ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΕΙ" ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [05] ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ
  • [06] ΜΠ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [07] Χ. ΣΟΛΑΝΑ: ΤΑ ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ
  • [08] Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [09] ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [10] Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ "ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ"
  • [11] Ο AΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [12] ΣΤΗ "ΛΕΩΦΟΡΟ" ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΟΙ ΜΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ, ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [15] ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ
  • [16] Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΝΑΟΥΣΑ 2-2
  • [17] ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 1-0 ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [18] Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [19] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ"
  • [20] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ (0-1) ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ
  • [21] ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ
  • [22] ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [23] Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
  • [24] ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ

  • [01] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2001 (14:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Άκης Τσοχατζόπουλος

    της Ν. Θωμά

    Τη λήψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και ολόκληρης της Ευρώπης, για τη διεύρυνση σε βάθος και αντιμετώπιση του "Συνδρόμου των Βαλκανίων" ζητούν με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν βουλευτές όλων των κομμάτων, προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

    Στην πρόταση ψηφίσματος, που γίνεται με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, οι βουλευτές αναφέρονται στις τελευταίες αποκαλύψεις για τη χρήση βομβών εξασθενημένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Σερβία, καθώς και στις ανησυχίες που υπάρχουν για τους κινδύνους που εγκυμονούν στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που κατοικούν ή πλήττονται από το "Σύνδρομο των Βαλκανίων".

    Ταυτόχρονα, ζητούν το ψήφισμα να απευθύνεται στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ σημειώνουν ότι καμία στρατιωτική δραστηριότητα δεν μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον των τωρινών και των επερχόμενων γενεών.

    Τέλος, ζητούν να απαγορευθεί εφεξής η χρήση για οποιονδήποτε λόγο, βομβών εξασθενημένου ουρανίου και κάθε άλλου όπλου που παράγει ραδιενέργεια βλαπτική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται.

    [02] ΑΝΩΔΥΝΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΜΕΛΗΤΕΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2001 (14:30 UTC+2)

    Ανώδυνα αλλά όχι αμελητέας σημασίας χαρακτηρίζει τα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο που έπεσαν χωρίς να εκραγούν στο βυθό του Αιγαίου κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ καθηγητής Κώστας Παπαστεφάνου.

    Ο κ Παπαστεφάνου παρομοιάζει τα βλήματα αυτά με το βυθισμένο "Κούρσκ" αλλά τα θεωρεί ανώδυνα , όχι όμως και αμελητέα, με σχέση με τα πυρηνικά του υποβρυχίου. "Δεν γνωρίζουμε πόσα βλήματα έπεσαν, που έπεσαν και σε τι κατάσταση βρίσκονται. Η διάβρωση όμως που θα υποστούν ύστερα από δεκάδες χρόνια αυτά τα βλήματα με το απεμπλουτισμένο ουράνιο σε μεγάλα βάθη της θάλασσας, τόσο από το περιεχόμενο των θαλασσίων υδάτων όσο κι από την πίεση του βάρους της στήλης του νερού αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ο κίνδυνος μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα μέσω των φυτικών οργανισμών του βυθού στα ψάρια που τρέφονται από αυτά και στην συνέχεια εφόσον αυτά αλιευθούν στους ανθρώπους που θα τα καταναλώσουν. Ετσι άλλωστε γίνεται και στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης που έχουν μετατραπεί σε υποδοχείς πυρηνικών αποβλήτων της τέως Σοβιετικής Ενωσης και σήμερα της Ρωσίας . Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν τέτοιου είδους καταστάσεις και ακόμη και οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είχαν πενιχρά αποτελέσματα. Δε θεωρώ ότι καήκαμε αλλά σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, το οποίο ναι μεν δεν μπορεί να διαγνωστεί στο μέγεθός του , είναι όμως υπαρκτό" επισημαίνει ο κ Παπαστεφάνου.

    Οσον αφορά τις επιπτώσεις στη χώρα μας από τους βομβαρδισμούς με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κόσοβο, ο κ Παπαστεφάνου αναφέρει πως ούτε μετρήθηκε ούτε και αναμένεται να μετρηθεί στο μέλλον στην Ελλάδα ουράνιο με προέλευση τον πόλεμο που έγινε στο Κόσοβο και τη Γιουγκοσλαβία πριν ενάμισι χρόνο. Ο καθηγητής εκφράζει την εκτίμηση ότι ακόμη και αν φτάσει το ουράνιο στη χώρα μας οι ποσότητες θα είναι μη ανιχνεύσιμες επειδή θα είναι πολύ μικρές. Αναφερόμενος στην κατάσταση των κατοίκων των βομβαρδισμένων περιοχών καθώς και των Ελλήνων στρατιωτικών και φοιτητών που ζουν στην Γιουγκοσλαβία τονίζει ότι "δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν δεν δούμε τις μετρήσεις προκειμένου να γίνει εκτίμηση της σοβαρότητας της επιβάρυνσης με ραδιενέργεια των περιοχών που βομβαρδίστηκαν και στην συνέχεια εκτίμηση των κινδύνων και των επιπτώσεων".

    Ο κ Παπαστεφάνου είχε σήμερα ενημερωτική σύσκεψη με τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών στην υγεία των μελών της που κάλυπταν τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Κόσοβο

    [03] Μ.ΛΕΪΤΙ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ-

    Λονδίνο, 10 Ιανουαρίου 2001 (14:22 UTC+2)

    O εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Μαρκ Λέιτι αναγνώρισε την ανησυχία της κοινής γνώμης για τη χρήση των πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο και τις επιπτώσεις στην υγεία, ωστόσο, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, την απέδωσε σε λανθασμένες εντυπώσεις και στην υπερβολική, όπως είπε, έμφαση που δόθηκε και από τα Ηνωμένα Εθνη και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

    "Το απεμπλουτισμένο ουράνιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει περιορισμένο κίνδυνο. Και αυτός ο κίνδυνος περιορίζεται σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις", είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

    Διαφορετικές όμως είναι οι απόψεις ειδικών που επισημαίνουν τους κινδύνους από τη χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    O χημικός δρ. Κρις Μπάσμπι που, σχετική του έρευνα στο Ιράκ μετά τον πόλεμο στον Περσικό τον έκανε να πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει η χρήση των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, μιλώντας στο BBC, τόνισε: "Η ραδιενεργός σκόνη που δημιουργείται δεν διασκορπίζεται γρήγορα. Παραμένει στον αέρα για μεγάλο διάστημα αλλά επίσης παραμένει και στο σώμα του ανθρώπου για μεγάλο διάστημα. Εξετάσεις ούρων σε στρατιώτες του Καναδά έδειξαν ότι μπορεί να παραμείνει στο σώμα του ανθρώπου για δέκα χρόνια. Να σημειώσουμε εδώ ότι και η λευχαιμία μπορει να μην εκδηλωθεί αμέσως, αλλά να περάσουν και πέντε χρόνια για να εκδηλωθεί". Επι πλέον, πρόσθεσε, "το μοντέλο ανάλυσης το οποίο βασίζει τις δηλώσεις του το ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή καρκίνος προκαλείται από χ δόση ραδιενέργειας έχει βάση την εξωτερική ραδιενέργεια που καταμετρήθηκε στην περίπτωση της Χιροσίμα. Δεν ισχύει δηλαδή στην περίπτωση των Βαλκανίων, όπου εδώ μιλάμε για εσωτερική ραδιενέργεια, για εσωτερικούς κόκκους που έχουν μπει στο σώμα και μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για μεγάλο διάστημα".

    Τους κινδύνους μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων επισήμανε και ο Τόμε Μποζέφσκι από την Ακαδημία Επιστημών της ΠΓΔΜ.

    "Ολο το ραδιενεργό υλικό έχει διασκορπιστεί σε όλο το έδαφος των Βαλκανίων. Στην ατμόσφαιρα, στους υδάτινους πόρους του υπεδάφους, που σημαίνει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Τα όπλα αυτά έπρεπε να έχουν καταργηθεί γιατί είναι πιο επικίνδυνα και από τα όπλα βιολογικού πολέμου", τόνισε.

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Μ.Π.Ε.: ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ "ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΕΙ" ΤΟ ΝΑΤΟ

    Βόννη, 9 Ιανουαρίου 2001 (23:33 UTC+2)

    Του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Οι συνέπειες από τη χρήση βλημάτων με εξασθενημένο ουράνιο στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας θα είναι μακροπρόθεσμες και τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας θα φανούν σε 4 με 10 χρόνια, προειδοποιεί ο Γερμανός ειδικός επιστήμονας, Βόλφγκανγκ Κέχνλάιν, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Προστασίας από τη Ραδιενέργεια, ο οποίος παραλληλίζει το λεγόμενο "Σύνδρομο των Βαλκανίων" με την καταστροφή από το Τσέρνομπιλ, κατακρίνοντας ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ γιατί, όπως τονίζει, παραβίασε τη Συνθήκη της Γενεύης, που απαγορεύει τη χρήση ραδιανεργών όπλων.

    Σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κέχνλάιν, καθηγητής στο Πανεπιστημίο του Μούνστερ, είναι ιδιαίτερα καυστικός για ό,τι έγινε στο Κόσοβο, όπως τονίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει με ακρίβεια τις επιπτώσεις, γιατί η ραδιενέργεια από τα βλήματα με εξασθενημένο ουράνιο δεν είναι πάντοτε η ίδια, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η πίεση και η μορφολογία του εδάφους.

    "Όταν τέτοια βλήματα πέσουν στο έδαφος, από τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται δημιουργείται ένα "νέφος" που σκεπάζει την περιοχή και μπορεί να επεκταθεί σε πολλά χιλιόμετρα. Αν διαχυθεί στην ατμόσφαιρα, με την εισπνοή φτάνει στον ανθρώπινο οργανισμό, ή με τη βροχή φτάνει στα φυτά, όπως είναι τα λαχανικά, για να μπει έτσι στη διατροφική αλυσίδα των ανθρώπων ή και των ζώων", επισημαίνει ο Γερμανός επιστήμονας.

    Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το ουράνιο δεν διασπάται γρήγορα σε μικρότερα ακίνδυνα σωματίδια, αλλά διατηρεί με την ίδια μορφή για μεγάλο διάστημα, και ενεργεί σε κάθε περίπτωση αθροιστικά. Αν καταλήξει στον άνθρωπο "συσσωρεύεται στα νεφρά ή στα πνευμόνια ή και στο μυελό των οστών και το αίμα και ανάλογα με την ακτινοβολία που εκπέμπει είναι δυνατόν να προκαλέσει διάφορες μορφές καρκίνου".

    "Δεν μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, τίποτε δεν είναι σίγουρο", τονίζει ο κ. Κέχνλάιν, που δεν αποκλείει να αντιμετωπίσουν προβλήματα και εγκυμονούσες γυναίκες, εφόσον εισέπνευσαν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού νέφους ή κατανάλωσαν τρόφιμα και νερό με ραδιενέργεια, αλλά και πάλι -σημειώνει- κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι άνθρωποι που πήραν στον οργανισμό τους ίσες ποσότητες ραδιενέργειας θα έχουν ίδιες και ανάλογου μεγέθους συνέπειες.

    Ο κ. Κέχνλάιν επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σ' ένα διάστημα από 4 μέχρι 10 χρόνια, ωστόσο επικρίνει το ΝΑΤΟ που χρησιμοποίησε όπλα με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τον άμαχο πληθυσμό, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης.

    Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι οι συνέπειες από το λεγόμενο "Σύνδρομο των Βαλκανίων" μπορεί να αποδειχθούν ανάλογες μ' εκείνες από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ και επιπλέον θεωρεί ότι από την άποψη της χρήσης εξασθενημένου ουρανίου, ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας παρουσιάζει ομοιότητες μ' εκείνον εναντίον του Ιράκ. Αναφέρει, μάλιστα, ότι για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο έκανε μία σημαντική μελέτη η Καναδέζα καθηγήτρια, Ρόζαλι Μπέρντελ, από το Τορόντο, που είναι αρκούντως διαφωτιστική και δίνει απαντήσεις και για τα γεγονότα στο Κόσοβο.

    [05] ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Σε συναγερμό τέθηκαν για μια περίπου ώρα οι αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας 30χρονος -που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα- κρεμάστηκε στο μπαλκόνι πολυκατοικίας, στο κέντρο της πόλης και απειλούσε ότι θα πέσει στο κενό.

    Πρόκειται για τον 30χρονο Κ.Σ., ο οποίος σε κάποια στιγμή πέρασε από το μπαλκόνι του 4ου ορόφου του διαμερίσματος όπου διαμένει -στην οδό Κασσάνδρου 131- σε ακάλυπτο χώρο και απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει. Ένοικοι της οικοδομής και περαστικοί που τον αντιλήφθηκαν ειδοποίησαν την Άμεσο Δράση και ύστερα από λίγη ώρα αστυνομικοί και πυροσβέστες έσπευσαν στην περιοχή και άρχισαν να διαπραγματεύονται μαζί του.

    Τελικά, ύστερα από μια περίπου ώρα και με την παρουσία συνεργείων τηλεοπτικών σταθμών, ένας πυροσβέστης που κατάφερε να προσεγγίσει το μπαλκόνι συνομίλησε μαζί του και κατάφερε να τον πείσει να επιστρέψει στο διαμέρισμά του.

    Γ.Χ.

    [06] ΜΠ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Ο διευθυντής της αιματολογικής κλινικής των Σκοπίων, Μπόρτσε Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος είχε εγκαινιάσει και συνεργασία με τους Ελληνες ειδικούς του νοσοκομείου "Παπανικολάου", προέβει σε ενθαρρυντικές δηλώσεις σε συνέντευξή του στην ΕΤ3, σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας στο έδαφος των Σκοπίων.

    Το συμπέρασμα προκύπτει, καθώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύτηκαν εντός του 2000 στην κλινική που διευθύνει ο κ. Γκεοργκίεφσκι, και οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, δεν έχει αυξηθεί συγκριτικά με προηγούμενα έτη. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα πιθανά κρούσματα λευχαιμίας, εξαιτίας των βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο, εάν παρατηρηθούν στο μέλλον, θα εμφανιστούν μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια.

    [07] Χ. ΣΟΛΑΝΑ: ΤΑ ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΠΛΑ ΜΕ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Βερολίνο, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι είναι στην κρίση της κυβέρνησης κάθε χώρας, αν θα χρησιμοποιήσει όπλα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    Ο κ. Σολάνα, ο οποίος ήταν ΓΓ της Συμμαχίας στη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, μιλώντας σε συνάντηση του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας πρόσθεσε ότι πρέπει να διερευνηθούν πλήρως οι επιδράσεις από τη χρήση τέτοιων όπλων, προτού ληφθούν αποφάσεις.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αντιτάχθηκε στη χρήση τέτοιων υλικών εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι μορφές καρκίνου, όπως η λευχαιμία από τις οποίες πάσχουν στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια μπορεί να συνδέονται με τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    Στο Βερολίνο, ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ επέκρινε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κίνδυνο από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, μίλησε για "σύνδρομο υστερίας" και "ανακριβή δημοσιεύματα". Οπως είπε μετά από συνάντηση που είχε με εμπειρογνώμονες ήταν αμελητέος ο κίνδυνος από ραδιενέργεια για τους στρατιώτες που βρίσκονταν στα Βαλκάνια.

    Στο μεταξύ στη Χαϊλδεβέργη, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Στρατού παραδέχθηκε ότι ατυχήματα με όπλα που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο συνέβησαν σε γερμανικό έδαφος. Οπως είπε τέτοιου είδους βλήματα εκτοξεύθηκαν κατά λάθος το 1987 και την επόμενη χρονιά προκλήθηκε πυρκαγιά σε ένα άρμα που περιείχε απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    Χθες ο Αμερικανικός Στρατός είχε διαψεύσει ότι χρησιμοποίησε όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο σε ασκήσεις σε γερμανικό έδαφος.

    [08] Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Η εφημερίδα ΠΑΡΙ με τίτλο "Πάνω από 1 δις δολάρια ήταν οι ξένες επενδύσεις στην Βουλγαρία κατά το 2000" και υπότιτλο "Η Ιταλία είναι πρώτη, δεύτερη είναι η Ελλάδα" γράφει τα παρακάτω:

    "Ο Πρόεδρος της βουλγαρικής Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων Γκεόργκι Ταμπάκοφ δήλωσε στον Τ/Σ ''Νόβα Τελεβίζια'', ότι ''το 2000 στην Βουλγαρία επενδύθηκαν 1,1 δις δολάρια. Οι δύο μεγαλύτερες συναλλαγές του 2000 ήταν η αγορά της ''Μπουλμπάνκ'' από την ιταλική ''Ουνικρεντίτο'' και η αγορά της τράπεζας ΟΒΒ από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

    Τα πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι στην πρώτη θέση ως προς τις επενδύσεις κατά το 2000 κατατάσσεται η Ιταλία. Στην δεύτερη θέση είναι η Ελλάδα''.

    Ο Σύμβουλος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στην Ελληνική Πρεσβεία στην Σόφια Δημοσθένης Παρνασσός δήλωσε στον Τ/Σ ''Νόβα Τελεβίζια'', ότι ''η ελληνική οικονομική παρουσία μέσω των επενδύσεων, αποτελεί έκφραση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μας στην βουλγαρική οικονομία''. Σύμφωνα με τον κ. Παρνασσό: ''η δεύτερη θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα ως προς τις επενδύσεις στην Βουλγαρία αποδεικνύει το ενδιαφέρον της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη και την δυναμική της βουλγαρικής οικονομίας. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Βουλγαρία, το 2000, ήταν 440 εκατομμύρια δολάρια περίπου και κατευθύνθηκαν κυρίως στον παραγωγικό τομέα, αλλά και στον κλάδο των υπηρεσιών και της ενέργειας''. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παρνασσό, ''η ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας θα ευνοήσει το επενδυτικό κλίμα στην χώρα''.

    Την Παρασκευή ή την Δευτέρα στην Σόφια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας κ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με τον Βούλγαρο Υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Μιχαήλοφσκι. Οι δύο υφυπουργοί θα συζητήσουν τεχνικά θέματα σχετικά με την εφαρμογή του πεντάχρονο προγράμματος επενδύσεων."

    [09] ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Μόσχα, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Με τίτλο "Η Ρωσία εκφράζει την ανησυχία της για την ραδιενέργεια στη Γιουγκοσλαβία", το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μεταδίδει ότι το το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας προτίθεται να στείλει τις επόμενες ημέρες ομάδα εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσουν στην περιοχή που βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, το επίπεδο ραδιενέργειας και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.

    Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις σε όλους τους Ρώσους στρατιωτικούς των ειρηνευτικών δυνάμεων. Ο επικεφαλής του τμήματος οικολογικής ασφαλείας του ρωσικού Στρατού, Στρατηγός Μπορίς Αλεξέγιεφ, χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι ''οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονται εγκατεστημένες σε περιοχές που δεν επλήγησαν σοβαρά από βομβαρδισμούς''.

    ''Οι πιο βεβαρημένες περιοχές είναι αυτές στις οποίες βρίσκονται τα ιταλικά στρατεύματα'', πρόσθεσε ο κ. Αλεξέγιεφ.

    Ο κ. Αλεξέγιεφ δήλωσε ακόμη ότι ''κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο, το ΝΑΤΟ είχε την πρόθεση να απαλλαγεί από τους πεπαλαιωμένους εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των όπλων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο''.

    ''Πρόκειται για όπλα πραγματικά παλαιά που πρέπει να καταστραφούν, γεγονός που έχει υψηλό κόστος'', σημείωσε ο κ. Αλεξέγιεφ και πρόσθεσε: ''Το ΝΑΤΟ υποτίμησε τις συνέπειες από τη χρήση των όπλων αυτών''.

    Σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος αναφέρεται σήμερα στο λεγόμενο ''σύνδρομο των Βαλκανίων''. Τονίζεται ότι "οι συνέπειες από τη χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο εμβάθυναν τη δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών συμμάχων των ΗΠΑ".

    [10] Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ "ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ"

    Λισαβόνα, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    H εφημερίδα της Λισαβόνας PUBLICO έχει πρωτοσέλιδο θέμα αυτό του σάλου που έχει προκληθεί από το ''Σύνδρομο των Βαλκανίων'', επισημαίνοντας:

    "Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους συμμάχους τους για τους κινδύνους του ουρανίου, ενώ ως νίκη της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας χαρακτηρίζεται η επιμονή τους να συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστημονική επιτροπή για τη διερεύνηση των συνεπειών από την χρησιμοποίηση του απεμπλουτισμένου ουρανίου

    Στο μεταξύ, πρώην Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα θεωρεί ''νορμάλ'' την απόφαση της Ελλάδας να αποσύρει όλα τα βλήματα αυτής της κατηγορίας, γιατί ''κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που θεωρεί πρέπον. Είναι εθνικές αποφάσεις''.

    Ο κ. Σολάνα άφησε να εννοηθεί ότι και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν αυτό που έκανε και η Ελλάδα.

    Η θέση αυτή το κ. Σολάνα έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Πορτογάλου Πρωθυπουργού κ. Γκουτέρρες και του υπουργού Αμυνας κ. Κάλδας, οι οποίοι τόνισαν ότι ''δεν μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας, γιατί είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν μια κοινή απόφαση του ΝΑΤΟ''."

    Ανάλογου περιεχομένου, με το παραπάνω, είναι και το ρεπορτάζ της DIARIO DE NOTICIAS, ενώ η εφημερίδα DIARIO ECONOMICO γράφει:

    "Η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που αποφάσισε μονομερώς να αποσύρει πυρομαχικά αυτού του είδους.

    Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, η Πορτογαλία θα στείλει δύναμη 323 στρατιωτών στη Βοσνία."

    [11] Ο AΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Ουάσιγκτον, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Η Christian Science Monitor ασχολείται τρεις φορές με το θέμα του "Συνδρόμου των Βαλκανίων".

    - Στην πρώτη σελίδα, ως κύριο και πρώτο θέμα με τίτλο "Επιπτώσεις από αντιαρματικά πυρά". Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συναντώνται για να εξετάσουν την υπόθεση του απεμπλουτισμένου ουρανίου έπειτα από την θύελλα διαμαρτυριών που ξεσηκώθηκε στην Ευρώπη. Σε ένα σημείο αναφέρεται ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο, ένα βαριά τοξικό μέταλλο, δεν εξαφανίζεται με τίποτα, αφού παίρνει 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια για να χάσει το ήμισυ της ραδιενέργειάς του. Κάποιος ειδικός στο απεμπλουτισμένο ουράνιο είπε ότι ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να μην εκδώσει το Πεντάγωνο μια προειδοποίηση.

    - Το κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο "Μια σφαίρα που πήγε πολύ μακριά" όπου σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν το απεμπλουτισμένο ουράνιο ως μία καταστροφή για τις δημόσιες σχέσεις τους ενώ προτείνει ότι δεν θα ήταν άσχημη ιδέα αν το μέταλλο αυτό αποσύρετο από τον αμερικανικό στρατό προς χάριν ενός άλλου λιγότερο αποτελεσματικού.

    Τέλος στην τελευταία σελίδα, στις εν συντομία ειδήσεις, αναφέρεται επί τροχάδην στο θέμα και στις έρευνες που διεξάγονται στην Ευρώπη.

    Τη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας είχαν συστήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς του 1999 στο Κόσοβο, σημειώνει η Marlise Simons σε ανταπόκρισή της από το Παρίσι στην εφημερίδα THE NEW YORK TIMES με τίτλο "Το 1999 οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τον κίνδυνο του απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κόσοβο"

    Πρόκειται για έγγραφο που είχε εκδώσει την 1η Ιουλίου 1999 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και το οποίο συνιστούσε στις συμμαχικές δυνάμεις αλλά και στους πολίτες ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα αμερικανικά βλήματα στην περιοχή περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, μία ουσία για την οποία θεωρείτο πιθανόν ότι ήταν επικίνδυνη για την υγεία.

    Η Αμερικανίδα ανταποκρίτρια επισημαίνει ότι το εν λόγω έγγραφο εστάλη στη στρατιωτική ηγεσία των δυνάμεων που εμπλέκοντο στις επιχειρήσεις στο Κόσοβο, μερικές από τις οποίες ενημέρωσαν σχετικά τους στρατιώτες τους. Πάντως συνεχίζει παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ο κίνδυνος τόσο το Πεντάγωνο όσο και το ΝΑΤΟ αρνούνται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της έκθεσης σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και της ασθένειας ή και των θανάτων των στρατιωτών. Τα υπουργεία άμυνας πολλών συμμαχικών χωρών έχουν παραδεχθεί ότι είχαν λάβει το έγγραφο αυτό το οποίο ωστόσο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Παρόλο που οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν ότι πρόκειται περί συνήθους πρακτικής να ενημερώνουν τους στρατιώτες για πιθανούς κινδύνους ωστόσο οι προειδοποιήσεις αυτές αναμένεται να εντείνουν τις ανησυχίες στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες έχουν ήδη διατάξει έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν σχέση μεταξύ θανάτων των στρατιωτών και της έκθεσης σε απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    [12] ΣΤΗ "ΛΕΩΦΟΡΟ" ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΟΙ ΜΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Τη "λεωφόρο" του Internet, από την οποία καθημερινά "περνούν" εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, προσεγγίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, έχοντας αρωγούς στην προσπάθεια αυτή το πρόγραμμα "Δικτυωθείτε" και το Ηλεκτρονικό Κέντρο Εμπορίου Θεσσαλονίκης, που αναπτύσσει το Κέντρο Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών και Μελετών για τις ΜΜΕ.

    Σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αντώνης Ευλογημένος υπογράμμισε ότι το Ηλεκτρονικό Κέντρο Εμπορίου Θεσσαλονίκης προβλέπεται να παρέχει από τον ερχόμενο Μάιο, υπηρεσίες προς όλες τις ΜΜΕ, εξασφαλίζοντας τη φθηνότερη, ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη πρόσβαση των επιχειρήσεων αυτών στην ηλεκτρονική πραγματικότητα.

    Το Κέντρο Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών και Μελετών για τις ΜΜΕ, όπως τόνισε ο κ. Ευλογημένος, είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει συσταθεί από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον ΕΟΜΜΕΧ και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με σκοπό να προωθήσει αναπτυξιακές δράσεις για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

    Από την πλευρά του, το στέλεχος της εταιρίας "Γνωμων Πληροφορική ΑΕ", Στράτος Αραμπατζής αναφέρθηκε στους σκοπούς του Ηλεκτρονικοού Κέντρου Εμπορίου (ΗΚΕ) Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι αποστολή του ΗΚΕ είναι να μεσολαβεί μεταξύ των επιχειρήσεων και της ανοικτής αγοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτραπεί στις επιχειρήσεις η ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στο σύγχρονο, παγκόσμιο, κυρίως ηλεκτρονικό, εμπορικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

    Η διαχείριση και υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για τις ΜΜΕ, με χρηματοδότηση και υλοποίηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, η ανάληψη πρωτοβουλιών αναπτυξιακού χαρακτήρα με στόχο τη στήριξη και ανάπτυξη των ΜΜΕ της περιοχής, καθώς και η παροχή υπηρεσιών και πληροφοριών προς επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποτελούν ορισμένους από τους κύριους στόχους του ΗΚΕ.

    Ειδικότερα, το ΗΚΕ θα προσφέρει - με την έννοια του ηλεκτρονικού επιχειρείν - ένα "ελαφρύ" πακέτο υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία και φιλοξενία μιας απλής εταιρικής παρουσίασης, χωρίς δυνατότητες για ολοκληρωμένες συναλλαγές.

    Περισσότερο προχωρημένο θα είναι το βασικό πακέτο υπηρεσιών του ΗΚΕ. Σκοπός του θα είναι να προσφέρει στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις ένα νέο δίαυλο συναλλαγών και επικοινωνίας με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους, διαμέσου ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, μέσα από το οποίο θα μπορούν να παρουσιάζουν και να διαθέτουν - με δυνατότητα ολοκλήρωσης των συναλλαγών - τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

    Συμπληρωματικά, όπως τόνισε ο κ. Αραμπατζής, διαμέσου εξειδικευμένων εφαρμογών θα δίνεται η δυνατότητα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων του ΒΕΘ, του ΕΕΘ και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής να προσεγίσσουν αγορές - στόχους. Εξαιτίας της φύσης των επιχειρήσεων αυτών των κλάδων δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχεται η απευθείας δυνατότητα για ολοκλήρωση των συναλλαγών. Θα παρέχεται μόνο η δυνατότητα προσέγγισης και επικοινωνίας των συναλλασσόμενων πλευρών, με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την υποδομή και τον εξοπλισμό που θα διαθέτουν οι εκάστοτε επιχειρήσεις.

    Αν τελικά κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτών των κλάδων κρίνουν ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους έχουν τη δυνατότητα να πωληθούν ηλεκτρονικά, τότε μπορούν να επιλέξουν το προηγούμενο πακέτο υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, το ΗΚΕ θα παρέχει ειδικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους ασφαλειών, κτηματομεσιτικών, μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, επαγγελματιών οικιακών επισκευών και υδραυλικών, τουριστικών υπηρεσιών και παραγωγής ειδών ένδυσης.Το ΗΚΕ, ανέφερε ο κ. Αραμπατζής, θα παρέχει υπηρεσίες επιχειρηματικής πληροφόρησης.

    Σημειώνεται ότι στο ΗΚΕ συμμετέχουν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με ποσοστό συμμετοχής 50%, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με 30%, το Επιμελητήριο Νομού Χαλκιδικής με 10% και ο ΕΟΜΜΕΧ με 10%.

    [13] ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ, ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΗΠΑ

    Παρίσι, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Το σύνολο του γαλλικού Τύπου ασχολείται και σήμερα με το "σύνδρομο των Βαλκανίων" δίνοντας έμφαση στην απόδοση ευθυνών στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ διότι δεν ενημέρωσαν επαρκώς τα δυτικά κράτη που συμμετείχαν στις νατοϊκές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία και δεν είχαν προβλέψει την αντιμετώπιση της μόλυνσης από το απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    Η εφημερίδα Derniθres Nouvelles d' Alsace στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Η υποκρισία, το άλλο σύνδρομο των Βαλκανίων" αλλά και σε άλλο άρθρο της με τίτλο "Σύνδρομο των Βαλκανίων: το ΝΑΤΟ αρνείται το μορατόριουμ", εκφράζει προβληματισμούς για την στάση των Η.Π.Α. απέναντι στην Ευρώπη σχετικά με το εμπλουτισμένο ουράνιο των βλημάτων και για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ευρώπη θα έπρεπε να υπερασπίζει τα συμφέροντά της στο μέλλον.

    Η εφημερίδα L`Alsace σε άρθρο της με τίτλο "Σύνδρομο των Βαλκανίων: το ΝΑΤΟ τηρεί πολιτική αναμονής, η Ευρώπη ανησυχεί" αναφέρεται στα θύματα του "συνδρόμου των Βαλκανίων", την αγανάκτηση των Ευρωπαίων και στις επόμενες κινήσεις της Ευρώπης.

    [14] Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βίλνιους, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Η Λιθουανία θα προχωρήσει σε εξετάσεις των στρατιωτών της που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια για να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από την έκθεση τους σε ραδιενέργεια σε περιοχές όπου χρησιμοποίηθηκαν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

    Οι 14 στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία και οι 10 στο Κοσσυφοπέδιο επέστρεψαν στη Λιθουανία και θα υποβληθούν σε εξετάσεις για λόγους προληπτικούς ανέφερε το υπουργείο.

    Σημειώνεται ότι περίπου 300 Λιθουανοί έχουν υπηρετήσει στην ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία.

    O.K.

    [15] ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

    Βελιγράδι, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Οι κάτοικοι της Σερβίας δεν διατρέχουν κίνδυνο από τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ, καθώς δεν έχουν βρεθεί αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους βομβαρδισμούς και στις οποίες έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι, δήλωσαν επιστήμονες στο Βελιγράδι.

    "Εχουμε ελέγξει περίπου 250 περιοχές αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς και δεν υπήρξε καμία ένδειξη αυξημένης ραδιενέργειας", εκτός από έξι σημεία, τόνισε ο επικεφαλής των εργαστηρίων του Σερβικού Πυρηνικού Ινστιτούτου Βίντσα, Σρμπα Μάρκοβιτς σε συνάντηση επιστημόνων που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας.

    Η χρήση από το ΝΑΤΟ βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στις αεροπορικές επιθέσεις του 1999 είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθούν από ραδιενέργεια έξι περιοχές της Γιουγκοσλαβίας μη συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ο συνταγματάρχης του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Μιλένκο Ρίλακ.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρόκειται για άγονες περιοχές, απομακρυσμένες από κατοικημένες περιοχές, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές. Οπως τόνισε οι περιοχές αυτές, πέντε στη νότια Σερβία και μία στο Μαυροβούνιο είναι απομονωμένες και απρόσιτες για τους απλούς ανθρώπους.

    "Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τον πληθυσμό", είπε ο Μίλαν Ορλιτς από Ινστιτούτο Βίντσα.

    "Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για πανικό", τόνισε η υπουργός Υγείας της Σερβίας Νάντα Κόστιτς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα συγκροτήσει επιτροπή επιστημόνων και ιατρών που επιβλέπει συνεχώς την κατάσταση.

    Ο Σλόμπονταν Τσίκαριτς, αναπληρωτής διευθυντής της Κλινικής για την ασθένεια του καρκίνου είπε ότι το ίδρυμά του δεν έχει καταγράψει αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας ή άλλων μορφών καρκίνου από το 1999 όταν έγιναν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ.

    "Δεν υπάρχει αισθητή μεταβολή του αριθμού των ασθενών από το 1991", είπε ο κ. Τσίκαριτς προσθέτοντας όμως ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συνέπειες από την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο εμφανίζονται μετά από ορισμένο διάστημα.

    Ο συνταγματάρχης Ρίλακ τόνισε ότι περίπου 1.000 στρατιώτες που ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν υποβληθεί σε ιατρικές και εξετάσεις, ότι τα αποτελέσματα ήταν καθαρά.

    Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι και οι 100.000 στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει κάποια στιγμή να υποβληθούν σε εξετάσεις, κάτι όμως που απαιτεί τεράστια οικονομικά μέσα.

    "Η ύπαρξη του αποκαλούμενου Συνδρόμου των Βαλκανίων στους στρατιώτες δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστεί στο μέλλον", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μάρκοβιτς.

    [16] Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΝΑΟΥΣΑ 2-2

    Χαλκηδόνα, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν Χαλκηδόνα και Νάουσα που αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 σε αγώνα για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' κατηγορίας.

    Η Νάουσα έπαιξε δυνατά από την αρχή του παιχνιδιού και δεν άφησε ούτε λεπτό τους αντιπάλους της να πάρουν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Δύο φορές βρέθηκε πίσω στο σκορ και δύο φορές ισοφάρισε, παίρνοντας πανάξια το βαθμό της ισοπαλίας.

    Τα γκολ των γηπεδούχων πέτυχαν οι Βορριάς (21') και Εβίντι (45'), ενώ από τη Νάουσα σκόραραν οι Γρηγορίου (41') και Κωνσταντινίδης (53').

    [17] ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 1-0 ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Πύργος, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Κάνοντας μια από τις χειρότερες εμφανίσεις για φέτος ο Πανηλειακός κέρδισε με 1-0 την Προοδευτική κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας.

    Καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού οι λιγοστοί φίλαθλοι της ομάδας αποδοκίμαζαν για τις ενέργειες των παικτών τους. Το μοναδικό γκολ σημειώθηκε στο 45' από τον Μπάντοβιτς με κοντινό πλασέ.

    Μέτρια ήταν η διαιτησία του κ.Τσίγκρα. Κίτρινες κάρτες είδαν οι Μοσχογιάννης, Κόλτζος, Δέδες, Πάντος, Ντάγκας, Κουλοχέρης, Μπαγιαζίτ και Αλ Τζάχερ.

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Χανιωτάκης, Φερεκίδης, Ουζουνίδης, Μοσχογιάννης, Παπαδόπουλος (43' λόγω τραυματισμού Νούσιας), Κόλτζος, Γιαννακίδης (53' Σαπάνης), Μπάντοβιτς (60' Ουμπεράτσι), Νεμπεγλέρας, Μάντρα, Δέδες.

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Κόης, Ζαΐμι, Πάντος, Tσαγκαβέλης, Παντελίδης, Ανδράλας, Καλιμάνης, Ντάγκας, Κουλοχέρης, Πάντιος (53' Μπαγιαζίτ), Aλ Τζάχερ.

    [18] Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΙΒΑΝΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Η βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θα συνεδριάσει την Παρασκευή και αναμένεται να εγκρίνει τον Μλάντεν Ιβάνιτς ως νέο πρωθυπουργό των Σέρβων της Βοσνίας, ανέφεραν αξιωματούχοι διαφόρων κομμάτων.

    Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, ο οποίος πήρε εντολή στις 23 Δεκεμβρίου για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση των Σέρβων της Βοσνίας, θεωρείται μετριοπαθής οικονομολόγος και υπερασπιστής των συμφερόντων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και δεσμεύτηκε να επιλύσει την οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα.

    Είναι 42 ετών, έχει διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες, ίδρυσε το κόμμα του Δημοκρατική Πρόοδο, έξι μήνες πριν τις δεύτερες μεταπολεμικές τοπικές εκλογές, τον Απρίλιο του 2000.

    Το Μάρτιο του 1999 ορίστηκε πρωθυπουργός από τον τότε αντιπρόεδρο Μίρκο Σάροβιτς, αλλά το κοινοβούλιο δεν επικύρωσε ποτέ το διορισμό του.

    Ο Ιβάνιτς ζει στη Μπάνια Λούκα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

    [19] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ"

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    "Δεν είναι σύνδρομο των Βαλκανίων, είναι σύνδρομο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ" δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε τις ευθύνες του ΝΑΤΟ και κάλεσε τον οργανισμό όπως και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις επιπτώσεις που παρουσιάζονται από τη χρήση τέτοιων όπλων.

    Στο μεταξύ, αύριο, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής θα συνεδριάσει το κυβενρητικό συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας για να εξετάσει το θέμα.

    [20] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ (0-1) ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ

    Σέρρες, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Η Παναχαϊκή έκανε βήμα πρόκρισης, κερδίζοντας τον Πανσερραϊκό με σκορ 0-1. Το γκολ σημειώθηκε στο 51' με πέναλτι που κέρδισε ο Σολάκης από το Γιαλαμά. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Βούκσεβιτς.

    Το παιχνίδι δε δέχεται δάφνες από την απόδοση των δύο ομάδων. Ωστόσο οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι και κέρδισαν δίκαια.

    ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Γιαλαμάς (58' Νικολούδης), Χάβος, Καρυπίδης, Μεσέρδης, Παναγιωτίδης (65' Μουτίδης), Πάττας, Χατζηνικολάου, Καραπέτσας (62΄ Τσιφούτης), Πάβλικ, Τραγιάννης, Αντεμάρ

    ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Μπαλτιμάς, Ιωάννου, Κοπερτίνο (65' Κορδονούρης), Ταξιάρχης, Λιγνός, Σολάκης (75' Γιοβάνοβιτς), Βούκσεβιτς, Επαλέ (46' Γκουζιώτης), Κατσουράνης, Κωστής, Βαβίλης.

    [21] ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Σωστή ενημέρωση και λεπτομερή έρευνα για το θέμα των επιπτώσεων της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα ζήτησε την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, τη μη συμμετοχή τους σε μισθοφορικές δυνάμεις και τη μη συμμόρφωση στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Εκτίμησε εξάλλου ότι πίσω από το θόρυβο που δημιουργήθηκε για τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου υπάρχουν και αμερικανικά σχέδια για νέα όπλα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε να πανικοβαλλόμαστε. "Εκείνο που εξασφαλίζει αυτή τη σωστή στάση όλων μας είναι η ακριβής ενημέρωση", πρόσθεσε.

    Για ρεσιτάλ ανευθυνότητας και υποκρισίας κάνουν λόγο οι Φιλελεύθεροι.

    [22] ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ρώμης "Ιλ Μεσατζέρο", ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, τονίζει ότι η πρόσφατη κινητοποίηση και το κλείσιμο της πρεσβείας των Η.Π.Α στη Ρώμη ήταν δικαιολογημένη αφού η πληροφορία προερχόταν από αξιόπιστη πηγή και ότι οι Αμερικανοί ενημερώθηκαν για την πιθανή απόπειρα από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες.

    Σε άλλο σημείο ο Bianco αναφέρει ότι οι ιταλικές υπηρεσίες αντιμετώπισαν με επιτυχία το θέμα πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου.

    Απειλές και κατά Βατικανού

    Σύμφωνα με την εφημερίδα υπήρξε πληροφορία για πιθανή τρομοκρατική και στην έδρα του Βατικανού όπου ελήφθησαν ειδικά μέτρα την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, το Γραφείο Τύπου του Βατικανού χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως αβάσιμα.

    Τέλος ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της τρομοκρατίας της Βουλής, Τζιοβάνι Πελεγκρίνο, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στην περίοδο της δεκαετίας '70 ωστόσο, σε μικρότερο μέγεθος, γεγονότα εκείνης της περιόδου επαναλαμβάνονται.

    [23] Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»

    Ρώμη, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ο Ιταλικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην απόρριψη της ιταλικής πρότασης από το ΝΑΤΟ για moratorium στη χρήση ουρανίου. Οι εφημερίδες τονίζουν - υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ιταλίας - ότι στο πλευρό της τάσσεται μόνον η Γερμανία ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Madeleine Albright, ότι "το θέμα είναι επιστημονικό κι όχι συναισθηματικό".

    Ωστόσο, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών η Ιταλία θα εμμείνει στην πρότασή της "επειδή επιζητεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη σε μία περίοδο που είναι ήδη προεκλογική". Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa στους ιταλικούς κύκλους των Βρυξελλών υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα θα καταλήξει σύντομα σε συμφωνία.

    Η Corriere della Sera σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα τονίζει ότι "διπλωματικοί κύκλοι του ΝΑΤΟ σχολίασαν θετικά το γενικό πλαίσιο της ιταλικής πρότασης, η οποία στοχεύει στην συλλογή και στον συντονισμό όλων των πληροφοριών σχετικά με τη χρήση ραδιενεργών όπλων και κατά συνέπεια μελέτη για τις συνέπειες από τη χρήση τους. Η πρωτοβουλία - συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι - θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ειδικού τμήματος στο ΝΑΤΟ που θα ασχολείται σε μόνιμη βάση με αυτό το θέμα.

    [24] ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Το διπλασιασμό του μετοχικού κεφαλαίου αποφάσισε το μεσημέρι η γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ Ηρακλής. Έτσι το κεφάλαιο του Γηραιού από 1,4 θα ανέλθει σε 2,8 δισεκατομμύρια, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε ο Τέλης Μπατάκης να πάρει τη θέση του Μπάμπη Ξανθόπουλου.

    Να σημειωθεί ότι ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ομάδας, Ευάγγελος Μυτιληναίος διαθέτει το 81% των μετοχών.

    Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και πολλοί φίλαθλοι της ομάδας, όπως και εκπρόσωποι των συνδέσμων Ηρακλή.

    Ο πρόεδρος της ομάδας μεταξύ άλλων τόνισε: "Για τις μεταγραφές δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Έχουμε στην ομάδα αυτή την στιγμή έναν πολύ καλό προπονητή και αυτός είναι υπεύθυνος για όποιες κινήσεις γίνουν. Έχω εμπιστοσύνη στη κρίση του. Ωστόσο είναι πολύ άσχημο και αυτό με έχει λυπήσει αφάνταστα να βάζω τόσα εκατομμύρια και να δέχομαι κριτική για όποιες κινήσεις κάνω".

    Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στη στάση οπαδών του Ηρακλή τόνισε: "Οι φίλαθλοι δε θα πρέπει να πιέζουν τη ομάδα για την απόκτηση ενός παίκτη, όπως έγινε πρόσφατα. Από εμένα δεν πρέπει να έχει κανείς την απαίτηση. Εγώ βάζω τα χρήματα και δεν έχω να δώσω αναφορά σε κανένα. Εγώ αποφασίσω. Κουμάντο δεν με κάνει κανένας. Αναγκάζομαι να αφήνω το σπίτι μου και να πάω στα παιχνίδια και στις προπονήσεις του Ηρακλή και δε δέχομαι περαιτέρω κριτική".

    Όσο για το όραμά του; "Θέλω και πάλι να κάνουμε τον Ηρακλή μεγάλο. Χρειάζεται όμως υπομονή. Όταν παλιότερα γέμιζε το γήπεδο με ένα Χατζηπαναγή κάποιοι ποντάρισαν σε αυτόν. Αν κάνουμε αυτά που πρέπει να μπορέσουμε να γεμίσουμε όχι ένα, αλλά δύο στάδια. Πρέπει ο κόσμος και πάλι να έρθει κοντά μας. Τέλος δεν είμαι υπέρ της συγχώνευσης, όμως προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούμαστε. Τουλάχιστον εάν θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στα Ευρωπαϊκά σαλόνια, αφού οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 10 January 2001 - 19:13:44 UTC