Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ:ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ
  • [02] ΣΕ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΟΡΙΑ Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [03] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ
  • [04] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΑΚ
  • [05] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ
  • [06] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [07] Η ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ Γ. ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ Ο Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ
  • [08] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
  • [09] ΕΛΗΞΕ ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ
  • [10] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [12] Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ
  • [13] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [14] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΚΑΜΠΙΛΑ
  • [15] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [16] ΜΟΝΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • [17] ΑΠΟΧΗ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [18] ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ
  • [19] ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [20] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΗΝ
  • [21] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [22] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [23] ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
  • [24] Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ Ι.

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ:ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2001 (13:58 UTC+2)

    Διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δημοσιεύματα που φέρουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή να έχει απευθύνει κατηγορίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, όταν το συνάντησε το βράδυ της Κυριακής στο Τζάνειο νοσοκομείο, λίγη ώρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή Βασίλη Μιχαλολιάκου.

    "Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε:"Είναι ανήκουστο ο πρόεδρος της Ν.Δ. να ταυτίζει την κυβέρνηση με τρομοκρατικές ομάδες. Ο κ. Χρυσοχοίδης με διαβεβαίωσε ότι η στάση του κ. Καραμανλή ήταν ιδιαιτέρως υπεύθυνη". Σε ερώτηση αν θα κάνει διάψευση ο κ. Καραμανλής, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του προέδρου της Ν.Δ.. Από την πλευρά της η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να διευκρινίσει το θέμα.

    Σε άλλη ερώτηση, τι εννοούσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, όταν δήλωσε πως σύντομα θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι τρομοκράτες, απάντησε πως τα στοιχεία των ερευνών τα αξιολογούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Επειδή γίνεται μια συστηματική και επίπονη δουλειά δημιουργείται η πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και σύντομα θα δούμε αποτελέσματα.

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι υπάρχει στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της τρομοκρατίας και κάτι τέτοιο δεν προσφέρεται αυτή τη στιγμή.

    [02] ΣΕ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΟΡΙΑ Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2001 (10:37 UTC+2)

    Μέσα στα επιτρεπτά όρια είναι η ραδιενέργεια στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις της Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας.

    Τα δείγματα προέρχονται από πέντε στρατόπεδα που χρησιμοποιεί η ελληνική δύναμη και σύμφωνα με τις αναλύσεις των επιστημόνων δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη ραδιενέργειας, ούτε ίχνη τοξικών ουσιών. Ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα επί του συνόλου των δειγμάτων αναμένεται να γίνουν γνωστά σε δύο με τρεις εβδομάδες.

    Επίσης καθησυχαστικά ήταν και τα αποτελέσματα των πρώτων δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα από περιοχές της πρώην Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η διοίκηση του Δημόκριτου.

    Πάντως, οι πρώτοι εβδομήντα έλληνες στρατιώτες επέστρεψαν από το Κοσσυφοπέδιο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σταδιακή υποχώρηση και άλλων που έχουν υποβάλλει παρόμοιο αίτημα.

    [03] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

    Στοκχόλμη, 23 Ιανουαρίου 2001 (11:14 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γκόραν Πέρσον

    Tην άμεση λήψη μέτρων για την προώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών σε θέματα ισότητας και κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρότεινε η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσω Παπανδρέου, στην πρώτη, υπό τη σουηδική προεδρία, άτυπη συνάντηση υπουργών, για θέματα ισότητας και κοινωνικής ασφάλισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Norrkoping της Σουηδίας. Η κ.Παπανδρέου επισήμανε επίσης την ανάγκη επανεξέτασης όλων των πολιτικών και όλων των πτυχών που επηρεάζουν την ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας που παρέχεται σ' αυτές.

    Βασικό θέμα της τριήμερης αυτής συνάντησης είναι η ισότητα των δυο φύλων και η κοινωνική ασφάλιση ως κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη. Η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί θα προετοιμάσει την άτυπη σύνοδο κορυφής της Στοκχόλμης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαρτίου, που έχει χαρακτηριστεί σύνοδος για την απασχόληση και αποτελεί συνέχεια της συνόδου της Λισαβόνας.

    Η κ.Παπανδρέου στην τοποθέτηση επισήμανε ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης, όσο και για την ποιότητα των θέσεων που προσφέρονται και επισήμανε τις δυσκολίες που διευρύνονται στις περιπτώσεις των γυναικών που προσωρινά εγκατέλειψαν την εργασία τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

    Η υπουργός τόνισε την ανάγκη για την άμεση λήψη μέτρων στην προώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών για την εξάλειξη κάθε εμποδίου για την ένταξη και την παραμονή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Η κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προσαρμογής των συστημάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για την προώθηση των γυναικών σε θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση.

    Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη αναθεώρησης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να λαμβάνουν υπόψη την ασυνέχεια της γυναικείας απασχόλησης, αλλά και να συμβάλουν τόσο στην παραμονή των γυναικών στην εργασία όσο και στην ασφαλιστική τους κάλυψη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη κατοχύρωσης του θεσμού της εθνικής σύνταξης που αφορά κυρίως τις γυναίκες εργαζόμενες.

    Επίσης επισήμανε τη σημασία της "συμφιλίωσης" της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μέσω της αναθεώρησης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και της ενίσχυσης των κοινωνικών υποδομών, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων κ.α., ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της εμπλοκής των ανδρών στην ανατροφή των παιδιών. Προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε την αύξηση των κοινωνικών παροχών αλλά ταυτόχρονα και τη χρήση της γονικής άδειας διαδοχικά και από τους δυο γονείς.

    Καταλήγοντας η κ.Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διοργάνωση ευρωπαϊκού συνεδρίου στην Ελλάδα για την προώθηση των γυναικών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκπρόσωποι των υπό ένταξη χωρών, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ελληνίδα επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Αννα Διαμαντοπούλου. Τη χώρα μας, εκτός από την κ.Παπανδρέου εκπροσωπούν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστος Πρωτόπαππας και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    [04] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΑΚ

    Βελιγράδι, 23 Ιανουαρίου 2001 (13:47 UTC+2)

    Σοκ έχει προκαλέσει στο Βελιγράδι η τελευταία έκθεση Φιλανδών ιατροδικαστών, σύμφωνα με την οποία οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας δεν ευθύνονται για τον θάνατο 40 Αλβανών αμάχων, τα πτώματα των οποίων ανακαλύφθηκαν τον Ιανουάριο του 1999 σκορπισμένα σε μία έκταση έξω από την πόλη Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της συνάντησης στο Ραμπουγιέ, μετά την οποία το ΝΑΤΟ προχώρησε στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

    Η Χέλενα Ράντα, επικεφαλής της ομάδας των Φιλανδών ιατροδικαστών, σε αποκλειστική συνέντευξή της στην εφημερίδα "Blic", δήλωσε ότι βάσει των ερευνών δεν υπάρχουν αποδείξεις για εν ψυχρω εκτέλεση των Αλβανών αμάχων στο Ράτσακ και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξετάσει λίαν συντόμως τα νέα αυτά στοιχεία.

    Δίνοντας απάντηση στην έκθεση των ιατροδικαστών, ο πρώην επικεφαλής της Ομάδας Επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γουίλιαμ Γουόκερ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 1999 επιθεώρησε την περιοχή όπου βρέθηκαν τα άψυχα κορμιά των 40 Αλβανών αμάχων, δήλωσε στην "Blic" ότι τα όσα είδε ο ίδιος αλλά και οι ξένοι δημοσιογράφοι στο Ράτσακ, οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σφαγή.

    Ο Γουόκερ τόνισε ότι ο σερβικός λαός δεν πρέπει να του επιρρίπτει ευθύνες για όσα ακολούθησαν μετά το Ράτσακ, καθώς το Ραμπουγιέ έδωσε την ευκαιρία στον Μιλόσεβιτς να επανορθώσει, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να έρθει σε συμβιβασμό, με αποτέλεσμα την έναρξη των βομβαρδισμών.

    Σημειώνεται ότι το Βελιγράδι θεωρεί τον Γουίλιαμ Γουόκερ έμμεσα υπεύθυνο για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό φαίνεται από τα δημοσιεύματα όλων των σερβικών εφημερίδων που αφορούν στην νέα έκθεση των Φιλανδών παθολόγων για την υπόθεση του Ράτσακ. Οι εφημερίδες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις που έκανε ο Γουόκερ στις 16 Ιανουαρίου το 1999, μετά την επιθεώρηση των πτωμάτων των Αλβανών αμάχων που βρέθηκαν στο Ράτσακ, όταν υποστήριξε ότι πρόκειται για σφαγή, για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας για το οποίο ευθύνονται οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι εφημερίδες γράφουν μάλιστα ότι μετά από τις επικριτικές δηλώσεις του Γουόκερ ακολούθησε το Ραμπουγιέ και στη συνέχεια οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κήρυξαν την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Ε.Π.

    [05] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Συλλαλητήριο για τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ, η ΕΛΜΕΘ και οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι της πόλης.

    Με το ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την επιστροφή των Ελλήνων φαντάρων και φοιτητών, την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από όλα τα Βαλκάνια και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών καταστροφών από τη χρήση DU, με έξοδα των κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος τόνισε ότι με το συλλαλητήριο δεν αμφισβητούνται τα καθησυχαστικά πορίσματα των επιστημόνων, αλλά ασκείται πίεση για περαιτέρω έλεγχο. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης επισήμανε ότι οι συγκεντρωμένοι εκφράζουν την οργή και αγανάκτηση τους για την εγκληματική χρήση των βομβών του απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά και ενάντια στην κυβέρνηση που συμμετείχε στο έγκλημα και τώρα παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο

    Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Δημήτρης Κίτσιος, ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης, ενώ το ψήφισμα διάβασε ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Τριαντάφυλλος Μιτακίδης.

    Κατόπιν, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Σημειώνεται ότι στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και τρεις ένστολοι φαντάροι.

    [06] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Με προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή με θέμα την πορεία της χώρας στην Ε.Ε. ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι, "κουραστήκαμε να σας ακούμε να μιλάτε για ισχυρή Ελλάδα και όταν φτάνουμε σε τραγικά γεγονότα, όπως αυτό με το ναυάγιο του Σάμινα να μιλάτε για δύο Ελλάδες λες και δεν φταίτε εσείς που έχετε την ευθύνη του κράτους εδώ και 20 χρόνια".

    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν εξασφάλισε μέχρι σήμερα κανέναν από τους δύο στόχους της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για ισόρροπη ανάπτυξη και οικονομικο-κοινωνική σύγκλιση και για εξασφάλιση από την πιθανότητα ενός πολέμου.

    Στον οικονομικό τομέα, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η Ελλάδα που κάποτε ήταν σαφώς πλουσιότερη από κράτη όπως Ιρλανδία και Πορτογαλία, βρίσκεται σήμερα στην εσχατιά της Ευρώπης και αντί να συγκλίνει απέκλινε. Ως βασικότερα παραδείγματα ανέφερε την έξαρση της ανεργίας, τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, τα χαμηλά εισοδήματα, το χάσμα στο ισοζύγιο συναλλαγών, τις διαρθρωτικές αλλαγές, το Χρηματιστήριο, τη διαφθορά στο δημόσιο και την αδιαφάνεια στην ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή διαδικασία.

    Σχετικά με την άμυνα αναφέρθηκε κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις οποίες είπε ότι η ανασφάλεια διαιωνίζεται και ότι κάθε φορά η χώρα υποχωρεί από λίγο για να ξεφεύγει από τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία. "Η λεγόμενη βήμα προς βήμα προσέγγιση αποδείχθηκε πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο μία βήμα προς βήμα υποχώρηση, μία τακτική δηλαδή που διαρκών αποδυναμώνει τις ελληνικές θέσεις και αποθρασύνει τους εξτρεμιστές της Αγκυρας" είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, ο κ.Καραμανλής επεσήμανε ότι το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας δε φαίνεται διατεθιμένο να αλλάξει στρατηγική ούτε να εγκαταλείψει τις αυθαίρετες διεκδικήσεις που εγείρει στο Αιγαίο, ενώ η κυβέρνηση αντί να διαμορφώσει συγκεκριμένη στρατηγική "αυτοσχεδιάζει με οσφυοκαμψία, έμεινε στο βλέποντας και κάνοντας, στη σκέψη περίμενε και θα δούμε". Για τον ευρωπαϊκό προσπανατολισμό της Τουρκίας είπε οτι πρέπει και η ίδια να το θέλει και να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά κυρίως προς τους γείτονές της, χωρίς απειλές και εντάσεις.

    Σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου τόνισε ότι από τη στιγμή που ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις, θα ενταχθεί, κάτι που αποτελεί κεκτημένο και είναι αδιαπραγμάτευτο. "Διεύρυνση χωρίς την Κύπρο δεν πρόκειται να δεχθούμε" είπε ο κ. Καραμανλής και ζήτησε τη δέσμευση στο θέμα αυτό του πρωθυπουργού.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Νίκαιας το Δεκέμβριο αποτελούν ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα υπήρξε κατώτερο των προσδοκιών, κατέδειξε ότι λείπει από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης η αναγκαία βούληση και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. "Οι κυβερνήσεις που χαράσσουν την πορεία της Ενωσης, κατά τα τελευταία χρόνια απεμπλούτισαν το όραμα που κληρονόμησαν από τους εμπνευστές της ενοποίησης" ειπε ο κ. Καραμανλής, και πρόσθεσε ότι έδειξαν αναλγησία απέναντι στην ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, έφτασαν στο σημείο να βομβαρδίσουν ένα κομμάτι της ίδιας της Ευρώπης και να μολύνουν ένα πολύ μεγαλύτερο.

    Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε καταγγείλει την χωρίς προειδοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και είχε επισημάνει τις ενδεχόμενες συνέπειες για μόλυνση του περιβάλλοντος. Τώρα, είπε, οι ευρωπαίοι πολίτες ζουν τρεις ακόμη κρίσεις που δείχνουν έλλειμμα στην ποιότητα ζωής: τις τρελές αγελάδες, τις διοξίνες και το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υστέρηση στην προστασία από τους κινδύνους που επιφυλάσσουν οι τεχνολογίες αιχμής, η βιοτεχνολογία, η τεχνολογία διαδικτύων, έλλειμμα διαφάνειας στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και ανεπάρκεια σε ζητήματα που εγείρονται μετά τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    "Μία υπεύθυνη κυβέρνηση θα ζητούσε τουλάχιστον δύο πράγματα: έρευνα σε βάθος και απαγόρευση της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου" είπε ο κ.Καραμανλής και τόνισε ότι "δεν το έκανε και τώρα προσποιείται ευαισθησία και υπευθυνότητα".

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε μία Ευρώπη αποτελεσματικότερη, πιο δημοκρατική και πιο ασφαλή, μία Ευρώπη περισσότερο φιλειρηνική, με περισσότερες κοινωνικές ευαισθησίες, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον.

    [07] Η ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ Γ. ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ Ο Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ

    Ν.Υόρκη, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    "Ολα πήγαν καλά. Οι τρεις Ολυμπιονίκες μας δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Νέα Υόρκη ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και νυν Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός που ήδη βρίσκεται στο πλευρό των Ολυμπιονικών. Ο ισχυρός άνδρας του αθλήματος συναντήθηκε κατ' ιδίαν με το "ιατρικό τιμ" του νοσοκομείου. "Μίλησα με τον γιατρό και μου είπε ότι η εγχειρήσεις στους ώμους τους ήταν πετυχημένες. Την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα και μέσα στους επόμενους μήνες θα μπουν στο πρόγραμμα των προπονήσεων", συμπλήρωσε.

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Ν. Υόρκη οι εγχειρήσεις των Ελλήνων πρωταθλητών, Γιώργου Τζελίλη, Βαλέριου Λεωνίδη και Χρήστου Σπύρου. Στο πλευρό του τελευταίου βρίσκεται και η αρραβωνιαστικιά του, Γιάννα Χατζηϊωάννου. Και οι τρεις αθλητές εγχειρίστηκαν από τον ιατρό που πριν από τρία περίπου χρόνια εγχείρησε τον Πύρρο Δήμα, Ντείβιντ Άλτσεκ. Ο διάσημος γιατρός ειδικευμένος σε κακώσεις ώμου, δεν συνάντησε άλλα προβλήματα πέρα από όσα έδειξαν οι προκαταρτικές ιατρικές εξετάσεις. Μάλιστα οι τρεις Έλληνες πρωταθλητές πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και μετακόμισαν σε ξενοδοχείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, ενώ το βράδυ δείπνησαν ελαφρά όλοι μαζί. Θα παραμείνουν μερικές μέρες ακόμη στις ΗΠΑ προκειμένου να ξεκινήσουν εκεί το πρόγραμμα αποθεραπείας.

    [08] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    "Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ από την πίσω πόρτα δεν νοείται. Με την εταιρική σχέση η Τουρκία τίθεται προ των ευθυνών της και οφείλει να σεβαστεί τις αρχές και τα κριτήρια που ισχύουν στην Ένωση όπως και για κάθε άλλη υποψήφια χώρα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει".

    Αυτό επεσήμανε απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα ευρωπαϊκά θέματα διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει μία Τουρκία ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό σύστημα αλλά στη βάση αποδοχής των δημοκρατικών αρχών, που δεν αμφισβητεί κανόνες διεθνούς δικαίου και δεν απειλεί ή αμφισβητεί την ακεραιότητα άλλης χώρας ή κατέχει στρατιωτικά έδαφος άλλης υποψήφιας προς ένταξη στην ένωση, χώρας.

    Για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη διεύρυνση ως παράγοντα που θα συμβάλει στη σταθερότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου, στην εμπέδωση της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων, στη βελτίωση της ευημερίας και της κοινωνικής προόδου.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα, μεταξύ άλλων, στη συνθήκη της Νίκαιας, σημειώνοντας ότι μολονότι αποτελεί ένα θετικό βήμα στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διεύρυνση, δεν ανταποκρίνεται στο επιθυμητό για μας πρότυπο οργάνωσης της Ευρώπης. Γι' αυτό τώρα -πρόσθεσε- μετά τη Νίκαι θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και θα συμμετάσχουμε δυναμικά στη νέα συζήτηση για τον προσδιορισμό της μελλοντικής πολιτικής μορφολογίας της Ένωσης".

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες της αμυντικής ολοκλήρωσης της Ένωσης που εξυπηρετεί τα πάγια εθνικά μας συμφέροντα και συμβάλει στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, προστασίας, ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας μας.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι ο χρόνος που πέρασε ήταν δύσκολος αλλά και δημιουργικός για την Ε.Ε. και για την Ελλάδα, η οποία εντάχθηκε πλέον στην ευρωζώνη και κατακτά έτσι ισότιμη θέση στο κέντρο των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, ενισχύει την εθνική της ασφάλεια και ανεξαρτησία της.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κεντρικό στόχο της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης μέχρι το 2001 που είναι, όπως είπε, η πλήρης απασχόληση.

    "Είμαστε οικοδόμοι του μέλλοντος που έρχεται. Εμείς βλέπουμε μπροστά και αφήνουμε πίσω μας τους νοσταλγούς του παρελθόντος της μικρής και ανίσχυσης Ελλάδας. Εμείς χτίζουμε το μέλλον για μια Ελλάδα ισχυρή, ανεπτυγμένη και σεβαστή που βλέπει με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία το ευρωπαϊκό μέλλον που διανοίγεται", κατέληξε ο κ. Σημίτης.

    [09] ΕΛΗΞΕ ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ

    Βελιγράδι, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Συνάντηση μίας ώρας είχαν στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης μετά της λήξη της οποίας δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

    Η κ. Ντελ Πόντε έφυγε από το προεδρικό γραφείο που στεγάζεται στο κτίριο της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας χωρίς να προβεί σε δηλώσεις προς έκπληξη των 200 δημοσιογράφων που περίμεναν απ' έξω, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα έχει νέα συνάντηση με τον κ. Κοστούνιτσα.

    Ο εκπρόσωπος του κ. Κοστούνιτσα Νέντα Στανισάβλιεβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Λυπάμαι που περιμένατε, όπως είδατε η κ. Ντελ Πόντε έφυγε και δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση".

    Η κ. Ντελ Πόντε έφθασε στο Βελιγράδι για τριήμερη επίσκεψη ελπίζοντας σε στενότερη συνεργασία ανάμεσα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία και στις αρχές του Βελιγραδίου, οι οποίες αρνούνται μέχρι στιγμής να παραδώσουν τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Μιλόσεβιτς και τέσσερις στενείς συνεργάτες του κατηγορούνται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

    [10] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

    Μόσχα, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν συνοδευόμενος από ομάδα Φινλανδών επιχειρηματιών.

    Οι συνομιλίες που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ, θα επικεντρωθούν στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ενώ θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν τον τελωνειακό τομέα και την προστασία των δασών.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Οι διμερείς σχέσεις στα Βαλκάνια, η συνεργασία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας καθώς και η πολιτιστική συνεργασία, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, με τον Ιταλό Πρόεδρο Αντσέλιο Τσάμπι, στο Κιρινάλειο Μέγαρο στη Ρώμη.

    Οι συζητήσεις διεξήχθηκαν σε φιλικό κλίμα και διήρκησαν περίπου μία ώρα. Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης και Εθνικής Οικονομίας Ιωάννης Ζαφειρόπουλος.

    Σήμερα το απόγευμα ο κ. Στεφανόπουλος είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Γενάδιο και στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη οικονομικού ελληνο-ιταλικού φόρουμ, στην έδρα της Ένωσης Βιομηχάνων.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας παραθέτει επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Στεφανόπουλου και της επισήμου ακολουθίας.

    Αύριο Τετάρτη ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκολα Μανσίνο και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

    Στη μία το μεσημέρι θα διεξαχθούν οι διευρυμένες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Βατικανό, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' και τον πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, καρδινάλιο Σοντάνο.

    Στις 19 ώρα Ελλάδος, ο κ. Στεφανόπουλος θα εγκαινιάσει την έκθεση ελληνικών αρχαιολογικών ευρημάτων στο Καμπιτόγλειο παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κας Μελάνδρη.

    Το βράδυ ο Πρέσβης της Ελλάδας παραθέτει δεξίωση προς τιμήν του Προέδρου Στεφανόπουλου.

    Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Προέδρου στην Ιταλία, μετά από 18 χρόνια.

    [12] Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΗΔΗ ΥΠΕΞ

    Βερολίνο, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ, η χώρα της οποίας προεδρεύει της Ε.Ε. εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν θα εμποδίσει την ένταξη των χωρών της Βαλτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Στην πραγματικότητα, η διεύρυνση είναι πλεονέκτημα για τη Ρωσία, παρότι ορισμένες φορές υποστηρίζουν το αντίθετο", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Deutsche Welle.

    Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Intarfax μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γιακοβένκο, ο οποίος τόνισε ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. και ειδικότερα η ένταξη της Λιθουανίας και της Πολωνίας στην Κοινότητα, οι οποίες συνορεύουν με το κρατίδιο του Κάλινιγκραντ ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα.

    [13] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν σήμερα οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην πόλη Τάμπα της Αιγύπτου και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι δύο πλευρές μπορεί να καταλήξουν σε σχέδιο συμφωνίας για ορισμένα θέματα.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC, οι διαπραγματευτές γνωρίζουν ότι δεν έχουν τον χρόνο με το μέρος τους καθώς σε δύο εβδομάδες πραγματοποιούνται εκλογές στο Ισραήλ και το προβάδισμα έχει ο ακροδεξιός αντίπαλος του Εχούντ Μπάρακ, Αριελ Σαρόν.

    Τις συνομιλίες ωστόσο επισκίασαν οι πληροφορίες για τις σορούς δυο Ισραηλινών που βρέθηκαν έξω από την πόλη Τουλκαρμ στη Δυτική Οχθη. Οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν ότι μάλλον έπεσαν θύματα απαγωγής και δολοφονήθηκαν.

    Συνολικά 380 άτομα, κυρίως Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εδώ και τέσσερις μήνες που κλιμακώθηκε η βία στη περιοχή.

    [14] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΚΑΜΠΙΛΑ

    Κινσάσα, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Κηδεύτηκε σήμερα στη πρωτεύουσα του Κονγκό Κινσάσα ο δολοφονηθείς πρόεδρος Λοράν Καμπίλα. Η κηδεία του Καμπίλα έγινε κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, παρουσία των ηγετών των γειτονικών χωρών και άλλων ξένων αξιωματούχων.

    Ο Καμπίλα κηδεύτηκε σε μαυσωλείο, έξω από το παλιό κτίριο της βουλής και ο γιος του Ζοζεφ Καμπίλα απόθεσε ένα λουλούδι στον τάφο του πατέρα του καθώς αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας απέδιδαν φόρο τιμής, με ειδικό σχηματισμό.

    Στην κηδεία του Καμπίλα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι της Ζιμπάμπουε, της Ανγκόλα και της Ναμίμπια.

    Ο Ζοζεφ Καμπίλα θα ορκιστεί αύριο πρόεδρος της χώρας αλλά οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει νέος υποψήφιος γαι την προεδρία.

    Ο.Κ.

    [15] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Οι σχέσεις Αλβανίας - Μαυροβουνίου έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα και αυτό θα πρέπει να επηρεάσει θετικά και τις εθνικές μειονότητες δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου Πασκάλ Μίλο και Μπράνκο Λούκοβατς κατά τη συνάντηση που είχαν στα Τίρανα.

    Οι κ.κ. Μίλο και Λούκοβατς εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε κοινά προγράμματα που θα βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Λούκοβατς τόνισε ότι το Μαυροβούνιο εργάζεται για να βοηθήσει την Αλβανία να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση και πρόσθεσε ότι πρωθούνται κοινές πρωτοβουλίες για την προστασία της λίμνης Σκόδρα και την ανάπτυξη του τουρισμού στη συγκεκριμένη ζώνη. Είπε ακόμη ότι αναμένεται να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση βίζας.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    Ο κ. Μεϊντάνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις και την ομαλή συνεργασία που έχει με εκπροσώπους του Μαυροβουνίου.

    "Η Σκόδρα είναι η πύλη εισόδου του διαδρόμου που θα συνδέσει την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, ώστε να οικοδομήσουμε κοινό μέλλον, να ενισχύσουμε τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς", τόνισε ο κ. Μεϊντάνι.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εδραίωση των σχέσεων Αλβανίας - Μαυροβουνίου σε μία νέα βάση συνεργασίας και εποικοδμητικού διαλόγου.

    "Προσπαθούμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και χωρίς να ξεχνάμε όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, παίρνουμε μαθήματα για ένα ασφαλέστερο μέλλον στην περιοχή, για να διασφαλίσουμε το διάλογο και τη συνεργασία με πλήρη σεβασμό στην επιθυμία και τη βούληση κάθε χώρας. Ετσι αναγνωρίζουμε ότι το μέλλον του Μαυροβουνίου συνδέεται με τη Σερβία, καθώς επίσης και με το Κόσοβο και την Αλβανία", τόνισε ο κ. Λούκοβατς.

    Ο Αλβανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι "οι παλιές και πλαστές δομές της ομοσπονδιακής οργάνωσης πρέπει να αφήσουν χώρο για νέες επιλογές που θα εδραιωθούν μόνο με εποικοδομητικό διάλογο και σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

    [16] ΜΟΝΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Μόνο έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνταν σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας των τριήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, για αλλαγές στο ΕΣΥ.

    Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πολίτες που επισκέφτηκαν τα ιατρεία υπέστησαν ταλαιπωρία, αφού αυτά λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, αν και η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία κρίνεται μάλλον μικρή.

    Κύρια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία, η διατήρηση των δημόσιων νοσοκομείων και η επίλυση των προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ τις απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι θεωρούν ότι το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ είναι αντισυνταγματικό. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τις 28 Νοεμβρίου, διεκδικώντας την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την εξομοίωσή τους με τους εργαζομένους των άλλων υπουργείων.

    [17] ΑΠΟΧΗ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Αποχή αποφάσισαν να κάνουν οι παίκτες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αφού στέρεψαν από υπομονή... Με ανακοίνωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης ούτε λίγο ούτε πολύ διαμαρτύρονται προς τη διοίκηση για όλα τα τεκταινόμενα που συμβαίνουν στον οικονομικό - κυρίως - τομέα.

    Ετσι η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε τους φιλάθλους μας ότι αποφασίσαμε να απέχουμε από την αυριανή προπόνηση της ομάδας μας, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση του ΠΑΟΚ.

    Κάναμε υπομονή σε πολλές περιπτώσεις, κατανοώντας την αδυναμία της να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της προς εμάς, αλλά πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

    Είμαστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, έχουμε υψηλούς στόχους, αλλά νιώθουμε ότι η προσπάθειά μας γίνεται με τέτοιες συνθήκες άνισες σε σχέση με αυτές των αντιπάλων μας.

    Τέλος επιλέξαμε αυτή την χρονική στιγμή γιατί θεωρούμε ότι με τη συμπεριφορά μας αυτή δεν θα ζημιώνουμε την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας μας".

    [18] ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Δεκάδες Ελληνες στρατιωτικοί ζήτησαν να αντικαταστήσουν αυτούς που επιστρέφουν με μετάθεση από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ σήμερα ένα τμήμα τους αναχώρησε από το στρατόπεδο Καρατάσου της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Ουρόσεβατς και το Κόσοβο Πόλιε, περιοχές όπου εδρεύει η ελληνική ειρηνευτική δύναμη.

    Καθώς αναχωρούσαν από το στρατόπεδο αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες που είχαν εβδομαδιαία άδεια, γονείς εξέφρασαν την ανησυχία τους, αντίθετα από τους ίδιους που φαινόταν περισσότερο ψύχραιμοι.

    [19] ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Προβληματική είναι η λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε απαιτούμενα μέσα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας της αναποτελεσματικής οργάνωσης, της ανεπάρκειας χώρων στέγασης και της έλλειψης εκπαίδευσης - κατάρτισης του προσωπικού στις σύγχρονες τεχνολογίες.

    Τα ανωτέρω προέκυψαν από μελέτη που έκανε ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιρουμένου του νομού Θεσσαλονίκης ύστερα από έγγραφη εισήγηση του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιάννη Αικατερινάρη. Σκοπός της έρευνας ήταν η εξαγωγή συμπερασμάτων για την υποβολή προτάσεων προς τα υπουργεία, για την καλύτερη λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών, όπως επίσης η διευκόλυνση του μηχανικού στην άσκηση επαγγέλματός του.

    Συμπερασματικά τα γενικά προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι η γενική έλλειψη σε προσωπικό, οι πολύ αργές διαδικασίες προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, οι ανεπαρκείς χώροι στέγασης των υπηρεσιών, η υποδομή σε ηλεκτρονικά συστήματα είναι ελλιπής, η στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των νεοσύστατων δήμων, η πολυνομία αλλά η έλλειψη εκσυγχρονισμού και οι πολλές και διαφορετικές αρμοδιότητες των υπαλλήλων.

    Από το ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνονται:

    - Η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών που υπάρχουν και οι αναγκαίες αλλαγές στη δομή τους ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες σε κάθε νομό. Να προχωρήσουν οι αναγκαίες πολλές φορές συγχωνεύσεις ή διαχωρισμοί τμημάτων, η αλλαγή αρμοδιοτήτων κλπ (πολεοδομικά γραφεία, τμήμα Περιβάλλοντος, τμήμα Βιομηχανίας),

    - Ειδικότερα για το περιβάλλον και την προστασία του, πρέπει να υπάρχει μια υπηρεσία σε κάθε νομό, κατάλληλα στελεχωμένη, που να ασχολείται με τον ευαίσθητο αυτό τομέα.

    Με το δεδομένο άλλωστε ότι, η νομοθεσία μεταβάλλεται και βελτιώνεται συχνά, οι υπάλληλοι πρέπει να είναι καταρτισμένοι και με συνεχή επιμόρφωση στα ειδικά προβλήματα.

    [20] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

    Κοζάνη, 23 Ιανουαρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Την αποκατάσταση του μοναστηρίου του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα στην Τραπεζούντα, μέσω της "Ουνέσκο", πρότεινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, από το νομό Κοζάνης, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε το Σάββατο.

    "Η αποκατάσταση ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων στη γειτονική χώρα, μέσα στα πλαίσια αμοιβαιότητας, θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους στόχους μας, όπως ήδη γίνεται με το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και με άλλα μνημεία στην Τουρκία.", επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Κατά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Ελλησπόντου, Κυριάκο Τσανακτσίδη, ο υπουργός εκδήλωσε το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του για τα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του Ελληνισμού και ενημερώθηκε για το μοναστήρι -στις πλαγιές του όρους Βερμίου, στο Δήμο Ελλησπόντου.

    Το μοναστήρι του Πόντου είναι ένα από τα αρχαιότερα της χριστιανοσύνης. Ιδρύθηκε το 273 μ.Χ. στην περιοχή Άνω Ματσούκα, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Τραπεζούντα. Βρίσκεται στο δρόμο Τραπεζούντας Ερζερούμ, που αποτελεί τμήμα του περίφημου "Δρόμου του Μεταξιού". Η θρησκευτική, αλλά και η ιστορική αξία του μοναστηριού, θεωρείται τεράστια. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα αναφέρονταν εκκλησιαστικά και διοικητικά απ' ευθείας στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Από την ίδρυσή του -μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών και κυρίως μετά την κατάληψη της περιοχής από τους Οθωμανούς το 1461- το μοναστήρι του Βαζελώνα, μαζί με τα άλλα δύο του Πόντου (την Παναγία Σουμελά και τον Άγιο Γεώργιο τον Περιστερεώτα) αποτέλεσε φάρο του Ελληνισμού στην περιοχή.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση να λάβει η μονή στο Βέρμιο τη μορφή ενός ιδρύματος, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει πολύμορφες πολιτιστικές παρεμβάσεις και δραστηριότητες. Στο ίδιο πλαίσιο, συζήτησε με το Δήμαρχο και το Νομάρχη τη δημιουργία Μουσείου Ποντιακού Πολιτισμού, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ιδρύματος ή του Δήμου Ελλησπόντου. Σημειώνεται ότι ο Δήμος είναι καθαρά προσφυγικός και η δημιουργία του μουσείου αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του τοπικού πληθυσμού.

    [21] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευάγγελος Βενιζέλος

    της Νατάσας Θωμά

    Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει στην πρότασή του για θέσπιση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου στους βουλευτές.

    Σύμφωνα με την τελική διατύπωση της διάταξης, την οποία προτείνει ο κ. Βενιζέλος στο άρθρο 57 του Συντάγματος "τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με την άσκηση κάθε επαγγέλματος από όλους τους εν ενεργεία βουλευτές".

    Ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους για τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η άσκηση επαγγέλματος από όλους τους εν ενεργεία βουλευτές θα πάψει να ισχύει οκτώ ημέρες μετά την δημοσίευση του αναθεωρητέου Συντάγματος.

    Ωστόσο αναμένεται ότι θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις για δραστηριότητες, όχι άσκησης επαγγέλματος, που θα είναι συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα για λόγους πολιτικούς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς ή άλλους συναφείς λόγους που θα περιγράφονται σε νόμο που θα εκδοθεί αργότερα. Μέχρι τότε πάντως θα ισχύει η απόλυτη απαγόρευση και κάθε παραβάτης βουλευτής θα αντιμετωπίζει την απειλή της έκπτωσης του από το αξίωμα ύστερα από προσφυγή στο εκλογοδικείο.

    ΄Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος η πρόταση αυτή έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών και πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη που είχε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις. Το θέμα θα συζητήσει όμως εκ νέου αύριο μαζί τους.

    Πάντως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής εξέφρασε την αντίθεσή του για το ασυμβίβαστο των βουλευτών, τονίζοντας ότι είναι αδίκημα κατά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης αντιτάχθηκε και κατά της αύξησης της βουλευτικής αποζημίωσης.

    [22] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λονδίνο, 23 Ιανουαρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Η Βρετανία εξέφρασε σήμερα έντονη ανησυχία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τόνισε ότι δεν πρέπει να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.

    Ο Κειθ Βαζ, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για θέματα της ΕΕ δήλωσε στη βρετανική βουλή ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ υπό αυτές τις προϋποθέσεις και εξέφρασε την ανησυχία του για την μεταχείρηση των Τούρκων φυλακισμένων.

    Ο κ. Βαζ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Βρετανία ανησυχεί για τις παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης, τα βασανιστήρια και για την μη κατάργηση της θανατικής ποινής στη Τουρκία.

    Ο Βρετανός πολιτικός τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν πληρεί τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν στην Κοπεγχάγη.

    Ο.Κ.

    [23] ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του άτυχου 18χρονου παλαιστή του Κεραυνού Ωραιοκάστρου, Γιάννη Συμεωνίδη μετά τον τραυματισμό του στον αυχένα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατρών και την ιατρική γνωμάτευση του ιατρού που τον χειρούργησε κ. Χριστοδούλου θα πρόκειται για θαύμα αν μπορεί να κουνήσει έστω και ένα μέλος του σώματός του. Το ευχάριστο είναι ότι ο αθλητής έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.

    Παράλληλα ήρθε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη ειδικός χειρούργος της Ομοσπονδίας, ο κ. Κρυστάλης για να εκτιμήσει την κατάσταση του άτυχου αθλητή, ενώ αύριο Τετάρτη θα επισκεφτεί τον Γιάννη Συμεωνίδη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Πάλης, Θόδωρος Χαμάκος.

    "Αυτό που συνέβη στον αθλητή μας έχει συντρίψει όλους", τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Σωματείων Πάλης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Ποζίδης που από την πρώτη στιγμή μετά το ατύχημα βρίσκεται στο πλευρό του αθλητή και συνέχισε: "Η ομοσπονδία και η Ένωση θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του αθλητή και θα τον στηρίξει ηθικά και οικονομικά. Αυτό το συμβάν δεν ήταν και ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στην πάλη".

    Κ.Π.

    [24] Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ Ι. ΙΛΙΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 23 Ιανουαρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Γκιόργκε Ραντουτσάνου, αντιπρόεδρος του Κόμματος των Τσιγγάνων διορίστηκε σύμβουλος του προέδρου της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου για ζητήματα εθνικών μειονοτήτων, ανακοίνωσε ο Μανταλιν Βοίτσου, βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    Ο κ. Βοίτσου, που είναι και σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ρουμανίας δήλωσε από την πλευρά του ότι θα κάνει ό,τι μπορεί γαι να εμποδίσει τις εθνικές διαμάχες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 23 January 2001 - 19:14:22 UTC