Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ TA ΠΕΡΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [02] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ
  • [03] ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ
  • [04] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΤΓΓΕΛΛΕΙ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [05] 27 ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΔΥΣΤΟΣ"
  • [06] ΠΕΘΑΝΕ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
  • [08] TA ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΝΕΟΙ
  • [09] ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ 7,3 ΔΙΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ
  • [10] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΙΣ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΑΣΕΚΑ» ΚΑΙ ΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
  • [12] Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [14] ΒΡΟΧΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ
  • [15] ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [17] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΗΛΙΑΣ ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟ
  • [18] ΑΝΘΟΔΕΣΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο
  • [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [20] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΜΒΡΥΟΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ
  • [22] ΕΝΟΧΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [23] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [24] ΓΕΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [25] Ο ΒΑΛΕΡΙ ΜΠΟΡΖΟΦ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

  • [01] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ TA ΠΕΡΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (18:16 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Ισχύει απολύτως η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, σχετικά με το θέμα της επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'", δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπήρξε καμία παρεξήγηση ή εμπλοκή μεταξύ προεδρίας και κυβέρνησης στο θέμα και ούτε παρενέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης.

    [02] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (12:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βασίλης Μιχαλολιάκος

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, με δηλώσεις που έκανε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash" αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. "Δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Θα ήταν άλλωστε αντιεπιστημονικό να τεθεί αυστηρή προθεσμία", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

    Ο κ.Σταθόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι έχει ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή ταχείς ρυθμούς και ελπίζει ότι σύντομα θα είναι έτοιμο. Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης λαμβάνει τα ερεθίσματα από την κοινωνία αλλά τα επεξεργάζεται σε συνθήκες νηφαλιότητας και ψυχραιμίας.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός σχεδιάζει διάταξη για την αποκατάσταση και την οικονομική αποζημίωση όσων έχουν καταδικαστεί άδικα. Η ρύθμιση περιλαμβάνει την καταβολή χρηματικού ποσού 5.000 δραχμών για κάθε μέρα στέρησης της ελευθερίας.

    [03] ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (19:04 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Από τη θέση της ΝΔ σχετικά με το ΕΣΥ διαφοροποιήθηκε σήμερα ο επίτιμος πρόεδρός της, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

    Ο κ.Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι "ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, προσπαθεί να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα", ενώ τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάργησης της μονιμότητας των γιατρών.

    Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος τομεάρχης για την Υγεία της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, είχε δηλώσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

    [04] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΤΓΓΕΛΛΕΙ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Βελιγράδι, 25 Ιανουαρίου 2001 (14:10 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

    Την ανησυχία ότι θα οξυνθούν οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς εξωβαλκανικές δυνάμεις επιθυμούν την παραπέρα διάλυση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις που είχε με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς και τον γραμματέα Ζόραν Αντζέλκοβιτς.

    Πρέπει να διατηρήσουμε όλοι την ανησυχία και την αλληλεγγύη μας γιατί ο κρίκος για την ειρήνη στα Βαλκάνια είναι η Γιουγκοσλαβία, είπε και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός βαλκανικού μετώπου κατά του ΝΑΤΟ και των επεμβάσεων στην περιοχή. Στις συναντήσεις που είχε συμφώνησαν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας και το ΚΚΕ μπορούν να συσφίξουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους και να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις για συντονισμένη δράση στα Βαλκάνια. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας στηρίζει τη συγκρότηση αντινατοικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, όπως και την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών.

    Η κ. Παπαρήγα σχολίασε και το ζήτημα της παραπομπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης και υπογράμμισε:"Εχουν πολύ μεγάλη σημασία οι εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το Δικαστήριο της Χάγης για τη δίκη Μιλόσεβιτς. Εμείς έχουμε πάρει θέση σ΄αυτό. Πραγματικά το Δικαστήριο αυτό είναι ένα δικαστήριο του ΝΑΤΟ. Οι καταγγελίες που απαγγέλλονται είναι καταγγελίες, που διαμορφώθηκαν το Μάη του 1999, δηλαδή ενώ γίνονταν ο πόλεμος. Νομίζουμε ότι είναι σωστό το αίτημα ότι αυτό το δικαστήριο πρέπει να διαλυθεί. Δεν μπορεί να έχει κανένα κύρος. Είναι ένας ΝΑΤΟικός αντιπρόσωπος, ένας ΝΑΤΟικός μηχανισμός, που έρχεται να συμπληρώσει τη δύναμη της στρατιωτικής επέμβασης και των όπλων".

    [05] 27 ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΔΥΣΤΟΣ"

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (15:02 UTC+2)

    Βούλευμα εκδόθηκε σήμερα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά για την υπόθεση του ναυαγίου του "Δύστος", τον Δεκέμβριο του 1996, ανοιχτά της Εύβοιας όπου έχασαν τη ζωή τους 18 ναυτικοί και δύο συγγενείς τους. Σύμφωνα με το βούλευμα, παραπέμπονται σε δίκη 27 άτομα που κατηγορούνται για το ναυάγιο.

    Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά θα καθίσουν, μεταξύ άλλων, ο πλοιοκτήτης Περικλής Παναγόπουλος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ελληνικού νηογνώμονα, επιθεωρητές και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

    Οι διώξεις αφορούν σε ψευδείς βεβαιώσεις με σκοπό το αθέμιτο όφελος, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια.

    [06] ΠΕΘΑΝΕ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Εφυγε σήμερα από από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, η Αναστασία Γερακοπούλου -Βαφοπούλου, σύζυγος του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου.

    Η Αναστασία Γερακοπούλου - Βαφοπούλου ίδρυσε με το σύζυγο της το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Το ζεύγος ενίσχυσε οικονομικά και την ανέγερση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 3 μμ, στην ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια μια μεγάλης κυρίας της Θεσσαλονίκης, που από κοινού με το σύζυγο της, συνέβαλαν με την γενναιοδωρία τους τα μέγιστα στη διαμόρφωση εξαιρετικά χρήσιμων πολιτιστικών υποδομών και θεσμών.

    [07] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του παρουσίασε αργά το απόγευμα ο άτυχος 18χρονος παλαιστής του Κερανού Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Συμεωνίδης. Παρουσίασε αναπνευστικό πρόβλημα και έτσι οι γιατροί αποφάσισαν αύριο το πρωί να υποβληθεί σε τραχειοτομή, προκειμένου να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη και κανείς δεν μπορεί να πει σε σιγουριά ότι έχει ξεφύγει εντελώς τον κίνδυνο.

    Από το πρωί στο πλευρό του βρίσκονται πολλοί συναθλητές του, καθώς και προπονητές της Βόρειας Ελλάδας. Αύριο επίσης θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Σωματείων Πάλης Κεντροδυτικής Μακεδονίας για να αποφασίσει το ποσό που θα δώσει για την εκκίνηση του τραπεζικού λογαριασμού που έχουν ανοίξει για τον άτυχο αθλητή.

    Κ.Π.

    [08] TA ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΝΕΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Τα γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν ορισμένοι από τους 96 νέους ελληνικής καταγωγής από χώρες του νότιου ημισφαιρίου, που φιλοξενούνται στη χώρα μας στο πλαίσιο προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Οι νέοι ξεναγήθηκαν στους χώρους και πληροφορήθηκαν για την αποστολή και τη δομή του ΣΑΕ.

    Είναι 18 με 25 ετών και ζουν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αργεντινή, τη Χιλή την Ουρουγουάη, την Αυστραλία, την Νότια Αφρική. Στη χώρα μας βρίσκονται από τις 8 Ιανουαρίου. Εχουν παρακολουθήσει διαλέξεις για την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και επισκέφθηκαν την Ολυμπία, τους Δελφούς, το Βυζαντινό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται μέχρι το Σάββατο. Τελευταίος προορισμός τους είναι το Πήλιο, απ' όπου θα αναχωρήσουν για τις χώρες τους στις 31 Ιανουαρίου.

    Ο Ηλίας Γλαρός από την Αυστραλία είναι 22 χρονών και σπουδάζει μοριακή βιολογία. Είναι η δεύτερη φορά που σκέπτεται την Ελλάδα και ιδιαίτερη εντύπωση του έχουν κάνει τα αρχαία. Στην Θεσσαλονίκη έρχεται πρώτη φορά και σαν πόλη του αρέσει περισσότερο από την Αθήνα. Η μαμά του γεννήθηκε στην Αθήνα και πήγε στην Αυστραλία 15 χρονών, ενώ ο πατέρας του είναι Αυστραλός. Ελληνικά στο σπίτι μιλάει μόνο με τον παππού του.

    . "Η Ελλάδα είναι σαν δεύτερο σπίτι. Είναι στην καρδιά μου", τόνισε ο Απόστολος Μουτζούρης από τη Νότια Αφρική, που έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας. Και οι δύο γονείς του γεννήθηκαν στην Ελλάδα. "Η μαμά μου με τσιρίζει στα ελληνικά και την έχω μάθει την γλώσσα", πρόσθεσε, χαριτολογώντας. Η Θεσσαλονίκη του άρεσε ιδιαίτερα και θα ήθελε να μείνει μόνιμα εδώ

    Για τρίτη φορά επισκέπτεται την Ελλάδα η Ελένη Κόκαλη από την Μελβούρνη. Της αρέσει ο τρόπος ζωής και οι αρχαιότητες. " Στην Αυστραλία τα πράγματα δεν είναι τόσο ζεστά. Δεν βγαίνεις έξω.Είναι ξένος ο τόπος δεν είναι πατρίδα", σημειώνει

    Στην Ελλάδα έχει ωραία μέρη και είναι ήσυχα, υπογράμμισε ο 21χρονος Μάριος Φάφουλας από την Αργεντινή, που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Θα του άρεσε να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά επισημαίνει ότι δεν είναι εύκολο

    [09] ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ 7,3 ΔΙΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Το δικαστήριο της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης έδωσε προθεσμία με έγγραφο του, δεκαπέντε ημερών στους διατελέσαντες προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους της ΚΑΕ ΠΑΟΚ να καταβάλουν 7,3 δισεκατομμύρια δραχμές - όσα τα χρέη του ΠΑΟΚ με πρόστιμα και προσαυξήσεις - διαφορετικά θα κινηθεί ποινική διαδικασία εναντίον τους και θα ζητηθεί η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

    Πρόεδροι του ΠΑΟΚ από το 1997 είναι οι Θανάσης Ακριβόπουλος, Αριστείδης Κανάβης και διευθύνων σύμβουλος ο Θανάσης Νικηφόρος. Για την 16 Φεβρουαρίου αναβλήθηκαν οι συνελεύσεις της ΚΑΕ, της ΠΑΕ και της Αθλος ΑΕ ύστερα από πρόταση του μεγαλομετόχου Γιώργου Μπατατούδη.

    Στην ΚΑΕ μετά την αρνητική απάντηση του Αστνεϊ εκδηλώθηκε γραπτά πρόταση ενδιαφέροντος για τον Όλιβερ Μίλερ ο οποίος είχε παίξει στους Φοίνιξ Σάνς και για τρεις ακόμα παίκτες σε Αμερική και Ευρώπη. Οι απαντήσεις τους αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες. Στον ΠΑΟΚ ξανάρχισαν οι προπονήσεις και έχει προγραμματιστεί φιλικός αγώνας με την ομάδα της Δάφνης ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο γήπεδο της Μεντ.

    [10] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ανάστατοι γονείς των φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία επιτέθηκαν φραστικά χθες στον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής Κώστα Παπαστεφάνου, ο οποίος μιλούσε για τις επιπτώσεις του ουρανίου και των άλλων τοξικών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Οι γονείς των φοιτητών και ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του κ. Παπαστεφάνου ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί ακόμα να συνδέσει τα κρούσματα καρκίνου και λευχαιμίας με τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Ο κ. Παπαστεφάνου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Συντονιστική Επιτροπή Γονέων Ελλήνων Φοιτητών Νέας Γιουγκοσλαβίας.

    Ο καθηγητής παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύθηκαν σε σερβικό περιοδικό και τα χαρακτήρισε υπερβολικά, επισημαίνοντας ότι αν όντως υπήρχαν επιπτώσεις θα παρουσιαστούν μακροπρόθεσμα.

    Στην εκδήλωση μίλησε και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος ζήτησε την άμεση επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΑΣΕΚΑ» ΚΑΙ ΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

    Μελβούρνη, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή Κυπριακών Οργανισμών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, πραγματοποιείται στη Μελβούρνη, αυτό το Σαββατοκύριακο, το ετήσιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων και της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ).

    Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χαιρετισμό από τον πρόεδρο τη Ομοσπονδίας κ. Κ. Κυριακούδη, έγκριση πρακτικών και αναφορές των προέδρων Κοινοτήτων και Οργανισμών.

    Στο Συνέδριο θα μελετηθούν θέματα Νεολαίας και θα γίνει αναφορά στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων, που έγινε πρόσφατα στην Κύπρο.

    Αλλα θέματα που έχει προγραμματισθεί να συζητηθούν, είναι τα των Γυναικών, των Ηλικιωμένων και τα της πορείας του Ινστιτούτου Κυπριακών Μελετών του πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης. Μετά το πέρας του Συνεδρίου, θα διεξαχθούν εκλογές.

    [12] Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Μελβούρνη, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Αρχίζουν αύριο, οι εορτασμοί της "Ημέρας της Αυστραλίας" και των 100 χρόνων από τη σύσταση της Ομοσπονδίας της. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα της Αυστραλίας, άρχισαν, ουσιαστικά, από χθες με την ανακήρυξη του "Νέου Αυστραλού της Χρονιάς" και του "Αυστραλού της Χρονιάς".

    Στη Μελβούρνη, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, ο πολιτειακός πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει μια μεγάλη αψίδα, σε κεντρικό δρόμο της πόλης, η οποία είναι αφιερωμένη στον λαό της Αυστραλίας. Για τον διπλό εορτασμό της χώρας, έχουν προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων, πορεία προς την "Αψίδα Ομοσπονδίας", μουσικές εκδηλώσεις στις όχθες του ποταμού Γιάρα της πόλης και πολλές τελετές πολιτογραφήσεων. Υπάρχουν όμως και πολλοί Αυστραλοί που διαφωνούν με τους εορτασμούς και θεωρούν την 26η Ιανουαρίου "ημέρα πένθους", αφού είναι η ημερομηνία "εισβολής" των πρώτων λευκών αποίκων , με θύματα τούς ιθαγενείς της χώρας,

    Μεταξύ αυτών που διαφωνούν και δεν θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις, είναι και ο Δήμος Μόρελαντ του οποίου ηγείται η Ελληνίδα δήμαρχος κ. Στέλλα Καρυοφυλλίδη.

    Η κ. Καρυοφυλλίδη η οποία έχει γεννηθεί στη Βέροια, βρίσκεται στην Ιταλία, προσκεκλημένη του Δημάρχου της πόλης Σαν Μάρκο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ελλάδα, προσκεκλημένη από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης της Σπάρτης, των Γρεβενών, της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και της Καστοριάς.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Με αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, Μπένζαμιν Γκίλμαν, θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

    [14] ΒΡΟΧΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Ισχυροί άνεμοι θα εκδηλωθούν στα νότια και στο Ιόνιο.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από έναν μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.

    [15] ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Ημέρα γιορτής και βραβεύσεων θα είναι η αυριανή για το χάντμπολ. Στις 19:30 σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, η ΟΧΕ σε τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, θα βραβεύσει τους πρωταγωνιστές της περιόδου 1999-2000. Συγκεκριμένα θα τιμηθούν οι νταμπλούχες ομάδες του Πανελληνίου στους άνδρες και της Αναγέννησης Αρτας στις γυναίκες, οι ομάδες του Κιλκίς, του ΑΣΕ Δούκα και του Αρχέλαου που κατέλαβαν τις θέσεις 1-4 στην Α1 ανδρών και τις ομάδες του Μακεδονικού, του Φίλιππου Βέροιας και της Νέας Ιωνίας στις γυναίκες.

    Επίσης, θα βραβευτούν οι ομάδες του Συλλόγου Κολλεγίου Αποφοίτων Αθηνών και ο ΠΑΟΚ για την άνοδό τους στην Α1 ανδρών, όπως και οι ομάδες του Φιλαθλητικού και του Ζαφειράκη Νάουσας.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στο πλαίσιο των επαφών του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού σημείωσε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι διαρθρωτική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και τόνισε ότι "την ώρα που αλλάζει η οικονομία, την ώρα που αλλάζει η κοινωνία πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές και στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας". Εκτίμησε, εξάλλου, ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος θα επιτρέψει τη γνήσια καταγραφή των ρευμάτων, των ιδεών και της θέλησης της κοινωνίας και του ελληνικού λαού.

    Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να καταγραφεί η βούληση του εκλογικού σώματος για αλλαγή του σημερινού εκλογικού νόμου.

    [17] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΗΛΙΑΣ ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Του Κυριάκου Παρασίδη

    Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από τότε που ανέλαβε τον Φιλαθλητικό ο προπονητής του βόλεϊ, Ηλίας Ιεροκλής και υπέβαλε το μεσημέρι την παραίτησή του. Ο κ. Ιεροκλής που είχε αναλάβει την επομένη από την απόλυση του Γιώργου Δερμάτη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Γιώργο Ανδρέου αποχαιρέτησε τις αθλήτριές του κατά τη διάρκεια της πρωινής προπόνησης. Ο λόγος που οδήγησε στην παραίτησή του ήταν ότι ενώ η ομάδα έκανε μεγάλες μεταγραφές, δεν μπόρεσε να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες φορτίσθηκε περισσότερο, όταν ο κ. Ανδρέου είχε τονίσει ότι θα απέχει από τις δραστηριότητες της ομάδας, επειδή είχε απογοητευτεί από την αγωνιστική στάση των παικτριών. "Ο λόγος της παραίτησής μου είναι τα άτυχα αποτελέσματα που έφερε η ομάδα στις τελευταίες αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ηλίας Ιεροκλής και συνέχισε: "Αναλαμβάνω την ευθύνη. Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος ήταν μακριά από την ομάδα. Αυτό δεν μου άρεσε. Μια ομάδα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει αν αλλάξουν οι παίκτριες και ο προπονητής. Όμως αν φύγει ο πρόεδρος, η ομάδα διαλύεται. Προσωπικά δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα τόσο από τα κορίτσια, όσο και από τον πρόεδρο. Όλα ήταν άψογα".

    Ο κ. Ιεροκλής αναφέρθηκε και στους στόχους της ομάδας, έστω και αν έφυγε από αυτήν. "Ο Φιλαθλητικός παραμένει μέσα στους στόχους του. Το είπα χθες, θα το λέω αύριο το είπε και ο κ. Δερμάτης. Μπορεί να πετύχει σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Έχει καλά κορίτσια και αθλήτριες που μπορεί κάποιος προπονητής να στηριχθεί σε αυτές".

    Ο πρώην προπονητής του Φιλαθλητικού θέλοντας να ξεκαθαρίσει πλήρως τη θέση του απέρριψε την ιδέα ότι ενδεχόμενα παραιτήθηκε εξαιτίας κάποιας άλλης πρότασης. "Όταν υπέβαλα την παραίτησή μου δεν είχα στο μυαλό μου κάποια πρόταση από άλλη ομάδα. Έφυγα γιατί έπρεπε κάτι να αλλάξει στην ομάδα. Έφυγα, δηλαδή με ψηλά το κεφάλι. Δεν αντιμετωπίζω απολύτως κανένα πρόβλημα. Με τον πρόεδρο και τα κορίτσια πάντα θα έχουμε επαφή και θέλω να μαθαίνω τα νέα τους".

    Από την άλλη ο πρόεδρος του Φιλαθλητικού, Γιώργος Ανδρέου τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: "Θεωρώ ότι οδήγησαν στην παραίτησή του τον κ. Ιεροκλή τα άτυχα αποτέλεσμα που είχε η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια. Είναι προσωπική του επιλογή. Από εδώ και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί για την στάση που θα πρέπει να κρατήσουμε".

    Τη κενή θέση του Ηλία Ιεροκλή θα καλύψει προσωρινά η προπονήτρια βόλεϊ, Μαρία Δεληγιάννη, έχοντας και πάλι στο πλευρό της τον Χρήστο Εφραιμίδη.

    [18] ΑΝΘΟΔΕΣΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΝΕΟΣ ΓΓΑ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε χθες τους τρεις Έλληνες πρωταθλητές της άρσης βαρών, Γιώργο Τζελίλη, Βαλέριο Λεωνίδη και Χρήστο Σπύρου, που ακόμη βρίσκονται στη Ν. Υόρκη μετά την εγχείρηση που υποβλήθηκαν στους ώμους τους.

    Παρέλαβαν στα δωμάτιά τους τρεις ανθοδέσμες με ευχετήριες κάρτες για ταχεία ανάρρωση από τον νέο Γ.Γ. Αθλητισμού, Νίκο Έξαρχο, που ανέδειξε την ευαισθησία του σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο της καριέρας των τριών αθλητών, κάτι που τους συγκίνησε αφάνταστα.

    Η μετεγχειρητική πορεία τους εξελίσσεται ομαλά και αύριο είναι προγραμματισμένο ένα ακόμη ραντεβού με τον γιατρό που τους εγχείρησε, Ντέϊβιντ Αλτσεκ, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Να τονίσουμε ότι οι τρεις Ολυμπιονίκες θα επανέλθουν στις προπονήσεις σε έξι περίπου μήνες.

    [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 24.794.220 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ" που προέκυψαν από μετατροπή ισάριθμων ανωνύμων μετοχών.

    Επίσης, το ΔΣ του ΧΑΑ ενημερώθηκε σχετικά με την αλλαγή της επωνυμίας:

    -Της εταιρίας "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ ΑΕ" σε "COCA - COLA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" με διακριτικό τίτλο "COCA - COLA EEE"

    -Της εταιρίας "ΑΘΗΝΑΙΑ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ" σε "MULTIRAMA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" και διακριτικό τίτλο "MULTIRAMA SA".

    Παράλληλα, το Δ.Σ. στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την ένταξη των μετοχών της εταιρίας "ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, πρώην ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ" σε καθεστώς επιτήρησης, από την πρώτη ημέρα επαναδιαπραγμάτευσης τους και για χρονικό διάστημα έως ενός μηνός, έτσι ώστε να ενημερωθεί πλήρως το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις συντελούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας.

    Η εκδότρια εταιρία, στα πλαίσια της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, υποχρεούται από τη Δευτέρα 29/1/2001 να έχει διανείμει σε όλες τις χρηματιστηριακές εταιρίες και στο Χρηματιστήριο, αντίγραφα του σχετικού πληροφοριακού δελτίου, το οποίο θα καταχωρηθεί επίσης στο site του χρηματιστηρίου στο Internet.

    Επίσης, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω καθώς και το γεγονός ότι η εισηγμένη εταιρία "ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, πρώην ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ" έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που ετέθησαν λόγω υπαγωγής της στην απόφαση 19 του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου, όπως αναφέρεται στο σχετικό πληροφοριακό δελτίο, και εξαιτίας της οποίας είχε τεθεί σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της, αποφάσισε την άρση της αναστολής από την προσεχή Πέμπτη 1/02/2001.

    [20] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΜΒΡΥΟΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Την κατηγορηματική της αντίθεση στη διεξαγωγή πειραμάτων σε ανθρώπινα εμβρυονικά κύτταρα εκφράζει η Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Λόρδων στη Μ. Βρετανία που επιτρέπει την κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρυϊκού ιστού για θεραπευτικούς σκοπούς.

    Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος γνωστοποιεί ότι έχει ήδη τοποθετηθεί στο κρίσιμο αυτό θέμα και παραπέμπει στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την 17η Αυγούστου του 2000.

    Στην ανακοίνωσή της τόνιζε:

    "Η Εκκλησία που μεταξύ άλλων καθημερινά ζει το δράμα της ασθένειας και την ανάγκη για υγεία και ζωή τόσων ανθρώπων σκεπάζει με όλη της τη φιλανθρωπία και αγάπη κάθε επιστημονική προσπάθεια που προάγει την υγεία και χαρίζει ελπίδα ζωής. Εκφράζει όμως και την ευαισθησία της στην παράλληλη ανάγκη περιφρούρησης των αιώνιων ηθικών και πνευματικών αξιών. Ο άνθρωπος, ως πρόσωπο, έχει μεγαλύτερη αξία από τη βιολογική ζωή. Αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς στα δεδομένα της επιστήμης που λειτουργούν ως τετελεσμένα γενικευμένης πρακτικής. Ισως όμως αποδειχθεί ολέθριο να παραδοθούμε αμαχητί".

    Μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπογράμμιζε ότι οι διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους όλο και περισσότερο αυξάνουν και πως όλα δείχνουν ότι η πορεία των κοινωνιών είναι καθαρά πλέον "ευγονική" και ρατσιστική.

    Επιπλέον τόνιζε ότι η κλωνοποίηση θα ήταν δυνατόν να οδηγήσει σε οικονομική ή υποκείμενη σε ανεξέλεγκτα συμφέροντα και προγραμματισμούς θεώρηση του ανθρώπου και ότι θα μπορούσε να παραδώσει την ανθρώπινη τύχη, την αξιοπρέπεια και το μέλλον στα χέρια κυβερνήσεων ή εταιρειών με ανήθικους και ιδιοτελείς σκοπούς ή ασύνετη και επιπόλαιη χρήση.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των εφήβων, Θανάσης Παπαδημητρίου, κάλεσε για προετοιμασία 15 αθλητές οι οποίοι θα συγκεντρωθούν την Κυριακή 28 Ιανουαρίου (18:00) και στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους θα δώσουν δύο φιλικούς αγώνες με την εφηβική ομάδα του Ολυμπιακού (Δευτέρα ΣΕΦ) και την ανδρική ομάδα του Ηλυσιακού (Τρίτη Ιλίσιο).

    Οι αθλητές που κλήθηκαν είναι οι Βασιλόπουλος (Ηρακλής Πύργου), Αγγελόπουλος, Ξανθόπουλος (Ολυμπιακός), Ζευκίλης (Παπάγου), Αγγελόπουλος (Γαλάτσι), Θέος (ΔΑΣΑΛ), Νικολάου (Κάδμος), Αποστολίδης, Βασιλειάδης (ΠΑΟΚ), Κανελλόπουλος (Απολλωνιάδα), Σταμόπουλος (Παναχαϊκή), Παπαδόπουλος Ε. (Γ.Σ. Καρδίτσας), Λαμπάρης, Μανωλόπουλος, Θύμνιος (Ηρακλής Θεσσαλονίκης).

    [22] ΕΝΟΧΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 25 Ιανουαρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι εισαγγελικές αρχές της πόλης Σουξεάβα στη βορειοανατολική Ρουμανία έκριναν ένοχο το Νικολάε Κομανέσκου, ιδιοκτήτη της εταιρίας "Πιέτα" στο Ιάσιο για την μόλυνση του ποταμού Σιρέτ με κυάνιο.

    Ο Κομανέσκου κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο περί προστασίας του Περιβάλλοντος και ο χημικός μηχανικός της εταιρίας Πέτρου Χουμένιουκ συνελήφθη για τη μόλυνση του ποταμού και για το γεγονός ότι δεν ειδοποίησε τις αρχές.

    Σημειώνεται ότι 63 παιδιά, ηλικίας μέχρι 15 ετών νοσηλεύονται σε κλινική του Ιασίου με συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένα ψάρια που κατανάλωσαν από το ποτάμι.

    Η περίπτωση ενός νεογέννητου παιδιού είναι η πιο σοβαρή καθώς η μητέρα του, που έφαγε χαλασμένα ψάρια το θήλασε και τώρα το παιδί νοσηλεύεται με πολλά προβλήματα σε εντατική μονάδα κλινικής.

    [23] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Για την Πολωνία, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2001, αναχωρεί αύριο το πρωί η εθνική ομάδα μπάσκετ, η οποία το Σάββατο στο Βρότσλαβ θα αντιμετωπίσει το αντίστοιχο πολωνικό συγκρότημα.

    Πρόκειται για τον τελευταίο αγώνα μιας δίχρονης διαδικασίας κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα έδωσε εξετάσεις και πέτυχε, όχι μόνο για να ανακτήσει το κύρος της, μετά την περιπέτειά της στο Ευρωμπάσκετ 1999, αλλά να δώσει υποσχέσεις ότι το μέλλον ξεκίνησε και ότι η εθνική ομάδα βαδίζει και πάλι στο δρόμο των επιτυχιών.

    Ο αγώνας του Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 19:15 και οι Έλληνες διεθνείς θα επιδιώξουν αφ ενός να δημιουργήσουν το αήττητο και αφ εταίρου να προσφέρουν θέαμα, καθώς δεν έχουν το άγχος που δημιουργεί το κυνήγι των βαθμών.

    "Τώρα παίζουμε πιο ελεύθερα και προσφέρουμε θέαμα. Έχει σημασία το αποτέλεσμα για να επιβεβαιώσουμε την ανωτερότητά μας. Η Πολωνία είναι δύσκολη αντίπαλος και θέλουμε τη νίκη", τόνισε ο διεθνής, Γιώργος Διαμαντόπουλος.

    [24] ΓΕΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Επίσημο γεύμα προς τιμήν της Ελληνίδας Επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου και των Ελλήνων ευρωβουλευτών θα παραθέσει το Σάββατο 27 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της τακτικής επικοινωνίας της Εκκλησίας με τους αρμόδιους φορείς για κοινό προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά θέματα και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωμένη Ευρώπη, όπως είναι η αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, η ανεργία, η εμφάνιση του ρατσισμού, η παγκοσμιοποίηση και η περιθωριοποίηση της ταυτότητας και της ιδιοπροσωπείας των λαών και το ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία για την επίλυση και υπέρβασή τους.

    Στο γεύμα έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν ο υπουργός Παιδείας και Εθνικών Θρησκευμάτων Πέτρος Ευθυμίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, στελέχη των δύο υπουργείων επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, καθώς και εκπρόσωποι του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    [25] Ο ΒΑΛΕΡΙ ΜΠΟΡΖΟΦ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Ο διάσημος Ουκρανός Ολυμπιονίκης σπρίντερ Βαλερί Μπαρζόφ έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σύνδεσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) και θα παρευρεθεί, στην ετήσια γιορτή βράβευσης των καλυτέρων αθλητών-τριών, για το 2000. Η γιορτή θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και ώρα 17.30, στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη", του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο Βαλερί Μπορζόφ, είναι ο ταχύτερος αθλητής που ανέδειξε η "Γηραιά Ηπειρος" και ο πρώτος Ευρωπαίος που σημείωσε διπλό θρίαμβο σε Ολυμπιάδα στα 100μ και 200μ. στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972, στο Μόναχο, σπάζοντας την κυριαρχία των Αμερικανών.

    Στο παλμαρέ του έχει 5 Ολυμπιακά μετάλλια, ενώ κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ καθώς νίκησε σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 1968 μέχρι το 1976! Στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανοικτού στίβου κατέκτησε 4 χρυσά και 1 αργυρό μετάλλιο, ενώ μοναδική είναι η συλλογή μεταλλίων του και στις αντίστοιχες διοργανώσεις του κλειστού στίβου.

    Μετά το "αντίο" στους στίβους διατέλεσε Υπουργός Νεότητας και Αθλητικών Υποθέσεων της Ουκρανίας και Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της πατρίδας του, της οποίας σήμερα είναι Αντιπρόεδρος. Επίσης από το 1994 είναι μέλος της Δ.Ο.Ε.

    Το Βαλερί Μπορζόφ συνοδεύει η γυναία του Λουντμίλα Τουρίσεβα. Η κορυφαία αθλήτρια της γυμναστικής (από το 1968 μέχρι και το 1976) με τα χρώματα της Σοβιετικής Ένωσης. Έλαβε μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες (1968, 1972 και 1976). Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1976 παντρεύτηκε τον Βαλερί Μπορζόφ και το 1978 απέκτησαν μια κόρη την Τατιάνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 25 January 2001 - 19:13:48 UTC