Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ.ΜΕΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 5%»
  • [03] ΣΤΟ ΚΟΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΑΥΡΙΟ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ 25 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [04] ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΥΡΡΟΣ
  • [05] ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΚΕΣΥΥ
  • [06] ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
  • [07] ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
  • [08] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΕ
  • [09] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ
  • [10] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [11] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [12] ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΠΑΠΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [13] ΚΥΕΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 1-3
  • [14] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΛΑΣΙΝΓΚ
  • [15] Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟ 2002 ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ 2003
  • [16] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [17] ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [18] ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΜΜΕ ΣΤΟΝ Ι. ΞΕΝΑΚΗ
  • [19] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΔΝΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [20] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [21] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ
  • [22] ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ
  • [23] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
  • [24] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ DPA

  • [01] ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ.ΜΕΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ουάσιγκτον, 7 Φεβρουαρίου 2001 (14:50 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης - Τζάνετ Ρίνο

    Ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Ελλάδας για το θέμα της τρομοκρατίας φαίνεται ότι ανέλαβε ο Γουέιν Μέρι, πρώην στέλεχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου και νυν συνεργάτης του Αμερικανικού Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής, καθώς συνεχίζει να βάλει κατά της χώρας μας και σε δεύτερο άρθρο του που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό "The Weekly Stantard", στο τεύχος της 12ης Φεβρουαρίου.

    Στο άρθρο με τίτλο "Εκεί όπου οι τρομοκράτες δρουν ελεύθερα" και υπότιτλο "25 χρόνια επιθέσεων κατά των Αμερικανών στην Ελλάδα δεν έχουν τιμωρηθεί", ο Μέρι βάλει κατά της ελληνικής αστυνομίας, για την αδυναμία της να εντοπίσει τα μέλη της "17 Νοέμβρη", ενώ ισχυρίζεται, χωρίς όμως να παρουσιάζει κανένα στοιχείο, ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ανακάλυψή της τρομοκρατικής οργάνωσης για να μην γίνουν γνωστοί οι παλαιότεροι δεσμοί του ΠΑΣΟΚ με την "17 Νοέμβρη".

    "Οταν οι τρομοκράτες επιτίθενται κατά των αμερικανικών πρεσβειών ή δολοφονοόυν τους στρατιώτες μας, οι ΗΠΑ είναι αμείλικτες στην προσπάθειά τους να προσάγουν τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη. Κατά ένα περίεργο, όμως τρόπο, δεν συμβαίνει όταν τα εγκλήματα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ. Κανένας τρομοκράτης δνε έχει συλληφθεί, κανένας ύποπτος δεν έχει αναγνωριστεί και ούτε μια σοβαρή έρευνα δεν βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πιθανότητες για τη σύλληψη των τρομοκρατών είναι πολύ μικρές, αλλά οι πιθανότητες για περισσότερα αμερικανικά θύματα είναι μεγάλες", τονίζει ο Μέρι και προσθέτει:

    "Τα τελευταία 25 χρόνια δεν υπήρξε καμία συστηματική προσπάθεια της αστυνομίας για να εντοπίσει τη "17 Νοέμβρη", την οποία τα ελληνικά ΜΜΕ συχνά χαρακτηρίζουν ως τον αστικό Ρομπέν των Δασών. Πρόσφατα, δυο ελληνικές εφημερίδες δημοσίευσαν ολοσέλιδες αποκαλύψεις για τα στοιχεία που είχε βρει η ομάδα της Σκότλαντ Γιαρντ μετά τη δολοφονία του Σώντερς και οι πληροφορίες αυτές διοχετεύθηκαν στις εφημερίδες από τις ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες. Μάρτυρες τρομοκρατικών επιθέσεων τους οποίους γνωρίζει μόνο η αστυνομία απειλούνται από τους τρομοκράτες. Σοβαροί δημοσιογράφοι που ερευνούν το θέμα διακινδυνεύουν τη ζωή τους".

    Σημειώνοντας ότι επί τριετία εργάστηκε γι' αυτό το θέμα στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, τονίζει: "Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόβλημα ξεπερνάει την ανικανότητα της αστυνομίας και τους ελάχιστους εκείνους που συμπαθούν τους τρομοκράτες. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Το κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι θα γίνουν γνωστοί οι παλαιότεροι δεσμοί του με τη "17 Νοέμβρη" εάν δικαστούν οι τρομοκράτες". Ο Μέρι διαχωρίζει τον πρωθυπουργό από την όλη υπόθεση, καθώς όπως γράφει, "ο Κώστας Σημίτης είναι σχεδόν σίγουρο όιτ δεν είναι άμεσα αναμειγμένος, αλλά το κόμμα του είναι απρόθυμο να συλλάβει τους παλαιούς συντρόφους από τον αγώνα κατά της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα".

    Κατά τον Μέρι, από τις προκηρύξεις της οργάνωσης, "είναι ξεκάθαρο ότι οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι οι καλύτερες μέρες τους δεν έχουν περάσει. Εχοντας στις τάξεις τους μια νεότερη γενιά δολοφόνων, έχοντας διευρύνει τον οπλισμό τους, περιφρονούν ιδιαίτερα τις ελληνικές διωκτικές αρχές".

    Ο Μέρι καταλήγει με την επισήμανση ότι μόνο μερικοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι ανησυχούν για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και διερωτάται γιατί οι Αμερικανοί πολίτες και ιδιαίτερα οι γερουσιαστές, οι βουλευτές και οι οργανώσεις βετεράνων, σιωπούν και δεν έχουν επιδείξει την οργή τους για το πρόβλημα αυτό.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 5%»

    Τζαϊμπούρ, 7 Φεβρουαρίου 2001 (13:45 UTC+2)

    του Α. Χατζόπουλου

    Στον τρίτο σταθμό της επίσημης επίσκεψής του στις Ινδίες θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μεταβαίνοντας από την Τζαϊμπούρ στη Βομβάη, εμπορικό κέντρο των Ινδιών όπου και θα γίνει το οικονομικό φόρουμ με συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.

    Ηδη στο πλαίσιο της επίσκεψης Σημίτη έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από επαφές μεταξύ επιχειρήσεων των Ινδιών και της Ελλάδας και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκης ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη στην επίσκεψή του στην Ινδία τόνισε σε δήλωσή του ότι η μεγάλη συνάντηση που έγινε στο Νέο Δελχί μεταξύ εκπροσώπων των ινδικών βιομηχανιών και ελληνικών επιχειρήσεων είχε αρκετή επιτυχία. Εκεί πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει να διερευνώνται μια σειρά από συνεργασίες σε τομείς όπως είναι η γεωργία, τα ηλεκτρικά μηχανήματα, η ηλιακή ενέργεια, οι σύγχρονες τεχνολογίες καθώς επίσης και μια σειρά από άλλους τομείς.

    Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης πιστεύει και το λέει ότι είναι πολύ μεγάλες οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, θα τονίσει μάλιστα αύριο στη Βομβάη ότι: "οι προοπτικές που διανοίγονται για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας είναι τεράστιες. Ευελπιστώ πως αυτή η επίσκεψή μου θα αποτελέσει τον καταλύτη για την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στις εμπορικές συναλλαγές μας οι οποίες μπορούν να επεκταθούν μέσω απευθείας επενδύσεων και μεικτών επιχειρήσεων".

    Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης μετά τις συνομιλίες που είχε εδώ με τον Ινδό Πρόεδρο και τον Ινδό πρωθυπουργό εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον και λέει ότι: "μπορούμε να εργαστούμε μαζί, να ανταλλάξουμε ιδέες, να εγκαταστήσουμε κοινές επιχειρήσεις να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο σε πολλούς τομείς. Μπορούμε να έρθουμε ακόμα πιο κοντά. Αυτός είναι ο τρόπος προώθησης της ανάπτυξης και στις δύο χώρες μας. Αυτός είναι ο τρόπος να επιτύχουμε τους στόχους μας, να οικοδομήσουμε κοινωνίες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης όλων των πολιτών. Κοινωνίες που θα επιτρέπουν στο άτομο να "ανθεί" χωρίς να περιθωριοποιούν τους μειονεκτούντες και τους άτυχους".

    Αλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος ήδη βρίσκεται στη Βομβάη, όπου μετέβη απ' το Νέο Δελχί, τόνισε ότι οι ελληνο-ινδικές επαφές θα συνεχιστούν και ότι έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συμφωνίες, έχουν αρχίσει οι πρώτες συνεργασίες και μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν μια ανταπόκριση στην ελληνική οικονομία και επίσης θα μπορούν να αναλάβουν από κοινού επενδύσεις σε άλλες χώρες.

    Ως χαρακτηριστικό μεγάλο τομέα όπως είπε πιθανής μελλοντικής συνεργασίας ανέφερε τον τουρισμό. Τόνισε ότι περίπου 30 εκατομμύρια Ινδοί επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες το χρόνο και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς θα μπορούσε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Υπάρχει αρκετή γνώση και ενδιαφέρον εδώ στην Ινδία για την Ελλάδα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης τόνισε ότι στο Νέο Δελχί υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας. Η Ινδία ενδιαφέρεται για τον τουριστικό τομέα και για την τεχνολογία αγροτικών προϊόντων ενώ εμείς για την κοινωνία των πληροφοριών, μια και οι Ινδοί είναι πολύ προχωρημένοι στον τεχνολογικό τομέα (είναι ήδη κάτοχοι πυρηνικών όπλων).

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι εξετάζεται η περίπτωση να ανοίξει ένα γραφείο για την ευρύτερη περιοχή του ελληνικού τουρισμού, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει τον τουρισμό και από άλλες Ασιατικές χώρες. Ταυτόχρονα θα διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο και ο τουρισμός από την Ελλάδα προς τις Ινδίες.

    Στη Βομβάη αύριο θα γίνουν επισκέψεις από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους Ελληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό σε μια σειρά από επιχειρηματικά κέντρα υψηλής τεχνολογίας κ.α.

    Να μην ξεχνάμε ότι ο Ινδός Πρόεδρος κ. Ναραγιανάν θα επισκεφθεί την Ελλάδα τον Απρίλιο.

    Η έκφραση του πρωθυπουργού ότι "οι προοπτικές που διανοίγονται για περαιτέρω διεύρυνση εργασίας είναι τεράστιες" είναι χαρακτηριστική μια και ο κ. Σημίτης συνήθως είναι φειδωλός στις εκφράσεις του. Κατά την αυριανή ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ στη Βομβάη ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδος, στην μακροοικονομική σταθερότητα η οποία έχει επιτευχθεί στους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, στο πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων που γίνεται στη χώρα μας και θα αξιολογήσει ως πρώτη προτεραιότητα στο πεδίο των δομικών μεταρρυθμίσεων τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω ενός προγράμματος απελευθέρωσης των αγορών.

    Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν αύριο στις 8 το πρωί τοπική ώρα (4.30 το πρωί ώρα Ελλάδος) από το Τζαϊμπούρ για τη Βομβάη. Αμέσως κατευθείαν από το αεροδρόμιο στη Βομβάη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το κέντρο στο οποίο οργανώνεται το φόρουμ για να κάνει την ομιλία του.

    Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα επιστρέψουν την Παρασκευή.

    [03] ΣΤΟ ΚΟΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΑΥΡΙΟ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ 25 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2001 (13:09 UTC+2)

    Στο Κοσσυφοπέδιο θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της Βουλής. Ο υπουργός και οι βουλευτές θα επισκεφθούν την έδρα της 34ης ταξιαρχίας στο στρατόπεδο "Μέγας Αλέξανδρος", στο Κόσοβο Πόλιε, και το στρατόπεδο "Ρήγας Φεραίος", κοντά στο Ουρόσεβατς, όπου θα ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί, θα επικοινωνήσουν με τους στρατιώτες, ενώ θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου.

    Η αντιπροσωπεία της Βουλής αποτελείται από 25 βουλευτές, εκ των οποίων 18 του ΠΑΣΟΚ, 6 της Νέας Δημοκρατίας και η Μαρία Δαμανάκη από τον ΣΥΝ. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν οι: Λουκάς Αποστολίδης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Ευάγγελος Βλασσόπουλος, Βασίλης Γερανίδης, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλίπ Γκαλίπ, Κώστας Διαμαντής, Χρήστος Θεοδώρου, Πέτρος Κατσιλιέρης, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Παναγιώτης Κρητικός, Νίκος Λεβογιάννης, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Πιπεργιάς, Σωτήρης Στολίδης, Μανώλης Στρατάκης, Ελευθέριος Τζιόλας, Ελπίδα Τσουρή. Από τη Ν.Δ οι: Μιλτιάδης Εβερτ, Σοφία Καλαντζάκου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Πέτρος Μολυβιάτης, Αθηναίος Φλωρίνης, Ευγένιος Χαιτίδης, καθώς και ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Γιάννης Βαληνάκης

    [04] ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΥΡΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2001 (12:31 UTC+2)

    του Κυριάκου Παρασίδη

    Πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία.Σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου του 1991 ο τρις Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας πέρασε τα σύνορα. Ήταν η μέρα ορόσημο για τον ελληνικό αθλητισμό.

    Φυσικά πριν έρθει στην Ελλάδα υπήρξε ολόκληρη προεργασία. Τόσο από τον ίδιο μέσω του αδερφού του όσο και από τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρησς Βαρών, Γιάννη Σγουρό. Συγκεκριμένα ο Πύρρος είχε στείλει ένα μήνα νωρίτερα (λίγο μετά τις εορτές των Χριστουγέννων) τον αδερφό του, Οδυσσέα για να δει από κοντά την ελληνική πραγματικότητα. Αυτός είδε τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα, τις συνθήκες διαβίωσης, αφουγκράστηκε συνειδησιακά αυτά που δεν γνώρισε ο Πύρρος στη Χειμάρα. Και δεν άργησε να ανάψει το πράσινο φως.

    "Τα πρώτα βήματά μου ήταν δειλά. Δεν γνώριζα κανέναν και φοβόμουν τα προβλήματα. Όμως αγαπούσα το άθλημα και έκανα προπονήσεις, έχοντας στόχο τις διακρίσεις και την εκπλήρωση των στόχων που είχα θέσει", θυμάται ο Πύρρος Δήμας και συνέχισε: "Εκείνο το διάστημα είχα στο πλευρό μου και συμπαραστάτη σε κάθε μου βήμα και πρόβλημα τον πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιάννη Σγουρό. Ήταν το μοναδικό άτομο που εμπιστευόμουν". Όμως οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν και η ελληνική υπηκοότητα ήρθε τον επόμενο χρόνο. Λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. "Από τη Χειμάρα είχα πολλά όνειρα. Τα περισσότερα τα εκπληρώσει. Είμαι πλέον ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα αγωνιστική μου παρουσία", συμπλήρωσε ο Πύρρος.

    Ο άνθρωπος που πίστεψε από την πρώτη στιγμή στον τρις Ολυμπιονίκης μας, Πύρρο Δήμα ήταν ο Γιάννης Σγουρός. "Είχα δει τον αθλητή. Είχα εκτιμήσει τις δυνατότητές του. Ο ερχομός του σήμανε την έναρξη της ανάκαμψης του ελληνικού αθλητισμού. Ο Πύρρος ήταν πολύ καλό και φιλότιμο παιδί. Προπονούνταν πολλές ώρες την ημέρα και έχοντας σαν στόχο κάποια μεγάλη διάκριση. Στην αρχή αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, όμως σύντομα όλα τα ξεπεράσαμε.", τόνισε ο νυν γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας της Άρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός.

    [05] ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΚΕΣΥΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την απασχόληση και την κατάρτιση αναμένεται να ανακοινωθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου για το ρόλο των Κέντρων Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΕΣΥΥ), που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στο ξενοδοχείο "Μediterranean" στη Θεσσαλονίκη.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από τα ΚΕΣΥΥ κεντρικής Μακεδονίας ΕΟΠ, "Αλκυονίδα" δήμου Συκέων, "Ανατολική ΑΕ" και το ΚΕΚ ΕΚΕΚΑ σε συνεργασία με το Δίκτυο ΚΕΣΥΥ Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η ώρα έναρξης είναι 9πμ την Πέμπτη και 9.30πμ την Παρασκευή.

    [06] ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

    Μυτιλήνη, 7 Φεβρουαρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Σχολείο αναλφάβητων λειτουργεί πυλωτικά σε πέντε στρατόπεδα της Λέσβου, με εντολή του υπουργείου Αμυνας.

    Εδώ και τέσσερις μήνες σε πέντε στρατόπεδα του νησιού λειτουργούν ισάριθμα τμήματα στοιχειώδους εκπαίδευσης με 25 μαθητές - στρατιώτες.

    Από το καλοκαίρι του 2000 η στρατιωτική διοίκηση Λέσβου κατέγραψε αριθμό στρατιωτών, οι οποίοι δεν είχαν καθόλου ή είχαν ελάχιστες γραμματικές γνώσεις, και έτσι δημιούργησε σχολείο αναλφάβητων στρατιωτών, που λειτουργεί από την πρώτη τάξη του δημοτικού, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Λέσβου, η οποία προσέφερε τα βιβλία και το στρατευμένο διδακτικό προσωπικό.

    Ακριβώς την αντίθετη εικόνα παρουσιάζει το στρατόπεδο "Κυριαζή" στη Μυτιλήνη, το οποίο διαθέτει εδώ και ένα μήνα Ιντερνετ Καφέ με πέντε υπολογιστές στη διάθεση των στρατιωτών που θα θέλουν να απασχολούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

    Είναι το πρώτο Ιντερνετ καφέ σε στρατόπεδο, το οποίο φαίνεται να ενδιαφέρει τους στρατευμένους, αφού τους δίνει τη δυνατότητα, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επικοινωνίας με τον "εξω κόσμο". Ειδικοί μάλιστα βρίσκονται στη διάθεση των στρατιωτών για τα πρώτα μαθήματα "πλοήγησης".

    [07] ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 7 Φεβρουαρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ανδρες της φρουράς του Λευκού Οίκου πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ελαφρά στο πόδι έναν ένοπλο άντρα, έξω από την προεδρική κατοικία των ΗΠΑ. Ο άντρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

    Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν αρχικά ότι ο ένοπλος είναι ένας έφηβος 17 ετών και οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο της απόπειρας αυτοκτονίας. Ωστόσο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε αργότερα ότι πρόκειται για έναν άνδρα 47 ετών όπως μετέδωσε το ΒΒC.

    Την ώρα εκείνη ο πρόεδρος Μπους εργαζόταν στο Οβάλ γραφείο και στον Λευκό Οίκο ήταν επίσης η οικογένεια του και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι.

    [08] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΕ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Στη σύσταση νέας ΑΕΔΑΚ με τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας προτίθεται να προβεί η Γενική Τράπεζα. Επίσης, η τράπεζα προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων και στη συνεργασία με οικιστικούς συνεταιρισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και στην παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών προς το Υπουργείο Εθνικής Aμυνας.

    Επιπλέον, η Γενική Τράπεζα προτίθεται να δημιουργήσει ειδικά χορηγητικά προϊόντα για τους εργαζόμενους στις Eνοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας (κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά).

    Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της Γενικής Τράπεζας από τη διοίκησή της, στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Ειδικότερα, η διοίκηση της τράπεζας παρουσίασε τους στρατηγικούς της στόχους της ευρύτερες λειτουργίες και τις χρηματοοικονομικές πρωτοβουλίες της Τράπεζας για τη διετία 2001-2002.

    Σήμερα η Γενική Τράπεζα κατέχει μερίδιο αγοράς 2% περίπου και αριθμεί σχεδόν 100 καταστήματα, ενώ γύρω της δραστηριοποιείται ένας όμιλος 6 εταιριών οι οποίες είναι η Γενική ΑΕΔΑΚ (με 9 Α/Κ), η Γενική Καρτών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, οι Αθηναϊκές Υπηρεσίες Επενδυτών (οργάνωση και μηχανογράφηση χρηματοοικονομικών εταιριών), η Γενική Finance, η ΓΕΝΑΠ (κατασκευαστική εταιρία) και η Γενική Ασφαλιστικής Πρακτόρευσης. Η Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση με δείκτη επάρκειας 15% περίπου σε ενοποιημένη βάση.

    Το χαρτοφυλάκιο δανείων της Γενικής Τράπεζας αποτελεί το 53% του Ενεργητικού της και απορροφά το 60% περίπου των καταθέσεων και repos αυτής, δείκτες που είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

    Εναντι της χρήσης 2000, όπου η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει την κερδοφορία της για να καλύψει μεγαλύτερο μέρος των επισφαλών της απαιτήσεων, το 2001 η Γενική Τράπεζα στοχεύει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 8% περίπου, ενώ για τη χρήση 2002 ο στόχος ανέρχεται στο 17%.

    Υπενθυμίζεται ότι όλες οι διοικητικές υπηρεσίες της Τράπεζας θα εγκατασταθούν στο νέο ιδιόκτητο κτίριο συνολικής επιφάνειας 12.000 τετραγωνικών μέτρων έως το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

    [09] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Σίδνεϊ, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Με απόφαση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας ο οίκος ευγηρίας της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας του Σίδνεϊ επεκτείνει τους χώρους του. Ήδη η κοινότητα έχει εξασφαλίσει την έγκριση και την ανέγερση άλλων 26 θαλάμων, γεγονός που θα επιτρέψει την στέγαση 52 ηλικιωμένων ομογενών από 26 που είναι σήμερα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής του ιδρύματος κ Κίκη Ευθυμίου σε ομογενειακά ΜΜΕ, χάρη στην υποστήριξη της ελληνικής παροικίας σύντομα θα αρχίσουν οι οικοδομικές εργασίες. Παράλληλα, τόνισε, ότι η ομογένεια χρειάζεται τέτοιου είδους ιδρύματα, αφού οι μετανάστες του '50 και του '60 έχουν ήδη μπει στην τρίτη ηλικία.

    Δ.Ρ.

    [10] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ο πατέρας Δημήτριος Οικονόμου, που υπηρετεί την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο νότιο Λονδίνο, είναι ένας από τους ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες μας που δημιουργούν στο εξωτερικό. Το πολύπλευρο έργο του, ως ζωγράφος και γλύπτης του έφερε επάξια το 1991 το χρυσό μετάλλιο στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας. Μετά την βράβευση εξελέγη επιστημονικός καλλιτεχνικός σύμβουλος της μεγάλης αυτής διοργάνωσης.

    Μέλος πολλών καλλιτεχνικών ενώσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ο πατέρας Δημήτριος διακρίνεται για την πρωτοτυπία και τον πλούσιο συμβολισμό των έργων του. Η ζωγραφική του κινείται στο πλαίσιο του σουρεαλισμού με συμβολικές προεκτάσεις. Έργα του εκτίθενται σε δημόσιους χώρους και σε μουσεία του Λονδίνου και την Φρανκφούρτη. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές προτομές και αδριάντες, όπως του Δημήτρη Υψηλάντη στη Βοιωτία, του Τίτα Ρηγόπουλου στα Φίλια Καλαβρύτων κι αλλού. Κατασκευάζει επίσης μάσκες που παραπέμπουν σε αρχαία προσωπεία ενώ είχε ασχοληθεί με τη διακόσμηση και την αγιογράφηση ορθοδόξων ναών στην Ελλάδα και την Αγγλία.

    Όπως είπε ο ίδιος, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όνειρό του είναι να ιδρύσει ένα μοναδικό μουσείο προσώπων και μασκών στο ιδιόκτητο κτίριό του, στον Άγιο Ισίδωρο στο Πλωμάρι της Λέσβου.

    Αύριο, 8 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρου του Μπρόμλεϊ του Λονδίνου, η Χρυσάνθη Λαιμού, ως εκπρόσωπος της Βασιλικής Ακαδημίας Μεγάλης Βρετανίας, εγκαινιάζει τη νέα έκθεση του κ. Οικονόμου, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την 1η Μαρτίου.

    Ο πατέρας Δημήτριος Οικονόμου ζει μόνιμα στην Αγγλία από 1974.

    [11] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Ιεροσόλυμα, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ξεκινάει αύριο, το πρωί, στα Ιεροσόλυμα η πρώτη συνάντηση των συνοδικών αρχιερέων, κατά την οποία θα δοθεί το πράσινο φως για τη δρομολόγηση των διαδικασιών διαδοχής στο Πατριαρχείο και θα κατατεθούν οι προτάσεις του εκλεκτορικού σώματος σχετικά με τις υποψηφιότητες. Το επόμενο βήμα είναι να σταλεί ο κατάλογος με τα ονόματα στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και εφόσον εγκριθεί, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του τριπροσώπου από το οποίο, με ψηφοφορία θα εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του Πατριαρχείου η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, εάν όμως υπάρξει εμπλοκή με κάποια από τις υποψηφιότητες, τότε θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.

    Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρωινή" της Νέας Υόρκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος μετέφερε στον υποψήφιο για τον πατριαρχικό θρόνο Ιεροσολύμων Μητροπολίτη Ιεραπόλεως και Έξαρχος Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, κ. Ειρηναίο την ολόθερμη στήριξή του και την επαναβεβαίωση των αισθημάτων του, καθώς και τα θετικά μηνύματα των λοιπών προκαθημένων των ορθοδόξων εκκλησιών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με κάθε μυστικότητα την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ειρηναίος ανέφερε πως εφόσον εκλεγεί θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι δεσμοί φιλίας και επικοινωνίας με τις υπόλοιπες εκκλησίες και τα πατριαρχεία και ιδιαιτέρως με την εκκλησία της Ελλάδας.

    Πληροφορίες από τα Ιεροσόλυμα αναφέρουν ότι τον Μητροπολίτη Ειρηναίο φαίνεται να στηρίζουν οι κυβερνήσεις της Ιορδανίας και του Ισραήλ, εκτιμώντας, όπως επισημαίνουν οι ίδιες οι πηγές, την ειλικρινή στάση του σε αιτήματα που έχουν τεθεί από τις δύο χώρες.

    Δ.Ρ.

    [12] ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΠΑΠΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Καστοριά, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Καταγγελίες ότι εξαφανίζονται πάπιες και χήνες καθημερινά από τη λίμνη της Καστοριάς καταφτάνουν στις αρχές της πόλης από ανθρώπους που ζουν κοντά στη λίμνη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τις κλέβουν τσιγγάνοι ή λαθρομετανάστες της περιοχής για να τις φάνε.

    Περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι οι δράστες φτάνουν στη λίμνη αργά το βράδυ για να μη γίνουν αντιληπτοί, οπότε πιάνουν τα πτηνά, τακτική που φαίνεται να ακολουθούν και οι πεινασμένοι λαθρομετανάστες που έχουν ως καταφύγιο τα γύρω βουνά.

    [13] ΚΥΕΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 1-3

    Πύργος, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Είχε το πάνω χέρι στο γήπεδο ο Απόλλων Αθηνών στον Πύργο και έκανε ότι ήθελε τον Πανηλειακό, τον οποίο και υποχρέωσε να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο με ήττα (1-3) κάνοντας κατά κάποιο τρόπο μια έκπληξη στην πρώτη αγωνιστική του κυπέλλου Ελλάδας. Στο γήπεδο, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν λίγοι σχετικά φίλαθλοι (400) χειροκρότησαν ιπποτικά τους νικητές και αποδοκίμασαν τους παίκτες του Πύργου.

    Στο πρώτο ημίχρονο ο Πανηλειακός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς όμως να απειλεί ιδιαίτερα την εστία του Θεοφάνους. Το πρώτο τέρμα σημειώθηκε στο 36' όταν ο Μητσιόπουλος έσπρωξε τον Σκαρμούτσο, με αποτέλεσμα ο διαιτητής Γιανναδάκης να δείξει το σημείο του πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε ο Παπαδημητρίου κάνοντας έτσι το αρχικό 0-1. Στο 68' ο Μάντρα μπήκε στην περιοχή και υπό την πίεση του Μήλα, έπεσε κάτω. Ο διαιτητής σφ΄λυριξε πέναλτι το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο ίδιος (Μάντρα), ισοφαρίζοντας σε 1-1. Στο 79' από κοντά ο Σκαρμούτσος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα (1-2). Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με τον Πέτκοβιτς (1-3).

    Ο διαιτητής της συνάντησης κ. Γιανναδάκης έδειξε κίτρινες κάρτες στους Μητσιόπουλο, Μοσχογιάννη, Σπύρο, Χατζή και Μήλα.

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Κοψαχείλης, Φερεκίδης (70' Μοσχογιάννης), Μποσάνατς, Ουζουνίδης, Σαπάνης, Κόλτζος, Ταραλίδης (86' Παπαδόπουλος), Γκαβρίλοβιτς, Γιαννακίδης (46' Μάντρα), Μητσιόπουλος, Μπάντοβιτς.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Θεοφάνους, Βουρεξάκης, Ιωάννου, Φρόντζος, Μήλας, Μ. Χατζής, Σκαρμούτσος, Σ. Χατζής, Παπαδημητρίου (90' Σφακιανάκης), Δεδάκης (74' Πέτκοβιτς), Μπεκιάρης.

    [14] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΛΑΣΙΝΓΚ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Ο Σύλλογος Γονέων και Διδασκάλων του απογευματινού σχολείου του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ τίμησε την επί σειρά ετών διευθύντριά του κα Αθηνά Τσόκου-Κρομμύδα στον ετήσιο χορό του Συλλόγου.

    Στην εκδήλωση της απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα και ψήφισμα της πολιτειακής βουλής της Νέας Υόρκης.

    Όλοι οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στο είδος του χαρακτήρα και την προσωπικότητα της κας Κρομμύδα, η οποία συνέβαλε όλα αυτά τα χρόνια με τις υπηρεσίες της στην ανύψωση του επιπέδου του σχολείου.

    Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι αναφορές των ίδιων των μαθητών της που σήμερα φοιτούν σε πανεπιστήμια.

    Απευθυνόμενη στους γονείς και τα παιδιά η κα Κρομμύδα τους ευχαρίστησε για την τιμή και τόνισε μεταξύ άλλων ότι μεγαλύτερη ευτυχία για έναν εκπαιδευτικό είναι να υπηρετήσει το γίγαντα, που λέγεται ελληνισμός.

    Μηνύματα με την ευκαιρία της εκδήλωσης απηύθηναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου.

    Δ.Ρ.

    [15] Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟ 2002 ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ 2003

    Παρίσι, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Η Σλοβενία ελπίζει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Ρούπελ, από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    "Η Σλοβενία πιστεύει ότι θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2002 και στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2003", τόνισε μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

    Επισήμανε ακόμη ότι η χώρα του πιθανότατα θα ικανοποιεί όλα τα κριτήρια για ένταξη έως την άνοιξη του 2002.

    Από την πλευρά του ο κ. Βεντρίν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ομαλά.

    Η Σλοβενία, είναι από τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ε.Ε. που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ρούπελ παραδέχθηκε ωστόσο ότι η χώρα του πρέπει να κάνει και άλλα βήματα όσον αφορά τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, την ενθάρρυνση ξένων επενδυτών, τον έλεγχο των συνόρων και την επίλυση ορισμένων διαφορών με την Αυστρία.

    Τόνισε ακόμη ότι οι πιθανότητες ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε. θα αυξηθούν, εάν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

    [16] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Το έθιμο του Καρναβαλιού, με το γαϊτανάκι και τους μαρκαράδες αναβιώνει και στις εστίες των αποδήμων Ελλήνων. Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης διοργανώνει στην κοινοτική αίθουσα του Αγίου Δημητρίου της Τζαμάικας, μία βραδιά αφιερωμένη στα αποκριάτικα έθιμα του νησιού του Ιονίου.

    Σε δηλώσεις του στην Πρωινή της Νέας Υόρκης ο πρόεδρος Γεράσιμος Στεφανίτσης ανέφερε ότι στόχος της Αδελφότητας είναι η προσέλκυση της νεολαίας.

    Οι Κεφαλλονίτες θα γλεντήσουν με το χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας, που αριθμεί πάνω από 35 νέους, υπό την καθοδήγηση του Πέτρου Φουρνιώτη. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση παιδικού χορευτικού τμήματος.

    Η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1996 και σήμερα αριθμεί πάνω από 300 μέλη. Αν και νέος ο Σύλλογος έχει να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα. Ήδη καταβάλλονται προσπάθειες να δημιουργηθεί Ομοσπονδία των Κεφαλληνίων Σωματείων. Τον περασμένο χειμώνα πραγματοποιήθηκε στον Καναδά το πρώτο Συνέδριο, ενώ το επόμενο θα γίνει το Νοέμβριο του 2001 στη Νέα Υόρκη.

    Δ.Ρ.

    [17] ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Την αυθαίρετη άποψη, ότι δήθεν η πλειοψηφία των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών υποστηρίζει τις θέσεις των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος αυτής της χώρας, διατύπωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βέτσερ" των Σκοπίων ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και μέλος της σοσιαλιστικής ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, Γιοχάνες Σβόμποντα.

    Σε ερώτηση ποια είναι η γνώμη του ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία, ο αυστριακός ευρωβουλευτής εμφανίστηκε ως να εκπροσωπεί ολόκληρη την σοσιαλιστική ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, λέγοντας:

    "Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνούσαμε να αποδεχθούμε μια απόφαση ευνοϊκή για τη "Μακεδονία".

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα υπάρξει υποστήριξη από το ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου η αυτοαποκαλούμενη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" να διατηρήσει αυτό το όνομα, ο κ. Σβόμποντα δήλωσε :

    "Υποστηρίζω τις ιδέες και τις προτάσεις σας, πλην όμως η επίσημη άποψη είναι ότι οι δύο χώρες η Μακεδονία και η Ελλάδα πρέπει καταλήξουν οι ίδιες σε λύση. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, αλλά δεν μπορούμε να στραφούμε εναντίον των αποφάσεων των μελών μας, αν και θα τους ζητήσουμε να πάρουν μια γενναιόδωρη απόφαση για τη Μακεδονία και προς το συμφέρον της Μακεδονίας".

    [18] ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΜΜΕ ΣΤΟΝ Ι. ΞΕΝΑΚΗ

    Μόσχα, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος συνεχίζει να αναφέρεται εκτενώς στο βίο διάσημου Έλληνα συνθέτη και μαθηματικού Ιάννη Ξενάκη με αφορμή το θάνατό του, ενώ υπήρξαν και αναφορές στα τηλεοπτικά δελτία.

    Στο σύνολό τους οι ρωσικές εφημερίδες κάνουν βιογραφικές αναφορές στη συμμετοχή του στην Αντίσταση κατά των Γερμανών και τη μετανάστευση του στη Γαλλία για πολιτικούς λόγους. Σχετικά με το έργο του Ξενάκη σημειώνεται:

    "Εισήγαγε τις μαθηματικές σχέσεις στη μουσική και ότι οι πρωτοπόρες αντιλήψεις του γέννησαν τη νέα μουσική του 20-ου αιώνα.

    Όμως οι περίπλοκοι μαθηματικοί τύπου που μεταμορφώθηκαν σε μουσική από τον Έλληνα συνθέτη δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτοί από το μεγάλο κοινό και σ' αυτό το γεγονός οφείλεται ότι τα έργα του Ξενάκη δεν είναι ευρύτερα γνωστά αν και το όνομά του είναι ξακουστό καθώς βραβεύθηκε πολλές φορές μένοντας πάντα στις πρώτες γραμμές της σύγχρονης μουσικής πρωτοπορίας."

    Ειδικότερα, οι συντάκτες των εφημερίδων IZVESTIA - VEDOMOSTI και ΚOMMERSANT προσθέτουν δικά τους σχόλια και επισημάνσεις.

    -Η εφημερίδα IZVESTIA τονίζει:

    "Η δημιουργία του Ξενάκη δεν εντάσσεται στα πλαίσια μίας εθνικής μουσικής σχολής και παράδοσης, γιατί εκπροσωπούσε το αβανγκάρντ που απαιτεί, αντίθετα από τον κλασικισμό, συγκερασμό πολλών τεχνών και επιστημών."

    -Η εφημερίδα VEDOMOSTI χαρακτηρίζει τον Ξενάκη ως έναν από τους συνθέτες παγκοσμίας σημασίας του 20-ου αιώνα και αναφέρεται στη δραστηριότητά ως αρχιτέκτονα στη Γαλλία επισημαίνοντας τη συμμετοχή του στην Παγκόσμια έκθεση των Βρυξελλών του 1958 και σημειώνει:

    "Ο Ξενάκης κατάφερε να χρησιμοποιήσει τους μαθηματικούς του υπολογισμούς στα μουσικά του έργα.

    Παρά το ότι ο Ξενάκης ήταν αυτοδίδακτος κατάφερε να εγγραφεί στην τάξη του Μεσσιάν, Πολλοί διάσημοι συνθέτες επηρεάστηκαν από τον Ξενάκη. Ο Πολωνός κλασσικός Κ. Πεντερέτσκι εκλαΐκευσε τις ιδέες του Ξενάκη".

    Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη συμβολή του Ξενάκη στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στη σύνθεση μουσικής και στη συμμετοχή του στη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού ψηφιακού συνθεσάιζερ.

    -Η εφημερίδα KOMMERSANT τέλος, γράφει:

    "Παρά το γεγονός ότι ο Ι. Ξενάκης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παρίσι, πήρε μαζί του όλη την Ελλάδα στον παγκόσμιο πολιτισμό της μεταπολεμικής περιόδου.

    Μια Ελλάδα που δεν είναι ανατολίτικο παραδοσιακό περιθώριο της Ευρώπης, αλλά η γη όπου με τον πιο επιτυχημένο και σίγουρο τρόπο γεννιόνται μακροπρόθεσμες στρατηγικές κατανόησης του Παντός. Η γη όπου μετρούν και φιλοσοφούν, κοιτούν τα αστέρια και οικοδομούν ναούς."

    [19] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΔΝΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ΔΝΤ θα επισκεφθεί τη Βοσνία την επόμενη εβδομάδα όπου θα συζητήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας, ανακοίνωσε ο Τζόζεφ Ινγκραμ, επικεφαλής της αποστολής της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Σαράγιεβο.

    Ο κ. Ινγκραμ ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα εξετάσει την λήψη μέτρων για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών πρόνοιας στους πολίτες και θα συζητήσει την οργάνωση συνόδου δωρητριών χωρών για τον Απρίλιο.

    Ο.Κ.

    [20] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Βελιγράδι, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Η εφημερίδα του Βελιγραδίου "ΝΤΑΝΑΣ", δημοσιεύει την ακόλουθη είδηση από το Νόβι Σαντ, με τίτλο "Το μέλλον στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις":

    "Στα τελευταία δυο χρόνια έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό η οικονομική συνεργασία της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Στο μέλλον μεγαλύτερο ρόλο θα έχουν επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, είπε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βοϊβοντίνα Νίκολα Στόισιτς, κατά τη συνάντηση του με τους μελλοντικούς πρέσβεις στην Αθήνα και τη Σόφια Ντούσαν Μπατάκοβιτς και Τσέντομιρ Ραντόϊκοβιτς.

    Τονίσθηκε επίσης το γεγονός ότι η Επιτροπή για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, που έχει έδρα της τη Θεσσαλονίκη, εξασφάλισε το ποσό των 100 εκ. $ για επενδύσεις στη Γιουγκοσλαβία. Παρόλα αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πλήρως όλες οι δυνατότητες για τη περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

    Η πρόοδος στην οικονομική συνεργασία με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα είναι απαραίτητη έτσι ώστε να γίνει εφικτή και η υπογραφή διμερών εμπορικών συμφωνιών."

    [21] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Ελσίνκι, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στη συνεργασία της με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αναφέρεται η Φινλανδική εφημερίδα "HELSINGIN SANOMAT", σε άρθρο της με τίτλο "Η Τουρκία δημιουργεί ακόμη, τα μεγαλύτερα εμπόδια στην συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ", στο οποίο υπογραμμίζονται και τα ακόλουθα:

    "Η αρμόδια επιτροπή της Ε. Ε συνάντησε τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ την Δευτέρα σε μία συγκεχυμένη ατμόσφαιρα. Μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ υπάρχει βαρύ κλίμα, εξαιτίας του νέου αμυντικού πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ, καθώς και της δημιουργίας των στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ για την διαχείριση κρίσεων.

    Αναφέρεται επίσης ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών κατέστη φανερή κατά την διάρκεια της διάσκεψης σχετικά με τα θέματα ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Οι Ευρωπαίοι φοβούνται, ότι το νέο αμυντικό πυραυλικό σύστημα των Αμερικανών, θα οδηγήσει όλο τον κόσμο σε ένα στρατιωτικό ανταγωνισμό, ενώ οι Αμερικανοί από την πλευρά τους φοβούνται ότι, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές στρατιωτικές δυνάμεις προς το ΝΑΤΟ.

    Ωστόσο, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προσπαθούν να βρουν τρόπους συνεργασίας για την διαχείριση κρίσεων.

    Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πραγματοποίηση αυτής της συνεργασίας είναι μέχρι στιγμής η Τουρκία, η οποία δεν έδωσε την περασμένη Δευτέρα κανένα δείγμα αποδοχής του δικαιώματος της ΕΕ να χρησιμοποιεί στο μέλλον τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

    Από την πρώτη στιγμή, η Τουρκία αντιδρά στα σχέδια της ΕΕ για την διαχείριση κρίσεων. Η Τουρκία θα ήθελε να συμμετέχει σε όλα τα θέματα ασφάλειας της Ευρώπης, ενώ η ΕΕ προτιμά, τα περισσότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, να παραμείνουν μεταξύ των κρατών μελών της.

    Η νέα Κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να υποστηρίξει την Τουρκία στο παραπάνω θέμα. ''Ωστόσο, η νέα θέση των ΗΠΑ δεν έχει εκφραστεί ξεκάθαρα ακόμη'' δηλώνουν πηγές της ΕΕ.

    Η Τουρκία ζητάει από την ΕΕ να επιβεβαιώσει γραπτώς, ότι θα δώσει στην Τουρκία την δυνατότητα να συμμετέχει ενεργητικά, για παράδειγμα στις εργασίες των επιτροπών της ΕΕ που έχουν να κάνουν με θέματα πολιτικής και ασφάλειας.

    Για όσο καιρό θα υπάρχει η τουρκική αντίδραση, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει στην πράξη η δημιουργία των ευρωπαϊκών δυνάμεων για την διαχείριση κρίσεων.

    ''Εμείς θέλουμε να βρεθεί η λύση όσο το δυνατόν συντομότερα. Πρέπει όμως να θυμόμαστε, ότι μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί τρόποι συνεργασίας, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να παρεμποδισθούν από την Τουρκία'', δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τ. Ρόμπερσον."

    [22] ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Μήνυμα στην ελλαδική εκκλησία στέλνει το Φανάρι, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο να προσφέρει στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης από 22 έως 24 του μήνα, ενώ θεωρεί ότι η μη ύπαρξη ατζέντας δεν είναι σοβαρός λόγος για να αναβληθεί η συνάντηση των δύο πλευρών.

    Ο Μητροπολίτης Σεβαστίας κ. Δημήτριος, που θεωρείται το δεξί χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη, μιλώντας χθες στην Πρωινή, τόνισε ότι από την πλευρά του Παναγιότατου δεν τίθεται θέμα κι ούτε βλέπουν λόγο αναβολής των συνομιλιών.

    Οι συνομιλίες αυτές αποβλέπουν στην σύσφιξη των σχέσεων και όχι στη δημιουργία επιμέρους προβλημάτων. Κατά διαστήματα βέβαια, κάποια πράγματα, κάποιες δυσερμηνείες συμβαίνουν. Άλλωστε πολλές φορές το λέμε αυτό. Προβλήματα με όλη τη σημασία της λέξεως δεν υπάρχουν, τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος.

    Σχετικά με το αίτημα της Αθήνας, για την αποστολή ατζέντας θεμάτων από το Φανάρι, ο κ. Δημήτριος υπογράμμισε ότι μόλις προχθές, ότι λάβανε την σχετική επιστολή από την Ιερά Σύνοδο της ελλαδικής εκκλησίας. Όπως εξήγησε το Πατριαρχείο θα απαντήσει, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθούν από την πλευρά του Φαναρίου μια σειρά θεμάτων προς συζήτηση.

    Αναφορικά με το θέμα της πρόσκλησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε παρέμβαση του Πατριαρχείου.

    Δ.Ρ.

    [23] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ξενοδοχείο "Καψής" στη Θεσσαλονίκη.

    Χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας στο "Ιπποκράτειο" Δημ. Καραμήτσος, ενώ συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες όπως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σεξολόγος-ψυχίατρος Θάνος Ασκητής, ο παθολόγος-διαβητολόγος και πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρίας Β. Ελλάδος Χ. Μανές, Ζούπας, ο παθολόγος-διαβητολόγος του νοσοκομείου "Υγεία" Χρ. Ζούπας, και η ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Περούτζια Γ. Κάση Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 5μμ.

    Το συνέδριο δεν απευθύνεται μόνο στα μέλη της Ομοσπονδίας, αλλά και σε όλα τα άτομα που πάσχουν ή ενδιαφέρονται για τον σακχαρώδη διαβήτη και φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα ελεύθερου διαλόγου των εμπλεκόμενων φορέων στην ιατρική κοινότητα και την πολιτεία. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, της Διαβητολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας.

    Το Σάββατο στις 7.15μμ θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα "Τι θέλουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη από πολιτεία, ιατρούς, συλλόγους, συνδικαλιστικούς φορείς, με τη συμμετοχή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη και του βουλευτή της ΝΔ Αναστάσιου Σπηλιόπουλου.

    Σημειώνεται ότι σε παγκόσμια κλίμακα τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνούν τα 150 εκ. ενώ στη χώρα μας τα διαγνωσμένα και μόνο άτομα ξεπερνούν τις 700 χιλιάδες.

    [24] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ DPA

    Βερολίνο, 7 Φεβρουαρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 δεν διατρέχουν οργανωτικό κίνδυνο και όλες οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες έξι μήνες πριν από την έναρξη", διαβεβαιώνει η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξή της προς το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

    Η κ.Αγγελοπούλου υπόσχεται μαραθώνιο με ταχύτητα sprint, ενώ το Γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι το 72% των εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμες και περί τα τέλη Ιανουαρίου του 2004 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες, ενώ ένα μήνα αργότερα θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ολυμπιακό χωριό.

    Η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής (ATHOC) είναι πεπεισμένη, επίσης, ότι θα περαιωθούν όλα τα έργα υποδομής που χρειάζεται η ελληνική πρωτεύουσα. "Το υποσχέθηκε η κυβέρνηση και έχω εμπιστοσύνη σ΄ αυτή την υπόσχεση", τόνισε η Πρόεδρος της ATHOC που για χρόνια υπήρξε πολιτικός ηγέτης".

    Σε ερώτηση εάν θα φθάσει η Αθήνα εγκαίρως στους Ολυμπιακούς, η κ. Αγγελοπούλου καθησυχάζει:

    "Βεβαίως. Η επιτροπή συντονισμού της ΔΟΕ αναγνώρισε, κατά την τελευταία της επιθεώρηση του Νοεμβρίου, ότι σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι μας απομένει πολλή δουλειά ακόμη. Έχουμε ένα γενικό σχέδιο που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τις λειτουργίες της ATHOC, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργείων. Η οργανωτική επιτροπή και η κυβέρνηση συνεργάζονται στενά και συνεδριάζουμε τακτικά με τον Πρωθυπουργό συζητώντας όλα τα προβλήματα. Σε περίπτωση που μεταξύ των δύο μερών δεν υπάρχει συμφωνία παρεμβαίνει και αποφασίζει ο Πρωθυπουργός. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα μαραθώνιο που πρέπει να τρέξουμε με ρυθμό sprint.

    -DPA: Για την Ελλάδα και τους Έλληνες λέγεται ότι είναι καλοί σε ατομικό επίπεδο, αλλά είναι ανίκανοι να δουλέψουν συλλογικά.

    -AΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι γεγονός. Προσπαθούμε, όμως, να αποδείξουμε το αντίθετο. Μετά τους Αγώνες, ο κόσμος θα επιβεβαιώσει ότι ως μεγάλοι ατομιστές είμαστε σε θέση να δώσουμε το παράδειγμα της συλλογικής εργασίας.

    -DPA: Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος σ΄ αυτό το επιτελείο; είστε αρχηγός, είστε primus inter paris ή, καλύτερα, ο προπονητής;

    -AΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Γνωρίζω τι υποχρεώσεις και τι δικαιώματα έχω. Έχω την ευθύνη της εφαρμογής του γενικού πλάνου. Είμαι, όμως, πάντοτε διατεθειμένη να συζητήσω όλες τις λεπτομέρειες με τους συνεργάτες μου. Παρακολουθώ συνεχώς όλες τις διευθύνσεις της ATHOC και συζητώ με τους συνεργάτες μου. Κάθε ένας από αυτούς οφείλει να γνωρίζει ότι πρόκειται για μια συλλογική δουλειά και ποιο ρόλο παίζει στο σύστημα γενικά.

    -DPA: Επωφελείσθε των εμπειριών προηγούμενων ολυμπιακών εδρών;

    -ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το πλέον σημαντικό είναι ότι όλοι οι Έλληνες είναι περήφανοι που οι Αγώνες έφθασαν στο λίκνο τους και που μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τον πολιτισμό και ιστορία της χώρας μας. Φυσικά και επωφελούμαστε της εμπειρίας του Σύδνευ. Έχουμε πολλές κοινές ομάδες εργασίας, όπως επίσης έχουμε μια συμφωνία με τους οργανωτές της Βαρκελώνης '92 που μας προσφέρουν το know how των Αγώνων τους. Αυτό συνεπάγεται όλα τα ζητήματα χειρισμού των σταδίων και του ολυμπιακού χωριού μέχρι τα συστήματα συγκοινωνιών και ασφάλειας.

    -DPA: Οι συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό θεωρούνται ως τα σημαντικότερα προβλήματα της Αθήνας. Ήδη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου του 1997, μια διοργάνωση συγκριτικά μικρότερη, πολλά πράγματα δεν λειτούργησαν. Μπορούν να επιλυθούν αυτά;

    -ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όλα θα είναι διαφορετικά απ΄ ότι στο Πρωτάθλημα του 1997. Ο ολυμπιακός δακτύλιος, με πολλαπλές προσβάσεις, θα συμβάλει στη ροή του κυκλοφοριακού. Θα έχουμε, για πρώτη φορά, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου της κυκλοφορίας. Έχουμε ένα νέο μετρό. Είμαι βεβαία ότι, μετά τους Αγώνες, η Αθήνα δεν θα είναι αυτό που ήταν, αλλά μια πολύ διαφορετική πόλη.

    -DPA: Πιστεύετε πραγματικά ότι όλα αυτά θα είναι έτοιμα εγκαίρως;

    -ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η Κυβέρνηση το υποσχέθηκε και την εμπιστεύομαι.

    -DPA: Πώς θα προχωρήσει το πλάνο κατασκευής των ολυμπιακών εγκαταστάσεων;

    -ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το 72% των εγκαταστάσεων ήδη είναι έτοιμες. Οι υπόλοιπες θα είναι έτοιμες τον Ιανουάριο του 2004. Η κατασκευή του ολυμπιακού χωριού άρχισε ήδη και τον Φεβρουάριο του 2004 θα μπορούμε να το επισκεφθούμε.

    -DPA: Πώς αντιμετωπίζει η οικογένειά σας το γεγονός ότι έχετε αφιερωθεί πλήρως στον Αθήνα 2004;

    -ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μου συμπαρίσταται πλήρως. Και γνωρίζει ότι το κάνω για το καλό της χώρας μου".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 7 February 2001 - 19:14:03 UTC