Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΑΡΗ
  • [02] ΑΚΗΣ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • [03] ΠΓΔΜ:ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ'ΟΝΟΜΑ΄ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ
  • [04] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ:ΜΙΑ "ΕΠΩΔΥΝΗ ΣΧΕΣΗ"
  • [05] H AΠΟΓΡΑΦΗ, ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ
  • [06] ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΝΤΙΝΙΔΗΣ
  • [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [08] ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΝΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [09] ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 84 ΕΤΩΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΝΤΙΝΙΔΗΣ
  • [10] M. XΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
  • [11] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΑΡΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [13] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67 - 89
  • [14] Ο ΣΤ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [15] ΣΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΔΙΑΚΟΠΗ
  • [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΔΑΦΝΗ 97 - 69
  • [17] Ο Τ. ΝΕΓΚΡΟΠΟΝΤΕ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [18] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ 79 - 73
  • [20] Η ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [21] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
  • [22] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ Ν.Φ. ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1
  • [23] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [24] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: "ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΜΙΝΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ"

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (10:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κακοποιού Κωνσταντίνου Πάσαρη ο οποίος κατά την απόδραση του από το Γενικό Κρατικό την Παρασκευή δολοφόνησε τους δύο αστυνομικούς οι οποίοι τον συνόδευαν. Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο ειδικός φρουρός του υπ.Δικαιοσύνης, Ανδρέας Φυσέκης τον οποίο επίσης πυροβόλησε ο Πάσαρης.

    Ερευνες διεξάγονται και για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διατάχθηκε η μεταγωγή του στο νοσοκομείο, με χαλαρά μέτρα ασφαλείας. Ηδη σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, ενώ ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από το υπουργείο δικαιοσύνης και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο πρόεδρος, τα μέλη του συμβουλίου και ο γιατρός των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς και ο αστυνομικός διευθυντής του τμήματος μεταγωγών.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός "Σκάϊ", αργά χθες το βράδυ υπήρξε κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών στη Θεσσαλονίκη μετά από πληροφορία ότι σε αμαξοστοιχία Ιντερσίτι από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη επέβαινε ο Πάσαρης. Ανδρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης ερεύνησαν το τρένο χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επιβάτες της αμαξοστοιχίας δήλωσαν πως είδαν ένα άτομο να πηδά από το τρένο.

    Σήμερα η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τους αστυνομικούς που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος.

    [02] ΑΚΗΣ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (14:25 UTC+2)

    "Όποιος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αμυντικές επενδύσεις, να ΄ρθει να μου το πει ευθέως. Οχι να κάνει κριτική κάτω από το τραπέζι", δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφημερίδα "Μακεδονία".

    "Προτείνω διάλογο και ο διάλογος πρέπει να ανοίξει. Δεν κάνω διακρίσεις. Μιλάμε εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ με τα υπαρκτά κόμματα και σχηματισμούς και με όσους θέλουν να γίνει ο διάλογος. Καμιά πρωτοβουλία δεν πρόκειται να πάρω και σε κανένα επίπεδο δεν πρόκειται να κινηθώ ξεχωριστά. Στο κόμμα και μέσα στα όργανα θέτω την ανάγκη να κινηθεί συλλογικά το ΠΑΣΟΚ", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι εντός του Φεβρουαρίου κατατίθεται το νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες οπλίτες στη Βουλή και διέψευσε κατηγορηματικά ότι το σχέδιο για τη μείωση της θητείας αναβάλλεται. Υπογράμμισε ότι διασφαλίζεται η πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών και πως εντός του έτους το υπουργείο θα προχωρήσει σε μείωση της θητείας. Περιέγραψε τις σημαντικότερες αλλαγές στο στρατό σημειώνοντας ότι αλλάζει η βάση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα γίνεται ευρεία χρήση της νέας τεχνολογίας.

    Αναφερόμενος στην εκπαίδευση των στελεχών θεώρησε αναγκαίο να αποκτήσουν οι σχολές Δοκίμων, Ικάρων και Ευελπίδων πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση. "Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε έτοιμο σχέδιο νόμου για την λειτουργία Στρατιωτικού Πανεπιστημίου. Οι σχολές Ικάρων, Ευελπίδων και Δοκίμων θα συνδέονται με πανεπιστημιακό ίδρυμα των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτοτελές, το οποίο θα παρέχει στις στρατιωτικές σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου μόρφωση", εξήγησε ο κ. Τσοχατζόπουλος δίνοντας λεπτομέρειες και για το μεταβατικό στάδιο.

    Αναφέρθηκε στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, χαρακτηρίζοντας τη νέα δόμη "απαραίτητη για να κρατήσουμε τις ισορροπίες, τώρα που οριστικά η ναυτική βάση της Τουρκίας εγκαθίσταται στη Σμύρνη, βγαίνει δηλαδή στο Αιγαίο για πρώτη φορά". Μιλώντας για τα οικονομικά των προγραμμάτων μίλησε για ετήσιο κόστος του προϋπολογισμού με 800 δις έως 1 τρις δραχμές, ενώ το πάγιο κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει σταθερό τα τελευταία πέντε χρόνια. Το συνολικό κόστος (εξοπλισμοί και λειτουργικά έξοδα) κυμαίνεται σε ένα ποσοστό του ΑΕΠ 3,8% - 4%, που "είναι 2,5 φορές πίσω από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, αλλά δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γιατί έχουμε το πρόβλημα με την Τουρκία", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Και χαρακτήρισε ανιστόρητη την κριτική όσων ζητούν περικοπή δαπανών από την Άμυνα. "Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν η Ελλάδα σήμερα μπορεί και κρατάει μια καθοριστική θέση στα Βαλκάνια είναι για δύο λόγους: πρώτον, γιατί είναι ένα ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και δύτερον, γιατί λόγω της στρατιωτικής της ισχύος μπορεί και έχει ένα ρόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή".

    "Ο νεοφιλελευθερισμός και η αγορά που ήταν κυρίαρχες πολιτικές του παρελθόντος έχουν καταρρεύσει. Οδήγησαν σε αδιέξοδα και ανεργία", σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ερωτηθείς εάν θεωρεί αναγκαίο να συζητήσει το ΠΑΣΟΚ και για συνεργασίες με άλλα κόμματα δήλωσε ότι προτείνει διάλογο. "Ο διάλογος πρέπει να ανοίξει. Εμείς τον ξεκινήσαμε στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις εσωτερικές μας διαδικασίες. Διότι πλέον δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο και να αντιμαχούμε στη Βουλή περί διαπλοκών και περί σχημάτων και φανταστικών σεναρίων και να μην έχουμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα", απάντησε.

    Στην ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να συγκροτηθεί ένας δεύτερος πόλος υπό του Α. Τσοχατζόπουλου ή άλλου ηγετικού στελέχους στο ΠΑΣΟΚ που θα επιδιώξει αλλαγή στην προεδρία, απάντησε ότι "δεν μπορούμε να συζητάμε σήμερα -και είναι αδιανόητο για μένα, για τις ανάγκες της χώρας- τι συμφέρει ή τι μπορεί να γίνει σε εσωκομματικό επίπεδο σε κάθε κόμμα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα".

    Ερωτηθείς εάν η σημερινή ηγεσία εξασφαλίζει το άνοιγμα του διαλόγου επί της ουσίας της πολιτικής εκτίμησε ότι "αυτό είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ να το κρίνει". Αναφερόμενος στην οικονομία και τους φορείς της αγοράς σημείωσε: "Περιμένουμε από τα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα να ξυπνήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και η αγορά να στήσει υποδομές εκπαίδευσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης των ανθρώπων. Δε μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Βγαίνουν οι κ.κ. του ΣΕΒ και λένε δώστε μας το ένα και δώστε μας το άλλο, μειώστε τη φορολογία. Να κινηθούν και να δουλέψουν και οι ίδιοι, να κάνουν κάτι επιτέλους και να μην κάθονται σαν παθητικοί δέκτες να περιμένουν ότι κάπως θα βελτιωθούν οι όροι που θα θέσει το κράτος, διότι το κράτος νομίζω ότι πρέπει να είναι σκληρό".

    [03] ΠΓΔΜ:ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ'ΟΝΟΜΑ΄ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ

    Σκόπια, 18 Φεβρουαρίου 2001 (10:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Η προβολή στην κοινή γνώμη των διαφόρων σεναρίων περί συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ σχετικά με την αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων έχει δημιουργήσει κλίμα αντιδράσεων στα ΜΜΕ και τη λαϊκή βάση, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στα διάφορα εθνικιστικά στοιχεία να επιχειρήσουν την καλλιέργεια ενός ανθελληνικού κλίματος στη γειτονική χώρα.

    Σφυγμομετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν για να εκτιμηθεί η λαϊκή αντίδραση και πρόκειται να δουν προσεχώς το φως της δημοσιότητας, εκτιμούν ότι η λαϊκή πλειοψηφία είναι αντίθετη με την αλλαγή της ονομασίας. Υπάρχει επίσης κινητοποίηση σε κύκλους των γραμμάτων και των ΜΜΕ, για μία δυναμική και άμεση αντίδραση σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, θεωρώντας ότι γίνεται "ξεπούλημα στην Ελλάδα", που θα είναι και η μοναδική ωφελημένη από την επίλυση του προβλήματος.

    Καλά πληροφορημένες δημοσιογραφικές πηγές, προειδοποιούν ότι πιθανό να υπάρξει κάποια έντονη αντίδραση διαμαρτυρίας, πριν ή μετά τη Διαβαλκανική Διάσκεψη. Οι ίδιες πηγές, διαβλέπουν έντονες βίαιες λαϊκές διαδηλώσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας.

    Σε ακραία εθνικιστικά στοιχεία, αποδίδουν οι αρχές της ΠΓΔΜ τη θραύση, από αγνώστους, στις 14 Φεβρουαρίου, με πέτρες, των υαλοπινάκων του Ελληνικού Γραφείου Τύπου Σκοπίων, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της "Μακεδονίας". Σημειώνεται ότι το Γραφείο έχει δεχθεί και στο παρελθόν επιθέσεις (καύση σημαίας, αρπαγή σημαίας και θραύση υαλοπινάκων), από τα ίδια ακραία εθνικιστικά στοιχεία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι φανατικά ταγμένη υπέρ της μεγαλύτερης προσέγγισης με την Ελλάδα.

    [04] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ:ΜΙΑ "ΕΠΩΔΥΝΗ ΣΧΕΣΗ"

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2001 (13:22 UTC+2)

    Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το παρόν της Ελλάδας στο πεδίο των νέων τεχνολογιών και της κοινωνίας της πληροφορίας. Τα στοιχεία της έκθεσης για την "Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή" της Κομισιόν - με εξαίρεση δύο ελληνικών περιφερειών, της Κρήτης και της Κεντρικής Μακεδονίας - "αποκαλύπτουν" ότι αυξάνεται συνεχώς το τεχνολογικό χάσμα της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης - που δημοσιεύονται στο οικονομικό ένθετο της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", ο Ελληνας πολίτης αναγκάζεται να δίνει σε ιδιώτες τα τριπλάσια χρήματα εν συγκρίσει με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες για να "μάθει" τις νέες τεχνολογίες.

    Αλλά και από τα χρήματα που δόθηκαν για νέες τεχνολογίες και καινοτομία, το ήμισυ κατέληξε στην Αττική με αρνητικές συνέπειες. Η πρώτη αφορά στην αποδυνάμωση των υπόλοιπων ελληνικών περιφερειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι εννιά ελληνικές περιφέρειες περιλαμβάνονται στη "μαύρη λίστα" των 15 συνολικά ευρωπαϊκών περιφερειών που απέτυχαν πλήρως στην αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα αντί να συγκλίνουν, να αποκλίνουν από τον μέσο κοινοτικό όρο.

    Δεύτερον, η Αττική είναι μια από τις δύο περιφέρειες της Ε.Ε που απέτυχαν πλήρως να χρησιμοποιήσουν σωστά τους κοινοτικούς πόρους, ώστε οι εταιρίες να ενσωματώσουν καινοτόμες δράσεις και νέες τεχνολογίες.

    Τέλος, η έκθεση αναφέρεται στους σημαντικούς πόρους που θα λάβει η Ελλάδα έως το 2006, οι οποίοι αναλαμβάνουν πλέον το "βάρος" να κάνουν πράξη το "ποιοτικό άλμα" που χρειάζεται η Ελλάδα. Οπως επισημαίνεται, η Ελλάδα πρέπει να δώσει εφεξής πολύ περισσότερα χρήματα στον τομέα αυτό.

    [05] H AΠΟΓΡΑΦΗ, ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Στα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας αναφέρθηκε ο γενικός πρόεδρος της Ομόνοιας Βαγγέλης Ντούλες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο συνάντησης του με Βορειοηπειρώτες της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Ντούλες επισήμανε στόχος της ελληνικής μειονότητας είναι να περιληφθεί λήμμα για την εθνική καταγωγή και το θρήσκευμα στην απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία που θα γίνει τον Απρίλιο. Όπως ανέφερε, είναι η πρώτη ευκαιρία για δίκαιη και αντικειμενική απογραφή από τη γέννηση του αλβανικού κράτους και δημιουργεί τις συνθήκες για την αποκατάσταση των βίαια εξαλβανιμένων πολιτών της μειονότητας. Η Ομόνοια εξετάζει το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στην απογραφή εφόσον δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της.

    Πρόσθεσε, δε, ότι οι αλβανικές αρχές δεν έχουν θετική διάθεση απέναντι σε αυτό το αίτημα, παρόλο που η Αλβανία πίεσε το 1994 την ΠΓΔΜ για να εντάξει το λήμμα εθνικής καταγωγής στην απογραφή.

    Ο κ.. Ντούλες σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια των Βορειοηπειρωτών να συμπεριληφθούν η εθνική καταγωγή και το θρήσκευμα στην απογραφή, ενώ ανέφερε ότι οποιαδήποτε πίεση, είτε από την Ελλάδα είτε από διεθνείς οργανισμούς θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια η αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλοιώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, προσθέτοντας ότι πάνω από 75 χιλιάδες στρέμματα έχουν αφαιρεθεί από ελληνικής καταγωγής πολίτες και από ελληνικές κοινότητες και έχουν αποδοθεί με παράνομες αποφάσεις σε αλλόθρησκους.

    Ο κ. Ντούλες χαρακτήρισε κρίσιμες τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Τόνισε ότι λύθηκαν τα εσωτερικά προβλήματα μεταξύ της Ομόνοιας και της Ενωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας με στόχο εκπροσωπηθεί το ελληνικό στοιχείο στο κοινοβούλιο. Στόχος είναι να εκλέξει η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 5 βουλευτές, αριθμός απαραίτητος για να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα.

    Tέλος, εκτίμησε ότι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας έχουν αναβαθμιστεί μετά τις δημοτικές εκλογές, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των μειονοτικών οργανώσεων.

    [06] ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΝΤΙΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Γεννήθηκε το 1917. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο "Αγλαϊας Σχοινά" και από τη Δημόσια Εμπορική Σχολή Θεσσαλονίκης. Κατατάχθηκε στρατιώτης το 1938 και φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Καβάλας. Ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού μετείχε σε όλες τις μάχες του 25ου Συντάγματος Πεζικού στο Μαλι Σπαταριτ στην Αλβανία. Προήχθη σε Έφεδρο Υπολοχαγό Πεζικού και αποστρατεύτηκε τον Μάιο του 1941. Κατά τη διάρκεια της κατοχής υπηρέτησε στο Εθνικό Κομιτάτο στην Αθήνα (1941-1944) και συνεργάστηκε με την αντιστασιακή ομάδα "Όμηρος", με τους τότε συνταγματάρχες Σ. Κιτριλάκη και Κ. Δόβα.

    Τον Νοέμβριο του 1944 κατατάχτηκε εθελοντικά στο στρατό και υπηρέτησε κατά τα Δεκεμβριανά ως υπασπιστής του τότε Συνταγματάρχη Σ. Κιτριλάκη στο Α2 του Γ.Ε.Σ. Το 1945, μετά από αίτησή του, μετατέθηκε στο Α2 γραφείο του Γ΄ Σ.Σ. και το Φθινόπωρο του 1946 ανέλαβε την οργάνωση και διοίκηση του Προκεχωρημένου Κέντρου Πληροφοριών Έβρου. Με έδρα την πόλη του Σουφλίου και με έξι στρατιώτες ασυρματιστές συγκρότησε τη δύναμη του Π.Κ.Π.Ε. επιστρατεύοντας 72 παραδοθέντες άνδρες του τότε "Δημοκρατικού Στρατού".

    Με οργανωμένα τμήματα, εξοπλισμένα με ασυρμάτους, στις πόλεις Ορμένιο, Δίκαια, Πύθιο και σε περιοχές του όρους Μουκατέ το Π.Κ.Π.Ε. κατόρθωσε να ενημερώνει έγκαιρα τόσο τα γραφεία πληροφοριών του Σώματος Στρατού όσο και του Γ.Ε.Σ. για τις κινήσεις του αντιπάλου. Όπου υπήρχε η δυνατότητα το Π.Κ.Π.Ε. παρείχε την ένοπλη βοήθειά του με τους άνδρες του στις πόλεις και τα χωριά που επρόκειτο να υποστούν επίθεση.

    Προήχθη επ' ανδραγαθία στη μάχη της Δαδιάς στο βαθμό του Λοχαγού και τον Μάιο του 1950 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Εφέδρου Ταγματάρχου Πεζικού.

    Τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος, τρεις πολεμικούς Σταυρούς Γ΄ Τάξεως, μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων και μετάλλιο Αλβανικού Έπους. Τιμήθηκε με τον μεγαλόσταυρο "De l' ordre du merite" της Δημοκρατίας της Σενεγάλης και με τον τίτλο του "Grand Ufficiale" της Ιταλικής Δημοκρατίας.

    Το 1950 ο Νίκος Ζαρντινίδης έγινε μέλος του Λαϊκού Κόμματος. Πολιτεύτηκε το 1952. Του προτάθηκε από τον τότε αντιστράτηγο Παπάγο να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο του Ελληνικού Συναγερμού, αλλά αφού τον ευχαρίστησε δεν αποδέχτηκε την τιμή αυτή, διότι δεν ήθελε να αποχωριστεί και να πικράνει τον τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Κωνσταντίνο Τσαλδάρη.

    Το 1995 με προτροπή του τότε αρχηγού της ΕΡΕ Κωνσταντίνου Καραμανλή μετείχε στις εκλογές και εξελέγη α' επιλαχών, χάνοντας την έδρα με διαφορά ενός σταυρού από τον τότε εκλεγέντα βουλευτή Παναγιώτη Βουδούρη. Την ίδια χρονιά ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Λιμένος Θεσσαλονίκης και ως επιλαχών βουλευτής μετείχε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά το θάνατο του Πέτρου Λεβαντή.

    Επανεξελέγη βουλευτής το 1958 και το 1961. Το 1959 διετέλεσε αρχηγός της Κυβερνητικής Αποστολής στην Άπω Ανατολή. Εν συνεχεία διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Συνδέσεως της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ. Στη διάρκεια της δικτατορίας παρέμεινε πιστός στον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον οποίο είχε συχνές επαφές στο εξωτερικό. Η συνομιλία του με τον Γ. Παπαδόπουλο τον Αύγουστο του 1971 του έδωσε την ευκαιρία να διακηρύξει και δημόσια οι δηλώσεις του δημοσιεύτηκαν σε μερίδα του ελληνικού και ξένου Τύπου ότι μοναδική λύση του πολιτικού προβλήματος είναι η επάνοδος του κ. Καραμανλή.

    Το 1974 αμέσως μετά την επάνοδο από το εξωτερικό του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε την προεδρία της 39ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Επανεξελέγη βουλευτής και διετέλεσε υπουργός Δημοσίων Έργων από τον Νοέμβριο του 1977 μέχρι τον Μάιο του 1980. Τον Μάιο του 1980 με πρωθυπουργό τον Γ. Ράλλη διετέλεσε ευρωβουλευτής μέχρι τον Οκτώβριο του 1981. Έκτοτε έπαυσε να πολιτεύεται και ασχολείται με τα κοινά.

    Από το 1950 ήταν αντιπρόσωπος της βιομηχανίας "ΙΖΟΛΑ" στη Βόρεια Ελλάδα. Εν συνεχεία, από το 1953 μέχρι το 1983 ήταν ο αποκλειστικός εισαγωγέας αυτοκινήτων FIAT στη Βόρεια Ελλάδα. Από το 1964 μέχρι σήμερα ήταν εισαγωγέας των ορυκτελαίων FIAT LUBRIFICANTI. Aπό το 1985 μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόσωπος της Magneti Marelli Rete S.p.A. (δώδεκα εργοστάσια του Group της Marelli παραγωγής συσσωρευτών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ανταλλακτικών).

    Ηταν πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου "Ηρακλής" επί σειρά ετών και επανειλημμένα πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Από το 1928 ήταν μέλος της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης και της ομάδας μπάσκετ της οργάνωσης αυτής. Ήταν πρωταθλητής Ελλάδος στην κωπηλασία από το 1937 μέχρι το 1946. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1991, με αφορμή τις προκλήσεις των Σκοπίων, πρωτοστάτησε μαζί με άλλους διακεκριμένους Θεσσαλονικείς στην ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής Δράσης στα εθνικά θέματα. Έτσι ιδρύθηκε και η άτυπη και υπερκομματική Μακεδονική Επιτροπή.

    Ηταν παντρεμένος με την Αναστασία Κονιόρδου και είχε δύο παιδιά.

    [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Πολύγυρος, 18 Φεβρουαρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου έγινε σήμερα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κασσανδρείας Νικοδήμου. Η τελετή ενθρόνισης έγινε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

    Οι κάτοικοι του Πολυγύρου υποδέχτηκαν με ροδοπέταλα τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο έργο του. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο δρόμος της αρχιερατικής διακονίας δεν είναι ανθόσπαρτος αλλά έχει εμπόδια και πολλά αγκάθια και τον παρότρυνε να μην αποθαρρυνθεί από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

    Ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από ιεράρχες και εκπροσώπους των τοπικών αρχών γευμάτισε σε εστιατόριο της περιοχής και στη συνέχεια αποχώρησε.

    [08] ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΝΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Τελ Αβίβ, 18 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Στο στόχαστρο δριμείας κριτικής για την απόφασή του να μετάσχει στην κυβέρνηση ενότητας του Αριέλ Σαρόν αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αμυνας, βρέθηκε ο Εχούντ Μπαράκ από μέλη του Εργατικού Κόμματος.

    «Στα μάτια των περισσότερων από εμάς, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας αποτελεί κίβδηλη υπόθεση, αφού δεν συνεισφέρει ουσιαστικά στη διπλωματική διαδικασία (ειρήνευσης) και το Εργατικό Κόμμα δεν πρέπει να μετάσχει σε αυτή», τόνισε ο Γιοσί Μπεϊλίν, βουλευτής των Εργατικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού.

    Ο Μπεϊλίν είναι ο τελευταίος μιας σειράς βουλευτών του Εργατικού Κόμματος που έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη συμμετοχή του Εχούντ Μπαράκ, αλλά και του Σιμόν Περές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Σ.Π.

    [09] ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 84 ΕΤΩΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΝΤΙΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Υπέκυψε σήμερα, σε ηλικία 84 χρόνων, μετά από βαρύ εγκεφαλικό, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ζαρντινίδης. Ο εκλιπών ήταν στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Διακρίθηκε για την προσφορά του στην πολιτική ζωή αλλά ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο των σεισμών του 1978 οπότε ήταν υπουργός Δημόσιων Εργων.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την ερχόμενη Τρίτη στις 4 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

    [10] M. XΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Μέρα πένθους και τιμής χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος παρέστη το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε για όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του εγκλήματος. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο Παρεκκλήσι της Σχολής Αξιωματικών της Αστυνομίας στην Αθήνα, με πρωτοβουλία των αστυνομικών οργανώσεων.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν της δολοφονίας των δύο αστυνομικών κατά την απόδραση του κακοποιού Κωνσταντίνου Πάσαρη από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο την Παρασκευή. Σημείωσε ότι χάθηκαν δύο παλικάρια και τόνισε πως είναι πολλοί εκείνοι που χάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες εν ώρα καθήκοντος.

    "Η αστυνομία είναι σε διάταξη μάχης απέναντι στους κακοποιούς καθημερινά. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες και πρέπει να περιβάλλουν με αγάπη και υποστήριξη τους αστυνομικούς" είπε ο υπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη να τονωθούν οι σχέσεις αστυνομίας πολίτη γιατί, όπως πρόσθεσε, "μόνο με την υποστήριξη και τη συμμετοχή των πολιτών μπορούμε να έχουμε καλύτερη ασφάλεια στη χώρα μας".

    [11] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΑΡΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Μπάνια Λούκα, 18 Φεβρουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Ο σερβοβόσνιος πρόεδρος, Μίρκο Σάροβιτς, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης σε σερβικό λεωφορείο, στο Κοσσυφοπέδιο.

    «Ο λαός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική επίθεση» με τον πιο απόλυτο τρόπο, σημειώνει σε τηλεγράφημά του προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζίζιτς.

    Ο σερβοβόσνιος πρόεδρος απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Νότια Σερβία.

    Σ.Π.

    [12] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ντούσαν Ιβκοβιτς

    Το Περιστέρι και ο Ολυμπιακός συνεχίζουν να συγκατοικούν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα καθώς επικράτησαν επί των αντιπάλων τους (Δάφνη και Μαρούσι αντίστοιχα) στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός ακολουθούν ισόβαθμοι στην 3η και 4η θέση της βαθμολογίας, ενώ λίγο πιο πίσω είναι ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 15ης αγωνιστικής του μπάσκετ έχει ως εξής:

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (15η αγωνιστική)

    1.Περιστέρι 29

    2.Ολυμπιακός 29

    3.ΑΕΚ 27

    4.Παναθηναϊκός 27

    5.Πανιώνιος 25

    6.Ηρακλής 24

    7.ΠΑΟΚ 22

    8.Μαρούσι 22

    9.Νήαρ Ηστ 19

    10.Ηράκλειο 19

    11.Αρης 19

    12.Δάφνη 19

    13.Μίλων 18

    14.Μακεδονικός 16

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (16η)

    ΠΑΟΚ - Αρης

    Δάφνη - Ηράκλειο

    Μαρούσι - Περιστέρι

    Μακεδονικός - Ολυμπιακός

    Νήαρ Ηστ - Μίλωνας

    Ηρακλής - ΑΕΚ

    Παναθηναϊκός - Πανιώνιος

    [13] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67 - 89

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός έσπασε την εις βάρος του παράδοση και νίκησε μετά από τέσσερα χρόνια στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης τον Αρη με σκορ 89 - 67, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ετσι, οι πράσινοι βρίσκονται στην 3η θέση της βαθμολογίας ισόβαθμοι με την ΑΕΚ.

    Το παιχνίδι στα πρώτα του λεπτά ήταν ντέρμπι και ο Αρης παρά τα δεκάδες προβλήματα κατάφερε να βρίσκεται κοντά στο σκορ με τον Παναθηναϊκό ή να προηγείται με ένα καλάθι. Ωστόσο λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήραν τη διαφορά και οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 41 - 37.

    Στην επανάληψη, η απόδοση των κιτρίνων έπεσε κατακόρυφα ενώ αντίθετα ο Παναθηναϊκός πήρε μια διαφορά 15 πόντων. Ο Αρης προσπάθησε να απαντήσει, μείωσε στους εφτά, όμως η ομάδα του Στιβ Γιατζόγλου δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο στη συνέχεια του παιχνιδιού.

    Κορυφαίος από τον Παναθηναϊκό ήταν ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα με 23 πόντους, ενώ από τον Αρη ξεχώρισε ο Τζέιμς Φόρεστ.

    [14] Ο ΣΤ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ο Στάθης Παντελίδης είναι ο νέος γραμματέας της Ν.Ε. Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. Στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές που έγιναν στο συνεδριακό κέντρο "Ι Βελλίδης" της ΔΕΘ ο κ. Παντελίδης πήρε 1.102 ψήφους ενώ ο άλλος υποψήφιος Γιάννης Δήμου, πήρε 832.

    [15] ΣΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Σε βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Εύοσμο οφείλεται τελικά η νέα διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε στις 4 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και ταλαιπώρησε για μία ακόμη φορά τους Θεσσαλονικείς. Η βλάβη ευτυχώς αποκαταστάθηκε εύκολα και η ηλεκτροδότηση επανήλθε μέσα σε είκοσι περίπου λεπτά.

    Λόγω της διακοπής ρεύματος οι φωτεινοί σηματοδότες σταμάτησαν να λειτουργούν ενώ δεκάδες άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα σε ασανσέρ.

    [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΔΑΦΝΗ 97 - 69

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Το Περιστέρι δεν υποτίμησε τη Δάφνη και έφτασε εύκολα στην κατάκτηση του ροζ φύλλου. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη επικράτησαν με σκορ 97 - 69, στην 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, και παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μαζί με τον Ολυμπιακό.

    Το Περιστέρι συνεχίζει τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και συνεχίζει να φιγουράρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Στο σημερινό παιχνίδι με τη Δάφνη οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά τον αγώνα και κατάφεραν στο ημίχρονο να προηγηθούν με 23 πόντους διαφορά (54 - 31).

    Παρά το προβάδισμα του πρώτου ημιχρόνου το Περιστέρι συνέχισε και στο δεύτερο 20λεπτο την καλή του εμφάνιση. Ανέβαζε την απόδοση του και κατάφερε στο τέλος να φτάσει άνετα στη νίκη.

    [17] Ο Τ. ΝΕΓΚΡΟΠΟΝΤΕ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Oυάσιγκτον, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Ο Τζών Νεγκροπόντε, που είχε διατελέσει αμερικανός πρέσβης στην Ονδούρα, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες και είχε συνταξιοδοτηθεί από το Στέητ Ντηπάρτμεντ το 1997, είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για τη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, σύμφωνα με άρθρο της Κάρεν Ντε Γιάνγκ που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα "Washington Post". Η Ντε Γιάνγκ, η οποία επικαλείται διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ, σημειώνει ότι ο κ. Νεγκροπόντε έχει διατελέσει αναπληρωτής του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, όταν ο τελευταίος ήταν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επί προεδρίας Ρήγκαν.

    Άλλοι υποψήφιοι για την ίδια θέση, με λιγότερες όμως πιθανότητες, είναι ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών κ. Μπόλτον, ο πρώην αμερικανός πρέσβης στη Μεγάλη Βρετανία, κ. Σέιτζ, και η σύζυγος του πρώην Γερουσιαστή Ντόουλ, Ελίζαμπεθ, που ήταν υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Νεκγροπόντε θεωρείτο ως πιθανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα το 1997, πριν από το διορισμό του κ. Μπερνς.

    [18] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Το μήνυμα ότι ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της ισραηλινής κατοχής έδωσε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Αμπντάλα Αμπντάλα, από το βήμα των ομιλητών της ημερίδας με θέμα «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή», που διοργάνωσε η παλαιστινιακή παροικία Θεσσαλονίκης, σήμερα το πρωί, στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

    Ο κ. Αμπντάλα μαζί με τον Γιώργο Κίρκο, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της ελληνο-αραβικής ομάδας φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και τον Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγο-λέκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και παρατηρητή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ήταν οι τρεις κύριοι ομιλητές της σημερινής συζήτησης, τον συντονισμό της οποίας είχε ο δημοσιογράφος της ΕΤ3, Παντελής Σαββίδης.

    Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Μαμέλης, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός, η βουλευτής του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης και η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κ. Καβάκα, ενώ το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, μέλη της παλαιστινιακής παροικίας Θεσσαλονίκης, παλαιστίνιοι φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της πόλης και απλοί πολίτες.

    «Αυτή τη στιγμή ένα παλαιστινιακό σπίτι κατεδαφίζεται, ένα μικρό παιδί τραυματίζεται και ένα σχολείο κλείνει». Με αυτή την εικόνα από τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη ξεκίνησε ο παλαιστίνιος πρέσβης την ομιλία του, σκιαγραφώντας με τα πιο μελανά χρώματα τα όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες- από την αρχή της "Ιντιφάντα του al Aqsa έως σήμερα- στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη.

    Μιλώντας με φόντο ένα πανό που έφερε το σύνθημα «Ειρήνη σημαίνει δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και την επιστροφή όλων των προσφύγων», ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος δια της διπλωματικής οδού, επιχειρώντας παράλληλα μια διαδρομή στα τελευταία χρόνια της ισραηλινής πολιτικής, από τον Γιτζχάκ Ραμπίν, που άνοιξε τον δρόμο για την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, έως τον κύριο υπαίτιο των σφαγών στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, Σάμπρα και Σατίλα, το 1982, Αριέλ Σαρόν.

    Ο παλαιστίνιος πρέσβης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την άνοδο του Αριέλ Σαρόν στην εξουσία και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ στην ειρηνευτική διαδικασία, ενώ αναφερόμενος στους προχθεσινούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ από αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη διατύπωσε την εκτίμηση ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια να αποτραβηχτεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης από τα όσα διαδραματίζονται στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και να μπορέσει ο Σαρόν να ολοκληρώσει ανενόχλητος τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του κ. Καρακωστάνογλου με αντικείμενο Το Παλαιστινιακό Πρόβλημα και την Επιλεκτική Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Ο διεθνολόγος- λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και παρατηρητής του ΟΑΣΕ μίλησε για επιλεκτική- κατά τα εκάστοτε οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα των υπερδυνάμεων- παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στις διάφορες εστίες κρίσεων του πλανήτη, φέρνοντας ως παράδειγμα από τη μια πλευρά τις επιχειρήσεις στο Κόσοβο και το Κουβέιτ και από την άλλη την αδράνεια στο θέμα της Κύπρου και το Παλαιστινιακό Ζήτημα.

    Για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρξει αποδοχή της στρατηγικής σημασίας αρχής για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η υλοποίηση αυτού του στόχου απαιτεί μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Καρακωστάνογλου, σταδιακή και σύντομη ολοκλήρωση της αυτονομίας των παλαιστινιακών εδαφών, σταδιακή αναβάθμιση της αυτονομίας σε πλήρη ανεξαρτησία, παύση του ισραηλινού εποικισμού, διεθνής πολιτική και στρατιωτική παρουσία του ΟΗΕ στην μεταπολιτευτική μετάβαση, παύση της ένοπλης βίας από το Ισραήλ και απομόνωση των ακραίων στοιχείων από τους Αραβες και σεβασμός στις ρυθμίσεις του διεθνούς δικαίου.

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κίρκος ζήτησε ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή της Ευρώπης στην ευρω-μεσογειακή συνεργασία εξαντλείται περισσότερο στον οικονομικό τομέα, ενώ θα έπρεπε, όπως είπε, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πολιτική διάσταση του θέματος.

    Τόνισε την ανάγκη συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας με βάση την αρχή «γη για ειρήνη», προειδοποιώντας ότι καμιά εξέλιξη στο εσωτερικό του Ισραήλ δεν πρέπει να επηρεάσει τις διαδικασίες για την κατοχύρωση των παλαιστινιακών περιοχών.Απαιτείται μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, μια λύση που θα εξασφαλίζει ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία και αξιοπρέπεια για όλους και παράλληλα ένα βιώσιμο και γεωγραφικά συνεχές παλαιστινιακό κράτος, με επιστροφή των προσφύγων, κατέληξε.

    Σ.Π.

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ 79 - 73

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός διατηρήθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μαζί με το Περιστέρι, αφού νίκησε σήμερα στη Γλυφάδα το Μαρούσι με σκορ 79 - 73, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Οι ερυθρόλευκοι πάτησαν ...γκάζι στο πρώτο ημίχρονο και πήραν σχετικά άνετα μια σεβαστή διαφορά από τον αντίπαλο τους. Μάλιστα οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με σκορ 47 - 28. Ωστόσο στη συνέχεια του παιχνιδιού προτίμησαν να κάνουν συντήρηση δυνάμεων και το Μαρούσι εκμεταλλευόμενο το γεγονός αυτό ροκάνισε το προβάδισμα των γηπεδούχων.

    Μάλιστα προς το τέλος του αγώνα οι ερυθρόλευκοι αγχώθηκαν καθώς το Μαρούσι πλησίασε σχεδόν σε απόσταση αναπνοής. Κορυφαίος από τον Ολυμπιακό ήταν ο Μίλαν Τόμιτς.

    [20] Η ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Oυάσιγκτον, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Η δήλωση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ότι οι νέοι βομβαρδισμοί κατά του Ιράκ ήταν μια επιχείρηση ρουτίνας, κυριαρχεί στα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.

    Τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η πρώτη επίθεση αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών στα περίχωρα της Βαγδάτης από το 1998 αποτελεί συνέχεια της αμερικανικής πολιτικής για την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων στις δύο απαγορευμένες ζώνες.

    Σημειώνουν ακόμη ότι σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο οι επιθέσεις κατά πέντε στόχων ραντάρ και κέντρων επικοινωνιών συντελέστηκε με ακρίβεια από 24 αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ιράκ από βάσεις στο Κουβέιτ και από αεροπλανοφόρα στον Περσικό Κόλπο. Αναφέρουν τέλος ότι δεν υπήρξαν θύματα και σημειώνουν πως το Πεντάγωνο διέψευσε τους ιρακινούς ισχυρισμούς για δύο νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών.

    [21] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

    Στοκχόλμη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα επισκεφθεί τη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου της ΕΕ, τον Μάρτιο, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ευρωπαϊκή ηγεσία για την προοπτική ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας Μόσχας - Βρυξελλών.

    Στις 23 Μαρτίου, ο κ. Πούτιν θα συμμετάσχει στη συζήτηση με τους ηγέτες των 15 χωρών-μελών της ΕΕ για την οικονομική συνεργασία της Ενωσης με τη Ρωσία, ένα από τα θέματα που η σουηδική προεδρία έχει θέσει ως μια από τις βασικές της προτεραιότητες στη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της.

    Ένα από τα λεγόμενα «ευαίσθητα» θέματα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία είναι και η στρατιωτική επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, αλλά και οι ρωσικές ανησυχίες για τα αμερικανικά σχέδια που αφορούν στην ανάπτυξη μιας εθνικής αμυντικής «ασπίδας» προστασίας.

    Σ.Π.

    [22] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ Ν.Φ. ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:34 UTC+2)

    Με νίκη του Κιλκίς επί του Ιωνικού Ν.Φ. με σκορ 23 - 20 ολοκληρώθηκε σήμερα η 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Το Κιλκίς μετά τη σημερινή του επιτυχία συγκατοικεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με τον Πανελλήνιο.

    Στα υπόλοιπα ματς που έγιναν χθες, ο Πανελλήνιος επικράτησε δύσκολα στη Θεσσαλονίκη επί του ΒΑΟ με σκορ 25 - 24, ενώ ο Αρχέλαος πήρε σπουδαία νίκη στην Κατερίνη από τα Βριλήσσια με 28 - 26. Ο Φίλιππος Βεροίας δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στις έναντι στις Σχολές Ξυνή και κέρδισε με 28 - 21.

    Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ δεν συνέχισε τις επιτυχημένες εμφανίσεις του καθώς ηττήθηκε από τον Δούκα 27 - 12. Τέλος, το Κολέγιο Αθηνών επιβλήθηκε επί του Αθηναϊκού με 27 - 21.

    [23] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ντέμης Νικολαϊδης

    Ο Ολυμπιακός διατηρεί τη διαφορά των εννέα βαθμών από τον δεύτερο Παναθηναϊκό και συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν στο ΟΑΚΑ τον Πανηλειακό με 2 - 0, ενώ οι πράσινοι επικράτησαν στο Απόστολος Νικολαίδης επί του ΟΦΗ με το ίδιο σκορ. Η ΑΕΚ επέστρεψε στην 3η θέση μετά τη νίκη επί του Ιωνικού στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ο ΠΑΟΚ ανάσανε βαθμολογικά καθώς κέρδισε τον Αρη στην Τούμπα.

    Η 19η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με την αναμέτρηση Καλαμάτα - Αθηναϊκός. Μέχρι στιγμής η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (19η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 50

    2.Παναθηναϊκός 41

    3.ΑΕΚ 39

    4.ΠΑΟΚ 36

    5.Ηρακλής 33

    6.Ιωνικός 30

    7.Αρης 28

    8.Ξάνθη 28

    9.Πανιώνιος 21

    10.Εθνικός Αστέρας 20

    11.ΠΑΣ Γιάννινα 17

    12.Παναχαϊκή 17

    13.Πανηλειακός 16

    14.Αθηναϊκός 15

    15.ΟΦΗ 12

    16.Καλαμάτα 10

    *Καλαμάτα και Αθηναϊκός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (20η αγωνιστική)

    ΑΕΚ - Ολυμπιακός

    Πανηλειακός - Παναθηναϊκός

    Ιωνικός - Παναχαϊκή

    ΟΦΗ - ΠΑΟΚ

    Εθνικός Αστέρας - Καλαμάτα

    Αρης - Ξάνθη

    Αθηναϊκός - Γιάννινα

    Ηρακλής - Πανιώνιος

    [24] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: "ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΜΙΝΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2001 (19:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Στις απόψεις που επισημαίνουν ότι τα κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν κλείσει τον κύκλο τους αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, με δήλωσή του σε πολιτική εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Καλαμαριάς. "Εκφράζουν προσωπικές αγωνίες όσοι ισχυρίζονται πως 27 χρόνια μετά το 1974 τα κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν κλείσει τον βιοϊστορικό τους κύκλο" σημειώνει ο κ. Πασχαλίδης και προσθέτει: "Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα κόμματα - θεσμοί αντέχουν στο χρόνο χάρη στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούν".

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης αναφέρεται αναλυτικά στον διάλογο που επιχειρείται σήμερα με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος και σημειώνει: "Το κρίσιμο θέμα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής, η δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και στο τέλος το στυλ της αισθητικής που θα επιλέξουν για την κοινωνία του θεάματος. Σήμερα η ανθοφορία ενός δημόσιου διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος αποκτά ουσία όταν οδηγεί στη διαμόρφωση κυβερνητικών θέσεων που αναφέρονται στον ενιαίο συνολικό προϋπολογισμό. Το καινούριο γεννιέται στο καμίνι των μεταρρυθμίσεων. Το καινούριο είναι η ποιότητα στη δημοκρατία, είναι η ταχύτητα στην ανάπτυξη, η ανάπτυξη παντού, η ευημερία σε όλους, η δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 18 February 2001 - 19:13:49 UTC