Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΕΡΙΜ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [02] ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΨΕΩΝ
  • [03] ΑΠΟΨΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΡΑΦΑΤ
  • [04] ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • [05] ΕΠΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣEIΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [06] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΩΝ 2001
  • [07] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ
  • [08] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [09] ΟΙ "ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ" ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ HΜΕΡΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
  • [10] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ
  • [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [12] ΑΝΟΙΔΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η Ε.Μ.Υ.
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
  • [14] ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
  • [15] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [16] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
  • [17] ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2004 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ
  • [18] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [19] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ
  • [20] ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [21] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [22] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ
  • [23] ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΣΤΙΣ 3.164 ΜΟΝΑΔΕΣ
  • [24] ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΕΡΙΜ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 23 Φεβρουαρίου 2001 (14:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σέργκαν Κερίμ

    Σε προσπάθειες που στόχο είχαν τη δημιουργία τεχνητής έντασης και αστάθειας στην ΠΓΔΜ, απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκάν Κερίμ, την πληθώρα των σεναρίων που προβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ενδεχόμενο αποδοχής ενός συμβιβασμού με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", ο Κερίμ διαψεύδει τις φήμες ότι επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στα Σκόπια, επισημαίνει το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων με την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει ότι ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση του θέματος είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    "To θέμα θα το έθετα σε μια ευρύτερη συνάρτηση. Εμείς στα Βαλκάνια αντιμετωπίζουμε ακόμη δυνάμεις που ανήκουν στο παρελθόν και σε καμια περίπτωση δεν θέλουν να συμβιβαστούν με τη μοίρα τους και επιδιώκουν πάση θυσία να προβάλλουν εμπόδια στην επικοινωνία. Στα εμπόδια αυτά επινόησαν και το θέμα του ονόματος και ως κύριο θέμα ενόψει της διάσκεψης", τονίζει ο Κερίμ, απαντώντας στην ερώτηση αν πρόκεται να συζητηθεί το θέμα στη σύνοδο κορυφής. Μοναδικός σκοπός των σεναρίων αυτών ήταν, όπως λέει ο κ.Κερίμ "να δημιουργήσουν προβλήματα στη διάσκεψη και στις κρυστάλλινες θέσεις της ΠΓΔΜ στην περιοχή". Για το λόγο αυτό, προσθέτει, την περίοδο αυτή "υπερέβαλλαν το θέμα της ύπαρξης τρομοκρατών στη χώρα μας και κάποιων τρομοκρατικών ομάδων και πιο συγκεκριμένα προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια τεχνητή αστάθεια στη χώρα".

    "Το πρόβλημα του ονόματος είναι το επιστέγασμα αυτού του κατασκευάσματος έτσι ώστε να διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι το κράτος μας παράλληλα με τις άλλες αδυναμίες του δεν έχει ούτε όνομα. Πιστέψτε με αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν γελοίο", υπογραμμίζει ο κ.Κερίμ και εξηγεί: "Ούτε οι Ελληνες ούτε εμείς δραματοποιούμε το θέμα. Αντίθετα δια μέσου διαλόγου επιδιώκουμε να αμβλύνουμε τις τεχνητές εντάσεις και να πείσουμε την κοινή γνώμη ότι ολόκληρη η διαδικασία διεξάγεται δια μέσου ενός νόμιμου δρόμου και ότι δεν υπάρχει τίποτε εξω από αυτόν", δηλαδή τις συνομιλίες στον ΟΗΕ.

    Σχετικά με τις φήμες ότι το θέμα της ονομασίας επρόκειτο να τεθεί στη σύνοδο κορυφής, ο κ.Κερίμ λέει: "Πιστεύω ότι ούτε η ελληνική πλευρά έχει συμφέρον ούτε εμείς θέλουμε το πρόβλημα αυτό να αναμειχθεί στη διάσκεψη. Εξάλλου, ούτε ο κ.Παπανδρέου ούτε ο κ. Σημίτης μας ανήγγειλαν ότι πρόκειται να συζητηθεί το θέμα στη διάσκεψη". Ο κ.Κερίμ διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα δεν θα συζητηθεί στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων. "Θα συζητήσουμε για όλα και επομένως και για το θέμα του ονόματος. Η συζήτηση όμως θα γίνει υπό το νέο πνεύμα των σχέσεων των δυο χωρών στις οποίες δεσπόζει ο αλληλοσεβασμός και η εμπιστοσύνη", υπογραμμίζει, ενώ για να καταδείξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις σχέσεις των δυο χωρών έκανε αναφορά σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα. Οπως είπε, "στη συνέντευξη αναφέρθηκα στην ΠΓΔΜ, τουλάχιστον 20 φορές ως "Δημοκρατία Μακεδονίας" και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν έγινε καμια λογοκρισία. Είναι σημάδι καλής θέλησης παρόλο που γνωρίζουμε ότι η ελληνική πλευρά έχει διαφορετική θέση για το θέμα του ονόματος. Αλλωστε εμείς συζητούμε για τις διαφορές γύρω από το όνομα και όχι για το ίδιο το όνομα".

    [02] ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΜΕΤΑ

    Σκόπια, 23 Φεβρουαρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη Κορυφής των Βαλκανικών χωρών σήμερα στα Σκόπια, με την υπογραφή από τους συμμετέχοντες ηγέτες του τελικου ανακοινωθέντος, στο οποίο καταδικάζεται η βία και οι τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες έχουν "εθνικά κίνητρα", στη νότια Σερβία.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών υπήρξε ταυτότητα απόψεων και θέσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να ξεχάσουν το παρελθόν, ότι τα Βαλκάνια μπαίνουν σε νέο δρόμο με νέες προοπτικές. "Η βία είναι βία, η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία, δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν εθνικότητα και πρέπει να τις καταδικάσουμε" είπαν χαρακτηριστικά.

    Στο τελικό ανακοινωθέν οι ηγέτες ζητούν από τη διεθνή κοινότητα, από την KFOR και από τον ΟΗΕ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και καταρχήν να παραμείνουν στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

    [03] ΑΠΟΨΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΡΑΦΑΤ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (16:52 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάσερ Αραφάτ

    Της Β. Κουτσούμπα

    Σήμερα στις 9 το βράδυ θα γίνει τελικά δεκτός από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ. Όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο κ. Αραφάτ είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα.

    Ο κ. Αραφάτ θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

    [04] ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2001 (14:37 UTC+2)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζεται να "πάνε σχολείο". Οχι όμως για να γίνουν ένα ακόμη βαρετό μάθημα αλλά για να ανοίξουν μέσα από μεθόδους που υπηρετούν την εκπαίδευση για την ειρήνη, μονοπάτια ουσιαστικής γνωριμίας δημιουργικής συνύπαρξης και γόνιμης συνεργασίας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος επιστημών προσχολικής αγωγής του ΑΠΘ Αλέξανδρος Γεωργόπουλος και ο υποψήφιος διδάκτωρ του ιδίου τμήματος Κωνσταντίνος Μάγος σε ανακοίνωση που παρουσίασαν στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στις βαλκανικές χώρες".

    Από τα στοιχεία παλαιότερης έρευνας που έκανε ομάδα εκπαιδευτικών για τη στάση των Ελλήνων μαθητές της ΣΤ Δημοτικού απέναντι στο διαφορετικό έθνος, χρώμα και θρήσκευμα προκύπτει ότι το 71% των μαθητών δεν θα ήθελαν να καθίσουν στο ίδιο θρανίο με μουσουλμάνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η απόρριψη αυτή οφείλεται στο ότι για τους περισσότερους Ελληνες μαθητές ο μουσουλμάνος ταυτίζεται με το Τούρκος.

    Οι κύριοι Γεωργόπουλος και Μάγος στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι οι απόψεις αυτές των δωδεκάχρονων μαθητών δεν διαφέρουν πολύ, όσον αφορά τις προκαταλήψεις που μεταφέρουν από τις προκαταλήψεις των εκπαιδευτικών και παρουσιάζουν στοιχεία έρευνας των Φραγκουδάκη- Δραγώνα που έγινε το 1997 σε δείγμα 1000 εκπαιδευτικών. Στην ερώτηση "Σε ποιο βαθμό νομίζετε ότι μοιάζουμε με τους παρακάτω λαούς ;" (ακολουθεί κατάλογος με 10 λαούς) στην κατηγορία Τούρκοι το 53% των εκπαιδευτικών απαντά "καθόλου" το 37% απαντά "λίγο" και το 9% απαντά "πολύ". Αντίστοιχα στην ερώτηση της ίδιας έρευνας "Με ποιον τρόπο έχουν κατά τη γνώμη σας επιδράσει οι παρακάτω πολιτισμοί στον ελληνικό" και ακολουθεί πίνακας που περιλαμβάνει τον τουρκικό , τον αμερικανικό, τον βαλκανικό και τον ιταλικό πολιτισμό, το 79% των εκπαιδευτικών συμφωνεί στην αρνητική επίδραση του τουρκικού πολιτισμού, το 3% στην θετική και το 18% υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία επίδραση. "Το μελαγχολικό τοπίο συμπληρώνεται από τις εθνικιστικές ιδεολογίες του προηγούμενο αιώνα που ακόμη επικρατούν στα μυαλά των 15χρονων μαθητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπερκαθορίζοντας και απειλώντας ακόμη και τα ιδανικά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" αναφέρουν οι κύριοι Γεωργόπουλος και Μάγος.

    Για να κλονιστούν οι απόψεις αυτές προτείνονται: η αλληλογνωριμία , η συνεύρεση και η συνεργασία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κοινά προγράμματα επιμόρφωσης για Ελληνες και Τούρκους εκπαιδευτικούς, αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων των δύο χωρών στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παροχή στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές η δυνατότητα να μάθουν τη γλώσσα των γειτόνων (πχ εισαγωγή της τουρκικής ως ξένης γλώσσας επιλογής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Θράκη) και συνεργασία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση

    [05] ΕΠΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣEIΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Πεκίνο, 23 Φεβρουαρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Επτά άτομα εκτελέστηκαν στην Κίνα, μετά από καταδίκη τους για συμμετοχή στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έχει εκδικαστεί ποτέ στη χώρα, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ. Οι εκτελέσεις έγιναν στις πόλεις Σιαμέν, Φουτζόου και Κουαντζόου.

    Στις πρώτες δίκες, που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο 14 άτομα, ανάμεσα τους ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας και τελωνείων καταδικάστηκαν σε θάνατο για την ανάμειξή τους σε σκάνδαλο λαθρεμπορίου, στο οποίο ενδέχεται να είναι επίσης αναμειγμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Πρόκειται για λαθρεμπόριο πετρελαίου, αυτοκινήτων, τσιγάρων και ηλεκτρονικών υπολογιστών αξίας περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επίκεντρο το λιμάνι Σιαμέν.

    [06] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΩΝ 2001

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, η τελετή για την επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού ΄Ετους Γλωσσών 2001.

    Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, επισήμανε σε ομιλία του ότι στόχος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι η διατήρηση των γλωσσικών ιδιαιτεροτήτων όλων των λαών της Ευρώπης.

    Οπως ανέφερε, το 53% των Ελλήνων μιλά τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα, ποσοστό συγκριτικά μεγάλο σε σχέση με τους κατοίκους άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στα σχολεία, είπε ότι η ελληνική πολιτεία φροντίζει για τη γλωσσομάθεια των μαθητών, αφού η διδασκαλία της πρώτης ξένης γλώσσας ξεκινά στη Δ΄ Δημοτικού, ενώ στο Γυμνάσιο και το Λύκειο οι μαθητές διδάσκονται δύο ξένες γλώσσες.

    Ο κ.Ευθυμίου δήλωσε ότι έχει στείλει επιστολή στους 14 ομολόγους του ζητώντας τη δημιουργία Κέντρου Ξένων Γλωσσών στο οποίο θα διδάσκεται και η αρχαία ελληνική γραμματεία.

    [07] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ

    Βελιγράδι, 23 Φεβρουαρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχει παρανομήσει και πρέπει να δικαστεί.

    Το πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ μετέδωσε ότι ο Τζίντζιτς είπε ότι ο Μιλόσεβιτς έχει παραβιάσει το νόμο και μπορούν να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία και τόνισε ότι θα υπάρξει έρευνα εναντίον του και δίκη στη Σερβία.

    Σημειώνεται ότι ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται από τη Χάγη για εγκλήματα πολέμου αλλά ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αρνείται την έκδοση του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και υποστηρίζει ότι η δίκη του θα γίνει στη Σερβία.

    O.K.

    [08] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 23 Φεβρουαρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 21χρονο Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια νέων συγκρούσεων στη Δυτική Οχθη.

    Περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό ελ-Κχαντέρ της Δυτικής Οχθης με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν βίαιες συμπλοκές που οδήγησαν στο θάνατο του 21χρονου Ραέντ Μούσα από σφαίρα που δέχθηκε στο στήθος.

    Ο θάνατος του Μούσα ανεβάζει στους 331 τους νεκρούς από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν από τον Σεπτέμβριο του 2000 στην περιοχή.

    Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην περιοχή.

    [09] ΟΙ "ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ" ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ HΜΕΡΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Με θεματικό άξονα των φετινών εκδηλώσεων τις "Πολυπολιτισμικές ιδιαιτερότητες" ξεκινούν στις 3 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη οι "Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας" που διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά "Οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη". Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει στις 23 Νοεμβρίου 2001 στην Κομοτηνή.

    Πιο αναλυτικά, κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα εγκαινιαστούν πέντε εκθέσεις, οι οποίες, περιλαμβάνουν όλες τις μορφές της τέχνης και "αγκαλιάζουν" ένα ευρύτερο κοινό. Πρόκειται για τις εκθέσεις "Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου", "Φωτογραφίας", "Πολιτισμικού Περιεχομένου", "Παιδικής Ζωγραφιάς" και "Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων", ενώ από τη μέρα εκείνη η καλλιτεχνική ομάδα Μαύρου Θεάτρου HOCUS POCUS της Χ.Α.Ν.Θ θα παρουσιάσει, 20 παραστάσεις, με το έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν "Το Ασχημόπαπο".

    Παράλληλα, από τις 3 Μαρτίου μέχρι και την 1η Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, για όλες τις ηλικίες, που θα πλουτίσουν τις "Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας".

    Έτσι, κατά την αυλαία των εκδηλώσεων, ο μουσικοσυνθέτης και μαέστρος Άλκης Μπαλτάς θα διευθύνει τη Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έξι παραδοσιακές μελωδίες, ενώ η Παιδική Νεανική Χορωδία θα ερμηνεύσει μακεδονικούς χορούς.

    Επιπλέον, στις 11 Μαρτίου η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης θα δώσει παράσταση-αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, με την "Οδύσσεια" του Ομήρου στο Θέατρο ''Αμαλία''

    Στις 19 Μαρτίου, η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, με διευθυντή τον Κώστα Παπάζογλου, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με θρησκευτικούς ύμνους, σεφαραδίτικα τραγούδια και ελληνικά χορωδιακά τραγούδια.

    Ο δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα διεθνή διαγωνισμό και μια έκθεση Φωτογραφίας, καθώς επίσης και ένα διεθνές συμπόσιο με θέμα "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Ομάδες με πολιτισμικές Ιδιαιτερότητες".

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας των "Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη" με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Καλαμαριάς και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., θα πραγματοποιηθούν και φέτος μια σειρά θεσμοθετημένων εκδηλώσεων.

    Στο πρόγραμμα εντάσσονται, ακόμη, δυο εκδηλώσεις στην Κατερίνη και την Κομοτηνή.

    [10] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Σόφια, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Η Βουλγαρία απαγόρευσε τις εισαγωγές και τη μεταφορά δια της επικράτειάς της ζώντων μηρυκαστικών ζώων, καθώς και κρεάτων, γαλακτοκομικών και ζωοτροφών που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Βουλγαρίας, το έκτακτο αυτό μέτρο επιβάλλεται λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε χοίρους στη Βρετανία. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για εισαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευση που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, η οποία εγγυάται την καταστροφή του ιού που προκαλεί τη νόσο.

    Κ.Κ.

    [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αφορμή για την επίθεση στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το διάταγμα που χαρακτήριζε ως "γενοκτονία" τη Μικρασιατική καταστροφή, και να το αντικαταστήσει με άλλο διάταγμα που θα την ονομάζει "Ημέρα Μνήμης".

    Ο κ. Πάγκαλος είπε συγκεκριμένα: "Είναι τελείως απαράδεκτο να λέει με κάποια αφοπλιστική αφέλεια ο υπουργός Εξωτερικών ότι το έμαθε από τον κ. Τζεμ, θα μπορούσε αυτό να μην το κάνει γνωστό και σε εμάς ως κοινή γνώμη - η διαφάνεια και η ειλικρινεία έχουν τα όριά τους - και κυρίως να μην το κάνει γνωστό στον κ. Τζεμ. Και βεβαίως θεωρώ τελείως απαράδεκτη την προσπάθεια να αποσυρθεί το διάταγμα και μάλιστα κάτω από τουρκική πίεση. Καλό θα ήταν να είμασταν πιο συγκεκριμένοι, καλό θα ήταν να είμαστε πιο μετρημένοι, καλό θα ήταν να είμαστε οργανωμένοι, ώστε να μην υπάρχουν διαφωνίες και μάλιστα σε κυβερνητικό επίπεδο".

    [12] ΑΝΟΙΔΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η Ε.Μ.Υ.

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Ανοδο της θερμοκρασίας και ασθενείς βροχές στα δυτικά και βόρεια προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 1 μέχρι 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 18 και στα νησιά από 10 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Τα προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αιχμή το θέμα που δημιουργήθηκε από την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναβάθμιση των ΤΕΙ, συζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

    Ο τομεάρχης παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καλός δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, πιστεύει όμως ότι η όλη διαδικασία πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο εθνικού σχεδιασμού. Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των σχολών ανώτατης εκπαίδευσης. Ο κ. Καλός χαρακτήρισε προσχηματικό τον διάλογο του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και ζήτησε να κατατεθεί επιτέλους το θεσμικό πλαίσιο που μήνες τώρα κυοφορείται στο υπουργείο Παιδείας για ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταπτυχιακών σπουδών ώστε και αυτή η παράμετρος να διευκρινιστεί.

    Γνωστοποίησε τέλος ότι η Νέα Δημοκρατία θα λάβει πρωτοβουλία ενός δεύτερου κύκλου συζήτησης με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ ώστε να συζητηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, τα προγράμματα σπουδών και όλα τα άλλα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με αντιπροσωπεία αμερικανών γερουσιαστών, παρουσία του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Οι αμερικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα ξαναρχίσουν μέχρι το καλοκαίρι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

    [14] ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ

    Σαν Σαλβαδόρ, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ στις 10.25 τοπική ώρα. Οι αρχές δεν ανακοίνωσαν ακόμα θύματα ή ζημιές αλλά οι τηλεπικοινωνίες στη χώρα διακόπησαν και προκλήθηκε πανικός. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπάρξει κατολισθήσεις ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στη χώρα με αποτέλεσμα 827 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    [15] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    "Το κοινό ειρηνικό μέλλον της περιοχής χτίζεται στα σχολεία" υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, σε ομιλία του σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα "Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στις Βαλκανικές χώρες", υπό τη διοργάνωση του τομέα Παιδαγωγικής και της Βαλκανικής Εταιρείας Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης.

    Ο κ.Πασχαλίδης επεσήμανε ότι "μία Σύνοδος Κορυφής, όπως αυτή που πραγματοποιείται στα Σκόπια, είναι ένα σημαντικό γεγονός, αλλά αν θέλουμε να δούμε την υπόθεση της ανασυγκρότησης, της βιώσιμης ειρήνης σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα σχολεία", ενώ πρόσθεσε ότι η ανασυγκρότηση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν θα πρέπει να είναι μία ακόμη "σταυροφορία" της Δύσης στα πολύπαθα Βαλκάνια, αλλά αλληλεγγύη, επιχειρηματικότητα, παιδεία και πολιτισμός και στη συνέχεια πολιτική και διπλωματία.

    Σχετικά με τις τρεις προτάσεις που είχε καταθέσει πριν από δυόμισι χρόνια, ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα "Η εικόνα του άλλου/γείτονα στα σχολικά εγχειρίδια των βαλκανικών χωρών" ο κ.Πασχαλίδης ανέφερε ότι η πρώτη πρόταση αφορούσε ένα κοινό βιβλίο με λογοτεχνικά κείμενα που θα διδάσκεται σε όλες τις βαλκανικές χώρες, προσπάθεια την οποία δεσμεύτηκε να ενισχύσει. Η δεύτερη πρόταση αφορούσε σεμινάρια εκαπιδευτικών για συστήματα και μεθόδους που θα βοηθήσουν την αλληλοαναγνώριση και την αλληλοκατανόηση των βαλκανικών χωρών και η τρίτη μία διακυβερνητική απόφαση και μία πτυχή της διαβαλκανικής συνεργασίας που θα πρέπει να καταλήγει σε μία κριτική παρουσίαση των γεγονότων με λιγότερη ένταση και ιστορικό πάθος.

    "Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το επίπεδο σήμερα είναι πολύ δύσκολο" τόνισε ο υπουργός, για αυτό, πρόσθεσε, στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τους εκπαιδευτικούς "θα πρέπει να εκπαιδευτούν και οι κυβερνήσεις των Βαλκανικών χωρών".

    Το συνέδριο χαιρέτισε και ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι "σήμερα που τα τείχη έχουν καταρρεύσει είναι ώρα να επανεξετάσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και τα προγράμματα σπουδών στις χώρες μας, αναζητώντας τα στοιχεία εκείνα που ενώνουν τους λαούς μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητές τους". Παράλληλα, δήλωσε ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν είναι να μεταδίδει μόνο γνώσεις, αλλά και αξίες, πάνω στις οποίες πρόκειται να οικοδομηθεί το μέλλον μας, που σε μεγάλο βαθμό είναι κοινό.

    Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Νίκος Τερζής, ανακοίνωσε ότι στις 5 και 6 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο με θέμα την διαπολιτισμική εκπαίδευση, ενώ τον ίδιο μήνα η Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΒΕΠΕ) θα συμμετέχει στην τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της αγγλικής γλώσσας από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Τον Απρίλιο, η ΒΕΠΕ θα συμμετάσχει στο συνέδριο της Σερβικής Παιδαγωγικής Εταιρείας στο Βελιγράδι και το 2002 θα οργανώσει στην Οχρίδα το επόμενο διεθνές συνέδριο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση.

    Ο κ.Τερζής ανέφερε ότι η ΒΕΠΕ τείνει να γίνει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για όσα γίνοντα στα Βαλκάνια και έχουν σχέση με την εκπαίδευση.

    [16] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

    Εδεσσα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Σύσκεψη με αντικείμενο τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών στο Σπήλαιο των Λουτρών Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γραφείο του Νομάρχη Πέλλας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης, οι Αντινομάρχες Γρηγόρης Τάσσιου και Κυριάκος Σκορδής, η γεωλόγος - βιολόγος, δρ. Παλαιοντολογίας, λέκτορας του Τμήματος Γεωολογίας του Α. Π.Θ. Ευαγγελία Τσουκαλά, και ο γεωλόγος, Γραμματέας της Σπηλαιολογικής Εταιρείας, του παραρτήματος Β. Ελλάδας Κωνσταντίνος Νίτσιος.

    Οι καθηγητές συζήτησαν με το Νομάρχη και τους Αντινομάρχες την αναγκαιότητα δημιουργίας Σπηλαιολογικού Πάρκου στην περιοχή των Λουτρών, όπως επίσης και τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πολύ σημαντικά ευρήματα και απολιθώματα.

    Ο Νομάρχης Πέλλας δεσμεύτηκε να ενταχθεί κονδύλιο ύψους 4 εκ. δρχ. στους Κ.Α.Π. για την πολύ σημαντική αυτή επιστημονική έρευνα.

    Επίσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και συσκέψεις τόσο με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και με το Δήμαρχο Αριδαίας και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών Λουτρακίου, προκειμένου να εξερευθούν επιπλέον κονδύλια για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής.

    [17] ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2004 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ

    Δράμα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Το πρόγραμμα των έργων για την περιφέρεια ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παρουσίασε στη Δράμα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νομό, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για τα προβλήματα της περιοχής.

    Ο υφυπουργός δήλωσε ότι οι Αγώνες θα είναι η ευκαιρία να δημιουργηθεί σημαντική αθλητική υποδομή σε όλη την Ελλάδα. Σε ομιλία του σε εκπροσώπους της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Ελλάδα 2004", το οποίο όπως είπε θα δημιουργήσει υποδομές σε όλους τους δήμους της χώρας. Για τη Δράμα είπε ότι θα ανακαινιστεί πλήρως το στάδιο της πόλης, θα κατασκευαστεί κλειστό κολυμβητήριο, ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ για τους υπόλοιπους δήμους ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή των προτάσεων για τις αθλητικές υποδομές. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2001 θα ξεκινήσουν, εξάλλου, οι δημοπρατήσεις των έργων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

    Ο δήμαρχος Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004" αφορά την περιφέρεια και θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής, ενώ χαρακτήρισε ουσιαστική την επίσκεψη του υφυπουργού.

    Ο κ.Φλωρίδης συναντήθηκε και με τους εκπροσώπους των αθλητικών σωματείων του νομού Δράμας, ενώ αργότερα θα παραστεί σε εκδήλωση ομάδας του μπάσκετ που αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία, ΚΑΟΔ.

    [18] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Μπρατισλάβα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σλοβακία.

    Ο κ. Κοστούνιτσα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρούντολφ Σούστερ, τον πρωθυπουργό Μικουλας Ντζουρίντα και τον υπουργό Εξωτερικών Εντουαρντ Κούκαν.

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος θα μιλήσει επίσης στο πανεπιστήμιο της Μπρατισλάβας με θέμα "η επανένταξη της Γιουγκοσλαβίας στις ευρωπαϊκές δομές".

    Ο.Κ.

    [19] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν τον τρόπο με τον οποίο γνώρισαν την ήττα οι παίκτες της ΑΕΚ στην Ισπανία από την Μπατσελόνα (5-0). Μετά το εφιαλτικό για πολλούς βράδυ της Πέμπτης ο προπονητής της Ενωσης, Τόνι Σαβέβσκι άρχισε να σκέφτεται το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο την Καθαρά Δευτέρα.

    Έτσι τόσο ο πρώτος όσο και ο Ευγένιος Γκέραρντ δεν προβληματίζονται τόσο για τη ψυχολογική κατάσταση των παικτών, όσο για τους τραυματισμούς του Ηλία Ατματσίδη και του Νίκου Κωστένογλου. Οι τελευταίοι έκαναν το απόγευμα της Παρασκευής χαλαρή προπόνηση. Ωστόσο παραμένουν αμφίβολοι για το αν θα προλάβουν να παίξουν τη Δευτέρα στο Ηράκλειο.

    [20] ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Οτάβα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Ο Καναδάς ανακοίνωσε την μερική άρση των εμπορικών κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας και την άρση του εμπάργκο για επενδύσεις στη χώρα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μάνλει είπε ότι μετά την νίκη δημοκρατικών δυνάμεων στις εκλογές της 23ης Δεκεμβρίου στη Σερβία η χώρα του επιθυμεί την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τη Γιουγκοσλαβία.

    Σημειώνεται ότι το εμπάργκο στις επενδύσεις επιβλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία το 1998 ως αντίποινα για την εθνική εκκαθάριση πληθυσμών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο.Κ.

    [21] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το νέο κύμα επιθέσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να επέμβουν για να λυθεί το πρόβλημα.

    Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της πολιτικής και διπλωματικής οδού για την επίλυση των προβλημάτων στο Ιράκ.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι επιθέσεις παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και περιπλέκουν την κατάσταση στην περιοχή.

    Οι χθεσινές επιδομές στο Βόρειο Ιράκ και αυτές της 16ης Φεβρουαρίου προκάλεσαν την έντονη κριτική της διεθνούς κοινότητας κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    O.K.

    [22] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

    Σκόπια, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε από τα Σκόπια ότι η πολυετής απομόνωση και η απουσία της Γιουγκοσλαβίας από πολυάριθμες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη "οδήγησαν την πλειοψηφία των πρωτοβουλιών στο επίπεδο στοιχειώδους συνεργασίας και εμπόδισαν τη γρήγορη περιφερειακή σύνδεση και συνεπώς τη συμμετοχή της περιοχής στις ευρωπαϊκές ενταξιακές διαδικασίες".

    Στην απογευματινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, αφιερωμένη στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ο κ. Κοστούνιτσα επισήμανε τη βούληση της Γιουγκοσλαβίας να συμβάλει ενεργά, ώστε να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος και να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην ανάπτυξη του περιφερειακού εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    "Είμαι πεπεισμένος πως από την άποψη αυτή ζωτικής σημασίας είναι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους οργανισμούς ανάπτυξης περιφερειακών υποδομών, που θα δώσουν ώθηση στις οικονομικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την περιοχή και θα ενθαρρύνουν την διακίνηση ανθρώπών και αγαθών", τόνισε.

    Ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι η χώρα του, είναι έτοιμη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να οικοδομήσει ένα αξιόπιστο νομικό πλαίσιο για ξένες κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις και να συνεργαστεί πλήρως με τις γειτονικές και άλλες χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης στα σχέδια αυτά.

    Τονίζοντας ότι οι πολίτες της Γιουγκοσλαβίας έχουν συνειδητοποιήσει ότι η χώρα τους δεν πρέπει να βασίζεται στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά πρέπει να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία και αυτάρκεια, υπογράμμισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η αναδιάρθρωση της οικονομίας, να διευρυνθούν οι δυνατότητες απασχόλησης και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να ζουν από την εργασία τους.

    Ως λόγους της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρα του, ανέφερε την επί 56 χρόνια λανθασμένη οικονομική πολιτική, τον ισχυρό κρατικό έλεγχο την τελευταία δεκαετία, τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν καταστροφική επίδραση στην οικονομία και τεράστια αύξηση του πληθωρισμού.

    "Και τέλος, μετά απ' όλα αυτά ήρθαν και οι βομβαρδισμοί", είπε.

    "Σύμφωνα με τα πρώτα και αρκετά συντηρητικά στοιχεία η συνολική ζημία που επέφεραν στη χώρα μας εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια", τόνισε.

    "Είναι απόλυτα σίγουρο ότι η ταχεία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής συνιστά βασικό παράγοντα επίλυσης των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί η υπανάπτυξη. Τα προβλήματα αυτά αποτελούν πηγή του πολιτικού εξτρεμισμού και κάθε είδους εγκλήματος εναντίον των οποίων πρέπει από κοινού να αγωνιστούμε, επειδή απειλούν τις δυνατότητες που έχουμε να συμμετάσχουμε στις ευρωπαϊκές ενταξιακές διαδικασίες", κατέληξε.

    [23] ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΣΤΙΣ 3.164 ΜΟΝΑΔΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Καθαρά Δευτέρα στις 3.164,45 μονάδες θα κάνει η Σοφοκλέους, μετά τη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κατά 0,40%, έχοντας συναντήσει το ενδοσυνεδριακό "ναδίρ" του στις 3.148 μονάδες, ενώ στη συνέχεια κατάφερε να "σκαρφαλώσει" πάνω από τα επίπεδα στήριξης των 3.150 μονάδων, για να τερματίσει στις 3.164 μονάδες.

    Οι πιέσεις στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που οφείλονται σε ρευστοποιήσεις κυρίως εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 43,5 δισ. δρχ.

    Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων που κάνουν λόγο για τάση εξισορρόπησης της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή των 3.160 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα, αναλυτές εκτιμούν ότι η περιοχή αυτή θα ξαναδοκιμαστεί, ενώ υπογραμμίζουν ότι δημιουργούνται ελπίδες για δυνατότητα δημιουργίας βάσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις λόγω της καλής "συμπεριφοράς" της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και των τηλεπικοινωνιακών μετοχών.

    Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που παραδοσιακά στηρίζουν την αγορά, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των χρηματιστηριακών παραγόντων, αλλά και του επενδυτικού κοινού, δημιουργώντας κλίμα απαισιοδοξίας. Η ομαλοποίηση της αγοράς, τονίζουν αναλυτές, αναμένεται επώδυνη και για τις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και προσθέτουν ότι το ΧΑΑ παραμένει δέσμιο της ανεπαρκούς ρευστότητας που το ταλαιπωρεί εδώ και αρκετό καιρό.

    Η σημερινή συνεδρίαση απεδείχθη όντως κρίσιμη, όπως την χαρακτήριζαν χρηματιστηριακοί παράγοντες για το αν η Σοφοκλέους θα ακολουθήσει σταθεροποιητική πορεία κινούμενη στις 3.200 μονάδες. Η αγορά, "βλέπει" υψηλότερα επίπεδα, ίσως και αυτά των 3.250 μονάδων, ωστόσο όμως είναι αμφίβολο το πότε θα τα "κατακτήσει".

    Σε κάθε περίπτωση πάντως το οχυρό των 3.100 -3.150 μονάδων φαίνεται να αποτελεί ισχυρό σημείο στήριξης, καθώς κρίνεται πολύ δύσκολη η πορεία του γενικού δείκτη κάτω από το συγκεκριμένο σημείο.

    [24] ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

    Βουκουρέστι, 23 Φεβρουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Η Ρουμανία διέκοψε τις εισαγωγές βρετανικού χοιρινού και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας έλαβαν εντολή να εντείνουν τους ελέγχους σε όλα τα εισαγόμενα κρέατα.

    Η συγκεκριμένη χώρα έχει ήδη σταματήσει τις εισαγωγές βοδινού κρέατος από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Βρετανία εξαιτίας των κρουσμάτων της νόσου των τρελών αγελάδων που βρέθηκαν σε αυτές.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τρίτη την απαγόρευση των εξαγωγών βρετανικών ζώντων ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων τουλάχιστον μέχρι την 1η Μαρτίου μετά τα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε χοίρους.

    Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών Ντέιβιντ Μπερν ανέφερε ότι το εμπάργκο για τα βρετανικά προϊόντα θα κρατήσει μάλλον πολλές εβδομάδες.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 23 February 2001 - 19:14:04 UTC