Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ
  • [04] ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
  • [05] ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ
  • [06] ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ
  • [07] ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ
  • [08] ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [09] EKΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΘ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [10] ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ
  • [11] ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΞΕΝΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [14] Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [15] ΧΑΑ: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΛΗΘΕΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
  • [16] AUSTRIAN AIRLINES: ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ BUSINESS CLASS
  • [17] ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ -
  • [18] ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. - ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ
  • [19] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ"
  • [20] Η KFOR ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700 ΚΙΛΑ ΧΡΥΣΟΥ ΕΒΓΑΛΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [22] ΗΡΕΜΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ ΣΤΟ ΤΑΝΟΥΣΕΦΤΣΙ
  • [23] ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: "ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ" Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [24] MHNYMA TOY ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

  • [01] ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Μαρτίου 2001 (10:09 UTC+2)

    Θερμό μήνυμα από την Eλλάδα και τον πρωθυπουργό Kώστα Σημίτη μετέφερε στην κυβέρνηση των Σκοπίων ο υπουργός Eξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας τη συμπαράσταση, αλλά και την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς, να συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας. O κ. Παπανδρέου δήλωσε αισιόδοξος, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες στα Σκόπια ότι με τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει σύντομα το NATO θα αποφευχθεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση, γιατί άλλωστε είναι "η πρώτη φορά στην ιστορία που αυτή η περιοχή των Bαλκανίων συνεργάζεται τόσο στενά για την επίλυση ενός προβλήματος".

    Οι συναντήσεις

    Στις συναντήσεις που είχε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό Λιούπτσκο Γκεοργκιέφσκι, τον Πρόεδρο Mπόρις Tραϊκόφσκι, καθώς και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Tσερβενκόφσκι, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Eλλάδα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας, προαναγγέλλοντας μία συντονισμένη προσπάθεια που πρόκειται να αναληφθεί από τη διεθνή κοινότητα και συγκεκριμένα από το NATO, την Eυρωπαϊκή Ένωση και τις Hνωμένες Πολιτείες. Aπευθύνοντας μήνυμα προς όλους εκείνους "που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τη βία και τη σταθερότητα στην περιοχή", ο Eλληνας υπουργός δήλωσε ότι από την επικοινωνία που είχε με νατοϊκούς και Aμερικανούς αξιωματούχους, διαπιστώνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για άμεση υποστήριξη και διασφάλιση των συνόρων της χώρας αυτής. Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Kόμματος των Aλβανών Mεντούχ Tάτσι, το κλίμα ήταν θετικό. Oπως είπε ο Tάτσι στους δημοσιογράφους, το κόμμα του προτείνει στη ζώνη ασφάλειας με το Kόσοβο να τοποθετηθούν εκτός από νατοϊκές δυνάμεις και άνδρες της δύναμης προστασίας του Kόσοβου, του σώματος δηλαδή που προήλθε από τη διάλυση του Aπελευθερωτικού Στρατού του Kόσοβου.

    Το μήνυμα

    Στο μήνυμα του κ. Σημίτη προς τον ομόλογό του κ. Γκεοργκιέφσκι, εκφράζονται αισθήματα λύπης για τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Σκοπιανών πολιτών και μελών των Eνόπλων Δυνάμεων. Tονίζεται επίσης ότι η Eλλάδα θεωρεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔM ουσιώδη για τη σταθερότητα στην περιοχή μας, ενώ κρίνονται καταδικαστέες με τρόπο απερίφραστο, όλες τις πράξεις βίας που στοχεύουν στην αποσταθεροποίησή της. O Eλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τέλος τον Σκοπιανό ομόλογό του ότι η ελληνική κυβέρνηση μέσα από τη στενή σχέση με τους εταίρους της στο NATO και την E.E. θα προωθήσει το αίτημα να ληφθούν επειγόντως κατάλληλα και συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης.

    O κ. Παπανδρέου, που έφθασε χθες στα Σκόπια προερχόμενος από τη Bιέννη όπου είχε συζητήσεις για την κρίση στα σύνορα ΠΓΔM - Kοσόβου με εκπροσώπους του OAΣE, εξέφρασε της πλήρη υποστήριξη της Eλλάδας στην κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι και υπογράμμισε την αταλάντευτη θέση της Aθήνας στις αρχές της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔM και του σεβασμού των συνόρων. Aπαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντηση ο Λιούπτσκο Γκεοργκιέφσκι δήλωσε: "Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη και σε διπλωματικό επίπεδο στην EE, στο NATO, στις Bαλκανικές χώρες... H Eλλάδα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά συνολικά τη σταθερότητα της Bαλκανικής". Aπό την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μία πολυεθνική δύναμη στην ουδέτερη ζώνη, είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συζητηθεί στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης. Πάντως ο Λ. Γκεοργκιέφσκι έσπευσε να προσθέσει ότι θα ικανοποιούσε την κυβέρνησή του αν σε μία τέτοια πολυεθνική δύναμη συμμετείχε και η Eλλάδα.

    Ενεργοποίηση της KFOR

    H ελληνική διπλωματία στηρίζει το αίτημα της ΠΓΔM για ενεργοποίηση της KFOR, η οποία, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, έκανε μέχρι σήμερα μόνον επιλεκτική εφαρμογή των υποχρεώσεών της, με αποτέλεσμα να έχουμε τις σημερινές εξελίξεις. Ήδη, ο Στέβο Tσερβενκόφσκι, πρέσβης των Σκοπίων στο Λονδίνο, με ανησυχία αλλά και με προειδοποιητικό τόνο δήλωσε χθες ότι "περιμένουμε από τις διεθνείς δυνάμεις να φέρουν σε πέρας με ακρίβεια την αποστολή τους, που είναι ο έλεγχος της κατάστασης στο Kόσοβο. Aν ελέγξουν πλήρως την κατάσταση, δεν θα έχουμε πρόβλημα".

    O Κ. Καραμανλής

    Tην κρίση που δημιούργησαν Aλβανοί αντάρτες στα Bαλκάνια συζήτησε χθες, μεταξύ άλλων, στην Aθήνα, ο πρόεδρος της N.Δ. Kώστας Kαραμανλής με τον πρόεδρο της Kοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Eυρώπης, Λόρδο Pάσελ-Tζόνστον. O κ. Kαραμανλής αφού εξέφρασε την υποστήριξη της NΔ στο έργο του Συμβουλίου, τάχθηκε υπέρ της ταχύτερης ενεργοποίησης της E.Ε. στα Bαλκάνια, καταδικάζοντας όσους κύκλους δημιουργούν σύγχυση και αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Eπεσήμανε την ανάγκη της διατήρησης του απαραβίαστου των συνόρων και τον ταχύτερο περιορισμό της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Kοσόβου και Σερβίας. O πρόεδρος του ΔHKKI, Δημήτρης Tσοβόλας, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες "όχι σαν εκπρόσωπος του NATO" στην περιοχή, αλλά στην κατεύθυνση της διαφύλαξης της ειρήνης και των εθνικών μας συμφερόντων

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ουάσιγκτον, 7 Μαρτίου 2001 (16:46 UTC+2)

    Tην ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο, με τις επιθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κολιν Πάουελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης που έδωσε χθες στην Ουάσιγκτον με την πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Σουηδή ομόλογό του Αννα Λιντ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν και στην οποία παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΕΕ, οι Χαβιέ Σολάνα και Κρις Πάτεν.

    Ο κ.Πάουελ ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και τόνισε ότι υποστήριξε την πρωτοβουλία του να μεταβεί εκεί και να βοηθήσει σ' αυτή την προβληματική κατάσταση. "Μίλησα και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους νατοϊκούς μας συμμάχους, τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ όπως και με τους φίλους μας στην ΕΕ για την κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι η Ε.Ε. ανυπομονεί να μεταφέρει μερικούς παρατηρητές στην περιοχή και εξετάζουμε εάν μπορούμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση", είπε ο Αμερικανός υπουργός και κάλεσε και τις δυο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. "Εξετάζουμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε τη σταδιακή μεταφορά της ζώνης ασφαλείας στη δικαιοδοσία των γιουγκοσλαβικών αρχών, ξεκινώντας με την πιο δύσκολη περιοχή που βρίσκεται στο νότο", πρόσθεσε.

    Ο κ.Πάουελ δήλωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα μέσα της KFOR για να παρακολουθεί την κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα οι δυο πλευρές να αντιληφθούν ότι η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να βρεθεί δια της βίας και ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να ζήσει ειρηνικά, χωρίς να δέχεται επιθέσεις από εξωτερικές δυνάμεις.

    Αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με την πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, ο κ.Πάουελ είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και τα Βαλκάνια και ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ επαναβεβαίωσαν "τη δέσμευσή τους για την εδραίωση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ενσωμάτωση αυτής της περιοχής στη διατλαντική κοινότητα".

    Καταδικάζουμε, πρόσθεσε, την πρόσφατη βία στη Νότια Σερβία και στο Κοσυφοπέδιο και χαιρετίζουμε την αυτοσυγκράτηση που έχει επιδείξει το Βελιγράδι. "Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. συνεργάζονται στενά για να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις και να σταθεροποιήσουν αυτή την ταραγμένη περιοχή.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2001 (14:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Πάγκαλος είπε τις απόψεις του, αλλά δεν είναι η αλήθεια, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μίλησε χτες το βράδυ σε "ρετάλια της Αριστεράς''. Για άλλες διαφωνίες του κ. Πάγκαλου και ως προς τη λειτουργία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις και η κυβέρνηση έχει τις δικές της που είναι διαφορετικές.

    [04] ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2001 (10:26 UTC+2)

    Ο ύπνος είναι μία επιτακτική βιολογική ανάγκη και η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θανατηφόρα ατυχήματα. Σήμερα η σύχρονη κοινωνία έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο "χρέος ύπνου". Τα μεγαλύτερα ατυχήματα του αιώνα που πέρασε συνέβησαν ξημερώματα και αποδίδονται ως ένα βαθμό στην ελαττωμένη ετοιμότητα των εργαζομένων λόγω της υπνηλίας που αυτές τις ώρες γίνεται ακατανίκητη. Αλλωστε σημαντικό ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα των θανατηφόρων συνδέεται με την υπνηλία. Πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως η μόνιμη αϋπνία, το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, η ναρκοληψία κλπ, εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στο γενικό πληθυσμό και σαν κύριο σύμπτωμα έχουν την υπερβολική ημερίδα.

    Αυτά επισημαίνει η πνευμονολόγος Ευφημία Δασκαλοπούλου-Βλαχογιάννη με αφορμή την ημερίδα με θέμα "Ημερήσια υπνηλία: αίτια και οι επιπτώσεις" την οποία διοργανώνουν το Σάββατο στην Αποθήκη Δ΄ του ΟΛΘ το εργαστήριο ύπνου της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Αγιος Παύλος" Θεσσαλονίκης και το εργαστήριο ύπνου του πνευμονολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας Υπνου. Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των λειτουργιών υγείας αλλά και των πολιτών για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα της ζωής.

    [05] ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ με Επικεφαλή τον Ρενέ Εμπερλέ, θα έρθει στη Θεσσαλονίκη όπου θα συνοδεύεται από το Θόδωρο Θεοδωρίδη, μέλος της Επιτροπής των Σταδίων και της Ασφάλειας των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, προκειμένου να κάνει επιτόπια εξέταση των γηπέδων του Αρη, του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή. Κύριο μέλημά του είναι να καταγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς και να προτείνει βελτιώσεις προκειμένου να επιλεγεί αυτό που θα μπορέσει να φιλοξενήσει από τη νέα περίοδο αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ακόμη, θα επιλέξει γήπεδο ή και γήπεδα για τους αγώνες Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Την ίδια ημέρα στις 16:00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα διαλέξεων του Καυτανζογλείου Σταδίου, κατά την διάρκεια της οποίας η Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ θα αναλύσει τις θέσεις και τις σκέψεις της μετά την επιτόπια εξέταση των γηπέδων.

    [06] ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Χάρη στο ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων, η τετράμηνη θεσσαλονίκεια έκδοση "Θεσσαλονικέων Πόλις", προϊόν στενής συνεργασίας του επιχειρηματικού και του επιστημονικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, εισήλθε ήδη στο τέταρτο τεύχος της.

    Η έκδοση, μοναδικό εγχείρημα στα ελληνικά δεδομένα, ξεκινά ένα δεύτερο ετήσιο κύκλο, με διευρυμένη μορφή και πλούσια εικονογράφηση. Περιλαμβάνει δύο βασικές ενότητες: Το "Θεσσαλονικέων Χρονικό" και τα "Θεσσαλονίκεια κείμενα".

    Στο "Θεσσαλονικέων Χρονικό" ο αναγνώστης θα βρει ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο απόντα, τον Παύλο Πετρίδη, θα απολαύσει μία ζωντανή συνέντευξη με την αρχαιολόγο Ευτυχία Κουρκουτίδου, θα εντρυφήσει στις μουσειολογικές προσεγγίσεις εκθέσεων και προτάσεων και θα επιλέξει μέσα από την παρουσίαση βιβλίων που αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

    Στον κυρίως κορμό της έκδοσης, στα "Θεσσαλονίκεια κείμενα", φιλοξενούνται εκλεκτές ερευνήτριες και ερευνητές της Θεσσαλονίκης, με πρωτότυπα κείμενά τους: Ο αρχαιολόγος Ηλίας Σβέρκος ζωγραφίζει μία συνοπτική και ελκυστική εικόνα της ρωμαϊκής περιόδου της Θεσσαλονίκης.

    Οι αρχιτέκτονες Φανή Αθανασίου, Βενετία Μάλαμα, Μαρία Μίζα και Μαρία Σαραντίδου περιγράφουν ένα ελάχιστα γνωστό, πολυτελές λουτρό στο γαλεριανό συγκρότημα, στην πλατεία Ναβαρίνου.

    Η Κάτια Λοβέρδου-Τσιγαρίδα εξετάζει ένα τοξωτό θύρωμα, με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση, από τον Άγιο Δημήτριο, έργο εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης του 6ου αιώνα. Η Χάνα Γιάκομπσον παρουσιάζει άγνωστα στοιχεία για τις τεχνικές των Εβραίων του 16ου αιώνα, πάνω στην εριουργία και τη βαφή του μαλλιού, τεχνικές που έφεραν οι Μαράνος από την Ισπανία. Ο Ευάγγελος Χεκίμογλου αναζητά τις έντεκα διαδοχικές γεωγραφικές θέσεις του ρωμαιοκαθολικού ναού στη Θεσσαλονίκη. Ο Ευάγγελος Κυριακούδης εξετάζει τη μνημειακή ζωγραφική, που στο 18ο αιώνα γνωρίζει την τελευταία της άνθηση, με επίκεντρο το Άγιο Όρος, μέσα από το έργο Ηπειρωτών και Δυτικομακεδόνων ζωγράφων, με 100 περίπου δείγματα του.

    Η Ευφροσύνη Ρούπα μας εισάγει στην ιστορία του χαλιού και της ανεξερεύνητης ταπητουργίας της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στην περίοδο της άνθησής της, στη δεκαετία του 1920. Ο Σπύρος Λαζαρίδης ασχολείται με το οθωμανικό υδραγωγείο του Λεμπέτ και τα γοητευτικά τοπογραφικά προβλήματα που συνδέονται με αυτό.

    Τέλος, ο Δημήτρης Ζυγομαλάς επιχειρεί μία γοητευτική ανασκόπηση στην γνωστή-άγνωστη Μονή Αδελφών του Ελέους, στο Ζέιτενλικ (ελαιώνα), όπως έλεγαν στον περασμένο αιώνα τη Σταυρούπολη, όταν διέθετε ελαιώνες.

    Η έκδοση "Θεσσαλονικέων Πόλις" πωλείται σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία και είναι προσφορά της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Χορηγός του τέταρτου τεύχους ήταν οι ασφάλειες Φοίνιξ. Η επιλογή της ύλης γίνεται από την Πολυξένη Βελένη, τον Γιώργο Αναστασιάδη, την Ευαγγελία Βαρέλλα, την Ευτέρπη Μαρκή, τον Χαράλαμπο Παπαστάθη και τον Ευάγγελο Χεκίμογλου.

    [07] ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Οι γυναίκες είναι αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση της ζωτικότητας και της αρμονίας της κοινωνικής, οικογενειακής και δημόσιας ζωής, υποστήριξε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του πέμπτου συνεδρίου της ΝΔ, Τζαννής Τζαννετάκης, στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Η γυναικεία συμμετοχή ως προϋπόθεση δημοκρατικής και κοινωνικής εξέλιξης".

    Αναφερόμενος στη σοφία της ανατολής ότι "οι γυναίκες είναι το μισό του ουρανού", ο κ. Τζαννετάκης συμπλήρωσε ότι αποτελούν και "το μισό της γης" στη νέα εποχή, καθώς μέσα από τις ικανότητες, το ήθος και την αξιοπρέπειά τους επιβεβαιώνονται και αναδεικνύονταιστην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της πολιτικής ζωής. Η γυναίκα, όπως είπε, είναι η βασική άγκυρα του οικογενειακού πυρήνα, με σημαντική και ουσιαστική προσφορά στην επιβίωση και την προστασία του, για αυτό οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίσουν στη σύγχρονη Ελληνίδα τη δυνατότητα να εξελιχθεί επαγγελματικά, να πετύχει τους στόχους της, χωρίς να θυσιάσει την προσωπική της ζωή, και να υπερασπιστούμε την πολυεπίπεδη συμμετοχή της στην κοινωνία.

    Ακόμη, υποστήριξε ότι ο δημόσιος χώρος χρειάζεται τη γυναίκα, η οποία είναι ήδη, δικαιωματικά και αυτονόητα, ο κεντρικός αρμός του πολιτικου συστήματος, ενώ η ευαισθησίες, "το άλλο βλέμμα" και η αντίληψη των γυναικών αποτελούν προσφορά στην πολιτική.

    "Η γυναίκα στην Ελλάδα μπορεί να βγήκε από την κουζίνα του σπιτιού της, αλλά πάλι περιορίστηκε στην προεκλογική κουζίνα των κομμάτων" υποστήριξε στην ομιλία της η βουλευτής της ΝΔ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών και επικεφαλής της γραμματείας γυναικείων θεμάτων, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Οπως υποστήριξε, η ισότητα των δύο φύλων που κατοχυρώθηκε συνταγματικά το 1975 φτάνει σε ποσοστό το 7%, εξηγώντας ότι τα ποσοστά των γυναικών βουλευτών στο σύνολο των 300 κυμαίνονται σε αυτό το επίπεδο.

    Η κ. Πετραλιά επεσήμανε ότι οι Ελληνίδες αποτελούν το 52% του εκλογικού σώματος και για αυτό η ΝΔ θεώρησε απαραίτητο να προγραμματίσει δύο προσυνεδριακές συνδιασκέψεις για τις Ελληνίδες, να καταγράψει τη σημερινή πραγματικότητα, να ακούσει νέες απόψεις και να διαμορφώσει νέες προτάσεις. Αναφερόμενη σε έρευνα της Διεθνούς Ορ΄γανωσης Εργασίας για το έλλειμμα ισότητας παγκοσμίως, ανέφερε ότι αυτό θα ισοσκελιστεί το 2457, και πρόσθεσε ότι οι γυναίκες καλύπτουν το 67% των ωρών εργασίας του πλανήτη, εισπράττουν μόνο το 10% της αμοιβής και κατέχουν μόνο το 1% του κεφαλαίου. Ακόμη, ανέφερε ότι τα δύο τρίτα του 875 εκατομμυρίων αναλφάβητων της γης είναι γυναίκες, ότι στους 500 επικεφαλής επιχειρήσεων στην Αμερική μόνο 3 είναι γυναίκες. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες αμοίβονται μόλις 68 δραχμές για κάθε 100 που εισπράττει ο άνδρας, ενώ μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες η γυναικεία εκπροσώπηση στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία μπορεί να κριθεί ευπρεπής.

    Ο μέσος όρος στα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης είναι 15% και στις κυβερνήσεις 16%, ενώ στο ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν 167 γυναίκες σε σύνολο 650 μελών. "Η κατάσταση αυτή της μηδαμινής έως ελάχιστης εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν ανταποκρίνεται ούτε προς το συνολικό πληθυσμό, ούτε προς τον αριθμό των γυναικών που εργάζονται στους τομείς της οικονομίας" τόνισε.

    Αναφερόμενη στο ποσοστό της γυναικείας συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, είπε ότι στο χώρο των υπηρεσιών με 13,4% εργατικό δυναμικό, το 7,7% είναι γυναίκες και το 5,7% άνδρες, στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών τα ποσοστά είναι 8,2% και 7% αντίστοιχα και στο χώρο των τεχνικών είναι 9,3% και 9%. Για την ανεργία ανέφερε ότι οι γυναίκες εκπροσωπούν το 62% με εργατικό δυναμικό 40%, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του εργατικού της δυναμικού είναι θεαματικός.

    Η κ.Πετραλιά κατέληξε ότι πρέπει να προωθούνται όλο και περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ εκτίμησε ότι οι προοπτικές είναι θετικές, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στη Βουλή των Εφήβων τα κορίτσια κατείχαν το 69% της συμμετοχής του συνόλου των βουλευτών.

    Η αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη, αναφέρθηκε κυρίως σε τέσσερις διαπιστώσεις: ότι υπάρχει διαχρονικά αναγνώριση των ικανοτήτων και της προσφοράς των γυναικών στην κοινωνία, ότι η προσφορά των γυναικών δεν περιοριζόταν πάντα στο σπίτι και στα παιδιά, ότι η διαχρονική πορεία της γυναίκας την οδηγεί σε μία ολοένα και πιο βελτιωμένη θέση και ότι το σήμερα αποδίδει μία πλασματική εικόνα για τον πραγματικό ρόλο και την προσφορά των γυναικών.

    Η βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχα, υποστήριξε ότι είναι έλλειμμα δημοκρατίας η μικρή εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ότι η λήψη μέτρων αντιμετώπισής της ενισχύει την ίδια τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Οπως είπε, οι προτεραιότητες της πολιτικής που στοχεύει στην ισότητα των ευκαιριών είναι η αναμόρφωση της αντίληψης στο εκπαιδευτικό σύστημα, η λήψη πρωτοβουλιών για την εξάλειψη ανισοτήτων στην απασχόληση των γυναικών, η συνεχής ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη σημασία της ισότιμης ένταξης των γυναικών στην κοινωνία, ο εντοπισμός των περιφερειακών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων, ώστε να αξιοποιεί το ενδογενές δυναμικό και η δημιουργία υποστηρικτικών δομών.

    Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης, Λίτσα Κολοβού, υποστήριξε ότι η σύγχρονη γυναίκα και μητέρα επωμίζεται ευθύνες που καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης ζωής, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει πλούσια κοινωνική δράση, με τη συμμετοχή της στα κοινά και με τους αγώνες της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών της. Αδιαμφισβήτητη χαρακτήρισε την αποδοτικότητα των αιρετών γυναικών τόσο στην Τ.Α. όσο και στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής, όπου έχει την ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλίες, να παράγει έργο. Στη συνέχεια δήλωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει με διάφορους τρόπους τη γυναίκα και την οικογένεια με τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, με τις σχολές γονέων, με κέντρα πρόληψης και ενημέρωσης των γονέων κ.α. και επεσήμανε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που πρωτοστατούν στην εθελοντική δράση, αφού είναι ακούραστες και ευαισθητοποιούνται σε προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα.

    Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Θεσσαλονίκης, Πελαγία Ζήτη, εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες τόσο από τον κοινωνικό τους περίγυρο όσο και από την πολιτεία, ωστόσο τόνισε ότι στον ανταγωνιστικό αυτό τομέα των επιχειρήσεων οι γυναίκες έχουν να προσφέρουν πολλά, ενώ οι κοινωνίες μπορούν να χάσουν όταν δεν αξιοποιούν τις ικανότητές τους. "Η διατήρηση της υπάρχουσας ανισορροπίας ισοδυναμεί με κατασπατάληση των ικανοτήτων του μισού πληθυσμού και αποτελεί φρένο στην ανάπτυξη της κοινωνίας του αύριο" είπε και συμπλήρωσε ότι το λεγόμενο "ασθενές φύλλο" αποτελεί μία ανερχόμενη δύναμη στις μικρές επιχειρήσεις, βοηθώντας παράλληλα στην καταπολέμηση της ανεργίας.

    Η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Μίσου Δράμας, Ζωή Καρυοφυλλίδου, επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να κερδίσουν οι γυναίκες την εμπιστοσύνη των ανδρών και να αποδείξουν ότι είναι ικανές να προασπίσουν τα συμφέροντα του αγροτικού κλάδου, καθώς πρέπει να αποδυκνείουν καθημερινά ότι αξίζουν, ενώ τα λάθη δεν συγχωρούνται. Πρόσθεσε ότι οι αγρότισσες δεν συνδικαλίζονται για να ανεβούν ψηλά στην κοινωνία, αλλά για να ζήσουν λίγο καλύτερα και τόνισε ότι όλο το χρόνο είναι παραγκωνισμένες και ξεχασμένες, καλούμενες να παίξουν πολλούς και δύσκολους ρόλους, τη στιγμή που η ύπαιθρος αργοσβήνει.

    [08] ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Πάτρα, 7 Μαρτίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Η νίκη της εθνικής ομάδας των ελπίδων επί του Πατραϊκού με 4-3 μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που προείχε ήταν να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό για την οικονομική ενίσχυση του Ματθαίου Γκοτζιά. Και το παρών στο γήπεδο της Πάτρας έδωσαν περίπου 1.500 θεατές οι οποίοι με την στάση τους έδειξαν ότι είναι στο πλευρό του Ματθαίου Γκοτζιά.

    Για την ιστορία τα τέρματα της εθνικής ομάδας σημείωσαν ο Ιορδανίδης στο 8', ο Γήττας στο 32', ο Αγρίτης στο 56' και ο Παπουτσής στο 80', ενώ για τον Πατραϊκό σκόραραν οι Καλύκας στο 3' και 13' και ο Ντράγκατς στο 31'.

    [09] EKΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΘ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Η βία των γυναικών που σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς είναι το πιο συχνό και διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο, είναι το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων που διοργανώνουν φέτος για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας.

    Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών στο Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας οι δύο φορείς διοργανώνουν αύριο στις 8μμ εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Συμμετοχή των γυναικών στις συλλογικότητες, με ομιλήτριες την συνδικαλίστρια, στέλεχος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και το μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και συνεργάτρια του ΜΑΚΙΝΕ Ευτυχία Τελή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΘ.

    Εξάλλου, την Παρασκευή θα προβληθεί στο ΕΚΘ η ταινία «Το αλάτι της γης» του Χέρμπερ Μπίπερμαν

    Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται καμπάνια ενημέρωσης κατά την διάρκεια της οποία θα διανέμονται στο κέντρο της πόλης φυλλάδια που θα ενημερώνουν τις γυναίκες για τις δράσεις και τη λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών του ΜΑΚΙΝΕ και θα μοιράζεται ειδικό έντυπο με χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας.

    Η διοίκηση του ΕΚΘ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας θα διανείμει στα σωματεία της δύναμης του, που ως επί το πλείστον τα μέλη τους είναι γυναίκες, 100 εισιτήρια για να παρακολουθήσουν στις 8 Μάρτη την παράσταση «Τρεις φορές ζωή» που ανεβαίνει στο θέατρο «Αυλαία» με τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Βίκυ Κουλιανού, Νένα Μεντή και Τάκη Χρυσικάκο.

    [10] ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στρασβούργο, 7 Μαρτίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Την έγκρισή τους για τη δημοσίευση της έκθεσης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρμόδια για την πρόληψη των βασανιστηρίων, της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (C.P.T.) κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία από τις 19 έως τις 23 Αυγούστου 1996 έδωσαν οι τουρκικές αρχές.

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 της C.P.T. οι πληροφορίες που συγκεντρώνει η Επιτροπή σε κάθε επίσκεψή της είναι εμπιστευτικές. Εντούτοις, η άρση του κανονισμού της Σύμβασης περί εμπιστευτικής παροχής πληροφοριών είναι εφικτή μετά από την αποδοχή κάθε ενδιαφερόμενης κυβέρνησης.

    Η επίσκεψη, τον Αύγουστο του 1996, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε από την C.P.T. να επισκεφθεί τις ειδικές φυλακές του Εσκί - Σεχίρ. Η μεταφορά στο σωφρονιστικό αυτό ίδρυμα προφυλακισμένων για αδικήματα που υπάγονται στο Νομό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους του κύματος απεργιών πείνας των κρατουμένων των τουρκικών φυλακών στις αρχές του 1996.

    Η έκθεση του C.P.T. παρουσιάζει τα αποτελέσματα της επίσκεψης αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές του Εσκί - Σεχίρ, ένα από τα πρώτα σωφρονιστικά ιδρύματα που έχουν κελιά - φέρετρα για τους κρατούμενους. Σε γενικές γραμμές η C.P.T. κατακρίνει τα σχέδια των τουρκικών αρχών να περάσουν από τους κοιτώνες σε κελιά - φέρετρα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τουρκικού σωφρονιστικού συστήματος.

    Η πρόσβαση στην αναφορά της C.P.T. για την επίσκεψή της στην Τουρκία τον Αύγουστο του 1996 και την απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης είναι δυνατή μέσω της ιστοσελίδας C.P.T. στο διαδίκτυο: www.cpt.coe.int.

    Από την πολυσέλιδη έκθεση του C.P.T. με τις ανησυχίες και τις αιτιάσεις του κατά των τουρκικών αρχών, σε σχέση με το σωφρονιστικό σύστημα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η επιστολή του προέδρου του, καθώς και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αποδίδει τα προβλήματα των τουρκικών φυλακών "σε σύνθετους και με βαθιές ρίζες οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και ψυχολογικούς παράγοντες".

    [11] ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΞΕΝΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 7 Μαρτίου 2001 (20:43 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η ρουμανική βουλή ψήφισε νόμο σχετικά με το καθεστώς των ξένων πολιτών που θα ισχύει στη χώρα, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πάβελ Αμπραχαμ, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι ο νόμος συμφωνεί με τους όρους της συνθήκης Σένγκεν.

    Σύμφωνα με τον νέο νόμο οι Ρουμάνοι πολίτες πρέπει να ενημερώνουν την αστυνομία αν φιλοξενούν στα σπίτια τους ξένους που θα μένουν για περισσότερες από 15 μέρες, ανεξάρτητα αν προέρχονται από χώρες της ΕΕ ή όχι.

    Για ξένους που οργανώνουν κόμματα ή πολιτικές ομάδες στη Ρουμανία, απειλώντας την σταθερότητα στη χώρα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια.

    Οι Ρουμάνοι που φιλοξενούν αλλοδαπούς πρέπει σύμφωνα με το νόμο να τους παρέχουν στέγη.

    Ο νόμος αναμένεται να συμβάλει στον έλεγχο των συνόρων ώστε να καταπολεμηθεί η λαθρομετανάστευση. Η ΕΕ ζήτησε από την Ρουμανία να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στα σύνορα ως όρο για την άρση του καθεστώτος βίζας σε Ρουμάνους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

    [12] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα στα γραφεία της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 το Επιστημονικό Ιατρικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες του ιατρικού χώρου, με μεγάλη εμπειρία σε διαχείριση πολύπλοκων έργων.

    Μιλώντας κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση του Επιστημονικού Ιατρικού Συμβουλίου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Σπύρος Καπράλος ευχαρίστησε τα μέλη του για την εξαιρετική προσφορά τους, να θέσουν τις γνώσεις και τη μεγάλη εμπειρία τους στην υπηρεσία του τεράστιου εγχειρήματος που έχει αναλάβει η χώρα μας.

    "Η προσφορά τόσο διακεκριμένων επιστημόνων του ιατρικού κλάδου της χώρας μας, είναι η πρώτη σημαντική έκφραση εθελοντισμού και ανταπόκρισης, από την πλευρά του επιστημονικού κόσμου, στο κάλεσμά μας για συμμετοχή στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων" τόνισε ο κ. Καπράλος.

    Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι:

    1) Γνωμοδοτεί για τη στρατηγική της εταιρίας στον τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται στο Συμβόλαιο που υπογράφηκε μεταξύ ΔΟΕ και της Αθήνας, ως διοργανώτριας πόλης

    2) Γνωμοδοτεί για την πολιτική της εταιρίας αναφορικά με τις σχέσεις της με τους ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στη χώρα μας.

    3) Γνωμοδοτεί για την πολιτική ανεύρεσης των απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία όλου του ιατρικού προγράμματος.

    4) Γνωμοδοτεί για διάφορα θέματα υγιεινής, όπως: ποιότητα νερού, ατμοσφαιρική ρύπανση, αποθήκευση τροφίμων κλπ.

    5) Γνωμοδοτεί για το λειτουργικό πλάνο της πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού και τα λειτουργικά πλάνα των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών στους χώρους των Αγώνων, φιλοξενίας κ.α.

    6) Τα μέλη του Επιστημονικού Ιατρικού Συμβουλίου θα συμμετάσχουν και ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιατρικού Συνεδρίου της ΔΟΕ, που θα πραγματοποιηθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Τον εκτελεστικό ρόλο των αποφάσεων για όλα αυτά τα θέματα θα έχει ο κ. Κωνσταντίνος Παρίσης, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Στο Συμβούλιο μετέχουν οι: Πρόεδρος : Aργύρης Μήτσου, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος: Χρήστος Λόλας, Δ/ντης Καρδιοχειρουργικής Νοσοκ. "Ευαγγελισμός", Μέλη : Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γεώργιος Καμπουρόγλου, Επ. Καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Αντώνης Κουτσελίνης, Αντιπρύτανης Παν/μιου Αθηνών, Καθηγ. Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Χρυσάνθη Πλάτη, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Παν/μιου Αθηνών, Άρης Σίγουρας, Καθηγ. Παν/μίου Πατρών, Πάνος Σπύρου, Καθηγ. Ιατρικής Παν/μίου Θεσσαλίας, Αντωνία Τριχοπούλου, Αναπλ. Καθηγ. Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Παρίσης, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών της ΑΘΗΝΑ 2004.

    [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 7 Μαρτίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών θα μεταβεί στην Αίγυπτο στις 12 Μαρτίου, όπου πρόκειται να συναντηθεί με το Σύνδεσμο Αιγυπτίων Επιχειρηματιών.

    Ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Συνδέσμου Sayeed Al Taweel δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Gomhouriya ότι στην αντιπροσωπεία των Ελλήνων επιχειρηματιών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών συμμετέχουν 20 Ελληνες επιχειρηματίες εταιριών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τροφίμων, γεωργικών μηχανημάτων, καλλυντικών, χημικών, οικοδομικών υλικών, Η/Υ, επίπλων κουζίνας και του τουρισμού.

    Ο κ. Al Taweel πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή τους οι δύο πλευρές θα έχουν συνομιλίες για τις δυνατότητες κοινών επενδύσεων, είτε μέσω ίδρυσης κοινών εταιριών, είτε μέσω εμπορικών συναλλαγών. Θα εξετάσουν επίσης τις προοπτικές αύξησης των αιγυπτιακών εξαγωγών.

    [14] Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Βουκουρέστι, 7 Μαρτίου 2001 (20:36 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα δήλωσε από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ότι η χώρα του δεν αποτελεί "παράδεισο για επενδύσεις", τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Γκεοάνα συναντήθηκε με Βρετανούς επιχειρηματίες μετά από πρωτοβουλία της Ενωσης Βιομηχανιών της χώρας.

    Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών τους ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι αναζητούνται ξένοι αγοραστές για πολλές από αυτές.

    Ο Γκεοάνα ανέφερε ότι η Ρουμανία θα κινηθεί προς ανάπτυξη των τομέων ενέργειας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που δείχνουν σημεία προόδου.

    [15] ΧΑΑ: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΛΗΘΕΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το νέο αναμορφωμένο πίνακα διάθεσης αντληθέντων κεφαλαίων των εισηγμένων εταιριών, στον οποίο αποτυπώνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι πληροφορίες που αφορούν στη χρήση αυτών των κεφαλαίων.

    Ο αναμορφωμένος πίνακας (με βάση την απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου την 1η Φεβρουαρίου 2001) αφορά στη διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων των εισηγμένων μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2000. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να "επισκεφθούν" την ιστοσελίδα του ΧΑΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ase.gr, για περισσότερα στοιχεία.

    [16] AUSTRIAN AIRLINES: ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ BUSINESS CLASS

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Εκπτωση 10% σε κάθε εισιτήριο για όσους επιλέξουν να "απολαύσουν" το μοναδικό σέρβις της Grand Class προσφέρει η αεροπορική εταιρία Austrian Airlines.

    Η εταιρία καλεί το επιβατικό κοινό να επωφεληθεί από αυτή την προσφορά, πετώντας χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς και ταλαιπωρία προς έναν από τους 156 προορισμούς, σε 65 χώρες και πέντε ηπείρους.

    [17] ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Σκόπια, 7 Μαρτίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ακόμη μίας ζώνης ασφαλείας μεταξύ ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή του Κοσόβου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Υπογράμμισε ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να ενισχυθούν οι περιπολίες στη σημερινή ζώνη ασφαλείας στη Νότια Σερβία για να σταματήσει ο εφοδιασμός με όπλα των Αλβανών εξτρεμιστών στην ΠΓΔΜ.

    Το ΝΑΤΟ εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιτρέψει και περιπολίες του γιουγκοσλαβικού στρατού στη ζώνη ασφαλείας στη Νότια Σερβία, στο τμήμα των συνόρων με ΠΓΔΜ, είπε και εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί μία τέτοια απόφαση έως τα τέλη της εβδομάδας.

    [18] ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. - ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Την παρουσίαση του προγράμματος από το "Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών" του Δημήτρη Αβραμόπουλου περιμένουν τα στελέχη της Ν.Δ. για να ασκήσουν κριτική στο νέο κόμμα, όπως είπαν στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Τζαννής Τζαννετάκης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η βουλευτής Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    "Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να σχολιάζουμε πολιτικά κείμενα, εκτιμήσεις σαφείς και κατασταλαγμένες. Όταν λοιπόν τα οποιαδήποτε θέματα που θέτει ο κ. Αβραμόπουλος πάρουν σάρκα και οστά, θα είμαστε έτοιμοι να τα σχολιάσουμε", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μεϊμαράκης. Ο κ. Τζαννετάκης υπογράμμισε ότι στο συνέδριο της Ν.Δ. θα προσκληθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, απαντώντας σε ερώτηση αν θα προσκληθεί ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ η κ. Πετραλιά επισήμανε πως η Ν.Δ. έχει συσπείρωση 90% και τα στελέχη της δεν θα "αλληθωρίσουν" προς το κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου.

    Οι δηλώσεις τους έγιναν στο περιθώριο της συνδιάσκεψης της Ν.Δ. με θέμα τη γυναικεία συμμετοχή, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς". Στην ομιλία της η κ. Πετραλιά αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί. Σχετικά με τη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτιαα και τις ποσοστώσεις που υπάρχουν, παρατήρησε πως δεν αρκεί μόνο να είναι υποψήφιες, αλλά πρέπει να εκλέγονται κιόλας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι τη Ν.Δ. ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και εκτιμήσεων και γι' αυτό θεωρεί τη συνδιάσκεψη αυτή μία από τις σημαντικότερες.

    Παρούσα στη συνδιάσκεψη ήταν και η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, Νατάσα Παζαϊτη.

    [19] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ"

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Tους βασικούς άξονες της στρατηγικής της εταιρίας "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ", αλλά και τις προτεραιότητές της που αφορούν κυρίως στην υλοποίηση βασικών τουριστικών υποδομών, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αναστάσιος Χωμενίδης.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη συμμετοχή - για πρώτη φορά - της "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" στη διεθνή έκθεση ITB Berlin που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, ο κ. Χωμενίδης έδωσε έμφαση σε μια σειρά δράσεων που θα μεταμορφώσει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην άνοδο της τουριστικής οικονομίας.

    Σημειώνεται ότι η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρίας σε τουριστικά περιουσιακά στοιχεία υπολογίζεται περίπου σε 8,8 δισ. ευρώ, ήτοι 3 τρισ. δραχμές. Τα "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" δραστηριοποιούνται στις αγορές τουριστικών ακινήτων της Ελλάδας και του εξωτερικού προσελκύοντας επενδυτές και κεφάλαια, με σκοπό την επίτευξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιχειρηματικώνστόχων, όπως η ανάπτυξη νεών προϊόντων και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

    [20] Η KFOR ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Μαρτίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ παραχώρησαν στο κέντρο πληροφοριών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ο πρέσβης του ΝΑΤΟ Ντανιέλ Σπέχαρντ, ο διοικητής της KFOR στρατηγός Κάρλο Καμπιτζιούσου και ο συνταγματαρχης Τομ Γκρος

    "H KFOR και η ΠΓΔΜ συνεργάζονται για την υπεράσπιση των συνόρων και την απώθηση των τρομοκρατών", τόνισε ο πρέσβης Σπέχαρντ, ενώ ο στρατηγός Καμπιτζιόσου δήλωσε ότι οι δύο πολυεθνικές ταξιαρχίες που ελέγχουν τα σύνορα ενισχύθηκαν με άνδρες και οπλισμό. Πρόσθεσε ακόμη ότι γίνονται ανιχνεύσεις με αεροπλάνα και ελικόπτερα μέρα και νύχτα.

    Ο συνταγμάρχης Γκρος δήλωσε ότι χθες το βράδυ περικυκλώθηκε το χωριό Μίγιακ μέσα στο έδαφος του Κοσόβου και τραυματίστηκαν δύο Αλβανοί τρομοκράτες. Στην περιοχή αυτή, όπως είπε, συνεχίζεται η εκκαθάριση των ναρκών που έχουν τοποθετήσει οι τρομοκράτες.

    Τόνισε επίσης, ότι το χωριό αυτό οι δυνάμεις της KFOR κατέσχεσαν μεγάλη ποσότητα όπλων. Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν 250 άνδρες του αμερικανικού τάγματος που ελέγχει το χώρο αυτό.

    [21] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700 ΚΙΛΑ ΧΡΥΣΟΥ ΕΒΓΑΛΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 7 Μαρτίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας, Μλάνταν Ντίνκιτς δήλωσε ότι το καθεστώς του πρώην προέδρου της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έβγαλε παράνομα στο εξωτερικό πάνω από 700 κιλά χρυσού μέσα σε τρία χρόνια.

    Ο Ντίνκιτς επισήμανε ότι η ποσότητα χρυσού βγήκε παράνομα από τη χώρα σε τρία στάδια: 552 κιλά το 1998, 62 κιλά το 1999 και 112 κιλά το 2000, μέσα από Ελβετικές και Κυπριακές εταιρίες.

    Η Εισαγγελία του Βελιγραδίου διέταξε την περασμένη εβδομάδα τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση μετά από δημοσιεύματα του ελβετικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, τουλάχιστον 173 κιλά χρυσού πωλήθηκαν στην Ελβετία το 2000.

    Ο.Κ.

    [22] ΗΡΕΜΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ ΣΤΟ ΤΑΝΟΥΣΕΦΤΣΙ

    Σκόπια, 7 Μαρτίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Δεν σημειώθηκαν επεισόδια το τελευταίο 24ωρο στην περιφέρεια Τανούσεφτσι, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών της ΠΓΔΜ σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

    Τόνισαν ωστόσο ότι παρατηρήθηκαν κινήσεις ένοπλων ομάδων.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας διέψευσε πληροφορίες ότι δήθεν υπήρξαν λιποταξίες στρατιωτών που υπηρετούν στα σύνορα με Κόσοβο, στην περιφέρεια Μπλάτσε. Δήλωσε ακόμη ότι στην περιφέρεια αυτή παρατηρήθηκαν μικρές ομάδες ενόπλων, όμως από την άλλη πλευρά των συνόρων, εντός του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου.

    Οπως είπε πιστεύεται πως και στην περιφέρεια αυτή είναι δυνατόν να προκληθούν επεισόδια.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα σύνορα με Κόσοβο παραμένουν κλειστά και ότι από το χωριό Γκόσνιτσε, που απέχει 5 χλμ. από το Τανούσεφτσι εντελώς αδικαιολόγητα εξακολουθούν να αποχωρούν γυναικόπαιδα και να εγκαθίστανται σε χωριά κοντά στις πόλεις Κουμάνοβο και Σκόπια.

    [23] ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: "ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ" Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Τη συγχώνευση των θυγατρικών εταιριών στις ΗΠΑ, NewMark Homes και ENGLE Homes, δρομολογεί ο Oμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής. Ηδη, οι χρηματιστηριακές αρχές του Nasdaq, στο οποίο είναι εισηγμένη η NewMark, έχουν ενημερωθεί με σχετική ανακοίνωση για τη συγχώνευση των δύο αμερικανικών επιχειρήσεων.

    Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση του Ομίλου κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Επίσης αποφασίσθηκε η έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου δανείου για την κάλυψη μέρους του τιμήματος εξαγοράς της ENGLE Homes. Το ύψος του δανείου θα ανέλθει στα 21,3 δισ. δρχ. και για την υλοποίησή του θα εκδοθούν 13.885.000 ομολογίες που θα διατεθούν στην τιμή των 1.533 δρχ. η μία. Η διάρκειά του είναι πενταετής και το ετήσιο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 5%.

    Η έκδοση του δανείου θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ώστε να υπάρξει συμμετοχή θεσμικών επενδυτών. Oμως, όσοι από τους μετόχους ενδιαφέρονται, θα μπορούν να συμμετάσχουν σ' αυτό. Οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΑ.

    Μετά τη λήξη του δανείου, οι κάτοχοι ομολογιών θα έχουν τη δυνατότητα είτε να τις ρευστοποιήσουν στην τιμή των 4,87 ευρώ τη μία, είτε να τις μετατρέψουν σε μετοχές της Τεχνικής Ολυμπιακής σε αναλογία μία προς μία.

    [24] MHNYMA TOY ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Νέα Υόρκη, 7 Μαρτίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν λόγο να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, μια και έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στα γυναικεία θέματα, όσον αφορά την καλύτερη νομοθεσία, τη μεγαλύτερη συμμετοχή, την ενδυνάμωση ως την πνευματική χειραφέτηση. Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν σε μήνυμα του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.

    «Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας όμως είναι και μια υπενθύμιση ότι για την πλειοψηφία των γυναικών του κόσμου, η καθημερινή ζωή παραμένει ένας δύσκολος και καμιά φορά επικίνδυνος αγώνας. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε εστιάσει περισσότερο στους στόχους για την ισότητα των δύο φύλων, την ανάπτυξη και την ειρήνη που παραμένουν στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας. Αυτοί οι στόχοι δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί», πρόσθεσε.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι, όπως αποσαφηνίζει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Οκτώβριο του 2000 πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των γυναικών, στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας σε διάφορα μέτωπα. «Ενώ οι γυναίκες είναι συχνά τα πρώτα θύματα των ένοπλων συγκρούσεων, πρέπει επίσης να αναγνωρίζονται ως το κλειδί της επίλυσης των συγκρούσεων. Πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να ενσωματώσουμε τις γυναίκες πιο αποτελεσματικά στις ειρηνευτικές διαδικασίες σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.

    Σε άλλο σημείο του μηνύματος του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι οι γυναίκες κατέχουν ιδιαίτερες ικανότητες και εμπειρίες που τις επιτρέπουν να συμβάλουν σε όλα τα στάδια της ειρηνευτικής διαδικασίας, κατανοούν τις βαθύτερες αιτίες της έντασης και γνωρίζουν ποιες ομάδες που ασκούν επιρροή μέσα στις κοινότητες και στις χώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες για ειρήνη και είναι σε θέση να εργαστούν μαζί και να επικοινωνήσουν πάνω και πέρα από φραγμούς και διαχωριστικές γραμμές.

    Πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη χρήση αυτού του δυναμικού και να φέρουμε περισσότερες γυναίκες στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και σε θέσεις λήψεως αποφάσεων, επισήμανε ο κ. Αναν. «Πρέπει να δράσουμε με την αντίληψη ότι η πλήρης συμμετοχή των γυναικών στην πρόληψη και επίλυση των συγκρούσεων είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση και την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας τον 21ο αιώνα. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2001, ας είναι αυτό το πιστεύω μας για μια πιο ειρηνική χιλιετία.», κατέληξε


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 7 March 2001 - 19:13:50 UTC