Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [02] ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «ΑΡΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΗ Ν.Δ.
  • [03] ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΩΡΑ
  • [04] ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
  • [07] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [08] Ο Θ. ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ
  • [09] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΜΟΝΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
  • [10] TA ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ
  • [12] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [13] Η Ε.Ε. ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [14] ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [15] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ
  • [16] Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ
  • [17] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε.ΕΝΩΣΗΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [18] ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ ΤΟ ΒΙΑΓΚΡΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
  • [19] Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΣΩΤΗΡΙΑ
  • [20] ΙΝΤΕΡΠΟΛ: Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [21] Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  • [01] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Στοκχόλμη, 24 Μαρτίου 2001 (11:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γκόραν Πέρσον

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να κάνει σήμερα μια κοινή δήλωση με την οποία θα καταδικάζονται τα όσα συμβαίνουν στην FYROM, ο εξτρεμισμός και οι ακραίες τρομοκρατικές ενέργειες αλβανικών ομάδων.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει όχι στην τρομοκρατία, τον μεγαλοϊδεατισμό, τον εξτρεμισμό και τις αποσχιστικές τάσεις.

    Η ανησυχία για το κλίμα και όσα συμβαίνουν εκεί είναι έκδηλα εδώ. Αυτό το κλίμα μετέφερε στους "15" και η "Τρόικα", που επισκέφτηκε τα Σκόπια προχθές.

    Έντονες ανησυχίες εξέφρασε επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ιβανώφ. Ο κ. Πούτιν είπε στους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χρειάζεται μια αποφασιστική παρουσία στα γεγονότα της FYROM ώστε να μην επεκταθεί η εστία κρίσης και να τερματισθεί το ταχύτερο αυτό το πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος της FYROM κ. Μπόρις Τραϊκόφσκι ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη για τις ελληνικές πρωτοβουλίες και είπε ότι χρειάζεται να ληφθούν πρακτικά μέτρα. Ο κ. Τραϊκόφσκι κλήθηκε εδώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του κ. Σημίτη. Όλοι χαιρέτησαν τις ελληνικές πρωτοβουλίες για σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Ιβανώφ είπε ότι οι θέσεις της χώρας του είναι παραπλήσιες μ' αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαιρέτησε τη συνεργασία που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη χώρα του για τέτοια ζητήματα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του ότι "...οι ενέργειες αυτές δεν μπορεί να χαρακτηρισθούν παρά μόνον ως τρομοκρατικές ενέργειες".

    Ο κ. Ιβανώφ μίλησε ακόμη για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια Διάσκεψη για τα Βαλκάνια, όπου αυτές οι αρχές θα αποτυπωθούν σ' ένα διεθνές επίπεδο με τον πιο επίσημο τρόπο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Παρόμοια πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν η Ελλάδα.

    Η Ευρώπη προσφέρει, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου "αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη στην κυβέρνηση των Σκοπίων" και παράλληλη υποστήριξη "σε όποια μέτρα ληφθούν για την ομαλή ένταξη των αλβανοφώνων στην ευρύτερη κοινωνία της ΠΓΔΜ".

    Ο ίδιος έχει πει ότι οι "15" και η Ρωσία συμφωνούν ομόφωνα:

    Πρώτον: Για την όσο γίνεται πιο ισχυρή καταδίκη των τρομοκρατικών ενεργειών.

    Δεύτερον: Την όσο γίνεται μεγαλύτερη υποστήριξη για την ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και τη μη αλλαγή των συνόρων

    Τρίτον: Την αξιοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων, ώστε να περιοριστούν οι ακραίες εθνικιστικές φωνές και η βίαιη συμπεριφορά κάποιων ομάδων στην περιοχή.

    Σχετικά με την παρουσία στρατιωτικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή ειπώθηκε από διάφορες πλευρές ότι είναι δύσκολο να επεκταθεί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, "γιατί είναι ήδη αρκετά εκτεταμένη στην περιοχή".

    [02] ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «ΑΡΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2001 (11:03 UTC+2)

    Την άρση των διαγραφών από το συνέδριο της Ν.Δ., που θα έστελνε το ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι είναι ανοικτές για όλους οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας, προτείνει η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Μακεδονία", ενώ επίσης ζητά να διευρυνθεί η βάση του κόμματος στη λειτουργία και στις αποφάσεις της Ν.Δ. και καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσφέρει το νέο που απαιτούν οι πολίτες και που δεν μπορεί να τους προσφέρει το ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε αυτούς που προτείνουν μάνατζερ για τη διοίκηση του κόμματος και συγκρότηση πολυπληθούς οργάνου, η κ. Μπακογιάννη λέει: "Πιστεύω ότι είναι δύναμη για τα κόμματα οι δημοκρατικές διαδικασίες. Γι'αυτό θεωρώ ότι όλες αυτές οι λύσεις με τους εξ οφίτσιο και των διορισμένων μάνατζερ, δεν αποτελούν λύση. Σε βάθος χρόνου θα επαναφέρουν τα ίδια προβλήματα και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση".

    [03] ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΩΡΑ

    Θεσααλονίκη, 24 Μαρτίου 2001 (18:15 UTC+2)

    Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν αύριο τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή σε 15 κράτη - μέλη της Ε.Ε. η θερινή ώρα. Έτσι στις 3 το πρωί της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 4. Η θερινή ώρα θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

    [04] ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2001 (17:13 UTC+2)

    Αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 9 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 ως 28 βαθμούς, και στα νησιά από 14 έως 27 βαθμούς Κελσιου.

    Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις. Το πρωί

    πιθανόν να σημειωθεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 25 βαθμούς Κελσιου.

    Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 28 βαθμούς Κελσιου.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2001 (16:55 UTC+2)

    Οι διαφωνίες μεταξύ κορυφαίων στελεχών για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οργανωτική δομη της Νέας Δημοκρατίας, κυριάρχησαν κατά τη δεύτερη ημέρα του Προσυνεδρίου της στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες του οποίου έληξαν αργά το μεσημέρι.

    Η τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της είπε ότι κανείς δεν αμφισβητεί τον πρόεδρο του κόμματος και ότι η Ν.Δ. βαδίζει ενωμένη στο συνέδριο με τον Κώστα Καραμανλή. Πρότεινε να αποφασίσει το συνέδριο την άρση όλων των διαγραφών, τη θεσμοθέτηση γραμματέων του κόμματος και πολιτικού συμβουλίου, και να υπάρχει θητεία για τον πρόεδρο. Η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει με ενιαία λίστα μόνο με εκλογή και να μη συμμετέχουν αριστείνδειν μέλη όπως οι βουλευτές και οι πρόεδροι των νομαρχιακών οργανώσεων.

    Αντίθετος με την ύπαρξη θητείας για τον πρόεδρο και την εκλογή γραμματέα δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος πρότεινε τον ορισμό συντονιστή, που όμως δε θα εκλέγεται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

    Σε ότι αφορά στη σύνθεση της ΚΕ πρότεινε να μετέχουν εκτός από αυτούς που θα εκλεγούν, οι βουλευτές, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ και όσοι βουλευτές έχασαν τις έδρες τους λόγω ενστάσεων.

    Υπέρ της θέσπισης θέσης γραμματέα αλλά κατά της θητείας του προέδρου, εμφανίστηκε ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής παρακολούθησε ένα μεγάλο μέρος της σημερινής συνεδρίασης αλλά δεν έλαβε το λόγο και αποχώρησε λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί το συνέδριο.

    [06] ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ

    Λαμία, 24 Μαρτίου 2001 (16:19 UTC+2)

    Εκατοντάδες κάτοικοι της Φθιώτιδας μαζί με συγγενείς θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, απέκλεισαν σήμερα για μία ώρα περίπου, την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος των Θερμοπυλών, ζητώντας να αρχίσουν αμέσως έργα διαπλάτυνσης του δρόμου.

    Οι συγκεντρωμένοι επισήμαιναν ότι η σημερινή συγκέντρωση είναι η αρχή σειράς κινητοποιήσεων, προκειμένου να πιέσουν του αρμόδιους ώστε να αρχίσουν άμεσα τα έργα διαπλατυνσης από τον Άγιο Κωνσταντίνο έως τις Ράχες, δεδομένου ότι στο τμήμα αυτό της εθνικής οδού, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, την τελευταία πενταετία έχασαν τη ζωή τους 120 άνθρωποι.

    [07] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2001 (16:09 UTC+2)

    Τη λειτουργία δικτύου επικοινωνίας όλων των Νομαρχιακών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας μέσω Ίντερνετ εγκαινίασε ο Πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής.

    Από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη έστειλε μήνυμα μέσω Ίντερντ προς όλες τις Νομαρχιακές Οργανώσεις, στο οποίο επισημαίνει ότι στη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης και της νέας οικονομίας για να επιτύχουμε την ταχύρυθμη και ισόρροπη ανάπτυξη χρειαζόμαστε όλα τα όπλα που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα.

    Η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα που θα μεταδόσει το συνέδριό της μέσω Ίντερντ και επιδιώκει να είναι το πρώτο κόμμα που θα προωθήσει τη συζήτηση και τον προβληματισμό για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες μέσω του διαδικτύου.

    Τον κόμβο του συνέδριου της Ν.Δ. στο Ίντερντ έχουν επισκεφθεί 4.500 πολίτες και ο κ. Καραμανλής απάντησε σε τρεις ερωτήσεις πολιτών που αφορούσαν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., την Παιδεία και το Χρηματιστήριο.

    Μέσω Ίντερντ έχουν συνδεθεί και οι 64 νομαρχιακές επιτροπές της Ν.Δ.

    [08] Ο Θ. ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2001 (16:02 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία από τις δημοσκοπήσεις που χρησιμοποιεί ως εργαλεία δουλειάς βγάζει πάντα χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτό είναι το μόνο που θέλω να πω".

    Την παραπάνω δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, όταν του ζήτησαν οι δημοσιογράφοι να σχολιάσει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται στον σημερινό τύπο.

    [09] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΜΟΝΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

    Στοκχόλμη, 24 Μαρτίου 2001 (15:51 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεως, τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα σε εφημερίδες της Αθήνας: "Αυτό το έχουμε δει και στα περασμένα χρόνια. Μια δημοσκόπηση μετράει μόνο, κι αυτό το είδαμε και στις εκλογές της 9/4/2000, η οποία διέψευσε προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν διαθέσεις ή καταστάσεις μιας χρονικής στιγμής. Τις λαμβάνουμε υπόψη. Εμείς συνεχίζουμε σταθερά, σταθερότατα τη δουλειά μας".

    Στη διάρκεια συνέντευξης στην οποία παρίσταντο οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας και η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κα Ελισάβετ Παπαζώη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα προς το παρόν δεν πρόκειται να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα Σκόπια, πράγμα το οποίο δήλωσαν ήδη ότι θα κάνουν, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί.

    Κατά την άποψη του κ. Σημίτη, η αποφασιστική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν αφήνει περιθώρια, άρα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην FYROM.

    Ο κ. Σημίτης στην αρχή της συνέντευξής του δήλωσε ότι "η στρατηγική της Λισσαβόνας κυριάρχησε στις συζητήσεις, εδώ, στο Συμβούλιο της Στοκχόλμης, με στόχο να δημιουργήσουμε την πλέον δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή".

    Συνέχισε λέγοντας ότι η πορεία της οικονομίας πάει καλά, τα δεδομένα και οι προοπτικές είναι καλές, πρέπει όμως να προχωρήσουν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η απελευθέρωση των αγορών, η ανάπτυξη του ανταγωνισμού και τα θέματα της εκπαίδευσης.

    Εμείς είμαστε, είπε, έτοιμοι για την επίτευξη της αγοράς ενέργειας όποτε γίνει αυτό δεν θα μας βρει ανέτοιμους.

    Η απελευθέρωση των αγορών, είπε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να γίνει μέσα σ' ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ποιότητα της εκπαίδευσης και θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν ένα γενικό εκπαιδευτικό επίπεδο πρώτα απ' όλα.

    Ακολούθως αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες είπε ότι χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία και ότι τα προγράμματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτό. Πρέπει οι κρατικές ενισχύσεις να επιτρέπονται, είπε ο κ. Πρωθυπουργός, εφόσον δοθεί σε σύγκλιση των περιφερειών. Σ' όλα αυτά θα υπάρχουν δείκτες, οι οποίοι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις.

    Ιδιαίτερα τονίσαμε, συνέχισε ο κ. Σημίτης, τα θέματα της κοινωνικής σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής και ο στόχος μας είναι η πλήρης απασχόληση μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αν και υπάρχουν περιοχές της Ευρώπης, όπου υπάρχει πλήρης απασχόληση τώρα. Εμείς θέλουμε, είπε, καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής.

    Η στρατηγική για την καταπολέμηση του αποκλεισμού και της φτώχειας πρέπει να γίνει σ' ένα πλαίσιο ελέγκξιμο και διαφανές, συμπλήρωσε ο κ. Σημίτης, και ακολούθως αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις που συζητήθηκαν εδώ, λέγοντας ότι οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν, έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα Σκόπια, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ελληνικές θέσεις, στηρίζουμε, είπε, την κυβέρνηση Σκοπίων για να προχωρήσει σ' ένα διάλογο και συζητήσαμε την μετριοπαθή στάση των αλβανικών κομμάτων και των Αλβανών στα Σκόπια.

    Η Ελλάδα, όπως είχα ανακοινώσει στα Σκόπια πρόσφατα, δήλωσε ο κ. Σημίτης, θα καταβάλει ένα χρηματικό ποσό για λειτουργία του πανεπιστημίου του Τέτοβο.

    Υπάρχει σήμερα, τέλος, είπε ο Πρωθυπουργός, ένα κεκτημένο. Το κεκτημένο είναι ότι θα ασχολούμεθα μονίμως και θα είναι μόνιμο μέλημα το θέμα της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, της ανταγωνιστικότητας, θα εξετάζονται συνέχεια αυτά τα θέματα και το ταχύτερο θα προχωρήσει και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

    [10] TA ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 24 Μαρτίου 2001 (15:51 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Οι αλβανικές εφημερίδες στην πλειοψηφία τους αναφέρονται σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Πάουελ, σύμφωνα με τις οποίες, η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με τα αλβανικά πολιτικά κόμματα και θα πρέπει ίσως να αλλάξει το Σύνταγμα.

    Η εφημερίδα "Κόχα Γιον " στον κύριο τίτλο της αναφέρει: "Ηνωμένες Πολιτείες: H Μακεδονία θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα".

    Η εφημερίδα έχει επίσης πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: "Η Ελλάδα και η Ουκρανία βοηθούν τη Μακεδονία με στρατιωτικά ελικόπτερα εναντίον των Αλβανών". Επισημαίνει μάλιστα ότι έχουν φθάσει στα Σκόπια στρατιωτικά ελικόπτερα από την Ελλάδα και την Ουκρανία, ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα δίνει συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα όπου δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στα Σκόπια.

    Το κύριο άρθρο της εφημερίδας "Σέκουλι" φέρει τον τίτλο "Η Μακεδονία τραγικά διαχωρισμένη". Επίσης δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου Μεϊντάνι όπου γράφει "Μεϊντάνι: Να αρχίσει ο πολιτικός διάλογος". Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, ο Αλβανός Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι δήλωσε ότι η καλύτερη λύση είναι ο πολιτικός διάλογος. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις φήμες που κυκλοφορούν για την ιδέα της μεγάλης Αλβανίας ή του μεγάλου Κοσσυφοπεδίου, ο Μεϊντάνι δήλωσε ότι δεν υπάρχει μία τέτοια ιδέα για μεγάλο Κοσσυφοπέδιο ή για τη μεγάλη Αλβανία. "Η ιδέα αυτή δεν βρίσκεται στους Αλβανούς πολιτικούς και στα αλβανικά πολιτικά κόμματα. Και πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι ο πολιτικός διάλογος" είπε χαρακτηριστικά.

    "Η καλύτερη λύση για την βαλκανική είναι η ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές. Είναι η συνεργασία και μέσω της ενσωμάτωσης και συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών θα γίνουν και λιγότερο σημαντικά τα σύνορα των βαλκανικών χωρών. Αυτή είναι η προοπτική μας και γι' αυτό εμείς παλεύουμε" δήλωσε ο Μεϊντάνι.

    Ερωτηθείς εάν στηρίζει τους Αλβανούς αντάρτες ή αν συμφωνεί με τον αγώνα τους, ο Πρόεδρος Μεϊντάνι δήλωσε κατηγορηματικά: "Όχι. Εγώ πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, ο πολιτικός διάλογος για τα προβλήματα που εκκρεμούν και εμείς υποστηρίζουμε μόνο τους θεσμούς και τον πολιτικό διάλογο μεταξύ αλβανικών πολιτικών κομμάτων των Σκοπίων και της κυβέρνησης των Σκοπίων".

    Ο κύριος τίτλος της εφημερίδας "Ζέρι ι Πόπουλιτ" είναι "Φατός Νάνο: Θα κερδίσουμε το 60% των ψήφων στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές". Η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στη δήλωση του Νάνο ότι στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κερδίσει το 60% των ψήφων. Άλλος τίτλος της εφημερίδας "Ζέρι ι Πόπουλιτ" είναι "Σήμερα το 4ο Συνέδριο της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος".

    Ο κύριος τίτλος της εφημερίδας "Ριλίγκε Διμοκρατίκε" είναι "Ο γενικός εισαγγελέας Αρντέν Ραγκίπι έχει εξαφανίσει το φάκελο για τη δολοφονία του Μεϊντάνι, που περιέχει ονόματα πολιτικών που εμπλέκονται στη δολοφονία". Επίσης δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη διαφθορά που υπάρχει στην Αλβανία" και "Ο στρατός της Μακεδονίας τραυμάτισε 200 Αλβανούς πολίτες στα Σκόπια".

    Tο κύριο άρθρο της εφημερίδας "Ρεπούμπλικα" φέρει τον τίτλο "Τα Σκόπια σκοτώνουν τη διπλωματία". Η Αλβανία κατηγορεί τις σκοπιανές αρχές, τονίζοντας ότι ενώ τώρα οι Αλβανοί ζητούν πολιτικό διάλογο, η σκοπιανή κυβέρνηση στέλνει τον στρατό να πυροβολήσει στο Τέτοβο". Επίσης δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο "Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να υποστηρίξει τα αιτήματα των Αλβανών της Μακεδονίας".

    Ο κύριος τίτλος της εφημερίδας "Σκιπτάρε" είναι: "Ηνωμένες Πολιτείες: Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα". Η εφημερίδα αναφέρεται στην ίδια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Πάουελ. Επίσης, δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο "Ούτε τα άλογα δεν σκοτώνονται από τον στρατό" και αναφέρεται στη δολοφονία των δύο Αλβανών πολιτών στο Τέτοβο και κατηγορεί την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι αυτή προκαλεί τα θύματα στους Αλβανούς πολίτες.

    [11] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Στοκχόλμη, 24 Μαρτίου 2001 (14:22 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Η απασχόληση υπήρξε κεντρικό θέμα στη διάρκεια των διήμερων εργασιών το έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στο πρώτο μέρος του Σχεδίου Συμπερασμάτων της Προεδρίας υπογραμμίζεται ότι:

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης εστίασε τις εργασίες του στον τρόπο εκσυγχρονισμού του Ευρωπαϊκού μοντέλου και την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Ένωσης για την επόμενη δεκαετία, ο οποίος αποφασίσθηκε στη Λισσαβόνα: να γίνει η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Υπήρξε πλήρης συμφωνία ότι η οικονομική μεταρρύθμιση, η απασχόληση και οι κοινωνικές πολιτικές αλληλοενισχύονται. Πρέπει οι λαμβανόμενες αποφάσεις να εφαρμόζονται ταχέως και να δοθεί νέα ώθηση στους τομείς όπου η πρόοδος καθυστερεί. Η μέθοδος του ανοικτού συντονισμού τονίστηκε ως σημαντικό μέσο προόδου.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης:

    Εξέτασε τη δημογραφική πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού, του οποίου ολοένα και μικρότερο τμήμα αποτελούν τα άτομα σε ηλικία εργασίας.

    Συζήτησε πώς μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, να επιταχυνθεί η οικονομική μεταρρύθμιση, να εκσυγχρονισθεί το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες.

    Χάραξε στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών, προκειμένου να επιτευχθούν βιώσιμη μεγέθυνση και σταθερές μακροοικονομικές προϋποθέσεις.

    Συμφώνησε να βελτιώσει τις διαδικασίες ώστε η εαρινή σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταστεί το επίκεντρο για ετήσια επισκόπηση των οικονομικών και των κοινωνικών θεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ, τον Ιούνιο θα εξετάσει περαιτέρω με ποιον τρόπο λαμβάνεται υπόψη, κατά την εν λόγω επισκόπηση, ο γενικώς εγκεκριμένος στόχος της βιωσιμότητας.

    Συμφώνησε να αναπτύξει μεθόδους και μέσα για την ενεργό συμμετοχή των υποψηφίων χωρών στους στόχους και τις διαδικασίες που προβλέπει η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας.

    Για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται:

    Οι επιδόσεις της Ένωσης στον οικονομικό τομέα βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τα τελευταία έτη. Κατά το τέταρτο έτος της ανάκαμψής της, η Ένωση σημείωσε οικονομική μεγέθυνση περίπου 3,5 τοις εκατό το 2000 και δημιουργήθηκαν 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι γυναίκες κατέλαβαν περισσότερες από τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας. Η ανεργία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991. Αυτό δείχνει ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ένωση αποφέρουν καρπούς. Η διεύρυνση θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες μεγέθυνσης και απασχόλησης, τόσο στις υποψήφιες χώρες όσο και στα κράτη μέλη.

    [12] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Στοκχόλμη, 24 Μαρτίου 2001 (14:10 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Σε σημερινή δήλωσή του ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης ξεκαθαρίζει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την κατάσταση στα Σκόπια.

    Στην ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ με την τρομοκρατική δράση ορισμένων αλβανικών εξτρεμιστικών ομάδων απασχόλησε ιδιαίτερα το Συμβούλιο. Το θέμα αυτό το συζητήσαμε σε βάθος τόσο στο δείπνο που είχαμε με την παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, όσο και στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, κ. Τραϊκόφσκι. Νωρίτερα οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις με τον Ρώσο ομόλογό τους κ. Ιβανώφ. Παράλληλα ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ κ. Κερίμ. Να υπενθυμίσω εδώ ότι μετά από αίτημα της Σκοπιανής πλευράς είχαμε υποστηρίξει την παρουσία του κ. Τραϊκόφσκι εδώ στην Στοκχόλμη, με στόχο, όχι μόνον την ενημέρωση, αλλά κυρίως την επαναβεβαίωση της υποστήριξης και της αλληλεγγύης μας προς την νομική Κυβέρνηση αλλά και προς το κράτος της ΠΓΔΜ.

    Με τον κ. Τραϊκόφσκι είχα και κατ' ιδίαν συνομιλίες, όπου ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις και εξέφρασα για μία ακόμη φορά τη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης και την ετοιμότητά της να συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

    Ο κ. Σημίτης προσθέτει:

    Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες:

    Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια, την κυριαρχία και το απαραβίαστο των συνόρων της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας εκ μέρους των αλβανικών ομάδων που υπονομεύουν τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ και δημιουργούν συνθήκες διάχυσης της κρίσης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι λογικές των τετελεσμένων γεγονότων, της σύγκρουσης, του εθνικισμού και του μεγαλοϊδεατισμού θα αποκρουσθούν αποφασιστικά.

    Η αλληλεγγύη και η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ΠΓΔΜ είναι δεδομένη, επαναβεβαιώθηκε στο Συμβούλιο και θα ενδυναμωθεί μέσα από συγκεκριμένες μορφές οικονομικής βοήθειας, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας.

    Στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης είναι καθοριστικής σημασίας η μετριοπάθεια και ο ρεαλισμός που επιδεικνύουν οι πολιτικές ηγεσίες των αλβανικών κομμάτων. Τη στάση τους αυτή την χαιρετίζουμε.

    Τα προβλήματα που υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις μπορούν να ξεπερασθούν μέσα από το διάλογο και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εθνικά καθαρές λύσεις είναι αδιέξοδες, είναι πηγή υπανάπτυξης και συγκρούσεων. Ο σεβασμός του πολυεθνικού χαρακτήρα της κοινωνίας της ΠΓΔΜ αποτελεί εγγύηση για την πορεία της χώρας αυτής προς την Ευρώπη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στα χέρια της ισχυρά κίνητρα (οικονομικά και πολιτικά) που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του λαού της ΠΓΔΜ και στην πορεία του προς την Ευρώπη.

    Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

    Στην κατεύθυνση αυτή η υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνθεσης της 9 Απριλίου μεταξύ Ε.Ε. και ΠΓΔΜ θα αποτελέσει ένα καθαρό μήνυμα προς όλους.

    Στο κείμενο που υιοθετήσαμε θέσαμε, τέλος, το πλαίσιο των πολιτικών και οικονομικών προϋποθέσεων, χωρίς την επίτευξη των οποίων δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες της περιοχής. Αυτή η αναφορά αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή της βαλκανικής πολιτικής της Ε.Ε.

    [13] Η Ε.Ε. ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Στοκχόλμη, 24 Μαρτίου 2001 (13:40 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινή δήλωση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ.

    Ύστερα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τραϊκόφσκι, που έφτασε εδώ με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η οποία έγινε δεκτή από τους "15", το Συμβούλιο δήλωσε:

    " Προς τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ:

    Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας προς εσάς κατά την παρούσα κρίση και σας προτρέπουμε να εξακολουθήσετε να αντιδράτε συγκρατημένα. Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και το απαραβίαστο των συνόρων σύμφωνα με τις αρχές του ΟΑΣΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας συλλογικά και ατομικά, σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ώστε να βοηθήσουμε τις αρχές να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση. Είναι ουσιώδες να ενισχυθεί ο έλεγχος των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ΠΓΔΜ. Επιδοκιμάζουμε την παροβή συμβουλών και υποστήριξης από τα κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ασφάλειας.

    Απαιτούνται ουσιαστικές εσωτερικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και εδραίωση του πραγματικά πολυεθνικού χαρακτήρα της κοινωνίας. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την ΠΓΔΜ στη διαδικασία αυτή, στο πλαίσιο της σημαντικής βοήθειας που ήδη παρέχει η Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται σχέδια διαχείρισης των συνόρων, υποστήριξη των προσφύγων, βοήθεια προς την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων με πρόγραμμα βελτίωσης της υποδομής σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, εργασίας στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στις οποίες συγκαταλέγονται σημαντικές συμβολές προς το νέο Πανεπιστήμιο Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τέτοβο, ενίσχυση της δικαστικής μεταρρύθμισης και εκπαίδευσης, με έμφαση στα δικαιώματα των μειονοτήτων, καθώς και ενίσχυση ενόψει της επικείμενης απογραφής.

    Προς τους ηγέτες της αλβανόφωνης κοινότητας στην ΠΓΔΜ, απαιτούμε τη συνεχή σας προσήλωση στη δημοκρατική διαδικασία, στην αποκήρυξη της βίας και στην υποστήριξη του διαλόγου, και σας παροτρύνουμε να εμμείνετε στην προσήλωση αυτήν κατά την επιδίωξη της θεμιτής σας προσδοκίας για εδραίωση του πολυεθνικού χαρακτήρα της κοινωνίας της ΠΓΔΜ.

    Προς τους Αλβανούς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου, σας καλούμε να εξακολουθήσετε να διαχωρίζετε σαφώς τη θέση από τους εξτρεμιστές, να καταδικάζετε άνευ όρων τη βία και να σέβεστε την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων, όπως έχει πράξει η αλβανική κυβέρνηση. Χαιρετίζουμε τη σθεναρή στάση της.

    Προς όσους αψηφούν τη διεθνή νομιμότητα, αμαυρώνετε την υπόθεση της βελτίωσης των συνθηκών ζωής του λαού σας, την οποία ισχυρίζεστε ότι υπηρετείτε.

    Στη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ, η ΕΕ αποφάσισε ότι η ΠΓΔΜ θα είναι το πρώτο κράτος της περιοχής που θα συνδεθεί με την Ένωση μέσω της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης που θα υπογραφεί στις 9 Απριλίου.

    Η ΕΕ χαιρετίζει την έκδοση της απόφασης 1345 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι στόχοι μας αντικατοπτρίζονται πλήρως στην απόφαση αυτή. Κατά τη στιγμή που διανοίγονται νέες προοπτικές για την περιοχή, επαναβεβαιώνουμε με έμφαση ότι στη δική μας Ευρώπη δεν έχουν μέλλον όσοι ακολουθούν το δρόμο της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και της βίας. Η ΕΕ δεν πρόκειται να παράσχει βοήθεια σε όσους επιλέγουν αυτό το δρόμο. Θα στηρίξουμε μόνον όσους επιλέγουν σαφώς την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη συμφιλίωση και την περιφερειακή συνεργασία".

    [14] ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Στοκχόλμη, 24 Μαρτίου 2001 (13:25 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Στο προσχέδιο συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Στοκχόλμης, το οποίο αποτελείται από 42 σελίδες, υπάρχει ειδικό παράρτημα, το οποίο αναφέρεται διεξοδικώς στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και όπου τονίζεται η πλήρης συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και η πρόθεσή της να απομονώσει πλήρως τους τρομοκράτες που δρουν την περιοχή.

    Το προσχέδιο συμπερασμάτων ασχολείται βασικά με τα θέματα της ατζέντας των προτεραιοτήτων στην oικονομική και κοινωνική ανταγωνιστικότητα και συμπεριλαμβάνει παραρτήματα για τον αγροτικό τομέα, όπως π.χ. για τον αφθώδη πυρετό και τις συνέπειές του, για τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Κορέα, την αλλαγή του κλίματος, και φυσικά όπως προείπαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Στο παράρτημα για τα Δυτικά Βαλκάνια τονίζεται ότι είναι συνεχής η συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και αυτό αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει, επιμένει στην υποστήριξη της αρχής της μη παραβίασης των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών της περιοχής.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί την διακήρυξη για την κατάσταση στη FYROM και καλεί τον Σολάνα (τον υπεύθυνο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, να είναι σε επαφή με τους "15" αρχηγούς χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε διαβουλεύσεις με την επιτροπή και να κάνει υποδείξεις στο Συμβούλιο.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την εκτίμησή του στην προθυμία των κυβερνήσεων της FYROM και της Σερβίας να λύσουν την διένεξη στη Νότιο Σερβία ειρηνικά. Χαιρετίζει την έναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο του σχεδίου Κόβιτς για την επίτευξη διευθέτησης με διαπραγματεύσεις.

    Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία και σημειώνει ιδιαιτέρως τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Μ' αυτό το πνεύμα, το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της οικοδόμησης πραγματικών μέτρων εμπιστοσύνης απ' το Βελιγράδι, περιλαμβανομένων της απελευθέρωσης όλων των Αλβανών πολιτικών κρατουμένων στο Κόσοβο.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Μαυροβούνιο και τις σερβικές αρχές να συμφωνήσουν επιμέρους συνταγματικών διαρρυθμίσεων εντός του ομοσπονδιακού πλαισίου μέσω ανοιχτών και δημοκρατικών διαδικασιών ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση της περιοχής.

    Το Συμβούλιο καλεί την νέα κυβέρνηση Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε στα μέσα του 2001 να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις τις οποίες έθεσαν τα ευρωπαϊκά χρονοδιαγράμματα.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μπορούν να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή ένταξη μόνο στα πλαίσια ενός ενιαίου κράτους. Με βάση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ζάγκρεμπ τα οποία προσέφεραν σ' όλες τις χώρες την προοπτική της ένταξης, το Συμβούλιο επισημαίνει τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και ζητημάτων δικαιοσύνης και εσωτερικής διοικήσεως.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε ιδιαιτέρως την ανάγκη για συγκεκριμένη δράση προς ενίσχυση των Βαλκανίων, αναφορικά με την λαθρομετανάστευση μέσω αυτής της περιοχής.

    Επισημαίνεται ότι η διαδικασία του Συμφώνου Σταθερότητας παραμένει το κύριο μέσο για περαιτέρω προώθηση αυτών των χωρών προς την ευρωπαϊκή διάρθρωση. Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώνεται σ' όλη την περιοχή στο να προσάγει άτομα υπεύθυνα για την παραβίαση αρχών που έκαναν εγκληματικές πράξεις με κάλυψη των προηγουμένων αντιδημοκρατικών καθεστώτων.

    Η συμμόρφωση στις πολιτικές και οικονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ουσιώδες μέρος της διαδικασίας σταθεροποίησης. Καμιά χώρα, τονίζει το Συμβούλιο, δεν θα μπορέσει να προωθηθεί προς την Ευρωπαϊκή ένταξη αν δεν συνεργαστεί πλήρως με το διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    [15] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ

    Στοκχόλμη, 24 Μαρτίου 2001 (12:21 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Υπογράφτηκε σήμερα απόφαση μεταξύ ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για την ελεύθερη διακίνηση παικτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Καθορίζει και το θεσμικό πλαίσιο.

    Στην προετοιμασία συμμετείχε και η Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η υπογραφή θεωρείται ως επίτευγμα γιατί οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και σκληρές.

    [16] Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2001 (12:17 UTC+2)

    Μία εβδομάδα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ε., ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και μέλος του Ε.Γ. Χρήστος Παπουτσής, αναφέρεται στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το σύνθημα "όλοι μαζί" μπορεί να γίνει πράξη.

    "Ορισμένοι προς στιγμήν πίστεψαν ότι δεν έχουν ανάγκη πλέον τις οργανώσεις του κινήματος".

    "Όλοι υποστηρίζουμε την ανανέωση και τη διεύρυνση. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι πίσω από αυτές τις ωραίες λέξεις να επιχειρείται η απαξίωση της οργάνωσης, η χάραξη διαχωριστικών γραμμών, η προώθηση συσχετισμών".

    "Ομάδες και κινήσεις τροφοδοτούν τις κυβερνητικές θέσεις με στελέχη που αξιοποιούνται, σε αντίθεση με στελέχη του κινήματος με χρόνια παρουσία και προσφορά, που παραμένουν αναξιοποίητα".

    "Πρέπει να υπάρξει ένας ανοιχτός, ειλικρινής και οργανωμένος διάλογος με τις δυνάμεις της αριστεράς".

    [17] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε.ΕΝΩΣΗΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Στοκχόλμη, 24 Μαρτίου 2001 (12:11 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Πρόντι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Μπους, για συνεργασία στα θέματα περιβάλλοντος.

    Προτείνεται να αναλάβει πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ξεκινήσει μια συνεργασία άμεσα.

    [18] ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ ΤΟ ΒΙΑΓΚΡΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2001 (12:08 UTC+2)

    Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια άτομα λαμβάνουν το φάρμακο σε όλον τον πλανήτη. Στον αριθμό-ρεκόρ των 18.000 έφτασαν τα "μαγικά μπλε χάπια" βιάγκρα, που πουλήθηκαν πέρυσι στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Φλώρινας και Κιλκίς! Ο αριθμός θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός από τους ειδικούς, ιδίως εάν σκεφθεί κανείς ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της παρασκευάστριας εταιρίας και των φαρμακοποιών, στις ίδιες περιοχές πουλήθηκαν μόνο στους δύο πρώτους μήνες του 2001, 3.210 χάπια!

    Συνολικά η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση σε πωλήσεις του συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος παγκοσμίως!

    Τα τελευταία δύο χρόνια οι πωλήσεις του βιάγκρα έχουν φτάσει στα ύψη. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εισαγωγές δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, με αποτέλεσμα οι εταιρίες πωλήσεων του συγκεκριμένου φαρμάκου να παραγγείλουν περισσότερα σκευάσματα για την ελληνική αγορά. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι των εταιριών, "υπάρχει καθημερινά μια σταθερή ανοδική πορεία των πωλήσεων. Το φάρμακο κερδίζει την εκτίμηση των γιατρών, ενώ παράλληλα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ευρωπαϊκής κοινότητας".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥΦΑ), οι πωλήσεις του βιάγκρα σημειώνουν συνεχώς σημαντική αύξηση. Ο προσωπάρχης του ΣΥΦΑ, Θόδωρος Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι "πρόκειται για έξι σκευάσματα βιάγκρα, με τα οποία προμηθεύουμε σε ποσοστό 60% τους παραπάνω νομούς. Σημειώθηκε μεγάλη άνοδος των πωλήσεων και για κάποια διαστήματα σημειώθηκαν και ελλείψεις του συγκεκριμένου φαρμάκου, γεγονός που ώθησε τους αρμόδιους στην αύξηση παραγωγής του φαρμάκου".

    [19] Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2001 (11:59 UTC+2)

    Ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο με τα νέα κοινωνικά, χωρίς περιορισμούς και επί της ουσίας των προβλημάτων, προτείνει ο υπουργός Επικρατείας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε συνέντευξή του στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής", ώστε το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα που έχουν στην κοινή γνώμη.

    Ο κ. Παπαϊωάννου αφήνει αιχμές για τον τρόπο που πήγε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ανανέωση (απ' τα πάνω κι όχι μέσα στην κοινωνία), τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ προς νέα κοινωνικά στρώματα και παραδέχεται ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί σε σημαντικά θέματα. Ο υπουργός θεωρεί λάθος τις προσωπικές στρατηγικές πρωτοκλασάτων στελεχών, οι οποίες δε θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.

    [20] ΙΝΤΕΡΠΟΛ: Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2001 (11:52 UTC+2)

    Καρτέλ ναρκωτικών, λαθρέμποροι όπλων, σωματέμποροι και δουλέμποροι δρουν στη δυτική πλευρά της Βαλκανικής. Η παρατεταμένη αστάθεια εξέθρεψε το οργανωμένο έγκλημα, οι επεμβάσεις το διόγκωσαν και η Ευρώπη βλέπει τώρα με τρόμο τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται πίσω από τη δράση των αποσχιστικών κινημάτων. Στελέχη του UCK είναι συνεταίροι με τους μαφιόζους της Αλβανίας και τους βαρόνους της Κολομβίας.

    Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ιντερπόλ, "μέσω Βαλκανικής μεταφέρεται περίπου το 80% της ηρωίνης που καταναλώνεται ετησίως στην Ευρώπη και το 40% της ποσότητας που διακινείται στη Β. Αμερική. Τα ποσοστά αυτά αντιπροσωπεύουν σχεδόν τη μισή παγκόσμια παραγωγή, η οποία το 1999 υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 6.600 τόνους, ενώ σε ανάλογα επίπεδα εκτιμάται και για το 2000". Η τιμή ανά κιλό υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια δραχμές, στοιχείο που φωτίζει ως ένα βαθμό το μέγεθος του τζίρου.

    Το δεύτερο στοιχείο είναι η ανάπτυξη των δικτύων κοκαϊνης μεταξύ των βαρόνων της Κολομβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με την Ιντερπόλ "η παραγωγή τα δύο τελευταία χρόνια ξεπέρασε συνολικά τους 1.200 τονους και το 10% διακινήθηκε στην Ευρώπη". Ποσότητα-ρεκόρ για τα προηγούμενα δεδομένα της γηραιάς ηπείρου, "γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η τιμή το ένα έκτο", αναφέρεται από αξιωματικό του συντονιστικού της Europol.

    Αποκλειστικοί προμηθευτές και σε αυτόν τον τομέα ανεδείχθησαν τα κυκλώματα του "αλβανικού συνδικάτου". Η εξήγηση, σύμφωνα με την Ιντερπόλ, "βρίσκεται στο γεγονός της περιρρέουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Βαλκανική αφενός και αφετέρου στην οργάνωση της αλβανικής διασποράς κατά τα πρότυπα της μαφίας".

    Πριν από δύο μήνες κατασχέθηκε στην Ελλάδα κοντέινερ με κεραμίδες Κολομβίας, οι οποίες ήταν ειδικά κατασκευασμένες και περιείχαν συνολικά 130 κιλά κοκαϊνης. Το φορτίο είχε προορισμό την Πρίστινα! Πίσω από την επιχείρηση, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, βρίσκόταν ο Μεντόρ Χαντεργκιονάι, εις βάρος του οποίου εξεδόθη στις αρχές Μαρτίου διεθνές ένταλμα σύλληψης για δεκάδες υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαϊνης, συνολικής ποσότητας άνω των 40 τόνων.

    Στην υπόθεση των "κολομβιανών κεραμίδων", σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, φέρεται να εμπλέκεται επίσης ο Γκαλίπ Τσάρα από τα Σκόπια, επιχειρηματίας και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Αρμπέν Τζαφέρι, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ένα ακόμη πρόσωπο-κλειδί που αναφέρεται είναι ο Λιρίμ Σέχι, ο οποίος το 1998 είχε συλληφθεί από τις αλβανικές αρχές για μεταφορά φορτίων όπλων και πυρομαχικών προς το Κόσοβο.

    Ο Χαντεργκιονάι, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Αλβανίας, είναι στενός συνεργάτης του πρώην αρχηγού της δικαστικής αστυνομίας της Αλβανίας, Σοκόλ Κοτσίου, εναντίον του οποίου στις 13 Μαρτίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για λαθρεμπόριο κοκαϊνης. Πέραν αυτού, ο Χαντεργκιονάι φέρεται να έχει σχέσεις με σημαίνοντα πρόσωπα στην Πρίστινα, τα οποία όμως δεν κατονομάζονται.

    Άλλη μία υπόθεση, εξόχως αποκαλυπτική, για τη λειτουργία του παρακράτους που έχει στηθεί στη Βαλκανική, προκύπτει από τις αναφορές των ευρωπαϊκών υπηρεσιών για τις διασυνδέσεις του πλοιοκτήτη Αρμπέν Μαλάι, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου στα Τίρανα κατόπιν σήματος της Ιντερπόλ για μεταφορά ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση των ελληνικών αρχών, ο Μαλάι συνεργάζεται στις επιχειρήσεις αυτές με τον επιχειρηματία Φρέντερικ Ντούρτα από τη Σκόδρα, ο οποίος τελευταία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα στον τομέα της εμπορίας υγραερίου. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι συνδέεται φιλικά και επιχειρηματικά με τον αδελφό του πρώην ηγέτη του πολιτικού σκέλους του UCK Χακόμ Θάτσι, ο οποίος έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα των υγρών καυσίμων στο Κόσοβο.

    [21] Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2001 (11:14 UTC+2)

    Σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιλαμβάνει η ταυτότητα και της εβδομάδας που έρχεται. Συγκεκριμένα:

    Κυριακή (25/3)

    α.. Συνεχίζεται με επιτυχία στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7), η έκθεση έργων του Δημήτρη Ζουρούδη. Πρόκειται για μία καθαρά εικαστική πρόταση που εστιάζει περισσότερο στις εννοιολογικές παραμέτρους - αναφορές και αξιοποιεί τις εκφραστικές και μορφοποιητικές δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.

    b.. Πρεμιέρα, στο "Ελυζέ", του έργου "Θαύμα Αιώνιον" του Τάκη Χρυσούλη, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Παίζουν: Μελίνα Παπανέστωρος, Αλκης Ζερβός, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, Γιώργος Βούτος, Αρτεμις Αποστολοπούλου, Αλίκη Κατσαβού, Βασίλης Μήλιος.

    Δευτέρα (26/3)

    a.. Πολυτραγουδισμένα κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιάσει η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", στη συναυλία της, στις 8.30μμ, στην "Τεχνόπολη" του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 3460.981). Οι Βασίλης Λέκκας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δημήτρης Μπάσης, Σωτηρία Λεονάρδου και Λιζέτα Καλημέρη θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τους κύκλους "Ασίκικο Πουλάκη", "Πολιτεία", "Επιτάφιος", "Διόνυσος", "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού" κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.

    b.. "Το στάχυ, τα χρώματα και οι τοίχοι" ονομάζεται η έκθεση έργων του Ανδρέα Κατσιμάρδου που εγκαινιάζεται (8μμ) στην αίθουσα τέχνης "Ερση" (Κλεομένους 4).

    c.. "Τα γενέθλια της σελήνης" τιτλοφορείται το μουσικοθεατρικό δρώμενο, που παρουσιάζεται, στις 8.30μμ, στο Ιδρυμα "Μελίνα Μερκούρη" (Πολυγνώτου 9-11). Κείμενα: Γιώργος Βέης, μουσική διδασκαλία - σκηνοθεσία: Σπύρος Σακκάς, κινησιολογική επιμέλεια: Νατάσα Ζούκα, ερμηνεία: Ταξιάρχης Χάνος, Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης.

    Τρίτη (27/3)

    a.. Τρεις γυναίκες, η Μαρία Αντωνάτου, η Π. Μάλλις και η Λία Σταμοπούλου εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία, μέσα από έργα ζωγραφικά και κατασκευές, πάνω σε ζητήματα, όπως το γάμο, την οικοτεχνία, την αναπαραγωγή. Η έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί "3" (Φωκυλίδου 3) και εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ.

    b.. Τριήμερο Φεστιβάλ Κιθάρας, ξεκινά στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων σολίστ. Στη σημερινή συναυλία εμφανίζονται τρεις μεγάλοι κιθαριστές: οι Αμερικανοί Λάρι Κόριελ και Αλ Ντι Μέολα και ο δικός μας Κώστας Κοτσιώλης. Τους συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου.

    Τετάρτη (28/3)

    a.. Στο πλαίσιο του κύκλου "Ο Λόγος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι", η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση διοργανώνει αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, στις 8.30μμ, στην αίθουσά της "Κίνηση" (Αιόλου 9 και Πανδρόσου). Θα μιλήσουν οι Στ. Βλαχογιάννη, Παρ. Καρασούλος, Αντ. Παπαϊωάννου κ.ά., ενώ τραγούδια του στιχουργού θα ερμηνεύσουν οι Τ. Τσανακλίδου, Π. Θαλασσινός και το συγκρότημα "Τα ετερώνυμα έλκονται".

    b.. Στο "Παλλάς", στις 8μμ, εμφανίζεται η Χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από το "Πνευματικό Εμανού" και τραγούδια του Τσιτσάνη, υπό τη διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου. Είσοδος ελεύθερη.

    Πέμπτη (29/3)

    a.. Το έργο "Ο εχθρός του ποιητή" του Γιώργου Χειμωνά παρουσιάζεται στο "Πορεία" από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία είναι της Μάγιας Λυμπεροπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Λεωνίδας Κακούρης, Ναταλία Καποδίστρια, Μάγια Λυμπεροπούλου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος.

    Παρασκευή (30/3)

    a.. Εργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών λόγιας μουσικής, για φωνή, σαξόφωνο, πιάνο και κουαρτέτο σαξόφωνων θα παρουσιαστούν στη συναυλία που συνδιοργανώνουν η Καλλιτεχνική Εστία Συνθετών και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, στις 8μμ, στην αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών του Μεγάρου της Εταιρείας των Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 12, πλατεία Κλαυθμώνος). Η υψίφωνος Ολγα Αθανασιάδου, ο σαξοφωνίστας Γιώργος Δαραβέλης, οι πιανίστριες Μάρω Φραγκούλη και Λουντμίλα Πασχαλίδου και το Κουαρτέτο Σαξόφωνων Δαραβέλη ερμηνεύουν έργα των Δημήτρη Δραγατάκη, Ντίνου Κωνσταντινίδη, Δημήτρη Νικολάου, Κωνσταντίνου Αγουρίδη, Ιωσήφ Βαλέτ, Γιώργου Δαραβέλη, Κωνσταντίνου Α. Λυγνού, Δημήτρη Παριανού, Γεράσιμου Πυλαρινού, Βίκυς Τζουμέρκα - Knoedler και Μιχάλη Τσαούση. Τα περισσότερα έργα παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση.

    b.. Πρεμιέρα, στο "Θέατρο Εξαρχείων" του έργου "Το πένθος του Αρουραίου" του Γουόλας Σον, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βαφιά και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Τάκης Βουτέρης, Αννίτα Δεκαβάλλα και Μανώλης Γιούργος. Πιάνο παίζει επί σκηνής η Θάλεια Αθανίτη.

    c.. "Τα Φώτα που σβήνουν" δίνουν συναυλία στο "Αν κλαμπ" (Σολωμού 13-15, τηλ. 3305.056). Το συγκρότημα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο δίσκο του "Η γη απ' τα αστέρια", κομμάτια από τον προηγούμενο δίσκο του καθώς και διασκευές αγαπημένων τραγουδιών του συγκροτήματος.

    Σάββατο (31/3)

    a.. Η ανθρώπινη φιγούρα, πορτρέτα και νεκρές φύσεις, είναι το θέμα των έργων που παρουσιάζει ο Γιώργος Κουρκούβελος στην αίθουσα τέχνης "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 24 March 2001 - 19:13:44 UTC