Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ
  • [02] Φ.ΒΕΛΙΟΥ: Η ΕΝΟΠΛΗ ΔΡΑΣΗ ΘΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΖΙΖΙΤΣ ΣΤΟ 8ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM
  • [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [05] ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΕΝΗΣ: ΚΑΝΑΜΕ ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ
  • [06] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ - ΜΙΣΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΠΗΡΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΛΜΠΑ
  • [07] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ
  • [08] Η ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [09] ΒΟΛΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΑΠ
  • [10] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ
  • [11] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [13] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [14] ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • [16] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [17] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ... ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [18] ΜΕ 12 ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
  • [19] SPS ΚΑΙ JUL ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΣ
  • [20] Ο ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ;
  • [21] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"
  • [22] ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΝΙΗΛ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [23] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [24] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [01] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2001 (14:16 UTC+2)

    Το όραμα όλων μας ήταν και είναι να αναδειχθεί το νέο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" κόμβος και βασικός πόλος αναφορά στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς αερομεταφορές και να αποτελεί την επιθετική απάντηση της σύγχρονης Ελλάδας στη μαγική λέξη του αιώνα μας, τη λέξη ΔΙΚΤΥΑ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του αεροδρομίου των Σπάτων.

    Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι βασική επιδίωξη και φιλοδοξία όλων μας ήταν και είναι το νέο διεθνές αεροδρόμιο να κατοχυρωθεί ως ένα από τα πιο σύγχρονα, από τα πιο ασφαλή, από τα πιο αξιόπιστα αεροδρόμια στην Ευρώπη και τον κόσμο και να καταξιωθεί ως ένα ανταγωνιστικό, αποδοτικό και κερδοφόρο αεροδρόμιο.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επισήμανε ότι πρέπει να είναι ένα αεροδρόμιο που θα τιμά τη χώρα μας και θα αναδεικνύει τη στρατηγική, γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση της Ελλάδας και θα έχει μία ξεχωριστή συμβολή στην ανάπτυξή της.

    Πρόσθεσε επίσης ότι σήμερα είναι μία ημέρα αισιοδοξίας, ελπίδας και προοπτικής, γιατί ένα μεγάλο έργο υποδομής, ένα έργο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της χώρας μας έγινε πραγματικότητα, με πίστη στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

    Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν στην κυβέρνηση αλλά στους Ελληνες πολίτες και αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ιστορικό του έργου.

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχθηκε, δήλωσε ότι υπερασπίστηκε το έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου "απέναντι σε κάθε προσπάθεια μηδενισμού και καταστροφολογίας".

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε αυτοκριτική για τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε στην αντιπαράθεσή του με όσους του άσκησαν κριτική, σημείωσε όμως ότι ο λόγος του ήταν ειλικρινής και ανυπόκριτος. Επανέλαβε ότι κανένα στοίχημα δεν είναι προσωπικό αλλά όλων των Ελλήνων πολιτών και απηύθυνε μήνυμα ενότητας καλώντας όλους να δώσουν δημιουργικές μάχες, όπως είπε, όχι για το παρελθόν αλλά για το μέλλον.

    [02] Φ.ΒΕΛΙΟΥ: Η ΕΝΟΠΛΗ ΔΡΑΣΗ ΘΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΩΝ

    Γενεύη, 27 Μαρτίου 2001 (14:57 UTC+2)

    H αδιαφορία, όπως είπε, των ηγετών των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και Χασίμ Θάτσι, να υποστηρίξουν τα αιτήματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην ενεργοποίηση των Αλβανών ανταρτών, δήλωσε ο ιδρυτής του Λαϊκού Κινήματος του Κοσσυφοπεδίου (LPK) και νυν υπεύθυνος του εξωτερικού τομέα, Φασλι Βελίου, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα "Les Temps".

    Επίσης, σύμφωνα με τον Βελίου, οι Αλβανοί άρχισαν ένοπλο αγώνα για να μην ληφθούν αποφάσεις από τους Σέρβους και τους σκοπιανούς ερήμην τους, όπως ο καθορισμός των συνόρων, θέμα το οποίο παρότι αφορούσε, όπως λέει, αλβανικά εδάφη, δεν τους συμβουλεύθηκαν.

    Ακόμη, τονίζει ότι οι Αλβανοί φοβούνται πως η Δύση επιθυμεί να συμφιλιωθεί με τη Σερβία και τη Ρωσία και να στιγματίσει τον αλβανικό λαό. "Αλλά οι Αλβανοί βρίσκονται στην Ευρώπη και δεν δελεάζονται από την Ανατολή και θέλουν να διαφυλάξουν μια καλή εικόνα", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "το Κοσσυφοπέδιο έχει το δικό του μέλλον και στην ΠΓΔΜ θα σταματήσουν τον πόλεμο μόλις οι Αλβανοί αποκτήσουν τα δικαιώματά τους".

    Σε ερώτηση αν μετά τη Νότιο Σερβία και την ΠΓΔΜ ακολουθήσει το Μαυροβούνιο, ο Βελίου είπε ότι εκεί αντιμετωπίζεται σωστά η κατάσταση και δεν υπάρχει θέμα.

    Εξάλλου στην ερώτηση αν θα πρέπει όλοι οι Αλβανοί να συγκεντρωθούν σε ένα κράτος, είπε ότι "αν στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ εξακολουθήσουν οι πιέσεις σε βάρος τους, ίσως καταστεί απαραίτητο να συνενωθούν".

    Καταλήγοντας χαρακτήρισε τις δημοκρατικές αλλαγές που σημειώθηκαν στη Σερβία ως εικονικές διότι, όπως ισχυρίστηκε, παραμένουν οι ίδιοι στρατιωτικοί και η επιθετικότητα απέναντι στους Αλβανούς.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΖΙΖΙΤΣ ΣΤΟ 8ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2001 (14:30 UTC+2)

    Έδαφος για γόνιμο διάλογο γύρω από το μέλλον των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμάται ότι θα προσφέρει το 8ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Απριλίου, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της σερβικής κυβέρνησης και παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή.

    Η πορεία των κρατών της περιοχής προς την Ε.Ε, ως εχέγγυο για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί φέτος το θέμα του ετήσιου φόρουμ, το οποίο διοργανώνουν στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» o Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Οι εργασίες της φετινής διοργάνωσης, η οποία συμπίπτει χρονικά με την κρίση στην ΠΓΔΜ, που συγκλονίζει εκ νέου την περιοχή των Βαλκανίων, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και της συμμετοχής στο φόρουμ προσωπικοτήτων-«κλειδιών» για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στη διοργάνωση έχει προσκληθεί ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίζιτς, ενώ ήδη επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, Μπόντο Χόμπαχ.

    Σε μια εποχή που το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά της Σερβίας βαίνει αυξανόμενο, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή, οι διοργανωτές του φόρουμ φέρνουν στη Θεσσαλονίκη τέσσερις υπουργούς οικονομικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτός από τον Ελληνα ΥΠΕΘΟ, Γιάννο Παπαντωνίου.

    Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Μίρολιουμπ Λάμπους (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), της Κύπρου, Τάκης Κληρίδης, της Αλβανίας, Αναστάς Αγκέλι και της ΠΓΔΜ, Μπέσνικ Φετάι. Οι πέντε υπουργοί θα θέσουν επί τάπητος τις τρέχουσες εξελίξεις στις οικονομίες των βαλκανικών κρατών, σε μια εποχή ιδίως που αρχίζει να «τρέχει» το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ύψους 180 δισ. δρχ.

    Παράλληλα, στη διοργάνωση θα δώσουν το «παρών» στελέχη διεθνών οργανισμών και χρηματοδοτικών κολοσσών, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, o όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η EBRD και ο Overseas Private Investment Corporation. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων οικονομικών φορέων θα συζητήσουν για την πρόοδο των ελληνικών, κοινοτικών και αμερικανικών πρωτοβουλιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ωστόσο, οι εργασίες του φόρουμ δεν θα αναλωθούν στο αμιγώς οικονομικό επίπεδο, αφού τη διοργάνωση αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους τρεις Βαλκάνιοι Υπουργοί Εξωτερικών. Ειδικότερα, στο φόρουμ έχουν κληθεί οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, της ΠΓΔΜ, Σέρτζαμ Κέριμ και της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, οι οποίοι θα κληθούν να αναπτύξουν το θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Η πολιτική σταθερότητα ως προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή σύγκλιση».

    Την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών για τα τεκταινόμενα στην περιοχή θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Σουίγκερτ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται στη διοργάνωση σε τόσο υψηλό επίπεδο, αφού ο κ.Σουίγκερτ κατατάσσεται αμέσως μετά τον Κόλιν Πάουελ, στην ιεραρχία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εξάλλου και τα έξι workshops που θα πραγματοποιηθούν κατά τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας: βιομηχανία, κατασκευές-ενέργεια, εμπόριο-μεταφορές, κοινωνική διάσταση, χρηματιστηριακές αγορές-τραπεζικές υπηρεσίες, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες.

    Στα workshops θα συμμετάσχουν υπουργοί από τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης και διακεκριμένοι επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, στο workshop που αφορά στις κατασκευές και την ενέργεια αναμένεται να συμμετάσχουν οι Υπουργοί Δημοσίων Εργων της Αλβανίας, Spartak Poci και της Σερβίας, Dragostav Sumarac, ενώ στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για το κοινωνικό προφίλ των κρατών της περιοχής θα λάβει μέρος ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Xρήστος Πρωτόπαπας. Τέλος, στο workshop για την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες αναμένεται να παραβρεθεί ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Βερελής.

    Οι στόχοι και το πρόγραμμα του φόρουμ παρουσιάστηκαν σήμερα, στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου, που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Βασίλης Τακάς και ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λεωνίδας Κουΐδης.

    Την εκτίμηση ότι η οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις πολιτικές εξελίξεις, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Βασίλης Τακάς και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δείξει αποφασιστικότητα και να δώσει ξεκάθαρο το μήνυμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Μόνο εάν αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα, πρόσθεσε, θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση των απαιτούμενων ιδιωτικών κεφαλαίων, ύψους περίπου 6 δισ. ετησίως, που χρειάζονται για την οικονομική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Από την πλευρά του, ο κ.Κουΐδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα, που μέχρι στιγμής δεν δείχνει για την περιοχή το απαιτούμενο ενδιαφέρον, θα πρέπει να εγγυηθεί τα σημερινά σύνορα της ΠΓΔΜ. "Πρέπει να ζητηθούν λύσεις και όχι κουκούλωμα της κατάστασης", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουΐδης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν το συνέδριο έχουν τιμήσει με την παρουσία τους οκτώ Πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων, πάνω από σαράντα κυβερνητικοί εκπρόσωποι από τις χώρες των Βαλκανίων (υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς), πρέσβεις, διοικητές διεθνών τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών καθώς και πλήθος επωνύμων Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών.

    [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2001 (14:01 UTC+2)

    Την πρακτική που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες απαγορεύοντας την αναγραφή των μελών των οικογενειών τους στην πράσινη κάρτα κατήγγειλαν στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη εκπρόσωποι της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών , του ΜΑΚ.ΙΝ.Ε., της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και του "Στεκιού Μεταναστών". Ο κ Πασχαλίδης μετά από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των προαναφερθέντων φορέων δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών για τα θέματα που αφορούν οι καταγγελίες.

    Οι εκπρόσωποι των φορέων ανέφεραν στον υπουργό ότι με την υπ΄ αριθμό Β 103556/30-1-2001 εγκύκλιο του ΟΑΕΔ απαγορεύεται η αναγραφή στις πράσινες κάρτες προστατευομένων μελών όπως πχ της συζύγου ή των ανήλικων τέκνων, γεγονός το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε επίπεδο καθημερινότητας, υγείας, εκπαίδευσης σε χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και στις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα ζήτησαν να συνεχιστεί η έκδοση πράσινων καρτών με τη διαδικασία που προϋπήρχε της εγκυκλίου , ώστε να αναγράφονται σε αυτές τα προστατευόμενα μέλη , ως μία ελάχιστη έννομη εξασφάλιση για τους μετανάστες και πρόσθεσαν ότι είναι διατεθειμένοι να. αποταθούν στο Συνήγορο του Πολίτη. Τέλος κατήγγειλαν ότι σε πολλές επαρχιακές πόλεις όπως η Νάουσα , η Κατερίνη και άλλες, δυνάμεις της συνοριακής αστυνομίας , καθώς και της αστυνομίας, εισβάλουν νύχτα σε σπίτια μεταναστών και προβαίνουν σε συλλήψεις

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση είπε: "Στη διάρκεια της συνάντησης καταγγέλθηκαν περιστατικά ξενοφοβικών αντιλήψεων που συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χώρα. Νομίζω πως σήμερα παλεύουν δύο αντιλήψεις μέσα στην ελληνική κοινωνία: μία ξενοφοβική και μία αντιρατσιστική. Πιστεύω πως οι αντιρατσιστικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμη μία χώρα που φοβάται τους ξένους και τους άλλους. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως οι σύγχρονες κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη και στο εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως σ΄ αυτό, αλλά και στο οικονομικό, στο πολιτικό, στο κοινωνικό μας σύστημα. Να αποδεχτούμε τον άλλο. Βασική προϋπόθεση όμως για τη διαμόρφωση της κοινωνικής εμπιστοσύνης είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. Οφείλουμε να τη δείξουμε . Η κυβέρνηση έχει πάρει τις πρωτοβουλίες της με το τελευταίο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Το κύριο ζήτημα όμως είναι να κερδίσουν οι αντιρατσιστικές αντιλήψεις έδαφος μέσα στην κοινωνία".

    [05] ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΕΝΗΣ: ΚΑΝΑΜΕ ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2001 (22:09 UTC+2)

    Η σπουδαία νίκη και μάλιστα με το ευρύ σκορ 78-67 ικανοποίησε τον προπονητή του Ηρακλή, Ηλία Αρμένη. Ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Ηρακλής κατάφερε να ανατρέψει σε πρώτη φάση το σε βάρος του σκορ και σε δεύτερη φάση να πάρει τη μεγάλη διαφορά των 11 πόντων. "Είχαμε πολλά ψυχικά αποθέματα και πήραμε τη νίκη. Συγχαρητήρια στα παιδιά μου για την υπερπροσπάθεια που έκαναν", τόνισε ο κ. Αρμένης και συνέχισε: "Κάναμε μισό βήμα για την πρόκριση. Όμως η συνέχεια είναι δύσκολη, καθώς έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας. Στον αγώνα φάνηκε ότι είχαμε πολύ άγχος, κυρίως στο ξεκίνημα, ενώ στηριχθήκαμε κυρίως στο κοντό μας σχήμα".

    Όσο για τη συνέχεια της Γερμανίας ο προπονητής του Γηραιού τόνισε: "Είναι αγώνας ζωής και θανάτου. Οφείλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι, ενώ χρειαζόμαστε ξεκούραση. Ελπίζω να έχουμε στη διάθεση μας τον Καράγκουτη. Το άγχος το έχει πλέον η Αλμπα".

    [06] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ - ΜΙΣΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΠΗΡΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΛΜΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2001 (22:00 UTC+2)

    Καλό ξεκίνημα έκανε ο Ηρακλή που κέρδισε μέσα στο Ιβανώφειο την Αλμπα Βερολίνου με 78-67, κάνοντας -έτσι- σημαντικό βήμα για την πρόκριση στα προημιτελικά της Suproleague. Η ομάδα του Ηλία Αρμένη αν και παρουσίασε δύο πρόσωπα κατάφερε στο τέλος να κερδίσει του Γερμανούς και να δώσει τώρα ένα ακόμη ραντεβού στη Γερμανία όπου θα προσπαθήσει με... συνοπτικές διαδικασίες να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα.

    Στην έναρξη του παιχνιδιού οι Γερμανοί μπήκαν δυνατά και πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Βρέθηκαν μπροστά στο σκορ και προσπάθησαν για το καλύτερο. Όμως η ομάδα του Ηλία Αρμένη αντέδρασε και ισορρόπησε το παιχνίδι. Ωστόσο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τον Ηρακλή να βρίσκεται ένα καλάθι πίσω στο σκορ (37-39).

    Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στην επανάληψη με τους Γερμανούς να κάνουν ότι θέλουν. Αυτός ήταν και ο λόγος που προηγήθηκαν στο τρίτο δεκάλεπτο (55-59). Όμως στο τελευταίο και καθοριστικό δεκάλεπτο και έχοντας ο Ηρακλής πρώτο παίκτη το Νίκο Χατζηβρέττα πήρε τον έλεγχο της αναμέτρησης στα χέρια του και όχι μόνο ισορρόπησε το παιχνίδι, αλλά πήρε και μεγάλη διαφορά την οποία κράτησε μέχρι και τέλος. Πρώτος σκόρερ από τον Ηρακλή ήταν ο Χατζηβρέττας με 18 πόντους και ακολούθησε ο Νάκιτς με 18, ενώ από την Αλμπα πρώτος σκόρερ ήταν ο Αλέξις με 18 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 22-21, 37-39, 55-59, 78-67.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Καμαριώτης 9 (2), Καράσεφ 7 (1), Χρυσανθόπουλος 6, Νάκιτς 18 (2), Χατζηβρέττας 23, Χούπμαν 2, Παπαιωακείμ, Διαμαντίδης 3, Παπαδόπουλος 10.

    ΑΛΜΠΑ: Ρεντλ 6, Λούτσκε 7 (1), Πέσιτς 3 (1), Φελπς 17 (2), Οζτούρκ 4, Κοτούροβιτς 12, Γκάρις, Αλέξις 18.

    [07] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2001 (21:57 UTC+2)

    Την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία, συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας, ώστε να παρεμποδιστεί ένας νέος γύρος εθνοτικής βίας στα Βαλκάνια επισημαίνει με σημερινή του παρέμβαση στην International Herald Tribune, o Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής,

    Στο άρθρο του με τίτλο "Μια Ενωμένη Αντίδραση στην Εθνοτική Βία" ο κ. Καραμανλής επισημαίνει:

    "Η δραστηριότητα των εξτρεμιστικών Αλβανικών ανταρτικών δυνάμεων στην ΠΓΔτΜ υπενθυμίζουν σε όλους μας τον μακρύ δρόμο που απομένει να βαδίσουμε, ώστε να φθάσουμε σε μια μόνιμη, διαρκή και ειρηνική κατάσταση πραγμάτων, στην πολύπαθη αυτή περιοχή.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό, ως κατ' εξοχήν προϋπόθεση για την ευόδωση της συγκεκριμένης προσπάθειας, το απαραβίαστο των υπαρχόντων συνόρων. Επιπλέον, στήριξε σθεναρά την άποψη ότι ο εκδημοκρατισμός, αλλά και οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν το κλειδί για ένα ειρηνικό και γόνιμο μέλλον στα Βαλκάνια.

    Ατυχώς, οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ τον περασμένο χρόνο ερμηνεύθηκαν από ορισμένες εθνοτικές ομάδες ως εφαρμόσιμη εναλλακτική προοπτική. Η αποκλειστική και οιονεί δαιμονολογική εστίαση του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας στον πρώην Πρόεδρο Slobodan Milosevic εμπόδισε τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο της αποστρατικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία, δημιουργώντας τοιουτοτρόπως έναν ασφαλή "παράδεισο" για τις ένοπλες ομάδες και τις εθνοτικές "συμμορίες". Οι πρόσφατες εξελίξεις παρέχουν την ελπίδα ότι το ΝΑΤΟ έχει υιοθετήσει μια περισσότερο ισορροπημένη πολιτική έναντι των εμπλεκομένων μερών.

    Ο χρόνος δεν περισσεύει στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα, εγγύς γείτονας της ΠΓΔτΜ, επιθυμεί μια περισσότερο ουσιαστική επίδειξη αποφασιστικότητας από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της εθνοτικής τρομοκρατίας.

    Πρέπει να καθοριστούν σαφείς κατευθύνσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και να συγκροτηθούν τελεσφόροι μηχανισμοί περιφερειακής συνεργασίας για την εφαρμογή τους. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει την δέσμευσή της προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό έχει την υποστήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας.

    Τώρα είναι η στιγμή να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, να χαμηλώσουμε τους διαχωριστικούς φράκτες και να δράσουμε συντονισμένα, ώστε να παρεμποδίσουμε ένα νέο , πολλαπλά δαπανηρό, ξέσπασμα του Βαλκανικού εθνικισμού".

    Σημειώνεται ότι από λάθος, η εφημερίδα αντικατέστησε, με δική της πρωτοβουλία, την διεθνώς καθορισμένη ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), που χρησιμοποιεί στο κείμενό του ο κύριος Καραμανλής, με την ονομασία "Μακεδονία". Με επιστολή της η Ιnternational Herald Tribune αναγνωρίζει το λάθος και δεσμεύεται να προχωρήσει στην προβλεπόμενη από τη δημοσιογραφική δεοντολογία διόρθωση.

    Στην απαντητική της επιστολή επισημαίνει: "" Η Ιnternational Herald Tribune προτίθεται να δημοσιοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη 29 Μαρτίου 2001 διευκρίνιση, ώστε να ξεκαθαρίσει πως το άρθρο του κυρίου Κώστα Καραμανλή, που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου, αναφερόταν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Λόγω συντακτικού λάθους, η συγκεκριμένη αναφορά αλλάχθηκε στην απλοποιημένη ονομασία "Μακεδονία", που δεν ήταν στην πρόθεση του συγγραφέα".

    [08] Η ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2001 (21:50 UTC+2)

    Στη βιωματική σχέση που τη συνδέει με τη Βιολογία και ειδικότερα με τη Βοτανική αναφέρθηκε η Νίκη Γουλανδρή, στην ομιλία της κατά την διάρκεια της τελετής αναγόρευσης της σε επίτιμη διδάκτορα του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

    Όπως ανέφερε, η σχέση της με τη βοτανική ξεκινάει από την παιδική ηλικία και εμπλουτίζει τη ζωή της, ενώ σχετικές σπουδές έκανε στην Αθήνα και το Εδιμβούργο.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μαθήματα ζωγραφικής που πήρε δίπλά στο ζωγράφο Κωνσταντίνο Αρτέμη, τονίζοντας ότι η ιδιότητα της βοτανικής ζωγράφου είναι γραμμένη και στην ταυτότητα της.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι μαζί με τον σύζυγο της Αγγελο ίδρυσαν το 1964 το μουσείο φυσικής ιστορίας, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα ουδέτερο έδαφος, απ' όπου θα μπορούσαν να εργαστούν αδέσμευτοι για την αποκατάσταση του κλονισμένου περιβάλλοντος. Τόνισε, δε, ότι ο τιμητικός τίτλος του επίτιμου διδάκτορα ανήκει κατά ένα μέρος και σε εκείνον.

    Η κ. Γουλανδρή είναι διεθνώς γνωστή για τους αγώνες τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Το 1991 βραβεύτηκε ως γυναίκα της Ευρώπης από την ΕΕ, ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο της ακαδημίας Αθηνών και του ιδρύματος Ωνώση.

    Το 1991 ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, που έχει ως στόχο τη διατήρηση των βιοτόπων, την ανύψωση της οικολογικής συνείδησης και την εμπέδωση της αειφορικής ανάπτυξης.

    [09] ΒΟΛΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΑΠ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2001 (21:44 UTC+2)

    Βολές εναντίον του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε στελέχη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στη Νομική Σχολή ενόψει των αυριανών φοιτητικών εκλογών.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι χρησιμοποιεί το υπουργείο ως μηχανισμό ανάδειξης των φιλοδοξιών του και είπε ότι δεν προχωρά τίποτα στον τομέα του πολιτισμού που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.

    "Δυστυχώς, σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταλήξει να είναι ουραγός. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ο προσωρινός σταθμός για την ενίσχυση προσωπικών φιλοδοξιών διαφόρων διαττόντων αστέρων", τόνισε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για κέντρα και αυλές που νέμονται την πολιτιστική δραστηριότητα της χώρας.

    "Το Κράτος αδυνατεί να διαπαιδαγωγήσει αισθητικά και να θέσει ένα ευρύτερο πλαίσιο διευκόλυνσης και ενθάρρυνσης των δημιουργών. Αντίθετα, δυστυχώς, σήμερα το Κράτος πρωτοστατεί στη βάναυση προσβολή της αισθητικής. Παρεμβάλλει εμπόδια, αποθαρρύνει. Ελάχιστα πρόσωπα και οι αυλές τους καταδυναστεύουν την πολιτική ζωή του τόπου. Οι εξαρτήσεις από ισχυρά και κρατικοδίαιτα συμφέροντα, που ελέγχουν Μέσα Ενημέρωσης, δεν του επιτρέπουν να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και να εξασφαλίζει συνθήκες ισονομίας", είπε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε και στον υπουργό Παιδείας για την πολιτική που ακολουθεί και τον κατηγόρησε για αλλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά.

    "Η κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Παιδείας, είναι συνέπεια ερασιτεχνισμού, προχειρότητας, αντιφατικών παρεμβάσεων και πειραματισμών, που παρακολουθούμε, δυστυχώς, χρόνια τώρα. Είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αιχμαλωσίας σε αλαζονικές μονοκομματικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι προϊόν της διαχειριστικής νοοτροπίας, που παραμένει μακριά από τις δυνατότητες αυτού του τόπου, μακριά από τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας", υπογράμμισε και πρόσθεσε:

    "Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που, χρόνια τώρα, μιλήσαμε για ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Το ζήτημα όμως δεν είναι να γίνονται πρόχειρες εμβαλωματικές παρεμβάσεις στα λόγια, αλλά να προηγηθεί σοβαρή μελέτη. Να υπάρχει αξιολόγηση, εθνικό σύστημα αξιολόγησης. Να υπάρχει αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών. Μόνο τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα ουσιαστικό βήμα στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι επίδειξη αλαζονείας και αυταρχισμού. Ακόμα χειρότερα είναι προχειρότητα και εμπαιγμός για τους νέους ανθρώπους και τα όνειρά τους. Η Παιδεία, φίλες και φίλοι, είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Είναι ο κορμός πάνω στον οποίο χτίζεται και θα χτιστεί αύριο η βάση για την ευημερία μας. Η Παιδεία είναι οι νέοι άνθρωποι και κανένας δεν δικαιούται να παίζει με τα δικά τους όνειρα".

    Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στα ανοίγματά του στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων και είπε ότι δεν είναι αντίπαλοι της Ν.Δ. οι νέοι που έχουν αντίθετες απόψεις.

    "Σεβόμαστε, τις απόψεις και τις τοποθετήσεις όλων. Τιμούμε τις προσπάθειες όλων. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα του 21ου αιώνα, μ' εσάς μπροστάρηδες πρέπει να πετύχει, επιτέλους, μια ατμόσφαιρα συνεννόησης, αμοιβαίου σεβασμού και συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών. Αντίπαλός μας, λοιπόν, δεν είναι οι άλλοι πολίτες. Δεν είναι άλλοι νέοι άνθρωποι, έστω κι αν πιστεύουν διαφορετικά από μας. Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα. Αντίπαλοί μας είναι, σήμερα, ένα κράτος αδιάφορο και εχθρικό στον πολίτη. Αντίπαλός μας είναι μια εκπαιδευτική πολιτική, που έχει χρεοκοπήσει και στέλνει στην απόγνωση και στην αβεβαιότητα εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους", είπε.

    [10] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΝ ΒΟΝΤΙ

    Νοβοροσίσκ, 27 Μαρτίου 2001 (21:41 UTC+2)

    Είκοσι τρεις νεκροί και πάνω από 140 τραυματίες είναι ο απολογισμός των δύο

    τρομοκρατικών εκρήξεων, που σημειώθηκαν το πρωί της 24ης Μαρτίου 2001 στις πόλεις Εσσεντουκί και Μιν Βοντι, περιοχή Σταυρούπολης Ρωσίας. Μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις ομογενείς (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), η κατάσταση των οποίων δεν εμπνέει ανησυχίες. Στο νοσοκομείο παραμένει, για προληπτικούς λόγους, μόνο μία ομογενής.

    Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ κινητοποιήθηκε άμεσα για να

    διαπιστωθεί η κατάσταση των ομογενών. Ο Γενικός Πρόξενος κ. Περικλής Μπούτος απέστειλε στον κυβερνήτη της Σταυρούπολης συλλυπητήρια επιστολή, στην οποία καταδικάζει τις αποτρόπαιες αυτές ενέργειες, που έπληξαν αθώους πολίτες.

    Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από παγιδευμένα αυτοκίνητα στις ανοικτές αγορές των πόλεων. Την ευθύνη για τις τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχει αναλάβει επισήμως καμία οργάνωση. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θεωρούν βέβαια την τσετσενική υπαιτιότητα. Ο πρόεδρος Πούτιν αντέδρασε άμεσα συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αλυσίδας τρομοκρατικών εκρήξεων στην περιοχή.

    Δ.Ρ.

    [11] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2001 (21:39 UTC+2)

    Θέλει να γράψει αύριο (19:10) με χρυσά γράμματα την ιστορία του το Μαρούσι στον επαναληπτικό αγώνα με την Ούνιξ Καζάν. Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή θέλει νίκη πάνω από 8 πόντους για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου Saporta.

    Το ευχάριστο για το Μαρούσι είναι ότι δεν υπάρχουν αγωνιστικά προβλήματα και ο Τζίμι Ολιβερ θα επιστρέψει και πάλι το παρκέ. Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο παιχνίδι η Ούνιξ κέρδισε το Μαρούσι με 95-87. Η αποστολή της Ούνιξ έφτασε στην Αθήνα το μεσημέρι της Τρίτης. Μαζί με την αποστολή ήρθε τόσο ο δήμαρχος της πόλης του Καζάν, όσο και ο Υπουργός των Σπορ του Ταταριστάν.

    Οι διοικούντες του Αμαρουσίου στην προσπάθειά τους να γεμίσουν το γήπεδο μοίρασαν περίπου 500 προσκλήσεις σε σχολεία της περιοχής.

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2001 (21:33 UTC+2)

    Συνεδριάζει στη Μονή Πετράκη η Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις ταυτότητες παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Για το άτυπο δημοψήφισμα της Εκκλησίας σύμφωνα με τον υπεύθυνο της αρμόδιας επιτροπής Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο έχουν φθάσει και καταγραφεί από τις Μητροπόλεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2.568.000 έντυπα.

    Τόσο ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είπαν ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 3.000.000.

    Τα έντυπα καταχωρούνται σε 11 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είναι εγκατεστημένοι στην αίθουσα Τύπου της Μονής Πετράκη.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια ως σταυροφορία και ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθούν αυτούσια τα δελτία στη Βουλή ή την κυβέρνηση.

    "Εχουμε αποφασίσει να μην παραδώσουμε στη Βουλή ή την κυβέρνηση αυτούσια τα δελτία, τα οποία φέρουν τα ονόματα και τις υπογραφές αυτών που υπέγραψαν. Το κάνουμε αυτό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν από κάθε μελλοντική ενδεχόμενη περιπέτεια. Θα δώσουμε μόνο τον ακριβή αριθμό, όπως αυτός θα προκύψει από τους έλεγχους, τους οποίους ήδη έχουμε ενεργοποιήσει", τόνισε.

    [13] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

    Βόννη, 27 Μαρτίου 2001 (21:28 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    "Πολεμική" ατμόσφαιρα επικρατεί στις δυτικές περιοχές της Γερμανίας, όπου είναι αντιμέτωποι χιλιάδες αστυνομικοί και οικολόγοι, καθώς οι δεύτεροι προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία αμαξοστοιχίας που μεταφέρει πυρηνικά απόβλημα από τη Γαλλία στη Γερμανία. Το τρένο πέρασε το πρωί τα γαλλογερμανικά σύνορα, και μόλις εισήλθε στο γερμανικό έδαφος, άρχισαν οι συγκρούσεις αστυνομικών με οικολόγους ακτιβιστές, που κάνουν μπλόκα και αλλεπάλληλες καταλήψεις κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι τον τελικό προορισμό του φορτίου, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο Τετάρτη.

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κινητοποίησε περίπου 15.000 αστυνομικούς, σε μια επιχείρηση που όμοιά της δεν υπήρξε στο παρελθόν στη Γερμανία σε ειρηνική περίοδο.

    Μέχρι τώρα σημειώθηκαν ορισμένες συμπλοκές και υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις, ενώ οι αναμετρήσεις πιστεύεται ότι θα συνεχισθούν και αύριο.

    Το τραγελαφικό στην περίπτωση είναι ότι οι αστυνομικοί συμπλέκονταν με οικολόγους, παρά το γεγονός ότι οι Πράσινοι μετέχουν στην ...κεντροαριστερή κυβέρνηση του καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το επίσης ασύλληπτο είναι ότι από τους Πράσινους προέρχεται και ο ...ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος, Γιούργκεν Τριτίν.

    Σχετικά με τα πυρηνικά απόβλημα θα πρέπει να σημειωθεί ότι προέρχονται από τα 19 πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας και είχαν μεταφερθεί στη Γαλλία για επεξεργασία. Επί τέσσερα χρόνια παρέμειναν στη γειτονική χώρα και το σημερινό φορτίο είναι το πρώτο που μεταφέρεται στη Γερμανία από τότε. Η συγκεκριμένη ποσότητα, καθώς και άλλα πυρηνικά απόβλητα, μεταφέρονται για "αποθήκευση" σε περιοχή με αντίστοιχη υποδομή στην Κάτω Σαξωνία, όμως οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι και μόνο η παρουσία τους εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

    [14] ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ

    Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2001 (21:22 UTC+2)

    Διαχώρισε τη θέση του για τη συλλογή των υπογραφών για τις ταυτότητες λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Εκκλησίας για το επίμαχο θέμα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος και κατήγγειλε παρατυπίες στο άτυπο δημοψήφισμα, καθώς βρέθηκαν 162 έντυπα, στα οποία οι πιστοί έχουν υπογράψει δύο φορές.

    Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος δήλωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 25.975 έντυπα στη Μητρόπολή του, από τα οποία τα 162 είναι άκυρα.

    Ο κ. Θεόκλητος κατηγορώντας εμμέσως τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τόνισε ότι "χρειαζόμαστε μάρτυρες και όχι οπαδούς"."Ας προετοιμάσουμε μάρτυρες και όχι οπαδούς. Ο Θεός ας φυλάξει κλήρο και λαό από θρησκευτικές υστερίες και φοβίες, από τον ιδιότυπο θρησκευτικό ρατσισμό, από την υστερόβουλη και αυτόκλητη προσπάθεια επιβολής και αποδοχής νέων σωτήρων της Εκκλησίας και του έθνους", υπογράμμισε.

    Οσον αφορά το θέμα της επίσκεψης του Πάπα στη χώρα μας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων δήλωσε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να προσκυνήσουν, ενώ έκανε λόγο για λάθος χειρισμούς από πλευράς της Εκκλησίας.

    "Νομίζω ότι έγινε λάθος χειρισμός στο θέμα από πλευράς και Εκκλησίας και θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο χαμηλοί οι τόνοι, αν δεν είχαν γίνει αυτά τα λάθη", είπε.

    Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος ότι δεν γνώριζε τίποτε για την περίοδο της δικτατορίας επισήμανε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις άσχημες στιγμές τους.

    "Ας δεχθούμε ότι σε όλους τους ανθρώπους, έστω και πνευματοφόρους υπάρχουν κακές στιγμές", τόνισε.

    Τάχθηκε κατά της παράτασης συλλογής των υπογραφών από τους πιστούς, θέμα το οποίο συζητά στη Μονή Πετράκη η αρμόδια Επιτροπή της Εκκλησίας με τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα έπρεπε να συνδεθεί η Μεγάλη Εβδομάδα με το επίμαχο θέμα.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

    Αμάν, 27 Μαρτίου 2001 (21:21 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ότι το Ισραήλ θέλει να «σκοτώσει» την ειρηνευτική διαδικασία και καταδίκασε τον «άγριο πόλεμο» και την «κρατική τρομοκρατία» του Ισραήλ.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι ο λαός του επιθυμεί την ειρήνη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αραφάτ χρησιμοποιεί ποιητικές λέξεις και πρόσθεσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξακολουθεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής του Ισραήλ.

    [16] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2001 (21:15 UTC+2)

    Απόλυτα πετυχημένο ήταν το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ο Αντώνης Σαπουντζής κατά τη διάρκεια της σημερινής προπόνησης. Ο παίκτης του Ηρακλή ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα πάρει κανονικά μέρος στην αυριανή προπόνηση της ομάδας που θα πραγματοποιηθεί το πρωί (11: 00) στη Μίκρα. Αυτό ουσιαστικά λύνει τα χέρια του νέου προπονητή του Ηρακλή, Αγγελου Αναστασιάδη που θα μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει στο δύσκολο εκτός έδρας παιχνί9δι με την παλιά του ομάδα, τον ΠΑΟ.

    Ο Σμετ, ωστόσο, θα γυμνάζεται από την Πέμπτη μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Οσον αφορά τον Θανάση Μούτσιο, αυτός βρίσκεται σε καλό δρόμο και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα μπορέσει και πάλι να προσφέρει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του.

    Από την Π.Α.Ε. Ηρακλής ανακοινώνεται ότι ο αγώνας Ηρακλής- Ολυμπιακός για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 4 Απριλίου στις 19:00 στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.

    [17] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ... ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Στο Ολυμπιακό Στάδιο στο παιχνίδι της εθνικής μας ομάδας και της αντίστοιχης της Γερμανίας θα βρεθεί αύριο άνθρωπος της Μίλαν για να παρακολουθήσει τον Ελευθερόπουλο. Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει και το γεγονός αύριο στο Ολυμπιακό Στλάδιο να έρθουν και άνθρωποι της Αρσεναλ, αλλά και της Μπαρτσελόνα για τον ίδιο λόγο.

    Όλα -πάντως- επαφίονται στη θέληση του Ολυμπιακού, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει πρόβλημα παραχώρησης του παίκτη σε κάμπια ομάδα της Ευρώπης, επειδή ήδη έχει εναλλακτικές καλές λύσεις...

    [18] ΜΕ 12 ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Με δώδεκα παλαιστές θα μετάσχει στο διεθνές τουρνουά πάλης "Νίκολα Πετρόφ" η ελληνική μας ομάδα που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Σόφια της Βουλγαρίας. Σκοπός της συμμετοχής μας είναι η προετοιμασία των Ελλήνων πρωταθλητών μας εν όψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Οι αθλητές που επιλέγηκαν από τους ομοσπονδιακούς προπονητές Αριστείδη Γρηγοράκη και Τάσο Φυλακτάκη είναι: 54κ. Κιουρεγκιάν, 58κ. Θεοδοσιάδης, 63κ. Γκίκας, Αποστόλου, 69κ. Παπαδόπουλος, 76κ. Τσαντούλας, 85κ. Κατσαρός, Κολλάρος, 97κ. Γ. Κουτσιούμπας, Σάββας, 130κ. Σοφιανίδης, Ξ. Κιουτσιούμπας.

    Μαζί τους θα είναι οι διεθνείς διαιτητές Γιώργος Βερβίτης και Γιώργος Μουστακίδης, ο φυσιοθεραπευτής Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ενώ αρχηγός της αποστολής και είναι ο Παντελής Αθανασίου.

    [19] SPS ΚΑΙ JUL ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΣ

    Βελιγράδι, 27 Μαρτίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς προκάλεσε η σύλληψη και προφυλάκιση 7 αξιωματούχων της προηγούμενης κυβέρνησης, στενών συνεργατών του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) σε ανακοίνωσή του καταδίκασε "το διωγμό των μελών του" και επισήμανε ότι "η κυβέρνηση της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας (DOS) δεν πρόκειται με τις ενέργειες αυτές να βελτιώσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα, να τερματίσει τον πόλεμο στη Νότια Σερβία, να εμποδίσει τις αυτονομιστικές τάσεις στη Βοϊβοντίνα και να αποτρέψει την απόσχιση του Μαυροβουνίου".

    Η Γιουγκοσλαβική Αριστερά (JUL) εξέφρασε την δυσαρέσκειά της "για τον πολιτικό αφανισμό και τις συλλήψεις των αντιπάλων της DOS, η οποία απειλεί να μετατρέψει τη Σερβία σε στρατόπεδο συγκέντρωσης" και απέδωσε τις πρόσφατες συλλήψεις στελεχών της σε απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης ενόψει της επικείμενης ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2001.

    [20] Ο ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ;

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2001 (20:54 UTC+2)

    "Οπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι", αναφέρει μια ελληνική παροιμία. Έτσι το απόγευμα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη ακούστηκαν έντονα κάποιες φήμες για νέα... πώληση του ΠΑΟΚ αυτή την φορά στην οικογένεια του Μαμιδάκη. Ο κύκλος του προέδρου του ΠΑΟΚ Γιώργου Μπατατούδη υποστηρίζει ότι ο τελευταίος βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση για να παραχωρήσει το 55% του πακέτου των μετοχών.

    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του κ. Μπατατούδη με τον πρόεδρο του ΑΣ ΠΑΟΚ, Θανάση Κατσαρή και τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο της πώλησης του πακέτου των μετοχών.

    Η όλη κατάσταση στα διοικητικά δρώμενα της ομάδας δεν θα εμποδίσει τους οργανωμένους φιλάθλους του ΠΑΟΚ να οργανώσουν συλλαλητήριο δίνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η όλη κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Και σίγουρα θα δρομολογηθούν πολλές εξελίξεις...

    [21] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Νέο εξωτερικό ιατρείο δημιουργήθηκε στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση νόσου των ωοθηκών, από την οποία υποφέρει το 15% των γυναικών κατά την αναπαραγωγική ηλικία.

    Πρόκειται για τη νόσο των πολυκυστικών ωοθηκών, και το ιατρείο αναμένεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια στις γυναίκες που πάσχουν από πολλαπλές κύστεις και προβλήματα γονιμότητας, αντιμετωπίζοντας όλες τις εκδηλώσεις της νόσου, αν και οριστική θεραπεία στο πρόβλημα δεν υπάρχει.

    Στο εξωτερικό ιατρείο οι ασθενείς θα υποβάλλονται σε εξέταση με υπερηχογράφημα και με αυτόματο αναλυτή ορμονών, όπως επίσης και σε αιματολογικό έλεγχο, πριν γίνει η διάγνωση.

    Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Παρασκευή και το κόστος των εξετάσεων καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

    [22] ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΝΙΗΛ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Οι στόχοι της εθνικής ομάδας δεν μπορούν να είναι άλλοι παρά μόνο η νίκη. Αυτό ξεκαθάρισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βασίλης Δανιήλ εν όψει του αυριανού παιχνιδιού με την Γερμανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002.

    "Θέλουμε τη νίκη. Μπορούμε να την πάρουμε", τόνισε ο κ. Δανιήλ λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Ο ίδιος προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και κυρίως να κρατήσει μυστικό το σχήμα που θα χρησιμοποιήσει στο καθοριστικό παιχνίδι της Τετάρτης. "Θα δούμε στο γήπεδο ποιοι θα παίξουν", δίχως να δίνει τροφή για περαιτέρω σχόλια, ενώ έκανε γενικό κάλεσμα για να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. "Η βοήθεια του κόσμου αναμένεται να είναι καταλυτική. Θέλουμε τη νίκη και αυτός θα μας βοηθήσει". Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ταχύτητά μας και την τεχνική μας. Γνωρίζει να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει και αυτός είναι ο κύριος λόγος που μέχρι στιγμής έχει μόνο νίκες".

    Σχολιάζοντας την συμμετοχή του Αλέκου Αλεξανδρή ο κ. Δανιήλ τόνισε: "Ο Αλεξανδρής είναι κορυφαίος Έλληνας μεσοεπιθετικός. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την καλή εμφάνιση του Χαριστέας που στο προηγούμενο παιχνίδι σημείωσε δύο τέρματα. Αν καλούσα τον Αλεξανδρή και άφηνα έξω τον Χαριστέα, πάλι κάτι θα λέγατε".

    [23] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Λονδίνο, 27 Μαρτίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο η πρώτη για το τρέχον έτος συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

    Κοινή διαπίστωση ότι ο υπό ελληνική διαχείριση στόλος εξακολουθεί να διατηρεί σταθερή την πρωτοπορία του επί παγκοσμίου βάσεως, δραστηριοποιούμενος στον σκληρό διεθνή ανταγωνιστικό στίβο, σε περίοδο ραγδαίων εξελίξεων της τεχνολογίας, παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και συνεχώς αυξανόμενων νέων κανονισμών. Επίσης, εξακολουθεί να ανανεώνεται και να εκσυγχρονίζεται με ταχύ ρυθμό, λαμβανομένου υπόψη και του εντυπωσιακού αριθμού παραγγελιών και νέων ναυπηγήσεων.

    Παράλληλα όμως, ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία πλοίων εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλός, παρά τα πρόσφατα "δειλά" δείγματα σταθεροποίησης της πτωτικής του πορείας, οφειλόμενα κυρίως στη νηολόγηση νέων πλοίων. Ο μικρός αριθμός στο ελληνικό νηολόγιο δεν εκπλήσσει, δεδομένου ότι εκκρεμούν ακόμη τα αναγκαία εκείνα μέτρα που θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου και θα δημιουργούσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις προσέλκυσης της πλειοψηφίας του ελληνόκτητου στόλου στους κόλπους του.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έμφαση δόθηκε και στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης και επισημάνθηκε πως είναι απόλυτα κρίσιμο για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας.

    Περαιτέρω, τα μέλη των δύο συμβουλίων συζήτησαν τις εξελίξεις στις ναυτιλιακές σχέσεις με τρίτες χώρες, την εφαρμογή του Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης, τα θέματα ασφαλείας των bulk carriers, τα διάφορα καθεστώτα λιμενικού ελέγχου, την υποστήριξη της ελληνικής πρότασης στον ΙΜΟ για λιμένα ή όρμο καταφυγής, τις ναυτιλιακές εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς και τεχνολογικά θέματα που αφορούν τη ναυτιλία.

    [24] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Οι προϋποθέσεις για μία πολεμική ατμόσφαιρα και κατάσταση στα Βαλκάνια παραμένουν, επεσήμανε σήμερα η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

    Η κ. Παπαρήγα προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή της κατάστασης, τα επόμενα χρόνια ο κίνδυνος πολεμικών συγκρούσεων και ενός γενικευμένου πολέμου, δεν θα είναι εκτός των πραγματικών προβλέψεων. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για αποχή της Ελλάδας από οποιαδήποτε στρατιωτική δυναμη στην περιοχή και υποστήριξε ότι η συμμετοχή της χώρας μας δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα των συνόρων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 27 March 2001 - 19:13:46 UTC