Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 600 ΔΙΣ. ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ
  • [03] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ
  • [04] ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕ/ΣΝΙΚΗ
  • [06] Η ΧΑΓΗ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [07] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
  • [08] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [09] ΟΛΚΟΥΝ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • [10] ΕΡΩΤΗΣΗ Ν. ΦΛΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [11] Χ. ΝΤΙΡΙΟΖ: "ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"
  • [12] ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ;
  • [13] ΑΙΧΜΕΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΚΑΤΑ ΣΕΡΠΑΝΟΥ
  • [14] ΡΟΥΜΑΝΟΣ, ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ, ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ
  • [15] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [16] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [17] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΜ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
  • [19] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ SABAH ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [20] ΑΠΕΧΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
  • [21] ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΟΚ
  • [22] ΟΙ ΥΠΑΜ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΔΡΑΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [23] ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΚΑΝΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΣΕΙ
  • [24] ΚΕΡΙΜ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ"

  • [01] ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 600 ΔΙΣ. ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2001 (17:32 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Πακέτο μέτρων ύψους 550-600 δισεκατομμυρίων δραχμών για την επόμενη τριετία με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αποκλεισμού και φτώχειας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στόχος του προγράμματος αυτού είναι "να περιοριστούν οι ανισότητες, να ενισχυθούν όσοι είναι πιο αδύναμοι, να αντιμετωπιστούν τα αρνητικά αποτελέσματα που γεννά για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού η ένταξή μας σε μια ανταγωνιστική παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Να δημιουργηθεί μια κοινωνία πιο δυναμική".

    Με το πρόγραμμα αυτό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, υλοποιούμε τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, η κοινωνική πολιτική να βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητές μας της νέας τετραετίας. "Η δέσμευση ότι θα υπάρχει ένα δίκτυο για την αντιμετώπιση φαινομένων αποκλεισμού και φτώχειας" είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που συμφωνήθηκε σήμερα είναι τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας την οποία έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Επισήμανε ότι οι πόροι είναι σημαντικά υψηλότεροι από ότι σε κάθε προηγούμενη περίοδο.

    Το δίκτυο αυτό της κοινωνικής αλληλεγγύης αφορά τους μακροχρόνια άνεργους μεγάλων ηλικιών, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στην ύπαιθρο, τα φτωχά αστικά νοικοκυριά, τις μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν να μεγαλώσουν παιδιά, μια σειρά από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες, πρώην ναρκομανείς, μετανάστες, γυναίκες που βρίσκονται στην ανάγκη να εξισορροπήσουν την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή, τους ηλικιωμένους για να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες.

    "Πρόκειται για μέτρα που εντάσσονται σε μια πολιτική που θέλει να αναδείξει το κοινωνικό μοντέλο. Ένα κοινωνικό μοντέλο που συμβιβάζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η σοσιαλιστική πολιτική είναι μια πολιτική που δημιουργεί μια κοινωνία συνοχής και δικαιοσύνης, η οποία συνεπάγεται μια ισχυρή κοινωνία" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Κατέληξε λέγοντας ότι η ισχυρή κοινωνία είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, για την υπεράσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων της, για την υπεράσπιση και την προώθηση των συμφερόντων των πολιτών. Είναι μια πολιτική που εξασφαλίζει περισσότερη ευημερία σε όλους.

    Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι η δέσμη αυτών των μέτρων είναι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και μια τέτοια πολιτική την επιβάλει ο χαρακτήρας μιας Σοσιαλιστικής κυβέρνησης. "Πρόκειται για μια πολιτική συγκεκριμένη και όχι γενική και αφηρημένη, που αποτυπώνει την πολιτική της κοινωνικής δικαιοσύνης" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ρέππας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων και τόνισε ότι θα έχουμε φοροελαφρύνσεις της τάξης του 0,65% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

    [02] ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ

    Αγκυρα, 5 Απριλίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρεόυ με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    Αποστολή: Αχιλλέας Χατζόπουλος

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Παπανδρέου μόλις έφθασε στην Άγκυρα, σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Ισμαήλ Τζεμ, τόνισε ότι μία εταιρική σχέση Ελλάδας - Τουρκίας θα σημαίνει σταθερότητα στην περιοχή και μια ισχυρή φωνή μέσα στον κόσμο.

    Τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου ότι η εταιρική σχέση θα εγγυηθεί ότι οι δύο λαοί μας θα έχουν πρόοδο και ασφάλεια.

    Τόνισε επίσης ότι το μήνυμα είναι πως οι δύο λαοί, Έλληνες και Τούρκοι, συνεχώς επίμονα και αξιόπιστα ζητούν να είμαστε φίλοι, να δουλέψουμε μαζί, να ζήσουμε ειρηνικά και να έχουμε μια ισχυρή σχέση. Τόνισε επίσης ότι έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να δρομολογήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για τις δύο χώρες.

    Ο κ. Ισμαήλ Τζεμ, στις δήλωσής του τόνισε ότι θα συζητήσουν με τον κ. Παπανδρέου σήμερα και αύριο: 1) νέους τρόπους για μελλοντική προσέγγιση 2) θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης 3) τρόπους για βελτίωση του κλίματος ύφεσης και προσέγγισης των δύο χωρών 4) το θέμα της εκκαθάρισης των αρχών, στα τρία όπως είπε η Ελλάδα προηγείται.

    Ο Ισμαήλ Τζεμ είπε ότι με μεγάλη προσοχή η Τουρκία προσεγγίζει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκεται εδώ ο συνάδελφος και φίλος του, όπως είπε, κ. Παπανδρέου. Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Τζεμ στη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, αναφέροντας ότι το 2000 το εμπορικό ισοζύγιο ήταν 970 εκ. δολάρια και ότι το 2001 θα είναι ακόμα περισσότερο. Επίσης είπε ότι αμοιβαία διπλασιάστηκε ο τουρισμός.

    Τέλος, ο κ. Τζεμ ζήτησε να γίνει επιτέλους το Αιγαίο λίμνη ειρήνης.

    Απόψε το βράδυ, ο κ. Τζεμ παραθέτει γεύμα στον κ. Παπανδρέου.

    Αύριο, ο κ. Παπανδρέου, αφού θα έχει κοινή συνέντευξη με τον κ. Τζεμ, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Ετσεβίτ και τους αντιπροέδρους Γιλμάζ και Μπατέλιου. Θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το βράδυ.

    [03] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σκόπια, 5 Απριλίου 2001 (17:54 UTC+2)

    Τη δράση εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων στη FYROM και τη Ν.Σερβία καταδίκασαν οι υπουγοί Άμυνας των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης που συναντήθηκαν σήμερα στα Σκόπια. Στο κοινό ανακοινωθέν τους υπογραμμίζουν ότι παρέχουν αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης της FYROM για εκτόνωση της κρίσης.

    Αποφάσισαν επίσης οι υπουργοί Άμυνας να υπάρξει διαρκής συνεργασία ανάμεσα στις συνοριακές αρχές των χωρών τους ώστε μέσα από τη δημιουργία ενός συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό να πατάξουν την παράνομη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Στον αγώνα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας οι χώρες που μετέχουν στη συνάντηση θα συνεργαστούν με τις δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα και να αποτρέψουν την παράνομη διακίνηση όπλων. Θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για συγκέντρωση του οπλισμού που διαθέτουν οι πολίτες ενώ θα λάβουν μέτρα για την αποναρκοθέτηση της περιοχής. Παράλληλα θα προωθήσουν τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης ώστε να επιτευχθούν σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ τους.

    Οι υπουργοί ΄Αμυνας τάσσονται υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων και στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης της FYROM για ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές.

    Ν.Ρ.

    [04] ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2001 (15:10 UTC+2)

    Εκπτωτος ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτορας Μητρόπουλος; Πληροφορίες από την ΕΠΑΕ αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Πέμπτης συνεδρίασε η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και αποφάσισε να τον κηρύξει έκπτωτο από το αξίωμα του.

    Από την ΕΠΑΕ αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ώρες.

    [05] ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕ/ΣΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Χρηματική αποζημίωση, ύψους τεσσάρων δισ. δραχμών, διεκδικούν -μέσω των πολιτικών δικαστηρίων- μέλη της οικογένειας του 17χρονου Σέρβου μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1998 έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, που τον θεώρησε ύποπτο κλοπής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Σήμερα συζητήθηκε από το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης η αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσαν οι γονείς του άτυχου σπουδαστή, ο αδελφός του και δύο θείοι του, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 3 περίπου μήνες.

    Οι ενάγοντες στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και του ανθυπαστυνόμου Κυριάκου Βανδούλη, που πυροβόλησε αναίτια τον Σέρβο σπουδαστή, στο πεζοδρόμιο της οδού Εγνατία, στο κέντρο της πόλης, την ώρα που κοιτούσε βιτρίνα καταστήματος με ομοεθνείς συνομηλίκους του. Οι σπουδαστές από το Βελιγράδι επισκέπτονταν την Ελλάδα -στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής- και την ώρα που βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο της οδού Εγνατία, ομάδα αστυνομικών καταδίωκε έναν άγνωστο που είχε κλέψει τσάντα.

    Σε κάποια στιγμή ο αστυνομικός πυροβόλησε από μικρή απόσταση και σκότωσε τον 17χρονο, χωρίς να δικαιολογείται κάτι τέτοιο, αφού ο ανήλικος Σέρβος δεν είχε καταλάβει αυτό που συνέβαινε, ενώ -όπως καταγγέλλουν οι ομοεθνείς του- δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση.

    Ο αστυνομικός καταδικάστηκε πρόσφατα σε φυλάκιση δύο ετών, ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ενώ ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί και πάλι από το Εφετείο. Ο ίδιος πάντως αποδίδει το τραγικό περιστατικό σε εκπυρσοκρότηση του όπλου του.

    Τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια μετά το θάνατο του 17χρονου, οι γονείς του επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη συχνά και αφήνουν λουλούδια και φωτογραφίες του στο σημείο όπου έπεσε νεκρός.

    Γ.Χ.

    [06] Η ΧΑΓΗ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 5 Απριλίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Ο Χανς Χόλθιους, γραμματέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ICTY επέδωσε στις αρχές του Βελιγραδίου ένταλμα για την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

    Ο Χόλθιους παρέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Μιλόσεβιτς στους υπουργούς Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας Μομτσίλο Γκρούμπατς και της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς.

    Ο.Κ.

    [07] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Βαριές καμπάνες στον ΠΑΣ Γιάννινα και την ΠΑΕ Παναχαϊκή επέβαλε το μεσημέρι το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Οργανο της ΕΠΑΕ. Συγκεκριμένα στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα επέβαλε πρόστιμο 1.600.000 δρχ και στην ΠΑΕ Παναχαϊκή 400.000 δρχ για το μεταξύ τους παιχνίδι.

    [08] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Σε καλό δρόμο βαδίζουν οι τραυματίες Τάσος Κατσαμπής και Βασίλης Μπορμπόκης και εκτός απρόοπτου θα είναι στη διάθεση του Ντούσαν Μπάγιεβιτς για το ντέρμπυ της Κυριακής με τον Ηρακλή. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι αναμένεται κοσμοσυρροή από πλευράς ΠΑΟΚ, δεδομένου ότι η ψυχολογία στις τάξεις των φιλάθλων είναι πολύ καλή, ειδικά μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα στο θεσμό του κυπέλλου επί του Απόλλωνα Αθηνών με 5-2.

    Στα γραφεία του ΠΑΟΚ έφτασαν σήμερα προσκλήσεις για τέσσερις ποδοσφαιριστές. Αυτές είναι: Για τον Ουντέζε και το παιχνίδι Σιέρα Λεόνε-Νιγηρία στις 21 Απριλίου, που σημαίνει ότι χάνει τον αγώνα με τον Αθηναϊκό, για τους Οκκάς και Εγκωμίτη για τον αγώνα Ολλανδίας-Κύπρου στις 25 Απριλίου και για τον Στέφανο Βοασκαρίδη για τον αγώνα ελπίδων Ολλανδίας-Κύπρου στις 24 Απριλίου.

    [09] ΟΛΚΟΥΝ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    Λευκωσία, 5 Απριλίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Οι ευρωπαϊκές χώρες "δεν υιοθετούν τη λύση της συνομοσπονδίας με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πιθανότητες εγκαθίδρυσής της", είπε ο αποκαλούμενος "σύμβουλος" του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

    Ο Εργκιούν Ολκούν μετέβη, προερχόμενος από τον Καναδά, στο Βερολίνο όπου θα δώσει διάλεξη για το Κυπριακό, ενώ συναντήθηκε και με τον τουρκικής καταγωγής Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων Ορζάν Μουτλού.

    [10] ΕΡΩΤΗΣΗ Ν. ΦΛΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Λάρισα, 5 Απριλίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Οι διαδικασίες εισαγωγής του ΟΠΑΠ στο χρηματιστήριο δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες καθώς φαίνεται ότι σημειώθηκαν σοβαρότατα λάθη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τους, τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Νικόλαος Φλώρος σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης.

    "Ενώ, μόλις πριν από λίγους μήνες, στα τέλη του 2000, η πραγματική χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ αποτιμάτο σε 1,3 τρισεκατομμύρια δραχμές και η εισαγωγή του 10% των μετοχών υπολογίζονταν ότι θα αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 110 δισεκατομμυρίων δραχμών στο δημόσιο, ο χειρισμός της υπόθεσης από τους αρμόδιους φορείς οδήγησε σε μετριότατα αποτελέσματα. Η τιμή διάθεσης στη δημόσια εγγραφή, ήταν μόλις 2.100 δραχμές ανά μετοχή και, υπό την καλύτερη εκδοχή της πλήρους κάλυψης τα έσοδα θα φτάσουν μόλις τα 60 δισεκατομμύρια", υπογραμμίζει.

    Παράλληλα, ο κ. Φλώρος σημειώνει ότι δεν καταγράφηκαν πρωτοβουλίες των αρμοδίων για την κινητοποίηση των χιλιάδων πρακτόρων του ΟΠΑΠ, που ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ενώ τονίζει ότι το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν έγινε γνωστή η έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Θ. Σαρρή (παράνομες προσλήψεις και πληρωμές εκτάκτων υπαλλήλων) και αφετέρου δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος με πρωτοβουλία της διεύθυνσης του ΟΠΑΠ με αφορμή τη διαφορά με την εταιρία "Ιntralot" για το ιπποδρομικό στοίχημα.

    Ο κ. Φλώρος ρωτά τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης ποιος ευθύνεται για την απαξίωση της χρηματιστηριακής αξίας του ΟΠΑΠ από 1,3 τρισ. σε 600 περίπου δισ., γιατί δεν ελήφθη κανένα μέτρο για τη διάσταση ΟΠΑΠ "Ιntralot" και περιλήφθη αυτό το στοιχείο στο ενημερωτικό δελτίο εισαγωγής, αν υπάρχουν για την υπόθεση αυτή ανοιχτά ποινικά θέματα και πότε αναμένονται τα αποτελέσματα των εισαγγελικών ερευνών σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ και των συνυπεύθυνων στην πληρωμή διαφόρων ποσών που εμφανίζονται σαν "γενικά έξοδα" της διοίκησης του οργανισμού

    [11] Χ. ΝΤΙΡΙΟΖ: "ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"

    Αγκυρα, 5 Απριλίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Τόσο το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων της Κύπρου, όσο και ο αριθμός των στρατιωτών που θα παραμείνουν στο νησί, είναι στοιχεία της τελικής λύσης του Κυπριακού, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Ντιριόζ.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου διατύπωσε την άποψη ότι "είναι πολύ νωρίς για αναφορά σε κάτι τέτοιο, γιατί η επίλυση του Κυπριακού δεν προβλέπεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αίτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για ένταξη στην Ε.Ε., εν ονόματι του συνόλου ολόκληρης της Κύπρου, δεν έχει νομική βάση".

    Οι τουρκικές και τουρκοκυπριακές εφημερίδες δημοσιεύουν ότι ο κ.Ντιριόζ είπε, επίσης, ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να έχουν θετική επίδραση στο Κυπριακό, αλλά θα πρέπει να είναι γνωστό πως "το Κυπριακό δεν είναι θέμα που συζητείται σε διμερή βάση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    [12] ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ;

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Το παιχνίδι με την ΑΕΚ θα δρομολογήσει εξελίξεις στον Αρη; Αν χάσει τότε ίσως... Αυτό ίσως για πολλούς αποτελεί κοινό μυστικό, όμως για το προπονητικό τιμ το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι από τα καθοριστικά. Όχι τόσο για τους στόχους του Αρη, που έχουν εκμηδενιστεί, αλλά κυρίως για θέμα γοήτρου. "Πρέπει να κερδίσουμε. Εχουμε δύσκολο παιχνίδι", τονίζει ο πορπονητής του Αρη, Μπάμπης Τεννές.

    "Δεν βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή. Εχουμε δύσκολη πορεία και για να πετύχουμε θέλουμε από εδώ και πέρα μόνο νίκες", συμπληρώνει ο Ανδρέας Σκέντζος. Το παρών κανονικά στο παιχνίδι με την ΑΕΚ θα δώσει ο Ελ Καρκουρί που φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του. Τέλος, ο Χάρης Σιλιγαρδάκης κλήθηκε από την εθνική ολυμπιακή ομάδα προκειμένου να συμμετάσχει σε προπονήσεις στην Αθήνα στις 9 και 10 Απριλίου.

    [13] ΑΙΧΜΕΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΚΑΤΑ ΣΕΡΠΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Απάντηση στην εξώδικο του Σταύρου Σερπάνου έστειλε ο εκπρόσωπος του Α.Σ. Άρης, Γιάννης Δαμιανίδης, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΚΑΕ δεν γνωρίζει ούτε τη διεύθυνση των γραφείων της ΚΑΕ.

    Η εξώδικος του κ. Δαμιανίδη αναφέρει τα εξής: "Η εξώδικος με την οποία απαιτείτε να σταλούν τα βιβλία της ΚΑΕ Αρης στην Αθήνα πρέπει να καταγραφεί ως παγκόσμια πρωτοτυπία παραλογισμού, ως κορυφαία νομική φάρσα και επί της ουσίας ως ακόμα μία αποτυχημένη απόπειρα να μετατοπίσετε τις πανελληνίως γνωστές τεράστιες ευθύνες σας για την κατάσταση διάλυσης που έχετε διαμορφώσει στην εταιρία.

    Είναι πρωτάκουστο να κοινοποιείται εξώδικο στην ίδια την εταιρία "σας" νομίμως εκπροσωπούμενη. Μήπως αγνοείται ότι ο ίδιος εκπροσωπείτε την ΚΑΕ Αρης; Μήπως θα έπρεπε να έρθετε εσείς ο ίδιος να παραλάβετε την εξώδικό σας, υπογράφοντας ως νόμιμος εκπρόσωπος της ΚΑΕ;

    Είναι πρωτάκουστο να γράφετε και να ενεργείτε ως Σταύρος Σερπάνος, αλλά να βάζετε κάτω από την υπογραφή σας τη σφραγίδα της ΚΑΕ Αρης, τη στιγμή που στρέφεστε εναντίον της.

    Είναι πρωτάκουστο να έχετε να εμφανιστείτε για περισσότερο από πέντε μήνες στην έδρα της εταιρίας και να πληροφορείστε από τις εφημερίδες ότι οι κακοί "σουπεράδες" συγκεντρώνουν χρήματα από κάθε νόμιμη πηγή για να μη σβήσει το όνειρό τους και το καμάρι της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Ελλάδας.

    Είναι πρωτάκουστο να παραλείπετε για περισσότερους από πέντε μήνες τη νόμιμη σύγκληση δ.σ..

    Να με καλείτε σε συνεδρίαση του δ.σ. στις 12/3/2001, αλλά να μου στέλνετε το σχετικό φαξ στις 29/3/2001.

    Να έχετε εγκαταλείψει παντελώς την ομάδα και να μη δείχνετε το παραμικρό ενδιαφέρον για οποιοδήποτε θέμα της εταιρίας, παρά μόνο για την αποδέσμευση καλαθοσφαιριστών που θα σας αποφέρει τα τριάκοντα αργύρια της μεγάλης προσφοράς σας.

    Ζητάτε τα βιβλία από μένα, ενώ εγώ δεν έχω δικαίωμα να αποφασίζω. Ζητάτε, και μάλιστα εγγράφως, να γίνουν παράνομες πράξεις! Γιατί, τα βιβλία, σύμφωνα με το νόμο, μένουν εκεί που είναι η έδρα της εταιρίας. Μας απειλείτε μάλιστα με αστική και ποινική δίωξη αν δεν ενδώσουμε στο αίτημά σας. Καλύτερο θα ήταν να κοινοποιήσετε την εξώδικό σας και στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υφυπουργείο Αθλητισμού, στον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για να κρίνουν εκείνοι ποιος ενεργεί νόμιμα και ποιος παράνομα".

    [14] ΡΟΥΜΑΝΟΣ, ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ, ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Ρουμάνος υπήκοος συνελήφθη από αστυνομικούς στο μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα Σερρών, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αναμένεται να απελαθεί στην Ιταλία καθώς -όπως αποκαλύφθηκε- καταζητούνταν, με σήμα της "Ιντερπόλ" για συμμετοχή σε υποθέσεις μεταφοράς λαθρομεταναστών.

    Πρόκειται για τον 39χρονο Λουτσιάν Βαντέα, τον οποίο εντόπισαν Έλληνες αστυνομικοί την ώρα που επιχειρούσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα προερχόμενος από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 39χρονος αναζητείται με ένταλμα που εξέδωσε ο εισαγγελέας της Τεργέστης.

    Οδηγήθηκε στην εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσής του στην Ιταλία, θα κρατηθεί στις φυλακές Διαβατών.

    Γ.Χ.

    [15] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, για τα πανωτόκια.

    Μετά τις αλλαγές που επέφερε στην τροπολογία ο κ. Παπαντωνίου, αναστέλλονται μέχρι το τέλος του 2001 οι πληστηριασμοί για οφειλές από πανωτόκια, ενώ στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και δάνεια που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2000. Οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας θα πληρώσουν το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου προσαυξημένο με σημαντικούς τόκους μέχρι και 50%.

    Στις άλλες δύο κατηγορίες ισχύει η αρχική πρόταση: οι δανειολήπτες, οι οφειλές του οποίου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι το τέλος του 1990 θα πληρώσουν το τριπλάσιο, ενώ το τετραπλάσιο για ποσά που χορηγήθηκαν μέχρι τις 31/12/1985.

    Παράλληλα, αυξάνεται το όριο των δανείων που υπάγονται στη ρύθμιση, από τα 500 στα 750 εκατομμύρια δραχμές. Προβλέπονται πρόστιμα από 1-5 εκατομμύρια για τις τράπεζες, στην περίπτωση που δεν παρέχουν στους δανειολήπτες τα αναγκαία παραστατικά για την εξέλιξη του δανείου τους.

    Ο κ. Παπαντωνίου δεσμεύτηκε ότι εάν προκύψουν από τη νέα ρύθμιση στο μέλλον ευνοϊκότερα αποτελέσματα για τις παραμεθώριες περιοχές, η κυβέρνηση θα εντάξει νομοθετικά και αυτές τις περιοχές στη ρύθμιση.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για όλες τις κατηγορίες δανείων, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία θετική, αλλά όχι και αρκετή για να λυθεί το πρόβλημα. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, αφού είναι λεπτές οι ισορροπίες τραπεζών και δανειοληπτών.

    [16] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 5 Απριλίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., πριν βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα "θα δυσχεράνει και θα επηρεάσει αρνητικά τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο", υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο της Ολλανδίας, όπου βρίσκεται πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση της βασίλισσας Βεατρίκης.

    Ο τουρκοκυπριακός τύπος γράφει ότι ο κ.Σεζέρ κάλεσε την Ε.Ε. "να λάβει σοβαρά υπ' όψιν της το σημείο αυτό κατά τις διαβουλεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση".

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ.Σεζέρ υποστήριξε ότι η χώρα του "έχει την πολιτική βούληση για να επιλύσει τα προβλήματά της με την Ελλάδα", τονίζεται στα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα και προστίθεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως η Αγκυρα "υποστηρίζει τη λύση των περιφερειακών προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους" και "υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ" στο Κυπριακό.

    [17] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές των τηλεπικοινιών και της υψηλής τεχνολογίας να "πρωταγωνιστούν". Το κλίμα που επικράτησε στις συνεδριάσεις των αγορών της "γηραιάς ηπείρου" ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό, κάτι που αποτυπώθηκε στο κλείσιμό τους.

    Το καμπανάκι της λήξης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου βρήκε τον δείκτη FTSE ενισχυμένο κατά 1.56%, ενώ κατά 2.33% ενισχύθηκε ο Χ-DAX στη Φρανκφούρτη. Η Κοπεγχάγη έκλεισε σε θετικό "έδαφος" ενισχυμένη κατά 2.62%.

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ σημείωσε άνοδο 2.86%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1.71%.

    Στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL κατέγραψε άνοδο 1.54%, η Βουδαπέστη σημείωσε "εκρηκτική " άνοδο κατά 5.48% και το Ελσίνκι ενισχύθηκε κατά 5.29%. Στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 4.18% Η Λισαβόνα κινήθηκε στον "ρυθμό" της ανόδου, κλείνοντας ενισχυμένη κατά 1.77% και η Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 1.79%. Η αγορά του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 1.49%, η Μόσχα με κέρδη άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων και το Οσλο ενισχύθηκε κατά 2.38%.

    Η Πράγα "τερμάτισε" με σημαντικά κέρδη της τάξης του 3.91%, η Στοκχόλμη εντυπωσίασε με τις "επιδόσεις" της αφού έκλεισε με άνοδο 4.07%, η Βιέννη ενισχύθηκε κατά 1.92% και η Ζυρίχη κατά 2.37%

    [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΜ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ

    Σκόπια, 5 Απριλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Αποστολή: Νίκος Ρούμπος

    Προβληματισμός ως προς τη δραστηριοποίηση της Βαλκανικής Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης για τη φύλαξη των συνόρων FYROM - Κόσοβο επικράτησε μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ν.Α. Ευρώπης που συναντήθηκαν σήμερα στα Σκόπια.

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών που θα γίνει στις 5 Ιουνίου στην Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Σ. Τσακμάκογλου είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεισφέρει στην επίλυση των προβλημάτων, ενώ αντίθετος ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Μάρκο Μπέλο, λέγοντας ότι αρκεί η παρουσία του ΝΑΤΟ.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι οι υπουργοί είπαν όχι στη βία, την τρομοκρατία, τη χρήση όπλων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων από τους Αλβανούς εξτρεμιστές. Τάχθηκαν υπέρ του διαλόγου με παράλληλη λήψη πολιτικών μέτρων από την κυβέρνηση της FYROM για το ξεπέρασμα της κρίσης.

    Ο εκπρόσωπος της Αλβανίας τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει τους Αλβανούς της FYROM στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Τόνισε ότι πρέπει να γίνει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση των Σκοπίων και τους εκπροσώπους των Αλβανών κι αν χρειαστεί να υπάρξει μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών.

    Ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Λιούμπεν Παουνόσκι τόνισε χαρακτηριστικά "μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε μαζί", ευχαρίστησε τις χώρες που έστειλαν βοήθεια και σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να δέχεται βοήθεια.

    [19] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ SABAH ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Ανακριβή χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης, την ανταπόκριση της τουρκικής εφημερίδας Sabah από την Αθήνα, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, φέρεται να δηλώνει ότι η έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα "εκφράζει προσωπικές απόψεις του πρέσβη".

    "Ο κ.Παπανδρέου ουδέποτε έκανε ανάλογη δήλωση. Οι απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις του αποδεικνύουν την παραπάνω ανακρίβεια", τονίζει ο κ.Μπεγλίτης και προσθέτει ότι "για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η υπηρεσιακή ευθύνη και ικανότητα του πρέσβη κ.Κοραντή είναι δεδομένες και αναμφισβήτητες".

    [20] ΑΠΕΧΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    Τίρανα, 5 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην επαρχία Κάτω Δρόπολης του Νομού Αργυροκάστρου, καθώς και οι απογραφείς ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που απηύθυνε η οργάνωση "Ομόνοια" και δεν μετείχαν στην απογραφή του πληθυσμού που άρχισε στην Αλβανία στις 2 Απριλίου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

    Η "Ομόνοια" κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα αποτελέσματα της απογραφής σε περίπτωση που στο ερωτηματολόγιο δεν αναγράφεται η εθνικότητα και το θρήσκευμα και ότι θα απέχει από την απογραφή.

    Κανένα αποτέλεσμα δεν είχε η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Σωφράτικα της Κάτω Δρόπολης μεταξύ εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απεσταλμένων των αρμοδίων κρατικών φορέων για την απογραφή. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

    Οι εκπρόσωποι των κρατικών φορέων της απογραφής υποστηρίζουν ότι η εθνικότητα αναγράφεται στα κατάστιχα των Ληξιαρχείων και δεν είναι ανάγκη να αναφέρεται στα ερωτηματολόγια της απογραφής. Τα επιχειρήματα αυτά όμως δεν έπεισαν την ελληνική μειονότητα.

    [21] ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα αναμένεται να αποφασίσει ο νέος επιχειρηματίας, Πάνος Παπαδόπουλος αν θα αναλάβει το πακέτο των μετοχών ή όχι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο ίδιος είναι αισιόδοξος και τα οικονομικά μεγέθη της ομάδας του ΠΑΟΚ ουσιαστικά ανάβουν το "πράσινο φως" για να αναλάβει την ομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο 45χρονος ομογενής επιχειρηματίας και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης έχουν σχεδόν συμφωνήσει σ' ότι αφορά την παραχώρηση του 67% των μετοχών της ΠΑΕ (αντί 2,7 δισεκατομμυρίων δραχμών).

    Από την άλλη η μεγάλη σε έκταση νίκη του ΠΑΟΚ επί του Απόλλωνα Αθηνών στο θεσμό του κυπέλλου έχει ανεβάσει την ψυχολογία των παικτών και όχι μόνο, εν όψει του παιχνιδιού του πρωταθλήματος με τον Ηρακλή. "Θα πρέπει να αφήσουμε παράμερα τον παράγοντα κύπελλο και να δούμε το πρωτάθλημα. Εχουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με τον Ηρακλή, όπου ουσιαστικά θα πρέπει να κερδίσουμε", αναφέρει ο προπονητής του Δικεφάλου, Ντούσαν Μπάγιεβιτς.

    [22] ΟΙ ΥΠΑΜ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΔΡΑΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Σκόπια, 5 Απριλίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών μελών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνάντηση τους στα Σκόπια εξέδωσαν κοινή διακήρυξη με την οποία καταδικάζουν τις «τρομοκρατικές ενέργειες» των Αλβανών ανταρτών που απειλούν όπως ισχυρίζονται όχι μόνο την ΠΓΔΜ αλλά ολόκληρη την περιοχή.

    Οι υπουργοί Αμυνας τονίζουν ακόμη ότι καταδικάζουν την βία των ανταρτών και τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Τέτοβο και σε άλλες περιοχές της ΠΓΔΜ και προσθέτουν ότι χρειάζεται πολιτικός διάλογος για να επιλυθούν οι διαφορές.

    Οι υπουργοί Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκφράζουν την πλήρη υποστήριξη τους στην κυβέρνηση των Σκοπίων για τα μέτρα που υιοθέτησε προς αντιμετώπιση της κρίσης και χαιρετίζουν τις προσπάθειες της νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο που σταμάτησε τους Αλβανούς αντάρτες από το να χρησιμοποιήσουν τη σερβική επαρχία ως ορμητήριο για τις επιθέσεις τους.

    Οι υπουργοί Αμυνας τονίζουν ότι η βία των Αλβανών ανταρτών σχετίζεται με το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών στη περιοχή και προσθέτουν ότι θα το καταπολεμήσουν μέσα από τη συνεργασία μεταξύ τους.

    Την διακήρυξη υπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο.Κ.

    [23] ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΚΑΝΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΣΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Τριαντάχρονος λαθρομετανάστης από τη Γκάνα της Αφρικής επιχείρησε να αυτοκτονήσει -πίνοντας χλωρίνη- στα κρατητήρια της ασφάλειας Πολυγύρου Χαλκιδικής, όπου εδώ και δύο μήνες κρατούνταν προσωρινά, επειδή δεν έβρισκε τα χρήματα του αεροπορικού εισιτηρίου, για να επιστρέψει στη χώρα του.

    Πρόκειται για τον μικροπωλητή Τζέιμς Ντεμπόα, ο οποίος -σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς- διέφυγε τον κίνδυνο, αλλά θα παραμείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

    Η οδύσσεια του 30χρονου Αφρικανού στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου, όταν αστυνομικοί τον συνέλαβαν σε περιοχή της Χαλκιδικής και τον παρέπεμψαν στο αυτόφωρο, επειδή πουλούσε χωρίς άδεια διάφορα προϊόντα. Το δικαστήριο τον αθώωσε, αλλά στις 4 Φεβρουαρίου ο αλλοδαπός συνελήφθη και πάλι στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο απέλασής του και σύμφωνα με τα διοικητικά μέτρα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Όμως, η απέλαση δεν έγινε μέχρι σήμερα, καθώς σύμφωνα με τις ισχύουσες διακρατικές συμφωνίες, οι λαθρομετανάστες από χώρες της Αφρικής που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα των εισιτηρίων τους για το ταξίδι εκτός Ελλάδας. Όπως αποκαλύφθηκε, ο 30χρονος δεν είχε χρήματα και οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τον κρατήσουν προσωρινά στην ασφάλεια Πολυγύρου μέχρις ότου βρεθούν τα χρήματα για το ταξίδι της επιστροφής στη χώρα του.

    Παρά τις συνεχείς προσπάθειες και τις τηλεφωνικές επαφές που είχε ο ίδιος, αλλά και αστυνομικοί με ομοεθνείς του, εκπροσώπους της αφρικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και συλλόγους για να τον δανείσουν τα χρήματα για το εισιτήριο, τελικά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και ο 30χρονος παρέμενε εγκλωβισμένος όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέσα στα κρατητήρια.

    Χθες το πρωί, σε κατάσταση απόγνωσης, πήρε μέσα από τις τουαλέτες ένα μπουκάλι χλωρίνη -που είχε αφήσει η καθαρίστρια- και ήπιε, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία του.

    Γ.Χ.

    [24] ΚΕΡΙΜ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ"

    Ρώμη, 5 Απριλίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σρτζαν Κερίμ δήλωσε ότι οι Αλβανοί εξτρεμιστές που δρουν στη χώρα του έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ και στηρίζονται από "τρομοκρατικές ομάδες της Ευρώπης".

    Από τη Ρώμη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο κ. Κερίμ τόνισε ότι οι αντάρτες άφησαν πίσω τεράστιο οπλοστάσιο.

    "Τα όπλα δεν κλάπηκαν μόνο από τις στρατιωτικές αποθήκες της ΠΓΔΜ και τους αστυνομικούς σταθμούς, αλλά επίσης μεταφέρθηκαν από την Αλβανία και το Κόσοβο με τη συνδρομή τρομοκρατικών ομάδων της Ευρώπης", τόνισε.

    Οι αντάρτες είναι απομεινάρια του βαλκανικού συνδρόμου, συνέχισε, αναφερόμενος στις συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία την τελευταία δεκαετία.

    Ο κ. Κερίμ χαιρέτισε την πρωτοφανή, όπως είπε, στήριξη που παρέχει η διεθνής κοινότητα στη χώρα του στην κρίση την οποία αντιμετωπίζει.

    "Τις τελευταίες μέρες, η δημοκρατία, η ανοχή και η εθνική συνύπαρξη προασπίστηκαν στην ΠΓΔΜ", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι: "Εκείνοι που σκόπευαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα ανέμεναν ευρεία στήριξη από τον αλβανικό πληθυσμό της ΠΓΔΜ, αλλά δεν την είχαν".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 5 April 2001 - 18:13:50 UTC