Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο
  • [02] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [03] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ-ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ
  • [04] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [05] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [06] ΖΙΖΙΤΣ ΚΑΙ ΙΒΑΝΟΦ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [07] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [08] Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [09] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ
  • [10] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [11] ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ
  • [12] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΗΣ
  • [13] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ
  • [14] ANTIΔΡΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ
  • [15] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ TVX HELLAS
  • [16] HATTA: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [18] Η FED ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [19] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΛΠΑΡΟΥΝ
  • [20] ΤΖΕΜ: "ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ
  • [21] Ο ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [22] ΒΟΣΚΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
  • [23] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ - ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

  • [01] ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Aθήνα, 18 Απριλίου 2001 (13:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τάσος Γιαννίτσης

    Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ήταν το αντικείμενο της πρωινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εργασίας Τάσο Γιαννίτση και Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου καθώς και με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Φαρμάκη.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαντωνίου, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς στη σημερινή συνάντηση για τα πορίσματα της μελέτης των βρετανών σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα, τις σκέψεις και τις εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν για την αναμόρφωση του συστήματος. Η ενημέρωση αυτή έγινε ενόψει της αυριανής κοινής συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα προσδιοριστεί το γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέβαλε τις ανακοινώσεις για αύριο καθώς, όπως είπε, μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα κάνει λεπτομερή ενημέρωση για το θέμα.

    [02] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2001 (16:54 UTC+2)

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, για το 2001, ενέκρινε το μεσημέρι ομόφωνα η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει τις πολιτικές και τις δράσεις που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Πρόκειται δε να κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Απριλίου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι οι πολιτικές που εντάσσονται στο σχέδιο απαντούν στο πρόβλημα της ανεργίας. "Η διυπουργική επιτροπή για την απασχόληση στην οποία μετέχουν τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Ανάπτυξης και Γεωργίας ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση για το έτος 2001 το οποίο κατάρτισε το υπουργείο Εργασίας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντωνίου.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης υπογράμμισε πως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση έρχεται να δώσει απάντηση στο καίριο πρόβλημα της ανεργίας που είναι πρόβλημα και της οικονομίας και της κοινωνίας. Τόνισε, εξάλλου, ότι η διασύνδεση αυτού του Σχεδίου με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό δημιουργεί μια διπλή πολιτική για να αντιμετωπιστούν κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

    [03] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ-ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2001 (14:05 UTC+2)

    Μέσα από τα συντρίμμια ενός τροχαίου ατυχήματος "αναστήθηκε" ένα πρόωρα νεογέννητο αγοράκι το οποίο οι γιατροί του νοσοκομείου Γρεβενών κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή ύστερα από καισαρική επέμβαση που πραγματοποίησαν με επιτυχία, στη νεκρή μητέρα του.

    Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Μ.Πέμπτης, έξω από την πόλη των Γρεβενών, όταν το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η άτυχη μητέρα του παιδιού, Ειρήνη Χατζαβαρίδου, συγκρούστηκε με άλλο όχημα. Στη σύγκρουση έχασε τη ζωή της η 36χρονη -που διήνυε τον 7ο μήνα της κύησης της- ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά άλλα πέντε άτομα.

    Η σορός της διακομίστηκε στο νοσοκομείο Γρεβενών όπου οι γιατροί μια ώρα μετά το τροχαίο διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι το παιδί ήταν ακόμη ζωντανό. Μέσα σε λίγη ώρα πραγματοποίησαν την καισαρική τομή και έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στο νεογέννητο που είχε ασθενείς παλμούς.

    Στη συνέχεια οργανώθηκε επιχείρηση και με ασθενοφόρο το νεογέννητο μεταφέρθηκε στη μαιευτική κλινική του "Ιπποκρατείου" νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης καθώς στο νοσοκομείο της επαρχιακής πόλης δεν υπάρχουν ειδικοί αναπνευστήρες και άλλα μηχανήματα για την υποστήριξη των πρόωρων νεογέννητων.

    Οπως δήλωσαν σήμερα στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γιατροί στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης η κατάσταση της υγείας του νεογέννητου -που στάθηκε τυχερό μέσα στην ατυχία του- είναι ικανοποιητική, ενώ θα παραμείνει μέσα σε θερμοκοιτίδα μέχρι να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

    [04] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2001 (08:43 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία από το Βατικανό αναμένεται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να καθορίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' στη χώρα μας.

    Στις βασικές του γραμμές το πρόγραμμα είναι έτοιμο και όπως ανακοινώθηκε ο Πάπας αναμένεται στο αεροδρόμιο των Σπάτων την Παρασκευή, 4 Μαίου, στις 11 το πρωί. Στη συνέχεια, ο Ποντίφικας θα οδηγηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τον υποδεχτεί επίσημα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Το μεσημέρι ο Πάπας θα επισκεφτεί το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και θα παραθέσει γεύμα στους επισκόπους της Καθολικής Ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ στις 6:30 το απόγευμα ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα απευθύνουν από την Πνύκα κοινή δήλωση στα αγγλικά και τα ελληνικά.

    Το Σάββατο, 5 Μαίου, ο Ποντίφικας θα τελέσει λειτουργία στο κλειστό στάδιο του Αμαρουσίου. Η λειτουργία θα τελεστεί στην ελληνική και λατινική γλώσσα, ενώ η ομιλία προς τους πιστούς θα διαβαστεί στην ελληνική γλώσσα.

    [05] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 18 Απριλίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Τις προτάσεις τους για την δημιουργία ελεύθερων ζωνών στις εκλογές διατύπωσαν χθες τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκράμος Ρούτσι.

    Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα «Σέκουλι» το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ζητάει 10 ελεύθερες ζώνες στις οποίες ο υποψήφιος του να μην έχει αντίπαλο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και να ψηφιστεί από τους οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το ΚΕΑΔ ζήτησε 7-10 ελεύθερες ζώνες, το Αγροτικό Κόμμα 7, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία δεν προσδιόρισε τον ακριβή αριθμό ελεύθερων ζωνών που ζητάει.

    Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν από το συμμαχικό κόμμα την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα ρυθμίζει αυτά τα θέματα, αλλά το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό. Για την οριστική διευθέτηση του θέματος θα πραγματοποιηθούν ακόμη δυο με τρεις συναντήσεις και στη συνέχεια το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υπογράψει με το καθένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ξεχωριστές συμφωνίες για τις ελεύθερες ζώνες.

    Το ΚΕΑΔ ζητάει ελεύθερες ζώνες στη Χειμάρρα, στη Δρόπολη, στους Αγιους Σαράντα και ως αντάλλαγμα προτείνει τη βοήθεια του σε ζώνες του Αργυροκάστρου, των Αγιων Σαράντα καθώς και της βόρειας Αλβανίας.

    Εξάλλου, ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα κατάφερε να υπογράψει με τους συμμάχους του ένα μνημόνιο για τις εκλογές, κάτι που αναμένονταν την προηγούμενη εβδομάδα. Αιτία για τη μη υπογραφή, γράφει η εφημερίδα «Αλμπάνια» είναι οι διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και των μικρότερων κομμάτων που συνεργάζονται μαζί του για τις ελεύθερες ζώνες που θα διαθέσει το Δημοκρατικό Κόμμα σε αυτά.

    [06] ΖΙΖΙΤΣ ΚΑΙ ΙΒΑΝΟΦ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Μόσχα, 18 Απριλίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ επαναβεβαίωσαν τη θέση τους υπέρ της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας προειδοποιώντας ότι το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου θα αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια.

    "Μιλήσαμε για τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ενδεχόμενη αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία", τόνισε ο κ. Ζίζιτς μετά τις συνομιλίες με τον κ. Ιβανόφ.

    "Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, σε μία πολιτική κρίση και στην εξαφάνιση των Βαλκανίων από τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα στηρίζει το δημοκρατικό Μαυροβούνιο, το οποίο είναι τμήμα της Γιουγκοσλαβίας.

    "Η Ρωσία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, την επιστροφή της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή σφαίρα και την ενίσχυση των δημοκρατικών της θεσμών", είπε.

    Οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται λίγες μέρες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμη δοκιμασία που θα καθορίσει τη θέση της κοινής γνώμης όσον αφορά την ανεξαρτησία της γιουγκοσλαβικής αυτής δημοκρατίας.

    Αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου έχουν δηλώσει ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αν τα κόμματα που στηρίζουν τον πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς κερδίσουν στην εκλογική μάχη.

    Η νέα ηγεσία του Βελιγραδίου παρότι στηρίζει σθεναρά τη διατήρηση της ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα αναμειχθεί με κανένα τρόπο στις εκλογές της Κυριακής.

    Η Ρωσία, από τις τελευταίες χώρες που αναγνώρισαν το Σεπτέμβριο την ήττα του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, από τον αντίπαλό του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ήταν πιστός σύμμαχος της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999.

    Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι η Μόσχα δεν θα εμπλακεί στη συζήτηση για το αν το Βελιγράδι θα πρέπει να εκδόσει τον Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [07] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 18 Απριλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Αθώος δήλωσε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο Σερβοβόσνιος Ντράγκαν Ομπρένοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή του στη σφαγή χιλιάδων Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, 1992-1995.

    Ο Ομπρένοβιτς δήλωσε αθώος όταν διαβάστηκαν οι κατηγορίες εναντίον του στη Χάγη, στις οποίες περιλαμβάνονται κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίας και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Ο 38χρονος Ομπρένοβιτς συνελήφθη από τις δυνάμεις σταθεροποίησης του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (SFOR), την Κυριακή του Πάσχα, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη Χάγη για να δικαστεί.

    Διετέλεσε διοικητής των ειδικών δυνάμεων των Σερβοβοσνίων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

    Ο.Κ.

    [08] Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Αγκυρα, 18 Απριλίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Η πρώτη αποζημίωση για τη γενοκτονία των Αρμενίων καταβλήθηκε γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες και τονίζουν ότι η ασφαλιστική εταιρεία The New York Life Insurance Co αποδέχθηκε να καταβάλει 10 εκατ.δολ., σε πρώτη φάση, στους κληρονόμους Αρμενίων που έχασαν την ζωή τους κατά την Αρμενική γενοκτονία.

    Όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, τα άτομα και τα Ιδρύματα που θα εισπράξουν την αποζημίωση, είχαν ξεκινήσει τη δικαστική διαδικασία το 1999. Η "Σταρ" χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως πρώτη νίκη των Αρμενίων και υπογραμμίζει ότι "στη δήλωση που έγινε από την εταιρεία δεν αναφέρεται η "δήθεν" γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά χρησιμοποιείται η διατύπωση σφαγή". Όμως, δικηγόρος αποκάλυψε ότι στο τελικό κείμενο της απόφασης θα επιμείνουν όπως χρησιμοποιηθεί η λέξη γενοκτονία.

    Η "Χουρριέτ" παρατηρεί ότι ήδη άρχισαν συζητήσεις για το πώς θα επηρεάσει την Τουρκία η απόφαση της ασφαλιστικής εταιρείας να αποζημιώσει κληρονόμους των Αρμενίων που πέθαναν κατά τη γενοκτονία. Στο δημοσίευμα καταχωρίζεται δήλωση του πρώην πρεσβευτή Ακτάν, ότι η εταιρεία μπορεί να διεκδικήσει από την Αγκυρα τα 10 εκατ. δολ. βασιζόμενη στο ότι "η περίπτωση της γενοκτονίας δεν επηρεάζεται από την πάροδο του χρόνου".

    [09] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ

    Αγκυρα, 18 Απριλίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Με τον τίτλο "Συμπόσιο για το Αρμενικό χωρίς τους Αρμενίους" η τουρκική εφημερίδα "Σταρ" δημοσιεύει ότι η Ενωση Τούρκων Κοινοβουλευτικών οργάνωσε συμπόσιο για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, στο οποίο ουδείς Αρμένιος ιστορικός παρέστη.

    Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι είχαν κληθεί επτά Αρμένιοι ιστορικοί, όμως ένας από αυτούς ο καθηγητής Lavrenty Barsegyan - φέρει, παράλληλα με την ιδιότητα του Ακαδημαϊκού, και έναν τίτλο που ουδόλως αρέσει στην Αγκυρα: Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Γενοκτονίας των Αρμενίων, που εδρεύει στο Ερεβάν και η Τουρκία γνωστοποίησε ότι δεν θα δώσει θεώρηση σε άτομο που φέρει αυτόν τον τίτλο.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, οι άλλοι Αρμένιοι ιστορικοί γνωστοποίησαν ότι ούτε αυτοί πρόκειται να μετάσχουν στις εργασίες του συμποσίου, που τελικά έγινε χωρίς την παρουσία των Αρμενίων, σημειώνεται στο δημοσίευμα και αναφέρεται ότι παρέστησαν Τούρκοι υπουργοί και βουλευτές, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ατασαγκούν, ο Γενικός Διευθυντής Ασφαλείας Γκεντς, ο πρώην Επιτελάρχης στρατηγός Καρανταγί και εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών.

    [10] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 18 Απριλίου 2001 (20:46 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στη Ρουμανία στις 25 και 26 Απριλίου ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας και Ασφάλειας της χώρας, (SPP) μετά από συνεννοήσεις με την αρμόδια υπηρεσία της Αιγύπτου.

    Σύμφωνα με τις πηγές του SPP ο Μουμπάρακ θα ταξιδέψει στο Βουκουρέστι με θωρακισμένη BMW και θα φυλάσσεται από ομάδα αστυνομικών με ελικόπτερα.

    Το νοσοκομείο Floreasca και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου εγγυούνται για την ιατρική βοήθεια προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο αν χρειασθεί κάτι.

    Από το 1981 που είναι πρόεδρος της Αιγύπτου ο Μουμπάρακ έγινε στόχος 10 αποτυχημένων προσπαθειών δολοφονίας του.

    [11] ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ

    Βουκουρέστι, 18 Απριλίου 2001 (20:43 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Ρουμανίας, (PNL) αποφάσισε να ακυρώσει το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2000 με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PDSR) του πρωθυπουργού Αντριαν Ναστάζε.

    Ο πρόεδρος του PNL Βαλέριου Στόιτσα τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εξηγήσει στη βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησης του και επισήμανε ότι η απόφαση του κόμματος να ακυρώσει το πρωτόκολλο δεν σημαίνει ότι αποσύρεται από την υλοποίηση των κοινών στόχων όπως οι οικονομικές αλλαγές, οι συνταγματικές τροποποιήσεις και οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο Στόιτσα ανέφερε ότι το κόμμα του έδωσε την ευκαιρία στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να πλησιάσει τη βουλή αλλά δεν τα κατάφερε. Οι Φιλελεύθεροι αντιπροσωπεύουν στη ρουμανική βουλή το 7% μετά τις γενικές εκλογές που έγιναν στο τέλος του 2000.

    [12] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Αγκυρα, 18 Απριλίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Η καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής, το οποίο επρόκειτο να εκτελέσει την πτήση Κωνσταντινούπολη Αθήνα, απασχολεί τον τουρκικό Τύπο που σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή έγινε αφορμή να επικρατήσει φόβος στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

    Όπως σημειώνουν στα μονόστηλα των εσωτερικών τους σελίδων οι "Ραντικάλ" και "Τουρκιέ", ειδοποιήθηκε ο κυβερνήτης πέντε λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους, το οποίο επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Πόλης. Μετά την έρευνα, κατά την οποία δεν βρέθηκε βόμβα, το αεροπλάνο απογειώθηκε για την Αθήνα.

    [13] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΑΠΟΡΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Γιώργος Βασιλακόπουλος που πήγε στη Βαρσοβία και παρακολούθησε τον τελικό του κυπέλλου Σαπόρτα, αναφερόμενος στον θρίαμβο του Αμαρουσίου, τόνισε: "Η κατάκτηση του κυπέλλου Σαπόρτα από το Μαρούσι, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα επιτυχιών του ελληνικού μπάσκετ, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κύπελλο παραμένει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη χώρα μας, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία και δίνει μια απάντησε σε όλους αυτούς που έσπευσαν να κάνουν λόγο για το τέλος του ελληνικού μπάσκετ. Το ελληνικό μπάσκετ έχει παρελθόν, παρόν και απέδειξε πως έχει και μέλλον, τόσο σε επίπεδο συλλόγων, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες, προπονητές, παράγοντες και φιλάθλους που Αμαρουσίου που συνετέλεσαν σ΄ αυτή τη μεγάλη επιτυχία".

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στη διοίκηση του ΓΣ Αμαρουσίου έστειλε και το Δ.Σ. της ΕΟΚ.

    Ο κ Βασιλακόπουλος βρίσκεται σήμερα στην έδρα της FIBA και θα συναντηθεί με το ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Από το Μόναχο θα αναχωρήσει αύριο το πρωί με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και από εκεί θα μεταβεί στο Βελβενδό για να παρακολουθήσει τον φιλικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων εφήβων Ελλάδας-Γερμανίας (19.00). Στη συνέχεια, ο κ Βασιλακόπουλος θα μεταβεί στα Γρεβενά όπου την Παρασκευή οι εθνικές εφήβων Ελλάδας και Γερμανίας θα συναντηθούν εκ νέου και ο κ. Βασιλακόπουλος θα απονείμει τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του Παναγιώτη Ντάτσιου, αυτού του μεγάλου εργάτη του ελληνικού μπάσκετ στην περιφέρεια.

    [14] ANTIΔΡΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Οι πρωτοφανείς απειλές της Τουρκίας καταρρίπτουν και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις για τη δήθεν αποτελεσματικότητα της διπλωματίας της θωπείας και των χαριεντισμών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    «Αυτές οι απειλές του κ. Τζεμ αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά τον εσφαλμένο και ολισθηρό δρόμο στον οποίο οδηγεί τη χώρα μας η κυβέρνηση», τόνισε.

    «Κάτω από το βάρος και αυτής της τελευταίας τουρκικής απειλής η κυβέρνηση είναι πια υποχρεωμένη να εξηγήσει από πού αντλεί την αισιοδοξία της και προχωρά στη μείωση των εξοπλιστικών μας δαπανών, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», κατέληξε.

    [15] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ TVX HELLAS

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Στη στήριξη της πολιτείας και των φορεών της Χαλκιδικής εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι εργαζόμενοι στην TVX Hellas, ενώ το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον Πολύγυρο Χαλκιδικής εκτεταμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και τοπικών φορέων, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις για να μη σταματήσει η λειτουργία των ορυχείων.

    Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ετοιμότητά τους να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για τα αιτήματά τους και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ η διοίκηση της TVX Hellas εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις. Σήμερα μετέβη στο Στρατώνι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας από τον Καναδά για να ενημερωθεί εκτενέστερα για το θέμα.

    [16] HATTA: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Την παράταση της προθεσμίας - τουλάχιστον για ένα μήνα - για την υλοποίηση του Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών στο νέο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ζητά ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

    Σε ανακοίνωσή του, εξηγώντας τους λόγους του αιτήματος αυτού, επισημαίνει: "Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τη σημασία της επένδυσης, η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος εντός 30 περίπου εργάσιμων ημερών, θεωρείται πρακτικά ανεπαρκής για την περάτωση εμπεριστατωμένης μελέτη και την υποβολή σχετικής πρότασης, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει ανασταλτικά σε πιθανούς ενδιαφερόμενους σοβαρούς επενδυτές".

    [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Μια καλή προπόνηση έκανε το απόγευμα η ΑΕΚ η οποία κέρδισε στο εξ αναβολής παιχνίδι τον Αρη με 110-56. Το συγκεκριμένο σκορ είναι το βαρύτερο που έχει υποστεί ο σύλλογος σε όλη την ιστορία του. Η ομάδα του Στηβ Γιατζόγλου στο σημερινό παιχνίδι είχε πολλές απουσίες αφού εκτός των δύο Αμερικανών Φόρεστ και Ινγκλις που διέκοψαν την συνεργασία τους με τον σύλλογο δεν ενισχύθηκε και με τον Φίριτς που είναι τραυματίας.

    AEK: Στεφάνοβ 18 (2), Παντελιάδης 1, Χάνσελ 4, Ζήσης 6, Χάμινκ 4, Χατζής 6, Κουτλουάι 28 (5), Ντικούδης 6, Μισιακός 2, Μιούρσεπ 15, Μπετς 13, Κακιούζης 7 (1)

    Aρης: Ραΐτσεβιτς 4, Παπανικολόπουλος, Μάρκοβιτς 11, Σιούτης 5, Φλώρος, Πέτροβιτς 10 (1), Φίριτς, Ινγκλις 11, Φόρεστ 12

    [18] Η FED ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεχόμενα την ευεργετική επίδραση της αιφνιδιαστικής απόφασης της FED να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

    Οι αγορές της "γηραιάς ηπείρου" κινήθηκαν ανοδικά με τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής να δίνουν το "σύνθημα" για τοποθετήσεις, καθώς ήδη αυτές έχουν διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 τερμάτισε με σημαντικά κέρδη της τάξης του 2.32% και διαμορφώθηκε στις 5894.7 μονάδες, με τις μετοχές των εταιριών πληροφορικής να πρωταγωνιστούν στην άνοδο.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε στις 5500.96 μονάδες, με τις μετοχές της Alcatel και της ARM Holdings να "ηγούνται" της ανόδου. Στη Φρανκφούρτη ο Χ-DAX έκλεισε με κέρδη 3.99% με την μετοχή της Deutsche Telecom να κατέχει την "πρωτιά" στην άνοδο.

    Το Αμστερνταμ ενισχύθηκε κατά 2.70%, οι Βρυξέλλες κατά 0.92%, η Βουδαπέστη κατά 2.39% και η Κοπεγχάγη κατά 2.56%. Το Ελσίνκι κατέγραψε "εκρηκτική" άνοδο της τάξης του 12.01% με τον δείκτη ΗΕΧ να βρίσκεται στις 9712.74 μονάδες.

    Στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0.13%, ενώ η Μαδρίτη τερμάτισε με κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων (2.61%). Στο ίδιο "μήκος κύματος" κινήθηκε και το Μιλάνο με τον δείκτη MIB Tel να διαμορφώνεται στις 28520 μονάδες.

    Η Μόσχα τερμάτισε με κέρδη 2.71%, η Πράγα ενισχύθηκε κατά 1.37%, η Στοκχόλμη κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 4.71%, η Βιέννη ενισχύθηκε κατά 1.10% και η Ζυρίχη έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1.26%.

    [19] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΛΠΑΡΟΥΝ

    Βουκουρέστι, 18 Απριλίου 2001 (20:20 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ρουμάνοι ναύτες αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να μην τους επιτραπούν τα ταξίδια στο εξωτερικό γιατί η χώρα τους δεν παράγει πλέον εμβόλια για την καταπολέμηση της χολέρας.

    Ο επικεφαλής της Ενωσης Ναυτικών Αντριαν Μιχάλτσιου δήλωσε σήμερα ότι οι ναύτες δεν μπορούν να σαλπάρουν γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της χολέρας, ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν γιατί το Ίδρυμα Καντακουζηνού στο Βουκουρέστι που παρασκεύαζε τα εμβόλια έχει σταματήσει τη παραγωγή τους.

    Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι η Ρουμανία θα εισάγει εμβόλια αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και πολύ δύσκολη.

    [20] ΤΖΕΜ: "ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ

    Αγκυρα, 18 Απριλίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Την τουρκική άποψη για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τη συνομοσπονδία και την "κυριαρχική ισότητα" των δυο πλευρών επανέλαβε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στη συνέντευξη που έδωσε στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, όπου ολοκλήρωσε τις συνομιλίες του.

    Όπως μετέδωσαν οι κυπριακοί ραδιοσταθμοί ο κ. Τζεμ διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει τις συνομιλίες, αλλά τις χρησιμοποιεί για να πετύχει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και να εμφανίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως αδιάλλακτη.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ αποτελούν χάσιμο χρόνου και εξέφρασε τη γνώμη ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν πιο σοβαρές κάτι που έως τώρα δεν συνέβαινε.

    Η Αγκυρα βρίσκεται στο πλευρό της αποκαλούμενης "ΤΔΒΚ", διαβεβαίωσε τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Ραούφ Ντενκτάς ο κ. Τζεμ.

    Στην ίδια συνέντευξη μίλησε και ο κατοχικός ηγέτης που κατηγόρησε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη όταν υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο της λύσης θα πρέπει να κατοχυρωθούν οι τρεις βασικές ελευθερίες.

    Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να υπάρξει λύση θα πρέπει να προηγηθεί συνολική ανταλλαγή περιουσιών από τη στιγμή που ήδη έχει πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή πληθυσμών. Όπως ισχυρίστηκε και οι Ελληνοκύπριοι παραδέχονται πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι "κάτοχος εδάφους".

    Με τον πρωτοσέλιδο μονόστηλο τίτλο "Ξεκάθαρα μηνύματα για "Τζουμχουριέτ" γράφει, αναφερόμενη στη μετάβαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην κατεχόμενη Κύπρο, ότι ο κ. Τζεμ έδωσε το μήνυμα ότι αν υλοποιηθεί η πλήρης ένταξη της (όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία) "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου" στην Ε.Ε. η Τουρκία και το ψευδοκράτος της τουρκοκρατούμενης Κύπρου πλέον δεν θα έχουν άλλη διέξοδο εκτός από την ενοποίηση.

    Ο κ. Τζεμ σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα υποχωρήσει της πρότασής της για συνομοσπονδία και παρατήρησε ότι "αν επανέλθουμε στην πρόταση για ομοσπονδία, θα χάσουμε την πειστικότητά μας".

    Το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία και το ψευδοκράτος ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα ο κ. Τζεμ, δημοσιεύει η "Τζουμχουριέτ" και προσθέτει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις συνομιλίες του με τον Ραούφ Ντενκτάς και τον ψευτοπρωθυπουργό Ερογλου :

    Αποκάλυψε ότι η Αγκυρα προτίθεται να χορηγήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ποσό 90 εκατ. δολ. από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα εγκρίνει τον Ιούνιο η τουρκική κυβέρνηση.

    Αναγνώρισε ότι από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. καταφθάνουν πληροφορίες ότι αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ενωση , τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. και "δεν έχουμε άλλη διέξοδο εκτός της ενοποίησης".

    Η "Τζουμχουριέτ" επισημαίνει ότι ο ψευτοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου έκανε μνεία των επιπτώσεων που έχει στους Τουρκοκύπριους η οικονομική κρίση και τόνισε ότι αυτές επηρέασαν αρνητικά τον τουρκοκυπριακό λαό και διεύρυναν το χάσμα μεταξύ της ελεύθερης και της κατεχόμενης Κύπρου.

    Όπως παρατήρησε "φοβόμαστε ότι οι εξελίξεις αυτές μπορούν να γίνουν αιτία οι Τουρκοκύπριοι να λιμπίζονται περισσότερο τη "Νότια Κύπρο" και να ψυχραθούν από την Τουρκία. Στη φάση αυτή, τούτα μπορούν να θεωρούνται ανόητα αλλά τα ανέφερα στο πλαίσιο της αξιολόγησης της κατάστασης".

    Η "Ραντικάλ" με τίτλο "Ο Τζεμ έκανε μια ερώτηση και άκουσε χίλια παράπονα", γράφει, εκτός των όσων παρατίθενται στην 'Τζουμχουριέτ", ότι η ενδιαφέρουσα πλευρά των επαφών του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην κατεχόμενη Κύπρο ήταν ότι συναντήθηκε "με τα κόμματα της αντιπολίτευσης", με εκπροσώπους εργατών και με δημοσιογράφους. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αυτές οι συναντήσεις του κ. Τζεμ προοιωνίζονται άνοιγμα "προς την κοινωνία της ΤΔΒΚ".

    Στην επίσκεψη του κ. Τζεμ στην κατεχόμενη Κύπρο αναφέρεται και οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες από τις οποίες η "Γενί Ντουζέν" υπογραμμίζει ότι ο κ. Τζεμ "άδικα έψαχνε να βρει τον "ομόλογό του" Ταχσίν Ερτουργούλογλου , που δεν έδωσε την σημασία που έπρεπε στην επίσκεψη του Τούρκου επίσημου και μετέβη στο Ισραήλ για διάφορες επαφές σε θέματα τουρισμού. Οι πολίτες απόρησαν από αυτήν την συμπεριφορά και εκπλήσσονται για τις τουριστικές επαφές στο Ισραήλ σε μια περίοδο που η περιοχή έχει μετατραπεί σε λίμνη αίματος".

    Στα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα τονίζεται και η συνάντηση του δήθεν "προέδρου" της ψευτοβουλής Χασίπογλου με τον κ. Τζεμ και στους ισχυρισμούς ότι "στο νησί υπάρχει ειρήνη και αυτό που λείπει σήμερα είναι η συμφωνία αφού δεν υπάρχουν νεκροί και δεν διεξάγεται πόλεμος, ενώ παράλληλα σημειώνεται αύξηση στο εθνικό εισόδημα. Ουδείς πρέπει να ισχυρίζεται ότι υπάρχει κατοχή και όχι ειρήνη στην Κύπρο, γιατί η κατοχή δεν μπορεί να συμβαδίζει με την ειρήνη.

    Με τον κορυφαίο πρωτοσέλιδο τίτλο, "Τι συμβαίνει;" η "Βατάν" υποστηρίζει ότι "η μακρά επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών επέσυρε εκ νέου την προσοχή της κοινής γνώμης στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις του κ. Τζεμ κατά την επίσκεψή του στο αρχηγείο των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και προσθέτει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "τη μεγαλύτερη εγγύηση της ΤΔΒΚ αποτελεί η Τουρκία. Η Κύπρος είναι κοινή υπόθεση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ και θα τερματισθεί προς το συμφέρον τους".

    Η "Oρτάμ" εκτιμά ότι "η τεταμένη, λόγω της διακοπής των συνομιλιών, ατμόσφαιρα στην ΤΔΒΚ άρχισε να μαλακώνει με την επίσκεψη και τις επαφές του κ. Τζεμ".

    [21] Ο ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ο γνωστός ελληνοκύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής του 1ου Διαγωνισμού Νέων της Διασποράς στις 21 Απριλίου 2001 στις Βρυξέλλες.

    Όπως είπε ο ίδιος στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση των διοργανωτών. "Με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι στο χώρο της ομογένειας

    λαμβάνει χώρα ένα φεστιβάλ μουσικής όπου νεαροί έλληνες της Διασποράς έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το ταλέντο τους. Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια, που αξίζει να στηριχθεί και να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τόκας, ο οποίος θεωρείται Πρεσβευτής της ιδιαίτερης πατρίδας του στον ευρύτερο Ελληνισμό. Για το έργο του τιμήθηκε πρόσφατα από το Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη με το ανώτατο μετάλλιο "Εξαίρετης Προσφοράς" της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Η κριτική επιτροπή του 1ου Διαγωνισμού Νέων της Διασποράς, η οποία απαρτίζεται

    από 10 μουσικούς από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Ρωσία, θα κρίνει τις μουσικές επιδόσεις 31 παιδιών και νέων ηλικίας από 10 έως 27 ετών στην κλασική κιθάρα, το βιολί και το πιάνο. Οι νεαροί μουσικοί προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, της τέως Σοβιετικής Ένωσης και τη Συρία. Θα δοθούν 3 βραβεία για κάθε κατηγορία.

    Ο 1ος Διαγωνισμός Νέων της Διασποράς πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 7ου

    Φεστιβάλ Μουσικής Νέων της Ομογένειας, που από το 1995 έχει καθιερωθεί ως ένας καταξιωμένος θεσμός. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί φορείς και προσωπικότητες έθεσαν υπό την αιγίδα τους τη φετινή διοργάνωση όπως ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμονας, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, η Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Nicole Fontaine, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Ι. Καμπόλης, το ΣΑΕ Περιφέρεια Ευρώπης, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου και η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, η ΕΛΟΜΜΕ Ευρώπης, το ΕΙΥΑΠΟΕ και η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση.

    Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από τη ΓΓΑΕ. Το Φεστιβάλ Νέων της Ομογένειας ξεκίνησε και διοργανώνεται μέχρι σήμερα από την ομογενειακή εφημερίδα "Ευρωηπειρωτική" σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας ΣΑΕ Ευρώπης. Η όλη διοργάνωση θα λάβει χώρα στη φημισμένη αίθουσα Palais des Beaux-Arts των Βρυξελών.

    Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ουράνιος Ιωαννίδης και ο ΓΓΑΕ Δημήτρης Δόλλης, καθώς και υπουργοί και πολιτικοί από το Βέλγιο.

    [22] ΒΟΣΚΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

    Κατερίνη, 18 Απριλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Βοσκός έχασε τη ζωή του στη Σκοτίνα Πιερίας, όταν στην προσπάθειά του να σώσει τα πρόβατά του που βρισκόταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές παρασύρθηκε από διερχόμενη επιβατικη αμαξοστοιχία του ΟΣΕ.

    Ανδρες του ΕΚΑΒ μετέφεραν τον βαριά τραυματισμένο βοσκό στο νοσοκομείο της Κατερίνης, αλλά κατά την εισαγωγή του στο χειρουργείο έχασε τη μάχη με τη ζωή, λόγω των σοβαρών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

    [23] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ - ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Το σχέδιο νόμου για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δραστηριοτήτων στο νομό Αττικής, παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, Κώστας Λαλιώτης και Νίκος Χριστοδουλάκης, αντίστοιχα.

    "Με αυτό το σχέδιο νόμου αποτρέπουμε τη δημιουργία νέων πηγών βιομηχανικής και περιβαλλοντικής όχλησης, δη δηλαδή νέων μονάδων στην Αττική» ανέφερε ο κ. Λαλιώτης και πρόσθεσε ότι σε περιοχές γενικής κατοικίας επιτρέπεται η ίδρυση μόνο επαγγελματικών εργαστηρίων, χαμηλής όχλησης, ενώ σε βιομηχανικά ή βιοτεχνικά πάρκα, επιτρέπεται μόνο η ίδρυση μονάδων μέσης και υψηλής όχλησης.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρόσθεσε ότι με το σχέδιο νόμου απομακρύνονται όλες οι μονάδες υψηλής όχλησης από τον οικιστικό ιστό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διευκρίνισε ότι οι μονάδες αυτές μέσα σε 5 χρόνια υποχρεούνται να μετεγκατασταθούν σε οργανωμένους βιομηχανικούς χώρους. Βεβαίως, συμπλήρωσε, αυτή η μετεγκατάσταση συνδέεται με προϋποθέσεις, αλλά και με κίνητρα.

    Επίσης, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Λαλιώτης, υπάρχουν στο σχέδιο νόμου, όροι και προϋποθέσεις, αλλά και κίνητρα, για την υποχρεωτική χρήση του φυσικού αερίου μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που θα είναι δυνατή η χρήση του φυσικού αερίου.

    Περαιτέρω, ο κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι μέσα στο σχέδιο νόμου υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, μέσω του συστήματος πιστοποίησης του ΕΜΑΣ ή του ISO και υπάρχει βεβαίως και η υποχρεωτική εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε κάθε μονάδα παραγωγική.

    «Πιστεύουμε ότι αυτή η δυνατότητα που δίνουμε σε παραγωγικές μονάδες για την περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, για την ανασυγκρότησή τους και την τεχνολογική μετεξέλιξή τους, είναι ο καλύτερος συνδυασμός, για να ενισχύσουμε τον παραγωγικό κύκλο στην Αττική, δηλαδή να αυξήσουμε τις θέσεις απασχόλησης και να κάνουμε, σε συνδυασμό με αυτό, και ορισμένες επεμβάσεις, όπου στις οριοθετημένες περιοχές αμιγούς κατοικίας, να απομακρυνθούν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, από τις περιοχές γενικής κατοικίας και να μεταθέσουμε, να μετεγκαταστήσουμε, τις παραγωγικές μονάδες σε οριοθετημένους χώρους, τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα, που έχουν σύγχρονες υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο αυτό πλαίσιο θα σημάνει μια νέα περίοδο για την Αττική και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα όμως, μία νέα περίοδο για την ποιότητα του περιβάλλοντος και για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Και θα επιτρέψει να επιτύχουμε και το στόχο της ανταγωνιστικότητας και το στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη».

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι ένας νεωτερισμός, ο οποίος επέρχεται με το νεο πλαίσιο, είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, είναι υποχρεωμένες να κάνουν μια ενεργειακή καταγραφή. Αυτό, συμπλήρωσε, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας, σε μια τόσο μεγάλη έκταση.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει επιδότηση των επιχειρήσεων με 35% για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις περιβαλλοντικής προσαρμογής και αναβάθμισης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 18 April 2001 - 18:16:37 UTC