Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 1967
  • [02] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ
  • [03] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΒΟΥΛΗ
  • [05] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΑ ΜΜΕ
  • [06] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [07] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [08] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ Α1 Ο ΑΡΗΣ
  • [09] ΛΑΣΠΟΒΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • [10] ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ ΔΙΑΦΟΡΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [11] ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ Ο Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ
  • [12] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΗ
  • [13] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ
  • [14] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΙΩΤΗ ΚΑΙ ΔΟΛΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [16] ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [17] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΤΕ;
  • [18] ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΟΥΤΟ
  • [19] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΝΟΒΙΣΑΝΤ
  • [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΦΙΓΓΕΙ Η ΘΗΛΕΙΑ...
  • [21] Η "ALBANIAN DAILY NEWS" ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [22] ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
  • [23] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ
  • [24] ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

  • [01] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 1967

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2001 (10:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Από τη δίκη της Χούντας το Καλοκαίρι του 1975.

    Τριάντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επιβολή της δικτατορίας. Την προσήλωσή τους στη Δημοκρατία, αλλά και τον προβληματισμό τους για τις νέες προκλήσεις, εκφράζουν τα κόμματα.

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την επταετία ως μία περίοδο βάναυσης καταπάτησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων και τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη συναίνεση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η εθνική τραγωδία της Κύπρου που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα δείχνει ότι οι απειλές είναι πάντα υπαρκτές. Τέλος τονίζει ότι μόνο η εθνική ενότητα και η συνεννόηση μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέα εποχή χωρίς ήττες και απώλειες

    Η Νέα Δημοκρατία εξαίρει το ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και τονίζει ότι οι νέοι κίνδυνοι που απειλούν την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας είναι η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η λειτουργία των εξωθεσμικών κέντρων.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η επέτειος αποτελεί αφορμή για να δυναμώσει η πάλη κατά των μονοπωλίων του ιμπεριαλισμού και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο Συνασπισμός υπογραμμίζει ότι οι αγώνες του λαού για περισσότερη Δημοκρατία αποκτούν δραματική επικαιρότητα, καθώς ενισχύονται οι συντηρητικές πολιτικές και αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

    Το ΔΗΚΚΙ αναφέρει ότι σήμερα η βαρβαρότητα της νέας τάξης προσπαθεί να μετατρέψει τα έθνη-κράτη σε προτεκτοράτα.

    Σήμερα στις 11 το πρωί ο σύλλογος φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών διοργανώνει έκθεση αντιδικτατορικής αντίστασης στο πάρκο Ελευθερίας.

    [02] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2001 (13:07 UTC+2)

    Την έντονη δυσαρέσκεια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προκάλεσε η είδηση για την συμμετοχή του Ουνίτη καρδιναλίου, Ιγνάτιου Νταούντ, στη συνοδεία του Πάπα Ιωάννη Πάουλου Β' που θα επισκεφθεί την Αθήνα, στις 4 και 5 Μαΐου.

    Η Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε να μην συμμετέχουν Ουνίτες στην αντιπροσωπεία του Ποντίφικα, καλώντας τον καρδινάλιο Νταούντ να μεταβεί απευθείας στη Συρία από τη Ρώμη.

    Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος με επιστολή προς τη Σύνοδο εκφράζει την αντίθεσή του προς την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Πάυλου του Β', καλώντας τον Αρχιεπίσκοπο και τη Σύνοδο να συγκαλέσουν την Ιεραρχία, προκειμένου -όπως αναφέρει- να αποσείσουν την ευθύνη από πάνω τους.

    [03] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2001 (11:59 UTC+2)

    Μνημόσυνο για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου, μαζί με έξι εκατομμύρια ομοθρήσκων τους της κατεχόμενης Ευρώπης, τελεί την προσεχή Κυριακή 22 Απριλίου 2001, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

    Συμπληρώνονται 58 ακριβώς χρόνια, από τότε που το 96% του Εβραϊκού πληθυσμού της πρωτεύουσας της ελληνικής Μακεδονίας οδηγήθηκε στη σφαγή. Εξαφανίστηκε έτσι μια ακμαία Κοινότητα, προπύργιο του Σεφαραδισμού, "Μητέρα εν Ισραήλ". Έσβησε ένας ολόκληρος κόσμος με τα πνευματικά και φιλανθρωπικά του ιδρύματα, τους διανοούμενούς του, τον τύπο του, τις οικονομικές και πολιτιστικές του δραστηριότητες.

    Οι βάρβαροι δεν άφησαν πίσω τους οτιδήποτε μπορούσε να θυμίσει την άλλοτε σημαντική παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας στη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Ισοπέδωσαν το ιστορικό της νεκροταφείο, ανατίναξαν τις συναγωγές, έκαψαν τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες. Δεν σεβάστηκαν τους Ραβίνους, τους ανάπηρους πολέμου, τους υπερήλικες, τα μικρά παιδιά. Οδήγησαν με τη γνωστή τους μεθοδικότητα, τους Ελληνες Εβραίους στα κρεματόρια, χρησιμοποιώντας σαν όπλο την τρομοκρατία και την καταπίεση, συνδυασμένη με το δόλο και την απάτη.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, "τώρα που ο εφιάλτης του ναζισμού μοιάζει να αναβιώνει, ευχόμαστε τα αθώα αδέλφια μας, να είναι τα τελευταία θύματα του φυλετικού μίσους και να βασιλεύει για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων η αγάπη και η αδελφοσύνη".

    Το πρόγραμμα του μνημοσύνου, που θα γίνει την Κυριακή 22 Απριλίου 2001 στην Ιερή Συναγωγή Μοναστηριωτών, Συγγρού 35, στις 11.30 το πρωί, περιλαμβάνει Χορωδία με τον ψαλμό του Δαυίδ "Αδονάι Μα Ααδάμ" (Κύριε, τι είναι ο άνθρωπος), "Γισκόρ" (Μνήσθητι Κύριε) από τον σοφολογιότατο Ραβίνο Δρ. Ιτσχάκ Νταγιάν. Άναμα ενός κεριού στη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης και έξι κεριών στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης που εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Χορωδία με τον ψαλμό του Δαυίδ "Ελί-Ελί" (Θεέ μου, Θεέ μου), Ομιλία το κ. Ζήση Παπαδημητρίου, Καθηγητή της Κοινωνιολογίας του Τμήματος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ομιλία εκπροσώπων της Νεολαίας. Άνοιγμα Εχάλ Ακόδες (Ιερού) από τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέα Σεφιχά και Ασκαβά (Επιμνημόσυνη Δέηση) από τον σοφολογιότατο Ραβίνο Δρ. Ιτσχάκ Νταγιάν. Η τελετή θα τελειώσει με τον ψαλμό του Δαυίδ "Μι Γιαγκούρ" (Ποιος είναι αντάξιος) και τον Εθνικός Ύμνος.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα κατατεθούν στεφάνια στο Μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στο Άλσος της συμβολής των οδών Παπαναστασίου - Ν. Εγνατίας. Έναντι του νοσοκομείου Αγ. Σοφίας.

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2001 (10:52 UTC+2)

    Αρχίζουν τη Δευτέρα οι εργασίες της Βουλής, μετά τις διακοπές του Πάσχα. Στο φορτωμένο πρόγραμμα της εβδομάδας θα κυριαρχήσει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων επί της πρότασης της Ν.Δ., που αναφέρεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το θέμα είναι τέτοιο ώστε να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει και η πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση για το Ασφαλιστικό.

    Για την εβδομάδα αυτή είναι επίσης προγραμματισμένες ενημερώσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την πορεία των ολυμπιακών έργων (το απόγευμα της Τρίτης) και την πορεία των δημόσιων έργων (το πρωί της Πέμπτης).

    Επίσης ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, θα ενημερώσει την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Την Ολομέλεια θα απασχολήσει ακόμη το νομοσχέδιο για τα μετοχικά ταμεία του στρατού. Η -υπό έκδοση- ημερήσια διάταξη νομοθετικού έργου θα καθορίσει και το ακριβές πρόγραμμα αυτών των κοινοβουλευτικών εργασιών.

    [05] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΑ ΜΜΕ

    Σίδνεϊ, 21 Απριλίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Δισέλιδο άρθρο του γνωστού συγγραφέα και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Γιέηλ Louis Nowra που αναφέρεται και στο έργο του θεατρικού συγγραφέα Θεόδωρου Πατρικαρέα, του οποίου το έργο "Ο θείος απο την Αυστραλία" παίζεται με επιτυχία στο θέατρο του Σίδνεϊ στα πλαίσια του 19ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνει δημοσίευσε η εφημερίδα "The Sydney Morning Herald".

    Ο Nowra πιστεύει ότι το σύγχρονο αυστραλιανό θέατρο χρωστάει πολλά στους θεατρικούς συγγραφείς των δεκαετιών του '50 και του '60 και αναφέρει ότι μερικά έργα αντέχουν στο χρόνο. Σαν παράδειγμα φέρει τα δύο θεατρικά έργα του Θεόδωρου Πατρικαρέα "The Promised Woman" και "The Uncle from Australia", τα οποία επιβιώνουν και μάλιστα παίζονται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια στην Αυστραλία.

    Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του Α' Τόμου της Ανθολογίας του Αυστραλιανού Θεάτρου, ο αρθρογράφος συγκρίνει τα έργα της εποχής εκείνης, με το σύγχρονο α-πολίτικο θέατρο και τις εξατομικευμένες του ψυχογραφικές τάσεις και διαπιστώνει ότι τα έργα του τόμου αυτού έφερναν στην επιφάνεια καταστάσεις με πολιτικές απηχήσεις, οι οποίες ήταν τότε ταμπού, όπως συνδικαλιστικά θέματα, εξωσυζυγικές σχέσεις, φυλετική βία και διακρίσεις, φτώχεια και άλλες κοινωνικές αδικίες.

    Τα έργα του Θεόδωρου Πατρικαρέα "The Promised Woman" (1963) και "The Uncle from Australia" (1964) σημειώνει ο αρθογράφος, γράφτηκαν αρχικά στα ελληνικά και αποδείχθηκαν πρόσφατες επιτυχίες για μία νέα γενιά θεατρόφιλου κοινού. Θα ήταν κέρδος αν 5- 6 ακόμη από τα έργα αυτά έβλεπαν και πάλι τα φώτα της ράμπας.

    Τα υπόλοιπα από τα έργα αυτά, παρατηρεί, παραμένουν καταπληκτικά ντοκουμέντα μιας εποχής που η επιθυμία για προσωπική και πολιτική ελευθερία ήταν ένας ακατάπαυστος, επίμονος αγώνας. Μιας εποχής που η Αυστραλία αρχίζει να δέχεται το μήνυμα ότι δεν ήταν το τελευταίο οχυρό των λευκών στην ασιατική περιοχή, αλλά αναπόφευκτα αποτελούσε τμήμα της, καταλήγει ο αρθρογράφος.

    Σε άλλη έκδοσή της η εφημερίδα δημοσίευσε συνέντευξη του Θ. Πατρικαρέα, η οποία συνοδεύτηκε με φωτογραφία του συγγραφέα και του σκηνοθέτη Don Mamouney και σύγκρινε τον Πατρικαρέα με τον Αυστραλό νομπελίστα Πάτρικ Γουάιτ.

    "Ενας ξεχασμένος σκαπανέας του αυστραλιανού θεάτρου απορεί και ο ίδιος που βρίσκεται ξαφνικά με τόση διάσημη συντροφιά", γράφει η αρθρογράφος στη μόνιμη καλλιτεχνική της στήλη.

    "Ο Πατρικαρέας", τονίζει η δημοσιογράφος, "είναι ο πρώτος Αυστραλός θεατρικός συγγραφέας που αιχμαλώτισε με την πένα του τον κόσμο του μεταπολεμικού μετανάστη, τις σκιώδεις υπάρξεις που ξεπήδησαν ξαφνικά στο μιλκ μπαρ, στους ιππόδρομους, στα βρώμικα πανδοχεία και στα γωνιακά μικρομάγαζα του Σίδνεϊ".

    Τα τρία θεατρικά έργα της "Αντιπόδειας Τριλογίας" του χαρτογραφούν την ιστορία της μετανάστευσης σ΄ αυτή τη χώρα, έργο μοναδικό σε έκταση και βάθος για την προσφυγιά.

    Η αναγνώριση είναι πιο γλυκιά, σημειώνει η αρθρογράφος, όταν σε έχουν ξεχάσει κοντά μισό αιώνα.

    "Τώρα στα 71 του χρόνια, ο Πατρικαρέας έχει επιτέλους φτάσει στο ύψος που βρίσκεται ο Πάτρικ Γουάιτ", γράφει και παραθέτει τα λόγια του συγγραφέα.

    "Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα στο σημείο να με τοποθετούν δίπλα του. Μου φαίνεται πραγματικά απίστευτο. Εγώ δίπλα στον Πάτρικ ποιός θα το φανταζόταν;".

    Το άρθρο συνεχίζει στον ίδιο τόνο να αναλύει τη σημασία που έχουν τα έργα του Πατρικαρέα για το αυστραλιανό θέατρο.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο από τα δύο έργα του Ελληνα συγγραφέα παίχτηκε πέρυσι γαι πέντε εβδομάδες στο Sidetrack Theatre της Καμπέρας και οι παραστάσεις συνεχίστηκαν για άλλες δύο εβδομάδες στο Opera House του Σίδνεϊ και στο Street Theatre της Καμπέρας. Ολα τα θέατρα ήταν γεμάτα, καταλήγει το ρεπορτάζ.

    [06] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 2-3 πέτυχε η Χαλκηδόνα επί του Λεωνιδίου, όπως και το Μαρκό επί του Απόλλωνα Κρύας Βρύσης (0-1) στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' κατηγορίας.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    Αναγ. Καρδίτσας-Πιερικός 1-1

    Λεωνίδιο-Χαλκηδόνα 2-3

    Απόλλων Κρύας Βρύσης-Μαρκό 0-1.

    Αύριο θα γίνουν οι αναμετρήσεις: Λύκοι-Νάουσα, Αμπελόκηποι-Κιλκισιακός, Λαμία-Κοζάνη, Ιάλυσος-Βέροια, Αχαρναϊκός-Πατραϊκός, Εθνικός-Ατρόμητος.

    Η βαθμολογία μέχρι στιγμής έχει ως εξής: Πατραϊκός 64, Λεωνίδιο 52, Εθνικός 51, Χαλκηδόνα 54, Ατρόμητος 48, Μαρκό 41, Νάουσα 39, Απόλλων Κρ.Bρ 38, Αχαρναϊκός 34, Κιλκισιακός 32, Κοζάνη 29, Αμπελοκήπων 29, Βέροια 28, Λαμία 25, Αν.Καρδίτσας 25, Λύκοι 17, Πιερικός 15, Ιάλυσος 10.

    [07] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' κατηγορίας, την ήττα γνώρισε το πρωτοπόρο Αιγάλεω με 2-0 από την Καλλιθέα. ''Εβρεψε'' γκολ στο γήπεδο του Ακράτητου, όπου η ομάδα των Λιοσίων ήρθε ισόπαλη 4-4 με τον Πανσερραϊκό.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Καλλιθέα-Αιγάλεω 2-0

    Ακράτητος-Πανσερραϊκός 4-4

    Παναιγιάλειος-Λάρισα 3-1

    Αγ. Νικόλαος-Παναιτωλικός 3-2

    Καβάλα-Πανελευσινιακός 2-1

    Απόλλων Αθ.-Ολυμπιακός Βόλου 1-0

    Ναυπακτιακός-Προοδευτική 2-1

    Τρίκαλα-Απόλλων Καλαμαριάς 1-0

    Η βαθμολογία: Αιγάλεω 57, Ακράτητος 47, Καλαμαριά 42, Πανσερραϊκός 40, Προοδευτική 39, Αγιος Νικόλαος 38, Ολυμπιακός Βόλου 37, Απόλλων Αθ. 36, Παναιτωλικός 35, Ναυπακτιακός 35, Καλλιθέα 35, Παναιγιάλειος 34, Καβάλα 32, Λάρισα 28, Τρίκαλα 28, Πανελευσινιακός 16.

    [08] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ Α1 Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Πάρτι έκανε ο Αρης, ο οποίος κέρδισε μέσα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης τον Μίλωνα με 92-67, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην κατηγορίας σε αντίθεση με τον Μίλωνα που μετά την ήττα του δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό.

    Ο Αρης είχε σε πολύ καλή ημέρα τον Φόρεστ που σημείωσε και 32 πόντους. Η ομάδα του Στηβ Γιατζόγλου πήρε από το ξεκίνημα το προβάδισμα και το διατήρησε ως το τέλος του αγώνα.

    Τα δεκάλεπτα: 23-15, 43-30, 66-42, 92-67.

    ΑΡΗΣ: Παπανικολόπουλος 5, Ραίσεβιτς 2, Λάππας 2, Μάρκοβιτς 14, Σιούτης 5, Φίριτς 13, Ινγκλις 19, Φόρεστ 32.

    ΜΙΛΩΝΑΣ: Καζιάνης 2, Σίννης 1, Τζόνσον 26 (1), Μέντζος 4, Σιάτρας, Μίχαλος 11 (3), Πατέλης 11, Βαρυπάτης, Μόργκαν 4.

    [09] ΛΑΣΠΟΒΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Το φαινόμενο της λασποβροχής εμφανίστηκε και πάλι στην περιοχή της Αττικής, για δεύτερη φορά εντός της εβδομάδας.

    Η ασθενής βροχή που σημειώθηκε τα ξημερώματα ήταν αρκετή για καλύψει αυτοκίνητα, τέντες, μπαλκόνια και αυλές με παχύ στρώμα λάσπης, καθώς οι σταγόνες παρέσυραν στη γη τη σκόνη που αιωρείτο στον αέρα.

    Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο, καθώς οι νότιοι άνεμοι μεταφέρουν τη σκόνη από την Αφρική και για το λόγο αυτό, από τη λασποβροχή πλήττεται κυρίως η κεντρική και νότια Ελλάδα.

    [10] ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ ΔΙΑΦΟΡΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή βάφτηκε... μπλε. Μέσα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ οι παίκτες του Ηλία Αρμένη έδειξαν για άλλη μια φορά την αγωνιστική τους κλάση και πήραν τη νίκη με 83-85.

    Ο Ηρακλής ήταν αυτός που είχε τις επιλογές οι οποίες όπως εξελίχτηκε το παιχνίδι ήταν σωτήριες. Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού οι κυανόλευκοι έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους. Το ημίχρονο όμως έγειρε τελικά προς το μέρος του ΠΑΟΚ που πήγε στα αποδυτήρια με 7 πόντους διαφορά.(49-42). Και ενώ όλοι θεωρούσαν ότι ο ΠΑΟΚ θα κρατούσε ή θα αύξανε τη διαφορά, οι παίκτες του Ηλία Αρμένη τη μείωσαν και κατάφεραν να κερδίσουν.

    Το τελικό 83-85, έθεσε εκτός 6άδας τον ΠΑΟΚ, σε αντίθεση με την ομάδα του Ηλία Αρμένη που βρίσκεται στους αρχικούς της στόχους.

    Τα δεκάλεπτα: 22-25, 49-42, 60-66, 83-85

    ΠΑΟΚ: Κολντεμπέλα 6, Βασιλειάδης 7, Σιγάλας 19, Κορωνιός 18, Ράκα 2, Γιαννούλης 20, Νταϊνένκο 11.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χατζηβρέττας 19, Νάκιτς 19, Χρυσανθόπουλος 2, Καράσεφ 4, Χούπμαν 4, Παπαϊωκείμ 3, Διαμαντίδης, Παπαδόπουλος 13, Καράγκουτης 21.

    [11] ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ Ο Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Νέες σύγχρονες κατοικίες για τη στέγαση των τσιγγάνων στο Διδυμότειχο κατασκευάζονται στα όρια του ακριτικού Δήμου, από το δημόσιο.

    Για την πορεία των έργων που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του επομένου διμήνου ενημερώθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή.

    Ο κ. Φωτιάδης συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ευάγγελο Παπατσαρούχα και συζήτησαν εκτός από την πορεία των έργων για τα δικαιώματα των τσιγγάνων στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, την εξειδίκευση εργασίας και τον αθλητισμό.

    [12] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Μια σεμνή τελετή, με κατάθεση στεφάνου και ενός λεπτού σιγή για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά της δικτατορίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, για τη θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου 1967.

    Επίσης, στην Αθήνα η ΚΟΘ του ΚΚΕ διοργάνωσε πορεία μέχρι την Πλατεία Δημοκρατίας, όπου στεγάζονταν τα κρατητήρια του χουντικού καθεστώτος. Στην πορεία έλαβαν μέρος και μέλη κουρδικής οργάνωσης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τους πολυετείς διωγμούς του λαού τους από το τουρκικό κράτος.

    Αγωνιστές και μέλη του κόμματος κατέθεσαν στεφάνια αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους βασανίστηκαν.

    Εκδήλωση μνήμης για τη μαύρη επέτειο διοργάνωσε σήμερα και η ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης, όπου αναδείχθηκε η αντιδικτατορική δράση των κινηματογραφιστών τα χρόνια της 7ετίας.

    [13] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε το Μαρούσι που επιβλήθηκε στο κλειστό του Αγίου Θωμά του Μακεδονικού με 112-81.

    Η ανωτερότητα των γηπεδούχων ήταν εμφανέστατη από την αρχή του παιχνιδιού. Πήραν μια διαφορά 11 πόντων την οποία προσπαθούσαν στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού να την κρατήσουν. Ετσι η εύκολη νίκη ήταν φυσικό επακόλουθο...

    Τα δεκάλεπτα: 28-17, 54-46, 83-60, 112-81.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Φαλέκας 6 (1), Νικολαϊδης 3, Μανωλόπουλος 8 (2), Καραπλής 6, Μασλαρινός 21 (3), Μαρμαρινός 2, Αναγνώστου 5, Εφθίμοφ 14, Ολιβερ 20 (4), Αμάγια 27, Βουρτζούμης, Λογοθέτης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Μπεχλιβάνης. Σιμς 27 (2), Χαραλαμπίδης 8, Μελετιάδης, Σιδηρόπουλος 9 (1), Κόμματος 16 (1), Πατρίκης, Κούβελας 6, Δαλιάρης 2, Σίμπκινς 13 (1).

    [14] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 21 Απριλίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Αρχισε σήμερα στα Σκόπια διήμερη Διάσκεψη με θέμα "Η κρίση στην περιοχή και η ΠΓΔΜ" που διοργανώνει το Ιδρυμα "Κίρο Γκλιγκόροφ" με την οικονομική βοήθεια της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια.

    Τη Διάσκεψη χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα του έχει ηθικό δικαίωμα τη στιγμή που η κρίση και οι απόπειρες για αποσταθεροποίηση εισήχθησαν από το εξωτερικό, να ζητάει από τους διεθνείς παράγοντες να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως η ΠΓΔΜ εκπληρώνει την υποχρέωσή της να συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και στην ειρηνική συμβίωση των βαλκανικών λαών.

    Ο κ. Τράικοφσκι τόνισε ότι η κρίση στην περιοχή διαρκεί πάνω από μία δεκαετία, δυστυχώς παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και ότι σε ορισμένες περιοχές εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος κλιμάκωσης της κρίσης.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ ανέπτυξε τις θέσεις του για τη σημερινή κρίση και τάχθηκε κατά των θέσεων που αφορούν ομαδικά δικαιώματα.

    "Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει κοινωνία και κράτος πολιτών και επομένως δεν μπορεί να είναι πηγή της πολιτικής κρίσης", επισήμανε ο κ. Γκλιγκόροφ. Εξέφρασε την άποψη ότι οι συνομιλίες μεταξύ των εθνικών ομάδων, στις οποίες επιμένει η διεθνής κοινότητα θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων που εμπεριέχονται σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις.

    Οι εργασίες της Διάσκεψης θα συνεχιστούν και αύριο. Σημειώνεται ότι ο σημερινός τύπος ανέφερε ότι στη Διάσκεψη επρόκειτο να συμμετάσχουν προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, όπως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επικεφαλής μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Φάτος Νάνο επίσης επικεφαλής πολιτικών και διανοουμένων της Αλβανίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα, εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ. Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί αν οι παραπάνω προσκεκλημένοι έφθασαν στα Σκόπια ή αναμένεται να αφιχθούν αργότερα.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΙΩΤΗ ΚΑΙ ΔΟΛΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 21 Απριλίου 2001 (19:20 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Συνάντηση με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών είχαν σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της Οργάνωσης ο υφυπουργός εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, παρουσία του Γενικού Προξένου Νίκου Κοτροκόη και του Προέδρου του ΣΑΕ Α.Ασλανίδη.

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσίασε τους άξονες δράσης και τα προγράμματα τα οποία φιλοδοξεί να αναπτύξει μέχρι τα τέλη του χρόνου εστιάζοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην υλοποίησή τους.

    Σε δηλώσεις της στο ΜΠΕ η Πρόεδρος της Κοινότητας Τζέσικα Τεγγελίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συνάντηση τονίζοντας ότι μέσα από τον διάλογο και την δημιουργική συνεργασία μπορούν να γίνουν πολλά προς όφελος του ελληνισμού στην νευραλγική αυτή πόλη και την προβολή της Ελλάδας στην τοπική κοινωνία.

    Όταν πριν από πέντε μήνες ανέλαβε το νέο Διοικητικό Συμβουλιο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω, συμφωνήσαμε όλοι πως πρέπει να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις στη διασφάλιση της ενότητας και ομόνοιας του Ελληνισμού των Βρυξελλών, επεσήμανε μεταξύ άλλων η κυρία Τεγγελίδου. Κυρίως στοχεύουμε στη μαζικοποίηση, την ενότητα και δραστηριοποίηση του ελληνισμού στα πλαίσια της Ελληνικής Κοινότητας, τη μεγαλύτερη ενεργό συμμετοχή της νεολαίας στη ζωή της Κοινότητας., την προώθηση των εκπαιδευτικών θεμάτων που απασχολούν την ομογένεια, καθώς και να ανοιχτούμε στη βελγική κοινωνία. Μεταφέραμε στον υψηλούς προσκεκλημένους από την Ελλάδα τα σχέδια μας, για τα οποία συναντήσαμε πλήρη κατανόηση και τη δέσμευση ότι θα είναι στο πλευρό της ομογένειας των Βρυξελλών.

    Στα άμεσα σχέδια της Κοινότητας εντάσσεται και η θεατρική παράστηση του θιάσου της Άννας Βαγενά με το έργο Αγγέλα Παπάζογλου στις 9 Ιουνίου. Κορύφωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα είναι οι μέρες ελληνικού πολιτισμού στις Βρυξέλλες κατά τον προσεχή Οκτώβριο και Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό θα διοργανωθούν ημερίδες ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, με τη συμμετοχή των εθνικοτοπικών οργανώσεων.

    Οι κύριοι Νιώτης και Δόλλης επισκέπτονται τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ και του 1ου Μουσικού Διαγωνισμού Νέων της Διασποράς που πραγματοποιείται απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Βρυξελλών (Palais des Beaux Arts), με Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής το γνωστό ελληνοκύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα. Αύριο οι δύο αξιωματούχοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της 2ης συνάντησης Αποδήμων Νέων Βελγίου.

    [16] ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 21 Απριλίου 2001 (19:01 UTC+2)

    "Το κατηγορώ του υπουργού Αμυνας της ΠΓΔΜ Λιούμπεν Παούνοφσκι" προβάλλεται από το σημερινό τύπο των Σκοπίων.

    Σε χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Παούνοφσκι, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "η κυβέρνηση ήδη από τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου γνώριζε ότι οι τρομοκράτες προετοιμάζουν δράση στα βόρεια σύνορα της χώρας αλλά δεν έλαβε κανένα μέτρο".

    Ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε ότι τόσο προφορικά όσο και γραπτά και με κάθε λεπτομέρεια είχε πληροφορήσει την κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του υπουργείου Αμυνας ότι προσπάθησαν να σαμποτάρουν το έργο του.

    Εκτός αυτού, όπως είπε, έχουν στήσει σκηνοθετημένο σκάνδαλο σε βάρος του, αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι η επιχείρηση του πεθερού του ανέλαβε την τροφοδοσία του στρατού δίχως να διεξαχθεί διαγωνισμός και έλαβε από το υπουργείο αρκετά εκατομμύρια μάρκα.

    Ολα αυτά κατά τη γνώμη του είναι φτιαχτά είπε και άφησε να εννοηθεί ότι εκείνη που κυρίως ενεργεί εις βάρος του είναι η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Ντόστα Ντίμοφσκα.

    Στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" δημοσιεύεται σήμερα συνέντευξη του πρώην βουλευτή του DPA και αρχηγού του λεγόμενου "Εθνικο - Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών της ΠΓΔΜ" Χίσνι Σακίρι.

    Ο Σακίρι τόνισε ότι καθήκον κάθε Αλβανού είναι να πάει στο βουνό και με το όπλο στο χέρι να πολεμήσει για τα δικαιώματα της αλβανικής κοινότητας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ο διάλογος μεταξύ των Αλβανών και Σλαβόφωνων πολιτικών δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Επέμεινε ότι στο διάλογο αυτό θα πρέπει να συμμετάσχει και ο αποκαλούμενος "Εθνικο - Απελευθερωτικός Στρατός".

    "Αποφασίσαμε να σταματήσουμε τις επιχειρήσεις για ένα μήνα για να δώσουμε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προετοιμάσει το διάλογο", τόνισε σε άλλη συνέντευξη πουπαραχώρησε στο αλβανόφωνο περιοδικό "Λόμπι".

    Σχετικά με τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σύμφωνα με τον τύπο των Σκοπίων, οι Σοσιαλδημοκράτες προς το παρόν δεν δέχονται να συμμετάσχουν, εάν στην κυβέρνηση παραμείνουν η υπουργός Εσωτερικών Ντόστα Ντίμοφσκα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεβντέτ Νασούφι.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν τους δύο υπουργούς ότι ευθύνονται για νοθείες και επεισόδια στις περσινές προεδρικές και δημοτικές εκλογές. Για το λόγο αυτό όπως όλα δείχνουν ο διάλογος της κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες έχει σταματήσει.

    [17] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΤΕ;

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2001 (18:30 UTC+2)

    Άλλη μια ιστορία τρέλλας ή αλήθεια; Κανείς δεν γνωρίζει στον ΠΑΟΚ, γιατί περί αυτής της ομάδας ο λόγος. Ούτε ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Μπατατούδης. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το σήριαλ του Πάνου Παπαδόπουλο και την επικείμενη προσπάθειά του να αγοράσει το πακέτο των μετοχών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπήκε τώρα και η Ολυμπιακή ΑΤΕ.

    Το τοπίο πρόκειται να ξεκαθαρίσει στις επόμενες ημέρες, αφού άνθρωποι της εταιρείας μελετούν όλα τα οικονομικά δεδομένα του ΠΑΟΚ. Το σίγουρο είναι ότι τα μεγέθη του ΠΑΟΚ για την συγκεκριμένη εταιρεία είναι πολύ μικρά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει σε μεγάλο βαθμό της απαιτήσεις του Δικεφάλου.

    Από τον επίσημο ΠΑΟΚ δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Ισως θέλουν να κρατήσουν κρυφό το χαρτί του Γιώργου Μπατατούδη και να το αποκαλύψουν μόνο όταν πέσουν οι υπογραφές. Μέχρι τότε όμως τίποτε...

    Κ.Π.

    [18] ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2001 (18:27 UTC+2)

    Ασχημα τα μαντάτα στη Λάτσιο για τον Φερνάντο Κόουτο, αφού βρέθηκε θετικό και το δεύτερο δείγμα των ούρων του. Βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της ουσίας ναδρολόνη και ο παίκτης πλέον κινδυνεύει με αποκλεισμό μέχρι και δύο ετών. Ο ποδοσφαιριστής της Λάτσιο είχε υποβληθεί σε εξετάσεις αντιντόπινγκ κοντρόλ λίγο μετά το παιχνίδι της ομάδας του με τη Φιορεντίνα

    [19] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΝΟΒΙΣΑΝΤ

    Νόβισαντ, 21 Απριλίου 2001 (18:24 UTC+2)

    Περίπου 3.000 οπαδοί του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διαδήλωσαν σήμερα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, το Νόβισαντ, ζητώντας την αποφυλάκισή του με εγγύηση.

    "Απελευθερώστε τον Μιλόσεβιτς με εγγύηση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του", είπε απευθυνόμενη στο πλήθος η Μιλένα Αρεζίνα, ανώτατο στέλεχος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS).

    "Θα επιστρέψουμε και θα τους το ανταποδώσουμε, για το έγκλημα που έχουν διαπράξει, το έγκλημα της σύλληψης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", τόνισε.

    Φωνάζοντας "Ελευθερώστε τον Μιλόσεβιτς" και κρατώντας φωτογραφίες του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας της πόλης, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του SPS.

    Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το λογοπαίγνιο με το όνομα του, Σλόμπονταν που στη σερβική σημαίνει ελεύθερος, "Συλλάβετε και εμένα, είμαι επίσης Σλόμπονταν".

    "Ο Μιλόσεβιτς είναι πολιτικός κρατούμενος. Στις φυλακές της Σερβίας δεν υπάρχουν κλέφτες πια, μόνο πολιτικοί κρατούμενοι", δήλωσε το στέλεχος του SPS Ιβιτσα Ντάτσιτς.

    Πριν και στο τέλος της πορείας διαμαρτυρίας οι υποστηρικτές του Μιλόσεβιτς συγκρούστηκαν αρκετές φορές με ομάδα 50 ακτιβιστών της φοιτητικής οργάνωσης "Otpor".

    Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί καθώς περίπου 20 αστυνομικοί απέτρεψαν την πρόκληση σοβαρών επεισοδίων, χωρίζοντας τις δύο ομάδες.

    [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΦΙΓΓΕΙ Η ΘΗΛΕΙΑ...

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2001 (18:20 UTC+2)

    Μπορεί η κόντρα μεταξύ της ΕΠΑΕ και της Πολιτείας να εντείνεται το τελευταίο διάστημα, όμως εκτεθειμένο βρίσκεται -για άλλη μια φορά- το ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ΄ επέκταση οι ομάδες που έχουν πάρει ή θα πάρουν τα εισιτήρια για την Ευρώπη. Οι απειλές της ΦΙΦΑ είναι γνωστές από τα μέσα του Μάρτη. Ωστόσο η οριστική της απόφαση θα παρθεί στις 25 Απριλίου. Δηλαδή σε λίγες μέρες. Και μπορεί να είναι καταδικαστική ή αθωοτοτική. Το σίγουρο είναι ότι στα επόμενα 24ώρα δύσκολα θα αλλάξουν τα τεκταινόμενα... Και ίσως ελληνικές ομάδες να μείνουν έξω από τους μεγάλους θεσμούς που αποφέρουν σε αυτές τεράστια κέρδη.

    Δυστυχώς για την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν υλοποιηθούν οι απειλές του γενικού γραμματέα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μισέλ Ζεν Ρουφίνεν, τότε θα μείνουμε εκτός... νυμφώνα. "Η προθεσμία προκειμένου να υποβληθούν στη ΦΙΦΑ οι απαιτούμενοι όροι ή τροποποιήσεις του αθλητικού νόμου στην Ελλάδα, θα λήξει την 25 Απριλίου 2001", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κ. Ρουφίνεν την οποία καλούνται όλοι να την πάρουν υπ' όψιν σοβαρά πριν αποφασίσουν για οτιδήποτε.

    Κ.Π.

    [21] Η "ALBANIAN DAILY NEWS" ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Τίρανα, 21 Απριλίου 2001 (18:11 UTC+2)

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Albanian Daily News" σε άρθρο της με τίτλο "Η Εταιρία Υπερπόντιων Ιδιωτικών Επενδύσεων (OPIC) προς την κατεύθυνση επενδύσεων στα Βαλκάνια" αναφέρει ότι στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία είναι ο ανάδοχος της Εταιρίας Υπερπόντιων Ιδιωτικών Επενδύσεων σχεδιάζει να διοχετεύσει 150 εκ. δολ. σε ένα νέο ταμείο επενδύσεων στη Νοτιανατολική Ευρώπη μέσω του Ταμείου Διαχείρισης της Εταιρίας Σόρος.

    Οπως αναφέρεται στο άρθρο αξιωματούχοι του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου δήλωσαν ότι το νέο αυτό ταμείο θα έχει έδρα τη Σόφια και θα κάνει επενδύσεις σε όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, καθώς και στη Σερβία και το Κόσοβο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

    Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αξιωματούχους οι χρηματοδοτήσεις θα καλύψουν τους τομείς των κατασκευών, εκτύπωσης, τεχνολογίας στην πληροφορική, τηλεπικοινωνιών, βιοτεχνολογίας και franchising.

    [22] ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

    Βουδαπέστη, 21 Απριλίου 2001 (18:05 UTC+2)

    Δύο μετάλλια έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής οι Ελληνες αθλητές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Στα 54 κιλά ο Αλέξανδρος Καρντάνοφ κέρδισε έπειτα από ένα συγκλονιστικό αγώνα τον Τούρκο Μεβλάνα Κουλάτς παρά το γεγονός ότι η αναμέτρηση έληξε 2-2 (είχε λιγότερες παρατηρήσεις). Έτσι το απόγευμα στον τελικό θα παλέψει με τον Μολβαδό Γκενάντιε Τουλμπέα.

    Στα 63 κιλά των ανδρών ο Μπέσικ Ασλανασβίλι γνώρισε την ήττα με 3-0 από τον Βούλγαρο παλαιστή Σεραφίμ Μπαρζάκοφ και το απόγευμα θα αγωνιστεί για το χάλκινο μετάλλιο με τον Γεωργιανό Οτάρ Τουρσισβίλι.

    Στις γυναίκες και στην κατηγορία των 56 κιλών η Κωνσταντίνα Τσιμπανάκου κέρδισε στο μικρό τελικό την Γαλλίδα Σαντρίν Σεβ με 7-2 και έτσι κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

    Αύριο στην κατηγορία των 51 κιλών η Σοφία Πουμπουρίδου θα προσπαθήσει να μπει στην πρώτη τετράδα παλεύοντας με την Πολωνέζα Μάρτα Βοϊτανόβσκα.

    [23] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ

    Τίρανα, 21 Απριλίου 2001 (18:01 UTC+2)

    Ο Γενικός Διαχειριστής της κροατικής εταιρίας πετρελαίου INA, η οποία δραστηριοποιείται στο Νομό Αυλώνας της Αλβανίας, σε συνάντηση με που είχε με το Δήμαρχο της πόλης, Βεϊζι, του δήλωσε ότι στο υπέδαφος του Νομού υπάρχει πετρέλαιο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σέκουλι" ο Γενικός Διαχειριστής της INA, είπε ακόμη ότι η γεώτρηση του πρώτου φρέατος θα αρχίσει το Δεκέμβριο και για το σκοπό αυτό η εταιρία θα δαπανήσει 15 εκ. δολ.

    [24] ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Τίρανα, 21 Απριλίου 2001 (17:56 UTC+2)

    Σε σχόλιο της σημερινής αλβανικής εφημερίδας "Κοριέρι" σχετικά με την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Πρίστινα, αναφέρεται ότι η απόπειρα θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες των Αλβανών για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

    Η εφημερίδα παραθέτει επίσης δηλώσεις του επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα και των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας Ρόμπιν Κουκ και Γιόσκα Φίσερ, οι οποίοι καταδικάζουν την επίθεση και την χαρακτηρίζουν ως προσπάθεια εθνοκάθαρσης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 21 April 2001 - 18:13:46 UTC