Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΡΕΠΠΑΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
  • [02] ΜΕ ΤΡΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΟΣΕ
  • [03] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ 17ΧΡΟΝΟΥ
  • [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΑΘΕΝΣ
  • [05] ΑΣΧΗΜΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ Η Χ. ΚΑΣΤΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [06] ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [07] ΑΝΑΒΑΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ
  • [09] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [10] ΤΟ ΥΕΘΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
  • [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΠΑΡΝΤΟ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
  • [12] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
  • [13] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟ
  • [14] Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗΣ ΑΝΤΕΠΙΣΤΕΛΛΟΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
  • [15] ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
  • [16] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ
  • [17] ΤΟ ΣτΕ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [18] ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [19] ΝΕΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΕΣΚΣ
  • [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [21] Η ΡΩΣΙΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [22] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
  • [23] ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [24] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

  • [01] Ο ΡΕΠΠΑΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2001 (14:53 UTC+2)

    Τις πληροφορίες περί παραίτησης του υπουργού Εργασίας, Τάσου Γιαννίτση, διέψευσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ουδέποτε, ούτε εμμέσως, έχει τεθεί τέτοιο θέμα".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Φαρμάκη, ότι το υπουργείο Εργασίας αισθάνεται μόνο του σε αυτή την προσπάθεια για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, απάντησε ότι η κυβέρνηση στηρίζει, στο πλαίσιο που αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής με το Εκτελεστικό Γραφείο, όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής. Οπως πάντα, είπε, έτσι και τώρα οι παράγοντες της κυβέρνησης και του κόμματος συμμετέχουν ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Σε ερώτηση ποια είναι η απόφαση της κοινής συνεδρίασης, αν είναι το πακέτο προτάσεων του κ.Γιαννίτση ή η δήλωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Τύπου απάντησε "μη τα διαχωρίζετε αυτά τα πράγματα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε το πολιτικό πλαίσιο, οι προτάσεις Γιαννίτση είναι οι επιμέρους θέσεις της κυβέρνησης".

    [02] ΜΕ ΤΡΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΟΣΕ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2001 (12:56 UTC+2)

    Τροποποιούνται τα δρομολόγια των τρένων λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) για την Πέμπτη, στην οποία θα συμμετάσχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

    Την ημερα της απεργίας θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες Κονωνικών Αναγκών, οι οποίες είναι: στον άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Αθηνών οι αμαξοστοιχίες 500 και 501, με ώρα αναχώρησης από Αθήνα 8.24 και από Θεσσαλονίκη 8.20, στον άξονα Θεσσαλονίκης-Δικαίων-Θεσσαλονίκης οι αμαξοστοιχίες 604 και 613, με ώρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη 8.33 και Δίκαια 6.55.

    Στον άξονα Πειραιάς-Πάτρα-Καλαμάτα-Πειραιάς θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 302 και 303, με ώρα αναχώρησης από Πειραιά 9.06 και Καλαμάτα 8.25.

    Την προηγούμενη ημέρα της απεργίας δεν θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες που το δρομολόγιο τους περατώνεται την ημέρα της απεργίας. Στον άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης οι εν λόγω αμαξοστοιχίες είναι οι 502, 503, 504, 505, 604 και 605, στον άξονα Αθηνών-Χαλκίδας οι αμαξοστοιχίες 2532, 2530 και 2533, στον άξονα Θεσσαλονίκης-Δικαίων οι 602 και 617, στον άξονα Πειραιάς-Πάτρα-Καλαμάτα-Πειραιάς οι 306 και 307 και τέλος στον άξονα Πειραιά-Τρίπολης-Καλαμάτας-Πειραιά δε θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 426 και 427.

    Μάλιστα το επιβατικό κοινό που επιθυμεί να ταξιδεύσει τις συγκεκριμένες ημέρες για την καλύτερη ενημέρωση του μπορεί να απευθυνεται στο τηλεφωνικό κέντρο 5297777, στα γραφεία ταξιδίων του ΟΣΕ και στους κατά τόπους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

    [03] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ 17ΧΡΟΝΟΥ ΣΕΡΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2001 (14:07 UTC+2)

    Τη δυσαρέσκεια των σερβικών αρχών προκάλεσε απόφαση του πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης, που απέρριψε το αίτημα χρηματικής αποζημίωσης στους συγγενείς του 17χρονου Σέρβου σπουδαστή, Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη.

    Οι συγγενείς του δολοφονηθέντος νεαρού κατέθεσαν στα πολιτικά δικαστήρια αίτηση για να εισπράξουν τα έξοδα μετακίνησης τους στην Ελλάδα -προκειμένου να καταθέσουν στη δίκη- αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα. Όμως, η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε δυσφορία στους εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας που με έγγραφό τους στις ελληνικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας μάλιστα λόγο για παραβίαση του άρθρου 36 της διμερούς συνθήκης που αφορά τις αμοιβαίες νομικές υποθέσεις.

    Τελικά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη και με έγγραφό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να καταβάλλει όλα τα έξοδα για τα οδοιπορικά στους συγγενείς του θύματος.

    Ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αστυνομικός Κυριάκος Βαντούλης καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τα ποινικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να διεξαχθεί και πάλι η δίκη του από το εφετείο.

    Να σημειωθεί ότι οι συγγενείς του 17χρονου σπουδαστή από το Βελιγράδι, εκτός από τη μήνυση εναντίον του αστυνομικού έχουν καταθέσει στο πρωτοδικείο και αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση, ύψους 2,5 δισ. δραχμών για ηθική βλάβη από το θάνατο του νεαρού.

    [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΑΘΕΝΣ

    Τυφλίδα, 24 Απριλίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Mε το μετάλλιο της τιμής της Γεωργίας τίμησε τον πρόεδρο του ΣΑΕ Αντρέα Αθενς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας Ενβαρντ Σεραρτνάντζε, σε μια ιδιωτική τελετή που έγινε την Παρασκευή το πρωί στην προεδρική κατοικία.

    Ο κ. Σεβαρτνάντζε χαρακτήρισε τον κ. Αθνες, "τον πιο διάσημο Ελληνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες" και τόνισε ότι το βραβείο του αποδόθηκε "σε αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς του σε ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους της Γεωργίας, για την επαγγελματική ανάπτυξη της ιατρικής κοινότητας της Γεωργίας, τη δημιουργία του Ελληνικού Ιατρικού Κέντρου και την ενδυνάμωση της φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Γεωργίας και της Ελλάδας.

    Ο κ. Αθενς κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας του ανέφερε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια του για ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια τις νεοϊδρυθέντες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Μετά το τέλος της τελετής ο πρόεδρος Σεβαρτνάντζε προσκάλεσε τον κ. Αθνες στο γραφείο του όπου είχαν συνομιλία μιας ώρας, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε δεξίωση στην οποία παρευρέθησαν στελέχη της κυβέρνησης, επικεφαλείς διεθνών και ιατρικών οργανισμών, καθώς και επικεφαλής ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    Ο κ. Αθνες πραγματοποιεί από την Κυριακή του Πάσχα επίσκεψη στη Γεωργία, την Αρμενία και την Ουκρανία προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επέκταση του ιατρικού προγράμματος του ΣΑΕ.

    [05] ΑΣΧΗΜΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ Η Χ. ΚΑΣΤΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Τρέντσιντ, 24 Απριλίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Ασχημο ξεκίνημα έκανε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της Αρσης Βαρών Χαρίκλεια Καστρίτση στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Σλοβακίας που διεξάγεται στην πόλη Τρεντσιντ. Τερμάτισε στην 13η θέση στην κατηγορία των 53 κιλών σηκώντας 70 κιλά στο αρασέ, 85 κιλά στο ζετέ και 155 στο σύνολο. Η ίδια ωστόσο μετά το τέλος του αγώνα δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη από την απόδοσή της, αφού η επίδοσή της σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τις εμφανίσεις της σε τουρνουά και αγώνες που έγιναν λίγους μήνες νωρίτερα στην Ελλάδα.

    Αύριο το απόγευμα αγωνίζεται η Αναστασία Τσακίρη και η Ιφιγένεια Τσακαλοφίδου στην κατηγορία των 63 κιλών.

    [06] ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 24 Απριλίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Η τουρκική βουλή ψήφισε νέα νομοθεσία για τις απαλλοτριώσεις από το κράτος της ιδιωτικής περιουσίας για να μπορέσει η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση.

    Σύμφωνα με τον νέο νόμο το κράτος μπορεί να κατασχέσει περιουσίες αν μπορεί να προσφέρει ανταλλάγματα οικονομικά ή άλλο περιουσιακό στοιχείο και η αξία της περιουσίας που θα απαλλοτριωθεί εκτιμάται από αρχιτέκτονες και μηχανικούς.

    Ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε όσους έχουν απαλλοτριωθεί οι περιουσίες τους να τις αγοράσουν ξανά αν το κράτος δεν τις χρειάζεται.

    Η ψήφιση του νόμου ανοίγει δρόμο για υλοποίηση νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας.

    Ο.Κ.

    [07] ΑΝΑΒΑΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουσένκο, δεν θα ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα και θα επιστρέψει εσπευσμένα σήμερα στην πατρίδα του, εξαιτίας των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στο Κίεβο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιουσένκο, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ανέβαλε την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, μετά την πρόταση μομφής που κατατέθηκε σήμερα στην ουκρανική Βουλή κατά της κυβέρνησής του.

    Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση της Ουκρανίας κατηγορεί την κυβέρνηση Γιουσένκο ότι δεν έλαβε αρκετή μέριμνα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Συνάντηση διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας είχε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιουσένκο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τις συνομιλίες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Μίκολα Ζίγκα, υπέγραψαν συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας των δύο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, τονίζοντας ότι στόχο αποτελεί η διεύρυνση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και η προώθηση των ελληνικών προϊόντων. "Η αγορά της Ουκρανίας προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες. Πρόκειται για μια μεγάλη αγορά 55 εκατομμυρίων στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Και αυτό επιδιώκουμε: Να καταστήσουμε καλύτερα γνωστή αυτή την αγορά στην Ελλάδα, να προωθήσουμε την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων και την πώληση ελληνικών προϊόντων, για παράδειγμα των αγροτικών προϊόντων και κυρίως των οπωροκηπευτικών. Επιδίωξή μας είναι να διευρύνουμε περαιτέρω την υφιστάμενη διμερή συνεργασία. Αναφέρω ενδεικτικά πως ελληνικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν τα πλοία τους στα ουκρανικά ναυπηγεία και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν προμηθευθεί πλοία από την Ουκρανία. Εμείς πιστεύουμε ότι οι συναλλαγές που υπάρχουν σήμερα μπορούν να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε" τόνισε ο κ.Σημίτης.

    Αναφερόμενος στην οικονομία της Ουκρανίας είπε ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα και αυτό της επιτρέπει να έχει όλο και στενότερες σχέσεις με την Ε.Ε.

    Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του έχει άριστες πολιτικές σχέσεις με την Ελλάδα και επισήμανε ότι αποτελεί μια νέα αγορά της Ευρώπης με άριστες προοπτικές. "Οι μεταρρυθμίσεις, που είναι ήδη σε εξέλιξη αναφορικά με τη δομή και την οργάνωση της αγοράς, ανοίγουν σταδιακά το δρόμο για την εξάπλωσή της. Ετσι, μπορώ να πω ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι πλέον καλές" είπε ο κ.Γιουσένκο, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την θετική εκτίμηση της Ελλάδας αναφορικά με την πρόοδο της χώρας του.

    Σε ερώτηση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα του με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην ουκρανική βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, απάντησε ότι με την παρούσα κυβέρνηση η χώρα του θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση, καθώς η Ουκρανία έχει στέρεους δημοκρατικούς θεσμούς και είναι προσηλωμένη στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων που την απασχολούν.

    Στις συνομιλίες μετείχαν, επίσης, από ουκρανικής πλευράς οι υπουργοί Μεταφορών και Ενέργειας, ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αθήνα. Από ελληνικής πλευράς, οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης και Εθνικής Οικονομίας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Θέμελης.

    [09] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 24 Απριλίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου για πρώτη φορά εντάχθηκαν στο Σώμα πολιτικής προστασίας, που συγκροτήθηκε μετά τον αφοπλισμό και την αποστρατιωτικοποίηση του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

    "Η σημερινή είναι μία ξεχωριστή μέρα. Για πρώτη φορά Σέρβοι συμμετέχουν στο Σώμα Προστασίας Κοσσυφοπεδίου (KPC) για να υπηρετήσουν όλους τους πολίτες του Κοσόβου", δήλωσε ο διοικητής του Σώματος στο νοτιανατολικό τμήμα του Γκνίλανε στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Κοσόβου (ΡΤΚ).

    Οπως τόνισε τρεις Σέρβοι εντάχθηκαν τις τάξεις του KPC, το οποίο συγκροτήθηκε για να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του Κοσόβου και να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια μετά τη λήξη των επιθέσεων του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, το 1999.

    Στο Σώμα υπηρετούν 5.000 μέλη, κυρίως πρώην μαχητές του UCK, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1998 για να διεξάγει πόλεμο εναντίον των σερβικών δυνάμεων στο Κόσοβο.

    Διοικητής του Σώματος είναι ο Αγκίμ Τσέκου, πρώην διοικητής του UCK, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του κροατικού στρατού εναντίον των σερβικών αποσχιστικών δυνάμεων στην Κροατία το 1991 - 1995.

    Ο UCK διαλύθηκε το Σεπτέμβριο του 1999, όπως προέβλεπε το ψήφισμα του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο.

    Με την ένταξη των τριών Σέρβων νεοσύλλεκτων για πρώτη φορά Σέρβοι συμμετέχουν στο Σώμα Προστασίας Κοσσυφοπεδίου, το οποίο πολλοί Αλβανοί βλέπουν ως πυρήνα για το μελλοντικό στρατό του Κοσόβου.

    Η ζώνη 6 του Σώματος Προστασίας Κοσσυφοπεδίου, η οποία διοικείται από τον Ιλάζι είναι η πρώτη που δέχεται εκπροσώπους μειονοτήτων της επαρχίας.

    [10] ΤΟ ΥΕΘΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, επιβεβαίωσε σήμερα ότι αποδέχεται τη μετακύληση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της περιόδου 2001 - 2005 προς όφελος της κοινωνικής πολιτικής, ωστόσο, είπε ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν και εξήγησε ότι η απόφαση δεν έχει σχέση με κίνηση προς την Τουρκία.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι προς την κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής, το ΥΠΕΘΑ θα συμβάλει με το ποσό των 800 δισεκατομμυρίων έως και ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, ενώ το ΚΥΣΕΑ θα συζητήσει αναλυτικά ποιες θα είναι οι μετακυλήσεις των προγραμμάτων που θα γίνουν.

    Ο υπουργός επεσήμανε ότι η μείωση των εξοπλισμών είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν σχετίζεται ούτε συναρτάται με άλλους παράγοντες, όπως με την Τουρκία. Ανέφερε, όμως, ότι η Ελλάδα εμμένει στην αμυντική της πολιτική, αφού όπως αποκάλυψε στη Λευκή Βίβλο των ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας γίνεται για πρώτη φορά λόγος σε πέντε διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας έναντι της Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα στη Λευκή Βίβλο της Τουρκίας για την περίοδο 2000 - 2001 και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο για το Αιγαίο και το κυπριακό, διατυπώνονται οι τουρκικές αιτιάσεις που αφορούν στο εύρος των χωρικών υδάτων και στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, στα προβλήματα του εναέριου χώρου, στον επαναπροσδιορισμών των νησίδων και βραχονησίδων της Ελλάδας και στον επαναπροσδιορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών. Για το κυπριακό, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο υιοθετείται η πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς περί συνομοσπονδίας.

    Παρ' όλα αυτά ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού με την Τουρκία για τους αμυντικούς εξοπλισμούς.

    [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΠΑΡΝΤΟ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 24 Απριλίου 2001 (20:54 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η σταρ του γαλλικού σινεμά Μπριζίτ Μπαρντό κατηγόρησε τον δήμαρχο του Βουκουρεστίου για τυραννία γιατί διέταξε τη θανάτωση 200.000 αδέσποτων σκύλων της πόλης παρά την γενική κατακραυγή της κοινής γνώμης.

    Η Μπαρντό με ανοιχτή επιστολή της προς τον δήμαρχο Τράιαν Μπασέσκου ανέφερε ότι η χώρα επιστρέφει στο άσχημο παρελθόν της και τον κατηγόρησε ότι κυβερνά τυραννικά χωρίς να υπολογίζει κανένα.

    Η Μπαρντό ταξίδεψε τον Φεβρουάριο στο Βουκουρέστι για να πείσει τον δήμαρχο να μην προχωρήσει στη θανάτωση των αδέσποτων, τα οποία έχουν κατακλείσει τους δρόμους της πόλης και για το 2001 αναφέρθηκαν πάνω από 3.000 περιπτώσεις επιθέσεων σε περαστικούς από τα σκυλιά.

    Ο δήμαρχος είχε υποστηρίξει αρχικά την υιοθεσία των σκύλων από πολίτες αλλά τώρα δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα τα χρήματα αυτά να διατεθούν για τα παιδιά.

    Τα πρώτα αδέσποτα θανατώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αλλά οι αρχές αρνούνται να αποκαλύψουν τον αριθμό τους.

    Ο Μπασέκου απάντησε στην κα Μπαρντό ότι κατανοεί το ενδιαφέρον της γιατί ξέρει πόσο αγαπάει τα ζώα και έχει αφιερώσει οκτώ χρόνια στη προστασία τους αλλά λυπάται που εκείνη δεν καταλαβαίνει ότι εξελέγη δήμαρχος του Βουκουρεστίου για να προσφέρει καλύτερη ζωή στους πολίτες.

    [12] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Δεν θα συμμετάσχει το ΔΗΚΚΙ στον διάλογο για το ασφαλιστικό, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας απάντησε αρνητικά στην πρόταση του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση για συνάντηση μαζί του.

    [13] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απέστειλε σήμερα στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την ακόλουθη επιστολή σχετικά για το θέμα του τελεσίγραφου της ΦΙΦΑ.

    Η επιστολή αναφέρει:

    "1. Η Πολιτεία εκφράζεται κατά τρόπο ενιαίο. Αλλωστε, όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες εβδομάδες η αθλητική πολιτική συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, που αποφάσισε σχετικά.

    2. Αντιλαμβάνομαι από το απαντητικό έγγραφό σας, ότι θεωρείτε αυτονόητη αρχή τον σεβασμό της σωματειακής αυτονομίας (εκεί όπου αυτή αναγνωρίζεται) αλλά και της νομιμότητας (εκεί όπου τα θέματα ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πολιτείας). Αυτή είναι μια καλή αφετηρία συνεννόησης προς όφελος του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου.

    3. Με την Πολιτεία βρίσκεστε σε διάλογο όπως προκύπτει από την συνάντηση της 29/3/2001 και τα έγγραφα που ανταλλάσσονται. Ο διάλογος αυτός είναι ανοικτός και ουσιαστικός. Αυτό πρέπει, βέβαια, να το μεταφέρετε και προς την FIFA. Εσείς είστε το μέλος της και ο συνομιλητής της και από σας μπορεί να έχει έγκυρη και επίσημη ενημέρωση για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά πράγματα.

    4. Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, η τότε διοίκηση της ΕΠΟ είχε συμφωνήσει με τις ρυθμίσεις του ισχύοντος νόμου 2725/1999. Τώρα καταρτίζεται ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο, μόλις ολοκληρωθεί, θα γίνει αντικείμενο διαλόγου με τους αθλητικούς φορείς, άρα και με την ΕΠΟ. Υπάρχει συνεπώς το διαδικαστικό πλαίσιο για την συζήτηση των σχετικών θεμάτων. Αυτές οι διαδικασίες εφαρμόζονται για τις νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλες τις ευνομούμενες χώρες και κυρίως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    5. Σημειώνω, τέλος, την δήλωσή σας, ότι "πρώτη η ΕΠΟ δεν επιθυμεί να αποκλειστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο". Είμαι βέβαιος, ότι για τον σκοπό αυτό θα κάνετε στο επίπεδό σας, όλες τις αναγκαίες ενέργειες".

    [14] Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗΣ ΑΝΤΕΠΙΣΤΕΛΛΟΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2001 (20:38 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Άλλος ένας ομογενής καθηγητής ανακηρύσσεται αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για τον καθηγητή Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Βρυξελλών ULB Λάμπρο Κουλουμπαρίτση, υπεύθυνο του προγράμματος ελληνικών σπουδών στο εν λόγω πανεπιστήμιο.

    Η υποδοχή θα γίνει απόψε το βράδυ σε ειδική τελετή από τον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Κονομή, όπου ο ομογενής καθηγητής θα μιλήσει για "Το πρόβλημα του μύθου".

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κουλουμπαρίτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ύψιστη τιμή που του απονέμεται σε αναγνώριση της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα στο εξωτερικό. Ο ίδιος έχει γεννηθεί στο Κονγκό και ζει μόνιμα στο Βέλγιο εδώ και 40 χρόνια.

    Αναφερόμενος στη δουλειά που γίνεται μέσα από το πρόγραμμα του ULB επεσήμανε ότι εντάσσεται στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική έδρα του πανεπιστημίου και καθιερώθηκε από τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση. Η φοίτηση είναι τετραετής και δίνεται ξεχωριστό πτυχίο. Όπως είπε ο κ. Κουλουμπαρίτσης το πρόγραμμα έχει καταξιωθεί και είναι εφάμιλλο με τα άλλα ξένα προγράμματα, αν και ο ίδιος θα ήθελε να γίνουν περισσότερα. "Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι το 1978, όταν ανέλαβα ως καθηγητής, δεν υπήρχε ούτε ένας ερευνητής για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, σημειώνει ο κ. Κουλουμπαρίτσης. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και είμαι αισιόδοξος. Υπάρχει ο μύθος της Αρχαίας Ελλάδας στον κάθε μέσο Ευρωπαίο πολίτη και είναι φυσικό, όμως ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε στο τέλος των αρχαίων ελληνικών που μαζί με τα λατινικά χάνουν ιστορικά τη μάχη. Αυτό που πρωτεύει είναι η ανάδειξη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, που δεν είναι μουσείο".

    Σε ότι αφορά στη στήριξη των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό από πλευράς ελληνικής πολιτείας ο ομογενής καθηγητής σημειώνει ότι οι ξένες χώρες δεν χρηματοδοτούν πια ελληνικά προγράμματα, παρά μόνο όσα αφορούν την Αρχαία Ελλάδα. "Απαιτείται εκσυγχρονισμός και θα πρέπει να σημειώσω ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν πάρει πολλές πρωτοβουλίες και κάνουν πολλά για τον απόδημο ελληνισμό. Από όλες τις χώρες που έχουν διασπορά η Ελλάδα είναι η πρώτη σε προσφορά βοήθειας προς τους ομογενείς, συναισθανόμενη την ανάγκη προστασίας της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε κοντά μας και τους πολλούς φιλέλληνες", κατέληξε ο κ. Κουλουμπαρίτσης.

    [15] ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση και σε συνθήκες συνοχής, που θα διαρκέσει ένα έτος, πρότεινε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν επιφέρει ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση για βιαστικές κινήσεις που δημιουργούν προβλήματα στη δημοκρατία.

    "Η κατάσταση τείνει να εκτραπεί, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή, πολιτική αστάθεια και ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία και στη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας".

    Ο πρόεδρος του ΚΕΠ κατέθεσε πέντε προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες τη θεσμοθέτηση μόνιμης, ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής που θα αναλάβει την εποπτεία του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή τις εισφορές, τη διαφανή χρήση κεφαλαίων κ.α. Ζήτησε ακόμη την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

    [16] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ

    Βελιγράδι, 24 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Στελέχη του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσαν ότι αναμένουν ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρος του κόμματος να αποφυλακιστεί σύντομα και επανέλαβαν τις ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του.

    "Αναμένουμε την αποφυλάκιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς δεν υπάρχει λόγος για την κράτησή του", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ζίβοραντ Ιγκιτς.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνελήφθη την 1η Απριλίου και κρατείται στη φυλακή εδώ και ένα μήνα, αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.

    Οι δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν θα παρατείνουν την περίοδο κράτησής του, η οποία λήγει την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Μιλόσεβιτς νοσηλεύτηκε από τις 11 Απριλίου και για δύο μέρες σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου με καρδιακά προβλήματα και στη συνέχεια επέστρεψε στη φυλακή.

    Χθες, ο διευθυντής των κεντρικών φυλακών του Βελιγραδίου δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, αλλά ο Ιγκιτς είπε ότι το κόμμα εξακολουθεί "να ανησυχεί", επειδή ο πρώην πρόεδρος παρουσιάζει υπέρταση και υπάρχει κίνδυνος καρδιακής προσβολής.

    [17] ΤΟ ΣτΕ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Στρασβούργο, 24 Απριλίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Τουρκία να δώσει τέλος στην απομόνωση των κρατουμένων και να μην προχωρήσει στην δημιουργία μικρών κελιών μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων κρατουμένων και τον θάνατο 17 από αυτούς που έκαναν απεργία πείνας.

    Η Επιτροπή για την Καταπολέμηση Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης με ανακοίνωση της ανέφερε ότι η τοποθέτηση κρατουμένων σε μικρά κελιά σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο του 1991 είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί.

    Η Επιτροπή για την Καταπολέμηση Βασανιστηρίων, η οποία έστειλε από τις 18 μέχρι της 21 Απριλίου αποστολή στη Τουρκία χαιρέτησε τις μεταρρυθμίσεις της Αγκυρας για το σωφρονιστικό σύστημα αλλά είπε ότι σε πολλά σημεία προκαλούν ανησυχία.

    Η Επιτροπή υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχουν κοινές δραστηριότητες των φυλακισμένων που μεταφέρονται από τα δωμάτια με πολλούς κρατουμένους στα μικρά κελιά που χωρούν μέχρι τρία άτομα.

    O.K.

    [18] ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Λονδίνο, 24 Απριλίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Ιστορική αναφορά στα μνημεία της Ακρόπολης από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και στη λεηλασία από το λόρδο Ελγιν γίνεται σε άρθρο της ελβετικής εφημερίδας "ΝΖΖ".

    Στο άρθρο σημειώνονται οι φθορές που υπέστησαν από την ατμοσφαιρική ρύπανση και η αντικατάσταση των εξωτερικών γλυπτών από αντίγραφα για λόγους προστασίας. Επίσης γίνεται αναφορά στην εδώ και 25 χρόνια συνεχιζόμενη εξυγίανση των υλικών κατασκευής και η μερική συμπλήρωση και αναστήλωσή τους με την ταυτοποίηση των αυθεντικών θραυσμάτων.

    Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η συνήθης κριτική των αρχαιολόγων σε περιπτώσεις αναστηλώσεων ήταν περιέργως χαμηλών τόνων και ότι δεν υπήρξε αντίδραση ούτε από την Icomos, που είχε προετοιμάσει τα σχετικά με την ένταξη του μνημείου στον κατάλογο της UNESCO.

    Τα μάρμαρα του Παρθενώνα χαρακτηρίζονται στο δημοσίευμα ως "πέτρες του σκανδάλου" και τονίζεται ότι από το 1983 η Ελλάδα δεν τα ονομάζει Ελγίνεια και ζητεί την επιστροφή τους.

    "Οπως εκτιμάται, κρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα επρόκειτο για καθαρή αρπαγή έργων τέχνης και ακόμη και τότε η προκάλυψη για την απόκτησή τους ήταν μάλλον ανίσχυρη από νομικής άποψης. Αλλωστε παραμένει αμφισβητήσιμο αν ο Ελγιν έλαβε από την τουρκική δύναμη κατοχής άδεια για την αφαίρεσή τους ή απλώς για την αντιγραφή τους", σημειώνεται στο άρθρο.

    Τέλος αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η UNESCO υποστηρίζουν την επιστροφή τους, ενώ εναντιώνεται φυσικά το Βρετανικό Μουσείο, που όμως αντιμετωπίζει δυσκολίες στη σκέψη ότι αυτό που ήταν το καύχημά του, θα γίνει τώρα η ντροπή του.

    Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο δημοσίευμα "μία κυρία στην Ανω Βουλή το 1997, έθεσε το ερώτημα κατά τρόπο υπεροπτικό και αφελή, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αρχή της επιστροφής, αν θα πρέπει να ανησυχεί κάθε τουρίστας για τα σουβενίρ που καλόπιστα αγόρασε. Ωστόσο η εργατική κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τα σουβενίρ των τουριστών της και έχει αναβάλει για πολύ καιρό το ακανθώδες πρόβλημα".

    [19] ΝΕΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΕΣΚΣ

    Στοκχόλμη, 24 Απριλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Την Κυριακή 22 Απριλίου συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, το οποίο εκλέχθηκε στο συνέδριο της οργάνωσης στις 25 Μαρτίου.

    Το νέο 5μελές προεδρείο απαρτίζεται από τον Κομνηνό Χαϊδευτό, ο οποίος επανεκλέχθηκε στη θέση του προέδρου, αντιπρόεδρος ο Απόστολος Παυλής, γενικός γραμματέας Δημήτρης Καρκαμάνης. Υπεύθυνος Τύπου ορίστηκε ο Παναγιώτης Ουλής και μέλος ο Δημήτρης Μακριδάκης.

    Η θητεία του προεδρείου είναι διετής.

    Δ.Ρ.

    [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2001 (20:28 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Παρουσία του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, του Πρέσβη της Κύπρου Χριστόδουλου Πασσαρδή, Ελλήνων και ξένων διπλωματών και πλήθος κόσμου έγινε χθες βράδυ στην Ακαδημία Αθηνών η παρουσίαση της ισπανικής έκδοσης του λευκώματος "Κύπρος- Η λεηλασία ενός πολιτισμού". Η αξιόλογη και πλήρως διαφώτιστη έκδοση της Βουλής των Ελλήνων για τη βάναυση καταστροφή πολιτιστικών μνημείων στα κατεχόμενα, είναι έργο της Επιτροπής Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κύπρου και κυκλοφορεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στη ρωσική.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Προκαλεί μελαγχολία και οργή η υποκριτική στάση κάποιων ισχυρών της γης, που προσπαθούν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό να μετατρέψουν το Κυπριακό σε πρόβλημα μεταξύ -τάχα- κοινοτήτων, δικαιώνοντας έτσι τον θύτη κι εξισώνοντας τον με το θύμα, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης και επεσήμανε ότι η ελληνική στάση όπως και της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί παρά να είναι η ανυποχώρητη εμμονή στην απαίτηση για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

    Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρέσβης της Κύπρου Χριστόδουλους Πασσαρδής και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κύπρου κ. Κονομής.

    Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της αρχαιολόγου Μαρίας Αναγνωστοπούλου, γενική γραμματέας της επιτροπής, η οποία παρουσίασε μέσα από διαφάνειες τα κατεστραμμένα μνημεία και θησαυρούς της χιλιόχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, πολλά από τα οποία βρέθηκαν σε δημοπρασίες στο εξωτερικό. "Η περίπτωση της Κύπρου και η διάσωση των πνευματικών και καλλιτεχνικών επιτευγμάτων της δεν είναι μονοσήμαντη, είπε μεταξύ άλλων η κ. Αναγνωστοπούλου. Μ΄ αυτή δοκιμάζεται ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Από το βαθμό αντίδρασης της διεθνούς κοινής γνώμης στο καταστροφικό έργο του εισβολέα, από την αποτελεσματικότητα των μέσων, που θα τεθούν σε κίνηση για τη διάσωση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς θα κριθεί η αξιοπιστία και η αποδοτικότητα των διεθνών οργανισμών που ανέλαβαν να θέσουν σε κίνηση τους απαραίτητους μηχανισμούς".

    Η κ. Αναγνωστοπούλου ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της Βουλής με τη συμπαράσταση του οποίου έχει αποσταλεί το λεύκωμα σε περισσότερους από 10.000 αποδέκτες σε όλο τον κόσμο.

    [21] Η ΡΩΣΙΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Λουξεμβούργο, 24 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Η Ρωσία, αγορά απορρόφησης πολλών αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ θα προχωρήσει σε χαλάρωση του εμπάργκο για τις εισαγωγές κρεάτων από την ένωση, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία Φράνζ Φίσλερ.

    Ο Φίσλερ, από το Λουξεμβούργο όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ είπε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας ανέφερε πως τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν εισαγωγές κρεάτων από χώρες της ΕΕ που δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα αφθώδους πυρετού.

    Η Ρωσία σταμάτησε τις εισαγωγές κρεάτων από την ΕΕ το Φεβρουάριο όταν βρέθηκε κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Βρετανία.

    Ο.Κ.

    [22] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Hμερίδα με θέμα "Παγκοσμιοποίηση: ευκαιρία ή απειλή για την κοινωνική πρόοδο διοργανώνουν το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) - Αντρέας Παπανδρέου και η δημοτική αναπτυξιακή τεχνική επιχείρηση του δήμου Περιστερίου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 7.30μμ στο πνευματικό κέντρο ιεράς μητροπόλεως του δήμου Περιστερίου.

    Εισηγητές στην εκδήλωση είναι ο βουλευτής και μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Γιάννης Κουκιάδης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Εφη Χριστοπούλου. Ρόλο συντονιστή θα αναβάλει ο οικονομολόγος και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ιδρύματος Αθανάσιος Κουμαρτζής.

    [23] ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Εμειναν μόνο ελάχιστες ώρες για την αναμέτρηση της εθνικής μας ομάδας ανδρών ποδοσφαίρου κόντρα στην αντίστοιχη της Κροατίας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βασίλης Δανιήλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το απόγευμα της Τρίτης αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

    "Η Κροατία έχει πολύ καλούς παίκτες με μεγάλη εμβέλεια, οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Εμείς δυστυχώς θα αγωνιστούμε χωρίς τον Νταμπίζα και τον Μαχλά. Το κενό που δημιουργήθηκε είναι μεγάλο", τόνισε και συμπλήρωσε: "Ευτυχώς τα προβλήματα σιγά - σιγά λύνονται. Εχουμε καλή ψυχολογία και αυτό σίγουρα θα μας βοηθήσει στην έκβαση του παιχνιδιού".

    Το αυριανό παιχνίδι μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων αναμένεται να το παρακολουθήσουν περίπου 10.000 Κροάτες φίλαθλοι. Οσον αφορά για την εθνική της Κροατίας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μίρκο Γιόζιτς πιθανότατα δε θα έχει στη διάθεσή του τους Σόλντο, Μπαλαμπάν και Προσινέτσκι.

    [24] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Βρυξέλλες, 24 Απριλίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Τα τρία ζητήματα, τα οποία συζητά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, στις Βρυξέλλες, σχετικά με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποκλίσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο, τις επιφυλάξεις της Ε.Ε. για το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και το πρόστιμο των 7 εκατομμυρίων δραχμών που καταβάλει η Ελλάδα καθημερινά για τη μόλυνση του Κουρουπητού, παραμένουν ανοιχτά.

    Χθες, ο υπουργός συναντήθηκε με τον Επίτροπο της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική, Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να του εξηγήσει ότι οι αποκλίσεις για το Κτηματολόγιο δεν είναι πραγματικές αλλά φαινομενικές. Η απάντηση που είχε στείλει το υπουργείο στην Ε.Ε. το Φεβρουάριο δεν την έπεισαν, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο η Ε.Ε. να στείλει και δεύτερη επιστολή.

    Ο κ. Λαλιώτης συναντήθηκε και με την Επίτροπο για το Περιβάλλον Μάργκο Βάλστρομ, στην οποία παρουσίασε προτάσεις για την ένταξη της περιοχής Σχοινιά-Μαραθώνα στο κοινοτικό πρόγραμμα Natura 2000, για τις οποίες θα απαντήσει η Επιτροπή σε περίπου δύο μήνες.

    Οσον αφορά τη μόλυνση του Κουρουπητού στην Κρήτη από απόβλητα, η Επιτροπή δεν έδωσε καμία απάντηση στο αίτημα του υπουργού να σταματήσει η καταβολή του προστίμου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 24 April 2001 - 18:41:58 UTC