Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ
  • [02] Ο Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΔ
  • [03] ΕΠΑΦΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ
  • [05] ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
  • [06] ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΜΟΡΙΑΛ Η 10ΧΡΟΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ 13ΧΡΟΝΗ
  • [07] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [09] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [10] ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [12] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [13] ΕΛΛΑΔΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΓΙΑ ΤΟ 2001
  • [14] Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΡΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [16] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ 4 "ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ" ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [17] TA ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [18] ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ
  • [19] ΣΤΑ "ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ" Η ΒΟΥΛΑ ΤΣΙΑΜΗΤΑ
  • [20] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ
  • [21] ΒΟΛΦΕΝΣΟΝ: ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ
  • [22] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ... ΑΘΛΗΤΙΚΟ
  • [23] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [24] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΖΗΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΣΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2001 (12:44 UTC+2)

    Στην παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, επικέντρωσε την προσοχή του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στην πανελλήνια διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση.

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα τώρα κι όχι να το αφήσει για αργότερα, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, και ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτοί στο διάλογο χωρίς δόγματα και προκαταλήψεις.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε:"Σε σχέση με το ασφαλιστικό τρία είναι τα κεντρικά ερωτήματα:

    Το πρώτο ερώτημα είναι, αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

    Το δεύτερο ερώτημα είναι, αν δίνουμε σήμερα απάντηση σ' αυτό το πρόβλημα ή όχι.

    ¨ Το τρίτο ερώτημα είναι, ποια λύση δίνουμε.

    Ως προς το πρώτο ερώτημα, αν υπάρχει πρόβλημα, η απάντηση που δεν χωράει αμφισβήτηση, είναι ότι υπάρχει πρόβλημα. Το υφιστάμενο καθεστώς χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες, κοινωνικές αδικίες, διάφορες ρυθμίσεις και προπαντός -και αυτό είναι το κύριο θέμα- θα οδηγήσει, λόγω της δημογραφικής εξέλιξης, σε ραγδαία αυξανόμενα ελλείμματα. Και αυτά τα ελλείμματα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων μετά από δεκαπέντε χρόνια περίπου. Ο χρόνος αυτός, τα δεκαπέντε χρόνια, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν μας αφορά σήμερα, δεν είναι αδιάφορος. Αφορά αυτή τη γενιά που εργάζεται σήμερα. Άρα, το πρόβλημα υπάρχει και χρειάζεται μεταρρύθμιση.

    Το δεύτερο ερώτημα είναι, εφόσον χρειάζεται μεταρρύθμιση, πότε κάνουμε κάτι; Το κάνουμε τώρα ή αργότερα; Αργότερα για παράδειγμα, σημαίνει το 2005, μετά τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην έχει η κυβέρνηση σήμερα πολιτικό κόστος, να πάμε άνετα στις εκλογές, να μη δυσαρεστήσουμε τους ψηφοφόρους μας. Εμείς, όμως, δεν δεχόμαστε την υπεκφυγή, την αναβολή, τη μετάθεση των αναγκαίων αλλαγών. Γιατί κάθε καθυστέρηση τώρα, οδηγεί στη λήψη μέτρων αργότερα, που θα είναι πιο επώδυνα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Γιατί, μόνο αν δράσουμε σήμερα αποφασιστικά, εξασφαλίζουμε μια ομαλή εξέλιξη. Και πιστεύω ότι όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση, για το καλό του τόπου, να προβλέπουμε, να φροντίζουμε το μέλλον, να μην θυσιάζουμε, για χάρη μιας ανέφελης άσκησης της σημερινής εξουσίας, τις μελλοντικές προοπτικές. Εμείς δένουμε το σήμερα με το αύριο. Η αδιαφορία και η έλλειψη κοινωνικής ευθύνης χαρακτηρίζει άλλους χώρους. Άρα και η απάντηση πρέπει να δοθεί τώρα.

    Το τρίτο ερώτημα είναι, ποια λύση επιδιώκουμε. Εμείς λέμε και το έχουμε δηλώσει ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης των γενεών και να γεννά ασφάλεια και τη βεβαιότητα που πρέπει να έχει ο πολίτης για το παρόν και το μέλλον του σε ένα κοινωνικό κράτος. Θα παρατηρηθεί γι' αυτές τις αρχές, ότι αυτά τα οποία είπα εγώ, υποστηρίζονται από όλες τις πλευρές. Γι' αυτό ακριβώς δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να σταθούμε μόνο σε γενικές αρχές. Και χωρίς να δεσμεύσουμε κανέναν, εκδηλώσαμε την προτίμησή μας σε μια συγκεκριμένη πρόταση. Όπως είπα και την περασμένη Πέμπτη, εμείς επιδιώκουμε μια ευρύτερη συναίνεση, γι' αυτό και δηλώσαμε ότι είμαστε ανοιχτεί σε όλες τις προτάσεις και σε συνδυασμούς μέτρων που θα διατυπωθούν. Όμως, δεν θέλουμε επίπλαστες συμφωνίες που δεν θα λύνουν το πρόβλημα. Δηλώσαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να ερευνήσουμε όλους τους δυνατούς δρόμους, σε έναν ουσιαστικό διάλογο στον οποίο καλέσαμε τους εργαζόμενους, τα άλλα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς.

    Η εξέλιξη έδειξε ότι η πρόταση αυτή παρεμποδίζει την πραγματοποίηση αυτού του διαλόγου και γι αυτό η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει εξ αρχής τις προτάσεις και θέσεις σε ένα διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα. Σε μια συγκροτημένη συζήτηση, την οποία θα οργανώσει το υπουργείο Εργασίας αυτή την περίοδο, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση σε εύλογο χρόνο. Η ανησυχία των εργαζομένων και το βάρος της αβεβαιότητας που υπάρχει, μου είναι κατανοητά. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι έχουν ευθύνη να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και όλοι εκείνοι που τους αφορά το ασφαλιστικό, οφείλουν να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Ούτε προκαταλήψεις ούτε δόγματα έχουμε. Θέλουμε μια λύση που είναι πραγματική λύση και όχι συγκαλυμμένη αναβολή μετατόπισης του προβλήματος. Θέλουμε ένα στέρεο κοινωνικό κράτος και για σήμερα και για αύριο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε λύση που παρέχει πραγματική ασφάλεια στους εργαζόμενους".

    [02] Ο Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2001 (18:07 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βαγγέλης Μεϊμαράκης

    Ο βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ Eυάγγελος Μεϊμαράκης εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο κ. Μεϊμαράκης πήρε 320 ψήφους, ο Πέτρος Τατούλης 129 και βρέθηκαν συνολικά 27 άκυρα και λευκά.

    Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε "ότι σε αυτή την διαδικασία δεν υπήρχαν αντίπαλοι, γιατί είμαστε όλοι συμμαχητές και συνυποψήφιοι στην κοινή προσπάθεια για την νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

    "Δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι γιατί, όλοι μαζί, θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση", υπογράμμισε.

    [03] ΕΠΑΦΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 27 Απριλίου 2001 (14:46 UTC+2)

    Την έναρξη των εργασιών της 3ης Συνάντησης του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που προεδρεύεται από τους Σαρίκ Τάρα και Παναγιώτη Κούτσικο κήρυξε το πρωί στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συνάντηση μετέχουν περισσότεροι από 150 Ελληνες επιχειρηματίες και αντίστοιχος αριθμός Τούρκων.

    Ο κ Βενιζέλος είχε σήμερα συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Ιστεμιχάν Ταλάι και με το υπουργός επικρατείας αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Φικρέτ Ουνλού, ενώ χτες συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού Ερκάν Μουμτζού. Κατά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού της Τουρκίας ο κ Βενιζέλος συζήτησε ειδικότερα τα θέματα της εφαρμογής της νέας ελληνοτουρκικής συμφωνίας για την πολιτιστική συνεργασία για τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την προστασία των βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία και των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα καθώς και την από κοινού διεκδίκηση της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2008 ή το 2012.

    Κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνάντησης του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου ο κ Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων: "Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κρίση που διέρχεται η τουρκική οικονομία γιατί επιθυμούμε μία Τουρκία με ισχυρή οικονομία και μία ισχυρή κοινωνία. Αυτό διευκολύνει την αξιοπιστία και την προοπτική των διμερών μας σχέσεων , που κινούνται σε ένα διαφορετικό πλέον κλίμα , μέσα στο οποίο ιδιαίτερη σημασία έχουν τομείς όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Κατά την ίδια λογική η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, προοπτική που συνδέεται άμεσα με την αποδοχή του κοινού ευρωπαϊκού πολιτιστικού πλαισίου αναφοράς".

    Ο κ Βενιζέλος χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική την ομιλία που έκανε κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της συνάντησης του Ελληνοτουρκικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου ο πρέσβης Βολκάν Βουράλ που προΐσταται της ειδικής υπηρεσίας σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και η οποία λειτουργεί παρά τω πρωθυπουργώ. Ο κ Βουράλ αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία στα βήματα που πρέπει να κάνει για την προσαρμογή της στο κοινοτικό κεκτημένο , ιδίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2001 (12:58 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Η ελληνική κυβέρνηση κινείται και ενεργεί στο πλαίσιο των αρχών και των προϋποθέσεων της Ε.Ε. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλη για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας.

    Η αντίδρασή μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, εντάσσεται στις προσπάθειες της Ε.Ε. οι οποίες μέσω της εταιρικής σχέσης της με την Τουρκία υποχρεώνουν τη γείτονα χώρα να εφαρμόσει τις ελευθερίες της έκφρασης και του συνεταιρίζεσται, να καταπολεμήσει τα βασανιστήρια, να καταργήσει την ποινή του θανάτου και γενικά να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό της.

    Μάλιστα όπως είπε αν κάναμε αυτές τις προσπάθειες προ διετίας που δεν υπήρχε εταιρική σχέση, αυτές θα ήταν "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".

    Από την πλευρά της η κ. Κανέλη, καυτηρίασε το γεγονός ότι η μόνη αντίδραση και δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για την απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές, μετά από τόσες ημέρες, σημειώθηκε μόλις προχθές από το Μαρόκο, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη.

    Ακόμα η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα έπρεπε να είναι μόνο στο πλαίσιο της Ε.Ε. γιατί όπως υποστήριξε η χώρα μας έχει "εξαιρετικές σχέσεις" με την Τουρκία αλλά και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει προσωπική και συχνή επαφή με τον Τούρκο ομόλογό του.

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι οι δικές μας προτεραιότητες είναι βεβαίως διαφορετικές από των ευρωπαίων εταίρων μας.

    "Εμείς, είπε, κάνουμε ένα σημαντικό αγώνα για το Κυπριακό και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου κάτι όμως που δεν αποκλείει αλλά επιτάσσει να ασχολούμαστε με ζητήματα της τουρκικής κοινωνίας. Γιατί μια δημοκρατική Τουρκία θα έχει καλύτερες σχέσεις και με τους γείτονές της".

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των 15 με τον Τούρκο πολιτικό διευθυντή στον οποίο -όπως είπε- τέθηκαν όλα αυτά τα ζητήματα, εκτιμώντας ότι το διεθνές ενδιαφέρον για τους απεργούς πείνας φέρνει αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι η τροποποίηση του άρθρου 16 που αφορά τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

    "Επιμένουμε στην ταυτόχρονη υιοθέτηση των δημοκρατικών διαδικασιών στην Τουρκία και του δικαιώματος του κάθε πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα και παράλληλα στον σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων",κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [05] ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

    Σόφια, 27 Απριλίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Η Βουλγαρική εφημερίδα "Ντέβνικ", σε ανταπόκριση του Μαρίν Ντέλτσεφ από το Σβίλεγκραντ, με τίτλο "Η Ελλάδα επιστρέφει ανθρώπους από τα σύνορα λόγω έλλειψης κρατήσεων σε ξενοδοχεία", παραθέτει τις δηλώσεις του Διευθυντή του μεθοριακού σταθμού Ορμένιου, Γεώργιου Αντωνόπουλου, ο οποίος δήλωσε πως ''η κύρια αιτία, εξαιτίας της οποίας οι ελληνικές συνοριακές αρχές επιστρέφουν Βούλγαρους πολίτες τις τελευταίες μέρες, είναι η έλλειψη κρατήσεων σε ξενοδοχεία. Αυτό αποτελεί κάτι καινούριο για τους Βούλγαρους πολίτες, που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα από το Σβίλεγκραντ. Μέχρι τώρα οι ελληνικές συνοριακές αρχές έθεταν άλλους όρους, ο τελευταίους από τους οποίους ήταν η διεθνής άδεια οδήγησης''.

    Από την ημέρα της κατάργησης των θεωρήσεων, στις 10 Απριλίου, αναφέρει η εφημερίδα, 232 Βούλγαροι πολίτες επέστρεψαν από τον μεθοριακό σταθμό Ορμένιον. Από αυτούς οι 53 επέστρεψαν λόγω έλλειψης κράτησης σε ξενοδοχείο. Από τον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό στο Σβίλενγκραντ διευκρίνισαν ότι αυτός ο όρος τέθηκε την τελευταία εβδομάδα.

    Σύμφωνα με Βούλγαρους τουρίστες, η κράτηση σε ξενοδοχείο αποτελεί βασικό όρο των χωρών Σέγκεν, αλλά η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα εφάρμοζε ένα πιο ελεύθερο καθεστώς. Είκοσι έξι Βούλγαροι επέστρεψαν, διότι δεν είχαν επικυρωμένες προσκλήσεις φιλοξενίας, και δεκατέσσερις, λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματικού ποσού για την διαμονή τους.

    Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ντέβνικ", "μόνο ένας Βούλγαρος πολίτης έχει υποβάλει διαμαρτυρία για μη αιτιολογημένη επιστροφή του από τις ελληνικές αρχές."

    [06] ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΜΟΡΙΑΛ Η 10ΧΡΟΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ 13ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Η 10χρονη Φωτεινή από τη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, η οποία πάσχει από λευχαιμία θα αναχωρήσει για το νοσοκομείο "Μεμόριαλ" της Νέας Υόρκης για μεταμόσχευση μυελού των οστών, μετά την υπογραφή από τους γιατρούς του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης των σχετικών εγγράφων για τη μεταφορά της.

    Η γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα, οπότε αναμένεται να αναχωρήσει η μικρή Φωτεινή, ενώ τη διαβεβαίωση για τη μεταφορά της έδωσε στους γονείς και ο πρόεδρος του νοσοκομείου, μετά τη συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών.

    Στο μεταξύ, στο "Ιπποκράτειο" μεταφέρθηκε μία 13χρονη από το Σεράγεβο, το βράδυ της Τετάρτης, η οποία πάσχει από σπάνια περίπτωση σκλήρυνσης κατά πλάκας, που πιθανώς προήλθε από τις συνέπειες του πολέμου στη Βοσνία.

    Η ασθένεια στερεί με την πάροδο του χρόνου την όραση στη μικρή Νατάσα, η περίπτωση της οποίας συγκίνησε τον πατέρα Χρήστο από το Κιλκίς, ο οποίος ξεκίνησε αγώνα για τη νοσηλεία της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη. Η υφυπουργός Υγείας, Χριστίνα Σπυράκη, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία θα καλύψει όλα τα έξοδα μεταφοράς και νοσηλείας της μικρής, η οποία διεκομίσθη από το Σεράγεβο στη Θεσσαλονίκη με C-130.

    [07] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Τη μεγάλη ευθύνη και τον κρίσιμο ρόλο του τύπου στο σύνολό του για τη λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.

    Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε τη σημαντική συμβολή του επαρχιακού τύπου στην ανάπτυξη του διαλόγου, στην καλλιέργεια του πολιτισμού και στην ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά και των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών. Επισήμανε ότι οι σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης λειτουργούν σαν "νόμος της ζούγκλας" και "πρέπει ο καθένας να προβάλει ισχυρότερες αντιστάσεις για να μην οδηγηθεί στον αυτοεξευτελισμό, την εξουθένωση και την καθυπόταξη".

    "Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η υπόθεση της ενημέρωσης είναι ιερή", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, "γι αυτό η ενίσχυση και η αναβάθμιση του επαρχιακού τύπου προϋποθέτει το υψηλό επίπεδο των λειτουργών του, οι οποίοι θα πρέπει να αποκοπούν στην ηθική τους καταξίωση και όχι στο εύκολο κέρδος", επισήμανε.

    [08] ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σόφια, 27 Απριλίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βουλγαρία, Νικόλαος Δεικτάκης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα η Ελλάδα θα καταργήσει την απαγόρευση για βουλγαρικές άδειες οδήγησης και οι οδηγοί φορτηγών θα μπορούν να ταξιδεύουν με τις βουλγαρικές άδειες οδήγησης.

    Ο κ. Δεικτάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Σόφιας "ΣΕΓΚΑ", ανέφερε ότι τις προσεχείς μέρες το Ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών θα αποσύρει τις οδηγίες για διεθνείς άδειες οδήγησης των Βούλγαρων οδηγών φορτηγών. Η σύσταση αυτή εστάλη από το ελληνικό ΥΠΕΞ, μετά από σήμα του Γενικού Προξενείου στην Σόφια. Πρόσθεσε δε, ότι ''το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την δική μας πολιτική θεωρήσεων και είναι εντελώς περιττό''.

    Τα στοιχεία στις βουλγαρικές άδειες οδήγησης είναι γραμμένα στα λατινικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και στο μέλλον, όμως, οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών πρέπει να έχουν θεωρήσεις για να ταξιδεύουν μέχρι την Ελλάδα ή μέσω της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μόνο η Αθήνα και η Ρώμη εξακολουθούν να ζητούν από τους Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών θεωρήσεις, μετά την κατάργησή του καθεστώτος θεωρήσεων Σέγκεν.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Φιλιππούπολη Ιωάννης Ριζόπουλος, μετά από τις διαμαρτυρίες οδηγών, δήλωσε: ''αρνηθήκαμε την χορήγηση θεώρησης σε 20 άτομα, διότι προσκόμισαν πλαστά έγγραφα. Ήρθε μία κυρία και ζήτησε θεωρήσεις για 100 εργάτες, που θα μετέφεραν ξυλεία στην Ελλάδα. Η κυρία, όμως, αρνήθηκε να αναφέρει το όνομα της εταιρείας της, καθώς και των συνεργατών της στην Ελλάδα. Όταν ήρθαν οι οδηγοί, αποδείχθηκε ότι τα έγγραφά τους ήταν πλαστά''.

    Από την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Βούλγαρους πολίτες, στην Ελλάδα εισήλθαν 17.000 Βούλγαροι."

    -Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα της Σόφιας "ΝΤΝΕΒΝΙΚ" γράφει πρωτοσέλιδα:

    "Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Φιλιππούπολη Ιωάννης Ριζόπουλος δήλωσε, ότι ''η Ελλάδα δεν θα απαιτεί στο εξής διεθνείς άδειες οδήγησης από τους Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών''. Διευκρίνισε, επίσης, ότι ''μόνο στο 3,8% των επιθυμούντων δεν επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα''."

    [09] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 27 Απριλίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Οι WASHINGTON TIMES δημοσιεύουν εκτενή ανταπόκριση από τη Λευκωσία, με τίτλο "Ελλάδα, Τουρκία, συμφωνούν στις περικοπές αμυντικών εξοπλισμών". Το άρθρο επισημαίνει ότι οι περικοπές των εξοπλιστικών προγραμμάτων των δύο χωρών έχουν μειώσει την απειλή εμπλοκής (διαμάχης) στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου, αλλά η καχυποψία εξακολουθεί και οι πολιτικοί των δύο χωρών είναι επιφυλακτικοί. Η Ελλάδα, επισημαίνεται, έκανε το πρώτο βήμα, ανακοινώνοντας την αναβολή των αμυντικών προμηθειών, ύψους 6.8 δις. δολ., αλλά και την μείωση του στρατού, βήματα όμως που δεν φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η Τουρκία.

    Δυτικοί διπλωμάτες καλωσόρισαν τα μέτρα, που ελήφθησαν για οικονομικούς λόγους, ενώ σχολιαστές ομιλούν για μια νέα ειδυλλιακή περίοδο σε μια περιοχή, όπου επί χρόνια Ελληνες και Τούρκοι, κρατούσαν το χέρι στην σκανδάλη.

    Στο δημοσίευμα, παρατίθεται σχετικό απόσπασμα άρθρου της εφημερίδας "Καθημερινή" ότι η ενέργεια αυτή των δύο χωρών θα σταματήσει την αιμορραγία του ανταγωνισμού των όπλων. Το Κυπριακό όμως, με την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Νήσο, παραμένει ανεπίλυτο και αποτελεί μείζον εμπόδιο στην ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    Η Ελλάδα, επισημαίνεται, εκτός από το πάγωμα των αμυντικών δαπανών, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος του στρατού της, αλλά οι τούρκοι στρατηγοί δεν βιάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδος, αφού στην Τουρκία ο στρατός είναι κυρίαρχος θεσμός.

    Πάντως η Αθήνα και η Αγκυρα ανακοίνωσαν ότι θα υιοθετήσουν τη Συνθήκη της Οττάβας που απαγορεύει τη χρήση ναρκών και όπως δήλωσε ο Ελληνες ΥΠΕΞ κ. Γεώργιος Παπανδρέου η κίνηση αυτή "δείχνει ότι οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα της Αμυνας".

    Η Ελλάδα το πρώτο βήμα

    Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα το Μάρτιο, ανακοινώνοντας όχι μόνο την αναβολή αμυντικών προμηθειών αξίας 6.8 δις. δολ., αλλά και ότι το στρατιωτικό της δόγμα έχει αλλάξει, αφού η Τουρκία πλέον δεν αναγνωρίζεται ως η μοναδική απειλή για το έθνος. Το Κυπριακό όμως εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο εμπόδιο στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και δεν φαίνεται ότι θα επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, αφού ο Πρωθυπουργός Ετζεβίτ, που διέταξε την εισβολή της Κύπρου, βρίσκεται πάλι στην εξουσία και ούτε ο τουρκικός στρατός είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει αφού θεωρεί την παρουσία του στην Κύπρο μια ουσιαστική εγγύηση ασφάλειας. Οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ιζμαϊλ Τζέμ κατά της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, επισκιάζουν τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

    Η Ελλάδα προέβη στις περικοπές των εξοπλιστικών της προγραμμάτων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη, αφού η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Το κόστος για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ανέρχεται σε 6 δις. δολ., σχεδόν ισόποσο με τις περικοπές των αμυντικών δαπανών στις οποίες αντιτίθεται ο ΥΕΘΑ Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Με τη μείωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας από 18 σε 12 μήνες, ο στρατός θα μειωθεί από 108,000 άνδρες σε 86,000 έως το 2004 και σε 77,000 το 2015. Οι περικοπές δεν θα επηρεάσουν το προσωπικό της αεροπορίας και του ναυτικού.

    Τέλος, σύμφωνα με δυτικό αναλυτή, σ' αυτή τη φάση "ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα πιστεύει ότι η άλλη επιθυμεί πόλεμο και επαφίεται στους διπλωμάτες να διατηρήσουν την κινητικότητα αυτής της ανεπανάληπτης ευκαιρίας και να επιζητήσουν νέους διαύλους συμβιβασμού".

    [10] ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Χάγη, 27 Απριλίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Η Ολλανδική εφημερίδα "TROUW, δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση του Ton Crijnen, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για ρεπορτάζ στα θρησκευτικά και τα θέματα συνείδησης, με τίτλο "Όταν θα έρθει ο Αντίχριστος από την Ρώμη η Παναγία θα αιμορραγήσει", στο οποίο παρουσιάζεται ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων στην επίσκεψη του Πάπα την ερχόμενη εβδομάδα. Στην ανταπόκριση αναφέρεται:

    "Εκκλησιαστικοί κύκλοι πιστεύουν πως η εικόνα της Παναγίας που δακρύζει επιβεβαιώνει τις αντιδράσεις στην επικείμενη επίσκεψη, και θεωρείται κακός οιωνός.

    Στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στην Κηπούπολη, μεταξύ των προσκυνητών, υπάρχουν και πολλοί νέοι, γεγονός που για τον Ντιμιτρόβ Νίκου, καθηγητή λειτουργίας και αρχιερέα στην ορθόδοξη Μητρόπολη των Αθηνών αποτελεί, ''φαινόμενο της μόδας'': ''Μια μέρα οι νέοι φιλάνε την εικόνα της Παναγίας, και την άλλη τρελαίνονται για το New Age'', λεει. Όσον αφορά την Παναγία που δακρύζει, δεν εκφέρει άποψη. Πιστεύει όμως πως, ''λόγος της επίσκεψης του Πάπα δεν είναι το προσκύνημα, αλλά ο προσηλυτισμός των Χριστιανών Ορθόδοξων''.

    Ο διαχειριστής του συγκροτήματος ''Οι τραγουδιστές μοναχοί'' πιστεύει πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της επίσκεψης του Πάπα και της Παναγίας που δακρύζει. Ο παπάς Χαδούλης σημειώνει πως, ''παρόλο που το καθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα συνέπεσαν φέτος, αυτό δεν αποτελεί και λόγο για οικουμενική χαρά''. Επίσης δηλώνει πως ''οι διαφωνίες μεταξύ της ορθόδοξης και της καθολικής εκκλησίας μπορούν να λυθούν μόνο αν ο Πάπας ασπαστεί την ορθόδοξη πίστη και αν εξομολογηθεί τις αμαρτίες που διέπραξε η καθολική εκκλησία εναντίον της ορθόδοξης''.

    Ο παπά-Χαδούλης δεν είναι ο μοναδικός που σκέφτεται με αυτό το τρόπο στην Ελλάδα. Στους τοίχους πολλών εκκλησιών κολλάνε αφίσες με γελοιογραφίες του Πάπα."

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Μόσχα, 27 Απριλίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Η ρωσική εφημερίδα "NOVIE IZVESTIA", σε δημοσίευμα της με τίτλο "Η Αθήνα θα διεξαγάγει τρισδιάστατους αγώνες", αναφέρεται στην προετοιμασία της Ελλάδας για τους Αγώνες του 2004 και παραθέτει τις απόψεις του Προέδρου της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ, ο οποίος δήλωσε:

    ''Οι Αγώνες στην Αθήνα αναμένεται να είναι ξεχωριστοί επειδή οι Έλληνες μπορούν να προσδώσουν στην Ολυμπιάδα τρεις διαστάσεις - τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία- αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν σ' αυτή τη χώρα''.

    Ο Σάμαρανκ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας εκτίμησε ότι η προετοιμασία για τους Αγώνες στην ελληνική πρωτεύουσα επιταχύνθηκε σημαντικά μετά από τις επισημάνσεις της ΔΟΕ το περασμένο χρόνο.

    Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Σάμαρανκ στις οποίες διέλυσε τις κατηγορίες εις βάρος της ΔΟΕ ότι κερδίζει πολλά χρήματα από κάθε διεξαγωγή των Αγώνων και κάλεσε τις γυναίκες να συμμετάσχουν πιο δραστήρια στο ολυμπιακό κίνημα.

    [12] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Με απώλειες έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς μια καθώς μια σειρά αρνητικών ανακοινώσεων ήταν αρκετή για να διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα άσχημο κλίμα στις αγορές. Οι αγορές της "γηραιάς ηπείρου" δεν κατάφεραν να αντισταθούν στον "καταιγισμό" των αρνητικών ειδήσεων και κινήθηκαν πτωτικά.

    Μεταξύ αυτών, οι ανακοινώσεις της Bayer και της Lufthansa, των οποίων οι μετοχές σημειώνουν μεγάλες απώλειες και οδήγησαν τον δείκτη X-DAX στη Φρανκφούρτη να καταγράψει απώλειες της τάξης του 0,56%.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξης του 0,02% και διαμορφώθηκε στις 5482.93 μονάδες.

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE υποχώρησε οριακά κατά 0,03% και διαμορφώθηκε στις 5866.5 μονάδες, με τις μετοχές της British Telecom και της Vodafone να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

    Η Ζυρίχη έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,71%, η Πράγα υποχώρησε κατά 0,22%, το Μιλάνο κατά 0,17%, η Λισαβόνα κατά 0,69% και η Κοπεγχάγη κατά 0,16%. Κατά 1,16% υποχώρησε η Βουδαπέστη.

    Στον αντίποδα, με μικρά κέρδη έκλεισαν η Βιέννη (+0,60%), η Στοκχόλμη (+0,19%), το Οσλο (+0,80%) και η Μόσχα (+0,59%). Με οριακά κέρδη της τάξης του 0,10% έκλεισε η Μαδρίτη, ενώ κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε το Ελσίνκι (+1,53%). Στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,14%, ενώ το Αμστερνταμ ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02%.

    [13] ΕΛΛΑΔΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΓΙΑ ΤΟ 2001

    Λισαβόνα, 27 Απριλίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Η Πορτογαλική εφημερίδα "DIARIO ECONOMICO, αναφερόμενη σε δημοσίευμα της, στην "μικρή αναμενόμενη επίδραση της οικονομικής κατάστασης των ΗΠΑ στην Ε.Ε", παραθέτει πίνακα στον οποίο επισημαίνεται:

    "Η Ελλάδα βρίσκεται στην Τρίτη θέση, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, μετά την Ιρλανδία και Λουξεμβούργο, για προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ για το 2001 και το 2002, ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται στην ένατη θέση."

    [14] Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Παρίσι, 27 Απριλίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Οι Γαλλικές εφημερίδες "Le Monde", "Le Figaro", "Libιration" και "La Croix", παρουσιάζουν τη θλιβερή, όπως τη χαρακτηρίζουν, κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Τουρκία με τους συνεχείς θανάτους των πολιτικών κρατούμενων απεργών πείνας, της αυτοπυρπόλησης Τούρκου στη Γερμανία σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πάσχοντες απεργούς της χώρας του, με τίτλους "Τουρκία: να σταματήσουμε την εκατόμβη", "Τουρκία: 19ος κρατούμενος θύμα της απεργίας πείνας", "Τουρκία: θάνατος δύο απεργών πείνας" και "Γερμανία: αυτοπυρπόληση Τούρκου", αντίστοιχα.

    [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΡΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Λονδίνο, 27 Απριλίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Με αφορμή το άρθρο του Jon Ashworth στη βρετανική εφημερίδα "TIMES, o Υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Χρήστος Βερελής, απέστειλε στην εφημερίδα απαντητική επιστολή στην οποία αντικρούει τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου για μεγάλα προβλήματα στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων.

    Ο κ. Βερελής σημειώνει ότι η κατάσταση στο νέο αεροδρόμιο βελτιώνεται σταδιακά, ενώ αναφορικά με τις ευθύνες της Ε.Ε. για την κατασκευή του έργου, ο κ. υπουργός τονίζει ότι υπάρχει συνεχής και ενδελεχής έλεγχος του έργου από τις ευρωπαϊκές αρχές.

    -Οι TIMES δημοσιεύουν επίσης δύο επιστολές Βρετανών αναγνωστών τους, που αναφέρονται στο νέο αεροδρόμιο. Ο κ. David Thomas επιτίθεται στον δημοσιογράφο και τονίζει ότι είναι σημαντικό που η Ελλάδα έχει ένα νέο σύγχρονο αεροδρόμιο, ενώ υπενθυμίζει τα τεράστια προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί και κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας κάποιων μεγάλων έργων στη Βρετανία. Ο δεύτερος αναγνώστης ο κ. Nicolei Zuraw, συμφωνεί με τις παρατηρήσεις του κ. Ashworth και περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετώπισε για την πτήση του από την Αθήνα στην Αστυπάλαια.

    [16] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ 4 "ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ" ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση του φάιναλ φορ στο μπάσκετ έχει αρχίσει. Ολες οι ομάδες είναι έτοιμες να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ο τίτλος για τους τέσσερις μονομάχους είναι μια μεγάλη πρόκληση...

    "Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το φάιναλ φορ είναι μια γιορτή του μπάσκετ.. Έχουμε δύσκολους αγώνες και πρέπει να μοχθήσουμε για να καταφέρουμε κάτι καλό", τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Ιβκοβιτς.

    Ο Θεσσαλονικιός προπονητής του Ηρακλή, Ηλίας Αρμένης αναφερόμενος στην διοργάνωση επισήμανε: "Η ομάδα μου είναι αουτσάιντερ. Θέλουμε να πάρουμε το τρόπαιο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το πετύχουμε. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουμε".

    Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ηλίας Ζούρος αναφέρθηκε κυρίως για τον κόσμο και τον αριθμό των εισιτηρίων. "Δεν μπορούν να γίνουν προγνωστικά. Υπάρχει δυσαρέσκεια για τα εισιτήρια. Στην αρχή είχε κανονιστεί να μην παίξουμε στο ΟΑΚΑ, αλλά στη συνέχεια άλλαξε. Αυτό που ζητάει ο Ολυμπιακός είναι ίση μεταχείριση".

    Τέλος, το λόγο πήρε ο προπονητής του ΠΑΟ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς. "Ελπίζω το γήπεδο να είναι γεμάτο. Σκεφτόμαστε μόνο τα παιχνίδια που θα δώσουμε και τίποτε άλλο".

    [17] TA ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    H Πανελλαδική γενική απεργία στην χώρα μας, την Πέμπτη, αποτέλεσε θέμα της ειδησεογραφίας πολλών ξένων εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Ειδικότερα:

    -Η βρετανική "GUARDIAN", δημοσιεύει σύντομη ανταπόκριση από την Αθήνα η οποία αναφέρεται στην γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελλάδα, παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.

    -Στη χθεσινή γενική απεργιακή κινητοποίηση στην Ελλάδα για το καινούριο ασφαλιστικό σύστημα αναφέρεται, σε σύντομη είδησή της, η γαλλική "L' ALSACE, σύμφωνα με την οποία "μετά τις χθεσινές μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των δεκάδων χιλιάδων απεργών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η ελληνική κυβέρνηση έκανε πίσω στο θέμα των συντάξεων". Το άρθρο συνοδεύεται και από φωτογραφία του πλήθους των διαδηλωτών, σχολιάζοντας ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα από την πτώση της δικτατορίας".

    -Με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Χιλιάδες Ελληνες διαδηλώνουν κατά των συνταξιακών μεταρρυθμίσεων", η οικονομική πορτογαλική εφημερίδα "DIARIO ECONOMICO, δημοσιεύει εκτενές άρθρο της Carla Castro. Η δημοσιογράφος αναφέρεται και στις δηλώσεις Γιαννίτση, το βράδυ της Τετάρτης, για ''πάγωμα του νομοσχεδίου και διάλογο με τους ενδιαφερόμενους''.

    -Η τσεχική εφημερίδα HOSPODARSKE NOVINY, δημοσιεύει εκτενές άρθρο του συντάκτη της Γ. Λένερτ στο οποίο περιλαμβάνονται, εκτός από τις πληροφορίες για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και λεπτομέρειες για τα άρθρα του προτεινόμενου νομοσχεδίου για την ασφάλιση, ενώ δημοσιεύεται και εδώ φωτογραφία από την συγκέντρωση με την λεζάντα "Η χθεσινή διαδήλωση στην Αθήνα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 27 ετών".

    Στο θέμα αναφέρεται, εν συντομία, και η τσεχική "PRAVO.

    -Η φινλανδική HELSINGIN SANOMAT και οι γιουγκοσλαβικές ΝΤΑΝΑΣ-ΝΟΒΟΣΤΙ και ΓΚΛΑΣ αναφέρονται επίσης στην χθεσινή απεργία.

    [18] ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Ποντγκόριτσα, 27 Απριλίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία του Μαυροβουνίου, το ριζοσπαστικό κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, που κέρδισε 6 έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ζητά μεγάλα ανταλλάγματα για τη συμμετοχή της σε κυβέρνηση συνασπισμού.

    Τους Φιλελεύθερους προσπαθεί να προσεγγίσει ο συνασπισμός των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται επίσης να τους ζητηθεί να συνεργαστούν με το φιλογιουγκοσλαβικό συνασπισμό επίσης.

    Γνωρίζοντας πολύ καλά την αιφνίδια δύναμη που απέκτησαν, οι Φιλελεύθεροι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ζητούν να αναλάβουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και μία θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τη θέση του γενικού εισαγγελέα.

    Επίσης ζητούν τις δεύτερες τη τάξει θέσεις στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Τουρισμού, Πληροφόρησης και Ανάπτυξης.

    Επιπλέον ανακοίνωσαν ότι θέλουν να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις στα συμβούλια εσόδων, ιδιωτικοποιήσεων και στα κρατικά ΜΜΕ.

    Σύμβουλος του Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι αναμένεται ο συνασπισμός των οπαδών της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου να αρχίσει διαπραγματεύσεις για έναν ευρύ συνασπισμό, αλλά το κόμμα του δεν επιβεβαίωσε την κίνηση αυτή.

    Πάντως τα αιτήματα των Φιλελευθέρων θα αυξήσουν τις πιέσεις στον Τζουκάνοβιτς, η περιορισμένη νίκη του οποίου στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές, εκτρέπει τα σχέδια του για διεξαγωγή τον Ιούνιο δημοψηφίσματος, για την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Τζουκάνοβιτς τάσσεται υπέρ της απόσχισης του Μαυροβουνίου, αλλά και της διατήρησης στενών σχέσεων με τον ομοσπονδιακό εταίρο, τη Σερβία.

    Οι Φιλελεύθεροι από την άλλη, θέλουν να προωθήσουν ένα πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα και να αποκοπούν εντελώς οι σχέσεις με τη Σερβία.

    Στο μακρύ κατάλογο των αιτημάτων τους συμπεριλαμβάνεται ένας νέος νόμος για το δημοψήφισμα, που θα ψηφιστεί μόλις συγκροτηθεί η Βουλή.

    Δεν έχουν διευκρινίσει τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, αλλά πιθανώς θα ορίζει το δημοψήφισμα με απόλυτους "όλα ή τίποτα" όρους, αν και ο Τζουκάνοβιτς θέλει να αναφέρεται η διατήρηση χαλαρής σχέσης με τη Σερβία.

    Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί σε έξι μήνες, εφόσον ψηφιστεί ο νέος νόμος, επισημαίνεται σε ανακοίνωση των Φιλελευθέρων, σχέδιο που θα εκληφθεί ως απερισκεψία, ενόψει και των διεθνών πιέσεων προς το Μαυροβουνίου να κάνει προσεκτικές κινήσεις, μετά τις εκλογές που έδειξαν σοβαρό διχασμό όσον αφορά το θέμα.

    Ακόμη και ο Τζουκάνοβιτς παραδέχθηκε ότι η κοινωνία του Μαυροβουνίου είναι διχασμένη στο θέμα της ανεξαρτησίας και δήλωσε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δράσει "συνετά".

    Οι Φιλελεύθεροι πρόσθεσαν ότι αν ο Τζουκάνοβιτς δεν δεχθεί την κατανομή των κυβερνητικών θέσεων που προτείνουν, είναι έτοιμοι να δεχθούν 11 βουλευτικές έδρες αντί για τις 6 που κέρδισαν, αν και δεν αποσαφήνισαν με ποια συνταγματική βάση θα γίνει αυτό.

    Ο Τζουκάνοβιτς κέρδισε 36 έδρες στο Κοινοβούλιο και οι οπαδοί της διατήρησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας 33.

    [19] ΣΤΑ "ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ" Η ΒΟΥΛΑ ΤΣΙΑΜΗΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Την μεγάλη επιτυχία που πραγματοποίησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου το 1999 η Βούλα Τσιαμήτα θέλει να επαναλάβει και το ερχόμενο καλοκαίρι στο αντίστοιχο πρωτάθλημα που θα γίνει στον Καναδά (Εντμόντον). Ο τραυματισμός που την ταλαιπωρούσε εδώ και αρκετούς μήνες αποτελεί -πλέον - παρελθόν. Πρώτη της συμμετοχή θα είναι το διεθνές μιτινγκ "Παπαφλέσσεια" που θα γίνει στις 2 Ιουνίου στην Καλαμάτα.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος είναι ο προπονητής της, Γιώργος Πομάσκι: "Η Βούλα έχει μπει στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας της. Θα πάει καλά, είμαι σίγουρος για αυτό. Αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζουμε θα πάρει μέρος στα "Παπαφλέσσεια" της Καλαμάτας".

    Στους συγκεκριμένους αγώνες θα πάρουν μέρος κορυφαίες αθλήτριες του τριπλούν, όπως η Τερέζα Μαρίνοβα, Γιαμίλε Αλντάμα, Τατιάνα Λεμπέντεβα και Ολίνα Γκοβόροβα.

    [20] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης υπέγραψε σήμερα αποφάσεις ύψους 1.900.000.000 δρχ, οι οποίες αφορούν επιχορηγήσεις Ομοσπονδιών έναντι του τακτικού προϋπολογισμού του 2001 μέσω του Δημόσιου Ταμείου και θα υλοποιηθούν έως τις 20 Μαίου.

    Εξασφάλισε επίσης από το Υπουργείο Οικονομικών και για τον ίδιο σκοπό ποσό ύψους 2.750.000.000 δρχ, το οποίο θα δοθεί στις Ομοσπονδίες έως τις 15 Ιουνίου.

    [21] ΒΟΛΦΕΝΣΟΝ: ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ουάσιγκτον, 27 Απριλίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσουν εντός του Σαββατοκύριακου το νέο πακέτο της οικονομικής βοήθειας προς τη Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Βόλφενσον.

    Από την Ουάσιγκτον είπε ότι οι δυο οργανισμοί δραστηριοποιούνται για αυτό το θέμα το τελευταίο 24ωρο και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι ο οργανισμός στηρίζει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας που σχεδίασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Κεμάλ Ντερβίς.

    O.K.

    [22] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ... ΑΘΛΗΤΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Άρχισε το πρωί στην Κύπρο και ολοκληρώνεται το βράδυ η 3η Διάσκεψη Στρογγυλής Τράπεζας "Για τον Αθλητισμό, την Ανοχή, και το Ευ Αγωνίζεσθαι" του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την εκδήλωση που γίνεται στο Χίλτον της Λευκωσίας διοργανώνει η Επιτροπή Ανάπτυξης του Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμβολή του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Στην διάσκεψη συμμετέχουν 90 ξένοι εκπρόσωποι από 31 Ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ αυτών είναι και 8 Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα αθλητισμού.

    Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γ. Φλωρίδης. Επίσης μετέχουν 16 Πρεσβευτές του Ευ Αγωνίζεσθαι ανάμεσα στους οποίους είναι και κ. Κατερίνα Παναγοπούλου.

    Κύρια θέματα της διάσκεψης είναι: Η αντιμετώπιση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, καθώς και ο ρόλος των ΜΜΕ στην διαμόρφωση του καταλλήλου κλίματος.

    Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής: "Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι στο Συνέδριο το θέμα του ρατσισμού στον αθλητισμό αποτελεί ειδικό αντικείμενο του προβληματισμού μας. Αν και στον 20ο αιώνα και ιδίως στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου το 1936 ο μεγάλος Τζέσε Όουεν έδωσε ένα ισχυρό πλήγμα στο ρατσισμό, το τέρας του ρατσισμού δεν έχει ακόμη δεχτεί την χαριστική βολή. Τα χάσματα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις υπανάπτυκτες χώρες είναι τόσο μεγάλα, ώστε να καταλήγουν να προσβάλλουν τον ανθρώπινο πολιτισμό τον 21ο αιώνα".

    Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε εξίσου επικίνδυνο ρατσισμό τον χουλιγκανισμό που όπως είπε έχει ριζώσει βαθιά στις αναπτυγμένες κοινωνίες και πρόσθεσε: "Ο διασυλλογικός αθλητισμός πρέπει να ανασχεδιαστεί και επανενταχτεί στις κοινωνικές δραστηριότητες επαναφέροντας τις θεμελιώδεις αξίες του αθλητισμού στο προσκήνιο και υποσκελίζοντας τις διεκδικήσεις πρωταθλημάτων, που μοιάζουν να απομένουν τα βασικά κίνητρα του διασυλλογικού αθλητισμού. Κίνητρα που άλλωστε τελευταία αποκαλύπτουν και μια άλλη αρνητική πτυχή του σωματειακού αθλητισμού, εκείνη της διείσδυσης οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων στα διάφορα κέντρα αθλητικών δραστηριοτήτων".

    Σχετικά με το επίμαχο θέμα του ρατσισμού ο κ. Φλωρίδης έκανε τις παρακάτω προτάσεις :

    -Την ίδρυση ειδικού τμήματος κατά του ρατσισμού στο πλαίσιο της ΔΟΕ

    -Την διοργάνωση σε ετήσια βάση Παγκόσμιου Συνεδρίου κατά του ρατσισμού στον αθλητισμό, υπό την αιγίδα της UNESCO.

    -Σύσταση διεθνούς αθλητικής τράπεζας με αρμοδιότητα την χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

    Και κατέληξε: " Ως διέξοδος μπαίνει και η ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των νέων από την οικογένεια το σχολείο και το σωματειακό αθλητισμό μέσα στους οποίους αναπτύσσονται, μορφώνονται και αθλούνται οι νέοι άνθρωποι".

    [23] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2001 (20:13 UTC+2)

    "Η Κυβέρνηση προκάλεσε και πάλι βάναυσα την κοινωνία. Αλλά υπέστη δεινή πολιτική ήττα", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας.

    "Δεν αρκεί το πάγωμα της πρότασης προτίμησης που ανεκοίνωσε. Εκανε κακή αρχή και είχε και κακή συνέχεια. Αυτό που οφείλει να κάνει τώρα είναι να ξεκινήσουν όλα από την αρχή", τόνισε.

    [24] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΖΗΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2001

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η κίνηση καλής θέλησης της κυβέρνησης θα εκτιμηθεί από τα άλλα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό.

    "Σίγουρα χρειαζόμαστε μία κουλτούρα κοινωνικού διαλόγου περιοδικού, θεσμοθετημένου που θα καταλήγει σε μέτρα στον προϋπολογισμό της χώρας. Ομως πριν φθάσουμε στη σύνθεση χρειάζονται οι θέσεις των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων και φυσικά της κυβέρνησης", δήλωσε.

    Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε πως διάλογος με κλειστά χαρτιά δεν γίνεται ιδιαίτερα, όταν το θέμα είναι τόσο μεγάλο όπως το ασφαλιστικό και αφορά τις τωρινές και μελλοντικές γενιές του τόπου.

    Επισήμανε ότι "χρειάζεται επίσης προσοχή η θεωρία του διαλόγου από μηδενική βάση για να μην οδηγηθούμε σε μηδενική λύση σε ένα πρόβλημα του οποίου η λύση επείγει, δεν μπορεί να περιμένει. Η λύση αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα, την τριμερή χρηματοδότηση, την αλληλεγγύη των γενεών, τη βιωσιμότητα με κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης να λύσουμε το ασφαλιστικό μέσα στο 2001", υπογράμμισε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 27 April 2001 - 18:13:45 UTC