Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΤΖΑΦΕΡΙ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΕΝΤΕ ΤΟΜΕΙΣ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
  • [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ-Ε.Δ.
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [07] ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
  • [08] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • [09] Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ο ΥΜΑ-Θ
  • [11] «ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [12] ΦΟΒΟΙ ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ
  • [13] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [14] ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ S-300 ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟ-ΑΡΜΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [15] Ο ΨΕΥΤΟΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΒΟΜΒΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ!
  • [16] Η Ε.Ε. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ
  • [17] ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [18] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [19] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΙΕΡΡΗΞΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
  • [20] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΤΖΑ
  • [21] ΑΛΒΑΝΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΑ
  • [22] ΘΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ WWF ΕΛΛΑΣ
  • [23] Q& R: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

  • [01] ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΤΖΑΦΕΡΙ

    Σκόπια, 7 Μαϊου 2001 (14:52 UTC+2)

    Νέες διαστάσεις παίρνει η κρίση στη γειτονική ΠΓΔΜ μετά τις δηλώσεις του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Αρμπεν Τζαφέρι, ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για κήρυξη κατάστασης πολέμου στη χώρα.

    «Εάν κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση πολέμου, δεν θέλουμε να παραμείνουμε στον (κυβερνητικό) συνασπισμό. Είμαστε κατάΑρνούμαστε να στρατιωτικοποίησουμε την κρίση», τόνισε ο Τζαφέρι.

    Σ.Π.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2001 (14:54 UTC+2)

    Για αναζωπύρωση του σημερινού κινδύνου στην ΠΓΔΜ και στην ευρύτερη περιοχή έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την κατάσταση στη γειτονική χώρα, μετά τις νέες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανών ανταρτών.

    Ο κ.Ρέππας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των Σκοπίων, την οποία και στηρίζει, ενώ πρόσθεσε ότι ο διεθνής παράγοντας έχει κινητοποιηθεί.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΕΝΤΕ ΤΟΜΕΙΣ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Βερολίνο, 7 Μαϊου 2001 (19:58 UTC+2)

    Τους πέντε τομείς - πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να ηγηθεί της διαμόρφωσης ενός νέου, πιο ισορροπημένου και δίκαιου παγκόσμιου συστήματος ενέδειξ στην ομιλία του στο 5ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με θέμα "Παγκόσμιες υποχρεώσεις της Ευρώπης".

    Κοινή εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και κοινή άμυνα αποτελεί για τον πρωθυπουργό την πρώτη προτεραιότητα για τη συνεισφορά της Ευρώπης στη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αφού η πολυπολικότητα είναι ουσιαστική προϋπόθεση για σταθερή, ειρηνική, αυτοελεγχόμενη και διαπνεόμενη απο πνεύμα συνεργασίας παγκόσμια τάξη. "Μία σωστά δομημένη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική" επεσήμανε ο πρωθυπουργός, "πρέπει και θα ενδυναμώσει το ΝΑΤΟ, θα οδηγήσει σε μία πιο ισορροπημένη διατλαντική σχέση", ενώ πρόσθεσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των δομών που έχουν συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα τα τελευταία χρόνια. Ο στόχος είναι όχι να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ, αλλά να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα.

    Αναφερόμενος στα Βαλκάνια ο κ.Σημίτης επεσήμανε ότι η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. "Η αιματοχυσία στα Βαλκάνια μας αποκάλυψε με πικρό τρόπο ότι ακόμα και η Ευρώπη δεν είναι άτρωτη στην αστάθεια, ότι πρέπει να αντιμετωπίσει την αστάθεια στα ίδια της τα σύνορα και επιπλέον πρέπει να συνεισφέρει στην επίλυση των συγκρούσεων ακόμη και εκτός των συνόρων της, όπως στην Αφρική, το Ανατολικό Τιμόρ ή τη Μέση Ανατολή" είπε.

    Ο κ.Σημίτης υπογράμμισε ακόμη ότι η "πρόληψη των συγκρούσεων" είναι το κορυφαίο θέμα στη διεθνή ατζέντα, το οποίο απαιτεί έναν ενεργό ρόλο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης και διεθνή συνεργασία σε μία πολύ πιο προωθημενη από ότι στο παρελθόν κλίμακα, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα, επιτυγχάνοντας εγκαίρως το στόχο της διεύρυνσης.

    Τρίτη προτεραιότητα είναι η δημοκρατική και αποτελεσματική διακυβέρνηση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Ο κ.Σημίτης ανέφερε ότι υπάρχει ένα "δημοκρατικό έλλειμα", ένα "έλλειμα ευθύνης" στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, ταυτόχρονα όμως υπάρχει μία παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση και ανάγκη για δημοκρατικά ρυθμιζόμενη παγκόσμια οικονομία.

    Εξέφρασε την απόψη ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ευρώπης είναι το κοινωνικό μοντέλο, το οποίο οι σοσιαλδημοκράτες έχτισαν τα τελευταία χρόνια πάνω στις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης. Το κοινωνικό αυτό μοντέλο, πρόσθεσε, συνδυάζει την ελευθερία με την ισότητα, την κοινωνική συνοχή με τον οικονομικό ανταγωνισμό και, ενώ περιέχει τη λογική της "οικονομίας της αγοράς", κατηγορηματικά απορρίπτει την αντίληψη της "κοινωνίας της αγοράς".

    Η τέταρτη προτεραιότητα, καθήκον της Ευρώπης, είναι να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός δικαιότερου διεθνούς συστήματος, γεφυρώνοντας σταδιακά το χάσμα μεταξύ των "εχόντων" και των "μη εχόντων". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της Ευρώπης είναι να δημιουργήσει μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία που να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εφησυχάζει, πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο για να ελεχθούν οι επιπτώσεις τις παγκοσμιοποίησης και χρειάζεται να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά για να επιληφθεί του αυξανόμενου χάσματος στα αναπτυξιακά πρότυπα και να μεριάσει τη φτώχεια στον κόσμο.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και να επιληφθεί των κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του πλανήτη. "Εχουμε ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του πλανήτη" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι το μέτωπο της διεθνούς καμπάνιας για την οικολογική και μελλοντική προστασία.

    [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ-Ε.Δ.

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2001 (10:06 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη φιλοξενείται από σήμερα μέχρι τις 11 Μαίου η τακτική μηνιαία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος-Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ-ΕΔ).

    Στις 2.30΄το μεσημέρι θα αρχίσει η συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και από τις 3 μέχρι τις 7μ.μ. θα συνεδριάσουν οι επιμέρους ομάδες εργασίας στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς". Στις 8 το βράδυ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των μελών της Ομάδας στο ξενοδοχείο "Φιλίππειο". Η συνεδρίαση των ομάδων θα συνεχιστεί αύριο και στις 6 το απόγευμα, στο "Μακεδονία Παλάς" θα δώσουν συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΕΛΚ-ΕΔ Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ και ο επικεφαλής των ετρωβουλευτών της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης.

    Με ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλής, στις 9 το πρωί της Τετάρτης, θα ξεκινήσουν στο "Μακεδονία Παλάς" οι εργασίες διημερίδας του ΕΛΚ με θέμα τα Βαλκάνια, την πολιτική ασύλου και τη μετανάστευση, στην οποία θα μιλήσουν ακόμη η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και της Εσθονίας, ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας κ.α.. Οι εργασίες της ημερίδας θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Πέμπτης και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν τη Βεργίνα. Το πρωί της Παρασκευής θα κάνουν τον περίπλου του Αγίου Ορους και το Σάββατο θα ξεναγηθούν στο Δίον Πιερίας.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Καστοριά, 7 Μαϊου 2001 (21:13 UTC+2)

    Το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία πρότεινε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, από το νομό Καστορίας, όπου πραγματοποίησε περιοδεία, και επέκρινε τη στάση της ΝΔ, για στείρα αντιπολιτευτική πρακτική.

    "Δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ ούτε μοιρολατρεία ούτε ηττοπάθεια. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, να βγει στον κόσμο, να δείξει το έργο που κάνει, να δείξει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και όλα τα άλλα θα τα συζητήσουμε στο εσωτερικό του κόμματος", τόνισε ο υπουργός.

    [06] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2001 (21:10 UTC+2)

    Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής ήταν αυτές που οδήγησαν σήμερα στην άνοδο την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι αγορές της "γηραιάς ηπείρου" δέχθηκαν την ευεργετική επίδραση των "βαριών χαρτιών", κλείνοντας με κέρδη.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,8% στις 5,498,52 μονάδες με τις μετοχές της Alcatel και της France Telecom να πρωταγωνιστούν στην προτίμηση του επενδυτικού κοινού.

    Στη Φρανκφούρτη ο X-DAX έκλεισε με οριακή πτώση 0,3%, παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις των μετοχών της Infineon Technologies και της SAP, οι οποίες δεν κατάφεραν να του δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να κινηθεί ανοδικά.

    Η Ζυρίχη έκλεισε με κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας (+1,33%), η Βιέννη υποχώρησε κατά 0,22%, ενώ η Πράγα έκλεισε σε θετικό "έδαφος", ενισχυμένη κατά 1,23%. ΤΟ Οσλο ενισχύθηκε κατά 1,06%, ενώ η Μόσχα κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,35%.

    Το Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,23%, η Μαδρίτη κατά 0,42%, ενώ η Λισαβόνα υποχώρησε κατά 0,12%. Στη Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,60%, ενώ το Ελσίνκι έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,65%. Η Κοπεγχάγη ενισχύθηκε κατά 1,24%, οι Βρυξέλλες κατά 0,59% και το Αμστερνταμ κατά 0,61%.

    [07] ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Βουκουρέστι, 7 Μαϊου 2001 (21:09 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι πετρέλαιο από το τάνκερ "Μέσα" στο οποίο έγινε έκρηξη χύθηκε στη Μαύρη Θάλασσα.

    Ομάδα Ρουμάνων αξιωματούχων από την αστυνομία, την εισαγγελία και την ακτοφυλακή στην Κωνστάτζα ερευνά τα αίτια της έκρηξης στο πλοίο που ανήκε στην Βουλγαρική εταιρία "Φοίνιξ".

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ένας ναύτης σκοτώθηκε, ένας τραυματίστηκε και άλλοι πέντε αρνούνται εγκαταλείψουν το πλοίο ενώ 27 μέλη του πληρώματος διεσώθησαν.

    [08] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2001 (21:08 UTC+2)

    Μεγάλο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αφίσας για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας με τη UNICEF σε συνεργασία με το Τμήμα ART & DESIGN του Ομίλου Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας ΑΚΜΗ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

    Ο πρωτότυπος διαγωνισμός διοργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας διαγωνίζονται για να εξασφαλίσουν την μοναδική διάκριση να δουν το έργο τους να κοσμεί την συλλογή της UNICEF αποτελώντας το κεντρικό θέμα της αφίσας Περιβάλλοντος του

    Παγκόσμιου Οργανισμού.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος: "Σήμερα 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν ικανοποιητικές εγκαταστάσεις υγιεινής, 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, ενώ 2 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας διαρροϊκών ασθενειών που οφείλονται στην έλλειψη καθαρού νερού & εγκαταστάσεων υγιεινής. Μόνο αν αποκτήσουμε όλοι -και κυρίως οι νέοι -περιβαλλοντική συνείδηση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Γι' αυτό η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF απευθύνει έκκληση προς όλους τους νέους να λάβουν σήμερα κιόλας μέρος στο διαγωνισμό αφίσας της UNICEF για το περιβάλλον, και να εκφράσουν με δημιουργικό τρόπο τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον αλλά κυρίως να εκφράσουν τη γνώμη τους για θέματα που τους αφορούν άμεσα. Το μέλλον τους ανήκει και η UNICEF επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να τους δώσει την ευκαιρία να το διαμορφώσουν. Καλή επιτυχία σε όλους!"

    Η UNICEF επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται τα παιδιά με στόχο τη μείωση της παιδικής νοσηρότητας και θνησιμότητας δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην παροχή νερού και συνθηκών υγιεινής. Μέχρι σήμερα χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της UNICEF χιλιάδες χειροκίνητες και ηλιακές αντλίες έχουν εγκατασταθεί σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Το ποσοστό πρόσβασης σε ασφαλές νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο ανήλθε από 61% το 1990 σε 72% το 2000- παρά την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού. Περίπου το 11% των πόρων της UNICEF διατίθενται στον τομέα αυτό, χωρίς να περιλαμβάνονται οι έκτακτες παρεμβάσεις της στις δεκάδες έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν. Επίσης η UNICEF προωθεί τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των παιδιών στη ζωή, την επιβίωση, την ανάπτυξη, την υγεία και ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής που είναι σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον.

    Την πρώτη χρονιά υλοποίησής του, ο διαγωνισμός είχε σημειώσει σημαντική επιτυχία αφού είχαν συγκεντρωθεί συμμετοχές μαθητών από τις πιο ακριτικές γωνιές του τόπου μας αλλά και από ειδικά σχολεία.

    Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε σε όλα τα σχολεία με αφίσες και συνοδεύεται από ενημερωτικό υλικό για το περιβάλλον και την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που ενθαρρύνει την προώθηση του διαγωνισμού και τη συμμετοχή των μαθητών.

    Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα διοργανωθεί στις 6 Ιουνίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού από τη UNICEF και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Το έργο που θα λάβει το βραβείο θα αποτελέσει την κεντρική αφίσα της UNICEF για το Περιβάλλον για την περίοδο 2001-2002.

    Οι συμμετοχές πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι τις 23 Μαίου 2001, στο τμήμα ART & DESIGN του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, Κοδριγκτώνος 16,11257 Αθήνα, με την ένδειξη "για το διαγωνισμό αφίσας της UNICEF.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας με τη UNICEF τηλ. 74 84 184, ή στο Τμήμα ART & DESIGN του Ομίλου ΑΚΜΗ, τηλ. 82 24 074.

    [09] Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

    Ρώμη, 7 Μαϊου 2001 (20:59 UTC+2)

    Ο νέος αλβανικός εθνικισμός προέρχεται από την Αλβανία και όχι από το Κοσσυφοπέδιο και το βορρά της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ σε συζήτηση που διεξήχθη χθες στην ιταλική πόλη Πάδοβα με θέμα "Το μέλλον της Νοτιανατολικής Ευρώπης και η ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο κ. Γκλιγκόροφ κατηγόρησε ανοιχτά τις αλβανικές αρχές στα Τίρανα για ενθάρρυνση του εθνικισμού και τόνισε ότι "η οικονομική ένδεια σε όλες τις βαλκανικές χώρες δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για τη στρατολόγηση πολιτών σε εθνικιστικά σχέδια".

    Ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ότι μετά την κατάρρευση των δημόσιων θεσμών στην Αλβανία το 1997, η εσωτερική κατάσταση στη χώρα είναι χαοτική και ότι οι αλβανικές αρχές δεν ελέγχουν το έδαφός της.

    Σύμφωνα με την άποψή του, οι αλβανικές αρχές δεν προστατεύουν τα κρατικά σύνορα πρωτίστως επειδή η χώρα συνορεύει με χώρες, με συμπαγή αλβανικό πληθυσμό.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η στήριξη που παρέχουν οι αρχές των Τιράνων στα αιτήματα της αλβανικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ είναι έμμεση βάση για την παναλβανική ιδέα, με όλες τις συνέπειες που έχει στις γειτονικές χώρες, υποστήριξε ο κ. Γκλιγκόροφ.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ο ΥΜΑ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2001 (20:54 UTC+2)

    Περιοδεία στο νομό Καστοριάς πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, το οποίο είχε επαφές με εκπροσώπους τοπικών φορέων και ενημερώθηκε για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

    Ο κ.Πασχαλίδης συζήτησε με τους φορείς της Καστοριάς το νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης και των νομών της δυτικής Μακεδονίας που αφορά συνδυασμένες πολιτικές στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασυνοριακότητα και αξιοποίηση της θέσης του νομού σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που αποτελούνταν από τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Κώστα Καϊσερλή, ΠΕΧΩΔΕ, Νάσο Αλευρά, Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Καλαφάτη, Γεωργίας, Φώτη Χατζημιχάλη, Υγείας, Χριστίνα Σπυράκη, τους γενικούς γραμματείς Αθλητισμού, Νίκο Εξαρχο και Εργασίας, Ιωάννα Πανοπούλου, και τους βουλευτές, Λευτέρη Τζιώλα, Γιώργο Κύρκο και Χρήστο Βοσνάκη, είχε επαφές με τους φορείς για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

    [11] «ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2001 (20:51 UTC+2)

    Εληξε η εκκρεμότητα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία και η Αγκυρα ξαναστέλνει την Πέμπτη στο Παρίσι τον πρεσβευτή Σονμέα Κιοκσάλ, που είχε ανακληθεί στην τουρκική πρωτεύουσα για διαβουλεύσεις.

    Η τουρκική εφημερίδα "Σταρ" υπενθυμίζει ότι οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις επλήγησαν με την αποδοχή του νόμου για τη γενοκτονία των Αρμενίων και η Τουρκία κράτησε, για αντίποινα τη Γαλλία έξω από τους μεγάλους διαγωνισμούς, ενώ ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ έπαψε να χρησιμοποιεί το γαλλικό αυτοκίνητο που είχε.

    Η σύζυγος του κ. Κιοκσάλ δήλωσε ότι όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Τουρκία, η Γαλλία παρέσχε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και έπαιξε σημαντικό ρόλο για την αύξηση σε 10 δις δολάρια της βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Αγκυρα.

    [12] ΦΟΒΟΙ ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2001 (20:48 UTC+2)

    Πληροφορίες για τη διείσδυση περίπου 100 εκπαιδευμένων μελών του ΡΚΚ στην Τουρκία, στόχος των οποίων θα είναι η μετατροπή των μαζικών εκδηλώσεων (όπως οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας) σε εξέγερση κατά του κράτους, καταχωρίζει η τουρκική εφημερίδα "Σταρ" και αναφέρει, επικαλούμενη διαπιστώσεις της Ασφάλειας, ότι "διαπιστώθηκε πως οι τρομοκράτες που καθοδηγούνται από τον Οσμάν Οτζαλάν, διασκορπίστηκαν στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη το Ντιγιαρμπακίρ, την Αττάλεια, τη Μερσίνα και τα Αδανα. Ηδη έχουν συλληφθεί μέλη της ομάδας που αποκαλείται "Εξέγερση".

    Σύμφωνα με τη "Σταρ", για τους σκοπούς της ομάδας αυτής επελέγησαν 200 από τους 4.000 άνδρες του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ που εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδο στους πρόποδες του όρους Καντίλ. Στο μήνυμα του ο Οσμάν Οτζαλάν ζήτησε όπως τα μέλη της ομάδας εκμεταλλευτούν όλες τις μαζικές ενέργειες που θα εκδηλωθούν στους νομούς όπου θα δραστηριοποιηθούν και να δημιουργήσουν καταστάσεις τύπου παλαιστινιακής "ιντιφάντα".

    Η "Τζουμχουριέτ" δημοσιεύει ότι σήμερα αναμένεται στην Αγκυρα ο αρχηγός του ιρακινού Κουρδικού Δημοκρατικού κόμματος που θα συναντηθεί αύριο με τους κ.κ. Ετζεβίτ και Τζεμ.

    [13] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2001 (20:45 UTC+2)

    Στη σημερινή άφιξη στην Αγκυρα του ειδικού εκπροσώπου της Ε.Ε. αρμόδιου για το Μεσανατολικό Μιγκέλ Μορατίνος, αναφέρεται η "Τζουμχουριέτ" και σημειώνει ότι ο Κοινοτικός αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Η Ε.Ε. και η Τουρκία αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε λόγω της μείωσης του ενδιαφέροντος της αμερικανικής νέας κυβέρνησης για το Μεσανατολικό, δημοσιεύει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι κατά τις συνομιλίες της Αγκυρας θα συζητηθεί το σχέδιο που συνέταξαν Αίγυπτος και Ιορδανία για την επανάληψη των συνομιλιών.

    [14] ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ S-300 ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟ-ΑΡΜΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2001 (20:44 UTC+2)

    Η Ρωσία άρχισε να συσσωρεύει πολεμικά αεροσκάφη και πυραύλους S-300 βεληνεκούς 240 χλμ. στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ αποφάσισε να προστατευτούν από αρμενικές και ρωσικές δυνάμεις τα αρμενικά σύνορα. Ο τουρκικός Τύπος που προβάλλει τις εξελίξεις αυτές με τίτλους όπως "Η Αρμενία ψάχνει για μπελά" σημειώνει ότι:

    Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Μπους ότι "θα δημιουργήσουμε με τους συμμάχους μας το δικό μας εθνικό σύστημα αεροπορικής άμυνας", έφερε και πάλι στο φως τις επιθυμίες της Ρωσίας για διπολικό κόσμο.

    Ρωσία και Αρμενία διεξήγαγαν κοινή άσκηση αεροπορικής άμυνας στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, δημοσιεύει η "Τούρκιε" και κάνει μνεία των όσων τόνισε ο αρχηγός των ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων πτέραρχος Κορνούκοφ, ότι "η σημασία της κοινής προστασίας των συνόρων απέκτησε μεγαλύτερη σημασία ειδικότερα μετά τις τελευταίες δηλώσεις των ΗΠΑ".

    Η "Ακσαμ" κατηγορεί τους Αρμένιους ότι "παίζουν με τη φωτιά" και θεωρεί ότι "η Αρμενία που θεώρησε ευκαιρία το γεγονός πως οι ΗΠΑ θέλησαν να συμπεριλάβουν την Τουρκία στην "πυραυλική άμυνα" έστρεψε τους ρωσικούς πυραύλους εις βάρος μας και συμφώνησε με τη Μόσχα".

    Η "Μιλλιέτ", με τίτλο "Ρωσική ασπίδα στην Αρμενία" προσθέτει ότι η παρουσία Ρώσων στρατιωτών στα τουρκο-αρμενικά σύνορα έφθασε στα ανώτερα επίπεδα μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ και συμπληρώνει ότι ο πτέραρχος Κορνούκοφ υπογράμμισε ότι "με όλα αυτά δεν απειλούμε κανένα, τα όπλα είναι για αμυντικό σκοπό".

    [15] Ο ΨΕΥΤΟΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΒΟΜΒΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ!

    Λευκωσία, 7 Μαϊου 2001 (20:40 UTC+2)

    Η τοποθέτηση βόμβας έξω από το σπίτι του ψευτοπρωθυπουργού του ψευδοκράτους της τουρκοκρατούμενης Κύπρου Ντερβίς Ερογλου - από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός - και οι εικασίες που διατυπώνονται για τους δράστες της βομβιστικής ενέργειας, εξακολουθούν να απασχολούν τον τουρκοκυπριακό Τύπο.

    Ο ίδιος ο Ντερβίς Ερογλου σχολίασε τα δημοσιεύματα δυο τουρκοκυπριακών εφημερίδων που τον έφεραν να έχει τοποθετήσει ο ίδιος τη βόμβα έξω από το σπίτι του. Όπως είπε "αν με δολοφονούσαν, οι εφημερίδες αυτές θα ισχυρίζονταν ότι αυτοκτόνησα", ενώ υποστήριξε ότι "παίχτηκαν πολλά παιχνίδια για αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος εθνικής ενότητας. Αλλοι υπαγορεύουν στις εφημερίδες τι να γράφουν".

    Η εφημερίδα "Αβρούπα", με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο "πρωθυπουργός" Ερογλου τρομοκράτης", τονίζει ότι κύκλοι προσκείμενοι στον Ντενκτάς, στην (τουρκική) "πρεσβεία" και στο Στρατό επιμένουν ότι η βόμβα έξω από το σπίτι του κ. Ερογλου τοποθετήθηκε από τον ίδιο". Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

    Ο Ντερβίς Ερογλου τοποθέτησε τη βόμβα "για να εισέλθει στο συνέδριο του κόμματός του ως ένας ήρωας".

    Η "Αβρούπα" διερωτάται "πώς μια "χώρα" που έχει τρομοκράτη "πρωθυπουργό" μπορεί να τύχει σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα".

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος, γράφει, επίσης, ότι ο Ντερβίς Ερογλου επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματος εθνικής ενότητας με ποσοστό 70,62% και δημοσιεύει ότι ο δήθεν "πρόεδρος" της ψευτοβουλής Χασίπογλου κατά την "Αβρούπα" υποστηρίχθηκε από κύκλους προσκείμενους στον Ραούφ Ντενκτάς που προσπάθησαν να διαλύσουν την ψευτοκυβέρνηση πήρε ποσοστό 29,37%.

    [16] Η Ε.Ε. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ

    Βρυξέλες, 7 Μαϊου 2001 (20:36 UTC+2)

    Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό Βιβιάν Ρέντινγκ δήλωσε ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί η χρήση μίας γλώσσας από χώρες μέλη της ΕΕ.

    Η Ρέντινγκ ανέφερε ότι σε μια διευρυμένη ΕΕ κάθε χώρα πρέπει να χρησιμοποιεί τη δική της γλώσσα σε συναλλαγές με ΕΕ και οι πολίτες των χωρών μελών πρέπει να ξέρουν δυο γλώσσες τουλάχιστον, από τις οποίες η μία αγγλικά και η άλλη κάποια γλώσσα γειτονικού κράτους.

    Τα αγγλικά δεν πρέπει να κυριαρχούν στην ΕΕ καθώς σκοπός της είναι η δημιουργία πολιτών που γνωρίζουν πολλές γλώσσες όπως στο Λουξεμβούργο.

    O.K.

    [17] ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2001 (20:34 UTC+2)

    Με αυτόν τον τίτλο, η "Ζαμάν" καταχωρίζει ανταπόκριση από την Ξάνθη για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε πως οι διορισμοί, από την ελληνική κυβέρνηση, μουφτήδων στη Θράκη είναι νόμιμοι.

    Στην ανταπόκριση, όπου η Ξάνθη μνημονεύεται με την τουρκική ονομασία της (Ισκετζέ) τονίζεται ότι η απόφαση ελήφθη με αφορμή την προσφυγή του πρώην βουλευτή Ξάνθης Αχμέτ Φαϊκογλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που ζητούσε την ακύρωση του διορισμού του μουφτή Ξάνθης με το επιχείρημα ότι είναι παράνομη.

    Η "Ζαμάν" καταχωρίζει την υπ' αριθμ. 1333/2001 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που θεώρησε "αβάσιμες" τις αιτιολογίες του κ. Φαϊκογλου και έκρινε ότι ο διορισμός μουφτή στην Ξάνθη είναι νόμιμος.

    [18] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2001 (20:25 UTC+2)

    Η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' στην Αθήνα και η σημαντική ομιλία την οποία έκανε ζητώντας συγχώρεση από το Θεό και συγνώμη από τον κόσμο της Ορθοδοξίας, προβλήθηκαν έντονα στα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων:

    Στα δημοσιεύματα τονίζονταν ότι ο Ποντίφικας παρατήρησε ότι οι ενέργειες αυτές η κατάληψη της Πόλης και η λεηλασία της στο 1204 από τους Σταυροφόρους, με εντολή του Βατικανού - είναι αμαρτία για σκάνδαλο απέναντι στον κόσμο και τάχθηκε υπέρ της ένωσης των Ορθοδόξων και των Καθολικών.

    Η "Σαμπάχ" σημειώνει ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' είναι ο πρώτος Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 1300 χρόνια.

    Η "Ζαμάν" διατείνεται ότι η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο "δεν ήταν αρκετά ζεστή" και αναφέρει ότι ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επέκρινε το γεγονός πως ο Ποντίφικας δεν προέβη στην παραμικρή δήλωση συμπάθειας σχετικά με την Κύπρο.

    Η εφημερίδα κάνει μνεία της κοινής ανακοίνωσης στην οποία δεν γίνεται αναφορά στο Κυπριακό και με την οποίαν επικρίνεται κάθε είδους βίας, φανατισμού και καθοδήγησης εν ονόματι της θρησκείας.

    Τέλος η "Χουρριέτ" χαρακτηρίζει ιστορική την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα ενώ συνεχίζονταν οι διαμαρτυρίες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, δημοσιεύει ότι ο Πάπας που έχει ως στόχο την ενότητα του Χριστιανικού κόσμου πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ζητώντας συγνώμη από του Ορθοδόξους για τις αμαρτίες που διέπραξαν εις βάρος τους οι Καθολικοί και καταλήγει ότι το Κυπριακό δεν συμπεριελήφθη στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

    [19] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΙΕΡΡΗΞΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2001 (20:20 UTC+2)

    Αγνωστοι διέρρηξαν την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, και έκλεψαν από το φιλόπτωχο ταμείο και από τα παγκάρια, χρήματα και χρυσαφικά από τα τάματα πιστών.

    Οπως κατέθεσε στην αστυνομία ο εφημέριος της εκκλησίας, Νικόλαος Παπαδάκης, οι δράστες παραβίασαν την είσοδο του ναού και στη συνέχεια έσπασαν με λοστό τις κλειδαριές από το παγκάρι και το ταμείο. Δε δίστασαν, μάλιστα, να αφαιρέσουν από την εικόνα του Προφήτη Ηλία δύο δαχτυλίδια και μία χρυσή λίρα που είχαν κρεμάσει ως τάματα πιστοί.

    Στο μεταξύ, άγνωστοι διέρρηξαν κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτησίας του 48χρονου, Ευάγελλου Βαρβαγιάννη, και απέσπασαν 16 βιντεοκάμερες, 27 ραδιοκασετόφωνα αυτοκινήτου, ασύρματα τηλέφωνα και άλλα εμπορεύματα.

    Γ.Χ.

    [20] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΤΖΑ

    Βουκουρέστι, 7 Μαϊου 2001 (20:20 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ένας ναύτης σκοτώθηκε και ένας ακόμη αγνοείται από την έκρηξη που ξέσπασε το πρωί στο τάνκερ Μέσα στο λιμάνι της Κωνστάντζα στη Ρουμανία. Οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να σβήσουν τη φωτιά στο πλοίο, ενώ 28 μέλη του πληρώματος διεσώθησαν και μεταφέρθηκαν για προληπτικές εξετάσεις στο νοσοκομείο.

    Οι πυροσβέστες φοβούνται για νέες εκρήξεις στο τάνκερ που μεταφέρει 500 τόνους πετρέλαιο, ενώ πυκνοί καπνοί σκεπάζουν την περιοχή.

    Η υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος στην Κωνστάντζα ελέγχει συνεχώς τα επίπεδα μόλυνσης στη θάλασσα και στον αέρα.

    Το υπουργείο Μεταφορών της Βουλγαρίας οργάνωσε ομάδα έρευνας για το ατύχημα και δυο βουλγαρικά πλοία έσπευσαν στη περιοχή να βοηθήσουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    [21] ΑΛΒΑΝΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2001 (20:04 UTC+2)

    Νεαρός Αλβανός λαθρομετανάστης τραυματίστηκε από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια συμπλοκής με συνοριοφύλακες που σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή του νομού Γρεβενών.

    Πρόκειται για τον 22χρονο Ταφίλ Ταφιλάρι, ο οποίος διεκομίσθη και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Γρεβενών, ενώ από τις αστυνομικές αρχές της περιοχής αναζητούνται άλλοι εφτά ομοεθνείς τους, που επιχείρησαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε έξω από την κοινότητα Ζιάκα, όταν συνοριοφύλακες του τμήματος Πολυνερίου εντόπισαν τους λαθρομετανάστες και άρχισαν να τους καταδιώκουν. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας ο συνοριοφύλακας, Γιώργος Κυράτζης, σε κάποια στιγμή γλίστρησε και έπεσε με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτήσει το όπλο του και να τραυματιστεί ο λαθρομετανάστης στο αριστερό πόδι.

    Γ.Χ.

    [22] ΘΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ WWF ΕΛΛΑΣ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2001 (20:02 UTC+2)

    Κατασκηνώσεις εθελοντικής εργασίας στις περιοχές όπου εκπονεί προγράμματα

    προστασίας της ελληνικής φύσης, οργανώνει και φέτος το καλοκαίρι το WWF

    Ελλάς.

    Στόχος των θερινών κατασκηνώσεων είναι να κατανοήσουν πληρέστερα οι

    εθελοντές το έργο του WWF Ελλάς στο πεδίο και να συμμετάσχουν ενεργά στη

    λειτουργία του προγράμματος. Γι αυτό και το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει

    εκτός από την πρωινή εργασία, συζητήσεις και περιηγήσεις από το επιστημονικό

    δυναμικό του WWF Ελλάς.

    Σε κάθε κατασκήνωση συμμετέχουν 15 άτομα - 13 εθελοντές και 2 ομαδάρχες -

    μέλη του WWF Eλλάς, ηλικίας 19-35 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 35.000 δραχμές και καλύπτει την διαμονή, τη διατροφή, συζητήσεις με τους τοπικούς ερευνητές του WWF Ελλάς, καθώς και πολλές περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή του κάθε προγράμματος. Η διαμονή γίνεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις των τοπικών φορέων. Το ημερήσιο

    πρόγραμμα διατροφής αποτελεί ευθύνη των εθελοντών της ομάδας με συντονισμό

    των ομαδαρχών.. Οι περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή των κατασκηνώσεων θα γίνονται κυρίως με τα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς, και τα οχήματα των προγραμμάτων.

    Φέτος θα πραγματοποιηθούν επτά κατασκηνώσεις κατά την περίοδο

    Ιουλίου-Αυγούστου:

    1. Δέλτα Αξιού, 12/7-26/7: διάνοιξη μονοπατιού κατά μήκος του

    ποτάμιου δέλτα, κατασκευή ξύλινου φράχτη, σήμανση της προστατευόμενης

    περιοχής. Διαμονή στο Τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης για το Δέλτα

    Λουδία-Αξιού-Αλιάκμονα και Αλυκής Κίτρους που βρίσκεται στο Δήμο Χαλάστρας.

    2. Αμπελόκηποι Ζακύνθου, 16/7-30/7: καθαρισμός βιοτόπου θαλάσσιας

    χελώνας, συλλογή και ταξινόμηση βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων από τις

    προστατευόμενες παραλίες. Προτεραιότητα έχουν άτομα με που ασχολούνται με

    το κλάδο της βιολογίας. Διαμονή στο δημοτικό σχολείο των Αμπελοκήπων.

    3. Λίμνη Κερκίνη, 17/7-31/7: κατασκευή τεχνητών φωλιών για υδρόβια

    πουλιά, περίφραξη προστατευόμενης περιοχής. Διαμονή στο κλειστό γυμναστήριο

    της Βυρώνειας Κερκίνης.

    4. Δέλτα Εβρου, 31/7-13/8: καθαρισμός ποταμού Λουτρού, σήμανση και

    συντήρηση μονοπατιού. Διαμονή στην δασικό κατάλυμα της περιοχής του

    Λουτρού.

    5. Περιοχή Πρεσπών, 2/8-16/8: αναστήλωση παλαιού νερόμυλου, συντήρηση

    παρατηρητηρίων. Διαμονή στο δημοτικό σχολείο του Αγ. Γερμανού.

    6. Κάτω Πεδινά Ζαγορίου, 7/8-21/8: καθαρισμός και συντήρηση

    πλακόστρωτων μονοπατιών. Διαμονή στο δημοτικό σχολείο των Κάτω Πεδινών.

    7. Λευκίμμη Έβρου, 16/8-30/8: συντήρηση και σήμανση παλαιού

    μονοπατιού. Διαμονή στο Κέντρο Πρόνοιας του χωριού.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Υπεύθυνους των θερινών κατασκηνώσεων, Γιάννη Μαρίνο και Στέφανο Ξενάριο, στο WWF Eλλάς, τηλ.: 3314893, fax: 3247578, Τρίτη-Πέμπτη, μέχρι τις 15 Ιουνίου.

    [23] Q& R: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2001 (19:54 UTC+2)

    Τη μερική τροποποίηση του επενδυτικού της σχεδίου και του τρόπου διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων, ύψους 5.336.000.000 δρχ., που είχαν προκύψει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με δημόσια εγγραφή, αποφάσισε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Quality and Reliability.

    Ειδικότερα, αποφασίστηκε η διάθεση 661.000.000 δρχ. για την ίδρυση νέων εταιριών ή την εξαγορά συμμετοχών σε εταιρία ή εταιρίες της Ελλάδας ή χωρών του εξωτερικού, με σκοπό την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας σε νέους τομείς και τεχνολογίες ή σε νέες αγορές.

    Το σύνολο του προαναφερθέντος ποσού θα «σχηματιστεί» από τη μεταφορά των ακολούθων ποσών: 220 εκατ. δρχ. από τις λοιπές δαπάνες ανάπτυξης νέων προϊόντων λογισμικού, 4 εκατ. δρχ. από τις δαπάνες αγοράς τεχνογνωσίας και έρευνας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων λογισμικού, 203 εκατ. δρχ. από τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Q & R international, 231 εκατ. δρχ. από τις δαπάνες εκσυγχρονισμού και επέκτασης των τεχνολογικών υποδομών της εταιρίας και 3 εκατ. δρχ. από τις δαπάνες έκδοσης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 7 May 2001 - 18:13:43 UTC