Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [02] Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
  • [03] ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [04] ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [05] ΟΙ ΗΠΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [06] ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ
  • [07] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ
  • [08] Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ: ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.
  • [09] ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ
  • [10] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [11] ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [12] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
  • [13] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [14] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [15] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [16] ΡΕΙΝΤΕΡ: Η ΕΕ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ
  • [17] ΠΕΡΙΠΟΥ 55Ο ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ
  • [18] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
  • [19] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [20] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [21] ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΔΟΜΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
  • [22] Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Η Ν.Δ. ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ Ο.Α.
  • [23] ΜΟΣΧΑ: ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2001 (17:25 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Οι δημοσκοπήσεις μας προβληματίζουν, δεν μας αιχμαλωτίζουν, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ 9,1 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

    Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις έγιναν σε ένα δυσμενές για μας πολιτικό περιβάλλον. Εγιναν λάθη σε ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για τη ζωή των πολιτών (ασφαλιστικό) και εκείνοι μέσω των δημοσκοπήσεων έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για αυτούς τους χειρισμούς μας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η παρένθεση αυτή στη πορεία του κυβερνητικού έργου κλείνει και σημασία έχει για την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και τις δεσμεύσεις της στον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, έχει επίγνωση της κατάστασης, των προβλημάτων και δυσκολιών και σύντομα θα μιλήσουμε σε νέα βάση.

    Οσον αφορά τις τελευταίες ομιλίες του κ.Σημίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις κατηγορίες περί παρελθοντολογίας, τονίζοντας ότι βουτιά στο παρελθόν κάνουν άλλοι, η εμπειρία του παρελθόντος είναι διδακτική, όμως σημασία έχει σήμερα η πρόταση του καθενός για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    Σχετικά με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, όπου ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής είναι σχεδόν ισόπαλοι στο ερώτημα "ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει χάσει το πλεονέκτημα, παραμένει στη πρώτη γραμμή επιλογής των πολιτών όσον αφορά την καταλληλότητά του ως πολιτικού για να οδηγήσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές στελεχών της ΝΔ ότι ο Κ. Καραμανλής είναι εν αναμονή πρωθυπουργός, απάντησε χαρακτηριστικά: "πολλές φορές ακούμε από πολιτικούς της ΝΔ να αυτοχρίζονται εν δυνάμει πρωθυπουργοί, εν αναμονή πρωθυπουργοί και τελικώς να είναι οι προηγούμενοι αρχηγοί της ΝΔ".

    Οσον αφορά το ασφαλιστικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό ζήτημα πρέπει να λυθεί χωρίς να αναδειχθούν νικητές και ηττημένοι και ο μόνος δρόμος για τη λύση είναι ο διάλογος, διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα και όρους. Η λύση για το ασφαλιστικό πρόσθεσε, θα πρέπει να διαπνέεται από ορισμένες αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης των γενεών.

    "Δεν είμαστε δογματικοί, αναμένουμε τις προτάσεις των άλλων φορέων, θέλουμε στο τραπέζι του διαλόγου να τεθούν όλες οι προτάσεις, ώστε μέσα από τη δημιουργική σύνθεσή τους να καταλήξουμε στη καλύτερη λύση", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2001 (11:53 UTC+2)

    Τη συγκρότηση επιστημονικής ομάδας για τη μελέτη του Ασφαλιστικού, προτείνει ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, ως πρώτο βήμα για τη διευκόλυνση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

    Η ομάδα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση, θα αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων και το έργο της θα είναι να μελετήσει θέματα που σχετίζονται με το Ασφαλιστικό, ώστε εν συνεχεία να καταλήξει σε διαπιστώσεις βάσει των οποίων θα ανοίξει ο διάλογος της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γιαννίτσης μιλώντας για το πόσο άσχημα αισθάνθηκε όλο αυτό το διάστημα -έχοντας μόνο τη στήριξη του πρωθυπουργού και μεμονωμένων συναδέλφων και στελεχών- δηλώνει: "Είναι ισοπεδωτικό το ότι ένας κόσμος εργαζομένων μένει με την εντύπωση ότι προσωπικά έχω την πρόθεση να περιορίσω τα κοινωνικά τους δικαιώματα και προσδοκίες". Ακόμη διαψεύδει ότι δέχθηκε εντολή του πρωθυπουργού στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ να αποσύρει την κυβερνητική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ήταν δική του απόφαση, καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια για πείσματα. Ωστόσο προειδοποιεί ότι "το Ασφαλιστικό είναι ένα κορυφαίο θέμα που ή το σπρώχνει όλο το ΠΑΣΟΚ μαζί ή μένει εκεί που είναι".

    Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνει ότι εκδήλωσε την πρόθεση να παραιτηθεί και δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του οποιαδήποτε στιγμή. Αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη με μεγαλύτερο τη δημιουργία, στην κοινωνία, της αίσθησης ότι η κυβέρνηση είναι απέναντί της. Τέλος σε ότι αφορά το διάλογο διατυπώνει την πρόβλεψη ότι μετά την απεργία της 17ης Μαϊου, τα πράγματα θα γνωρίσουν ύφεση, αν και όπως τονίζει δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση της ΓΣΕΕ.

    [03] ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2001 (14:20 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Κοντά σε εξεύρεση λύσης κοινά αποδεκτής και από τις δύο πλευρές, η οποία θα ανταποκρίνεται στη γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής, πιστεύει ότι βρισκόμαστε η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ.

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές πολύ περισσότερο σήμερα -όπως είπε- που βρισκόμαστε σε περίοδο όπου ξεκινούν με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων και οι συζητήσεις για αλλαγές και συνταγματικές ρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

    Εν τω μεταξύ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που έγιναν αρχές Μαϊου στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των πρεσβευτών των δύο χωρών, Γούναρη και Τοσέφσκι, με την παρουσία και του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και συγκεκριμένα ονόματα για την ΠΓΔΜ.

    Από το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζεται πάντως η πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για μια κοινά αποδεκτή λύση που θα ανταποκρίνεται στη σημερινή γεωγραφική πραγματικότητα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

    [04] ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2001 (21:13 UTC+2)

    Βανδαλισμούς σε τάφους -στο εβραϊκό νεκροταφείο, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης- προκάλεσαν άγνωστοι, ενώ έκλεψαν και ένα ασύρματο τηλέφωνο από τα γραφεία.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες εισέβαλαν στα νεκροταφεία τις νυχτερινές ώρες και έσπασαν έξι πλάκες, χωρίς όμως οι φθορές να είναι εκτεταμένες. Από την πλευρά της Ασφάλειας, που ερευνά την υπόθεση, εκτιμάται ότι πρόκειται για κοινούς κλέφτες και όχι για νεοναζιστικά στοιχεία, που συνήθως κρύβονται πίσω από υποθέσεις καταστροφής νεκροταφείων και εβραϊκών μνημείων.

    Γ.Χ.

    [05] ΟΙ ΗΠΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Ουάσιγκτον, 14 Μαϊου 2001 (21:11 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ χαιρέτησε την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ.

    Ο Πάουελ ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και κάλεσε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε όσους χρησιμοποιούν τη βία για να προωθήσουν θέσεις των Αλβανών και ανέφερε ότι αυτοί δεν πρέπει να έχουν καμία στήριξη.

    Ο Πάουελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ καλούν τους Αλβανούς να τερματίσουν τις επιθέσεις τους και να απομακρυνθούν από τα χωριά που κατάλαβαν και πρόσθεσε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες βλάπτουν τα συμφέροντα των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και στα Βαλκάνια.

    Ο.Κ.

    [06] ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

    Σκόπια, 14 Μαϊου 2001 (21:00 UTC+2)

    Ομάδες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επισκέπτονται σήμερα πέντε χωριά της περιφέρειας του Κουμάνοβο, προκειμένου να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια και φάρμακα στους κατοίκους.

    Παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης, μετά μάλιστα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, οι Αλβανοί αντάρτες προσπάθησαν σήμερα να προκαλέσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοε Μάρκοφσκι, οι αντάρτες προσπάθησαν να καταλάβουν νέες θέσεις.

    Στο Κουμάνοβο, ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε τους καταστηματάρχες να λειτουργήσουν, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στην περιφέρεια του Τετόβου επικράτησε ηρεμία.

    [07] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2001 (20:58 UTC+2)

    Σύγχρονες ηρωίδες χαρακτήρισε τις πολύτεκνες μητέρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, χαιρετίζοντας την 5η ημερίδα "Μητέρας έργον" στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, εξήγγειλε ότι σύντομα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για το δημογραφικό πρόβλημα και θα τιμηθεί η πολύτεκνη μητέρα.

    Τόνισε, δε, ότι η πρωτοβουλία της ίδρυσης του Κέντρου Μελετών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πολύτεκνης Μητέρας, η δραστηριοποίηση του σε πολύ ευαίσθητους και σημαντικούς κοινωνικούς τομείς και η συνεργασία του με μαζικούς φορείς το κράτος και την εκκλησία, ξεπερνάει κατά πολύ τις προσδοκίες του καθενός και γεννά νέες ελπίδες για την εξέλιξη της κοινωνίας μας.

    [08] Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ: ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2001 (20:54 UTC+2)

    Το βράδυ θα γίνουν ανακοινώσεις για τις προσφορές για την Ολυμπιακή Αεροπορία και θα γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει γίνει, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη διυπουργική επιτροπή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος ότι το θέμα θα λήξει σήμερα, ο κ. Βερελής συνέστησε υπομονή.

    [09] ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2001 (20:51 UTC+2)

    Τρεις όρους για την αποδοχή του νομοσχεδίου ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, έθεσαν σε έκτακτη σύνοδό τους οι πρυτάνεις και αποφάσισαν τη μη επ' αόριστο αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημίων.

    Συγκεκριμένα ζητούν τριετή περίοδο αξιολόγησης των ΤΕΙ, πριν ενταχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μεταβατικό στάδιο και κριτήριο αξιολόγησής τους με συμμετοχή και των πανεπιστημίων, απόσυρση των διατάξεων για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, προκειμένου να ενταχθούν στο ειδικό νομοσχέδιο μεταπτυχιακών σπουδών και έρευνας και τέλος, τα ΤΕΙ να λειτουργούν εκτός Πανεπιστημιακού Τομέα και συμπληρωματικά προς αυτόν.

    Η απόφαση θα κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ οι πρυτάνεις αποφάσισαν ότι σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν γίνουν δεκτά, θα θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση των συγκλήτων.

    Μέχρι την Τετάρτη, όταν θα ολοκληρωθεί και η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα μείνουν κλειστές οι περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές. Από την προηγούμενη εβδομάδα ήδη διέκοψαν τη λειτουργία τους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα πανεπιστήμια Πειραιώς και Πατρών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναστολή για σήμερα και αύριο αποφάσισαν το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπό κατάληψη είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ μαθήματα δεν θα γίνουν από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, από την πλευρά τους, έκριναν το προηγούμενο Σάββατο ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά το έκτακτο προσωπικό των ΤΕΙ, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 6.500 άτομα, απέχει τη Δευτέρα και την Τρίτη από τα καθήκοντά του και απειλεί με απεργία διαρκείας κατά την εξεταστική περίοδο, διεκδικώντας επίλυση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων.

    [10] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2001 (20:41 UTC+2)

    Διέψευσε σήμερα με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί υποψηφιότητάς της για το δήμο των Αθηναίων η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα η κ. Αγγελοπούλου είπε χαρακτηριστικά: "Είναι απορίας άξιο πως συζητείται ένα θέμα για το οποίο έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν με ενδιαφέρει".

    Η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" διευκρίνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για τις αλλαγές στο slalom.

    Tόνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα θέματα τα οποία προχωρούν, τρέχοντα θέματα και έγινε μια ενημέρωση από την τελευταία επίσκεψη της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν και οι φήμες για τη δημαρχία είπε ότι είναι απορίας άξιον πώς συζητείται ένα θέμα για το οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα και εδώ και αλλού, ότι δεν την ενδιαφέρει.

    "Ο μόνος στόχος μου είναι να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Ερχεται και επανέρχεται ένα θέμα για το οποίο δεν έχω καμία ευθύνη", υπογράμμισε.

    "Όταν δεν με ενδιαφέρει το θέμα, σημαίνει πως δεν με ενδιαφέρει το θέμα. Υπάρχουν σενάρια πολιτικής ή τολμώ να πω επιστημονικής φαντασίας, στα οποία δεν συμμετέχω. Θεωρώ ότι αυτή τη φορά πλέον είναι τόσο τελειωτική η απάντησή μου που δεν θα με ξαναρωτήσετε", πρόσθεσε.

    Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι είναι τόσο ψηλά στις δημοσκοπήσεις τόνισε:

    "Αυτό είναι θετικό υπό την έννοια ότι η συμπαράσταση αυτή του κόσμου και η εκτίμηση της δουλειάς που κάνουμε είναι πάρα πολύ σημαντικές. Αυτό μας δίνει δύναμη και μου δίνει και μένα προσωπικά πολύ μεγάλη δύναμη. Ο κόσμος πιστεύει πως αυτή η δουλειά είναι ουσιαστική και ότι πρέπει να γίνει όχι για την Αθήνα, για την Ελλάδα".

    [11] ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2001 (20:39 UTC+2)

    Την αναλογιστική μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας για την κοινωνική ασφάλιση παρουσίασαν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες τόνισαν την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για τη διάσωση του συστήματος. Συνδικαλιστές και επιστημονική ομάδα τόνισαν ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν μπορεί να αντέξει μέχρι το 2012, υποστηρίζοντας ότι σε τρία με τέσσερα χρόνια τα αποθεματικά των Ταμείων θα μηδενιστούν και το έλλειμμα θα διογκωθεί μέχρι το 2010 στα 17 τρισεκατομμύρια δραχμές.

    Η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι θα αποτελέσει προϋπόθεση προκειμένου τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στο διάλογο.

    Ο πρόεδρος της AΔEΔY, Σπύρος Παπασπύρος, είπε ότι "η επιλογή της κυβέρνησης για απόσυρση από τη χρηματοδότηση του συστήματος ηττήθηκε πολιτικά".

    Στη μελέτη του Ινστιτούτου, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι παράγοντες της απασχόλησης, της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, της απόδοσης των αποθεματικών των ταμείων και οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι τα ταμεία μπορούν να βελτιώσουν τα έσοδά τους μέχρι και 1 τρισεκατομμύριο δραχμές ετησίως, εφόσον περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία των αλλοδαπών αλλά και των ελλήνων εργαζομένων.

    Οσον αφορά τις προτάσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι συνδικαλιστές προτείνουν:

    -- Την επέκταση της τριμερούς χρηματοδότησης και για όσους ασφαλίστηκαν πριν το 1993. Μέχρι σήμερα ισχύει κρατική συμμετοχή 10%, η οποία αφορά μόνο όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

    -- Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η οποία αγγίζει το 1 τρισ. το χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα συνδικάτα, αυτή τη στιγμή ένας στους τέσσερις εργαζομένους δεν είναι ασφαλισμένος, φαινόμενο το οποίο αν είχε εξαλειφθεί από το 1991, τα αποθεματικά των Ταμείων θα ήταν πλουσιότερα κατά 8,5 τρισ.

    -- Την ασφάλιση των μεταναστών. Αυτή τη στιγμή στη χώρα εργάζονται περισσότεροι από 500.000 αλλοδαποί οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι, και για κάθε ανασφάλιστο το σύστημα χάνει ετησίως περί τις 940.000 δρχ.

    -- Τη μείωση της ανεργίας από το 10,9% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 7% και την ενίσχυση της απασχόλησης, η οποία σήμερα αγγίζει το 54%.

    -- Την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, η οποία φτάνει τα 5,3 τρισ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί ως το 2024.

    Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για τη νέα πανελλαδική απεργία της Πέμπτης. Σε αυτήν έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν οι δικηγόροι, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τα σωματεία των καλλιτεχνών-δημιουργών, η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Πανελλήνια Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών Αθηνών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και οι δημοσιογράφοι.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν στις 17 και 18 Μαΐου οι τραπεζοϋπάλληλοι, αντιδρώντας στα σχέδια των τραπεζών για την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας, ενώ την ημέρα της πανεργατικής απεργίας αναμένεται να ακινητοποιηθούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Για την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση από τη ΓΣΣΕ και την ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως.

    [12] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2001 (20:38 UTC+2)

    "Η δημοκρατία έχει ορισμένες εμμονές. Μια από τις εμμονές του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι εκλογές να γίνονται εις πείσμα των δημοσκοπήσεων", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις τελευταίες αρνητικές για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις.

    "Παρ' ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις, εκλογές γίνονται και ισχύει το αποτέλεσμα των εκλογών", επισήμανε.

    [13] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ

    Μπουγιάνοβατς, 14 Μαϊου 2001 (20:35 UTC+2)

    Οι Αλβανοί μαχητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μεντβέντζα και του Μπουγιάνοβατς (UCPMB) εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις σήμερα στη Νότια Σερβία κατά των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας, ανακοίνωσε το γραφείου τύπου της σερβικής κυβέρνησης στο Μπουγιάνοβατς.

    Οι αντάρτες εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις κατά των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων κοντά στο χωριό Ορεόβιτσα, το απόγευμα ανέφερε το γραφείο τύπου και πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί χρησιμοποίησαν εκτοξευτές ρουκετών, πυροβόλα και βαρέα όπλα ενώ οι γιουγκοσλάβοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

    Δυο άτομα σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις Σέρβων και Αλβανών στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου ανέφεραν πηγές των αλβανών εξτρεμιστών. Ενας Αλβανός αντάρτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν χθες στο χωριό Ορεόβιτσα, ενώ άλλοι δύο πολίτες τραυματίστηκαν στο Πρέσεβο και τη Νόρτσα. Ο εκπρόσωπος των ανταρτών υποστήριξε ότι τα θύματα χτυπήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

    Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο είναι οι πιο σφοδρές των τελευταίων εβδομάδων. Σέρβοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες επιδιώκουν με τις επιθέσεις τους να αποτρέψουν την είσοδο των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στον Τομέα Β' της ουδέτερης ζώνης.

    Για το θέμα αυτό συνεδριάζει το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Συμμαχία θα εξετάσει το αίτημα του Βελιγραδίου να επιτραπεί στις κυβερνητικές δυνάμεις η πρόσβαση στην περιοχή, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ανταρτών.

    [14] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2001 (20:25 UTC+2)

    Τη στρατηγική, οικονομική και πολιτιστική σημασία της παγκόσμιας και της ελληνικής ναυτιλίας, προσδιόρισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Γιάννης Λύρας, μιλώντας στη Δ' Πελαγική Συνάντηση με θέμα "Η θαλάσσια ισχύς του ΝΑΤΟ" που πραγματοποιήθηκε στη Κεφαλλονιά.

    Ο κ. Λύρας υπογράμμισε το ρόλο του θαλάσσιου μεταφορικού μέσου στην ευημερία και την ασφάλεια του πλανήτη και τόνισε μεταξύ άλλων: "Το πλοίο αποτελεί το μεταφορικό μέσο που προσφέρει τις υπηρεσίες του με χαμηλό κόστος, αποτελεσματικότητα, ασφάλεια κι τη μικρότερη συγκριτικά, επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Οι όγκοι των φορτίων που μεταφέρει είναι τεράστιοι. Μόνον το 1998 μεταφέρθηκαν με πλοία 2000 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου και προϊόντων του. Το 99,99% αυτών των φορτίων, έφτασε με ασφάλεια στον προορισμό του".

    Τα τελευταία δύο χρόνια, επεσήμανε, διαπιστώνεται μια άνευ προηγουμένου ελληνική "εισβολή" στην αγορά των νεότευκτων πλοίων που οδηγεί στη μεγαλύτερη ανανέωση του ελληνόκτητου στόλου κατά τα τελευταία 26 χρόνια. Οι ελληνικές παραγγελίες αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύουν το 14% του συνολικού αριθμού παραγγελιών και της χωρητικότητάς τους.

    Καταλήγοντας, ο κ. Λύρας τόνισε: "Ο υπό ελληνική σημαία εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα στα πλαίσια της Συμμαχίας, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην εκπλήρωση των αποστολών του ΝΑΤΟ εφόσον τούτο απαιτηθεί, διαθέτοντας την αναγκαία χωρητικότητα προς υποστήριξη των διαφόρων επιχειρησιακών σχεδίων και εξασφάλιση της συνέχειας των μεταφορών και της ροής του θαλάσσιου εμπορίου".

    [15] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2001 (20:15 UTC+2)

    Μέσα στη βδομάδα υπολογίζεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των ρυθμών προετοιμασίας, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής.

    Οπως ανέφερε, το νομοσχέδιο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις γιατί επιλύει όλα τα θέματα, ενώ σε αυτό εντάσσονται θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού και όλων των άλλων εμπλεκομένων υπουργείων.

    Τόνισε, δε, ότι το νομοσχέδιο καθυστερεί γιατί συνεχώς τίθενται νέα θέματα και στόχος του υπουργείου είναι να κάνει μια ρύθμιση οριστική.

    Ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι εισηγήθηκε σήμερα στην διυπουργική επιτροπή το οριστικό σχήμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Σχοινιά, σύμφωνα με το οποίο το κωπηλατοδρόμιο θα γίνει στην περιοχή, γιατί είναι ήπια κατασκευή και δεν διαταράσσει την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

    Οσον αφορά το έργο του σλάλομ, αποφασίστηκε μετά από πρόταση του κ. Βενιζέλου, να μη γίνει στο Ριζάρι, αλλά σε κάποια άλλη περιοχή, πιθανότατα προς την πλευρά της παραλίας.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, ότι αυτή η αλλαγή χωροθέτησης σημαίνει μια κάποια καθυστέρηση, η οποία όμως θα καλυφθεί καθ' οδόν.

    Τέλος, διέψευσε ότι θα συσταθεί υπουργείο Ολυμπιάδος και επισήμανε ότι το υπάρχον οργανωτικό σχήμα αποδίδει.

    [16] ΡΕΙΝΤΕΡ: Η ΕΕ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Αγκυρα, 14 Μαϊου 2001 (20:12 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί η Τουρκία να προχωρήσει σε υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρειντέρ.

    Ο Ρειντέρ μετά από συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον υπουργό Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς ανέφερε ότι η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία εφαρμογή του προγράμματος με σωστό τρόπο.

    Αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποφασίσει αν θα δώσει την τελική έγκριση του για την παροχή βοήθειας, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αγκυρα.

    O.K.

    [17] ΠΕΡΙΠΟΥ 55Ο ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 14 Μαϊου 2001 (20:12 UTC+2)

    Περίπου 550 Αλβανοί εγκατέλειψαν την περιοχή του Πρέσεβο στη Νότια Σερβία τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά τις νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων, σύμφωνα με το γραφείο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    Οι Αλβανοί έφθασαν στην πόλη του Κοσόβου Γκνίλανε, από τα χωριά Οραόβιτσα, Νόρτσα, Κουρμπάλιγε και Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ Βαν Γκέντερεν Στορτ, η οποία πρόσθεσε ότι έως το μεσημέρι αρκετοί Αλβανοί από την κοιλάδα του Πρέσεβο συνέχισαν να περνούν τα σύνορα και να εισέρχονται στο Κόσοβο.

    Από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκφράζονται φόβοι για την κατάσταση στην περιοχή και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στον τομέα B, το μόνο τμήμα της ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Κοσόβου - Νότιας Σερβίας, το οποίο δεν έχουν επανακαταλάβει οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον πληθυσμό της περιοχής.

    [18] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

    Βουκουρέστι, 14 Μαϊου 2001 (20:11 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Σχολής Ευελπίδων, υποστράτηγος Αλέξανδρος Ξηρός, σκοτώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε τροχαίο στη Ρουμανία.

    Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Α. Ξηρός συγκρούστηκε με άλλο όχημα, 60 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Σιμπίου, βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι Ρουμάνοι οδηγός και συνοδηγός, ο υποστράτηγος και να τραυματιστεί ο λοχαγός Στυλιανός Βερβεράκης.

    Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι ο Ξηρός ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ ο Βερβεράκης νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Βουκουρέστι με πολλαπλά κατάγματα στα πόδια.

    Το ατύχημα συνέβη κοντά στο χωριό Τσαϊνένι όταν ένα Τογιότα ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω στο Ντάτσια στο οποίο επέβαιναν οι Ελληνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Στο ατύχημα σκοτώθηκε και ο οδηγός του Τογιότα.

    Η σορός του Αλέξανδρου Ξηρού θα μεταφερθεί στην Αθήνα με αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας σήμερα το βράδυ.

    [19] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Βρυξέλλες, 14 Μαϊου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν κήρυξε στις Βρυξέλλες την έναρξη των εργασιών της τρίτης διάσκεψης του ΟΗΕ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, η οποία έχει σκοπό την εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

    Ο Αναν ζήτησε η διάσκεψη αυτή να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, αφού αποτελεί «τελευταία ευκαιρία» για τους λαούς που δεν θέλουν να ζουν με ελεημοσύνη.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ σε ομιλία του στην διάσκεψη εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον των φτωχότερων χωρών, αναφέροντας ότι όλο και περισσότερες από αυτές επιλέγουν τον εκδημοκρατισμό και την οικονομία της αγοράς.

    [20] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Μόσχα, 14 Μαϊου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν χαρακτήρισε «πληρωμένους κατασκόπους της Ουάσινγκτον» τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να πατήσουν ξανά στο Ιράκ.

    Ο Γιασίν Ραμαντάν, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Vremia Novosti ανέφερε ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ το 1998 συγκέντρωσαν πληροφορίες, για να προκαλέσουν τα συμμαχικά αεροσκάφη πιο καταστροφικές αεροπορικές επιθέσεις και δεν πρόκειται να ξαναπατήσουν στο Ιράκ.

    Τόνισε ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα συμφωνήσει ποτέ με την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, αλλά τουλάχιστον μπορεί η Βαγδάτη να προστατεύσει την ασφάλειά της.

    [21] ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΔΟΜΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2001 (20:00 UTC+2)

    "Το ευρώ έχει λειτουργήσει ως ισχυρός καταλύτης για την αλλαγή της δομής των χρηματοοικονομικών αγορών της ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία συνθηκών κατάλληλων για τη λειτουργία μεγάλων, εύρωστων χρηματιστηριακών αγορών, με υψηλή ρευστότητα. Οι αλλαγές αυτές επιδρούν θετικά στις εταιρείες, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Τελικά, η διαδικασία της χρηματοοικονομικής ενοποίησης μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για μία βιώσιμη βελτίωση των επιδόσεων στην οικονομία της ΕΕ".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος Ε.Ε. Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών εκπροσώπων της UNICE, Λευτέρης Αντωνακόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΒ και ο ΣΒΒΕ.

    Η καθιέρωση του ευρώ στη λειτουργία των επιχειρήσεων, συνέχισε, σημαίνει ότι οι διασυνοριακές συναλλαγές και το εμπόριο θα είναι ευκολότερα και θα αυξηθούν. Εντός της ευρωζώνης, αυτό θα συμβεί διότι η κατάργηση των συναλλαγματικών διαδικασιών διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων, και κυρίως των μικρομεσαίων, σε όλες τις αγορές των χωρών που συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα.

    Παράλληλα, η καθιέρωση του ευρώ διευκολύνει τις συναλλαγές και με τρίτες χώρες, τόσο αμέσως όσο και εμμέσως. Αμέσως μεν διότι αναμένεται οι συναλλαγές με πολλές από αυτές τις χώρες, όπως οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης ή οι χώρες της Μεσογείου, να γίνονται σε ευρώ, δηλαδή χωρίς νομισματικές διατυπώσεις για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης. Εμμέσως δε γιατί η ανάδειξη του ευρώ σε νόμισμα-κλειδί για τις διεθνείς πληρωμές θα παρέχει δυνατότητες ελιγμών σε περιόδους κρίσεων, ώστε να ελαχιστοποιείται η επίδραση τέτοιων κρίσεων στις διεθνείς συναλλαγές των ευρωπαϊκών εταιριών.

    Επίσης, η καθιέρωση του ευρώ συνεπάγεται μία βελτίωση των συνθηκών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που επιγραμματικά συνοψίζεται στα εξής: Σταθερότητα τιμών, χαμηλά επιτόκια, μείωση κόστους διαχείρισης κεφαλαίου.

    Ειδικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η σημασία των ανωτέρω αλλαγών είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι για τη μέση ευρωπαϊκή. Αφενός, διότι στο παρελθόν οι συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα ήσαν λιγότερο ευνοϊκές, λόγω των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού, και αφετέρου, επειδή οι συναλλαγματικές αβεβαιότητες, αλλά και η κουλτούρα εσωστρέφειας απέτρεπαν τον παγκόσμιο προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αρκετές. Κατά πρώτο λόγο, καλούνται να αντιμετωπίσουν στην εσωτερική αγορά τον αυξημένο ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ελληνική αγορά σε σχέση με το παρελθόν. Πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότερες για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται μέσα στη χώρα τους.

    Μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της ευκολότερης πρόσβασης που θα έχουν στις αγορές της ευρωζώνης για να αλλάξουν προσανατολισμό αναπτύσσοντας τις εργασίες τους σε όλη την ευρωζώνη και να αποκτήσουν συνείδηση παγκοσμίως ανταγωνιστικής επιχείρησης. Οι παράλληλες ευρωπαϊκές πολιτικές για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και για τις Νότιες Μεσογειακές χώρες προσφέρουν συμπληρωματικές ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε την πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις να μετάσχουν στην πανευρωπαϊκή τάση για επιχειρηματική αναδιάρθρωση και αναδιαμόρφωση των παραδοσιακών κλάδων. Καθώς οι διασυνοριακές επενδύσεις και το εμπόριο θα αυξάνονται αναμένεται να υπάρξει μία μεγάλης εκτάσεως διαδικασία εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, από την οποία θα προκύψουν πολυεθνικά ευρωπαϊκά επιχειρηματικά σχήματα με δραστηριότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να προετοιμαστούν για αυτές τις αναδιοργανώσεις μεγιστοποιώντας τη δικτύωση, τις συνεργασίες και τη συμμετοχή τους σε αυτές.

    Οι προοπτικές

    Προϋπόθεση της επιτυχίας είναι επίσης η αποτελεσματική ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής κουλτούρας στη λειτουργία της επιχείρησης. Η επιχείρηση πρέπει να επενδύσει στην έρευνα να ενσωματώσει καινοτομίες στη λειτουργία της και να παράγει συνεχώς καινοτόμα προϊόντα.

    Ένας άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι η αναδιάρθρωση όλων των δομών της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις σήμερα πρέπει να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους και να επαναπροσδιορίσουν την φυσιογνωμία τους. Η συνεχής διαδικασία αναδιάρθρωσης, η διαρκής προσπάθεια να «εφευρίσκει ξανά η επιχείρηση τον εαυτό της» αποτελεί στόχο ύψιστης στρατηγικής σημασίας. Στην παγκόσμια αγορά θα επιτύχουν οι επιχειρήσεις εκείνες που θα κατανοήσουν ότι επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη πρωτοβουλιών, αποδοχή κινδύνων και υιοθέτηση καινοτομιών και ότι το κράτος δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει εδώ.

    Πέρα όμως από τις αλλαγές που θεωρούνται αναγκαίες για να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις τον αυξημένο ανταγωνισμό στην εποχή του ευρώ και της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, εξίσου σημαντική είναι και η αλλαγή που πρέπει να πραγματοποιηθεί στη φυσιογνωμία της επιχείρησης για να ενσωματωθεί δημιουργικά στο νέο κοινωνικό περιβάλλον. Για να γίνει αυτό, η επιχείρηση πρέπει να απεμπλακεί από την κοντόφθαλμη αναζήτηση του βραχυπρόθεσμου κέρδους και να γίνει περισσότερο ευαίσθητη στις αρχές, στις ανάγκες και στις προσδοκίες όλων όσων την επηρεάζουν ή επηρεάζονται από την δραστηριότητά της. Η επιχείρηση σήμερα δεν πρέπει να αγνοεί τους αδικημένους και τους βραδυπορούντες, δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη σε θέματα και προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.

    Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηρίζονται σε κοινωνικές αξίες και να κάνουν γνωστό με ποιον τρόπο τις τηρούν. Η σύγχρονη επιχείρηση σέβεται και συνεισφέρει στον ευρύτερο άμεσο περίγυρό της, δηλαδή τους εργαζομένους, τους μετόχους, τους προμηθευτές, τους καταναλωτές και την τοπική κοινωνία, μελετώντας σε βάθος τις ανάγκες και χαράσσοντας μια σαφή στρατηγική. Με άλλα λόγια η επιχείρηση πρέπει να αναλάβει ενεργά την δική της «κοινωνική ευθύνη». Γιατί στο μέλλον δεν θα νοείται επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία θα αγνοεί αυτόν τον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο της επιχείρησης.

    Γίνεται όμως πλέον πιεστική η ανάγκη να προχωρήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και στις τεχνικές προσαρμογές που συνεπάγεται η μετάβαση στο ευρώ. Επείγει πλέον να προχωρήσει η εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων, η μετατροπή των συστημάτων πληροφορικής και των λογιστικών συστημάτων, ώστε να είναι ευρωσυμβατά, και γενικά να προχωρήσει η προετοιμασία της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον ευρώ. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι περιορισμένος. Η εμπειρία από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν ή πραγματοποιούν την μετάβαση στο ευρώ είναι ότι αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες διαστάσεις, που δημιουργούν μεγαλύτερες απαιτήσεις χρόνου, από όσο αρχικά εθεωρείτο αναγκαίο. Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να αποφύγουν την συμφόρηση της τελευταίας στιγμής. Μία τέτοια επιλογή θα τους δώσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κατά την μεταβατική περίοδο και θα περιορίσει το κόστος βεβιασμένων ενεργειών και λαθών που θα καταστούν αναπόφευκτα εάν δεν υπάρξει η έγκαιρη προετοιμασία.

    Παραλλήλως όμως είναι αναγκαίο να τονίσουμε τη σημαντική ευθύνη της δημόσιας διοίκησης σε αυτή τη φάση η οποία καλείται να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστερήσεις όλα τα εκκρεμούντα θέματα της μετάβασης, τεχνικά και ουσιαστικά, όπως π.χ., τα θέματα των επιταγών σε δραχμές ή του προεφοδιασμού των επιχειρήσεων με ευρώ.

    [22] Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Η Ν.Δ. ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ Ο.Α.

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2001 (19:57 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει το ξεπούλημα της Ολυμπιακής έχοντας ακλόνητη πίστη στη βιωσιμότητά της, στην προοπτική της και στους εργαζόμενους σ' αυτήν", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ν.Δ. Αναστάσιος Παπαληγούρας.

    Ο κ. Παπαληγούρας διευκρίνισε ότι το πόρισμα της Ν.Δ. για την Ο.Α., θα διανεμηθεί, σε πολύ λίγες ώρες, όταν και θα λήξει η γνωστή διαδικασία υποβολής των προσφορών, για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. έχει πίστη στη βιωσιμότητά της Ολυμπιακής και καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στη σημερινή Κυβέρνηση, για την κακοδιοίκηση, την κακοδιαχείριση, την οποίαν επέτρεψε, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων.

    Υπενθύμισε ότι, πριν από περίπου 4 μήνες, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζήτησε από την Ολομέλεια της Βουλής να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, για να διερευνήσει τα της απαξίωσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε.

    "Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος, συστήθηκε Ερευνητική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν οι Βουλευτές κ.κ. Δημ. Κωστόπουλος, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Αθ. Χειμάρας, Ευρ. Στυλιανίδης, Απ. Ανδρεουλάκος και εγώ. Συμμετείχαν επίσης διακεκριμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπως επίσης και διακεκριμένα μέλη ο πρώην Πρόεδρος και επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρώην Αντιπρόεδρος και επίτιμος Αντιπρόεδρος ο κ. Τράκας, αλλά και άλλοι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου", πρόσθεσε.

    Τόνισε τέλος ότι το Πόρισμα της Επιτροπής αποτελείται από δύο μέρη: Πρώτον, το βασικό πόρισμα, το οποίο ολοκληρώνεται, με κάποιες σελίδες συμπερασμάτων και από ένα δεύτερο μέρος, εκείνο στο οποίο εμπεριέχονται όλα τα έγγραφα, τα οποία στοιχειοθετούν τα συμπεράσματα του πορίσματος.

    [23] ΜΟΣΧΑ: ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

    Μόσχα, 14 Μαϊου 2001 (19:46 UTC+2)

    O αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιλια Κλεμπάνοφ δήλωσε ότι η ανέλκυση του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ, το οποίο παραμένει βυθισμένο από τον Αύγουστο του 2000 στη θάλασσα Μπάρεντς θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Κλεμπάνοφ ανέφερε ότι οι εργασίες για την ανέλκυση του υποβρυχίου θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Σημειώνεται ότι το Κούρσκ βυθίστηκε στις 18 Αυγούστου 2000, παρασύροντας στο θάνατο 118 ναυτικούς.

    Ο Κλεμπάνοφ είπε ότι την Κυριακή αναμένεται σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και εταιριών από την Ολλανδία και τη Νορβηγία, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 14 May 2001 - 18:13:51 UTC