Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΕΝΤΟΣ 10 ΗΜΕΡΩΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [03] ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ Ο 30ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
  • [04] ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ
  • [05] ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η 15η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ
  • [07] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΤΑΜΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕ 100.000 ΔΟΛΑΡΙΑ
  • [09] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ" Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ Γ. ΣΠΑΝΟΣ
  • [10] Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ Ν.
  • [11] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [13] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ
  • [14] ΓΣΕΕ: ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
  • [15] Η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΕ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [16] ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [17] ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [18] Η ΜΕΙΚΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • [19] "ΑΧΙΛΛΕΙΑ" ΠΑΛΗΣ: 3 ΧΡΥΣΑ, 6 ΑΡΓΥΡΑ, 2 ΧΑΛΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [20] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ "ΔΡΟΜΕΑΣ" ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ INTERZUM
  • [21] Ο ΡΟΜΑΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [22] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ FBI
  • [23] ΙΜΠΕΡΙΟ: LOGISTICS CENTER ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ
  • [24] ΠΓΔΜ: ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

  • [01] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2001 (14:43 UTC+2)

    Σε ηλικία 62 ετών, έφυγε αναπάντεχα το πρωί της Δευτέρας από τη ζωή ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχιλλέας Χατζόπουλος, επίλεκτο και πολυγραφότατο μέλος της δημοσιογραφικής οικογένειας.

    Ο Αχιλλέας Β. Χατζόπουλος, που μέχρι την ημέρα του θανάτου του, ήταν από το 1994 διευθυντής του Γραφείου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αθήνα, γεννήθηκε το 1939 στο Γάζωρο Σερρών, έζησε πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και από το 1966 ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα.

    Δημοσιογραφούσε από τα 17 του χρόνια. Ξεκίνησε από το συγκρότημα Βελλίδη και συγκεκριμένα από τις εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη". Δούλεψε επίσης στις εφημερίδες "Καθημερινή" (από την επανέκδοσή της από την Ελένη Βλάχου, μετά την πτώση της χούντας, τον Σεπτέμβρη του 1974), "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Πρωινή Ελευθεροτυπία", και ξανά στις εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη". Επί δέκα χρόνια περίπου (από την επανέκδοσή του το 1981, με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο) ήταν επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του "Εθνους".

    Υπήρξε συνεργάτης ελληνικών και ξένων περιοδικών και ειδησεογραφικών πρακτορείων. Εδώ και πολλά χρόνια, κάλυπτε δημοσιογραφικά τις επισκέψεις πρωθυπουργών και προέδρων της Δημοκρατίας σε ξένες χώρες, όλες τις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ και άλλα σημαντικά διεθνή γεγονότα .

    Είχε έναν γιό, που σπουδάζει αστροφυσική σε βρετανικό πανεπιστήμιο.

    [02] ΕΝΤΟΣ 10 ΗΜΕΡΩΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2001 (14:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τάσος Γιαννίτσης

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Την πρόσκληση διαλόγου για το ασφαλιστικό απέστειλε σήμερα στη ΓΣΕΕ ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, έκανε λόγο για "πρόσκληση-πρόκληση" και ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών για να ξεκινήσει ο διάλογος. Υπογράμμισε ότι όλοι έχουν τις ευθύνες τους για τη λήψη αποφάσεων με συναίνεση, προκειμένου να οδηγηθούμε στη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος, ενώ χαρακτήρισε χρήσιμη τη συγκρότηση μιας επιτροπής ειδικών επιστημόνων-εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα δεδομένα που θα αποτελέσουν και τη βάση για αυτή την συζήτηση έτσι ώστε να αποφευχθεί η συνθηματολογία. Ερωτηθείς γιατί η πρόσκληση απευθύνθηκε μόνο στη ΓΣΕΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "διαδικαστική" τη διαφοροποίηση, λόγω του ότι έχει καταθέσει μια μελέτη για το ασφαλιστικό ζήτημα.

    [03] ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ Ο 30ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

    Aθήνα, 21 Μαϊου 2001 (14:17 UTC+2)

    Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε σήμερα ο 30χρονος που επιτέθηκε χθες στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αντιδρώντας στη στάση που κράτησε στο θέμα της επίσκεψης του Πάπα στην Ελλάδα. Ο 30χρονος παλαιοημερολογίτης Κώστας Πούλιος δήλωσε ότι είχε προγραμματίσει την ενέργεια αυτή και επισήμανε ότι δεν μετάνιωσε για την πράξη του. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και θα δικαστεί την Τετάρτη.

    Στο μεταξύ, από το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής ανακοινώθηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του 30χρονου και ζητά να αφεθεί ελεύθερος.

    [04] ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2001 (11:34 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Eξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του κ. Kόλιν Πάουελ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τους θα βρεθούν οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Eυρώπη, τα ελληνοτουρκικά και το Kυπριακό, καθώς και το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

    Tους τελευταίους μήνες, οι δύο υπουργοί είχαν μια συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα και πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

    Aύριο Tρίτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με μέλη της Eπιτροπής Eξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με τον Eλληνοαμερικανό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, την Eλληνοαμερικανίδα συνάδελφό του Oλυμπία Σνόου και τον αρχηγό της Pεπουμπλικανικής Πλειοψηφίας, γερουσιαστή Tρεντ Λοτ. Tο απόγευμα ο Eλληνας υπουργός θα μιλήσει στο Συμβούλιο Eξωτερικών Σχέσεων - Council on Foreign Relations. Πρόκειται για μία "λέσχη προβληματισμού", τα μέλη της οποίας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των HΠA, είτε βρίσκονται μέσα, είτε έξω από την κυβέρνηση.

    Eίναι ασφαλώς ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η αμερικανική πλευρά στην επίσκεψη αυτή, το γεγονός ότι ο Eλληνας υπουργός Eξωτερικών, αμέσως μετά τις συναντήσεις του στο Στέιτ Nτιπάρτμεντ και το γεύμα εργασίας που θα του παραθέσει ο κ. Πάουελ, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των Hνωμένων Πολιτειών. H συνάντηση δεν θα έχει μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αφού, όπως έγινε γνωστό στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Nτικ Tσένεϊ προτίθεται να αναφερθεί σε μια σειρά από θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής τα οποία απασχολούν την αμερικανική διοίκηση. Tα θέματα αυτά δεν αφορούν μόνο στις διμερείς σχέσεις.

    H σημερινή αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι, όπως και η προηγούμενη, θεωρεί ότι η Eλλάδα και ειδικότερα ο Eλληνας υπουργός Eξωτερικών, μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο τόσο στα Bαλκάνια, με θετικές παρεμβάσεις στην ΠΓΔM και στη Σερβία, όσο και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο, στο πλαίσιο της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

    Oι απόψεις του κ. Tσένεϊ για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς στην ουσία, ο αμερικανός πρόεδρος του έχει αναθέσει την εποπτεία στον τομέα αυτό. Tις συνομιλίες με τον Aμερικανό αντιπρόεδρο θα ακολουθήσουν εκείνες με την Kοντολίζα Pάις, σύμβουλο Eθνικής Aσφάλειας του Tζορτζ Mπους και τον αρχηγό της CIA Tζορτζ Tένετ.

    Aμερικανοί αξιωματούχοι στην Oυάσιγκτον εκτιμούν ότι η πολιτική που έχει ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά, στις συνεχείς κρίσεις στη Σερβία, το Kόσοβο και την ΠΓΔM αλλά και σε περιοχές έντασης, όπως τη Mέση Aνατολή, τον καθιστούν "αξιόπιστο συνομιλητή". Oι ίδιοι υπογράμμιζαν ότι "η πραγματιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον Eλληνα υπουργό Eξωτερικών ασφαλώς λειτουργεί υπέρ του".

    Στις σημερινές συνομιλίες, το Kυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, παρ' όλο που θα συζητηθούν, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε θεαματικές ανακοινώσεις. Tο πιθανότερο είναι ότι η κάθε μια πλευρά θα αναφερθεί στις διαπιστώσεις της, με τους Aμερικανούς να επαινούν τη στάση της Eλλάδας απέναντι στην ευρωτουρκική προσέγγιση, αλλά ταυτόχρονα να ζητούν από την ελληνική πλευρά "περισσότερη κατανόηση" στο Kυπριακό. Aπό την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία να ζητήσει από τον κ. Πάουελ, ο οποίος έχει φίλους σε θέσεις επιρροής στο στρατιωτικό κατεστημένο της Tουρκίας, να "επανεκτιμήσουν" κάποιες από τις θέσεις τους ώστε να βελτιωθούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας τους.

    [05] ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2001 (21:12 UTC+2)

    Σύσκεψη με τους εκπροσώπους των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας και των βενζινοπωλών είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν τρόποι για την «ανακούφιση» της αγοράς.

    Ετσι, από μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται μείωση της τάξης των 7 δρχ. ανά λίτρο στις τιμές της βενζίνης , όμως δεν αποκλείεται ανάκαμψη των τιμών. Για αυτό και αποφασίσθηκε όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης σε περιόδους κρίσεων να πραγματοποιούνται τακτικές διαβουλεύσεις με τους φορείς της αγοράς.

    Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε την αποφασιστικότητα του υπουργείου για την πάταξη της λαθραίας διακίνησης καυσίμων, καθώς όπως σημείωσε, διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις των λιανικών τιμών των καυσίμων από τις ενδεικτικές που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα το υπουργείο.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η 15η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2001 (21:11 UTC+2)

    Mε την παράσταση "Μικροί μεγάλοι" της Λ. Χατζοπούλου - Καραβία από το 3ο δημοτικό σχολείο Συκεών, συνεχίζονται αύριο οι παραστάσεις στο πλαίσιο της 15ης μαθητικής θεατρικής συνάντησης που διοργανώνει από τις 6 Μαίου έως τις 3 Ιουνίου ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Συκεών.

    Η μαθητική θεατρική συνάντηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς του δήμου Συκεών και λαμβάνει χώρα τα τελευταία 15 χρόνια. Ολες οι παραστάσεις φιλοξενούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Συκεών, αρχίζουν στις 8.30μμ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Τη σκυτάλη θα πάρουν την Πέμπτη οι μαθητές του 4ου δημοτικού με τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη και ακολουθούν το 5ο δημοτικό με την "Αρπαγή της πριγκίπισσας Αιώρας" του Π. Τσαρούχα στις 26 Μαίου, το 6ο δημοτικό με "Το χρυσολούλουδο" της Ζ. Βαλάση στις 28 Μαίου και το 8ο δημοτικό με τον "Μορμόλη" του Ρ. Χάχφελντ στις 30 Μαίου.

    Για την 1η Ιουνίου έχει προγραμματιστεί "Ο μικρός πρίγκηπας" του Αντουάν Ντε Σαίντ Εξιπερί" από το 10ο δημοτικό και η συνάντηση θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου με το έργο "Στη χώρα των γραμμάτων" της Σ. Χατζηνικολάου από το 11ο δημοτικό.

    [07] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2001 (21:05 UTC+2)

    Την απομάκρυνση σε περίπου ενάμιση χρόνο του Μηχανουργείου του δήμου Θεσσαλονίκης από την περιοχή του Καυτατζογλείου ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Το Μηχανουργείο θα μεταφερθεί έξω από την πόλη και συγκεκριμένα θα στεγαστεί δίπλα από το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στην Κηφισιά, ενώ η μεταφορά του ήταν πάγιο αίτημα, καθώς προκαλεί προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής στους κατοίκους της περιοχής. Επόμενη κίνηση του δήμου θα είναι η αναβάθμιση της περιοχής του Μηχανουργείου.

    Για την ολοκλήρωση των μελετών μετεγκατάστασης κινητοποιήθηκε η αναπτυξιακή εταιρία του δήμου Θεσσαλονίκης.

    [08] ΤΑΜΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕ 100.000 ΔΟΛΑΡΙΑ

    Βουκουρέστι, 21 Μαϊου 2001 (21:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο ταμίας της τράπεζας «Banca Romaneasca» στο Βουκουρέστι εξαφανίστηκε σήμερα έχοντας πάρει από την τράπεζα 107.000 δολάρια και 19.000 γερμανικά μάρκα και καταζητείται από την αστυνομία.

    Ο 27χρονος Αλεξάντρου Γίνγκα έφυγε από την τράπεζα το πρωί και οι αρχές έχουν ειδοποιήσει τους συνοριακούς σταθμούς σε περίπτωση που προσπαθήσει να βγει από τη χώρα.

    [09] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ" Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ Γ. ΣΠΑΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2001 (20:54 UTC+2)

    Στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου "Αγιος Δημήτριος" στη Θεσσαλονίκη εισήχθη αιφνιαδιαστικά, ο μουσικοσυνθέτης, Γιάννης Σπανός, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση του διευθυντή της κλινικής, Αθανάσιου Δημητριάδη και του προέδρου του νοσοκομείου, Μιχάλη Σταυρακάκη, η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

    Οι γιατροί ανέφεραν ότι ο κ.Σπανός εισήχθη στο νοσοκομείο στις 15 Μαϊου με έντονα προβλήματα δύσπνοιας και υπεβλήθη σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

    Ο μουσικοσυνθέτης, που αντιμετώπιζε καρδιαναπνευστικά προβλήματα, αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο σύντομα.

    [10] Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ

    Μπουγιάνοβατς, 21 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    Συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση και διάλυση των ομάδων των Αλβανών ανταρτών που δρουν στη Νότια Σερβία υπέγραψε ο διοικητής τους Σεφτσέτ Μουσλίου.

    "Ο Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς δεσμεύεται στην πλήρη αποστρατιωτικοποίηση, αποστράτευση, αφοπλισμό και διάλυση", αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπέγραψε ο διοικητής των Αλβανών ανταρτών.

    Ωστόσο για την αποφυγή πιθανής μελλοντικής σύρραξης, στο κείμενο της συμφωνίας τονίζεται ότι οι μαχητές του Μουσλίου δεν ελέγχουν το βόρειο τμήμα της περιοχής που εξακολουθούν να κατέχουν αντάρτες υπό τη διοίκηση αποστάτη διοικητή Μουχάμετ Τζεμάλι που αντιτίθεται στην ειρηνευτική συμφωνία.

    Οπως προβλέπει η συμφωνία, ο Μουσλίου δεσμεύεται να επιτρέψει στις σερβικές και γιουγκοσλαβικές δυνάμεις να επιστρέψουν στο νότιο και κεντρικό τομέα, Τομέα Β, της άλλοτε αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, την οποία χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο οι Αλβανοί αντάρτες.

    Στη συμφωνία αναφέρεται ότι η αποστρατιωτικοποίηση των Αλβανών ανταρτών στη ζώνη B νότια, θα γίνει ως τις 22 Μαϊου, στην κεντρική ζώνη B, έως τις 30 Μαϊου και ότι η ζώνη B βόρεια δεν είναι υπό τον έλεγχο του UCPMB.

    Η συμφωνία προτρέπει τη σερβική και γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις για τη βελτίωση της θέσης της αλβανικής μειονότητας στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

    Στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο θα δέχονται τους Αλβανούς αντάρτες στα σημεία ελέγχου στα σύνορα, θα συλλέγουν τα όπλα και τις στολές τους. Η συμφωνία προβλέπει τέλος ότι το ΝΑΤΟ και το Βελιγράδι θα χορηγούν αμνηστία σε όσους αντάρτες παραδίδονται.

    Αστυνομική δύναμη αποτελούμενη από Σέρβους και Αλβανούς από τις 24 Μαϊου θα αναλάβει τον έλεγχο στον τομέα B.

    Ο πρώην διοικητής του UCPMB που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της ζώνης, Μουχάμετ Τζεμάλι προειδοποίησε ότι οι άνδρες του θα προβάλουν αντίσταση στις σερβικές δυνάμεις που θα επιστρέψουν στην περιοχή. "Στις 24 Μαϊου θα ξεσπάσει πόλεμος", είπε.

    [11] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, καθώς το επενδυτικό κοινό έλαβε υπόψη του τα κέρδη που καταγράφει ο δείκτης Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο και τοποθετήθηκε σε μετοχές πληροφορικής.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 των επιλεγμένων blue chips έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξης του 0,2% στις 5,652,04 μονάδες, με τη μετοχή της Credit Lyonnais να πρωταγωνιστεί στην πτώση, μετά την ανακοίνωση του δείκτη της Morgan Stanley Capital International, από τον οποίο έχει αποκλειστεί. Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της εταιρίας, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές - την καθιστά μη "ελκυστική" σε επενδυτές.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 τερμάτισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,3% στις 5,933,9 μονάδες με "ηγέτιδα" της ανόδου τη μετοχή της Anglo American, αλλά και μετοχές υψηλής τεχνολογίας.

    Στη Φρανκφούρτη ο Χ- DAX έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,7% στις 6232,72 μονάδες, στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ υποχώρησε κατά 0,4%, ο δείκτης ΜΙΒ 30 στο Μιλάνο τερμάτισε με απώλειες 0,9% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI τερμάτισε με οριακή άνοδο της τάξης του 0,2%.

    [12] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Βουκουρέστι, 21 Μαϊου 2001 (20:49 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα δήλωσε ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα και την λαθρομετανάστευση.

    Ο Γκεοάνα σε ομιλία του στη συνάντηση στη συνάντηση κορυφής που γίνεται σήμερα στο Βουκουρέστι για το οργανωμένο έγκλημα και τη λαθρομετανάστευση επεσήμανε ότι το οργανωμένο έγκλημα αναπτύσσεται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη παρά τις προσπάθειες καταπολέμησης του.

    [13] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2001 (20:44 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Βασίλη Λαμπρίδη είχε σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, αποτελούμενη από τους νομικούς Ηλία Νικολόπουλο, Παναγιώτη Γαλετσέλη και Γιώργο Παπασίμο.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον συνεχή αποκλεισμό του κόμματος από τα ΜΜΕ και ζήτησε επίσημα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τα σχετικά στοιχεία που έχουν ήδη διαρρεύσει στον τύπο.

    [14] ΓΣΕΕ: ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2001 (20:42 UTC+2)

    Εντός των επομένων δέκα ημερών θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), καθώς η Συνομοσπονδία αποδέχθηκε σε πρώτη φάση την πρόσκληση που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννίτσης καλεί τα συνδικάτα σε μια πρώτη διερευνητική συζήτηση ώστε να τεθούν οι βάσεις για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου με επίκεντρο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Στην επιστολή του ο υπουργός, αφού επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να βρεθεί έγκαιρα απάντηση, υπογραμμίζει: "Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γενικό πλαίσιο με το οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό το κράτος ως τρίτος πόλος χρηματοδότησης θα στηρίξει με πρόσθετους πόρους το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί και να επιτευχθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας και η αναδιανεμητική λειτουργία του".

    Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ είχε μια θετική, αλλά και προσεκτική αντίδραση στην επιστολή - πρόσκληση του υπουργού. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος διεμήνυσε ότι θα προσέλθει στη συνάντηση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δε σημαίνει ότι αρχίζει ο διάλογος.

    [15] Η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΕ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 21 Μαϊου 2001 (20:41 UTC+2)

    Το κόμμα του Μαυροβουνίου Φιλελεύθερη Συμμαχία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη προσπάθεια του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς για τη δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας αλλά δεν θα συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση.

    Το κόμμα ανέφερε ότι θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση συνασπισμού και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου αν γίνει.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του Τζουκάνοβιτς και οι σύμμαχοι του δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 22 Απριλίου.

    Ο εκλογικός συνασπισμός «Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου» του Τζουκάνοβιτς πήρε 36 έδρες από τις 77 της βουλής ενώ 33 έδρες πήρε το κόμμα του Μπουλάτοβιτς που πρόσκειται φιλικά προς το Βελιγράδι.

    Ο.Κ.

    [16] ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2001 (20:36 UTC+2)

    Στο αθλητικό κέντρο Ρόγκλα που βρίσκεται στη Σλοβενία και σε υψόμετρο 1.517 μ. θα γίνει το κύριο μέρος της προετοιμασίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αρη για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Το αθλητικό κέντρο απέχει 125 χλμ. από τη Λουμπλιάνα και κατά το παρελθόν έχει φιλοξενήσει τις ομάδες μπάσκετ του Ηρακλή και του Παναθηναϊκού. Διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ, τένις, σκουός, θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα, μασάζ, κ.τ.λ.

    Κατά το διάστημα της παραμονής του Αρη στο αθλητικό κέντρο (από τις 9 έως τις 27 Ιουλίου) προγραμματίζονται φιλικά παιχνίδια με ομάδες όπως η Χάιντουκ του Σπλιτ, η Ολύμπια Λουμπλιάνας, η Μάριμπορ και η Στουρμ Γκρατς

    Ο 18χρονος Ολλανδός και διεθνής με την Ομάδα των Νέων της χώρας του, Μπόι Τζίκενς που αγωνίζεται στην Ολλανδική Βένλο θα προπονείται με την ομάδα του Αρη μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα αποτελέσει επικείμενο μεταγραφικό στόχο για τη νέα σεζόν.

    [17] ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Μπάνια Λούκα, 21 Μαϊου 2001 (20:32 UTC+2)

    Περίπου 30.000 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη από τον πόλεμο που διεξήχθη το 1992-95 στη Βοσνία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων (ICPM).

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μλάντεν Ιβανιτς, ο επικεφαλής της ICPM Γκόρντον Μπέικον, δήλωσε ότι ο αριθμός των αγνουμένων ανέρχεται στις 25.000 - 30.000.

    Ο κ. Μπέικον υπογράμμισε ότι χωρίς πληροφορίες για τους αγνοούμενους συγγενείς τους "εκατοντάδες χιλιάδες Βόσνιοι δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους".

    Επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συνομιλίες με τον κ. Ιβανιτς, από τον οποίο ζήτησε να βοηθήσει την Επιτροπή και να παράσχει πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων.

    Ο κ. Μπέικον τόνισε ότι η ICPM διαθέτει σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια στη Βοσνία, στα οποία διεξάγονται αναλύσεις DNA και διαθέτει ομάδες ιατροδικαστών, ανθρωπολόγων και άλλων ειδικών, υπογράμμισε όμως ότι "όλα αυτά είναι άχρηστα, εάν δεν εντοπιστούν τα πτώματα".

    [18] Η ΜΕΙΚΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Μπουγιάνοβατς, 21 Μαϊου 2001 (20:29 UTC+2)

    Η πρώτη ομάδα της μεικτής αστυνομίας, που θα αποτελείται από Αλβανούς και Σέρβους και θα αναπτυχθεί στη Νότια Σερβία άρχισε σήμερα εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, Στέφανο Σανίνο.

    Ο Σανίνο ανέφερε ότι επτά Σέρβοι και επτά Αλβανοί είναι οι πρώτοι από 400 άτομα που άρχισαν εκπαίδευση με τη βοήθεια του ΟΑΣΕ και αναμένεται να αναπτυχθούν στη Νότια Σερβία, σύμφωνα με σχέδιο του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών.

    Ο Σανίνο είπε ότι είναι το πρώτο σημάδι ότι μετά από τόσα χρόνια συγκρούσεων οι Αλβανοί και οι Σέρβοι μπορούν να συνυπάρξουν.

    Στην δημιουργία της μεικτής αστυνομικής δύναμης συνέβαλε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς.

    Ο.Κ.

    [19] "ΑΧΙΛΛΕΙΑ" ΠΑΛΗΣ: 3 ΧΡΥΣΑ, 6 ΑΡΓΥΡΑ, 2 ΧΑΛΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2001 (20:24 UTC+2)

    Τρία χρυσά, έξι αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια ήταν ο απολογισμός του διεθνές τουρνουά πάλης "Αχίλλεια" που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στο ΕΑΚ Νεάπολης στη Λάρισα.

    Τα χρυσά μετάλλια πήραν στην ελευθέρας ο Καϊσίδης (85κ) και στην ελληνορωμαϊκή ο Τσαντούλας (76κ), Καλάρος (85κ).

    Τα αργυρά κατέκτησαν στην ελευθέρας ο Τασκούδης (58κ), Παυλίδης (69κ), Καδρανίδης (76κ), Γιαγιάς (97κ), Λεωνάκης (130) και στην ελεληνορωμαϊκή ο Κουτσούβας (97κ).

    Τέλος, τα χάλκινα μετάλλια πήραν στην ελευθέρας ο Κεσανίδης (63κ) και Πελεκούδας (130κ).

    Στη βαθμολογία ελευθέρας πάλης η Ελλάδα πήρε την πρώτη θέση με 36 βαθμούς, ενώ την ακολούθησε η Βουλγαρία με 33, ενώ στην ελληνορωμαϊκή η Ελλάδα ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με την Βουλγαρία με 32 βαθμούς.

    [20] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ "ΔΡΟΜΕΑΣ" ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ INTERZUM

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2001 (20:19 UTC+2)

    Για τρίτη συνεχή φορά η εταιρία επίπλων γραφείου και διαχωριστικών εσωτερικών χώρων ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ, συμμετέχει στη διεθνή έκθεση ειδών, ημιετοίμων προϊόντων και εξαρτημάτων επιπλοποιίας INTERZUM της Κολωνίας, που θα διαρκέσει έως αύριο. Η INTERZUM διεξάγεται ανά διετία, θεωρείται η μεγαλύτερη στο είδος της και συγκεντρώνει κατασκευαστές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

    Η εταιρία παρουσιάζει για πρώτη φορά τις νέες σειρές γραφείων, με μεταλλικό σωληνωτό σκελετό ΑΧΟΝ Ε, ΑΧΟΝ L και ΑΧΟΝ Τ, τις σειρές καθισμάτων κοινόχρηστων χώρων IKAROS N, τα ελαφρά κινητά διαχωριστικά SPIRIT και τα καθίσματα εργασίας EPSILON.

    Ηδη, από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έκθεσης, έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα που παρουσιάζει ο ΔΡΟΜΕΑΣ και φαίνεται ότι τα αποτελέσματα της παρουσίας του θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες.

    [21] Ο ΡΟΜΑΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Βουκουρέστι, 21 Μαϊου 2001 (20:09 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Πέτρε Ρόμαν, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας διέψευσε τις φήμες ότι θα εγκαταλείψει το κόμμα για να ιδρύσει νέο ή να γίνει πρέσβης.

    Είπε ότι θα μείνει στο Δημοκρατικό Κόμμα και θα συνεχίσει να αγωνίζεται γι αυτό αλλά πρόσθεσε ότι θα σταματήσει για λίγο τις δημόσιες εμφανίσεις του.

    Ο Ρόμαν ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος από το 1992 που ιδρύθηκε μέχρι τις 18 Μαίου του 2001 που έχασε το αξίωμα και τη θέση του πήρε ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου Τράιαν Μπασέσκου.

    [22] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ FBI

    Βουκουρέστι, 21 Μαϊου 2001 (20:06 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο αρχηγός του FBI, Λούις Φριχ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ρουμανίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης.

    Σε ομιλία του στη συνάντηση κορυφής που γίνεται σήμερα στο Βουκουρέστι για το οργανωμένο έγκλημα και τη λαθρομετανάστευση, επεσήμανε ότι η Ρουμανία έχει ηγετικό ρόλο στην περιοχή αναφορικά με την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν ο αρχηγός του FBI, εκπρόσωποι της Ιντερπόλ και Europol, καθώς επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών 12 ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ.

    [23] ΙΜΠΕΡΙΟ: LOGISTICS CENTER ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2001 (20:04 UTC+2)

    Στα Οινόφυτα Αττικής θα κατασκευαστεί τελικά το Logistics Center της Ιμπέριο, αντί της Θεσσαλονίκης, όπως είχε προγραμματιστεί.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου της εταιρίας, σύμφωνα με το ενημερωτικό της δελτίο, που προηγήθηκε της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου που έγινε το Ιανουάριο του 2000, είχε προγραμματίσει να διαθέσει 2 δισ. δραχμές για να καλύψει μέρος της δαπάνης για τη δημιουργία Logistics Center στη Θεσσαλονίκη. Λόγω όμως πολυπλοκότητας του παραπάνω έργου, η εταιρία αποφάσισε να κατασκευαστεί το Logistics Center σε οικόπεδο της στα Οινόφυτα (ύψους 1,073 δισ. δρχ.).

    Η Ιμπέριο έχει διαθέσει ήδη 196 εκατ. δραχμές για το σκοπό αυτό στη θυγατρική της εταιρία Avlon S.A. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Avlon αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2002 και η Ιμπέριο προγραμματίζει να διαθέσει περαιτέρω εντός του 2001 το ποσό των 200 εκατ. δρχ. και εντός του 2002 το ποσό των 677,287 εκατ. δρχ. Το υπόλοιπο κόστος κατασκευής του έργου θα χρηματοδοτηθεί από την επανεπένδυση των κερδών της Ιμπέριο και από τραπεζικό δανεισμό.

    Επίσης, η εταιρία, αξιολογώντας περιπτώσεις εξαγορών και συμμετοχών που παρουσιάσθηκαν στον επιχειρηματικό της ορίζοντα έκανε χρήση μέρους των αντληθέντων κεφαλαίων και μεθόδευσε ανάλογα τους επιχειρηματικούς της πόρους.

    [24] ΠΓΔΜ: ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

    Σκόπια, 21 Μαϊου 2001 (20:03 UTC+2)

    Χθες 262 κάτοικοι της περιφέρειας, όπου διεξάγονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, κατέφυγαν στην πόλη Κουμάνοβο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

    Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί από τον Ερυθρό Σταυρό του Κουμάνοβου 3.073 πρόσφυγες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 21 May 2001 - 18:13:47 UTC