Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] ΣΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [03] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η Ν.Δ. ΚΟΜΜΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
  • [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [06] ΕΤΖΕΒΙΤ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΕΤΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ - ΝΑΤΟ
  • [07] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ
  • [08] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΠΙΣΚΙΑΖΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [09] Ο ΖΑΝ ΚΡΕΤΙΕΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
  • [10] ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ - ΔΗΜΩΝ
  • [11] Ο ΤΕΝΕΤ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ
  • [13] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [14] ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗ
  • [15] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [16] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ
  • [17] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΟΥΤΛΟΥΑΪ
  • [18] ΜΑΪΛΛΗΣ: AΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΕ ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ
  • [19] ΤΗ ΜΙΣΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [20] Η ΚΑΒΑΛΑ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ CRPM
  • [21] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
  • [22] ΤΟ 46% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟΣ
  • [23] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [24] ΕΜΠΟΡΙΚΗ - SOFINCO: ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
  • [25] ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΒΖΟΣ

  • [01] ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2001 (15:08 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει μονομερώς καμία πρωτοβουλία για αποστολή στρατιωτικής δύναμης στα Σκόπια δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως αν υπάρξει διεθνής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο γειτονικό κράτος, τότε θα καθορίσουμε την στάση μας.

    Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι το ενδεχόμενο αποστολής πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στα Σκόπια υπάρχει μόνο σαν σκέψη στους διεθνείς οργανισμούς, άρα είναι πρόωρο οτιδήποτε άλλο.

    Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, για την προσφορά χρημάτων από τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, προκειμένου να αποδεχθεί άλλη ονομασία για τη χώρα του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι είναι "υπεραρκετή" η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κρίση στα Σκόπια και η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και στη Σύνοδο της ΕΕ στο Γκέτεμπορκ.

    [02] ΣΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2001 (18:20 UTC+2)

    Σε υπερθέρμανση λόγω του καύσωνα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αποδίδουν οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ την έκρηξη που σημειώθηκε στον κεντρικό υποσταθμό στο Ωραιόκαστρο. Η πυρκαγιά που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις του υποσταθμού είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μπλακ άουτ, όχι μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Οπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, η διακοπή ρεύματος οφείλεται στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μετασχηματιστή του σταθμού υπερυψηλής τάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε, ενώ στην κατάσβεση συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και τεχνικοί της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές από τη πυρκαγιά. Σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε, καθώς δόθηκε ρεύμα από άλλους υποσταθμούς της ΔΕΗ χαμηλότερης τάσης

    Γ.Χ.

    [03] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2001 (10:33 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κίρο Γκλιγκόροφ

    Απαράδεκτους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του, περί απόπειρας εξαγοράς του από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, ο πρώην Πρόεδρος της FYROM Κ. Γκλιγκόροφ. Η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου του Κ. Γκλιγκόροφ χτες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Στη σελίδα 293 του βιβλίου ο πρώην Πρόεδρος της FYROM αναφέρει χαρακτηριστικά πως κάποιοι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του τον πληροφόρησαν για τις επαφές τους με έλληνες συναδέλφους τους και για την πρόθεση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών να καταθέσουν σε οποιαδήποτε τράπεζα του κόσμου το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, στο όνομα του Κ. Γκλιγκόροφ.

    Κατά τα άλλα, στην εκδήλωση ο Κ. Γκλιγκόροφ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα του θα ξεπεράσει την παρούσα κρίση, ζήτησε οικονομική βοήθεια και όχι πολλά λόγια από τις ισχυρές δυτικές χώρες και απέκλεισε κάθε προσφορά στρατιωτικής βοήθειας από τις γειτονικές χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, φοβούμενος την ανάμειξή τους στα εσωτερικά της χώρας του. Οσο για το θέμα της ονομασίας, ο Κ. Γκλιγκόροφ εμφανίστηκε ανυποχώρητος, υπογραμμίζοντας δεν υπάρχουν σλαβομακεδόνες, αλλά Μακεδόνες και κατά συνέπεια ο όρος σλαβομακεδονία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξάλλου σημείωσε ότι η κρίση το τελευταίο τρίμηνο κόστισε στη χώρα του 300 εκ. μάρκα και η υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα δεν έχει οικονομικό αντίκρισμα, ενώ ζήτησε από τη Δύση αφενός να επιτηρήσει τη διαδικασία αφοπλισμού του UCK και αφετέρου να λάβει μέτρα "παγώματος" των λογαριασμών που διαθέτουν οι Αλβανοί εξτρεμιστές σε ξένες χώρες -όπως στην Ελβετία.

    Αναφορικά με την πρόταση "διανοουμένων" της ΠΓΔΜ για ανταλλαγή πληθυσμών, ο κ. Γκλιγκόροφ υπήρξε κατηγορηματικά αρνητικός τονίζοντας ότι "αυτή η μεθοδολογία δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα οδηγεί τις χώρες σε πολέμους, διότι ανταλλαγές πληθυσμών συνεπάγονται ανταλλαγές εδαφών και αυτά τα θέματα δεν διευθετούνται εκουσίως. Μια τέτοια πρωτοβουλία εξάλλου θα παραδώσει στους Αλβανούς το Γκόστιβαρ και το Τέτοβο (που είναι πολύ καλά αγροτικά εδάφη) και θα μετοικίσει πληθυσμούς στη Μικρή Πρέσπα, που είναι υπανάπτυκτη περιοχή.

    Αρνητικός υπήρξε επίσης ο κ. Γκλιγκόροφ στο αλβανικό αίτημα αλλαγής του Συντάγματος, παρατηρώντας ότι "αν δεχθούμε την άποψη πως οι Αλβανοί είναι μειονότητα, τότε δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση διότι είναι κατοχυρωμένα τα μειονοτικά δικαιώματα. Αν όμως οι Αλβανοί θέλουν να αναγορευθούν σε 'λαό', συστατικό στοιχείο του κράτους, τότε δεν απομένει τίποτε απ' την κρατική δομή της χώρας μας, ενώ επίσης δημιουργείται δυσμενές προηγούμενο για ολόκληρη την περιοχή. Διότι, αν δημιουργηθεί τρίτο αλβανικό κράτος στη χώρα μου" είπε ο κ. Γκλιγκόροφ, "μετά απ' αυτό του Κοσόβου, τότε θα δούμε να προωθείται το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας και αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις αλβανικές κοινότητες στο Μαυροβούνιο και την Ελλάδα"...

    Ως προς το βιβλίο του τέλος και αναφορικά με μαρτυρία του ότι έγινε παραλήπτης πρότασης χρηματισμού από "κύκλους της Ελλάδας" για να αλλάξει τη θέση του στο πρόβλημα του ονόματος (την οποία και απέρριψε), ο κ. Γκλιγκόροφ απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση παρατήρησε ότι αυτό συνέβη επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν γνωρίζει όμως την πηγή προέλευσης αυτής της πρότασης...

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η Ν.Δ. ΚΟΜΜΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2001 (00:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    της Νατάσας Θωμά

    Κλείνοντας την συζήτηση ο πρωθυπουργός, στη σύντομη παρέμβασή του, επιτέθηκε κατά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι κόμμα της διαπλοκής.

    "Ο κ. Καραμανλής επανέρχεται στο θέμα διαπλοκής για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο ελληνικός λαός όμως γνωρίζει τις διαδρομές των κομμάτων και των πολιτικών και κάνει τις επιλογές του. Αυτό έκρινε και στις 9 Απριλίου και θα το κάνει και πάλι", τόνισε ο Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε:

    "Διαχρονικά η Ν.Δ. έχει αποδείξει ότι έχει σχέσεις εξάρτησης με τα οικονομικά συμφέροντα. Μόνο το δίωρο, κατά την φαντασία της νίκης τους στις εκλογές του Απριλίου, πρωτοστάτησαν στη Ρηγίλης οι κάθε λογής προστάτες. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, διασφαλίζουμε το δημόσιο χρήμα, την νομιμότητα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού".

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι κανείς ποτέ δεν είπε ότι η Ελλάδα είναι ιδεώδη χώρα στην κοινωνική πολιτική, σημείωσε όμως ότι γίνονται προσπάθειες για να κλείσει η ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων και κατέληξε ότι είναι μακρύς ο δρόμος, όπως προχωράει η κοινωνική σύγκλιση.

    [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Λουξεμβούργο, 12 Ιουνίου 2001 (00:00 UTC+2)

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει λύσεις που υπερβαίνουν τη Συνθήκη της Νίκαιας και θίγουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Αυτό επισήμανε προς τους 14 ομολόγους τους της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή την άρνηση της Τουρκίας να συμβάλει προς τη εξεύρεση διεξόδου στο ζήτημα της Ευρω-ΝΑΤΟϊκής συνεργασίας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί λύση για την Ευρω-ΝΑΤΟϊκή αμυντική συνεργασία στα πλαίσια όμως της Νίκαιας και εφόσον δεν θίγονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα ή μιας υποψήφιας χώρας όπως είναι η Κύπρος.

    Διευκρίνισε δε ότι η στάση της Ελλάδας θα είναι η ίδια και στο ΝΑΤΟ.

    "Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε προς μία οποιαδήποτε λύση, η οποία δεν θα θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δεν θα αλλοιώνει τη φύση των διαδικασιών της λήψης απόφασης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Τόνισε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν είναι διμερές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μπορεί να μετατραπεί, εάν θιγούν τα ελληνικά συμφέροντα.

    Οι "15" υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. εξέφρασαν τη λύπη τους για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Νίκαιας, απέκλεισαν όμως οποιοδήποτε ενδεχόμενο τροποποίησης του κειμένου.

    Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τόνισε ότι η επικύρωση θα συνεχιστεί βάσει του χρονοδιαγράμματος και όπως υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη η απόφαση των "15" χωρών μιλάει για συνέχιση κανονικά της κυρωτικής διαδικασίας με το κείμενο της Νίκαιας.

    [06] ΕΤΖΕΒΙΤ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΕΤΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ - ΝΑΤΟ

    Αγκυρα, 12 Ιουνίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Η Τουρκία δικαιολογείται στην απόφαση της να εμποδίζει τις προτάσεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετζεβίτ, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στην αυριανή σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Ετζεβίτ είπε ότι η Τουρκία, που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή από στρατηγικής απόψεως δεν μπορεί να μην συμμετέχει στις αποφάσεις της ΕΕ της οποίας είναι σύμμαχος όταν αυτές αφορούν την ίδια και πρόσθεσε ότι η στάση της Αγκυρας είναι απολύτως δικαιολογημένη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι σύντομα θα λυθεί το ζήτημα.

    Η Τουρκία εμποδίζει ως μέλος του ΝΑΤΟ την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία αφορά την πρόσβαση της ΕΕ στα μέσα της Συμμαχίας για την σύσταση ως το 2003 μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης 60.000 ανδρών.

    Ο.Κ.

    [07] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2001 (20:58 UTC+2)

    "Το «Κέντρο ΓΑΙΑ» σηματοδοτεί τις γνώσεις και τις πληροφορίες, τις αλήθειες και τους μύθους, τις ευαισθησίες και τις ευθύνες όλων των ανθρώπων για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Πλανήτη μας, συμπυκνώνοντας με σημείο αναφοράς το παρόν, τη «μνήμη του παρελθόντος μας» και τη «μνήμη του μέλλοντός μας» ".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνεστα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη

    Απευθυνόμενος στη Νίκη Γουλανδρή επεσήμανε: "Νοιώθω ιδιαίτερα τυχερός γιατί είχα τη μεγάλη ευκαιρία και την τιμή να συμμετέχω, μαζί με εσένα, τον Άγγελο και τους άξιους συνεργάτες σας, στη δημιουργική δράση μιας «συνωμοτικής Ομάδας», που μέσα σε 6 χρόνια έκανε το «Κέντρο ΓΑΙΑ» από ένα όνειρο, μια υποθήκη για την Ελλάδα και την Ευρώπη του 21ου αιώνα, μια μαρτυρία ζωής και αναζήτησης για τις μελλοντικές γενιές".

    Το «Κέντρο ΓΑΙΑ», είπε ο υπουργός, είναι ένα μοναδικό και μεγάλο Έργο Πνοής γιατί συνοψίζει ένα απόθεμα γνώσης και συνείδησης, ευαισθησίας και ελπίδας για τις μελλοντικές γενιές. Για τις μελλοντικές γενιές, που έχουν δικαίωμα αλλά και ευθύνη να οραματίζονται, να σχεδιάζουν και να δημιουργούν μια ανθρώπινη ζωή σε έναν καλύτερο κόσμο".

    [08] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΠΙΣΚΙΑΖΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 12 Ιουνίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη Μπόντο Χόμπαχ προειδοποίησε ότι η κρίση στην ΠΓΔΜ θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια.

    Μιλώντας κατά την έναρξη διεθνούς συνάντησης στο Ζάγκρεμπ παρουσία εκπροσώπων από 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς ο κ. Χόμπαχ τόνισε ότι "η ζωτικής σημασίας διαρκής ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης υπογραμμίζεται με τραγικό τρόπο από την κατάσταση στην ΠΓΔΜ".

    "Ανησυχώ έντονα για τις εξελίξεις εκεί, ειδικά τις τελευταίες μέρες", είπε.

    Οι συμμετέχοντες στη διήμερη συνάντηση θα συζητήσουν τους τρόπους για τον περιορισμό της διακίνησης όπλων, τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, τη λαθρομετανάστευση και την εφαρμογή των νόμων.

    "Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν επεδίωξε ποτέ να καταστεί όργανο διαχείρισης κρίσεων με στόχο την επίλυση των ένοπλων συγκρούσεων", δήλωσε ο κ. Χόμπαχ και πρόσθεσε: "Επισήμανα σε όλες τις πλευρές την ΠΓΔΜ ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα εκπληρώσει τους στόχους, για τους οποίους συγκροτήθηκε, τη συμβολή στη σταθεροποίηση της περιοχής και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης".

    Ο κ. Χόμπαχ προειδοποίησε ότι το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ξένες επενδύσεις στην περιοχή.

    "Αν το οργανωμένο έγκλημα και οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι σκιάζουν το επιχειρηματικό τοπίο δεν υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ευημερίας. Θεωρώ ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη", υπογράμμισε.

    [09] Ο ΖΑΝ ΚΡΕΤΙΕΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

    Οτάβα, 12 Ιουνίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν θα επισκεφθεί τη Μόσχα από τις 12 μέχρι τις 14 Ιουλίου για να συμμετάσχει στην συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, ανακοίνωσε το γραφείο του.

    Στην συνάντηση αυτή η Επιτροπή θα επιλέξει την τοποθεσία όπου θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 και θα εκλέξει νέο πρόεδρο.

    Το Τορόντο, το Πεκίνο και το Παρίσι διεκδικούν τους Ολυμπιακούς του 2008 και ο Καναδός Ντικ Πουντ, είναι ένας από τους τρεις υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ στην προεδρία της Επιτροπής.

    Ο.Κ.

    [10] ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ - ΔΗΜΩΝ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Οι νομάρχες και οι δήμαρχοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία και τη χρηστή διοίκηση των Πολεοδομικών Γραφείων, υπογραμμιζει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων που αφορούν καταγγελίες για Πολεοδομικά Γραφεία Νομαρχιών και Δήμων.

    Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι από το 1996 με το Νόμο «Περί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», τον οποίο ψήφισε η Ελληνική Βουλή, όλα τα Πολεοδομικά Γραφεία των Νομαρχιών και των Δήμων έχουν περάσει στην αποκλειστική αρμοδιότητα και στην άμεση ευθύνη και εποπτεία της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιστοίχως.

    "Είναι σαφές και αναγκαίο στα πλαίσια των ευθυνών που έχει η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πολεοδομικά Γραφεία των Δήμων και των Νομαρχιών, να λειτουργήσουν με διαφάνεια, με νομιμότητα και με ισονομία χωρίς να ταλαιπωρούν τους πολίτες", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έτσι ώστε να χτυπήσουν με ριζικό τρόπο τα νοσηρά φαινόμενα της αυθαιρεσίας, της παρανομίας, της συναλλαγής και της διαφθοράς, που ενδημούν σε ορισμένα Πολεοδομικά Γραφεία και να μην διασύρουν τους θεσμούς και τους ανθρώπους της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τα φαινόμενα που παρατηρούνται".

    [11] Ο ΤΕΝΕΤ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Λονδίνο, 12 Ιουνίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Προβλήματα προέκυψαν στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς ο επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ δήλωσε ότι επιστρέφει στις ΗΠΑ και σταματάει την περιοδεία του στην περιοχή, μετέδωσε το ΒBC.

    Ο Τένετ κατάφερε να πείσει τους ισραηλινούς να δεχθούν το σχέδιο του για εκεχειρία αλλά οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι απορρίπτουν το κύριο αίτημα για σύλληψη μελών στρατιωτικών παλαιστινιακών οργανώσεων, τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη και την καθυστέρηση στην άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

    Οι λεπτομέρειες του σχεδίου των ΗΠΑ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ωστόσο ότι αυτό προβλέπει διακοπή των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον παλαιστινιακών στόχων, επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων στις προηγούμενες θέσεις τους και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή επιθέσεων εκδίκησης εναντίον των Παλαιστίνιων. Για την παλαιστινιακή πλευρά, προτείνει διακοπή των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων και συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται από την ισραηλινή πλευρά για τρομοκρατική δράση.

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Ουάσιγκτον, 12 Ιουνίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Υποεπιτροπή της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποιεί την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, ειδική σύνοδο για να εξετάσει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως μεταδίδει ο Γιώργος Μπίστης από την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, η αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Υποεπιτροπή της πολύ σημαντικής Βουλευτικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων θα συζητήσει τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν στο τρίγωνο Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

    Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να καταθέσουν τρεις εμπειρογνώμονες οι οποίοι είναι γνωστοί για τις αναλύσεις τους θεμάτων που αφορούν την περιοχή. Είναι ο Νέλσον Λέντσκι, πρώην διαπραγματευτής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό και τώρα επί κεφαλής της ομάδας αναλυτών του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, ο Ίαν Λέσσαρ, κύριος αναλυτής της εταιρείας Ράντ Κορπορέησον και ο Ελληνικής καταγωγής Τζών Σιτιλίδης, Διευθυντής του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής, που εδρεύει στη Ουάσιγκτων.

    Ο κ. Σιτιλίδης θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις σε θέματα αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής έναντι της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κύριος Λέσσαρ θα προβάλει τις απόψεις τις Τουρκίας πάνω στα ίδια θέματα ενώ ο κύριος Λέτσκι θα ασχοληθεί κυρίως με το Κυπριακό. Στόχος των ακροάσεων είναι η διαμόρφωση προτάσεων για καλύτερο χειρισμό από μέρους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών περιφερειακών υποθέσεων που αφορούν την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

    [13] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Απάντηση στην χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη βουλή, έδωσε με δήλωση του ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για άντρες άνω των 60 ετών και γυναίκες άνω των 55, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός δεν γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση, που λειτουργεί με εισφορές των ίδιων των ασφαλισμένων.

    Αναφορικά με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού ότι "το 2000 απαλλάχτηκαν οι συντάξεις μέχρι ποσού 120.000 δραχμών από την ειδική εισφορά του νόμου της Νέας Δημοκρατίας", σημείωσε ότι η εισφορά των συνταξιούχων ήταν προσωρινή και προβλεπόταν να καταργηθεί οριστικά στο τέλος του 1997. "Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη αντί να αποδεχθεί τη σχετική πρόβλεψη του νόμου προχώρησε στη μονιμοποίηση της εισφοράς και το 2000 απλώς αύξησε το απαλλασσόμενο ποσό κατά 20.000 δρχ", πρόσθεσε.

    Τέλος, ανέφερε, ότι το 1993, επί Ν.Δ. η κατώτατη αγροτική σύνταξη δεν ήταν ήταν 13.000 δραχμές", αλλά 15.000 και μάλιστα από τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου είχε αυξηθεί στις στις 21.000 δρχ. με χρόνο έναρξης καταβολής την 1 Ιανουαρίου 1994.

    [14] ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Σβήστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η μεγάλης έκτασης φωτιά, που σημειώθηκε στον υποσταθμό υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ενώ συνεργεία τεχνικών της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη ρευματοδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, μέσω άλλων δικτύων.

    Στη διάρκεια των προσπαθειών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, τραυματίστηκε στα πόδια ο πυροσβέστης Ιωάννης Κέντας και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της Πυροσβεστικής, Αναστάσιος Μουρβάκης, η έκρηξη στον υποσταθμό προκλήθηκε από υπερθέρμανση και στη συνέχεια εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις μεγάλες ποσότητες λαδιού -γύρω στους πέντε τόνους- που υπήρχαν μέσα στο μετασχηματιστή.

    Από την έκρηξη, αλλά και από τους πυκνούς καπνούς που αναδύονταν, πανικοβλήθηκαν κάτοικοι της περιοχής, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές, ενώ οι πυροσβέστες απέκλεισαν για λόγους ασφαλείας τους δρόμους γύρω από τον κεντρικό υποσταθμό.

    Πυροσβέστες, με 20 οχήματα, έρριξαν μεγάλες ποσότητες επιβραδυντικού αφρού στο φλεγόμενο υποσταθμό και ύστερα από μια ώρα περίπου κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά.

    Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη συνεχιζόμενη βλάβη που σημειώνεται στο συγκεκριμένο υποσταθμό από τις αρχές του χρόνου, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μπλακ-άουτ στο μεγαλύτερο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Γ.Χ.

    [15] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Στις 19 Ιουνίου ορίστηκε η εκδίκαση της προσφυγής του παίκτη του ΠΑΟΚ, Γιώργου Γεωργιάδη κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το ποσό το οποίο ζητάει ο παίκτης ανέρχεται στα 162 εκατομμύρια, όμως η υπόθεση πήρε αναβολή έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του Γεωργιάδη, Λάκη Σημαιοφορίδη που ζήτησε αναβολή επειδή θα είχε συνάντηση με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για τη διευθέτηση της οικονομικής εκκρεμότητας.

    Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξάλλου με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: "Σχετικά με πληροφορίες των ΜΜΕ για την μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δηλώνουμε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικαστικές ενέργειες της μεταβίβασης της ΠΑΕ και κανένα ποσό δεν έχει καταβληθεί έως σήμερα".

    [16] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ - ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Τα τελευταία 3 χιλιόμετρα του οδικού τμήματος Καρδίας - Καλλικράτειας, από τον κόμβο Λακώματος μέχρι την περιοχή του εργοστασίου Τσάνταλη θα δοθούν στην κυκλοφορία την Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γνωστοποίησε επίσης ότι στις 19 Ιουνίου θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για την αποβολή της επιχείρησης "Χριστάκος ΑΕΒΕ" από τον αύλειο χώρο που απαλλοτριώθηκε και τον οποίο αρνείται να παραδώσει η παραπάνω επιχείρηση.

    Εντός 2 μηνών από την αποβολή της εταιρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με την Περιφέρεια, θα καταστεί δυνατή και η εκτέλεση εργασιών σε μήκος 700 μέτρων του παράπλευρου δικτύου, καθώς και η βελτίωση της κύριας αρτηρίας που γειτνιάζει με την παραπάνω ιδιοκτησία.

    [17] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΟΥΤΛΟΥΑΪ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Η καλή παρουσία του Τούρκου Ιμπραήμ Κουτλουάι.στην ΑΕΚ άναψε το πράσινο φως στη διοίκηση που θέλει στις επόμενες ημέρες να ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας της με τον παίκτη. Ο Κουτλουάι θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα και να συνεχίσει να φοράει τα χρώματα της Ενωσης. Το ποσό που πρέπει να λάβει την επόμενη χρονιά ανέρχεται περί τα 1.150.000 δολάρια, ενώ οι διοικούντες της Ενωσης του οφείλουν από πέρσι περίπου 200.000 δολάρια.

    Την Πέμπτη, τέλος, αναμένεται να ξεκινήσει μια μίνι προετοιμασία που θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του μήνα και που θα πάρουν μέρος όλοι όσοι παίκτες έχουν συμβόλαιο με την ΑΕΚ.

    [18] ΜΑΪΛΛΗΣ: AΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΕ ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικής της στην Ουγγαρία, Danubia pack M.J. Maillis Group Kft., προέβη η Μαΐλλης.

    Με την ολοκλήρωση της εν λόγω αύξησης το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας αυξήθηκε κατά το ποσό των 340.000.000 φιορινιών (HUF), το οποίο ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Μαΐλλης, ως μοναδική μέτοχος αυτής.

    [19] ΤΗ ΜΙΣΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη επηρέασε το μπλάκ άουτ που προκλήθηκε από τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν μετά τις 4.00 το απόγευμα σε κεντρικό υποσταθμό της ΔΕΗ μεταξύ Ευόσμου και Ωραιοκάστρου, λόγω υπερφόρτωσης σε μετασχηματιστή υπερυψηλής τάσης. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής που τέλικά έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά, ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανένας μέχρι στιγμής εκπρόσωπος της ΔΕΗ δεν προέβη επίσημα σε εξηγήσεις για τα αίτια του περιστατικού.

    Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μουρβάκης, δήλωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο και ότι για την κατάσβεση της φωτιάς χρησιμοποιήθηκαν περίπου 20 οχήματα και 100 άνδρες, από τους οποίους ένας τραυματίστηκε ελαφρά.

    Στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξαν πάνω από 150 κλήσεις για εγκλωβισμούς σε ασανσέρ, αλλά και προβλήματα στην περιφερειακή οδό.

    Στις Σέρρες η πυροσβεστική επενέβη σε 10 περιπτώσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ, ενώ το μπλακ άουτ διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα δε σημειώθηκε στις γενικότερες δραστηριότητες, εξαιτίας του ότι το μπλακ άουτ σημειώθηκε κατά τις μεσημβρινές ώρες.

    Οι νομοί Καβάλας και Δράμας έμειναν χωρίς ρεύμα για περίπου δύο ώρες και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δέχθηκαν 15 και 8 κλήσεις αντίστοιχα για εγκλωβισμούς σε ασανσέρ.

    Και στους τρεις νομούς της Θράκης η διακοπή διήρκεσε επίσης δύο ώρες, και έγιναν 21 κλήσεις στην πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς, ενώ σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο έγιναν και διακοπές νερού.

    [20] Η ΚΑΒΑΛΑ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ CRPM

    Καβάλα, 12 Ιουνίου 2001 (20:08 UTC+2)

    της Αγγέλας Φωτοπούλου

    Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αρης Παπαδόπουλος, εκλέχτηκε με ομόφωνη απόφαση πρώτος πρόεδρος του ΔΣ της Βαλκανικής Επιτροπής η οποία θα εδρεύει στην Καβάλα και ιδρύθηκε στη διάρκεια της 1ης Διαπεριφερειακής Συνάντησης για την Συνεργασία στην περιοχή των Βαλκανίων στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειακών Περιοχών της Ευρώπης (CRPM). Κατά τη διάρκεια της 1ης Διαπεριφερειακής Συνάντησης για την Συνεργασία στην περιοχή των Βαλκανίων, που άρχισε χτες και ολοκληρώθηκε σήμερα, ψηφίστηκε το καταστατικό της Βαλκανικής Επιτροπής και εκλέχτηκαν τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τον πρόεδρο ένας εκπρόσωπος κάθε χώρας ως αντιπρόεδρος. Ο στόχος της Επιτροπής θα είναι η ανάπτυξη συνεργασιών και πρωτοβουλιών για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την απασχόληση των κατοίκων της περιοχής αυτής πάνω στη βάση του σεβασμού των εθνικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας των εργασιών της 1ης Διαπεριφερειακής Συνάντησης ο ΓΓ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και ο πρόεδρος της CRPM Stig Ostdahl αναφέρθηκαν στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι 32 Περιφερειών από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Ο κ Ostdahl χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα λέγοντας ότι αυτό αποτελεί μία καλή εκκίνηση για την Βαλκανική Επιτροπή και το έργο της.

    Ο κ Παπαδόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η διαδικασία για την ίδρυση της Βαλκανικής Επιτροπής ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία πριν από ενάμισι χρόνο. Οπως είπε ο κ Παπαδόπουλος το έργο της Βαλκανικής Επιτροπής θα είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη της Βαλκανικής και ο στόχος της μία πολυπολιτισμική Βαλκανική όπου θα υπάρχει ανάπτυξη και ευημερία, ειρήνη και σταθερότητα, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητα. Θα στηρίξουμε, είπε τις πρωτοβουλίες για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική συνεργασία.

    Στις προτεραιότητες του προέδρου της Βαλκανικής Επιτροπής θα είναι η ένταξη σε αυτή και νέων περιφερειών από τις χώρες που για διαφόρους λόγους δεν μετείχαν στην 1η Διαπεριφερειακή Συνάντηση (ΠΓΔΜ, Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας , Βουλγαρία), και η σύγκλιση της πρώτης συνεδρίασης του νεοεκλεγέντος ΔΣ προκειμένου να εξεταστούν οι πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Παράλληλα διευκρίνισε ότι η αποφάσεις της Βαλκανικής Επιτροπής θα απευθύνονται σε κυβερνήσεις, οργανισμούς καθώς και σε θεσμικά όργανα της ΕΕ με στόχο πάντα το όφελος των λαών των Βαλκανίων. Η Επιτροπή δεν θα κάνει έργα αλλά θα ασκεί πιέσεις για την εκτέλεση των έργων. "Πιστεύουμε πως με τη παράλληλη διπλωματία των φορέων και των πολιτών θα προχωρήσουμε παραπέρα" πρόσθεσε ο κ Παπαδόπουλος

    Οσον αφορά την επιλογή της Καβάλας ως έδρας της Βαλκανικής Επιτροπής το κ Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η πόλη αυτή συνδυάζει τα κριτήρια της ισορροπίας των αποστάσεων από τις άλλες χώρες μέλη και διαθέτει τις υποδομές και τα προσόντα για να επωμιστεί αυτό το ρόλο.

    [21] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ

    Βελιγράδι, 12 Ιουνίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Βελιγράδι και Σκόπια ανταλλάσσουν πληροφορίες και στοιχεία για τη μάχη κατά των Αλβανών εξτρεμιστών, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας στρατηγός Νεμπόισα Πάβκοβιτς.

    "Ανταλλάσσουμε πολλές πληροφορίες για τους εξτρεμιστές στη Νότια Σερβία και την ΠΓΔΜ", τόνισε ο κ. Πάβκοβιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι "οι δυνάμεις ασφαλείας των δύο γειτονικών χωρών μοιράζονται την εμπειρία γύρω από τους τρόπους αντιμετώπισης της δράσης των Αλβανών τρομοκρατών".

    Αλλοι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατών συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Κράποβιτς στα Σκόπια, όταν υπεγράφη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβίας, σημείωσε ο κ. Πάβκοβιτς.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ θα προμηθευθούν γιουγκοσλαβικό στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς συνεχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών του αποκαλούμενου "Εθνικο-Απελευθερωτικού Στρατού" και κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τη Νότια Σερβία και το Κόσοβο.

    [22] ΤΟ 46% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟΣ

    Ουάσιγκτον, 12 Ιουνίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Το 46% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ηγέτες ξένων χωρών δεν σέβονται τον πρόεδρο της χώρας Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της USA Today, του CNN και του του ιδρύματος Gallup.

    Το 40% ωστόσο θεωρεί ότι ο Μπους γίνεται σεβαστός από ηγέτες άλλων χωρών.

    Από τους 1.011 ενήλικες που ρωτήθηκαν από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή το 55% δήλωσαν ότι ο Μπους ασκεί σωστά τα καθήκοντα του και το 35% δεν εγκρίνει την πολιτική του. Η δημοσκόπηση έχει περιθώρια λάθους +/- 3%.

    [23] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Είναι λυπηρό που ο πρωθυπουργός παραποιεί την πραγματικότητα και ψεύδεται, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού και προγράμματος της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική, ενώ πρόσθεσε ότι τον τελευταίο συστηματικά παρελθοντολογεί, καταφεύγει στις διαχωριστικές γραμμές και την οξύτητα.

    Απαντώντας στη δήλωση του κ.Σημίτη, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ότι ήταν ευθύνη της ΝΔ που η Ε.Ε. ζήτησε από την Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Σουφλιάς υπενθύμισε ότι το 1990, ως υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να ζητήσει δανειοδότηση από την Ε.Ε. προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά αυτή παρέπεμψε στο ΔΝΤ, κάτι που η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δε δέχτηκε.

    Ακόμη αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων της τότε κυβέρνησης στην οικονομία, όπως αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, του ΦΠΑ και μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό "που περιέσωσαν τα ταμεία από κατάρρευση και βοήθησαν την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ". "Εκεί είχε οδηγήσει την οικονομία της χώρας η καταστροφική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του '80" είπε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε ότι μετά το πρώτο δίμηνο διακυβέρνησης της ΝΔ έπαψε η ΕΕ να συζητά για ΔΝΤ και δανειοδότησε η ίδια τη χώρα.

    [24] ΕΜΠΟΡΙΚΗ - SOFINCO: ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Στην ίδρυση κοινής εταιρίας προχωρούν η Εμπορική Τράπεζα και η θυγατρική της Credit Agricole, Sofinco.

    Η νέα εταιρία θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, στην Ελλάδα. Η Sofinco, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στη γαλλική αγορά στο χώρο της καταναλωτικής πίστης, αναλαμβάνει την υποχρέωση μεταφοράς τεχνογνωσίας, σχετικά με τα κύρια θέματα διαχείρισης της καταναλωτικής πίστης, καθώς και την παροχή υποστήριξης στα θέματα πληροφορικής της νέας εταιρίας.

    Οι ιδρύτριες εταιρίες θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας με ποσοστό 50% η κάθε μία, η δε αρχική διάρκειά της θα είναι 6 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης.

    [25] ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΒΖΟΣ

    Αλεξανδρούπολη, 12 Ιουνίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εβρου που συνεδρίασε χθες πέρασε η απευθείας αγορά ακινήτων της ΔΕΒΖΟΣ περίπου 600 στρ., από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στα όρια του Δήμου Τριγώνου, περιοχή Ορμενίου νομού Εβρου, για την εγκατάσταση και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων. Τα χρήματα για την αγορά της συγκεκριμένης έκτασης είναι μέρος επενδυτικού σχεδίου.

    Στην εισήγησή του ο νομάρχης Εβρου Γιώργος Ντόλιος υποστήριξε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση για το έργο αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δημιούργησε ένα κλίμα όχι και τόσο καλό στους πολίτες της περιοχής, ενώ υπήρξε ατολμία από την πλευρά της κυβέρνησης για την ουσιαστική στήριξη αυτής της προσπάθειας".

    Καταλήγοντας, τόνισε: "Υπάρχει σαφής δέσμευση από τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Φωτιάδη ότι μέσα στο καλοκαίρι καθορίζεται το καθεστώς της Ζώνης Ελεύθερων Οικονομικών Συναλλαγών. Ετσι την μια συνιστώσα της ιδιορυθμίας φαίνεται ότι την έχουμε διασφαλισμένη, η άλλη συνιστώσα, η πιθανή εργασία των Βούλγαρων εργαζομένων και το καθεστώς αυτής της εργασίας τους είναι ένα ζήτημα ανοιχτό, ένα ζήτημα που θα κριθεί με μεγάλη ευαισθησία και από τη δική μας πλευρά".

    Ο.Ο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 12 June 2001 - 18:14:02 UTC