Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
  • [02] ΕΕ: ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2001
  • [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΠΟΥΤΙΝ
  • [05] ΠΕΘΑΝΕ Η ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ
  • [06] ΜΑΝΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.
  • [07] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
  • [08] ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ
  • [09] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [10] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ
  • [11] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
  • [12] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [14] 15ΜΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [15] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ
  • [16] ΒΟΣΝΙΑ: ΤΟ 95% ΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
  • [17] ΚΟΙΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
  • [18] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [19] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΠΟΥΤΙΝ
  • [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ
  • [21] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] ΕΥΧΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [23] ΤΟ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΤΑΣΗ

  • [01] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Σκόπια, 16 Ιουνίου 2001 (13:03 UTC+2)

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, που γύρισε χθες από τα Σκόπια, σε συνεννόηση με τον ύπατο αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε. Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα, ενημέρωσε σε έκτακτη σύνοδο του συμβουλίου των μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων των χωρών-μελών της Συμμαχίας για τις συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας και των Σλαβομακεδόνων. Συμπληρωματικά, σ' αυτή την έκτακτη σύνοδο των διπλωματικών αντιπροσώπων, εξετάσθηκε για πρώτη φορά και το περιεχόμενο της επιστολής-αίτησης του κ. Τραϊκόφσκι, ο οποίος ζητεί τη στρατιωτική συνδρομή του ΝΑΤΟ κατά την εφαρμογή του ειρηνευτικού του σχεδίου, εφόσον λένε στην έδρα της Συμμαχίας όχι με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και αισιοδοξία θα έχει προηγηθεί η συμφωνία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των αλβανικών αυτονομιστικών ή εξτρεμιστικών ομάδων. Οι 19 μόνιμοι αντιπρόσωποι θα εξετάσουν σε βάθος το σκοπιανό αίτημα στην τακτική σύνοδό τους την προσεχή Τρίτη. Από πηγές της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, η στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ αν τελικά αποφασισθεί, θα είναι περιορισμένη και θ' αποτελείται από μικρό αριθμό στρατιωτικών (500 με 800) χωρίς βαρύ οπλισμό, θα παραμείνει για μικρό χρονικό διάστημα στο έδαφος της ΠΓΔΜ τόσο όσο χρειάζεται για να συγκεντρώσει τον οπλισμό που θα καταθέσουν σε διάφορα και προσυμφωνημένα σημεία της χώρας (τσεκ - πόιντς) οι Αλβανοί.

    Στη δύναμη αυτή θα πάρουν οπωσδήποτε μέρος η Ελλάδα και η Τουρκία ενώ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και το Βελγίο.

    Η πρωτοβουλία αυτή του ΝΑΤΟ, αν τελικά αποφασισθεί -κι αυτό εξαρτάται από το αν οι Αλβανοί δεν τορπιλίσουν την τελευταία στιγμή την πρωτοβουλία του κ. Τραϊκόφσκι-, δεν δημιουργεί κανένα νομικής φύσης πρόβλημα, όπως π.χ. απαίτηση να έχει προηγηθεί έγκριση του ΟΗΕ κλπ. διότι η κυβέρνηση μιας κυρίαρχης χώρας ζητεί, όπως έχει δικαίωμα, τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για μια αποστολή που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ανθρωπιστικού περιεχομένου. Αυτό όμως που αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο είναι η Συμμαχία, προκειμένου να ξεπεράσει τα δικά της γραφειοκρατικά προβλήματα, να αναλάβει τελικά την πολιτική κάλυψη του αιτήματος των Σκοπίων, την υλοποίηση του οποίου θ' αναλάβουν ορισμένες χώρες-μέλη της επί διμερούς βάσεως. Θα πρόκειται δηλαδή, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, για έναν στρατιωτικό "Συνασπισμό Καλής Θέλησης" (COALITION OF GOOD WILLING).

    [02] ΕΕ: ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2001

    Γκέτεμποργκ, 16 Ιουνίου 2001 (12:17 UTC+2)

    Τη δέσμευσή τους να επικυρώσουν μέχρι το τέλος αυτού του έτους τη συνθήκη του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου - το λεγόμενο πρωτόκολλο του Κιότο - παρά την απόρριψη από τις ΗΠΑ της διεθνούς συμφωνίας, επανέλαβαν οι "15" ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

    "Η Ενωση και οι χώρες - μέλη είναι αποφασισμένες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο του Κιότο" αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου και επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει τις προτάσεις για την επικύρωση πριν τη λήξη του 2001. Σύμφωνα με το κείμενο η Ε.Ε. θα εργαστεί για να διασφαλίσει την ευρύτερη δυνατόν συμμετοχή των βιομηχανικών χωρών έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ το πρωτόκολλο μέχρι το 2002, ωστόσο, χαρακτηρίζει την επικύρωση ως "το πρώτο βήμα" για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Η Συνθήκη, που υπογράφηκε στο Κιότο της Ιαπωνίας το 1997 δεσμεύει τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων στα επίπεδα του 1990 μέχρι το έτος 2010.

    Στη Σύνοδο Κορυφής, όπου παρίστατο και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο Πρωτόκολλο, χαρακτηρίζοντάς το ελαττωματικό και δεσποτικό, ωστόσο, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την Ε.Ε. για εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της αλλαγής κλίματος.

    [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Γκέτεμποργκ, 15 Ιουνίου 2001 (22:33 UTC+2)

    Διαδικασία μη αναστρέψιμη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τη διεύρυνση της Ε.Ε., η οποία είναι από τα κυρίαρχα θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ενωσης στο Γκέτεμποργκ.

    Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας το θέμα με ευελιξία επιδιώκει τη συγκρότηση μετώπου με τις άλλες υπό ένταξη χώρες, που ακολουθούν σε επιδόσεις την Κύπρο.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα δυνατά μέσα για να συμμετάσχει η Κύπρος στην Ε.Ε. με αφετηρία τις ευρωεκλογές του 2004.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Κύπρος οπωσδήποτε θα είναι στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα ενταχθούν στην Ε.Ε. μετά τις πρωινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

    "Επαναλαμβάνω ότι η διεύρυνση είναι μη αναστρέψιμη. Η Επιτροπή και όχι το Συμβούλιο έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα ένα χρονοδιάγραμμα, ένα δρομολόγιο. Και το χρονοδιάγραμμα αυτό προβλέπει ότι θα πρέπει να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2002. Εμείς είμαστε απόλυτα θετικοί απέναντι σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει εντατικά να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για να κλείσουν με όλες τις υπό ένταξη χώρες μέχρι το τέλος του 2002, αλλά και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να κάνουν προσπάθεια, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να κλείσουν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2002.

    Αυτή είναι ημερομηνία στόχος και αυτή την ημερομηνία στόχο πρέπει να την τηρήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες χώρες τηρήσουν αυτή την ημερομηνία θα μπορούν να προχωρήσουν το επόμενο βήμα που είναι η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μετά τη διαπραγμάτευση και η αρχή της διαδικασίας κύρωσης", υπογράμμισε.

    Επισήμανε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει κανείς, ο οποίος δεν θα πετύχει την ημερομηνία αυτή να αποκλειστεί από το επόμενο βήμα που έχουμε αποφασίσει στη Νίκαια, τις ευρωεκλογές, τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2004.

    Η Ελλάδα επιδιώκει την ταχεία κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν επιμένει σε καταληκτική ημερομηνία φοβούμενη αποκλεισμούς.

    "Αν βάλετε μία ημερομηνία 31/12/2002, η οποία αποκλείει τον οποιοδήποτε να συμμετάσχει περαιτέρω σε διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, δημιουργείτε ένα φράγμα. Γιατί να δημιουργήσετε φράγμα; Η πολιτική λογική λέει ότι πρέπει να είμαστε ευέλικτοι για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση. Οσο πιο στενές διαδικασίες βάζετε τόσο περισσότερες δυνατότητες δίδετε να δημιουργηθούν κάποια προσκόμματα", τόνισε.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Ιρλανδού πρωθυπουργού συμφώνησαν ότι το αρνητικό ιρλανδικό δημοψήφισμα δεν πρέπει να επηρεάσει τη διαδικασία της διεύρυνσης.

    Χθες βράδυ κατά τη διάρκεια του δείπνου των "15" Ευρωπαίων ηγετών με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους επιβεβαιώθηκε η πλήρης διαφωνία Ευρωπαίων - Αμερικανών όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότο.

    Ωστόσο οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στο διάλογο που θα επαναληφθεί τον επόμενο μήνα στη Βόννη.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι από τη συζήτηση προέκυψε μία θετική διάθεση, "ναι μεν εμείς οι Ευρωπαίοι να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία, όπως την καθορίσαμε, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν συναντήσεις, ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων, νέες συζητήσεις για να γεφυρωθούν ίσως οι αποστάσεις".

    Το πρωτόκολλο του Κιότο για μείωση των επιβλαβών εκπομπών είναι αποτέλεσμα δεκάχρονος διαπραγμάτευσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν στον κ. Μπους ότι είτε κανείς συμφωνεί με το πρωτόκολλο, είτε διαφωνεί η διεθνής απειλή αλλαγής του κλίματος απαιτεί συντονισμένη δράση.

    Αυτή την ώρα οι "15" ηγέτες της Ε.Ε. έχουν δείπνο εργασίας, με κύριο θέμα το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. με τις 12 υποψήφιες χώρες, αλλά και τις εξελίξεις στα Σκόπια. Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον προεδρεύων της Ε.Ε. με αφορμή και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία ζήτησε να υπάρχει μία μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών. "Να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες", είπε.

    Σημειώνεται ότι πριν το δείπνο, ο κ. Πέρσον, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι και ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα συμμετείχαν σε ανοιχτή συζήτηση που έγινε με τους πολίτες της πόλης της Γκέτεμποργκ. Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν θέματα, όπως οι πολιτικές της Ε.Ε. και κυρίως η πολιτική της Ενωσης στα Βαλκάνια.

    Αύριο το πρωί οι "15" ηγέτες θα διαμορφώσουν το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΠΟΥΤΙΝ

    Λιουμπλιάνα, 16 Ιουνίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Σε καλό κλίμα διεξήχθη η πρώτη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζορτζ Μπους και Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας διήρκεσε μία ώρα περισσότερο από το προγραμματισμένο ημίωρο και χαρακτηρίστηκε από τους κ.κ. Πούτιν και Μπους επιτυχής.

    Πάντως οι δύο πλευρές επέμειναν στις διαφωνίες τους όσον αφορά στα αμερικανικά σχέδια για τη δημιουργία μιας αμυντικής αντιπυραυλικής ασπίδας, στην οποία αντιτίθεται σθεναρά η Μόσχα.

    Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει στη μονομερή εφαρμογή του αμυντικού σχεδίου, καθώς "κάθε μονομερής δράση μπορεί μόνο να περιπλέξει διάφορα προβλήματα και θέματα" και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν εποικοδομητικά σε θέματα ασφαλείας.

    Ο κ. Πούτιν επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Ρωσίας στη συμφωνία του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, για την οποία η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους έχει επιφυλάξεις.

    Ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεραστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος.

    "Βρήκαμε μία καλή βάση για να αρχίσουμε την οικοδόμηση της σχέσης μας", είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το συνομιλητή του "πολύ άμεσο και αξιόπιστο" και τον προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον, πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε ο κ. Πούτιν. "Εκτίμησα πάρα πολύ τον ειλικρινή διάλογο", δήλωσε ο κ. Μπους.

    [05] ΠΕΘΑΝΕ Η ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Πέθανε σε ηλικία 84 ετών στο Λονδίνο μία από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, η Μαρία Φωκά.

    Επειτα από νοσηλεία έξι μηνών στο νοσοκομείο Saint Thomas του Λονδίνου, η ηθοποιός έχασε τη μάχη με το θάνατο χθες στις 3 το μεσημέρι.

    Η Μαρία Φωκά είχε υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς.

    Κοντά της όλο αυτό το διάστημα ήταν η κόρη της Ισμήνη, που απέκτησε από τον πρώτο της γάμο με τον Λυκούργο Καλέργη.

    [06] ΜΑΝΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Δεν υπάρχει μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, δηλώνει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ημερησία".

    "Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεργασθήκαμε εκλογικά. Μετεκλογικά ο κ. Καραμανλής και εγώ εκφράσαμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, στην πράξη όμως δεν έγινε απολύτως τίποτε", ανέφερε.

    Ο κ. Μάνος τόνισε ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων στις επόμενες εκλογές θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία "και ας μας μαυρίσουν οι ψηφοφόροι", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων σημείωσε ότι οι προτάσεις του κόμματός του για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα προκάλεσαν το ενδιαφέρον των άλλων κομμάτων πλην της Ν.Δ., από την οποία δεν υπήρξε ποτέ καμιά αντίδραση.

    [07] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου προσήχθησαν σήμερα ο Παναγιώτης Κουβάς και ο Γιώργος Χαζάκης, ιδιοκτήτης και χειριστής, αντίστοιχα, του σκάφους με τους λαθρομετανάστες που βυθίστηκε προχθές, ύστερα από πρόσκρουση στη βραχονησίδα ''Χταπόδια'' κοντά στη Μύκονο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα.

    Σημειώνεται ότι 48 ναυαγοί έχουν διασωθεί ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ''Χταπόδια'' Μυκόνου για τον εντοπισμό αγνοουμένων λαθρομεταναστών.

    Σε βάρος των δύο ανδρών ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, κατά συρροή, πρόκληση σωματικών κακώσεων, για μεταφορά αλλοδαπών στερουμένων του δικαιώματος εισόδου στη χώρα μας, καθώς και για παράβαση κανόνων Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, πρόκληση ναυαγίου εξ αμελείας και έκθεση προσώπων.

    Η δίκη τους ορίστηκε για τη Δευτέρα, στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου. Ο Παναγιώτης Κουβάς, λόγω παρουσίασης υπέρτασης, νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Σύρου, ενώ ο Γεώργιος Χαζάκης κρατείται στο Λιμεναρχείο Σύρου.

    [08] ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα άσκησης ψυχολογικής και σωματικής βίας κατά Βορειοηπειρωτών, νέες προκλητικές ενέργειες έλαβαν χώρα στο χωριό Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νεολαίας της Ομόνοιας τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη απειλήθηκε με όπλο ο πρόεδρος της οργάνωσης.

    Ένα τζιπ με πινακίδες Τιράνων, έκλεισε το δρόμο στο αυτοκίνητο του νεολαίου και υπό την απειλή καλάσνικωφ τον υποχρέωσαν να αποβιβαστεί. Στη συνέχεια τον χτύπησαν και του ζήτησαν το λόγο για τις αφισοκολλήσεις στην Δρόπολη.

    Η Νεολαία της Ομόνοιας κάνει γνωστό με την ανακοίνωση πως οι ενέργειες αυτές

    δεν κάμπτουν το ηθικό των Βορειοηπειρωτών, που συσπειρώνονται εν΄ όψη των

    αλβανικών εκλογών στις 24 Ιουνίου.

    "Το Δίκαιο και η Ηθική είναι με το μέρος μας και η ψήφος είναι η δύναμή μας.

    Αυτοί με τα όπλα, τη βία και το φόβο, εμείς με τη δημοκρατία και τον Ελληνισμό", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Δ.Ρ.

    [09] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 16 Ιουνίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Συνεχίζεται στην ΠΓΔΜ ο διάλογος που ξεκίνησε προχθές ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι με τους ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων. Ωστόσο άρχισαν να διατυπώνονται αμφιβολίες για την επιτυχή κατάληξή του.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς συντάκτες του Συντάγματος σε δηλώσεις του σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είπε ότι ο κ. Τράικοφσκι προτίθεται να δεχθεί σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα, με πρώτη την απάλειψη ή την ανασύνταξη του προοιμίου που αναφέρεται σε εθνότητες.

    Επίσης είπε ότι προτίθεται να δεχθεί την αναβάθμιση της αλβανικής γλώσσας, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να καταστεί δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ διατύπωσε την άποψη ότι οι Αλβανοί δεν πρόκειται να δεχθούν τις προτάσεις του προέδρου Τράικοφσκι. Την ίδια άποψη εκφράζουν και άλλοι πολιτικοί παράγοντες, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης.

    Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι Αλβανοί θα επιχειρήσουν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις, με στόχο να προκαλέσουν την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα και να επιβάλουν τη συμμετοχή των Αλβανών εξτρεμιστών στο διάλογο, όπως έγινε στην περίπτωση της Νότιας Σερβίας.

    [10] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2001 (19:39 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με τη συμμετοχή άνω των 500 συνέδρων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία ξεκίνησαν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες του Γ΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο κ. Φίλιππος Κοσσένας, πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων , διοργανωτής του συνεδρίου, στόχος της μεγάλης αυτής διοργάνωσης είναι η δικτύωση των απανταχού Αιγυπτιωτών με πρωταρχικό σκοπό να στηριχθούν το Πατριαρχείο και οι λίγοι εναπομείναντες στην Αίγυπτο έλληνες, που φιλάνε Θερμοπύλες και να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία σε όλη την Αίγυπτο.

    ¨Συνεργαζόμαστε στενά με τις δύο μεγαλύτερες Ελληνικές κοινότητες, του Καϊρου και της Αλεξάνδρειας, καθώς επίσης με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Το όραμά μας δεν είναι κάτι το ανέφικτο. Με πολύ πίστη και αγάπη θα τα καταφέρουμε. Ο Από την ίδρυσή του ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων εργάζεται ακατάπαυστα και σήμερα έχει καταφέρει να είναι σημείο αναφοράς όλων των εξ Αιγύπτου Ελλήνων ανά τον κόσμο. Οι Αιγυπτιώτες της διασποράς έχοντας ιερή παρακαταθήκη τα ιδανικά του γενέθλιου τόπου διαπρέπουν στις επιστήμες, στα Γράμματα, στις Τέχνες, στην Οικονομία και σε πολλούς άλλους τομείς " τονίζει ο κ. Κοσσένας.

    Χθες βράδυ στην επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου παρουσία του υφ. Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχου Χυτήρη, του υφ. Εξωτερικών Γρ. Νιώτη, του ΓΓΑΕ Δημήτρη Δόλλη, εκπροσώπων των κομμάτων, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Κοσσένας απένειμε τιμητική διάκριση στην ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ .. ¨Είμαστε βέβαιοι ότι στην αυγή του νέου αιώνα και υπό την πεφωτισμένη καθοδήγηση του Μακαριωτάτου, θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, επεσήμανε ο κ. Κοσσένας.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ¨Μνήμες και Αναμνήσεις¨, ενώ αύριο βράδυ η Αλεξανδρινή Άλκηστης Πρωτοψάλτη δίνει συναυλία στο περιστύλιο του Ζαππείου.

    [11] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 15.47. Το επίκεντρό της εντοπίζεται σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών στο θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς (287 χλμ. δυτικά της Αθήνας).

    [12] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Η πορεία της οικονομίας και το ασφαλιστικό είναι τα κεντρικά θέματα που απασχολούν τη συνεδρίαση της Κ.Ε. που διεξάγεται υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι στο πολιτικό πεδίο διαμορφώνεται μια ομιχλώδης ατμόσφαιρα και κυριαρχεί η αίσθηση κυβερνητικού κενού.

    "Τα κυβερνητικά στελέχη αισθάνονται το τέλος που πλησιάζει και επιδίδονται σε προσωπικά παιχνίδια. Αντί να κυβερνήσουν, εκπαιδεύονται στην άσκηση αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει τρόπο να κρατηθεί στην εξουσία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των μεθοδεύσεών του. Βάζει, παν' απ΄ όλα, το ''εγώ'' και δίνει το σύνθημα της υποχώρησης, της άτακτης απόδρασης στο χθες. Η κυβερνητική αποτυχία είναι ευδιάκριτη σε όλους τους τομείς", τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλης είπε ότι η οικονομική διαχείριση της Κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς, έκανε λόγο για εισπρακτική επιδρομή της εφταετίας που εξάντλησε τη φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων και για αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που σκόνταψαν στις ιδεολογικές αγκυλώσεις τους.

    "Η Κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί το παρόν και κλέβει το μέλλον του τόπου. Με προεισπράξεις, προμέτοχα και τιτλοποιήσεις, αφαιρεί πόρους, που ανήκουν στις ερχόμενες γενιές. Με νομοθετικές ρυθμίσεις και αδιαφανείς διαδικασίες δημιουργεί ένα δεύτερο, κρυφό χρέος. Μεταθέτει σημερινές υποχρεώσεις στην επόμενη Κυβέρνηση, την Κυβέρνησή μας. Τα αδιέξοδα φαίνονται ξεκάθαρα μέσα από τις πρακτικές που ακολουθεί.

    Γιατί μετά από δυόμισι χρόνια προεργασίας, ανέτρεψαν τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, και περιέκοψαν τις αμυντικές δαπάνες;

    Γιατί δεν κατέβαλλε, αλλ' ούτε και κατέγραφε πουθενά, τα ποσά (670 δισ.) που οφείλει, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, στα Ταμεία; Γιατί τα χρέη προς το ΙΚΑ, (1,3 τρισ. δρχ.), μεταφέρθηκαν σε προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων;

    Γιατί τα νοσοκομεία δεν πληρώνουν τους προμηθευτές τους; Γιατί, με τραπεζικές ρυθμίσεις, φορτώνουν τα χρέη των νοσοκομείων - που έφτασαν τα 350 δισ. - στην επόμενη τετραετία, την επόμενη Κυβέρνηση;

    Γιατί 450 δισεκατομμύρια από τα προμέτοχα δεν περιλαμβάνονται στο δημόσιο χρέος;

    Γιατί το νέο χρέος της Ολυμπιακής δεν υπολογίζεται πουθενά; Και τί έχουν να πουν για το κατάντημά της; Εφάρμοσαν τρία σχέδια για την εξυγίανσή της, κατασπατάλησαν περίπου 1000 δισ. δρχ. και ευτέλισαν την εμπορική αξία της για να καταλήξουν στην απόφαση να την πουλήσουν. Το αποτέλεσμα είναι να ψάχνουν και να μην βρίσκουν αγοραστές", επισήμανε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι "η οικονομική πολιτική, η ανυπαρξία υπευθυνότητας, η αιχμαλωσία της Κυβέρνησης σε καθεστωτικές πρακτικές, απεικονίζονται ξεκάθαρα στο έγκλημα της Σοφοκλέους".

    "Τα τελευταία δύο χρόνια, έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος 1,5 εκατ. επενδυτών. Και όμως! Ο κατεξοχήν υπεύθυνος υπουργός παραμένει ακόμη στη θέση του. Και βέβαια είναι αποκλειστικό συνταγματικό δικαίωμα του πρωθυπουργού να αλλάζει όποτε θέλει τους υπουργούς του. Δεν έχει, όμως, το πολιτικό δικαίωμα να διατηρεί στις θέσεις τους εκείνους που φέρουν την αντικειμενική πολιτική ευθύνη μιας τέτοιας καταστροφής", σημείωσε.

    Υποστήριξε ότι η αποτυχία της Κυβέρνησης απεικονίζεται παραστατικά στην καθημερινότητα των Ελλήνων, ότι τα ναρκωτικά θερίζουν τη νέα γενιά, το οργανωμένο έγκλημα γνωρίζει πρωτοφανείς διαστάσεις, αναφέρθηκε στην ανεργία και τόνισε ότι οι δαπάνες για την Παιδεία, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε ότι "η κυνική συνταγή που παρουσίασε η Κυβέρνηση δεν ήταν λύση του, ήταν απλά και μόνο μια ακόμη απόπειρα να μεταφερθούν στις πλάτες των εργαζομένων οι συνέπειες από την ανεπάρκεια του κράτους και την αποτυχία της πολιτικής τους, μια λογιστική απόπειρα διαχείρισης της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν".

    "Επιχειρούν να προκαλέσουν πολιτική οξύτητα, πόλωση και φανατισμό. Καταφεύγουν στις διαχωριστικές γραμμές ξεπερασμένων εποχών, για να διχάσουν την κοινωνία, να μην αντιδρά ενωμένη. Σκάβουν το παρελθόν για να στρέψουν αλλού την προσοχή του κόσμου, να μην ασχολείται με τα προβλήματα και εκείνους που τα δημιουργούν. Προσπαθούν να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο υποκινώντας τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον παραγωγικών τμημάτων του πληθυσμού. Προχθές τους έφταιγαν οι αγρότες. Χθες οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος", είπε και πρόσθεσε:

    "Έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για βιογραφικά. Ποια βιογραφικά έχουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι πάνω στην απόγνωσή τους αναδεικνύουν οι ίδιοι την ιδεολογική χρεοκοπία και την πολιτική ασυνέπειά τους; Σηκώνουν τώρα τα φλάμπουρα που ποδοπάτησαν και κουρέλιασαν. Υπενθυμίζουν ότι από αλλού ξεκίνησαν, αλλού βρέθηκαν και δεν ξέρουν τώρα πού να πάνε. Αποδεικνύουν ότι η μόνη συνέπειά τους υπήρξε η ασυνέπεια".

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. θα συνεχίσει την προσπάθειά της με εντεινόμενους ρυθμούς, θα συνεχίσει να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στην εξουσία/

    "Οι θερινοί μήνες είναι περίοδος επαγρύπνησης. Περίοδος αφοσίωσης αποκλειστικά και μόνον στα προβλήματα του τόπου, της κοινωνίας, των ανθρώπων δίπλα μας. Περίοδος για άμεση επαφή με την κοινωνία, αλλά και συστηματική παρουσία στα τμήματα Διακοπής των Εργασιών της Βουλής", είπε και συμπλήρωσε:

    "Άμεση προτεραιότητα στην πρότασή μας για τη διακυβέρνηση του τόπου αποτελεί η ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι βασική πτυχή του προγράμματός μας για δυναμική περιφερειακή ανάπτυξη, για επανίδρυση του κράτους, για αναβάθμιση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας. Για όλους αυτούς τους λόγους τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συζητηθούν αναλυτικά σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το Φθινόπωρο".

    Διευκρίνισε δε ότι ζήτημα υποψηφιοτήτων για τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, από τη Νέα Δημοκρατία δεν άνοιξε και δεν πρόκειται να ανοίξει ως τότε.

    Τόνισε ακόμη ότι στόχος της Ν.Δ. είναι να καταστεί η Ελλάδα όαση ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων.

    "Εμείς, που εντάξαμε τη χώρα στην ΕΟΚ, δεν θα δεχτούμε ποτέ συμφωνίες που ανατρέπουν τα πολιτικά και αμυντικά πλεονεκτήματά μας, που υπονομεύουν την αποτρεπτική ικανότητα και άμυνά μας. Δυνατότητα στην Τουρκία να μπλοκάρει τη δράση του ευρωπαϊκού στρατού είτε στην Κύπρο, είτε στο Αιγαίο, δεν αναγνωρίζουμε. Μυστικές ή άτυπες συμφωνίες δεν δεχόμαστε σε καμμία περίπτωση. Είναι σαφές, είναι κατηγορηματικό και είναι προς κάθε κατεύθυνση αυτό.

    "Καλούμε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την τρομοκρατική δραστηριότητα των Αλβανών εξτρεμιστών στα Σκόπια και να αναλάβει αποφασιστικές, αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις πρέπει να θέσουν άμεσα κάτω από τον έλεγχό τους τα σύνορα των Σκοπίων με το Κοσσυφοπέδιο", τόνισε.

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Γκέτεμποργκ, 16 Ιουνίου 2001 (18:51 UTC+2)

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που έληξε σήμερα στο Γκέτεμποργκ.

    Ο κ. Σημίτης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, υπογράμμισε ότι η πολιτική της διεύρυνσης είναι μη αναστρέψιμη, καθώς και ότι η διαδικασία της θα είναι γρήγορη και αποτελεσματική.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των υποψήφιων χωρών, οι οποίες πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2002, ώστε να συμμετάσχουν ως μέλη στις Ευρωεκλογές του 2004.

    Διευκρίνισε ότι για τις χώρες που δεν θα έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, η διαδικασία θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς και θα ισχύσει η παλιά διαδικασία που ίσχυσε και στις περιπτώσεις της Δανίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας, ώστε και αυτές να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2004.

    O κ. Σημίτης σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη σειρά των υπό ένταξη χωρών. "Είμαστε βέβαιοι, όπως άλλωστε, είναι και η κυπριακή πλευρά, με την οποία συνεργαζόμαστε ότι η διαδικασία όσον αφορά την Κύπρο θα κλείσει μέχρι το τέλος του 2002", τόνισε.

    Για την Τουρκία

    Στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γίνεται αναφορά και στην Τουρκία.

    "Η Αγκυρα", τόνισε ο πρωθυπουργός, "καλείται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή όσων προβλέπονται στην εταιρική σχέση, να πραγματοποιήσει μεγαλύτερη πρόοδο σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πλήρης προσαρμογή της στους όρους και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα δεν θα θυσιάσει την Κύπρο για την ευρωπαϊκή της προοπτική, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι ο κ. Τζεμ έκανε και στο παρελθόν ανάλογες δηλώσεις και αναμένεται να κάνει και στο μέλλον.

    Η Τουρκία "έχει αναλάβει υποχρεώσεις και ως υποψήφια χώρα της Ενωσης και σύμφωνα με την εταιρική σχέση και ως μέλος του ΟΗΕ και πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις αυτές", είπε ο πρωθυπουργός.

    Για την αειφόρο ανάπτυξη

    Για το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης, το Συμβούλιο πήρε μια σημαντική απόφαση, εντάσσοντάς την μεταξύ των θεμάτων που θα εξετάζει κατ' έτος, όπως την εξωτερική πολιτική, την οικονομική πολιτική και την κοινωνική πολιτική.

    Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το πρωτόκολλο του Κιότο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κλιματολογικών αλλαγών.

    Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον τομέα των τροφίμων ("τρελές αγελάδες", διοξίνες κλπ) το Συμβούλιο διαπίστωσε την ανάγκη ριζικής αλλαγής της στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα πρόληψης, ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα.

    Για οικονομική πολιτική

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα οικονομικής πολιτικής ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει μια επιβράδυνση στη διεθνή οικονομία, αλλά τα βασικά μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν σταθερά.

    Δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην πολιτική ανάπτυξης που θα φέρει και αύξηση της απασχόλησης, στη συγκράτηση και μείωση του πληθωρισμού και στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

    Για το ασφαλιστικό.

    Στη Σύνοδο τονίστηκε η ανάγκη να εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού και τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε σχέση με τη γήρανση αυτή.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το θέμα της γήρανσης σχετίζεται με το ασφαλιστικό και αν γίνεται υπενθύμιση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.

    Πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό εξαρτάται από τον εσωτερικό διάλογο στην Ελλάδα και κάλεσε για μια ακόμη φορά τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς να λάβουν μέρος στο διάλογο αυτό.

    Για την ΠΓΔΜ

    Οσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι οι συζητήσεις στο Γκέτεμποργκ επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ. Οπως είπε το Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει για ένα χρονικό διάστημα εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ΠΓΔΜ που θα εδρεύει στα Σκόπια και θα τελεί υπό τον εκπρόσωπο της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

    Στο κείμενο της απόφασης επαναλαμβάνεται, με ελληνική πρόταση, η προσήλωση της Ε.Ε. στο απαραβίαστο των αναγνωρισμένων συνόρων στην περιοχή και στην ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη συγκρότηση στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα αναλάβει ειρηνευτική αποστολή στα Σκόπια και αν αυτή θα συγκροτηθεί, έστω και αν οι Αμερικανοί δεν σκοπεύουν να πάρουν μέρος σε μια τέτοια δύναμη, ανέφερε ότι το θέμα αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και εφόσον οι άλλες χώρες αποφασίσουν ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια τέτοια δύναμη και δηλώσουν συμμετοχή οι ευρωπαϊκές χώρες σ' αυτήν τη δύναμη, θα συμμετέχει και η Ελλάδα.

    "Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε στον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών, εκείνων που θέλουν τη διάσπαση των Σκοπίων και θα βοηθήσουμε με όλους τους άλλους να υπάρχει εκεχειρία. Είναι ειρηνική η πρόθεσή μας", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στα επεισόδια του Γκέτεμποργκ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διαφωνεί και να διαδηλώνει, καταδίκασε ωστόσο τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Γκέτεμποργκ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

    Τέλος ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση από τους δημοσιογράφους για τον ανασχηματισμό. "Αφού δεν μπορώ να σας πείσω τι να κάνω", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    [14] 15ΜΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 16 Ιουνίου 2001 (17:49 UTC+2)

    Δεκαπενταμελής αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έφτασε στην Πρίστινα για συνομιλίες με αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας και τους τοπικούς ηγέτες, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο.

    Κύριος στόχος της αποστολής είναι να πείσει τη σερβική μειονότητα να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία στο Κόσοβο, το οποίο διοικείται από το 1999 από τον ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή τους ως "ζωτικής σημασίας".

    Η αποστολή είχε συνομιλίες με τον διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χέκερουπ, και τον επικεφαλής της αστυνομίας του Οργανισμού στην επαρχία, Κρίστοφερ Αλμπιστον.

    Αύριο θα συναντηθεί με αντιπροσώπους των αλβανικών και σερβικών κομμάτων στην Κόσοφκσα Μιτρόβιτσα και στην Πρίστινα, ενώ θα επισκεφτεί και τις φυλακές Ντούμπραβα και θα έχει επαφές με τον διοικητή της KFOR, Θόρστεϊν Σκίακερ. Αναμένεται επίσης να ενημερωθούν, τα μέλη της αποστολής, για τα προβλήματα των προσφύγων από την ΠΓΔΜ.

    Η αποστολή θα ολοκληρώσει τις επαφές στα Βαλκάνια με επίσκεψη στο Βελιγράδι τη Δευτέρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και με άλλους ηγέτες.

    [15] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Ουάσινγκτον, 16 Ιουνίου 2001 (17:45 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ότι δεν επιθυμούν να μετάσχουν σε στρατιωτική αποστολή για τον αφοπλισμό των Αλβανών εξτρεμιστών στην ΠΓΔΜ, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

    Οπως αναφέρει αξιωματούχος, ενώ το θέμα φαίνεται απλό, ωστόσο σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει νέα πολιτική απόφαση για την εφαρμογή της αποστολή εντός της ΠΓΔΜ" και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ρισκάρουν νέα εγκατάσταση δυνάμεων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απέρριψε την ιδέα του ΝΑΤΟ για παρέμβαση στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε ένα νέο σχέδιο ειρήνης. Αντίθετα η Συμμαχία εξετάζει αίτημα του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι για επίβλεψη του αφοπλισμού των ανταρτών.

    [16] ΒΟΣΝΙΑ: ΤΟ 95% ΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 16 Ιουνίου 2001 (17:41 UTC+2)

    Πάνω από το 95% των Σέρβων της Βοσνίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Glas Srpski.

    Οπως διαπιστώνεται, μόνο το 4,3% του 1,5 εκατομμυρίου πολιτών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας έχει τη δυνατότητα να δαπανά περισσότερα από 4 δολάρια ημερησίως, ποσοστό που σύμφωνα με τα παγκόσμια στάνταρντ τους κατατάσει στη χαμηλότερη θέση βιοποριστικών συνθηκών.

    Η έρευνα διεξήχθη από την επιτροπή ανάπτυξης του ΟΗΕ, ενώ για το υπόλοιπο 95,7% του πληθυσμού αναφέρεται ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού δεν μπορούν να δαπανήσουν ούτε ένα δολάριο την ημέρα.

    Ο μέσος όρος μισθού κατά το έτος 2000 ανέρχονταν στα 130 δολάρια και της σύνταξης στα 35.

    [17] ΚΟΙΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ

    Αγκυρα, 16 Ιουνίου 2001 (17:39 UTC+2)

    Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της θα συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στην περιοχή Κόνια, στα κεντρικά της χώρας.

    Σε ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων χαρακτηρίζονται ως συνηθισμένες ασκήσεις εκπαίδευσης, ενώ διαψεύδονται οι ισχυρισμοί ισλαμικών εφημερίδων ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οπλικά συστήματα ουρανίου ή ότι θα δοκιμαστούν νέα όπλα.

    Η άσκηση θα έχει την κωδική ονομασία "Αετός της Ανατολίας", θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει τρεις μέρες. Δε δόθηκαν λεπτομέρειες για τον αριθμό των αεροσκαφών που θα λάβουν μέρος.

    [18] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2001 (17:37 UTC+2)

    Την απόφαση του ΟΗΕ για παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κυπρο για άλλους έξι μήνες καταδίκασε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ότι δεν ενημερώθηκε.

    Σε δηλώσεις του στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι "το να θεωρεί κανείς ότι οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν τη νόμιμη κυβέρνηση του νησιού αποτελεί μονόπλευρη απόφαση που παραβιάζει τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα" και απείλησε ότι θα λάβει μέτρα, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

    [19] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΠΟΥΤΙΝ

    Λουμπλιάνα, 16 Ιουνίου 2001 (17:36 UTC+2)

    Άρχισε νωρίς το απόγευμα, η συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας, Μπους και Πούτιν, σε κάστρο του 16ου αιώνα έξω από την Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, κατά την οποία θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές των χωρών τους αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και την αμυντική πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ.

    Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση για περίπου 30 λεπτά, πριν αρχίσουν τις συνομιλίες ως επικεφαλής των αποστολών τους, που θα διαρκέσουν περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

    Κατά την είσοδό του στην αίθουσα των συνομιλιών, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι τα σχόλια του Αμερικανού ομολόγου του στη Βαρσοβία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αποτελούν "καλή βάση" για συνομιλίες. Στην ομιλία του ο κ. Μπους είχε επαναλάβει τη θέση του για διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο της Συμμαχίας στην Πράγα το επόμενο έτος.

    Ο κ. Μπους κατά την είσοδό του στην αίθουσα για τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν, τόνισε ότι "έχει να συζητήσει πολλά κοινά" με τον Ρώσο πρόεδρο και πρόσθεσε ότι είναι τιμή για τον ίδιο η συνάντησή του με τον Πούτιν.

    [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2001 (16:41 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Μιχάλη Παπαπέτρου, εκφράζει την ικανοποίησή της για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο "κινείται στα σωστά πολιτικά πλαίσια, τόσο από απόψεως ουσίας αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού, όσο και σε θέματα διαδικασίας και ιδιαίτερα σε σχέση με τις επιδιώξεις του Ντενκτάς".

    Ο κ.Παπαπέτρου είπε πως "ήταν αναμενόμενο" το γεγονός ότι το ψήφισμα 1354 του ΣΑ δεν περιέχει το "addendum" το οποίο τόσο πολύ επιδίωξε η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι έγιναν προσπάθειες από την Τουρκία προς την κατεύθυνση συμπερίληψής του.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2001 (16:38 UTC+2)

    Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης, ανακοίνωσε σήμερα ότι με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία ο τουρισμός εξελίσσεται και φέτος με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι τουριστικές αφίξεις κατά το μήνα Μάιο 2001 παρουσιάζουν αύξηση 11% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα Μάιο του 2000, ενώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2001 οι τουριστικές αφίξεις έφθασαν τις 874.000 δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση κατά 8,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του έτους 2000.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΕΥΧΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2001 (16:36 UTC+2)

    Εχοντας πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασής του, ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι θα δώσει τη "δύσκολη μάχη ζωής" με την επάρατη νόσο και ελπίζει να τα καταφέρει.

    Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη μάχη με τον καρκίνο ως "μάχη ζωής" και είπε: "Θα τη δώσω τη μάχη και θέλω να ελπίζω ότι θα τα καταφέρω".

    Μήνυμα προς τον κ.Κυπριανού απέστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με την ευκαιρία της λήξεως της θητείας του κ. Κυπριανού ως προέδρου της Βουλής και την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική.

    Οπως αναφέρεται σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Στεφανόπουλος στέλνει στον κ. Κυπριανού τις "πιο θερμές και φιλικές ευχές" για την προσωπική του υγεία και "οικογενειακή ευτυχία".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΤΟ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΤΑΣΗ

    Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2001 (16:25 UTC+2)

    Το ΔΗΚΟ ζητά άμεση διπλωματική και πολιτική κινητοποίηση με στόχο την πρόληψη του ενδεχομένου να παρατραβήξει η τουρκική πλευρά το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επιδείξει αργότερα, λίγο πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διαλλακτικότητα, κάτι που όπως λέει εκτίμησε πρόσφατα ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, το ΔΗΚΟ αναμένει το θέμα αυτό να απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο στη συνεδρία του της ερχόμενης Δευτέρας, όπου το κόμμα θα προτείνει να ζητηθεί επίσημα από το ΓΓ του ΟΗΕ είτε να συγκαλέσει πολύ πριν το Σεπτέμβριο νέο γύρο συνομιλιών, είτε να εκθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την πλευρά που εμποδίζει ή αρνείται τη σύγκληση νέου γύρου συνομιλιών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 16 June 2001 - 18:13:52 UTC