Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ Ε.Γ. ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ (27/6) ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΘΕΑ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  • [03] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ
  • [04] "ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ"-ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [05] ANAΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [06] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [07] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΚ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΑΞΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [09] ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [10] Η DOS ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [11] ΔΟΛ: ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [12] ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΝΟ ΖΑΟΥΛΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ Ο ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ
  • [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [15] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ - ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΖΗΤΑ Η ΕΝΑΕ
  • [16] O Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [17] ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΕΝΤΕ ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ
  • [18] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Χ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ
  • [19] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ CEI ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ
  • [20] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΙΡΚΟΥΪ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ
  • [21] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [22] ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ
  • [23] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ
  • [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ Ο ΣΑΝΤΟΣ

  • [01] ΣΤΟ Ε.Γ. ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ (27/6) ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2001 (10:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ

    Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει την Τετάρτη 27 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ύστερα από τη χτεσινή ομόφωνη απόφαση του Ε.Γ. για την επίσπευση του.

    Η πρόταση του Ε.Γ. θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 13-14 Ιουλίου στην αρχαία Ολυμπία, όπου θα ληφθεί και η σχετική απόφαση για το συνέδριο. Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός θα δώσει τις κατευθύνσεις για την πορεία του κυβερνητικού έργου με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ η απόφαση του να αναβάλει το ταξίδι στην Κίνα έχει τροφοδοτήσει σενάρια περί ανασχηματισμού ή κάποιων άλλων κινήσεων που ενδεχομένως ετοιμάζει ο Κώστας Σημίτης.

    [02] ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΘΕΑ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2001 (12:52 UTC+2)

    Δικαιώνει το ΚΕΘΕΑ στη διαμάχη του με το δήμο Θεσσαλονίκη για το θέμα της εγκατάστασης των υπηρεσιών του στα Λαδάδικα το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Υστερα από αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις αποφάσεις και τη στάση του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με το θέμα διαπιστώθηκε ότι οι σχετικές αποφάσεις και κρίσεις σκοπιμότητας από το δήμο Θεσσαλονίκης σχετικά με την εγκατάσταση του ΚΕΘΕΑ στα Λαδάδικα συνιστούν υπέρβαση αρμοδιότητας.

    Μεταξύ άλλων στο πόρισμα αναφέρεται ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα ελλιπούς ενημέρωσης, τεκμηρίωσης, αιτιολόγησης και παρατυπιών κατά τη συζήτηση, τη λήψη και την έκδοση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. "Οι αποφάσεις αυτές τείνουν να δημιουργήσουν εκ του μη όντος πρόβλημα ένταξης και αποδοχής ήδη υφισταμένων ή νέων δομών κοινωνικής φροντίδας σε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης. Οι παραπάνω αποφάσεις και διοικητικές πρακτικές ενθαρρύνουν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό πολιτών, ενώ δεν συνάδουν με γενικές αρχές του Συντάγματος και τη θεσμική αναστολή των ΟΤΑ" αναφέρεται στο πόρισμα.

    Η αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη προτείνει:

    Να ανακαλέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης τις χωρίς έρεισμα τυπικής αλλά και ουσιαστικής νομιμότητας αποφάσεις του.

    Να αποφύγουν οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης προσκόμματα και καθυστερήσεις κατά την ολοκλήρωσης της διαδικασίας εγκατάστασης του ΚΕΘΕΑ στα Λαδάδικα.

    Να αναθεωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης τη στάση και τη μεθοδολογία συνεργασίας του με τους αρμοδίους για το θέμα φορείς και να διασφαλίσει τον απαραίτητο συντονισμό κατά την εκπόνησης και υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.

    Να επικεντρώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης την προσοχή του σε ζητήματα που αφορούν τον κοινωνικά αποκλεισμό και το ρατσισμό.

    Να διαφυλάξουν τόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης όσο και οι συναρμόδιοι, σύμφωνα με το νόμο , φορείς τον ανοιχτό χαρακτήρα του ιστορικού τόπου "Λαδάδικα" για τον οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία μεγάλος αριθμός από επιθυμητές χρήσεις με έμφαση στις χρήσεις ημέρας και χαμηλής όχλησης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή του σε περιοχή "χρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος".

    [03] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

    Στρασβούργο, 22 Ιουνίου 2001 (13:35 UTC+2)

    Να κληθούν ευθέως τα κράτη που διατηρούν την ποινή του θανάτου να αναστείλουν αμέσως τις εκτελέσεις και να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαδικασίες για την κατάργηση της ποινής του θανάτου από την εσωτερική νομοθεσία τους, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στην 1η Διεθνή Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων με θέμα την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    Κατά την παρέμβασή του στην Διάσκεψη, που διοργάνωσε στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ο κ.Κακλαμάνης υπογράμμισε την αναντιστοιχία λόγων και έργων των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής και στην Τουρκία, τη μόνη χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης που διατηρεί στη νομοθεσία της την ποινή του θανάτου, αν και επιδιώκει να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ.Κακλαμάνης επισήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη προχωρήσει, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τονίστηκε και πρόσφατα στην Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ και όπως προκύπτει από την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές και τις δεκάδες κρατουμένων και συγγενών τους που πέθαναν ως τώρα από την συνεχιζόμενη απεργία πείνας. Παράλληλα, όμως, συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαώματα και στην Κύπρο, με την συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή σε βάρος, τόσο του τουρκοκυπριακού, όσο και του ελληνοκυπριακού πληθυσμού, όπως διαπιστώνει χαρακτηριστικά και πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργο.

    Ο κ.Κακλαμάνης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του αυτές και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με ομολόγους του άλλων Κοινοβουλίων, με τους οποίους συζήτησε και για τα θέματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον προσεχή Οκτώβριο, την οποία οργανώνει η Βουλή των Ελλήνων. Θα προηγηθεί Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Αιγύπτου, Ισπανίας, Τυνησίας και Ελλάδας στις 30 Ιουνίου 2001 στην Αθήνα

    [04] "ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ"-ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2001 (10:17 UTC+2)

    Το "Λιβάδι που δακρύζει" είναι η πρώτη ταινία της τριλογίας που ετοιμάζει αυτό τον καιρό ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και η πέμπτη του έργου του που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη. Με τη νέα ταινία του ο Θόδωρος Αγγελόπουλος επιστέφει στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου εστιάζοντας κυρίως στα χρόνια του ΄30.

    Δύο νέοι, ένα αγόρι και μία κοπέλα 18-25 χρονών αποτελούν τα βασικά πρόσωπα της νέας ταινίας. Η αναζήτησή τους έχει ξεκινήσει και τις επόμενες ημέρες στρέφεται στη Θεσσαλονίκη. Την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση των νέων ηθοποιών για του βασικούς ρόλους στο "Λιβάδι που δακρύζει στα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη.

    [05] ANAΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Την αποχή από την εργασία τους από τις 18 Ιουνίου αποφάσισαν οι υπάλληλοι του γραφείου διασύνδεσης του ΑΠΘ, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της χρηματοδότησης του από το υπουργείο Παιδείας.

    Το γραφείο διασύνδεσης του ΑΠΘ λειτουργεί από το 1997 και με σκοπό, μεταξύ άλλων, την παροχή άμεσης και ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους αποφοίτους του ΑΠΘ για θέματα σπουδών και σταδιοδρομίας, την παροχή επιστημονικής συμβουλευτικής για την ανάπτυξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, τη διερεύνηση των τάσεων και των αναγκών της αγοράς εργασίας. Φιλοδοξία του ήταν να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των αποφοίτων και να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας, που συνδέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, την παραγωγή και την οικονομία γενικότερα.

    Στα 4 χρόνια λειτουργία του το γραφείο έφτασε στο σημείο να εξυπηρετεί 2.500 άτομα μηνιαίως στα 4 γραφεία που διαθέτει και 10.000 άτομα μέσω του διαδικτύου, ενώ είχε αναπτύξει συνεργασία με πολλούς εργοδοτικούς φορείς και με οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν παρόμοιο αντικείμενο.

    Η χρηματοδότηση του γραφείου διασύνδεσης ολοκληρώθηκε από το Β' ΚΠΣ το Φεβρουάριο του 2000, ενώ εγκρίθηκε και συμπεριλήφθηκε η έγκριση και συνέχιση της από το Γ' ΚΠΣ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους στην ιστοσελιδα του (www.cso.auth.gr) οι εργαζόμενοι, ενάμιση χρόνο μετά την επίσημη έναρξη του Γ' ΚΠΣ δεν έχει γίνει ακόμα η προκήρυξη του έργου, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση χρηματοδότησης του.

    Η οικονομική στήριξη του έργου μετά τον Φεβρουάριο του 2000 έγινε με καθυστερημένες αποφάσεις χρηματοδοτήσεων που δεν επαρκούσαν ούτε για την κάλυψη των αμοιβών του προσωπικού και οδήγησαν στην δραστική περικοπή του, αλλά και στη δυσλειτουργία του έργου αφού δεν υπήρχαν κονδύλια για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών του. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2000 το γραφείο χρηματοδοτήθηκε με 45 εκ, ποσό που κάλυπτε το διάστημα έως το Δεκέμβριο του 2000. Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε τον Ιανουάριο του 2001 τη συμπλήρωση συνοπτικού τεχνικού δελτίου με προϋπολογισμό καθορισμένο από το ίδιο που θα ίσχυε έως τον Αύγουστο του 2001. Τον Απρίλιο του 2001 το υπουργείο έδωσε εντολή να μην προβεί το γραφείο σε καμία δαπάνη που θα υπερβαίνει την χρηματοδότηση που εγκρίθηκε για το διάστημα μέχρι το Δεκέμβριο του 2000. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το υπουργείο χωρίς να επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο θα πορεύονταν το γραφείο από το Δεκέμβριο του 2000 έως την έναρξη του Γ' ΚΠΣ, αναστέλλει τη λειτουργία του γραφείου διασύνδεσης.

    Το προσωπικό των 13 ατόμων που απένειμε έχει να πληρωθεί από το Φεβρουάριο του 2001, ενώ εργάζεται χωρίς σύμβαση από το Μάιο του 2001. Εχει σταματήσει η διεξαγωγή ερευνών, η έκδοση εντύπων, η διεξαγωγή ημερίδων και οδηγών επαγγελμάτων, ενώ εξοπλισμός 75 εκατ. δρχ απαξιώνεται καθημερινά, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησης ή αναβάθμισης του.

    Υπό αυτές τις συνθήκες το προσωπικό θεώρησε ότι δεν έχει τα μέσα να διατηρήσει το επιθυμητό επίπεδο εργασίας με υπηρεσίες ποιότητας και να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις και προχώρησε σε αποχή από την εργασία του, μέχρι να υπάρξει γραπτή δέσμευση για επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκαίων δαπανών για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του.

    [06] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Νέα ήττα γνώρισε η εθνική ομάδα του πόλο. Εχασε από τη Ρωσία με 4-8 (2-1, 1-2, 0-3, 1-2) και συνέχισε την μέτρια εμφάνιση για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Η ομάδα του Κούλη Ιωσηφίδη άντεξε μόνο δύο επτάλεπτα. Η εμφάνιση των διεθνών μας και σε αυτό το παιχνίδι δεν ήταν ανάλογη των προηγούμενων, με αποτέλεσμα η ήττα να θεωρείται φυσιολογική.

    Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από ένα γκολ πέτυχαν Βλοντάκης, Αφρουδάκης, Θωμάκος και Χατζηθεοδώρου, ενώ για τους νικητές τρία ο Τσοκμακίτζε, δυο ο Γκαρμπούζοφ και από ένα Ρεκετσίνσκι, Γκορτσκόφ και Ερίσοφ.

    [07] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΚ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΑΞΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Κοινή δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων ανά τον κόσμο με ταξικό προσανατολισμό ζήτησε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που διεξάγεται στην Αθήνα.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα πρέπει να αποτελέσουν τον κορμό της διεθνιστικής δράσης κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, και πρόσθεσε ότι πρέπει να διερευνηθεί ποια στρατηγική θα χαράξει το κίνημα σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, έναντι των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

    "Πρέπει κατά τη γνώμη μας να ριχτεί βάρος και στη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την πολύ γνωστή αλήθεια ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός οδηγεί στην ανάπτυξη των ανθρώπινων αναγκών, αλλά υπάρχει και ο νόμος της μεγιστοποιούμενης ανησυχίας ανάμεσα στο νόμο αύξησης των αναγκών και το βαθμό ικανοποίησής τους" είπε η γγ του ΚΚΕ.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι απολύτως αναγκαία η αντίθεση στις πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κυρίως σε ότι περιλαμβάνει ο όρος νέα τάξη, αλλά και η άρνηση σε κάθε είδους στρατιωτικές δυνάμεις που ανήκουν σε αυτά. Οπως ανέφερε, η θεωρία της παγκοσμιοποίησης αποτελεί το όχημα για το χτύπημα της πάλης σε εθνικό επίπεδο.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    "Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας πολιτικός μεγάλου διαμετρήματος, ένας διανοητής με μεγάλη συμβολή στη διαμόρφωση της προοδευτικής σκέψης και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Συγχρόνως υπήρξε ένας μεγάλος ακαδημαϊκός δάσκαλος με διεθνή αναγνώριση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέα Παπανδρέου.

    "Ως διανοητής, ιδεολόγος και ακαδημαϊκός δάσκαλος υπήρξε ένας εκ των πρωτεργατών και αναλυτών της θεωρίας κέντρου και περιφέρειας στις δεκαετίες του '60και '70. Με τεκμηριωμένα στοιχεία ανέδειξε την τεράστια ανισοκατανομή πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα. Τάραξε τότε τα λιμνάζοντα ύδατα μιας διανόησης που τη διαπερνούσε εν πολλοίς το διπολικό σύστημα. Άλλωστε, είχε δείξει δείγματα των σκέψεών του στις αρχές τις δεκαετίας του '60, αρχίζοντας την πολιτική σταδιοδρομία του στην Κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου", τόνισε ο κ. Σημίτης σε δήλωσή του στο flash.gr. και υπογράμμισε:

    "Η αντιστασιακή δράση του αναδεικνύει την πίστη του στη δύναμη των ιδεών και των οραμάτων για τον εξανθρωπισμό της κοινωνίας και την αναγέννηση της Ελλάδας. Κάνοντας πράξη τις ρηξικέλευθες απόψεις του, προχωρεί με τόλμη και αποφασιστικότητα στην ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Κατ' αυτό τον τρόπο, επιχειρεί τη βαθιά τομή και ρήξη με το πολιτικό κατεστημένο της εποχής. Και όχι μόνον".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προβάλλει ως μια ειρηνική επανάσταση και καθίσταται ο αυθεντικός εκφραστής του ριζοσπαστισμού της νέας γενιάς και των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού. Αποτελεί την έκφραση της υπέρβασης της βαθιάς κρίσης της κομμουνιστικής αριστεράς και του παραδοσιακού κέντρου".

    "Απορρίπτοντας στερεότυπα, αγκυλώσεις και δογματισμούς, ο διανοητής, ο ιδεολόγος και ο πολιτικός Ανδρέας Παπανδρέου συμβάλλει καταλυτικά στην επαναθεμελίωση ενός κεντροαριστερού πολιτικού ρεύματος, το οποίο κυριαρχεί εδώ και 25 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Έτσι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. , υπό την ηγεσία του Ανδρέα, αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας τον Οκτώβρη του '81, προχωρεί θαρραλέα και ασυμβίβαστα στη διαμόρφωση μιας άλλης Ελλάδας.

    Ο Ανδρέας με τον πολιτικό του λόγο συνδυάζει το λογισμό με το όνειρο:

    - Με την πολιτική του δράση και πρακτική, χαράσσει την πορεία για την ισχυρή Ελλάδα με το σύνθημα "Η Ελλάδα στους Έλληνες"

    - Με τις μεγάλες δημοκρατικές, θεσμικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του σε όλους τους τομείς, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα", επισήμανε.

    "Η Ελλάδα, επί Ανδρέα Παπανδρέου, βγαίνει από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης. Επιτέλους, η άλλη πλευρά του λόφου φωτίζεται, εκεί που ήσαν οι κατατετρεγμένοι, οι αδικημένοι, οι μη προνομιούχοι. Η ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της, προβάλλει στο προσκήνιο, συμμετέχει, δρα ενεργά, γίνεται ο πρωταγωνιστής της αναμόρφωσης της χώρας. Γιατί ο Ανδρέας ήθελε τον πολίτη πρωταγωνιστή και δημιουργό της Ιστορίας.

    Εκεί ακριβώς έγκειται η δύναμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εκεί ακριβώς οφείλεται η πολιτική ηγεμονία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα. Έτσι εξηγείται, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε και πάλι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να τον οδηγήσει στον 21ο αιώνα. Γιατί προέρχεται από το λαό, εκφράζει το λαό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και της χώρας", σημείωσε.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η πολύχρονη διαδρομή του κόμματος έχει δείξει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνεχίζει να είναι ένας πολιτικός χώρος ζωντανός κι ανοιχτός στις νέες ιδέες, στις νέες δυνάμεις, στα νέα πρόσωπα και στις νέες αναζητήσεις.

    "Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ποτέ δεν υπήρξε ούτε μπορεί να γίνει ένα στατικό πολιτικό κόμμα, ένα αποστεωμένο και κλειστό σύστημα εξουσίας, περιχαρακωμένο στον εαυτό του. Ούτε μπορεί να είναι προσκολλημένο στις ψευδεπίγραφες αγκυλώσεις και βεβαιότητες του παρελθόντος οι οποίες οδηγούν σε λογικές αυτάρκειας και αυταρέσκειας.Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εμφανίστηκε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία ως δύναμη αλλαγής και ανανέωσης, και ως τέτοια δύναμη, κατόρθωσε να έχει επί πολλά χρόνια, την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και να διατηρεί την ιδεολογική και πολιτική του ηγεμονία.

    Σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ διατηρώντας αυτά τα εγγενή χαρακτηριστικά του, παραμένει μια δύναμη αλλαγής και ανανέωσης. Είναι μια ζώσα πολιτική δύναμη της ριζοσπαστικής μεταρρυθμιστικής κι εκσυγχρονιστικής αριστεράς. Ήταν και παραμένει μια ζώσα δύναμη της Προοδευτικής Διακυβέρνησης.

    Η χώρα σήμερα, βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, σε νέες ανάγκες, σε νέες απαιτήσεις, σε νέες ευκαιρίες.Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Κυβέρνηση του, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να εγγυηθεί μια σύγχρονη κι αποτελεσματική διακυβέρνηση.

    Και αυτό γιατί το διακύβευμα σήμερα, δεν είναι οι πολιτικές και κομματικές αναμετρήσεις για τη διαχείριση και νομή της εξουσίας.

    Το διακύβευμα είναι η πορεία και η προοπτική της χώρας και μόνο οι προοδευτικές, μεταρρυθμιστικές κι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις μπορούν να το διασφαλίσουν.

    Οι δυνάμεις της συντήρησης, είναι διακριτές και συντεταγμένες. Η δύναμη τους είναι η δυνατότητα τους να εμποδίζουν -χωρίς να επιτυγχάνουν το στόχο τους - τις αναγκαίες αλλαγές και τομές που χρειάζεται ο τόπος.

    Ομως η μεγάλη τους αδυναμία είναι το ότι φέρουν πάνω τους το στίγμα του παρελθόντος. Γι' αυτό το μόνο που μας υπόσχονται είναι η συντηρητική αναδίπλωση", ανέφερε.

    "Αντίθετα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι ευρύτερες προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, είναι αυτές που ανοίγουν νέους δρόμους για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών. Οι δυνάμεις αυτές αποτελούσαν και αποτελούν τη γέφυρα με το μέλλον.

    Εμείς, συνεχίζουμε αταλάντευτα αυτήν την πορεία. Μια πορεία που πρώτος χάραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική του, σύμφωνα με την παρακαταθήκη του

    - για μια Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη και ευημερούσα

    - για μια Ελλάδα ισχυρή και φιλόδοξη

    - για μια Ελλάδα των ανοικτών οριζόντων", κατέληξε.

    [09] ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Πήρε φόρα ο Ηρακλής και σταματημό δεν έχει... Ετσι μετά την απόκτηση των Νασιόπουλου, Χαλκιά, Κουτσουρέ, ο Ηρακλής απέκτησε σήμερα τον πρώην τερματοφύλακα της Καλαμάτας Χρήστο Κελπέκη, που υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1+1 χρόνια έναντι του ποσού των 70 εκατομμυρίων. Παράλληλα απέκτησε και τον Αντώνη Νατσούρα που έμεινε ελεύθερος από την Βέροια, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 1+3 χρόνια.

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η μεταγραφή του Παναγιώτη Μπαχράμη που τα έχει βρει στα περισσότερα με τη διοίκηση και περιμένει απλά το συμβόλαιο για να πει και ο ίδιος ότι είναι παίκτης του Γηραιού. Από την άλλη καμιά εξέλιξη δεν υπάρχει για τους Σαπάνη, Κορμαρή και Γκόμεζ, αφού οι οικονομικές απαιτήσεις είναι ακόμη πολύ υψηλές.

    Παράλληλα ο Ηρακλής θέλει να αποκτήσει και τον Βασίλη Τσάρτα, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου της ομάδας, Ευάγγελου Μυτιληναίου. Όμως για να έρθει ο παίκτης στη Θεσσαλονίκη, θα στοιχίσει στον Γηραιό περίπου 1 δισ. ποσό μεγάλο για τα δεδομένα μεταγραφής για ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    [10] Η DOS ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 22 Ιουνίου 2001 (20:16 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    "Η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα καθοριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις και τους νόμους της Γιουγκοσλαβίας και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης πολύ σύντομα θα ετοιμάσει διάταγμα, το οποίο θα ρυθμίζει αυτή τη συνεργασία. Το διάταγμα αυτό θα προβλέπει και το ενδεχόμενο έκδοσης κατηγορούμενων υπηκόων της Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη".

    Τα παραπάνω δήλωσε στην εφημερίδα "Politika" του Βελιγραδίου μέλος του προεδρείου της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας (DOS) που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Η χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της DOS που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες και έληξε μετά τα μεσάνυχτα. Στόχος της συνάντησης ήταν η εξεύρεση λύσης, ώστε να αρχίσει η συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, μετά την άρνηση των εκπροσώπων του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου (SNP) εταίρου της DOS στην ομοσπονδιακή γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να δεχθεί το σχέδιο νόμου για τη συνεργασία με το διεθνή οργανισμό.

    Στη μαραθώνια συνεδρίαση, σύμφωνα με την "Politika" αποφασίστηκε ομόφωνα να αναλάβει η DOS την πλήρη ευθύνη και όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Γιουγκοσλαβία και να θέσει σε ισχύ αμέσως τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης.

    Στέλεχος της DOS δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή τίθεται τέλος στις συζητήσεις για το θέμα αυτό και ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τον ίδιο διασφαλίζει την επιτυχία της επικείμενης Διάσκεψης Δωρητών για τη Γιουγκοσλαβία.

    [11] ΔΟΛ: ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Σημαντική βελτίωση όλων των μεγεθών του στο τέλος της τρέχουσας χρήσης αναμένει ο Δημοσιογραφικός Ομιλος Λαμπράκη, ενώ στις κυρίαρχες επιλογές του πρωταγωνιστεί η επένδυση στη Νέα Οικονομία.

    Στον τομέα των εκτυπώσεων η εταιρία προσβλέπει σε αύξηση της καθαρής της κερδοφορίας κατά 2 δισ.δρχ, ενώ στον ιντερνετικό κλάδο ο ΔΟΛ εκτιμά ότι το ζημιογόνο αποτέλεσμα που σημειώσε το 2000 (ύψους 3,5 δισ. δρχ.) θα μειωθεί κατά 50%.

    Σημειώνεται ότι ο ΔΟΛ στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης που ελήφθη στις 30.6.2000 για επαναγορά ιδίων μετοχών έως και 10% του μετοχικού κεφαλαίου, έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά 1,5 εκατ. μετοχών του.

    [12] ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΝΟ ΖΑΟΥΛΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ Ο ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ενας από τους πρωτοκλασάτους αθλητές που θα πάρουν μέρος στο "Μπρούνο Τζάουλι" είναι αναμφίβολα ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Κώστας Κεντέρης. Η καλή του αγωνιστική παρουσία στα 200μ. με χρόνο 20.10 τον κατατάσσει ως έναν από τους καλύτερους, αν όχι τον καλύτερο, του κόσμου για τη φετινή χρονιά.

    Ο Κεντέρης θα είναι ο μοναδικός από τους Ολυμπιονίκες που θα συμμετάσχει σε τρία αγωνίσματα (100 μέτρα, 200 μέτρα και 4Χ100 μέτρα). Κάτι ανάλογο είχε κάνει και το 1993 όταν και είχε κερδίσει στα 200 μέτρα στα 400 μέτρα και ήταν δεύτερος στα 4Χ400 μέτρα με αποτέλεσμα τότε η εθνική μας ομάδα να ανέβει κατηγορία.

    Από την άλλη ο Κώστας Γκατσιούδης που κατέχει την καλύτερη επίδοση του κόσμου φέτος με 91.27 μέτρα, θεωρείται από τους γερμανούς φαβορί για το αγώνισμά του. Από την άλλη η ελληνική ομάδα έχει σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση τον Χρήστο Πολυχρονίου στην σφυροβολία...

    [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βελιγράδι, 22 Ιουνίου 2001 (20:10 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Η αγωνία του προεδρείου του κυβερνητικού συνασπισμού της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας (DOS) για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για το νόμο που θα καθορίζει τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και οι καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται από το σερβικό τύπο.

    Στο σύνολό του ο τύπος αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αποσύρθηκε από τη Βουλή, μετά από αίτημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς χθες μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της DOS και του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος (SNP) που συμμετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για συμβιβαστική λύση, την οποία είχε προτείνει ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου Ντράγκαν Σοτς.

    Η εφημερίδα "Glas Javnosti" επισημαίνει ότι το SNP πρότεινε τροποποίηση του νομοσχεδίου.

    Η "Politika" τονίζει ότι "οι δύσκολες και δραματικές πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της DOS και του SNP έληξαν χωρίς αποτέλεσμα". Ωστόσο αναφέρει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της DOS ελήφθη ομόφωνη απόφαση να αναλάβει η DOS την πλήρη ευθύνη για τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το Δικαστήριο της Χάγης. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα πολύ σύντομα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επεξεργαστεί διάταγμα, με το οποίο θα ρυθμίζεται η συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης.

    Η "Glas Javnosti" παραθέτει επίσης δήλωση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νεμπόισα Πάβκοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι την αντικατάστασή του μπορεί να αποφασίσει μόνο το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας και όχι η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας σχολιάζοντας δήλωση του προεδρείου της DOS ότι θα ζητηθεί από τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα η απομάκρυνσή του.

    Η εφημερίδα "Blic" γράφει σήμερα ότι ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος επισκέφθηκε χθες στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του προσέφερε μία Αγία Γραφή με προσωπική αφιέρωση. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Μητροπολίτης διατηρεί πολύ στενές σχέσεις και με τον νυν πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Επίσης δημοσιεύει την πληροφορία ότι οι δικηγόροι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα καταθέσουν νέο αίτημα για την αποφυλάκισή του και ότι θα καταβάλλουν εγγύηση ύψους 250 εκ. μάρκων.

    Η εφημερίδα "Danas" αναφέρει ότι στη βάση του ΝΑΤΟ, στη γερμανική πόλη Μένχενγκλαντμπαχ άρχισε η εκπαίδευση 5.000 στρατιωτών, μελών δυνάμεων ταχείας επέμβασης, οι οποίοι αναμένεται να μεταβούν στην ΠΓΔΜ για να επιτηρήσουν τον αφοπλισμό των Αλβανών εξτρεμιστών.

    Ο τύπος επισημαίνει ότι η Telekom Srbija θα αυξήσει από 1η Ιουλίου την τιμή της τηλεφωνικής μονάδας κατά 35%.

    Εκτενώς αναφέρεται επίσης και στις πλημμύρες που έπληξαν τη Σερβία.

    [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σαράγιεβο, 22 Ιουνίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Μπόζινταρ Μάτιτς παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της βουλής να καταψηφίσει εκλογικό νόμο που θα επέτρεπε στη χώρα να εισέλθει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Μιριάνα Μίτσεβσκα.

    Η κα Μίτσεβσκα είπε ότι ο Μάτιτς παραιτήθηκε γιατί η βουλή δεν δέχθηκε να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που συζητούσαν αρκετά χρόνια και πρόσθεσε ότι είναι απόφαση της συλλογικής προεδρίας αν θα δεχθεί τη παραίτηση του πρωθυπουργού.

    Η κυβέρνηση Μάτιτς ανήλθε στην εξουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου που τερμάτισαν την εξουσία των εθνικιστικών κομμάτων.

    Ο Κέβιν Σάλιβαν, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στην Βοσνία Βόλφγκανγκ Πέτριτς δήλωσε ότι η απόφαση του Μάτιτς να παραιτηθεί δείχνει πολιτική ωριμότητα και χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την αποτυχία της βουλής να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο.

    Η συλλογική προεδρία της Βοσνίας -ο Κροάτης Γιόζο Κριζάνοβιτς, ο Μουσουλμάνος Μπέριζ Μπέλκιτς και ο Σέρβος Ζίβκο Ράντισιτς- αναμένεται να διορίσει τώρα νέο πρωθυπουργό τον σύμβουλο του Ράντισιτς, Μπόρις Κουγιούντζιτς.

    Ο.Κ.

    [15] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ - ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΖΗΤΑ Η ΕΝΑΕ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Την έναρξη διαλόγου με σκοπό το διαχωρισμό του χρόνου διεξαγωγής των νομαρχιακών από τις δημοτικές εκλογές αποφάσισε να ζητήσει η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

    Ο διάλογος θα γίνει μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, ενώ σχετική επιστολή για την έναρξη του διαλόγου θα στείλει ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θεόδωρος Κατριβάνος, προς την αρμόδια υπουργό, Βάσω Παπανδρέου.

    Το θέμα τέθηκε από την ΕΝΑΕ, ενόψει των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν, λόγω του νέου Συντάγματος, στον εκλογικό νόμο που θα ρυθμίζει θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πρόταση της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προβλέπει, οι όποιες αλλαγές υπάρξουν, να ισχύσουν από την επόμενη θητεία.

    Στη ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ακόμη να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι δύο περιφερειακές συνδιασκέψεις: η πρώτη στις Σέρρες στις 6 και 7 Ιουλίου με θέμα τη "Μεταφορά της αρμοδιότητας των Οργανισμών Καπνού και Βάμβακος στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση" και η δεύτερη στη Χαλκίδα στις 20 και 21 Ιουλίου με θέμα "Ανεργία και Περιφερειακή Ανάπτυξη".

    Στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι των υπουργείων που μετατάσσονται στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και ζήτησε τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων από την πλευρά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    [16] O Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2001 (19:57 UTC+2)

    «Τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, όπως ήταν φυσικό δημιούργησαν και μεγάλα εσωκομματικά

    προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, μετά και την λαϊκή κατακραυγή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, σχολιάζοντας την πρόωρη σύγκλιση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

    «Όμως, τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, δεν λύνονται με τακτικούς εσωκομματικούς ελιγμούς, αλλά μόνο με ριζικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική», υπογράμμισε.

    [17] ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΕΝΤΕ ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ

    Αγκυρα, 22 Ιουνίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τη Σμύρνη και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

    Το επίκεντρο εντοπίστηκε 100 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, στην περιοχή Σεβάστεπε.

    [18] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Χ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Νέα τροπή πήρε σήμερα η υποθέση της διαγραφής από την παράταξη του του ΠΑΣΟΚ "Θεσσαλονίκη - Πρώτη Πόλη" του Θρασύβουλου Λαζαρίδη των δημοτικών συμβούλων, Μπάμπη Μπαρμπουνάκη και Μάρα Τοπαρλάκη, καθώς έξι από τα έντεκα μέλη της εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του επικεφαλής της παράταξης.

    Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν οι Κωνσταντίνος Αγγελίδης - Χρόνης, Τατιάνα Βαφειάδου, Ανδρέας Βουτσινάς, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, Μάρα Τοπαρλάκη και Κωνσταντίνος Φρατζέσκος, τονίζεται ότι: "Στις ανακοινώσεις του δημοτικού συμβουλίου, ο κ.Λαζαρίδης ανέφερε ότι σε συνεδριάσεις των Οργάνων της Παράταξης υπήρξε απόφαση από την παράταξη (εικοσαμελές όργανο), ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης και Μάρα Τοπαρλάκη, "έθεσαν εαυτούς" εκτός παράταξης. Εμείς τονίζουμε ότι διαφωνούμε για αυτή την αναφορά και την αποπομπή των συναδέλφων μας από την παράταξή μας και τη δημοτική μας ομάδα".

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπαρμπουνάκης κατηγόρησε τον κ. Λαζαρίδη ότι προχώρησε "αυθαίρετα στην απόφασή του, χωρίς να ρωτήσει την πλειοψηφία της δημοτικής παράταξης, έχει πολιτική ευθύνη για αυτή την πράξη του και πρέπει να παραιτηθεί".

    [19] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ CEI ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

    Μιλάνο, 22 Ιουνίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, αποτελούν το κεντρικό θέμα στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών της Κεντρικής Ευρώπης που συναντώνται στο Μιλάνο.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζιέρο κατά το άνοιγμα της συνόδου δήλωσε ότι οι επιθέσεις των Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ είναι απειλή για τα Βαλκάνια.

    Σε προηγούμενη διάσκεψη της CEI (Central European Initiative) στην Στρέσα στις αρχές Ιουνίου οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών κάλεσαν την ηγεσία των Σκοπίων να σεβαστεί τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας.

    Οι χώρες που αποτελούν την CEI είναι οι: Αυστρία, Αλβανία, Λευκορωσία, Βοσνία, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουκρανία και Γιουγκοσλαβία

    [20] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΙΡΚΟΥΪ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Στην παραλία του Λευκού Πύργου συνεχίζονται σήμερα οι αγώνες των προκριματικών και του κεντρικού ταμπλό ανδρών-γυναικών του 2ου Open του Πανελληνίου Σιρκουϊ μπιτς βόλεϊ. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ανδρών-γυναικών είναι:

    ΑΝΔΡΕΣ: Προκριματικά: Μούρτζιος/Ψωμιάδης-Προύσαλης/Γζουντέλης 2-1, Ξενάκης/Φωτόπουλος-Κωστακόπουλος/Ντάλας 2-0, Πανούσος/Μυλωνάς-Νανάς/Χαριτωνίδης 1-2, Τσαχαλίδης/Ηλιόπουλος-Μανωλάκης/Αποστόλου 0-2, Ρόνζι/Γκανάς-Κλώνος/Παπαδόπουλος 2-0, Παϊσης/Αθανασόπουλος-Λιγνός/Κρέτσης 0-2, Βιολάρης/Ναζίρης-Ψάρας/Τσέργας 0-2, Μανωλάκης/Αποστόλου-Καραχάλιος/Νεράτζης 0-2, Ρόνζι/Γκανάς-Προύσαλης/Γζουντέλης 1-2, Λιγνός/Κρέτσης-Κωστακόπουλος/Ντάλας 1-2, Ψάρας/Τσέργας-Πανούσος/Μυλωνάς 1-2, Χανδρινός/Κουλιέρης-Μούρτζιος/Ψωμιάδης 0-2, Ξενάκης/Φωτόπουλος-Νανάς/Χαριτωνίδης 2-1, Καραχάλιος/Νεράτζης-Προύσαλης/Γζουντέλης 2-1, Κωστακόπουλος/Ντάλας-Πανούσος/Μυλωνάς 2-0, Καραχάλιος/Νεράτζης-Νανάς/Χαριτωνίδης 0-2, Κωστακόπουλος/Ντάλας-Χανδρινός/Κουλιέρης 0-2.

    Κεντρικό Ταμπλό: Αραμπατζής/Γιάτσης-Μούρτζιος/Ψωμιάδης 2-0, Μπελιγράτης/Χατζηαντωνίου-Γκόρτσανιουκ/Κνάπεκ 2-0, Κουρούπης/Αγγελίδης-Νανάς/Χαριτωνίδης 2-1, Κουλιέρης/Χανδρινός-Γκαβρίλοφ/Τοντόροφ 0-2, Κελεπούρης/Ζωλασταθιάδης-Αλεξανδρόπουλος/Καλμαζίδης 2-0, Ρουμελιώτης/Μιχαλόπουλος-Ξενάκης/Φωτόπουλος 2-1, Μαυράκης/Κουτουλέας-Δημητρακάκος/Σαάφ 0-2, Σοφοκλέους/Ναζόπουλος-Παπάζογλου/Μπρουκς 0-2, Γιάτσης/Αραμπατζής-Μπελιγράτης/Χατζηαντωνίου 2-1, Κουρούπης/Αγγελίδης-Γκαβρίλοφ/Τοντόροφ 1-2, Ρουμελιώτης/Μιχαλόπουλος-Κελεπούρης/Ζωλασταθιάδης 2-1, Μπρουκς/Παπάζογλου-ΔΗμητρακάκος/Σαάφ 2-0.

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Προκριματικά: Βασιλάκη/Πλαγιαννάκου-Σπηλιοπούλου/Λαμπράκη 2-0, Νικολού/Λαζαρίδου-Τέζα/Λυροπούλου 2-0.

    [21] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Διεθνές σεμινάριο με θέμα «Η χωρική ολοκλήρωση της Ευρώπης» διοργανώνει τη Δευτέρα και την Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης (CEMAT).

    Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» και σε αυτό θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των χωρών-μελών της CEMAT (ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί), πολιτικοί τόσο από τις χώρες-μέλη, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση και ακαδημαϊκοί.

    Στόχος του σεμιναρίου είναι η χάραξη στρατηγικής για την προώθηση της χωρικής ολοκλήρωσης των μακροπεριφερειών της Ευρώπης, ενώ τα αποτελέσματα του είναι καθοριστικής σημασίας για την εφαρμογή των «στρατηγικών κατευθύνσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χώρου», αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης των υπουργών Χωροταξίας που θα γίνει στη Λιουμπλιάνα το 2003.

    Στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η χωρική ολοκλήρωση και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των μακροπεριφερειών της Ευρώπης και ο ρόλος των διευρωπαϊκών δικτύων (μεταφορές, επικοινωνίες και ενέργεια) στην ολοκλήρωση του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.

    [22] ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 22 Ιουνίου 2001 (19:46 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Αλβανίας από την κρίση στην ΠΓΔΜ, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί μόνο με ειρηνικό τρόπο, με πολιτικό διάλογο".

    Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Φάτος Νάνο σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV Arberia απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Αλβανίας από την κρίση στην ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Νάνο επισήμανε ότι "αυτή τη φορά υπάρχει μεγάλη πίεση της διεθνούς κοινότητας τόσο προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, όσο και προς τον αλβανικό παράγοντα προκειμένου να βρεθεί λύση. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός της συμβίωσης μεταξύ Αλβανών και Σλάβων και της επικοινωνίας μεταξύ τους", υποστήριξε.

    [23] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ

    Αγκυρα, 22 Ιουνίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε την απαγόρευση της λειτουργίας του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής με την κατηγορία της προσπάθειας ανατροπής του κοσμικού καθεστώτος της χώρας.

    Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μουσταφά Μπούμιν ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε την απαγόρευση του Κόμματος της Αρετής και την αφαίρεση των εδρών από δύο βουλευτές του.

    Το κόμμα διαθέτει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση 102 βουλευτές και σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσιζε για όλους την έκπτωση από το αξίωμά τους τότε η χώρα θα οδηγιόταν σε αναπληρωματικές εκλογές, αφού το τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή νέων μελών της βουλής, αν οι κενές βουλευτικές θέσεις αποτελούν το 5% του συνόλου των 550 εδρών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης.

    [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ Ο ΣΑΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Η εύκολη αποστολή, άσχετα αν το πρώτο παιχνίδι γίνει στην Αθήνα, αντί του Λουξεμβούγου (η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε την αλλαγή επειδή η αντίπαλος της ΑΕΚ, Γκρεβενμάχερ και η Κυπελλούχος Λουξεμβούργου Ετζέλα Ετελμπρίκ χρησιμοποιούν την ίδια έδρα) δεν κάνει το νέο προπονητή της Ενωσης Φερνάντο Σάντος να πετάει στα σύννεφα.

    "Το σίγουρο είναι ότι είμαστε το φαβορί της αναμέτρησης", αναφέρει ο κ. Σάντος σχολιάζοντας τον αντίπαλο της ομάδας του και συμπληρώνει: "Δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες για την αντίπαλό μας. Θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε πολλές πληροφορίες αλλά θα το κάνουμε στη συνέχεια με προσοχή".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 22 June 2001 - 18:13:46 UTC