Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ:ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [03] ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ
  • [04] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΙΔΗ
  • [05] ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΙΛΒΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
  • [07] 7 ΟΜΙΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ
  • [08] ΑΘΩΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ
  • [09] ΦΤΩΧΗ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΒΡΟΧΗ ΜΕ ΤΟ «ΠΙΛΟΤΙΚΟ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • [10] ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΩΛΗΣΟΥΝ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΡΕΠΠΑ - ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΒΑ
  • [12] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [13] ΝΕΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [14] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΑΥΡΙΟ Ο ΓΚΕΟΑΝΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [17] Η ΣΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΞΑΙΡΟΥΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ EUROBANK
  • [19] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΠΕΡΙΠΟΥ 8.000 ΑΤΟΜΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [21] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [22] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ
  • [23] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [24] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΠΑΡ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ:ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2001 (00:48 UTC+2)

    "Ο κ. Ρουσσόπουλος στήριξε τις ελπίδες του στον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας για να επιχειρήσει να πλήξει την Κυβέρνηση και να βλάψει τη χώρα. Διαψεύστηκε και σ' αυτό", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας στην τελευταία δήλωση του κ. Ρουσόπουλου.

    Περαιτέρω, κάλεσε τον κ. Ρουσόπουλο να παρουσιάσει το απόσπασμα της ομιλίας του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών που ο ίδιος χρησιμοποίησε για να κατακρίνει την Κυβέρνηση. "Σε αυτό δεν απαντά. Όλα τα άλλα που λέει είναι λόγια επιπέδου Νέας Δημοκρατίας", κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [02] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Σκόπια, 25 Ιουλίου 2001 (07:37 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών προκάλεσε το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο γραφείο τύπου της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια, όταν ομάδα εθνικιστών επιχείρησε να εισβάλει μέσα στο κτίριο, ενώ κατέβασε την ελληνική σημαία. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν μετά την επέμβαση της αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα επεισόδια, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, την καλύτερη αστυνόμευση των χώρων της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, τονίζοντας την προσήλωση της Ελλάδας στην αναζήτηση ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος.

    Η ΝΔ σε ανακοίνωση της, ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στα Σκόπια, δίνοντας έμφαση στο γενικότερο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών ενεργειών. Η ομάδα των εθνικιστών εκτός από τα γραφεία της ελληνικής αποστολής επιτέθηκε στην αμερικανική και στη γερμανική πρεσβεία, πυρπόλησε οχήματα του ΟΑΣΕ, ενώ προκάλεσε ζημιές στα γραφεία των βουλγαρικών αερογραμμών και σε υποκατάστημα των Mcdonald's.

    Οι επιθέσεις αυτές εκδηλώθηκαν λίγες ώρες μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε η κυβέρνηση Γκεοργκιεφσκι εναντίον του ΝΑΤΟ και των απεσταλμένων της ΕΕ, για υποστήριξη των Αλβανών εξτρεμιστών. Νωρίτερα, η ΠΓΔΜ έκλεισε τη μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στα περίχωρα του Τέτοβο, αλλά και μέσα στην πόλη.

    [03] ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

    Σκόπια, 25 Ιουλίου 2001 (14:37 UTC+2)

    Ο πολιτικός ηγέτης του Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού που δρα στην ΠΓΔΜ, Αλί Αχμέτι, φέρεται να έχει υποσχεθείστον ειδικό απεσταλμένο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, Πίτερ Φέιθ, πως οι άνδρες του θα διακόψουν την ένοπλη δράση και θα επανέλθουν στις θέσεις όπου βρίσκονταν κατά την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας, στις 6 Ιουλίου.

    Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες στο Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου. Οταν επέτρεψε στα Σκόπια, ο Φέιθ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι και τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας τους οποίους και ενημέρωσε για τις δεσμέυσεις του κ.Αχμέτι.

    Διευκρίνισε όμως ότι ο αρχηγός του Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού δε δεσμεύθηκε για την τήρηση της εκεχειρίας στο χωριό Πόροϊ, καθώς, όπως ισχυρίζεται αδυνατεί να ελέγξει τον τοπικό αλβανικό πληθυσμό που στις τελευταίες συγκρούσεις είχε 8 νεκρούς και δεν δέχεται να καταθεσει τα όπλα.

    Ε.Π.

    [04] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 2001 (13:08 UTC+2)

    Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ο τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης. Όπως τονίζει ο θεράπων ιατρός του Λευτέρης Δούκας, η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει στασιμότητα με τάση προς επιδείνωση. Η πρόγνωση είναι δυσμενέστατη, ενώ η νόσος κονταίνει το νήμα της ζωής του, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας, προσθέτοντας ότι η αγωγή που εφαρμόζεται έχει σκοπό μόνο να τον ανακουφίσει και η λέξη θεραπεία μπορεί πια να μπει σε εισαγωγικά

    [05] ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 25 Ιουλίου 2001 (21:13 UTC+2)

    ’μεσες παρεμβάσεις προστασίας και αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων θα γίνουν στο νομό Καβάλας με κονδύλι ύψους 563 εκατ. δραχμών που ενέκρινε η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης.

    Πρόκειται για 21 υποέργα με τα οποία επιδιώκεται η ανασύσταση του δασοκομικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικά φαινόμενα καθώς και η κατασκευή υποδομών για την προστασία των σημαντικών δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές.

    Ακόμη, ο Περιφερειάρχης ενέκρινε κονδύλι για την αποπεράτωση κατασκευών και εξοπλισμού της αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του λυκείου Θάσου και τη βελτίωση της εθνικής οδού Καβάλας-Δράμας.

    [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΙΛΒΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

    Γιάννενα, 25 Ιουλίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Το Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών στον κύκλο των εκδηλώσεων του καλοκαιριού "Ηπειρωτικά 2001" παρουσιάζει τη διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια Μίλβα, αύριο Πέμπτη στις 9.30 μ.μ. στο Υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ.

    Η παγκόσμια αναγνωρισμένη Μίλβα θα τραγουδήσει ένα πρόγραμμα με τίτλο "Μεσόγειος: η θάλασσα της Αγάπης και της Φιλίας" όπου περιλαμβάνονται μελωδίες της Νάπολης, συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Θάνου Μικρούτσικου και μεγάλες διεθνείς επιτυχίες.

    [07] 7 ΟΜΙΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

    Γιάννενα, 25 Ιουλίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Επτά όμιλοι Ελληνικών και ξένων εταιριών εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή με παραχώρηση από το Ελληνικό δημόσιο του Δυτικού ’ξονα, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Στη φάση αυτή του διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το Υπουργείο, θα γίνει η προεπιλογή των ομίλων που θα συνεχίζουν στη Β΄ φάση για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου.

    Η κατασκευή του Δυτικού ’ξονα που αφορά άμεσα την Ήπειρο, περιλαμβάνει τμήματα που δεν έχουν κατασκευαστεί από το Αντίρριο ως την παράκαμψη Ιωαννίνων. Υπό κατασκευή είναι οι παρακάμψεις Αγρινίου, ’ρτας-Φιλιππιάδας και Ιωαννίνων. Ο Δυτικός ’ξονας θα είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος με ανισόπεδους κόμβους και συνδέεται με την Εγνατία στον κόμβο Ιωαννίνων.

    [08] ΑΘΩΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

    Βόλος, 25 Ιουλίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Πύκνωσαν τις τελευταίες μέρες οι έλεγχοι φρούτων και κυρίως καρπουζιών, που εισάγονται από τα Σκόπια, λόγω της ολιγοκαρπίας στα μποστάνια της Θεσσαλίας.

    Όπως δήλωσε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ ο επόπτης του Περιφερειακού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου στο Βόλο Σπ. Βλιώρας, σήμερα ελέγχθηκαν 3 ακόμη φορτία καρπουζιών, προερχόμενα από τα Σκόπια, με προορισμό την Αθήνα, για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βρέθηκαν "καθαρά".

    Εξάλλου, ούτε ο Δημόκριτος διαπίστωσε ευρήματα ραδιενέργειας σε προηγούμενα φορτία καρπουζιών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

    [09] ΦΤΩΧΗ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΒΡΟΧΗ ΜΕ ΤΟ «ΠΙΛΟΤΙΚΟ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Βόλος, 25 Ιουλίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Φτωχά υπήρξαν, τελικά, τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος πρόκλησης τεχνητής βροχής στον θεσσαλικό κάμπο, που στενάζει από λειψυδρία για τις αρδεύσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ και υπεύθυνος του προγράμματος Θεόδωρος Καρακώστας.

    Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 5 πτήσεις αεροσκαφών, με ανασφαλείς, ωστόσο, όπως σημείωσε ο καθηγητής, συνθήκες, αφού δεν κατορθώθηκε να χρησιμοποιηθεί το ραντάρ Λάρισας και αντ αυτού χρησιμοποιήθηκε το ραντάρ Θεσσαλονίκης. Βασικότερος, όμως, λόγος της περιορισμένης επιτυχίας του προγράμματος υπήρξε η έλλειψη νεφών με βάθος και πυκνότητα, "ώστε με τη σπορά πυρήνων στους υδρατμούς των νεφών να επέρχονταν καλύτερα αποτελέσματα". Ο κ. Καρακώστας έκανε λόγο και για "ελλιπή και βεβιασμένο σχεδιασμό".

    [10] ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΩΛΗΣΟΥΝ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μπατούμι, 25 Ιουλίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Η αστυνομία της Γεωργίας συνέλαβε τρεις άνδρες και κατάσχεσε σχεδόν δύο κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Οι συλλήψεις έγιναν στο λιμάνι Μπατούμι της Μαύρης Θάλασσας. Η αστυνομία λέει πως οι τρεις άνδρες προσπαθούσαν να πουλήσουν το ουράνιο στην Τουρκία.

    Ο υπουργός εσωτερικών της Γεωργίας δήλωσε πως είναι η τρίτη φορά που η αστυνομία απέτρεψε απόπειρα λαθραίας εισαγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου στην Τουρκία

    [11] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΡΕΠΠΑ - ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΒΑ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2001 (21:07 UTC+2)

    «Χθες, η Νέα Δημοκρατία επικαλέστηκε το περιεχόμενο της ομιλίας του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, στην ιταλική Βουλή, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Η πραγματικότητα την διέψευσε. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών είπε εντελώς διαφορετικά πράγματα, από αυτά τα οποία ισχυρίστηκε η Ν.Δ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Τόνισε, δε, ότι προκειμένου να συγκαλύψει αυτό το λάθος της, η Ν.Δ. κάνει ένα δεύτερο λάθος, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν προστάτευσε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών «Και το ισχυρίζεται αυτό τη στιγμή που έχουμε μια ευχάριστη εξέλιξη. Οπως με πληροφορούν από το Γενικό Προξενείο μας στο Μιλάνο, αφήνεται ελεύθερος και ο Παναγιώτης Σιδεριάδης. Συνεχίζει, βεβαίως, να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, αλλά δεν είναι πλέον κρατούμενος», πρόσθεσε.

    «Ολοι γνωρίζουν ότι παρακολουθήσαμε στενά την κατάσταση της υγείας του Ελληνα πολίτη, αλλά και τις συνθήκες οι οποίες αφορούσαν τόσο τον Περούλη Σακελλαρίδη, όσο και τον Παναγιώτη Σιδεριάδη, σε όλη αυτή τη διάρκεια των εκδηλώσεων στη Γένοβα. Με τις παραστάσεις μας, με τις παρεμβάσεις μας, με την επικοινωνία μας με τις αρμόδιες ιταλικές υπηρεσίες έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

    «Σε τελευταία ανάλυση, μας είναι αδιάφορο εάν η Ν.Δ. μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της. Μας ενδιαφέρει και δεν το επιτρέπουμε να εκτίθεται και να βλάπτεται η χώρα από τις άστοχες ενέργειες των εκπροσώπων της Ν.Δ. Αυτό είναι καταδικαστέο από όλον τον ελληνικό λαό, στον οποίο η Ν.Δ. πρέπει να απολογηθεί και να ζητήσει συγνώμη», κατέληξε.

    Απαντώντας σε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «αν ο κ. Δ. Ρέππας αισθάνεται εθνικά υπερήφανος από τα όσα υπέστησαν οι Ελληνες (και όχι μόνο) πολίτες στην Ιταλία, τότε σε τελευταία ανάλυση, δίνουμε σε αυτόν και στην κυβέρνηση του, πουεπαξίως εκπροσωπεί, συγχαρητήρια».

    [12] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 25 Ιουλίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων προειδοποιεί τα μέλη του αμερικανικού κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν επίθεση με βιολογικές ουσίες. Εμπειρογνώμονες του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών υπέβαλαν πιθανό σενάριο επίθεσης στην αρμόδια για θέματα Κρατικών Μεταρρυθμίσεων επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Οι ειδικοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα διήμερης εικονικής αναπαράστασης κατά την οποία τρομοκράτες απελευθέρωσαν τον πολύ μεταδοτικό και θανατηφόρο ιό της βλογιάς σ' ολόκληρη τη χώρα. Η ασθένεια εξαλείφθηκε απ' τις ΗΠΑ πριν από πάνω από 50 χρόνια.

    Ειδικοί δηλώνουν ότι ο ιός που θα εξαπλωνόταν πολύ πιο γρήγορα απ' ότι θα έπαιρνε η παρασκευή των εμβολίων που θα χρειάζονταν, με αποτέλεσμα να πεθάνουν πιθανόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε δύο μήνες και να περιπέσει η χώρα σε χάος.

    Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών ζητά απ' τους αμερικανούς γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να προετοιμαστούν και να έχουν έτοιμα εμβόλια. Προτείνει επίσης βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ τοπικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

    [13] ΝΕΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 25 Ιουλίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Οι σοροί 148 ανθρώπων πιθανότατα μουσουλμάνων της Βοσνίας που σφαγιάστηκαν στην Σρεμπρένιτσα εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στην πόλη, ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή αγνοουμένων.

    Ο ομαδικός τάφος στο Μπράτουνατς 10 χιλιόμετρα βόρεια της Σρεμπρένιτσα πιστεύεται ότι εμπεριέχει 20 επιπλέον πτώματα δήλωσε ο εκπρόσωπος της μουσουλμανικής επιτροπής Αμορ Μάσοβιτς στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μουσουλμάνους πολίτες από την Σρεμπρένιτσα που σκοτώθηκαν από τον σερβικό στρατό το 1995 όταν κατέλαβε την πόλη τόνισε ο κ. Μάσοβιτς.

    Ερευνητές από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης παρακολουθούν τις εργασίες της εκταφής η οποία άρχισε πριν από δύο εβδομάδες.

    Ο αριθμός των Μουσουλμάνων που σφαγιάστηκαν στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-95) υπολογίζεται ότι ανέρχεται στις 8.000, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκταφεί 4,500 πτώματα από τα οποία έχουν αναγνωρισθεί μόνο τα 101.

    [14] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αγκυρα, 25 Ιουλίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Η Τουρκία εξέφρασε την ανησυχία της για την κρίση στην ΠΓΔΜ ύστερα από τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των Αλβανών ανταρτών με τον στρατό των Σκοπίων.

    Η Τουρκία ανησυχεί καθώς οι συγκρούσεις άρχισαν ξανά στην ΠΓΔΜ ύστερα από την αποτυχία του πολιτικού διαλόγου ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τόνισε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί πολιτική λύση στην κρίση αποδεκτή από όλους μόνο διαμέσου του πολιτικού διαλόγου και τονίζεται ότι η βία θα αποδειχθεί καταστροφική για όλους τους πολίτες των Σκοπίων.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Σε δηλώσεις για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ προέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο κ.Παπανδρέου τόνισε:

    "Οταν μιλούμε για δυσάρεστες εξελίξεις στα Σκόπια ενοούμε για την πόλωση που υπάρχει μεταξύ των δύο εθνοτήτων - Αλβανοφώνων και Σλαβομακεδόνων - μία πόλωση που βεβαιως έχει εκδηλωθεί με συγκρούσεις, οι οποίες δεν προμηνύουν θετικά αποτελέσματα για τις διαπραγματεύσεις.

    Πιστεύουμε ότι η βία δεν είναι η μέθοδος για την επίλυση των όποιων προβλημάτων στα Βαλκάνια, των όποιων προβλημάτων στη FYROM, ελπίζουμε ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα λειτουργήσει και πάλι, και μέσα από ειρηνικούς στόχους και τον ειρηνικό διάλογο θα μπορέσουμε να δούμε λύσεις που θα διατηρούν τη συνοχή της κοινωνίας της FYROM, θα διατηρούν την ακεραιότητα αυτής της χώρας και θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής".

    [16] ΑΥΡΙΟ Ο ΓΚΕΟΑΝΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Βουκουρέστι, 25 Ιουλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μιρτσέα Γκεοάνα θα επισκεφθεί αύριο τα Σκόπια μαζί με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο κ. Γκεοάνα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι και με τα μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια.

    [17] Η ΣΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η μεθόδευση της επιστροφής του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο τραπέζι των συνομιλιών είχε προαναγγείλει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, όταν προ ολίγων ημερών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ντενκτάς θα ανταποκρινόταν θετικά στο κάλεσμα του ΟΗΕ για συμμετοχή στις συνομιλίες.

    Αυτό είχε ερμηνευτεί από ξένες διπλωματικές πηγές ως απόφαση της ’γκυρας να αναλάβει η ίδια και στο προσκήνιο πλέον τους χειρισμούς στο Κυπριακό, αφού η άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συμμετοχή στη διαδικασία των συνομιλιών μόνο προβλήματα δημιουργούσε στην τουρκική κυβέρνηση.

    Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το αίτημα για τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε υποβάλει από τον Ιανουάριο η ίδια η τουρκική κυβέρνηση προς τον ΟΗΕ.

    Εκείνο που εμπόδιζε τον καθορισμό του ακριβούς χρόνου πραγματοποίησης της συνάντησης, ήταν το γεγονός ότι ο Ανάν έθετε δύο προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της.

    Πρώτος, το αίτημα της συνάντησης θα έπρεπε να εκφραστεί από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και όχι από τον ΟΗΕ, και δεύτερον θα έπρεπε να εξασφαλιστεί πως μετά τη συνάντηση θα ήταν δυνατόν να αναγγελθεί η επανάληψη των συνομιλιών.

    Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις περί συνάντησης του Ντενκτάς με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ λογικά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική πλευρά έχει αποδεχτεί κατ' αρχάς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Συνάντηση με τον Κόφι Ανάν θα έχει και ο Πρόεδρος Κληρίδης στα μέσα Σεπτεμβρίου όταν ο Κύπριος Πρόεδρος θα προσφωνεί τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι ίδιοι ξένοι διπλωμάτες ευελπιστούν ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν εντός του Σεπτεμβρίου.

    Κρίσιμο σημείο για την επανάληψη του διαλόγου παραμένει ο χειρισμός του οποίου θα τύχουν από τα Ηνωμένα Έθνη οι όροι αναγνώρισης οντότητας στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, που έθετε μέχρι τώρα ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Η Κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τους διεθνείς μεσολαβητές πως δεν πρόκειται να υπάρξει προσπάθεια εξευμενισμού του Τουρκοκύπριου ηγέτη με ικανοποίηση των όρων του απλώς και μόνο για να επανέλθει στις συνομιλίες.

    Κάτι βεβαίως που θα πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη μετά και την αναμενόμενη συνάντηση Ανάν-Ντενκτάς αν είναι να μην υπάρξουν αντιδράσεις αυτή τη φορά από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    [18] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΞΑΙΡΟΥΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ EUROBANK

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Δύο Ελληνες που υπεξαιρούσαν χρήματα, και συγκεκριμένα μάρκα Γερμανίας, με πλαστές επιταγές, μέσω της τράπεζας Eurobank, συνέλαβε η αστυνομία Χαλκιδικής, η οποία ερευνά εάν πρόκειται για σπείρα καταχραστών, καθώς και το ύψος του ποσού που κατάφεραν να καταχραστούν.

    Οι δύο Ελληνες, έχοντας καταστρώσει καλοστημένη κομπίνα, κατόρθωσαν να υπεξαιρέσουν μεγάλα ποσά από υποκαταστήματα της Eurobank στη Θεσσαλονίκη. Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν οι δράστες προσπάθησαν να εξαργυρώσουν πλαστή επιταγή σε υποκατάστημα του Νέου Μαρμαρά, καθώς οι κινήσεις τους και το ύψος του ποσού προκάλεσαν υποψίες στην τράπεζα, η οποία ειδοποίησε την αστυνομία.

    Κατά τη σύληψή τους βρέθηκαν απάνω τους πλαστές επιταγές και μάρκα Γερμανίας, ενώ ανακρίνονται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [19] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 25 Ιουλίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Με τίτλους όπως "Σύντομα θα αρχίσουν οι συνομιλίες για την Κύπρο" καθώς και "Ο Ντενκτάς ευθυγραμμίστηκε", "Ο Ντενκτάς έδωσε ελπίδες" κλπ. ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, που τονίζει την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για την Κύπρο και παραθέτει τη δήλωση του εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Φραντ Εκχάρντ, ότι προχωρούν οι προσπάθειες για τις διακοινοτικές συνομιλίες.

    Η "Τούρκιε" σημειώνει ότι ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε επαφή με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Ραούφ Ντενκτάς.

    Η "Ράντικαλ" καταχωρίζει δήλωση του ευρισκόμενου στη Μαλαισία κατοχικού ηγέτη που είπε ότι θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και παρατήρησε πως από το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής είναι πιθανό να επαναληφθούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Ραούφ Ντενκτάς δεν καθόρισε την ημερομηνία συνάντησής του με τον κ. Ανάν.

    Κατά το δημοσίευμα της "Ράντικαλ" για την επανάληψη των συνομιλιών ασκήθηκε πίεση από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο κατοχικός ηγέτης υπενθυμίζει η εφημερίδα, είχε αποσυρθεί από τον έκτο γύρο των συνομιλιών υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο που παρουσίασε κατά τον πέμπτο γύρο των συνομιλίων ο κ. Ανάν έρχονταν σε αντίφαση με τα τουρκοκυπριακά συμφέροντα.

    Η "Ζαμάν" καταχωρίζει τη δήλωση του Ντενκτάς στον παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό "Μπαϋράκ", ότι ακόμη δεν καθορίστηκε η ημερομηνία συνάντησής του με τον κ. Ανάν και ότι "αν η συνάντηση αυτή πάει καλά, τότε μπορεί να αρχίσουν οι συνομιλίες".

    [20] ΠΕΡΙΠΟΥ 8.000 ΑΤΟΜΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 25 Ιουλίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις περιοχές γύρω από την πόλη του Τετόβου όπου μαίνονται οι συγκρούσεις Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση κρίσεων.

    Η Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στα Σκόπια δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό αλλά τόνισε ότι μεγάλος αριθμός ατόμων εγκαταλείπει τη περιοχή.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμάντα Ουίλιαμσον δήλωσε ότι δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια πόσα άτομα έχουν εγκαταλείψει τη περιοχή και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες δυο μέρες 1.800 άτομα έχουν δηλωθεί στο ICRC ότι εγκατέλειψαν χωριά γύρω από το Τέτοβο.

    Η κα Ουίλιαμσον δήλωσε ότι οι κάτοικοι στη περιοχή έχουν πανικοβληθεί και τρέχουν σε μαγαζιά για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη.

    O.K.

    [21] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ουάσιγκτον, 25 Ιουλίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Η αμερικανική εφημερίδα "Washington Post" σε ανταπόκριση από τα Σκόπια έγραψε ότι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οι εκεί ειρηνευτικές συνομιλίες, μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση των Σκοπίων του σχεδίου που καθιερώνει την αλβανική γλώσσα ως τη δεύτερη επίσημη της ΠΓΔΜ και παραχωρεί στην αλβανική μειονότητα ρόλο στην αστυνομία της χώρας. Προβλήθηκαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Γκεοργκίεφσκι, ότι το "σχέδιο" αποτελεί "ωμή επέμβαση" στα εσωτερικά θέματα της χώρας και αποβλέπει στον διαμελισμό της και ότι οι διαμεσολαβητές Παρντιού και Λεοτάρ ακολουθούν "καουμποϊστικο στυλ" στις διαπραγματεύσεις τους.

    Σε ανάλυση του ιδίου δημοσιογράφου για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ για το αίτημα της αλβανικής μειονότητας να χρισθεί στο νέο σύνταγμα η αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους έγραψε ότι για τους "Μ", των οποίων η γλώσσα και κουλτούρα έχει αμφισβητηθεί κατά καιρούς από τον εθνικισμό των γειτόνων τους, Σερβίας, Ελλάδος και Βουλγαρίας, η αλβανική γλώσσα αποτελεί τον εχθρό προ των πυλών. Αυτή η χώρα, συνέχισε, έχει ανασφάλεια και αναλίσκεται στη διατήρηση της ταυτότητάς της. Ακόμη και το όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δεν αναγνωρίζεται από τη Δύση, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και οι κάτοικοί της εξοργίζονται όταν η χώρα τους ονομάζεται FYROM, λόγω της Ελλάδος που αντιτίθεται στη χρήση αυτού του ονόματος γιατί διαθέτει επαρχία που ονομάζεται Μακεδονία. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ διερωτώνται, τέλος, γιατί η Δύση επιθυμεί οι Σλαβομακεδόνες να σεβασθούν τη γλωσσική ισότητα με τους Αλβανούς, όταν οι ίδιες δυτικές χώρες δεν δείχνουν παρόμοιο σεβασμο΄προς τους Σλαβομακεδόνες, χρησιμοποιώντας το "συνταγματικό όνομα".

    [22] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2001 (20:11 UTC+2)

    «Σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, σε σχέση με τα άτομα με αναπηρίες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει προβλέψει ειδική διάταξη για τα δικαιώματά τους, τώρα εξειδικεύουμε τα μέτρα, σε σχέση με την Ολυμπιακή προετοιμασία για το 2004», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς του 2004, που είχε ως θέμα της τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    «Θέλουμε, η Ελλάδα, όλοι οι χώροι αθλητικής υποδομής, πολιτιστικής υποδομής, όλα τα μαζικά Μέσα Μεταφοράς, όλη η συγκοινωνιακή υποδομή να είναι φιλική και προσβάσιμη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μέχρι το 2004 η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρωτοπορία διεθνώς, σε σχέση με τη φιλικότητα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες», πρόσθεσε.

    Περαιτέρω, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στην 30χρονη Κατερίνα Δοντσίδου από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, που κινείται με αναπηρικό καροτσάκι και οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου μένει της ζητούν να βγάλει τη ράμπα που τοποθέτησε στη σκάλα εισόδου. «Πρέπει όχι απλά και μόνο να δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι και ικανοί να αποδεχθούμε τον συνάνθρωπό μας με όλα τα χαρακτηριστικά του, αλλά αυτό και να το αποδεικνύουμε στην πράξη, ως κράτος, ως κοινωνία και ως άτομα», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

    «Για το Συνέδριο, πάμε καλά», επισήμαινε, ερωτηθείς για την προετοιμασία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι θα γίνουν αλλαγές και το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει νέα αφετηρία σε σχέση και με το προεκλογικό του πρόγραμμα.

    «Διότι σημασία έχει να κερδίζουμε καθημερινά τη σχέση μας με την ελληνική κοινωνία, την αξιοπιστία μας και βέβαια να κερδίσουμε τις εκλογές, αυτός είναι ο στόχος. Δεν είναι να κερδίσουμε μεταξύ μας το Συνέδριο. Γι αυτό και γίνονται πολλές κινήσεις, άλλες μεν γίνονται με έναν τρόπο που θυμίζει περισσότερο παιχνίδι δημοσίων σχέσεων, άλλες είναι λιγότερο γνωστές και πιο ουσιαστικές και αφορούν την ιδεολογική ευαισθησία μας και την κοινωνική ουσία του προγράμματός μας», ανέφερε.

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη υποψηφιότητα, εκτός του κ. Σημίτη, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    [23] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 25 Ιουλίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Ως "σοβαρό θέμα ασφάλειας" θεωρείται στην Τουρκία το τρομακτικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και στην κορφή του κράτους επικρατούν φόβοι για κοινωνική έκρηξη. Αυτό το καυτό ζήτημα συζητήθηκε κατά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, γράφει η "Ράντικαλ" και αποκαλύπτει ότι:

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ παραδέχθηκε ότι ήδη συζητούνται οι πρώτες ενδείξεις ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις και για το λόγο αυτό "θα πρέπει να ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστέρηση ώστε να πετύχει το οικονομικό πρόγραμμα".

    Κατά την συνεδρίαση του Σ.Ε.Α. συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Κύπρο, η Πολιτική Ασφάλεια και ’μυνα της Ευρώπης και τα όσα συμβαίνουν στο Β. Ιράκ, τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με την "Ράντικαλ", ειδικοί επί θεμάτων ασφαλείας δεν αποκλείουν, αναλύοντας την κατάσταση, ένταση των κοινωνικών διαμαρτυριών και τονίζουν ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι οι πολιτικές-ιδεολογικές ομάδες μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση διαμαρτυριών τέτοιου είδους, είναι αδύναμες.

    Όμως, παρατηρούν οι ίδιοι ειδικοί, ένας άλλος κίνδυνος πηγάζει από το ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έφθασαν σε σημείο που να μην μπορούν να διατηρήσουν τις ισορροπίες και να αντισταθούν στις πιέσεις που δέχονται από τη βάση, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και των εντεινόμενων δυσχερειών διαβίωσης που οι πολίτες αντιμετωπίζουν.

    [24] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΠΑΡ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Η εκκλησία της Παναγίας της Θερμειώτισσας, που βρίσκεται στο τουρκοκρατούμενο χωριό Θέρμια πρόκειται να μετατραπεί σε μπαρ και εστιατόριο, αποκαλύπτει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αβρούπα" και τονίζει ότι την εκκλησία νοίκιασαν αντί τριών εκατ. λιρών Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι μια λίρα Κύπρου πωλείται στα κατεχόμενα προς δύο εκατ. λ.Τ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 25 July 2001 - 18:14:01 UTC