Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ
  • [02] Ο Ν. ΜΠΕΡΝΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ
  • [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [04] ΤΟ ΔΕΠ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΑΧΕΠΑ
  • [05] ΤΑΞΙΔΙ ΑΣΤΡΑΠΗ Ο ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [06] ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΣΣΑΛΗΣ
  • [07] ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] ΜΑSTER PLAN ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΥΔΙΑ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • [09] ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ
  • [10] AYΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΝΕΚΡΟ ΒΡΕΦΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ
  • [12] KAΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ
  • [13] ΘΕΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [14] TΡΙΤΟ ΠΟΛΟ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [15] BAΡΥΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • [16] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [17] ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΟΥΝ 6.000
  • [18] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [19] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ
  • [20] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΚΟΪΖΟΥΜΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [21] ΣΤΗΝ 6η ΘΕΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [22] Ο ΤΑΚΑΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ
  • [23] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Ο ΑΝΤΕΡΣΕΝ
  • [24] ΣΚΥΡΟΣ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ

  • [01] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2001 (12:10 UTC+2)

    Σημαντικές αυξήσεις, πέραν της εισοδηματικής πολιτικής, για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, το 2002 προαναγγέλλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια ελαφρύνσεων για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, ξεκαθαρίζει, όμως, ότι αυτές θα ισχύσουν από το 2003.

    Ο κ. Παπαντωνίου κάνει στροφή επ' αριστερά και μάλιστα εφ'όλης της ύλης, δηλαδή και στην πολιτική και στην οικονομία, για να αξιοποιηθούν, όπως λέει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", τα οφέλη από την ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά και γιατί χρειάζεται η χάραξη προοδευτικών λύσεων στην αρχή του 21ου αιώνα.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δέχεται ότι υπάρχουν πλεον περιθώρια αλλαγών, προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Πλέκει το εγκώμιο των συνδικάτων για την υπεύθυνη στάση που τήρησαν και τηρούν στις μεγάλες δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας και δηλώνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο 35ωρο, έστω με "πιλοτικό" τρόπο για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

    Θεωρεί ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ευκαιρία επανασυσπείρωσης "για ενότητα, σε νέα προοδευτική κατεύθυνση" και τονίζει ότι "δεν υπάρχει ζήτημα σε ό,τι αφορά την επανεκλογή, και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία του Κ. Σημίτη", γιατί "τον χρειαζόμαστε να ηγηθεί στις εκλογές του 2004".

    Αποδέχεται το σημείο της "πλατφόρμας Πολυζωγόπουλου" για "οργανωμένο διάλογο του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της αριστεράς". Ο υπουργός εντοπίζει αυτόν τον διάλογο σε διάλογο με τον ΣΥΝ, με τον οποίο λέει ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, αποκλείοντας ως ατελέσφορο έναν διάλογο με το ΚΚΕ. Μάλιστα, αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι πολιτικά κατάγεται από τον αριστερό ανανεωτικό χώρο.

    Δεν απαντά, έτσι, σε ερωτήσεις για το αν υποψήφιος διάδοχος του κ. Σημίτη θα είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου ή ο ίδιος. Οσο για την παραμονή του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υποστηρίζει στερεότυπα ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού. Επισημαίνει όμως ότι "υπάρχει σημαντικό έργο να γίνει ακόμη στην οικονομία και στο οποίο αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω πολλά ακόμη".

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, πιστεύει ότι θα βρεθεί βιώσιμη, δίκαιη και συναινετική λύση, ενώ τάσσεται σαφώς υπέρ του αναδιανεμητικού (μέσω της ενίσχυσης από τον προϋπολογισμό) συστήματος το οποίο υποστηρίζει και η ΓΣΕΕ.

    Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου απαντά στις κατηγορίες - και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - για την άνοδο και την πτώση του Χρηματιστηρίου, καθώς και για τις κυβερνητικές ευθύνες.

    "Ουδέποτε έκανα δηλώσεις ενθαρρυντικές, όσο ανέβαινε το Χρηματιστήριο. Δηλώσεις ενθαρρυντικές για το χρηματιστήριο, έκανα όταν έπεφτε. Και αυτό είναι ευθύνη και χρέος όλων των υπουργών Οικονομικών και πρωθυπουργών ακόμα. Εγώ θυμάμαι δηλώσεις του προέδρου Κλίντον όταν έπεφτε ο Nasdaq", αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: "Δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί στην κυβέρνηση πρόθεση τεχνητής αύξησης του δείκτη. Γιατί όσο ανέβαινε ο δείκτης η κυβέρνηση ήταν πάρα πολύ προσεκτική. Παρενέβη λεκτικά, όταν έπεφτε ο δείκτης και πιστεύω ότι ορθώς κάναμε, διότι αμβλύναμε αυτές τις καθοδικές τάσεις και συγκρατήθηκε η πτώση σε βαθμό που να μην προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην εθνική οικονομία".

    Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πορεία του Χρηματιστηρίου ο υπουργός τονίζει: "Πιστεύω ότι η σωστή τάση όλων των παραγόντων του δημοσίου βίου σήμερα, είναι να απέχουν από πολιτικές δηλώσεις για το χρηματιστήριο και να το αφήσουν να βρει μόνο το δρόμο του".

    [02] Ο Ν. ΜΠΕΡΝΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2001 (13:03 UTC+2)

    Πρόοδος στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα θα σημειωθεί μόνο αν συλληφθούν οι τρομοκράτες», δηλώνει σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής" ο απερχόμενος αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς ο οποίος υποστηρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει νέα βούληση στην αντιμετώπιση του φαινομένου, με επικεφαλής τον κ. Χρυσοχοϊδη ο οποίος «χαίρει σεβασμού στην Ουάσινγκτον».

    Στην ερώτηση αν υπάρχει σχέση της σημερινής κυβέρνησης με τη «17 Νοέμβρη», ο κ. Μπέρνς αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση, τονίζοντας: «Εμπιστεύομαι τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν ήμουν εδώ πριν για να μπορώ να κρίνω τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

    Σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο κ. Μπερνς επισημαίνει: «Οταν βλέπω αμερικανούς δημοσιογράφους τους λέω ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Προσθέτει πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, που κάποιοι τη συνδέουν με το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μπερνς υπογραμμίζει: «Το ραντεβού μου με τον αρχηγό της ΝΔ είχε κανονισθεί πολύ προτού μάθω τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Εχουμε καλές σχέσεις με τη ΝΔ. Προφανώς συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση που εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Εχουμε όμως στενές σχέσεις και με τη ΝΔ».

    Στην ερώτηση αν υπάρχουν σχέδια για επισκέψεις του κ. Σημίτη ή του κ. Καραμανλή στην Ουάσιγκτον εκφράζει την ελπίδα ότι ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον το προσεχές μέλλον, ενώ υποστηρίζει ότι θα ήταν καλή ιδέα για τον κ. Καραμανλή να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, το 2002.

    Προτείνει στον διάδοχο του Τομ Μίλερ «να μην κάνει αυτό που θέλουν οι επικριτές μας, να κλειδωθεί δηλαδή μέσα σε αυτό το κτίριο και να μην έρχεται σε επαφή με την Ελλάδα».

    Για την επίσκεψη του Μπίλ Κλίντον στη Ελλάδα, υποστηρίζει ότι «ήταν μια από τις δυσκολότερες επισκέψεις που χειρίστηκαν οι σύμβουλοι του πρώην αμερικανού προέδρου». Προσθέτει ότι «αν μιλήσεις τον μέσο ΄Ελληνα θα σου πει ότι ήταν μια καλή επίσκεψη». Παράλληλα χαρακτηρίζει «ανόητο» εκ μέρους ορισμένων αριστερών -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- υπολειμμάτων της δεκαετίας του ΄60, να κάψουν το ομοίωμα του Κλίντον στο Σύνταγμα.

    [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2001 (10:54 UTC+2)

    Ευρύτατη επιστημονική συνεργασία ξεκινούν από τη Δευτέρα ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ιταλίας με στόχο να εκτιμηθεί ο κίνδυνος σεισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να καταγραφεί η σεισμική δραστηριότητα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολία, που εκτείνεται από την Τουρκία ως την ηπειρωτική Ελλάδα.

    Στους στόχους του προγράμματος της συνεργασίας είναι η καλύτερη κατανόηση της φυσικής διαδικασίας της σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, καθώς και η εκτίμηση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών από μελλοντικό σεισμό είναι ο στόχος του προγράμματος.

    Η πρώτη ομάδα εργασίας θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Ιουλίου ως την 1η Αυγούστου ενώ η συμφωνία συνεργασίας αναμένεται θα υπογραφεί από τους εταίρους στον Πειραιά, στις 2 Αυγούστου.

    Στα πλαίσια του πρότυπου αυτού προγράμματος, επιστήμονες, κυρίως γεωλόγοι και μηχανικοί, καθώς επίσης και τεχνοκράτες αρμόδιων υπηρεσιών από τις τέσσερις χώρες που προαναφέρθηκαν θα συνεργασθούν για την ανάπτυξη καλύτερης κατανόησης των διαδικασιών που προκαλούν σεισμικές δονήσεις στο βόρειο Αιγαίο, θα εκτιμήσουν τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν για νέους σεισμούς στην περιοχή και θα σταθμίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από τυχόν νέο σεισμικό πλήγμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κολούμπια, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ορισμένοι από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία το 1999 συνέβαλαν στο να μετακινηθούν οι θέσεις διατάραξης της ελαστικής ισορροπίας των περιφερειακών στρωμάτων, που αποτελούν τις λεγόμενες εστίες των σεισμών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αυξήσει τις πιθανότητες να πληγούν η Κωνσταντινούπολη και άλλα μέρη της περιοχής από σεισμό στις επόμενες δεκαετίες.

    Η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να μελετήσει ένα εδαφικό ρήγμα στο βυθό του βορείου Αιγαίου, που είναι γνωστό ως ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Στα πλαίσια της μελέτης της η ομάδα θα χαρτογραφήσει τις ιστορικές και προϊστορικές διαταράξεις της επιφάνειας του βυθού χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας γεωφυσικά όργανα υψηλής πιστότητας. Αργότερα θα προστεθούν στο πρόγραμμα οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ανεξάρτητες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση των προεκτάσεων πού έχουν οι σεισμοί στο ανθρώπινο στοιχείο.

    Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια ελπίζουν πως με την χρήση νέων υπερηχογραφικών μεθόδων θα μπορέσουν να φωτογραφήσουν σεισμικά ρήγματα σε σχετικά ρηχά σημεία του Αιγαίου Πελάγους. Όπως παρατηρούν, η φυσική διάβρωση έχει σαν συνέπεια να χάνονται τα ίχνη σεισμικών δονήσεων σε χερσαίες επιφάνειες, αλλά στην περίπτωση της επιφάνειας του βυθού δεν ισχύει το ίδιο γιατί εκεί τα ίχνη των σεισμών παραμένουν ανάγλυφα παρέχοντας την δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Για τις μελέτες στο Αιγαίο θα χρησιμοποιηθεί το ερευνητικό σκάφος Μωρίς Γιούϊνγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο θα βρίσκεται στον Πειραιά για την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας στις 2 Αυγούστου.

    [04] ΤΟ ΔΕΠ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΑΧΕΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2001 (10:53 UTC+2)

    Για υποκρισία καταγγέλει τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΑΧΕΠΑ Μάριο Πυρπασόπουλο και τον πρόεδρο και διευθυντή του Α' ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας Ν. Παπακυριαζή ο Σύλλογος ΔΕΠ Ιατρικής Θεσσαλονίκης.

    Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του «δήθεν ενδιαφέρονται που με την αποχή από το κλινικό τους οι Πανεπιστημιακοί γιατροί ταλαιπωρούν τους καημένους τους ασθενείς, και απειλούν ότι θα κινητοποιήσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με την αποστολή γιατρών του ΕΣΥ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες αυτές των ασθενών. Όμως οι υποκριτές αποσιωπούν πλήρως ότι εδώ και δυο μήνες γνωρίζουν εγγράφως οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι το νοσοκομείο δεν καλύπτεται για ορθοπεδικά προβλήματα αφού ο μοναδικός ορθοπεδικός του ΕΣΥ που διαθέτει το νοσοκομείο βρίσκεται σε άδεια".

    Ο Σύλλογος ΔΕΠ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο τα χρόνια προβλήματα των ασθενών αυτών δεν καλύπτονται (από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου) αλλά και τα εντελώς επείγοντα.

    "Σήμερα 28-29 Ιουλίου ημέρα Γενικής Εφημερίας προσήλθε ασθενής 19 ετών με απόσπαση κλείδας αριστερά και πίεση της υποκλειδίου αρτηρίας συστοίχως. Ο ασθενής έπρεπε να αντιμετωπιστεί αμέσως από ορθοπεδικό και αγγειοχειρουργό. Ορθοπεδικός όμως δεν υπήρχε, ζητήθηκε η προσέλευση από τον «Άγιο Παύλο» και ουσιαστικά η απάντηση που δόθηκε- να γένει αγγειογραφία, με δεδομένο ότι ο περιβόητος αγγειογράφος δεν λειτούργησε ακόμη, ήταν αναβλητική και αρνητική, έτσι υποχρεώθηκε ο θωρακοχειρουργός κ. Μ Τούμπουρας να κάνει τον ορθοπεδικό και ο αγγειοχειρουργός κ. Σιδηρόπουλος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ασθενούς", τονίζει.

    Ο Σύλλογος ΔΕΠ Ιατρικής του ΑΠΘ υπενθυμίζει ότι συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του για την προάσπιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας και των συνολικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων των πανεπιστημιακών γιατρών και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας- αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου από νόμους που την παραβιάζουν, για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης των φοιτητών και ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας των Ελλήνων πολιτών και για αξιοπρεπείς αμοιβές του έργου των Πανεπιστημιακών γιατρών.

    [05] ΤΑΞΙΔΙ ΑΣΤΡΑΠΗ Ο ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Ταξίδι αστραπή στη Γερμανία όπου πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε ο μεγαλομέτοχος, Γιώργος Μπατατούδης. Είχε συνάντηση με τον προπονητή του Δικεφάλου, Ντούσαν Μπάγεβιτς και τα θέματα που συζήτησαν οι δύο άνδρες δεν ήταν άλλο από τα μεταγραφικά. Παράλληλα ο κ. Μπατατούδης επισήμανε στους παίκτες ότι μέσα στην εβδομάδα θα δώσει όλα τα οφειλόμενα χρήματα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που τους έκανε, διαβεβαιώνοντας πως αυτή την στιγμή υπάρχουν στα ταμεία του ΠΑΟΚ 400 εκατομμύρια.

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται η μεταγραφή του Αργεντινού Λαζάρο Λεάντρο Λιούνι, ο οποίος αναμένεται να δώσει το παρών του σύντομα στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει το συμβόλαιό του.

    [06] ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΣΣΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε σε ομάδα της Βόρειας Ελλάδας (από τότε που αγωνίζονταν στον Εδεσσαϊκό) ο Πέτρος Πασσαλής που προπονήθηκε σήμερα μαζί με τη νέα του ομάδα, τον Αρη. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε και στους νέους του συμπαίκτες από τον προπονητή της ομάδας, Ανρί Μισέλ. Παρόντες στη σημερινή προπόνηση έδωσαν και οι Ιρανίλντο και Σίμπα.

    Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Πέτρος Πασσαλής κατά τη διάρκεια της πρώτης του προπόνησης με τον Αρης επισήμανε: "Ανοίγει μια καινούργια σελίδα στην καριέρα μου. Φεύγω από τον Ολυμπιακό στον οποίο πέρασα καλές και κακές στιγμές. Πιστεύω πως θα δείξω την αξία μου".

    Κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει ο Ιλια Ιβιτς με τον Αρη, έπειτα από την επιθυμία του κ. Ανρί να απομακρυνθεί από το έμψυχο υλικό της ομάδας. Να θυμίσουμε ότι ο Ιβιτς υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας δυο χρόνων με τον Αρη, αντί του συνολικού ποσού των 400 εκατομμύρια και κανείς δεν γνωρίζει πως θα πράξει ο Ιβιτς, αφού φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από την στάση της διοίκησης.

    [07] ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Hράκλειο, 29 Ιουλίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Δεν εμφανίζεται ανησυχητική η κατάσταση της υγείας του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, , καθώς πάσχει από μία απλή ίωση του αναπνευστικού και σε λίγες μέρες αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο.

    Την Παρασκευή μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με ενοχλήσεις στο στήθος. Οι γιατροί εξέφραζαν αρχικά φόβους ότι είχε προσβληθεί από βρογχοπνευμονία γιατί στις εξετάσεις που έκαναν βρήκαν υγρό γύρω από τον πνεύμονα και την καρδιά, αλλά τελικά διαπίστωσαν ότι πάσχει από ίωση του αναπνευστικού, που δεν εμπνέει ανησυχία.

    [08] ΜΑSTER PLAN ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΥΔΙΑ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Γιαννιτσά, 29 Ιουλίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Την εκπόνηση ενός master plan για τον Λουδία θα προωθήσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, κατά την επίσκεψη του στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του ποταμού.

    Οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του Λουδία έχουν προσδιοριστεί ως χώρος όχι μόνο αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά πολλαπλών δράσεων, τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι στόχος είναι με τα έργα αθλητικών υποδομών που θα γίνουν με τα 100 εκ. δρχ. του προγράμματος «Ελλάδα-2004» να γίνει ο Λουδίας κέντρο όπου θα γίνονται διεθνείς κωπηλατικοί αγώνες Ολυμπιακών προδιαγραφών.

    Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι η υπάρχει σκέψη για σύνδεση του Λουδία με το αρχαιολογικό πάρκο της Πέλλας και το μουσείο της πόλης, καθώς και για δημιουργία στην περιοχή του ποταμού μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα.

    [09] ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ

    Σέρρες, 29 Ιουλίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Χιλιάδες μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας - Αναρρίχησης πήραν μέρος στην ευρω-οδοιπορία 2001, που οργανώθηκε για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ξεκίνησαν από την Κάτω Ζάκρο της Κρήτης στις 22 Απριλίου και σήμερα παρέδωσαν τη σκυτάλη στους Βούλγαρους συναδέλφους τους, έχοντας διανύσει συνολικά 1450 χλμ.

    Η τελετή παράδοσης έγινε σε ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα Σερρών, παρουσία εκπροσώπων ορειβατικών συλλόγων και των δύο χωρών.

    Το μήνυμα που μετέφεραν οι Ελληνες οδοιπόροι ήταν η συναδέλφωση των λαών και η προστασία του περιβάλλοντος. Πρωτεργάτης και ψυχή της ελληνικής αποστολής ο 87χρονος Αναστάσιος Ρήγας, ο οποίος διένυσε και το μεγαλύτερο μέρος της πορείας που είχε τη μορφή σκυταλοδρομίας.

    Στην ευρω-οδοιπορία, που θα καταλήξει το Σεπτέμβριο στο Στρασβούργο, συμμετέχουν αποστολές 24 χωρών που έχουν ξεκινήσει από διάφορα σημεία της Ευρώπης

    [10] AYΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Αυξημένη ήταν η κίνηση από το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς πολλοί κάτοικοι της πόλης ξεκίνησαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα πλοία αναχώρησαν με πληρότητα 100% και δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στα δρομολόγια.

    Η τροχαία έλαβε έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των Θεσσαλονικέων εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, ενώ για την ασφάλεια των οδηγών υπάρχουν περιπολικά σε όλα τα κομβικά σημεία.

    Εξάλλου, σε 164 τροχαία δυστυχήματα που έγιναν μέχρι αυτή την ώρα 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 218 τραυματίστηκαν.

    [11] ΝΕΚΡΟ ΒΡΕΦΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 29 Ιουλίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Ένα βρέφος δύο μηνών έχασε τη ζωή του ενώ δύο ενήλικες τραυματίστηκαν από πυρά στρατιωτών της ΠΓΔΜ όταν μία ομάδα Ρουμάνων επεχείρησε να περάσει παράνομα τα σύνορα Σερβίας - ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ρουμάνικη κυβέρνηση, οι στρατιώτες μόλις αντιλήφθηκαν το γεγονός άρχισαν να τους πυροβολούν.

    Το βρέφος πέθανε από ασφυξία, όταν η μητέρα του προσπαθώντας να προστατευτεί από τους πυροβολισμούς το έσφιξε στην αγκαλιά της με δύναμη. Οι δύο ενήλικες που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

    Το επεισόδιο συνέβη το βράδυ της Παρασκευής βορειοανατολικά της ΠΓΔΜ. Οι υπόλοιποι της ομάδας συμπεριλαμβανομένων και των γονιών του άτυχου μωρού θα επιστρέψουν στη Ρουμανία.

    Ν.Κ.

    [12] KAΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Μελέτη σύμφωνα με την οποία περίμενε σεισμό στην Ελλαδα μεγέθους 5,7 Ρίχτερ σε δύο μέρες, δηλαδή την ημέρα που έγινε τελικά ο σεισμός της Σκύρου, κατέθεσε στις 23 Ιουλίου σε σεμινάριο στη Βουλγαρία ο καθηγητής Γεωφυσικής Κωνσταντίνος Θανάσουλας.

    Ο κ. Θανάσουλας κάνει έρευνα για την πρόγνωση των σεισμών από το 1982, αλλά μόλις πέρσι κατάφερε να έχει κάποια αποτελέσματα, μετά από τη συνεργασία του με τον ηλεκτρονικό Γιάννη Τσατσαράγκο.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι STAR πριν από το σεισμό υπάρχει παραμόρφωση του πετρώματος, που δημιουργεί ηλεκτρικά πεδία και εφαρμόζοντας απλά μαθηματικά μπορεί κάποιος να βρει τη θέση παραγωγής αυτού του ηλεκτρικού πεδίου.

    Ο κ. Τσατσαράγκος επισήμανε, σε δηλώσεις του στο ίδιο κανάλι ότι σε διάστημα κάτω των 15 ημερών από την έναρξη της αύξησης του πλάτους του ηλεκτρικού πεδίου επίκειται σεισμός.

    Ο σταθμός των δύο επιστημόνων έδειχνε ένδειξη για επερχόμενο σεισμό από τις 20 Ιουλίου, η οποία έπαψε να υπάρξει 20 λεπτά πριν από το σεισμό στη Σκύρο.

    Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι μπορούν να προβλέψουν το μέγεθος και τον χρόνο του σεισμού, αλλά όχι το ακριβές επίκεντρο γιατί έχουν μόνο ένα σταθμός στη διάθεση τους.

    Μετά την επαλήθευση της πρόγνωσης οι Βούλγαροι έδειξαν ενδιαφέρον για τη μέθοδο του κ. Αθανάσουλα. Ανάλογο ενδιαφέρον δεν έδειξαν το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο ΟΑΣΠ, που ενημερώθηκαν για την έρευνα και τα αποτελέσματα της.

    Εξάλλου, σε επιστημονική μελέτη του έκανε το 1993 το σεισμολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου Αθηνών εντοπίζονταν το επίκεντρο και το μέγεθος του σεισμού της Σκύρου, αλλά δεν είχε προσδιοριστεί χρονικά το πότε θα γίνει.

    [13] ΘΕΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2001 (19:21 UTC+2)

    Ιδιαίτερα θετικά βλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη ενδεχόμενη υποψηφιότητα της στο δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Ντόρα Μπακογιάννη έχει τρεις ισχυρούς λόγους, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας, υπό την προϋπόθεση ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα παίξει σωστά το ρόλο της.

    Ειδικότερα, η κ. Μπακογιάννη ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τη δημαρχία γιατί την ενδιαφέρει να ενισχύσει το οικουμενικό προφίλ της, γιατί εκτιμά ότι η κάθοδός της στις δημοτικές εκλογές θα ενισχύσει τη ΝΔ και γιατί ενδιαφέρεται για την ολυμπιακή διάσταση του όλου εγχειρήματος. Τα πρώτα ανεπίσημα γκάλοπ για τη δημαρχία της Αθήνας, εμφανίζουν μια εκρηκτική δυναμική της κ. Μπακογιάννη, με εντυπωσιακά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

    [14] TΡΙΤΟ ΠΟΛΟ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2001 (19:18 UTC+2)

    Τρίτο πόλο θα προωθήσει πιθανότατα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, μαζί με την υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου και ίσως τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Αυτό αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», προσθέτοντας ότι αφορμή για την κίνηση αυτή έδωσε η συγκρότηση μιας ομάδας του εκσυγχρονιστικού μπλοκ υπό τον γραμματέα οργανωτικού Μιχάλη Νεονάκη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Πάγκαλος αρχικά είχε συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του ίδιου και της Βάσως Παπανδρέου στην ομάδα, αλλά η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Θάνος, που συμμετέχει στην ομάδα, κάνοντας λόγο για «βαρίδια από τα οποία πρέπει να απαλλαγεί ο κ. Σημίτης», τίναξε στον αέρα κάθε προσπάθεια συνεργασίας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού που επικαλείται η εφημερίδα, το κλίμα της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό δεν ήταν τόσο καλό όσο το περιέγραψαν τα ΜΜΕ. Ο κ. Πάγκαλος εξομολογήθηκε στους συνεργάτες του ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε προσπάθεια εκκαθάρισης του παρελθόντος και αφήνει ανοιχτή μια εκκρεμότητα και ένα θέμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις των δύο αντρών.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Πάγκαλος τάχθηκε κατά του λευκού ψηφοδελτίου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να υποστηρίζει κάποιος έστω και σαν ενδεχόμενο το λευκό, στην ψηφοφορία για πρόεδρο».

    Σε ότι αφορά τη στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, ο κ. Πάγκαλος εκφράζει την απορία του για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός τον αφήνει αμετακίνητο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που δεν έχει κανένα πολιτικό κόστος και δεν τον μετακινεί σε κάποιο άλλο παραγωγικό υπουργείο.

    Ο κ. Πάγκαλος εκτιμά ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου πάει για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και είναι άγνωστο πότε θα εκδηλωθεί αυτή η προσπάθεια. Δεν αποκλείει όμως αιφνιδιασμό του κ. Παπανδρέου και διεκδίκηση της ηγεσίας στο συνέδριο, αν δει ότι υπάρχουν και άλλες αρνητικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ ή συνεχίζεται η αρνητική εικόνα στο χρηματιστήριο.

    Προσθέτει, ωστόσο, ότι βασικό σενάριο στην τακτική του κ. Παπανδρέου είναι να εμφανιστεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν χάσει τις εκλογές ο Κώστας Σημίτης, κάτι που θα σημαίνει «το τέλος του ΠΑΣΟΚ όπως το ξέρουμε σήμερα, παρά το γεγονός ότι κάποιος θα κρατήσει τη σφραγίδα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδεχόμενη ανάδειξη του υπουργού Εξωτερικών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν θα αφήσει περιθώρια παραμονής του κ. Πάγκαλου στο ΠΑΣΟΚ

    [15] BAΡΥΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2001 (18:58 UTC+2)

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στα δύο εθνικά δίκτυα της χώρας. Ωστόσο και η έξοδος αυτού του Σαββατοκύριακου δεν ήταν αναίμακτη, καθώς σε 153 τροχαία που σημειώθηκαν από την Παρασκευή, σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίστηκαν 204.

    [16] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Αλεξανδρούπολη, 29 Ιουλίου 2001 (18:51 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές στη Βόρεια Ελλάδα. Η πρώτη στην Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή Ιτέας του δήμου Φερών, όπου βρίσκονται 7 οχήματα με 22 άντρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και 1 ελικόπτερο. Η δεύτερη μαίνεται σε αγροτική έκταση στο δήμο Πρεσπών, στη Φλώρινα. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 1 όχημα, 3 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη.

    [17] ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΟΥΝ 6.000 ΜΑΘΗΤΕΣ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2001 (18:47 UTC+2)

    Οι βάσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα πέσουν από 1 έως 2,5 μονάδες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις των ειδικών. Στις σχολές υψηλής ζήτησης οι βάσεις θα πέσουν από 0,5 έως 1 μονάδα. Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η πτώση για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν για τελευταία φορά με το σύστημα των δεσμών

    Οι 6.000 μαθητές που δεν κατάφεραν να προαχθούν ή να αποφοιτήσουν περιμένουν με αγωνία την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το αν θα τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, με επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο. Η απόφαση θα γίνει γνωστή μέχρι το τέλος της βδομάδας.

    Ο αριθμός των μαθητών που μένουν στην ίδια τάξη είναι πολύ μικρότερος από την προηγούμενη χρονιά. Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι για το σχολικό έτος 2000-2001, δεν προήχθη το 7,55% των μαθητών της Β' Λυκείου, ενώ πέρσι το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 17,9% και για τη σχολική χρονιά 1998-1999 έφτασε περίπου το 30%.

    Οσον αφορά τη Γ΄Λυκείου, το 2,1% των μαθητών δεν κατάφερε να πάρει απολυτήριο, ενώ πέρσι είχε αποτύχει το 3,72%.

    [18] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2001 (18:21 UTC+2)

    Χωρίς προπονητή, παίκτες και... πρόεδρο τείνει να μείνει ο Ηρακλής. Ο πρόεδρος του Γηραιού, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου για άλλη μια φορά αθέτησε τον λόγο του να ασχοληθεί με την ομάδα το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Μοναδικός του στόχος τώρα είναι να βρει συνιδιοκτήτη. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι συζητά με Αθηναίο επιχειρηματία, αλλά ακόμη δεν έχει επέλθει η ανάλογη συμφωνία που καθησυχάσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

    Με δεδομένο ότι Χατζηβρέττας και Διαμαντίδης μετέχουν στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας στο Καρπενήσι και οι Καράγκουτης και Παπαϊωακείμ παρουσιάζονται στο στρατό, τότε είναι εύλογο να αναρωτιούνται όλοι με ποιους θα κάνει προετοιμασία ο Ηρακλής.

    Και το χειρότερο είναι ότι αύριο στο Μόναχο η κλήρωση του κυπέλλου Σαπόρτα και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα εκπροσωπήσει την ομάδα. Παράλληλα ο Δημήτρης Καραμιχάλης δεν γνωρίζει πως να πράξει. Αν δηλαδή πιάσουν τόπο τα πλάνα που ετοιμάζει, αφού ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας ή όχι.

    [19] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2001 (18:14 UTC+2)

    Θετικές εντυπώσεις απέσπασε από την σύντομη (προς το παρών) παραμονή του στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ ο Αντώνης Φώτσης. Ο ίδιος εντυπωσιασμένος από όσα έζησε τον τελευταίο μήνα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου επισήμανε: "Εμεινα ένα μήνα στην Αμερική και δούλεψα πολύ σκληρά. Καμιά σχέση δεν έχει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με αυτό του ΝΒΑ. Το δεύτερο είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να προσαρμοστείς για να αποδώσεις. Το πρώτο βήμα έγινε, όμως ακόμη έχω πολύ δρόμο μπροστά μου για να τα καταφέρω".

    Οι σχέσεις του με τους Γκρίζλις είναι άριστες. Ακόμη - όμως- δεν έχει υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, επειδή δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία μ τον ΠΑΟ. "Ηδη έχουν γίνει οι επαφές μεταξύ των διοικούντων των δύο ομάδων και μέσα στις επόμενες ημέρες θα τελειώσει το θέμα".

    Τέλος ο άσος των Γκριζλις αναφέρθηκε και για την εθνική ομάδα μπάσκετ. "Θα ενταχθώ στην ομάδα σε λίγες μέρες. Είναι για μένα μια μεγάλη ευκαιρία αυτή που μου παρουσιάζεται στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας".

    [20] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΚΟΪΖΟΥΜΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 29 Ιουλίου 2001 (18:13 UTC+2)

    Το κόμμα Ιάπωνα πρωθυπουργού Ζουνιχίρο Κοϊζούμι φαίνεται πως θα είναι ο μεγάλος νικητής των σημερινών εκλογών για την ανάδειξη της Ανω Βουλής.

    Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εξασφαλίζουν 75-80 έδρες σε συνολικά 121 που διαθέτει η Ανω Βουλή. Οι εκλογές αυτές, που είναι οι πρώτες από τότε που ο Κοϊζούμι ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού στα τέλη Απριλίου, θεωρούνται ένα κρίσιμο τεστ για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

    [21] ΣΤΗΝ 6η ΘΕΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2001 (18:12 UTC+2)

    Την καλύτερη θέση καθ' όλη τη διάρκεια της στην ιστορία της έγραψε το μεσημέρι η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών. Κατέκτησε την έκτη θέση, χάνοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας από την Ουγγαρία με 8-5. Η θέση που κατέκτησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι πολύ καλή, αφού η καλύτερη που είχε μέχρι σήμερα ήταν η έβδομη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης το 1994.

    Τα επτάλεπτα ήταν: 1-0, 3-2, 1-1, 3-2

    Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τα τέρματα σημείωσαν οι: Χατζηθεοδώρου 2, Σχίζας 1, Αφρουδάκης 1, Μάζης 1, ενώ για τους Ούγγρους γκολ σημείωσαν οι: Κάσας 3, Κις 3, Μόλναρ 1, Μπόρος 1, Ζ. Βάργκα 1.

    [22] Ο ΤΑΚΑΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2001 (18:10 UTC+2)

    Μια ανάσα πριν την υπογραφή συμβολαίου με την Μπόκα Τζούνιορς βρίσκεται ο Ιάπωνας στράικερ Ναοχίρο Τακαχάρα. Ο παίκτης θα βρεθεί την Τρίτη στο Μπουένος Αϊρες, προκειμένου να υπογράψει το συμβόλαιό του με την ομάδα της Αργεντινής.

    Για τον παίκτη ενδιαφέρονται πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, ανάμεσά τους και η Αρσεναλ. Όμως ο Ιάπωνας άσος θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπόκα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δύο συμπατριωτών του (μετά τους Γιουνίτσι Ιναμότο στην Αρσεναλ και Σίνζι Ονο στη Φέγενορντ), οι οποίοι έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις από το πρωτάθλημα της Αργεντινής.

    [23] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Ο ΑΝΤΕΡΣΕΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2001 (18:02 UTC+2)

    Για έναν ακόμη χρόνο θα μείνει στο Περιστέρι ο Μίκαελ Αντερσεν, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 1+1 χρόνια με ετήσιες απολαβές περίπου 160 εκατομμύρια. Η παραμονή του Αντερσεν στην ομάδα του Περιστερίου αποτελεί προσωπική επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη. Μέσα στις επόμενες ημέρες η ομάδα θέλει να αποκτήσει έναν πολύ καλό πλέι-μέικερ. Υποψήφιοι παίκτες για την κάλυψη της κενής θέσης είναι ο Αμερικανός Μάικ Ιοτζουλίνο και ο Σκοπιανός Βρμπισα Στεφάνοφ.

    [24] ΣΚΥΡΟΣ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ

    Σκύρος, 29 Ιουλίου 2001 (15:59 UTC+2)

    Με την τοποθέτηση μεταλλικών φραγμάτων θα λυθεί το πρόβλημα των κατολισθήσεων στη Σκύρο. Οι καθηγητές του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου που επισκέφθηκαν το νησί έκριναν ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την τοποθέτηση των φραγμάτων στο βράχο πάνω από τη χώρα της Σκύρου, που θα ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο. Οι καθηγητές θα συνεχίσουν να μελετούν τον βράχο προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

    Εξάλλου, μέρα με τη μέρα η ζωή στη Σκύρο επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς, καθώς η μετασεισμική ακολουθία βαίνει φθίνουσα. Η επισκευή των ζημιών στα σπίτια που έχουν ρωγμές προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποκατάσταση της υδροδότησης.

    Στις 12 το βράδυ σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο οι κάτοικοι τον αντιμετώπισαν με ψυχραιμία.

    Οι αιτήσεις για ελέγχους ξεπερνούν τις 430 και μέχρι στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ελέγξει 330 κτίσματα εκ των οποίων τα πέντε (στάβλοι και αποθήκες) κρίθηκαν "κόκκινα" (κατεδαφιστέα), ενώ η αναλογία κίτρινων/πρασίνων είναι 30/70.

    Σήμερα το πρωί έγινε λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, που υπήρχε στο ομώνυμο μοναστήρι, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από το "χτύπημα" του Εγκέλαδου.

    Η τουριστική κίνηση του νησιού δεν φαίνεται να πλήττεται ιδιαίτερα, καθώς χθες και σήμερα αρκετοί ήταν οι τουρίστες που έφτασαν στο νησί, ενώ δεν ματαιώθηκαν κρατήσεις στα δωμάτια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 29 July 2001 - 18:13:50 UTC