Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ-ΚΙ ΕΝΑΣ
  • [02] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
  • [03] ΑΝΕΣΤΑΛΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ
  • [04] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  • [05] ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 150 ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
  • [07] ΝΕΚΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [08] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • [09] ΝΕΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ 24ΧΡΟΝΟΥ ΔΟΤΗ
  • [11] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ
  • [12] ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΣΤΑ 21,4 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
  • [13] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [14] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΟΡΑΤΙΝΟΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [15] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ "ΤΡΟΧΙΑ" ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [17] 530 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΝΤΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΦΟΥ
  • [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
  • [21] Ο Γ. ΟΜΗΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [22] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ KFOR ΖΗΤΑΕΙ Ο ''ΑΝΑ''

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ-ΚΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2001 (10:53 UTC+2)

    Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα φτάσουν στα Σκόπια οι 15 αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, ανάμεσα τους κι ένας Ελληνας επισμηναγός, οι οποίοι θα εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα και θα προβούν στις πρώτες ενέργειες για την υποδοχή της στρατιωτικής δύναμης.

    Στη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε να μεταβεί σε πρώτη φάση το επιτελείο της ταξιαρχίας, το οποίο αποτελείται από 400 αξιωματικούς, στην πλειοψηφία Αγγλους, μεταξύ των οποίων και δύο Ελληνες. Η εφημερίδα "Τα Νέα" γράφει σήμερα ότι η αποστολή της κύριας δύναμης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια αναμένεται να αρχίσει την προσεχή Δευτέρα.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται σε διακοπές, έχει συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Η ελληνική δύναμη που θα πάρει μέρος στην αποστολή του ΝΑΤΟ αποτελείται από 350 άτομα και είναι ήδη έτοιμη προς αναχώρηση ανά πάσα στιγμή.

    [02] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2001 (10:47 UTC+2)

    Επιστρέφει αύριο ο πρωθυπουργός από τις διακοπές του και την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    Την άλλη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα κονδύλια του προυπολογισμού του 2003 ώστε να υπάρχει εικόνα για τις εξαγγελίες των κοινωνικών παροχών στη διεθνή έκθεση.

    [03] ΑΝΕΣΤΑΛΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ

    Χιούστον, 16 Αυγούστου 2001 (21:00 UTC+2)

    Την τελευταία στιγμή ανεστάλη η εκτέλεση του 25χρονου θανατοποινίτη Ναπόλεον Μπίζλι, καθώς το Εφετείο του Τέξας έκανε δεκτή την προσφυγή των συνηγόρων του με το σκεπτικό ότι, όταν διέπραξε το έγκλημα, για το οποίο καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών, ήταν ανήλικος. Ο Μπίζλι ήταν 17 χρονών, όταν το 1994 πυροβόλησε και σκότωσε 63χρονο.

    Ο Μπίζλι επρόκειτο να εκτελεστεί στις 02.00 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη με θανατηφόρο ένεση στις φυλακές Χάντσβιλ του Τέξας, 120 χλμ βόρεια του Χιούστον.

    Το ενδεχόμενο εκτέλεσης του Μπίζλι είχε ξεσηκώσει διεθνή θύελλα αντιδράσεων. Παγκόσμιοι φορείς και οργανισμοί από τη Διεθνή Αμνηστία έως την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν απευθύνει έκκληση τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρήσουν στη θανάτωση του 25χρονου, επισημαίνοντας το θλιβερό ρεκόρ που κατέχει η Πολιτεία του Τέξας στην εκτέλεση της θανατικής ποινής.

    Μέχρι σήμερα το Τέξας έχουν εκτελεστεί 250 κρατούμενοι, οι 151 από τους οποίους, του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    [04] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

    Καρδίτσα, 16 Αυγούστου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η απολογία του 36χρονου οικοδόμου Ηρακλή Μυσαϊλίδη, ο οποίος την Τρίτη πυροβολώντας με την κυνηγετική του καραμπίνα σκότωσε 3 άτομα και τραυμάτισε άλλα 4 στην πλατεία του χωριού Καππαδοκικό της Καρδίτσας.

    Ο 36χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος για ανθρωποκτονίες κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Αμφισσας.

    Οι αστυνομικοί φυγάδευσαν τον δράστη από την πίσω πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου με Ι.Χ. που έφερε συμβατικούς αριθμούς για την αποφυγή επεισοδίων.

    Τη στιγμή που ο δράστης έφθασε στο Δικαστικό Μέγαρο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, οι συγγενείς των θυμάτων εξοργισμένοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να τον λιντσάρουν.

    Από τα πυρά του έπεσαν νεκροί ο αγρότης Ευάγγελος Ασλάνογλου 63 ετών, ο Ιωάννης Σαρημιχαηλίδης 51 ετών και ο Παύλος Αλιβάνογλου, υπάλληλος του νοσοκομείου Καρδίτσας, επίσης 51 ετών. Τραυματίστηκαν ελαφρά ένα παιδί 6 ετών, ο 67χρονος Λάζαρος Σιτόγλου και δύο ακόμη άτομα, οι Σ. Ζουρνατζής και Β. Αποστολίδης. Οι τρεις από τους τραυματίες, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, επέστρεψαν στα σπίτια τους. Στο νοσοκομείο Καρδίτσας παρέμεινε την Τρίτη ο 67χρονος, ο οποίος πήρε εξιτήριο την Τετάρτη.

    Στην κατάθεση του ο δράστης ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε με στόχο τα δύο από τα τρία θύματα, με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές και ότι πρόθεσή του δεν ήταν να τους σκοτώσει, αλλά απλώς να τους τραυματίσει.

    [05] ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Ηράκλειο, 16 Αυγούστου 2001 (20:34 UTC+2)

    Με τους προέδρους των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου συναντήθηκε η Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης Αννα Διαμαντοπούλου.

    Η Ελληνίδα Επίτροπος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Ηράκλειο για τις βασικές κατευθύνσεις στα θέματα απασχόλησης στην Ε.Ε. και πως αυτές υλοποιούνται στην Ελλάδα.

    Οπως επισήμανε βασικό μέλημα για τη μείωση της ανεργίας στη χώρας είναι η ανάπτυξη επιμέρους κλάδων, όπως του τουρισμού, της μεσογειακής διατροφής, των υψηλών τεχνολογιών, του περιβαλλοντικού και του κοινωνικού τομέα.

    "Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι οι θέσεις απασχόλησης δημιουργούνται στους τομείς των υπηρεσιών και η Κρήτη έχει δύο μεγάλες δυνατότητες, η μία είναι ο τουρισμός, η δεύτερη η μεσογειακή διατροφή. Είναι τα προϊόντα της Κρήτης που έχουν σχέση και με τον αγροτικό τομέα, αλλά και με τη βιομηχανία, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μπορούν να τα προωθήσουν", τόνισε.

    Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής των Εργατικών Κέντρων με κυρίαρχο ρόλο στον περιφερειακό σχεδιασμό για την απασχόληση.

    [06] ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 150 ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2001 (20:28 UTC+2)

    Διακοπές στη Χαλκιδική κάνουν 150 Ελληνόπουλα από 5 χώρες του Ευξείνου Πόντου προσκεκλημένα του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας.

    Τα παιδιά επισκέφθηκαν σήμερα τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, όπου τα υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης και ο Νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος.

    Οι κ.κ. Νιώτης και Παπαδόπουλος συζήτησαν με τα παιδιά, τα οποία μίλησαν με ενθουσιασμό για τις όμορφες στιγμές που περνούν από την 1η Αυγούστου σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής.

    Ο κ. Νιώτης απένειμε εύσημα στους υπευθύνους του Κέντρου για τη φιλοξενία των 150 παιδιών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα οποία είναι ελληνικής καταγωγής είτε από τον ένα, είτε από τους δύο γονείς.

    Το Κέντρο φιλοξενεί φέτος για 5η χρονιά παιδιά από χώρες της Μαύρης Θάλασσας σε συνεργασία και με τη στήριξη της ΓΓΑΕ.

    [07] ΝΕΚΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Τέτοβο, 16 Αυγούστου 2001 (20:20 UTC+2)

    Αστυνομικός της ΠΓΔΜ βρέθηκε νεκρός από τα πυρά Αλβανού ελεύθερου σκοπευτή στο Τέτοβο ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές της χώρας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Ο αστυνομικός βρισκόταν σε βόρειο προάστιο της πόλης κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου στο Τέτοβο, Ραχίμ Θάτσι ανέφερε ότι ο αστυνομικός μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο στις 5:10 π.μ. τοπική ώρα.

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Σιπολ.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν ανταπέδωσαν τα πυρά.

    Τα πρώτα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αναμένεται να φτάσουν αύριο στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Ωστόσο το ΝΑΤΟ αναμένει πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας πριν από την αποστολή της πλήρης ειρηνευτικής δύναμης των 3.500 αντρών στην περιοχή.

    [08] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2001 (20:17 UTC+2)

    Με μηνύσεις απειλούν τους καθηγητές τους οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. αν δεν σταματήσουν άμεσα την αποχή, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τους.

    Οι πανεπιστημιακοί γιατροί απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 7 Ιουνίου και όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να χάσουν το εξάμηνο, ενώ άλλοι να χάσουν τις προθεσμίες για υποτροφίες και μεταπτυχιακά.

    Σήμερα από τις 19 πανεπιστημιακές κλινικές που υπάρχουν συνολικά λειτουργούν οι 11.

    Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Μιχάλη Παπαδόπουλου οι διαφωνίες των πανεπιστημιακών γιατρών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη για την εξέλιξη των σπουδών και το μέλλον των φοιτητών.

    Στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου και θα εξεταστεί το θέμα με κύριο στόχο την εξεύρεση λύσης, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκονται οι φοιτητές.

    [09] ΝΕΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 16 Αυγούστου 2001 (20:01 UTC+2)

    Στην κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους προηγμένης τεχνολογίας γνωστού ως F-22 Raptor θα προχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά τις αντιρρήσεις για το υψηλό κόστος του προγράμματος.

    Η κατασκευή των δέκα πρώτων αεροσκαφών θα κοστίσει στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας περισσότερο από δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το αεροσκάφος τύπου F-22 Raptor είναι σχεδόν αόρατο για τα ραντάρ χάρη στις τεχνολογίες απόκρυψης που διαθέτει.

    Ωστόσο το πρόγραμμα ανάπτυξης παρουσιάζει προβλήματα καθώς η κατασκευή του αεροσκάφους έχει υπερβεί τα χρονοδιαγράμματα και το προβλεπόμενο κόστος κατασκευής.

    Πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο η αμερικανική αεροπορία έχει ανάγκη από τέτοιου είδους αεροσκάφος.

    Σε περίπτωση πάντως που τα πρώτα αεροσκάφη εκπληρώσουν τις απαραίτητες προδιαγραφές το Πεντάγωνο αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό τους και να παραγγείλει 300 αεροσκάφη τέτοιου είδους.

    Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Lokheed Martin.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ 24ΧΡΟΝΟΥ ΔΟΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2001 (19:58 UTC+2)

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι μεταμοσχεύσεις του ήπατος και των νεφρών και του 24χρονου Ιταλού Μάρκο Καρνεβάλε, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    Ο 24χρονος Μάρκο είχε πέσει θύμα τροχαίου στη Λάρισα το απόγευμα της Τετάρτης και οι γονείς του, οι οποίοι είναι γιατροί, αποφάσισαν να δωρήσουν τα όργανά του.

    Η υγεία των τριών ασθενών στους οποίους έγινε η μεταμόσχευση του 24χρονου εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε μία 34χρονη, η οποία νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών. Ο ένας νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε έναν 54χρονο άνδρα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ ο δεύτερος σε έναν 64χρονο στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Ο κερατοειδής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

    [11] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ

    Λονδίνο, 16 Αυγούστου 2001 (19:47 UTC+2)

    Υψηλά ποσοστά μη αποδοχής της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους κατέγραψε δημοσκόπηση που έγινε σε χώρες της Ευρώπης.

    Πάνω από 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει τις αποφάσεις του με γνώμονα τα αμερικανικά συμφέροντα και ότι καταλαβαίνει τα προβλήματα της Ευρώπης λιγότερο από ό,τι οι προκάτοχοί του.

    Σύμφωνα με την έρευνα οι Ευρωπαίοι εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Συνθήκη του Κιότο και να αναπτύξουν την νέα αντιπυραυλική ασπίδα.

    Ωστόσο οι Ευρωπαίοι φάνηκε να στηρίζουν την στάση του Μπους στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου αλλά και την απόφασή του να μην αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο και την Βοσνία.

    Η έρευνα έγινε στην Γερμανία, την Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για λογαριασμό της εφημερίδας International Herald Tribune.

    [12] ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΣΤΑ 21,4 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2001 (19:27 UTC+2)

    Σε 21,4 δισ. δρχ. ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη του α' εξαμήνου του 2001 του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μετά από φόρους κέρδη του Ομίλου, που αναλογούν στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή μετά την αφαίρεση του μεριδίου των κερδών των μετόχων της μειοψηφίας, παρουσίασαν μικρή μείωση (- 4,4%).

    Οι ουσιαστικές απώλειες από την αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εργασιών και των λειτουργικών κερδών σε τομείς υψηλότερης κερδοφορίας, όπως είναι τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, σε συνδυασμό με την βαθμιαία ανάπτυξη και ωρίμανση του δικτύου της Τράπεζας.

    Μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο το δίκτυο του Ομίλου ενισχύθηκε με 29 καταστήματα, φθάνοντας τα 202. Το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς στο σύνολο των χορηγήσεων των εμπορικών τραπεζών αυξήθηκε σε 8,2% στο τέλος Ιουνίου 2001 από 7,7% στο τέλος του 2000.

    ΜΕΓΕΘΗ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Το ενεργητικό έφθασε τα 4.025 δισ. δρχ έναντι 3.349 δισ. δρχ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000, αυξήθηκε δηλαδή με ρυθμό 20,2%. Οι καταθέσεις και τα repos από πελάτες ανήλθαν σε 2.998 δισ. δρχ έναντι 2.395 δισ. δρχ το εξάμηνο του 2000, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 25,2%. Οι χορηγήσεις (απαιτήσεις κατά πελατών) ανήλθαν σε 1.837 δισ. δρχ από 1.454 δισ. δρχ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000, αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 26,4%. Σαν ποσοστό του ενεργητικού, το σύνολο των χορηγήσεων μετά από τις προβλέψεις ανέρχεται σε 44,8%, έναντι 42,6% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Οι χορηγήσεις του Ομίλου παρουσιάζουν πολύ καλή διασπορά στους διάφορους κλάδους της οικονομίας, με το 28,4% αυτών να είναι σε ιδιώτες. Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου βελτιώθηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2001. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε 2,3% των χορηγήσεων έναντι 2,7% και 4,6% που ήταν στο τέλος του 2000 και του 1999 αντίστοιχα. Ο δείκτης σωρευτικές προβλέψεις προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκε σε 82% έναντι 69% που ήταν στο τέλος του 2000.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν αύξηση κατά 27,3% και διαμορφώθηκαν σε 53,5 δισ. δρχ, ενώ τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 16,6 δισ. δρχ, μειωμένα κατά 53,6% επηρεασμένα κυρίως από την σημαντική μείωση του τζίρου του χρηματιστηρίου, ο οποίος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001 μειώθηκε κατά 67,7% συγκρινόμενος με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000. Το 83,0% των εσόδων του Ομίλου προήλθε από έσοδα από τόκους και προμήθειες εργασιών. Το σύνολο των καθαρών εσόδων διαμορφώθηκε σε 84,5 δισ. δρχ. έναντι 98,8 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 2000, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,4%.

    Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου, τα αναλογούντα στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, διαμορφώθηκαν σε 20,3 δισ. δρχ. έναντι 24,9 δισ. δρχ την αντίστοιχη περίοδο του 2000 παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,5%, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη, τα αναλογούντα στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, διαμορφώθηκαν σε 14,2 δισ. δρχ. έναντι 14,9 δισ. δρχ. μειώθηκαν κατά 4,4%.

    Στο τέλος Ιουνίου του 2001, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διέθετε ίδια κεφάλαια 334 δισ. δρχ., δίκτυο 202 καταστημάτων, με παρουσία σε 8 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Η.Π.Α. Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Κύπρο), 260 ATMs και πάνω από 30.000 ηλεκτρονικούς πελάτες της Winbank, μίας πλήρους ηλεκτρονικής τραπεζικής πλατφόρμας.

    ΜΕΓΕΘΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Το ενεργητικό έφθασε τα 3.922 δισ. δρχ έναντι 3.161 δισ. δρχ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000, αυξήθηκε δηλαδή με ρυθμό 24,1%. Οι καταθέσεις και τα repos από πελάτες ανήλθαν σε 2.891 δις δρχ έναντι 2.270 δις δρχ το εξάμηνο του 2000, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 27,3%. Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 1.752 δισ. δρχ από 1.305 δισ. δρχ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000, αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 34,2%. Το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης παρουσίασαν τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 75%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 29%.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 34,1%, ενώ τα καθαρά έσοδα προμηθειών παρουσίασαν μείωση κατά 9,6% λόγω κυρίως της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας. χρηματοοικονομικών πράξεων το 15,7% και τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης το 1,1%.

    Τα κέρδη εκμετάλλευσης (πριν τα έκτακτα) κατά το Α΄ εξάμηνο του 2001 διαμορφώθηκαν σε 23,6 δισ. δρχ έναντι 21,1 δισ. δρχ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσίασαν δηλαδή αύξηση κατά 12,0%.

    [13] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 16 Αυγούστου 2001 (19:18 UTC+2)

    Οι ιταλικές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν έναν Τούρκο λαθρομετανάστη στο λιμάνι του Σαλέρνο που προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πλοίο με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία.

    Πρόκειται για τον Οζμπας Σιντικ ο οποίος απείλησε τον καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου και τραυμάτισε έναν αστυνομικό προσπαθώντας να διαφύγει τη σύλληψη.

    [14] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΟΡΑΤΙΝΟΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Κάιρο, 16 Αυγούστου 2001 (18:51 UTC+2)

    Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Αγκελ Μορατίνος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αχμεντ Μαχερ, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για εξεύρεση λύσης στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει να προτείνει μια άμεση λύση για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή.

    Ο κ. Μορατίνος κατηγόρησε την πολιτική του Ισραήλ και έκανε έκκληση εφαρμογής του σχεδίου του πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ, κ. Μίτσελ.

    [15] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Λονδίνο, 16 Αυγούστου 2001 (18:21 UTC+2)

    Ρεαλιστική χαρακτηρίζουν Βρετανοί εμπειρογνώμονες την αποστολή του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ με σκοπό τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών τονίζοντας ότι η προθεσμία των τριάντα ημερών για την επιχείρηση θα μπορούσε να παραταθεί.

    Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Άνταμ Ινγκραμ, προειδοποίησε ότι η προθεσμία είναι πολύ μικρή.

    "Εάν δε συμμετάσχουμε τότε μπορεί να χάσουμε μια πολύ σημαντική ευκαιρία αφήνοντας την κατάσταση να χειροτερεύσει. Εάν η κατάσταση χειροτερεύσει τότε θα πρέπει να κρίνουμε εάν θα παραμείνουμε στην ΠΓΔΜ", είπε χαρακτηριστικά στο BBC.

    Προειδοποίησε δε ότι πιθανή παραβίαση της εκεχειρίας θα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από την ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι οι Βρετανοί στρατιώτες θα αμυνθούν σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

    Πηγές του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισαν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ "επιχείρηση για την περισυλλογή των όπλων εθελοντικά" και τόνισαν ότι δεν πρόκειται ούτε για ειρηνευτική επιχείρηση ούτε για επιχείρηση αφοπλισμού.

    Από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κρίστοφερ Κόκερ, χαρακτήρισε "πολιτική πρωτοβουλία" και όχι "στρατιωτική" την αποστολή στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ευνοϊκή έκβαση των πραγμάτων στην περιοχή.

    Ο Κρίστοφερ Λάνγκτον από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι είναι πολύ πιθανόν να παραταθεί η προθεσμία των 30 ημερών που έχει δοθεί για την επιχείρηση αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών.

    Η εφημερίδα Telegraph χαρακτήρισε "συμβολική" την επιχείρηση του ΝΑΤΟ και εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την αποδοχή της συμφωνίας από τους Αλβανούς αντάρτες καθώς ο αυτοαποκαλούμενος ''Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός'' που αποδέχτηκε τη συμφωνία δεν αντιπροσωπεύει όλους τους αντάρτες.

    [16] ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ "ΤΡΟΧΙΑ" ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2001 (18:00 UTC+2)

    Οι ανησυχίες του επενδυτικού κοινού για τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών που αναμένονται με αγωνία, αλλά και η έλλειψη ηχηρών νέων οδηγούν τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές σε πτώση σήμερα.

    Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra Dax καταγράφει σημαντικές απώλειες άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων και διαμορφώνεται στις 5,346.01 μονάδες, σε απόσταση «αναπνοής» από το επίπεδο των 5,334.49 μονάδων. Η κίνηση του δείκτη οφείλεται μερικώς και στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές τουλάχιστον για το β' τρίμηνο.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει απώλειες 41.6 μονάδων, ήτοι 0,8% και διαμορφώνεται στις 5,420.0 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης των blue chip CAC 40 ακολουθεί πτωτική τροχιά, σημειώνοντας απώλειες 69.87 μονάδων ή 1.4% και διαμορφώνεται στις 4,864.1 μονάδες.

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX καταγράφει απώλειες της τάξης του 1%, ενώ ο δείκτης SMI στη Ζυρίχη κινείται και αυτός σε αρνητικό «έδαφος» με απώλειες 1,1%. Στο Μιλάνο ο δείκτης MIB30 έκανε «βουτιά» της τάξης του 1,4%.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300, ένα επιλεγμένο «καλάθι» επιλεγμένων blue chips καταγράφει απώλειες μιας ποσοστιαίας μονάδας, με τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών και της Νέας Οικονομίας να πρωταγωνιστούν στην πτώση.

    Στο Χρ ηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,56% και διαμορφώνεται στις 10287.76 μονάδες, έναντι μεγαλύτερων απωλειών της τάξης του 1,70% για τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

    [17] 530 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Παρίσι, 16 Αυγούστου 2001 (17:48 UTC+2)

    Η Γαλλία θα αποστείλει 530 στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Φρανσουά Ριβασώ.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ.

    Το ΝΑΤΟ ενέκρινε χθες την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης 400 Βρετανών στρατιωτικών προκειμένου να αρχίσει η προετοιμασία της επιχείρησης για τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών.

    Οι πρώτες μονάδες αναμένεται να φτάσουν αύριο στα Σκόπια.

    Μόνο εάν τηρηθεί η εκεχειρία, το ΝΑΤΟ θα στείλει και το υπόλοιπο μέρος της ειρηνευτικής δύναμης στην ΠΓΔΜ.

    [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΝΤΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Σκόπια, 16 Αυγούστου 2001 (17:46 UTC+2)

    Σε περίπτωση που η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ δεν έχει συλλέξει το 1/3 των όπλων των Αλβανών ανταρτών μέχρι το τέλος του Αυγούστου δεν θα γίνει δημόσια συζήτηση για την επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Στόγιαν Αντοφ.

    "Σε περίπτωση που δεν έχει συγκεντρωθεί το 1/3 των όπλων μέχρι τις 31 Αυγούστου η συνεδρίαση θα αναβληθεί", είπε χαρακτηριστικά.

    Η δημόσια συζήτηση στη Βουλή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας καθώς θα οδηγήσει στην επικύρωση της συμφωνίας.

    Πολιτικοί αρχηγοί από την ΠΓΔΜ ήταν αντίθετοι στην υπογραφή της συμφωνίας τονίζοντας ότι αυτή παραχωρεί πολλά δικαιώματα στους Αλβανούς και ουσιαστικά δικαιώνει τους Αλβανούς αντάρτες για την εξάμηνη εξέγερσή τους.

    Ωστόσο οι διεθνείς μεσολαβητές είχαν εκφράσει φόβους ότι σε περίπτωση που δεν αποδοθούν περισσότερα πολιτικά δικαιώματα στους Αλβανούς θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

    Από την πλευρά τους οι Αλβανοί είχαν εκφράσει επιφυλάξεις αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για τον αφοπλισμό των ανταρτών πριν τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΦΟΥ

    Λευκωσία, 16 Αυγούστου 2001 (17:28 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα εργασθεί με συνέπεια για

    λύση, η οποία θα στηρίζεται σε αρχές και θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια ημίωρης περίπου συνάντησης με αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου και οργανωμένων συνόλων της κατεχόμενης κωμόπολης.

    Οι αντιπρόσωποι των κατοίκων της κατεχόμενης Μόρφου, συνοδευόμενοι από

    βουλευτές, ενεχείρισαν αντίγραφο του ψηφίσματος διαμαρτυρίας το οποίο είχαν επιδώσει στις πρεσβείες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 27 χρόνων από τη 16η Αυγούστου 1974, ημέρα κατάληψης της περιοχής Μόρφου από τα τουρκικά στρατεύματα και, όπως δήλωσε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο Αντιδήμαρχος και εκτελών χρέη Δημάρχου Χαράλαμπος Πίττας, παρακάλεσαν τον Πρόεδρο της Βουλής να φροντίσει έτσι ώστε το ψήφισμα αυτό "να σταλεί, μέσω της δικής μας Βουλής, προς όλα τα ξένα κοινοβούλια".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

    Λευκωσία, 16 Αυγούστου 2001 (17:25 UTC+2)

    Στη Νάουσα μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

    και Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προκειμένου να μιλήσει σε μνημόσυνο πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που θα πραγματοποιηθεί στη μακεδονική πόλη.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας θα τελέσει τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και θα παρευρεθεί σε κυπριακή βραδιά, την οποία διοργανώνουν από κοινού το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ της κοινότητας Παναγίας, ο Δήμος Νάουσας και το συγκρότημα του Ομίλου "Γενίτσαροι και Μπούλες."

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] Ο Γ. ΟΜΗΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Λευκωσία, 16 Αυγούστου 2001 (17:19 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Γιαννάκης Ομήρου, καταδικάζει με

    τον "πιο έντονο τρόπο" τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, καλώντας ταυτόχρονα τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει "άμεσα και αποφασιστικά για τον τερματισμό της απαράδεκτης πρακτικής που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

    Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση "οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και ιδιαίτερα η εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στα παλαιστινιακά εδάφη, συνιστούν βάναυση παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό και ναρκοθετούν κάθε ειρηνευτική προοπτική."

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [22] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ KFOR ΖΗΤΑΕΙ Ο ''ΑΝΑ''

    Πρίστινα, 16 Αυγούστου 2001 (17:14 UTC+2)

    Ο αυτοαποκοαλούμενος "Αλβανικός Εθνικός Στρατός" (ΑΝΑ), ζήτησε την αποχώρηση των στρατευμάτων σλαβικών χωρών που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Ο 'Αλβανικός Εθνικός Στρατός' απαιτεί η KFOR να αποσύρει τους Σλάβους στρατιώτες από τις περιοχές όπου υπάρχουν μονάδες του στρατού, και συγκεκριμένα τους Ουκρανούς", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΑΝΑ.

    Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, θεωρεί ότι οι στρατιώτες της KFOR που προέρχονται από τις Σλαβικές χώρες σκόπιμα παρενοχλούν μονάδες του ''Αλβανικού Εθνικού Στρατού''.

    Ισχυρίζεται ακόμη ότι διαθέτει ''βάσεις'' στο Κοσσυφοπέδιο, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Ελλάδα, από όπου σκοπεύει να ξεκινήσει και τις επιθέσεις του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 16 August 2001 - 18:13:47 UTC