Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [02] ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [03] Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [04] ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΟΥΝ Μ.Π.Ε ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ANADOLU
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
  • [06] ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΖΟΝ ΜΑΚ ΚΕΙΝ
  • [07] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [08] Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [09] ΚΟΝΤΡΑ ΝΑΣΤΑΖΕ - ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ
  • [10] ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΞΕΔΙΔΕ ΚΟΠΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ
  • [11] 12ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ
  • [12] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [14] ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΚΟΝΚΟΡΝΤ
  • [15] ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΥΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΣΩΡΕΙΑ ΚΛΟΠΩΝ
  • [16] ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [17] ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗ ΣΤΗΝ Β. ΚΑΡΟΛΙΝΑ
  • [18] «ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΙΔΝΕΪ ΚΑΙ
  • [19] ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΣ: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΕΡΩ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [20] Ο ΓΚΑΡΙ ΚΟΝΤΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΡΑΣ ΛΕΒΙ
  • [21] Ο ΓΙΓΙΤ ΑΛΠΟΓΚΑΝ ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [22] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [23] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ
  • [24] ΚΛΑΠΗΚΕ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • [01] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2001 (09:50 UTC+2)

    Οι συνεδριακές διεργασίες, δεν είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης αλλά το κυβερνητικό έργο, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης, μετά το τέλος του χθεσινού υπουργικού Συμβουλίου.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Σημίτης είπε ότι αυτές είναι οι εξής:

    Την κατάρτιση του προϋπολογισμού

    Την πλήρη αξιοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ

    Την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων

    Την προσαρμογή του Ευρώ

    Την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην Κοινότητα το 2003

    Την κατάρτιση ειδικού σχεδίου δράσης για την απασχόληση

    Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων

    Τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

    Τη φορολογική μεταρρύθμιση

    Την ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα της Παιδείας

    Την επίλυση του Ασφαλιστικού, για το οποίο ο κ. Σημίτης τόνισε πως η λύση θα δοθεί μέσω του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά τη συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα παραστεί σ' αυτή με εκπρόσωπό της.

    [02] ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2001 (10:40 UTC+2)

    Στο Κρίβολακ της ΠΓΔΜ θα μεταβούν σήμερα περίπου 140 άνδρες της Ελληνικής Δύναμης Σκοπίων (ΕΛΔΥΣ), ενώ αύριο το πρωί θα αναχωρήσει και το τελευταίο τμήμα του 525 μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού από το στρατόπεδο "Αλέστα Λούκα" στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

    Χτες εγκαταστάθηκαν στο Κρίβολακ ο διοικητής του τάγματος και μικρή ομάδα επιτελών που έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες και φρόντισαν για την υποδοχή της στρατιωτικής δύναμης από το Πολύκαστρο. Το Κρίβολακ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Γεβγελή με τα Σκόπια, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ. Εκεί βρίσκεται στρατόπεδο των σκοπιανών ενόπλων δυνάμεων και πεδίο ασκήσεων το οποίο χρησιμοποιεί και η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ. Η ελληνική δύναμη θα εγκατασταθεί εντός του σκοπιανού στρατοπέδου. Θα χρησιμοποιήσει ένα από τα κτίρια του και θα αναπτυχθεί σε αντίσκηνα που θα τοποθετήσει η ίδια. Σ΄αυτό το χώρο θα συγκεντρωθούν τα όπλα των ανταρτών που θα συλλέξουν οι στρατιωτικές αποστολές όλων των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ "απαραίτητη συγκομιδή". Τα όπλα αυτά στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Ελλάδα και θα καταστραφούν στις εγκαταστάσεις της "Χαλυβουργικής".

    Σε μεγάλη πλειοψηφία η ΕΛΔΥΣ αποτελείται από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που έχουν ήδη υπηρετήσει τη Βοσνία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Είναι έμπειροι στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, δηλώνουν αισιόδοξοι για την εξέλιξη της αποστολής και το μόνο που τους προβληματίζει είναι η συμπεριφορά των ανταρτών, καθώς ενδέχεται κάποιοι σκληροπυρηνικοί να αρνηθούν να παραδώσουν τον οπλισμό.

    Στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είπε ότι δεν έχει αυταπάτες πως με τον αφοπλισμό των ανταρτών μπορεί να λυθεί το πρόβλημα στη ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιεχίρηση είναι δύσκολη και δεν έκρυψε την ανησυχία του για ενδεχόμενη προβοκάτσια σε βάρος της ελληνικής δύναμης, καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν ομάδες ανταρτών που θα θελήσουν να υπονομεύσουν τη συμφωνία της Οχρίδας.

    Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης αν επαρκεί το χρονικό διάστημα ενός μήνα για την ολοκλήρωση της επιχείρησης αφοπλισμού των ανταρτών.

    [03] Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 24 Αυγούστου 2001 (11:07 UTC+2)

    Εκπρόσωποι τεσσάρων βασικών θρησκευτικών δογμάτων της Ν.Α. Ευρώπης: της Ορθοδοξίας, του Καθολικισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλαμισμού, θα συμμετέχουν σε Διάσκεψη για την αλλαγή της εκπαιδευτικής πολιτικής στα Βαλκάνια, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σόφια από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

    Αυτό ανακοίνωσε στη βουλγαρική πρωτεύουσα ο Βίκτωρ Πάσκοφ, συγγραφέας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Διάσκεψης.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Συμεών Saxe Coburg Gotha έχει προσκληθεί να συμπροεδρεύσει της Διάσκεψης, την οποία θα παρακολουθήσουν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στα Βαλκάνια και την UNESCO. Μεταξύ των προσκεκλημένων θα είναι ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Πάσκοφ δήλωσε ακόμη ότι πρόκειται για "μια προσπάθεια να γίνει παγκόσμια γνωστό ότι μπορούμε μόνοι μας να επιλύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν σε θρησκευτική βάση".

    Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη θα ανταλλάξουν απόψεις για ενδεχόμενες πολιτικές και σχέδια που αφορούν τη Ν.Α. Ευρώπη.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Σόφιας, το φόρουμ αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Βλατάδων που ξεκίνησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε Διάσκεψη υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2000 και εφαρμόστηκε από το Γραφείο των Βρυξελλών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο στόχος της πρωτοβουλίας Βλατάδων είναι να συντονίσει την εφαρμογή σχεδίου δράσης που θα ενθαρρύνει τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

    Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Σόφιας θα πραγματοποιηθεί Ολυμπιάδα με θέμα "Για την Κουλτούρα των πολιτισμών". Η πολιτιστική Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997. Η ιδέα των υποστηρικτών της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας είναι να εισάγουν πολιτιστικά γεγονότα ως μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων και ειδικότερα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.

    Κ.Κ.

    [04] ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΟΥΝ Μ.Π.Ε ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ANADOLU

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2001 (12:20 UTC+2)

    Βραβεία σε προσωπικότητες που συμβάλλουν την ελληνοτουρκική προσέγγιση και στην αλληλοκατανόηση των δύο λαών θεσμοθετούν το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το πρακτορείο eιδήσεων Anadolu της Τουρκίας. Τα βραβεία θα απονέμονται κάθε χρόνο ενώ οι πρώτοι που θα τιμηθούν είναι ο μεγάλος Τούρκος καλλιτέχνης Zulfu Livaneli, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μίκης Θεοδωράκης. Τα βραβεία θα απονεμηθούν το βράδυ της Κυριακής στο πλαίσιο της μεγάλης ελληνοτουρκικής λαϊκής συναυλίας που θα δοθεί στην πλατεία Αριστοτέλους ανοίγοντας τις εκδηλώσεις "Βαλκανικής Πλατείας" που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης. Στην ίδια εκδήλωση θα ανακοινωθεί επίσημα και η ανακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη ως επίτιμου δημότη του δήμου Νεάπολης. Τιμητικές πλακέτες θα απονεμηθούν επίσης στο δήμαρχο Νεάπολης Γρηγόρη Χατζησάββα και στον δήμαρχο Κουσάντασι της Τουρκίας Φουάτ Ακντογάν.

    Η εναρκτήρια εκδήλωση της "Βαλκανικής Πλατείας" θα αρχίσει με λαμπαδηδρομία. Ολοι οι επίσημοι και οι καλλιτέχνες που θα παραστούν και θα συμμετάσχουν στη συναυλία θα συγκεντρωθούν στις 7.30μμ μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου στη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Αριστοτέλους και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν λαμπαδηδρομία μέχρι το Ηλέκτρα Παλάς όπου ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει δεξίωση προς τιμήν τους.

    Πριν την έναρξη της συναυλίας ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ο Γενικός Διευθυντής του πρακτορείου Anadolu θα απονείμουν τιμητικές πλακέτες στους Zulfu Livaneli και Μαρία Φαραντούρη αντίστοιχα. Τιμητικές πλακέτες στους δύο καλλιτέχνες , στο δήμαρχο Νεάπολης Γρηγόρη Χατζησάββα και τον Γενικό Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων θα απονείμει και ο δήμαρχος Κουσάντασι Φουάτ Ακτογάν.

    Στη συνέχεια οι Livaneli και Φαραντούρη συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" μαζί με τους Παναγιώτη Καραδημήτρη και Γιώργο Θεοδωράκη θα ερμηνεύσουν γνωστές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη και του Livaneli.Να σημειωθεί ότι η εναρκτήρια συναυλία της "Βαλκανικής Πλατείας" πραγματοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Κουσάντασι, του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του πρακτορείου Anadolu και του Ράδιο Θεσσαλονίκη.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2001 (20:55 UTC+2)

    Με τους βουλευτές Σερρών και Καβάλας Ευγένιο Χαϊτίδη και Γιώργο Παναγιωτόπουλο, εκπροσώπους του Τομέα Μακεδονίας - Θράκης της Ν.Δ. συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι στο πλαίσιο των επαφών του με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, είχε και θα έχει συναντήσεις και τις επόμενες μέρες και με εκπροσώπους των κομμάτων, ώστε να σχηματίσει μία σφαιρική εικόνα για πως βλέπουν όλα τα κόμματα το μέλλον αυτής της πόλης, την αναπτυξιακή προσπάθεια στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θεωρεί ποιοτικό στοιχείο της δημοκρατίας τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στα κόμματα και θεωρεί πολύ χρήσιμες τις διαφορετικές απόψεις, αρκεί να είναι συγκεκριμένες.

    "Ετσι, λοιπόν, ζήτησα τη γνώμη των εκπροσώπων της Ν.Δ. για το πως βλέπει το κόμμα τους την ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα. Για να γίνουμε περισσότερο αποδοτικοί σ' αυτή τη συνεργασία, θα τους στείλω τις επόμενες ημέρες μία συνολική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου στην περιοχή και θα ζητήσω τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις τους", επισήμανε.

    Καταλήγοντας ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε πως στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης έχουν όλοι ρόλο και κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ο καθένας φυσικά με τη δική του αποστολή και τα κόμματα και η κοινωνία των πολιτών. "Εργαζόμαστε άλλωστε για τον ίδιο στόχο, τη σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα", τόνισε.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι έθεσε στον υπουργό την παρακμιακή πορεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Ειδικότερα επισήμανε ότι καθυστερεί η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, ότι η μη κατασκευή των κάθετων αξόνων καθιστά το έργο άνευ αξίας, καθώς η σύνδεση της Μακεδονίας και της Θράκης με τις όμορες χώρες, ο βασικός σκοπός του έργου καθίσταται ανύπαρκτος.

    Επιπλέον τόνισε ότι δεν "αιμοδοτείται" η περιοχή και παρουσιάζονται φαινόμενα επικίνδυνης μείωσης του πληθυσμού που αγγίζουν το ποσοστό του 25%. Επισήμανε την ανάγκη ενιαίας περιφερειακής πολιτικής τονίζοντας ότι παρατηρείται άνιση ανάπτυξη των όμορων περιοχών, με αποτέλεσμα "οι Νομοί Δράμας και Καβάλας να "πεθαίνουν", να αποεπενδύονται", αναφέροντας ως παράδειγμα το ότι οι βιοτεχνίες μεταφέρονται στην Ξάνθη λόγω των ευνοϊκών κινήτρων για επενδύσεις στην περιοχή. Για την ισόρροπη ανάπτυξη των Νιομών της περιφέρειας πρότεινε την εύρεση υποκατάστατων κινήτρων για παράδειγμα στο Νομό Καβάλας να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού.

    Ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Ευγένιος Χαϊτίδης υπογράμμισε ότι έθεσε στον υπουργό το σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα της οικονομικής και πληθυσμιακής συρρίκνωσης της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Για την αντιμετώπισή του πρότεινε να υπάρξει μία έντονη παρουσία κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, όπως σχολείων, κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων, ταχυδρομικών γραφείων, αστυνομικών σταθμών και λοιπών υπηρεσιών σε όλους τους Νομούς της Μακεδονίας - Θράκης και ιδιαίτερα στην παραμεθόρια ζώνη, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και κρατικής μέριμνας υπέρ των κατοίκων των περιοχών αυτών.

    Τόνισε ότι "δυστυχώς σήμερα η πρακτική των αντίστοιχων υπηρεσιών είναι διαφορετική και ανέφερε ως παράδειγμα τη διακοπή λειτουργίας σχολείων, αστυνομικών σταθμών, ταχυδρομικών γραφείων και τη διάλυση της αγροφυλακής με κριτήρια καθαρά οικονομικίστικα χωρίς να λαμβάνεται υπόψην η ιδιαιτερότητα των εν λόγω περιοχών".

    Μετέφερε επίσης το αίτημα και την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των ημιτελών αρδευτικών έργων στο Νομό Σερρών και σε άλλους Νομούς και της ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών και αξιοποίησης της βιομάζας, γεγονός το οποίο θα αποφέρει πρόσθετο εισόδημα στον αγροτικό πληθυσμό.

    [06] ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΖΟΝ ΜΑΚ ΚΕΙΝ

    Σόφια, 24 Αυγούστου 2001 (20:31 UTC+2)

    Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν θα λάβει τις μεγαλύτερες τιμές από την Βουλγαρία για την υποστήριξή του στην προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και για την προσπάθειά του να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών σύμφωνα με πηγές του γραφείου του προέδρου Πέταρ Στογιάνοφ.

    Ο κ. Μακ Κέιν θα τιμηθεί με τον τίτλο Stara Planina κατά τη διάρκεια τελετής που έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα.

    Η Βουλγαρία ελπίζει να πάρει μέρος στην σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην Πράγα το 2002.

    Ο Αμερικανός γερουσιαστής αναμένεται να φτάσει στην Σόφια την Κυριακή.

    Έχει προγραμματισθεί επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση στη Βουλγαρία που πρόκειται να εκσυγχρονισθεί σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά στάνταρς.

    [07] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Αυγούστου 2001 (20:21 UTC+2)

    Ο διευθυντής της Διεθνούς Τράπεζας για την ΠΓΔΜ Κρίστιαν Πόρτμαν έφτασε σήμερα στα Σκόπια με σκοπό να παράσχει οικονομική βοήθεια στην ΠΓΔΜ και να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διάσκεψη των δωρητριών χωρών για την ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Πόρτμαν θα έχει συνομιλίες με τις αρχές της ΠΓΔΜ σχετικά με το ενδεχόμενο επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην χώρα.

    Κατά την διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, τον υπουργό Οικονομικών Νικόλα Γκρούεφσκι καθώς και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Μάικ Έινικ.

    Αύριο έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    [08] Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Παρίσι, 24 Αυγούστου 2001 (20:15 UTC+2)

    Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν στην έκδοση του Χοσέ Λουίς Ουρουσόλο Σιστιάγκα, μέλους της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, στην ισπανική δικαιοσύνη. Ο Σιστιάγκα, γνωστός και ως «Χοσέμπα», αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονίες, απαγωγές και βομβιστικές επιθέσεις και εξέτιε ποινή φυλάκισης 4 χρόνων στη Γαλλία για την ανάμιξή του σε γαλλική τρομοκρατική ομάδα.

    Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Σιστιάγκα κατηγορείται για 16 δολοφονίες, για την ανατίναξη ενός κτηρίου της Telefonica στη Μαδρίτη το 1981 και δύο απαγωγές.

    [09] ΚΟΝΤΡΑ ΝΑΣΤΑΖΕ - ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 24 Αυγούστου 2001 (20:08 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε, προκάλεσε τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Τράϊαν Μπασέσκου να δημοσιοποιήσει τις δύο επίσημες εκθέσεις που αφορούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

    "Δεν μπορούμε να συζητάμε για επίσημα έγγραφα τα οποία ο κ. Μπασέσκου κρατάει στο σπίτι", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ναστάζε.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπασέσκου ανέφερε ότι τα δύο έγγραφα που είχαν συσταθεί τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2001 είχαν σταλεί στην ρουμανική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απεγνωσμένα χρειάζεται μια καθαρή πολιτική θέση που θα διασφαλίσει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Μπασέσου ανέφερε χθες ότι Αμερικανοί ειδικοί συνέταξαν τις δυο εκθέσεις για την Ρουμανία και τις παρέδωσαν στην κυβέρνηση της χώρας και πρόσθεσε ότι αφού η κυβέρνηση αρνείται την αυθεντικότητα των κειμένων θα ζητήσει άδεια από τους δυο ειδικούς για να τα δημοσιοποιήσει ο ίδιος.

    Ο Μπασέσκου, δήμαρχος του Βουκουρεστίου δήλωσε ότι το κόμμα του σταματάει τη συνεργασία με την κυβέρνηση για να μην θεωρηθεί ότι στηρίζει την πολιτική της σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Μπασέσκου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τους όρους του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ρουμανίας και προωθεί τη διαφθορά στη χώρα.

    [10] ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΞΕΔΙΔΕ ΚΟΠΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ

    Κομοτηνή, 24 Αυγούστου 2001 (20:07 UTC+2)

    Ανδρόγυνο στην Κομοτηνή που διέθετε μπαρ στην πόλη συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές με την κατηγορία της σωματεμπορίας, καθώς είχε κατασκευάσει χώρους πάνω από το μπαρ, όπου εξέδιδε Ουκρανές.

    Πρόκειται για τον Σταύρο Δάγκαλη, 39 ετών, και την 34χρονη Μαρία Μακρή, οι οποίοι στο πατάρι του καταστήματος εξέδιδαν από κοινού και κατ' επάγγελμα αλλοδαπές από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Κάθε πελάτης, για μισή ώρα στο πατάρι του καταστήματος πλήρωνε στο ζευγάρι 15.000 δραχμές.

    Σε έφοδο των ανδρών της αστυνομικής διεύθυνσης Ροδόπης σήμερα τα ξημερώματα συνελήφθησαν εφτά κοπέλες από την Ουκρανία, με μόνιμη άδεια παραμονής, τις οποίες το ζευγάρι προωθούσε στην πορνεία, καθώς και ένας πελάτης, που μαζί με το ζεύγος οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ροδόπης και ζήτησαν τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν.

    [11] 12ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2001 (20:02 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντρέας Άθενς και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, βουλευτής Σουηδίας, Νίκος Παπαδόπουλος θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις εργασίες του 12ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, που διοργανώνεται στη Λευκωσία από 26 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή στελεχών της ΠΣΕΚΑ και της ΠΟΜΑΚ.

    Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου αναμένεται να κηρύξει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ενώ θα χαιρετίσουν ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο προεδρικός επίτροπος Αποδήμων Μανώλης Χριστοφίδης, εκπρόσωποι κομμάτων, προσφυγικών σωματείων κ.α.

    Βασικά θέματα του συνεδρίου είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο σχεδιασμός, ενόψει συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, καθώς και θέματα οργάνωσης των απανταχού Ελληνοκυπρίων . Στο τέλος των εργασιών θα γίνει εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ και του προεδρείου της ΠΣΕΚΑ.

    Για τις έως τώρα δράσεις των δύο μεγάλων οργανώσεων θα ενημερώσουν οι Πρόεδροι της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρη Σοφοκλείδη. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών από την Αυστραλία , την Αμερική, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Αφρική, την Ελλάδα και την Ευρώπη θα παρουσιάσουν τις επι μέρους δραστηριότητές τους.

    Σε ειδική ενότητα θα γίνει παρουσίαση της Ολυμπιάδας του 2004.

    Δ.Ρ.

    [12] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2001 (20:02 UTC+2)

    Η δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει το ψευδοκράτος της τουρκοκρατούμενης Κύπρου εξετάζεται στην Αγκυρα, όπου μετέβη "τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία".

    Η τουρκοκυπριακή "Κιμπρίς" τονίζει ότι "οι διμηνιαίες δαπάνες ενός νυκοκυριού φθάνουν τα 460 εκ. λίρες Τουρκίας που αντιστοιχούν σε 240 λίρες Κύπρου, ενώ ο κατώτατος μισθός είναι 240 εκ. λ. Τ. (118 λίρες Κύπρου).

    Σημειώνεται ότι οι τιμές του συναλλάγματος βρίσκονται στα ύψη. Μία λίρα Κύπρου πωλείται στα κατεχόμενα προς 2.500.000 λ.Τ., ένα αμερικανικό δολάριο προς 1.475.000 λ.Τ. και μία στερλίνα προς 2.130.000 λ.Τ.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2001 (20:00 UTC+2)

    Ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκ. Φερχόιγκεν, θα συναντηθεί στη Ζυρίχη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να "πληροφορηθεί τις τελευταίες εξελίξεις και τους λόγους για τους οποίους οι Τουρκοκύπριοι αποφεύγουν την Ε.Ε.".

    Τους ισχυρισμούς αυτούς του κατοχικού ηγέτη καταχωρίζει ο τουρκοκυπριακός τύπος με την προσθήκη ότι ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι "δεν πρέπει να δίδεται βάση στα Κυπριακά δημοσιεύματα, ότι ο κ. Φερχόιγκεν ενημέρωσε την Αγκυρα για τη συνάντησή τους".

    Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς η συνάντηση επρόκειτο να γίνει μετά από αίτημα του Επιτρόπου της Ε.Ε. και είχε προγραμματιστεί για το πρωί της 28ης Αυγούστου στο Σάλτσμπουργκ. Ομως ο Επίτροπος της Ε.Ε. που δεν μπορούσε να μεταβεί στην αυστριακή πόλη, αντιπρότεινε ως τόπο συνάντησης τις Βρυξέλλες, κάτι που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέρριψε και τελικά επελέγη η Ζυρίχη, όπου θα προσγειωθεί το αεροσκάφος που θα τον μεταφέρει.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε πως άσχετα αν αναγνωρίζονται ή όχι τα κατεχόμενα πρόκειται για μία χώρα που έχει αναγνωρισθεί από την Τουρκία και έχει εμπορικές και πολιτικές επαφές με περίπου 80 κράτη".

    Από την πλευρά του ο αποκαλούμενος "υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας" του ψευδοκράτους ισχυρίστηκε ότι η βάση για νέο κύκλο συνομιλιών περνάει από την αναγνώριση του ψευδοκράτους. "Η συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς είναι απόδειξη του ισότιμου καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς", είπε ο Τ. Ερτουγρούλογλου και ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να κάνουν παραχωρήσεις από το κράτος τους, την ελευθερία τους, την ισότητά τους και τις εγγυήσεις της Τουρκίας".

    Τέλος, στα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον υφυπουργό Λόγογλου θα πάει σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς και τη στρατιωτική ηγεσία.

    [14] ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΚΟΝΚΟΡΝΤ

    Παρίσι, 24 Αυγούστου 2001 (19:54 UTC+2)

    Ένα γαλλικό Κονκόρντ, στο οποίο έγιναν τροποποιήσεις σε συστήματα ασφαλείας, πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη δοκιμαστική του πτήση, ανακοίνωσε η εταιρία Αir France.

    Το αεροπλάνο πέταξε για περίπου δυόμισι ώρες με ταχύτητα μικρότερη της υπερηχητικής και μόνο για λίγα λεπτά πάνω από τον Ατλαντικό ανέπτυξε υπερηχητική ταχύτητα.

    Η Αir France ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και άλλη δοκιμαστική πτήση σε λίγες ημέρες και θα επιχειρηθεί προσγείωση με τους τρεις από τους τέσσερις κινητήρες του.

    Η British Airways και η Air France διαθέτουν συνολικά 16 υπερηχητικά αεροπλάνα, τα οποία από τις 16 Αυγούστου 2000 παραμένουν ακινητοποιημένα, εξαιτίας της συντριβής ενός γαλλικού Κονκόρντ κοντά στο Παρίσι κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 113 άνθρωποι.

    [15] ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΥΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΣΩΡΕΙΑ ΚΛΟΠΩΝ

    Ξάνθη, 24 Αυγούστου 2001 (19:52 UTC+2)

    Δύο Αλβανούς, οι οποίοι είχαν διαπράξει σωρεία κλοπών συνέλαβαν σήμερα αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας Ξάνθης.

    Πρόκειται για τους Μπεκιράι Ολγκέρτ, 21 ετών, και Μπεκιράι Μπλεντιάν, 19 ετών, οι οποίοι διέθεταν εξάμηνη και τρίμηνη άδεια παραμονής αντίστοιχα στη χώρα μας και διέμεναν στην Ξάνθη. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν, όταν προσπάθησαν να διαρήξουν κομμωτήριο. Οι δύο Αλβανοί κατηγορούνται τουλάχιστον για άλλες έντεκα υποθέσεις κλοπών μέσα στον Αύγουστο, όπως διαρρήξεις σούπερ μάρκετ και καταστημάτων ηλεκτρονικών, αποσπώντας χρήματα και υλικά, αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου δραχμών. Επίσης, σε άλλες διαρρήξεις σε περίπτερα, καφενεία και καταστήματα υποδημάτων απέσπασαν τηλεοράσεις, τσιγάρα, κάρτες κινητών τηλεφώνων, ποτά κ.α.

    Σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον τους και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελιοδικών Ξάνθης.

    [16] ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Κίεβο, 24 Αυγούστου 2001 (19:47 UTC+2)

    Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί παρευρέθησαν στις επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των δέκα χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας.

    Μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση από άρματα μάχης, πυραύλους και αυτοκινούμενα πυροβόλα προκάλεσε τον θαυμασμό των παρευρισκομένων ενώ παράλληλα ηχούσαν και οι κανονιοβολισμοί στην κεντρική λεωφόρο στο Κίεβο.

    Στην τελετή παρευρέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Λεονίντ Κούτσμα και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    "Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει το πιο δύσκολο έργο. Η ανεξαρτησία είναι αμετάκλητη" είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος στην τελετή τονίζοντας ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και ο εκδημοκρατισμός της Ουκρανίας αποτελούν τους βασικούς στόχους για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    Ο κ. Κούτσμα σε διάγγελμά του επί της ευκαιρίας της επετείου δήλωσε για την εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας: "Το εθνικό συμφέρον είναι και θα παραμείνει η προτεραιότητά μας. Υπάρχει ένας υγιής εγωισμός στην εξωτερική μας πολιτική και κάποιοι από τους εταίρους μας μπορεί να μην νιώθουν πολύ άνετα αλλά πιστεύω ότι αυτά τα μετριοπαθή αισθήματα εθνικισμού που εκδηλώνουμε εξισορροπούνται από την λογική και τον ρεαλισμό".

    Οι τελετές εορτασμού άρχισαν την Τετάρτη με μια ειδική συνεδρίαση στην Βουλή της Ουκρανία, η οποία κήρυξε την χώρα ανεξάρτητη από την τότε Σοβιετική Ένωση στις 24 Αυγούστου του 1991 και την απόφαση αυτή επικύρωσε και ο Ουκρανικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία σε δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο της χρονιάς εκείνης.

    Ωστόσο η πλειοψηφία των Ουκρανών πολιτών σήμερα παραμένει επιφυλακτική σχετικά με το μέλλον της χώρας.

    51% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητη σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Κέντρο για την Πολιτική και Οικονομική Έρευνα Razumkov.

    Σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας δηλώνει απογοητευμένη από τα πρώτα δέκα χρόνια της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας καθώς έχει μειωθεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.

    [17] ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗ ΣΤΗΝ Β. ΚΑΡΟΛΙΝΑ

    Βόρεια Καρολίνα, 24 Αυγούστου 2001 (19:43 UTC+2)

    Με θανατηφόρο ένεση εκτελέστηκε στη φυλακή Ράλεϊ στη Βόρεια Καρολίνα ο 43χρονος Κλίφτον Αλεν Γουάιτ, καταδικασμένος για τη δολοφονία μιας 28χρονης ανύπαντρης μητέρας.

    Ο Γουάιτ ομολόγησε ότι σκότωσε την 28χρονη στο διαμέρισμά της στο Σάρλοτ το 1989 ενώ ο ίδιος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και κοκαΐνης και ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του θύματος. Πρόκειται για τη δεύτερη εκτέλεση στην πολιτεία για το 2001.

    [18] «ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΙΔΝΕΪ ΚΑΙ ΝΝΟ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2001 (19:41 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με στόχο την προαγωγή και την προβολή του ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία και την έγκυρη ενημέρωση για τις δραστηριότητές της, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας, προέβη στην έκδοση μηνιαίου περιοδικού " Κοινοτική Παρέμβαση". Υπεύθυνη ύλης της ομολογουμένως προσεγμένης έκδοσης είναι η δημοσιογράφος Έλφα Μωραϊτάκη, μέλος της ΕΛΟΜΜΕ Ωκεανίας.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας της κοινότητας, Τάκης Σαρέλας, η έκδοση φιλοδοξεί να συμπληρώσει το κενό που υπάρχει στα ομογενειακά ΜΜΕ της Αυστραλίας δίνοντας νέα διάσταση στα παροικιακά δρώμενα, με αναλύσεις, παρουσιάσεις και αφιερώματα στις κοινότητες και στα σχολεία τους, καθώς και όλες εκείνες τις δραστηριότητες που συνήθως περνούν απαρατήρητες ή υποβαθμίζεται η αξία τους μέσα στον ευρύτερο χώρο της Αυστραλίας.

    "Δεν επιδιώκουμε να καταστήσουμε το περιοδικό μας μέσο ειδησεογραφίας, επισημαίνει ο κ.Σαρέλας. Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στα ζωτικά θέματα, που όντως απασχολούν τον απόδημο Ελληνισμό της Αυστραλίας.

    Η διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας, η προώθηση του πολιτισμού μας, τα ναρκωτικά, η ομοφυλοφιλία, η αλλοτρίωση και η σταδιακή αφομοίωση των παιδιών μας, καθώς και τα προβλήματα των ηλικιωμένων μας, είναι θέματα που θα μας απασχολούν και προβληματίζουν σε καθημερινή βάση.

    Συνεκτιμούμε ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα ΝΝΟ με μια ιστορία 103 χρόνων οφείλει να ενημερώνει τόσο τα μέλη της όσο και την ευρύτερη παροικία πάνω στα θέματα αυτά".

    [19] ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΣ: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΕΡΩ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2001 (19:39 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Έκκληση προς τους αρμοδίους αθλητικούς φορείς της Ελλάδας για την ένταξη του υπερμαραθώνιου στα Ολυμπιακά αγωνίσματα ενόψη της Ολυμπιάδας του 2004 απευθύνει ο αναμφισβήτητος παγκοσμίως φαβορί του αθλήματος, Γιάννης Κούρος, με τη βεβαιότητα ότι είναι σε θέση να χαρίσει στη χώρα μας άλλο ένα χρυσό μετάλλιο.

    "Θα ήθελα να δω το αγώνισμά μας να εντάσσεται στα Ολυμπιακά, προκειμένου να δείξει η Ελλάδα ότι και σήμερα το πνεύμα δεσπόζει σε αθλήματα, όπως ο υπερμαραθώνιος, επισημαίνει ο Γιάννης Κούρος. Έχουμε μοναδική κληρονομιά, αλλά και τις δυνατότητες και τα φόντα ώστε να το πετύχουμε ως διοργανώτρια χώρα. Μετά λύπης μου θα πρέπει να ομολογήσω ότι εδώ και χρόνια έχω κάνει την πρόταση πολλές φορές, χωρίς ποτέ να λάβω επίσημη απάντηση. Αυτή είναι η πικρία μου. Από το Μάιο, που βρίσκομαι στην Ελλάδα, περιμένω να μου κλείσουν ραντεβού με παράγοντες του αθλητισμού και του Αθήνα 2004. Αν δεν ενταχθεί τώρα ο υπερμαραθώνιος στα Ολυμπιακά αγωνίσματα στίβου φοβάμαι πως δε θα γίνει ποτέ".

    Ο Γιάννης Κούρος, που το όνομά του έχει ταυτιστεί παγκοσμίως με την Ελλάδα και τα ξένα ΜΜΕ, που τον αποκαλούν "Χρυσό Έλληνα" και "Ελληνική Μηχανή", δηλώνει ότι είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση, που θα συμβάλλει στην προβολή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Ολυμπιάδας του 2004 και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Την εποχή που ξεκίνησε η καμπάνια για τη διεκδίκηση της Χρυσής Ολυμπιάδας του 1996 από την Ελλάδα, χωρίς να του το ζητήσει κανείς τρέχει σε αγώνες στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία στον Καναδά και αλλού με το σήμα που είχε φτιάξει μόνος του, προβάλλοντας το δίκαιο αίτημα της χώρας μας.

    Αυτή την εποχή ο Γιάννης Κούρος βρίσκεται στην Ελλάδα και προετοιμάζεται να λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 24ώρου στη Βερόνα της Ιταλίας και στον αγώνα στο Οχάιο των ΗΠΑ.Ο μεγάλος αυτός Έλληνας αθλητής, που το όνομά του μεσουρανεί διεθνώς από τη δεκαετία του ΄80, κατέχει όλες τις παγκόσμιες επιδόσεις από 100 έως 1000 μίλια, από 200 έως 1600 χιλιόμετρα και από υπερμαραθώνιους του ενός και των είκοσι τετραώρου. Ήρθε πρώτος σε 54 υπερμαραθώνιους αγώνες και έχει κάνει 113 παγκόσμια ρεκόρ. Το παγκόσμιο ρεκόρ του στο στίβο είναι 303,5 χιλιόμετρα, το οποίο κατέκτησε στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας 1997 και 290,2 χιλιόμετρα σε δρόμου στον αγώνα στη Βασιλεία της Ελβετίας το 1998.

    Ποιος δεν θυμάται το 6ήμερο της Νέας Υόρκης, όπου κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Τα δεκαέξι παγκόσμια ρεκόρ, που έχει κατακτήσει δεν έχουν καταρριφθεί από τον περασμένο αιώνα. Είναι γνωστό ότι οι αθλητές, που τρέχουν μαζί του σε αγώνες, ξέρουν εκ των προτέρων ότι αγωνίζονται για τη δεύτερη θέση θωρώντας τη σημαντική "πρωτιά".

    Επίσης λαμβάνει μέρος ή τρέχει μόνος του σε δύσκολες διαδρομές, που αφιερώνει στην ειρήνη, όπως για παράδειγμα από τη Χιροσίμα στο Ναγκασάκι, για το Κόσοβο από την Καμπέρα στο Σίδνεϊ. Τα τελευταία 4-5 χρόνια μετέχει στους αγώνες για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Όνειρο του Γιάννη Κούρου είναι η δημιουργία στην Ελλάδα ενός αθλητικού συλλόγου, που θα δίνει στα Ελληνόπουλα την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το άθλημα του υπερμαραθώνιου και να διαπρέψουν μελλοντικά, ενώ παράλληλα θα διοργανώνει αγώνες κάτι που δεν γίνεται σήμερα. Προς το παρόν μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Μελβούρνης, όπου ζει τα τελευταία 11 χρόνια με τη σύζυγο του και τα δύο παιδιά τους.

    Εν τω μεταξύ περιμένει να υλοποιηθούν κάποιες υποσχέσεις που του έχουν δοθεί από επίσημα χείλη πριν δύο χρόνια.

    "Θα ήθελα να είμαι μόνιμα στην Ελλάδα με την προοπτική να διοργανώνω και να μετέχω σε περισσότερους αγώνες, εκπροσωπώντας πάντα τα Ελληνικά χρώματα", σημειώνει ο Γιάννης Κούρος, που έχει απορρίψει στο παρελθόν άπειρες δελεαστικές προτάσεις, που του έγιναν από το εξωτερικό.

    [20] Ο ΓΚΑΡΙ ΚΟΝΤΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΡΑΣ ΛΕΒΙ

    Ουάσιγκτον, 24 Αυγούστου 2001 (19:39 UTC+2)

    Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκάρι Κόντιτ μιλώντας για πρώτη φορά δημοσίως, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την εξαφάνιση της μαθητευόμενής του Σάντρας Λεβί.

    Ο 53χρονος βουλευτής σε συνέντευξή του στο ABC News αρνήθηκε ότι είχε σεξουαλική σχέση με την 24χρονη μαθητευόμενη και χαρακτήρισε τη σχέση τους «στενή φιλία που διήρκεσε πέντε μήνες».

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως από αστυνομικές πηγές, ανέφεραν ότι ο βουλευτής έχει παραδεχθεί ότι είχε σχέση με τη Λεβί.

    Ο.Κ.

    [21] Ο ΓΙΓΙΤ ΑΛΠΟΓΚΑΝ ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αγκυρα, 24 Αυγούστου 2001 (19:35 UTC+2)

    Ο νυν γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Γιγίτ Αλπογκάν ορίστηκε νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, στη θέση του Αλί Τινάζ Τουϊγκάν, που επιστρέφει στην Αγκυρα, όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τους διορισμούς των νέων πρέσβεων της Τουρκίας αναφέρεται επίσης ότι ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών πρέσβης Φαρούκ Λόγογλου, διορίσθηκε στη θέση του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

    Στους διορισμούς των νέων πρέσβεων της Τουρκίας αναφέρονται με σημερινά δημοσιεύματά τους οι τουρκικές εφημερίδες. Η εφημερίδα "Hurriyet" προβάλει το διορισμό της συμβούλου του προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Ομέρ Ιζγκί, πρέσβη Φιλίζ Ντιτσμέν στο Βατικανό με τίτλο: "Γυναίκα πρέσβης στο Βατικανό".

    [22] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Μόσχα, 24 Αυγούστου 2001 (19:28 UTC+2)

    Η Ρωσία καταδίκασε τις επιδρομές του Ισραήλ σε Παλαιστινιακά εδάφη οι οποίες περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    "Αποφασιστικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να σταματήσουν τα εγκλήματα που διαπράττονται από τους εξτρεμιστές. Αντίθετα δυσανάλογα μέτρα τα οποία τραυματίζουν αθώους πολίτες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν" δηλώνει σε ανακοίνωσή του στο πρακτορείο ITAR-TASS το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Η Ρωσία αποτελεί μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες εγγυητή της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

    Οι χθεσινές επιθέσεις του Ισραήλ σε εδάφη της Παλαιστίνης θεωρούνται πράξεις αντεκδίκησης για τις επιθέσεις της Παλαιστίνης εναντίον του πληθυσμού του Ισραήλ.

    [23] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ

    Βερολίνο, 24 Αυγούστου 2001 (19:22 UTC+2)

    Στη Μεσόγειο υπάρχει εκρηκτικό υλικό που σύντομα θα απειλήσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρεται σε άρθρο - ανάλυση στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Woche" με τίτλο: "Δυναμίτης η Κύπρος" και υπότιτλο: "Το διχοτομημένο νησί είναι εστία έντασης εντός της Ε.Ε. - Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην προς ανατολάς διεύρυνση, αν δεν γίνει δεκτή η Κύπρος".

    Σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου διπλωμάτη Αλόις Μπέργκερ το μεγαλύτερο πρόβλημα της διεύρυνσης είναι η Κύπρος: "Το θέμα απασχολεί έντονα όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πλην όμως ουδείς είναι πρόθυμος να το θίξει".

    "Η Κύπρος πρόκειται σύντομα να ενταχθεί στην Ε.Ε. - παρόλο που το νησί είναι διχοτομημένο στον ελληνόφωνο Νότο και στο Βόρειο τμήμα που είναι αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία.

    Αξιωματούχοι των Βρυξελλών δυσφορούν, όταν θίγεται το θέμα Κύπρος: "Μας εκβιάζουν και οι εκβιαστές κάθονται στο ίδιο τραπέζι με εμάς", υπονοώντας την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θα εγκρίνει την προς ανατολάς διεύρυνση, αν η Κύπρος δεν ενταχθεί ταυτοχρόνως στην Ε.Ε. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο έκανε ήδη γνωστό ότι θα επικυρώσει την ένταξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας ή της Τσεχίας, μόνο όταν τα Κοινοβούλια των 14 επικυρώσουν την ένταξη της Κύπρου", τονίζεται στο άρθρο.

    "Αυτό που προβληματίζει πολιτικούς στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι δεν περιορίζεται μόνο στους φόβους ότι θα μεταφερθεί μία μόνιμη διένεξη στην Ευρώπη. Το χειρότερο είναι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι διώχνουμε την Τουρκία πίσω στην Ασία που σημαίνει και την οριστική κατάρρευση της πολιτικής των ισορροπιών που τηρείται εδώ και 40 χρόνια. Διότι από τη μία πλευρά η Ε.Ε. προσπαθεί με αόριστες υποσχέσεις και εμπορικές διευκολύνσεις να προσδέσει την Τουρκία ενισχύοντας τις δυτικές δυνάμεις ενάντια στο φονταμενταλισμό και από την άλλη η Κοινότητα δεν θέλει με κανένα τρόπο να εξετάσει τουρκικό αίτημα ένταξης, "επειδή η χώρα είναι τεράστια και εντελώς διαφορετική", όπως λέει ο Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Γιάννης Σακελλαρίου.

    Οταν προ τετραετίας η Ενωση, ανακοίνωσε ότι αρχίζει με τους Ελληνοκυπρίους διαπραγματεύσεις η Τουρκία αντέδρασε με διακοπή των πολιτικών σχέσεων. Η Τουρκία όμως είναι και μεγάλη και σημαντική. Πέραν τούτου διαθέτει και μοχλούς πίεσης με πρόσφατο παράδειγμα το βέτο της στο ΝΑΤΟ για την ευρωάμυνα. Επίσης, στην περίπτωση που η Ε.Ε. δεχθεί την Κύπρο η κυβέρνηση της Αγκυρας απειλεί με προσάρτηση της βόρειας Κύπρου", αναφέρεται στο άρθρο.

    Επιπλέον σημειώνεται ότι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήλπιζαν ότι λόγω τεχνικών προβλημάτων θα μπορούσαν να μεταθέσουν σε επόμενο κύκλο διεύρυνσης την ένταξη της Κύπρου παγώνοντας έτσι και το πρόβλημα.

    Στο άρθρο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Λευκωσία χειρίζεται με απόλυτη επιδεξιότητα τις διαπραγματεύσεις και εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο ταχύτερα από τους άλλους συνυποψήφιους, καθώς και ότι ο Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν αρμόδιος για τη διεύρυνση υπολογίζει ότι η Κύπρος θα είναι έτοιμη προς ένταξη στο τέλος του 2002.

    "Επειδή αμέσως μετά, το 2003 η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία στην Ε.Ε. αναμένεται ότι η ένταξη της Κύπρου δεν θα συναντήσει εμπόδια.

    Παραδόξως η Ε.Ε. δεν κάνει καμία προετοιμασία, ώστε να επεξεργαστεί εγκαίρως τη λύση του Κυπριακού με διπλωματικά μέσα. Προτιμά να διαπραγματεύεται για τα δευτερεύοντος σημασίας αφήνοντας τα σημαντικά στο ΓΓ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με επίσημους κύκλους της Κομισιόν και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ο Κόφι Ανάν είναι έτοιμος να θέσει και πάλι σε κίνηση τις πρωτοβουλίες του για το Κυπριακό, οι οποίες βρίσκονται εδώ και καιρό σε αδιέξοδο. Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έχουν διακοπεί από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Ντενκτάς αποχώρησε άνευ λόγου.

    Η ελληνική πλευρά αναμένει τώρα ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. θα αναγνωρίσουν ως κύριο υπεύθυνο της διχοτόμησης τους Τουρκοκυπρίους. Παράλληλα οι Ελληνοκύπριοι δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται για τις συνομιλίες από τη στιγμή που κατάλαβαν ότι έχουν εξασφαλίσει την ένταξη. Η Λευκωσία και κατ' επέκταση η Αθήνα εκτιμούν προφανώς ότι η επανένωση θα είναι ευκολότερη μετά την ένταξη και κυρίως χωρίς επαχθείς παραχωρήσεις προς την Τουρκία. "Οταν ενταχθούμε θα εμποδίζουμε τις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία μέχρι να υποχωρήσει η Αγκυρα", τόνισε Κύπριος εκπρόσωπος. Ωραίες προοπτικές για την Ε.Ε.", καταλήγει το άρθρο.

    [24] ΚΛΑΠΗΚΕ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 24 Αυγούστου 2001 (19:20 UTC+2)

    Βάνδαλοι έκλεψαν την σημαία της Τυνησίας από την πρεσβεία της χώρας στην Μόσχα μετέδωσε το πρακτορείο ITAR-TASS.

    Η αστυνομία δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να εντοπίσει τους άγνωστους που εισέβαλλαν παράνομα στο κτίριο της πρεσβείας, κατέβασαν την σημαία της Τυνησίας και δραπέτευσαν.

    Η κυβέρνηση της Τυνησίας αναμένεται να στείλει τηλεγράφημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 24 August 2001 - 18:13:47 UTC