Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ 66η ΔΕΘ
  • [02] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ: Η G8 ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΛΕΕΙ Η ΑΘΗΝΑ
  • [04] "ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ", ΛΕΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [05] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: "ΛΟΥΔΟΒΙΚΕΙΑ" Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
  • [06] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 171 ΔΙΣ. ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ
  • [07] ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΪΝΤΙΝ
  • [09] FOURLIS: ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [10] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ
  • [11] ΑΒΑΞ: ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ REAL ESTATE
  • [12] ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • [13] ΛΑΘΗ ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
  • [14] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕ Ο Μ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ
  • [15] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
  • [16] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • [18] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο Κ.
  • [19] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [20] Η ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΔΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [21] ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [22] ΕΛΑΤΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΜΑΣΤΡΑ ΑΙΤΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ
  • [23] ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΨΑΧΝΕΙ Η ROMTELECOM
  • [24] Ο ΡΩΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

  • [01] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ 66η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (15:17 UTC+2)

    Το μεγαλύτερο οικονομικό, επιχειρηματικό, πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς - η 66η ΔΕΘ - που διοργανώνει η HELEXPO από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζει αύριο στις 8 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Η φετινή διοργάνωση έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Το ένα αφορά στην παρουσίαση των σύγχρονων υπηρεσιών που παρέχουν προς τον πολίτη δημόσιοι φορείς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη χρήση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και το δεύτερο είναι η ειδική έκθεση, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα, για το ευρώ.

    Στο περίπτερο 10 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, υπό τον γενικό τίτλο "e-EXPO: Σύγχρονες και προηγμένες υπηρεσίες για τον πολίτη" θα παρουσιαστούν φορείς των οποίων τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σχετίζονται με εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την Europolis και την Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, καθώς επίσης και για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Γραφείο Ποιότητας Ζωής του Πολίτη που υπάγεται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη του υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Επίσης, θα γνωρίσει τις υπηρεσίες Τηλεϊατρικής του υπουργείου Υγείας, τη Γενική Γραμματεία Συστημάτων Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, την AGROCEPT του υπουργείου Γεωργίας. Στον ίδιο χώρο, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παρουσιάσουν το e-Banking.

    Η HELEXPO στοχεύοντας στην εξοικείωση του κοινού και των επισκεπτών με την κοινωνία της Πληροφορίας διοργανώνει κατά τη διάρκεια της 66ης ΔΕΘ το expogame, ένα σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας εκθέτη - επισκέπτη, που εφαρμόζει τις νέες τεχνολογίες και βοηθά τον επισκέπτη να γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εκθετών και να κερδίσει δώρα που προσφέρουν οι ίδιοι. Ενα από τα δώρα είναι και το πρώτο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που προσφέρει το υπουργείο Πολιτισμού. Στο expogame συμμετέχουν 19 μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Εμπορική Τράπεζα, η Τράπεζα Αττικής, ο ΟΛΘ και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

    Το άλλο μεγάλο γεγονός της φετινής διοργάνωσης είναι η έκθεση "Ευρώ: ένα νόμισμα για την Ευρώπη" την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ ΑΕ σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο και ώρα 11:30 π.μ. Η έκθεση που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Πολιτισμού, Μακεδονίας - Θράκης, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει την υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικών και της HELEXPO AE. Στην έκθεση παρουσιάζεται η συναρπαστική ιστορία του χρήματος από τις πρωτόγονες μορφές με πέτρες, κοχύλια, φτερά έως τις πιο σύγχρονες συναλλαγές με ηλεκτρονικά και άϋλα μέσα, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα εκτεθούν όλα τα χαρτονομίσματα και νομίσματα της ελληνικής σειράς του ενιαίου νομίσματος.

    Στην 66η ΔΕΘ συμμετέχουν 1.210 εκθέτες εκ των οποίων οι 581 είναι άμεσοι και οι 629 έμμεσοι. Επίσης, μετέχουν περισσότεροι από 45 φορείς από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι επίσημες και ειδικές κρατικές συμμετοχές ανέρχονται σε 18 και συγκεκριμένα μετέχουν οι χώρες Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ινδονησία, Ιράν, Ιταλία, Κύπρος, Λιβύη, Νότιος Αφρική, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Τουρκία, Τυνησία και Τσεχία. Στις ειδικές ξένες συμμετοχές συγκαταλέγονται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης για τα Βαλκάνια και η A1 Fajer Information & Services - Dubai. Η φετινή διοργάνωση αναπτύσσεται σε συνολικό καθαρό εκθεήριο χώρο περίπου 43.000 τ.μ.

    Η HELEXPO έχει προγραμματίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων το οποίο θα χαρακτηρίσει την πολιτιστική ζωή της πόλης ολόκληρο το δεκαήμερο.

    Παράλληλα, η HELEXPO θα παρουσιάσει στους επισκέπτες της ΔΕΘ την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίουκαι ώρα 20:00 παιδικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα από την Ινδονησία. Καθ'όλη τη διάρκεια λειτουργίας της 66ης ΔΕΘ, θα παρουσιαστεί έκθεση Αντίκας Ραδιοφώνου με γενικό τίτλο "Επι - κοινωνία Ράδιο" που συνδιοργανώνει η HELEXPO με το Ράδιο Εκφραση 92,4 στο Περίπτερο 8, καθώς και έκθεση φωτογραφίας των Ελλήνων Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τίτλο "Δέκα Χρόνια Πίσω από το Φακό".

    Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ (Δευτέρα - Παρασκευή) και τα Σαββατοκύριακα από τος 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

    [02] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ: Η G8 ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (13:05 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κ.Σημίτης-Γ.Πασχαλίδης

    Τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 66ης Διεθνούς Εκεθσης, σχολίασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος παρατήρησε:"Μαθαίνω ότι έρχονται διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν εναντίον της "G 8". Θέλω να τους πω πως κάνουν λάθος στη διεύθυνση. Η G 8 δεν μένει στη Θεσσαλονίκη. Γι αυτό, λοιπόν, ας στρέψουμε την προσοχή μας στο πως θα αναπτύξουμε τη χώρα μας και πόσο δίκαια θα κατανείμουμε τον πλούτο. Στη Θεσσαλονίκη οργανώνουμε ένα ευρύχωρο τραπέζι του διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς και την κυβέρνηση και βέβαια μέσα στους φορείς σημαντικό ρόλο παίζει το συνδικαλιστικό κίνημα αυτής της πόλης".

    [03] ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΛΕΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (15:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Ο κ. Ντεκτάς έχει υποχρέωση να λάβει μέρος στο νέο κύκλο συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, και πρόσθεσε ότι "όσο αρνείται ο κ. Ντεκτάς δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, όπως ίσως νομίζει ο ίδιος, αντιθέτως μεγαλώνει το αδιέξοδό του γιατί ο χρόνος περνά".

    Ο υπουργός τύπου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, όπου εγκρίθηκε η έκθεση εισήγηση του Βέλγου Ζακ Πόος για την προσχώρηση της Κύπρου στην Ε.Ε. και τόνισε ότι η Διεθνής Κοινότητα επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό και η Κύπρος συζητεί με την Ε.Ε. την ένταξη της σε αυτή την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [04] "ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ", ΛΕΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (10:21 UTC+2)

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τομ Μίλερ, εκφράζει την ευχαρίστησή του για την επιστροφή του στην Ελλάδα και δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση σε όλους τους τομείς, ενώ τονίζει με έμφαση ότι η τρομοκρατία δεν είναι το μοναδικό θέμα που θα τον απασχολήσει.

    Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μίλερ: "Η τρομοκρατία θα είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας για μένα και για τη χώρα μου, αλλά δεν θα είναι το μόνο θέμα για το οποίο θα εργαστώ. Οπωσδήποτε θα είμαι εκεί για να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα των ΗΠΑ". Προσθέτοντας παράλληλα ότι "στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας συμπίπτουν".

    Ο νέος Αμερικανός πρέσβης αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, για το οποίο θα συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση. "Θέλω να δώσω έμφαση στη λέξη συνεργασία, αυτό θέλουμε να τονίσουμε, τη συνεργασία, όχι τον ανταγωνισμό", είπε.

    Αλλα θέματα με τα οποία σκοπεύει να ασχοληθεί ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, η μείωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις -που θα επιτευχθεί με την άμεση επαφή των δύο υπουργών Εξωτερικών-, αλλά και οι αμερικανικές εξαγωγές. "Θα κάνω ό,τι μπορώ για να προωθήσω τις αμερικανικές εξαγωγές" ανέφερε ο Τομ Μίλερ.

    Κλείνοντας τη συνέντευξη ανέφερε χαρακτηριστικά: "Οι Έλληνες που εγώ και η Μπόνι (σ.σ. η σύζυγός του) ξέρουμε και αγαπάμε τα τελευταία 16 χρόνια είναι άνθρωποι με πλούσια και βαθιά παράδοση, που θα σου δώσουν το πουκάμισό τους, και αυτό έχει συμβεί πολλές φορές. Είναι οι καλύτεροι φίλοι στον κόσμο και αν κάνω κάτι για να εμβαθύνω αυτή τη συνεργασία και τη φιλία, θα έχω πετύχει στην αποστολή μου".

    [05] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: "ΛΟΥΔΟΒΙΚΕΙΑ" Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (21:15 UTC+2)

    Τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ σχολίασε με καυστικό τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος.

    "Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σημίτης συγκάλεσε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου !

    Σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου δεξιώθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ!

    Καθημερινά αποδεικνύουν την "Λουδοβίκεια" αντίληψή τους περί θεσμών, κάνοντας το κράτος κόμμα και το κόμμα κράτος", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Το καθεστώς του "εκσυγχρονισμού" σε όλο του το μεγαλείο", πρόσθεσε.

    [06] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 171 ΔΙΣ. ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (21:15 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής για την περίοδο 2000-2006, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ολοκλήρωσε την τελική επιλογή των πρώτων έργων των 13 περιφερειών της χώρας, τα οποία θα υποβληθούν στο Ταμείο Συνοχής για χρηματοδότηση.

    Πιο συγκεκριμένα, οι τελικές προτάσεις που θα υποβληθούν από το ΥΠΕΘΟ προς το Ταμείο Συνοχής αφορούν 30 έργα του τομέα Περιβάλλοντος, συνολικού προϋπολογισμού 503 εκατ. ευρώ.

    Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του Ταμείου Συνοχής μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον" εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο δράσης που στόχο έχει την εφαρμογή των απαιτήσεων που θέτει το κοινοτικό δίκαιο και την ουσιαστική κάλυψη των μεγάλων αναγκών της χώρας, ώστε να επέλθει η ισορροπία στο διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

    [07] ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σκόπια, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα χαιρέτησε την απόφαση της βουλής των Σκοπίων να ταχθεί υπέρ των συνταγματικών αλλαγών.

    Ο κ. Σολάνα κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο των Σκοπίων σήμερα το απόγευμα δήλωσε ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να βοηθάει την ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Σολάνα είναι στα Σκόπια μαζί με τον Επίτροπο, αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Κρίς Πάτεν, ο οποίος χαιρέτησε επίσης το αποτέλεσμα.

    Ο κ. Πάτεν είπε ότι θα συζητήσουν με την κυβέρνηση των Σκοπίων την παροχή οικονομικής βοήθειας ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία της Οχρίδας της 13ης Αυγούστου που υπέγραψαν τα σλαβικά και αλβανικά κόμματα.

    Ο Πάτεν θα υπογράψει συμφωνία με Σκόπια για την παροχή 37 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα από την ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η δεύτερη φάση της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή» ξεκινάει αύριο και θα κρατήσει τέσσερις μέρες ενώ θα συμμετάσχουν σε αυτή Βρετανοί και Ολλανδοί στρατιώτες.

    O.K.

    [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΪΝΤΙΝ

    Αγκυρα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας η παραίτηση του υπουργού Οικισμού και Δημοσίων Εργων Κοράι Αϊντίν καθώς διεξάγεται εξονυχιστική έρευνα για μεγάλης κλίμακας διαφθορά στο υπουργείο του.

    Ο αρχηγός του κόμματος Saadet (SP) Ρετζάι Κουτάν χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την παραίτηση του Αϊντίν τονίζοντας ωστόσο ότι άργησε να έρθει.

    "Ο υπουργός Αϊντίν έπρεπε να παραιτηθεί από το αξίωμά του όχι μόνο για χάρη της έρευνας αλλά επίσης και για λόγους ηθικής. Συνεπώς η παραίτησή του είναι αποδεκτή παρά το ότι είναι μια απόφαση που άργησε να πάρει" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτάν.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι η έρευνα για τη διαφθορά στο υπουργείο του Αϊντίν δεν θα πρέπει να σταματήσει επειδή παραιτήθηκε ο υπουργός.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετζεβίτ συνεχάρη τον κ. Αϊντίν για την απόφασή του επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια αξιότιμη συμπεριφορά.

    "Προσέφερε πολύ σημαντικές υπηρεσίες ως υπουργός Οικισμού και Δημοσίων Έργων στην χώρα μας, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια και μετά τον σεισμό. Του εύχομαι κάθε επιτυχία" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) Μπουλέντ Ακάρτζαλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την προώθηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία επισήμανε ότι η παραίτηση του Αϊντίν δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της κυβέρνησης συνασπισμού.

    Τόνισε δε ότι το κόμμα του σέβεται την απόφαση του Αϊντίν επισημαίνοντας ότι η παραίτηση των πολιτικών δεν αποτελεί προβληματική κατάσταση για την πολιτική.

    Συνεχάρη τον κ. Αϊντίν για την πολύτιμη προσφορά του κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία τονίζοντας ότι η παραίτησή του αποτελεί ένδειξη ότι η Τουρκία λειτουργεί κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες.

    Ο κ. Ακάρτζαλι σημείωσε ότι η παραίτηση του Αϊντίν θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλους πολιτικούς της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς αν το κόμμα του συμμετείχε στις δραστηριότητες του υπουργείου Οικισμού και Δημοσίων Εργων ο κ. Ακάρτζαλι αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

    [09] FOURLIS: ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Το σύνολο της συμμετοχής του (33%) στο μετοχικό κεφάλαιο της Information Technology Investments Romania μεταβίβασε η Fourlis.

    Ειδικότερα, η εισηγμένη προέβη στην πώληση 660 μετοχών ονομαστικής αξίας 500 δολαρίων της IT Investments Romania, εκ των οποίων 659 μετοχές πουλήθηκαν στην Ντεσπέκ Ελλάς και μία μετοχή στο Ρουμάνο υπήκοο Cristian Ciurea, αντί συνολικού τιμήματος 370.000 δολαρίων.

    Mετά την εν λόγω πώληση το ποσοστό της Ντεσπέκ στο μετοχικό κεφάλαιο της ρουμανικής εταιρίας ανήλθε στο 99,85% από 66,85% που ήταν μέχρι πρότινος.

    [10] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου μεταφοράς συντελεστή δόμησης έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΣτΕ και να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που αφορά 5.800 ιδιοκτήτες.

    Ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης βρίσκεται σε αχρηστία από το 1996, όταν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε ως αντισυνταγματικό τον νόμο. Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και βρίσκεται στη διαδικασία συνυπογραφής του από τους συναρμόδιους υπουργούς.

    Με την εφαρμογή του εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία για το περιβάλλον με τις κοινοτικές οδηγίες και αυξάνονται κατά 150% τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται σε περιπτώσεις ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

    Η μεταφορά του συντελεστή επιτρέπεται σε περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνη ενεργούς πολεοδομίας ή ζώνη αστικού αναδασμού ή ζώνη κοινωνικού συντελεστή. Επίσης, επιτρέπεται σε εντός σχεδίου πόλεως περιοχές χαρακτηρισμένες ως "Γενική Κατοικία" ή "Πολεοδομικό Κέντρο", κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις.

    Αντίθετα, απαγορεύεται στις περιοχές, που έχουν χαρακτηριστεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως περιοχές "Αμιγούς Κατοικίας", στις περιοχές που είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί ή αξιόλογοι οικισμοί, ιστορικά κέντρα πόλεων, παραδοσιακά τμήματα οικισμών (παραδοσιακά σύνολα), αρχαιολογικοί χώροι και σε αυτές που δεν έχουν καθοριστεί στην περιοχή ειδικοί όροι δόμησης για την προστασία αρχαιολογικών χώρων ή άλλων πολιτιστικών ή περιβαλλοντικά αξιόλογων στοιχείων. Απαγορεύεται εξάλλου στα δύο πρώτα οικοδομικά τετράγωνα από τη γραμμή του αιγιαλού σε παραλιακές ή παραλίμνιες θέσεις.

    Σε περίπτωση που υπάρχει σαφής παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο αυξημένο μέχρι και κατά 150.000.000 δρχ. του προστίμου που μπορεί να επιβάλει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    [11] ΑΒΑΞ: ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ REAL ESTATE

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Σε μια ακόμα εταιρία ανάπτυξης ακινήτων θα συμμετάσχει στο σχήμα Αβαξ - J & P, καθώς προχώρησε στη σύσταση της εταιρίας 3 G, της οποίας το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στα 20 εκατ. δρχ. (60.000 ευρώ).

    H νέα εταιρία είναι κατά 100% θυγατρική του σχήματος Αβαξ - J & P και ιδρύθηκε με σκοπό, όταν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί στον τομέα του real estate του ομίλου για την ανέγερση και εκμετάλλευση ακινήτων.

    [12] ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Κοινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των Προοδευτικών και Αριστερών πολιτικών κομμάτων και Κινήσεων της χώρας με θέμα την κοινή κάθοδό τους στις επόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές προτείνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Με επιστολή του ο κ. Τσοβόλας απευθύνει πρόσκληση προς την Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά (Α.Κ.Ο.Α.), το Νέο Αριστερό Ρεύμα (Ν.Α.Ρ.), την Κομμουνιστική Ανανέωση και στην Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (Κ.Ε.Δ.Α.).

    Στην επιστολή ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τονίζει ότι "η κλιμάκωση της ολόπλευρης κρίσης που σοβεί στη χώρα μας προϊόν της βίαιης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο διαχείρισης- σε συνδυασμό με τη νέα κλιμάκωση της χρόνιας κρίσης στα Βαλκάνια και την επικίνδυνη προσέγγισή της στη χώρα μας, οδηγεί επιτακτικά στην ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να κλιμακώσουν την προσπάθεια ουσιαστικής και αποτελεσματικής παρέμβασής τους στην παρούσα συγκυρία".

    "Οπως ασφαλώς θα συμφωνήσετε, η λύση της χρόνιας κρίσης δεν συντελείται με αλλαγή φρουράς και επιβεβαίωση του δικομματισμού. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι η έξοδος από την κρίση και πιστεύω ότι, στο βαθμό που εξαρτάται από τις προοδευτικές δυνάμεις, θα πρέπει αυτές να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Οφείλουν, δηλαδή, οι προοδευτικές δυνάμεις στιβαρή, πειστική, μαχητική και πολιτικά πολυσήμαντη παρέμβαση στη συγκυρία. Παρέμβαση που θα δώσει στον βαλλόμενο πανταχόθεν πολίτη την ελπίδα για μια διέξοδο από την κρίση, διαφορετική από αυτήν που του προετοιμάζει η άρχουσα τάξη και ο διεθνής παράγοντας, μέσω του "καταναγκαστικού δικομματισμού", υπογραμμίζει.

    "Προτείνω, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν, κοινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των Προοδευτικών και Αριστερών πολιτικών Κομμάτων και Κινήσεων της χώρας μας, με θέμα την κοινή κάθοδο στις επόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Μια τέτοια απόφαση και η ευδοκίμησή της στη συνέχεια, θα ανέτρεπε τις υπάρχουσες ισορροπίες και κυρίως θα έδινε στον πολίτη της χώρας αυτής την ελπίδα για κάτι διαφορετικό και σαφώς αποτελεσματικό.

    Στην κλιμάκωση της κρίσης, που μεθοδεύουν οι δυνάμεις αυτές, οφείλουμε να απαντήσουμε, προσφέροντας τη δυναμική εκείνη που θα πλήξει τα θεμέλια του δικομματισμού και θα δίνει παράλληλα στον προοδευτικό πολίτη την ελπίδα", καταλήγει.

    [13] ΛΑΘΗ ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε ορισμένους υποψηφίους για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, στους οποίους τέσσερις μέρες πριν ανακοινωθούν οι βάσεις, γνωστοποιήθηκε ότι τους έχει δώσει λάθος μόρια το υπουργείο Παιδείας, με τα οποία ωστόσο επέλεξαν τις σχολές τους.

    Οπως αποκάλυψε η ΕΤ3, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν στο 5ο Λύκειο Καλαμαριάς, ενώ το υπουργείο απάντησε ότι απλώς εντόπισε τα λάθη που έγιναν από τις επιτροπές των Λυκείων.

    Μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, οι λυκειακές επιτροπές εξέδωσαν τον τελικό βαθμό των μαθητών, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις και στα προφορικά και στη συνέχεια ενημέρωσαν το υπουργείο Παιδείας, το οποίο εντόπισε τα λάθη. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί μαθητές έχουν συμπληρώσει το μηχανογραφικό τους, με βάση υψηλότερες βαθμολογίες.

    Μόνο στο λύκειο Καλαμαριάς εντοπίστηκαν τουλάχιστον 13 μαθητές, οι οποίοι κλήθηκαν να παραλάβουν μία βεβαίωση πρόσβασης, ενώ η διαφορά στα μόρια φτάνει μέχρι και τα 400. Σύμφωνα με την ομοσπονδία γονέων Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα σχολεία.

    [14] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕ Ο Μ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Σόφια, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Νικολάι Βασίλεφ συναντήθηκε ο Μ. Κυριακού, πρόεδρος του Δ.Σ. της "Κυριακού Γκρουπ" και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού "Νόβα Τελεβίζια" και του ραδιοφωνικού σταθμού "Εξπρές".

    Ο κ. Κυριακού, όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο εκδήλωσε ενδιαφέρον, όπως αρχίσει έλεγχος της κατάστασης των ναυπηγείων στη Βάρνα, καθώς επίσης το ενδιαφέρον να συμμετάσχει η εταιρία του στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων αυτών.

    Το ποσό που θα προσφερθεί για το σκοπό αυτό, θα εξαρτηθεί από αυτά που θα διαπιστωθούν κατά τον έλεγχο της κατάστασής τους, είπε προσθέτοντας ότι μετά από ένα μήνα θα είναι αρκετά αργά.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης είπε ότι "ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία της Βάρνας εκδηλώνουν μερικές εταιρείες και ελπίζουμε να υπάρξει συναλλαγή με μία από αυτές".

    "Για μας το πιο σημαντικό είναι τα ναυπηγεία να λειτουργήσουν κανονικά, οι πιστωτές να είναι ικανοποιημένοι και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε αυτή τη σημαντική για τη χώρα περιοχή. Το γεγονός ότι συναντιόμαστε με εκπροσώπους της "Κυριακού Γκρουπ" δεν σημαίνει ότι είναι πιο σημαντική η εταιρεία αυτή από τις υπόλοιπες. Εχουμε συναντηθεί με όλες. Η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό πριν από ένα μήνα συνεχίζει το έργο της", τόνισε.

    [15] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Αλλαγές στο δημόσιο που θα αφορούν τόσο το σύστημα των προσλήψεων όσο και την αξιολόγηση, τις μετατάξεις και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το τέλος του έτους.

    Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα "Πολιτεία" και οι υπάλληλοι των 15 διευθύνσεων των υπηρεσιών του υπουργείου καλούνται να τις υλοποιήσουν με ταχείς ρυθμούς.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διεύθυνση προσλήψεων θα πρέπει έως το τέλος Νοεμβρίου να παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου πρόταση για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Επίσης, προβλέπονται μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού και επανακαθορισμός των παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών και των κινήτρων μετάταξης σε αυτές.

    Απολύσεις προβλέπονται μετά την έκδοση προεδρικού διατάγματος, σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, όπου ορίζεται ότι "ο υπάλλήλος απολύεται , αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί". Σε αυτή την περίπτωση ο υπάλληλος έχει το δικαίωμα είτε να προσφύγει κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας είτε με αίτησή του να μεταταχθεί σε κενή οργανική θέση άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

    Η αξιολόγηση των υπαλλήλων σχετίζεται και με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, αφού οι αποδοχές των υπαλλήλων θα συνδεθούν με την εμπειρία, τα προσόντα, την απόδοση και τη θέση ευθύνης που κατέχουν.

    Ε.Ρ.

    [16] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου προς τη γειτονική Τουρκία αποδοκίμασε το ΔΗΚΚΙ, με αφορμή τις αποδοκιμασίες χθες Ελληνοκύπριων φοιτητών έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία εναντίον του υπουργού Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΚΙ, Σπύρος Κουτσουβέλης, κάλεσε τον υπουργό να "τρίξει τα δόντια στον φίλο του τον κ. Τζεμ", διότι "η Ελλάδα δεν αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα κανενός" και υπογράμμισε ότι "οι χθεσινές αποδοκιμασίες και διαμαρτυρίες των ελληνοκυπρίων φοιτητών υπενθύμισαν στον κ.Παπανδρέου ότι τα ζεϊμπέκικα, οι φωτογραφήσεις κάτω από το πορτραίτο του Κεμάλ Ατατούρκ και η αμερικανόπνευστη στρατηγική της 'βήμα βήμα προσέγγισης με την Τουρκία', όχι μόνο δεν κατευνάζουν την επιθετικότητα του τουρκικού καθεστώτος, αλλά το αποθρασύνουν ακόμη περισσότερο".

    [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Βερολίνο, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Στην απορριπτική απόφαση του Πολιτικού Εφετείου Αθηνών όσον αφορά την έφεση του γερμανικού δημοσίου κατά των δύο αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τον πλειστηριασμό γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα αναφέρεται μερίδα του γερμανικού τύπου.

    Η Frankfurter Allgemeine σε πρωτοσέλιδη ανταπόκρισή της με τίτλο: "Ενόψει πλειστηριασμού το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας/Δικαστήριο απορρίπτει τη γερμανική έφεση για νομική προστασία/Ανησυχία στο Βερολίνο/Ενδεχόμενο δημιουργίας επικίνδυνου προηγούμενου", αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε αντιδράσεις κύκλων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών:

    "Για τη Γερμανία το θέμα της ετεροδικίας αποτελεί "αρχή παγκοσμίου ισχύος". Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία ως διάδοχος του γερμανικού Ράιχ κατέβαλε "μεγάλες προσπάθειες" για υποστήριξη - ακόμη και οικονομική - προς τα θύματα των γερμανικών θηριωδιών. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το εν λόγω θέμα "στα πλαίσια μιας συζήτησης περί αποζημιώσεων ή σε ιδιωτική βάση".

    "Εάν πραγματοποιηθεί τελικά η κατάσχεση της γερμανικής περιουσίας, τότε μπορεί να δημιουργηθεί "επικίνδυνο προηγούμενο" και να σημάνει την απαρχή "μεγάλης διαφωνίας και διχόνοιας, ανοίγοντας παλιές πληγές".

    Σε σχόλιό του στην εφημερίδα ο Reinhard Muller με τίτλο: "Κανένα κράτος δεν επιτρέπεται να δικάσει άλλο κράτος. Το Διεθνές Δίκαιο και η ελληνική λύση" αναφέρεται στο θέμα της ετεροδικίας και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, οι αρχές και τα δικαστήρια, θα πρέπει να σεβαστούν την κρατική ασυλία της Γερμανίας.

    "Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κανένα κράτος δεν μπορεί να δικάσει ένα άλλο κράτος. Τη στιγμή που η ελληνική δικαιοσύνη αποδέχεται ότι τα δικαστήρια ενός κράτους δεν μπορούν να δικάσουν ένα άλλο κράτος ακόμη και αν όργανά του έδρασαν παράνομα, ο Αρειος Πάγος θεωρεί ότι το Διεθνές Δίκαιο έχει διαφοροποιηθεί τον τελευταίο καιρό, σε βαριάς δε μορφής κρατικά αδικήματα δεν μπορεί κανείς να επικαλεσθεί θέμα ετεροδικίας. Το γεγονός της διαφοροποίησης με τον καιρό του Διεθνούς Δικαίου είναι αναμφισβήτητο. Αντίθετα από τη μέχρι πρότινος τακτική, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να δικαστούν στρατιώτες, αξιωματούχοι ή πολιτικοί για παραβάσεις του πολεμικού Δικαίου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στην περίπτωση όμως της ελληνογερμανικής διαφωνίας δεν πρόκειται για ασυλία προσώπων. Για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καμία βάση, ούτε στην κλασική, ούτε στη μετεξελιγμένη μορφή του Διεθνούς Δικαίου, η οποία προστατεύει ιδιαίτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψιν της την κρατική ασυλία της Γερμανίας. Κι αυτό πρέπει να το σεβαστούν οι αρχές και τα δικαστήριά της. Βεβαίως, η Γερμανία ευθύνεται από πλευράς διεθνούς δικαίου για τα εγκλήματα των στρατιωτών της. Αξιώσεις για επανορθώσεις όμως μπορούν να ισχύσουν, μόνον μεταξύ κρατών, εφόσον δεν έχουν εν τω μεταξύ παραγραφεί. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διεκδικήσει την αποδοχή ενδεχόμενων αξιώσεων το αργότερο το 1990, όταν δηλαδή υπεγράφη η 2+4 συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και των νικητριών δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αθήνα όμως δεν ήγειρε τότε καμία αξίωση", επισημαίνει.

    "Το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενες απαιτήσεις άλλων κρατών που αναφέρονται από καιρού εις καιρό. Εντούτοις, η Γερμανία μπορεί με δική της πρωτοβουλία να ανταποκριθεί σε αξιώσεις σχετικές με ναζιστικά αδικήματα, όπως συνέβη με τη συμφωνία για την αποζημίωση θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας. Ομως, δικαιολογημένες αξιώσεις έναντι του γερμανικού κράτους δεν υπάρχουν πλέον.

    Δεν εξυπηρετεί την ειρήνη μεταξύ των λαών μόνο η νομική επιταγή ότι η υπεύθυνη για ένα έγκλημα χώρα μπορεί να προβεί σε αποζημιώσεις, αλλά και ο κανόνας ότι αξιώσεις αυτού του είδους δεν μπορούν να ισχύσουν πλέον μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, καθώς και υπό συνθήκες εντελώς διαφοροποιημένες", αναφέρει.

    Εξάλλου, σε άρθρο της εφημερίδας "Der Tageszeitung" με τίτλο: "Η Αθήνα απειλεί τον Γκαίτε" αναφέρεται ότι εκκρεμεί ακόμη μία προσφυγή της γερμανικής πλευράς που αφορά τη συγκατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει το αστικό δίκαιο, είναι όμως αμφίβολο εάν ληφθεί η απόφαση πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου, ημέρα που προβλέπεται η έναρξη του πλειστηριασμού.

    "Εάν όμως το δικαστήριο αποφανθεί θετικά, υπάρχει περίπτωση ο κ. Σταθόπουλος να παρεμποδίσει τον πλειστηριασμό του Ινστιτούτου Γκαίτε, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με το Βερολίνο γύρω από ένα πολιτικοπολιτιστικής σημασίας κτίριο. Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα στην Εκθεση Βιβλίου τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Φραγκφούρτη, η Αθήνα δεν προτίθεται να ανοίξει μία γερμανοελληνική πολιτιστική διαμάχη.

    Πάντως, είναι μάλλον απίθανο τελικά να δημοπρατηθεί το Ινστιτούτο Γκαίτε. Για ένα τόσο διαμφισβητούμενο νομικά ακίνητο, δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα ενδιαφερόμενος. Ομως, η απόφαση του αθηναϊκού δικαστηρίου έχει υψηλή συμβολική αξία και αυξάνει την πίεση και προς τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν επιτέλους σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα της αποζημίωσης για γερμανικά εγκλήματα πολέμου", καταλήγει το άρθρο.

    [18] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Για αναξιόπιστη πολιτική του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, σχετικά με τα πάρκινγκ της πόλης, έκανε λόγο σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τες ως "ψευδολογίες" και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποχωρήσει από το υπουργείο, αν δεν ξεκινήσει η κατασκευή του Μετρό.

    Ο κ.Παπαγεωργόπουλος, αναφερόμενος σε στοιχεία σχετικά με τα πάρκινγκ, δήλωσε ότι ο δήμος έδωσε στους Θεσσαλονικείς τα τελευταία 2,5 χρόνια 2.470 δωρεάν θέσεις για αυτοκίνητα και 1.095 δωρεάν θέσεις για δίκυκλα, ενώ το υπουργείο καμία. Και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά εδώ και 2,5 χρόνια πληροφορίες από το δήμο για τα πάρκινγκ στην Κλεάνθους και Ανθέων, αλλά τα έργα δεν προχωρούν, ενώ την ίδια στιγμή απαγορεύεται με νόμο στο δήμο να κατασκευάζει υπόγεια πάρκινγκ σε κοινόχρηστους χώρους.

    Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε πως ο κ. Λαλιώτης δεν μπορεί να εγκαταλείψει το υπουργείο, πριν ξεκινήσει η κατασκευή του Μετρό και ότι εάν δεν έχει αποσταλεί μέχρι σήμερα το χρηματοδοτικό σχέδιο στην ΕΕ για το Μετρό, θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του.

    [19] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Μεγάλης έκτασης φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική περιοχή στη Μεταμόρφωση Σιθωνίας Χαλκιδικής και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά αποτέφρωσε περίπου 500 στρέμματα πευκοδάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία σε δύσβατη δασική περιοχή έξω από τη Μεταμόρφωση και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή επεκτάθηκε. Σε κάποια στιγμή κινδύνεψαν από τις φλόγες, εξαιτίας της αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, τα μοναστήρια Αγίου Ιωάννη και Αγίου Αρσενίου και ζητήθηκε από τους μοναχούς να εγκαταλείψουν τις μονές.

    Τελικά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να αναχαιτίσουν το μέτωπο και αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει 22 πυροσβεστικά οχήματα, περισσότεροι από 120 πυροσβέστες και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, ενώ στην κατάσβεση συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη τύπου "Καναντέρ" και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

    Γ.Χ.

    [20] Η ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΔΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Κοπεγχάγη, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Τόσο το Φιλελεύθερο, όσο και το Συντηρητικό Κόμμα της Δανίας συμφωνούν ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης κατά τη δανική προεδρία της Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

    Ωστόσο όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Politiken" με τίτλο: "Φιλελεύθεροι και συντηρητικοί σε διαμάχη για τη δανική προεδρία της Ε.Ε." τα δύο αυτά κόμματα - που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πρόκειται να σχηματίσουν κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές στη Δανία και να ηγηθούν έτσι της δανικής προεδρίας - διαφωνούν κάθετα για το πως θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

    Ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Συντηρητικού Κόμματος Περ Στιγκ Μάλερ πιστεύει ότι η ένταξη της Τουρκίας θα πρέπει να επιταχυνθεί και να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Ελπίζει ότι κάτι τέτοιο θα απαλύνει τόσο τις τουρκικές θέσεις, ώστε τελικά η Τουρκία να αποδεχθεί την ένταξη της Κύπρου. Φοβάται, ωστόσο ότι η Ελλάδα, αν δεν ενταχθεί η Κύπρος, θα μπλοκάρει τη διεύρυνση προς ανατολάς, ενώ η Τουρκία στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να μπλοκάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    "Η λύση θα μπορούσε να ήταν να προωθήσουμε τις δυνατότητες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε. π.χ. ορίζοντας την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να γίνει η Τουρκία μέλος της Ε.Ε., κάτι τέτοιο όμως θα έδειχνε στους Τούρκους ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα της ένταξής της", αναφέρει ο Περ Στιγκ Μάλερ.

    Η εκπρόσωπος όμως για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Φιλελεύθερου Κόμματος Σαρλότ Αντονσεν χαρακτηρίζει τις απόψεις του κ. Μάλερ "παράλογες" και δηλώνει:

    "Μπορούμε να κάνουμε πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες με την Τουρκία. Το να ορίσουμε ωστόσο ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει κανένα νόημα".

    Τα δύο κόμματα διαφωνούν και για το κατά πόσον η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί, αν δεν έχει πρώτα λυθεί το Κυπριακό.

    Ο Περ Στιγκ Μάλερ πιστεύει ότι "η ειρήνη και η σταθερότητα θα πρέπει να είναι από τα κριτήρια για ένταξη στην Ε.Ε. σχεδόν με την ίδια βαρύτητα που έχουν τα κριτήρια για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Διαφορετικά η Ε.Ε. εισάγει μία σύγκρουση, που μοιάζει με εμφύλιο και η οποία έτσι γίνεται πια πρόβλημα της Ενωσης".

    Η εκπρόσωπος όμως του Φιλελεύθερου Κόμματος θεωρεί ότι "είναι εντελώς αδιανόητο το να μείνει η Κύπρος έξω από την Ε.Ε..

    "Η τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της νήσου δεν μπορεί φυσικά να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου. Η χώρα πληροί όλα τα κριτήρια, τόσο τα οικονομικά, όσο και τα κριτήρια για δημοκρατία και δεν μπορούμε να δώσουμε στην Τουρκία δικαίωμα βέτο, για το αν μία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα μπορεί ή όχι να συμμετέχει σε μία Ενωση με άλλες ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες", δήλωσε η κ. Αντονσεν θυμίζοντας το παράδειγμα της Γερμανίας που βρισκόταν στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Κύπρος μέχρι το 1991. Αναγνωρίζει όμως ότι το δικαίωμα βέτο στο ΝΑΤΟ είναι ισχυρό χαρτί στα χέρια της Τουρκίας και καταλήγει: "Γι αυτό είμαστε αναγκασμένοι να δεχθούμε το τουρκικό παιχνίδι και να προσπαθήσουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία. Δεν μπορούμε απλώς να αδιαφορήσουμε για το τι λένε οι Τούρκοι".

    [21] ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    "Βουτιά" καταγράφουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, λόγω των έντονων πιέσεων που δέχονται μετοχές τηλεπικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,7% και διαμορφώνεται στις 5.223,5 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης των blue chips CAC 40 κινείται στην περιοχή των 4,531.68 μονάδων υποχωρώντας κατά 0,9%. Στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax καταγράφει απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας και διαμορφώνεται στις 4,975.86 μονάδες.

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ υποχωρεί κατά 1,2%, ενώ οι δείκτες SMI στη Ζυρίχη και MIB30 στο Μιλάνο καταγράφουν οριακές απώλειες 0,3%, έκαστος.

    Ο πανευρωπαϊκός FTSE Eurotop 300, υποχωρεί κατά 1,4%, με τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας να ηγούνται της πτώσης.

    [22] ΕΛΑΤΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΜΑΣΤΡΑ ΑΙΤΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ

    Λονδίνο, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου του Σάλτσμπουργκ, Βάλτερ Γκρόφινγκερ ανακοίνωσε ότι μία ελαττωματική ηλεκτρική θερμάστρα προκάλεσε ανάφλεξη στα υγρά των φρένων με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο τρένο που διέσχιζε το τούνελ στην Αυστρία στην περιοχή Καπρούν, μετέδωσε το ΒΒC. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη πέρσι τον Νοέμβριο και από την πυρκαγιά σκοτώθηκαν 155 επιβάτες, ενώ μόνο 12 κατάφεραν να σωθούν.

    Η φωτιά ξεκίνησε ενώ το τρένο ήταν ακόμη στην αφετηρία ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε ο κ. Γκρόφινγκερ.

    [23] ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΨΑΧΝΕΙ Η ROMTELECOM

    Βουκουρέστι, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το υπουργείο Επικοινωνιών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα επιλέξει έναν από τους πέντε διεθνείς συμβούλους προκειμένου αυτός να βρει υποψήφιο πελάτη για την αγορά της Ρουμανικής εταιρείας Τηλεπικοινωνιών RomTelecom.

    Ο Ρουμάνος υπουργός Επικοινωνιών κ. Νίτσα επισήμανε ότι ο σύμβουλος θα πρέπει να είναι αξιόλογος στον τομέα του ώστε να προσελκύσει μεγάλες εταιρίες στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της RomTelecom.

    Η Ρουμανία κατέχει το 65% της εταιρίας και επιθυμεί να πουλήσει τουλάχιστον το 30% του μεριδίου της.

    Το υπόλοιπο 35% ανήκει στον ΟΤΕ, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον 16% της RomTelecom.

    [24] Ο ΡΩΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

    Μόσχα, 6 Σεπτεμβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας Αλέξιος ΙΙ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αρμενία λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στην Δημοκρατία του Καυκάσου μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

    Ο ηγέτης της Αρμένικης Εκκλησίας Καθολικός Καρέκιν ΙI απηύθυνε πρόσκληση στον Πατριάρχη Αλέξιο ΙΙ προκειμένου ο τελευταίος να παρευρεθεί σε μια σειρά επίσημων τελετών για τα 1,700 χρόνια του Χριστιανισμού στην χώρα που θα πραγματοποιηθούν στις 21-23 Σεπτεμβρίου.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Αρμενία από τις 25 Σεπτεμβρίου αφού πρώτα θα επισκεφθεί την Δημοκρατία του Καζακστάν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 6 September 2001 - 18:13:55 UTC