Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [02] ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ "Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"
  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΜΠΕ ΠΙΛΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Α
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΘΑ ΦΩΤΙΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΗΣ
  • [05] ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΑΝ
  • [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΦΑΙΑΚΕΙΑ 2001"
  • [07] ΠΑΝΟΠΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [08] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
  • [09] ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΝΙΚΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [10] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ Ο ΚΑΡΝΤΑΝΟΦ
  • [11] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ- ΑΙΓΑΛΕΩ 1-1
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΦΙΣΛΕΡ
  • [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΥΠΑΝ- "ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ"
  • [14] ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
  • [15] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
  • [16] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [17] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ
  • [18] ΝΑΤΟ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ "ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ"
  • [19] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΦΑΤΑΧ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ
  • [20] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΙΑ
  • [21] ΡΕΙΝΤΕΡ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΑ 2%
  • [22] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ
  • [23] Η ΕΕ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ"

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (16:27 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση υλοποιεί την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού, τη μεγάλη εθνική επιλογή για μια Ελλάδα σταθερή και ισχυρή στην Ευρώπη και αυτή η εθνική επιλογή είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο λαός δεν θα επιτρέψει σε κανένα να διακυβεύσει και να θέσει υπό αίρεση όσα με κόπο κατέκτησε η χώρα. Δεν διαχειριζόμαστε το παρόν, υποθηκεύοντας το μέλλον, δεν πολυκαιγόμαστε με ευκαιριακές σημαίες και φραστικά πυροτεχνήματα". Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του απόψε στις 9.30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".

    Ο Πρωθυπουργός αναλύει τις τέσσερις βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση που είναι η σταθερότητα, η ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, η επιχειρηματικότητα και η παραγωγικότητα. Σημειώνει ότι οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες γιατί οποιαδήποτε απόκλιση θα εσήμαινε επιστροφή στην στασιμότητα, στην αβεβαιότητα, στους χαμηλούς, μηδενικούς ή ακόμα και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι εθνική υπόθεση. Κύριος στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ενώ για την κοινωνική πολιτική επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Κοινωνική πολιτική με ανακατανομή και μόνο του εθνικού προϊόντος δεν γίνεται. Η κοινωνική πολιτική προϋποθέτει αύξηση του εθνικού προϊόντος, διαφορετικά αντιμετωπίζουμε φραστικά μόνο τη μιζέρια". Πρόσθεσε ακόμα ότι την περίοδο 2001-2004 οι δαπάνες για κοινωνική προστασία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 40%. Δηλαδή, από τα 10,1 τρις το 2000 να φθάσουν τα 14,3 τρις το 2004.

    Για το ασφαλιστικό τονίζει πως δεν είναι μόνο ταμειακό πρόβλημα, πρέπει να λυθεί σήμερα και η επίλυσή του θα έρθει μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις για τη διαμόρφωση νέων ενεργών συγκλίσεων και ευρύτερων συναινέσεων.

    Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Το 2001 αποτελεί σταθμό στην οικονομική ιστορία της χώρας μας. Είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα συμμετέχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωζώνη, στη ζώνη 12 κρατών της Ε.Ε. που έχουν ως κοινό τους νόμισμα το ευρώ. Μάλιστα, σε 4 μήνες από σήμερα, το ευρώ θα αντικαταστήσει τη δραχμή.

    Το ευρώ ανοίγει για τη χώρα ένα νέο κεφάλαιο. Σηματοδοτεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Μια προοπτική που κινητοποιεί το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων για την εδραίωση μιας καθοριστικής αλλαγής, για την πραγμάτωση ενός μεγάλου εθνικού στόχου: Μια Ελλάδα σταθερή και ισχυρή στην Ευρώπη στα χρόνια και στις δεκαετίες που έρχονται.

    Αλλά και η ίδια η Ευρώπη αλλάζει. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν. Στη θέση των εθνικών οικονομιών του κάθε κράτους αναπτύσσεται η οικονομία της Ευρωζώνης, με κοινά χαρακτηριστικά για όλα τα κράτη. Με φιλοδοξία να κάνει την Ευρώπη μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να επιτύχει την ευημερία, την κοινωνική ασφάλεια και την πλήρη απασχόληση για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

    Στο ξεκίνημα αυτό της Ευρωζώνης, η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Για 6η συνεχή χρονιά είναι μεγαλύτερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και φέτος είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη. Οι προοπτικές διαγράφονται ακόμα καλύτερες στα χρόνια που έρχονται. Η ψαλίδα στο βιοτικό επίπεδο με το μέσο Ευρωπαίο κλείνει σταδιακά.

    Αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή αλλαγή, που συνοδεύεται από την παγκοσμιοποίηση, τη νέα οικονομία, την κοινωνία της πληροφορίας και τον αυξημένο ανταγωνισμό είναι μια μεγάλη πρόκληση για να πετύχουμε καλύτερες επιδόσεις και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ζωής μας. Συγχρόνως, όμως, απαιτεί περισσότερη γνώση και εξειδίκευση, μεγαλύτερη κινητικότητα και προσαρμοστικότητα. Απαιτεί μεγαλύτερη τόλμη και συνέπεια στην οικονομική μας πολιτική. Απαιτεί μεθοδικότητα και σωστό προγραμματισμό. Απαιτεί ξεκάθαρη στρατηγική.

    Αυτή τη στρατηγική θα σας περιγράψω σήμερα. Θα επικεντρωθώ στις βασικές αρχές που τη διέπουν. Είναι αρχές που διαμορφώθηκαν με βάση τη συσσωρευμένη διεθνή εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών. Τις ακολουθούμε με συνέπεια. Γιατί αυτές οι αρχές, αυτή η οικονομική πολιτική έφεραν την Ελλάδα στην ΟΝΕ, και με αυτή την οικονομική πολιτική θα πετύχουμε τους στόχους της τετραετίας: την ενίσχυση της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης.

    Από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΟΝΕ, πολλοί ρωτάνε: "Έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε δίπλα σε πιο προηγμένα κράτη; Μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας; Μπορούμε να συνεχίσουμε τη σταθερή πορεία της προόδου, που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια; Και με ποιον τρόπο; Ποια είναι η στρατηγική μας;" Αυτή τη στρατηγική θα σας περιγράψω.

    Οι 4 βασικές αρχές της οικονομικής μας πολιτικής, οι 4 αρχές της στρατηγικής μας για την πραγματική και την κοινωνική σύγκλιση, είναι η Σταθερότητα, η Ανάπτυξη με την Κοινωνική Συνοχή, η Επιχειρηματικότητα και η Παραγωγικότητα. Οποιαδήποτε απόκλιση από τις αρχές αυτές θα σήμαινε επιστροφή στη στασιμότητα, στην αβεβαιότητα, στους χαμηλούς, μηδενικούς ή ακόμη και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, στην πραγματική και κοινωνική απόκλιση, στην περιθωριοποίηση της χώρας. Γι' αυτό και οι αρχές μας αυτές δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

    Ξεκινάω με την πρώτη αρχή, την αρχή της Σταθερότητας.

    Σήμερα όλοι πια αναγνωρίζουν ότι μόνο οι χώρες που έχουν σταθεροποιήσει την οικονομία τους και έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των διαρθρωτικών αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας βαδίζουν σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης.

    Αυτές είναι οι οικονομίες που διαθέτουν την αναγκαία ευλυγισία και δυναμισμό ώστε να προσαρμόζονται στις τρέχουσες παγκόσμιες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και να διασφαλίζουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους.

    Και η δική μας οικονομία είναι μια οικονομία με σταθερότητα. Σήμερα ο Έλληνας πολίτης διακρίνει το όφελος που έχει από το χαμηλό πληθωρισμό. Γιατί ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη του μισθού του ή της σύνταξής του, την πραγματική αξία των εισοδημάτων του.

    Διακρίνει, το όφελος που έχει από τα χαμηλά επιτόκια, όταν, για παράδειγμα, θέλει να δανειστεί είτε για την αγορά σπιτιού είτε για την επιχείρησή του. Σήμερα τα στεγαστικά δάνεια έχουν κυμαινόμενα επιτόκια κάτω από 6,5%, αλλά και το σταθερό 10-ετές επιτόκιο είναι μόλις 7%. Ας συγκρίνουμε αυτά τα επιτόκια με τα κυμαινόμενα επιτόκια του 23% του 1994. Ας θυμηθούμε ότι τότε δεν προσφέρονταν καν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο επειδή οι τράπεζες φοβόντουσαν τον υψηλό πληθωριστικό κίνδυνο.

    Σήμερα, ο έλληνας ξενοδόχος, ο τουριστικός πράκτορας, δεν ανησυχούν για πιθανή ανατίμηση του νομίσματος αφού οι ανταγωνιστές τους στην Ιταλία ή την Ισπανία χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα. Ο Έλληνας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο υποτιμήσεων ή ανατιμήσεων στις συναλλαγές του με τους εμπορικούς εταίρους του στην Ευρωζώνη.

    Ο έλληνας πολίτης διακρίνει το όφελος που έχει από την εξαφάνιση των ελλειμμάτων και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Γιατί οι τόκοι, που πληρώνει το κράτος για την εξυπηρέτηση του χρέους, είναι πολύτιμοι πόροι που μπορούν να διατεθούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Για το 2001και μόνο η εξοικονόμηση τόκων ανέρχεται στα 150 δισεκατομμύρια. Σ' αυτή την εξοικονόμηση προστίθεται το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου στις συναλλαγές της χώρας που επιτυγχάνεται ακριβώς λόγω της πτώσης του χρέους.

    Όμως, η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν είναι ένας στόχος που μόλις τον κατακτήσεις, μπορείς να αλλάξεις την πολιτική σου και να αδιαφορήσεις για το τι ξοδεύεις. Οι ανεύθυνες προτροπές για αύξηση των δαπανών, χωρίς ανάλογη αύξηση των εσόδων, εάν εφαρμοσθούν το μόνο που θα πετύχουν είναι τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και, στη συνέχεια, την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Όλο και περισσότεροι πόροι θα δεσμεύονται μ' αυτή την πολιτική για την εξυπηρέτηση του χρέους, αντί να είναι στη διάθεση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

    Η σταθεροποίηση πρέπει να έχει βάθος χρόνου. Οι πολίτες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρηματίες όταν σχεδιάζουν το μέλλον τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η προσήλωση μας στη μακροοικονομική σταθερότητα είναι δεδομένη.

    Την προσήλωσή μας στη σταθεροποίηση την εκδηλώνουμε με έργα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος, μια Κυβέρνηση καταθέτει πρόγραμμα 3ετίας. Για πρώτη φορά είναι σε θέση να προσδιορίσει τα μελλοντικά έργα, τα μελλοντικά έξοδα και έσοδα και να τα ισοσκελίσει. Για πρώτη φορά στοχεύει σε συνεχή πλεονάσματα της Γενικής Κυβέρνησης. Για πρώτη φορά επιχειρείται μια δραματική μείωση στο λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

    Και αυτή η σταθερότητα στο πρόγραμμα τριετίας επιτυγχάνεται, παρά το γεγονός ότι συγχρόνως υλοποιούμε προηγούμενες εξαγγελίες μας για μείωση φορολογικών συντελεστών, αύξηση του αφορολόγητου ορίου και σημαντική αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες.

    Θέλω να σταθώ σ' αυτό το σημείο και να πω δυο λόγια για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Κύριος στόχος της είναι η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και η απλοποίηση του συστήματος. Η μεταρρύθμιση θα μειώσει τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και θα διευκολύνει τον πολίτη. Όμως, απαιτεί πολλή δουλειά, την οποία έχουμε ξεκινήσει και θα οριστικοποιήσουμε σε ένα περίπου χρόνο.

    Στο μεταξύ, με ειδικό νομοσχέδιο που προωθούμε για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, παίρνουμε μέτρα που διευκολύνουν τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων με την καθιέρωση μειωμένου φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη τους. Καθιερώνεται, επίσης, ειδική φορολογική μεταχείριση των εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) στο χώρο των νέων τεχνολογιών και θα μειωθεί ουσιαστικά η φορολογία των πλοίων της ποντοπόρου ναυτιλίας και των εισοδημάτων των ναυτικών. Ακόμη, για να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα απαλλάσσουμε από φόρο τις χορηγίες και δωρεές σε επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

    Αλλά και στην πλευρά των δημοσίων δαπανών φιλοδοξούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των πόρων που διαθέτουμε. Επιμένουμε για μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά των νοσοκομείων, των ΟΤΑ και άλλων φορέων. Επίσης, προχωρούμε στην καθιέρωση ενός νέου συστήματος κατάρτισης προϋπολογισμού, με μεσοπρόθεσμους στόχους που θα είναι μετρήσιμοι ώστε να γίνεται αξιολόγηση των δαπανών. Η επιβράβευση των φορέων για την επιτυχία των στόχων και η "τιμωρία" για την παραβίασή τους με την παροχή ή την αποκοπή πόρων εγκαθιστά τα σωστά κίνητρα για την επίτευξη των στόχων.

    Ο πληθωρισμός, παρά το γεγονός ότι επηρεάζεται από την κοινή νομισματική πολιτική στη Ευρωζώνη, εξακολουθεί να είναι εθνική υπόθεση. Μεσοπρόθεσμα, στόχος μας είναι ο πληθωρισμός της χώρας μας να παρακολουθεί το μέσο κοινοτικό όρο ώστε να μην επιδρά στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας μας. Οι όποιες αποκλίσεις να είναι μόνο το αποτέλεσμα της ταχύτερης συγκριτικά οικονομικής μας ανάπτυξης, και όχι το αποτέλεσμα στρεβλώσεων στη λειτουργία των αγορών.

    Η έλλειψη ανταγωνισμού σε τομείς της οικονομίας τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Με τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούμε στοχεύουμε στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην τομεακή αναδιάρθρωση της οικονομίας ώστε οι τιμές να μην καθορίζονται αυθαίρετα από τους παραγωγούς αλλά από τις δυνάμεις της αγοράς.

    Έχουμε ιδρύσει και λειτουργούν ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, που είναι θεματοφύλακες του υγιούς ανταγωνισμού και προστατεύουν τον πολίτη. Συγχρόνως, προχωρήσαμε το πρόγραμμα των μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Μέσα στην τετραετία θα έχουμε εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

    Ποιος Έλληνας πολίτης δεν έχει δει τα τελευταία χρόνια τη δραστική μείωση στις τιμές της κινητής τηλεφωνίας, περίπου 50%, αφότου εμφανίστηκε και τρίτος παροχέας υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην αγορά;

    Η δεύτερη αρχή της οικονομικής μας πολιτικής είναι η αρχή της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Η κοινωνική συνοχή είναι στοιχείο δύναμης της κοινωνίας μας. Δημιουργώντας όλο και περισσότερες ευκαιρίες για όλους, περιορίζοντας τις ανισότητες εξασφαλίζουμε τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους να προσαρμόζονται και να αντιμετωπίζουν την ένταξή μας σε μια ανταγωνιστική παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

    Κοινωνική πολιτική, όμως, με ανακατανομή και μόνο του εθνικού προϊόντος δεν γίνεται. Η κοινωνική πολιτική προϋποθέτει αύξηση του εθνικού προϊόντος. Διαφορετικά, αντιμετωπίζουμε φραστικά μόνο τη μιζέρια.

    Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι και η ανάπτυξη που βασίζεται σε χαμηλές αμοιβές και στην ελλιπή κοινωνική προστασία κουβαλάει το σπόρο της αυτοκαταστροφής της. Οδηγείται σε αυτοκαταστροφή.

    Εμείς, ως προοδευτική Κυβέρνηση, πιστεύουμε στην αμφίδρομη σχέση, τη συνέργια, μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Κύριο μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε με τις πολιτικές μας έναν ενάρετο κύκλο: Περισσότερη ανάπτυξη, που θα επιτρέπει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, που με τη σειρά της θα σημαίνει ακόμα περισσότερη ανάπτυξη, κ.ο.κ. Διαφορετικά, παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος της οικονομίας των ανισοτήτων και των μειωμένων προσδοκιών, της οικονομίας της ύφεσης και του μειωμένου βιοτικού επιπέδου.

    Για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τις υστερήσεις σε πολλούς τομείς. Είναι ανάγκη να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις νέες συνθήκες της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της οικονομίας της γνώσης. Είναι ανάγκη να βελτιωνόμαστε συνεχώς σε όλα τα επίπεδα και σ' όλους τους τομείς, ακόμα και σ' αυτούς που κατέχουμε τα πρωτεία, όπως η εμπορική ναυτιλία.

    Για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Και διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι μόνο η απελευθέρωση των αγορών, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ή οι ιδιωτικοποιήσεις. Είναι και ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων στις οποίες ένα ποσοστό δημόσιου ελέγχου θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη και βιωσιμότητά τους. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να πάψουν να λειτουργούν σαν παραδοσιακές δημόσιες υπηρεσίες γιατί αλλιώς θα συμπαρασύρουν όλη τη χώρα στη καθυστέρηση και τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

    Αρωγός της αναπτυξιακής μας πορείας είναι το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Στο Γ' ΚΠΣ υπάρχουν συγκεκριμένοι ποσοτικοποιημένοι στόχοι, τόσο αναφορικά με τη συνεισφορά των έργων στην απασχόληση, όσο και με τη συνολική συνεισφορά τους στον στόχο της αειφόρου ανάπτυξης.

    Και αυτό γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τους ευρωπαϊκούς διαρθρωτικούς πόρους με στενά ταμειακή αντίληψη. Το ενδιαφέρον μας δεν εξαντλείται στην επίτευξη ικανοποιητικών ρυθμών απορρόφησης για τις εισροές αυτές. Δεν είμαστε από αυτούς που αντιμετωπίζουν τους πόρους αυτούς σαν μια παροδική μεταφορά εισοδημάτων. Δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν πως η ανάπτυξη μπορεί να μπει σε αυτόματο πιλότο, και ο αυτόματος αυτός πιλότος να είναι οι εισροές πόρων από την Ε.Ε. με το ΚΠΣ.

    Τα Διαρθρωτικά Προγράμματα Ενισχύσεων, όπως το ΚΠΣ αποτελούν μακρόπνοα προγράμματα μεταρρύθμισης. Αποβλέπουν στην αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό των δομών του μικρο-οικονομικού κυρίως, αλλά και του μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι περιοχές σε υστέρηση να κάνουν το άλμα προς τα εμπρός, να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση, να αυξήσουν την ευημερία τους. Να υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

    Εμείς γνωρίζουμε καλά πως η επιτυχία του ΚΠΣ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το μίγμα της συνοδευτικής οικονομικής πολιτικής, τις βασικές αρχές της οποίας περιγράφω σήμερα. Η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των πόρων του Γ' ΚΠΣ έρχεται μέσα από την εξειδίκευση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας σε βιώσιμα έργα και δράσεις, με συγκεκριμένους, ορατούς και επιτεύξιμους στόχους και μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών διαχείρισης.

    Δεν μας αρκούν λοιπόν οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης του 4% και 5%, αν και αυτοί, όπως είπα πριν, είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Θέλουμε να έχουμε υψηλούς ρυθμούς και μετά το τέλος των εισροών του Γ' ΚΠΣ. Και αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν έχουμε φτιάξει τις αναγκαίες υποδομές στο φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Σ' αυτή την κατεύθυνση διοχετεύουμε τους πόρους μας και την προσπάθειά μας.

    Όσον αφορά την κοινωνική μας πολιτική, αυτή είναι συνεπής με την αναπτυξιακή μας πολιτική. Θέλω να θυμίσω, για παράδειγμα, ότι τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, αν και σε περίοδο δημοσιονομικής πειθαρχίας και πάταξης του πληθωρισμού, αν και η Ελλάδα ήταν από τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα, την περίοδο 1994-2000 αυξήθηκαν κατά 2,3% το χρόνο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ίδιο διάστημα οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 0,5% το χρόνο.

    Θέλω να θυμίσω, επίσης, ότι στη δύσκολη περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, την περίοδο 1994-2000, οι δαπάνες για κοινωνική προστασία αυξήθηκαν από τα 4,7 τρις δρχ. που ήταν το 1993 στα 10,1 τρις το 2000. Η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από 15.000 το 1993 είναι σήμερα πάνω από 48.000. Η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ από 75.000 το 1993 είναι σήμερα 152.000 μαζί με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εμείς θεσμοθετήσαμε.

    Η κοινωνική πολιτική μας ενισχύεται ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Με τους πόρους που εξοικονομούμε από τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη χρονική μετάθεση μέρους των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, της ασθένειας, της αναπηρίας, της ανεργίας, της οικογενειακής φροντίδας, της στέγασης, του κοινωνικού αποκλεισμού, των συντάξεων, κ.ο.κ.

    Για παράδειγμα, η σύνταξη του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ θα αυξηθούν κατά 5.000 δραχμές το μήνα από την 1/1/2002, και τα επόμενα χρόνια θα έχουν επιπλέον αυξήσεις ανάλογου μεγέθους.

    Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2001-2004, οι δαπάνες για κοινωνική προστασία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 40% περίπου, να αυξηθούν δηλαδή από τα 10,1 τρις το 2000 στα 14,3 τρις το 2004. Για την ίδια περίοδο, ο σωρευτικός πληθωρισμός αναμένεται να είναι περίπου 11%, γεγονός που σημαίνει μια πραγματική και ουσιαστική αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες. Αυτή η αύξηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά μιάμισι περίπου ποσοστιαία μονάδα το χρόνο. Με άλλα λόγια, οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται όχι μόνο σε όρους αγοραστικής δύναμης, αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Σ' αυτό το σημείο θέλω να σταθώ και να επισημάνω ότι κοινωνική πολιτική δεν ασκεί μόνο το κράτος, αλλά και ιδιωτικοί φορείς. Η κοινωνία των πολιτών δεν δημιουργείται μόνο με κρατικές παρεμβάσεις. Πρέπει οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν περισσότερο στην κοινωνική ευθύνη τους για την ποιότητα ζωής των στελεχών τους, την αύξηση της απασχόλησης, το σεβασμό του περιβάλλοντος, την τοπική ανάπτυξη.

    Γι' αυτό και θεωρούμε οικονομικά και κοινωνικά ενδεδειγμένο οι επιχειρήσεις να δημοσιεύουν εκτός από τον ισολογισμό τους και τον απολογισμό τους και έναν ξεχωριστό Κοινωνικό Απολογισμό, στον οποίο παρουσιάζουν τις δράσεις και ενέργειες του έτους πάνω σε θέματα προσωπικού, απασχόλησης, τοπικών κοινωνικών παρεμβάσεων, κλπ.

    Η πολιτική μας για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή είναι μια πολιτική που δεν επιδρά μόνο στο σημερινό, αλλά και στο μελλοντικό βιοτικό μας επίπεδο. Η σημερινή πολιτική μας θεμελιώνει το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Η πολιτική μας κληροδοτεί τις επόμενες γενιές με φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, επιδρά στο φυσικό περιβάλλον τους, τους δίνει τη μαγιά με την οποία θα εργαστούν και θα δημιουργήσουν. Τους κληροδοτεί επίσης κανόνες, θεσμούς και κοινωνικά συμβόλαια.

    Ένα τέτοιο κοινωνικό συμβόλαιο είναι και το ασφαλιστικό. Είναι ένα συμβόλαιο μεταξύ γενεών, το οποίο η δική μας γενιά οριοθετεί, αλλά η επόμενη γενιά θα έρθει να εκπληρώσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσέξουμε τη δομή του. Να είμαστε δίκαιοι απέναντι σ' αυτούς που εργάζονται αλλά και στις επόμενες γενιές των εργαζομένων, οι οποίοι θα εργαστούν για τη δική μας σύνταξη.

    Πρέπει να λύσουμε το ασφαλιστικό όχι επειδή η λύση του θα επηρεάσει την οικονομία μας στα αμέσως επόμενα χρόνια. Δεν πιεζόμαστε ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά για κάτι τέτοιο. Πρέπει, όμως, να το λύσουμε σήμερα επειδή οι κανόνες που θα οριοθετήσουμε σήμερα στο σύστημα επιδρούν στην τροχιά ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες.

    Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο ταμειακό πρόβλημα και η εστίασή του τους τελευταίους μήνες αποκλειστικά και μόνο στον τρόπο χρηματοδότησής του εκτρέπει τον διάλογο από την πηγή του προβλήματος. Το ασφαλιστικό είναι κυρίως πρόβλημα σταθερότητας, μακροχρόνιας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

    Η επίλυσή του θα έρθει μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις, μέσα από την διαμόρφωση νέων ενεργών συγκλίσεων και ευρύτερων συναινέσεων.

    Έρχομαι τώρα να σας περιγράψω την τρίτη αρχή της οικονομικής μας πολιτικής, που είναι η αρχή της επιχειρηματικότητας. Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ίδρυση νέων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της ελληνικής οικονομίας, και επομένως την παράλληλη αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

    Παρά την πρόσφατη μείωση που καταγράφηκε, η ανεργία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στη χώρας μας. Θέλουμε να δούμε την ανεργία να μειώνεται ακόμα περισσότερο. Θέλουμε να επιτύχουμε τη δημιουργία πολλών νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

    Έχουμε ως εργαλείο ενεργητικών πολιτικών το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση. Όμως αυτές οι πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Το κράτος σήμερα δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Όσες φορές το αποπειράθηκε, τα όποια θετικά αποτελέσματα ήταν μόνο προσωρινά, και τα διαδέχθηκαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Διότι η παραγωγική διαδικασία πρέπει να λειτουργεί με κριτήρια οικονομικής αποτελεσματικότητας. Στην παραγωγική διαδικασία, ο ρόλος του κράτους είναι να διαμορφώνει τα σωστά μικρο-οικονομικά κίνητρα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, να εγγυάται τη σωστή λειτουργία των θεσμών και των αγορών, να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να βελτιώνει τις υποδομές. Η κοινωνική πολιτική δεν ασκείται με τη λειτουργία κρατικών επιχειρήσεων. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να ασκείται σε άλλο επίπεδο και με άλλα μέσα.

    Αυτό που χρειάζεται σήμερα για να πετύχουμε την αύξηση της απασχόλησης είναι η καθημερινή δημιουργία νέων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, αλλά και η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων. Είναι αναγκαία η προώθηση των νέων τεχνολογιών, η αφομοίωση και δημιουργική αξιοποίησή τους, η ποιοτική ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, η προσαρμοστικότητα στα μεταβαλλόμενα σήματα που εκπέμπουν οι διεθνείς αγορές, η διεθνής οικονομία, η νέα ψηφιακή οικονομία.

    Δεν μπορούμε να αγνοούμε, για παράδειγμα, πως στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, η ποιότητα αποτελεί όχι μόνο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αλλά και πολλές φορές προϋπόθεση για τη δραστηριοποίηση σε μία αγορά. Και βέβαια χρειάζονται επενδύσεις, τόσο από εγχώρια όσο και από ξένα κεφάλαια. Έτσι δημιουργούνται ποιοτικές, διατηρήσιμες θέσεις εργασίας.

    Για να επενδυθούν κεφάλαια στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν νέες δυναμικές επιχειρήσεις, πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Διεθνείς έρευνες επισημαίνουν τη σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηρίζουν πλέον το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα "καλό", από "μέτριο" που το έκριναν στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας.

    Αυτό είναι οπωσδήποτε μια θετική εξέλιξη, εμάς όμως αυτό δεν μας ικανοποιεί. Θέλουμε να πάμε την Ελλάδα ακόμη ψηλότερα. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων με την κατάργηση των πολλαπλών πιστοποιητικών. Λειτουργούμε πιλοτικά Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών σε έδρες νομαρχιών. Δημιουργούμε ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών Επιχειρηματικής Υποστήριξης σε περιφερειακό επίπεδο. Προσφέρουμε υπηρεσίες και γνώση με την ηλεκτρονική δικτύωση των υπουργείων. Ενισχύουμε τον τηλεπικοινωνιακό και μεταφορικό ιστό της χώρας, φτιάχνουμε ένα κράτος πιο αποτελεσματικό.

    Παρέχουμε κίνητρα για τη σύνδεση των μικρών επιχειρήσεων με το Διαδίκτυο. Χρηματοδοτούμε δράσεις που έχουν ως στόχο την Ηλεκτρονική Τυποποίηση, τη Δημιουργία Εθνικών Δεικτών Ικανοποίησης Πελατών και Καταναλωτών, την ανάπτυξη, εφαρμογή και λειτουργία νέων Συστημάτων Πιστοποίησης των επιχειρήσεων όχι μόνο σε θέματα ποιότητας αλλά και σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Προσφέρουμε χρηματοδότηση μέσω εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου, ενισχύουμε τα τεχνολογικά πάρκα και τα ερευνητικά κέντρα, δίνουμε κίνητρα για εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες, προσφέρουμε κίνητρα για επενδύσεις, για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

    Προσφέρουμε κίνητρα για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, για τον οικολογικό αναπροσανατολισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας που όχι μόνο προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά συμβάλει και ουσιαστικά στην προσπάθεια για αειφόρο ανάπτυξη.

    Όμως, οι ιδιώτες είναι αυτοί που αξιοποιούν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Και οφείλουν να τις αξιοποιήσουν. Δεν αρκεί, με άλλα λόγια, να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις. Πρέπει να εκδηλωθεί και η ανάλογη κινητοποίηση για την αξιοποίησή τους.

    Καλώ όλους όσους έχουν ιδέες να κινητοποιηθούν προκειμένου να κερδίσουν από τις ευκαιρίες που αρχίζουν να παρέχονται. Η πολιτεία προσπαθεί και προσφέρει ευκαιρίες, εκπονεί προγράμματα. Το μέλλον μας όμως το χτίζουμε με την δική μας πρωτοβουλία.

    Θέλω τώρα να σας περιγράψω σύντομα την τέταρτη και τελευταία αρχή της οικονομικής μας πολιτικής, που είναι η αρχή της παραγωγικότητας. Η δυνατότητα που έχει μια χώρα να βελτιώνει το βιοτικό της επίπεδο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ικανότητά της να αυξάνει το προϊόν που παράγει ανά εργαζόμενο ή καλύτερα, το προϊόν ανά ώρα εργασίας. Εξαρτάται, δηλαδή, από την αύξηση της παραγωγικότητας.

    Κατά κανόνα, οι μόνες χώρες που πέτυχαν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, στη διάρκεια του 20ου αιώνα που διανύσαμε, ήταν αυτές που για μακρά χρονική περίοδο πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας.

    Αύξηση της παραγωγικότητας προϋποθέτει επενδύσεις σε φυσικό κεφάλαιο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Προϋποθέτει τεχνολογική, οργανωτική και ποιοτική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, πιο ανταγωνιστικές μονάδες. Προϋποθέτει ενίσχυση της έρευνας με την εμπορευματοποίηση των αποτελεσμάτων της, τη σύνδεση με τις ανάγκες και τις προκλήσεις της παραγωγικής διαδικασίας. Προϋποθέτει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που αποτελούν τη βάση για την τεχνολογική πρωτοπορία. Παραγωγικότητα, επιχειρηματικότητα και τεχνολογία αποτελούν βασικούς κινητήριους μοχλούς για ανταγωνιστικές, με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, οικονομίες.

    Αύξηση της παραγωγικότητα, προϋποθέτει ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας και της δια βίου μάθησης των εργαζομένων. Προϋποθέτει αρμονικές εργασιακές σχέσεις, ικανοποιητικό εργασιακό περιβάλλον. Προϋποθέτει την εγκαθίδρυση κινήτρων στον εργασιακό χώρο ώστε η επιπλέον προσπάθεια του εργαζόμενου, η πρωτοβουλία του, η εφευρετικότητά του, ο ενθουσιασμός του, να αμείβονται.

    Στην Ελλάδα οι επενδύσεις από το 1994 και μετά αυξάνονται ετησίως κατά μέσο όρο 6% έναντι 0,8% στην εικοσαετία 1974-1994. Και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά κυρίως λόγω της προβλεπόμενης αύξησης ιδιωτικών εγχώριων και ξένων επενδύσεων, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης βελτίωσης του όλου επιχειρηματικού κλίματος.

    Στην έρευνα και την καινοτομία, όμως, οι στατιστικές μας εμφανίζουν να υστερούμε σε σχέση με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες. Οι πρωτοβουλίες μας για την ενθάρρυνση της έρευνας και καινοτομίας με τις φορο-ελαφρύνσεις που ανέφερα πριν, αλλά και για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, για την ταχύτερη υιοθέτηση και αφομοίωση των τεχνολογικών καινοτομιών, εκεί ακριβώς στοχεύουν: στην κάλυψη της υστέρησης που καταγράφεται στη χώρα μας.

    Βεβαίως, η παραγωγικότητα εξαρτάται επίσης από την υγεία, τις δεξιότητες και τη γνώση των εργαζομένων. Η ανανεωμένη μάθηση προσφέρει το κλειδί για την επιτυχία στη νέα οικονομία. Σήμερα, η σχέση οικονομίας και εκπαίδευσης αναδεικνύεται περισσότερο από κάθε φορά κρίσιμη.

    Η δια βίου εκπαίδευση καλύπτει τις ανάγκες για ανανέωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Μακροπρόθεσμα, οι μόνιμα κερδισμένοι θα είναι αυτοί που καταφέρνουν να ανανεώνουν και να διατηρούν το απόθεμα γνώσεων, εφευρετικότητας και ιδεών και δεν αρκούνται στις γνώσεις που τους παρείχε το σχολείο ή ακόμη και το πανεπιστήμιο.

    Γι' αυτό και η Κυβέρνηση διοχετεύει ένα υψηλό ποσοστό των διαθέσιμων πόρων της, αλλά και του Γ' ΚΠΣ στην Υγεία, την Παιδεία και στην κατάρτιση και δια βίου μάθηση των εργαζομένων με έμφαση στα νέα επαγγέλματα, στην τεχνολογία και την ψηφιακή οικονομία. Τουλάχιστον 300 χιλιάδες άνεργοι και άλλες 300 χιλιάδες εργαζόμενοι θα εκπαιδευτούν τα επόμενα χρόνια μέσω των προγραμμάτων αυτών, ενώ πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν δικά τους προγράμματα κατάρτισης των στελεχών τους. Άλλωστε, στη σημερινή εποχή, η δια βίου εκπαίδευση και η ανανέωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων παρέχουν την κύρια ασφάλεια απέναντι στον κίνδυνο απόλυσης ή μείωσης των πραγματικών αποδοχών.

    Σας ανέλυσα τις 4 βασικές αρχές μας: Σταθερότητα, Ανάπτυξη με Κοινωνική Συνοχή, Επιχειρηματικότητα και Παραγωγικότητα. Αυτές τις αρχές ακολουθούμε. Μ' αυτές τις αρχές χτίζουμε την ισχυρή κοινωνία, την ισχυρή οικονομία.

    Οι αρχές αυτές, αλλά και η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία εφαρμόζουμε την πολιτική μας στην οικονομία δείχνουν το βάθος του προγράμματος μας, τη συνεκτικότητα των θέσεών μας, τη σύγχρονη πολιτική και οικονομική μας πρόταση, που μετουσιώνουμε σε πράξη.

    Υλοποιούμε την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού, τη μεγάλη εθνική επιλογή για μια Ελλάδα σταθερή και ισχυρή στην Ευρώπη στα χρόνια και στις δεκαετίες που έρχονται. Αυτή η εθνική επιλογή είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διακυβεύσει και να θέσει υπό αίρεση όσα με κόπο κατέκτησε η χώρα.

    Δεν διαχειριζόμαστε το παρόν υποθηκεύοντας το μέλλον. Δεν πολιτευόμαστε με ευκαιριακές σημαίες και φραστικά πυροτεχνήματα. Με την υπεύθυνη πολιτική μας κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Κερδίζουμε το παρόν. Κατακτούμε το μέλλον.

    Καθαροί στόχοι του ελληνικού λαού και της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, το νέο κοινωνικό κράτος, η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας. Προωθούμε την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια για μια Ισχυρή Ελλάδα. Προωθούμε ένα νέο αναπτυξιακό άλμα. Με συνέπεια, εργασία και πρόγραμμα οικοδομούμε την Ισχυρή Κοινωνία. Την Ισχυρή Οικονομία.

    Μια οικονομία που δημιουργεί νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, που προσελκύει νέες επενδύσεις στο φυσικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο, που σέβεται το περιβάλλον.

    Μια οικονομία που προσαρμόζεται μεν στους κανόνες της αγοράς και στις απαιτήσεις του καταναλωτή και του πολίτη, αλλά συγχρόνως οριοθετεί τους κανόνες συμπεριφοράς αυτής της αγοράς, παρεμποδίζει την άνομη συγκέντρωση πλούτου, χαλιναγωγεί την απληστία, διαχέει τα οφέλη της ανάπτυξης σε όλους τους πολίτες της χώρας.

    Μια οικονομία που παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία αναζητούν οι πολίτες όλης της Ευρώπης, όλου του κόσμου.

    Μια οικονομία στην οποία οι πολίτες αποταμιεύουν και επενδύουν, φτιάχνουν τις δομές και τις υποδομές που θα επιτρέψουν και στις μελλοντικές γενιές να δημιουργούν και να ευημερούν.

    Μια οικονομία, όπου το κράτος δεν ασφυκτιά κάτω από την πίεση του χρέους, που έχει την ικανότητα να επεμβαίνει και να δαπανά σε περίπτωση ανάγκης.

    Μια οικονομία που αντέχει στο χρόνο, που έχει τις βάσεις για μια τροχιά ανάπτυξης δεκαετιών.

    Αυτή η ισχυρή οικονομία είναι το θεμέλιο για την ισχυρή Ελλάδα, την ισχυρή κοινωνία.

    Για μια Ελλάδα ισχυρή και σταθερή στην Ευρώπη στα χρόνια και στις δεκαετίες που έρχονται.

    Σας ευχαριστώ.

    [02] ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ "Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ενταση επικρατεί στο χώρο μπροστά από το Συνεδριακό Κέντρο "Ι.Βελλίδης", όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να αφιχθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι επίσημοι προσκεκλημένοι για το καθιερωμένο δείπνο.

    Ομάδα περίπου 200 νεαρών που ανήκουν στο Μέτωπο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό που έχουν σχηματίσει αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

    Οι νεαροί διαδηλωτές βρίσκονται στην αρχή της Λεωφόρου Στρατού και μπροστά από τον πύργο της ΔΕΘ και εκτοξεύουν ξύλα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει χρήση δακρυγόνων.

    Γ.Χ.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΜΠΕ ΠΙΛΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (16:52 UTC+2)

    Το εγκώμιο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων έπλεξε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο περίπτερο του ΜΠΕ στην 66η ΔΕΘ. "Το Μακεδονικό Πρακτορείο έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση. Θα έλεγα ότι είναι ένα Πρακτορείο πιλότος για άλλους οργανισμούς ενημέρωσης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ραγδαία ανάπτυξη του Μακεδονικού Πρακτορείου τα τελευταία χρόνια αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την πορεία του στο μέλλον η οποία πιστεύω να είναι το ίδιο πετυχημένη" είπε ο κ Ρέππας.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΘΑ ΦΩΤΙΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΗΣ ΡΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (16:43 UTC+2)

    Σε τρία σημαντικά γεγονότα που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ το 2003, η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στην Ολυμπιάδα και η έκθεση EXPO το 2007 - 2008, αλλά και στα έργα που θα προωθηθούν, ώστε η υποδοχή των γεγονότων να είναι αρτιότερη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με φορείς της πόλης.

    "Πιστεύω ότι τα τρία αυτά γεγονότα θα φωτίσουν ακόμα περισσότερο το διεθνή ρόλο της Θεσσαλονίκης, ένα ρόλο που ήδη επιβεβαιώνουν με την παρουσία τους η Ευρωπαϊκή Υπηρεία Ανασυγκρότησης, η εναλλακτική έδρα του Συμφώνου Σταθερότητας, το CEDEFOP, το γραφείο της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί" είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με τα μεγάλα έργα επεσήμανε ότι το 80% των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ θα διατεθεί στην περιφέρεια, ενώ για το θέμα των Σκοπίων ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική επίλυση του προβλήματος. Οσον αφορά το ελληνικό σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων θα δοθούν, όπως είπε, τα επόμενα πέντε χρόνια 180 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Αυτές οι συναντήσει τα τελευταία χρόνια είναι μία χρήσιμη παράδοση για όλους μας. Μας βοηθούν να αξιολογήσουμε τα βήματα της πορείας μας, να αναγνωρίσουμε νέες ανάγκες, να αναδείξουμε την προοπτική της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη.

    Α. Διεθνής Ευρωπαϊκός ρόλος της Θεσσαλονίκης

    Σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών στα Βαλκάνια κατορθώσαμε η Ελλάδα να μην γίνει μέρος του προβλήματος αλλά παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας. Με μια σειρά από διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες προωθούμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών στις γειτονικές χώρες, την οικονομική ανάπτυξη και την σταδιακή ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο αφού οι περισσότερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες διασταυρώνονται στη Θεσσαλονίκη.

    Η Θεσσαλονίκη είναι έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης και εναλλακτική έδρα του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουμε και με το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση που προβλέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια τη διάθεση 180 δις για αναπτυξιακά προγράμματα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και την ΟΔΓ.

    Παράλληλα προσπαθούμε να εντείνουμε τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως το Διαβαλκανικό Πάρκο Πρεσπών.

    Θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών ινστιτούτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων ώστε να δημιουργηθούν οριζόντιοι άξονες επικοινωνίας ανάμεσα στις κοινωνίες των βαλκανικών χωρών.

    Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων της ΠΓΔΜ υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα του κράτους αυτού και την ανάγκη ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες του.

    Β. Ιούνιος 2003 Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη

    Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Τον Ιανουάριο του 2002 θα αρχίσει να κυκλοφορεί το κοινό νόμισμα και παράλληλα διεξάγεται μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για την εξέλιξη των ευρωπαϊκών θεσμών. Στόχος μας είναι η οικονομική ένωση της Ευρώπης να είναι η αφετηρία για μια πολιτική Ευρώπη που να λειτουργεί δημοκρατικά και με διαφάνεια και για μια κοινωνική Ευρώπη που να προωθήσει αποτελεσματικά την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

    Το 2003 η χώρα μας πρόκειται να ασκήσει την Προεδρία της Ε.Ε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορέσουμε ν' ανταποκριθούμε οργανωτικά και ουσιαστικά σ' αυτή την πρόκληση, ελπίζοντας ότι στο διάστημα της ελληνικής Προεδρίας θα μπορέσουν να προχωρήσουν αρκετά εκκρεμή ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Παράλληλα είναι μια ευκαιρία προβολής των προτεραιοτήτων της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003 μπορεί να καθιερώσει τη Θεσσαλονίκη ως το ευρωπαϊκό κέντρο της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή καρδιά των Βαλκανίων.

    Γ. Εγνατία Ανάπτυξη

    Στη Βόρεια Ελλάδα υλοποιούμε το σχέδιο της Εγνατίας Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.

    Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης, έχει εργασθεί τον τελευταίο χρόνο συστηματικά πάνω σε αυτό το έργο. Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει τα ανώτερα επίπεδα ανάπτυξης της χώρας. Το 30% των ΠΕΠ της χώρας στο Γ' Κ.Π.Σ. κατανέμεται στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Επαναλαμβάνω την κυβερνητική δέσμευση: το 80% των πόρων του Γ' Κ.Π.Σ. θα κινηθεί προς την ελληνική περιφέρεια.

    Θέλουμε, αυτή η εικόνα της ανάπτυξης στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Δυτική Μακεδονία να αποκτήσει σταθερά χαρακτηριστικά. Τα τμήματα της Εγνατίας οδού στη Θράκη, η παράκαμψη της Καβάλας, τα τμήματα της Εγνατίας οδού στη Δυτική Μακεδονία, η αναβάθμιση των αεροδρομίων της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης, της Καστοριάς και ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, και της Αλεξανδρούπολης είναι θετικά παραδείγματα ενός έργου χειροπιαστού που διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στη Βόρεια Ελλάδα.

    Η Εγνατία Οδός, μέρα με τη μέρα, γίνεται ορατή πραγματικότητα. Με 79 εγκατεστημένα εργοτάξια οι εργασίες εντατικοποιούνται, έτσι ώστε μέχρι τις αρχές του 2004 να λειτουργούν συνολικά 460 χλμ. ως κλειστός αυτοκινητόδρομος.

    Εκσυγχρονίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για υψηλότερες ταχύτητες και να βελτιωθεί η ασφάλεια της μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, ενώ επεκτείνεται με συνδέσεις με σημαντικά σημεία οικονομικής δραστηριότητας (πχ ΒΙ.ΠΕ).

    Η Θεσσαλονίκη μπορεί να χαρακτηριστεί η σιδηροδρομική πρωτεύουσα της Ελλάδος. Αποτελεί την κατάληξη δύο Πανευρωπαϊκών Διαδρόμων, του Χ και του IV. Σε αυτή συναντώνται γραμμές προς τις 4 διευθύνσεις του ορίζοντα: προς Αθήνα, προς Δυτική Μακεδονία, προς Βελιγράδι, προς Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Κωνσταντινούπολη. Αποτελεί το κέντρο της εμπορευματικής σιδηροδρομικής δραστηριότητας αφού το 88% αυτής πραγματοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα.

    Στον ενεργειακό τομέα η εικόνα αλλάζει ριζικά. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν καλύπτοντας μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της περιοχής. Ο ενεργειακός σταθμός Κομοτηνής σύντομα ολοκληρώνεται με τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου.

    Οι υποδομές υγείας επεκτείνονται και αναβαθμίζονται σταδιακά σε όλες τις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Γρεβενά και την Καστοριά.

    Έχουμε συνείδηση των δυσκολιών του εγχειρήματος, έχουμε όμως τη σταθερή βούληση όλα αυτά να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Η διαπίστωση της όποιας καθυστέρησης δεν είναι για μας λόγος απογοήτευσης. Είναι λόγος να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την προσπάθεια.

    Στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων, η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στο συνολικό πίνακα της χώρας. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολιτικές σύγκλισης και συνοχής, είναι πολιτικές που αξιοποιούν το πλεονέκτημα της διασυνοριακότητας.

    Η αξιοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος, μας οδηγεί στην εφαρμογή μιας πολιτικής μεταφορών που είναι η ανάπτυξη των τεσσάρων πανευρωπαϊκών αξόνων στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης (X,ΙV,IX,VIII), καθώς επίσης και η σύνδεση του διευρωπαϊκού άξονα της Εγνατίας με αυτούς.

    Με την ανάπτυξη των καθέτων συνδέσεων της Εγνατίας διαμορφώνεται ένα σημαντικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση του μεταφορικού έργου στην κατεύθυνση της Ανατολής - Δύσης, Βορρά - Νότου με στρατηγικό κόμβο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

    Έργα Θεσσαλονίκης

    Κάθε χρόνο με την ευκαιρία της ΔΕΘ μετράμε τα βήματα προόδου στα έργα της Θεσσαλονίκης.

    Έχουμε διαμορφώσει ένα συνολικό σχέδιο για την υποδομή της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη σύγχρονη, ευρωπαϊκή. Οργανώνουμε μια μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.

    Σημαντικοί ορατοί ορίζοντες της Θεσσαλονίκης είναι ο Ιούνιος του 2003 με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2004 όπου η Θεσσαλονίκη θα είναι μια ολυμπιακή πόλη, το 2007 2008 με τη διεκδίκηση της EXPO εδώ στη Θεσσαλονίκη. Κρίνουμε συνολικά τον απολογισμό θετικό σε ό,τι αφορά την προώθηση των έργων που αφορούν στις μεταφορικές υποδομές (Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, εξωτερική περιφερειακή Εγνατίας, έναρξη έργων στους ανισόπεδους της εσωτερικής περιφερειακής, δρόμος Θεσσαλονίκη- Μουδανιά, γέφυρα Ποτίδαιας).

    Τα έργα στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης έχουν συνολικό κόστος της τάξης των 220 δις, με στόχο την αναβάθμιση του αεροδρομίου "Μακεδονία" σε ένα σύγχρονο, διεθνές, ασφαλές και ανταγωνιστικό αεροδρόμιο στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Έχουν εγκριθεί πιστώσεις 84 δις δρχ από το Γ' Κ.Π.Σ. που θα καλύψουν το κόστος της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 και της κατασκευής παράλληλου τροχόδρομου (χερσαίο τμήμα του 10/28). Οι υπόλοιπες απαιτούμενες πιστώσεις καλύπτονται από το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων. Εδώ κι ένα χρόνο λειτουργεί σε πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση το ραντάρ Θεσσαλονίκης. Εντός της φετινής χειμερινής περιόδου τίθεται σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση το σύστημα ILS.

    Στον ευρύτερο χώρο του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης η σύνδεση του 6ου προβλήτα με την Εγνατία οδό και τον ΠΑΘΕ, θα εκτρέψει την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων προς την εξωτερική περιφερειακή, ανακουφίζοντας το κέντρο της πόλης. Η σύνδεση του 6ου προβλήτα με τη Βιομηχανική Περιοχή ολοκληρώνεται, ενώ το έργο της εξωτερικής περιφερειακής της Εγνατίας, εκτελείται με γοργούς ρυθμούς και με τη λειτουργία του έργου θα γίνουν αντιληπτά τα πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.

    Το έργο των ανισόπεδων κόμβων στην ανατολική περιφερειακή έχει πλέον δημοπρατηθεί ενώ είναι αισθητή η βελτίωση της κυκλοφορίας στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών.

    Η γέφυρα της Ποτίδαιας εκτελείται και παραδίδεται στις αρχές του 2002.

    Τα δύο σημαντικά έργα (Μετρό-Υποθαλάσσια), που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης, πέρασαν και περνούν από πολλές συμπληγάδες. Επαναλαμβάνω τη σταθερή μας βούληση για την υλοποίηση αυτών των έργων. Είναι γνωστό, πως το Μετρό πέρασε από πολλές φάσεις αμφισβήτησης, εμπλοκών και δυσκολιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση προώθησε και προωθεί αυτό το απαραίτητο για τις υποδομές της Θεσσαλονίκης έργο. Υπενθυμίζω, ότι όλες οι πρόδρομες μελέτες και εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το έργο βρίσκεται στην τελική φάση λήψης χρηματοοικονομικών αποφάσεων. Αμέσως μετά, θα ενεργοποιηθεί η σύμβαση κατασκευής του Μετρό.

    Σε ό,τι αφορά την υποθαλάσσια, όπως με ενημερώνουν το ΥΠ.ΕΘ.Ο. και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., μετά την ολοκλήρωση της Β' φάσης της μελέτης βιωσιμότητας, εντός του 2002 θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία του έργου ως συγχρηματοδοτούμενου με σύμβαση παραχώρησης και άντληση των απαιτούμενων πόρων από εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση, ιδιωτικά και δανειακά κεφάλαια. Το ελληνικό δημόσιο θα συμβάλει με χρηματοδότηση της τάξης του 35% της συνολικής δαπάνης.

    Το σημαντικό έργο της ύδρευσης από τον Ποταμό Αλιάκμονα προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Όπως με ενημερώνει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., μέχρι το τέλος του 2001 ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του διυλιστηρίου και το Μάϊο του 2002 αρχίζει η πλήρης λειτουργία των έργων υδροδότησης της μητροπολιτικής περιοχής με τη μεταφορά των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού και με συνολική παροχή νερού 150.000 m3 ημερησίως.

    Ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργεί και τα αποτελέσματά του αρχίζουν να γίνονται ορατά στο Θερμαϊκό. Ήδη, από το Νοέμβριο του 2000, λειτουργεί ο 2ος βαθμός βιολογικού καθαρισμού, ενώ τον Μάρτιο του 2002 θα ολοκληρωθούν τα έργα μεταφοράς των αποβλήτων της βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης. Όμως καθαρός Θερμαϊκός προϋποθέτει αντιμετώπιση όλων των εστιών ρύπανσης που τον επιβαρύνουν. Προχωρούμε στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής του Θερμαϊκού Κόλπου. Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση έδωσε λύση στο χρόνιο πρόβλημα των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, χρηματοδοτώντας με 650 εκατ. δρχ. τη μεταφορά και καταστροφή των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων της εταιρείας "NOVA".

    Η φροντίδα μας για το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, μας οδηγεί στην ενιαία διαχείριση του περιαστικού δάσους του Σέιχ-Σου με πρόγραμμα ενταγμένο στο Ταμείο Συνοχής.

    Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας, βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή ενός master plan με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 20 δισ. δρχ. από το ΥΠΕΘΟ και το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.

    Έχει προχωρήσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης ("Δυτικό Τόξο") και έχουν εγγραφεί τα πρώτα έργα. Σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται η αξιοποίηση των στρατοπέδων όπως του "Π. Μελά", "Καρατάσου", "Μ. Αλεξάνδρου", "Κόδρα" κ.α.. Τα προγράμματα του "Δυτικού Τόξου" θα υποστηριχθούν από το ΠΕΠ, το ΕΠΤΑ, το Interreg, το Urban και άλλα προγράμματα.

    Με τη νομοθετική ρύθμιση για τα Parking, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία 8.000 περίπου θέσεων στάθμευσης.

    Θεωρώ ικανοποιητική την πρόοδο σε έργα που ζητήθηκαν επίμονα σε προηγούμενες συναντήσεις, όπως το νέο Δικαστικό Μέγαρο που ολοκληρώνεται, το έργο της ανάπλασης της Αλάνας της Τούμπας μετά τη παρουσίαση της σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης ύστερα από διαγωνισμό. Με την απόδοση σε πλήρη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής, του Βασιλικού Θεάτρου, του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Μονής Λαζαριστών, των Αποθηκών στο λιμάνι κ.ο.κ. η Θεσσαλονίκη έχει μια ζηλευτή επάρκεια πολιτιστικών θεσμών και υποδομών που την κατοχυρώνουν ως μητρόπολη του πολιτισμού στη Ν.Α. Ευρώπη.

    Το έργο αυτό συνεχίζεται με ένα σύνολο δράσεων που πραγματοποιούμε στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της ολυμπιακής προετοιμασίας, ύψους 160 δις δρχ, για την περίοδο 2001-2006.

    Στο θέμα των μετοχοποιήσεων, μετά τον Ο.Λ.Θ. και την Ε.Υ.Α.Θ. που ολοκλήρωσαν την εισαγωγή τους στο Χ.Α.Α., η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθηθεί η εισαγωγή της HELEXPO Α.Ε στο Χ.Α.Α. σε ποσοστό της τάξης του 25%. Με βάση το Ν. 2687/99 η ΔΕΘ Α.Ε. είναι 100% δημόσιος οργανισμός, ενώ η HELEXPO διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα της και με την εισαγωγή της στο Χ.Α.Α. Η έδρα του εθνικού εκθεσιακού φορέα ήταν, είναι και θα είναι η Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Εκθεσιακού Συνεδριακού Κέντρου Αττικής (ΕΣΚΑ) της HELEXPO και προολυμπιακά και μεταολυμπιακά. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει θετικά στο αίτημα για ευρύτερη συμμετοχή των φορέων της πόλης στο μετοχικό κεφάλαιο της HELEXPO, σε ποσοστό της τάξης του 22%. Τα συναρμόδια ΥΠ.EΘ.Ο. και Υ.ΜΑ.Θ., εξετάζουν τις λεπτομέρειες της σχετικής ρύθμισης. Το κρίσιμο ζήτημα για την προοπτική των εταιρειών ΔΕΘ και HELEXPO είναι η διασύνδεσή τους με τη διεκδίκηση της διοργάνωσης ΕΧPΟ 2007-2008 στη Θεσσαλονίκη. Η Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2007-2008 προσφέρει ένα όραμα πολύπλευρης ανάπτυξης της πόλης. Η μελέτη σκοπιμότητας που η κυβέρνηση προκήρυξε προσδιορίζει το προφίλ και τις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας θα υποβληθεί στο γραφείο Διεθνών Εκθέσεων το Μάϊο του 2002.

    Πιστεύω, πως αυτά τα τρία γεγονότα: Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στην Ολυμπιάδα και EXPO 2007-2008, θα φωτίσουν ακόμα περισσότερο το διεθνή ρόλο της Θεσσαλονίκης. Ένα ρόλο που ήδη επιβεβαιώνουν με την παρουσία τους η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης, η εναλλακτική έδρα του Συμφώνου Σταθερότητας, το CEDEFOP, το γραφείο της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

    Η Θεσσαλονίκη, έδρα του ΣΑΕ, είναι η μητρόπολη του απόδημου Ελληνισμού. Από εδώ το ΣΑΕ οργανώνει, καθοδηγεί και συντονίζει τις ενέργειές του.

    Η Θεσσαλονίκη είναι επίσης κέντρο υπηρεσιών του τριτογενούς τομέα, είναι ένα σημαντικό χρηματιστηριακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, είναι ένα κέντρο της τεχνολογίας, των Πανεπιστημίων, ένα κέντρο ιατρικών υπηρεσιών, μια πόλη με νέες δράσεις που συνεπάγονται νέα περιβάλλοντα ανάπτυξης.

    Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας (Αριστοτέλειο, Μακεδονία, Δημοκρίτειο και Ιωαννίνων), αντιμετωπίζει θετικά τη λειτουργία κατ'αρχήν επιλεγμένων προγραμμάτων και τμημάτων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, που θα διαμορφώσουν την υποδομή ενός Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την υποδοχή σπουδαστών από χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

    Στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας η Θεσσαλονίκη υποδέχεται σημαντικές πρωτοβουλίες. Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης αναπτύσσονται, διευρύνουν τη λειτουργία τους και καθιερώνονται ως ένας επιστημονικός πυρήνας στη Βόρεια Ελλάδα που συνδέει έμπρακτα και αποτελεσματικά την έρευνα με την επιχειρησιακή δραστηριότητα, την παραγωγή με την τεχνολογία. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, σε χώρο που ήδη έχουμε προσδιορίσει, στην περιοχή Θέρμης, όπου θα φιλοξενηθούν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες εταιρειών πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας από όλη την Ελλάδα. Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει κόμβο της εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της σχολικής στέγης: Το υπάρχον πρόγραμμα εξαετούς διάρκειας (έως το 2005) αυξάνεται κατά 10 δις στο σύνολό του, άρα ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο 70 δις, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσκτησης οικοπέδων, πράγμα το οποίο αποτελούσε πρόβλημα και επιβράδυνε τις διαδικασίες κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων.

    Η καταγραφή των παραπάνω δράσεων δείχνει πως η αξιολόγηση της πορείας μας είναι θετική.

    Όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το εγχείρημα μιας σύγχρονης μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης ξεπερνά τα χρονικά όρια μιας κυβερνητικής θητείας και ταυτόχρονα, οι όποιες καθυστερήσεις δεν θα πρέπει να ακυρώνουν σημαντικά επιτεύγματα ενός πολύπλευρου έργου.

    Η Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα είναι μια πόλη φιλόξενη, φιλική, με δραστηριότητες που απαιτούν νέες υποδομές.

    Είναι μια πόλη σε μια δυναμική ανάπτυξη, γι' αυτό και η φροντίδα μας είναι καθημερινή και δεν εξαντλείται στις συναντήσεις αυτού του τριημέρου.

    Προσέχω όσους ζητούν η κυβέρνηση με τους αρμόδιους υπουργούς να είναι πιο συχνά παρούσα στη Θεσσαλονίκη, για πιο στενή και συστηματική παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Μακεδονίας-Θράκης, έχουν ήδη πραγματοποιήσει συνεδριάσεις του Τομέα με την παρουσία υπουργών της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη. Σ' αυτό το βήμα προσκαλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Σ'αυτό το βήμα καλούμε τους φορείς της πόλης για μια τακτική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου.

    Νοιαζόμαστε για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Οργανώνουμε μια σύγχρονη πόλη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

    Θέλουμε τους ρυθμούς πιο εντατικούς, τα βήματά μας πιο γρήγορα. Έχουμε όραμα την ευρωπαϊκή μητρόπολη Θεσσαλονίκη. Σ' αυτό το σχέδιο σας καλώ όλους να συνεργαστούμε υπεύθυνα, αισιόδοξα, αποφασιστικά".

    [05] ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΑΝ

    Ντέρμπαν, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (21:14 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε στο Ντέρμπαν η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Ρατσισμό με την υπογραφή συμφωνίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων στον πλανήτη, μετέδωσε το BBC.

    Μετά από εννιά μέρες συνεχόμενων αντιπαραθέσεων, οι αντιπρόσωποι των 160 χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη υιοθέτησαν δυο συμφωνίες, η μία είναι διακήρυξη αρχών και η δεύτερη είναι ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων στον πλανήτη.

    Η Διάσκεψη ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου και θα τελείωνε χθες, αλλά προέκυψαν δυο βασικές διαφωνίες όσον αφορά στο Μεσανατολικό και στο δουλεμπόριο.

    Όσον αφορά στο θέμα του δουλεμπορίου οι χώρες της Ευρώπης συμφώνησαν να απολογηθούν για τη δουλεία, η οποία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ έπρεπε να σιγουρευτούν ότι η διατύπωση των τελικών κειμένων δεν θα έδινε λαβή, σε όσους αδικήθηκαν να ζητήσουν αποζημιώσεις ή να υπάρχουν νομικές κυρώσεις εναντίον τους. Ωστόσο συμφωνήθηκε να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Αφρική από ΗΠΑ και ΕΕ.

    [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΦΑΙΑΚΕΙΑ 2001"

    Κέρκυρα, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Τη δεύτερη ήττα του γνώρισε ο Αρης στο τουρνουά "Φαιάκεια 2001" που διεξάγεται στην Κέρκυρα. Αυτή την φορά η ήττα ήρθε από τον Απόλλωνα Πατρών με 72-70. Από τους κίτρινους καλύτερος παίκτης ήταν ο Γούλφραμ.

    Τα δεκάλεπτα: 14-22, 27-34, 50-57, 70-72.

    ΑΡΗΣ: Τάουσεν 10, Νάκιτς 7, Κουλ 3, Λάππας 9 (1), Γούλφραμ 16, Ραϊσεβιτς 4, Κουτρούλιας 4, Ουίλιαμς 5 (1), Μπάκναλ 8 (1), Μίχαλος 4, Κακαρούδης.

    ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Π.: Ζομέν 2, Αργυρόπουλος 10, Μπάρλος 11 (1), Πετρόπουλος 2, Πέττας 19 (1), Γεωργαλής 2, Ριμπεϊρο 12, Γκέταλς 10, Νόντας, Αριγκμπάμπου.

    [07] ΠΑΝΟΠΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Το αυριανό παιχνίδι κυπέλλου με τον Εθνικό είναι ευκαιρία για συμπεράσματα. Ο Αγγελος Αναστασιάδης γνωρίζει ήδη καλά την ομάδα, όμως θέλει ακόμη και τώρα να "ρετουσάρει" την ομάδα του. Αλλωστε η καλή προετοιμασία του Ηρακλή (και όχι μόνο) είναι αναγκαία, αφού σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ξεκινάει το πρωτάθλημα.

    Κύριος στόχος του προπονητή είναι να παρουσιάσει καλύτερη άμυνα. Οποια προβλήματα υπάρχουν, όπως λέει θα ξεπεραστούν μέχρι και την έναρξη του πρωταθλήματος. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Ευάγγελος Μυτιληναίος για να παρακολουθήσει το παιχνίδι κυπέλλου με τον Εθνικό.

    [08] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

    Τυνησία, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στους Μεσογειακούς αγώνες της Τυνησίας ο τενίστας Κώστας Οικονομίδης. Επικράτησε του Ιταλού Ατσάρο στον τελικό του απλού ανδρών με 2-1. Τα σετ ήταν 6-4, 6-7 και 6-3.

    [09] ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΝΙΚΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Τυνησία, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Σταματημό δεν έχει η εθνική ομάδα μπάσκετ στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τυνησίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε την εθνική ομάδα της Τυνησίας με 68-61 και θα αντιμετωπίσει αύριο τους Ιταλούς στον πρώτο ημιτελικό. Καλύτερος παίκτης της εθνικής ήταν ο Ζήσης με 22 πόντους.

    [10] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ Ο ΚΑΡΝΤΑΝΟΦ

    Τυνησία, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στην κατηγορία των 54 κιλών ο Αμιράν Καρντάνοφ στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τυνησίας. Ο Ολυμπιονίκης μας κέρδισε στην ελευθέρα πάλη τον Σύρο αντίπαλό του. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Θέμης Ιακωβίδης στα 58 κιλά χάνοντας από τον Τούρκο αντίπαλό του.

    [11] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ- ΑΙΓΑΛΕΩ 1-1

    Σέρρες, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Τις εντυπώσεις μοιράστηκαν στο θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας ο Πανσερραϊκός και το Αιγάλεω, οι οποίοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1. Η ομάδα των Σερρών προηγήθηκε στο 15' με τέρμα του Τσιπούζου, ενώ το Αιγάλεω ισοφάρισε στο 77΄ με τον Παπουτσή.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΦΙΣΛΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. Φράντς Φίσλερ.

    Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, παρουσία και του υπουργού Γεωργίας, επικεντρώθηκε σε θέματα ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής.

    Σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη το επόμενο εξάμηνο θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής, καθώς η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. το 2003.

    "Οι ιδέες του Επίτροπου μας ενδιέφεραν και μας ενδιαφέρουν. Εχει ξεκάθαρες ιδέες και δήλωσε ικανοποιημένος", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και πρόσθεσε "μια κοινή αγροτική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μια αλληλέγγυα πολιτική".

    Ν.Κ.

    [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΥΠΑΝ- "ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ"

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα στηρίξει τη δημιουργία της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, που υπέγραψε εκ μέρους του υπουργείου μνημόνιο συνεργασίας με την "Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ". Εκ μέρους της εταιρίας το μνημόνιο υπέγραψε ο πρόεδρός της και πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Αναστάσιος Τζίκας.

    Η εταιρία "Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ", που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΠΒΕ, στοχεύει να δημιουργήσει ένα πάρκο εταιριών υψηλής τεχνολογίας που θα στεγάσει τις εταιρίες πληροφορικής της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο τη δημιουργία μιας Silicon Valey στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτήν συμμετέχουν 75 εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής απ' όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, που έχουν κύκλο εργασιών 50 δισ. και απασχολούν συνολικά 2.000 άτομα. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 250 εκ. δρχ.

    Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 5 δισ. δρχ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως προς τις υποδομές, έως το 2003. Σε πλήρη ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο διακριτά και συμπληρωματικά έργα: τη δημιουργία "Τεχνόπολης" ΒΕΠΕ για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων της πληροφορικής της βορείου Ελλάδος, αλλά και την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων και τη δημιουργία θερμοκοιτίδας για τις μικρές και δυναμικές επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΠΒΕ αλλά και για νέες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη σε χώρο της "Τεχνόπολης.

    Με την υπογραφή του μνημονίου το υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση του έργου έως 50% και ποσό 5 δισ. δρχ και για τη συμμετοχή του δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 250 εκ. δρχ με αρχική καταβολή 50 εκ. δρχ

    Ο κ. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του μνημονίου, που έγινε στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" στη Θεσσαλονίκη επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η πληροφορική στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Τόνισε, δε, ότι μέχρι το 1996 οι επενδύσεις για την πληροφορική στην Ελλάδα έφταναν το 50% του μέσου όρου της Ευρώπης και ανέρχονταν στο 0,5% του ΑΕΠ έναντι 1,1 των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου του 1999, που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα, οι επενδύσεις στον τομέα αυτό έφτασαν το 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα φτάσουμε σύντομα τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

    [14] ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Στην πλατεία ΧΑΝΘ, έφθασαν μετά τις 8 το απόγευμα οι διαδηλωτές - μέλη της "Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001", που νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης, ενώ στο

    Οι διαδηλωτές φωνάζοντας αντιΝΑΤΟϊκά και αντικυβερνητικά συνθήματα όπως: "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη", "Ο κόσμος μας δεν είναι για πούλημα", "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η επανάσταση και ο σοσιαλισμός" κατήγγειλαν ως αντιλαϊκή και φιλελεύθερη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Νωρίτερα από το Λιμάνι και το άγαλμα Βενιζέλου ξεκίνησαν οι πορείες αντιπολεμικών οργανώσεων και μελών εργατικών Σωματείων και αδιόριστων εκπαιδευτικών

    Στην περιοχή γύρω από την πλατεία ΧΑΝΘ και έξω από Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" είναι παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν αποκλειστεί οι οδοί Εγνατία, Τσιμισκή, Αγγελάκη, Λεωφόρος Νίκης, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Λεωφόρος Στρατού.

    Στην πλατεία ΧΑΝΘ, έξω από το Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, όπου σε περίπου μία ώρα ξεκινάει η ομιλία του πρωθυπουργού προς τις παραγωγικές τάξεις έφθασαν και περίπου 1.500 διαδηλωτές, μέλη του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και του ΕΚΘ που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην κεντρική πύλη του Λιμανιού.

    [15] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Ομάδα διαδηλωτών που συμμετείχε στο μπλοκ της "Πρωτοβουλίας για τη Γένοβα 2001" επιτέθηκαν σε τεχνικό ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας.

    Οι άγνωστοι αποσπάστηκαν από την πορεία και επιτέθηκαν στον 22χρονο κάμεραμαν του "Αντέννα" Παναγιώτη Παπαγιάννη, τον έριξαν στο έδαφος και όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού έσπασαν την κάμερα που κρατούσε.

    Ο νεαρός τεχνικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για να υποβληθεί σε εξετάσεις για προληπτικούς λόγους.

    Γ.Χ.

    [16] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησαν το απόγευμα οι δύο πορείες διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της κυβέρνησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από την Καμάρα ξεκίνησε η πορεία που διοργανώνει η "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001" με περίπου 1.000 άτομα.

    Από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου ξεκίνησε η δεύτερη πορεία διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετέχουν μέλη της "Επιτροπής για τη Διεθνή Πορεία Γένοβα 2001", του Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς και άλλων μελών αριστερών οργανώσεων με περίπου 1.500 άτομα και κατευθύνθηκαν στις οδούς Εγνατία και Αγγελάκη

    Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα κατευθύνθηκαν προς τις οδούς Εγνατία, Αγία Σοφία και τη Λεωφόρο Νίκης, όπου θα ενωθούν με τους διαδηλωτές που συμμετείχαν νωρίτερα στην τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πύλη του Λιμανιού. Τη συγκέντρωση αυτή διοργάνωσαν μέλη του Ε.Κ.Θ., του ΚΚΕ και Σύλλογοι Γονέων.

    Και οι τρεις πορείες θα καταλήξουν στην πλατεία ΧΑΝΘ απέναντι από τη ΔΕΘ.

    Στο συλλαλητήριο που ξεκίνησε από την Καμάρα συμμετέχουν μέλη της "Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001" απ' όλη την Ελλάδα και όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο γενικός συντονιστής Πέτρος Κωνσταντίνου, στη Θεσσαλονίκη έχουν έρθει μέλη της οργάνωσης με 5 λεωφορεία από την Αθήνα, 1 από τα Γιάννενα και μεμονωμένα άτομα από Κρήτη, Μυτιλήνη Πελοπόννησο και άλλα μέρη της Ελλάδας.

    "Η διαδήλωση αυτή στρέφεται κατά του κ. Σημίτη της ΔΕΘ. Μετά τη Γένοβα πρέπει να υπάρξει συνέχεια, πολλές Γένοβες κατά του καπιταλισμού. Αυτό εκφράζουμε σήμερα έχουμε δύναμη, είμαστε πολύμορφο πλήθος", τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

    [17] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ

    Χάγη, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (18:45 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απέρριψε τους τρεις δικηγόρους που διορίσθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπεράσπισή του, υποστηρίζοντας ότι τους θεωρεί συνεργούς στη "συνωμοσία που έχει διοργανωθεί εις βάρος του", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγορείται από τη Χάγη για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα του απαγγελθούν κατηγορίες για γενοκτονία.

    [18] ΝΑΤΟ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ "ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ"

    Λονδίνο, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (18:44 UTC+2)

    Θετική χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ τη δεύτερη φάση της επιχείρησης για τη συλλογή των όπλων των Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ, μετέδωσε το ΒΒC. Περίπου 200 αντάρτες παρέδωσαν αεροβόλα αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες, ρουκέτες, καθώς και ένα κλεμμένο τεθωρακισμένο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την παράταση της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης μετά το πέρας της προθεσμίας των 30 ημερών.

    Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην περιοχή, στο πλαίσιο δημιουργίας μίας διεθνούς ομάδας παρατηρητών.

    [19] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΦΑΤΑΧ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ

    Λονδίνο, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (18:43 UTC+2)

    Ισραηλινά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε γραφεία όπου στεγάζεται η οργάνωση Φατάχ των Παλαιστινίων στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, μετέδωσε το ΒΒC.

    Δύο τουλάχιστον ελικόπτερα χτύπησαν τα γραφεία της Φατάχ στο προάστιο Αλ Μπιρέχ στη Ραμάλα, ενώ δεν αναφέρθηκαν μέχρι τώρα θύματα από την επίθεση.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές από την επίθεση των Ισραηλινών.

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση έγινε ως αντίποινα για τις επιθέσεις Παλαιστινίων την Πέμπτη, στις οποίες σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκε ακόμη ένας. Η Ιερουσαλήμ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την οργάνωση Φατάχ για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

    Ο.Κ.

    [20] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΙΑ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (18:41 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι με το συνέδριο θα μπει ξανά σε νικηφόρα τροχιά το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

    Αναφορικά με τις τελευταίες θετικές για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις, ο κ. Σκανδαλίδης, επισήμανε ότι "η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα τις σφυγμομετρήσεις για να καλύψει την ανεπάρκεια της πολιτικής της και τώρα αποστασιοποιείται, γιατί βλέπει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. "Εάν αποφασίσουμε εμείς ότι ξυπνήσαμε και επιστρέφουμε, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πολιτική", πρόσθεσε.

    Περαιτέρω, εκτίμησε ότι στην αποκατάσταση της ενότητας στο ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή φάνηκε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, συνέβαλαν, τόσο η ίδια η πορεία και η πρακτική του πρόεδρου, όσο και τα κορυφαία στελέχη, όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ότι στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ βοήθησε και η στάση του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου στο θέμα των ταυτοτήτων, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει μια γενικότερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο λαό και την κυβέρνηση.

    Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τις προσωπικές στρατηγικές των στελεχών του Κινήματος θεμιτές, υπό την προϋπόθεση ότι δε ναρκοθετούν τη γενικότερη πορεία. "Σήμερα εκεί που έφτασε η παράταξη κάθε μεγάλη κίνηση είναι και μια μεγάλη ζαριά. Πρέπει όλους τους κάβους από εδώ και πέρα να τους περάσουμε νικηφόρα", ανέφερε.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητα του Κώστα Λαλιώτη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής είναι θετική εξέλιξη για το ΠΑΣΟΚ. "Η διαδρομή του, η εμπειρία του, το ήθος του, και η αγωνιστική του πορεία εγγυώνται σε μία περίοδο που αλλάζουν οι εποχές, ότι μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην προσπάθεια της παράταξης να προχωρήσει μπροστά", συμπλήρωσε.

    Κάνοντας έναν απολογισμό της δικής του 6ετούς πορείας στη θέση του Γενικού Γραμματέα, χαρακτήρισε κορυφαία της στιγμή την ομαλή διαδοχή του Αντρέα Παπανδρέου από τον Κώστα Σημίτη, ενώ στάθηκε, επίσης, στις δύο νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις για το ΠΑΣΟΚ και στα τρία Συνέδρια του κόμματος

    [21] ΡΕΙΝΤΕΡ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΑ 2%

    Βρυξέλλες, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (18:36 UTC+2)

    Η Ευρωζώνη θα γνωρίσει ανάπτυξη της τάξεως του 2% το 2001, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας Ντιντιέ Ρέιντερ, ο οποίος είναι επικεφαλής των ομολόγων του καθώς η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

    Ο κ. Ρέιντερ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναθεωρήσει τα ποσοστά ανάπτυξης για το έτος, όταν θα δημοσίευσει σχετική έκθεση την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2002.

    O.K.

    [22] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ

    Λονδίνο, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (18:16 UTC+2)

    Δεκατρία άτομα σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε ναός, που χτίστηκε πριν από 200 χρόνια στο Θιβέτ, μετέδωσε το ΒΒC. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι εργάτες που εκτελούσαν έργα αναστήλωσης στο ναό, ο οποίος δεν είχε συντηρηθεί για πολλά χρόνια.

    Τα έργα της αναστήλωσης είχαν αρχίσει δύο μέρες πριν το δυστύχημα.

    [23] Η ΕΕ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ"

    Βρυξέλλες, 8 Σεπτεμβρίου 2001 (18:14 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ μετά την απομάκρυνση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" για τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών ανακοίνωσαν ότι προσανατολίζονται να στείλουν τη δύναμη ταχείας επέμβασης της ΕΕ για να προστατέψει τους διεθνείς παρατηρητές στη χώρα.

    Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα κενό στην ασφάλεια, που θα δημιουργηθεί με την απομάκρυνση των NATOϊκών στρατευμάτων από τη χώρα. Ωστόσο τα Σκόπια δεν έχουν εκφράσει κάποια πρόθεση να συνεχιστεί η παρουσία στρατού στην ΠΓΔΜ μετά τις 27 του μήνα.

    Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στα Σκόπια Φρανσουά Λεοτάρ πρότεινε η ΕΕ να στείλει 1.500 άνδρες στην ΠΓΔΜ για να προστατέψουν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και της ΕΕ στη χώρα.

    Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι χρειάζεται να υπάρχει διεθνή παρουσία στα Σκόπια συνεχώς για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα, αλλά δεν έχουν καταλήξει ως προς τη σύνθεση αυτής της δύναμης.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 September 2001 - 18:14:09 UTC