Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΘΙΞΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΒΕΝΤΡΙΝ ΚΑΙ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 15
  • [02] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [03] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΜΟΕ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ
  • [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
  • [06] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΕΘΑΝΕ ΕΠΤΑΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
  • [07] NA "ΠΑΓΩΣΟΥΝ" ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ
  • [08] ΝΕΟΣ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
  • [09] ΟΗΕ: ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [10] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΟΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟ SP ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡ
  • [12] ΜΕ ΡΥΘΜΟ 22 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Η ΕΓΝΑΤΙΑ
  • [13] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [14] ΧΡΥΣΟ Η ΔΟΥΓΕΝΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ
  • [15] ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [16] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [17] ΝΔ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΑΣΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΑ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ - ΜΠΕΡΝ
  • [20] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ - ΤΖΕΜ
  • [22] ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ
  • [23] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜΘ
  • [24] ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ Ο ΙΡΑΝΙΛΝΤΟ

  • [01] ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΘΙΞΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΒΕΝΤΡΙΝ ΚΑΙ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 15

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (14:54 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έθεσε και στον Γάλλο ομόλογο του Ιμπέρ Βεντρίν, σήμερα αλλά και χθες, στην Ατυπη Συνάντηση των 15 στο Βέλγιο το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, ο Ελληνας υπουργός ζήτησε από την ΕΕ να επιβεβαιώσει τη θετική της θέση στη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και να παρέμβει προς τα ενδιαφερόμενα μέρη για να προχωρήσουν σε μία κοινά αποδεχτή λύση στο θέμα του ονόματος.

    Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ήταν φυσικό να ζητήσει και από τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα, να παρακολουθήσει στενότερα το θέμα της χρήσης του ονόματος. Διευκρίνισε όμως ότι η θεσμική εμπλοκή του ύπατου αρμόδιου δεν υποκαθιστά τον ρόλο του ΟΗΕ.

    Ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ακόμα ότι η Ελλάδα στο θέμα αυτό είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Ατυπης Συνάντησης των "15" γιατί η ΕΕ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στα Βαλκάνια και στη ΠΓΔΜ. Το αυξημένο όμως και ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά αλλά και καταλυτικά στο θέμα αυτό, κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

    [02] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (14:02 UTC+2)

    της Ευρύκλειας Σοφιανού

    Η Κοινωνία της Πληροφορίας, αλλά και η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της απασχόλησης είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ευρώπη και η Ελλάδα, υπογράμμισε σε συνέντευξή της στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που μεταδόθηκε ζωντανά από το Internet, η Ελληνίδα Επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου.

    Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίνοντας έμφαση στις πολιτικές για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνία της πληροφορίας.

    Η Ελλάδα, τόνισε, έχει ήδη ωφεληθεί πολύ από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

    Ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα, η Ευρώπη είναι από τις περιοχές του πλανήτη με την πιο εξελιγμένη νομοθεσία στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων, ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι «στόχος μας να φέρουμε τις χώρες του νότου στον ίδιο βαθμό ισότητας γυναικών και ανδρών».

    Τέλος, αναφερόμενη στις δραστηριότητες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πρωτοβουλία του ΜΠΕ να είναι «στην καρδιά» της κοινωνίας της γνώσης, της πληροφορίας και σημείωσε: «Εσείς υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη δυνατότητα να κάνουμε τον ελλαδικό κόσμο παγκόσμιο».

    [03] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΜΟΕ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (14:56 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Aρχισαν σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο, οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των ΥΠΕΞ Ελλάδας, κ. Σκοπελίτη και Τουρκίας κ. Αμποκάν.

    Οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν την πορεία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, στη βάση υλοποίησης του πλαισίου σχέσεων που έχει διαμορφωθεί, μετά την κύρωση συμφωνιών αμοιβαίων συμφερόντων, στην οποία έχουν προχωρήσει οι δύο χώρες.

    Οι Σκοπελίτης και Αμποκάν θα συνεχίσουν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξάμηνης συνάντησης τους, τη συζήτηση για τα πολιτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι εξελίσσεται θετικά η συζήτηση αυτή και υπάρχει αμοιβαία βούληση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ FYROM

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (15:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον

    της Ν. Θωμά

    Τη συγκρότηση Διεθνούς ειρηνευτικής Δύναμης με χώρες και εκτός ΝΑΤΟ, όπως σκανδιναβικές, και με τη συμμετοχή οπωσδήποτε και της Ρωσίας, η οποία θα παραμείνει στην ΠΓΔΜ μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη και ασφάλεια στη περιοχή, υποστηρίζει η Ελλάδα.

    Την πρόταση αυτή συζήτησε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με το Γάλλο ομόλογό του, Ιμπέρ Βεντρίν, ενώ την είχε θέσει και στην άτυπη συνάντηση των 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο με θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Να σημειωθεί εδώ, ότι οι 15 ΥΠΕΞ όρισαν για τις 15 Οκτωβρίου τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την ΠΓΔΜ.

    Πάντως, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Βεντρίν , επεσήμαναν την ανάγκη παραμονής της νατοϊκής δύναμης στην ΠΓΔΜ, πέραν των 30 ημερών που είχε συμφωνηθεί τόσο για την ασφάλεια παραμονής των διεθνών παρατηρητών όσο και για την επιστροφή των προσφύγων αλλά και γενικότερα της αποκατάστασης της σταθερότητας στην περιοχή.

    Κατά την άτυπη συνάντηση των "15", ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε την ανάγκη παραμονής στην ΠΓΔΜ, μίας διευρυμένης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, με τη συμμετοχή σκανδιναβικών χωρών αλλά και της Ρωσίας, που θα είναι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Όπως επεσήμαναν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι, "η Ελλάδα θα ήθελε η δύναμη αυτή που θα παραμείνει στην ΠΓΔΜ να ήταν αμιγώς ευρωπαϊκή. Θα ήταν όπως έλεγαν μία απάντηση της ΕΕ ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πολιτικό εξωτερικό πρόβλημα.

    Όμως -πρόσθεταν- θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η ΕΕ δεν μπορεί να συγκροτήσει ακόμα τέτοιου είδους επιχειρήσεις αφού βρίσκεται στα πρώτα βήματα θεσμικών αλλαγών στο θέμα της ΚΕΠΠΑ.

    Ιδιαίτερη πάντως έμφαση, η ελληνική κυβέρνηση, δίνει στη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διεθνή δύναμη που θα παραμείνει στην ΠΓΔΜ, θεωρώντας ότι η παρουσία της θα είναι και σημαντική και θετική.

    Δεν είναι τυχαία άλλωστε αυτή τη χρονική στιγμή, η παρουσία στη Μόσχα -κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών- του επικεφαλής της διεύθυνσης Βαλκανικών Υποθέσεων κ. Μαλιά και του διευθυντή Ανάπτυξης και Συνεργασίας Αλεξ Ρόντου.

    Οι δύο Ελληνες αξιωματούχοι θα έχουν επαφές με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες με επίκεντρο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι αρνητική στη ρωσική πρόταση για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για τα Βαλκάνια με την προϋπόθεση ότι δεν θα θέσει ευρύτερα ζητήματα των Βαλκανίων, "δεν θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στην περιοχή", όπως έλεγαν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι, αλλά θα περιστραφεί γύρω από τις εξελίξεις στη FYROM.

    [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (21:13 UTC+2)

    Οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης για την ερχόμενη τριετία περιγράφονται στο συνοπτικό πρόγραμμα δράσεων, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το πρόγραμμα αναφέρεται σε τομείς για κάθε υπουργείο χωριστά και με επιμέρους μετρήσιμους στόχους.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως ορίζοντα το 2004 στηρίζεται στο τρίπτυχο "ανάπτυξη, νέο κοινωνικό κράτος, ολόπλευρη ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας".

    Το σύμφωνο για τη δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ αναλύεται σε κάθε υπουργείο με συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις.

    Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τύπου αποτελεί ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, εμπιστοσύνης και προοπτικής για τα επόμενα χρόνια, ενώ στην πορεία και μέχρι το 2004 θα αναπτυχθούν και νέες προοπτικές και δράσεις.

    [06] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΕΘΑΝΕ ΕΠΤΑΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

    Βουκουρέστι, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ενα επτάχρονο κορίτσι από την Ρουμανία πέθανε σήμερα στην παιδιατρική κλινική στην πόλη Κλουζ από δηλητηριασμένα μανιτάρια.

    Η Ντενίσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο την Κυριακή το απόγευμα σε κωματώδης κατάσταση.

    Αλλα οχτώ παιδιά πέθαναν το 2001 στο ίδιο νοσοκομείο από δηλητηριασμένα μανιτάρια.

    [07] NA "ΠΑΓΩΣΟΥΝ" ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Συμφωνία για το «πάγωμα» των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης υπέγραψαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας.

    Πιο συγκεκριμένα, οι φορείς της αγοράς δεσμεύτηκαν ότι να μην επιτρέψουν την βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών από την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τις λιανικές πωλήσεις κάτω του κόστους της αγοράς, όταν θίγουν κατά τρόπο ουσιώδη τις αρχές του ανταγωνισμού και τα συμφέροντα των καταναλωτών και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί σταθερότητα των τιμών.

    Επίσης, δεσμεύτηκαν ότι θα προσαρμόσουν την εκπτωτική και τιμολογιακή τους πολιτική στις διατάξεις του παραπάνω νόμου και να συνεργαστούν με το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στενή παρακολούθηση των τιμών.

    [08] ΝΕΟΣ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

    Βουκουρέστι, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Γκεόργκι Τίντσα θα αναλάβει τα καθήκοντα πρεσβευτή στην Πράγα το φθινόπωρο σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

    Ο κ. Τίντσα εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας την περίοδο 1991-1993 και έπειτα ορίστηκε υπουργός Αμυνας της χώρας.

    Ο κ. Τίντσα αναλαμβάνει τα καθήκοντα του πρεσβευτή στην Πράγα σε μια περίοδο που η Δημοκρατία της Τσεχίας αποφάσισε να επιβάλει το μέτρο της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για όσους Ρουμάνους επιθυμούν να μεταβούν στην χώρα.

    [09] ΟΗΕ: ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την άρση των τελευταίων κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, τερματίζοντας το εμπάργκο όπλων που της είχε επιβάλλει το 1998. Τα 15 μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο «θέτει τέλος στις κυρώσεις» που ίσχυαν από τις 31 Μαρτίου του 1998, ως αντίποινα για την πολιτική του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου

    Οι ΗΠΑ από τα τέλη Αυγούστου ανακοίνωσαν ότι τάσσονται υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς το Βελιγράδι παρέδωσε τον Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    [10] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΟΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Σε λίγο διάστημα η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει έναν πέμπτο κόμβο του πρωτοποριακού δικτύου δεδομένων φωνής και εικόνας υψηλών προδιαγραφών, του Hellasstream του ΟΤΕ.

    Ήδη, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υπηρεσιών του Hellasstream στο περίπτερο του ΟΤΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, λειτουργούν τέσσερις κόμβοι στις περιοχές της Τούμπας, του Καλοχωρίου, της Καλαμαριάς και της Ερμού.

    Το συγκεκριμένο δίκτυο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και είναι το μοναδικό που προσφέρει υψηλή ταχύτητα (μέχρι 155 Mbps).

    Σύμφωνα με τα στελέχη της διεύθυνσης Εμπορικής Ανάπτυξης του ΟΤΕ, Ηλία Γουρνά και Παναγιώτη Αλφιέρη, η Ελλάδα αποτελεί τηλεπικοινωνιακό κόμβο για τις βαλκανικές χώρες ενώ ήδη η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο δίκτυο για τις διεθνείς διασυνδέσεις.

    Μέχρι στιγμής, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από εταιρείες και τηλεπικοινωνιακούς φορείς. Προσφέρει υψηλή ταχύτητα και ποιότητα ενώ το κόστος του κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα των άλλων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

    Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την τηλεδιάσκεψη. Η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία και η τηλεϊατρική είναι τομείς όπου το Hellasstream μπορεί να βρει εφαρμογή.

    Οι υπηρεσίες του δικτύου θα αποτελούν τη μελλοντική βάση για την πραγματοποίηση εφαρμογών μεταφοράς εικόνας είτε από σταθερές πηγές είτε από ασύρματες. Το "εικονοτηλέφωνο" δε θα αφορά μόνο τα σταθερά τηλέφωνα αλλά και τα κινητά.

    [11] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟ SP ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡ

    Αγκυρα, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Δυο κόμματα της Τουρκίας το Σααντέτ (SP) και το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της Τουρκίας.

    Ο εκπρόσωπος του SP Λούτφου Εσενγκούν τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας καινούργιου Συντάγματος και κατά της τροποποίησης του ήδη υπάρχοντος τονίζοντας ότι η Βουλή έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ολοκαίνουργιο Σύνταγμα.

    Ο ίδιος δεσμεύτηκε να παρευρεθεί στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την συζήτηση των τροποποιήσεων του Συντάγματος.

    Επισήμανε δε ότι το σχέδιο για τις συνταγματικές τροποποιήσεις εμπεριέχει πολλές ελλείψεις τονίζοντας ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει να το κάνει περισσότερο δημοκρατικό ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ελευθερίες.

    Από την πλευρά του ο ηγέτης του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν δήλώσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει πλήρως τις τροποποιήσεις. Ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία του για τη δημιουργία ενός καινούργιου Συντάγματος.

    [12] ΜΕ ΡΥΘΜΟ 22 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Η ΕΓΝΑΤΙΑ

    Βρυξέλλες, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Από τα 560 χιλιόμετρα της Εγνατίας Οδού έχουν κατασκευαστεί 155 την επταετία 1994-2001, δηλαδή περίπου 22 χιλιόμετρα το χρόνο, ενώ η ολοκλήρωση των υπολοίπων παραμένει σε επίπεδο προγραμματισμού, τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλή της ομάδας ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Τρακατέλλη.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Μπαρνιέ επισημαίνει στην αναφορά τους ότι από το συνολικό μήκος των 560 χιλιομέτρων της Εγνατίας οδού , τα 455 είναι υπό κατασκευή, με προγραμματιζόμενη περάτωση σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση ως εξής: 155 χιλιόμετρα ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2001, 69 χιλιόμετρα θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2001, 78 χιλιόμετρα έως τα τέλη του 2002 και 153 χιλιόμετρα το διάστημα 2003-2004. «Τα υπόλοιπα εναπομένοντα 105 χιλιόμετρα βρίσκονται σε στάδιο μελέτης και αναμένεται να κατασκευαστούν είτε ως δημόσια έργα, είτε στο πλαίσιο συμβάσεων παραχώρησης εκμετάλλευσης, επίσης στη διάρκεια του προγραμματισμού 2000-2006», τονίζει ο κ. Μπαρνιέ.

    Επιπλέον, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Τρακατέλλη για το κόστος του έργου, ο κ. Μπαρνιέ αναφέρει ότι «το κόστος ολοκλήρωσης (560 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου) εκτιμάται από τις ελληνικές αρχές σε περίπου 2 δις. ευρώ από τα οποία 691 εκατομμύρια είχαν δαπανηθεί έως τα τέλη του 2000».

    Σχολιάζοντας την απάντηση του επιτρόπου ο κ. Τρακατέλλης τονίζει πως το πιο λυπηρό είναι ότι έχουμε εθιστεί πια στις καθυστερήσεις αποπεράτωσης των μεγάλων έργων όπως και αυτό της Εγνατίας οδού και δεν αντιδρούμε στη συνεχή αναβλητικότητα ολοκλήρωσης τους από την κυβέρνηση, ενώ η χώρα και οι πολίτες επιβαρύνονται με πρόσθετα οικονομικά βάρη, αλλά και με το κόστος που συνεπάγεται η καθυστέρηση ενός έργου με τόσο ζωτική σημασία, όπως είναι η Εγνατία οδός.

    [13] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και είκοσι τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ερόλ Τσακίρ.

    Ο κ. Τσακίρ είπε ότι σκοτώθηκαν δυο αστυνομικοί και βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης και η σορός του καμικάζι που εικάζεται ότι ήταν γυναίκα.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ επισήμανε ότι δεκατρείς από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι είναι πολίτες και ανάμεσα τους βρίσκεται ένας Αυστραλός που έχασε το χέρι του.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε επίσης ότι ο βομβιστής πιστεύεται ότι ήταν γυναίκα, ενώ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ο καμικάζι πλησίασε το αστυνομικό τμήμα, που βρίσκεται δίπλα στο γερμανικό προξενείο, και ενεργοποίησε τις βόμβες.

    Ο Τσακίρ είπε ακόμη ότι επιθέσεις κατά της αστυνομίας είναι επιθέσεις κατά του κράτους και πρέπει να πιαστούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν.

    O.K.

    [14] ΧΡΥΣΟ Η ΔΟΥΓΕΝΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ

    Τύνιδα, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο κατέκτησε το καράτε, έπειτα από την επιτυχία του Θεσσαλονικιού Κώστα Παπαδόπουλου στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στην Τύνιδα. Αυτή την φορά το χρυσό κέρδισε η Θεοδώρα Δουγένη στην κατηγορία των +65 κιλών. Στον τελικό επικράτησε με 1-0 της Γαλλίδας Φισέρ.

    [15] ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα προσφυγικά οικόπεδα του Πανοράματος ενημέρωθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνάντηση που είχε με την ηθοποιό, Νατάσα Γερασιμίδου.

    Ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι ταλαιπωρείται ο κόσμος χωρίς καμία νομική, ηθική και πολιτική βάση, αφού το θέμα μπορεί να λυθεί διοικητικά, και εφόσον πρόκειται για ανταλλάξιμη περιουσία, που παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες για αποκατάσταση. "Παραχωρήθηκαν τίτλοι και είναι αντιφατικά αυτά που είδα στα έγγραφα από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου" τόνισε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, προσφέρθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς, ως δικηγόρος στο ΣτΕ και στον Αρειο Πάγο, στο νομικό αγώνα των ιδιοκτητών των οικοπέδων, αλλά και να παράσχει την πολιτική του στήριξη, ώστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η υπόθεση, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτες" τις όποιες εξαιρέσεις.

    [16] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Σεράγεβο, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Αφιερωμένη στα παιδιά - θύματα του πολέμου, κυρίως του εμφύλιου πολέμου στη Βοσνία είναι η διήμερη Διεθνής Διάσκεψη που άρχισε σήμερα στο Σεράγεβο.

    Η Διάσκεψη με θέμα: "Παιδιά - Θύματα που πολέμου και της ειρήνης" διοργανώνεται στο Σεράγεβο από την Επιτροπή για τη συλλογή στοιχείων για εγκλήματα πολέμου, επικεντρώνεται στην παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, υπογράμμισε η επικεφαλής της επιτροπής Μίρσαντ Τόκατσα κατά την έναρξη των εργασιών.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στη Διάσκεψη, από τους 200.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Βοσνίας το 8% των θυμάτων ήταν παιδιά, ενώ περίπου 34.000 παιδιά τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Τα δραματικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι περισσότερα από 500.000 παιδιά είναι πρόσφυγες και περίπου 20.000 έχασαν στον πόλεμο έναν από τους γονείς τους.

    Στη Διάσκεψη συμμετέχουν 70 εμπειρογνώμονες από τη Βοσνία και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Διεθνούς Επιτροπής για τα δικαιώματα των παιδιών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ινστιτούτων.

    Η Διάσκεψη χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από τις πρεσβείες της Ολλανδίας και της Τουρκίας στη Βοσνία.

    [17] ΝΔ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΑΣΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Για επιχείρηση λάσπης και παραπληροφόρησης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όσον αφορά το Χρηματιστήριο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα αυτό.

    Ο κ.Παυλόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της για την αποκάλυψη των ενόχων και να σταματήσει να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ή να απειλεί δικαστικούς λειτουργούς, καθώς επίσης και από τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Έβερτ για τις προκλητικές δηλώσεις τις οποίες έκανε για, δήθεν, υπεξαίρεση δικαστικών εγγράφων.

    "Οταν η ΝΔ ενημερωθεί για το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών θα πράξει το καθήκον της, στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Το ζήτημα είναι εάν θα πράξει το καθήκον της η Κυβέρνηση και η Κυβερνητική πλειοψηφία ή θα επιχειρήσουν, για μία ακόμη φορά, να συγκαλύψουν ευθύνες και υπευθύνους, επικαλούμενοι, δήθεν, ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής" τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η συμφωνία εμπορίας προϊόντων μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και της USOC (United States Olympic Committee), μετά από διαπραγματεύσεις των Μάρτων Σίμιτσεκ Εντεταλμένου Συμβούλου και Γιώργου Μπόλου Γενικού Διευθυντή Μάρκετινγκ της ΑΘΗΝΑ 2004, με εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ.

    Μετά την τυπική έγκριση από την ΔΟΕ, η συμφωνία θα υπογραφεί από την Πρόεδρο της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και την Πρόεδρο της USOC Sandra Baldwin. σε ειδική τελετή που θα διοργανωθεί τον προσεχή Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη, από την USOC.

    Η συμφωνία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ΑΘΗΝΑ 2004 για τους εξής λόγους:

    - Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διείσδυση των προϊόντων ΑΘΗΝΑ 2004 στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ,

    - Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις τα έσοδα αναμένεται να φθάσουν στα 5 εκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών,

    - Τα προϊόντα θα είναι προσιτά στην Ομογένεια της Αμερικής, και

    - Θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών από την ΑΘΗΝΑ 2004 στις ΗΠΑ καθώς και για την προβολή του εμβλήματος και των αξιών της Οργανωτικής Επιτροπής.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ - ΜΠΕΡΝ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Τα στοιχεία του ελληνικού φακέλου για τη γεωγραφική εκτίμηση του κινδύνου ως προς τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών και τα μέτρα που λαμβάνονται στην προσπάθεια θωράκισης της χώρας μας έναντι των επιζωοτικών νοσημάτων που ενδημούν σε γειτονικές χώρες απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Ανωμερίτη με τον Επίτροπο Υγείας και Καταναλωτών, Ντέιβιντ Μπερν.

    Ο κ. Ανωμερίτης επανέλαβε τη θέση ότι «τα μεγέθη της Ελλάδας, τα οποία αποτρέπουν τους παραγωγούς από εκμεταλλεύσεις εντατικής παραγωγής, μας έχουν οδηγήσει στην πολιτική πρόταξη της καθολικής ποιότητας μέσα από μικρού και μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεις, που σέβονται το περιβάλλον και απασχολούν όλα τα μέλη της οικογένειας» και πρόσθεσε ότι στόχος μας είναι «μια ποιοτική γεωργία μεσογειακής διατροφής», η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει κανόνες ασφαλείας και υγιεινής των προϊόντων.

    «Στο υπουργείο Γεωργίας έχουμε βαθιά στη συνείδηση μας ότι υπηρετούμε τα συμφέροντα του αγρότη και του παραγωγού, αλλά έχουμε επίσης στον ίδιο βαθμό γνώση των ευθυνών μας ότι πρέπει να παράγουμε τα τρόφιμα τα οποία θέλει να καταναλώσει και να εμπιστεύεται ο καταναλωτής. Η Ελλάδα παρά τα ιστορικά μειονεκτήματα της, τείνει να καλύψει τα οργανωτικά και λειτουργικά ελλείμματα της, μέσα από μηχανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης, είναι μια όαση ασφάλειας και ποιότητας», κατέληξε ο κ. Ανωμερίτης.

    [20] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Πανελλήνια σύσκεψη Ομοσπονδιών των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων θα διεξαχθεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα "Προβλήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, και εκπρόσωποι κομμάτων.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ - ΤΖΕΜ

    Βρυξέλες, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Ο Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας στις Βρυξέλες. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Φερχόιγκεν τόνισε ότι εξετάστηκε το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

    Ο Φερχόιγκεν ζήτησε από τον Τζεμ να επιταχυνθούν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις, όπως προβλέπεται από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [22] ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Την αντίδραση των κατοίκων του Ασβεστοχωρίου και των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η υπογραφή από το ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλη Βαλασόπουλο, της αναστολής της σφράγισης των λατομείων του Δήμου Χορτιάτη.

    Οπως καταγγέλλουν, λίγες ώρες μετά την υπογραφή, η λατομική επιχείρηση "Η Κυψέλη" με μία έκρηξη λίγο μετά τα μεσάνυχτα ταρακούνησε το Ασβεστοχώρι και τη γύρω περιοχή παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει απαγορεύσει ρητά τη χρήση εκρηκτικών, διότι συντρέχουν λόγοι ασφάλειας των περιοίκων.

    Σε ανακοίνωση των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης υπενθυμίζεται ότι τη σφράγιση των λατομείων του Δήμου Χορτιάτη υπέγραψε για δεύτερη φορά στις 12 Ιουλίου ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης μετά από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών (Επιθεώρησης Μεταλλείων και Διεύθυνσης Βιομηχανίας Ν.Α.) για παράνομη λειτουργία και υπότροπη παράνομη συμπεριφορά.

    Οι οργανώσεις καταγγέλλουν τον κ. Βαλασόπουλο ότι "ενθαρρύνει την παράνομη λειτουργία των λατομείων, διότι δέχθηκε για δεύτερη φορά την προσφυγή των επιχειρήσεων και υπέγραψε αναστολή της σφράγισης των λατομείων για ένα μήνα στις 7 Σεπτεμβρίου" και ότι δεν έλαβε υπόψη την εμπρόθεσμη παρέμβασή τους στις 30 Αυγούστου.

    Επιπλέον εκτιμούν ότι επιχειρείται η επαναλειτουργία των λατομείων με το πρόσχημα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος, παρά τις απορριπτικές γνωμοδότησεις της Επιθεώρησης Μεταλλείων Β.Ε. και του Οργανισμού Θεσσαλονίκης.

    [23] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Τον τρίτο κύκλο ολυμπιακής ενημέρωσης εκπροσώπων ΜΜΕ και δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης οργανώνει την Πέμπτη και την Παρασκευή το γραφείο επικοινωνίας, τύπου και ΜΜΕ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜΘ.

    Η διημερίδα θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΜΘ.

    Κατά την πρώτη ημέρα θα γίνει ενημέρωση για την Ολυμπιακή Προετοιμασία, παρουσίαση των υπηρεσιών τύπου των αγώνων και παρουσίαση της διεύθυνσης αθλημάτων.

    Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών θα γίνει παρουσίαση των αθλημάτων μπάντμιντον, τάε κβο ντο και χόκεϊ και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

    [24] ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ Ο ΙΡΑΝΙΛΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Πρόγραμμα αποθεραπείας ακολουθεί ο Αλέξανδρος Δέλλιος με φυσικοθεραπείες και φαρμακευτική αγωγή υπό την επίβλεψη του γιατρού της ομάδας Βαγγέλη Πανταζή.

    Στη σημερινή προπόνηση δεν έλαβε μέρος ο Ίλια Ίβιτς, που υποφέρει από θλάση στον τετρακέφαλο και την Τετάρτη θα επανεκτιμηθεί η κατάστασή του.

    Επίσης, σήμερα δεν προπονήθηκε ο Ιρανίλντο Φερέϊρα ο οποίος έχει θλάση στον τετρακέφαλο και αύριο θα υποβληθεί σε υπερηχογράφημα προκειμένου να εκτιμηθεί η σοβαρότητα του τραυματισμού του.

    Οι ποδοσφαιριστές του Άρη έχουν αύριο ρεπό ενώ την Τετάρτη η προπόνηση θα πραγματοποιηθεί το πρωί. Αύριο το μεσημέρι ο κ. Ζαχουδάνης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Α.Σ. Μιχάλη Ζορπίδη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 10 September 2001 - 18:13:53 UTC