Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΘΕΣΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΛΕΜΠΑΝ
  • [02] ΚΛΟΠΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΛΕΙ Ο ΜΑΚΡΑΚΗΣ
  • [03] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  • [04] ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [05] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [06] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΠΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
  • [08] Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [09] ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ Ο ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
  • [10] ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ"
  • [11] ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [12] ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [13] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [14] O Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  • [15] EΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [16] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ
  • [18] ΚΟΥΒΕΛΑΣ: ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • [19] Σ. ΧΑΣΙΚΟΣ: ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΛΕΟΤΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ
  • [21] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [22] ΒΗΜΑ ΠΡΌΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [23] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΟΥΝΤΕΖΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

  • [01] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΘΕΣΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΛΕΜΠΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (13:46 UTC+2)

    Το Πακιστάν δίνει προθεσμία στο Αφγανιστάν τρεις μέρες για να παραδώσει τον τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος θεωρείται νούμερο ένα ύποπτος για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

    Η ηγεσία του Πακιστάν προειδοποίησε ότι διαφορετικά θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στη χώρα και το τελεσίγραφο έρχεται μετά από 12 ώρες διπλωματικές ενέργειες από πλευράς Ισλαμαμπάντ για να μην υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση από τις ΗΠΑ.

    Μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού πρόεδρου Τζορτζ Ο Μπους και του Πακιστανού ομολόγου του στρατηγού Πέρβεζ Μουσάραφ συμφωνήθηκε να σταλεί στο Αφγανιστάν Πακιστανός απεσταλμένος για να προωθήσει μία ειρηνική επίλυση της κρίσης.

    Ο πνευματικός ηγέτης του κινήματος των Ταλεμπάν Μουλάχ Μοχάμαντ Ομαρ κάλεσε όλους τους κληρικούς να μαζευτούν στην Καμπούλ για να συζητήσουν την αμυντική πολιτική που θα ακολουθήσουν σε μία επέμβαση από τις ΗΠΑ.

    Σήμερα συνεχίστηκε η απομάκρυνση δυτικών διπλωματών και αξιωματούχων από το Αφγανιστάν.

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα σύνορα του με το Αφγανιστάν και θα δεχθεί πρόσφυγες.

    O.K.

    [02] ΚΛΟΠΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΛΕΙ Ο ΜΑΚΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (12:04 UTC+2)

    Ένα άτομο που έφερε διαβατήριο με το όνομα Νικόλαος Μακράκης συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο της Nιούαρκ του Νιού Τζέρσι. Όμως ίδιος ο κ. Νικόλαος Μακράκης βρίσκεται στην Αθήνα και κατήγγειλε ότι το άτομο που συνελήφθη είχε πλαστά έγγραφα, καθώς είχε δηλώσει την κλοπή του διαβατηρίου του στις 13 Ιουλίου.

    Ο Νικόλαος Μακράκης μιλώντας σε κανάλια διευκρίνισε ότι είχε ενημερώσει σχετικά τις αρχές όταν το διαβατήριό του, μαζί με άλλα έγγραφα, εκλάπησαν από αγνώστους από το αυτοκίνητό του. Η τελευταία φορά που ο κ. Μακράκης πήγε στις ΗΠΑ ήταν το 1985, για επαγγελματικούς λόγους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εντολή στις ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Νέα Υόρκη να ενημερώσουν τις αμερικανικές υπηρεσίες ότι ο Ν. Μακράκης βρίσκεται την Αθήνα και ότι το διαβατήριο του, όπως κι άλλα έγγραφά του, είχαν κλαπεί.

    [03] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    Καλαμάτα, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (10:33 UTC+2)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:01 τα ξημερώματα με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βόρεια της Καλαμάτας, στην περιοχή του Μελιγαλά. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις περιοχές Οιχαλία, Μερόπη και Λουτρό.

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Σταυρακάκης σημείωσε ότι «είναι νωρίς για να καταλήξουμε στο αν ο σεισμός είναι ο κύριος σεισμός. Ωστόσο αυτό δείχνουν όλες οι ενδείξεις, καθώς από εκείνη την ώρα έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί που με τον χρόνο μειώνονται».

    Ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος είπε ότι από τη δόνηση έχουν προκληθεί ζημιές σε παλαιά σπίτια τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ακατοίκητα, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Πρόσθεσε ότι μέχρι το μεσημέρι θα υπάρχει μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών.

    [04] ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας πέρασε ο Φωστήρας, που επικράτησε με 2-0 του Ηρακλή. Σημαντικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση έκαναν Πανιώνιος και Άγιος Νικόλαος. Η πρώτη ομάδα κέρδισε με 2-1 την Καλλιθέα στην Νέα Σμύρνη και η δεύτερη με το ίδιο σκορ της Καλαμάτας στην Μεσσηνία. Ο Παναιγιάλειος επιβλήθηκε με 2-0 εκτός έδρας τον Παναιτωλικό, ενώ τη νίκη με 1-0 γεύτηκε και η Ξάνθη που επικράτησε του Απόλλωνα. Ο Εθνικός νίκησε 3-1 στην Κέρκυρα την ομώνυμη ομάδα. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Αθηναϊκός που κέρδισε στο Κιλκίς τον τοπικό Κιλκισιακό. Τις εντυπώσεις μοιράστηκαν ο Εθνικός και τα Γιάννινα μετά το 1-1, ενώ πολύ μεγάλη νίκη με 0-2 σημείωσε η Καλαμαριά επί του Μαρκοπούλου, οριστικοποιώντας έτσι η ομάδα της Θεσσαλονίκης την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του θεσμού. Ισόπαλη 1-1, τέλος, έληξε η αναμέτρηση Καβάλα - Απόλλων Αθηνών.

    [05] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Φυσιολογικά θεωρούνται τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής της β' φάσης του κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ ανδρών. Τα αποτελέσματα είναι:

    Μακεδονικός - Πανελλήνιος 66-74

    Χαλκίδα- Παπάγου 75-69

    Λάρισα - Απόλλων Π. 91-97 (2παρ.)

    ΜΕΝΤ - Ιωνικός Νικ.86-82 (παρ.)

    Τα ζευγάρια της τρίτης ημέρας της ίδιας φάσης (Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου) έχουν ως εξής: Πανελλήνιος - ΜΕΝΤ, Χαλκίδα - Απόλλων Π.

    [06] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΠΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Nέα Υόρκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε τα ονόματα επτά Ελλήνων ομογενών αγνοουμένων από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους δίδυμους πύργους και πιθανόν άλλων δύο που φέρουν ελληνογενή ονόματα.

    Ο αριθμός των ομογενών τραυματιών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης ανέρχεται στους 33, αρκετοί εκ των οποίων ήδη έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

    Από τους συνολικά 187 νεκρούς που ανασύρθηκαν έχουν αναγνωριστεί 115 ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους 5.097.

    Για περισσότερες πληροφορίες λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη (001 212 988 5500).

    Δ.Ρ.

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Βυξέλλες, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Αξιωματούχοι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και δικαστές από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία συναντιούνται αύριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.

    Ο λόγος της συνάντησής τους αφορά στις συνομιλίες για τη μέχρι τώρα πρόοδο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στις ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη.

    Ν.Κ.

    [08] Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Μαδρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, στο πλαίσιο της 24ωρης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.

    Αρχικά, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που θα είναι η επόμενη προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, σχεδίαζε να επισκεφτεί επίσης, την Κύπρο και τη Μάλτα, κάτι που όμως, αναβλήθηκε λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

    Οι δύο πρωθυπουργοί θα συνομιλήσουν για την υποψηφιότητα της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο θέμα θα επικρατήσει στις συνομιλίες του Ισπανού πρωθυπουργού με το Βούλγαρο ομόλογό του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, κατά την τρίωρη επίσκεψη του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στη Σόφια.

    Ν.Κ.

    [09] ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ Ο ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Κίνηση σκοπιμότητας ή κατανόησης; Κανείς δεν το γνωρίζει στην ΚΑΕ Ηρακλής, αφού ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον κ. Γενίτσαρη δέχτηκε να παραχωρήσει τις μετοχές του και να βοηθήσει οικονομικά τον Ηρακλή. Μόνο που τώρα ο ερασιτέχνης πρέπει να βρει το συντομότερο κάποιον ενδιαφερόμενο για να ασχοληθεί με τη διοίκηση της ΚΑΕ. Ωστόσο μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο τον πρώτο λόγο έχει ο πρόεδρος του ερασιτέχνη, Απόστολος Γενίτσαρης.

    [10] ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Την γιορτή των πολιούχων του Αγίας Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης γιορτάζει το "Ελληνικό Παιδικό Χωριό" στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης.

    Σήμερα τελέστηκε Μέγας κατανυκτικός Εσπερινός στον ομώνυμο ιερό Ναό, παρουσία βουλευτών, δημάρχων, επίτιμων προξένων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φίλων του Παιδικού Χωριού. Αύριο, ημέρα της γιορτής, θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Επισκόπου Θερμών Δημητρίου.

    [11] ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Πήρε φόρα η Καλαμαριά και σύντριψε με 2-0 το Μαρκόπουλο στο θεσμό του κυπέλλου. Ετσι η ομάδα της Θεσσαλονίκης οριστικοποίησε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Τα γκολ σημείωσαν ο Μούνγκουε στο 50' και ο Νόλης στο 54'.

    [12] ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Αυτό που ήθελε, αυτό πήρε ο Φωστήρας, που κέρδισε στο θεσμό του κυπέλλου τον Ηρακλή με 2-0 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του θεσμού. Η ομάδα της Αθήνας προηγήθηκε στο 36' όταν σουτ του Καραμάνου απόκρουσε με το χέρι ο Ξενίδης. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Μούτας. Ένα λεπτό (37') αργότερα ο Κοζανίδης με δυνατό σουτ έκανε το 2-0.

    Ο διαιτητής Παπαδάκος του συνδέσμου Λακωνίας, έδειξε κίτρινη στους Τζίμα, Παναγιωτόπουλο, Παπαχρήστου και Ξενίδη.

    ΦΩΣΤΗΡΑΣ: Νικολαΐδης, Τζίμας, Τασσιόπουλος, Μήτσης, Καραμάνος, Μούτας (53' Παναγιωτόπουλος), Παπαχρήστος, Αρμύλαγος (87' Αντωνίου), Δημούδης, Κοζανίδης (77' Αντωνιάδης), Τσαγγάρης.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Ξενίδης, Γκοΐκοβιτς, Δρούγας, Νασιόπουλος (46' Κορμαρής), Σουλτανίδης (46' Φοφόνκα), Σαπουντζής, Νεμπεγλέρας, Αλεξόπουλος (68' Ράμπερτ), Κουτσουρές.

    [13] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Άγκυρα, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Τουρκία για την εχθρότητα που εκδηλώθηκε απέναντι στους Μουσουλμάνους ύστερα από την τραγωδία των τρομοκρατικών επιθέσεων που δέχτηκαν οι ΗΠΑ.

    «Ανησυχώ βαθύτατα για τα τελευταία γεγονότα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ. «Φυσικά υπάρχει πολύς θυμός και ευαισθησία στους ανθρώπους αλλά ένα τέτοιο είδος συμπεριφοράς μπορεί να έχει ιδιαίτερα ανεπιθύμητες συνέπειες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Ο Ετζεβίτ τόνισε ότι η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ αντέδρασαν «σωστά και έγκαιρα» απέναντι στη βία που είχε στόχο τους Μουσουλμάνους.

    Οι παρατηρήσεις αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού αφορούν στις εκκλήσεις της Τουρκίας ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται η τρομοκρατία με το Ισλάμ.

    Ν.Κ.

    [14] O Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Το θέμα «Αμυνα και οικονομία, προοπτικές για τον 21ο αιώνα», θα αναλύσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, στην ομιλία του στο γεύμα που θα διοργανώσει στις 2 Οκτωβρίου το ελληνικό τμήμα της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Χίλτον" στην Αθήνα και θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι.

    [15] EΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ εψάλη το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄ εμφανίστηκε οργισμένος για το χτύπημα των τρομοκρατών στις ΗΠΑ, έκανε αναφορά στο χαμό πολλών ορθοδόξων ομογενών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εγκληματίες σύντομα θα λογοδοτήσουν. Είπε ακόμη ότι εμείς οι Ελληνες παίρνουμε θάρρος από τον Κύριο Ιησού Χριστό και με τη δύναμη του θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής μας.

    [16] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    "Η Ελλάδα κινείται στο ασφαλές πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής" δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς σχετικά με την εμπλοκή της χώρας μας στις κινήσεις των ΗΠΑ, σε αντίποινα για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την εκδήλωση εθνικής μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού που διοργανώθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως η χώρα μας προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα ακολουθώντας την ενιαία ευρωπαϊκή στάση σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα της διεθνούς πολιτικής.

    "Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα ευρωπαϊκή, αλλά γεωγραφικά τοποθετημένη στα Βαλκάνια και είμαστε η διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έχουμε λοιπόν να προστατεύσουμε ζωτικά εθνικά συμφέροντα και η μόνη μέθοδος είναι αυτή: η συμμετοχή μας σε μια κοινή ευρωπαϊκή στάση", είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για τη σημερινή συνέντευξη του νέου Αμερικανού Πρεσβευτή στην Αθήνα, Τομ Μίλερ στο "Βήμα" και για την αναφορά του ότι ο πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας αφορά και τη "17 Νοέμβρη", ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως υπάρχει ένα ενιαίο μεγάλο μέτωπο εναντίον κάθε τρομοκρατικής οργάνωσης και κάθε εκδοχής της τρομοκρατίας. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στο μέτωπο αυτό μετέχουν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν αξιόπιστοι διεθνείς θεσμοί που θα εγγυώνται την προστασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

    Σχετικά με τις ενδεχόμενες ανησυχίες για θέματα ασφάλειας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι απολύτως ασφαλείς καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει επεξεργαστεί ένα πληρέστατο και απολύτως σύγχρονο σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων που βρίσκεται σε εξέλιξη και βασίζεται στην πολυμερή διεθνή συνεργασία.

    Για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα μνήμης με βάση και τη σχετική νομοθεσία και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί με πρωτοβουλία των υπουργείων Εσωτερικών και Πολιτισμού. "Η 14η Σεπτεμβρίου είναι και μια μέρα τιμής απέναντι στους πρόσφυγες, απέναντι στο προσφυγικό στοιχείο στο οποίο η Ελλάδα οφείλει τον πραγματικό και βαθύ εκσυγχρονισμό της ήδη από τη δεκαετία του '20 και τη δεκαετία του '30. Χωρίς τους πρόσφυγες η εικόνα της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική", πρόσθεσε.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

    Μόσχα, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Στη Μόσχα έφτασε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον για συνομιλίες στρατηγικών θεμάτων με το Ρώσο ομόλογό του Γκεόργκι Μαμέντοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

    Στόχος της συνάντησης των δύο αξιωματούχων είναι και η προετοιμασία των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον, μεταξύ του Αμερικάνου υπουργού Κολίν Πάουελ και του Ρώσου ομολόγου του Ιγκορ Ιβανόφ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση του Μαμέντοφ με τον Μπόλτον ήταν προγραμματισμένη για τη 13η του Σεπτέμβρη αλλά φυσικά αναβλήθηκε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ.

    Ν.Κ.

    [18] ΚΟΥΒΕΛΑΣ: ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Ανισα, απ' ότι φαίνεται, αντιμετωπίζει το υπουργείο Εσωτερικών τους δημόσιους υπαλλήλους, που εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, κάνοντας διαχωρισμό μελών και μη μελών της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν, επισημαίνει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Πρόνοιας και Οικονομικών.

    Όπως αναφέρει ο κ. Κούβελας, στις 20 Αυγούστου υπεγράφη μεταξύ της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.

    Και του υπουργείου Εσωτερικών ειδική συλλογική συμφωνία, στην οποία προβλέπεται το νοσοκομειακό επίδομα, που μέχρι τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, να αναπροσαρμόζεται και να αυξάνεται μόνο για τα μέλη της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.

    Ο κ. Κούβελας ρωτά τους υπουργούς ποιος είναι ο λόγος της ευνοϊκότερης μεταχείρισης στα μέλη-εργαζόμενους της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. και τι προβλέπεται να γίνει με τα νοσοκομειακά επιδόματα για τους εργαζόμενους- μέλη των υπόλοιπων σωματείων ή για όσους δεν είναι μέλη κάποιου σωματείου.

    [19] Σ. ΧΑΣΙΚΟΣ: ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (19:27 UTC+2)

    Την άποψη ότι οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να αναζητήσουν τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις στα κατεχόμενα της Κύπρου διατύπωσε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος, με αφορμή τις δηλώσεις του στρατηγού εν αποστρατεία Γουέσλι Κλαρκ περί εμπλοκής της Κύπρου στη διεθνή τρομοκρατία.

    Ο κ. Χάσικος χαρακτήρισε ατεκμηρίωτες τις γενικές αναφορές του κ. Κλαρκ και επισήμανε ότι οι μόνες ενδείξεις για τρομοκρατική δραστηριότητα στην Κύπρο αφορούν τα κατεχόμενα.

    [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΛΕΟΤΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

    Σκόπια, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι αποστολές του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, θα αποχωρήσουν όταν το ζητήσει η κυβέρνηση της χώρας, η οποία και είχε ζητήσει την παρουσία τους, διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Σκόπια Φρανσουά Λεοτάρ.

    Μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία "Ελεύθερη Ευρώπη" ο κ. Λεοτάρ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκπλήρωση της συμφωνίας της Οχρίδας για τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα. Είπε ακόμη ότι τα άρθρα της συμφωνίας - πλαίσιο προτάθηκαν και από τα σλαβομακεδονικά και από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, επομένως πρέπει να γίνουν σεβαστά από όλους. Κάτι τέτοιο, συνέχισε, δεν σημαίνει ότι ασκείται κάποια ξένη πίεση στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για την εφαρμογή της συμφωνίας.

    [21] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (19:15 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε ως εντελώς αβάσιμους τους όποιους προβαλλόμενους ισχυρισμούς για εμπλοκή της Κύπρου στη διεθνή τρομοκρατία, σημειώνοντας πως αυτοί "συγκρούονται με την αλήθεια".

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη Γουέσλι Κλάρκ, ο οποίος ενέπλεξε την Κύπρο στο θέμα των τρομοκρατών, η κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα

    προς τις ΗΠΑ. Κύκλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβησαν, μετά τα διαβήματα αυτά, σε

    διάψευση των ισχυρισμών αυτών, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    "Καλωσορίζουμε τη διάψευση αυτή", πρόσθεσε ο κ. Παπαπέτρου, υπογραμμίζοντας

    παράλληλα πως "η Κύπρος ποτέ δεν είχε σχέσεις με την τρομοκρατία και ότι πάντα

    σε αυτό τον τομέα ήταν απόλυτα 'καθαρή'".

    "Oι ισχυρισμοί που προβάλλονται είναι εντελώς αβάσιμοι και συγκρούονται με την

    αλήθεια. Η Κύπρος με σταθερότητα βρίσκεται στο στρατόπεδο των δυνάμεων που

    πολεμούν την τρομοκρατία σε κάθε γωνιά του πλανήτη", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΒΗΜΑ ΠΡΌΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Ανετα ο Φίλιππος Βέροιας στο χαντμπολ νίκησε με 32-15 την Ζελέσνιτσαρ του Σεράγιεβο στο πρώτο παιχνίδι για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο "Δ. Βικέλας" της πρωτεύουσας της Ημαθίας μπροστά σε 700 θεατές.

    Η ομάδα του Νίκου Μάντζιου με τη διαφορά των 17 γκολ εξασφάλισε κατά ένα μεγάλο ποσοστό την πρόκρισή της στην επόμενη φάση όπου θα αντιμετωπίσει τη Νις από τη Γιουγκοσλαβία.

    Τα δεκάλεπτα ήταν: 9-3, 13-7, 17-10, 21-12, 26-13, 32-15.

    [23] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΟΥΝΤΕΖΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2001 (19:10 UTC+2)

    Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Κέρντεν είναι αυτό που απασχολεί το Ντούσαν Μπάγεβιτς και τους παίκτες του. Κατά τη διάρκεια της χτεσινοβραδινής προπόνησης ο προπονητής του Δικεφάλου δοκίμασε την ενδεκάδα που θα παρατάξει την ερχόμενη Πέμπτη κόντρα στην Κέρντεν. Το άσχημο νέο ήρθς από τον Ιφεάνι Ουντέζε ο οποίος αισθάνθηκε πόνους στο αριστερό πόδι και αποχώρησε. Αυτό όπως ήταν αναμενόμενο αναστάτωσε το ιατρικό τημ της ομάδας που ενεργοποιήθηκε ώστε το συντομότερο να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να δώσει κανονικά το παρών του στη πρώτη για φέτος αναμέτρηση του ΠΑΟΚ. Για αυτό το λόγο ο παίκτης αύριο θα κάνει υπερηχογράφημα όπου θα δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

    Συνάντηση με τον Μλάντεν Φούρτουλα είχε ο πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Μπατατούδης όπου συζήτησε μαζί του τα πριμ για τη νέα περίοδο που θα είναι κατά 25 με 30% περισσότερα από πέρσι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 16 September 2001 - 18:14:16 UTC