Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [02] ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [03] ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ
  • [04] ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2002
  • [05] ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ 42.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ
  • [06] ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [07] ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΩΝ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝ
  • [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2002 Η ΠΡΩΤΗ "ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ"
  • [09] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [10] Ζ' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ HSBC
  • [12] ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ
  • [13] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
  • [14] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [15] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΟΗΕ
  • [16] AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
  • [17] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 8.700 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο DOW JONES
  • [18] ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΜΕ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟ 16ΧΡΟΝΟ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ CESR
  • [20] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [21] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [22] ΕΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -
  • [23] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΛΑΝΤΕΝ
  • [24] 34 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (14:58 UTC+2)

    Αναβλήθηκε για τουλάχιστον μία μέρα η συνάντηση των Ισλαμιστών κληρικών του Αφγανιστάν, που θα αποφάσιζε την τύχη του κύριου υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η συνάντηση θα πραγματοποιούνταν σήμερα, αλλά αξιωματούχοι της Ταλιμπάν δηλώνουν ότι χίλια μέλη του συμβουλίου κληρικών από διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν δεν μπόρεσαν να φτάσουν εγκαίρως στη Καμπούλ.

    Οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η συνάντηση θα γίνει αύριο με θέμα το αίτημα των ΗΠΑ να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος καταζητείται για τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στις ΗΠΑ. Το αίτημα αυτό των ΗΠΑ εξέφρασαν χθες στην ηγεσία της Ταλιμπάν ανώτεροι Πακιστανοί αξιωματούχοι. Πριν επιστρέψει στην Ισλαμαμπάντ, η Πακιστανική αντιπροσωπεία είχε και πάλι συνομιλίες στην Καμπούλ με αξιωματούχους της Ταλιμπάν.

    Εξάλλου, περισσότερα από τρεις χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας που έχει γίνει μέχρι στιγμής για την απόφαση της Ισλαμαμπάντ να βοηθήσει την Ουάσιγκτον στον πόλεμο ενάντια της τρομοκρατίας. Η διαδήλωση έγινε κοντά στο τέμενος Μπινόρι στο κέντρο του Καράτσι. Στο τέμενος υπάρχει θρησκευτική σχολή από την οποία αποφοίτησαν πριν χρόνια πολλοί από τους αρχηγούς της Ταλιμπάν. Πεντακόσιοι πολύ καλά οπλισμένοι αστυνομικοί καθώς επίσης και μέλη παραστρατιωτικών μονάδων παρακολούθησαν τη θορυβώδη αλλά ειρηνική διαδήλωση και δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

    [02] ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Aθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (14:56 UTC+2)

    Τη σύσταση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, μετά τη διατύπωση σχετικού αιτήματος από τη Νέα Δημοκρατία, γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή για τις εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόταση της Ελλάδας να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας η συνάντηση Αραφάτ Σαρόν. Σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της συμμαχίας σε μια ενδεχόμενη αντίδραση προς τους τρομοκράτες ο Ελληνας υπουργός τόνισε πως η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις χώρες της συμμαχίας όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο αίτημα, ούτε σχέδιο που να έχει συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Οι στρατιωτικές αντιδράσεις είναι μόνο ένα μέρος των αντιδράσεων και όχι αναγκαστικά το ισχυρότερο ή το ουσιαστικότερο απέναντι σε τέτοιου είδους οργανώσεις", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής επανέλαβε το αίτημά του για σύσταση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος επισήμανε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτείται πάνω από όλα εθνική συνεννόηση για τον καθορισμό της στρατηγικής της χώρας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. "Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ο κ. Σημίτης ότι σε μείζονα εθνικά θέματα δεν χωρούν εγωϊσμοί" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [03] ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Σκόπια, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (11:57 UTC+2)

    Δύο ομάδες άριστα εκπαιδευμένων Μουτζαχεντίν, από τις οποίες η μία κρύβεται έξω από την πόλη Ντέμπαρ της ΠΓΔΜ και αριθμεί 200 με 300 άνδρες, ετοιμάζονται να επιτεθούν τα στρατόπεδα των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Σκόπια και το Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου, αν τελικά η πολεμική μηχανή της Ουάσιγκτον πραγματοποιήσει επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της εφημερίδας "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, οι Μουτζαχεντίν που βρίσκονται κοντά στο Ντέμπαρ έχουν έρθει από την Αλβανία και συνεργάζονται με τον Απελευθερωτικό Λαϊκό Στρατό, έχοντας ως σύνδεσμο έναν Αλβανό διοικητή, ονόματι Μιέκρα.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα κατά των ΗΠΑ, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών έχουν δραστηριοποιηθεί και στην ΠΓΔΜ και αυτή τη στιγμή ερευνούν τις πιθανές διασυνδέσεις τριών ανθρωπιστικών οργανώσεων με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ειδικότερα, στο στόχαστρο βρίσκονται οι οργανώσεις αρωγής "Τζέτα", "Στάχυα της καλοσύνης" και "Ελ Χιλάλ", οι οποίες φέρονται να χρηματοδοτούνται από τράπεζα με έδρα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

    Ε.Π.

    [04] ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2002

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (11:58 UTC+2)

    Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το κείμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2002, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον Υπουργό Eθνικής Oικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και τον υφυπουργό Oικονομικών Γεώργιο Δρυ.

    Στο μεταξύ, υπό το πρίσμα και των πρόσφατων πολύνεκρων γεγονότων στις ΗΠΑ και των επιπτώσεων τους στην παγκόσμια οικονομία, το ΥΠΕΘΟ θεωρεί κρίσιμη συνεδρίαση του άτυπου ECOFIN και του EUROGROUP, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και Σάββατο.

    Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν εκτός από τους υπουργούς Oικονομικών των 15 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών. Στη διάρκειά της αναμένεται να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για τις οικονομικές επιπτώσεις, ώστε τα οικονομικά επιτελεία των 15 να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν επεξεργασίας των αποτελεσμάτων του επικείμενου συμβουλίου, το ΥΠΕΘΟ αναμένεται να αποκτήσει μια αρχική εικόνα για τις τάσεις που θα διαμορφωθούν, κυρίως για τον ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους καθώς και την αναθεωρημένη πρόβλεψη για το 2002.

    Aν τελικά ο στόχος για την ανάπτυξη του 2002 στην Eυρώπη, αναθεωρηθεί από το 2,5%, τότε αναλόγως θα αναθεωρήσει την πρόβλεψη για το ελληνικό AEΠ -η οποία προς το παρόν ανέρχεται στο 4,8%- και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σημίτη.

    [05] ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ 42.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Η έγκριση για την ένταξη ακόμη 42.000 στρεμμάτων γης στο σχέδιο πόλεως 11 δήμων των Μεσογείων, δίνεται με Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, βάσει του οποίου θεσμοθετούνται οι ζώνες Οικιστικού Ελέγχου της περιοχής.

    Το Προεδρικό Διάταγμα παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα το υπογράψει την Παρασκευή για να σταλεί εν συνεχεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαραίτητη γνωμοδότηση. Εφόσον το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν εκφράσει επιφυλάξεις και δεν ζητήσει διορθώσεις, το τελικό κείμενο θα σταλεί για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν αρχίσει η εφαρμογή των διατάξεών του, η συνολική έκταση της πολεοδομήσιμης γης στη περιοχή των Μεσογείων θα φτάσει τα 96.000 στρέμματα, καθώς ως τώρα, 54.000 στρέμματα έχουν ήδη ενταχθεί σε σχέδια πόλης.

    "Οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου είναι ένα εργαλείο που έχει πολύ μεγάλη σημασία και για το χωροταξικό και για το πολεοδομικό και τον περιβαλλοντικό και το παραγωγικό σχεδιασμό, καθορίζονται με αυστηρά κριτήρια οι χρήσεις γης, δηλαδή ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται ως περιοχές απολύτου προστασίας, ποιες περιοχές είναι γεωργικές, ποιες είναι υψηλής παραγωγικότητας, ποιες είναι οι λεγόμενες οικιστικές περιοχές, ή στα πλαίσια των βιομηχανικών πάρκων αναπτυσσόμενες περιοχές", τόνισε ο κ. Λαλιώτης.

    Πρόσθεσε ότι καθορίζονται οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι βασικές υποδομές, τα δίκτυα περιβάλλοντος, αναψυχής, αθλητισμού και ποιότητας ζωής.

    Η περιοχή των Μεσογείων έχει μια συνολική έκταση περίπου 350.000 στρέμματα και με τη ζώνη οικιστικού ελέγχου καθορίζουμε τις χρήσεις γης, όπως προσδιορίζουμε με αυστηρότητα τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης και για τις εντός σχεδίου περιοχές, ή για τις εκτός σχεδίου περιοχές και ταυτοχρόνως οριοθετούμε τις λεγόμενες ζώνες αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, που είναι τα λεγόμενα Βιομηχανικά - Βιοτεχνικά - Επιχειρησιακά Πάρκα, σε συνδυασμό με την οριοθέτηση και την προστασία της γεωργικής γης, της ζώνης υψηλής παραγωγικότητας και των ζωνών ειδικής ενίσχυσης γεωργικών, δηλαδή παραδοσιακών ή βιολογικών, οικολογικών καλλιεργειών", τόνισε.

    [06] ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ουάσιγκτον, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Σε έρευνες οικονομικών ελεγκτών σε Ευρώπη και Ιαπωνία που συνδέουν το τρομοκρατικό δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν με συναλλαγές στα διεθνή χρηματιστήρια αναφέρεται ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην εφημερίδα "Washington Post".

    Μαζικές πωλήσεις μετοχών αεροπορικών και ασφαλιστικών εταιριών λίγο πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ γράφεται ότι έχουν κινητοποιήσει τα αρμόδια όργανα σε Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Ιαπωνία, τα οποία, στο πλαίσιο της κοινής διεθνούς προσπάθειας να εξαρθρωθεί το χρηματοοικονομικό δίκτυο του περιβόητου τρομοκράτη, εστιάζουν την προσοχή τους, μεταξύ άλλων, στη γερμανική ασφαλιστική εταιρία Munich Re, την ελβετική Swiss Re, τη γαλλική ΑΧΑ και την επενδυτική τράπεζα Al Taqwa στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

    Το άρθρο επίσης συνδέει το δίκτυο αυτό με εταιρίες σε Κύπρο, Τυνησία και Ελβετία, οι οποίες ξεπλένουν χρήματα στους υποστηρικτές του Μπιν Λάντεν στον Περσικό Κόλπο, τη Νότια Αφρική και σε μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης.

    [07] ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΩΝ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσιγκτον, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ερευνες για διασυνδέσεις των αεροπειρατών που πήραν μέρος στις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης με Αλβανούς τρομοκράτες διεξάγει η CIA, όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας "Washington Times".

    Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του Αλ Καϊντα, πιστεύεται ότι διατηρούν μικρές ομάδες τρομοκρατών ή υποστηρικτών τους σε 50 με 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας, σημειώνεται στο άρθρο, ενώ προστίθεται πως την έρευνα αυτή της CIA επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δηλώνοντας ότι καταδιώκεται το δίκτυο της Αλ Καϊντα σε όλο τον κόσμο.

    "Η Αλβανία", σημειώνεται, "αποτελεί μία από τις χώρες, στις οποίες εστιάζουν τις έρευνές τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αφού από τα μέσα της δεκαετίας του '90 συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν είχαν βάση στα Τίρανα. Ακόμη Ισλαμιστές εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων και υποστηρικτών του Μπιν Λάντεν, έχουν υποστηρίξει τους Αλβανούς αντάρτες στην περιοχή και υπάρχουν πληροφορίες ότι μέλη του "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών" έχει εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν", τονίζεται στο άρθρο.

    Υπενθυμίζεται ότι το 1998 αμερικανικές και αλβανικές αρχές εξάρθρωσαν έναν τρομοκρατικό πυρήνα στην Αλβανία, συνέλαβαν δύο μέλη της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ στοιχεία και Η/Υ που κατασχέθηκαν οδήγησαν σε περαιτέρω συλλήψεις. Σύμφωνα με τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες οι τρομοκράτες έχουν ωφεληθεί από την κλοπή 1.000 αλβανικών διαβατηρίων στις βίαιες διαδηλώσεις του 1997.

    [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2002 Η ΠΡΩΤΗ "ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ"

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2002 θα γίνει η πρώτη «Ελληνιάδα», που περιλαμβάνει τους παγκόσμιους αγώνες των απόδημων Ελλήνων αθλητών και το φεστιβάλ του ελληνισμού. Ο θεσμός θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και θα γίνεται πάντα στην πρωτεύουσα του οικουμενικού ελληνισμού τη Θεσσαλονίκη.

    Στόχοι του θεσμού είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των νέων του ελληνισμού, η ανάδειξη και αξιοποίηση αθλητικών ταλέντων, η γνωριμία των νέων που ζουν στην Ελλάδα με ολυμπιακά αθλήματα που δεν είναι διαδεδομένα, η ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας της νέας γενιάς και η ενίσχυση του ρόλο της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσα του οικουμενικού ελληνισμού.

    Η χάραξη του πλαισίου και των κατευθύνσεων, καθώς και η εποπτεία της οργάνωσης και διεξαγωγής της «Ελληνιάδας», ανατίθεται στην Εθνική Επιτροπή «Ελληνιάδας», η οποία συστήνεται γι' αυτό το σκοπό με κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του υφυπουργού Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη και του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη. Την ευθύνη προετοιμασίας, οργάνωσης και διεξαγωγής των αγώνων και των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ελληνιάδα», που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Εταίροι είναι ο πρόεδρος του ΣΑΕ, η ΑΕ Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο ΣΕΓΑΣ και το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού.

    Στη συνέντευξη τύπου που έγινε σήμερα για την παρουσίαση του θεσμού, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την «Ελληνιάδα» γιορτή των Ελλήνων της διασποράς, που μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού ισχυροποιούν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα και αναδεικνύουν όλες τις όψεις της δημιουργικότητας του ελληνισμού.

    Τόνισε, δε, ότι η «Ελληνιάδα θα χρηματοδοτηθεί από τις επιδοτήσεις, τις επιχορηγήσεις των Υπουργείων και των Γενικών Γραμματειών και μέσα από το χορηγικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα marketing.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, που εισηγήθηκε το θεσμό της «Ελληνιάδας» το 1995, ευχαρίστησε τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο φεστιβάλ του ελληνισμού, το οποίο χαρακτήρισε πολιτιστικοί αγώνες των αποδήμων. «Οι νέοι απόδημοι, οι έφηβοι, έχουν οργανώσει πολλές πρωτοβουλίες, όπως είναι το σχολικό θέατρο, όπως είναι το ερασιτεχνικό θέατρο επίσης, μέσω των μικρών κοινοτήτων. Έχουν πάρα πολλά ταλέντα, σ' όλους τους τομείς της τέχνης, και νομίζω ότι θα είναι μια μεγάλη δυνατότητα ν' απορροφήσουμε, να πάρουμε -αν θέλετε- πολλά από αυτή την έμπνευση, δημιουργικότητα και τα πολλά ταλέντα που κινούνται στο χώρο των επτά εκατομμυρίων του απόδημου ελληνισμού, ιδιαιτέρως στο χώρο της νεολαίας», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Νιώτης.

    [09] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεδρίαση της στις Βρυξέλλες, πρότεινε σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται ένας συγκεκριμένος και κοινά αποδεκτός ορισμός της τρομοκρατίας, η δυνατότητα έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τους τρομοκράτες και η κατάργηση διαδικασιών έκδοσης για τους τρομοκράτες και επικίνδυνους εγκληματίες.

    Η Κομισιόν είχε δυσκολίες να απαντήσει στο ερώτημα ποιες εγκληματικές ενέργειες ορίζονται ως τρομοκρατία και ποιες ποινές πρέπει να προβλέπονται για όσους προβαίνουν στις πράξεις αυτές.

    Οι προτάσεις της Επιτροπής θα παρουσιαστούν αύριο σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που συγκαλείται εκτάκτως μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ. Οι υπουργοί θα προτείνουν αλλαγές και τα νέα μέτρα θα συζητηθούν την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι έξι από τις δεκαπέντε χώρες-μέλη της ΕΕ δεν διαθέτουν ειδική νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και γι αυτό οι αποφάσεις της ΕΕ θεωρούνται σημαντικό βήμα για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

    [10] Ζ' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Το μέλλον των πολιτιστικών φορέων στη Μακεδονία και στη Θράκη θα απασχολήσει το Ζ' συνέδριο των πολιτιστικών φορέων του νομού Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην κοινότητα Πεύκων.

    Τα θέματα του συνεδρίου χωρίζονται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τους νέους και τη σχέση τους με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια νέων και τη στρατιωτική θητεία. Στη δεύτερη θέματα επιμόρφωσης ενηλίκων και της συμμετοχής τους στον εθελοντισμό και στην τρίτη θέματα για τη λειτουργία των πολιτιστικών φορέων.

    [11] ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ HSBC

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Νέα επιτόκια στους λογαριασμούς καταθέσεων προσφέρει η HSBC. Συγκεκριμένα στον τρεχούμενο λογαριασμό έως 3 εκατ. δρχ. το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,5%, από 3 εκατ. δρχ. έως 5 εκατ. δρχ. στο 2,75% και πάνω από 5 εκατ. δρχ. στο 3%.

    Στον λογαριασμό ταμιευτηρίου με βιβλιάριο ανεξαρτήτως ποσού το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,00%. Στον λογαριασμό ταμιευτηρίου χωρίς βιβλιάριο το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,5% έως 3 εκατ. δρχ. και στο 2,75% από 3 εκατ. δρχ.

    [12] ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο θα επισκεφθούν αύριο οι Ελληνες αθλητές του στίβου και της ιστιοπλοϊας που διακρίθηκαν σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Θα τον επισκεφθούν επίσης και αθλητές που διακρίθηκαν στους πρόσφατους Μεσογειακούς Αγώνες.

    [13] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    "Αντί να οραματίζεται παντού εχθρούς, διώκτες και υπονομευτές, ο υπουργός Υγείας οφείλει να τους αναζητήσει στον ίδιο τον χώρο του. Αντι να μιλά για ''ανίερες συμμαχίες γιατρών του ΕΣΥ και ιδιωτών'' ας αναζητήσει τους μηχανισμούς των μανδαρίνων που έχουν εγκαταστήσει στα δημόσια νοσοκομεία την κερδοσκοπία και τη διαφθορά", τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας Πρόνοιας της Ν.Δ. Αθ. Γιαννόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για ''υπόγειες σχέσεις ΕΣΥ και ιδιωτών''.

    Ο κ. Γιαννόπουλος συνέστησε στον υπουργό Υγείας αντί να ψάχνει την υπονόμευση σε χώρους εκτός του Υπουργείου του "να αναζητήσει στις υπηρεσίες του τα τρωκτικά, που έχουν επιπέσει στα κρατικά κονδύλια, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στους κοινοτικούς πόρους, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου".

    "Μάλιστα oι διεφθαρμένοι μηχανισμοί, αυτοί τους οποίους ο ίδιος υποθάλπει, έχουν φθάσει στο σημείο να αποσιωπούν τις σχέσεις διαπλοκής των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με ιδιωτικές επιχειρήσεις και να αφήνουν χωρίς απολύτως καμμία απάντηση τις Ερωτήσεις μας στη Βουλή, που καταδεικνύουν σε όλο της το μεγαλείο την διαπλοκή ''με σφραγίδα και βούλα''", κατέληξε.

    [14] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    "Σε μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια υπεράσπισης των εγκλημάτων που η Κυβέρνηση διέπραξε στο Χρηματιστήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και πάλι σήμερα στο θέμα της αμαρτωλής ΔΕΚΑ", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Με τις συνήθεις σοφιστείες του, που δεν αντέχουν στη λογική, έκανε παραλληλισμό της συμπεριφοράς των θεσμικών παραγόντων στις ΗΠΑ και στη χώρα μας.

    Λησμονεί όμως σκοπίμως ότι στις ΗΠΑ δεν εμφανίζονται φαινόμενα παρέμβασης δημοσίων υπηρεσιών και μάλιστα κατόπιν κυβερνητικών εντολών. Στην Ελλάδα όχι μόνο τέτοια φαινόμενα υπάρχουν, όχι μόνο τα καταγγέλλει η Δικαιοσύνη, αλλά η Κυβέρνηση εθελοτυφλώντας τα συντηρεί ή και τα καλλιεργεί", τόνισε.

    "Στους παραλληλισμούς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι επιλεκτικός, αφού, σε άλλες χώρες, οι θεσμοί λειτουργούν και τα κόμματα συζητούν για τα μείζονα ζητήματα που τις αφορούν", υπογράμμισε.

    "Εδώ η Κυβέρνηση, με προσχήματα και υπεκφυγές, αρνείται πεισματικά το διάλογο και τη συνεννόηση. Εδώ, αντί γνώμονα της πολιτικής της να αποτελεί το εθνικό συμφέρον, η Κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" προτάσσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα", κατέληξε.

    [15] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΟΗΕ

    Γενεύη, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Την άμεση σύσταση στην ΠΓΔΜ διεθνούς δύναμης ασφαλείας, προτείνει το γραφείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να αποφευχθεί η "αιματοχυσία" και οι περαιτέρω μετακινήσεις προσφύγων, μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη χώρα.

    Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στα Βαλκάνια για τους πρόσφυγες, Ερικ Μόρις, η διεθνής αυτή δύναμη θα είναι προσωρινή, αλλά απαραίτητη για την αποφυγή συγκρούσεων και τη δημιουργία προφυγικού κύμματος. "Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τώρα εάν πρόκειται να βοηθήσει την ειρήνη" είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ γίνεται λόγος για "μεταβατική διεθνή δύναμη πριν την αποχώρηση του ΝΑΤΟ, που θα έχει στόχο την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στην ΠΓΔΜ". Επίσης επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να παραβλεφθεί το θέμα της ασφάλειας και η πρόκληση και από τις δύο πλευρές στην ΠΓΔΜ για τη δημιουργία μηχανισμών αυτοάμυνας, σε περίπτωση που υπάρξει κενό προστασίας.

    Ο Μόρις ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως σημαντικός αριθμός προσφύγων επιστρέφει στις εστίες του, περιοχές όπως το Κουμάνοβο και το Τετοβο εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένταση.

    Ε.Ρ.

    [16] AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Aθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Την κατάργηση των ενσήμων και την αντικατάστασή τους από ένα ηλεκτρονικό σύστημα προβλέπει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του ΙΚΑ. Το νομοσχέδιο δίνει ακόμη στους συνταξιούχους τη δυνατότητα δύο μήνες αφού βγουν στη σύνταξη να παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ και να εισπράττουν τη διαφορά αναδρομικά όταν θα έχει εκκαθαριστεί η υπόθεσή τους. Εξάλλου μειώνονται οι προσαυξήσεις στις ποινές που επιβάλλει το ΙΚΑ σε επιχειρήσεις.

    Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της εισφοροδιαφυγής καθώς με την ηλεκτρονική παρακολούθηση θα είναι ευκολότερος ο έλεγχος των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν.

    Ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, χαρακτήρισε σε συνέντευξη τύπου το νομοσχέδιο ως "άλμα εκσυγχρονισμού" ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για μια πολύ καλή παρέμβαση που θα λύσει πολλά προβλήματα του ΙΚΑ. Για βήμα προόδου μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Αναλυτής.

    "Ουσιαστικά αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν ένα νέο ΙΚΑ ή αν θέλετε το ξεκίνημα, αλλά με ένα άλμα ξεκίνημα, ενός νέου ΙΚΑ", τόνισε σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ο θεσμός της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης του ΙΚΑ, ο οποίος αντικαθιστά τα γνωστά ένσημα και όλη την διαδικασία, όχι μόνο την διαδικασία αγοράς και επικόλλησης, αλλά και όλο το καθεστώς ασάφειας, ταλαιπωρίας, τριβής και οτιδήποτε άλλο συνεπάγεται αρνητικό.

    "Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, η οποία συνδυάζεται με την καθιέρωση της αναλυτικής αυτής περιοδικής δήλωσης, είναι η μείωση των προσαυξήσεων τις οποίες πληρώνουν οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή όταν καθυστερούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Οι προσαυξήσεις αυτές σήμερα έχουν 5% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης και 2% στην συνέχεια για κάθε μήνα. Μπορούν να φτάσουν μέχρι 120% συνολικά της οφειλής.

    Το 5% γίνεται 3%, το 2% γίνεται 1,5%. Αυτό πολύ πρακτικά σημαίνει ότι για να φτάσει κανείς το συνολικό πλαφόν της προσαύξησης του 120% ήθελε πριν, με το σημερινό καθεστώς, σε 4 χρόνια και 11 μήνες, με το νέο καθεστώς θα είναι 6 χρόνια και 7 μήνες.

    Δηλαδή μια σημαντική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, διότι βεβαίως και τα επιτόκια έχουν πέσει και αυτή η πτώση των επιτοκίων δεν δικαιολογούσε την συνεχή διατήρηση επιβαρύνσεων, οι οποίες βεβαίως έχουν το νόημα τους και δεν αλλάζουμε απ' αυτό να πιέζονται οι επιχειρήσεις από του να καταβάλλουν εγκαίρως τις οφειλές τους στο ΙΚΑ.

    Βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη και που κινούνται και τα επιτόκια των Τραπεζών κλπ. και έχουμε λάβει μέριμνα ούτως ώστε η επιβάρυνση αυτή, η προσαύξηση να είναι κάπως υψηλότερη από ότι η επιβάρυνση που έχει κάποιος με δάνειο κίνησης και που πληρώνει τόκους υπερημερίας. Γιατί αλλιώς θα συνέφερε να καθυστερεί κανείς να πληρώσει το ΙΚΑ και να δανειοδοτείται από τις Τράπεζες", υπογράμμισε.

    Η τρίτη σημαντική αλλαγή, τόνισε, είναι ότι από 1η Οκτωβρίου με αίτηση τους αυτοί που δικαιούνται σύνταξη θα μπορούν μέσα σε 2 μήνες εφόσον είναι ασφαλισμένοι στο παρελθόν μόνο στο ΙΚΑ να πάρουν προσωρινά την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ μέσα σε ένα δίμηνο μέχρις ότου γίνει η οριστική εκκαθάριση του ύψους του ποσού της σύνταξης.

    Ο κ. Γιαννίτσης διευκρίνισε ότι μέσα από τις διαδικασίες γίνεται ταυτόχρονα και μια σημαντικότατη αναγκαία προσαρμογή του ΙΚΑ στην εποχή του Ευρώ από 1.1.2002, ενώ αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης, όπως είπε, το Κέντρο Παροχής Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση πολιτών που έχει έτοιμο το ΙΚΑ και που θα αρχίσει να λειτουργεί πάρα πολύ σύντομα για να δίνει πληροφορίες όχι μόνο για το νέο αυτό σύστημα, του οποίου τις λεπτομέρειες θα σας παρουσιάσουμε, αλλά και συνολικότερα και για άλλες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

    [17] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 8.700 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο DOW JONES

    Νέα Υόρκη, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Κάτω από τα «ψυχολογικά όρια» των 8.700 μονάδων και των 1.500 μονάδων βρίσκονται οι Dow Jones και Nasdaq, αντίστοιχα, εντείνοντας τις ανησυχίες των συντελεστών της αγοράς αλλά και των επενδυτών, που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και αναμένουν τα αποτελέσματα της συνεχόμενης στήριξης της αγοράς και των επιχειρήσεων από τη Fed αλλά και το Λευκό Οίκο.

    Παρά το ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης όπου Dow και Nasdaq επέδειξαν σταθεροποιητικές τάσεις, η συνέχεια επεφύλασσε εκπλήξεις, καθώς οι αντοχές της αγοράς εξανεμίστηκαν, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο και στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Στο σκηνικό αυτό, ο Dow Jones καταγράφει πτώση της τάξης του 2,60% και διαμορφώνεται στις 8671.94 μονάδες, έναντι σημαντικών απωλειών της τάξης του 3,64% για τον Nasdaq που κινείται στην περιοχή των 1498.45 μονάδων.

    [18] ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΜΕ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟ 16ΧΡΟΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Αγνωστος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο 16χρονο μαθητή και τον τραυμάτισε σοβαρά, την ώρα που βρισκόταν στο αγρόκτημα του πατέρα του, σε αγροτική περιοχή των Κιμμερίων Ξάνθης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης πυροβόλησε τον άτυχο Κ.Ο. από απόσταση περίπου εκατό μέτρων και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο ανήλικος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ξάνθης με τραύματα στην κοιλιακή χώρα και σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά.

    Αξιωματικοί της ασφάλειας που πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη, εξετάζουν το ενδεχόμενο ο τραυματισμός του 16χρονου να οφείλεται σε λόγους αντεκδίκησης, ενώ θεωρούν επίσης πολύ πιθανό κάποιος ασυνείδητος κυνηγός να τον εξέλαβε για θήραμα και να τον πυροβόλησε.

    Γ.Χ.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ CESR

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Τους κανόνες της νέας Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (Commission of European Securities Regulators) - CESR , ορίζει το καταστατικό που υιοθέτησαν τα μέλη της Επιτροπής.

    Τις επόμενες εβδομάδες, σε συνέχεια των εργασιών της FESCO και των αποτελεσμάτων της πρώτης εκτενούς διαβούλευσης, η Επιτροπή θα προωθήσει ένα δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων επί του κειμένου "Πρότυπα και κανόνες για την εναρμόνιση των κωδίκων δεοντολογίας ".

    Η Επιτροπή θα ξεκινήσει επίσης διαβούλευση επί ενός σχεδίου Δημόσιας Δήλωσης για τις ακολουθούμενες από αυτήν πρακτικές δημόσιας διαβούλευσης.

    Σημειώνεται ότι ο Arthur Docters van Leewen, Πρόεδρος της Ολλανδικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - STE, εκλέχθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής με θητεία δύο ετών.

    Η CESR ιδρύθηκε ως η ανεξάρτητη Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς. Όλα τα εγχειρήματα, τα πρότυπα, οι δεσμεύσεις και η εργασία που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του Forum of European Securities Commissions - της FESCO θα αναληφθούν από την CESR. Ο ρόλος αυτής της Επιτροπής είναι:

    - Να βελτιώσει το συντονισμό μεταξύ των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς

    - Να δράσει ως συμβουλευτική ομάδα με σκοπό να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα στην προετοιμασία σχεδίων μέτρων υλοποίησης που αφορούν στον τομέα των κινητών αξιών

    - Να εργασθεί για τη διασφάλιση μιας περισσότερο συνεπούς και έγκαιρης εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας στα κράτη-μέλη.

    Η νέα Επιτροπή ιδρύθηκε σύμφωνα με τους όρους της Απόφασης της 6ης Ιουνίου 2001 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2001/1501/ΕC). Είναι η μια από τις δύο επιτροπές που οραματίστηκε στην τελική έκθεσή της η ομάδα των Σοφών για τη ρύθμιση των Ευρωπαϊκών αγορών κινητών αξιών, στην οποία προήδρευε ο βαρώνος Alexandre Lamfalussy. Η ίδια η έκθεση επικυρώθηκε από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Στοκχόλμη.

    Κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ένα μέλος στην Επιτροπή. Τα μέλη ορίζονται από τα κράτη-μέλη και είναι οι επικεφαλείς των εθνικών δημόσιων αρχών που είναι οι αρμόδιες εποπτικές στον τομέα των κινητών αξιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε τον κύριο John Mogg, Γενικό Διευθυντή της DG Αγοράς, σαν αντιπρόσωπό της. Επιπλέον, οι εποπτικές αρχές της Νορβηγίας και της Ισλανδίας εκπροσωπούνται επίσης σε ανώτερο επίπεδο.

    [20] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ γυναικών στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με 74-63 από το αντίστοιχο της Ουγγαρίας και κατέλαβε έτσι τη τελευταία θέση στο δεύτερο όμιλο, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από την οκτάδα.

    [21] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες επέδρασε αρνητικά το νευρικό κλίμα που ταλαιπωρεί τη Wall Street. Το επενδυτικό κοινό τηρεί στάση αναμονής, καθώς τα σημάδια σταθεροποίησης που επέδειξε χθες η αμερικανική αγορά δεν είναι αρκετά για να προδικάσουν τι μέλλει γενέσθαι.

    Παρόλα αυτά, εκπρόσωποι «γιγαντιαίων» χρηματοοικονομικών οργανισμών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία των κεφαλαιαγορών, τονίζοντας ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι αρκετά δυνατές για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

    Τις μικρότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, που εξακολουθούν να κατέχουν "ηγετική" θέση στο ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ και οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου επέδειξαν καλή "συμπεριφορά".

    Στο σκηνικό αυτό ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατρακύλησε στις 4721.7 μονάδες καταγράφοντας πτώση άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων (-2,62%), έναντι απωλειών της τάξης του 2,48% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος έκλεισε στην περιοχή των 4090.9 μονάδων.

    Με απώλειες της τάξης του 2,05% έκλεισε ο δείκτης των blue chips, CAC 40, στο Παρίσι και διαμορφώθηκε στις 3888.93 μονάδες, ενώ στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ υποχώρησε κατά 2% στις 432.39 μονάδες.

    Σε θετικό έδαφος βρέθηκε η Βιέννη με άνοδο 0,74%, ενώ στη Ζυρίχη ο SMI κατέγραψε απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Στο Μιλάνο ο MIB30 εμφανίστηκε αποδυναμωμένος κατά 1,63% στις 19140 μονάδες, ενώ στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης η πτώση άγγιξε το 1,33%.

    [22] ΕΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Κομοτηνή, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Σε νέες δημοπρατήσεις έργων του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), που αφορούν τους δήμους Καβάλας, Χρυσούπολης, Θάσου, Ελευθερούπολης, Ελευθερών και Φιλίππων του νομού Καβάλας, προχώρησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

    Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. 300 εκατ. δρχ. περίπου, που αφορούν κυρίως βελτιώσεις εσωτερικής οδοποιίας, εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, κατασκευές κτιρίων και αποχετευτικά έργα.

    Περαιτέρω, η Περιφέρεια δημοπράτησε έργα (βελτιώσεις εσωτερικής οδοποιίας, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων), προϋπολογισμού 200 εκατ. δρχ. που αφορούν τον δήμο Σταυρούπολης του νομού Ξάνθης.

    Επίσης, δημοπρατεί έργα που αφορούν τους Δήμους Ορεστιάδας, Σουφλίου και Σαμοθράκης του νομού Εβρου, συνολικού προϋπολογισμού 195 εκατ. δραχμών περίπου και έργα προϋπολογισμού 137 εκ. δρχ. περίπου που αφορούν τους δήμους Σώστη, Μαρώνειας, Νέου Σιδηροχωρίου και την κοινότητα Οργάνης του νομού Ροδόπης.

    Με την υλοποίηση αυτών των δράσεων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών παρέμβασης, προστατεύεται η υγεία των ανθρώπων, αναβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον και βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων υποδομών.

    [23] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΛΑΝΤΕΝ

    Τίρανα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Γκιόνι διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που θέλουν τον Σαουδάραβα τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν να έχει βάσεις σε χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βοσνία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία.

    Ο κ. Γκιόνι είπε ότι η οργάνωση του Μπιν Λάντεν "Al Quaida" δεν έχει βάσεις στην Αλβανία και τόνισε ότι τα Τίρανα θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι η χώρα του θα προσφέρει στις ΗΠΑ ότι βοήθεια χρειάζεται για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι τα Τίρανα συνεργάζονται με μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών και ανταλλάσσουν πληροφορίες για την πάταξη του φαινομένου.

    Ο κ. Γκιόνι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες για επίσκεψη του Λάντεν στην Αλβανία ως επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών από τη Σαουδική Αραβία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του υιοθέτησε αυστηρά μέτρα για να αποφύγει την είσοδο στην επικράτεια της ατόμων που καταζητούνται από άλλα κράτη για εγκληματικές ενέργειες.

    Ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι από το 1998 τα Τίρανα με την βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών απομάκρυναν από τη χώρα δέκα Αραβες, ύποπτους για τρομοκρατικές επιθέσεις και πρόσθεσε ότι μετά τα χτυπήματα στις ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι στα σύνορα του κράτους.

    Τα αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η αστυνομία των συνόρων έλαβε λίστα με τα ονόματα 12 υπόπτων που καταζητούνται από την Ιντερπόλ μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

    Οι Αλβανοί αντάρτες του Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού που δρα στην ΠΓΔΜ αρνήθηκαν επαφές με τον Μπιν Λάντεν.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού Αλί Αχμέτι τόνισε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά από τις δικές μας πεποιθήσεις και από αυτές του Μπιν Λάντεν.

    Στην Βοσνία εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα ΜΜΕ της χώρας ότι ο Σαουδάραβας τρομοκράτης έχει βοσνιακό διαβατήριο.

    Ο Αμερ Καπετάνοβιτς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δήλωσε κατηγορηματικά ότι 400 άτομα από Ισλαμικές χώρες έχουν βοσνιακό διαβατήριο αλλά ο Λάντεν δεν έχει σίγουρα.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς συναντήθηκε χθες με αξιωματούχους του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Βελιγράδι και δήλωσε ότι η Σερβία γνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες της τρομοκρατίας και ετοιμάζεται να προσφέρει στις ΗΠΑ οποιαδήποτε βοήθεια για την πάταξη του φαινομένου.

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εσωτερικών Ζόραν Ζίβκοβιτς είπε στο ράδιο Β92 ότι το Βελιγράδι θα παρέχει πληροφορίες στις ΗΠΑ για να πιάσουν τους δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαίλοβιτς δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ ότι η οργάνωση του Μπιν Λάντεν έχει δυο βάσεις στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δυο στο Κοσσυφοπέδιο και παρακλάδια στην Αλβανία.

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας έχει πληροφορίες για τη δράση του διαβόητου τρομοκράτη στα Βαλκάνια είπε ο Μιχαίλοβιτς και πρόσθεσε ότι γνωρίζει και τους επικεφαλής των βάσεων της οργάνωσης σε πολλές χώρες όπως στην ΠΓΔΜ.

    Ο.Κ.

    [24] 34 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 19 Σεπτεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Φυλακισμένος, που έκανε απεργία πείνας στην Τουρκία υπέκυψε σήμερα στα εγκαύματά του, που προήλθαν από αυτοπυρπολισμό του.

    Ο Ιμπραήμ Ερλερ αυτοπυρπολήθηκε το Σάββατο σε μία φυλακή στην πόλη Τεκίρνταγκ διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση στις φυλακές και για την επίθεση αστυνομικών κατά ατόμων που παραβρέθηκαν σε κηδεία φυλακισμένου απεργού πείνας.

    Η Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που στηρίζει τους κρατούμενους επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ερλερ.

    Μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άτομα από απεργία πείνας στις φυλακές της Τουρκίας όπου οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τα ''λευκά κελιά''.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 19 September 2001 - 18:14:01 UTC