Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΙ ΗΠΑ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004 ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ 600.000
  • [03] ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΔΡΑΣΗ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [05] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΦΟΝΤΕΝ
  • [06] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [07] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
  • [08] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [09] ΞΕΝΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [10] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [11] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ε. ΜΠΕΝΤΙΛΛΑ
  • [13] Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [14] ΟΓΔΟΝΤΑ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [15] ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [16] ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
  • [17] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΛΑΝΑ-ΑΡΑΦΑΤ
  • [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΜΠΛΑΚΝΕΪ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [19] ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΛΟΥΝ 200 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
  • [20] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ
  • [21] ΤΟ 100% ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [22] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  • [24] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ

  • [01] ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΙ ΗΠΑ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Ουάσιγκτον, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (11:36 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν τη συλλογική στρατιωτική συνδρομή των χωρών μελών του ΝΑΤΟ εναντίον των υπαιτίων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Τούτο προκύπτει από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Αμύνης, Paul Wolfowitz, η Ουάσιγκτον είναι ευγνώμων για την υποστήριξη που της παρέχει το ΝΑΤΟ, δεν ζητά όμως προς το παρόν από τους συμμάχους της να αναλάβουν συγκεκριμένη στρατιωτική δράση.

    Στο μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες συνελήφθησαν 9 ακόμη άτομα με την κατηγορία ότι έλαβαν παράνομα άδεια μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών.

    Συνολικά έχουν συλληφθεί 29 άτομα στα πλαίσια των ανακρίσεων για το ενδεχόμενο οι αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον να σχεδίαζαν και επιθέσεις με φορτηγά αυτοκίνητα γεμάτα επικίνδυνες ουσίες όπως χημικά και πυρηνικά απόβλητα.

    Εξ άλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλλαν στα 4 άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος για τη διακοπή κάθε οικονομικής ενίσχυσης τρομοκρατικών οργανώσεων. Η πρόταση προβλέπει επίσης τη βελτίωση των διαδικασιών έκδοσης υπόπτων και την προώθηση ανταλλαγής πληροφοριών.

    Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος Μπους νέα αυστηρότατα μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων, ανάμεσα στα μέτρα αυτά θα είναι και η παρουσία ένοπλων φρουρών στις επιβατικές πτήσεις.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004 ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ 600.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (12:51 UTC+2)

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάρτσιη και επανακατάρτιση 600.000 εργαζομένων και ανέργων μέχρι το 2004, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά την κυβερνητική σύσκεψη για την επαγγελματική κατάρτιση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, θα συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και θα θεσμοθετηθεί Σύστημα Πιστοποίησης Προσόντων.

    Αναλυτικά, ο κ. Σημίτης δήλωσε:

    «Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι:

    ¨ Η ανάπτυξη του νέου κοινωνικού κράτους.

    ¨ Η δημιουργία των προϋποθέσεων για την πλήρη απασχόληση.

    ¨ Ο διαρκής αγώνας κατά της ανεργίας.

    Αποφασιστικό ρόλο στον αγώνα για την πλήρη απασχόληση έχουν οι πολιτικές κατάρτισης και επανακατάρτισης. Στόχος μας είναι (όπως το έχουμε κατ' επανάληψη δηλώσει) η κατάρτιση και η επανακατάρτιση 600.000 εργαζομένων και ανέργων μέχρι και το 2004.

    Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον σημασία έχουν τόσο οι στέρεες βάσεις που δίδει το εκπαιδευτικό σύστημα, όσο και η γνώση για τις συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία. Η αρχική κατάρτιση παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας. Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση από το Υπουργείο Εργασίας.

    Αποφασίσαμε σήμερα να προχωρήσουμε ένα ακόμη βήμα στη στενότερη διασύνδεση των δύο αυτών συστημάτων. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

    Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε η κατάρτιση να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις μεταβολές στην αγορά εργασίας. Ο Έλληνας πολίτης:

    ¨ Να αποκτά την κατάρτιση ή την επανακατάρτιση που εξασφαλίζει την απασχόλησή του.

    ¨ Να έχει τη συνεχή δυνατότητα να αποκτά γνώσεις και δεξιότητες για νέες ευκαιρίες σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής του.

    ¨ Να του παρέχονται επίσης νέες υπηρεσίες, όπως η πιστοποίηση των επαγγελματικών του προσόντων και ο καλύτερος επαγγελματικός προσανατολισμός.

    Στόχος είναι να βρίσκει κανείς πιο εύκολα δουλειά. Οι προτάσεις μας θα συζητηθούν με τους κοινωνικούς φορείς πριν λάβουν την τελική μορφή τους.

    Οι προτάσεις αυτές είναι:

    · Η θεσμοθέτηση ενός Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Απασχόληση, ΕΚΑΠ). Όλοι οι φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί εντάσσουν τις δράσεις τους σ' αυτό το ενιαίο σύστημα.

    · Η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στο οποίο, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, παρακολουθείται η πραγματοποίηση συγκεκριμένων στόχων.

    · Η εφαρμογή ενός εθνικού ενιαίου και επαρκούς συστήματος για τη διερεύνηση και πρόβλεψη των αναγκών σε επαγγέλματα και ο έγκαιρος σχεδιασμός των προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να υπάρχει ανταπόκριση στις διαπιστούμενες ανάγκες. Ουσιαστικό ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση επιτελεί το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

    · Η θεσμοθέτηση Συστήματος Πιστοποίησης Προσόντων, το οποίο θα πιστοποιεί τα επαγγελματικά προσόντα κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησής τους.

    Έχουμε εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους:

    188 δις δρχ. για την επαγγελματική εκπαίδευση (ΤΕΕ)

    90 δις δρχ. για την αρχική επαγγελματική κατάρτιση (ΙΕΚ)

    400 δις δρχ. για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση,

    δηλαδή 678 δις δρχ. συνολικά για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

    Η νέα αυτή δέσμη πολιτικών δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Κράτος, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν συγκεκριμένο και ουσιαστικό ρόλο. Έχουν συγκεκριμένη και ουσιαστική ευθύνη, την οποία πρέπει να αναλάβουν και να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο.

    Η μάχη για την πλήρη απασχόληση οφείλει να είναι συνεχής.

    Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρό κοινωνικό κράτος. Και αυτό το ισχυρό κοινωνικό κράτος δημιουργούμε».

    Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης, ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Πλάτων Τήνιος.

    [03] ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (16:54 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Οικονομική βοήθεια, ύψους ενός εκατομμυρίου δολλαρίων θα προσφέρει η Ελλάδα για Αφγανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, στο Ιράν και στο Πακιστάν.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, διευκρινίζοντας ότι 500.000 δολάρια θα δοθούν στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τα άλλα 500.000 δολλάρια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πρόβλημα αυτό.

    "Σήμερα αντιμετωπίζουμε την πιο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών" υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου και κάλεσε τις ΜΚΟ αλλά και όλους τους πολίτες να συμβάλουν ώστε να ξεπεραστεί η κρίση αυτή".

    Εν τω μεταξύ με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, στην Αθήνα, θα δοθεί συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

    [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΔΡΑΣΗ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βρυξέλλες, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (11:26 UTC+2)

    Δεν αποκλείει καθόλου ο ΥΠΕΘΑ Άκης Τσοχατζόπουλος την ύπαρξη ομάδων φανατικών ισλαμιστών που να έχουν όχι απλώς διαβρώσει τους μουσουλμανικής θρησκείας μαχητές στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Αλβανοί του UCK) αλλά να έχουν συστήσει οργανωμένα δίκτυα στα Βαλκάνια και σ' ολόκληρη την Ευρώπη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ είπε ότι μουτζαχεντίν πολέμησαν στη Βοσνία, στην Αλβανία, στο Κόσοβο και στα Σκόπια και είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχει συγκρότηση πυρήνων σ' αυτή την περιοχή με μαχητές αυτών των οργανώσεων. Στο ερώτημα αν συνεχίζουν να υπάρχουν και να δρουν στην περιοχή η απάντησή του ήταν: Η εκτίμησή μας είναι "μάλλον ναι".

    Σε μια σύντομη συνάντησή του (10 λεπτά) χθες το μεσημέρι με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Τσακμάκογλου ο κ. Τσοχατζόπουλος συζήτησε τις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις των χωρών τους καθώς και κάποια νέα Μέτρα Οικοδόμησης Αμοιβαίας Εμπιστοσύνης.

    Οι δύο ΥΠΕΘΑ συμφωνούν επίσης στην εγκατάσταση κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής που θα συνδέει τα υπουργεία τους.

    Με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ρισάρ ο κ. Τσοχατζόπουλος συζήτησε την κοινή δράση των χωρών τους στο Κόσοβο, ενώ για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ εμφανίσθηκαν στη χθεσινή υπουργική σύνοδο "με μελετημένες, ολοκληρωμένες, υπεύθυνες και ρεαλιστικές θέσεις" για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θέσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με όσα ρεβανσιστικά συναισθήματα τους αποδίδουν καθημερινά τον τελευταίο καιρό ο διεθνής Τύπος και τα άλλα ΜΜΕ. Από την αναφορά αυτή προκύπτει ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν και χθες τους συμμάχους συγκεκριμένα για τα σχέδια αντιποίνων. Ο Α. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον Ρώσο υπ. Εξωτερικών Ιβανόφ ο οποίος ενημέρωσε για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο Αφγανιστάν. Και οι δυο τους συμφώνησαν στη δραστηριοποίηση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι χώρες τους εδώ και τρία χρόνια για τη συνεργασία των υπηρεσιών τους πληροφοριών και των ινστιτούτων τους στρατηγικών αναλύσεων. Ο κ. Ιβανόφ θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους.

    [05] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΦΟΝΤΕΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    H πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη, είχε συνάντηση σήμερα το απόγευμα με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Νικόλ Φοντέν και συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας για την ευρύτερη διάδοση του Ολυμπισμού και του μηνύματος της Ειρήνης στη νεολαία της Ευρώπης. Ειδικότερα, συζητήθηκε η συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού Νεότητας και Αθλητισμού του Ευρωκοινοβουλίου, της οποίας δώδεκα μέλη θα επισκεφθούν την επόμενη χρονιά την ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 για να ενημερωθούν για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και να προγραμματίσουν μια σειρά από εκδηλώσεις.

    Στη συνάντηση αυτή επίσης συμμετείχε ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατηφόρης.

    [06] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί αύριο το μεσημέρι το χώρο, όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των έργων (πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου) ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού τονίζεται ότι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων είναι μια ιδέα που οραματίστηκε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη σε έναν πράγματι ιερό χώρο, όπου παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας του πολίτη της Αθήνας με την ιστορία της πόλης του.

    Σημειώνεται ακόμη ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης φάσης δημιουργείται σταδιακά μια όαση αναψυχής και πολιτισμού σε έναν αληθινό περίπατο στο χώρο και το χρόνο μαζί από το Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μέχρι τον Κεραμεικό και το Γκάζι.

    Επίσης, αναφέρεται ότι με την αποπεράτωση της πεζοδρόμησης της Δ. Αρεοπαγίτου, το ανακαινισμένο Πάρκο Παρθένη, την ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων και την ανάπλαση της γύρω περιοχής, δρομολογούνται πλέον οι διαδικασίες της β' φάσης για την πεζοδρόμηση της Αποστόλου Παύλου, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης.

    Ο Πρωθυπουργός θα περιηγηθεί το χώρο της Δ. Αρεοπαγίτου, κατόπιν, θα επισκεφθεί το χώρο ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης και στη συνέχεια θα μιλήσει γι' αυτό το πρώτο, αλλά σημαντικότατο βήμα που έγινε, με τελικό στόχο οι πολίτες της Αθήνας να ξαναζήσουν την πόλη τους.

    [07] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Τη θέση της γαλλικής γλώσσας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την πτώση των συνόρων και τη δημιουργία της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας θα προσπαθήσει να διερευνήσει το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας, που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ, το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και καθηγητής στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Σίμος Γραμενίδης, στο συνέδριο θα συζητηθούν οι νέοι τρόποι διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας. Τόνισε, δε, ότι η διδακτική της γαλλικής γλώσσας πρέπει να απομακρυνθεί από την παραδοσιακή γραμματική και να προσεγγίσει τις επικοινωνιακές πτυχές της γλώσσας.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το συνέδριο θα κινηθεί στους εξής τρεις άξονες : «Τα γαλλικά στην Ευρώπη: κοινή γλώσσα», «Παιδαγωγικοί νεωτερισμοί και νέες τεχνολογίες» και «Εκπαίδευση και Αξιολόγηση».

    Tις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 800 καθηγητές απ' όλη την Ελλάδα, ενώ θα πάρουν μέρος η αρχισυντάκτρια του περιοδικού "Le francais den le monde" Φρανσουάζ Πλοκέν η γενική γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής κ.α.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το τμήμα γαλλικής λογοτεχνίας και γλώσσας του ΑΠΘ, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Θεσσαλονίκης και Αθηνών, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, την Ελληνική Ενωση Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, και το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ.

    [08] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Μόσχα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών αντιτίθεται στην επιχείρηση αντιποίνων των Ηνωμένων Πολιτειών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

    Σύμφωνα με την έρευνα το 61% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν εγκρίνει την αμερικανική στρατιωτική επίθεση, ενώ το 27% υποστηρίζει την αμερικανική επίθεση. Στην έρευνα συμμετείχαν 1500 άτομα.

    Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Ρωσία οφείλει να μείνει ουδέτερη, ενώ το 24% απάντησε ότι η Μόσχα οφείλει να υποστηρίξει την επιχείρηση στρατιωτικών αντιποίνων των ΗΠΑ.

    Μόνο το 3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Ρωσία οφείλει να διαθέσει στις ΗΠΑ τον εναέριο χώρο της.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραχωρήσει στις ΗΠΑ τον εναέριο χώρο της Ρωσίας και να συμμετάσχει η χώρα του σε στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία διεξήγε πόλεμο στο Αφγανιστάν την περίοδο 1979-89 με αποτέλεσμα τον θάνατο 15.000 Ρώσων στρατιωτών και τον τραυματισμό του γοήτρου της χώρας.

    [09] ΞΕΝΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Άγκυρα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Στις τουρκικές φυλακές κρατούνται περίπου 1.500 άτομα που προέρχονται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 65 διαφορετικές χώρες σύμφωνα με στοιχεία από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Γενική Διεύθυνση των Φυλακών αναφέρει η Turkish Daily News.

    Οι κρατούμενοι προέρχονται κυρίως από γειτονικές χώρες.

    Περίπου 537 φυλακισμένοι προέρχονται από το Ιράν, 186 από την Γεωργία, 118 από το Ιράκ, 84 από την Συρία και 81 από την Ρουμανία.

    Περίπου 52 κρατούμενοι είναι Αφγανοί ενώ υπάρχουν και κρατούμενοι από την Μαυριτανία, την Ρουάντα, την Σιέρρα Λεόνε και την Τανζανία.

    [10] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής πορείας που οργάνωσαν στην Αθήνα αριστερές οργανώσεις.

    Ομάδα περιφρούρησης της πορείας, η οποία κατευθύνονταν στη Βουλή και στη συνέχεια στην Αμερικανική πρεσβεία, συνεπλάκησαν με νεαρά άτομα που προσπάθησαν να εισχωρήσουν στο κύριο σώμα της πορείας.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν παρενέβησαν, ωστόσο παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

    Οι διαδηλωτές ζήτησαν να μεταβούν στην αμερικανική πρεσβεία, και οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει αυστηρά μέτρα περιφρούρησής της.

    [11] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Με κέρδη έκλεισαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, δεχόμενες την ευεργετική επίδραση της "συμπεριφοράς" μετοχών ενέργειας, ασφαλειών και φαρμακοβιομηχανίας.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,2% και διαμορφώθηκε στις 4.750,9 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης των blue chips, CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά μια ποσοστιαία μονάδα στις 4.013,23 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax "αναρριχήθηκε" στις 4.168,30 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 1,8%.

    Η μετοχή της ΒΡ ενισχύθηκε κατά 3,6%, ενώ κέρδη 3,7% κατέγραψε η μετοχή της Shell Transport & Trading. "Ενδυναμωμένη" κατά 3,4% εμφανίστηκε η μετοχή της Royal Dutch στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, όπου ο δείκτης ΑΕΧ κατέγραψε ανεπαίσθητη πτώση 0,1%.

    Ο "βράχος σταθερότητας", η Ζυρίχη, έκλεισε με κέρδη 1,8%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ30 κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,5%. Ο πανευρωπαϊκός FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε κατά 1,2%.

    [12] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ε. ΜΠΕΝΤΙΛΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Το βιβλίο της "Τα κορίτσια μεγάλωσαν πια!" θα παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" στις 4 Οκτωβρίου, η συγγραφέας Ελένη Μπεντίλλα - Κακαράτσιου, ενώ θα το σχολιάσουν οι συγγραφείς Αργυρώ Κοκορέλη και Κατερίνα Καριζώνη.

    Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Γαλλία, το καλοκαίρι του 1976, από όπου έχουν αποδράσει δύο συμμαθήτριες και αχώριστες φίλες από τη Θεσσαλονίκη, η Πέπη και η Ρόη. Η περιπέτειά τους ξεκινά όταν οι δύο κοπέλες εγκαταλείπουν το διάβασμα για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και ξεκινούν το ταξίδι τους με τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος που τους περιμένει είναι ο ίδιος που περιγράφουν τα βιβλία και οι τουριστικοί οδηγοί.

    Η συγγραφέας έχει εκδόσει επίσης τα βιβλία "Συνάντηση πρόσωπα της πόλης μου στο τέλος του αιώνα" και "Το βάζο με τις εικόνες".

    [13] Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Ερεβάν, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915 καταδίκασαν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' και ο Αρμένιος Καθολικός Πατριάρχης Καρέκιν Β', σε κοινή ανακοίνωση τους, που εκδόθηκε κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αρμενία.

    "Η εξόντωση ενάμισι εκατομμυρίου χριστιανών Αρμενίων, στη διάρκεια αυτού που γενικώς χαρακτηρίζεται η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, και η εξολόθρευση χιλιάδων ανθρώπων που ακολούθησε κατά τη διάρκεια του ολοκληρωτικού καθεστώτος, είναι τραγωδίες που διασώζονται ακόμη στη μνήμη της σημερινής γενιάς", υπογραμμίζουν στο κείμενό τους οι αρχηγοί των δύο Εκκλησιών.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' αναγνώρισε πρώτη φορά τη σφαγή ως "γενοκτονία" σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του θρησκευτικού ηγέτη της Αρμενίας το Νοέμβριο στο Βατικανό.

    Σύμφωνα με πηγές από το Βατικανό, η Αγία Εδρα δέχθηκε πιέσεις από την Τουρκία να μη γίνει αναφορά σε γενοκτονία κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Αρμενία.

    Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα τονίζεται ότι "οι αθώοι που σφαγιάστηκαν άδικα δεν αγιοποιήθηκαν, αλλά πολλοί από αυτούς ήταν σίγουρα μάρτυρες στο όνομα του Χριστού.

    Ειδικά σήμερα, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο καθιστούν αναγκαία την επιλογή ανάμεσα στο καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι, τον ανθρωπισμό και τη βαρβαρότητα, την αλήθεια και το ψέμα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [14] ΟΓΔΟΝΤΑ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Λιντάου, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Ογδόντα δύο άτομα τραυματίστηκαν στη Γερμανία, μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών τρένων κοντά στην πόλη Λίνταου, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press.

    Εννέα τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ανάμεσα στους επιβάτες υπήρχαν και πολλοί μαθητές.

    Η σύγκρουση των δύο τρένων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γερμανικού σιδηροδρομικού δικτύου.

    Η αστυνομία ωστόσο δεν έχει εξακριβώσει ακόμη για ποιο λόγο τα δύο τρένα βρίσκονταν στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή, ενώ ταξίδευαν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

    [15] ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Aγωνία επικρατεί στην αμερικανική αγορά, με τους βασικούς δείκτες Dow Jones και Nasdaq μετά την οριακή εναλλαγή μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου να έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος.

    Η αύξηση-ρεκόρ (450.000 από 392.000 την προηγούμενη εβδομάδα) των τελευταίων εννέα χρόνων στο δείκτη που παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση τη ζήτηση παροχής δελτίων ανεργίας στις ΗΠΑ δημιουργεί ένα κλίμα σύγχυσης στους επενδυτικούς κύκλους

    Οι σημαντικότερες απώλειες εκδηλώνονται στο Nasdaq, καθώς οι οίκοι Merrill Lynch και JP Morgan εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τον κλάδο εξοπλισμού δικτύωσης. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται αυτή τη στιγμή σε αρνητικό πρόσημο (-0,74%) και διαμορφώνεται στις 8.504,15 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,79%, και διαμορφώνεται στις 1.423,14 μονάδες.

    [16] ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Μια μικρή επίπληξη έκαναν σήμερα στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" οι "Αθάνατοι". Οι λόγοι που τους ανάγκασαν να προβούν σε κάτι τέτοιο ήταν η αργοπορία της κατασκευής του δημοσιογραφικού χωριού στον Αγιο Ανδρέα και η μη σωστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του ραδιοτηλεοπτικού κέντρου.

    "Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, όμως τα έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, όπως έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός", ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας των Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης.

    [17] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΛΑΝΑ-ΑΡΑΦΑΤ

    Γάζα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας στην ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, μετέδωσε το πρακτορείο της Παλαιστίνης WAFA, μια ημέρα μετά την συνάντηση του Αραφάτ με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες στο διεθνές αεροδρόμιο της Γάζας όπου συμφώνησαν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

    Ο κ. Αραφάτ ενημέρωσε τον κ. Σολάνα για τις συγκρούσεις Παλαιστινίων με ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Ραφάχ της Δυτικής Οχθης.

    Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Ραφάχ και περίπου 31 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ όπως αναφέρουν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας τα ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται ακόμη στην περιοχή.

    Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι η επίθεση ήταν πράξη αντιποίνων για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες λίγο πριν από την συνάντηση Αραφάτ-Πέρες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες.

    [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΜΠΛΑΚΝΕΪ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Η άσχημη παρουσία του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ στο παιχνίδι του Ηρακλή με το Μαρούσι έχει προβληματίσει τον τεχνικό της ομάδας, Κώστα Πιλαφίδη που βλέπει έναν παίκτη πάνω στον οποίο έκανε τα πλάνα του να μην ανταποκρίνεται στις αρμοδιότητες που του έδωσε. Ωστόσο δεν σκέφτεται να βγάλει τα τελικά του συμπεράσματα από αυτό το παιχνίδι, παρά να του δώσει και άλλη πίστωση χρόνου για να βελτιωθεί.

    Αυτό που σκέφτονται όλοι στον Ηρακλή είναι η πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον ΚΑΟΔ. Και όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί από το παιχνίδι θα απουσιάσει ο τραυματίας Γιώργος Καράγκουτης, καθώς και ο Νίκος Κούβελας. Αντίθετα το παρών του θα δώσει ο Ερικ Μικ. Οσο για την ήττα από το Μαρούσι οι παίκτες του Γηραιού προσπαθούν να την ξεπεράσουν και σε καμιά περίπτωση να μην την σκέφτονται...

    [19] ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΛΟΥΝ 200 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Με το σύνθημα "Το αθώο αίμα στη Νέα Υόρκη δεν απαντιέται με το αθώο αίμα στο Αφγανιστάν" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα συγκέντρωση και συναυλία κατά της τρομοκρατίας και του πολέμου και υπέρ της δημοκρατίας και της ειρήνης, στην πλατεία Συντάγματος, με πρωτοβουλία του Συνασπισμού.

    Την πρωτοβουλία στηρίζουν διακόσιες προσωπικότητες του ευρύτερου δημόσιου χώρου της αριστεράς, των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής, διακηρύσσοντας ότι "τρομοκρατία και πόλεμος είναι βαρβαρότητα". Την ίδια μέρα και με το ίδιο σύνθημα θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

    Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: "Εμείς που θα συγκεντρωθούμε το Σάββατο διεκδικούμε μία αξιοπρεπή ζωή. Τα πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν πλήγματα κατά της ανθρωπότητας, του πολιτισμού και της πολιτικής, της δημοκρατίας και της ειρήνης". Παράλληλα, επισημαίνεται ότι "ο πόλεμος που κήρυξαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι επίσης πλήγμα κατά της ανθρωπότητας, του πολιτισμού και της πολιτικής, της δημοκρατίας και της ειρήνης. Το πολλαπλάσιο της δύναμης τους, πολλαπλασιάζει αντίστοιχα τους κινδύνους για τον πλανήτη".

    Τέλος, τονίζεται ότι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων είναι του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων και της άρσης των ανισοτήτων, της φτώχειας, του ευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης.

    [20] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Οτο Ρέχαγκελ συμπεριέλαβε σήμερα τον ποδοσφαιριστή του Ηρακλή, Κώστα Χαλκιά στην αποστολή της εθνικής ομάδας ανδρών για τον αγώνα με την αντίστοιχη της Αγγλίας που θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου για την προκριματική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου 2002.

    Ο Κώστας Χαλκιάς θα αντικαταστήσει τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Δημήτρη Ελευθερόπουλο, ο οποίος ζήτησε να μην συμπεριληφθεί στην αποστολή λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος.

    [21] ΤΟ 100% ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Τίρανα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Η εφημερίδα των Τιράνων "Κοριέρι", η οποία αναφέρεται σε τεστ του Αλβανικού Συνδέσμου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, γράφει ότι το 100% των Αλβανών είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

    Το 89% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά στην ερώτηση ότι εάν θα πρέπει να διατεθούν στη διάθεση του ΝΑΤΟ οι στρατιωτικές βάσεις της Αλβανίας, ενώ το 90% των ερωτηθέντων θεωρεί το ΝΑΤΟ ως το βασικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή".

    [22] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Τίρανα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Τα αλβανικά ΜΜΕ δίνουν έμφαση στην χθεσινή συζήτηση που έγινε στο Υπουργείο Άμυνας η οποία είχε ως βασικό θέμα την στρατηγική αναδιάρθρωσης του αλβανικού στρατού. Στην συζήτηση αυτή συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας Παντελή Μάικο, ο Επιτελάρχης του Στρατού Πελουμπ Κιαζιμι, ο Πρόεδρος της Κ.Ε Εξωτερικών Υποθέσεων Φατος Νάνο, Πρόεδρος της Κ.Ε. για θέματα Άμυνας Ντασαμίρ Σέχι, ο Πρόεδρος της Κ.Ε. για Οικονομικά Θέματα Υλι Μπούφι, καθώς επίσης και ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας.

    Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η στρατηγική αναδιάρθρωσης του στρατού προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου στρατού και ότι η υλοποίηση του σχετικού προγράμματος θα διαρκέσει δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την "Κοριερι" "μετά από δέκα χρόνια ο αλβανικός στρατός θα έχει 30.000 στρατιωτικές δυνάμεις σε καιρό ειρήνης και 120.000 σε καιρό πολέμου".

    Αναφερόμενη στην χθεσινή συζήτηση, η "Κοριερι"α γράφει ότι "αρχίζοντας από σήμερα η Αλβανία ανοίγει τις πόρτες στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στην διάθεση των ΗΠΑ η Αλβανία θα δώσει όλες τις στρατιωτικές βάσεις της, επίσης τον εναέριο χώρο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια".

    [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη. Την θέλουμε και την εννοούμε ως έναν θεσμό παραστάτη του πολίτη και ως εγγυητή για την εμπέδωση ενός κράτους δικαίου και μιας αδιαμφισβήτητης νομιμότητας, η οποία ενισχύεται με τη δημοκρατική νομιμοποίηση", δήλωσε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη.

    "Χαιρετίζουμε τον Συνήγορο του Πολίτη για το μέχρι σήμερα έργο του. Είναι σπουδαία αρετή για τη σύγχρονη Δημοκρατία η αρχή της Ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ αδικούμενου πολίτη και της Διοίκησης ''Παραβάτη''", υπογράμμισε.

    Ο κ. Πολύδωρας σημείωσε ότι "όλα κρίνονται και δοκιμάζονται, όμως, στα δύσκολα, όταν δηλαδή ο πολίτης δεν συγκρούεται απλά με μία παραβατική Διοίκηση αλλά με μία καθεστωτική Διοίκηση, όπως στο προκλητικό παράδειγμα της κας Παπαζώη".

    "Πρέπει να εμπεδωθεί και με το Συνήγορο του Πολίτη η πεποίθηση στους πολίτες ότι όλοι υπόκεινται στο Νόμο. Ότι ουδείς υπεράνω του νόμου, έστω και αν είναι ''μέλος'' του καθεστώτος", κατέληξε.

    [24] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Τίρανα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανικής Βουλής, συζήτησε χθες και θα περάσει για έγκριση στην Βουλή δυο Ψηφίσματα που αφορούν την πάταξη της τρομοκρατίας και την κατάσταση στα Σκόπια. Ο επικεφαλής αυτής της επιτροπής Φατός Νάνο δήλωσε ότι "με πρωτοβουλία του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων συζήτησε σχετικά με την ανάγκη πάταξης της τρομοκρατίας μετά από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Η αλβανική Βουλή θα συζητήσει και θα εγκρίνει αυτό το Ψήφισμα, αποδεικνύοντας κατ΄αυτό τον τρόπο την δέσμευση της Αλβανίας στην πάταξη της τρομοκρατίας".

    Όσον αφορά το Ψήφισμα για την κατάσταση στα Σκόπια ο Νάνο δήλωσε, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ότι "η Κ.Ε Εξωτερικών Υποθέσεων καταδικάζει ως άχρηστες και βλαβερές τις προσπάθειες που γίνονται από ομάδα βουλευτών στην Βουλή της ΠΓΔΜ προκειμένου να εμποδιστεί η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας και η συμβίωση μεταξύ των εθνοτήτων σ΄ αυτή τη χώρα". Σύμφωνα με τον Νάνο "το Ψήφισμα, το οποίο θα εγκριθεί σήμερα στη Βουλή απαιτεί να αρχίσει η συνεργασία μεταξύ της Βουλής της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 27 September 2001 - 18:14:02 UTC