Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΠΟΛΕΦ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ
  • [02] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [03] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ 400 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [05] ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Τ.ΜΙΛΕΡ
  • [06] ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΙΜ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [07] ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [08] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
  • [09] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΘΗΝΑ 2004" - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"
  • [10] ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
  • [11] M. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
  • [12] H FIFA ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΝΟ - ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [13] ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [15] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΦΓΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
  • [16] ΣΥΝ: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΒΟΛΕΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
  • [18] Ο ΜΠΛΕΡ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [19] ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΤΕ
  • [20] ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΥΠ.ΑΜ. ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [21] Η "YENI SAFAK" ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ
  • [22] Ο Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ"
  • [23] ΑΡΘΡΟ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [24] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [25] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

  • [01] ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΠΟΛΕΦ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Μόσχα, 4 Οκτωβρίου 2001 (17:28 UTC+2)

    Ισραηλινοί ήταν οι 66 επιβάτες του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους τύπου Τουπόλεφ 154, το οποίο εκτελούσε πτήση από το Τελ Αβίβ προς τη Σιβηρία, και συνετρίβη στην περιοχή της πόλης Αντλερ, στη Μαύρη Θάλασσα, 110 χιλιόμετρα από το λιμάνι Νοβοροσίσκ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροπλάνο, το οποίο είχε δεκαμελές πλήρωμα, είχε κάνει ενδιάμεση στάση στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, όπου πιθανότητα επιβιβάστηκαν επιπλέον επιβάτες σε αυτό. Ωστόσο ο Βούλγαρος υπεύθυνος εναέριας κυκλοφορίας δήλωσε ότι το μοιραίο αερπλάνο δεν προσγειώθηκε στη Βουλγαρία αλλά πέταξε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου.

    Ο πιλότος αρμενικού αεροσκάφους και μέλη του πληρώματος ενός άλλου αεροσκάφους που βρισκόταν εν πτήσει στην περιοχή ανέφεραν ότι το αεροπλάνο εξερράγη στον αέρα.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε στο Κρεμλίνο τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας καθώς και τον υπουργό Αμυνας. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

    Στην περιοχή του συμβάντος σπεύδουν ρωσικά πλοία και αεροπλάνα. Όπως έγινε γνωστό, άρχισαν ήδη να περισυλλέγονται πτώματα.

    [02] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 4 Οκτωβρίου 2001 (08:04 UTC+2)

    Μόνο μια κυβέρνηση ευρείας βάσεως, θα μπορούσε να είναι βιώσιμη στο Αφγανιστάν, στην περίπτωση που το καθεστώς των Ταλιμπάν καταρρεύσει, υποστηρίζει ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβεζ Μουσαραφ. Σε μια νέα κυβερνητική προσπάθεια κατά τις εκτιμήσεις που εκφράζονται, θα μπορούσαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας και του πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχιρ Σαχ. Η θέση αυτή του στρατηγού Μουσαραφ εκτιμάται ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της διπλωματικής υποστήριξης του Πακιστάν, έναντι των Ταλιμπάν.

    [03] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 4 Οκτωβρίου 2001 (08:07 UTC+2)

    Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει τις επαφές του στις ΗΠΑ. Χθες, συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κοφι Αναν, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο και το δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρουντολφ Τζουλιανι. Σε συνέντευξη του, στο CNN, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα μας είναι αφοσιωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [04] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ 400 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2001 (10:27 UTC+2)

    Περισσότεροι από 700 αλλοδαποί προσπάθησαν να περάσουν τις τελευταίες ώρες παράνομα στη χώρα μας. Ανδρες του λιμενικού εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης τουρκικό σκάφος με 400 πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, υπολογίζεται πως οι δουλέμποροι κερδίζουν κάθε χρόνο επτά δισεκατομμύρια δολάρια.

    [05] ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Τ.ΜΙΛΕΡ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2001 (12:30 UTC+2)

    Εφτασε το πρωί στην Αθήνα ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ. "Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την καλή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ", τόνισε ο κ.Μίλερ και πρόσθεσε "οι δύο χώρες έχουν μακρόχρονη φιλία, μοιράζονται τις ίδιες αρχές και την ίδια ιστορία και έχουν τους ίδιους στόχους".

    Ο νέος αμερικανός πρέσβης για το θέμα των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων στη χώρα του δήλωσε ότι "αν δεν εξαφανίσουμε αυτό το είδος της απειλής βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο".

    "Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με τις άλλες βαλκανικές χώρες και την ακούμε. Κοινός μας στόχος αποτελεί η ύπαρξη δημοκρατικά εκλεγμένων καθεστώτων", πρόσθεσε ο κ.Μίλερ.

    Σε ερώτηση για το κυπριακό υπογράμμισε ότι "είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και δεν βάζω χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του".

    [06] ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΙΜ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Σε σχέση με τα αναγραφόμενα περί πρόσθετου πριμ επιπλέον του προβλεπόμενου από τον κανονισμό για νίκη επί του Ιωνικού τη μεταπροσεχή Κυριακή στη Νεάπολη, η Διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής καθιστά γνωστό ότι κανένα τέτοιο έξτρα πριμ δεν έχει συμφωνηθεί με τους παίκτες.

    Όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, είναι στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου το αν θα αυξήσει ή όχι το υπάρχον πριμ σε περίπτωση νίκης με τον Ιωνικό ή σε περίπτωση νίκης με οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

    Επιτέλους ένα όνειρο δεκαετιών όλων όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο γίνεται πραγματικότητα. Το Πρωτάθλημα Νέων ξεκινά την Κυριακή 7 Οκτωβρίου. Όλες οι προσπάθειες που κατέβαλε η Διοίκηση της ΠΑΕ με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται με αποτέλεσμα το Πρωτάθλημα Νέων ξεκινά για όλες τις ομάδες της Α' Εθνικής. Ετσι νέοι από όλη την Ελλάδα θα δίνουν κάθε Κυριακή τον αγώνα τους για το ποδόσφαιρο του μέλλοντος...

    [07] ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Σόφια, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Την ανάγκη διαμόρφωσης νέας άποψης για τη βαλκανική πολιτική επισημαίνει ο διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονων Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλγαρίας, καθηγητής Βενελίν Τσατσέφσκι σε άρθρο του στην εφημερίδα "Μόνιτορ".

    "Η σύγκρουση στο Κόσοβο και ιδιαίτερα η κρίση στην ΠΓΔΜ έδειξαν ότι οι βαλκανικές χώρες είναι σε υψηλό βαθμό ευπρόσβλητες, λόγω έλλειψης περιφερειακού μηχανισμού αποτροπής ή αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων. Αυτό τις καταδικάζει σε εξάρτηση από την πολιτική των δυτικών κρατών και των διεθνών οργανισμών, που απέδειξαν ότι δεν είναι πάντα σε θέση να βρουν βιώσιμη λύση των προβλημάτων της περιοχής", επισημαίνει.

    "Στην ουσία", συνεχίζει, "η αδυναμία της βουλγαρικής πολιτικής απέναντι στην ΠΓΔΜ απορρέει από την άνευ αρχών στάση των νέων κυβερνώντων προς τις αιτίες και ιδιαίτερα προς τους τρόπους επίλυσης της εθνοτικής σύγκρουσης. Η πολιτική αυτή είναι κατ' εξοχήν επακόλουθο της συνέχειας στην προσέγγιση της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή της άνευ όρων αλληλεγγύης προς την πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ".

    Ο κ. Τσάτσεφσκι εκτιμά ότι τα περιφερειακά και τα διεθνή δεδομένα δεν επιτρέπουν στη Βουλγαρία να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης. Ωστόσο, προσθέτει, είναι γεγονός ότι η ΗΔΔ και τώρα το "Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ" δεν αξιοποίησαν και δεν αξιοποιούν τις έστω και λίγες δυνατότητες προστασίας των εθνικών συμφερόντων, στα πλαίσια της πολιτικής συνεργασίας με τις άλλες βαλκανικές χώρες, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Σαν αποτέλεσμα, αναφέρει, ο ρόλος της Βουλγαρίας ως παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας είναι αισθητά απρόσωπος.

    Οσον αφορά τις σχέσεις της Βουλγαρίας με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, ο κ. Τσάτσεφσκι τονίζει:

    "Είναι απολύτως απαραίτητη η δραστηριοποίηση των σχέσεων της Βουλγαρίας με τη Γιουγκοσλαβία, όπου επήλθε ουσιαστική αλλαγή μετά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

    Νέα ώθηση, επίσης, χρειάζεται η συνεργασία της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία. Η νέα κυβέρνηση εκδηλώνει κάποια δραστηριότητα στην κατεύθυνση αυτή, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν λόγοι γρήγορης και σημαντικής ενίσχυσης των σχέσεων αυτών. Στην πολιτική σφαίρα, η ένταξη της Βουλγαρίας στις ευρω - αντλαντικές δομές διευρύνει τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα και την Τουρκία. Δημιουργεί όμως συνθήκες για ανταγωνισμό με τη Ρουμανία, σχετικά με την επόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ".

    [08] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

    Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Αποφασισμένος να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου η διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, φάνηκε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός, κ. Φέρχοφσταντ, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στη διήμερη διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, αλλά και των υπό ένταξη χωρών που άρχισε στις Βρυξέλλες σήμερα.

    Ο κ. Φέρχοφσταντ επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής και της απόφασης για τον ευρωστρατό, υποστηρίζοντας ότι κρίνεται περισσότερο επιτακτική μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντίνος Βρεττός υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη "ενίσχυσης και ολοκλήρωσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει τη δική της φωνή και παρουσία στα διεθνή δρώμενα" και συμπλήρωσε ότι η ενιαία ευρωπαϊκή φωνή θα πρέπει να μετρά περισσότερο από τις μεμονωμένες.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος μετέφερε στη διάσκεψη το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης στην Ελλάδα, που τάσσεται κατά του πολέμουκαι υποστήριξε ότι παρακάμπτεται ο ΟΗΕ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

    [09] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΘΗΝΑ 2004" - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Την πρώτη εκδήλωση του Προγράμματος "ΑΘΗΝΑ 2004- Πολιτισμός" παρουσίασαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μάρτων Σίμιτσεκ , η Διευθύντρια Πολιτισμού και Τελετών κα Ρούλα Βαβαλέα και ο βασικός συντελεστής της παράστασης Γάλλος καλλιτέχνης Bartabas.

    Πρόκειται για τη σειρά παραστάσεων του θεάματος "Triptyk - Ο Χορός των Κενταύρων", μία εντυπωσιακή σκηνική δημιουργία του θεάτρου Zingaro. Οι παραστάσεις, αρχίζουν την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στο Γήπεδο Δήμου Υμηττού. Συνολικά, θα δοθούν 15 παραστάσεις.

    Στην ομιλία του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Μ. Σίμιτσεκ τόνισε: "Όπως γνωρίζετε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ταυτίζονται με τον Πολιτισμό. Ο Πολιτισμός είναι το στοιχείο που από την αρχαιότητα περιβάλλει και διαφοροποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες από οποιαδήποτε άλλη αθλητική διοργάνωση. Είναι μια έννοια αναπόσπαστη από τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

    Η διεθνής κοινότητα προσμένει από εμάς ακόμη περισσότερο, την αναζωογόνηση κάποιων αρχαίων Ελληνικών αξιών.

    Γι' αυτό άλλωστε έχουμε εισηγηθεί, και έχει γίνει αποδεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, το αξίωμα ότι ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός. Εμείς σαν Οργανωτική Επιτροπή, έχουμε χρέος να προωθήσουμε αυτή τη σχέση, μέσω επιλεγμένων Πολιτιστικών γεγονότων, με συγκεκριμένα μηνύματα, που προβάλλουν τον Ολυμπισμό και τον Αθλητή.

    Οι παραστάσεις του Θεάτρου Zingaro σηματοδοτούν την εκκίνηση της ΑΘΗΝΑ 2004 Πολιτισμός. Η Οργανωτική Επιτροπή περνάει τη σκυτάλη στα χέρια των δημιουργών, που καλούνται κι αυτοί σαν τους αθλητές- στην προσπάθεια υπέρβασης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων μέσα από την καλλιτεχνική πράξη, καταλήγοντας στη μεγάλη γιορτή του 2004.

    Γι αυτό, εμείς τείνουμε το χέρι και στους αθλητές και στους δημιουργούς, αφού μαζί, αξεχώριστα, υπάρχουν το σώμα και το πνεύμα.

    Η Αθήνα στέλνει το μήνυμα: ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός. Για εμάς τους Έλληνες είναι ένα αξίωμα με ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.

    Το πρόγραμμά μας είναι το μέσο που θα μεταδώσει το μήνυμα αυτό. Οι επιλεγμένες δράσεις θα προβάλλουν τις μεγάλες αξίες της Ελλάδας και του Ολυμπισμού, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο στη σύγχρονη δημιουργία, στους νέους δημιουργούς και στη διεθνή συνεργασία.

    Το Θέατρο Zingaro είναι μια πρωτότυπη διεθνής παραγωγή, όπου ο χορός ανθρώπων και αλόγων γίνεται ιεροτελεστία και το θέαμα υψηλή τέχνη. Η ιππική δεξιοτεχνία, η μακρόχρονη και ακριβής εξάσκηση, η πειθαρχία στη μουσική, η τέλεια επικοινωνία ανθρώπων και αλόγων, έχουν σαν αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή επίδειξη της ανθρώπινης ικανότητας.

    Το TRIPTYK είναι λοιπόν μια ωραία αρχή.

    Παράλληλα, είναι και η πιο κατάλληλη στιγμή για την ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 να ευχαριστήσει όλους τους χορηγούς της που, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, συμπαρίστανται στο έργο και συμμετέχουν στον κοινό, καλό αγώνα.

    Σας ευχαριστούμε που ήρθατε, και σας περιμένουμε κι εσάς αρωγούς στην προσπάθεια αυτή."

    Ο Γάλλος καλλιτέχνης BARTABAS ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας για τη πρόσκληση να παρουσιάσει τη παράσταση αυτή και επεσήμανε τον χαρακτήρα της, ως σύνθετης ενός συνόλου βασισμένου στη χορογραφία και στη μουσική, με σκοπό να δείξει τη προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τα όριά του, αξιοποιώντας το άλογο και τις δικές του δυνατότητες. Πρόκειται για μια προσπάθεια που όπως είπε, στη μια πλευρά της μπορεί να δει κανείς το άθλημα της Ιππασίας, ενώ ταυτοχρόνως ανταποκρίνεται στην επιταγή των Ολυμπιακών Αγώνων Υψηλότερα, Γρηγορότερα, Δυνατότερα. Τόνισε επίσης ότι η παράσταση TRIPTYK αποτελεί μια καλλιτεχνική εκδήλωση που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μια μορφή Ιππικού Θεάτρου, στην οποία μετέχουν 47 καλλιτέχνες και 34 άλογα και στην οποία ο άνθρωπος τα χρησιμοποιεί με την ευγενική έννοια του όρου- ως μουσικό εργαλείο αναπτύσσοντας όμως ταυτόχρονα μια μοναδική σχέση μαζί του. Ο διάλογος και η επικοινωνία καθώς και η γλώσσα που αναπτύσσουν μεταξύ τους αναδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους σε όλους τους πολιτισμούς.

    Η Διευθύντρια Πολιτισμού και Τελετών της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Ρούλα Βαβαλέα παρουσίασε τη ταυτότητα της παράστασης TRIPTYK του θεάτρου ZINGARO, ανέλυσε τα βασικά σημεία της προσπάθειας που γίνεται, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη φροντίδα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 να υπάρξει ειδική διευθέτηση για τη προσέλευση ατόμων με ειδικές ανάγκες τα οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν το θέαμα με τους συνοδούς τους.

    [10] ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Δεκατέσσερα μέτρα που αφορούν την προστασία των πολιτών από πιθανό βιοχημικό τρομοκρατικό χτύπημα αποφάσισε σήμερα σε συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Πρόληψης Βιολογικών και Τοξικών Κινδύνων του υπουργείου Υγείας.

    Σύντομα αναμένεται να καταρτιστεί επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης μιας πιθανής κρίσης, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες.

    Τα μέτρα προστασίας αφορούν στην αποθήκευση εμβολίων και φαρμάκων, την εγκατάσταση σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα συστημάτων απομόνωσης των θυμάτων, που θα έχουν χτυπηθεί από τέτοια όπλα, την εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τα κλινικά συμπτώματα των λοιμωδών νοσημάτων, τα οποία μπορεί να μεταδοθούν σε έναν ενδεχόμενο βιοχημικό πόλεμο.

    Επίσης, θα δημιουργηθούν ειδικά μικροβιολογικά εργαστήρια και θα υπάρχει συνεχής επιτήρηση της δημόσιας υγείας μέσω των υπηρεσιών της περιφέρειας, που θα συμμετέχουν και σε διεθνή δίκτυα επιτήρησης είτε θα συνεργάζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα θα υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού, προκειμένου να είναι ψυχολογικά έτοιμος να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο βιολογικό πόλεμο.

    [11] M. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

    Μόσχα, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Η ενότητα της ανθρωπότητας στην καταδίκη της τρομοκρατίας είναι η πρώτη πολιτική νίκη κατά των τρομοκρατών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απομόνωση, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος κατά την παρέμβαση του στην 24η διάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στη Μόσχα.

    Ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, με το κύρος, την ιστορία και τις παραδόσεις που έχει, ενώνει σήμερα τη φωνή του με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, στην απόλυτη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και κάθε τρομοκρατικής πράξης σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Επιπλέον, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονότος ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης επιβεβαιώνει τη βούληση του να μην απομακρυνθεί κατά την επιλογή των μέσων που θα χρησιμοποιήσει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας από τις κοινές αξίες των κρατών μελών του: ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, πλουραλιστική δημοκρατία.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι πέρα από τα νομικά και τα στρατιωτικά -αστυνομικά μέτρα κατά της τρομοκρατίας είναι ανάγκη να ληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες αντιμετώπισης, των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών στα οποία οφείλεται η τρομοκρατία και τα οποία καθιστούν ανεκτές ή ίσως δημοφιλείς σε μερικές ομάδες του πληθυσμού ανά τον κόσμο πράξεις καθαρά δολοφονικές. Γι' αυτό, πρότεινε να προστεθεί στο προοίμιο της απόφασης που θα ληφθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η ανάγκη για την αναζήτηση και αντιμετώπιση των αιτιών αυτών, πρόταση που έγινε δεκτή.

    Περαιτέρω, ο κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί ειδική μέριμνα, ώστε η μάχη κατά της τρομοκρατίας να μην ερμηνευθεί ως πόλεμος θρησκειών. «Οι χώρες της Ευρώπης έχουν ζήσει κατά το παρελθόν καταστάσεις θρησκευτικού φανατισμού και γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός μπορεί να αναπτυχθεί ανεξαρτήτως χώρας και θρησκείας, αν το επιτρέψουν γενικότεροι παράγοντες», πρόσθεσε.

    Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης η διάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης υιοθέτησε απόφαση, στην οποία καταδικάζονται οι τρομοκρατικές ενέργειες και προτείνονται μέτρα νομικής φύσης για την αποτροπή και τιμωρία τέτοιων ενεργειών, όπως η διεύρυνση της διακρατικής συνεργασίας, η προστασία μαρτύρων και θυμάτων και η αντιμετώπιση τρομοκρατικών πράξεων που τελούνται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων τηλεπικοινωνίας.

    [12] H FIFA ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΝΟ - ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Την έδρα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Issa Hayatou και τον τεχνικό διευθυντή Michel Bacchini.

    Τους εκπρόσωπους της FIFA, τους οποίους συνόδευε ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΕΠΟ Θεόδωρος Θεοδωρίδης, υποδέχθηκαν στην έδρα της ΑΘΗΝΑ 2004 τα αρμόδια στελέχη της με επικεφαλής τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Σπύρο Καπράλο.

    Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 παρουσιάσεις έκαναν ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων Μάκης Ασημακόπουλος και ο Διευθυντής Αγωνιστικού Τομέα Ποδοσφαίρου Πατρίκ Κομνηνός.

    Στους εκπροσώπους της FIFA έγινε λεπτομερής ενημέρωση για την πρόοδο της προετοιμασίας του Ολυμπιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου και την πορεία των έργων στα Στάδια, από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

    Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο αντιπρόεδρος της FIFA δήλωσε: "Είμαι αισιόδοξος διότι, βάσει των σχεδίων που παρουσιάστηκαν και της ενημέρωσης που έγινε, τα στάδια θα είναι έτοιμα το Δεκέμβριο του 2003. Υπάρχουν βέβαια μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα, σχετικά με το γήπεδο που θα διεξαχθούν οι τελικοί του Ολυμπιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου, αλλά η ελληνική πλευρά παρέσχε εγγυήσεις ότι θα υπάρχουν οριστικές απαντήσεις μέχρι τέλους Νοεμβρίου του 2001".

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι "έγιναν χρήσιμες και εποικοδομητικές συζητήσεις με τη FIFA, μετά από την απόφαση της ΔΟΕ για αύξηση του αριθμού των γυναικείων ομάδων από οκτώ σε δέκα, η οποία μεταβάλλει το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004" και κατέληξε επισημαίνοντας πως " η FIFA επιθυμεί οι τελικοί του Ολυμπιακού Tουρνουά Ποδοσφαίρου να διεξαχθούν στην Αθήνα".

    Το προσεχές διήμερο η αντιπροσωπεία της FIFA θα επισκεφτεί τα στάδια Καυτανζόγλειο Θεσσαλονίκης, Πανθεσσαλικό Βόλου, Παμπελοποννησιακό Πάτρας και Παγκρήτιο Ηρακλείου, που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες της Α' φάσης του Ολυμπιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου.

    Εκτενής ενημέρωση για την προετοιμασία κατασκευής των εγκαταστάσεων του Σλάλομ, που μεταφέρθηκαν από το Ριζάρι στο Ελληνικό, έγινε στον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κανό Καγιάκ Peter Horster, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα επικεφαλής κλιμακίου.

    Στην έδρα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση των σχεδίων της νέας χωροθέτησης και του προγράμματος δημιουργίας των εγκαταστάσεων από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων κ.Μάκη Ασημακόπουλο, παρουσία του Διευθυντή Αγώνων Γιάννη Γιαννουρή, του Διευθυντή Αγωνιστικού Τομέα Φώτη Τσάλτα, στελεχών της ΑΘΗΝΑ 2004, καθώς και εκπροσώπων της ΕΥΔΕ ΟΕ 2004 του ΥΠΕΧΩΔΕ με επικεφαλής τη Διευθύντρια Τίλντα Κυριακού.

    Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο Peter Horster έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η επιλεγείσα τοποθεσία είναι φανταστική και συμφωνούμε απόλυτα με τη δημιουργία μιας διαδρομής σλάλομ τόσο κοντά στη φύση, αλλά και στην πόλη. Είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με ό,τι έγινε στο Σύδνεϋ, διότι αξιοποιεί όλες τις παρελθούσες εμπειρίες. Κατά την κατασκευή όμως αυτού του είδους των εγκαταστάσεων παρουσιάζονται συχνά προβλήματα και ο χρόνος τρέχει. Είναι απαραίτητο να διεξαχθεί για το σκοπό αυτό μια προολυμπιακή δοκιμαστική διοργάνωση".

    [13] ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ελσίνκι, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Η απειλή της πιθανής αντιτρομοκρατικής στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ μειώνει τον τουρισμό της Κύπρου αναφέρει σε δημοσίευμά της η φινλανδική εφημερίδα "Helsingin Sanomat".

    Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών της Κύπρου προέρχεται από τη Βρετανία. Ομως, οι κρατήσεις θέσεων στα ταξιδιωτικά γραφεία της Βρετανίας παρουσιάζει μείωση κατά 50% για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο, ενώ για το χειμώνα έχουν σταματήσει τελείως.

    Σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία, οι Βρετανοί πιστεύουν ότι η Κύπρος είναι επικίνδυνη περιοχή και οι στρατιωτικές βάσεις της Βρετανίας θα χρησιμοποιηθούν στην πιθανή στρατιωτική επιχείρηση, τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Επίσης αναφέρεται ότι οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς της Κύπρου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς ο τουρισμός της Τουρκίας δεν φαίνεται να επηρεάζεται, αν και η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρή, ενώ και στην Τουρκία υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

    Οι ίδιοι οι Κύπριοι, όπως επισημαίνεται, ακυρώνουν τα ταξίδια τους. Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ τα περισσότερα προγραμματισμένα ταξίδια προς τις ΗΠΑ και την Απω Ανατολή ακυρώθηκαν. Επίσης, έχουν ακυρωθεί και ορισμένα ταξίδια προς την Ελλάδα, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό προορισμό των Κυπρίων.

    [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Με μεγάλη συμμετοχή στελεχών μεγάλων και μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλους τους παραγωγικούς τομείς (από την παραγωγή και εμπορία καταναλωτικών προϊόντων, την παροχή υπηρεσιών, έως και τις μεταφορές) πραγματοποιήθηκε σήμερα Ημερίδα για τις Προμήθειες και τον Εφοδιασμό, την οποία οργάνωσε η ΑΘΗΝΑ 2004.

    Κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννης Σπανουδάκης, υπογράμμισε τη σημασία για την οικονομία της χώρας όλου του συστήματος προμηθειών και εφοδιασμού (Logistics) που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων . "Περίπου το 40% του προϋπολογισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 (σ.σ. δηλαδή περίπου 260 δις δραχμές), θα είναι δαπάνες για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και τη διοργάνωση των Αγώνων. Οι τομείς της τεχνολογίας (πληροφορική και τηλεπικοινωνίες), της διατροφής, του ξενοδοχειακού εξοπλισμού (για το Ολυμπιακό Χωριό και τα Χωριά Τύπου), του ειδικού εξοπλισμού των αθλημάτων, των οπτικοακουστικών μέσων, αλλά και των υλικών και κατασκευών που απαιτούνται για την προσαρμογή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος, αναγορεύοντας την ΑΘΗΝΑ 2004 σε έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές αγαθών και υπηρεσιών στη χώρα μας, για τα επόμενα τρία χρόνια".

    "Είναι ευνόητο πρόσθεσε ότι δαπάνες αυτού του ύψους δεν μπορεί παρά να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο εξαιτίας της άμεσης, όσο και της έμμεσης επίδρασης στην παραγωγική ικανότητα της χώρας μας".

    Συγκεκριμένη αναφορά στις προκλήσεις και ευκαιρίες που προσφέρει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στις επιχειρήσεις, έκανε ο Διευθυντής Προμηθειών και Εφοδιασμού της ΑΘΗΝΑ 2004 Παναγιώτης Περδίκης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

    Οι μεταφορές των προμηθειών και του εφοδιασμού μόνο σε αθλητικά είδη (1 εκατομμύριο είδη, συνολικού προϋπολογισμού 6 δις δραχμών) θα γίνουν δια θαλάσσης με 2.000 κοντέϊνερς, δια ξηράς με 5.000 φορτία, ενώ άλλοι 1.000 τόνοι θα μεταφερθούν αεροπορικώς. Για την προσωρινή φύλαξή τους θα απαιτηθούν αποθηκευτικοί χώροι 25.000 τ.μ.

    Συνολικά, τόσο για τις προμήθειες και τον εφοδιασμό της ΑΘΗΝΑ 2004, όσο και εκείνων που άμεσα ή έμμεσα εμπλακούν στη διοργάνωση (καταστήματα, χώροι εστίασης κλπ.) θα απαιτηθούν στεγασμένες αποθήκες 50.000 100.000 τ.μ., ενώ άλλα τόσα τετραγωνικά θα χρειαστούν σε μη στεγασμένους χώρους.

    Οι συνολικές οδικές μεταφορές θα απαιτήσουν ένα "στόλο" 400-600 φορτηγών. Ειδικά στη διάρκεια των Αγώνων και σε καθημερινή βάση, για τον εφοδιασμό των αθλητικών και μη εγκαταστάσεων (με άμεσα αναλώσιμα είδη τρόφιμα κ.α.) θα χρειαστούν περίπου 200 φορτηγά οχήματα.

    Από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, θα απασχοληθούν σ' αυτό τον τομέα περίπου 100 υπάλληλοι της ΑΘΗΝΑ 2004, περίπου 500 εθελοντές και 2.000 υπάλληλοι και συνεργάτες διαφόρων επιχειρήσεων.

    "Χρειάζεται στρατιωτική πειθαρχία για να βγει σε πέρας όλο αυτό το έργο" τόνισε ο Διευθυντής Logistics του Σολτ Λέϊκ Ron DelMont, ο οποίος ανέπτυξε την πλούσια εμπειρία του και από τις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ και την Ατλάντα. Ιδιαίτερη σημασία, κατά την άποψή του, έχει να δοκιμαστούν όλα στη διάρκεια των Test Events. Την έως σήμερα εμπειρία του μετέφερε και ο επικεφαλής των Logistics του "Μάντσεστερ 2002" (σ.σ. θα διεξαχθούν οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας) Dylan Owen, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει η άριστη συνεργασία με τις κρατικές αρχές (τελωνεία, λιμάνια, αεροδρόμια κ.α.) ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το τεράστιο σε όγκο αυτό έργο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Μάρδας υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί από τώρα να υπάρξει ευρύτατος εκσυγχρονισμός και αυστηρός προγραμματισμός όλων των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο έχει αναπτύξει τα προγράμματα "Δικτυωθείτε" και "Πιστοποιηθείτε", ενώ σύντομα θα αρχίσει και το πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, όλα προγράμματα που προβλέπουν την οικονομική και τεχνολογική στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις τους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν.

    Σημειώνουμε ότι στην περίπτωση της ΑΘΗΝΑ 2004 οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες και τον εφοδιασμό θα αρχίσουν σταδιακά να δημοσιοποιούνται από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2002, ενώ η παραλαβή υπολογίζεται, επίσης σταδιακά, να αρχίσει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003.

    Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Γιάννης Μανιάτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η τροφοδοσία στη διάρκεια των Αγώνων θα γίνεται τις νυκτερινές ώρες και με διαδρομές που θα ανασχεδιασθούν με βάση τις υποδομές (οδικά έργα κλπ.) που θα παραδοθούν σε χρήση πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας, που θα λειτουργήσει στην Αστυνομική Διεύθυνση, προβλέπεται να εφαρμόσει ειδικό πρόγραμμα για τη διευκόλυνση αυτού του έργου, που σε ένα βαθμό θα θυμίζει την πρόσφατη επιχείρηση μεταφοράς του αεροδρομίου του Ελληνικού.

    [15] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΦΓΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Βουδαπέστη, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των Αφγανών προσφύγων στην Ουγγαρία, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας έχουν μεταφερθεί στον προσφυγικό καταυλισμό του Ντεμπρέσεν στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας.

    Σύμφωνα με την ουγγρική εφημερίδα "Nepszabadsag" αυτή τη στιγμή στο Ντέμπρετσεν βρίσκονται 812 Αφγανοί και 180 άτομα άλλων εθνικοτήτων.

    Οι Αφγανοί μετανάστες διαμαρτύρονται εξαιτίας της απόφασης των αρχών να ισχύσει περιοριστικό ωράριο εξόδου και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Μεταναστών, Αρον Χόλο εξέφρασε τη λύπη του, επειδή, όπως είπε, οι ουγγρικές αρχές δεν διέθεσαν ένα επαρκές ποσό - από τα 19 δισ. φιορίνια που έλαβαν - για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

    "Τις τελευταίες μέρες έφθασαν στον καταυλισμό άλλοι 130 Αφγανοί μετανάστες που όπως οι ίδιοι ανέφεραν ήλπιζαν σε κάποια προστασία, αλλά, όπως φαίνεται, βρέθηκαν σε φυλακή. Με επιστολή τους προς την ουγγρική κυβέρνηση τονίζουν ότι οι ίδιοι δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εστία κινδύνου για τη χώρα που τους φιλοξενεί", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    [16] ΣΥΝ: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου ζητά ο ΣΥΝ με αφορμή δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΣΑΜΠΑΧ, το οποίο στηρίζεται σε έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και αναφέρεται στην δήθεν ενίσχυση από τη χώρα μας της τρομοκρατίας.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ τονίζεται ότι "ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών πρέπει να προβεί αμέσως σε έντονο διάβημα που θα αφορά τόσο στην ουσία και τις προφανείς σκοπιμότητες αυτής της έκθεσης, όσο και στις απαράδεκτες αναφορές που γίνονται για τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους και τους απεργούς πείνας".

    "Ιδιαίτερα μάλιστα όταν στις σχετικές επιτροπές και τις επισκέψεις που έχουν γίνει στην Τουρκία συμμετείχαν επώνυμα πρόσωπα της δημόσιας κοινωνικής και πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, ευρέως πολιτικού φάσματος, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης αλλά και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν είναι και ο μόνος Πρόεδρος κόμματος που έχει επισκεφτεί επισήμως την Τουρκία και είχε σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο ΣΥΝ γνωστοποιεί ότι θα κάνει σχετικό διάβημα έντονης διαμαρτυρίας και στον Πρέσβη της Τουρκίας στη χώρα μας και τονίζει πως "πέραν της απερίφραστης καταδίκης αυτών των δημοσιευμάτων, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει δημόσια θέση, η ηγεσία του ΣΥΝ σημειώνει ότι πρέπει να ενισχυθεί το αναγκαίο κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση για μείζονα θέματα ζωής και ελευθεριών, που δοκιμάζονται δεινά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο στη σημερινή Τουρκία, σε αντίθεση και κατά παράβαση ακόμα και με τις διεθνείς δεσμεύσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι"

    Σημειώνεται ότι στο σχετικό δημοσίευμα με τίτλο "Η φιλία με τους γείτονες μόνο στα λόγια" και υπέρτιτλο "Οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες εντόπισαν τις διευθύνσεις των εστιών της τρομοκρατίας στην Ελλάδα" η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "οι Ελληνες που κατηγόρησαν την Τουρκία ως εισβολέα και τρομοκράτη συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη στο PKK και στο Επαναστατικό Μέτωπο Κόμματος Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP - C).

    Στο δημοσίευμα υποστηρίζονται τα εξής:

    "Ενώ μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ κερδίζει έδαφος η άποψη να μην παρέχεται από καμία χώρα οποιασδήποτε μορφής υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτές συνεχίζουν τη δράση τους σε κτίρια και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας".

    Παρά το κλίμα φιλίας που διαμορφώθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τους σεισμούς, το στρατόπεδο του Λαυρίου, όπου φιλοξενούνται τρομοκράτες βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Επίσης σε πολλές οδούς και λεωφόρους στο κέντρο της Αθήνας χρησιμοποιούνται από μέλη του ΡΚΚ και του DHKP - C κτίρια ή διαμερίσματα για στέγαση ή εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μέρος των τρομοκρατών που εκπαιδευόνται στην Ελλάδα αποστέλλονται στην Ευρώπη, ενώ άλλο τμήμα τους από Αθήνα στην Αρμενία και από εκεί στο Ιράν".

    Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "σε έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών καταγράφονται οι διευθύνσεις των γραφείων που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες δρουν στην Ελλάδα, καθώς και των περιοχών όπου παρέχεται εκπαίδευση ή στεγάζονται τα μέλη της.

    Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος υποστηρίζεται ότι "σύμφωνα με την έκθεση, συγκροτήθηκε στην Ελλάδα "Επιτροπή Αλληλεγγύης με τους Πολιτικούς Κρατουμένους στο Κουρδιστάν και την Τουρκία, υπό την ηγεσία του DHKP - C. Πολλοί πολιτικοί από την Ελλάδα υποστήριξαν αύτη την επιτροπή: Το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Καρράς, ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την ΑΔΕΔΥ ο Κώστας Χριστόπουλος, ο ηγέτης του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και την ΟΤΟΕ ο Νίκος Δέλκος".

    Στο τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα της Σαμπάχ, σημειώνονται τα εξής:

    "Η εφημερίδα Φωνή του Κουρδιστάν, που εκδίδεται στην Ελλάδα, δημοσίευσε το χάρτη των ακτών του Ευξείνου Πόντου που δείχνει ότι η Ελλάδα ζητά τον Εύξεινο Πόντο".

    Το δημοσίευμα συνοδεύει άλλο με "διευθύνσεις οργανώσεων στην Ελλάδα", οι οποίες χαρακτηρίζονται ως "τρομοκρατικές".

    [17] ΒΟΛΕΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, μετά τη συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, κατηγόρησε βουλευτές της Ν.Δ. ότι λειτουργούν σαν "βαποράκια ιδιωτικών εταιρειών", που επιθυμούν να περάσει το Κτηματολόγιο σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ χαρακτήρισε ως "ακρότητες" τις δηλώσεις Μητσοτάκη- Καραμανλή, τονίζοντας ότι "εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια"

    "Οι αναφορές και του κ. Καραμανλή του νυν αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη του επίτιμου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας- σε σχέση με την "παρέμβαση" του Πρωθυπουργού ή των υπουργών στη Δικαιοσύνη, δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια και με την πραγματικότητα. Φαίνεται πως εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Λαλιώτης καταφέρθηκε εναντίον του Τομεάρχη της Ν.Δ., Σάββα Τσιτουρίδη, λέγοντας "είναι κρίμα που ένας άνθρωπος που υπηρέτησε το χουντικό καθεστώς, λοιδωρεί την οικογένεια Γεννηματά", ενώ αναφερόμενος στον ρόλο του κ. Κολώνη, επανέλαβε ότι "εξεδιώχθη από την εταιρία "Ευρωδυναμική" και προσελήφθη εργολαβικά από τον κ. Τσιτουρίδη".

    "Ο κ. Κολόνης ήταν σύμβουλος διαχείρισης σε μια εταιρεία, αλλά εξεδιώχθη από αυτή τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει, με διεθνή διαγωνισμό και με ομόφωνες αποφάσεις, καθώς και με τη συμμετοχή Ευρωπαίων εκπροσώπων, τη διαχείριση του Εθνικού Κτηματολογίου. Εξεδιώχθη απ' αυτή την εταιρεία για λόγους συγκεκριμένους. Δήλωνε ότι είχε δύο πτυχία και δεν είχε κανένα πτυχίο, αλλά και για μια σειρά από άλλους λόγους που είναι ιδιωτικές υποθέσεις.

    Αυτό που έχει μεγάλη και κρίσιμη σημασία είναι ότι όταν επαύθη ο κ. Κολόνης από τη θέση του συμβούλου διαχείρισης από τον κ. Ντέκα και από τους άλλους εταίρους, προσελήφθη εργολαβικά από τη Νέα Δημοκρατία και εγκαταστάθηκε από τον κ. Τσιτουρίδη και ορισμένους άλλους βουλευτές στα υπόγεια της Ρηγίλλης, για να στήσουν ως εγκέφαλοι τον ιστό της αράχνης για την υπονόμευση του Εθνικού Κτηματολογίου. Αυτά τα έχω αναφέρει πριν από ένα χρόνο στην επερώτηση που είχαν κάνει βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή", είπε.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατηγόρησε επίσης τον εισαγγελέα Γεράκη ότι "ασκεί πολιτικά και κομματικά διατεταγμένη υπηρεσία" και ότι όλες οι διώξεις που έχει ασκήσει ως τώρα δεν έχουν σταθεί στα επόμενα στάδια της Δικαιοσύνης.

    "Επαναλαμβάνω ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας, ο κ. Γεράκης, κρίνεται από τις δικές του πράξεις, από τις δικές του παραλείψεις, από τις δικές του ολιγωρίες. Πρέπει να γίνει ένας απολογισμός των διώξεων που έχει ασκήσει ο κ. Γεράκης και του συγκεκριμένου νομικού αποτελέσματος, δηλαδή της απόδοσης της δικαιοσύνης από τα συλλογικά και συγκροτημένα όργανα της Δικαιοσύνης", σημείωσε.

    Αναφορικά με την αυριανή επίσκεψη του Επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι επισκέπτεται αύριο τη χώρα μας, όπως επισκέπτεται και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αξιολογήσει και να συζητήσει μαζί μας την πορεία και την εξέλιξη του Γ' ΚΠΣ και γι' αυτό το λόγο θα δει και τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Πάχτα, την κ. Παπαζώη και τον ίδιο.

    "Ένα από τα εκατοντάδες προγράμματα και έργα που έχει στη διαχείρισή του το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είναι και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Πιστεύω ότι ο διάλογός μας, όπως πάντα, θα είναι γόνιμος και θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα", τόνισε.

    Επανέλαβε ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί εθνική υπόθεση, γι' αυτό πρέπει να διασφαλίζονται οι απαραίτητες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις που πρέπει να είναι ευρύτατες και σημείωσε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού ΠΕΧΩΔΕ τον Οκτώβριο του 1993, βρήκε στο υπουργείο μια κόλλα λευκή, δηλαδή τίποτα, αντιθέτως, υπήρχε ένας φάκελος που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου.

    "Το Εθνικό Κτηματολόγιο θα προχωρήσει σε πείσμα όλων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Μητσοτάκη, του κ. Καραμανλή, της κυρίας Μπακογιάννη και ορισμένων άλλων βουλευτών, οι οποίοι μονίμως κινδυνολογούν και μονίμως σκανδαλολογούν", τόνισε.

    [18] Ο ΜΠΛΕΡ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Στην Μόσχα βρίσκεται από το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μία προσπάθεια να κερδίσει τη συμπαράσταση της Μόσχας στον αγώνα για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο κ. Μπλερ έφθασε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας στις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα και έγινε δεκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Αβντέγιεφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σε ομιλία του στη βουλή στο Λονδίνο τόνισε ότι οι αποδείξεις που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν αφήνουν «καμία αμφιβολία» ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η οργάνωση Αλ Κάιντα ευθύνονται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι πλησιάζει η ώρα της επίθεσης κατά του Αφγανιστάν.

    Ο κ. Μπλερ διευκρίνισε ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που συνδέουν τον Λάντεν με τρεις από τους αεροπειρατές που έριξαν τα αεροσκάφη στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου και το Πεντάγωνο.

    Ο Λάντεν είχε προειδοποιήσει τα στελέχη του ότι επίκειται επίθεση εναντίον των ΗΠΑ «λίγο πριν» από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο Μπλερ.

    [19] ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΤΕ

    Βουκουρέστι, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Περισσότεροι από 270 δημοσιογράφοι ρουμανικών εφημερίδων δούλεψαν για την Σεκιουριτάτε (την πρώην Μυστική Υπηρεσία της Ρουμανίας κατά την διάρκεια του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου) την χρονική περίοδο 1970-1989.

    Ο Γκεόργκε Ονισόρου πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Μελέτη των αρχείων της Σεκιουριτάτε (CNSAS) που αποκάλυψε την πληροφορία αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι δημοσιογράφοι εργάζονται σήμερα στον Τύπο.

    Το CNSAS εξετάζει χιλιάδες σελίδες από το λεγόμενο "Press File" που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με πιθανή συνεργασία της Σεκιουριτάτε με δημοσιογράφους πριν από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος τον Δεκέμβριο του 1989.

    Σχετική έκθεση θα δημοσιευθεί όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και ανακριθούν τα άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση.

    [20] ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΥΠ.ΑΜ. ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Κίεβο, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας αρνήθηκε ότι η πτώση του αεροσκάφους Τu-154 στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας προήλθε από ρήψη ουκρανικού πυραύλου κατά λάθος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Νωρίτερα ο Ιγκόρ Λαρίσεφ, εκπρόσωπος του Ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα δήλωσε ότι το αεροσκάφος με 76 επιβαίνοντες συνετρίβη μετά από έκρηξη που προκλήθηκε από ρήψη ουκρανικού πυραύλου στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στη περιοχή της Κριμαίας.

    O.K.

    [21] Η "YENI SAFAK" ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Αγκυρα, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Στρατιωτικές πληροφορίες που φυλάσσονται στη Διεύθυνση Ασφαλείας της πρωθυπουργίας της Τουρκίας διέρρευσαν σε ξένο κράτος αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Yeni Safak" με τίτλο "Σοκ με κρυπτογραφήματα στην πρωθυπουργία".

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι στη σύσκεψη κορυφής για την ασφάλεια που έλαβε χώρα στην πρωθυπουργία στις 19 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής ΜΙΤ Σενκάλι Ατάσαγκουν προέβη σε ανακοίνωση, η οποία σοκάρισε τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγό Χουσεϊν Κιβρίκογλου και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Μπαχτσελί, Γιλμάζ και Οζκάν.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ατάσαγκουν ανέφερε: "Εχουμε σημαντικότατες πληροφορίες ότι άκρως απόρρητα κρυπτογραφήματα, τα οποία φυλάσσονται στη Διεύθυνση Ασφαλείας της πρωθυπουργίας, έχουν περιέλθει στα χέρια ορισμένων κρατών και διεθνών εμπόρων όπλων".

    Η πολιτική πτέρυγα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη εξεπλάγη με αυτή την πληροφορία. Οταν δε ο στρατηγός Κιβρίκογλου ανέφερε ότι έχουν περιέλθει υπόψη του παρόμοιες πληροφορίες, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποθέσεων Ασφαλείας της πρωθυπουργίας, συνταγματάρχης ε.α. Φιρούζ Κιρίς, με διάταγμα που συντάχθηκε αμέσως και ανακρίνεται στη ΜΙΤ.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι όπως έγινε γνωστό μετά απ΄ αυτό "πάγωσαν" ορισμένοι διαγωνισμοί που αφορούσαν την Αμυνα και προβάλλονται οι ισχυρισμοί ότι τα κρυπτογραφήματα που εκλάπησαν πωλήθηκαν έναντι εκατομμυρίων δολαρίων και ότι επικεφαλής των χωρών, οι οποίες απέκτησαν τα κρυπτογραφήματα που ανήκουν στην πρωθυπουργία βρίσκεται στο Ισραήλ.

    [22] Ο Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ"

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    «Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι, έπειτα από τρεις προτάσεις νόμου, που κατέθεσε η ίδια στη Βουλή και τη σχετική πολιτική πίεση που άσκησε προς την Κυβέρνηση και η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από το 1994, καθώς και τον γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που διεξήγαγε με τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση να εμφανίσει αυτό το προσχέδιο νόμου, που επιδιώκει την εκλογίκευση των κομματικών δαπανών και τον έλεγχο του λεγόμενου πολιτικού χρήματος». Αυτό τόνισε ο συντονιστής της ΟΔΕ Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, μετά από σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με αντικείμενο μια πρώτη αποτίμηση του πλαισίου του προσχεδίου νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών, το οποίο απέστειλε στα κόμματα η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου. Εκτός από τον κ. Πολύδωρα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Δημήτρης Σιούφας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος και ο συντονιστής της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

    Ο κ. Πολύδωρας υπογράμμισε ότι η υπουργός Εσωτερικών αθέτησε τη δέσμευση της να καταθέσει το προσχέδιο νόμου στην άτυπη διακομματική επιτροπή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και πρόσθεσε ότι ο διάλογος στην επιτροπή πρέπει να συνεχιστεί και να καλύψει πολλά εκκρεμούντα θέματα, κυρίως εκείνα που έχουν σχέση με το κεφάλαιο των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών.

    Τόνισε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τη ρύθμιση για τον δωρεάν ραδιοτηλεοπτικό χρόνο στα κόμματα με την παράλληλη απαγόρευση της δυνατότητας αγοράς άλλου τηλεοπτικού χρόνου. «Το θεωρεί θετικό και σημειώνει ιστορικά ότι είναι κατάκτηση του πολιτικού κόσμου, έπειτα από την επίμονη και συνεχή απαίτηση πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει να περιληφθεί σχετική διάταξη στο Σύνταγμα, πράγμα όμως που, ατυχώς, αρνήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της πρόσφατης Αναθεώρησης του Συντάγματος», συμπλήρωσε.

    Τέλος, τόνισε ότι θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο έλεγχος των δαπανών και η συμμόρφωση κομμάτων και βουλευτών στις προβλέψεις του νόμου να γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να τελεί δηλαδή ο έλεγχος υπό δικαστική εγγύηση ».

    [23] ΑΡΘΡΟ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Στοκχόλμη, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    "Η απουσία της εκδίκησης αποτελεί απογοήτευση για τον Οσάμα μπιν Λάντεν" τονίζεται σε ανάλυση που δημοσιεύεται στη σουηδική εφημερίδα "Svenska Dagbladet".

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν κέρδισε την πρώτη μάχη του πολέμου της τρομοκρατίας, όμως οι ΗΠΑ δρουν με έξυπνο τρόπο και μπορεί σύντομα να κερδίσουν τον πόλεμο.

    "Στόχος της τρομοκρατίας είναι να προκαλέσει τον αντίπαλο, ώστε να δείξει το αληθινό και κακό του πρόσωπο, να προκαλέσουν τα αντίποινα το θυμό των λαών, να προκαλέσουν επαναστατικό χάος και να συμβάλουν στην ανατροπή απεχθών καθεστώτων", σημειώνεται στο άρθρο.

    Επίσης τονίζεται ότι οι δυσκολίες των ΗΠΑ να χτυπήσουν τον Μπιν Λάντεν έδωσαν στο Εθνος την ευκαιρία να συγκρατηθεί.

    "Η στήριξη προς τον πρόεδρο Μπους είναι σήμερα τόσο μεγάλη, που δε χρειάζεται πια μια αντεπίθεση για να ικανοποιηθεί η εσωτερική κοινή γνώμη. Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι ουδέτερη μπροστά σε τρομοκρατικές επιθέσεις τέτοιων τρομακτικών διαστάσεων. Οι ΗΠΑ μετρούν τους νέους τους συμμάχους: υπέρ ή κατά; Και παλιοί εχθροί σχηματίζουν ανίερους συνασπισμούς κατά της τρομοκρατίας", επισημαίνεται στο άρθρο της σουηδικής εφημερίδας.

    [24] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βιέννη, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Αύξηση των επιθέσεων κατά μουσουλμάνων παρατηρείται σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ, και κυρίως στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Σουηδία, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Το κέντρο επίβλεψης ρατσισμού και ξενοφοβίας της ΕΕ κατάρτισε επίσης λίστα με σωματικές επιθέσεις και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, ενώ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου. "Ζητούμε από τους πολιτικούς ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης ότι οι τρομοκράτες δεν εξισώνονται με συγκεκριμένες θρησκευτικές κοινότητες" τονίζει το κέντρο.

    Σε έκθεσή του περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή επιθέσεων που δέχονται οι ισλαμικές κοινότητες σε κάθε χώρα μέλο της ΕΕ, οι οποίες είναι τόσο λεκτικές όσο και σωματικές, ενώ γίνεται λόγος για "συχνές καταχρήσεις" εναντίον παιδιών από τους συμμαθητές τους.

    [25] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αγκυρα, 4 Οκτωβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Η Τουρκία εντατικοποίησε τους ελέγχους στα σύνορά της λόγω έντονων ανησυχιών ότι πιθανή στρατιωτική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν θα έχει ως αποτέλεσμα εισροή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών στη χώρα από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

    "Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει πανικό στους εμπόρους ναρκωτικών", είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του τουρκικού Τελωνείου Νεβζάτ Σαιγκιλίογλου μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή τονίζοντας ότι οι Ταλιμπάν επιθυμούν να απαλλαγούν από τα αποθέματα ναρκωτικών που διαθέτουν όσο είναι ακόμη νωρίς.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας εντατικοποίησαν τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχόμενες προσπάθειες μεταφοράς ναρκωτικών και εισροής λαθρομεταναστών στη χώρα.

    Η Τουρκία αποτελεί βασικό πέρασμα για τους μετανάστες από την Αφρική και την Ασία που επιθυμούν να μεταβούν στην Ευρώπη αλλά και κεντρικό σημείο διακίνησης και μεταφοράς ναρκωτικών προς τις δυτικές αγορές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 4 October 2001 - 18:13:52 UTC