Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΝ
  • [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΣΤΕΡΙΑΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [04] ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [05] ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ
  • [06] ΤΖΕΜ: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ
  • [07] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΝΩΝ
  • [08] ΤΑ ΝΕΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
  • [09] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΡΚΕΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ
  • [10] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ
  • [11] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [12] ΠΑΤΕΝ: ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [13] ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΦΥΠΟΡΓΕΙΟ ΣΤΟΝ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ
  • [14] ΣΕ ΔΙΚΗ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [16] ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
  • [17] MHNYMA Σ. ΤΑΜΒΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [18] ΘΕΣΠΙΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
  • [19] ΕΔΑΔ: ΑΚΡΟΑΣΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ 17 ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [20] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ
  • [21] ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ
  • [22] ΜΟΡΕΛ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΕΦΕΡΕ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΜΕ ΤΗΝ
  • [23] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΣΙΓΓΑΝΟ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΝ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2001 (12:30 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Πακιστάν και στο Ιράν θα πραγματοποιήσει, από 1 έως 3 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα έχει διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των δύο χωρών.

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαική Ενωση αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο τόσο του Ιράν όσο και του Πακιστάν στο θέμα της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και αυτό άλλωστε αποδεικνύουν οι τελευταίες συνεχείς επισκέψεις Ευρωπαίων ηγετών στις χώρες αυτές.

    Ο κ. Παπανδρέου θα έχει ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας καθώς επίσης και την προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας Ιράν οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταφέρει το μήνυμα της πολιτικής βούλησης των κρατών μελών της Ε.Ε για ενίσχυση των σχέσεων με το Ιράν αλλά και για την προσφορά βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα προς το Πακιστάν.

    [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2001 (12:44 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρακολουθήσουν και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση το πρωί της Κυριακής στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο κ. Παπαντωνίου, που χτες ανέλαβε τα νέα καθήκοντα του, αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα του Σαββάτου και στις μέχρι τότε εκδηλώσεις θα τον εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης.

    [03] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΣΤΕΡΙΑΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Ουάσιγκτον, 25 Οκτωβρίου 2001 (11:30 UTC+2)

    Σε κατάσταση υστερίας, λόγω άνθρακα, βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ ο Λευκός Οίκος, κάλεσε χθες τους Αμερικανούς Να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα καθώς συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος πιθανής μόλυνσης από το θανατηφόρο βακτήριο του άνθρακα. Την ίδια στιγμή οι αρχές των ταχυδρομείων προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της αλληλογραφίας και πως οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Μπους διά του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ, προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τους Αμερικανούς που βρίσκονται στα πρόθυρα του πανικού λόγω των φόβων για πιθανά χτυπήματα βιο-τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψουν τους χώρους των ταχυδρομείων.

    Πάντως, ο Αμερικανός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι υπάρχει πιθανότητα νέων κρουσμάτων άνθρακα και προειδοποίησε τους πολίτες ότι "ο καθένας πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα".

    Χθες, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προκαταρκτικές εξετάσεις που έγιναν προληπτικά σε 120 εργαζόμενους στο τμήμα υποδοχής επιστολών στο Λευκό Οίκο έδειξαν ότι κανείς από τους υπαλλήλους δεν έχει προσβληθεί από το βακτήριο του άνθρακα.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι και άλλοι 80 υπάλληλοι που εργάζονται σε παρεμφερείς υπηρεσίες του Λευκού Οίκου ή σε μικρή απόσταση από αυτόν πρόκειται επίσης να εξεταστούν, ενώ σε όλους τους εργαζόμενους έχει δοθεί για προληπτικούς λόγους Cipro, το πλέον αποτελεσματικό αντιβιοτικό στη θεραπεία κατά του άνθρακα. Στην προσπάθειά του να ηρεμήσει το κοινό που έχει τρομοκρατηθεί από τη νόσο αυτή, ο Φλέισερ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των χώρων των ταχυδρομείων από όπου διακινήθηκαν όλες οι μολυσμένες με σπορίδια άνθρακα επιστολές.

    Πάντως, ο γενικός διευθυντής της ταχυδρομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ

    Τζον Πότερ, προειδοποίησε χθες τους Αμερικανούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο χειρισμό της αλληλογραφίας τους, καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η αλληλογραφία είναι ασφαλής για όσο διάστημα υφίσταται η απειλή της μόλυνσης με άνθρακα.

    "Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η αλληλογραφία είναι ασφαλής", δήλωσε ο Πότερ σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Καλημέρα Αμερική" του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

    "Γι' αυτό ζητούμε από τον κόσμο να χειρίζεται την αλληλογραφία πολύ προσεκτικά". Οι σημαίες στα ταχυδρομεία ολόκληρης της χώρας κυμάτιζαν χθες μεσίστιες στη μνήμη δύο ταχυδρομικών που πέθαναν αφού εισέπνευσαν άνθρακα. Οι δύο άτυχοι υπάλληλοι εργάζονταν στην Ουάσινγκτον και ήρθαν σε επαφή με επιστολή που περιείχε άνθρακα και είχε σταλεί στο Καπιτώλιο.

    Στο μεταξύ, κεντρική θέση στα πρωτοσέλιδα των χθεσινών αμερικανικών εφημερίδων, επισκιάζοντας την ειδησεογραφία για την πορεία των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, κατέχει η ανησυχητική επέκταση των κρουσμάτων άνθρακα σε διάφορες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας, καθώς και ο εντοπισμός του θανατηφόρου βακτηρίου σε κέντρο διανομής της αλληλογραφίας του Λευκού Οίκου. Κύριο άρθρο των "Νιου Γιόρκ Τάιμς" αναφέρεται στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στη διάγνωση και την αναγνώριση των κινδύνων που διέτρεχαν οι υπάλληλοι διαφόρων ταχυδρομικών κέντρων, όπου βρέθηκαν επιστολές με σπορίδια άνθρακα.

    Η εφημερίδα παραδέχεται ότι η διάγνωση των πρώτων συμπτωμάτων άνθρακα, ιδίως στους πνεύμονες, είναι πράγματι δυσχερής, καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

    Οι γιατροί των νοσοκομείων, των ιατρικών κέντρων και των πρώτων βοηθειών θα πρέπει επειγόντως να εκπαιδευτούν ώστε να υποβάλουν αμέσως στα αναγκαία εργαστηριακά τεστ αίματος, δέρματος και αναπνευστικών εκκρίσεων τα ύποπτα περιστατικά, επισημαίνουν οι "Τάιμς", υπογραμμίζοντας ότι είναι πάντως εξίσου δύσκολο να προσδιορίσει κανείς αν οι απειλές για βιο-τρομοκρατία είναι όντως υπαρκτές και είναι πράγματι επείγουσα η ανάγκη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ενός γενικευμένου κινδύνου.

    Σε αυτή την ατμόσφαιρα της έντονης αγωνίας και του πανικού που επικρατεί σήμερα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ξοδευτούν άδικα μεγάλα οικονομικά κονδύλια που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλους σημαντικούς σκοπούς, προειδοποιεί η εφημερίδα.

    Σημειώνεται ότι ο δημοκρατικός γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι εισηγείται την έγκριση μιας δαπάνης 10 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της βιοτρομοκρατίας από το ομοσπονδιακό κράτος και άλλων πέντε δισ. για την αναβάθμιση των εργαστηρίων και των νοσοκομείων των διαφόρων πολιτειών.

    [04] ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 25 Οκτωβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ και ο Πακιστανός ηγέτης Πέρβεζ Μουσάραφ σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση τους στο Ισλαμαμπάντ δήλωσαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν πρέπει να είναι σύντομες και να στοχεύουν σε στρατιωτικούς στόχους, αποφεύγοντας τις απώλειες σε άμαχο πληθυσμό.

    Το Πεντάγωνο παραδέχθηκε νωρίτερα ότι έριξε καταλάθος βόμβες διασποράς κοντά σε κατοικημένο χωριό στην πόλη Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν και ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν εννιά άτομα στη περιοχή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ μιλώντας από τις Βρυξέλες ανέφερε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να διαλύσουν τις εντυπώσεις που θέλουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας να είναι απλά ένας αγώνας ΗΠΑ κατά του Ισλάμ.

    Ο.Κ.

    [05] ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    του Κυριάκου Παρασίδη

    Νέα σελίδα στην ιστορία του Μακεδονικού στο βόλεϊ ανοίγεται το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ο λόγος για την έναρξη του πρωταθλήματος της Α2, όπου μετέχει και ο Μακεδονικός, ο οποίος έχει βάλει στόχο να παίξει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα πρωταγωνιστικό ρόλο.

    "Δεν σκεφτόμαστε μόνο να παραμείνουμε στην κατηγορία, αλλά να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν", τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο προπονητής του Μακεδονικού, Δημήτρης Καψαμπέλης. Παράλληλα παρουσιάστηκε ο χορηγός του συλλόγου καθώς και η φανέλα. "Στον Μακεδονικό περάσαμε καλές και κακές στιγμές. Όμως μετά από τόσα χρόνια πρώτη φορά βλέπουμε να γίνεται τόσο σοβαρή δουλειά. Ολοι οι παράγοντες θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι γενναία. Να ευχαριστήσω τον κ. Γιώτα για την μεγάλη του βοήθεια. Είναι ο άνθρωπος που μας ενισχύει και ενσαρκώνει τα όνειρα και τα σχέδιά μας. Οι παίκτες μου διψούν για διάκριση. Αν δει κάποιος τα ονόματα τότε εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχουν ικανότατοι παίκτες", τόνισε ο τεχνικός της ομάδας.

    Κατόπιν τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ερασιτέχνη, Αλέξανδρος Αλεξιάδης. "Οσο μπορούμε θα είμαστε στο πλευρό της ομάδας και θα τους βοηθούμε με όσες δυνάμεις και αν έχουμε. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά στη συνέχεια".

    Από την άλλη ο επίτιμος πρόεδρος του Μακεδονικού και υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Νεάπολης, Χριστόφορος Διακουνίδης τόνισε: "Ο σύλλογος θα καταφέρει να φθάσει στην κατηγορία που ανήκει. Και αυτή είναι η Α1. Εμείς θα είμαστε δίπλα στον σύλλογο. Το ίδιο και ο Δήμος Νεάπολης. Αν καταφέρω να εκλεγώ και δήμαρχος τότε τα πράγματα για τον σύλλογο θα είναι ακόμη καλύτερα".

    Τέλος το λόγο πήρε ο βασικός χορηγός, Θωμάς Γιώτας."Όλα τα μέλη του Μακεδονικού εδώ και πολύ καιρό καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια. Αγαπώ το βόλεϊ και θα βρίσκομαι δίπλα του ότι και να γίνει. Είμαι χαρούμενος που βοηθάω το τμήμα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά. Κάποιοι λένε ότι το βόλεϊ δεν πουλάει. Εχουν λάθος, γιατί ο φίλαθλος πλέον το παρακολουθεί και μαθαίνει για αυτό".

    [06] ΤΖΕΜ: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ

    Βρυξέλλες, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Η αντίληψη ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι μια αποφασιστική αναμέτρηση των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ισλάμ κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στις Μουσουλμανικές χώρες προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για την σταθερότητα στον Καύκασο.

    Ο κ. Τζεμ εξέφρασε την ανησυχία του για την λανθασμένη άποψη που επικρατεί περιγράφοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια χώρα που είναι πρόθυμη να υπερασπισθεί τους Μουσουλμάνους.

    "Φαίνεται ότι ξεχνάμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η πρώτη χώρα που πολέμησε εναντίον των υπευθύνων της γενοκτονίας στη Βοσνία και ήταν και πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες που ήρθαν να διασώσουν τους Μουσουλμάνους Κοσοβάρους" είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι αποτελεί καθήκον όλων να καταπολεμήσουν τη διάδοση ανάλογων αντιλήψεων και να προσπαθήσουν να είναι δίκαιοι απέναντι σε μια χώρα που στο παρελθόν έχει κάνει τόσα πολλά για τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση.

    Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για διεξαγωγή διάσκεψης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης με σκοπό την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης των πολιτισμών.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία η μοναδική Μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

    [07] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Εννεαμελής Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα Παραολυμπιακών Αγώνων συγκροτήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Σκοπός της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι να παρέχει όλες τις ειδικές γνώσεις και εμπειρίες για τη σωστή οργάνωση και διεξαγωγή των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή, θα συμβουλεύει επί θεμάτων κατασκευής ή διαμόρφωσης και οργάνωσης των χώρων προετοιμασίας και άθλησης, καθώς και των ειδικών συνθηκών διαμονής, διαβίωσης και διακίνησης των αθλητών και συνοδών τους.

    [08] ΤΑ ΝΕΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Νέο σχήμα θέλει να παρατάξει στα επόμενα παιχνίδια ο Αγγελος Αναστασιάδης, θέλοντας να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα αγωνίζεται στο εξής η ομάδα του, δεδομένου ότι οι τελευταίες εμφανίσεις δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατόν. Ετσι η αρχή θα γίνει στα φιλικά παιχνίδια της 28ης Οκτωβρίου, όπου κατά βάση θα επιλέξει και τους παίκτες με τους οποίους θα αντιμετωπίσει την Ξάνθη.

    Αυτό πάντως που κάνει μεγάλη αίσθηση είναι οι τεταμένες σχέσεις του προπονητή με τη διοίκηση, την στιγμή που η τελευταία θεωρεί ως κύρια αιτία των άσχημων εμφανίσεων την τεχνική ηγεσία. Τους τόνους θέλει να κατεβάσει μεταξύ των δύο πλευρών ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Γιώργος Σπανουδάκης, όπου επισημαίνει ότι ήδη υπάρχουν κάποια προβλήματα και ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται και άλλα.

    Το βράδυ της επόμενης Πέμπτης, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των νέων πολυτελών εγκαταστάσεων του Ηρακλή στη Μίκρα, ενώ παράλληλα θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση της νέας φανέλας UMBRO.

    [09] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΡΚΕΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Στρασβούργο, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Παρά το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί αρκετοί πρόοδοι στην Τουρκία η χώρα έχει ακόμη αρκετό δρόμο προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην έκθεση την οποία ενέκριναν οι ευρωβουλευτές επαινούνται οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεσθεί στην Τουρκία τονίζεται ωστόσο το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν στην σφαίρα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα βασανιστήρια και η ταπεινωτική μεταχείριση των κρατουμένων συνεχίζει να υφίσταται καθώς και η ελευθερία της έκφρασης είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα τα θετικά βήματα που γίνονται από την πλευρά των τουρκικών κυβερνητικών αρχών να αντισταθμίζονται από το στρατιωτικό στοιχείο που συνεχίζει να ασκεί εξουσία και δύναμη στα πολιτικά θέματα της Τουρκίας.

    Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκφράσει την αντίθεσή της για την υπεροχή τους διεθνούς νόμου και κατ' επέκταση του νόμου της ΕΕ.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε ανησυχίες για ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες από το κόστος των μεταρρυθμίσεων καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεδομένου ότι η οικονομική βοήθεια θα αξιοποιηθεί για την πολιτική ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ο επόμενος χρόνος θα αποτελέσει μια σημαντική διαδικασία για την Τουρκία προκειμένου να αποδείξει ότι οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας είναι πραγματικά πρόθυμοι να συμβάλλουν στην προσέγγιση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μια σημαντική διαδικασία για την Τουρκία θα αποτελέσει και η στάση που θα κρατήσει όσον αφορά στο Κυπριακό.

    [10] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

    Ποντγκόριτσα, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Το Μαυροβούνιο θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    "Θα συζητήσουμε με όλους τους εκπροσώπους της Σερβίας, τους οποίους στήριξαν οι ψηφοφόροι, όποια θέση και αν κατέχουν", τόνισε ο κ. Τζουκάνοβιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κάλεσε τον κ. Τζουκάνοβιτς, τον πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς σε συνομιλίες για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας, που θα αρχίσουν αύριο στο Βελιγράδι.

    Την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς είπε ότι δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί η αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου που θα μεταβεί στο Βελιγράδι, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος και ο κ. Βουγιάνοβιτς θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

    Προηγούμενες προσπάθειες να αρχίσει ο διάλογος για το μέλλον της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας έπεσαν στο κενό, καθώς ο κ. Τζουκάνοβιτς εναντιώθηκε στην παρουσία εκπροσώπων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας.

    "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι και θα είναι παράνομη για εμάς, καθώς συγκροτήθηκε από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με συνταγματική βία και το Μαυροβούνιο δεν θα υιοθετήσει καμία από τις αποφάσεις της", είπε.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου αρνείται να αναγνωρίσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Η στάση του Τζουκάνοβιτς προσκρούει στην αντίθεση του Βελιγραδίου, της διεθνούς κοινότητας και του περίπου 50% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου που παρόλα αυτά τάσσονται υπέρ του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    [11] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Συλλαλητήριο κατά του πολέμου στο Αφγανιστάν διοργανώνουν στις 8 Νοεμβρίου, στις 8μμ, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα δεκάδες φορείς, σωματεία και σύλλογοι. Αιτήματα τους είναι να σταματήσει ο πόλεμος, η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν και να κλείσουν οι ξένες βάσεις στη χώρα μας.

    Σε ανακοίνωση τους οι φορείς που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο επισημαίνουν ότι «ο νέος άδικος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή της Ευρώπης δολοφονεί καθημερινά το λαό του Αφγανιστάν», ενώ κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι «συνένοχη και συνυπεύθυνη για το έγκλημα».

    [12] ΠΑΤΕΝ: ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις στην ΕΕ, Κρις Πάτεν ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην Β΄ Περιφερειακή Διάσκεψη του Συμφώνου Σταθερότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Βουκουρέστι να βρουν νέες στρατηγικές για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην περιοχή.

    Ο κ. Πάτεν τόνισε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν δεν είναι αρκετά από μόνα τους αν δεν υπάρξουν σχέδια ανάπτυξης για την περιοχή και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν προγράμματα για να ενισχυθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    [13] ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΦΥΠΟΡΓΕΙΟ ΣΤΟΝ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Σήμερα το πρωί έγινε και ουσιαστικά η παράδοση του απερχόμενου Υφυπουργού Πολιτισμού, Γιώργου Φλωρίδη στο νέο Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα αθλητισμού και αθλητικής Ολυμπιακής προετοιμασίας, Γιάννη Κουράκη. Παρίστατο ο ΓΓΑ, Νίκος Έξαρχος.

    Στις ομιλίες τους ο απερχόμενος υφυπουργός, Γιώργος Φλωρίδης τόνισε: "Πριν απ΄ όλα πρέπει να σας ζητήσω συγνώμη γιατί χθες, λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεων που υπήρχαν από τη δημιουργία του νέου Κυβερνητικού σχήματος και την ανάληψη ή την παράδοση διαφόρων Υπουργείων, δεν ήμουν συνεπής στη συνάντηση που είχε οριστεί μαζί σας. Δηλαδή στην παρουσίαση του νέου Υφυπουργού και στην αποχώρηση τη δική μου.

    Θέλησα να γίνει σήμερα αυτή η συνάντηση γιατί θεωρούσα ότι ήταν αδιανόητο για μένα να φύγω απ' αυτό το Υπουργείο, χωρίς προηγουμένως να ανταλλάξουμε μερικές λέξεις, ως επίλογο της παρουσίας μου εδώ, κάτι περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Είμαι ευτυχής γιατί στην πολιτική μου σταδιοδρομία πέρασα αυτό το Υπουργείο. Οι εμπειρίες οι οποίες απέκτησα εδώ ,μετά το Υπουργείο Εσωτερικών, πρέπει να σας πω ότι ήταν ιδιαίτερα πολύτιμες. Γιατί αυτό το Υπουργείο έχει άμεση επαφή με την κοινωνία, με πολλά προβλήματά της, έχει με το πιο ζωντανό κομμάτι της. Απέκτησα, λοιπόν, εδώ μία εμπειρία που είναι ίσως το πολυτιμότερο εφόδιο για την ίδια τη ζωή μου.

    Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί σας και πρέπει να σας πω ότι όλοι εσείς που υπηρετείτε εδώ, αποτελείτε κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με τα άλλα Υπουργεία.

    Είμαι ευτυχής που συνεργάστηκα μαζί σας. Είναι αλήθεια ότι αρκετοί από εσάς δεν έχετε τη σιγουριά ή την αίσθηση της μονιμότητας, που πρέπει να έχει κάθε υπάλληλος. Ξέρετε πολύ καλά ότι προσπαθήσαμε για αυτό και οι βάσεις, τουλάχιστον για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω στο πλαίσιο του Συντάγματος, έχουν τεθεί με την τελευταία διάταξη που ψηφίσαμε στο νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή Προετοιμασία.

    Πιστεύω ότι ο νέος Υφυπουργός θα προχωρήσει πολύ σύντομα στη πρακτική εφαρμογή αυτής της διάταξης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι το πέρασμα μου από αυτό το Υπουργείο συνδέθηκε ή συνοδεύτηκε από πολύ ισχυρές εντάσεις που είχαν να κάνουν με συγκεκριμένους χώρους και αναμετρήσεις με πολλά συμφέροντα. Όλα αυτά έγιναν γιατί είχαμε την αντίληψη ότι πρέπει να λειτουργεί ο νόμος, πρέπει να λειτουργεί το κράτος δικαίου, πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί. Και ότι οποιαδήποτε εξωθεσμική λειτουργία, η οποία λειτουργεί ή κινείται υπονομευτικά σε σχέση με τη συντεταγμένη τάξη, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με έναν τρόπο ριζικό, με ένα τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, δηλαδή που δείχνει σε όλους ότι το Κράτος πρέπει να λειτουργεί. Νομίζω ότι από αυτή την υπόθεση κερδίσαμε όλοι και πάνω απ' όλα κέρδισαν η Πολιτεία, οι θεσμοί, οι Έλληνες πολίτες που ένιωσαν μέσα από αυτή την υπόθεση την ανάγκη να νικάει, επιτέλους, το δίκαιο. Και νομίζω ότι στους πολλούς δεν έμεινε καμία αμφιβολία γι' αυτό, ότι το δίκαιο νικά όταν αποφασίζει κανείς να εφαρμόσει τους νόμους.

    Με διαδέχεται ένας φίλος μου, ένας άνθρωπος με τον οποίο έχω αδελφική σχέση και είμαι πολύ ευτυχής γι' αυτό. Είναι ο Γιάννης Κουράκης. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε όλοι μαζί, ότι θα την προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

    Πρόκειται για έναν ακέραιο άνθρωπο κι έναν πολύ ανοιχτό άνθρωπο. Δύο αρετές βασικές για μια πολύ καλή συνεργασία μαζί σας. Είναι δίκαιος και αντικειμενικός. Δεν τα λέω αυτά επειδή είναι εδώ, αλλά θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Υπάρχει πολλή δουλειά εδώ που πρέπει να γίνει. Υπάρχει η πολλή μεγάλη πρόκληση της Ολυμπιακής Αθλητικής Προετοιμασίας για το 2004, που προσδοκούμε οι Έλληνες αθλητές να κατακτήσουν ακόμη υψηλότερες επιτυχίες, να ανέβουν στο υψηλότερο σημείο του βάθρου. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη δουλειά και την υποστήριξη που θα προσφέρει αυτό το Υπουργείο.

    Νομίζω ότι ο Γιάννης Κουράκης, ως ένας άνθρωπος που προέρχεται από το χώρο του αθλητισμού, αυτό το κατανοεί καλύτερα από τον καθένα μας και είμαι σίγουρος ότι θα το ενισχύσει με όλες του τις δυνάμεις.

    Υπάρχουν ακόμα τα ζητήματα που αφορούν στις αθλητικές υποδομές, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το "Ελλάδα 2004", το νέο πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού, η ανασυγκρότηση των αθλητικών χώρων, όπως είναι ο Άγιος Κοσμάς, πολλά θέματα τα οποία ανοίγουν ένα πεδίο δραστηριότητας εξαιρετικά σημαντικό.

    Αυτό που ζητώ από εσάς είναι να κάνετε και με τον Γιάννη Κουράκη ό,τι κάνατε και με μένα. Να τον βοηθήσετε το ίδιο. Χωρίς τη δική σας βοήθεια, χωρίς τη δική σας συνεργασία και συμπαράσταση κανένας Υπουργός δε μπορεί να πετύχει. Και είμαι σίγουρος ότι αυτός θα πετύχει. Θέλω να του ευχηθώ λοιπόν και μπροστά σας καλή επιτυχία, για την οποία είμαι σίγουρος.

    Εδώ αφήνω ένα κομμάτι από τη ζωή μου. Σε πολλούς, έξω από εδώ, φάνηκα σκληρός εκεί που έπρεπε να είμαι. Φεύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις, περνάω στην απέναντι όχθη. Τι σημαίνει αυτό: Περνάω εκεί που κανείς νιώθει μόνος του. Πάω στο μοναδικό Υπουργείο όπου ο Υπουργός νιώθει μόνος του, με όλους τους άλλους απέναντι του, με τη καλή έννοια του όρου. Εκεί δεν υπάρχει μια αναμέτρηση με την έννοια ποιος θα επικρατήσει ή ποιος θα νικήσει. Εκεί υπάρχει μια συνεχής συνεργασία, η οποία φτάνει σε ακραία σημεία, ώρες ώρες, γιατί όλοι θέλουν να πετύχουν. Γνωρίζετε ότι βασική προϋπόθεση της επιτυχίας των πολιτικών είναι τα χρήματα και ότι ο Υπουργός που χειρίζεται τα χρήματα του Ελληνικού Κράτους και του Ελληνικού λαού πρέπει να τους υπενθυμίζει, συνεχώς, ότι τα χρήματα δεν είναι άπειρα. Χθες, λίγο πριν πάμε για την ορκωμοσία στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός μου είπε: "Γιώργο πιστεύω ότι είσαι αρκετά σκληρός για να μπορείς να συγκρατήσεις τις δημόσιες δαπάνες".

    Εγώ είπα στο Γιάννη να ξέρει ότι στο νέο μου πόστο θα έχει έναν καλό φίλο που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του χώρου του αθλητισμού, εκτός από όλα τα άλλα και θα μπορεί να τον βοηθήσει όπως ο κ. Δρυς, που είναι φίλος μου, είχε βοηθήσει εμένα.

    Σας ευχαριστώ που είσαστε όλοι εδώ, για την καλή συνεργασία. Σας εύχομαι σε όλους να έχετε υγεία και σε όσους έχουν πρόβλημα ακόμη, με τις σχέσεις τους με το δημόσιο, να μπορέσουν γρήγορα να το τακτοποιήσουν. Ελπίζω ότι αυτό το Υπουργείο θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά όπως και τα προηγούμενα χρόνια, γιατί έχει να προσφέρει πάρα πολλά, κυρίως στην ελληνική νεολαία, σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα προς το 2004. Ειλικρινά σας ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου".

    Από την άλλη ο νέος υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης επισήμανε: "Κάθε άλλο από επίλογο έκανε ο κ. Φλωρίδης, γιατί όπως διαπιστώσατε τα δύο Υπουργεία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Τα είπαμε και χθες εν συντομία, θα έχουμε τη δυνατότητα, να τα πούμε και άλλες φορές. Είχα την εξαιρετική τιμή από τον Πρωθυπουργό της χώρας να μου αναθέσει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού.

    Όπως είπα και χθες, κατά τη διαδικασία της παραλαβής που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού, αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση, επειδή έχουμε μπροστά μας τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρέπει να αναδείξουμε τη χώρα μας, σε ένα παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού, και μία ισχυρή αθλητική δύναμη. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων, των φορέων του αθλητισμού, των εργαζομένων στο χώρο, των φιλάθλων, αλλά πρώτα απ' όλα τη δικής σας συνεργασίας.

    Μου είπε ο κ. Φλωρίδης ότι εδώ έχετε καταφέρει το εξής: Να παντρέψετε την

    ευγένεια, το ήθος και την αποτελεσματικότητα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, με την ίδια ευγένεια και ήθος και αποτελεσματικότητα να συνεχίσετε. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι διαδέχομαι ένα ακέραιο άνθρωπο, με ένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Δεν το λέω γιατί είναι φίλος μου από παλιά, αλλά ένας άνθρωπος που υπηρέτησε εδώ, σ' ένα ευαίσθητο χώρο, το χώρο του αθλητισμού. Ένα χώρο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα κατάφερε πάρα πολύ καλά. Έκανε ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο, το οποίο θα συνεχίσω. Θα προσπαθήσω να κρατήσω όλα αυτά τα θετικά και να προχωρήσουμε μπροστά. Θέλω να του ευχηθώ να έχει την ίδια επιτυχία και στα νέα του πολύ υψηλά και σπουδαία καθήκοντα και είμαι σίγουρος ότι θα έχει ακόμα μεγαλύτερη.

    Θα ζητώ πάντα τη συνεργασία του και τη βοήθειά του για να αναδείξουμε την Ελλάδα, όπως είπα και προηγούμενα, ως ένα Παγκόσμιο γιατί το 2004 είναι πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση Κέντρο Αθλητισμού, μια μεγάλη και ισχυρή δύναμη στον Αθλητισμό.

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και θα έχουμε τη δυνατότητα να τα πούμε και τις επόμενες ημέρες, αφού τώρα είμαι στη διαδικασία της ενημέρωσης".

    [14] ΣΕ ΔΙΚΗ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Παρίσι, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Οι τέσσερις αλλοδαποί δημοσιογράφοι, ένας Γάλλος, ένας Ιάπωνας και δύο Πακιστανοί που κρατούνται στο Αφγανιστάν, θα παραπεμφθούν σε ισλαμικό δικαστήριο τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης προστασίας της ελευθερίας του τύπου «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» Ρομπέρ Μενάρ.

    Ο Μενάρ είπε ότι ο Ιάπωνας δημοσιογράφος, που συνελήφθη την περασμένη Τρίτη στην επαρχία Κουνάρ του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, κρατείται μαζί με τους τρεις συναδέλφους του σε μια κατοικία στο Τζαλαλαμπάντ.

    Ο Γάλλος Μισέλ Πεϊράρ και οι δύο Πακιστανοί συνάδελφοί του που τον συνόδευαν όταν συνελήφθη, στις 9 Οκτωβρίου, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κατασκοπείας.

    Το όνομά του Ιάπωνα είναι Ντάιγκεν Γιανατζίντα και όχι Ισάμου Ιίντα όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

    [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Εντονα αντέδρασε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της Ν.Δ., βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για "στημένους" διαγωνισμούς στο ΥΠΕΧΩΔΕ και είπε ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό, εάν δεν καταθέσει προσφορά σε μια υπεράκτια εταιρεία κυπριακής προέλευσης, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι "κ. Κεφαλογιάννης θα πρέπει να προσέχει πολύ καλά πριν κάνει αυτές τις συνήθεις "καταγγελίες" του, διότι όλες έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα, ανυπόστατες".

    Απαντώντας ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε: "Ο νέος Υπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας, σήμερα κατά την παρθενική του εμφάνιση και πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπέπεσε στο βαρύτατο ολίσθημα να εξαπολύσει προσωπική επίθεση εναντίον μου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε "ανυπόστατη" την καταγγελία, που περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων σε Ερώτηση μου προς τον κ. Πρωθυπουργό, που κατέθεσα σήμερα στη Βουλή".

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι στην Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή περιλαμβάνονται στοιχεία για την λειτουργία της off-shore εταιρείας WING-TOP στην Κύπρο, που ρυθμίζει -βάσει του μαθηματικού τύπου-τις στημένες προσφορές των εργολάβων στις μεγάλες δημοπρασίες δημοσίων Εργων, μοιράζοντας τις προσυμφωνημένες προμήθειες στους "ενδιαφερόμενους".

    "Οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, δήλωσαν άγνοια ή και αναρμοδιότητα για το ζήτημα αυτό, παραλείποντας, ως είχαν υποχρέωση, να ζητήσουν, μέσω δικαστικής συνδρομής από την Κυπριακή Κυβέρνηση, την έρευνα της εν λόγω υπεράκτιας εταιρείας, μέσω της οποίας παραβιάζεται η νομοθεσία για τα δημόσια έργα", πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης, ενώ ανέφερε ότι "πρωτοβουλίες του στη Βουλή, όχι μόνο δεν εκρίθησαν ως "ανυπόστατες", αλλά εξανάγκασαν την Κυβέρνηση Σημίτη σε αναδίπλωση και ματαίωση της απόπειρας εξυπηρέτησης συγκεκριμένων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων".

    "Συνιστώ στον κ. Υπουργό Τύπου να είναι στο εξής προσεκτικός και διαβασμένος πριν εκτοξεύει τέτοιους ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς κατά του κοινοβουλευτικού έργου των μελών του Κοινοβουλίου", κατέληξε.

    [16] ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Επίκαιρη ερώτηση για τις υπεράκτιες (off - shore) εταιρείες κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    "Πριν 12 μήνες την 30.10.2000, καταθέσαμε στη Βουλή τροπολογία για τις υπεράκτιες (off-shore) εταιρείες στο σχέδιο νόμου για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία καθορίζετε ότι απαγορεύεται η συμμετοχή αλλοδαπών νομικών προσώπων, των οποίων ο ιδιοκτησιακός ή διοικητικός έλεγχος είναι αδύνατος από τα αρμόδια κρατικά όργανα, σε επιχειρηματικούς τομείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του τύπου και της ραδιοτηλεόρασης καθώς και σε εταιρείες που είναι εισηγμένες ή πρόκειται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η Κυβέρνηση σας μέσω της συντεταγμένης πλειοψηφίας, που διαθέτει στη Βουλή, απέρριψε την τροπολογία αυτή", επισημαίνει και σημειώνει:

    "Τους 12 μήνες που πέρασαν από τη απόρριψη αυτή:

    1.Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί σε σειρά εκθέσεων τους τόνισαν την ανεμπόδιστη και ανεξέλεγκτη λειτουργία των υπερακτιων (off-shore) εταιρειών, οι οποίες πολλές φορές είναι η πηγή ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος της διαφθοράς κρατικών λειτουργών, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας

    2. Η Διεθνής Διαφάνειας στη έκθεση της για την παγκόσμια διαφθορά του έτους 2001, υποβίβασε την Ελλάδα από την 35η στη 42η θέση, αποδίδοντας στη Χώρα τη θλιβερή πρωτοκαθεδρία του πλέον αδιαφανούς κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την διαφθορά δημοσίων λειτουργών και εμπλεκόμενων στις συμβάσεις προμηθειών, των έργων και υπηρεσιών του Δημόσιου

    3. Η διοίκηση του ΟΤΕ δανειοδοτήθηκε με το ποσό των 11,5 δισεκατομμυρίων δραχμών μεσω θυγατρικής υπεράκτιας εταιρείας του ΟΤΕ (OTE International Investments l.t.d.) :

    Α) παρακάμπτοντας την άρνηση του Δ.Σ. του οργανισμού, να εγκρίνει την χρηματοδότηση για την κάλυψη, της μαύρης τρύπας της ROMTELECOM και της COSMOROM, συμβάσεων των οποίων τα στοιχεία, αρνείται να καταθέσει επίμονα στη Βουλή ο Υπουργός Μεταφορών. Β) παρέχοντας στην δανειοδότρια τράπεζα προσωπική εγγύηση των Προέδρου και Δ/νοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, διατήρησης του ποσοστού συμμετοχής του ΟΤΕ στην υπεράκτια εταιρεία

    4. Με ερώτηση μας στη Βουλή προς τον τέως Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ (2296/4.10.99) καταγγείλαμε την ύπαρξη υπεράκτιας (off-shore) εταιρείας, με την επωνυμία WING TOP και έδρα την Κύπρο, η οποία ρυθμίζει τις προσυμφωνημένες φωτογραφικές προσφορές στις δημοπρασίες δημοσίων έργων στην Ελλάδα και στη συνέχεια εισπράττει και διανέμει στους ενδιαφερόμενους τις σχετικές "προμήθειες", πράγμα για το οποίο ο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ δήλωσε άγνοια αλλά απέφυγε επιμελώς να αποστείλει στον αρμόδιο Εισαγγελέα, τα στοιχεία που καταθέσαμε στη Βουλή".

    Ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά τον κ. Σημίτη αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατατέθηκε την 30.10.2000 στη Βουλή εισάγοντας σχετική διάταξη σε ένα από τα υπό συζήτηση νομοσχέδια.

    [17] MHNYMA Σ. ΤΑΜΒΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Αλεξάνδρεια, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    «Σήμερα γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και τις ηρωικές προσπάθειες των Προγόνων μας να κρατήσουν Ελεύθερη την Ελλάδα από το Φασιστικό Κύμα που έπληττε την Γηραιά Ήπειρο. Ο Αγώνας τους χαρακτηρίσθηκε από την Παγκόσμια Ιστορία, ως ο Αγώνας ενός Φιλελεύθερου Λαού με λιγοστά μέσα και περίσσιο θάρρος», τόνισε στο μήνυμα του για την εθνική επέτειο ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής Στέφανος Ταμβάκης.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι οι εκδηλώσεις στον απανταχού ελληνισμό για την εθνική επέτειο πρέπει να κάνουν για άλλη μια φορά την υπέρβαση που έκαναν οι πρόγονοί μας με τις πράξεις τους.

    «Η 28η Οκτωβρίου συμβολίζει την πίστη του Έθνους μας στην Ελευθερία και την κάθετη καταδίκη και εναντίωση ολοκληρωτικών καθεστώτων που καπηλεύονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Σήμερα, το μήνυμα των προγόνων μας ξεπερνά τα πλαίσια της Ελλάδας και αγκαλιάζει την ταραγμένη παγκόσμια σκηνή. Η Πίστη στην Ελευθερία διακίνησης Ανθρώπων και Ιδεών προβάλει ως επιτακτική αναγκαιότητα. Η Αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας και η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι ο μονόδρομος για την Ειρήνη και Ανάπτυξη», κατέληξε.

    [18] ΘΕΣΠΙΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Βουκουρέστι, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι πολίτες της Ρουμανίας που πρόκειται να ταξιδεύσουν στις χώρες μέλη της συνθήκης του Σένγκεν οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για την έξοδό τους από την χώρα από την 1 Δεκεμβρίου του 2001.

    Σύμφωνα με έκτακτο κυβερνητικό διάταγμα οι επιβάτες οφείλουν κατά τον έλεγχο να διαθέτουν το εισιτήριο μετ' επιστροφής, την πράσινη κάρτα του αυτοκινήτου τους, ιατρική ασφάλεια καθώς και αρκετή ποσότητα χρημάτων που να εξασφαλίζει την διαμονή τους στο εξωτερικό.

    Το καινούργιο μέτρο έχει σκοπό να περιορίσει τις περιπτώσεις απαγόρευσης μετάβασης των Ρουμάνων στις χώρες του Σένγκεν και τις περιπτώσεις που Ρουμάνοι πολίτες απευθύνονται στις ρουμανικές πρεσβείες ζητώντας οικονομική υποστήριξη.

    Το καινούργιο μέτρο αποσκοπεί να επηρεάσει την απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τους Ρουμάνους που επιθυμούν να μεταβούν στις χώρες του Σένγκεν.

    [19] ΕΔΑΔ: ΑΚΡΟΑΣΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ 17 ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Στρασβούργο, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Σε δημόσια ακρόαση αντιπαρατέθηκε, χθες, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, η αίτηση έξι Γιουγκοσλάβων πολιτών εναντίον 17 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- σχετικά με το βομβαρδισμό του κτιρίου της Σερβικής Ραδιο-Τηλεόρασης (RTS), στις 23 Απριλίου 1999, στο Βελιγράδι. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ εκπροσωπήθηκαν από εθνικούς νομικούς συμβούλους.

    Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στο Ε.Δ.Α.Δ. -συγγενείς φονευθέντων εργαζομένων στην RTS αλλά και τραυματισθέντες από την επιδρομή- ο βομβαρδισμός της σερβικής ραδιοτηλεόρασης από το ΝΑΤΟ παραβίασε τα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή), 10 (ελευθερία έκφρασης) και 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματικότητα ένδικων μέσων) της Ε.Σ.Δ.Α.

    Η απόφαση του Δικαστηρίου, για την εισαγωγή ή απόρριψη της υπόθεσης στην Ολομέλεια, θα ανακοινωθεί προσεχώς.

    [20] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Άγνωστοι τρομοκράτες προσπάθησαν να εισβάλλουν δυο φορές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ρωσία τον περασμένο χρόνο δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος.

    Το πρώτο περιστατικό συνέβη τον Φεβρουάριο και το δεύτερο τον Απρίλιο δήλωσε ο Ιγκόρ Βαλκίν χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τις τοποθεσίες που αποτέλεσαν στόχο των τρομοκρατών και για τα άτομα που συνδέονταν με τις τρομοκρατικές ενέργειες.

    [21] ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ

    Στρασβούργο, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Και οι δύο σημερινές αλσατικές εφημερίδες αφιερώνουν εκτενή αρθρογραφία με σχετικές φωτογραφίες και ευμενή σχόλια, για την διοργανωθείσα έκθεση από το Γραφείο Τύπου της Μ.Ε.Α. Στρασβούργου με θέμα: "Γη και φωτιά, αέρας και νερό - όταν το παιδί δημιουργεί ο κόσμος γίνεται μαγικός".

    Η D.N.A. με τίτλο "Des enfants grecs illuminent l Aubette" - "Τα ελληνόπουλα φωτίζουν το Μέγαρο Aubette" γράφει ότι το κοινό, μεγάλοι και μικροί, μπορούν να ανακαλύψουν την Ελλάδα μέσα από το παιδικό βλέμμα, έως την 14η Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Aubette στην καρδιά του Στρασβούργου, σε μια έκθεση πλημμυρισμένη από χρώματα. Ο αρθρογράφος προτρέπει το αλσατικό κοινό να επισκεφθεί την έκθεση για τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, αναφέροντας ταυτόχρονα τις εντυπώσεις γαλλίδας γιαγιάς, η οποία επισκεπτόμενη την έκθεση με τα εγγόνια της δήλωσε με μεγάλο ενθουσιασμό: "Εντυπωσιάσθηκα από τις παιδικές δημιουργίες - Τι χρώματα!". Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, γράφει το άρθρο, παρουσιάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης της Αθήνας ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς επίσης και το παραμύθι "Με τον Ξένιο στην Ελλάδα" έκδοσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης του Ελληνικού Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε.

    Παράλληλα η εφημερίδα "L' Alsace" με τίτλο "Creations des enfants grecs" "Δημιουργίες των ελληνοπαίδων" αναφερόμενη στο ίδιο θέμα σε άρθρο της με σχετική φωτογραφία, επισημαίνει το υψηλό επίπεδο των παιδιών της Ελλάδος σε έκφραση και δημιουργικότητα.

    Εξάλλου, οι τοπικοί αλσατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί "Top music", "Radio France Alsace" και "FIP Strasbourg" στις πρωινές ζώνες ακροαματικότητάς τους προέτρεπαν τους ακροατές τους για μία επίσκεψη στην Έκθεση αναφέροντας ως σημείον αναφοράς την εφημερίδα "D.N.A.".

    [22] ΜΟΡΕΛ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΕΦΕΡΕ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι έχει επιτύχει ένα σημαντικό χτύπημα στον Οσάμα Μπιν Λάντεν τον βασικό ύποπτο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην οργάνωση Αλ Κάιντα καθώς διέκοψε τους δεσμούς τους με μια τρομοκρατική οργάνωση στη Βοσνία.

    Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία Ντάριλ Μορέλ δήλωσε χθες ότι χάρη στην εξαιρετική συνεργασία με τις αρχές της Βοσνίας εξαρθρώθηκε μια τρομοκρατική οργάνωση που πιθανότατα συνδεόταν με την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Ωστόσο, επισήμανε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ότι ακόμη δεν καταστράφηκαν οι διασυνδέσεις που πιθανόν διατηρεί η Αλ Κάιντα στη Βοσνία.

    "Καθιστούμε πολύ δύσκολη τη διεξαγωγή οποιασδήποτε επιχείρησης στο μέλλον. Δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι έχει εξαφανισθεί η απειλή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μορέλ.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι αρχές της Βοσνίας συνέλαβαν έξι Αλγερινούς υπόπτους για τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών οι έξι Αλγερινοί ανήκουν στην οργάνωση Ένοπλη Ισλαμική Ομάδα (GIA) μια από τις βασικές ομάδες εξτρεμιστών της Αλγερίας.

    Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αρχές της Βοσνίας συνέλαβαν αρκετά άτομα τα οποία στάλθηκαν στις χώρες προέλευσής τους.

    "Από όλα τα άτομα που έχουν συλληφθεί μερικά από αυτά είχαν σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Δεν μπορούμε να πούμε ούτε πόσα άτομα ούτε ποια άτομα σχετίζονταν με την Αλ Κάιντα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μορέλ και τόνισε ότι η έρευνα συνεχίζεται.

    [23] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΣΙΓΓΑΝΟ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα ο αστυνομικός της άμεσης δράσης Γιώργος Τυλιανάκης που πυροβόλησε και σκότωσε χτες το βράδυ στο Ζεφύρι Αττικής τον τσιγγάνο Μαρίνο Χριστόπουλο. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόσθεση με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη οπλοχρησία με ενδεχόμενο δόλο και τον παρέπεμψε στον ανακριτή.

    Ο αστυνομικός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα συνοδεία 15 συναδέλφων του, που φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Στην κατάθεση του ισχυρίστηκε ότι ο τσιγγάνος προσπάθησε να τον χτυπήσει με το αυτοκίνητο, όταν του έκανε σινιάλο για να σταματήσει. Οπως είπε γλύτωσε την τελευταία στιγμή και ακαριαία έβγαλε το πιστόλι από τη θήκη και πυροβόλησε, ενώ πιστεύει ότι ήταν σε νόμιμη άμυνα.

    Διατάχτηκε ένορκη διοικητική εξέταση για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του νεαρού τσιγγάνου.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που έκανε την νεκροτομή, ο νεαρός έφερε ένα διαμπερές τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού από πυροβόλο όπλο και δεν έχει πυροβοληθεί εξ' επαφής.

    Οι τσιγγάνοι είναι οργισμένοι και πέταξαν πέτρες στο κτίριο που πρόκειται να στεγάσει το αστυνομικό τμήμα Ζεφυρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 25 October 2001 - 18:15:12 UTC