Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΧΑΣΙΚΟΥ
  • [03] ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ
  • [04] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ
  • [05] ΤΕΛΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ ΚΑΙ ΞΕΝΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [06] ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ '73: ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"
  • [08] Ο ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΠΟΑΣΥ - ΕΛΑΣ -
  • [09] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ
  • [12] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΒΔΟΜΑΔΑ COMENIOUS"
  • [13] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΙΟΥΣΕΛ ΓΙΑ ΤΗ "ΜΙΝΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ"
  • [14] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΕΙ ΠΑΘΗ
  • [15] ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ "ABC" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ
  • [16] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΙΣΟΒΙΑ ΣΕ 45ΧΡΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΙΛΟΥ ΤΗΣ
  • [17] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ΠΟΣ - ΔΕΗ
  • [19] Η ΕΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΟ 1999
  • [20] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ-ΜΠΟΥΣ
  • [21] ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ
  • [22] ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ
  • [23] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ Δ. ΟΧΘΗ
  • [24] ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2001 (08:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου - Ισμαήλ Τζεμ

    Η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα, συνεχίζεται με επίκεντρο την εξέταση διμερών θεμάτων, αλλά και διεθνών εξελίξεων, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κυρίου Τζεμ, ο οποίος και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή, που χαρακτήρισε ως "ειλικρινή" τη συζήτηση του, με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών, προσθέτοντας την ανάγκη εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, βάσει του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Για το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής υποστήριξε την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δε μπορεί ν' ανακοπεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Τζεμ κατά τη δεξίωση του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου έκανε λόγο "για προώθηση των ανθρώπινων σχέσεων από Τούρκους και Έλληνες επιχειρηματίες", ενώ ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι "οι επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, συμβάλλουν στην ελληνοτουρκική φιλία".

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΧΑΣΙΚΟΥ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2001 (23:28 UTC+2)

    Η πορεία του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), οι διμερείς σχέσεις και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. εξετάστηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, με τον Κύπριο ομόλογό του, Σωκράτη Χάσικο.

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι θεμέλιος λίθος του ενιαίου αμυντικού δόγματος είναι ότι επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

    "Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε τη συνεργασία μας, η οποία έχει πολλές πλευρές. Τη συνεργασία ανάμεσα στα Επιτελεία, ακριβώς για την υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, έτσι ώστε να είναι συντονισμένες οι Ελληνικές, Ελλαδικές και οι Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο, καθώς επίσης και τη συνεργασία σε πολλά άλλα επίπεδα, τα οποία ενισχύουν την Εθνική Αμυνα, την άμυνα της Κύπρου", υπογράμμισε.

    Σε ότι αφορά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχουν κλείσει πολλά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, και ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των υπό ένταξη χωρών σε ότι αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων και προϋποθέσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Όλοι προσβλέπουμε στο τέλος του 2002 με αρχές του 2003, να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία ουσιαστικής και τυπικής πλέον ένταξης και ενσωμάτωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι "η Ελλάδα θα δώσει μάχη για να γίνει το όνειρο αυτό πραγματικότητα, διότι πιστεύουμε ότι η θέση της Κύπρου είναι μέσα στην Ευρώπη και ότι η Κύπρος θα μπορεί να εισφέρει στην Ευρώπη ένα σημαντικό στοιχείο, τη Μεσογειακή ταυτότητα, η οποία είναι αδύναμη στην Ευρώπη".

    Χαρακτήρισε αρνητική τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο θέμα της αμυντικής ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επανέλαβε τη βούληση της χώρας μας να δώσει μάχη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή άμυνα.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διεργασίες για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ θα κινητοποιήσουν δυνάμεις ώστε να οδηγηθούμε σε επίλυση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του ο κ. Χάσικος, σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας περί προσάρτησης των Κατεχομένων, τόνισε ότι γίνονται ενέργειες και κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, πολιτικές και διπλωματικές.

    "Υπάρχει εγρήγορση από πλευράς δικής μας, διότι δεν μας αρκεί το γεγονός ότι ουσιαστικά σήμερα το Βόρειο τμήμα αποτελεί κομμάτι της Τουρκίας. Αυτό δεν μας αρκεί. Θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι η Τουρκία τελικώς δεν θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση των κατεχομένων. Σίγουρα είναι για εμάς αλλαγή του status quo, έστω και τυπική. Από κοινού με την Ελλάδα διπλωματικά και πολιτικά και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όλα τα διαβήματα αποτροπής αυτού του ενδεχομένου", υπογράμμισε.

    [03] ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Ζάκυνθος, 8 Νοεμβρίου 2001 (08:11 UTC+2)

    Συνεχίζεται στη Ζάκυνθο η σταδιακή προώθηση των λαθρομεταναστών από το δουλεμπορικό σκάφος, σε καταλύματα του νησιού. Η καταμέτρηση τους, ολοκληρώθηκε από άντρες του λιμενικού.

    Ο συνολικός αριθμός των λαθρομεταναστών έφτασε στους 714, μεταξύ των οποίων 125 παιδιά και 93 γυναίκες. Μέχρι στιγμής, έχουν προωθηθεί στο ξενοδοχείο "ΑΡΚΑΔΙΑΝΟΣ" της Ζακύνθου, τα παιδιά με τις οικογένειες τους, συνολικά 296 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι υποβάλλονται σε υγειονομικές εξετάσεις και στη συνέχεια, προωθούνται στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού.

    Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Ζάκυνθο μια κινητή μονάδα του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων. Οι λαθρομετανάστες θα φιλοξενηθούν στο νησί για τις επόμενες 15 ημέρες και σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Ανωμερίτη θα εξετάζεται κατά περίπτωση κάθε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, ενώ οι πρόσφυγες στους οποίους δε θα χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, θα επαναπροωθηθούν στις χώρες τους. Οι επτά Τούρκοι δουλέμποροι εξακολουθούν να κρατούνται και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [04] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΑΕΙ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2001 (11:48 UTC+2)

    Πόλεμο υπέρ της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και όχι εναντίον των φροντιστών έχει κηρύξει το υπουργείο Παιδείας, δήλωσε ο υπουργός Πέτρος Ευθυμίου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας". Επισήμανε ότι δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός για ένα κοινωνικό μήνυμα αναγνωρισμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως η εκστρατεία ενημέρωσης για τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

    Οσο για τις μετεγγραφές φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό στα ελληνικά ΑΕΙ, ο υπουργός υποστήριξε πως θα υπάρξει διετής μεταβατική περίοδος και μετά θα καταργηθούν. Για δύο χρόνια, στο μεταβατικό στάδιο, οι μετεγγραφές από το εξωτερικό θα γίνονται μόνο με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις. Μετά το πέρας του μεταβατικού σταδίου όσοι πάνε στο εξωτερικό, θα σπουδάζουν στο εξωτερικό.

    [05] ΤΕΛΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ ΚΑΙ ΞΕΝΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Πήρε φόρα ο Αγγελος Αναστασιάδης και σταματημό δεν έχει. Ετσι μετά την απομάκρυνση του Αλεξόπουλου, σειρά είχαν σήμερα οι Αντώνης Σαπουντζής και Γιώργος Ξενίδης. Ο τεχνικός του Ηρακλή μίλησε για μισή ώρα στους παίκτες του πριν από το ξεκίνημα της προπόνησης και τους ζήτησε να κάνουν μια καινούργια αρχή, αφήνοντας παράμερα όλα όσα συνέβησαν στις τελευταίες αγωνιστικές.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι ο Σαπουντζής και ο Ξενίδης αποτελούν παρελθόν από την ιστορική ομάδα. Ο τελευταίος δεν άντεξε και τόνισε με παράπονο: "Πώς είναι δυνατό να διαγράφουν τόσο εύκολα κάποιοι μια ιστορία δέκα χρόνων;".

    Κανείς τέλος, δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τον Γκοΐκοβιτς, έπειτα από την έντονη επιθυμία του προέδρου του Ηρακλή, Ευάγγελου Μυτιληναίου να παραμείνει ο Σέρβος στην ομάδα. Ωστόσο, η εντύπωση του κ. Αναστασιάδη για τον παίκτη δεν είναι και η καλύτερη...

    [06] ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Βιέννη, 8 Νοεμβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σολομόν Πάσι ύστερα από πρόσκληση του αυστριακού ομολόγου του Δρ. Μπενίτα Φερέρο - Βάλντνερ.

    Οι διμερείς σχέσεις Αυστρίας - Βουλγαρίας, ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και η συνεργασία των χωρών του Δούναβη ήταν τα κύρια θέματα των συζητήσεων των δυο αντρών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας εξέφρασε την συμπαράσταση της χώρας του για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η κυβέρνηση του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι να συνεχίσει το έργο των μεταρρυθμίσεων στην Βουλγαρία.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η Βουλγαρία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την εδραίωση της ασφάλειας στην Ευρώπη με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης των ναρκωτικών στα Βαλκάνια.

    Η κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην ΠΓΔΜ αποτέλεσαν αντικείμενο των συζητήσεων των δυο αντρών ενώ ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Βουλγαρία αξίζει συγχαρητήρια καθώς αποτελεί παράγοντα εδραίωσης της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Φερέρο Βάλντνερ ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό του για τις προόδους που έχουν σημειωθεί αναφορικά με την πρωτοβουλία για τη δημιουργία οργανισμού για την συνεργασία μεταξύ των χωρών του Δούναβη.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας ευχαρίστησε τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών για την υποστήριξη της χώρας του για την άρση της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τους πολίτες της Βουλγαρίας και κάλεσε τον κ. Βάλντνερ να επισκεφθεί την Βουλγαρία τον επόμενο χρόνο.

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ '73: ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα: "Πολυτεχνείο '73: Διδάγματα Δημοκρατίας" διοργανώνει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου και ώρα 19:30, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Θα μιλήσουν, επίσης, τα εκλεγμένα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Οικονομολόγος - Δημοσιογράφος, Τώνια Μαρκοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ και Δημήτρης Χατζησωκράτης, Πολιτικός Μηχανικός - Οικονομολόγος.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ιστορικός - Φιλόλογος, Χρήστος Ζαχόπουλος και θα παρέμβει ο Επικοινωνιολόγος Διαμαντής Μπασαντής.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο - ντοκουμέντο και φωτογραφίες από την εξέγερση ενώ θα τιμηθούν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και πρόσωπα που συνέβαλαν ή έπαιξαν ρόλο στην εξέγερση.

    [08] Ο ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΠΟΑΣΥ - ΕΛΑΣ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Στο Πανελλήνιο κοινό Συνέδριο των Ομοσπονδιών ΠΟΑΣΥ - ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού Σώματος, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ. βουλευτής Χανίων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης, αφού συνεχάρη τους συνέδρους για τον υπεύθυνο, αλλά ταυτόχρονα και μαχητικό τρόπο που συνδικαλίζονται, διεκδικώντας την επίλυση τόσο των οικονομικών, όσο και των θεσμικών προβλημάτων του προσωπικού των τριών σωμάτων που εκπροσωπούν, τόνισε ότι τι μέγεθος των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα τα τρία σώματα είναι τεράστια.

    Επισήμανε ότι η εγκληματικότητα που καλπάζει ανεξέλεγκτα, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των υπευθύνων, η τρομοκρατία, οι καταστροφικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον, το κύμα των λαθρομεταναστών και η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι προβλήματα που επιβάλλουν θωράκιση των Σωμάτων Ασφαλείας.

    "Η ανεπαρκής εκπαίδευση, η κακή διάρθρωση, η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, η κατάργηση της Αγροφυλακής, η αβεβαιότητα για το μέλλον των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών είναι μερικά από τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης", τόνισε προσθέτοντας ότι "πρέπει όμως να επιλυθούν και τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού".

    "Για να έχει η Πολιτεία και η κοινωνία απαιτήσεις για την αποτελεσματική παρουσία των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των Λιμενικών θα πρέπει και αυτοί να μην αισθάνονται ως πληβείοι της Δημόσιας Διοίκησης", είπε.

    "Το πόσο δίκαια είναι τα αιτήματα που προβάλλονται", επεσήμανε ο κ. Μαρκογιαννάκης, "αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο παριστάμενος Υφυπουργός αποδέχθηκε την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους. Ελπίζουμε οι υποσχέσεις να μην έχουν την τύχη των προηγούμενων".

    "Η Ν.Δ", κατέληξε ο κ. Μαρκογιαννάκης, "ως Αντιπολίτευση σήμερα, ελέγχει και πιέζει την Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τον τομέα της Δημόσιας Τάξης. Αύριο, ως Κυβέρνηση, θα συνεργαστεί μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε μαζί τα υπαρκτά προβλήματά σας".

    [09] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Βελιγράδι, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβία θα υπογράψει συνθήκη του ΟΗΕ που έχει ως στόχο την αποτροπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε σημερινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ντράγκισα Πέσιτς εξουσιοδότησε τον υπουργό Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς να υπογράψει εκ μέρους της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας τη συνθήκη για την ανάσχεση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

    Η Συνθήκη, η οποία υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1999, ορίζει ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων με σκοπό την πρόκληση θανάτου ή σοβαρού τραμαυτισμού πολιτών που δεν εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις είναι σοβαρό αδίκημα.

    Η Συνθήκη, υποχρεώνει τα κράτη - μέλη σε συμφωνία με την εσωτερική τους νομοθεσία να λαμβάνουν μέτρα για την αποκάλυψη ύποπτων τραπεζικών συναλλαγών, να επιβάλουν κυρώσεις σε ενδεχόμενους δράστες, να "παγώνουν" και να αποσπούν κεφάλαια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και μέρος των κεφαλαίων αυτών να αποζημιώνουν τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Ο φονικός τυφώνας Λίνγκλινγκ έπληξε για δεύτερη ημέρα σήμερα τις κεντρικές και νότιες Φιλιππίνες με αποτέλεσμα τον θάνατο 108 ατόμων όπως μετέδωσε το πρακτορειο ειδήσεων Associated Press.

    Στην νήσο Καμιγκουίν 78 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ περίπου 300 αγνοούνται.

    Οι αρχές δηλώνουν ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

    Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και 19 άτομα μέλη του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου το οποίο βυθίστηκε στις βορειοδυτικές Φιλιππίνες.

    Το έργο των σωστικών συνεργείων είναι σχεδόν αδύνατο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

    Οι άσχημες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την κατάρρευση ενός τούνελ στην επαρχία Κεμπού με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε ορυχείο χαλκού 14 εργάτες.

    Οι αρχές δηλώνουν ότι τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές καθώς έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές οι δρόμοι σε πολλές περιοχές.

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Βουκουρέστι, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Στον Ρουμανικό στρατό θα χορηγηθεί το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε η ρουμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και υιοθέτησε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο οι μεταρρυθμίσεις του στρατού στις επτά υποψήφιες χώρες για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχυθούν οικονομικά.

    [12] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΒΔΟΜΑΔΑ COMENIOUS"

    θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο διοργανώνει το Ινστιτούτο Κρατικών Υποτροφιών, στα τέλη του μήνα για τον εορτασμό της "Εβδομάδας Comenius" με στόχο να φέρει σε επαφή γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius και τη συμβολή του στη δημιουργία ευρωπαϊκής ταυτότητας.

    Με αφορμή τη λήξη του τρίτου έτους του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί στο Κιλκίς από 24 μέχρι 27 Νοεμβρίου έκθεση έργων και εκδηλώσεις ενημέρωσης, διάδοσης των αποτελεσμάτων και κατάθεσης εμπειριών των εκπαιδευτικών.

    Στις 30 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει στο Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κωφών Βαρήκοων στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, έκθεση έργων με τα προϊόντα του προγράμματος του Ειδικού Σχολείου. Παράλληλα θα διεξαχθεί συνάντηση εκπαιδευτικών των Ειδικών Σχολείων από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της Καβάλας στις 6 Δεκεμβρίου.

    [13] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΙΟΥΣΕΛ ΓΙΑ ΤΗ "ΜΙΝΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ"

    Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Την δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό των οχτώ μικρότερων κρατών μελών της ΕΕ από την "μίνι σύνοδο κορυφής" την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    Σύμφωνα με τον Σιούσελ τα 15 κράτη-μέλη οφείλουν να συζητούν από κοινού θέματα που ανακύπτουν σε τέτοιες περιόδους.

    Οι οχτώ χώρες μέλη της ΕΕ που δε συμμετείχαν στη "μίνι σύνοδο κορυφής", συζήτησαν το θέμα τη Δευτέρα, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Σιούσελ εξουσιοδοτήθηκε από αυτές να εκφράσει την διαμαρτυρία του κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

    Α.Τ.

    [14] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΕΙ ΠΑΘΗ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Αποκομμένος από την ελληνική κοινωνία και τα προβλήματά της είναι ο πρωθυπουργός, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με αφορμή τις κατηγορίες του κ.Σημίτη κατά της ΝΔ σήμερα στη διάρκεια της κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο κ.Ρουσόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ασχολείται όλο και περισσότερο με το παρελθόν και ότι αναμοχλεύει πάθη, κάτι που το ονομάζει εκσυγχρονισμό. "Οι Ελληνες λένε όχι στις στείρες πολιτικές. Ζητούν Λύσεις. Οι Ελληνες κοιτούν μπροστά. Ο κ.Σημίτης ας μείνει μόνος του στο χθες" είπε χαρακτηριστικά.

    [15] ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ "ABC" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προβλήθηκαν από το τηλεοπτικό πρόγραμμα "Nightline" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Τεντ Κόπελ. Στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν οι απόψεις τριών Ευρωπαίων δημοσιογράφων του Josef Joffe, αρθρογράφου της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, του Ιταλού δημοσιογράφου Beppe Severgnini, αρθρογράφου της "Corriere Della Sera" και ανταποκριτή του "Economist" και του Ελληνα δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά.

    Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του να αναλύσουν τη στάση των κυβερνήσεων και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης στις χώρες τους για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να αξιολογήσουν την αμερικανική εκστρατεία δημοσίων σχέσεων.

    Ο κ. Joffe αναφέρθηκε στην ισχυρή υποστήριξη της Γερμανίας, όπως επιβεβαιώθηκε και με την "ιστορική" απόφαση του καγκελαρίου Σρέντερ για την αποστολή 3.900 Γερμανών στρατιωτών στο πλευρό των ΗΠΑ. Ο κ. Severgnini αναφέρθηκε στην αποφασιστική συμπαράταξη της ιταλικής κυβέρνησης στο πλευρό των ΗΠΑ, με πιθανή αποστολή ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά και στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης, που δείχνουν την αντίθεση της πλειοψηφίας των Ιταλών σ' αυτό το ενδεχόμενο.

    Ο κ. Παπαχελάς σημείωσε ότι δεν προβλέπεται αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά η Ελλάδα έχει προσφέρει σημαντική υποστήριξη στις ΗΠΑ (ανεφοδιασμός από βάση της Σούδας, καθώς και άλλες βάσεις στην Ελλάδα) και ίσως στείλει περισσότερα στρατεύματά της στα Βαλκάνια, αν οι Αμερικανοί αποσύρουν στρατεύματά τους από τη Βοσνία για το Αφγανιστάν.

    Οσον αφορά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, η εικόνα είναι ανάμικτη, αφού εκδηλώθηκε μεγάλη συμπάθεια για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά όσο περισσότερο οι Ελληνες βλέπουν στις οθόνες της τηλεόρασης τις παράπλευρες ζημιές του πολέμου του Αφγανιστάν, τόσο θα αυξάνεται η αντίθεσή τους στους βομβαρδισμούς. Πάντως ο ελληνικός λαός σέβεται τη στάση της κυβέρνησής του. Πρόσθεσε ότι οι Ελληνες δεν βλέπουν σήμερα ποια αποτελέσματα θα φέρουν οι συνεχείς βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν και ότι η αμερικανική κυβέρνηση χάνει τον πόλεμο των δημοσίων σχέσεων, αφού δεν εξηγεί αποτελεσματικά τους στρατηγικούς λόγους των ενεργειών της στο Αφγανιστάν.

    Ανέφερε ως μικρό παράδειγμα αυτής της ανεπάρκειας το χειρισμό από τις αμερικανικές αρχές της υπόθεσης του άνθρακα στην Ελλάδα, όπου δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση.

    Σε σχετική ερώτηση για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης απάντησε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται εναντίον των βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν, αλλά σήμερα παρατηρούνται οι μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που χαρακτήριζαν παλαιότερα τη γενιά του.

    Για τον πόλεμο της προπαγάνδας οι τρεις Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν καλύτερη επίδοση. Ο κ. Παπαχελάς επανέλαβε ότι οι Ελληνες αισθάνονται συμπάθεια για τα θύματα των εγκληματικών επιθέσεων κατά των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων είναι και αρκετοί Ελληνοαμερικανοί, αλλά σήμερα με τις εικόνες των παράπλευρων ζημιών και την καλή επίδοση των Ταλιμπάν στις δημόσιες σχέσεις, παρότι οι ίδιοι ανήκουν στο 12ο αιώνα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προβάλει τη σημασία του διεθνούς συνασπισμού και ιδίως το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε ήρωα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Αν όμως η Αμερική διευρύνει τις πολεμικές επιχειρήσεις και σε άλλους στόχους, όπως το Ιράκ, οι διαθέσεις της κοινής γνώμης θα αλλάξουν ριζικά.

    [16] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΙΣΟΒΙΑ ΣΕ 45ΧΡΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΙΛΟΥ ΤΗΣ

    Σίδνει, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Η Κάθριν Μαίρη Νάιτ, 45 ετών, υπάλληλος σε σφαγείο καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο στο Σίδνει της Αυστραλίας για την άγρια δολοφονία του φίλου της και την κακοποίηση του πτώματος.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο δικαστής Μπάρι Ο Κιφ δήλωσε ότι η Νάιτ είναι ένα πολύ επικίνδυνο άτομο και διέταξε να μην αποφυλακιστεί ποτέ.

    Η Νάιτ δήλωσε ένοχη τον περασμένο μήνα για τη δολοφονία του Τζον Πράις, 44 ετών τον Φεβρουάριο του 2000 στο σπίτι του στο Νιούκαστλ, 120 μίλια βόρεια του Σίδνει. Μαχαίρωσε το θύμα 37 φορές, το αποκεφάλισε, το έγδαρε και μαγείρεψε τμήμα της σορού στα παιδιά του άτυχου άνδρα ανακοίνωσε ο δικαστής. Η καταδικασθείσα ισχυρίστηκε αρχικά ότι δεν θυμόταν τίποτα από όσα έγιναν στο σπίτι.

    Ο εισαγγελέας Μαρκ Μακάνταμ δήλωσε στο δικαστήριο ότι η Νάιτ είπε στον αδερφό της πέντε μήνες πριν το φόνο ότι θα το έκανε και θα ισχυριζόταν ότι ήταν τρελή. Ο Πράις είχε διαλύσει τη σχέση τους λίγες μέρες πριν τη δολοφονία.

    Ο γιος του δολοφονηθέντος Τζόναθαν δήλωσε ότι στην Αμερική θα καταδικαζόταν σε θάνατο αλλά στην Αυστραλία το δικαστικό σύστημα είναι ελαστικό. Σημειώνεται ότι στην Αυστραλία η θανατική ποινή έχει καταργηθεί.

    O.K.

    [17] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός προετοιμάζει το μέλλον του... Παράλληλα προσπαθεί να ανεβάσει σε υψηλά επίπεδα το μπάσκετ και να προσελκύσει πολλά μικρά παιδιά. "Είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε το παρών σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος. Η χαρά και το πάθος που δείχνουν τα μικρά παιδιά μέσα στο γήπεδο είναι ένας παράγοντας, που μας βοηθά να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας", τονίζει ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ηλίας Ζούρος.

    Από την άλλη ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων", Μίλαν Τόμιτς, επισήμανε: "Κάπως έτσι ξεκινά μια αθλητική καριέρα. Το μπάσκετ είναι μια πολύ καλή διέξοδος σε πολλά προβλήματα της ζωής. Εμείς θα βρεθούμε δίπλα στα παιδιά και θα τα βοηθήσουμε όσο μπορούμε". Παράλληλα ο Δημήτρης Παπανικολάου, τόνισε: "Η χαρά του αθλήματος ξεκινά μέσα από τις αλάνες και στη συνέχεια μεταφέρεται στα επαγγελματικά γήπεδα".

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ΠΟΣ - ΔΕΗ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Η μετοχοποίηση της ΔΕΗ σηματοδοτεί την είσοδό της στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, το άνοιγμά της στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων, κυρίως όμως τη θεαματική της αναδιάρθρωση: από την εποχή κατά την οποία το κράτος δεν μετρούσε το κόστος της ενέργειας περνάμε στη σύνταξη ισολογισμών, στη διαφάνεια, στην εισροή κεφαλαίων, σε επενδύσεις που θα προκύπτουν με επιχειρηματικά κριτήρια.

    Με τις θέσεις αυτές ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος ανακεφαλαίωσε τα όσα τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και της ΠΟΣ - ΔΕΗ, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικό αίτημα των συνδικαλιστών, χαρακτήρισε ωφέλιμη την επιχειρηματική παρουσία της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ. Μάλιστα στο τέλος της συζήτησης είπε ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να μετατραπεί σε μια πολυενεργειακή επιχείρηση με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο χώρο του φυσικού αερίου, των πετρελαιοειδών, των τηλεπικοινωνιών, των ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης. "Σε μια εποχή κατά την οποία γίνονται πόλεμοι για τον έλεγχο της ενέργειας, η ΔΕΗ μπορεί να φύγει από τα όρια της μικρής ελληνικής αγοράς και να εδραιώσει - μέσα από συμμαχίες και συνεργασίες - την παρουσία της σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων".

    "Το μέλλον σας θα είναι δυναμικό" είπε ο υπουργός και κατέληξε: "Οφείλετε να υποστηρίξετε μια νέα γενιά στελεχών σε θέσεις αιχμής, με υψηλή κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες, που θα συμβάλλει στη θεαματική αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης έλεγχος των εσωτερικών της λειτουργιών σε όλα τα επίπεδα. Περισσότερη τάξη, σύστημα και εκτεταμένη χρήση της πληροφορικής είναι το τρίπτυχο της επιτυχούς σας εξέλιξης. Μόνον έτσι το αναντικατάστατο κοινωφελές έργο της επιχείρησης θα γίνει αποδοτικό για την ελληνική κοινωνία, με ουσιαστική συνεισφορά στην οικονομική πρόοδο της χώρας".

    Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπενθύμισε ότι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνεργάστηκε αρμονικά με τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και τους απόστρατους. Η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για το ασφαλιστικό τους ζήτημα θα επικυρωθεί με την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

    [19] Η ΕΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΟ 1999

    Μαδρίτη, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Η οργάνωση των Βάσκων Αυτονομιστών ΕΤΑ σχεδίαζε να χτυπήσει τον Δεκέμβριο του 1999 τον ψηλότερο ουρανοξύστη στη Μαδρίτη αλλά απέτυχαν οι προσπάθειες της αφού η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τους δράστες και κατέσχεσε τα εκρηκτικά, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Χουάν Κοτίνο.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Αssociated Press, οι αρχές ανακάλυψαν το Δεκέμβριο του 1999, δυο φορτηγά παγιδευμένα με εκρηκτικά στην βόρεια Ισπανία και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα είχε δηλώσει ότι η ΕΤΑ σχεδίαζε «σφαγή» για τα Χριστούγεννα στη Μαδρίτη.

    Η αστυνομία ανακάλυψε τα σχέδια της ΕΤΑ αυτή την εβδομάδα όταν συνέλαβε και ανέκρινε δυο μέλη της οργάνωσης για την επίθεση στη Μαδρίτη την Τρίτη στην οποία τραυματίστηκαν 95 άτομα.

    Το υψηλότερο κτίριο της Μαδρίτης είναι ο ουρανοξύστης Πικάσο, με 44 πατώματα στον οποίο εργάζονται 5.000 άτομα και χτίστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Μινόρου Γιαμασάκι, που σχεδίασε και τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη, που κατέρρευσαν με το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο.Κ.

    [20] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ-ΜΠΟΥΣ

    Μόσχα, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζορτζ Ο Μπους είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα εν όψει της συνόδου κορυφής τους την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την σύνοδο που θα γίνει από τις 13 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Πούτιν συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας της χώρας Σεργκέι Ιβανόφ και τον επικεφαλής του ΓΕΣ Ανατόλι Κβάσνιν και συζήτησαν σχετικά με την πρόταση του Μπους να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε περικοπές στο πυρηνικό οπλοστάσιο τους.

    Ο κ. Μπους έκανε την σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ χωρίς να δώσει όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

    Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεσή τους 6.000 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι για την ασφάλειά τους χρειάζονται 1.800 ως 2.250. Ελπίζουν ότι σε ανταλλαγή για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η Ρωσία θα άρει τις διαφωνίες της για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος που ετοιμάζουν.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει μέχρι να δει τις προτάσεις του κ. Μπους και θέλει να γίνει διάλογος με συγκεκριμένους αριθμούς για μείωση του οπλοστασίου των ΗΠΑ.

    Ο.Κ.

    [21] ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Ομαλά εξελίσσεται η αποθεραπεία του Άγγελου Χαριστέα ο οποίος υπέστη θλάση στο δικέφαλο. Ο επιθετικός ποδοσφαιριστής του Άρη ακολουθεί φυσικοθεραπευτική αγωγή.

    Στο μεταξύ, ο Λεωνίδας Καμπάνταης συνεχίζει φυσικοθεραπευτική αγωγή μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη το περασμένο Σάββατο.

    Τέλος, δεν εμπνέει ανησυχία στο ιατρικό τιμ της ομάδας, η ελαφράς μορφής ισχιαλγία που αντιμετώπισε ο Νίκος Κυζερίδης, με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχει στη χθεσινή προπόνηση της ομάδας.

    [22] ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Πλούσιο θα είναι για άλλη μια χρονιά το πρόγραμμα του τμήματος των Νέων Οριζόντων του 42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η αυλαία του οποίου ανοίγει αύριο και στην οποία ξεχωριστή νότα θα δώσει η παρουσία της διάσημης ηθοποιού Φεϊ Ντάναγουεϊ.

    Στη διάρκεια της φετινής δέκατης επετειακής διοργάνωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ανέρχεται σε 620 εκατ. δρχ., η Φεϊ Ντάναγουεϊ θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν της το Φεστιβάλ στη διάρκεια της οποία θα προβληθεί η ταινία "Η κρυφή ζωή ενός μανεκέν" του Τζέρυ Σάτσμπεργκ.

    Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος των Νέων Οριζόντων παρέχεται η δυνατότητα σε ξένους σκηνοθέτες να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν έλληνες ηθοποιούς, προκειμένου να εκφράσουν από κοινού τις ανησυχίες τους και να ανοίξουν μέσα από τον σύγχρονο κινηματογράφο νέους δρόμους επικοινωνίας, ενημέρωσης και συμμετοχής, όπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρέστησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νέων Οριζόντων Δημήτρης Εϊπίδης και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μισέλ Δημόπουλος.

    Ειδικότερα, μεταξύ των δέκα ελλήνων ηθοποιών που θα λάβουν μέρος στις ανοιχτές συζητήσεις με ισάριθμους διεθνούς φήμης σκηνοθέτες, περιλαμβάνονται οι Ρένος Χαραμλαμπίδης, Βικτώρια Χαραλαμπίδη, Χριστίνα Αλεξιανάν, Πασχάλης Τσαρούχας, Κρατερός Κατσούλης, Πέγκυ Τρικαλιώτης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Κώστας Κρομμύδας, Γιώργος Πυρπασσόπουλος και Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

    Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Εϊπίδης στην νέα εκδήλωση «Κινηματογραφικοί Ορίζοντες», που θα παρουσιαστεί φέτος για πρώτη φορά από τις 3 μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου παράλληλα στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, με την πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού Κύπρου. Το πρόγραμμα των Κινηματογραφικών Οριζόντων θα αποτελείται από μια επιλογή από το ετήσιο πρόγραμμα των Νέων Οριζόντων, ενώ ο κ. Εϊπίδης εξέφρασε την ελπίδα "η φετινή διοργάνωση να αποτελέσει την απαρχή ενός μόνιμου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο".

    Στην ενότητα Διεθνή Επιλογή, τον βασικό κορμό των Νέων Οριζόντων, υπάρχουν δυο πολυβραβευμένες ταινίες της πρόσφατης παραγωγής. Ο αυστριακός σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε, που το έργο του παρουσιάστηκε άλλοτε και στους Νέους Ορίζοντες, φέρνει την «Δασκάλα του Πιάνου», ενώ από το Ιράν έρχεται η επίκαιρη, λόγω των διεθνών συγκυριών, ταινία «Κανταχάρ» του Μοσέν Μαχμπαλμπάφ.

    Μαζί με αυτές έχουν επιλεγεί και οι ταινίες «Γεια σου Τερέσκα», «Οι ακυβέρνητοι», «Σκυλίσιες Ημέρες», «Τι ώρα είναι εκεί», «Ο Δρομέας», «Αδελφές», «Και η μαμά σου μαζί» και «Η Νέα Πατρίδα».

    Οι Νέοι Ορίζοντας επαναφέρουν φέτος στο πρόγραμμά τους ένα αφιέρωμα στην πρόσφατη παραγωγή των «Ανεξάρτητων Αμερικανικών», ταινίες που παράγονται και λειτουργούν έξω από τους κανόνες και τις συνθήκες των μεγάλων στούντιο.

    Το πρόγραμμα των Νέων Οριζόντων περιλαμβάνει επίσης αφιερώματα στον νέο γαλλικό και γερμανικό κινηματογράφο με πέντε συνολικά ταινίες το καθένα, ενώ θα παρουσιαστεί επίσης, στο πλαίσιο των ειδικών προβολών, η ταινία «Μπόσμαν και Λένα», του προσφάτως εκλιπόντος σκηνοθέτη Τζων Μπέρρυ. Την προβολή της ταινίας θα προλογίσουν ο σκηνοθέτης και φίλος του Τζουλ Ντάσιν και ο γιος του Αρνί Μπέρρυ.

    Το τμήμα 3Χ3 επιστρέφει φέτος στο πρόγραμμα των Νέων Οριζόντων, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν τα έργα τριών σκηνοθετών από αντίστοιχα τελείως διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτισμικά- σημεία του κόσμο, αλλά ίδιας έμπνευσης και ταλέντου. Στ φετινό 3Χ3 περιλαμβάνονται η Ιρανή Ραξάν Μπανί Ετεμάντ, ο Τσέχος Γιαν Ζεϊμπέκ και ο Στάνλεϊ Κουάν από το Χονγκ Κονγκ.

    Το πρόγραμμα των Νέων Οριζόντων ολοκληρώνεται με δυο καθιερωμένες εκδηλώσεις: την πρωινή προβολή της «Χαμένης Ατλαντίδας» του Ντίσνεϊ για το παιδικό κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις μεταμεσονύκτιες προβολές του νυχτερινού προγράμματος για το πιο τολμηρό κοινό του Φεστιβάλ.

    [23] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ Δ. ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 8 Νοεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό σε χωριό του βόρειου τμήματος της Δυτικής Οχθης. Η έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν και δύο ισραηλινοί φρουροί, σημειώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης για τον εντοπισμό παλαιστινίου εφοδιασμένου με εκρηκτικά.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, οι ισραηλινές αρχές είχαν θέσει τις δυνάμεις ασφαλείας σε κατάσταση επιφυλακής, ενισχύοντας τους ελέγχους σε όλο το βόρειο Ισραήλ και κατά μήκος των συνόρων με τη Δυτική Οχθη, μετά από πληροφορίες για επίθεση.

    Ο.Κ.

    [24] ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    της Αγγέλας Φωτοπούλου

    Στη συγκρότηση ομάδας διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων προσανατολίζονται Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες. Την πρόταση για τη συγκρότηση της ομάδας αυτής υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Κουτσίκος, κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Ελληνο-Τουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Στην ομάδα διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων θα μετέχουν εκπρόσωποι επιχειρηματικών αλλά και κοινωνικών φορέων, επτά από κάθε μια από τις δύο χώρες και η ομάδα αυτή θα συγκαλείται όποτε οι περιστάσεις το επιβάλουν, προκειμένου να εξετάσει και να εισηγηθεί προς τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, την λήψη μέτρων που θα κατατείνουν στην εξομάλυνση των όποιων προβλημάτων.

    Η πρόταση αυτή θα δοθεί κατ' αρχήν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών προς έγκριση ενώ η τελική πρόταση θα πάρει ολοκληρωμένη μορφή μετά από συνεννόηση των δύο επιχειρηματικών συμβουλίων.

    "Με την πρόταση αυτή πιστεύουμε ότι θα δίδονται άμεσα οι λύσεις εκείνες οι οποίες θα επιτρέπουν στους επιχειρηματίες, και από τις δύο κοινότητες, να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους, ανεξάρτητα ή κατά το λιγότερο δυνατόν επηρεαζόμενη από τις διεθνείς συγκυρίες" δήλωσε ο κ. Κουτσίκος.

    Η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή από τον Αντιπρόεδρο του Τουρκο-ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κ. Εγκελί.

    "Συμφωνούμε για την συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων. Τελευταία οι πολιτικοί ακούνε τους επιχειρηματίες. Αν δημιουργήσουμε λοιπόν μία τέτοια ομάδα θα έχουμε όφελος" είπε ο κ. Εγκελί, από την πλευρά του.

    Μιλώντας στη διάρκεια του ίδιου Συνεδρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος, αναφέρθηκε στην πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζουν ικανοποιητική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

    "Βέβαια, η ανοδική τάση του όγκου των συναλλαγών, που σημειωνόταν μέχρι τα τέλη του 2000, διεκόπη φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, η οποία οδήγησε στη μείωση των συνολικών εισαγωγών της. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία, απ' το πρώτο εξάμηνο του έτους, μειώθηκαν κατά 51%, σε σύγκριση με τις εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου του 2000. Η μείωση αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο μείωσης του συνόλου των τουρκικών εισαγωγών, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην μικρή γκάμα υλικών προϊόντων που εξάγονται στην Τουρκία. Η στέρηση αυτή βελτιώθηκε με το κλείσιμο του οκταμήνου, πράγμα που μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται", τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

    Παράλληλα ανέφερε ότι μετά το κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας της τάξης του 1%, γεγονός που επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της υφηλίου.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από το μέγεθος αντίδρασης των δημοσιονομικών και νομισματικών αρχών και ότι αυτή αναμένεται κατά το δεύτερο ήμισυ του 2002.

    "Σ' αυτή τη συγκυρία, η χώρα μας φαίνεται να επηρεάζεται λιγότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αναμένουμε μία ελαφρά κάμψη στο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Αντί του 5% που υπολογίζαμε αρχικά, λογικό είναι να περιμένουμε ρυθμούς της τάξης του 4%. Ο πληθωρισμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα και τα επιτόκια βαίνουν μειούμενα. Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου περιορίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, κατά 225 εκατομμύρια ευρώ (76,6 δισ. δραχμές). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε αύξηση των εξαγωγών και στην αύξηση του πλεονάσματος στα ισοζύγια υπηρεσιών και μεταβιβάσεων. Οι επενδύσεις, μια από τις κυριότερες αιτίες της διεθνούς κάμψης, για μας είναι δεδομένες και ανελαστικές, αφού ένα μεγάλο τμήμα τους προέρχεται από τις εισροές του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, ένα άλλο από τις δημόσιες και ιδιωτικές συνχρηματοδοτήσεις και ένα ακόμη σημαντικό τμήμα απ' τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων" πρόσθεσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 8 November 2001 - 19:13:57 UTC