Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ
  • [02] ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ
  • [03] ΕΝΙΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ 15
  • [04] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [05] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΑΟΔ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 87-84
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [07] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [08] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΗΣΑΠ ΣΤΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟ
  • [09] ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [10] ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ (1-3) ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
  • [11] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΓΚΑΡΝΤ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [12] ΜΕ ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΛΗΞΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ
  • [13] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΙΩΝΙΚΟΥ - ΑΡΧΕΛΑΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
  • [15] Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [16] ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ ΟΙ ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΨΗΣ
  • [17] ΗΠΑ: ΚΛΕΙΣΤΑ ΔΥΟ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗΣ ΜΕ
  • [18] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ Ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (2-0) ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • [19] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [20] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ
  • [21] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΩΝ Η ΣΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [22] ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [23] ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ 11 ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ
  • [24] ΒΑΘΜΟ ΄'Η ΒΑΘΜΟΥΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

  • [01] ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2001 (11:32 UTC+2)

    Με τις πορείες προς το αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη (στις 6 το απόγευμα) και την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα (στις 3.30 μ.μ.) ολοκληρώνονται σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου..

    Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν χθες με καταθέσεις στεφανιών από τα πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, σωματεία και απλούς πολίτες. Την κυβέρνηση αντιπροσώπευσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Στον χώρο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου πλήθους κόσμου και εκπρόσωποι φορέων κατέθεταν από το πρωί στεφάνια. Ωστόσο δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια όταν ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, κατά την προσέλευσή τους αποδοκιμάστηκαν από φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μικροσυμπλοκές με φοιτητές της ΠΑΣΠ.

    Μηνύματα ενότητας απηύθυναν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ με ενός λεπτού σιγή τίμησε η Βουλή την επέτειο του Πολυτεχνείου σε ειδική τελετή με ομιλίες εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων.

    Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Όπως ανακοινώθηκε από τη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, εκτροπές και διακοπές της κυκλοφορίας θα γίνουν σήμερα το απόγευμα στην Τσιμισκή, τη Λεωφόρο Νίκης, την Εθνικής Αμύνης, τη Νικολάου Γερμανού, την Αγγελάκη, την Εγνατία και τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ συνιστά τους οδηγούς να αποφεύγουν την χωρίς λόγο μετακίνηση τους τις απογευματινές ώρες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων

    Στην Αθήνα θα διακόπτεται μετά τη 1 το μεσημέρι σταδιακά η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, ενώ έως την Κυριακή απαγορεύεται η στα΄θμευση των οχημάτων γύρω από το Πολυτεχνείου.

    [02] ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ

    Κανταχάρ, 17 Νοεμβρίου 2001 (07:56 UTC+2)

    Ο μουλάς Ομάρ συμφώνησε να εγκαταλείψει την Κανταχάρ, σύμφωνα με το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με την είδηση αυτή, δρομολογείται η παράδοση της εξουσίας στην πόλη, σε δύο πρώην διοικητές Μουτζαχεντίν.

    Ωστόσο, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο, αμφισβητεί τη γνησιότητα της, εκφράζοντας τη δυσπιστία του.

    Οι ισχυροί βομβαρδισμοί της αμερικανικής αεροπορίας συνεχίζονται με επίκεντρο την Κανταχάρ, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του μουλά Ομάρ στο BBC, ο ηγετικός πυρήνας των Ταλιμπάν εξετάζει τις εκκλήσεις τοπικών φυλετικών εθνοτήτων, για την ειρηνική παράδοση της πόλης, προκειμένου να τερματιστούν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί.

    [03] ΕΝΙΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ 15

    Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2001 (10:16 UTC+2)

    Τη θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψης, με το οποίο επισπεύδονται οι διαδικασίες έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία αποφάσισαν κατ΄ αρχήν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Δικαιοσύνης των "15".

    Η συμφωνία προβλέπει ότι ύποπτος για τρομοκρατία θα εκδίδεται στη χώρα που τον ζητά εντός 60 ημερών ή αν συμφωνεί και ο ίδιος εντός δέκα ημερών

    Στον κατάλογο των αδικημάτων που δικαιολογούν την έκδοση του ευρωπαϊκού συλλήψεως περιλαμβάνονται 28 αδικήματα, όπως η τρομοκρατία, το εμπόριο λευκής σαρκός, η διαφθορά, η απάτη, το ξέπλυμα προϊόντων εγκλήματος, ο φόνος και ο τραυματισμός εκ προμελέτης, η παροχή βοήθειας για την παράνομη είσοδο στη χώρα από άτομα που δεν έχουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.

    [04] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2001 (00:21 UTC+2)

    του Σπ. Κουζινόπουλου*

    Κανένα κόμμα, δεν προβλέπεται να συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία, στις σημερινές εκλογές που πραγματοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο, τις πρώτες ελεύθερες εκλογές από το τέλος του πολύνεκρου πολέμου του 1999. Και όπως εκτιμούν οι πολιτικοί παρατηρητές στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα αυτού του διεθνούς προτεκτοράτου, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ στα όρια της Γιουγκοσλαβίας, μάλλον από τη Δευτέρα θα πρέπει να περιμένουμε το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τη συμμετοχή των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων: Του Δημοκρατικού Ομίλου του Κοσσυφοπεδίου (LDK) του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK) και της Ένωσης για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (AAK), που και τα τρία υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της επαρχίας από τη Γιουγκοσλαβία.

    Στις κάλπες, προσέρχονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι, που έχουν δικαίωμα ψήφου, πράγμα το οποίο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επιστροφής της αυτοδιοίκησης στην επαρχία, η οποία ήταν αυτόνομη έως το 1989. Εκτός από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, που προαναφέραμε, συμμετέχουν ακόμη στις εκλογές άλλα 18 εθνικά αλβανικά κόμματα.

    Το LDK, που ήταν το πρώτο μη κομμουνιστικό κόμμα στο Κοσσυφοπέδιο, ιδρύθηκε από τον μετριοπαθή πολιτικό ηγέτη Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, ως απάντηση στην απόφαση του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να καταργήσει την αυτονομία. Στη δεκαετία του 1990, ο Ρουγκόβα πραγματοποίησε μια προεκλογική εκστρατεία παθητικής, ειρηνικής αντίστασης στο Βελιγράδι. Υπό την καθοδήγησή του, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου διακήρυξαν την ανεξαρτησία και δημιούργησαν ένα σκιώδες κράτος με παράλληλες δομές διακυβέρνησης, υγείας και εκπαίδευσης.

    Ανεξαρτησία αλλά και σύνδεση με την Ε.Ε.

    Με το σύνθημα "Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία," η προεκλογική εκστρατεία του 2001 του LDK περιστράφηκε γύρω από το όραμα ενός διεθνώς αναγνωρισμένου ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου, το οποίο θα είναι ενταγμένο στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόμμα αναμένεται να επαναλάβει τη νίκη που είχε σημειώσει στις περυσινές δημοτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε με ποσοστό 58% των ψήφων. Οι βασικοί του αντίπαλοι είναι τα δύο μεγάλα κόμματα υπό την ηγεσία των πρώην οπλαρχηγών των ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

    Το PDK, υπό την ηγεσία του Χασίμ Θάτσι, ήρθε δεύτερο μετά το LDK, με 27% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές. Στην προεκλογική του εκστρατεία, το PDK υποσχέθηκε να οικοδομήσει τους κρατικούς θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου. Διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους ότι θα εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας, το PDK αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα χορηγηθεί ανεξαρτησία στο Κοσσυφοπέδιο, αν δεν περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια. Το κόμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας.

    Το ΑΑΚ, υπό την ηγεσία του Ραμούς Χαραντινάι, είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στο Κοσσυφοπέδιο. Με το σύνθημα «Οικοδομούμε το Κράτος του Κοσσυφοπεδίου», το ΑΑΚ συσπειρώνει τέσσερα πολιτικά κόμματα: την «Πολιτική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου», το «Κόμμα Εθνικής Ενότητας», το «Κοινοβουλευτικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου» και το «Φιλελεύθερο Κόμμα των Αλβανών». Το Εθνικό Κίνημα του Κοσσυφοπεδίου και το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου αποχώρησαν από το συνασπισμό αφού κέρδισε μόνο 8% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές.

    Κρίσιμη καμπή

    Τόσο το PDK όσο και το ΑΑΚ προσπάθησαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να αναμορφώσουν την εικόνα τους και να αποστασιοποιηθούν από τη "μαχητική" τους φήμη, η οποία τους ακολουθεί από τις αντάρτικες ρίζες τους, τον καιρό του παρτιζάνικου αγώνα κατά των Σερβικών αρχών. Και τα δύο κόμματα, τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας κυβέρνησης συνασπισμού όλων των κομμάτων διότι, όπως υποστηρίζουν, σε μια τέτοια κρίσιμη καμπή στην ιστορία του Κοσσυφοπεδίου, κατά την οποία η ανεξαρτησία φαίνεται να αποτελεί πραγματική προοπτική, κανένα κόμμα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μόνο του τις αποφάσεις.

    Ο νεοσύστατος «Σερβικός Συνασπισμός για την Επιστροφή», θα είναι το μοναδικό κόμμα που εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα στις εκλογές. Απαρτίζεται από κόμματα μέλη του DOS και αρκετές άλλες εθνικές σερβικές οργανώσεις από το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με το Σέρβο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συντονιστή για το Κοσσυφοπέδιο, Νεμπόιζα Κόβιτς, η ονομασία αντικατοπτρίζει τους κύριους αντικειμενικούς στόχους του κόμματος: την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων καθώς και την ντε φάκτο επιστροφή της επαρχίας στη Γιουγκοσλαβία, σε σύνδεση με τη Σερβία.

    Με προτροπή του Βελιγραδίου

    Υπολογίζεται ότι στις σημερινές εκλογές θα ψηφίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο Αλβανοί (κατά τις περσινές δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο, δικαίωμα ψήφου είχαν 903.000 Αλβανοί), καθώς επίσης, συνολικά 197.542 Σέρβοι, Τσιγγάνοι και άλλοι μη αλβανόφωνοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου ή πρόσφυγες από την επαρχία που ζουν στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

    Πάντως, η προεκλογική εκστρατεία εξελίχθηκε ομαλά, με ελάχιστα επεισόδια να έχουν αναφερθεί, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σουζάν Μανουέλ.

    Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν καθυστερημένα, μόλις στις 10 Νοεμβρίου, την προεκλογική εκστρατεία τους, μετά από προτροπή του Βελιγραδίου. «Η κυβέρνησή μας, μας είπε να συμμετάσχουμε, και πρέπει να το κάνουμε για το καλό μας», είπε ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, ένα από τα στελέχη του Συνασπισμού, σε συγκέντρωση στην Πρίστινα. Μερικοί από τους πιο επιφανείς Σέρβους πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένου του Μάρκο Γάκσιτς, ενός ανώτερου αξιωματούχου του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας του Γιουγκοσλάβου προέδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τάχθηκαν υπέρ της αποχής από τις εκλογές, επιμένοντας ότι οι Σέρβοι δεν έχουν λάβει επαρκείς εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

    Συνολικά, 20 από τις 120 έδρες στο νέο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου θα δοθούν αντιπροσωπευτικά στις μειονότητες: δέκα για τους Σέρβους της επαρχίας και δέκα για τις άλλες μειονότητες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κοινότητες των Βόσνιων, των Τούρκων και των Μουσουλμάνων Αθιγγάνων.

    Εάν συμμετάσχουν στις εκλογές οι Σέρβοι, αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να κερδίσουν ακόμη και 27 έδρες, οι οποίες, μαζί με τις άλλες έδρες για τις μειονότητες, θα επαρκούν για να αποτραπεί μια εθνική αλβανική πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

    *Γεν. Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

    [05] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΑΟΔ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 87-84

    Δράμα, 17 Νοεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Το ροζ φύλλο πήρε ο ΚΑΟΔ στην αναμέτρησή του με τον Πανιώνιο. Κέρδισε με 87-84 την ομάδα της Νέας Σμύρνης και έτσι επέστρεψε στις νίκες. Οι παίκτες του ΚΑΟΔ ήταν αποφασισμένοι για τη νίκη την πήραν έστω και δύσκολα χάρις στην αυτοσυγκέντρωση που είχαν, αλλά και εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των αντιπάλων τους.

    Οι πολλές εναλλαγές και οι διακυμάνσεις του σκορ ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του αγώνα. Μέχρι και την λήξη του παιχνιδιού κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά ποιος θα ήταν ο νικητής. Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας μόνο ένα καλάθι διαφορά (44-42).

    Τα δεκάλεπτα: 19-22, 44-42, 61-66, 87-84

    ΔΡΑΜΑ: Λόθριτζ 19, Γκιμπέρτ 13, Κουκλάκης 12, Σ. Μάρκοβιτς 10, Παπαδόπουλος 10, Σδράκας 8, Βουρτζούμης 7, Πέτροβιτς 5.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Διαμαντόπουλος 21, Τζόουνς 13, Ν. Μάρκοβιτς 13, Αγαδάκος 8, Σκιαρά 9, Σάντος 8, Μάγλος 5, Σίρλεϊ 2, Σκλάβος 2, Γκαγκαουδάκης.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Δεν υπάρχουν ούτε ατζέντα ούτε όροι για μια απευθείας συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς παρουσία εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σημειώνοντας ότι ο κ. Ντενκτάς "θέλει να μιλήσουμε για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια διέξοδο" και "αυτό είναι το θέμα που θα συζητήσουμε".

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έλαβε χθες βράδυ την τρίτη επιστολή του κ. Ντενκτάς, στην οποία θα απαντήσει εντός μιας ημέρας από τη λήψη της, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τη στάση του κ. Ντενκτάς, ο οποίος ζήτησε πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μαζί του, σημειώνοντας ωστόσο πως η συνάντηση αυτή "δεν είναι για να αντικαταστήσει τη διαδικασία η οποία υπάρχει".

    "Οπως είναι διατυπωμένες οι επιστολές του, ο κ. Ντενκτάς δεν μιλά για σειρά συναντήσεων αλλά για μια συνάντηση", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης ο οποίος επεσήμανε ότι το θέμα των επιστολών του Τουρκοκύπριου ηγέτη θα συζητηθεί και σε προσεχή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στην τρίτη επιστολή ο Ραούφ Ντενκτάς "αφού επαναλαμβάνει ότι δεν είναι για να συζητήσουμε όρους αλλά για να υποβοηθήσουμε και το έργο του ΓΓ προτείνει την πρώτη μας συνάντηση να την κάνουμε εντός του 1ου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου".

    Κληθείς να αναφέρει αν είναι ικανοποιητικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι παρών στη συνάντηση εκπρόσωπος του ΓΓ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ο κ. Ντενκτάς στην επιστολή του γράφει ότι δεν είναι επιθυμία του να παρακάμψει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ", προσθέτοντας ότι "επιθυμία δική μου είναι να μην παρακαμφθούν οι διαδικασίες και να είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο" και αφού το "ζήτησα δέχθηκαν ότι θα είναι παρών και ο εκπρόσωπος του ΓΓ".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [07] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Ο πρωτοπόρος Μακεδονικός βρήκε συγκάτοικους στην κορυφή της βαθμολογίας μετά την ήττα που γνώρισε στην Πάτρα από τον τοπικό Απόλλωνα με 75-70 στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α2 ανδρών. Η ΜΕΝΤ με τη νίκη που πέτυχε απί του Ιωνικού με 93-68 σκαρφάλωσε και αυτή στην πρώτη θέση.

    Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής είναι:

    Απόλλων Π.- Μακεδονικός 75-70

    Χαλκίδα- Λάρισα 82-69

    Σπόρτιγκ- Π. Φάληρο 66-85

    ΜΕΝΤ- Ιωνικός Ν. 93-68

    Ολύμπια- Αίας Ευόσμου 80-70

    Μίλων- Πανελλήνιος 60-65

    Παπάγου- Αλιμος 79-69

    Η βαθμολογία: Μακεδονικός 13, ΜΕΝΤ 13, Απόλλων Π. 13, Πανελλήνιος 12, Μίλων 11, Ολύμπια Λαρ. 11, ΑΓΕ Χαλκίδας 11, Λάρισα 10, Π. Φάληρο 10, Παπάγου 9, Αίας Ευόσμου 9, Αλιμος 9, Ιωνικός Ν. 8, Σπόρτιγκ 8.

    [08] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΗΣΑΠ ΣΤΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο όταν ομάδα αγνώστων νεαρών επιτέθηκε εναντίον φιλάθλων της ΑΕΚ.

    Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ πήγαιναν στο λιμάνι για να επιβιβαστούν σε καράβι για την Κρήτη όπου αύριο αγωνίζεται η ομάδα τους με τον ΟΦΗ.

    Αγνωστος έριξε μολότοφ σε βαγόνι με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και επικράτησε πανικός. Η φωτιά σβήστηκε έγκαιρα και δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις. Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των νεαρών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου δέκα νεαροί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Έχουν δε σημειωθεί ζημιές σε αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα γύρω από το σταθμό του Ηλεκτρικού στο Φάληρο.

    [09] ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής και τα όσα είπε για τους τρεις ποδοσφαιριστές που απομακρύνθηκαν (ευθύνη πλέον ουκ έχει) ο προπονητής του Ηρακλή, Αγγελος Αναστασιάδης βλέπει με άλλον αέρα το αυριανό παιχνίδι με τον Εθνικό Αστέρα. Μετά τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα στον αγωνιστικό τομέα το συγκεκριμένο ματς αναμένεται να δρομολογήσει κάποιες εξελίξεις. Ισως και νέες εκκαθαρίσεις σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

    Ετσι ο Γηραιός θα κληθεί να δείξει ότι έχει βρει τον δρόμο του, δείχνοντας τον καλό του εαυτό. Και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές από τον κ. Αναστασιάδη εφόσον δεν βγουν θετικά συμπεράσματα. Ο τεχνικός της ομάδας ακόμη και τώρα δεν έχει κατασταλάξει πως θα παρατάξει την ομάδα του ενόψει του αυριανού παιχνιδιού στο Καυταντζόγλειο. Μετά την απομάκρυνση των Ξενίδη, Αλεξόπουλου, Σαπουντζή, δημιουργούνται πολλά κενά στην άμυνα τα οποία πρέπει να τα καλύψει με τον καλύτερο τρόπο.

    [10] ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ (1-3) ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ζήλεψε τη νίκη του Πανσερραϊκού η Χαλκηδόνα η οποία έχοντας πρωταγωνιστή τον Γιώργο Ζαχαρόπουλο (πέτυχε δύο γκολ) κέρδισε στο Βύρωνα τον Αθηναϊκό με 1-3. Η ομάδα της Νίκαιας ήταν καλύτερη και δίκαια πήρε τη νίκη απέναντι σε έναν μέτρια αγωνιστικά Αθηναϊκό.

    Το πρώτο τέρμα το σημείωσε ο Ζαχαρόπουλος με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος στο 8'. Οι παίκτες του Νίκου Παντελή προσπάθησαν να ισοφαρίσουν, αλλά μάταια. Στο 37' και πάλι ο Ζαχαρόπουλος βρέθηκε μόνος του στην καρδιά της άμυνας του Αθηναϊκού και με δυνατό σουτ έκανε το 0-2. Ο δείκτης του σκορ ανέβηκε ακόμη περισσότερο στο 64' όταν ο Αφεντουλίδης έβγαλε τη σέντρα για τον Ζαχαρόπουλο και αυτός στον Αθανασιάδη που από κοντά έκανε το 0-3. Oι γηπεδούχοι μείωσαν στο 78΄ όταν ο Προβίδας ανατράπηκε από τον Δημαδάμα και ο ίδιος μετέτρεψε σε γκολ το πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής, κάνοντας το τελικό 1-3.

    Ο διαιτητής Ζολώτας του συνδέσμου Θεσσαλονίκη έδειξε κόκκινη κάρτα στον Σφακιανάκη (7'), ενώ κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Μπασαλάς, Κατεμής, Μουστάκας, Τιούτιος και Δημαδάμας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : Σιντιμπέ, Μπούις, Σφακιανάκης, Χατζηπαντελίδης (61' Προβίδας), Μπασαλά, Ζαφειράκης, Ντισά (75' Κοσμάς), Παρασκευαΐδης, Κούρος, Ψαρρής, Σκύβαλος (11' Αναστασιάδης).

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Μαυρίδης, Κατεμής, Σαμλίδης, Κριαράς (51' Καραπίτσος), Μουστάκας (46' Αθανασιάδης), Τιούτιος, Ζαχαρόπουλος, Γεωργακάς, Ρουτζιέρης, Δημαδάμας, Αφεντουλίδης.

    [11] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΓΚΑΡΝΤ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Μετά την ολοκλήρωση του Γκράντ Τσάμπιονς Καπ γυναικών (πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Κίνα) την σκυτάλη παίρνουν οι άνδρες. Η πρώτη αποστολή που έφθασε στην Ιαπωνία ήταν η Αργεντινή. Μέσα σε λίγες ώρες από το κουραστικό ταξίδι η ομάδα της Αργεντινής έδωσε φιλικό παιχνίδι όπου και έχασε τάι μπρέικ με 3-2 σετ (25-14, 25-23, 22-25, 22-25, 15-10). Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την Αργεντινή αγωνίστηκε ο μέχρι πρόσφατα παίκτης της ΑΕΚ, Πάμπλο Μεάνα.

    [12] ΜΕ ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΛΗΞΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Ομάδα αναρχικών παρείσφρησε στο σημείο όπου κινούνταν τα μέλη της "Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001" και συγκρούστηκε με αστυνομικούς.

    Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και στη συνέχεια, διαλύθηκαν και κατευθύνθηκαν στα γύρω στενά. Νωρίτερα, μικροεπεισόδια είχαν σημειωθεί στο ύψος της Πλατείας Κλαυθμώνος, χωρίς ωστόσο να λάβουν διαστάσεις. Οι αστυνομικοί προέβησαν και σε προσαγωγές ατόμων.

    Η πορεία ολοκληρώθηκε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν και περιφρουρούν την περιοχή.

    [13] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2001 (19:18 UTC+2)

    Ξεκίνησε στις λίγο πριν τις 7 η πορεία για την επέτειο που Πολυτεχνείου από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών.

    Στην "κεφαλή" της πορείας είναι ομάδα φοιτητών που κρατά το πανό της ΦΕΑΠΘ, ακολουθεί το πανό του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων και της ΕΔΟΘ.

    Στην πορεία κυριαρχούν τα συνθήματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και κατά της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και αντιαμερικανικά συνθήματα.

    Η πορεία μέσω των οδών Εγνατίας, Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή θα περάσει μπροστά από το Αμερικανικό Προξενείο και στη συνέχεια μέσω της Βενιζέλου και της Εγνατίας θα καταλήξει στο χώρο απ΄ όπου ξεκίνησε.

    Τα μέτρα Ασφαλείας είναι αρκετά, αλλά διακριτικά.

    [14] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΙΩΝΙΚΟΥ - ΑΡΧΕΛΑΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2001 (19:06 UTC+2)

    Δεν διεξήχθη τελικά ο αγώνας χάντμπολ μεταξύ του Ιωνικού και του Αρχέλαου Κατερίνης, επειδή δεν παρουσιάστηκε στο γήπεδο η ομάδα της Πιερίας. Οι φιλοξενούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα από την ΟΧΕ για την αλλαγή της ημέρας του αγώνα, επικαλούμενοι ότι είναι προετοιμασμένοι για αύριο, όπου αρχικά ήταν να διεξαχθεί η αναμέτρηση.

    Από την πλευρά της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι έχει ειδοποιήσει έγκαιρα τον Αρχέλαο. Ετσι τώρα το θέμα θα επιληφθεί από τη Δευτέρα ο αθλητικός δικαστής, ο οποίος και θα αποφασίσει τι θα γίνει με την έκβαση του αγώνα.

    Να τονίσουμε ότι αύριο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 8ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών θα διεξαχθεί η αναμέτρηση ΣΑΚΑ- ΠΑΟΚ στις 16:00.

    [15] Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Τσαμάν, 17 Νοεμβρίου 2001 (19:05 UTC+2)

    "Ο Οσάμα μπιν Λάντεν εγκατέλειψε το Αφγανιστάν και δεν ξέρουμε που βρίσκεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαϊφ, προς το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    "Ο Μπιν Λάντεν μαζί με τα παιδιά του και τις γυναίκες του αναχώρησε από το Αφγανιστάν, προς άγνωστη κατεύθυνση" υποστήριξε ο Ζαΐφ από την περιοχή Τσαμάν, στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Γκλεν Φλουντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μπιν Λάντεν εγκατέλειψε το Αφγανιστάν. "Συνεχίζουμε να τον αναζητούμε στο έδαφος του Αφγανιστάν", είπε σημειώνοντας ότι οι Ταλιμπάν μπορεί δίνουν ψευδείς πληροφορίες.

    [16] ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ ΟΙ ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΨΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2001 (18:19 UTC+2)

    Οι προσωπικές αψιμαχίες και το επεισόδιο που δημιούργησαν το πρωί της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της προπόνησης ο Ηλίας Ατματσίδης και ο Μιχάλης Καψής θα τους οδηγήσει τη Δευτέρα στις 10:00 στο πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ Μάκη Ψωμιάδη για να απολογηθούν.

    Οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για τη συμπεριφορά τους. Ο ισχυρός άνδρας της Ενωσης αμέσως μόλις έμαθε το συμβάν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα και όπως ήταν επόμενο αυτό το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που τους διαμήνυσε να μην πάνε στη σημερινή προπόνηση στους Θρακομακεδόνες, λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή για την Κρήτη και αποκλείστηκαν από την αποστολή της ομάδας ενόψει της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Ο κ. Ψωμιάδης ωστόσο δεν είναι διατεθειμένος ν' αφήσει το συμβάν να περάσει απαρατήρητο, ενώ όλοι περιμένουν βαρύ χρηματικό πρόστιμο και στους δύο παίκτες.

    [17] ΗΠΑ: ΚΛΕΙΣΤΑ ΔΥΟ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗΣ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

    Ουάσινγκτον, 17 Νοεμβρίου 2001 (18:05 UTC+2)

    Θετικές ήταν οι πρώτες εξετάσεις για άνθρακα στο περιεχόμενο της επιστολής με αποδέκτη τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Πάτρικ Λίχι και αποφασίστηκε να παραμείνουν σήμερα δύο κτίρια της γερουσίας. Το γράμμα ήταν παρόμοιο με αυτά που στάλθηκαν στον γερουσιαστή Τομ Ντάσλ και τον παρουσιαστή του NBC Τόμ Μπρόκοου.

    Ο αξιωματικός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Νταν Νίκολς δήλωσε ότι "θεωρήσαμε πως ήταν προς το συμφέρον όλων να κλείσουν τα κτίρια προκειμένου να μπορέσουν οι ομάδες να πάρουν δείγματα και να δουν αν υπάρχουν ίχνη άνθρακα στα κτίρια".

    Το γράμμα βρέθηκε από τους ειδικούς μετά από εξέταση των 250 κιβωτίων που περιείχαν επιστολές για τους γερουσιαστές, που είχαν "μπει σε καραντίνα" όταν βρέθηκε το γράμμα προς τον γερουσιαστή Ντασλ. Το γράμμα στάλθηκε από το Τρέντον του Νιού Τζέρσεϊ στις 9 Οκτωβρίου, ενώ από την ίδια πόλη και την ίδια ημερομηνία ταχυδρομήθηκε και το γράμμα προς τον γερουσιαστή Ντάσλ. Το γράμμα προς τον Τομ Μπρόκοου στάλθηκε από το Τρέντον στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Το FBI ανακοίνωσε ότι οι πρώτες εξετάσεις στην επιστολή προς τον γερουσιαστή Λίχι έδειξαν ότι πιθανόν περιείχαν άνθρακα και πρόσθεσε ότι θα γίνουν επιπλέον εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του άνθρακα.

    Δύο άτομα από τη γερουσία δήλωσαν στο CNN ότι ο γραφικός χαρακτήρας στον φάκελο ήταν παρόμοιος με αυτόν των επιστολών που στάλθηκαν στον Τομ Ντάσλ και τον Τομ Μπρόκοου.

    Ο γερουσιαστής Λίχι πληροφορήθηκε αμέσως την ύπαρξη της επιστολής από τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ. Με δήλωση του ο γερουσιαστής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρμόδιες αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα βρουν τον αποστολέα. Τόνισε, δε, ότι όλοι όσοι εργάζονται στο γραφείο του αισθάνονται καλά

    [18] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ Ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (2-0) ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Σέρρες, 17 Νοεμβρίου 2001 (17:57 UTC+2)

    Επέστρεψε στις νίκες ο Πανσερραϊκός, ο οποίος κέρδισε το απόγευμα με 2-0 τον Αγιο Νικόλαο στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β΄ Εθνικής. Σημαντική ήταν η βοήθεια του κόσμου που γέμισε το γήπεδο των Σερρών και ενίσχυσε την προσπάθεια των παικτών του Μάκη Κατσαβάκη που σημειωτέον κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της ομάδας, έπειτα από την απομάκρυνση του Χρήστου Αρχοντίδη.

    Την αναμέτρηση παρακολούθησαν περισσότεροι από 3000 οπαδοί. Οι γηπεδούχοι μπορεί να πήραν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Ο Πανσερραϊκός προηγήθηκε στο 14' με δυνατό σουτ του Εμέκα, ενώ το τελικό 2-0 έγινε στις καθυστερήσεις με τον Γιαλαμά. Κίτρινες κάρτες είδαν ο Κύρος και ο Γενιτσαρίδης.

    ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ : Καρασάββας, Κύρου, Εμέκα, Πάβλικ (46' Κατσιούλης), Παναγιωτίδης, Δέντσας, Αραμπατζής (73' Μελίσσης), Μόσχου (56' Βοτάρης), Κατσαβάκης, Μουτίδης, Τσιφούτης.

    ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Γιαλαμάς, Χατζηνικολάου, Ανυφαντάκης (51' Σπυριδάκης), Δασκαλάκης, Καρβελάς (67' Αγγελάκης), Γκότβαλντ (46' Σολιμάν), Μ. Χωριανόπουλος, Μίτιτς, Γενιτσαρίδης, Σεληνιωτάκης, Δαδούσης.

    [19] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ

    Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2001 (17:56 UTC+2)

    Η Κύπρος άσκησε χθες διά του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου το δικαίωμα απάντησης στην ομιλία που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, έκανε στη Γενική Συνέλευση, στις 12 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο κ. Ζακχαίος σημείωσε ότι τα επιχειρήματα του κ. Τζεμ εναντίον της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και η αναφορά του στις αποκαλούμενες "πραγματικότητες" είναι καλά γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος υπουργός διαστρέβλωσε τη θέση του Κύπριου προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, σε σχέση με την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για απευθείας συνομιλίες. Αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ο Κύπριος Πρέσβης διασαφήνισε ότι πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία και υπενθύμισε στον κ. Τζεμ ότι η ΕΕ έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι κανένα τρίτο μέρος δεν έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην ένταξη της Κύπρου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2001 (17:56 UTC+2)

    Ξεκίνησε λίγο πριν μετά τις 3.30 η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Χωρίς να δημιουργηθεί ένταση, αλλά με συνθήματα και μουσική η "κεφαλή" της πορείας έφθασε έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία.

    Μαθητές, φοιτητές, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, εργατικών σωματείων, νεολαίες κομμάτων συμμετέχουν μεταξύ άλλων στην πορεία και τιμούν την 28η επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Επικεφαλής είναι ομάδα φοιτητών που κρατούν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και ακολουθούν οι οργανώσεις αντιστασιακών της περιόδου 67-΄74, ο Φοιτητικός Σύλλογος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εργατικά σωματεία, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η ΕΦΕΕ, η ΟΛΜΕ και άλλες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις.

    Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας, καθώς χιλιάδες αστυνομικοί είναι παρατεταγμένοι στα στενά κατά μήκος της διαδρομής από το Πολυτεχνείο μέχρι και την αμερικανική πρεσβεία. Δυνάμεις των ΜΑΤ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής την πορεία, ενώ και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας περιφρουρεί το χώρο γύρω από την αμερικανική πρεσβεία.

    [21] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΩΝ Η ΣΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2001 (17:48 UTC+2)

    "Πολιτική τεχνασμάτων" χαρακτήρισαν τόσο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, όσο και ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου, την ξαφνική θέληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να συναντήσει τον Γλαύκο Κληρίδη, ενώ προηγουμένως "αρνείτο συστηματικά και επίμονα" να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για συνομιλίες.

    Μιλώντας στη Λευκωσία, μετά τη σημερινή συνάντηση του με τον κ. Ομήρου, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι "πρέπει να διαφυλαχθούμε από τις παγίδες και τα τεχνάσματα αυτών που δεν θέλουν την ειρήνη στην περιοχή και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου" τώρα που "η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ βαίνει προς την ολοκλήρωση της" και "τα τελευταία βήματα είναι προδιαγεγραμμένα".

    "Ανάμεσα σε αυτούς μέχρι τώρα ήταν και ο κ. Ντενκτάς και θα μου φαινόταν πολύ παράξενο αν ξαφνικά ανέβλεψε για κάποιο λόγο και επιδιώκει έναν ειλικρινή διάλογο για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού", επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2001 (17:47 UTC+2)

    Στην αποστολή τρίτης επιστολής από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, στην οποία ο κ. Ντενκτάς σημειώνει ότι η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση τους μπορεί να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και ζητά καθορισμό της ακριβούς ημερομηνίας της, αναφέρεται ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

    Ως χώρο διεξαγωγής της συνάντησης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρότεινε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, την κατοικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο.

    Εκπρόσωπος των ΗΕ, απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της "Κίπρις" στη Νέα Υόρκη, είπε ότι παρών στη συνάντηση θα είναι και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ 11 ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

    Αγία Πετρούπολη, 17 Νοεμβρίου 2001 (17:34 UTC+2)

    Περίπου 1.000 άτομα απέτισαν φόρο τιμής σε 11 ναυτικούς, οι οποίοι ήταν ανάμεσα στα θύματα του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ που βυθίστηκε πέρσι τον Αύγουστο στη θάλασσα του Μπάρεντς, σε ειδική τελετή που έγινε στη Μεγάλη Ναυτική Σχολη της Αγίας Πετρούπολης σήμερα.

    Τα πτώματα των 11 ναυτικών, που ανασύρθηκαν από το βυθισμένο υποβρύχιο, ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο, όπου βρίσκονται και άλλοι δύο ναυτικοί, οι οποίοι ανασύρθηκαν πέρσι το Νοέμβριο. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 55 πτώματα από το Κουρσκ, εκ των οποίων τα 45 έχουν αναγνωριστεί.

    [24] ΒΑΘΜΟ ΄'Η ΒΑΘΜΟΥΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2001 (17:23 UTC+2)

    Αυτό κι αν δεν είναι δυνατό παιχνίδι... Ο λόγος για την αναμέτρηση του ΠΑΟ με τον Αρη. Εχοντας καλή προϊστορία, οι "κίτρινοι" θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που δεν κατάφεραν πέρσι. Τη νίκη, παρά το γεγονός ότι το κυριακάτικο παιχνίδι θα το παρακολουθήσουν πολλές χιλιάδες οπαδοί της αθηναϊκής ομάδας στη "Λεωφόρο".

    Οι παίκτες του Ρισάρ Ταρντί είναι έτοιμοι για το συγκεκριμένο παιχνίδι, έχοντας μοναδικό στόχο να πάρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα Σε καμιά περίπτωση τα διοικητικά προβλήματα δεν τους έχουν επηρεάζουν. Κάθε άλλο μάλιστα. Τους ισχυροποίησαν και τους έκαναν μια οικογένεια.

    Ο ΠΑΟ μπορεί να μετάσχει στο θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο έχει χάσει πολλούς βαθμούς στο φετινό πρωτάθλημα. Αυτό χαροποιεί τους παίκτες του Αρη που αισιοδοξούν ότι θα πάρουν βαθμό ή βαθμούς. Αλλωστε περισσότερο το μυαλό των παικτών του Γιάννη Κυράστα θα είναι στο παιχνίδι με την Πόρτο και αυτό κάνει την αποστολή των κιτρίνων ευκολότερη...

    Το ευχάριστο για την ομάδα του κ. Ταρντί είναι ότι δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, ειδικά μετά την επιστροφή του Αγγελου Χαριστέα στην επίθεση. Μοναδικός απών είναι ο Πέτρος Πασσαλής που είναι τιμωρημένος. Στην αποστολή που αναχώρησε το μεσημέρι συμπεριλαμβάνονται οι Κατεργιαννάκης, Δέλλιος, Μπάρκογλου, Κολτσίδας, Κατσιαρός, Μόρις, Παπαδόπουλος, Κούτσης, Σίμπα, Κυζερίδης, Λιολίδης, Χαριστέας, Ιβιτς, Χριστοδούλου, Πρίλασνιγκ, Μάρκος, Μαλλούς, Ναγκόλι, Καζαντζής, Κυπαρίσσης.

    Επιπλέον, οι παίκτες του Αρη θα αντιμετωπίσουν με γεμάτες τσέπες τον Παναθηναϊκό, καθώς τους καταβλήθηκε το πριμ της νίκης επί του Εθνικού Αστέρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 17 November 2001 - 19:13:51 UTC