Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΦΙΧΤΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ
  • [02] ΣΤΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [03] ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [04] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΜΑΣ
  • [05] ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [06] TΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2002
  • [07] ΗΠΑ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΝΤΕΝ
  • [08] ΕΥΑΛΩΤΗ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
  • [09] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2002
  • [10] Ρ. ΖΗΣΗ: ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΚΒΥ
  • [11] Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  • [12] ΝΔ: 668 ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΕ
  • [13] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΔ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑ
  • [14] ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [15] ΔΗΛΩΣΗ ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ
  • [16] ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ "ΥΠΗΡΕΣΙΑ" ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • [17] ΠΡΟΣΤΙΜΟ 750 ΕΚΑΤ.ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
  • [18] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
  • [19] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [20] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Δ. ΚΟΣΜΙΔΗΣ
  • [21] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΕΝΤΡΙΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2004 Η
  • [22] ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ - ΑΒΕΡΩΦ: ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
  • [23] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

  • [01] ΣΦΙΧΤΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Aθηνα, 21 Νοεμβρίου 2001 (14:37 UTC+2)

    Εμμένει στη "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική και στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού του 2002, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα.

    Ο νέος προϋπολογισμός, που παρουσίασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, προβλέπει μεταξύ άλλων φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 6,1% ή κατά 689 δισ. δρχ. σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην είσπραξη φόρων παρελθόντων ετών, που προβλέπεται να αυξηθούν κατά 19,7%. 

    Παράλληλα, τα έσοδα από μεταβιβάσεις κεφαλαίων (συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τη φορολόγηση των χρημνατιστηριακών συναλλαγών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 17,2%.

    Οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 5,4% σε σχέση με το 2001. Αναλυτικότερα, οι δαπάνες για αποδοχές θα αυξηθούν συνολικά κατά 6,5% έναντι 6,9% φέτος, για μισθούς κατά 6,8% από 8,9% το 2001 και για συντάξεις κατά 4,9%, όπως και φέτος.

    Περαιτέρω, οι δαπάνες για προσλήψεις μειώνονται σημαντικά στα 8,4 δισ. δρχ. από 44,3 δισ. δρχ. το 2001. Οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου μειώνονται κατά 0,8%, ενώ εκείνες που αφορούν σε μετακινήσεις υπαλλήλων κατά 4%. Οι επιχορηγήσεις προς ΙΚΑ και ΤΕΒΕ μειώνονται κατά 30,3% και 27,7% αντίστοιχα, ενώ θα πληρωθούν οφειλές του Δημοσίου προς τα Ταμεία

    Η αύξηση των δαπανών είναι σημαντική στα κοινωνικά υπουργεία: στο Γεωργίας θα αυξηθούν κατά 11,9%, στο Εργασίας κατά 8,8%, στο Παιδείας κατά 8%, στο Υγείας κατά 7,9% και στο Δικαιοσύνης κατά 7,5%.

    Κατά τα λοιπά, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 3,8% το 2002, ενώ για το πλεόνασμα ο πήχυς τοποθετείται στο 0,8% του ΑΕΠ (από 1,3% που προβλεπόταν στο προσχέδιο). Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, εγκαταλείπεται ο στόχος μείωσης φέτος στο 98,9% του ΑΕΠ και ο πήχυς τίθεται στο 99,6%. Για το 2002 το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 97,3% του ΑΕΠ ( έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 96,4%).

    [02] ΣΤΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Κουντούζ, 21 Νοεμβρίου 2001 (13:08 UTC+2)

    Τη διάθεση να σταματήσουν προσωρινά τους βομβαρδισμούς στην Κουντούζ εξέφρασαν οι ΗΠΑ, στην περίπτωση που αυτό θα συνδράμει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τη παράδοση των στρατιωτών των Ταλιμπάν.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, οι συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας Συμμαχίας, που έχει περικυκλώσει την πόλη και των πολιορκημένων στρατευμάτων των Ταλιμπάν παραμένουν στάσιμες. Τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες πολίτες εκτιμάται ότι έχουν παγιδευτεί στην Κουντούζ, η οποία το πρωί δέχτηκε νέο κύμα επιθέσεων από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά.

    Εν τω μεταξύ, έχει δοθεί στους Ταλιμπάν προθεσμία τριών ημερών για να παραδοθούν, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν μια ολοκληρωτική επίθεση. Ωστόσο, η Βόρεια Συμμαχία αναφέρει ότι θα δοθεί αμνηστία μόνο στους Αφγανούς και όχι στους ξένους στρατιώτες.

    Νωρίτερα, εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στο Πακιστάν ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να μεσολαβήσουν, προκειμένου οι στρατιώτες να εγκαταλείψουν ασφαλείς την πόλη. Η απάντηση του Οργανισμού ήταν ότι δεν έχει αρκετές δυνάμεις στην περιοχή, για να διευθύνει μια τέτοια επιχείρηση. Η έκκληση αυτή επίσης απορρίφθηκε τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Βόρεια Συμμαχία.

    Και ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται ο Αμερικανός διοικητής της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν, Τόμι Φρανκς, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να στείλουν 2300 επιπλέον πεζοναύτες, για να ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα δύναμη στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή των επιχειρήσεων, υποναύαρχο Τζων Σταφλεμπιμ, οι ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσουν προσωρινά τους βομβαρδισμούς στην Κουντούζ, αν τους το ζητήσει η Βόρεια Συμμαχία, κάτι στο οποίο η Συμμαχία δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής.

    Εκπρόσωπος των Αμερικανών στο Πακιστάν ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου δώδεκα χιλιάδες Ταλιμπάν στην Κουντούζ και περίπου τρεις χιλιάδες ξένοι εθελοντές. Όπως αναφέρει ο διοικητής της Συμμαχίας στην περιοχή, στρατηγός Ντάουτ, οι ξένοι στρατιώτες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 450 Ταλιμπάν, που έδειξαν την πρόθεση να παραδοθούν, συμπεριλαμβανομένου και ενός διοικητή.

    Ν.Κ.

    [03] ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 21 Νοεμβρίου 2001 (11:27 UTC+2)

    Τρία κόμματα διεκδικούν θέση στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ, μια και η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση και το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσει σήμερα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Πρόκειται για το Φιλελεύθερο Κόμμα, το κόμμα Νέα Δημοκρατία και το VMRO-VMRO, τα οποία εκτιμούν ότι η είσοδός τους στην κυβέρνηση θα αναβάλλει τις πρόωρες εκλογές, έστω για λίγους μήνες.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, Βλάντιμιρ Γκιόρτσεφ δήλωσε χθες ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε η αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων από την κυβέρνηση να μην οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική κρίση.

    "Συζητάμε με ορισμένα κόμματα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, διότι η χώρα εν είναι έτοιμη για εκλογές" είπε ο Γκιόρτσεφ, επιβεβαιώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι προτιμά τον ανασχηματισμό από την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

    Ε.Π.

    [04] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΜΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 21 Νοεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    του απεσταλμένου μας Χρ. Μάτη

    Οι δημοσιογράφοι επιτελούν ένα δύσκολο και πολυεύθυνο έργο, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στους έλληνες δημοσιογράφους οι οποίοι συνόδευαν τον υφυπουργό εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη στο Φανάρι.

    Ο κ.Βαρθολομαίος εξέφρασε την ιδιαίτερη λύπη του για την πρόσφατη δολοφονία 4 δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν σημειώνοντας ότι οι δημοσιογράφοι έχουν την ευθύνη να καταγράφουν τα γεγονότα και πρέπει να γνωρίζουν ότι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ευθύνες.

    Στην παρατήρηση δε του κ.Μαγκριώτη, ότι οι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι αυτοί καταγράφουν τα γεγονότα που άλλοι δημιουργούν, ο οικουμενικός πατριάρχης σημείωσε τη διαφορετική προσέγγιση που κάθε δημοσιογράφος έχει απέναντι στα ίδια γεγονότα και κατέληξε λέγοντας ότι ''η ευχή μας τους ακολουθεί πάντοτε''.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο γεύμα που παρέθεσε ο κ.Βαρθολομαίος στον κ.Μαγκριώτη και τους έλληνες δημοσιογράφους, προσκάλεσε και τούρκο δημοσιογράφο ο οποίος κάλυπτε την επίσκεψη του έλληνα υφυπουργού στο Φανάρι κι εκείνος απεδέχθη την πρόσκληση και παρακάθισε στο τραπέζι χωρίς όμως να φάει οτιδήποτε καθώς οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το ραμαζάνι το οποίο επιβάλλει πλήρη αποχή από το φαγητό μέχρι τις 5 το απόγευμα.

    [05] ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Τις κινήσεις τους σε πανελλαδικό επίπεδο συντονίζουν οι αγρότες, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Γεωργίας, μετά από συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων, τους διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο και περιμένει να ακούσει τα αιτήματά τους.

    Οι παραγωγοί ντομάτας στη Μαυροθάλασσα Σερρών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος της Χαλκηδόνας, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

    Στα Τρίκαλα, οι αγρότες, μετά από ενημερωτική συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν μπλόκα στην Εθνική Οδό, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, και ανακοίνωσαν πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στις 29 Νοεμβρίου στο Παλαμίδι Καρδίτσας, ενώ από τις 10 - 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν να κατέβουν με τρακτέρ σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

    [06] TΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2002

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    «Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2002 κινείται, όπως είναι φυσικό, στην κατεύθυνση που χαράζει η συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετεί την πλουτοκρατία σε βάρος των εργαζομένων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της η ΚΕ του ΚΚΕ.

    «Αυτό αποδεικνύεται από τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι μισθωτοί συνταξιούχοι -αυτοαπασχολούμενοι, την ίδια ώρα που στο κεφάλαιο χορηγούνται φοροαπαλλαγές. Επίσης από το γεγονός ότι παραμένουν καθηλωμένες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα», προσθέτει.

    «Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η μεθόδευση για την κοινωνική ασφάλιση, που δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να παραπλανήσει τους εργαζόμενους για να περάσει τα βαθύτατα αντιλαϊκά μέτρα της: Μειώνει την κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία και μεταφέρει τα ποσά της μείωσης για να εμφανίσει αυξημένη τη συμμετοχή του δημοσίου τομέα στα πλαίσια της λεγόμενης τριμερούς χρηματοδότησης. Ο νέος προϋπολογισμός σημαίνει ένταση της επίθεσης στο λαό. Πρέπει να πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα η συνολική κυβερνητική πολιτική», καταλήγει.

    [07] ΗΠΑ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΝΤΕΝ

    Βρυξέλες, 21 Νοεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς δήλωσε ότι ακόμη και αν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτωθεί ή συλληφθεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί γιατί δεν έχει στόχο τον ίδιο αλλά την οργάνωση του Αλ Κάιντα και την διάλυση της.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο κ. Μάιερς είπε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συλληφθούν ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και να δικαστούν και φυσικά νοιάζονται και για τη σύλληψη του Λάντεν.

    Ο κ. Μάιερς βρίσκεται στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες όπου θα ενημερώσει τις 19 χώρες της Συμμαχίας για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τον πόλεμο μέχρι την εξολόθρευση των Ταλιμπάν και την απομάκρυνση τους από την εξουσία και την δημιουργία μίας νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν που να μην στηρίζει την τρομοκρατία.

    Ο κ. Μάιερς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις χώρες της Συμμαχίας και τη Ρωσία για την στήριξη τους στον αγώνα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει αρκετά.

    Ο Αμερικανός στρατιωτικός τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός του Λάντεν και δεν γνωρίζει αν θα καταφέρουν οι ειδικές δυνάμεις να τον συλλάβουν αλλά έχουν καταφέρει να τον εξουδετερώσουν αφού είναι συνεχώς σε κίνηση και δεν μπορεί να σχεδιάσει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Ο.Κ.

    [08] ΕΥΑΛΩΤΗ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

    Βουκουρέστι, 21 Νοεμβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία είναι ευάλωτη σε περίπτωση που δεχθεί τρομοκρατική επίθεση επισήμανε ο βουλευτής Ιον Σταν και πρόεδρος της επιτροπής για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

    Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν τα αδύναμα σημεία της Ρουμανίας σε ό,τι αφορά στην προστασία στρατηγικών θέσεων σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.

    Πολλά αεροδρόμια της Ρουμανίας, φράγματα και περιοχές στρατηγικής σημασίας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα τόνισε ο κ. Σταν και έκανε έκκληση για την λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

    [09] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2002

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Εικονικό και με υποθετικά σενάρια χαρακτήρισε τον πρϋπολογισμό του 2002 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ατολμία και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει στρατηγική και όραμα για την κοινωνία και το μέλλον.

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    "Εχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η πορεία της στην εντός ΟΝΕ εποχή. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση η κυβέρνηση έχει παραλήσει. Με εικονικούς προϋπολογισμούς, με υποθετικά σενάρια, με αυθαίρετες παραδοχές δεν μπορεί να μειωθεί το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, δεν περιορίζονται οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, δεν εξασφαλίζεται υγεία σε επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν χτίζεται ισχυρή παιδεία.

    Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αυτή δεν τόλμησε για μία ακόμη φορά και τα βάρη θα πέσουν στους όμους των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των ανέργων.

    Βεβαίως, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει στρατηγική για το αύριο, δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο για ανάπτυξη και πραγματική σύγκλιση, δεν έχει όραμα για την κοινωνία, για τους πολίτες και τη νέα γενιά.

    Με αυτό τον προϋπολογισμό γίνεται πια βέβαιο ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση".

    [10] Ρ. ΖΗΣΗ: ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΚΒΥ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Τη δέσμευσή της ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα συνεχίζει να συμπαρίσταται και να ενισχύει τη μελλοντική δραστηριότητα του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), επεσήμανε η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την επέτειο των 10 ετών από την ίδρυση του Κέντρου.

    Η υφυπουργός τόνισε ότι όλοι στέκονται με θαυμασμό και ικανοποίηση στον απολογισμό αυτής της επετείου του "παιδιού" του ΥΠΕΧΩΔΕ και υπάρχει ασφάλεια και σιγουριά, ότι και ο νέος βηματισμός θα είναι το ίδιο σταθερός και παραγωγικός προς τη νέα κατεύθυνση της επένδυσης στην αειφόρο διαχείριση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου και της Ευρώπης.

    Η κ. Ζήση επισήμανε ότι οι προκλήσεις της εποχής είναι μεγάλες, αλλά και η βούληση από την Πολιτεία για ανταπόκριση σε αυτές είναι δεδομένη. Σε αυτή την επέτειο, πρόσθεσε, ας συναποφασίσουμε όλοι, κυβέρνηση, ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΚΒΥ, να γράψουμε τη συμμετοχή μας στη νέα σελίδα, της διεύρυνσης και εμβάθυνσης των εννοιών της προστασίας των οικοσυστημάτων και της δημιουργίας δικτύων και συνεργασιών, εντός και εκτός Ελλάδας, για τους βιοτόπους - υγροτόπους, για τη διατήρηση της φύσης και τη βιοποικιλότητα.

    Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εμπιστευθεί το έργο ίδρυσης του ΕΚΒΥ στο διεθνώς αναγνωρισμένο και επιστημονικά και κοινωνικά καταξιωμένο, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

    Εξάλλου, η κ. Ζήση είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Σύμβασης Ραμσάρ Delmar Blasco και τον Σύμβουλο της Πρωτοβουλίας MedWet, Θύμιο Παπαγιάννη, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στην επίλυση των προβλημάτων σχετικά με τους υγροτόπους.

    Ειδική μνεία υπήρξε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Σύμβασης Ραμσάρ για την καταγραφή και προστασία των υγροτόπων και την διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως το νερό.

    Ο κ. Blasco υπενθύμισε τη διαπιστωμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, φέροντας ως παράδειγμα το Πάρκο των Πρεσπών που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του MedWet, με την κοινή διακήρυξη των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ τον Φεβρουάριο του 2000.

    Επίσης, συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με την επόμενη Σύνοδο της Σύμβασης Ραμσάρ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία το Νοέμβριο του 2002 και στην οποία - σύμφωνα με δήλωση του κ. Blasco - η Ελλάδα θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνειδητοποίηση της άρρηκτης θέσης ανθρώπινου παράγοντα και υγροτόπων, που θα αποτελέσει και το αντικείμενο της Συνόδου.

    Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία MedWet, που αποτελεί το σημείο συνεργασίας εθνικών αρχών, ερευνητικών ιδρυμάτων, διεθνών οργανισμών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλη τη μεσογειακή λεκάνη, φιλοξενείται στην Ελλάδα (Βίλα Καζούλη) με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία και έχει αναλάβει την πλήρη υποστήριξη της για τα έτη 2001-2002.

    [11] Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 21 Νοεμβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ελληνορουμανική κατασκευαστική εταιρία ΑΕΓΕΚ-Romconstruct που ανέλαβε το έργο της ανέγερσης 16οροφου εμπορικού κέντρου σε περιοχή κοντά στο Αρμένικο Κέντρο στο Βουκουρέστι πρόκειται να αναλάβει τις εργασίες για την επανόρθωση των ζημιών που έχει υποστεί η Αρμένικη Εκκλησία στο Βουκουρέστι.

    Η απόφαση ορίστηκε από την υπογραφή πρωτοκόλλου σήμερα μεταξύ του προέδρου της Ένωσης των Αρμενίων και της κατασκευαστικής εταιρίας.

    Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης των Αρμενίων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΑΕΓΕΚ-Romconstruct να σταματήσει τις εργασίες για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου τόνισε ωστόσο ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατόπιν ειδικής έρευνας από το υπουργείο Δημοσίων Έργων.

    Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου χαρακτήρισε λανθασμένη και ανεύθυνη την πρωτοβουλία για την ανέγερση εμπορικού κέντρου κοντά στο Αρμένικο Κέντρο και πρότεινε την τιμωρία όσων ενέκριναν την απόφαση.

    [12] ΝΔ: 668 ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΕ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Με 668 εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες, διαφόρων ειδικοτήτων, εξοπλίστηκαν οι Ο.Δ.Ε. και οι τομείς της Νέας Δημοκρατίας.

    Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας, τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη των τομέων καλούνται να συνεισφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της αποστολής του κόμματος. Έργο τους είναι να παρακολουθούν όλα τα ζητήματα αρμοδιότητας του Τομέα, να εκτιμούν τα νέα δεδομένα, να εντοπίζουν τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται, να αξιολογούν τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις και να υποβάλλουν προτάσεις για τη διαμόρφωση της πολιτικής και της δράσης του κόμματος στους συγκεκριμένους τομείς. Η θητεία τους θα είναι διετής.

    Θα ακολουθήσουν αποφάσεις για τους πρώην βουλευτές και τους πολιτευτές των εκλογών του 2000 καθώς και για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που θα δηλώσουν συμμετοχή για δραστηριοποίηση στους τομείς.

    [13] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΔ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Εκκληση προς όλους τους βουλευτές να εξετάσουν σε βάθος το θέμα του χρηματιστηρίου και να αποκαλύψουν το σκάνδαλο για τη ΔΕΚΑ και τις "απάτες" εις βάρος των Ελλήνων επενδυτών, απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από μία συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι έγινε "απάτη" σε βάρος των επενδυτών, από ανθρώπους που είχαν την υποχρέωση να τους προστατέψουν και συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση καλούσε τον κόσμο να επενδύσει στο ΧΑΑ.

    [14] ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Την ισχυρή ανάπτυξη και πρόοδο της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχετική της έκθεση. Η Κομισιόν αναφέρει, ότι «ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων προσπαθειών σταθεροποίησης τα τελευταία χρόνια, τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά» και τονίζει ότι ο στόχος της σταθεροποίησης έχει επιτευχθεί.

    Οπως προβλέπει η Κομισιόν, ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2002 θα είναι στο 3,5% και το 2003 στο 4,2%, από 4,1% το τρέχον έτος.

    Για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό αναμένει σημαντική αποκλιμάκωση και διαμόρφωσή του στο 2,7% και 2,9% το 2002 και 2003 αντιστοίχως, από 3,6% φέτος. Τονίζεται ωστόσο, ότι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις.

    Το 2001 το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα θα μηδενισθεί, ενώ το 2002 θα σημειωθεί πλεόνασμα της τάξης του 0,3% και το 2003 το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 0,8% του ΑΕΠ. Στους «15» το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 0,5% το 2001, 0,9% το 2002 και 0,6% το 2003 και στην ευρωζώνη 1,1%, 1,4% και 1% αντίστοιχα.

    Το δημόσιο χρέος θα είναι 99,8% του ΑΕΠ το 2001, το 2002 θα μειωθεί στο 98,5% και το 2003 στο 95,1%. Για την ευρωζώνη οι προβλέψεις είναι 68,8% για το 2001, 68,4% για το 2002 και 66,7% για το 2003.

    Πτωτική θα είναι η πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα που το 2001 θα αντιστοιχεί στο 10,6% του οικονομικού ενεργά πληθυσμού, το 2002 θα μειωθεί στο 10,1% και το 2003 στο 9,6%. Στους «15» η ανεργία θα είναι 7,7% το 2001, 8% το 2002 και 7,6% το 2003 ενώ στην ευρωζώνη θα είναι 8,3%, 8,6% και 8,2% αντίστοιχα.

    [15] ΔΗΛΩΣΗ ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιδοτήσεις θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της καλλιέργειας καπνού, επισημαίνει σε δηλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της Ν.Δ. βουλευτής Βοιωτίας, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    "Γιατί θριαμβολογεί η Κυβέρνηση; Αφού ήδη αποδέχθηκε τη σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων, όπως, επί λέξει, αναφέρεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γεγονός που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της καλλιέργειας καπνού", τόνισε.

    [16] ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ "ΥΠΗΡΕΣΙΑ" ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Τα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεων συνεργασίας και εκπαίδευσης αποτέλεσαν το κυρίαρχο θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Υπεύθυνος Τεχνολογιών Επιμόρφωσης Ομίλου 01 Πληροφορική, Δρ. Μιχάλης Παναγιώτου παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του E- Learning, της ολοκληρωμένης λύσης εκπαίδευσης της CIN AE. Ο κ. Παναγιώτου έδωσε έμφαση στις αλλαγές που συντελούνται στον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς οι νέες τεχνολογίες κάνουν πιο «αισθητή» την παρουσία τους, επισημαίνοντας ότι τα εκπαιδευτικά πρότυπα αλλάζουν.

    Η χρήση νέων «εργαλείων» εκπαίδευσης, κυρίως σε επιχειρήσεις, αποτελεί βασικό σημείο για την ανάπτυξή τους, αλλά και για την εξοικονόμηση χρόνου, σημείωσε. Το e-learning, πρόσθεσε, μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης.

    Η οικονομία της παραγωγής μετασχηματίζεται σε οικονομία των υπηρεσιών ανέφερε ο γενικός διευθυντής της CIN, Δημήτρης Βιτζιλέος, παρουσιάζοντας ορισμένα προϊόντα, τα οποία αφορούν την ανάπτυξη της εξ αποστάσεων συνεργασία και εκπαίδευση και αναφέρονται κυρίως σε εταιρίες.

    Πειραιτέρω, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών στην εξ αποστάσεων συνεργασία και εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων είναι η χρονική ευελιξία, ο συντονισμός δράσης και συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων, η μεγαλύτερη ταχύτητα διασποράς και διάχυσης της πληροφορίας και της γνώσης και μείωση του κόστους μετακίνησης και αύξηση της παραγωγικότητας.

    Σημειώνεται ότι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες CIN SA και LINK SYSTEMS SA, μέλη του Ομίλου 01 Πληροφορική.

    Η CIN SA δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων επιμόρφωσης, κατάρτισης και επιχειρησιακής συνεργασίας με αιχμή τη χρήση συστημάτων εξ αποστάσεως επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο.

    Η LINK SYSTEMS παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών εστιάζοντας σε εφαρμογές διαχείρισης και εντοπισμού στόλου οχημάτων με συστήματα AVL, σε προϊόντα βιομηχανικής πληροφορικής (ERP).

    [17] ΠΡΟΣΤΙΜΟ 750 ΕΚΑΤ.ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

    Βρυξέλες, 21 Νοεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Στο ποσό των 750 εκατομμυρίων δολαρίων ανέρχεται το πρόστιμο που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές και χημικές βιομηχανίες για την προσπάθειά τους, όπως αναφέρεται, να ελέγξουν την αγορά βιταμινών.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού καλούνται να καταβάλουν η ελβετική Ρος και η γερμανική Μπασφ οι οποίες έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για την εμπορική πρακτική που ακολουθούν.

    Το 1999 οι αμερικανικές αρχές είχαν επιβάλλει πρόστιμο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ρος και 225 εκατομμυρίων δολαρίων στη Μπασφ.

    Όπως είχαν δείξει οι σχετικές έρευνες οι δύο εταιρίες συμμετείχαν σε καρτέλ που ήλεγχε τις τιμές των δύο δημοφιλέστερων βιταμινών, της Α και της C.

    Νομικές πηγές της Κοινότητας ανέφεραν πως η Κομισόν πιστεύει ότι οι δύο εταιρίες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα παράνομο καρτέλ που ελέγχει τις τιμές των βιταμινών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστορία της.

    [18] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Εργα από τη συλλογή του Δάκη Ιωάννου θα παρουσιαστούν από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών στη Λευκωσία. Την έκθεση οργανώνουν το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με την πινακοθήκη Πιερίδη και το Πολιτιστικό Κέντρο Ομίλου Λαϊκής.

    Ο Δάκης Ιωάννου άρχισε να συλλέγει έργα σύγχρονης τέχνης στα μέσα της δεκαετίας του '80. Σήμερα η συλλογή του θεωρείται πλέον σημείο αναφοράς, ένα βαρόμετρο για μερικές από τις πιο σημαντικές σύγχρονες τάσεις στη σύγχρονη τέχνη των τελευταίων 20 ετών. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών που σημάδεψαν τις δεκαετίες του '80 και του '90, πολλοί από τους οποίους εκπροσωπούνται σε αυτή με κάποια από τα σημαντικότερα έργα τους. Πρόκειται για μια συλλογή διεθνούς χαρακτήρα, που περιλαμβάνει καλλιτέχνες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Εκτός από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βίντεο και φωτογραφίας περιλαμβάνει ορισμένες μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, υπερβαίνοντας έτσι τα όρια μιας ιδιωτικής συλλογής.

    [19] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Υπέρ της δημιουργίας Ευρωστρατού, εφόσον όμως εντάσσεται στην προοπτική της πολιτικής ενοποίησης και αυτονόμησης της Ευρώπης, τάσσεται ο ΣΥΝ, ενώ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην ίδρυση Ευρωαστυνομίας.

    "Ο ΣΥΝ έχει με σαφήνεια ταχθεί υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε. και υπέρ της διαμόρφωσης Κοινής Εξωτερικής και Πολιτικής Άμυνας. Από τη σκοπιά αυτή έχει ασκήσει κριτική για τη μονομερή οικονομική ενοποίηση και την απουσία της Ε.Ε. από τις διεθνείς εξελίξεις ως αυτόνομης πολιτικής δύναμης χειραφετημένης από τις επιλογές των ΗΠΑ", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.

    Επισημαίνεται ωστόσο ότι η δημιουργία Ευρωστρατού έχει νόημα μόνον εάν εντάσσεται στην προοπτική της πολιτικής ενοποίησης και αυτονόμησης της Ευρώπης.

    "Σε αυτήν την περίπτωση όμως πρέπει να συνοδεύεται και από την δημιουργία των πολιτικών θεσμών που θα εξασφαλίζουν τόσο τη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής σε φιλειρηνική κατεύθυνση, όσο και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών κοινωνιών στις επιλογές που αυτός ο στρατός θα καλείται να υπηρετήσει. Διαφορετικά, εάν δηλαδή αυτά τα στοιχεία δεν υπάρξουν και εάν ο υπό ίδρυση Ευρωστρατός αποτελέσει έναν ακόμα στρατιωτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των Νατοϊκών και αμερικανικών στρατιωτικών και πολιτικών επιτελείων, τότε δεν θα αποτελεί στοιχείο ανεξαρτησίας της Ευρώπης, αλλά ακόμα έναν μηχανισμό εξάρτησης. Και έτσι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αποτελέσει παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο", υπογραμμίζει ο ΣΥΝ.

    Σε ό, τι αφορά τη συγκρότηση σώματος ευρωαστυνομίας ο ΣΥΝ είναι σήμερα ριζικός αντίθετος και επισημαίνει ότι χωρίς την ύπαρξη ευρωπαϊκού Συντάγματος και χωρίς την ύπαρξη απολύτως σαφούς νομικού πλαισίου εντός του οποίου θα δρα η όποια ευρωπαϊκή αστυνομία και κυρίως χωρίς όργανο που να εξασφαλίζει τον πολιτικό έλεγχο, ένας ευρωπαϊκός αστυνομικός μηχανισμός που θα υπερβαίνει ουσιαστικά την εξουσία των εθνικών πολιτικών οργάνων, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μηχανισμό καταστρατήγησης και καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

    "Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα οξυμένος σήμερα με καταγεγραμμένη την πολιτική βούληση ισχυρών κύκλων να επιχειρήσουν την ποινικοποίηση της δράσης των κοινωνικών κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και βεβαίως και μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις 11 Σεπτεμβρίου", προειδοποιεί.

    Ο ΣΥΝ εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία της Ευρωαστυνομίας και θεωρεί ότι αυτή η στάση συνιστά μια πολύ σοβαρή υποχώρηση από τις φραστικές διακηρύξεις περί σεβασμού των δικαιωμάτων.

    [20] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Δ. ΚΟΣΜΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης επέστρεψε ο 63χρονος εκτελωνιστής Δημήτρης Κοσμίδης, που στις αρχές της δεκαετίας του '80 έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για υποθέσεις λαθρεμπορίας εκατοντάδων αυτοκινήτων, τα οποία εισάγονταν στην Ελλάδα χωρίς δασμούς. Ο κατηγορούμενος εκτελωνιστής καταδικάστηκε σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη δέκα ετών με την κατηγορία ότι παραποιούσε τους αριθμούς πλαισίων κλεμμένων αυτοκινήτων και στη συνέχεια τα προωθούσε στην αγορά.

    Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και 4 μηνών, κατά συγχώνευση και τον φανοποιό συνεργάτη του Κώστα Κουκούτση. Και οι δύο είχαν συλληφθεί τον Αύγουστο του 2000 όταν αστυνομικοί της ασφάλειας βρήκαν σε δύο αποθήκες -στη Μεσημβρία και στην Ιωνία Θεσσαλονίκης- κλεμμένα οχήματα με παραποιημένους αριθμούς πλαισίων και κινητήρων.

    Στις αρχές της δεκαετίας του '80, ο Κοσμίδης με πλαστά έγγραφα και σφραγίδες κατάφερε να εκτελωνίσει -χωρίς να καταβάλλει δασμούς στο δημόσιο- εκατοντάδες πολυτελή ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία εισάγονταν κυρίως από τη Γερμανία. Όταν αποκαλύφθηκε η κομπίνα, το δημόσιο κατάσχεσε από τους ανύποπτους αγοραστές τα οχήματα με αποτέλεσμα να σημειωθούν αντιδράσεις από εκατοντάδες άτομα. Μάλιστα στην περίοδο εκείνη άτομα που έπεσαν θύματα του κυκλώματος ίδρυσαν και σύλλογο εξαπατηθέντων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    Ο εκτελωνιστής καταδικάστηκε σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, αλλά στα τέλη της περασμένης δεκαετίας αποφυλακίστηκε, συμπληρώνοντας το 1/3 της ποινής για να συλληφθεί και πάλι λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, για παρόμοια υπόθεση.

    Γ.Χ.

    [21] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΕΝΤΡΙΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2004 Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Βουκουρέστι, 21 Νοεμβρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Η Ρουμανία χαιρέτησε την πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συμπεριλάβει την Ρουμανία και την Βουλγαρία στον κατάλογο των χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ το 2004.

    "Η πρόταση του κ. Βεντρίν αποτελεί ενθάρρυνση και πρόκληση για την Ρουμανία για να συνεχίσει τις προσπάθειες στην ίδια κατεύθυνση" είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι η συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ συνεχίζεται προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει την άποψη να μην αποκλεισθούν από την Ενωση η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη έκθεση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα μόνο οι 10 από τις 12 υποψήφιες προς ένταξη χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξή του στην ΕΕ το 2004.

    Ο.Σ.

    [22] ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ - ΑΒΕΡΩΦ: ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

    Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Σοβαρό πλήγμα υπέστησαν τα συμφέροντα των Ελλήνων καπνοπαραγωγών με την πρόταση «καθορισμού των επιδοτήσεων και των κατωφλίων εγγύησης για τον καπνό σε φύλλα και κατά ομάδα ποικιλιών στην ΕΕ για τις συγκομιδές των ετών 2002, 2003 και 2004», που υιοθέτησε σήμερα, η Επιτροπή, τονίζουν σε δήλωση τους οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Τρακατέλλης και Ιωάννης Αβέρωφ.

    «Η εν λόγω πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι, όπως δήλωσε με τυμπανοκρουσίες, ο κ. Δρυς του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας αποτελεί μέγα πλήγμα για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες στην Ελλάδα», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.

    Σύμφωνα με τους κ. Τρακατέλλη και Αβέρωφ, η πρόταση της Επιτροπής αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση για τον καθορισμό των επιδοτήσεων και των ορίων εγγύησης όσον αφορά τον καπνό. Η πρόταση εξασφαλίζει την επέκταση καπνών για τρία έτη από το 2002 έως το 2004, αναπροσαρμόζοντας τα κατώτατα όρια με συνέπεια μια σημαντική μείωση στις ποικιλίες με λιγότερη ζήτηση. Η πρόταση προβλέπει επίσης μια σημαντική αύξηση στις επιδοτήσεις καπνών για χρηματοδότηση μέτρων αναδιάρθρωσης για τους καλλιεργητές καπνών καθώς επίσης και για εκστρατείες ενάντια στην κατανάλωση καπνών. Η σημερινή απόφαση ανοίγει το δρόμο για την σταδιακή κατάργηση των επιχορηγήσεων με ταυτόχρονη υιοθέτηση μέτρων για να αναπτυχθούν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος και οικονομικής δραστηριότητας για τους εργαζόμενους και τους καλλιεργητές καπνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη που παρουσιάστηκε στρη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Ιούνιο του 2001».

    «Αντί λοιπόν πανηγυρισμών και δημιουργίας κλίματος ευφορίας, θα έπρεπε ο κ. Δρυς και Λαλιώτης, αλλά και η Ελληνίδα επίτροπος κ. Διαμαντοπούλου, αρμόδια για θέματα απασχόλησης, να καταλάβουν ότι η πρόταση αυτή της Επιτροπής είναι καταστροφική για την ελληνική καπνοκαλλιέργεια», υπογραμμίζουν οι κ. Τρακατέλλης και Αβέρωφ.

    Επιπλέον, επισημαίνουν, ότι όπως φαίνεται και παραπάνω, όλα αποτελούν συνέχεια της εισήγησης της Επιτροπής στο συμβούλιο κορυφής του Γκέτεμποργκ, στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Σημίτης. «Που ήταν τόσο καιρό οι Ελληνες υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες κατά την εκπόνηση της πρότασης κανονισμού από τις υπηρεσίες της Επιτροπής;», σημειώνουν.

    [23] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Κωνσταντινούπολη, 21 Νοεμβρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    του απεσταλμένου μας Χρ. Μάτη

    Την ευχή του η συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών από το Χριστιανισμό, το Ισλάμ και τον ιουδαϊσμό για την οποία είχε την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον έλληνα υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, θα ''δώσε το μήνυμα'', εξέφρασε ο οικουμενικός πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος υποδεχόμενος στο Φανάρι, τον έλληνα υφυπουργό εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος βρέθηκε εκεί γα την γιορτή της Παναγίας.

    Στη συνάντηση των Βρυξελλών θα πάρουν μέρος 80-100 θρησκευτικοί ηγέτες από όλες τις θρησκείες και ο κ.Βαρθολομαίος πιστεύει ότι όλες οι θρησκείες πρέπει να στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες για την ειρήνη.

    Σημειώνει μάλιστα ότι οι ημερομηνίες που έχουν επιλεγεί, δημιουργούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, διότι είναι πολύ κοντά με τα Χριστούγεννα, το ισλαμικό μπαϊράμι και την εβραϊκή χανούκα.

    Ο οικουμενικός πατριάρχης, τόνισε ότι αυτό είναι ένα ομόφωνο μήνυμα και υπενθύμισε ότι μία παρόμοια πρωτοβουλία είχε πάρει και το 1994 η οποία τότε κατέληξε με την ομόφωνη υιοθέτηση της διακήρυξης του Βοσπόρου, όπου εκφράζεται η προσήλωση σε αυτόν τον στόχο.

    Ο κ.Βαρθολομαίος εκτιμά ότι από εκεί και πέρα το θέμα βρίσκεται στα χέρια των ιεραρχών να περάσουν στους πιστούς τους και να διοχετεύσουν στην κοινωνία, το μήνυμα της αγάπης, έτσι ώστε αυτές οι πρωτοβουλίες να δώσουν αποτελέσματα και χαρακτηρίζει άδικη την ταύτιση της τρομοκρατίας με το Ισλάμ καθώς πιστεύει ότι σε όλες τις θρησκείες υπάρχουν ακραία στοιχεία.

    Διευκρινίζει όμως ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις ότι θα πρέπει να γίνει κοινή προσευχή όλων των θρησκειών επειδή η ορθοδοξία δε δέχεται την κοινή προσευχή.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοια πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση όλων των θρησκειών, συμπεριλαμβανομένου του βουδισμού και του ινδουισμού έχει αναλάβει για τις 24 και 25 Ιανουαρίου και ο Πάπας, ο οποίος φέρεται να έχει αποστείλει σχετική πρόσκληση στον κ.Βαρθολομαίο, απάντηση στην οποία δεν έχει δοθεί, ακόμη τουλάχιστον.

    Στη συνέχεια ο οικουμενικός πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ.Μαγκριώτη, με τον οποίο γνωρίζεται από την εποχή που τον είχε επισκεφθεί στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και στην ελληνική αντιπροσωπεία πριν οι δυο άνδρες αποσυρθούν για προσωπικές συνομιλίες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 21 November 2001 - 19:14:21 UTC