Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΑΣΑΡΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [02] ΑΝΤΙΝΟΡΙ:ΩΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΩΡΟ
  • [03] ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΚΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ΑΡΧΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [04] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΟΥΗΔΟΣ ΚΑΜΕΡΑΜΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [05] Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [06] O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΝΤΟΥΙΖΕΜΠΕΡΓΚ
  • [08] ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΝ. ΠΑΣΑΡΗΣ
  • [09] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ
  • [10] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΠΟΓΓΩΔΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ
  • [11] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ Ν. ΜΠΑΦΡΑ ΣΕΡΡΩΝ
  • [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ALPHA - EUROBANK
  • [13] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ 77ΧΡΟΝΟΣ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΖΕΜ ΚΑΙ
  • [15] ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ
  • [16] ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: ΜΙΚΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [17] Ο ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [18] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
  • [19] ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΡΝΙΚΟΣ
  • [20] ΣΤΑ 24,5 ΔΙΣ. ΔΡΧ. Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Ο.Ε.Ε.
  • [21] ΕΓΚΑΙΝΙΑ "ΤΡΟΜΠΕΤΕΙΟΥ" ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [22] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [23] ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [24] Ο ΤΖΙΝΤΖΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ

  • [01] ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΑΣΑΡΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Πάσαρης

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο διαβόητος κακοποιός Κωνσταντίνος Πάσαρης, συνελήφθη στις 6.40 το απόγευμα της Τρίτης στο Βουκουρέστι από τις ρουμανικές αρχές, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνοιμίας, που βρισκόταν τις τελευταίες 10 ημέρες στη Ρουμανική πρωτεύουσα.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας του Βουκουρεστίου, Μιχάι Γκιόργκι δήλωσε ότι ο Κώστας Πάσαρης συνελήφθη με την κατηγορία ότι διέπραξε δυο φόνους και ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο κέντρο του Βουκουρεστίου, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

    Σύμφωνα με τις αρχές, δύο άτομα μπήκαν στο ανταλλακτήριο προσποιούμενα ότι επιθυμούσαν να μετατρέψουν δολάρια. Ένας από αυτούς άνοιξε πυρ σκοτώνοντας και τον ταμία και τον υπάλληλο. Οι δύο δράστες κατάφεραν να διαφύγουν με 16.000 δολάρια. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν παρατηρήσει νωρίτερα δύο άτομα έναν άνδρα και μία γυναίκα έξω από το ανταλλακτήριο.

    Αξιωματικοί της Ιντερπόλ έκαναν σωματικό έλεγχο στον Πάσαρη και στην κατοχή του βρέθηκε ένα όπλο εννέα χιλιοστών.

    Ο Πάσαρης, εντοπίστηκε σε διαμέρισμα του Βουκουρεστίου μετά από παρακολούθηση μυστικών αστυνομικών. Ο κακοποιός, πυροβόλησε εναντίον τους χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

    Η γυναίκα παραμένει ασύλληπτη. Σύμφωνα με την αστυνομία η ταυτότητα της είναι γνωστή και η σύλληψη της είναι ζήτημα χρόνου.

    [02] ΑΝΤΙΝΟΡΙ:ΩΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΩΡΟ

    Λονδίνο, 27 Νοεμβρίου 2001 (13:23 UTC+2)

    Μέχρι τον Μάιο ορκίζεται ότι θα έχει δημιουργήσει το πρώτο κλωνοποιημένο μωρό, ο Σεβερίνο Αντινόρι, ένας αμφιλεγόμενος Ιταλός γιατρός, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει νέες μεθόδους σε ένα άκαρπο ζευγάρι.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Mirror", ο Αντινόρι, που έχει αποπεμφθεί από τους ιατρικούς κύκλους της Ιταλίας, επειδή είχε πει παλιότερα ότι θα κλωνοποιήσει έμβρυο που θα κυοφορηθεί, δηλώνει τώρα ότι θα μεταφέρει την έρευνά του στη Βρετανία και ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα δημιουργηθεί το πρώτο κλωνοποιημένο παιδί.

    Οι δηλώσεις αυτές του Σεβερίνο Αντινόρι προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία, όπου ήδη από χτες, στο άκουσμα της είδησης για το επιστημονικό επίτευγμα του εργαστηρίου της Μασαχουσέτης, η Βουλή των Λόρδων προχώρησε σε ψήφιση νόμου που δεν επιτρέπει την κλωνοποίηση, παρά μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς.

    Πάντως, ο Αντινόρι δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην έρευνά του, τονίζοντας μάλιστα ότι "η κλωνοποίηση είναι μια πραγματικότητα και οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ένα αθρώπινο δικαίωμα, που ο κόσμος μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει παιδιά".

    [03] ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΚΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ΑΡΧΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Βόννη, 27 Νοεμβρίου 2001 (12:06 UTC+2)

    Του Γιάννη Ευτυχίδη

    Με εναρκτήρια ομιλία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και την ανάγνωση μηνύματος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, άρχισε στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας στο ανάκτορο του Πετεσμπέργκ έξω από τη Βόννη η Διεθνής Διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Στο μήνυμα του ο Κόφι Ανάν σημειώνει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος κι ακόμα πως ο ίδιος πιστεύει ότι τώρα θα δημιουργηθούν αξιόπιστοι και βιώσιμοι πολιτικοί θεσμοί.

    Από την πλευρά του ο γερμανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο θα συγκλιθεί στο Τόκιο Σύνοδος Δωρητών για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    Στη διάσκεψη συμμετέχουν περίπου 30 εκπρόσωποι τεσσάρων Αφγανικών ομάδων, που συμμετέχουν ενεργά στην ανατροπή των Ταλιμπάν.

    Τη Βόρεια Συμμαχία εκπροσωπεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιούνους Κανούνι ενώ ακόμη εκπροσωπούνται ο πρώην βασιλιάς Ζαχέρ Σαχ, οι Μουτζαχεντίν, και ένα μέρος της φυλής των Παστούν που είναι η μεγαλύτερη στο Αφγανιστάν και της οποίας το μεγαλύτερο μέρος είχε συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν.

    Οι αντιπρόσωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και να συντάξουν μια κοινά αποδεκτή λύση για την μεταταλιμπάν εποχή στο Αφγανιστάν.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει καθορισθεί πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της διάσκεψης, καθώς θεωρείται αναγκαίο το χρονικό διάγραμμα να είναι ανοιχτό ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

    [04] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΟΥΗΔΟΣ ΚΑΜΕΡΑΜΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 27 Νοεμβρίου 2001 (11:25 UTC+2)

    Νεκρός έπεσε Σουηδός κάμεραμαν κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας που έγινε σήμερα στο βόρειο Αφγανιστάν στην πόλη Ταλοκαν.

    Ο 42χρονος Ολουφ Στρομπεργκ του σουηδικού καναλιού TV4, σκοτώθηκε στο σπίτι που διέμενε μαζί με άλλους Σουηδούς δημοσιογράφους, καθώς ο δράστης παραβίασε κατά τη διάρκεια της νύχτας το οίκημα.

    Ο Στρομπεργκ είναι ο όγδοος δημοσιογράφος που έχασε τη ζωή του στο Αφγανιστάν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και μετά, ύστερα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έπληξαν τις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με τον Ρολφ Πορσεριντ ανταποκριτή του TV4, περίπου στις δύο τα ξημερώματα εισέβαλαν στο σπίτι -όπου διανυκτέρευαν το θύμα, οι συνάδελφοί του και ένας Αφγανός μεταφραστής- τρεις ένοπλοί με τουρμπάνια στο κεφάλι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και μαχαίρια.

    Οι δράστες εισέβαλαν αρχικά στο δωμάτιο δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Aftonbladet», τους ζήτησαν λεφτά και έφυγαν. Όταν πήγαν στο δωμάτιο του Στρομπεργκ αυτός τους έκλεισε την πόρτα και οι ένοπλοι πυροβόλησαν με αποτέλεσμα ο Σουηδός κάμεραμαν να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Η δολοφονία του Στρόμπεργκ είναι αποτελεί σημάδι της ανομίας και της έξαρσης βίας που παρατηρείται στο Αφγανιστάν, από την έναρξη των βομβαρδισμών πριν από επτά εβδομάδες.

    Ν.Κ.

    [05] Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001 (12:43 UTC+2)

    Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της συμμετοχής ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα αναληφθούν από τη διεθνή κοινότητα, μετά το πέρας των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Λουκά Αποστολίδη.

    "Ποτέ δεν αποκλείσαμε τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν", είπε ο κ. Αποστολίδης, μιλώντας στο Κέντρο Εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, και πρόσθεσε:"Με μέτρο, σύνεση, και οδηγό τα συμφέροντα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, είμαστε πανέτοιμοι και στην πρώτη γραμμή. Η Ελλάδα έδωσε το παρών στα Βαλκάνια θα συμμετάσχει εκεί που την καλεί το καθήκον και το χρέος".

    [06] O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επισκέφθηκε σήμερα στις 12.30, την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και ενημερώθηκε από την Πρόεδρο και Γενικούς Διευθυντές της ΑΘΗΝΑ 2004 για την πρόοδο της προετοιμασίας διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Μετά την ενημέρωση που διήρκεσε πέραν των 2 ωρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, πλαισιωμένος από την Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους: "Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία πρόεδρο και τα μέλη, κυρίους και κυρίες, της Οργανωτικής Επιτροπής για όσα μου έμαθαν. Μου είπαν πάρα πολλά, τις λεπτομέρειες δεν μπόρεσα να τις συγκρατήσω όλες, αλλά η γενική εντύπωση την οποία απεκόμισα είναι ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, σε ένα πολύ εκτεταμένο πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομέρειες, σχεδιασμούς, προγραμματισμούς, χρονοδιαγράμματα και μαζί με αυτή την εντύπωση του μεγάλου έργου απεκόμισα και τη εντύπωση ότι μπορεί να είμεθα αισιόδοξοι. Διότι, η προσπάθεια η οποία καταβάλλεται, θα συνεχισθεί με τους ίδιους ρυθμούς, χωρίς καμία παράλειψη, χωρίς κανένα εφησυχασμό και έτσι μπορώ κι εγώ να επαναβεβαιώσω την πεποίθησή μου ότι η Ελλάδα θα κάνει πολύ καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Και πάλι ευχαριστώ θερμότατα κυρία Αγγελοπούλου".

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΝΤΟΥΙΖΕΜΠΕΡΓΚ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Στην Φρανκφούρτη θα μεταβεί στις 5 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζεμπεργκ.

    [08] ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΝ. ΠΑΣΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Από τη Θράκη, ξεκίνησε τη δράση του ο μεγαλύτερος Ελληνας κακοποιός, Κωνσταντίνος Πάσαρης, που επιτέλους συνελήφθη από την αστυνομία στο Βουκουρέστι, όπου κρυβόταν τους τελευταίους μήνες.

    Ο Πάσαρης, ενώ ακόμη υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία, το 1994, σε μονάδα του 29ου ΣΠ, στη Θράκη, συνελήφθη για βιασμούς, ληστείες και κλοπές στην Κομοτηνή, όπου για ένα διάστημα έγινε ο φόβος και ο τρόμος φοιτητών, αλλά και διαμερισμάτων από τα οποία αφαιρούσε χρυσαφικά και χρήματα. Συνελήφθη τότε από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Κομοτηνής, καταδικάσθηκε και φυλακίστηκε για οπλοφορία, ληστεία, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κλοπές διακεκριμένες κλπ.

    Στις 10 Οκτωβρίου 1994 στην οδό Βλαχερνών 5 στην Κομοτηνή, στις 9.30' μ.μ. έχοντας καλύψει το πρόσωπό του με νάϋλον κάλτσα μπήκε από ανασφάλιστο παράθυρο στο σπίτι της 65χρονης Πολυξένης Κων. Γκατζίνη και απειλώντας την ζωή της, προσπάθησε ανεπιτυχώς να την εξαναγκάσει σε παράδοση χρημάτων. Επίσης διέπραξε διαρρήξεις σε βάρος του Χρήστου Ι. Ιωσήφ, στην Λ. Ηρώων 43, υπαλλήλου ΟΤΕ, που στις 3 Δεκεμβρίου 1994 στις 9.30' μ.μ. μπήκε από ανασφάλιστο παράθυρο κι αφήρεσε κοσμήματα 170.000 δρχ. και 40.000 δρχ. σε χαρτονομίσματα.

    Ο Πάσαρης που ήταν έγκλειστος από τις αρχές του καλοκαιριού του 2000 στις φυλακές Κορυδαλλού, για τη συμμετοχή του στην συμπλοκή της πλατείας Βάθης, όπου έχασαν την ζωή τους δύο Ρουμάνοι συνεργοί του και τραυματίστηκαν βαρειά δύο αστυνομικοί, ζήτησε την μεταφορά του σε νοσοκομείο, επειδή αισθανόταν ζαλάδες και είχε επιληπτικές τάσεις.

    Λίγο πριν τις 10 το πρωϊ της 22ας Φεβρουαρίου 2001, και ενώ τον συνόδευαν στο γενικό κρατικό νοσοκομείο δύο φρουροί αστυνομικοί και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, στον α' όροφο κοντά στο πλατύσκαλο που οδηγεί στην ουρολογική κλινική, εμφανίσθηκε ένοπλος συνεργός του κακοποιού και πυροβολώντας σχεδόν εξ επαφής στην κοιλιακή χώρα ξάπλωσε νεκρό τον αρχιφύλακα Αθαν. Δρακόπουλο και στην συνέχεια έστρεψε το πιστόλι κατά του δεύτερου συνοδού αστυνομικού Διον. Αλεβιζόπουλου που τον τραυμάτισε βαριά.

    Στη συνέχεια, ο συνεργός-δράστης παρέλαβε τον κακοποιό Κων/νο Πάσαρη και πηδώντας την μάντρα που χωρίζει το γενικό κρατικό από το διπλανό νοσοκομείο, άρπαξαν μια μαύρη "Λάντσια" από τον κηπουρό του νοσοκομείου με κατεύθυνση τον Χολαργό, έφθασαν σε πρασιά όπου υπήρχε πράσινο Νισσάν ΥΑΚ 9627 μέσα στο οποίο βρισκόταν άλλοι τρεις συνεργοί, με το οποίο διέφυγαν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο συνεργός του Πάσαρη έφυγε τραυματισμένος στον ώμο, πράγμα που διαπιστώθηκε και από ίχνη αίματος που βρέθηκαν στην Λάντσια του κηπουρού, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, εικάζεται ότι μια σφαίρα εξοστρακίστηκε στον μαρμάρινο τοίχο και επέστρεψε στον ώμο του.

    [09] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης έχει αρχίσει και η Πάτρα είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί την κορυφαία αυτή διοργάνωση. Το κλειστό γυμναστήριο "Τόφαλος" στην πρωτεύουσα της Αχαϊας θα έχει την τιμητική του από τις 6-9 Δεκεμβρίου. "Η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο και παράλληλα ξέρει να διοργανώνει αγώνες. Η μεγαλή συμμετοχή δείχνει ότι οι αγώνες έχουν εξασφαλισμένη την επιτυχία", τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ, Θόδωρος Χαμάκος.

    "Είναι μέλημα της πολιτείας να διεξαχθεί το συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Θέλουμε να πετύχει και είμαστε αποφασισμένοι", τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓΑ, Νίκος Εξαρχος και συνέχισε: "Οι αγώνες δεν έχουν ακόμη χορηγό. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ετσι η Πολιτεία έχει αναλάβει την ευθύνη για την άριστη διεξαγωγή της. Η διοργάνωση θα στοιχίσει περίπου 250 εκατομμύρια".

    Η ελληνική αποστολή που θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αποτελείται από τους Αβραάμ Καρακασίδη (54κ.,), Στάθη Θεοδοσιάδη (58κ.), Χρήστο Γκίκα (63κ.), Κώστα Παπαδόπουλο (69κ.), Δημήτρη Αβράμη (76κ.), Θεοφάνη Αναγνώστου (85κ.), Γιώργο Κουτσιούμπα (97κ.) και Ξενοφώντα Κουτσιούμπα (130κ.). Μεγάλος απών θα είναι ο τέταρτος Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Κώστας Θάνος που λόγω τραυματισμού δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στη σπουδαία αυτή διοργάνωση.

    [10] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΠΟΓΓΩΔΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Αρνητικές ήταν οι τελικές εξετάσεις για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια που έγιναν στην αγελάδα, ηλικίας 9 ετών, από το νομό Μαγνησίας, που είχε σφαγεί στις 12 Νοεμβρίου στα δημοτικά σφαγεία Βόλου.

    Οι πρώτες εξετάσεις στο δείγμα ιστού από το ζώο έγιναν στις 15 Νοεμβρίου και το δείγμα θεωρήθηκε ύποπτο. Η επαναληπτική εξέταση που έγινε την ίδια μέρα στο μικροβιολογικό τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ ήταν αρνητική, όπως και ιστοπαθολογική εξέταση του εργαστηρίου παθολογικής ανατομικής του ΑΠΘ, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν χτες.

    Αρνητικό ήταν και το αποτέλεσμα της ανοσολογικής δοκιμής ανίχνευσης της πρωτεϊνης prion, που έγινε παράλληλα με την ιστοπαθολογική εξέταση.

    Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας εξετάζουν υποχρεωτικά όλα τα βοοειδή άνω των 30 μηνών που οδηγούνται σε σφαγή. Από την 1η Ιανουαρίου του 2001 μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 14.881 δείγματα σε όλη τη χώρα.

    [11] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ Ν. ΜΠΑΦΡΑ ΣΕΡΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Νέα Μπάφρα Σερρών εδώ και 15 μέρες.

    Η περιοχή υδροδοτείται μόνο για λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή για αδιαφορία και εκφράζουν φόβο ότι θα περάσουν τις γιορτές χωρίς νερό.

    Η δημοτική αρχή από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά υπόγεια αποθέματα νερού για γεώτρηση.

    [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ALPHA - EUROBANK

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Την υπoγραφή (23/11) του καταστατικού για τη σύσταση τη εταιρίας με την επωνυμία Propindex Α.Ε Δεικτών Ακινήτων, ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Αστικά Ακίνητα.

    Σκοπός της εταιρίας είναι η δημιουργία, υπολογισμός, παραγωγή, κατασκευή, προώθηση και εκμετάλλευση δεικτών ακινήτων (Property indices). Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 60.000 ευρώ και καλύπτεται ολοσχερώς από τους ιδρυτές ως εξής: Alpha Αστικά Ακίνητα κατά ποσοστό 29,167%, EFG Eurobank Properties κατά ποσοστό 29,167%, Properties ΕΠΕ κατά ποσοστό 29,167% και Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής κατά ποσοστό 12,5%.

    [13] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ 77ΧΡΟΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ βρέθηκε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην πόλη της Δράμας και σύμφωνα με τις αστυνομικές και ιατροδικαστικές αρχές, ο ηλικιωμένος έπεσε θύμα δολοφονίας με πιθανό κίνητρο τη ληστεία.

    Ο 77χρονος Στυλιανός Δεκανεύς βρέθηκε νεκρός από τον αδελφό του στο διαμέρισμά του, στην οδό Ι. Καποδίστρια 22, που τον αναζήτησε καθώς τις τελευταίες τρεις μέρες δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Όπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, ο συνταξιούχος έφερε πολλαπλά κατάγματα και μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός του, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι τον δολοφόνησαν, πιθανόν για να τον ληστέψουν.

    Ανακρίσεις για την εξιχνίαση του εγκλήματος διεξάγονται από την Ασφάλεια Δράμας.

    Γ.Χ.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΖΕΜ ΚΑΙ ΓΙΛΜΑΖ

    Αλεξανδρούπολη, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Αναβάθμιση του ρόλου των Δικτύων Δήμων Ελλάδας και Τουρκίας στις διμερείς επαφές και παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους δύο φορείς διασυνοριακής συνεργασίας ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ισμαήλ Τζεμ με τον οποίο συναντήθηκαν πρόσφατα στην Άγκυρα ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων "Πόλις", Δήμαρχος Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος και ο Πρόεδρος του αντίστοιχου Τουρκικού φορέα Trakyakent, Δήμαρχος Ραιδεστού Οσμάν Ταμπάκ.

    Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Τούρκου Υπουργού για τη δράση των Δικτύων και τους τομείς ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ των ΟΤΑ Δυτικής και Ανατολικής Θράκης.

    Επίσης ο Πρόεδρος του Δικτύου "Πόλις" ζήτησε να συμπεριληφθούν σε διμερείς συμφωνίες είτε μνημόνια συνεργασίας που πρόκειται να υπογραφούν και ζητήματα που αφορούν την Τ.Α. στις δύο χώρες.

    Ο Πρόεδρος του Δικτύου "Πόλις" ξεκαθάρισε εξάλλου πως πρωτοβουλίες όπως η πραγματοποίηση συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ δεν έχουν σκοπό την άσκηση εξωτερικής πολιτικής αλλά την ενίσχυση της προσπάθειας προσέγγισης των Δήμων, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Παράλληλα ο κ. Χαριτόπουλος ανέφερε ότι στο προσεχές μέλλον πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των Προεδρείων των Δικτύων και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη συνάντηση αυτή, ο κ. Χαριτόπουλος τη χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική, η οποία έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, ενώ επισήμανε τη θετική στάση του Τούρκου ΥΠΕΞ, αναφορικά με τα ζητήματα τα οποία του ετέθησαν αλλά και τη δέσμευσή του να ενισχύσει τη δράση του Δικτύου.

    Οι κ.κ. Χαριτόπουλος και Ταμπάκ συναντήθηκαν και με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας.

    Μεταξύ των δύο πλευρών αναπτύχθηκε διάλογος σε σχέση με τη δράση των δύο φορέων διασυνοριακής συνεργασίας ενώ ζητήθηκε η συνδρομή του Τούρκου αξιωματούχου στην ενίσχυση της προσπάθειας των Δικτύων.

    [15] ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Η πτήση που ξεκίνησε το απόγευμα ο 27χρονος αλεξιπτωτιστής Γιάννης Κουτσούμπας παρά λίγο να αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

    Ο 27χρονος κατόρθωσε να προσγειώσει το αλεξίπτωτο πλαιγιάς στο όρος Καλογερικό, κοντά στη μονή της Αγίας Αναστασίας έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ο αλεξιπτωστής, ενώ ήταν τραυματισμένος, κατόρθωσε να ειδοποιήσει τις ομάδες διάσωσης, που μετά από τέσσερις ώρες τον εντόπισαν.

    Ο 27χρονος δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου.

    [16] ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: ΜΙΚΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Στο ποσό των 80,9 δισ. δρχ. ανήλθαν οι ενοποιημένες πωλήσεις της Παπαστράτος το εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου του 2001, ενισχυμένες κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) άγγιξε τα 9,1 δισ. δρχ. αυξημένο κατά 28,6% σε σχέση με πέρσι, ενώ το ποσοστό ebitda επί των καθαρών πωλήσεων ανήλθε στο 11,2% έναντι 9,5% της αντίστοιχης περιόδου του 2000 ως αποτέλεσμα της αύξησης του μικτού περιθωρίου κέρδους.

    Οι δαπάνες διάθεσης ήταν αυξημένες κατά 24,6% λόγω της αναδιοργάνωσης του δικτύου πωλήσεων (αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 40%) και επιπλέον διαφήμιση. - Τα καθαρά κέρδη της περιόδου είναι μειωμένα κατά 4,8% λόγω των υπεραξιών από την πώληση συμμετοχών και χρεογράφων κατά την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Εάν εξαιρέσουμε την επίδραση των υπεραξιών αυτών, τα καθαρά κέρδη θα παρουσίαζαν αύξηση 52%.

    Στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων σε ποσότητα παρουσιάζει αύξηση 6,7% ενισχύοντας περαιτέρω την θέση της εταιρίας έναντι του ανταγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο αγοράς της εταιρίας αυξάνεται σταθερά και αναμένεται να φθάσει στο 15% προς το τέλος του 2001.

    Στην Ουκρανία ο όγκος πωλήσεων εξακολουθεί να υπολείπεται των αρχικών προβλέψεων της διοίκησης με αποτέλεσμα να παραμένει ο προβληματισμός για την συνέχιση της λειτουργίας της Papastratos Ukraine.

    Τέλος πολύ καλύτερες παρουσιάζονται οι προοπτικές στην Papastratos Romania. Οι πωλήσεις εμφανίζονται υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και ήδη παρουσιάζεται στο εννιάμηνο θετικό αποτέλεσμα.

    [17] Ο ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Τίρανα, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι θα επισκεφθεί τα Τίρανα την Πέμπτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

    Ο κ. Πρόντι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μειντάνι, τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και τον υπουργό Εξωτερικών Αρτα Ντάντε.

    Ο κ. Πρόντι θα επισκεφθεί ακόμη το Δυρράχιο.

    Ο.Κ.

    [18] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Δεν δικαιολογείται τώρα η επιλογή των γιατρών του ΙΚΑ να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας και εξέφρασε τη λύπη του για την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.

    Ο κ. Ρέππας κληθείς να σχολιάσει την πενθήμερη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για τα προγράμμα του Ο.Ε.Ε. υπενθύμισε ότι από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε καθήκοντα, συναντήθηκε και συζήτησε τα θέματα που τους απασχολούν με την ηγεσία την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ιατρών του ΙΚΑ.

    "Είχα σαφή θέση απέναντί τους, ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που συζητούμε την κατάρτιση του προϋπολογισμού, να αντιμετωπίσουμε θέματα, τα οποία, εμμέσως ετίθετο και για τα οποία, η Κυβέρνηση, δεν είχε κατά την προηγούμενη περίοδο, αντιθέτως με όσα λέγονται, οποιαδήποτε υποχρέωση αναλάβει", σημείωσε.

    Τόνισε ακόμη ότι είχε συγκροτηθεί από την περίοδο εκείνη των κινητοποιήσεων μία κοινή Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πλευρών, προκειμένου να εξετάσει και να δώσει απαντήσεις σε διάφορα θέματα και ότι η Επιτροπή αυτή κάποια περίοδο "πάγωσε" τη λειτουργία της, δεν έχει όμως ολοκληρώσει το έργο της.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι πολλά θέματα, τα οποία ετέθησαν στο τραπέζι του διαλόγου στο πλαίσιο αυτής της Επιτροπής, αντιμετωπίζονται από την πολιτεία, από την ηγεσία το ΙΚΑ, με τρόπο θετικό, ικανοποιητικό για τους γιατρούς του ΙΚΑ, ενώ αναγνώρισε ότι άλλα θέματα δεν αντιμετωπίστηκαν έτσι ώστε να ικανοποιείται η πλευρά των γιατρών του ΙΚΑ.

    "Κατανοούμε ότι και οι γιατροί του ΙΚΑ, όπως και άλλες ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας που εργάζονται σε διάφορους τομείς, θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να τα ιεραρχήσουμε και να τα εντάξουμε σε μία κλίμακα, δίνοντας όσον αφορά το ενδιαφέρον και την προσοχή μας το προβάδισμα, σε εκείνα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως, επειγόντως", πρόσθεσε.

    "Το θέμα των γιατρών του ΙΚΑ είναι ένα απ' αυτά και πρέπει να αντιμετωπίσουμε ακριβώς τα θέματα αυτά με ένα ειλικρινή διάλογο και σε επίπεδο κορυφής. Είμαστε ανοιχτοί σ' αυτό το διάλογο και ανά πάσα στιγμή, όπως το πράξαμε όταν μας ζητήθηκε τις πρώτες κιόλας ημέρες που αναλάβαμε καθήκοντα και τώρα και πάντοτε θα είμαστε στη διάθεσή τους, για να συζητήσουμε τα θέματα που τους απασχολούν", υπογράμμισε.

    Παρατήρησε ότι το μεγάλο θέμα όσον αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ, είναι αυτό το οποίο σχετίζεται με την αρμονική, την ομαλή ένταξή τους στο νέο καθεστώς το οποίο δημιουργείται με την πρωτοβουλία που επίκειται να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, για την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας, μεταξύ των άλλων με το νέο θεσμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

    "Εκεί έχει διατυπωθεί από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας και εμάς μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί μαζί επεξεργαστήκαμε αυτή τη θέση, η πρόταση μέσω εναλλακτικών λύσεων, οι γιατροί του ΙΚΑ να έχουν τη δυνατότητα αυτής της ένταξης κατά τρόπο ο οποίος όχι μόνο δεν βλάπτει, δεν θίγει το σημερινό εργασιακό ή ασφαλιστικό καθεστώς τους, θα έλεγα με ασφάλεια ότι το βελτιώνει και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικά ή θεαματικά", σημείωσε.

    Είπε ακόμη ότι στην τοποθέτηση των γιατρών του ΙΚΑ ότι οι μισθοί τους κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ο αντίλογος του υπουργείου ήταν και παραμένει, πως πράγματι έχουν αυτές τις αποδοχές και πρόσθεσε ότι έχουν τη δυνατότητα προσπόρισης και άλλου εισοδήματος, από την άσκηση του επαγγέλματός τους στο ιδιωτικό ιατρείο.

    Τα προβλήματα που απασχολούν τους γιατρούς του ΙΚΑ θα εξεταστούν αύριο το μεσημέρι στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα και του υφυπουργού Ροβέρτου Σπυρόπουλου με το προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

    [19] ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΡΝΙΚΟΣ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Σημαντική άνοδο της τάξης του 188% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, καθώς ανήλθε στα 4,6 δισ. δρχ. έναντι 1,6 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 939 εκατ. δρχ. συγκριτικά με 649 εκατ. δρχ. που ήσαν πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 44%.

    Σε εταιρικό επίπεδο τα έσοδα από ναυλώσεις διαμορφώθηκαν σε 970 εκατ. δρχ. έναντι 743 εκατ. δρχ. στο εννεάμηνο του 2000 παρουσιάζοντας αύξηση 30%, ενώ τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 665 εκατ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρία συμμετέχει σε όμιλο, ο οποίος πλειοδότησε για τις Πλάζ Α' Βούλας, Β' Βούλας και Βάρκιζας, καθώς και σε όμιλο που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις μαρίνες Ζέας, Αλίμου και Φλοίσβου.

    [20] ΣΤΑ 24,5 ΔΙΣ. ΔΡΧ. Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Ο.Ε.Ε.

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θα διαθέσει το 2002 κονδύλιο ύψους 24,5 δισ. δρχ για την υλοποίηση του κοινωνικού του έργου, του επενδυτικού του προγράμματος και της ενίσχυσης του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας σε συνέντευξη τύπου με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λευτέρη Τζιόλα και την πρόεδρο του Ο.Ε.Ε. Δήμητρα Σπηλιοπούλου παρουσίασε τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού επισημαίνοντας ότι το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 6,5 δισ. δρχ. Η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων του προγράμματος θα αρχίσει πανελλαδικά και κατ' αλφαβητική σειρά στις 14 Ιανουαρίου 2002. Για τα εκδρομικά προγράμματα του Ο.Ε.Ε. ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτά συνολικά προϋπολογίζονται σε 4,5 δισ. δρχ.

    Για τα δελτία αγοράς βιβλίων ο κ. Ρέππας είπε ότι θα διατεθούν πανελλαδικά 150.000, δαπάνης 750.000.000 δρχ. και οι δικαιούχοι θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν μέχρι 31 Αυγούστου 2002 από τα συμβεβλημένα με την Εργατική Εστία βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, βιβλία της επιλογής τους αξίας 5.000 δρχ. Για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας ο υπουργός είπε ότι για το έτος 2002 η ενίσχυσή του ανέρχεται σε 6,2 δισ. δρχ ( ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2001 35%).

    Ερωτηθείς για το θέμα της αγροτικής εστίας, ο υπουργός τόνισε ότι έχει γίνει η σχετική εξαγγελία και ότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης η οποία θα τύχει εφαρμογής το συντομότερο δυνατό,

    "Απλώς επιλέξαμε για πολλούς λόγους, να μην εισαγάγουμε τη θέσπιση αυτού του νέου θεσμού στο πλαίσιο του ΟΓΑ, όχι ως αυτοτελούς οργανισμού με την κατάρτιση του νομοσχεδίου που αφορά τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ. Θα το κάνουμε την επόμενη περίοδο στο πλαίσιο μιας αυτόνομης πρωτοβουλίας που θα αναλάβουμε και θα αφορά ακριβώς τη δημιουργία της αγροτικής εστίας στην αρχή του νέου χρόνου τους πρώτους μήνες του 2002.

    Η αγροτική εστία, αξιοποιώντας την εμπειρία της εργατικής εστίας, θα προσφέρει ανάλογα προγράμματα, στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ", σημείωσε.

    Ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας αναφερόμενος στο θεατρικό, πολιτιστικό πρόγραμμα του Ο.Ε.Ε. είπε ότι θα διατεθούν 420.000 εισιτήρια για τη χειμερινή και θερινή περίοδο, δαπάνης 1,7 δισ. δρχ.

    Για τα επενδυτικά προγράμματα (π.χ.κατασκευή κτιρίων για τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών) θα διατεθούν 2.590.000.000 δρχ. ενώ τα έξοδα λειτουργίας των σταθμών για το έτος 2002 ανέρχονται σε 2,2 δισ. δρχ.

    [21] ΕΓΚΑΙΝΙΑ "ΤΡΟΜΠΕΤΕΙΟΥ" ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Στα άπορα και ορφανά κορίτσια του δήμου Ληξουρίου θα διατεθούν τα έξοδα από τα ενοίκια του "Τρομπετείου", στην οδό Μοναστηρίου 91-93, σύμφωνα με την επιθυμία του Ληξουριώτη εμπόρου Θεαγένη Τρομπέτα που έζησε στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Κυριακή στις 11 π.μ.

    Ο Ληξουριώτης έμπορος δώρισε το οικόπεδο, έκτασης 2 στρεμμάτων στον πρώην δήμο Ληξουρίου το 1921. Εκεί υπήρχε μια παλιά καπνοβιομηχανία, η οποία ήταν μισθωμένη στο εργοστάσιο κονσερβών ΖΑΝΑΕ, που κατέρρευσε το 1975 και έτσι το δημοτικό συμβούλιο Ληξουρίου αποφάσισε να αναγερθεί το "Τρομπέτειο".

    Πρόκειται για δύο πολυκατοικίες αποτελούμενες από 37 γραφεία, 4 καταστήματα και 10 θέσεις για πάρκινγκ στις οδούς Γιαννιτσών και Μοναστηρίου.

    [22] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Παρίσι, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Άρχισαν το πρωί στη γαλλική πρωτεύουσα οι συνομιλίες για τη διαγραφή τμήματος του εξωτερικού χρέους της Γιουγκοσλαβίας προς τις χώρες μέλη της Λέσχης Πιστωτών του Λονδίνου.

    Στη γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οικονομικοί εμπειρογνώμονες από την Εθνική Τράπεζα της Γιουγκοσλαβίας, την Κεντρική Τράπεζα του Μαυροβουνίου και το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών.

    Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της Γιουγκοσλαβίας στο κλαμπ του Λονδίνου ανέρχεται στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [23] ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Μειωμένα κατά 8,8% παρουσιάζονται τα κέρδη της τράπεζας Κύπρου το εννιάμηνο του 2001, γεγονός που αποδίδεται στις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων, αλλά και στις απώλειες κερδών από εμπορία συναλλάγματος.

    Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, βάσει των εν λόγω αποτελεσμάτων, τα κέρδη πριν τη φορολογία ανέρχονται σε £61,1 εκατ. (36.290 εκ. δρχ., 106,5 εκατ. ευρώ) έναντι £67,0 εκατ. (39.800 εκ. δρχ., 116,8 εκατ. ευρώ) κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2000, σημείωσαν δηλαδήμείωση 8,8%. Τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε £41,2 εκατ. (24.500 εκ. δρχ., 71,9 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με £45,9 εκατ. (27.260 εκ. δρχ., 80,0 εκατ. ευρώ) κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2000, σημειώνοντας μείωση 10,2%.

    Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, θεωρούνται ικανοποιητικά σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν στην κυπριακή και ελληνική τραπεζική αγορά και συνάδουν με τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα άλλων ελληνικών τραπεζών. Η μείωση των επιτοκίων σε συνάρτηση με την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και τα γεγονότα που ακολούθησαν έχουν αλλάξει το σκηνικό. Οι εξωγενείς αυτοί παράγοντες έχουν επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα της περιόδου.

    Η μείωση των κερδών του συγκροτήματος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2000 οφείλεται, όπως τονίζεται, ιδιαίτερα στις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων τόσο στα ξένα νομίσματα όσο και στην κυπριακή λίρα, καθώς και στις απώλειες κερδών από εμπορία συναλλάγματος και εσόδων από προμήθειες λόγω της εισαγωγής του ευρώ στην Ελλάδα. Επίσης, η συνεχιζόμενη ύφεση στις χρηματιστηριακές αγορές της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και η διεθνής οικονομική ύφεση ήταν φυσικό να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία του συγκροτήματος, ιδιαίτερα μετά τις 11 Σεπτεμβρίου. Πρόσθετα, τα αποτελέσματα του εννιαμήνου επιβαρύνθηκαν με τις δαπάνες ίδρυσης θυγατρικής τράπεζας στην Αυστραλία και του ανοίγματος 29 νέων καταστημάτων που λειτούργησαν φέτος στην Ελλάδα και προγραμματίζεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

    Τα αποτελέσματα για ολόκληρο το 2001 θα εξαρτηθούν σ΄ ένα μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί το διεθνές κλίμα, εν πάση όμως περιπτώσει κρίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να είναι ικανοποιητικά υπό τις περιστάσεις, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Οσον αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη του συγκροτήματος, το σύνολο ενεργητικού στις 30 Σεπτεμβρίου 2001 ανήλθε στα £7,3 δισ. (4.328 δισ. δρχ., 12,7 δισ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση £1,0 δισ. (613 δισ. δρχ., 1,8 δισ. ευρώ) ή 16,2% από την αρχή του έτους. Ανάλογη αύξηση (16,6%) είχαν και οι καταθέσεις πελατών του συγκροτήματος. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των καταθέσεων πελατών στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν στα £1,4 δισ. (818 δισ. δρχ., 2,4 δισ. ευρώ) στις 30 Σεπτεμβρίου 2001 σε σύγκριση με £0,8 δισ. (477 δισ. δρχ., 1,4 δισ. ευρώ) στις 31 Δεκεμβρίου 2000, αυξήθηκαν δηλαδή κατά περίπου 73%. Το σύνολο ενεργητικού του συγκροτήματος στην Ελλάδα έφτασε στα £1,9 δισ. (1.159 δισ. δρχ., 3,4 δισ. ευρώ), σημειώνοντας 35% αύξηση από την αρχή του έτους. Οι χορηγήσεις στην Ελλάδα έφθασαν τα £1,2 δισ. (750 δισ. δρχ., 2,2 δισ. ευρώ), σημειώνοντας 26% αύξηση από την αρχή του έτους.

    Ο αριθμός των καταστημάτων της τράπεζας στην Ελλάδα έφθασε τα 50 σε σύγκριση με 31 στις αρχές του χρόνου και αναμένεται να φτάσει τα 60 μέχρι το τέλος του 2001. Σημειώνεται επίσης, η άντληση £200 εκατ. (118.888 εκ. δρχ., 348,9 εκατ. ευρώ) από την έκδοση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2000 και η έκδοση δανειακού κεφαλαίου ύψους 275 εκατ. ευρώ (93.706 εκ. δρχ.) τον Ιούνιο του 2001 ως δευτεροβάθμιο κεφάλαιο. Αυτή η ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης του συγκροτήματος κατά £360 εκατ. (213.991 εκ. δρχ., 628 εκατ. ευρώ) περίπου τοποθετεί το συγκρότημα σε πλεονεκτική θέση για επίτευξη των στρατηγικών του στόχων, αντιμετώπιση του δυσμενούς κλίματος που επικρατεί στην αγορά και αξιοποίηση των ευκαιριών που δυνατόν να παρουσιαστούν.

    [24] Ο ΤΖΙΝΤΖΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

    Βελιγράδι, 27 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Το Σερβικό Κόμμα Ανανέωσης που ανήκει στην αντιπολίτευση σε σημερινή ανακοίνωσή του επισήμανε ότι πρώτος ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζις είχε κάνει λόγο για μια λίστα από Σέρβους αστυνομικούς οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου Β92.

    Σε ανακοίνωσή του το σερβικό κόμμα ισχυρίζεται ότι πρώτος ο κ. Τζίντζις αποκάλυψε δημοσίως την ύπαρξη της λίστας των καταζητούμενων της Χάγης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΝΙΝ στις 20 Δεκεμβρίου του 2000 όπου και είχε εκφράσει την βεβαιότητά του ότι Σέρβοι μέλη της κρατικής ασφάλειας της Σερβίας αλλά και των επίλεκτων αστυνομικών μονάδων θα βρίσκονταν στην λίστα των καταζητούμενων της Χάγης.

    Σημειώνεται ότι η εισαγγελία του Βελιγραδίου έδωσε χθες εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες για τις εφημερίδες "Blic" και "Reporter" οι οποίες δημοσίευσαν τον κατάλογο με τα ονόματα 362 αστυνομικών προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 27 November 2001 - 19:14:16 UTC