Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔ0ΗΣ:ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [02] ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΣΣΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΒΡΕΧΕΙ ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ
  • [05] ΚΑΡΑΓΚΟΥΤΗΣ ΟΠΩΣ ΣΙΓΑΛΑΣ
  • [06] ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ Δ.Δ.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [08] ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ALTEC ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [09] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΙΩΝΙΚΟΣ- ΦΩΣΤΗΡΑΣ 3-1
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [11] ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [12] ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ 4,8%
  • [13] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΪΚΟΒΙΤΣ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DOS
  • [14] ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ: ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ - ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [15] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [16] Ν.Δ.: ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [17] ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [18] ΣΤΙΣ 12/12 ΤΟ Γ' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
  • [19] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [20] ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [21] 17ο ΧΩΡΟΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [22] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • [23] Η ΕΕ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [24] Η ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ

  • [01] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔ0ΗΣ:ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2001 (11:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σκανδαλίδης

    Τη λύπη του για τις καταστροφές από την θεομηνία που έπληξε τη Σάμο εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδης ο οποίος υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση αλλά υπήρξαν άσχημες καιρικές συνθήκες που δε επέτρεψαν να πάνε στη Σάμο δυνάμεις εκτός Νησιού. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Από την Τετάρτη είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το ενδεχόμενο πλημμυρών στη Σάμο. Κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός. Όλη τη νύχτα συντονιζόταν οι ενέργειες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, αλλά ο καιρός δεν επέτρεπε να πάνε επιτόπου δυνάμεις έξω από το νησί. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που βρέθηκαν εκεί έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε καταγραμμένα ανθρώπινα θύματα ή τραυματισμούς όμως υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε πολλούς από τους δήμους της Σάμου. Μόλις επιτρέψει ο καιρός έχει εντολή ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας να πάει επί τόπου. Επίσης με ελικόπτερο θα πάει ο περιφερειάρχης μόλις το επιτρέψει ο καιρός να δει επί τόπου τις ζημιές και την πορεία της αποκατάστασης τους. Υπάρχει μια κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού παρότι είναι απομονωμένο μέρος η Σάμος, όσο γίνεται καλύτερη και ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλά. Η διαδικασία των αποζημιώσεων της αποκατάστασης των ζημιών που κινείται κάθε φορά δόθηκε εντολή να κινηθεί αμέσως».

    [02] ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βόννη, 29 Νοεμβρίου 2001 (13:29 UTC+2)

    Το πρώτο βήμα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι έγινε σήμερα στη Βόννη της Γερμανίας, όπου συναντώνται οι τέσσερις αφγανικές αντιπροσωπείες.

    Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Βόρεια Συμμαχία και οι οπαδοί του πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, συμφώνησαν στο να προβούν στη σύσταση ενός προσωρινού συμβουλίου, το οποίο θα διοικήσει τη χώρα μέχρι το Μάρτιο και έπειτα θα αναλάβει να ορίσει μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα.

    Επιπλέον, οι ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το κλίμα διεξαγωγής των συζητήσεων είναι θετικό και οι αντιπρόσωποι των αφγανικών εθνοτικών ομάδων φαίνεται να συμφωνούν στην εγκαθίδρυση μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Μοχάμεντ Νατικι, υπογραμμίζει ότι η σημερινή εξέλιξη αποτελεί επίτευγμα στις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις, καθώς τώρα πλέον υπάρχει ένα συγκεκριμένο επίκεντρο, γύρω από το οποίο θα κινηθούν οι περαιτέρω συζητήσεις.

    Το συμβούλιο θα αποτελείται από 42 μέλη, εκ των οποίων τα μισά θα εκπροσωπούν τη Βόρεια Συμμαχία και τα υπόλοιπα τον πρώην βασιλιά της χώρας, Ζαχίρ Σαχ. Η εκπροσώπηση των υπόλοιπων ομάδων που λαμβάνουν μέρος στη διαφγανική σύνοδο αναμένεται ότι θα οριστεί αργότερα. Τον προσεχή Μάρτιο πάντως το συμβούλιο αυτό θα αντικατασταθεί από ένα εθνικό συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν ηγέτες της κάθε εθνοτικής ομάδας.

    Όσο αφορά στον τέως βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, όλες οι αντιπροσωπείες που παρίστανται στις διαβουλεύσεις στη Βόννη συμφωνούν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο να διαδραματίσει ένα συμβολικό ηγετικό ρόλο.

    Τέλος, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών τόνισαν ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθούν οι διεργασίες, τόσο πιο άμεση θα είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και η απελευθέρωση κονδυλίων για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    [03] ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΣΣΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βουκουρέστι, 28 Νοεμβρίου 2001 (22:12 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι εισαγγελικές αρχές της Ρουμανίας θα συνεχίσουν τις έρευνες τους σχετικά με τον Ελληνα κακοποιό Κώστα Πάσσαρη και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η έκδοση του στην Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί το έργο των ρουμανικών αρχών.

    Σημειώνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος ξεκίνησε τη διαδικασία έκδοσης του Πάσαρη στην Ελλάδα αλλά σύμφωνα με τη συνθήκη που υπέγραψαν οι δυο χώρες το 1957 το Βουκουρέστι μπορεί να αρνηθεί την έκδοση ενός ατόμου που διέπραξε εγκλήματα στην ρουμανική επικράτεια.

    Σήμερα το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του ρουμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τόμα Ζαχάρια, ο επικεφαλής της ρουμανικής αστυνομίας Μιχάι Γκιόργκι και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Φ. Νασιάκος ανακοίνωσαν επίσημα τη σύλληψη του Πάσσαρη και αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με αυτή και για τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους για να στηρίξουν τις κατηγορίες ότι ο Πάσσαρης διέπραξε τη διπλή δολοφονία στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο κέντρο του Βουκουρεστίου.

    Ο κ. Νασιάκος συνεχάρη τη ρουμανική αστυνομία γιατί συνέλαβε έναν από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για να βρεθούν οι συνεργάτες του Πάσσαρη.

    Οι αρχές δεν έχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα που πιάστηκε ο Πάσσαρης είχαν κλαπεί από το ανταλλακτήριο ή ήταν από άλλες ληστείες που διέπραξε ο κακοποιός. Οι δυο Ελληνες αστυνομικοί που έφθασαν στη Ρουμανία πριν από 12 μέρες ερευνούν το ενδεχόμενο ο Πάσσαρης να κρύβεται πίσω από ληστεία στο Γαλάτσι της Ρουμανίας στις αρχές Νοεμβρίου, όπου κλάπηκαν 30.000 δολάρια.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι ο Πάσσαρης αρνείται ανάμειξη του σε ληστείες και συνέχισε να είναι βίαιος για αυτό και του φορέθηκαν αλυσίδες στα πόδια.

    Η συνεργός του Πάσσαρη, η Μιοάρα Ραντίλα, 20 χρονών συνελήφθη σήμερα και παραδέχθηκε ότι ήταν με τον Πάσαρη την νύχτα της ληστείας στο ανταλλακτήριο αλλά δεν γνώριζε τις σχεδίαζε να κάνει. Η Ραντίλα είπε ότι είναι ιερόδουλος και ο Πάσσαρης ήταν πελάτης της και ήταν μαζί του τη νύχτα του Σαββάτου που έγινε η ληστεία στο ανταλλακτήριο. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα ασκήσει εναντίον της κατηγορία για συνέργια σε φόνο γιατί δεν ειδοποίησε την αστυνομία έγκαιρα.

    [04] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΒΡΕΧΕΙ ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2001 (11:43 UTC+2)

    «Σήμερα που βρέχει δεν χορεύουμε», αυτό ήταν το σχόλιο του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις διαφωνίες μεταξύ στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για το αν θα πρέπει να ακολουθηθεί ή όχι η πολιτική του σκληρού ροκ του Κώστα Λαλιώτη.

    [05] ΚΑΡΑΓΚΟΥΤΗΣ ΟΠΩΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2001 (21:11 UTC+2)

    "Ηταν πουν ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος...". Η σημερινή μέρα για τον Γιώργο Καράγκουτη δεν ήταν και η τυχερή του. Γιατί; Βρέθηκε προ εκπλήξεως... Όπως ακριβώς πριν από ένα μήνα στην ίδια θέση βρέθηκε ο Γιώργος Σιγάλας. Η ΚΑΕ Ηρακλής του έδωσε υποχρεωτική άδεια 15 ημερών. Οσο για το λόγο; Οι εγγυήσεις που ζήτησε από τη διοίκηση για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Φυσικά όλα αυτά αφού νωρίτερα οι δύο πλευρές τα είχαν βρει πλήρως στον οικονομικό τομέα. Ετσι μετά το σημερινό περιστατικό κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ειδικά τώρα που τελειώνει και το συμβόλαιο του παίκτη!

    [06] ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ Δ.Δ.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι η μοναδική εταιρία που προκρίθηκε στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού "Σχεδιασμός για όλους" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μέριμνα και τα σημαντικά επιτεύγματα εταιριών και οργανισμών σε θέματα διευκόλυνσης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Την τελική διάκριση με την ονομασία "Βραβείο Κατάρριψης των Φραγμών" θα διεκδικήσουν στη Βιέννη στις 3 Δεκεμβρίου, ευρωπαϊκή ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι 30 εταιρίες - οργανισμοί που επελέγησαν μεταξύ των 80 αρχικών υποψηφίων.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συνυπεύθυνο για την εκδήλωση "Ευρωπαϊκό Φόρουμ για άτομα με ειδικές ανάγκες" επιθυμούν να επιβραβεύσουν την προσήλωση και την προσφορά των επιλεγέντων σε πρόσωπα - καταναλωτές με ειδικές ανάγκες, στο επίπεδο υπηρεσιών, παροχής προϊόντων ή προσαρμογής χώρων - περιβάλλοντος. Με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στην τελική φάση συμμετέχουν και άλλες σημαντικές εταιρίες και οργανισμοί από τον ευρωπαϊκό χώρο, όπως η Fiat Auto S.p.A και η British Telecommunications plc.

    [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα: "Η συμβολή του καπνού στην αγροτική οικονομία και ειδικότερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές" συνδιοργανώνουν το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Holiday Inn) ο Τομέας Γεωργίας και η Γραμματεία Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

    Στην Ημερίδα θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Γιώργος Σαλαγκούδης, ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας, βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης, ο ευρωβουλευτής Χρήστος Φώλιας.

    [08] ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ALTEC ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Συνεχίστηκε η θετική πορεία των εταιριών του Ομίλου Altec και στο γ' τρίμηνο του 2001. Η Altec, υπό τη νέα της μορφή μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση των εταιριών Sysware, Unisoft και Stat, δημοσιεύει την πρώτη 9μηνη συνοπτική λογιστική κατάσταση, παρουσιάζοντας κύκλο εργασιών 49.9 δισ. δρχ.

    Τα λειτουργικά αποτελέσματα της εταιρίας (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 3.4 δισ. δρχ, με περιθώριο λειτουργικού κέρδους (ΕΒΙΤ margin) 6.8%. Τα λειτουργικά αποτελέσματα προ αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 5.3 δισ. δρχ. με το περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται σε 10.7%. Η εταιρία παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 2.6 δισ. δρχ. με καθαρό περιθώριο κέρδους 5.3%. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας ανέρχεται σε 55.2 δισ. δρχ. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα 9μηνου 2001 δεν είναι συγκρίσιμα με τα στοιχεία του 9μηνου 2000, καθώς τα στοιχεία 9μηνου 2001 ενσωματώνουν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των εταιριών Sysware, Unisoft, και Stat των οποίων η συγχώνευση με την ALTEC ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 73.6 δισ. δρχ και τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) σε 5 δισ. δρχ με το περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται σε 6.7%. Τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9.2 δισ. δρχ. σημειώνοντας βελτίωση στο περιθώριο κέρδους το οποίο ανήλθε σε 12.5%.

    Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη της Microland. Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση της τάξης του 11.9% σε 7.5 δισ. δρχ, και τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) υπερδιπλασιάστηκαν (120%) σε 628.7 εκατ. δρχ. με το περιθώριο κέρδους (EBIT margin) να διαμορφώνεται σε 8.3% έναντι 4.2% στο 9μηνο του 2000, ως αποτέλεσμα της πολιτικής συγκράτησης του λειτουργικού κόστους της εταιρίας.

    Δυναμική αναμένεται η περαιτέρω αύξηση των μεγεθών της μητρικής εταιρίας και του Ομίλου Altec για το σύνολο της χρήσης με κύριο γνώμονα την ισχυροποίηση της θέσης της Νέας Altec στην αγορά μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και την έντονη εποχικότητα που παρουσιάζει ο κλάδος στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    [09] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΙΩΝΙΚΟΣ- ΦΩΣΤΗΡΑΣ 3-1

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Το τέρμα που σημείωσε ο Φωστήρας με τον Αρμύλαγο στις καθυστερήσεις τον έβαλε και πάλι στο... παιχνίδι του κυπέλλου. Ο Ιωνικός παίζοντας επιθετικά και με σωστούς προσανατολισμούς κέρδισε στη Νεάπολη τον Φωστήρα με 3-1. Ετσι ο επαναληπτικός αγώνας θα έχει άλλο τόνο.

    Ο Ιωνικός μπήκε δυνατά και σημείωσε νωρίς τέρμα με τον Ουρουγουανό Λουίς Κουρμπέλο στο 7'. Στο 63΄ο δείκτης του σκορ ανέβηκε ακόμη περισσότερο. Το τέρμα σημείωσε ο νεαρός Νταγκουνάκης με κεφαλιά. Το 3-0 έγινε στο 86' με τον Νικολαϊδη, για να διαμορφωθεί το τελικό 3-12 στις καθυστερήσεις με τον Θόδωρο Αρμύλαγο.

    Ιωνικός: Στογιάννης, Χάουγκλαντ, Αφάς, Βιλανάκης, Νταγκουνάκης, Αθανασιάδης, Οφρυδόπουλος, Κουρμπέλο (72 Πέισε), Γκούτμαν (46 Τσακμακίδης), Σατσέτο (46 Ντελγάδο), Κακιούσης.

    Φωστήρας: Νικολαΐδης, Τασιόπουλος, Δημούδης, Μούτας, Σπανός, Αντωνιάδης (65 Σκοπελίτης), Αρμύλαγος, Αντωνίου (69 Ροζάλες), Μήτσης (60 Πολίτης), Καραμάνος, Τζίμας.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Μόσχα, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στις 9 Δεκεμβρίου στη Γερμανία όπου θα έχει συνομιλίες με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

    Θέμα των επικείμενων συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις των δυο κρατών, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα μεταβεί πρώτα στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη και μετά θα αναχωρήσει για τη Γερμανία.

    Ο.Σ.

    [11] ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Βιένη, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Οι Μουσουλμάνοι γίνονται συχνά τα θύματα εκμετάλλευσης και προσβολών στην Ευρωπαϊκή Ενωση ιδιαίτερα ύστερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιτήρησης Ρατσισμού και Ξενοφοβίας (EUMC).

    Σύμφωνα με μελέτη του EUMC παρατηρούνται σε μειωμένο αριθμό επιθέσεις εναντίον των μειονοτικών ομάδων στην Ευρώπη, η ύβρις και η επιθετικότητα ωστόσο εναντίον των Μουσουλμάνων αποτελεί ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο.

    Σύμφωνα με αναφορές που έχουν γίνει από την Αυστρία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Σουηδία οι Μουσουλμάνοι αντιμετωπίζονται με καχυποψία.

    Από την άλλη πλευρά σε πολλές χώρες έχει παρατηρηθεί αύξηση του ενδιαφέροντος απέναντι στην ισλαμική παράδοση.

    Το EUMC χαιρέτησε την στάση ορισμένων πολιτικών οι οποίοι επέμειναν ότι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας δεν στοχεύει εναντίον του Ισλάμ.

    Η επικεφαλής του EUMC Μπεάτε Βίνκλερ τόνισε ότι η στάση αλληλεγγύης που επέδειξαν οι πολιτικοί αρχηγοί μπόρεσε να αποτρέψει την έξαρση της βίας και των επιθέσεων εναντίον των ισλαμικών κοινοτήτων.

    Ο.Σ.

    [12] ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ 4,8%

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Στα 18,76 δισ. έναντι 17,9 δισ. το 2000, διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Αφοι Λαμπρόπουλοι Α.Β.Ε.Ε., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4,8%. Οι πωλήσεις της εταιρίας προέρχονται κατά 93,3% από πωλήσεις λιανικής, κατά 5,6% από πωλήσεις χονδρικής και κατά 1,1% από παραγωγική δραστηριότητα.

    Το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρίας υποχώρησε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε σε 26,7% έναντι 27,2 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους οφείλεται στις έντονες συνθήκες ανταγωνισμού που επικράτησαν στη αγορά της λιανικής πώλησης καλλυντικών.

    Το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. έναντι 1,7 δισ. το 2000 (μείωση 13%) ή 7,9% επί των πωλήσεων έναντι 9,5% το 2000. Η μείωση αυτή προέρχεται από την αύξηση των εξόδων διάθεσης, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 20,3% επί των πωλήσεων έναντι 19% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Το λειτουργικό κέρδος ανήλθε σε 956 εκατ. έναντι 1,18 δισ. το 2000 (μείωση 19%), με αποτέλεσμα το περιθώριο λειτουργικού κέρδους να διαμορφωθεί στο 5,1% επί των πωλήσεων, έναντι 6,6% το 2000. Αντίστοιχα, τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 1 δισ. έναντι 1,35 δισ. το 2000, παρουσιάζοντας μείωση 24%, εξέλιξη που οφείλεται τόσο στη μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων όσο και στην έλλειψη έκτακτων κερδών.

    Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση στο ΧΑΑ των μετοχών της Αφοι Λαμπρόπουλοι ΑΕ, έπαυσε την 29/11/2001, λόγω συγχώνευσής της με απορρόφηση από τη μητρική εταιρία Notos Com Holdings AE.

    [13] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΪΚΟΒΙΤΣ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DOS

    Πρίστινα, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Το Κίνημα Αντίστασης των Σέρβων του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποσυρθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Σερβικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου που έγιναν στο Κόσοβο.

    Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου ο ηγέτης του κόμματος Μόμτσιλο Τράικοβιτς ενημέρωσε τον επικεφαλής της DOS για την απόφαση του.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα του που αποτελεί το μοναδικό πολιτικό σχηματισμό των Σέρβων του Κοσόβου που συμμετέχει στην DOS θα συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο του Συνασπισμού.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τράικοβιτς αποπέμφθηκε πρόσφατα από τα καθήκοντά του από την θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για το Κόσοβο, καθώς κατηγορήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο Κόσοβο άσκησε πολιτική αντίθετη με τα συμφέροντα και την πολιτική της Γιουγκοσλαβίας και στήριξε τους Σέρβους που μποϊκοτάρισαν τις εκλογές στην επαρχία.

    Ο.Σ.

    [14] ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ: ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ - ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Αύξηση 11,4% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Σπόρτσμαν, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 8 δισ. δρχ. έναντι 7,2 δισ. δρχ. το 2000. Το ΕΒΙTDA αυξήθηκε 8,3% (2,09 δισ. έναντι 1,93 δισ.), γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξόδων διάθεσης και διοίκησης ως ποσοστό επί των πωλήσεων από 15,6% σε 14,2%. Το λειτουργικό κέρδος διαμορφώθηκε σε 2,36 δισ. έναντι 2,22 δισ. το 2000 (αύξηση 6,3%). Τα προ φόρων κέρδη έφθασαν τα 2,34 δισ. έναντι 2,13 δισ. το 2000, παρουσιάζοντας αύξηση 10%.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στο ποσό των 15,9 δισ. δρχ. έναντι 13,98 δισ. δρχ. το 2000, είναι δηλαδή αυξημένος κατά 14%. Το ΕΒΙTDA σε ενοποιημένη βάση ανήλθε σε 3,8 δισ. έναντι 3,2 δισ. το 2000, σημειώνοντας αύξηση 20,2%. Τα έξοδα διάθεσης και διοίκησης ως ποσοστό επί των πωλήσεων μειώθηκαν κατά 1,1% και διαμορφώθηκαν σε 28,9% από 30% το 2000.

    Το ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 3,3 δισ. έναντι 3,7 δισ. το 2000 (μείωση 11,6%), λόγω έλλειψης χρηματο-οικονομικών εσόδων. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,26 δισ. έναντι 3,62 δισ. το 2000 (-10%), ενώ τα μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,8 δισ. από 2,6 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 7,4%.

    Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση στο ΧΑΑ των μετοχών της Σπόρτσμαν ΑΕ, έπαυσε την 29/11/2001, λόγω συγχώνευσής της με απορρόφηση από τη μητρική εταιρία Notos Com Holdings AE.

    [15] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα διόρισε το στρατηγό Πέτρο Σούλιακ αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας.

    Ο Σούλιακ αντικατέστησε τον προσωρινό αρχηγό γενικού επιτελείου, Βολοντίμιρ Σιτσένκο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού άμυνας, μετά την παραίτηση του προκάτοχού του, Ολεξάντερ Κούτσμουκ.

    Ο Κούτσμουκ παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Αμυνας μετά την κατάρρευση ρωσικού αεροσκάφους από ουκρανικό πύραυλο σε περιοχή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άνθρωποι.

    Α.Τ.

    [16] Ν.Δ.: ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    "Η εσπευσμένη εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών γίνεται για εισπρακτικούς λόγους και για λόγους εντυπωσιασμού. Γίνεται για να καλυφθεί μικρό τμήμα της "μαύρης τρύπας" του δημόσιου χρέους. Γίνεται για να εμφανισθεί η Kυβέρνηση ως συμμορφούμενη προς τις επιταγές και απαιτήσεις για απελευθέρωση των αγορών".

    Αυτό υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ. βουλευτής Μαγνησίας Αθ. Νάκος και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα, βουλευτής Κοζάνης Ν. Τσιαρτσιώνης, σχετικά με την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.

    "Η πραγματικότητα είναι πως με αυτή την τακτική η ΔΕΗ μπαίνει σε μια μεγάλη περιπέτεια που δεν θα έχει τέλος. Εκτός αν αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση", επισημαίνουν.

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε, προ της εισαγωγής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, να υπάρξουν ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική με ορίζοντα, τουλάχιστον, πενταετίας, επιχειρησιακός σχεδιασμός και προγραμματισμός δράσης και ξεκαθάρισμα των σχέσεων της επιχείρησης με το κράτος αναφορικά με το ενιαίο τιμολόγιο, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κ.λπ.

    "Ετσι λοιπόν:

    α) το ποσοστό μετοχοποίησης διαμορφώνεται ανάλογα με τις διαθέσεις των δύο υπουργών, από 10-20%, μιας κι ο σύμβουλος μετοχοποίησης απέφυγε -ενώ όφειλε - να το προσδιορίσει.

    β) το ενημερωτικό δελτίο κατατίθεται το πρωί και το απόγευμα εισάγεται για έγκριση στο Δ.Σ της επιχείρησης.

    γ) η καθαρή αξία της επιχείρησης αποτιμάται στο 1,1(!!!) τρισ. δραχμές, όταν μόνον το κεφάλαιο του ασφαλιστικού φορέα της επιχείρησης, που είναι ενσωματωμένο στην περιουσία της Δ.Ε.Η, που ανήκει στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της, ανέρχεται στα 3,3 τρισ. δραχμές, όταν το σύνολο των επενδύσεων των τεσσάρων τελευταίων ετών ανέρχεται στα 1,3 τρισ. δραχμές κι' όταν το να ΄΄ξαναχτίσει΄΄ κανείς τη Δ.Ε.Η, σήμερα, στοιχίζει, περίπου,11-13 τρισ. δραχμές", σημειώνουν.

    "Η μονοδιάστατη, λοιπόν, προσέγγιση της αγοραίας αξίας της επιχείρησης, που βασίσθηκε στην αποτίμηση των επί μέρους περιουσιακών της στοιχείων, αδυνατεί να δώσει την καθαρή λογιστική της θέση και τη δυνατότητα της να παρέξει καθαρές χρηματοροές, μέσω της αξιοποίησης του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων και της θέσης της στη αγορά.

    Η, ως εκ τούτου, επιχειρούμενη μερική μετοχοποίηση της Δ.Ε.Η, στη βάση της αποτίμησης που έγινε, όπου δεν λήφθηκαν υπόψη βασικές παράμετροι - όπως τιμολόγια, προσδοκώμενα έσοδα, ασφαλιστικό, μισθοδοσία επενδυτικό πρόγραμμα κ.λπ. - είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει είτε σε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, είτε σε ζημία των επενδυτών", αναφέρουν.

    "Η όλη διαδικασία", υπογραμμίζουν οι βουλευτές της Ν.Δ. "καθρεπτίζει την κλασσική αντίληψη της Κυβέρνησης για την προσαρμογή των επιχειρήσεων του Δημοσίου προς ικανοποίηση της απελευθέρωσης των αγορών, αντίληψη που ενώ θέλει να εμφανίζεται σαν σύγχρονη, περιέχει όλη την ιδεοληψία της νοοτροπίας του παρελθόντος, που τόσες ζημιές επισώρευσε στην Ελληνική οικονομία".

    [17] ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Σταθερά ανοδική πορεία κατέγραψαν στο 9μηνο του 2001 τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Πουλιάδη. Συγκεκριμένα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 116,8 δισ. δρχ., έναντι 114,9 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. Αντίστοιχα τα κέρδη μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 5,2 δισ. δρχ, έναντι 5 δισ. δρχ το εννιάμηνο του 2000.

    Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των ενοποιημένων λειτουργικών κερδών τα οποία ανήλθαν σε 12,8 δισ. δρχ. από 10,5 δισ. δρχ. (συν 21,4 %) Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ομίλου που εφαρμόζεται με συνέπεια από την αρχή της τρέχουσας χρήσης έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση τόσο του μικτού περιθωρίου κέρδους όσο και του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους καθώς και του περιθωρίου κέρδους προ φόρων σε ενοποιημένη βάση, παρά τις παγκόσμιες αρνητικές συγκυρίες.

    Έτσι η μεγιστοποίηση των συνεργιών και ο ορθολογισμός των διαδικασιών είχε σαν αποτέλεσμα αύξηση του περιθωρίου μικτών κερδών σε 16,7% από 15,2%, αύξηση του περιθωρίου λειτουργικών κερδών σε 11,0% από 9,2% και αύξηση του περιθωρίου κερδών πρό φόρων σε 6,8% από 6,5%.

    Επίκεντρο της στρατηγικής του Ομίλου Πουλιάδη κατά τη διάρκεια του 9μηνου του 2001 ήταν η απόκτηση του ελέγχου του 52% του μετοχικού κεφαλαίου της πολυεθνικής VDDG. Σημειώνεται ότι η μητρική εταιρία του Ομίλου, Πουλιάδης & Συνεργάτες είναι ο βασικός μέτοχος της Despec Hellas και της VDDG με ποσοστό συμμετοχής 33,7% και 22% αντίστοιχα. Oι δύο εταιρίες έχουν ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία συγχώνευσης με στόχο τη δημιουργία της Despec Holding στην οποία ο Ομιλος Πουλιάδη θα διατηρήσει υψηλή συμμετοχή σύμφωνα με την αποτίμηση της νέας εταιρίας.

    Με αυτή την κίνηση, δηλαδή με την απορρόφηση εταιρίας του εξωτερικού και τη μεταστέγαση της στο ελληνικό χρηματιστήριο δημιουργείται η μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική εταιρία με προβλεπόμενο κύκλο εργασιών για το 2002 άνω των 250 δισ. δρχ.

    Οι εταιρίες του Ομίλου Πουλιάδη αποκτούν εμπορική πρόσβαση σε δίκτυα πωλήσεων σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα η άμεση παρουσία του ομίλου επεκτείνεται στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ισλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Μέση Ανατολή, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Κένυα, τη Ρωσία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

    [18] ΣΤΙΣ 12/12 ΤΟ Γ' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Με στόχο να καταλήξει σε ένα αρχικό πλαίσιο μακροπρόθεσμης εξαγωγικιής στρατηγικής, καθώς και σε πρακτικά βήματα σχεδιασμού και υλοποίησής της, θα διεξαχθεί φέτος το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης Εξαγωγών, από 12 έως 14 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

    Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών συμπίπτει με την ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Εξαιτίας αυτού του σημαντικότατου αυτού γεγονότος, καθώς επίσης και του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων που αφορούν στην οικονομία βρίσκονται η εξωστρέφεια, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και ειδικότερα η πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις των ξένων οργανισμών για την ελληνική οικονομία καταγράφονται ως τα μελανά της σημεία το εμπορικό ισοζύγιο και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Ετσι, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης Εξαγωγών έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, αφού φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τον προβληματισμό και να υποδείξει λύσεις στα πιο κρίσιμα θέματα για την οικονομία και βέβαια για την ανάπτυξη της χώρας. Η προνομιακή οικονομική θέση της Ελλάδας, στις παρούσες συνθήκες, σε συνδυασμό με τα γεωοικονομικά και γεωπολιτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει της παρέχουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις να παγιώσει μια αξιοζήλευτη θέση στο παγκόσμιο σύστημα των διεθνών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

    Το συνέδριο θα καλύψει όλες τις πλευρές του θέματος εθνική εξαγωγική ανάπτυξη. Στη διάρκειά του θα αναλυθεί η κατάσταση και οι τάσεις του διεθνούς εμπορίου σήμερα, θα καταγραφεί η σημερινή ελληνική εξαγωγική πραγματικότητα, θα αναλυθούν τα προβλήματα θεσμών, διαδικασιών και υποδομών και θα εξεταστούν ως προς τις προοπτικές τους οι κυριότερες αγορές στόχοι των ελληνικών προϊόντων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προετοιμασία του εξαγωγικού μας μέλλοντος, μέσα από την εκπαίδευση και την τεχνολογία.

    Τη σημασία του συνεδρίου στη δεδομένη χρονική στιγμή αποδεικνύει το γεγονός ότι τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

    Το συντονισμό του συνεδρίου έχουν αναλάβει από κοινού ο ΣΕΒΕ με ορισμένους από τους πλέον δυναμικούς και καθ'ύλην αρμόδιους φορείς της χώρας, τον ΟΠΕ, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, το ΕΒΕΑ, το ΕΒΕΘ, την Helexpo και το ΔΙΠΕΚ.

    [19] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    "Το κράτος είναι ανέτοιμο να αντιμετωπίσει οτιδήποτε ξεφεύγει από την καθημερινότητα" ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Σάμο από τις έντονες βροχοπτώσεις.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνονται οι "ηρωικές" προσπάθειες των πυροσβεστών για τον περιορισμό των ζημιών και εκφράζεται η συμπαράσταση του κόμματος στους κατοίκους του νησιού.

    [20] ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Αύξηση κύκλου εργασιών και μείωση κερδών εμφάνισε στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης στην εταιρία "Θεμελιοδομή". Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν μείωση της τάξης του 42,1% και ανήλθαν σε 1.016.321.303 δρχ., έναντι 1.754.966.927 δρχ., το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση της τάξης του 3,06% και ανήλθε σε 17.337.084.967 δρχ., έναντι 16.821.338.722 δρχ., της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

    Η μείωση στα κέρδη προ φόρων οφείλεται κυρίως στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα λόγω μειώσεως της αξίας των χρεογράφων. Η επιδείνωση αυτή είναι προσωρινή - επισημαίνει η εταιρία σε ανακοίνωσή της - δεδομένου ότι τα αναμενόμενα κέρδη προ φόρων για το σύνολο της χρήσης θα είναι αισθητά βελτιωμένα. Σημειώνεται ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα της εταιρίας στο 9μηνο σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του αντίστοιχου 9μηνου του 2000.

    Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά αποτελέσματα του 9μηνου 2001 ανήλθαν στο ποσό των 2.021.867.854 δρχ., έναντι ποσού 691.835.898 δρχ., του αντίστοιχου 9μηνου του 2000, σημειώνοντας αύξηση κατά 192%.

    Εξάλλου, η διοίκηση της εταιρίας πληροφορεί ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης του ομίλου της 7ης τάξης, με επικεφαλής την Θεμελιοδομή ΑΕ, με βάση το νόμο 2940/2001 του ΥΠΕΧΩΔΕ και των θυγατρικών της σε άλλες τάξεις.

    Παράλληλα, η Θεμελιοδομή υλοποιεί επενδυτικά προγράμματα στους τομείς της ενέργειας, ακινήτων και ειδικού τουρισμού με εκτιμώμενο ικανοποιητικό επιχειρηματικό αποτέλεσμα, δημιουργώντας συγχρόνως μια σοβαρή υποδομή και σε τομείς πέραν του κατασκευαστικού.

    [21] 17ο ΧΩΡΟΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Το 17ο Χορωδιακό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί 1 και 2 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών Θεσσαλονίκης με την διοργάνωση της λέσχης προσωπικού ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 36ων Δημητρίων.

    Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν το απόγευμα 6 χορωδιακά σύνολα, ενώ τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, το πρωί θα παρουσιαστούν 6 χορωδίες.

    Το απόγευμα της δεύτερης μέρας θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε μουσική Γιώργου Βουκάνου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου και θα παρουσιαστεί ο συμφωνικός κύκλος τραγουδιών "Ταξίδι στο όνειρο- Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης" από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    Α.Τ.

    [22] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Βελιγράδι, 29 Νοεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Λέσχης των δωρητών του Λονδίνου. Ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Μποντιζάρ Ντιέλιτς λέει ότι στο τέλος-τέλος, ελπίζει ότι περίπου 70 τοις εκατό του χρέους των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα παραγραφεί. Η Λέσχη των Παρισίων έχει ήδη κάνει δεκτή την παραγραφή του 66 τοις εκατό.

    Σε διπλωματικές ειδήσεις, η Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε ότι έστειλε τον πρώτο της πρεσβευτή στη Βοσνία. Ο Στανίμιρ Βουκίτσεβιτς είπε την Τρίτη (27 Νοεμβρίου) ότι θα επικεντρωθεί στην "πλήρη πολιτική εξομάλυνση" και "στην αποκατάσταση της οικονομικής συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών. Αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις πριν από ένα χρόνο.

    [23] Η ΕΕ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 29 Νοεμβρίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στο Βελιγράδι του επικεφαλής ασφαλείας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος κατέφθασε στη Γιουγκοσλαβία για να προτρέψει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο να επαναλάβουν το διάλογό τους για το μέλλον της ομοσπονδίας και για να ασκήσει πίεση στο Μαυροβούνιο να εγκαταλείψει τα σχέδια του για ανεξαρτησία.

    Πιστεύοντας ότι "η καλύτερη λύση θα είναι η συνέχιση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας," ο Σολάνα προειδοποίησε την ηγεσία του Μαυροβουνίου για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από μια διάσπαση.

    Παρόλο που η ΕΕ έχει καταστήσει σε πολυάριθμες περιπτώσεις σαφή τη θέση της υπέρ ενός "δημοκρατικού Μαυροβουνίου στα πλαίσια μιας δημοκρατικής Γιουγκοσλαβίας," φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ενεργητική προσέγγιση.

    Κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι, ο Σολάνα είχε συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Μιλώντας μετά από μια συνάντηση με το γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς, άσκησε πίεση για την υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης της ομοσπονδίας και υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα διαδραματίσει ένα ρόλο εάν της ζητηθεί.

    Ο Σβιλάνοβιτς είπε ότι το Βελιγράδι είναι διατεθειμένο να είναι πιο διαλλακτικό και είναι έτοιμο να επαναλάβει το διάλογο εάν είναι πρόθυμο το Μαυροβούνιο.

    Πριν αναχωρήσει για την Ποντγκόριτσα, ο Σολάνα επέστησε την προσοχή στον πρόεδρο του Μαυροβουνίου ότι επιλέγοντας το χωρισμό μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

    Το Βελιγράδι ελπίζει ότι η Γιουγκοσλαβία θα σημειώσει το πρώτο της βήμα στην μακρά διαδρομή προς την ένταξη στην ΕΕ τον επόμενο χρόνο προσχωρώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Θέλει επίσης να προσχωρήσει στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει καλέσει για μια απόφαση σχετικά με το μέλλον της ομοσπονδίας το συντομότερο δυνατό.

    Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί υπέρ της ανεξαρτησίας στο Μαυροβούνιο πιστεύουν ότι μια αποχώρηση από τη Γιουγκοσλαβία θα διασφαλίσει την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στη δημοκρατία και στο είδος της οικονομίας της αγοράς που απαντάται στις πιο αναπτυγμένες χώρες.

    Ο Σολάνα υπενθύμισε στο Μαυροβούνιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει οριστεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι έως το Μάρτιο για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη Γιουγκοσλαβία, και ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί η κατάσταση στο Μαυροβούνιο να "αποτελέσει εμπόδιο για την εισροή βοήθειας."

    Μια δήλωση την οποία εξέδωσε το γραφείο του Σολάνα επεσήμανε ότι εάν το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιηθεί, θα πρέπει να κριθεί ότι διαθέτει τις προϋποθέσεις για ένταξη από τους διεθνείς οικονομικούς φορείς από τους οποίους εξαρτάται επί του παρόντος για ξένη βοήθεια. Η ένταξη δεν θα είναι αυτόματη, ως εκ τούτου μια κίνηση προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις "προοπτικές για διεθνή βοήθεια, οικονομική ανάπτυξη και ένταξη στην ΕΕ."

    Η δήλωση υποδήλωνε επίσης ότι, εάν διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα, μια απλή πλειοψηφία ψήφων υπέρ δεν θα επαρκεί για μια εντολή για ανεξαρτησία: "Μια απόφαση αυτής της σημασίας χρειάζεται ευρεία υποστήριξη από τον πληθυσμό και ως εκ τούτου μια σαφή κοινώς αποδεκτή πλειοψηφία."

    Ο Σολάνα επρόκειτο να αναχωρήσει από την Ποντγκόριτσα για την Πρίστινα και το Κοσσυφοπέδιο στις 28 Νοεμβρίου.

    [24] Η ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Ζάγκρεμπ, 29 Νοεμβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Μια ομάδα χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης υπόσχονται να βελτιώσουν τη συνεργασία τους στη μάχη κατά της διακίνησης ανθρώπων. Η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Γιουγκοσλαβία συμφώνησαν την Τρίτη (27 Νοεμβρίου) να μοιραστούν γνώσεις και τακτικές, να ανταλλάξουν λειτουργικές πληροφορίες, να παράσχουν αμοιβαίες συμβουλές, και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

    Εκπρόσωποι της Europol, της Interpol, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Ευρωπαϊκής Κομισιόν παραβρέθηκαν στη συνάντηση στο Ζάγκρεμπ, την οποία χρηματοδότησε το Σύμφωνο Σταθερότητας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 29 November 2001 - 19:13:53 UTC