Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΠΛΗΞΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [02] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
  • [03] ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ: ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [04] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ SFOR
  • [06] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [07] Η 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
  • [08] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ SFOR ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [09] Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ -
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΣΙΤΣ - ΣΤΡΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [11] EΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [12] ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
  • [13] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 31 ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ
  • [14] Η ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΕΚ
  • [15] ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [16] Δ.ΤΣΑΤΣΟΣ: ΘΑΡΑΛΛΕΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΑΚΕΝ
  • [17] Ο ΟΣΕ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΓΙΟΡΤΩΝ
  • [18] Η ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [19] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [20] ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [21] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2004
  • [22] ΝΕΚΡΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΕΝΣ - ΤΑΜΒΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [01] Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΠΛΗΞΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2001 (12:07 UTC+2)

    Σε απέραντο παγοδρόμιο έχουν μετατραπεί οι περισσότερες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα όπου από το πρωί τις σφοδρές χιονοπτώσεις των τριών τελευταίων ημερών τις διαδέχτηκε το τσουχτερό κρύο. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν ακόμα και στις πεδινές, παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ πάνω από 300 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τα χιόνια.

    Ο καιρός άρχισε να παρουσιάζει βελτίωση στη Δυτική Μακεδονία, όπου από το πρωί επικρατεί ηλιοφάνεια, αλλά με θερμοκρασίες που σε ορισμένες ορεινές περιοχές αγγίζουν τους -15 βαθμούς. Τα σχολεία παραμένουν για δεύτερη μέρα κλειστά , ενώ σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ ορισμένα τμήματα επαρχιακών δρόμων παραμένουν αποκλεισμένα.

    Η κακοκαιρία έπληξε ιδιαίτερα τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και σε πολλές περιοχές το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το ένα μέτρο. Στο νομό Κοζάνης παραμένουν αποκλεισμένα εκατό χωριά τα περισσότερα στην επαρχία του Βοϊου ενώ έκλεισε ο δρόμος Κοζάνης Θεσσαλονίκης (στο σημείο της Καστανιάς), Κοζάνης Ιωαννίνων και Κοζάνης Λάρισας.

    Στην υπόλοιπη κεντροδυτική Μακεδονία, στη Θράκη, αλλά και στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών παραμένουν αποκλεισμένα εκατοντάδες χωριά, ενώ κλειστά παραμένουν για τρίτη μέρα τα μεγαλύτερα πολιτικά αεροδρόμια της περιοχής, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Επίσης από την Κυριακή δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο πλοίου από την Καβάλα και την Κεραμωτή προς και από τη Θάσο.

    [02] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΤΡΕΝΟΥ

    Διδυμότειχο, 18 Δεκεμβρίου 2001 (13:34 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια που έζησαν οι 116 επιβάτες της αμαξοστοιχίας 617 που εκτελούσε το δρομολόγιο Ορεστιάδα - Αθήνα και χθες βράδυ ακινητοποιήθηκε στην κοινότητα Πετράδων στον Εβρο λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης.

    Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς όλων των επιβατών της αμαξοστοιχίας στο χωριό Πετράδες. Νωρίτερα ομάδα στρατιωτών από το φυλάκιο Διδυμοτείχου με ερπυστριοφόρο όχημα έφτασε στην περιοχή. Οι στρατιώτες πέταξαν από τα παράθυρα του τρένου τρόφιμα και νερό στους επιβάτες καθώς οι πόρτες είχαν κολλήσει από το τσουχτερό κρύο. Όπως διαπιστώθηκε, όλοι οι επιβάτες του τρένου ήταν καλά στην υγεία τους. Στη συνέχεια ξεκίνησε η επιχείρηση μεταφοράς τους σε ασφαλή σημεία.

    Σημειώνεται ότι κανένα εναέριο μέσο δεν μπορούσε να προσεγγίσει την περιοχή καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ το χιόνι σε ορισμένα σημεία είχε φτάσει τα 4 με 5 μέτρα ύψος.

    [03] ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ: ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσινγκτον, 17 Δεκεμβρίου 2001 (23:45 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν θα βρεθεί εξέφρασε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. «Μας δίνουν κάθε είδους πληροφορίες, ότι είναι σε σπηλιά, ότι δεν είναι σε σπηλιά, ότι δραπέτευσε, ότι δεν δραπέτευσε, υπάρχουν κάθε είδους υποθέσεις. Αλλά όταν «καθίσει η σκόνη», θα τον βρούμε και θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Μπους.

    [04] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Η "Γιορτή του Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης" θα πραγματοποιηθεί αύριο (Τετάρτη) 19 Δεκεμβρίου στις 19:30, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" της HELEXPO - ΔΕΘ, με προσκεκλημένους υπουργούς, βουλευτές, στελέχη του αθλητισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους των εκκλησιαστικών, διπλωματικών, δικαστικών, και στρατιωτικών αρχών καθώς και προσωπικότητες της πόλης που έχουν προσφέρει στα κοινά και ειδικότερα στον αθλητισμό της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" στους καλύτερους ερασιτέχνες αθλητές του 2001, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ειδικά βίντεο και εφέ από τις εμφανίσεις και τις επιδόσεις του κάθε αθλητή.

    Επίσης θα βραβευθούν, η καλύτερη ομάδα που συμμετείχε σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα, ο καλύτερος αθλητής έως 20 ετών, ο καλύτερος προπονητής Σωματείου της Θεσσαλονίκης ατομικού ή ομαδικού αγωνίσματος μη επαγγελματικής κατηγορίας, το βραβείο ήθους και "ευ αγωνίζεσθαι" καθώς και οι καλύτεροι αθλητές Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Επίσης θα επιδοθούν τιμητικές διακρίσεις στον καλύτερο προπονητή και στην καλύτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης των Ατόμων με Εδικές Ανάγκες και ειδικές τιμητικές διακρίσεις σε διακεκριμένες αθλητικές προσωπικότητες της πόλης μας.

    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απ΄ ευθείας από την Δημοτική Τηλεόραση TV 100, ενώ εκτεταμένα στιγμιότυπα θα μεταδώσει απ΄ ευθείας και η τηλεόραση της ΕΤ 3.

    [05] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ SFOR

    Σεράγεβο, 18 Δεκεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Ο Μπέριζ Μπέλκιτς εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας ζήτησε να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς η μείωση του αριθμού των στρατιωτών που υπηρετούν στη δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα.

    "Κατανοούμε ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να μείνουν εδώ για πάντα, αλλά ελπίζω οι 6.000 στρατιώτες να μην αποσυρθούν έως το τέλος του επόμενου χρόνου", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο κ. Μπέλκιτς αντέδρασε στο αίτημα του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ να αποσυρθούν τουλάχιστον 6.000 άνδρες από τη Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR).

    Ο κ. Ράμσφελντ τόνισε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι μία ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια στη Βοσνία.

    Ωστόσο ο κ. Μπέλκιτς προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την αποχώρηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμη τεταμένη στην ΠΓΔΜ.

    "Ελπίζω οι 6.000 στρατιώτες να μην αποσυρθούν σύντομα και ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ θα μειωθεί σταδιακά ανάλογα με τις εξελίξεις στην περιοχή", είπε και εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ μπορεί να επηρρεάσει και τη Βοσνία.

    "Το τέλος του επόμενου χρόνου είναι πολύ κοντά. Θα ήταν καλύτερο να παραταθεί η παραμονή των στρατιωτών έως το 2003 ή το 2004", πρόσθεσε.

    [06] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Με σημερινή της απόφαση η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΠΟ αποφάσισε τη διεξαγωγή όλων των αγώνων για την 1η αγωνιστική της 3ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας καθώς και του αγώνα Αγιος Νικόλαος - ΑΕΚ για τη 2η αγωνιστική της 2ης Φάσης της διοργάνωσης. Η μοναδική μεταβολή έγινε στον αγώνα Εθνικός Αστέρας - Προοδευτική, ο οποίος θα διεξαχθεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00 στο Εθνικό Στάδιο Καισαριανής.

    Το πλήρες πρόγραμμα και οι διαιτητές του κυπέλλου είναι:

    Αρης Θεσσαλονίκης - Παναχαϊκή (17.15) Τακίδης ΣΔΠ Κιλκίς

    Εθνικός Αστέρας - Προοδευτική (15.00) Πισσάς ΣΔΠ Ημαθίας

    Καλλιθέα - ΟΦΗ (14.45) Παπίλιας ΣΔΠ Πειραιά

    Χαλκηδόνα - ΠΑΟΚ (14.15) Σκουφίτσας ΣΔΠ Αθήνας

    Ηρακλής - Παναθηναϊκός (18.00) Δούρος ΣΔΠ Κορίνθου

    Ολυμπιακός - Αιγάλεω (16.00) Παπαδάκος ΣΔΠ Λακωνίας

    Ιωνικός - SKODA Ξάνθη (16.30) Φινοκαλιώτης ΣΔΠ Αθήνας

    [07] Η 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    H 5η συνάντηση συνεργασίας της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 με τις Εθνικές Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Νίκου Εξαρχου.

    Κατά την πολύωρη ενημερωτική σύσκεψη έγινε πλήρης παρουσίαση της προόδου της προετοιμασίας σε όλους τους τομείς της οργάνωσης από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΟΕΟΑ Σπύρο Καπράλο, τον γενικό Διευθυντή Αθλημάτων Μάκη Ασημακόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή Μάρκετινγκ Γιώργο Μπόλο. Απαντήσεις σε γενικότερα οργανωτικά και επιμέρους θέματα, δόθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή Εθελοντισμού Σπύρο Παπακώστα, τον Διευθυντή Αγώνων Γ. Γιαννουρή, ενώ για το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαιτητών-κριτών μίλησαν ο Διευθυντής Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Μανώλης Κοτσολάκης και η Διευθύντρια Αθλητικού Σχεδιασμού της ΟΕΟΑ Ελένη Μιχοπούλου. Τέλος, για το θέμα της οργάνωσης των Παραολυμπιακών αθλημάτων μίλησε η Διευθύντρια του τομέα Κ. Σωτηριάδη. Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Νίκος Εξαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε: "Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η εθνική Ολυμπιακή Εποτροπή και η ΑΘΗΝΑ 2004 συγκρότησαν μία Επιτροπή Συντονισμού και Συνεργασίας στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω εκ μέρους της Κυβέρνησης. Νομίζω ότι η επιτροπή θα μετεξελιχθεί, με το ενδιαφέρον των Ομοσπονδιών, της ΕΟΕ και της ΑΘΗΝΑ 2004, σε μια Επιτροπή που θα επιλύει, στην ουσία, όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν".

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Σπύρος Καπράλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών υπογράμμισε ότι : "Επιβάλλεται να εδραιωθεί ένα κλίμα συνεργασία καθώς όπως έχουν δηλώσει είναι σημαντικός ο ρόλος των αθλητικών Ομοσπονδιών για την προετοιμασία των Αγώνων". Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε ειδικότερα στους τομείς, που εμπλέκονται στους Αγώνες και την εξέλιξή τους. Αναλυτικά μίλησε για :

    · Την εξέλιξη του προσωπικού της ΑΘΗΝΑ 2004 από 700 άτομα που είναι σήμερα θα ανέλθουν στη διάρκεια των Αγώνων περίπου στις 4.000.

    · Τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ο οποίος εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Λοζάννη, είναι ύψους 1,96 δις Ευρώ και είναι ισοσκελισμένος.

    · Τα έσοδα, που θα προέλθουν από τα ραδιοτηλεοπτικά (το 38%), τις χορηγίες, το ελληνικό δημόσιο και τα εισιτήρια.

    · Τις Ολυμπιακές μεταφορές και τον τρόπο λειτουργία τους τις ημέρες των Αγώνων, με τα έργα που θα γίνουν και θα ανακουφίσουν στη συνέχεια και το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας.

    · Το Ολυμπιακό Χωριό και την πραγματική πρόοδο που έχει γίνεις το σημαντικό αυτό έργο με τις τέσσερις εργολαβίες που έχουν δοθεί.

    · Τη φιλοξενία και τη διαμονή, και τους τρόπους που θα καλυφθούν οι απαιτούμενες κλίνες, από τις 19.000 που χρειάζονται για την Ολυμπιακή οικογένεια έχουν καλυφθεί οι 15.000, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά θα φιλοξενηθούν 8 με 15 κρουαζιερόπλοια. Τέλος, για τη διαμονή διαιτητών και κριτών έχουν επιλεγεί 11 διαφορετικές τοποθεσίες.

    · Τα επτά δημοσιογραφικά χωριά, σε 5 περιοχές (Αγιος Ανδρέας, περιοχή ΣΕΛΕΤΕ, ΟΑΚΑ, βελτίωση εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και του Πολυτεχνείου).

    · Τη διατροφή, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αφού απαιτούνται γύρω στα 5,5 εκατομμύρια γεύματα τις 30 ημέρες των Αγώνων στο Ολυμπιακό Χωριό.

    · Τις ιατρικές υπηρεσίες, με τη βελτίωση της νοσοκομειακής υποδομής, που θα γίνει από την κυβέρνηση, αλλά και την υποχρέωση της ΑΘΗΝΑ 2004 να εξοπλίσει 220 σταθμούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους αθλητικούς χώρους και στις εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με τους Αγώνες, καθώς και τη λειτουργία της Πολυκλινικής στο Ολυμπιακό χωριό.

    · Το πρόγραμμα ελέγχου φαρμακοδιέγερσης, που θα καλύψει όλο το φάσμα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και θα υποστηριχθεί και από εθελοντές.

    · Την ασφάλεια των Αγώνων, που μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου έχει πλέον πρωτεύοντα ρόλο.

    · Τα ραδιοτηλεοπτικά, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο.

    Τέλος, ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε στο ρόλο της κοινής Επιτροπής (Πολιτείας-ΕΟΕ-Αθλητών-ΑΘΗΝΑ 2004), ο οποίος θα είναι "να επιλύει τα διάφορα θέματα, ώστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, να δοθούν στους αθλητές οι δυνατότητες και τα μέσα για να πανηγυρίσουμε επιτυχίες".

    Ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων Μ. Ασημακόπουλος έκανε εκτενή αναφορά σε θέματα στελέχωσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων, των προολυμπιακών αγωνιστικών διοργανώσεων (test events) και την εξέλιξη που έχει σημειωθεί στα χρονοδιαγράμματα προετοιμασίας όλων των τομέων, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο κ. Ασημακόπουλος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που του έθεσαν οι εκπρόσωποι των Εθνικών Ομοσπονδιών και στο ζήτημα του αγωνιστικού προγράμματος.

    [08] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ SFOR ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Βρυξέλες, 18 Δεκεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράφσφελντ έκανε λόγο για μείωση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στη Βοσνία κατά 6.000 στρατιώτες προσθέτοντας ότι μια ευρωπαϊκή δύναμη αστυνόμευσης θα μπορούσε να εγγυηθεί την σταθερότητα στην περιοχή.

    Απευθυνόμενος στους υπουργούς Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ο κ. Ράμσφελντ επισήμανε ότι ήρθε η ώρα για την μείωση της δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία η οποία κατάφερε να διασφαλίσει την ειρήνη στην χώρα τα τελευταία έξι χρόνια.

    Από την πλευρά του ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση κατά ένα τρίτο της Νατοϊκής δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ευρύτερου σχεδίου για την αναδιάρθωση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στα Βαλκάνια.

    Από την πλευρά της η Μεγάλη Βρετανία έκανε λόγο για τη δημιουργία ευρείας στρατιωτικής δομής στα Βαλκάνια υπό την ηγεσία ενός μόνο διοικητή για τις τρεις ειρηνευτικές δυνάμεις που εδρεύουν σήμερα στα Βαλκάνια.

    Ωστόσο αμερικανός αξιωματούχοςπου επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του επισήμανε ότι η κίνηση για την μείωση των στρατευμάτων δεν σχετίζεται με τον πόλεμο που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της τρομοκρατίας.

    Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι δεν είναι αποτελεσματική η χρήση των αποθεμάτων του ΝΑΤΟ για την διασφάλιση της αστικής ασφάλειας σε μια εποχή που αυξάνονται οι απαιτήσεις για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

    Ο ίδιος έκανε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει την ηγεσία διεθνούς αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία η οποία θα μπορούσε να απαλλάξει την SFOR από το δύσκολο έργο της επιτήρησης της ασφάλειας στην περιοχή.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των στρατιωτών μέχρι το 2002 προσθέτοντας ότι απαιτείται μελέτη για κάτι τέτοιο.

    Παράλληλα αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα τα οποία έχει επιφέρει μέχρι στιγμής η ΝΑΤΟϊκή δύναμη αιτιολογούν μια μελλοντική μείωση των στρατευμάτων.

    Σημειώνεται ότι η δύναμη σταθεροποίησης στη Βοσνία αποτελείται από 18.000 στρατιώτες και βρίσκεται στη Βοσνία με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης στην χώρα.

    Ο.Σ.

    [09] Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΔΥΣΗΣ

    Σόφια, 18 Δεκεμβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη αποτελεί ευκαιρία να ρυθμιστούν τα εκκρεμή θέματα στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Βουλγαρίας, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της βουλγάρικης εβδομαδιαίας εφημερίδας "168 Ωρες".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα τελευταία χρόνια, συσσωρεύτηκαν αρκετά ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως το χρέος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η ρωσική ιδιοκτησία στην Βουλγαρία, ωστόσο διαφαίνονται ευκαιρίες για την επίλυσή τους.

    Στο πλαίσιο της σύγκλισης των σχέσεων Ρωσίας - Βουλγαρίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές χώρες έδωσε το πράσινο φως στην διαδρομή του ρωσικού πετρελαίου από το Νοβοροσίσκ, μέσω Μπουργκάς, ως την Αλεξανδρούπολη και από εκεί στις διεθνείς αγορές, αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Πούτιν είχε συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα ενέργειας με την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τους Βούλγαρους αναλυτές, η εκστρατεία των μεγάλων εταιρειών ενέργειας στα Βαλκάνια για διαδρομή που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο, αποτελεί μέρος μιας σφαιρικής στρατηγικής, ωστόσο η Βουλγαρία έχει επίσης συμφέρον από αυτήν, όπως η Ρωσία και η Ελλάδα.

    Στο δημοσίευμά της η βουλγάρικη εφημερίδα επισημαίνει ότι η Μόσχα πριν από ένα με δυο χρόνια σώπαινε για την διαδρομή του πετρελαίου, ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα πόνταρε περισσότερο στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αυλώνα.

    Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Σολομόν Πασί πραγματοποίησε ικανοποιητική συνάντηση με τον Ελληνα πρόεδρο, Κωστή Στεφανόπουλο και τον ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, ενώ σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Ιγκορ Ιβανόφ συμφώνησε επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Σιμεών Σαξκομπουργκότσκι στη Ρωσία.

    Α.Τ.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΣΙΤΣ - ΣΤΡΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 18 Δεκεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, συνάντησε σήμερα στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία.

    Τα θέματα που συζήτησαν ήταν η υποστήριξη της Βρετανίας στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Ο Στρο δήλωσε ότι η Βρετανία περιμένει μεγαλύτερη πρόοδο της Κροατίας στο θέμα της ενταξιακής της διαδικασίας.

    Ο Μέσιτς αναφέρθηκε στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών εκφράζοντας την εκτίμηση ότι έχει θετικά αποτελέσματα, ειδικά όσον αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού και την αναδιοργάνωση του στρατού της Κροατίας, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα του περιμένει τη βοήθεια της Βρετανίας όσον αφορά την ένταξή της στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της ομάδας για τη θρησκευτική ανεκτικότητα, Σίγκμουντ Στέρνμπεργκ, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, τον πρόεδρο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι και τον επικρατέστερο για την θέση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στην Βοσνία, Πάντι Άσντοου. Ο Μέσιτς θα συναντηθεί και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ και τον υπουργό εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

    Α.Τ.

    [11] EΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Στρατιωτική δύναμη περίπου 180 ατόμων, στην οποία θα μετέχουν και γυναίκες γιατροί και νοσοκόμες είναι έτοιμη να στείλει η χώρα μας στο Αφγανιστάν μετά τις γιορτές. Το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Η ελληνική στρατιωτική δύναμη θα περιλαμβάνει έναν λόχο μηχανικού, περίπου 100 άντρες, με ειδικά οχήματα και μηχανήματα, ένα τμήμα υγειονομικού, αποτελούμενο από 50 άντρες και γυναίκες, με ένα σύγχρονο κινητό χειρουργείο, καθώς και μία ομάδα 20 με 30 Ελλήνων κομάντος για την περιφρούρηση ευαίσθητων σημείων στην Καμπούλ.

    [12] ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

    Βίλνιους, 18 Δεκεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει το ποσό των 55 εκατομμυρίων Ευρώ (50 εκατομμύρια δολάρια) στην Λιθουανία με σκοπό να βοηθήσει στο κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου Ιγκναλίνα που βρίσκεται στην χώρα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Λιθουανίας.

    Το δάνειο αποτελεί μέρος συμφωνίας για την παροχή ειδικής υποστήριξης για την απενεργοποίηση ενεργειακών επιχειρήσεων στην χώρα την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας Ντάλια Γριμπαουσκάιτε και ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίκαελ Γκράχαμ.

    Η Λιθουανία έχει υποσχεθεί να κλείσει μία από τις δυο μονάδες του πυρηνικού της εργοστασίου ενώ έχει προγραμματίσει να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο μέχρι το 2004.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλγκίρντας Μπραζάουσκας ύστερα από πιέσεις από την ΕΕ δεσμεύτηκε να διακόψει τη λειτουργία της δεύτερης μονάδας του εργοστασίου μέσα σε ένα χρόνο.

    Σημειώνεται ότι η Λιθουανία σκοπεύει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις τον επόμενο χρόνο για να ενταχθεί μέχρι το 2004 στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο.Σ.

    [13] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 31 ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

    Βουκουρέστι, 18 Δεκεμβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η χαμηλότερη θερμοκρασία του φετινού χειμώνα στην Ρουμανία καταγράφηκε στην πόλη Μιερτσουρέα Τσιούτς γνωστή ως "μικρή Σιβηρία" όπου η θερμοκρασία άγγιξε τους 31 βαθμούς υπό το μηδέν.

    Ανάλογο χαμηλό ποσοστό θερμοκρασίας είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 1976 στη χώρα όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 30,6 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

    Σημειώνεται ότι ο φετινός χειμώνας στην Ρουμανία είναι αρκετά βαρύς με θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 18 μέχρι και 26 βαθμούς υπό το μηδέν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από το κρύο πολλά άτομα.

    [14] Η ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΕΚ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενέκρινε τις τοποθετήσεις του διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), σύμφωνα με πρόταση του υπουργού Εργασίας, Δημήτρη Ρέππα.

    Στον ΟΑΕΔ, αναλαμβάνει νέος διοικητής ο Ιωάννης Νικολάου και στον ΟΕΚ πρόεδρος, ο Αθανάσιος Ασημακόπουλος.

    Ο κ.Νικολάου γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα, είναι πτυχιούχος της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης) και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Επικοινωνίας και της Διεθνούς Υπηρεσίας Παραγωγικότητας.

    Από το 1996 είναι γενικός γραμματέας Ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, ενώ κατά την περίοδο 1993-1996, διετέλεσε γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ).

    Ο κ.Ασημακόπουλος γεννήθηκε το 1943, είναι πολιτικός μηχανικός και έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και δυο φορές πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στο δήμο Αθηναίων την περίοδο 1979-1986, διευθυντής της ΠΡΟ-ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε την περίοδο 1975-1981, πρόεδρος της ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης) την περίοδο 1982-1984, πρόεδρος της ΑΛΦΕΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε την περίοδο 1994-2001, πρόεδρος της Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας (1993-97), μέλος της Ε.Ε. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (1998-2001), πρόεδρος στην ΕΤΒΑ- Π&Κ Αμοιβαία Κεφάλαια ΑΕ (2001-2001), πρόεδρος στην ΒΙΠΕΤΒΑ ΑΕ (1998-2001) και υποδιοικητής της ΕΤΒΑ (1998-2001). Τέλος, έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. πολλών Οργανισμών και Επιχειρήσεων.

    A.T.

    [15] ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Σεράγεβο, 18 Δεκεμβρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας και ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα παρέστησαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του διακρατικού συμβουλίου συνεργασίας που συγκροτήθηκε με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    "Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης", δήλωσε ο κ. Κοστούνιτσα, ο οποίος έφθασε στο Σεράγεβο για να παραστεί στη συνεδρίαση.

    Ο κ. Κοστούνιτσα είχε συνομιλίες με τα τρία μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, Γιόζο Κριζάνοβιτς, Ζίβκο Ράντισιτς και Μπέριζ Μπέλκιτς.

    Ο κ. Κριζάνοβιτς προεδρεύων της συλλογικής προεδρίας τόνισε ότι τα θέματα που εξέτασαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών ήταν η επιστροφή των προσφύγων, η μάχη κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλημάτος, η οικονομική συνεργασία και οι βελτιώσεις στον τομέα των επικοινωνιών.

    Ανακοίνωσε δε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν σύντομα σειρά συμφωνιών, όπως για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και για κοινά έργα υποδομής.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βοσνίας και της Γιουγκοσλαβίας Ζλάτκο Λαγκούμτζια και Γκόραν Σβιλάνοβιτς έλαβαν επίσης μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου και υπέγραψαν συμφωνίες για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων και για τη συνεργασία και στήριξη των τελωνειακών αρχών.

    Η Βοσνία και η Γιουγκοσλαβία συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το Δεκέμβριο του 2000 μετά την πτώση Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [16] Δ.ΤΣΑΤΣΟΣ: ΘΑΡΑΛΛΕΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΑΚΕΝ

    Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Θαρραλέα και λελογισμένα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής του Λάακεν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσάτσος.

    Ο κ. Τσάτσος, μιλώντας στην έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε ως ιστορική την απόφαση για την σύγκλιση της Συντακτικής Συνέλευσης, "απόφαση για την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αισθάνεται υπερήφανο, αφού πρώτο αυτό πρότεινε την δημιουργία της Συντακτικής Συνέλευσης" και πρόσθεσε ότι η επιτυχία της θα κριθεί από το κατά πόσο οι προτάσεις της θα επηρεάσουν τελικά το περιεχόμενο των νέων συνθηκών.

    Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την βελτίωση των κανόνων του πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τονίζοντας ότι η ποινική, αστυνομική και στρατιωτική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν είναι ικανή από μόνη της να πλήξει το πρόβλημα.

    Τέλος, ικανοποιημένος εμφανίστηκε και για τη θέση του Λάακεν απέναντι στον Γιασέρ Αραφάτ, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσάτσο, η Ευρώπη δεν ενήργησε ως 53η πολιτεία των ΗΠΑ, αλλά ως ανεξάρτητη και μεγάλη δύναμη.

    Α.Τ.

    [17] Ο ΟΣΕ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΓΙΟΡΤΩΝ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Κατά 15% θα αυξήσει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων στις αμαξοστοιχίες Intercity που κάνουν δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη - Αθήνα, λόγω της αυξημένης ζήτησης εισιτηρίων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Το επιβατικό κοινό μπορεί να προμηθεύεται τα εισιτήριά του και τηλεφωνικώς, καλώντας για την περιοχή της Αττικής στον αριθμό 5297313 και για την περιοχή της Θεσσαλονίκης στον αριθμό 599143. Η συνεργαζόμενη με τον ΟΣΕ εταιρία κούριερ θα παραδίδει τα εισιτήρια με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση στον ενδιαφερόμενο.

    Α.Τ.

    [18] Η ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Η Προολυμπιακή ομάδα στο βόλεϊ αντιμετωπίζει αύριο Τετάρτη στις 18.00 στη Σκύδρα τον Αριστοτέλη (Καραγιάννης-Γεωργιάδης Ε.), για την 7η αγωνιστική της Α2 ανδρών.

    Οι δώδεκα παίκτες που επιλέχθηκαν είναι οι: Στάθης Ντονάς (Παναθηναϊκός), Βασίλης Μπουτάσης, Χρήστος Μπουκουβάλας (Ίκαρος Εδέσσης), Τάσος Αναστασιάδης (Μακεδονικός), Ανδρέας Ανδρεάδης (Εθνικός Αλεξ.), Νίκος Γεωργαντάς, Δημήτρης Ριζόπουλος (ΑΟ Σερρών), Κώστας Γεροβασιλείου (Μέγας Αλέξανδρος), Παναγιώτης Δράκος (Πανερυθραϊκός), Θανάσης Γιώτης (Ηρακλής), Τάσος Νταντής (Νέα Βύσσα), Γιάννης Αλεξόπουλος (ΑΕ Νίκαια).

    [19] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Τίρανα, 18 Δεκεμβρίου 2001 (19:35 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Αλβανία λόγω της κακοκαιρίας. Χτες ένας 27χρονος στα Τίρανα έχασε τη ζωή του, όταν σταμάτησε η καρδιά του λόγω του κρύου, ενώ πριν από τρεις μέρες άλλο ένα άτομο πέθανε από την κακοκαιρία στο Ελμπασάν.

    Μέχρι στιγμής, 15 πόλεις (Τροπόγια, Κουκές, Ρέσεν, Μπουρέλ, Κορυτσά, Πόγραδετς, Κρυσταλλοπηγή, Πούκε κα) είναι αποκλεισμένες λόγω των χιονοπτώσεων.

    Ασυνήθιστες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις πλήττουν και το νότο της χώρας, κυρίως τις πόλεις Κορυτσά, Αγιους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο. Σημειώνεται ότι χιόνι είχε να πέσει στους Σαράντα 19 χρόνια. Λόγω των χιονοπτώσεων έχει αποκλειστεί η Κάφα ε Μουζίνες η οποία είναι η μοναδική σύνδεση των Αγίων Σαράντα με το υπόλοιπο της χώρας.

    Στις πόλεις Μπούρελ και Κούκες στα βόρεια της Αλβανίας το χιόνι έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο και έχει σταματήσει η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Κοντά στο χωριό Βρις έχουν μπλοκαριστεί οι επιβάτες δύο λεωφορείων που εκτελούσαν τη γραμμή Πρίστινα - Τίρανα.

    [20] ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Βαρσοβία, 18 Δεκεμβρίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Είκοσι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις χαμηλές θερμοκρασίες στην Πολωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τα μέσα Οκτωβρίου στους 140, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι πολλοί από αυτούς ήταν άστεγοι, οι μισοί βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης και οι περισσότεροι ήταν μεσήλικες.

    [21] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2004

    Βουκουρέστι, 18 Δεκεμβρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η Ρουμανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2004 ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιλιέσκου χαρακτήρισε "περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις" την εντατικοποίηση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ καθώς η οικονομία της χώρας δεν συμβαδίζει ακόμη με τα οικονομικά δεδομένα των χωρών μελών της ΕΕ.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος ενημέρωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για την ένταξη στην ΕΕ ενώ ο κ. Μπερλουσκόνι αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται τονίζοντας ότι οι ρουμανικές αρχές φανερώνουν την προθυμία τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας.

    Οι οικονομικές σχέσεις Ιταλίας - Ρουμανίας αποτέλεσαν το αντικείμενο των συνομιλιών των δυο αντρών δεδομένου ότι η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Ρουμανία όπου εδρεύουν περίπου 10.000 ιταλικές επιχειρήσεις.

    [22] ΝΕΚΡΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 18 Δεκεμβρίου 2001 (19:27 UTC+2)

    Μια γυναίκα μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης έχασε τη ζωή της ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε τραυματίστηκε όταν Ρώσοι στρατιώτες ένοιξαν πυρ εναντίον τους κοντά στην πόλη Αργκούν της Τσετσενίας όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

    Πρόκειται για την Λουίσα Μπετεργκιρέγιεβα και τον Ουμάρ Μουσάγιεφ μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Φιλική Κοινωνία Ρωσίας - Τσετσενίας.

    Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Στανισλάβ Ντμιτριέφσκι ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες επιτέθηκαν εναντίον τους λίγα λεπτά μετά από την άρνηση των υπευθύνων να επιτρέψουν την είσοδο του αυτοκινήτου στην πόλη Αργκούν.

    Το αυτοκίνητο στη συνέχεια άλαξε την πορεία του και ενώ βρισκόταν σε απόσταση 15 μέτρων από τα σύνορα οι στρατιώτες επιτέθηκαν εναντίον των επιβατών για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Σημειώνεται ότι τα δυο μέλη της οργάνωσης ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα την αποστολή τους με σκοπό να ερευνήσουν την κατάσταση στην περιοχή όπου υπήρχαν αναφορές ότι η συμπεριφορά των Ρώσων στρατιωτών δεν ήταν η πρέπουσα καθώς οι στρατιώτες επιδίδονταν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

    Ο.Σ.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΕΝΣ - ΤΑΜΒΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2001 (19:15 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή είχαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Άθενς και Στέφανος Ταμβάκης.

    Ο κ. Άθενς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την εξέλιξη του Ιατρικού Προγράμματος του ΣΑΕ και τον προγραμματισμό δράσεων της Παγκόσμιας Οργάνωσης μετά την εκλογή του νέου προεδρείου. Ο Πρόεδρος Άθενς αναφέρθηκε επίσης στα εθνικά θέματα και την προώθησή τους μέσω του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Από την πλευρά του κ. Ταμβάκης εστίασε στην υποχρέωση του ΣΑΕ να δώσει ακόμη περισσότερη βαρύτητα στα καθημερινά προβλήματα των αποδήμων. Επεσήμανε δε ότι το ΣΑΕ μπαίνει πλέον σε μια νέα δυναμική με λέξη-κλειδί την αποτελεσματικότητα. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για τη νεολαία των αποδήμων, καθώς και στην ανάπτυξη των σχέσεων του ΣΑΕ με τα ΜΜΕ όχι μόνο στο χώρο της ομογένειας, αλλά και της Ελλάδας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την υποστήριξή του στο έργο του ΣΑΕ. Στη συνάντηση παρέστη και ο Α' Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Παναγιώτης Σκανδαλάκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 18 December 2001 - 19:13:58 UTC