Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  • [02] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΑΝΩ
  • [03] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [04] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΛΟΓΙΟ ΖΗΤΑ Η Ε.Ε.
  • [05] ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΕΞΕΔΙΔΕ ΠΛΑΣΤΑ ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΑ
  • [06] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΡ. ΚΥΠΡΟΥ
  • [07] Ο ΡΑΜΟΝ ΠΟΥΕΡΤΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  • [08] ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΕΔΩΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [09] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] "ΘΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΕΥΡΩ"
  • [11] ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ "ΧΤΕΝΙΖΟΥΝ" ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΨΑΧΝΟΥΝ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [13] ΣΙΩΠΗΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
  • [14] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [15] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΙΡΑΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • [16] ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • [17] ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [18] ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΝΑΝΟ-ΜΠΕΡΙΣΑ;
  • [19] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ
  • [20] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [21] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [22] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΣΕ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ
  • [23] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΑΝΟ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΗΠΑ

  • [01] ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

    Μπουένος Αϊρες, 21 Δεκεμβρίου 2001 (11:52 UTC+2)

    Διαστάσεις, παίρνει η εξέγερση των πεινασμένων στην Αργεντινή, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να παραιτηθεί τελικά ο πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάρντο ντε λα Ρούα, υπό την πίεση της λαϊκής αγανάκτησης και των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

    Το Κογκρέσο θα συνεδριάσει στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) για να κάνει δεκτή την παραίτηση του Φερνάντο ντε λα Ρούα και να αναθέσει την προεδρία στον επικεφαλής της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα, ο οποίος είναι στέλεχος του κόμματος των Περονιστών.

    Ενδέχεται εντός της ημέρας να ορισθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο ντε λα Ρούα εγκατέλειψε το προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο.

    Η παραίτησή του έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, από τους χιλιάδες ανθρώπους που διαμαρτύρονταν τους δρόμους.

    Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις επεχείρησαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος αρχικά χτυπώντας τους με γκλοπς, ρίχνοντάς τους νερό και δακρυγόνα, ενώ στη συνέχει πυροβόλησαν εναντίον τους.

    Υπολογίζεται ότι σε εθνικό επίπεδο έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 2000 άνθρωποι.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σκηνή αποχώρησης με ελικόπτερο από το προεδρικό μέγαρο έχει επαναληφθεί άλλες δύο φορές στην ιστορία της Αργεντινής.

    Η πρώτη φορά ήταν το 1976, όταν έφυγε με ελικόπτερο από το προεδρικό μέγαρο η Ιζαμπέλ Περόν, η χήρα του Χουάν Περόν, μετά την ανατροπή από το στρατιωτικό πραξικόπημα.

    Δεκατρία χρόνια αργότερα είχε φυγαδευθεί με ελικόπτερο ο Ραούλ Αλφονσίν, μετά από τις μαζικές κινητοποιήσεις που είχε προκαλέσει -και τότε- η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Κάθε μέρα περίπου 2.000 άνθρωποι στην Αργεντινή πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας και χιλιάδες παιδιά και συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα.

    Η Αργεντινή εξωθήθηκε προς τη χρεοκοπία

    "Ανησυχούμε βαθιά για τη βία και την απώλεια ανθρώπινων ζωών κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Αργεντινή", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Τα λόγια του ηχούν σαν κακόγουστο μαύρο χιούμορ, ειδικά εάν τα συγκρίνει κανείς με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που είχαν προηγηθεί και αρνούνταν πεισματικά τη χορήγηση οποιουδήποτε περαιτέρω δανείου προς την εδώ και μήνες ευρισκόμενη στο χείλος του γκρεμού χώρα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, το ΔΝΤ "πάγωσε" για ακόμη μια φορά την Αργεντινή, όταν αρνήθηκε να αποταμιεύσει τη δόση του ήδη εγκεκριμένου δανείου, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Αποφασιστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η στάση των ΗΠΑ, οι οποίες άλλωστε είναι και ο βασικός αιμοδότης του διεθνούς οργανισμού.

    "Η επιφυλακτικότητα του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της χορήγησης νέου δανείου από το ΔΝΤ προς την Αργεντινή στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά και ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή", ήταν το σχόλιο που είχαν κάνει στις 14 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή Ν. Άρμεϊ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Τ. Σάξτον.

    Πάγωσαν δάνειο 1,1 δισ. δολ.

    Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και η Αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, είχαν ανακοινώσει στις 6 Δεκεμβρίου ότι "παγώνουν" δάνεια ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αργεντινή, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένες από το πρόγραμμα σταθεροποίησης που εφάρμοζε η κυβέρνηση.

    Ακόμα και η Ισπανία, που τώρα ζητεί επειγόντως ενίσχυση της Αργεντινής από το ΔΝΤ εξαιτίας του πλήγματος που δέχονται οι τράπεζές της, είχε προ ημερών καλέσει την κυβέρνηση του Μπουένος Άϊρες να λύσει τα προβλήματά της εάν θέλει να πάρει νέο δάνειο.

    Υπό μία έννοια, είναι φανερό ότι η Αργεντινή εξωθήθηκε προς τη χρεοκοπία. Όπως είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο και η Wall Street Journal, θα πρέπει να υπάρξει ένα πραγματικό κραχ, για να εφαρμοστεί στη συνέχεια ένα πραγματικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης". Κι ας πληθαίνουν οι... παράπλευρες απώλειες.

    [02] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Σκόπια, 21 Δεκεμβρίου 2001 (18:21 UTC+2)

    Μεταστροφή των θέσεων του VMRO-DPMNE και της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), τα οποία μέχρι πρότινος υποστήριζαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο, υποστηρίζει ότι έγινε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» των Σκοπίων, η οποία σε άρθρο της επιχειρεί την ανάλυση των λόγων που οδήγησαν στην αλλαγή αυτή.

    Κατά την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, επιθυμεί την παράταση της θητείας της κυβέρνησης του ελπίζοντας ότι η συνέχιση της διακυβέρνησης θα ωφελήσει το κόμμα του στην εκλογική αναμέτρηση. Για το λόγο αυτό, γράφει η εφημερίδα, αναβάλει συνεχώς και την ψήφιση του νόμου περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επομένως και τη διάσκεψη δωρητών. Ενας ακόμη λόγος είναι και το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλιστεί το δάνειο από το ΔΝΤ, μέρος του οποίου, κατά την εφημερίδα, «θα χρησιμοποιούνταν για την εξαγορά ψήφων».

    Από την άλλη πλευρά η SDSM η οποία μέχρι πρότινος τάσσονταν υπέρ της διεξαγωγής, όσο το δυνατόν συντομότερα, πρόωρων εκλογών, τώρα θεωρεί ότι θα λειτουργήσει προς όφελος της η φθορά που θα έχει η παράταση της κυβέρνησης Γκεοργκίεφσκι. Ένα από τα στοιχεία φθοράς θα είναι και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για το οποίο, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Γκεοργκίεφσκι και Παπανδρέου. Κατά τους ισχυρισμούς της εφημερίδας «ο Γκεοργκίεφσκι αποδέχτηκε τη λύση του ονόματος «Aνω Μακεδονία», το οποίο θα χρησιμοποιείται όχι μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά διεθνώς». Η συμφωνία επρόκειτο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, να ανακοινωθεί στο Ζάγκρεμπ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όταν η ΠΓΔΜ υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την ΕΕ, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της κρίσης που ξέσπασε στην ΠΓΔΜ. Για το λόγο αυτό, στα Σκόπια δεν λέγεται τίποτα περί διάλυσης της Βουλής. Ο Γκεοργκίεφσκι αποφεύγει να θέσει το θέμα, φοβούμενος ότι με τη διάλυση της Βουλής, θα δημοσιοποιηθεί η συμφωνία, γράφει η εφημερίδα.

    Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Γκεοργκίεφσκι, προσθέτει σε άλλο σημείο η εφημερίδα, είναι και το θέμα της ψήφισης του νέου κανονισμού στη Βουλή. Με τον καινούργιο κανονισμό οι Αλβανοί βουλευτές θα μπορούν πλέον να μιλούν από το βήμα της Βουλής στη μητρική τους γλώσσα. Ο Γκεοργκίεφσκι θα ήθελε να μη χρεωθεί η κυβέρνηση του το θέμα αυτό και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις και θα ήθελε να το μεταφέρει στην επόμενη κυβέρνηση, τονίζει η «Ουτρίνσκι Βέσνικ».

    Οσον αφορά τη στάση των αλβανικών κομμάτων, αυτά έχουν επανειλημμένα ταχθεί εναντίον της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, διότι η κατάσταση στο εσωτερικό τους είναι ακόμη χειρότερη απ' ότι στα σλαβικά, ιδιαίτερα μετά τις φήμες ότι πρόκειται να ιδρυθεί και νέος αλβανικός πολιτικός σχηματισμός.

    [03] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2001 (21:14 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    "Μετά από ένα όργιο φημών απεδείχθησαν άνθρακες οι θησαυροί του κ. Λαλιώτη", τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εναντίον της Ν.Δ. για παράνομες χρηματοδοτήσεις.

    "Τα στοιχεία που παρουσίασε αφορούν τις οικονομικές εξορμήσεις της Ν.Δ. στις τέσσερις προεκλογικές εκστρατείες τη δεκαετία του ΄80. Ολα αυτά το ΠΑΣΟΚ τα γνωρίζει από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, το καλοκαίρι του 1994", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Επισημαίνεται τέλος ότι "η σημερινή συνέχεια που απεγνωσμένα προσπαθεί να δώσει ο κ. Λαλιώτης εντάσσεται στη γνωστή εκστρατεία λάσπης και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού. Η υπόθεση και ο κ. Λαλιώτης θα κριθούν από τη δικαιοσύνη".

    [04] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΛΟΓΙΟ ΖΗΤΑ Η Ε.Ε.

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2001 (23:03 UTC+2)

    Tην επιστροφή των 57,9 εκατ. ευρώ (19,7 δισ. δρχ) από τα 100 εκατ. που καταβλήθηκαν για το Κτηματολόγιο ζητά από τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα χρήματα αυτά τα 32 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν μέσα στο 2002 και τα υπόλοιπα 25,9 εκατ. στις αρχές του 2004.

    Στην ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί εάν οι ελληνικές αρχές είναι σε θέση να καλύψουν έκταση μεγαλύτερη από 8.440 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Εξάλλου, το ποσό θα επανεξεταστεί ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα αποδώσουν οι έλεγχοι από ανεξάρτητη μελέτη εμπειρογνωμόνων στις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί

    Ο αρμόδιος επίτροπος Μ. Μπαρνιέ επισήμανε ότι η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την χρηματοδότηση του έργου στο Γ' ΚΠΣ, αλλά πάνω σε νέες βάσεις. «Ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν τα προγράμματα της περιόδου 2000-2006 και προσπαθούν να εφαρμόσουν τις νέες κανονιστικές απαιτήσεις από απόψεως ελέγχου, παρακολούθησης και αξιολόγησης είναι πολύ ενθαρρυντικός. Μπορούμε εύλογα να είμαστε βέβαιοι για το μέλλον, όχι μόνο του κτηματολογίου, αλλά και της περιφερειακής πολιτικής στην Ελλάδα», τόνισε.

    [05] ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΕΞΕΔΙΔΕ ΠΛΑΣΤΑ ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΑ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Πλαστά δεκαχίλιαρα εξέδιδαν ο 33χρονος αστυφύλακας Δημήτρης Μητόπουλος, που υπηρετεί στην τροχαία Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα και ο 37χρονος αδελφός του Παναγιώτης, καθηγητής Πληροφορικής στο τεχνικό λύκειο Λαυρίου. Τα δύο αδέρφια συνελήφθησαν χτες από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

    Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ο αστυφύλακας προσπάθησε να διαθέσει δύο πλαστά δεκαχίλιαρα σε περίπτερο της περιοχής του Λαυρίου. Ωστόσο, η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων πληροφορήθηκε αυτό το γεγονός και σε έρευνα που έκανε στο σπίτι των δύο συλληφθέντων βρήκε 11 πλαστά δεκαχίλιαρα, καταλόγους δειγμάτων χαρτιού, πακέτα χαρτιού ειδικής αφής, μηχανισμός ακριβείας κοπής χαρτιού, ένα CD, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επίσης, βρέθηκαν και γνήσια δεκαχίλιαρα ο αριθμός σειράς των οποίων συνέπιπτε με τα πλαστά.

    [06] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΡ. ΚΥΠΡΟΥ

    Κοπεγχάγη, 21 Δεκεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Η εβδομαδιαία έγκυρη εφημερίδα της Κοπεγχάγης WEEKENDAVISEN δημοσίευσε ολοσέλιδη ανταπόκριση του OLE NYENG από την Κύπρο (την οποία επισκέφτηκε πρόσφατα). Στην ανταπόκριση που δημοσιεύεται με τίτλο: "ΛΑΧΤΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ" και υπότιτλο "Το πιο περίεργο κράτος του κόσμου: Στρατιωτική κατοχή, οικονομική κατάρρευση και μαζική μετανάστευση από την Τουρκία κάνουν τους Τ/Κ να μεταναστεύουν μαζικά από την αυτοανακηρυγμένη Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου. Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν έχουν ωστόσο ένα κοινό στοιχείο: την λαχτάρα για την Ευρώπη" ο δημοσιογράφος περιγράφει τν επίσκεψή του στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και τις επαφές που είχε εκεί με δημοσιογράφους και πολιτικούς.

    Αφού περιγράφει, με αρκετή ειρωνεία, την είσοδό του σε ένα από τα πιο "absurb" κράτη του κόσμου (μια δημοκρατία σχεδόν 3.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων της οποίας η πλειοψηφία του πληθυσμού προέρχεται από το εξωτερικό (Τουρκία) και η οποία αναγνωρίζεται μόνο από ένα κράτος στον κόσμο, την Τουρκία) περιγράφει τη συνάντησή του με τον αρχισυντάκτη της ημερήσιας εφημερίδας "Avrupa", Shene Levent.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, γράφει, φτάνει στην εφημερίδα το νέο ότι η αστυνομία εισέβαλε σε ένα σχολείο και συνέλαβε μια δασκάλα μπροστά στα μάτια των μαθητών της.

    Οι συνάδελφοί της και οι μεγαλύτεροι μαθητές προσπάθησαν να εμποδίσουν την σύλληψη με αποτέλεσμα η αστυνομία να αρχίσει να χτυπά αδιακρίτως. Επρόκειτο για την Nilgun Orhon που επανειλημμένα είχε εκφραστεί υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και είχε πρόσφατα γράψει ένα επικριτικο για την Τουρκία σχόλιο στην "Avrupa".

    Παρά το ότι συλλήψεις και ξυλοδαρμοί από την αστυνομία είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Β. Κύπρο, σημειώνει ο δημοσιογράφος, ο Shener Levent είναι εξοργισμένος και στην συνέχεια της συνέντευξης, λέει:

    "Η Β. Κύπρος είναι υπό τουρκική κατοχή. Η λεγόμενη ΤΔΒΚ είναι απλώς προκάλυμμα. Αυτός που στην πραγματικότητα έχει εδώ την εξουσία είναι οι Τούρκοι στρατηγοί. Το μεγαλύτερο μέρος της αστυνομίας έρχεται από την Τουρκία, ο αρχηγός της είναι Τούρκος. Ο διευθυντής της Κεντρικής τράπεζας είναι Τούρκος, το νόμισμα ειναι η τουρκική λίρα.

    Τα χρήματα που υπάρχουν στην κοινωνία αυτή μπαίνουν από την Τουρκία. Πορτραίτα του Ατατούρκ κρέμονται παντού. Τίποτε δεν μπορεί να συμβεί αν δεν εγκριθεί πρώτα στην Άγκυρα. Και τώρα που η Τουρκία είναι ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ και θα πρέπει να ανταποκριθεί στα κριτήρια της ΕΕ είναι σημαντικο να βγει στο φως, το πώς η τουρκική κυβέρνηση δρα στην Κύπρο. Στην Ευρώπη δεν συλλαμβάνεται κάποιος επειδή έγραψε ένα σχόλιο σε μια εφημερίδα.

    Από την άλλη πλευρά βέβαια το γεγονός δείχνει ότι υπάρχει αντίσταση κατά της τουρκικής κατοχής. Στο εξωτερικό υπάρχει η αντίληψη ότι το Κυπριακό είναι μια διαμάχη ανάμεσα σε Τ/Κ και Ε/Κ. Αυτό είναι λάθος. Οι περισσότεροι Τ/Κ είμαστε πρώτ' απ' όλα Κύπριοι και κατόπιν Τούρκοι. Θέλουμε μια ενωμένη Κύπρο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ζήσουμε μαζί με τους Ε/Κ. Μερικοί από τους ηγέτες τους έχουν κάνει λάθη όπως και μερικοί από τους δικούς μας. Οι δύο πληθυσμοί όμως έχουν ζήσει μαζί ειρηνικά επί αιώνες. Θέλουμε να μπούμε στην ΕΕ ως κομμάτι της Κύπρου. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 90% των Τ/Κ επιθυμούν επανένωση της Κύπρου και ένταξη στην ΕΕ".

    O Shener Levent, παρατηρεί ο δημοσιογράφος, έχει ήδη πληρώσει ακριβά το ότι εκφράζει ανοιχτά αυτές τις απόψεις. Δύο φορές τα πιεστήρια της εφημερίδας καταστράφηκαν από βομβιστικές επιθέσεις και στον ίδιο και την εφημερίδα έχουν γίνει πάνω από 100 μηνύσεις. Μια από τις πιο συχνές κατηγορίες είναι η κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Πρόσφατα το όνομά του βρισκόταν σε λίστα 200 "μελλοθανάτων" Τ/Κ που κατηγορούνται για προδοσία κατά της "μητέρας πατρίδας". Πίσω από τη λίστα αυτή φαίνεται να είναι η φιλοτουρκική οργάνωση Εθνική Λαϊκή Κίνηση.

    Το Κυπριακο, συνεχίζει η ανταπόκριση, έχει μπει σε αποφασιστική φάση, αφού επίκειται η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου το δεύτερο εξάμηνο του 2002, ασχέτως του αν θα έχει εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της διχοτόμησης.

    Αυτός είναι και ο λόγος της πρόσφατης συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς με πρωτοβουλία του δεύτερου, πρωτοβούλια που όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές οφείλεται σε πίεση των ΗΠΑ επί της Τουρκίας και της Τουρκίας, κατόπιν, επί του Ντενκτάς.

    Ένας άλλος παράγοντας που έχει συμβάλλει στο να αναγκαστεί ο Ντεντκάς να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο οικονομικός, γράφει ο δημοσιογράφος και παραθέτει στοιχεία που δείχνουν την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην καθυστερημένη και σε έντονη κρίση οικονομία της Β. Κύπρου και την ανθούσα οικονομία της Νοτίου.

    Κατόπιν παραθέτει δημογραφικά στοιχεία που δείχνουν την μαζική μετανάστευση Τ/Κ (κυρίως νέων και μορφωμένων (και την παράλληλη μαζική εγκατάσταση εποίκων από την Τουρκία, γεγονός που έχει αλλοιώσει την δημογραφική εικόνα της Β. Κύπρου και συνεχίζει με συνομιλία με τον διευθυντή του Υπ. Εξωτερικών και Άμυνας της Β. Κύπρου, Kemal Munir. Ο κ. εκφράζει τις γνωστές Τ/Κ απόψεις για μια συνομοσπονδία, ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, απόψεις στις οποίες αν επιμείνει ο κ. Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις, παρατηρεί ο δημοσιογράφος, η διαδικασία είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων σε αποτυχία.

    Ωστόσο, σημειώνει, κανείς από τους αντιπολιτευόμενους στην Β. Κύπρο δεν αποκλείει εντελώς την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας. Ο αρχισυντάκτης της Avrupa πιστεύει ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πίεση που οι ΗΠΑ θα ασκήσουν στην Άγκυρα και από το κατά πόσον η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι η τόσο επιθυμητή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ρεαλιστική.

    Ένας άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Alpay Durduran (που το 1981 είχε κερδίσει τις εκλογές αλλά εμποδίστηκε από την Άγκυρα να κάνει κυβέρνηση), λέει στο δημοσιογράφο ότι συμφωνεί πως την τελευταία λέξη για τα όσα συμβαίνουν στην Β. Κύπρο την έχουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί. Είναι δεδομένο, λέει, ότι η απόφαση επανέναρξης των συνομιλιών πάρθηκε στην Άγκυρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιθυμούν να προχωρήσουν σε συμφωνία. Μπορεί κάλλιστα να σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να τραβήξει τις διαπραγματεύσεις με μάκροςς. Ο κ. Alpay Durduran προσθέτει ωστόσο ότι είναι λάθος να υποτιμά κανείς πλήρως την προσωπική επιρροή του Ντενκτάς στη λήψη των αποφάσεων, αφού πρόκειται για έμπειρο χαρισματικό πολιτικό με μεγάλη επιρροή στην τουρκική εθνικιστική δεξιά.

    "Είναι τολμηρό βήμα της ΕΕ να δηλώσει ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί ασχέτως του εάν έχει επιλυθεί ή όχι το Κυπριακό. Αυτό έθεσε ξανά την όλη διαδικασία, που είχε παγώσει, σε κίνηση. Σκεφτείτε όμως αν δεν επιτευχθεί λύση, τότε η Τουρκία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της ΕΕ στο ΝΑΤΟ θα έχει υπό κατοχή ένα τμήμα της ΕΕ. Μια προοπτική πολύ ενδιαφέρουσα!" κατέληξε ο κ. Durduran μεταφέροντας με το αυτοκίνητό του τον δημοσιογράφο πίσω στο συνοριακό φυλάκιο.

    [07] Ο ΡΑΜΟΝ ΠΟΥΕΡΤΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

    Μπουένος Αιρες, 21 Δεκεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Γερουσίας στην Αργεντινή και στέλεχος του κόμματος των Περονιστών Ραμόν Πουέρτα ανέλαβε προσωρινά την προεδρία της χώρας καθώς το Κογκρέσο έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου της Αργεντινής Φερνάντο ντε λα Ρούα.

    Σε ειδική συνεδρίαση τα μέλη του Κογκρέσου αποφάσισαν να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου ο Πουέρτα μέχρι να οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών από το Κογκρέσο.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πουέρτα εξέφρασε την επιθυμία να ασκήσει προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μέχρι το Κογκρέσο να αποφασίσει για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην χώρα.

    "Δεν κατείχα ποτέ θέση για την οποία δεν είχα εκλεγεί", είπε χαρακτηριστικά ο Πουέρτα τονίζοντας ωστόσο ότι θα εκπληρώσει τα καθήκοντά του απέναντι στη Δημοκρατία σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές.

    Ο.Σ.

    [08] ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΕΔΩΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Μήνυμα ανθρωπιάς έδωσαν για άλλη μια φορά οι παίκτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ, οι οποίοι επισκέφτηκαν σήμερα το κέντρο αποκατάστασης της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών "Πόρτα Ανοιχτή" και τη Στέγη Εφήβων "Χαμόγελο του Παιδιού".

    Το παρών στη σημερινή επίσκεψη έδωσαν οι Δημήτρης Παπανικολάου, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Γιάννης Γιαννούλης και Λάζαρος Παπαδόπουλος. Μαζί τους φυσικά ήταν ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ιωαννίδης που αποτέλεσε σημείο αναφοράς των μικρών παιδιών.

    Οι διεθνείς απάντησαν στις ερωτήσεις των μικρών παιδιών, ενώ παράλληλα υπέγραψαν πολλές δεκάδες αυτόγραφα, χαρίζοντας απλόχερα τα χαμόγελα. Αίσθηση προκάλεσε η δέσμευση του διεθνή Δημήτρη Παπανικολάου που μίλησε εκ μέρους των υπολοίπων μελών της εθνικής ομάδας. "Δεν θα είμαστε κοντά σας μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά όλο το χρόνο. Θα αφήσουμε τα τηλέφωνά μας και θα μπορείτε να καλείτε και να μας ζητήσετε ό,τι θέλετε να σας φέρουμε", τόνισε και γέμισε με περίσσια χαρά τα παιδιά.

    Από την άλλη ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε: "Είναι λυπηρό να έρχονται οι άνθρωποι κοντά σας μόνο τα Χριστούγεννα. Προσπαθείτε πολύ περισσότερο από ότι προσπαθεί ένας αθλητή. Καλές γιορτές". Κατόπιν τα μικρά παιδιά είπαν στους διεθνείς τα κάλαντα και αντάλλαξαν θερμές χειραψίες μαζί τους.

    [09] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από το απόγευμα την κεντρική Ελλάδα, με πυκνές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία, ενώ στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και ο ΟΣΕ ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των δρομολογίων από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο.

    Σε όλους τους Θεσσαλικούς νομούς πέφτει πυκνό χιόνι και έχουν ήδη παρουσιαστεί πολλά προβλήματα στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ακινητοποιήθηκαν όταν δίπλωσε μία νταλίκα στο ύψος του Αλμυρού, με το χιόνι να ξεπερνά το μισό μέτρο πάνω στο οδόστρωμα. Στο ρεύμα της εθνικής από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, δίπλωσαν δύο νταλίκες στο ύψος του Πλαταμώνα, και συγκεκριμένα στη στροφή Αγίου Παντελεήμονα, με αποτέλεσμα να σταματήσει και εκεί η κυκλοφορία.

    Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του ΟΣΕ στη βόρεια Ελλάδα, Λουδοβίκο Κουρτίδη, οι αμαξοστοιχίες Intercity 48, 52 και η 602 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη επιστρέφουν, στην αφετηρία τους, όπως επίσης και οι Intercity 71, 55 και η 507 από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα.

    Στη Στερεά Ελλάδα η κακοκαιρία είναι εντονότερη με αποτέλεσμα σε Φθοιώτιδα, Ευρυτανία, Φωκίδα και Εύβοια η κίνηση των οχημάτων να γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, παρά τους εκχιονισμούς στις κύριες οδούς.

    Οπως φαίνεται η κακοκαιρία κινείται προς τη βόρεια Ελλάδα, αφού ήδη χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στον Πολύγυρο και στον Χολομόντα, ενώ η τροχαία Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε επιφυλακή για προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν στην κυκλοφορία.

    Προς το παρόν επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις τοπικές αγορες. Στην Θάσο ένας 50χρονος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του, από το ψύχος, ενώ στην Καστοριά πάγωσε η λίμνη σε όλο το εύρος της. Στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης και Εβρου δεν παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα, ενώ στα ορεινά της Ροδόπης είναι απαραίτητες οι αλυσίδες. Στη Φλώρινα κανένα χωριό δεν είναι αποκλεισμένο, αλλά η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός επικρατεί και στο νομό Σερρών, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγίδες.

    Στην Κοζάνη εντοπίστηκαν σώοι οι κτηνοτρόφοι που είχαν αποκλειστεί στα ορεινά της κοινότητας Λιβαδερού, όταν άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να τους εντοπίσουν και να τους προμηθεύσουν με τρόφιμα και νερό. Οι κτηνοτρόφοι, ωστόσο, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα ποιμνιοστάσιά τους.

    [10] "ΘΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΕΥΡΩ"

    Μαδρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Το κανάλι 2 της κρατικής τηλεόρασης της Ισπανίας παρουσίασε στο χθεσινό πρόγραμμά του "Πρώτη σελίδα" ένα αφιέρωμα στο ευρώ, με πλάνα από διάφορες χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

    Επρόκειτο για μια συνολικά τρίλεπτη περίπου αναφορά στη χώρα μας, με πλάνα από την κεντρική αγορά, την Ομόνοια και το Ζάππειο, με παράλληλες αποσπασματικές συνεντεύξεις των Γ. Μαρκοπουλιώτη, Δ. Αρμενάκη (οικονομολόγων) και κατοίκων της Αθήνας, όπου τονίστηκε η δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας και η αισιοδοξία όλων ότι θα συνηθίσουμε και το ευρώ.

    [11] ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ "ΧΤΕΝΙΖΟΥΝ" ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΨΑΧΝΟΥΝ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Βόννη, 21 Δεκεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Στο στόχαστρο των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δίωξη του λαθρεμπορίου βρίσκεται η χώρα μας, που θεωρείται "σταυροδρόμι" για τα διάφορα διεθνή κυκλώματα που διοχετεύουν λαθρεμορεύματα στην Ευρώπη!

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο επιθεωρητές της Κομισιόν βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα και συγκεντρώνουν στοιχεία για υποθέσεις λαθρεμπορίου, κυρίως για περιπτώσεις που αφορούν λαθραία τσιγάρα, προκειμένου στη συνέχεια να συντάξουν σχετική έκθεση.

    Για την παρουσία των επιθεωρητών της ΕΕ δεν έγινε επίσημα γνωστό τίποτε, αλλά πηγές από τις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές αναφέρουν ότι ήδη επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη και χθες αναχώρησαν για την Αθήνα, όπου θα έχουν συναντήσεις και επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Αττικής.

    Οι ανώτατοι κοινοτικοί υπάλληλοι είναι οι Βρετανοί, Σιον Μπράμπον και Ντάνγκαν Μακκάλουμ, που στη Θεσσαλονίκη διέμεναν στο ξενοδοχείο CITY (δωμάτια 405 και 407) στο κέντρο της πόλης.

    Κατά την παραμονή τους στη συμπρωτεύουσα συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας και των Τελωνειακών υπηρεσιών, και ζήτησαν στοιχεία για υποθέσεις λαθρεμπορίου που έγιναν γνωστές τους τελευταίους μήνες και στάθηκαν αιτία να φανεί ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ και τα ταμεία της Κομισιόν χάνουν δις ευρώ από διαφυγόντες δασμούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για την περίπτωση με τα 18 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα που δεσμεύθηκαν και κατασχέθηκαν πριν δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη από "αδιάφθορους" του ΣΔΟΕ Αττικής.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα με λαθραία τσιγάρα που εντοπίζεται στα ευρωπαϊκά χρονικά και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

    Το συγκεκριμένο φορτίο πήγε στη Θεσσαλονίκη από την Κύπρο με πλοία και βρίσκονταν σε αποθήκες της Ελεύθερης Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ) απ' όπου κατά πάσα πιθανότητα θα εξάγονταν σε γειτονικές τρίτες χώρες (Αλβανία, Σκόπια ή Βουλγαρία) και στη συνέχεια θα επανεισάγονταν κρυφά ώστε τα τσιγάρα να διατεθούν αφορολόγητα πλέον στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη της ΕΕ. Τα τσιγάρα αυτά είναι ξένων καπνοβιομηχανιών και οι επιθεωρητές της Κομισιόν ψάχνουν να δουν μήπως ήταν στο "κόλπο" και οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις, που στοχεύουν σε μεγαλύτερες πωλήσεις που φυσικά αποφέρουν και περισσότερα κέρδη.

    [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τσέκερς, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Λονδίνο όπου και είχε συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Οι δυο άντρες συναντήθηκαν στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς δυτικά του Λονδίνου.

    Στην από κοινού συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο ο κ. Μπλερ υποσχέθηκε την παροχή βοήθειας στην Ρωσία προκειμένου η χώρα να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO).

    Οι δυο άντρες συμφώνησαν στην σύσταση ειδικής ομάδας με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η οποία θα αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με σκοπό να βοηθήσει τις δυο χώρες για την καταπολέμηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας - Ρωσίας είναι πολύ στενές ιδιαίτερα ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και εγκωμίασε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στον διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας.

    [13] ΣΙΩΠΗΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Σιωπηλή διαμαρτυρία με συνθήματα "η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα" και "όχι στις απολύσεις" πραγματοποιούν από το πρωί στο Κοινοβούλιο οι συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Βουλής.

    Με πρωτοβουλία της Ενωσης Συντακτών όλοι οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες φορούν την κονκάρδα προκαλώντας το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις των βουλευτών.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού κάθισαν απόψε σιωπηλά στα έδρανα των δημόσιων λειτουργών.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο βήμα αναφέρθηκε στο θέμα ζητώντας δύο λεπτά διακοπή για να εκφράσει η Βουλή τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους.

    Ο προεδρεύων της Βουλής εκείνη την ώρα Παναγιώτης Σγουρίδης κάτω από τα χειροκροτήματα των βουλευτών τόνισε ότι "σαφώς και συμπαρίστανται όλοι οι βουλευτές στον αγώνα αυτό των δημοσιογράφων".

    [14] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικρατούν στη Wall Street, μετά την ανακοίνωση επιχειρηματικών ειδήσεων που έδωσαν ώθηση στο επενδυτικό κοινό.

    Η ανακοίνωση της συρρίκνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο του 2001, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των δαπανών στον επιχειρηματικό κλάδο και των επενδύσεων, δεν φάνηκε ικανή να αποτρέψει τους επενδυτές από τις τοποθετήσεις τους.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στην περιοχή των 10.010,85 μονάδων καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,26%, έναντι κερδών 0,77% για τον Nasdaq, που διαμορφώνεται στις 1.933,77 μονάδες.

    [15] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΙΡΑΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Τίρανα, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    "Μέσα στην αναστάτωση και τον πανικό που έχουν προκαλέσει τους τελευταίους μήνες οι νέες μορφές τρομοκρατίας, μέσα στην ανασφάλεια που συνταράσσει τον κόσμο, ο αγγελικός ύμνος "Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία" αποκτά μία ιδιαίτερη επικαιρότητα", επισημαίνει σε μήνυμά του για τα Χριστούγγενα ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

    Τονίζει ωστόσο ότι εκτός από τα συνταρακτικά γεγονότα, τα οποία κάθε τόσο προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης η ειρήνη υπονομεύεται και καταστρέφεται μέσα στις πόλεις, στα χωριά, τις οικογένειες και μέσα στην καρδιά μας, με ποικίλους ανυποψίαστους τρόπους.

    "Δεν κάνουν όλοι αυτοί πολύ θόρυβο, αλλά παραμένουν καταστροφικοί, όπως ο καρκίνος για τον οργανισμό. Φθοροποιά πάθη διώχνουν την ειρήνη από την ψυχή των ανθρώπων και επιβάλλουν τη σύγχυση και την ταραχή", σημειώνει.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υπογραμμίζει ότι το αντίθετο της ειρήνης, όπως απεκάλυψε το Ευαγγέλιο δεν είναι ο πόλεμος, αλλά ο εγωισμός, ο προσωπικός, ο κοινοτικός, ο εθνικός, ο φυλετικός εγωκεντρισμός. "Εδώ βρίσκεται η ρίζα της απειλής κατά της ειρήνης κι εδώ πρέπει να στραφεί η προσοχή και η προσπάθειά μας", τονίζει και προσθέτει ότι η ορθόδοξη πνευματική εμπειρία δεν επιδιώκει μία συμβατική, επιφανειακή ειρήνη, περιορισμένη σε μερικές μόνο περιοχές, αλλά την πλήρη ειρήνη, με τους άλλους, με τον εαυτό μας, με τον Θεό, με την κτίση.

    Επισημαίνει ότι παρόλο το ποικίλον ενδιαφέρον για την επικράτηση της ειρήνης, πολλές διακηρύξεις μοιάζουν με μάσκες που καλύπτουν ιδιοτελή συμφέροντα τονίζοντας ότι η επιθυμία των ανθρώπων για ειρηνική συμβίωση παραμένει μόνιμη.

    "Για να γιορτάσουμε πιο ουσιαστικά την εορτή των Χριστουγέννων οφείλουμε - πέρα από τις τυπικές ευχές - να αποδεχθούμε στη ζωή μας την ειρήνη, με οδηγό και εμπνευστή τον "Αρχοντα ειρήνης". Οφείλουμε να είμαστε παράγοντες ειρήνης. Οσο εξαρτάται από εμάς, ας διατηρούμε σχέσεις ειρηνικές προς όλες τις κατευθύνσεις και να μην μένουμε απαθείς στις εντάσεις και συγκρούσεις που εξελίσσονται γύρω μας - στο οικογενειακό, το κοινωνικό, το θρησκευτικό περιβάλλον. Ας συμβάλλουμε με το συνετό λόγο τη διακριτική σιωπή, την όλη ειρηνική παρουσία μας στην υπέρβαση των παρεξηγήσεων, τη συμφιλίωση των προσώπων και ομάδων.

    Κυρίως ας μη λησμονούμε ότι η ειρήνη δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνη της. Συνδέεται με άλλες σπουδαίες αξίες της ζωής και πριν από όλα με τη δικαιοσύνη. Αλλά σήμερα πλέον, η ειρήνη και η δικαιοσύνη έχουν και ένα άλλο προσωνύμιο: "ανάπτυξη". Και όλοι όσοι μπορούμε, πρέπει να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη των φτωχοτέρων περιοχών. Οταν οι άλλοι μακριά μας ή κοντά μας, στερούνται τα πιο αναγκαία για τη στοιχειώδη επιβίωσή τους, δεν είναι παράξενο να στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις και να υιοθετούν άλλες επικίνδυνες θρησκευτικές απόψεις περί της σημασίας της ζωής και του θανάτου. Και βεβαίως δεν ευθύνονται μόνον αυτοί για τον τραγικό αυτό προσανατολισμό", υπογραμμίζει.

    "Αντί για άλλα δώρα κι ευχές, ας κάνουμε συγκεκριμένες προσπάθειες για να αυξήσουμε την ειρήνη μέσα μας, μέσα στο σπίτι μας, στο περιβάλλον, όπου ζούμε, στην κοινωνία και στη χώρα μας", τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας και καταλήγει με την ευχή να πλημμυρίσει περισσότερη ειρήνη, αυθεντικότερη ειρήνη την ψυχή μας, την κοινωνία μας, τον κόσμο μας.

    [16] ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Ένα στοίχημα που δεν είναι άλλο από τη νίκη επί του Πανιωνίου έχει βάλει ο ΠΑΟΚ στο μπάσκετ. Και θέλει αυτό να το κερδίσει. Η αναμέτρηση του Δικεφάλου στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας θα ανάψει το πράσινο φως για την κατάκτηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα. Αλλωστε ο ΠΑΟΚ αυτό το διάστημα βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, ειδικά μετά την άνετη νίκη στο κύπελλο κόρατς με την Μακάμπι. Ωστόσο ο Πανιώνιος πονοκεφαλιάζει τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Βαγγέλη Αλεξανδρή, αφού η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες εκτός έδρας ομάδες του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα ο κ. Αλεξανδρής να ψάχνει τρόπο να ανακόψει τον Κένιον Τζόουνς και τον Κώστα Μάγλο. Και όλα αυτά την στιγμή που ο Χουάν Αντόνιο Μοράλες, προέρχεται από τραυματισμό στον τένοντα.

    Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, πάντως, είναι αισιόδοξος για την αυριανή αναμέτρηση με τον Πανιώνιο. "Είμαστε σε καλή κατάσταση, κάτι που φάνηκε και από τον αγώνα με τη Μακάμπι Ραμάτ Γκαν. Εχω εμπιστοσύνη στην ομάδα μου και πιστεύω ότι θα πάρουμε τη νίκη", τονίζει που θέλει παράλληλα εκτός από τη νίκη με τον Πανιώνιο και μεγάλη διαφορά όπου θα έχει τον πρώτο λόγο σε περίπτωση ισοβαθμίας.

    [17] ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

    Πρίστινα, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:35 UTC+2)

    O Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στους στρατιώτες της χώρας του που υπηρετούν στο Κόσοβο.

    Ο κ. Τσιάμπι έφθασε το μεσημέρι στην ιταλική αεροπορική βάση της KFOR στη Τζακόβιτσα, 80 χλμ νοτιανατολικά της Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με το διοικητή της πολυεθνικής δύναμης Μαρσέλ Βαλεντίν.

    Στη συνέχεια ο Ιταλός πρόεδρος επισκέφθηκε τους Ιταλούς στρατιώτες της KFOR στην πόλη Πετς και τους Ιταλούς αξιωματικούς που υπηρετούν στη διεθνή αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ.

    "Η Ιταλία είναι περήφανη για τους 10.000 στρατιώτες που υπηρετούν σε διάφορες αποστολές σε όλο τον κόσμο", τόνισε προσθέτοντας ότι οι ιταλικές δυνάμεις θα αναχωρήσουν σύντομα για το Αφγανιστάν.

    "Σε μερικές μέρες θα παρέχετε ασφάλεια στο Αφγανιστάν. Με τη δέσμευσή σας να αγωνιστείτε εναντίον της τρομοκρατίας δεν θα μειωθεί ο αριθμός των στρατευμάτων στα Βαλκάνια", τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος απευθυνόμενους στους στρατιώτες.

    Τον κ. Τσιάμπι συνόδευσαν στην επίσκεψή του στο Κόσοβο, όπου υπηρετούν περίπου 4.000 Ιταλοί στρατιώτες, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο και ο πρώην διοικητής της KFOR στρατηγός Κάρλο Καμπιτζιόσου.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αναφέρεται ότι ο κ. Τσιάμπι θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία στις 17 Ιανουαρίου. Ο Κοστούνιτσα επισκέφθηκε την Ιταλία τον περασμένο Δεκέμβριο.

    [18] ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΝΑΝΟ-ΜΠΕΡΙΣΑ;

    Τίρανα, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:26 UTC+2)

    Η εφημερίδα των Τιράνων "Αλμπάνια" σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο "Όλα τα μυστικά της συμφωνίας Νάνο-Μπερίσα" γράφει ότι μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου του Σ.Κ. Νάνο και του Προέδρου του Δ.Κ. Μπερίσα παρατηρείται προσέγγιση στις στάσεις των δύο πιο ισχυρών Αλβανών πολιτικών, γεγονός που αποτελεί νέα πολιτική εξέλιξη". Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα τα βασικά σημεία για τα οποία αυτοί συμφωνούν έχουν ως εξής:

    Αναγκαιότητα μιας ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

    Κοινή βούληση για διάλογο και συνεργασία.

    Σοβαρή και γρήγορη αντιμετώπιση της κρίσης.

    Βελτίωση του εκλογικού συστήματος.

    Αναδιάρθρωση του συστήματος της δικαιοσύνης και της αστυνομίας.

    Αναδιάρθρωση και αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

    Κοινή στρατηγική για την πάταξη της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.

    Στρατηγική για την απορρόφηση ξένων επενδύσεων και την στήριξη της ανάπτυξης.

    Κοινή στρατηγική για την ενσωμάτωση της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές.

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα "Το Δ.Κ. και το Σ.Κ. σχεδιάζουν το πρόγραμμα μιας κοινής κυβέρνησης συνασπισμού μετά από ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης".

    [19] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:21 UTC+2)

    Ανοιχτή εκδήλωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για την υποδοχή του Νέου Ετους διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

    Η "Γιορτή των Αστεριών" θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, με ώρα έναρξης 10.30 μ.μ. και λήξη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμος θα μοιράσει Αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια και βασιλόπιτες, μέσα στα οποία θα υπάρχουν 20 χρυσές λίρες, ενώ θα εμφανιστούν Θεσσαλονικείς και πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες.

    Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τη συμφωνική ορχήστρα Feminarte, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες μουσικούς που θα καλύψουν ρεπερτόριο 4 αιώνων μουσικής δημιουργίας σε ακούσματα βαλς και πόλκες του Strauss.

    Στις 12.00 το βράδυ ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, θα καλωσορίσει τη Νέα Χρονιά, εν μέσω πυροτεχνημάτων και μπαλονιών στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

    Στη συνέχεια θα εμφανιστεί ο λαϊκός τραγουδιστής, Βασίλης Καρράς, με την ορχήστρα του, ενώ θα ακολουθήσει το συγκρότημα "Μπλε", ο Βαλάντης και οι: Χρυσοχοϊδης, Δημόπουλος, Κιάμος, Μαρκόπουλος, Αβραμίδης, Καραγέλης, Κουγιουμτζόγλου, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια γνωστών συνθετών.

    [20] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημειώνονται θετικές εξελίξεις στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού, των επενδύσεων και του εμπορίου, αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει λυθεί ακόμη, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu.

    O κ. Παπαντωνίου, ο οποίος βρέθηκε στην Αττάλεια για να λάβει μέρος στη σύνοδο υπουργών άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογο του Νικολάι Αβράμοφ - Σβινάροφ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι το θέμα του Ευρωπαϊκού Στρατού δεν είναι ένα θέμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά είναι θέμα μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η Ελλάδας έχει δύο βασικές αρχές όσον αφορά το θέμα αυτό: «Ο Ευρωπαϊκός Στρατός θα πρέπει να συμφωνεί με τους κανόνες της Ε.Ε. και να επιδεικνύει σεβασμό. Το να επωφελείται ο Ευρωπαϊκός Στρατός από τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Εκείνο θα αξιολογηθεί χωριστά. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται καμία ρύθμιση που θα παραβιάζει τις δικές της αρχές».

    Ο κ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε πως τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού.

    Πρόσθεσε, δε, ότι «έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού, αλλά φοβάμαι ότι ακόμη δεν έχουν επιλυθεί τα ουσιαστικά προβλήματα. Οσο δεν επιλύονται τα προβλήματα αυτά, η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να παραμένει περιορισμένη».

    Σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όσον αφορά τα θέματα της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ότι «οι ισχυρισμοί, η συμπεριφορά και η προσέγγιση της Τουρκίας στα θέματα Αιγαίου και Κύπρου αποτελούν εμπόδιο στην επίλυση των προβλημάτων.

    Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας μεταδόθηκαν και από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    [21] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Σόφια, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:18 UTC+2)

    Το 93% των νέων της Βουλγαρίας επιθυμούν να φύγουν από την χώρα τους σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων NCIOM.

    Μόνο 7% από το σύνολο των 1.112 πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα ηλικίας 15-30 χρόνων δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Βουλγαρία και να μεταβεί στο εξωτερικό ακόμη και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

    Από το σύνολο των ερωτηθέντων το 20% δήλωσε ότι επιθυμεί να φύγει για πάντα από την χώρα, το 48% των ερωτηθέντων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην χώρα έχοντας αποκτήσει κάποια χρήματα στο εξωτερικό ενώ το 8% δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Βουλγαρία έχοντας πρώτα τελειώσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.

    Ωστόσο το 24% των ερωτηθέντων εξέφρασε την επιθυμία να μεταβεί στο εξωτερικό εγκαταλείποντας την χώρα χωρίς ωστόσο να έχει όπως δήλωσε τα οικονομικά μέσα να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο.

    [22] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΣΕ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:05 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και μέλος του Δ.Σ και της Ε.Ε της ΕΠΑΕ Στέλιος Σφακιανάκης αναφερόμενος στα διαδραματισθέντα κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, αλλά και σε όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. Η επίθεση που έκανε σε βάρος του προέδρου της ΕΠΑΕ να είναι πλέον πολυμέτωπη. Ετσι μεταξύ άλλων ο κ. Σφακιανάκης τόνισε: "Με θλίψη, αγανάκτηση και ιδιαίτερη ανησυχία βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να γνωστοποιήσω στις ΠΑΕ και στο φίλαθλο κοινό, ότι το μεγαλύτερο μέρος των όσων παρέθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ "απολογούμενος" στο ΔΣ της περασμένης Τρίτης, για τις δαπάνες, τις προσλήψεις, τις προμήθειες και άλλα, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

    Σημαντικά επίσης στοιχεία των δηλώσεών του στην συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τετάρτης, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ή τουλάχιστον την αποκρύπτουν.

    Θεωρώ, λοιπόν, ότι δημιουργείται τεράστιο θέμα ηθικής τάξεως όταν επί πεντάμηνο ούτε τα μέλη του ΔΣ έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στο λογιστήριο της ΕΠΑΕ, κατόπιν απαγόρευσης του προέδρου που όμως καταστατικά πρέπει να λειτουργεί κατ' εντολής τους.

    Για ποια διαφάνεια, λοιπόν, μιλάμε;

    Όταν χωρίς έγκριση του ΔΣ ενισχύθηκαν οικονομικά ερασιτεχνικά σωματεία του Νομού Αχαϊας, όπου πιθανόν να θέσει υποψηφιότητα ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ.

    Όταν χωρίς έγκριση δαπανούνται ποσά στις τοπικές εφημερίδες της Αχαϊας για την "καμπάνια κατά της βίας" κι όταν για την ημερίδα των "άδειων καθισμάτων χωρίς απόφαση ΔΣ καταβλήθηκαν 28 εκατομμύρια στην άγνωστη σε μας εταιρία (EXAGON). Όταν χωρίς έγκριση προσλαμβάνονται υπάλληλοι στην ΕΠΑΕ.

    Όταν χωρίς έγκριση του ΔΣ προσλαμβάνονται 8 ή 9 υπάλληλοι στην ΕΠΑΕ, ενώ κατατίθεται επίσημα στο ΔΣ στοιχεία για μόνο 3 νέους υπάλληλους".

    Εχει σχέση με την διαφάνεια η μετάβαση στο εξωτερικό εκπροσώπων της ΕΠΑΕ για συναντήσεις με FIFA και UEFA, χωρίς να το γνωρίζει το ΔΣ της ΕΠΑΕ; Είναι δυνατόν ο κ. Κανελλόπουλος να μιλά για μείωση των λειτουργικών εξόδων, όταν ο ίδιος έχει διευρύνει ή συστήσει νέες επιτροπές από 11 τουλάχιστον μέλη (ΕΕΟΔΕΠ) και 7 (Επιτροπή Κανονισμών) με ετήσιο κόστος 50 εκατομμύρια δραχμές; Απέτυχε στις διεκδικήσεις μας για το στοίχημα, ενώ είναι δυνατόν να μιλά περί επιτυχίας όταν η πολιτική του στα τηλεοπτικά οδήγησε την ΕΠΑΕ στην απώλεια εσόδων από τα τρίλεπτα στιγμιότυπα, όταν τα προηγούμενα χρόνια όλες οι διοικήσεις εισέπρατταν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως.

    Είναι δυνατόν να ομιλεί περί υπαγωγής της διαιτησίας στην ΕΠΑΕ όταν ο ίδιος ως πρόεδρος δεν κατάφερε ούτε τη διαδικασία της κλήρωσης να κρατήσει στο χώρο ευθύνης μας".

    [23] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Τίρανα, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:04 UTC+2)

    Στην Αλβανία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2002. Το νέο κρατικό πρροϋπολογισμό, υπερψήφισαν 79 βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ τον καταψήφισαν 5 βουλευτές του "Νέου Δημοκρατικού Κόμματος". Οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του "Δημοκρατικού κόμματος", απείχαν της ψηφοφορίας.

    Ο Πρωθυπουργός Μέτα παρουσίασε τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι "το 2002 δεν θα είναι χρονιά κρίσεων και εκλογών, αλλά έντονης δουλειάς". Το ιδιωτικό κανάλι TV Κλαν σχολίασε τη δήλωση αυτή ως "ξεκάθαρο μήνυμα ότι κατά το 2002 στην Αλβανία δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές".

    Πριν αρχίσει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα του Σ.Κ. συζήτησε και αποφάσισε να υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2002. Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σ.Κ. Αρμπέν Μάλαϊ απέρριψε αίτημα του Προέδρου της Βουλής Νάμικ Ντόκλε και του Υπουργού Άμυνας Παντελή Μάικο να συζητηθεί και το προεδρικό διάταγμα για τους τέσσερις νέους Υπουργούς, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μία πολιτική απόφαση την οποία η κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να συζητήσει άλλη φορά. Σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο η συζήτηση για τους νέους Υπουργούς θα γίνει αρχικά στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σ.Κ. και μετά στην ολομέλεια της Βουλής.

    Οι συζητήσεις στην ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζονται και σήμερα. Σύμφωνα με τον Τύπο δεν αναμένεται καμία έκπληξη εφόσον η συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σ.Κ. πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΑΝΟ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΗΠΑ

    Τίρανα, 21 Δεκεμβρίου 2001 (19:02 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Φατός Νάνο είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρέσβη του ΟΑΣΕ Άρενς και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλβανία Λίμπρεχτ με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, τις εσωκομματικέςς εξελίξεις στους κόλπους του Σ.Κ. και τις συστάσεις του ODHIR για τις εκλογές.

    Ο Τύπος αναφέρεται στις δηλώσεις του Άρενς σύμφωνα με τις οποίες "κανένα από τα κόμματα της χώρας δεν έχει υλοποιήσει τις συστάσεις του ODHIR σχετικά με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ανησυχούμε για την καθυστέρηση που παρατηρείται όσον αφορά τη σύσταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα έχει ως καθήκον την υλοποίηση των συστάσεων του ODHIR". Επίσης ο Άρενς δήλωσε ότι "επείγει η βελτίωση του εκλογικού νόμου".

    Ερωτηθείς για το εάν ο Άρενς ενδιαφέρθηκε για τις εσωκομματικές εξελίξεις στους κόλπους του Σ.Κ. ο Νάνο δήλωσε ότι ο Άρενς ασκεί με ευθύνη το καθήκον του ως επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα και δεν συμμετέχει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις.

    Αναφερόμενη στις συναντήσεις του Νάνο με τους Πρεσβευτές Άρενς και Λίμπρεχτ η "Κόχα Γιον" σχολιάζει ότι "οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στα Τίρανα εκφράζουν την ανησυχία τους για τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στους κόλπους του Σ.Κ. και προσπαθούν για την εκτόνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΑΣΕ, τόσο ο Άρενς οσο και ο Λίμπρεχτ συνέστησαν στον Νάνο να χαμηλώσει τους τόνους των κατηγοριών του εναντίον της κυβέρνησης Μέτα. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι Αρενς και Λίμπρεχτ ζήτησαν από τον Νάνο να γίνουν συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά την συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Για το ίδιο θέμα η "Κοριέρι" γράφει ότι "η συζήτηση Νάνο-Λίμπρεχτ έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και σε υψηλούς τόνους. Ο Πρόεδρος του Σ.Κ. Φατός Νάνο επέμεινε στην ιδέα του για την επίλυση της κρίσης, εκφράζοντας διαφορετική άποψη από τον Πρωθυπουργό Μέτα. Σύμφωνα με τον Νάνο, ο Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι ο Αρμπέν Μάλαϊ. Στη συνέχεια η εφημερίδα σχολιάζει ότι "μετά από την συνάντηση Νάνο-Λίμπρεχτ φαίνεται ότι απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης στο Σ.Κ. με την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 21 December 2001 - 19:13:58 UTC