Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΛΕΓΕΤΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
  • [03] BAΘΜΙΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η Ε.Μ.Υ.
  • [04] ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [05] ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗ ΠΗΡΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [06] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΜΕΝΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
  • [07] NΔ: Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ K-RESEARCH ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ
  • [08] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [09] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ Α.ΦΟΛΙΑ
  • [10] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΠΛΟΙΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ
  • [11] ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [12] ΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΑΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [13] ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] "ΒΑΡΥ" ΚΛΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
  • [15] Μ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΣΗΣ"
  • [16] ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [17] ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • [18] ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΟΥ ΤΟΥ Γ. ΓΚΟΪΚΟΒΙΤΣ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [19] ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [20] ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [21] KΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ
  • [22] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΔΟΞΟ ΒΟΜΒΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [01] ΦΛΕΓΕΤΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Σίδνεϊ, 26 Δεκεμβρίου 2001 (18:00 UTC+2)

    Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Αυστραλία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας να κηρύξει κατεστραμμένες τουλάχιστον 20 περιοχές της πολιτείας, μεταδίδει το BBC.

    Οι περίπου 100 εστίες πυρκαγιάς, που εκτείνονται σε απόσταση 700 χιλιομέτρων, απειλούν και βορειοδυτικά προάστια του Σίδνευ, που έχει καλυφθεί από πυκνά σύννεφα καπνού.

    Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 πυροσβέστες, των οποίων το πρώτο μέλημα είναι να σώσουν τους κατοίκους και τα σπίτια. Την προσπάθεια τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι αρχές να λένε ότι οι πυρκαγιές μπορεί να μαίνονται ανεξέλεγκτες επί ημέρες. Πυροσβέστες κατέφθασαν και από τη γειτονική πολιτεία της Βικτόρια, ενώ ενισχύσεις βρίσκονται σε ετοιμότητα στις νότιες πολιτείες.

    Οι πυροσβεστικές αρχές δήλωσαν ότι η φωτιά ξέσπασε την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Μπλε Οροσειρά, 60 χιλιόμετρα από την ακτή.

    Οι φωτιές αποδίδονται σε εμπρηστική ενέργεια και σύμφωνα με τους αρμοδίους έχει σημειωθεί πρόοδος στις έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

    Τουλάχιστον 100 σπίτια έχουν καεί και χιλιάδες άλλα εκκενώθηκαν. Οι αρχές χαρακτηρίζουν απίθανο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα.

    Πυρκαγιές μαίνονται και σε προάστια της πρωτεύουσας Καμπέρα.

    [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Αλεξανδρούπολη, 26 Δεκεμβρίου 2001 (17:03 UTC+2)

    Σημαντική, ήταν η βοήθεια που πρόσφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Χαρακτηριστική εν προκειμένω, ήταν η δραστηριότητα στην κατεύθυνση αυτή, που αναπτύχθηκε σε όλη τη Ζώνη Ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού και στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του Σώματος. Συγκεκριμένα, διατέθηκαν προσωπικό και μέσα ως εξής:

    - Για τον απεγκλωβισμό της αμαξοστοιχίας στην περιοχή Πυθίου, στις 20 Δεκεμβρίου 2001, 15 αξιωματικοί, 60 οπλίτες 15 οχήματα, 3 μηχανήματα, υλικά (συρματόσχοινα, κλειδιά) στο Γραφείο ΟΣΕ Ορεστιάδας, για ρυμούλκηση και τρόφιμα, κουβέρτες και φαρμακευτικό υλικό που διανεμήθηκαν στους επιβάτες από άνδρες Ελληνικού Φυλακίου. Με τη συνοδεία αξιωματικού και οπλιτών, κινήθηκαν οι επιβάτες πεζή από την αμαξοστοιχία προς το χωριό Πετράδες, όπου έφθασαν ασφαλώς και στη συνέχεια με ερπυστριοφόρα και στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό Διδυμοτείχου.

    - Σε 2 περιπτώσεις υγειονομικό προσωπικό του Στρατού συνέβαλε στην περίθαλψη εγκύων μουλσουμανίδων γυναικών σε απομακρυσμένα χωριά του Ν. Έβρου, συγκεκριμένα:

    - Στο χωριό Γέρικο, στις 18 Δεκεμβρίου 2001, έγκυος γυναίκα γέννησε επιτυχώς με τις οδηγίες οπλίτη ιατρού οι οποίες δίνονταν τηλεφωνικά, ενώ βρίσκονταν καθ' οδό το στρατιωτικό υγειονομικό κλιμάκιο προς το χωριό. Στη συνέχεια διακομίσθηκαν (νεογέννητο και μητέρα) στο χωριό Μικρό Δέρειο όπου ανέμενε το όχημα του ΕΚΑΒ.

    - Στο χωριό Μέγα Δέρειο, ο ίδιος οπλίτης ιατρός έσωσε τη ζωή εγκύου γυναίκας η οποία είχε αποβάλει και αιμορραγούσε επί τριήμερο.

    - Για τη διάνοιξη δρομολογίων σε 22 περιπτώσεις: 16 αξιωματικοί, 45 οπλίτες, 15 οχήματα και 21 μηχανήματα.

    - Για διακομιδές ασθενών ιδιωτών, σε 5 περιπτώσεις: 1 αξιωματικός, 7 οπλίτες, 3 ιατροί, 4 οχήματα και 1 μηχάνημα,

    - Για τον απεγκλωβισμό 4 Βουλγάρων, 2 συνοριοφυλάκων και 3 χειριστών μηχανημάτων του Δήμου Ορεστιάδας: 4 αξιωματικοί, 15 οπλίτες, 4 οχήματα και 1 μηχάνημα.

    Επίσης σε φυλάκια προκαλύψεως φιλοξενήθηκαν 17 κυνηγοί οι οποίοι είχαν αποκλεισθεί.

    [03] BAΘΜΙΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η Ε.Μ.Υ.

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2001 (17:17 UTC+2)

    Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού, με βροχές και καταιγίδες, από απόψε προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν ενώ το βράδυ θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 0 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 μέχρι 14 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Τη νύχτα δεν αποκλείεται να χιονίσει και στην πόλη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.

    [04] ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Aθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2001 (16:35 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του 2002 όλα τα νοσοκομεία της Αττικής θα αλλάξουν όψη και θα γίνουν πιο σύγχρονα έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε διαδοχικά το νεογνολογικό τμήμα του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το Σισμανόγλειο νοσοκομείο στην Αθήνα.

    Ο υπουργός συνομίλησε με το νοσηλευτικό προσωπικό και με ασθενείς ενώ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι το έργο της βελτίωσης της κατάστασης στο χώρο της υγείας συνεχίζεται με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο και χωρίς εντυπωσιασμούς.

    [05] ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗ ΠΗΡΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Αποστάσεις από τους ισχυρισμούς του απόστρατου στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη πήρε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT-1 που θα μεταδοθεί το πρωί της Πέμπτης.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι αποκαλύψεις του στρατηγού Γρυλλάκη δηλητηριάζουν και διχάζουν τους Ελληνες πολίτες. «Το θεωρώ πολιτική χρεοκοπία να ανοίγουμε σήμερα πάλι την κουβέντα, μετά από 12 χρόνια, τι ακριβώς έγινε και πως έγινε και αν δεν έγινε κλπ», υπογράμμισε. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το τι έγινε εκείνη την περίοδο, αλλά θεωρεί ότι θα προφέρει κακή υπηρεσία στους πολίτες της χώρας, αν αναγάγει την πολιτική αντιπαράθεση σε μία κατάσταση η οποία είναι οριστικά παρελθόν.

    Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι όλα αυτά βλάπτουν τη Νέα Δημοκρατία και έκανε άνοιγμα στο μεσαίο χώρο.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι και η παράταξη του έχει σοβαρή ευθύνη για την περίοδο του Εμφυλίου και δεσμεύτηκε να δώσει οριστικά τέλος στα μίση και τα πάθη του παρελθόντος. «Ο ιστορικός να βγάλει τα συμπεράσματα του. Οσοι καταλαβαίνουμε από ιστορία να τα αφομοιώσουμε και από εκεί και πέρα να κάνουμε όλοι ότι περνάει από το χέρι μας για να μη ξαναζήσουμε όχι μόνο τέτοια, αλλά να μπορέσουμε να συνθέσουμε και να δώσουμε μια Ελλάδα, η οποία επιτέλους θα καλύπτει όλα της τα παιδιά, σε όποια πλευρά του εμφυλίου και αν ήταν οι γονείς τους και οι παππούδες τους».

    Αναφορικά με το πόρισμα Ντογιάκου για τις «ελληνοποιήσεις», ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κόμμα του θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το Σύνταγμα,.

    Απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για μετριοπαθή αντιπολιτευτική τακτική απένταντι στο ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι θα μπορούσε να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους, αλλά δεν το κάνει γιατί πιστεύει ότι δεν είναι αυτή η δουλειά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική έχει έναν παιδευτικό χαρακτήρα και γι' αυτό το λόγο δεν δήλωσε την επόμενη τον εκλογών ότι δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν είπε βαριές κουβέντες και το Χρηματιστήριο, πριν γίνει η εισαγγελική έρευνα.

    Τέλος, επισήμανε ότι η ανοχή της κυβέρνησης στο θέμα της διαπλοκής πλήττει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη διαφάνεια.

    [06] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΜΕΝΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

    Μπουένος Άιρες, 26 Δεκεμβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Ο τέως πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, τον οποίο πολλοί κατηγορούν για τη βαθιά οικονομική κρίση που περνά η χώρα, άσκησε έντονη κριτική εναντίον της πρόθεσης της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, του Αδόλφο Ροδρίγκες Σαά, να εισαγάγει νέο νόμισμα.

    Ο κ. Μένεμ, που είναι ο ηγέτης του Περονιστικού κόμματος από το οποίο προέρχεται και ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής, δήλωσε ότι περίπου το 80% της οικονομίας της χώρας βασίστηκε στη σχέση του πέσο με το αμερικανικό δολάριο.

    Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή, όπως η εισαγωγή του νέου νομίσματος, που έχει ήδη ονομαστεί "αρχεντίνο", δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μένεμ θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αργεντινή το 2003.

    Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπουένος Άιρες μεταδίδει ότι η κριτική του κ. Μένεμ στο νέο νόμισμα αποτελεί σαφή ένδειξη των διαφορών που επικρατούν μεταξύ των στελεχών του κόμματος των Περονιστών.

    [07] NΔ: Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ K-RESEARCH ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Η δημοσκόπηση της K-Research επιβεβαιώνει το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ, υπογράμμισε η γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι τα τρία ποσοτικά ερωτήματα της δημοσκόπησης δεν προσφέρονται για ολοκληρωμένη ανάλυση.

    Όπως ανέφερε η γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, στον σημαντικότερο ποσοτικό δείκτη, την πρόθεση ψήφου το προβάδισμα του κόμματος παγιώνεται και παραμένει αμετάβλητο. «H Ν.Δ προηγείται έναντι του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 5,3 % έναντι 5,4% στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2001. Σημειώνεται μάλιστα ότι το αυτό το ποσοστό της Ν.Δ (36, 6%) είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας», πρόσθεσε.

    Επιπλέον, η ΝΔ σημείωσε ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η «πρωθυπουργικότητα» έχει πάψει να είναι το ισχυρό χαρτί του Κώστα Σημίτη, γιατί η διαφορά του από τον Κώστα Καραμανλή ήταν μικρή στην προηγούμενη δημοσκόπηση και παραμένει μικρή και σε αυτήν. Μάλιστα, η ΝΔ υπογράμμισε ότι η διαφορά είναι οριακή και παραμένει στα όρια του στατιστικού λάθους.

    Τέλος, η ΝΔ επιφυλάχτηκε να σχολιάσει την παράσταση νίκης, παρόλο που η διαφορά υπέρ της Ν.Δ είναι σημαντική, γιατί αυτός ο δείκτης εμφανίζει μεγάλη διακύμανση και δεύτερον γιατί η διακύμανση αυτή, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει επίδραση στην πρόθεση ψήφου.

    [08] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Μόσχα, 26 Δεκεμβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Την έντονη αποδοκιμασία της εξέφρασε η Ρωσία για την απόφαση του Ισραήλ να εμποδίσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη να παρακολουθήσει την τελετή των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ.

    «Η Ρωσία λυπάται που η ισραηλινή κυβέρνηση πήρε μία τέτοια απόφαση», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στην περιοχή, Αντρέι Βντόβιν.

    «Δεν πρέπει να αναμιγνύουμε τα θέματα θρησκείας με την πολιτική», πρόσθεσε.

    Παρά τη διεθνή πίεση το Ισραήλ αρνήθηκε να επιτρέψει στο Γιάσερ Αραφάτ την επίσκεψή του στη Βηθλεέμ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι προηγείται η σύλληψη του δράστη που ευθύνεται για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού τουρισμού, που έγινε στις 17 Οκτωβρίου.

    N.K.

    [09] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ Α.ΦΟΛΙΑ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Στην Αθήνα έφτασε σήμερα το απόγευμα το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ. Πρόκειται για τον πορτογάλο μέσο, Αντόνιο Φόλια, ο οποίος αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα της Ενωσης.

    Ο Φόλια με δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" έπλεξε το εγκώμιο για τον συμπατριώτη προπονητή, Φερνάντο Σάντος: "Πήρα την απόφαση να έρθω στην Ελλάδα εξαιτίας του Φερνάντο Σάντος. Είναι πολύ καλός άνθρωπος και επαγγελματίας. Ξέρω ότι η ΑΕΚ είναι πρώτη στη βαθμολογία και με τη δική μου βοήθεια θα παραμείνει".

    Ο Αντόνιο Φόλια αύριο θα περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας έξι μηνών. Επίσης, στην ΑΕΚ από ότι φαίνεται θα συνεχίσουν την καριέρα τους οι Γιώργος Ξενίδης και Ιλια Ιβιτς.

    [10] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΠΛΟΙΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ

    Aθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2001 (19:07 UTC+2)

    Συγκρούστηκαν το πρωί ενώ έπλεαν ανοιχτά από τις ακτές της Κροατίας το ελληνικό επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Λευκά Όρη", με το τουρκικό πλοίο "Karadeniz". Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στο ελληνικό πλοίο, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Anek Lines», το οποίο είχε αποπλεύει από την Πάτρα με προορισμό την Τεργέστη της Ιταλίας.

    Το ελληνικό πλοίο συνέχισε κανονικά το ταξίδι του, ενώ καλά στην υγεία τους είναι οι 187 επιβάτες και τα 98 άτομα πλήρωμα που επέβαιναν σε αυτό.

    [11] ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2001 (19:01 UTC+2)

    Σοβαρά τραυματισμένος βρέθηκε σήμερα ένας λιμενοφύλακας μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο, στην προβλήτα Ιετίωνα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Όπως έγινε γνωστό, ο 24χρονος Βασίλειος Τσιμπίσης, ο οποίος εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία αυτοπυροβολήθηκε με πυροβόλο όπλο.

    Ο λιμενοφύλακας διακομίστηκε άμεσα στο Τζάννειο νοσοκομείο Πειραιά και στη συνέχεια στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος.

    [12] ΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΑΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 26 Δεκεμβρίου 2001 (18:47 UTC+2)

    Περίπου 10 εκατομμύρια ξένοι ζουν και εργάζονται παρανόμως στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αλεξάντρ Τσεκάλιν, σύμφωνα με το BBC.

    Οι περισσότεροι προέρχονται από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και δελεάστηκαν από τις ευκαιρίες για εργασία που προσφέρει η πάλαι ποτέ υπερδύναμη.

    Ορισμένοι εξ'αυτών μάλιστα απασχολούνται σε άκρως προσοδοφόρες επιχειρήσεις και συνολικά βγάζουν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως χωρίς να καταβάλλουν φόρους.

    Συμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική κυβέρνηση προσανατολίζεται να θεσπίσει νόμο ώστε οι αλλοδαποί που περνούν στη χώρα να καταβάλλουν υποχρεωτική προκαταβολή, η οποία θα χρησιμοποιείται για τα έξοδα του ταξιδιού σε περίπτωση που απελαθούν.

    [13] ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 26 Δεκεμβρίου 2001 (18:45 UTC+2)

    Τους δεκαπέντε έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στην ΠΓΔΜ ενώ νέο κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες και χιονοπτώσεις αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται στην περιφέρεια του Τετόβου, η δράση των ένοπλων Αλβανών. Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, όλο το βράδυ καταγράφηκαν 66 παραβάσεις της κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους των Αλβανών ανταρτών που συνεχίζουν τις ληστείες και τις βιαιοπραγίες.

    [14] "ΒΑΡΥ" ΚΛΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

    Λονδίνο, 26 Δεκεμβρίου 2001 (18:45 UTC+2)

    Με σκεπτικισμό γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

    Όπως μεταδίδει το BBC, στη Βηθλεέμ, οι Χριστιανοί Παλαιστίνιοι και μερικοί προσκυνητές προσεύχονταν με κατάνυξη την ώρα που η βία στη Μέση Ανατολή γνωρίζει μια ακόμη κλιμάκωση.

    Αισθητή ήταν και η απουσία του Γιασέρ Αραφάτ στον οποίο οι Ισραηλινοί απαγόρευσαν να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το πέπλο της 11ης Σεπτεμβρίου πέφτει ακόμη βαρύ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε: "Οι σκέψεις μας στρέφονται στη δικαιοσύνη και στη συμπόνοια και σε έναν πρίγκιπα της ειρήνης που γεννήθηκε πριν από πολύ καιρό".

    Στο Λονδίνο, το διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν επίσης επηρεασμένο από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών:

    "Για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το έτος 2001 μοιάζει να τους έφερε δοκιμασίες και καταστροφές σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που τους αναλογεί", τόνισε στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά της η βασίλισσα της Αγγλίας.

    Στο Βατικανό, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', καταβεβλημένος εξ'αιτίας των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούν, αφιέρωσε το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του στα παιδιά που υποφέρουν από τα δεινά του πολέμου.

    Στη Νέα Υόρκη χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία των Χριστουγέννων στο ναό του Αγίου Παύλου, λίγα μόλις μέτρα από το "Σημείο 0", τον τόπο των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Εξάλλου, χριστουγεννιάτικο πάρτι για 8.000 άπορα παιδιά διοργάνωσε χθες στη γενέτειρά του, ο 83χρονος πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

    [15] Μ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΣΗΣ"

    Σκόπια, 26 Δεκεμβρίου 2001 (18:42 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι παγίδα η πρόταση της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Διεθνής Ομάδα Κρίσης" που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο πρόγραμμα της «Ντόιτσε Βέλλε» στη σκοπιανή γλώσσα.

    Όπως είπε ο Τράικοφσκι, η πρόταση περιέχει μια καλή βάση για την επίλυση της παράλογης, όπως τη χαρακτήρισε, φιλονικίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Τόνισε, πάντως, πως θα πρέπει να συζητηθεί στη διαδικασία διαλόγου που διεξάγεται στον ΟΗΕ, με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

    Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα, στο σύνολό της, την πρόταση της «Διεθνούς Ομάδας Κρίσης» και εκτίμησε πως δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για την πλευρά της χώρας του. Ερωτηθείς αν είναι άνευ προηγουμένου η λατινική έκφραση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός πρόεδρος απάντησε αρνητικά εκτιμώντας πως άνευ προηγουμένου ήταν η περιγραφική ονομασία FYROM που χρησιμοποιείται, μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, στα Ηνωμένα Εθνη και σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις. «Το γεγονός αυτό», όπως είπε, «βαραίνει και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία θέλουν να δώσουν μια λύση στο θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα βάσει του διεθνούς δικαίου, βάσει του κυρίαρχου δικαιώματος κάθε χώρας να ονομάζεται με το συνταγματικό της όνομα».

    Ο Μπόρις Τράικοφσκι κλήθηκε, εξάλλου, να σχολιάσει την πρόταση της «Διεθνούς Ομάδας Κρίσης» που αφορά στην αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων ιστορίας και γεωγραφίας στην ΠΓΔΜ. Το σημείο αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας καθώς ερμηνεύεται ως προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας της.

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ εκτίμησε πως δεν υπάρχει παγίδα στην πρόταση αυτή, καθώς, όπως επισήμανε, η σχετική άποψη διατυπώθηκε από μια έγκυρη μη κυβερνητική οργάνωση με μεγάλη εμπειρία και γνώση σε θέματα που αφορούν την ιστορία της ΠΓΔΜ αλλά και την ελληνοσκοπιανή διένεξη για το θέμα του ονόματος. Εξάλλου, υπενθύμισε πως οι σχετικές προτάσεις απορρέουν και από τη σύμβαση της UNESCO που έχουν υπογράψει τα Σκόπια ενώ περιέχονται και στην ενδιάμεση συμφωνία με την Ελλάδα. Παράλληλα τόνισε πως η «Διεθνής Ομάδα Κρίσης» υποδεικνύει στα γειτονικά της ΠΓΔΜ κράτη να αναγνωρίσουν την ορθόδοξη εκκλησία της χώρας και γνωστοποίησε ότι θα σχηματιστεί ομάδα που θα έχει ως έργο της τη μελέτη όλων των θεμάτων γύρω από το ζήτημα.

    [16] ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 26 Δεκεμβρίου 2001 (18:36 UTC+2)

    Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι αντάλλαξαν πυρά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι είχαν κρυφτεί δύο Παλαιστίνιοι, αφού νωρίτερα είχαν ανοίξει πυρ κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεταδίδει το BBC.

    Τουλάχιστον ένας από τους δύο Παλαιστίνιους σκοτώθηκε, καθώς οι Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν και την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Αζούν της Δυτικής Όχθης, κοντά στην πόλη Καλκιλίγια και συνέλαβαν 18 άτομα.

    Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πέντε μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

    Οι Ισραηλινοί, που έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, δήλωσαν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη ατόμων τα οποία φέρονται αναμεμειγμένα σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

    Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι ισραηλινές επιδρομές αποτελούν μέρος της στρατηγικής των ισραηλινών να αυξηθεί η πίεση στον ηγέτη των Γιάσερ Αραφάτ να προβεί σε συλλήψεις παλαιστινίων τρομοκρατών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, εν τω μεταξύ, από την Ουκρανία όπου βρίσκεται δήλωσε ότι τώρα που επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες με τους Παλαιστινίους υπάρχει μια πιθανότητα να ενεργοποιηθεί εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    [17] ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Ρίο ντε Τζανέιρο, 26 Δεκεμβρίου 2001 (18:35 UTC+2)

    Τους 2.000 φθάνουν οι άστεγοι στη Βραζιλία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, μεταδίδει το BBC.

    Οι καταστροφές εστιάζονται κυρίως στην περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο και συγκεκριμένα στην ορεινή πόλη Πετρόπολη, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, περισσότερα από 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη αυτή, ενώ συνολικά περισσότεροι από 40 παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ή καταπλακώθηκαν από αντικείμενα που παρέσυραν οι χείμαρροι.

    Στην Πετρόπολη αγνοούνται ακόμη 50 άτομα από την Κυριακή, οπότε και ξεκίνησαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζώντες κάτω από τόνους λάσπης. Ο δήμαρχος της πόλης, Ρούμπενς Μποντέμπο, κήρυξε τριήμερο πένθος για τους νεκρούς.

    Τα περισσότερα από τα θύματα ζούσαν σε παράγκες οι οποίες παρασύρθηκαν εύκολα από τα νερά.

    [18] ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΟΥ ΤΟΥ Γ. ΓΚΟΪΚΟΒΙΤΣ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2001 (18:27 UTC+2)

    Σε κλίμα θλίψης και συγκίνησης αρχίζουν και πάλι από αύριο οι προπονήσεις των ποδοσφαιριστών του Ηρακλή. Οι κυανόλευκοι θα βρεθούν για προετοιμασία στις εγκαταστάσεις της Μίκρας, δίχως όμως να υπάρχει ανάμεσα τους ο Γιόβαν Γκόικοβιτς που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Βελιγράδι.

    Ανήμερα των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 27χρονου σέρβου παίκτη στη γενέτειρα του Τσάτσακ, παρουσία περίπου 5.000 ατόμων. Το παρών στην κηδεία του Γκόικοβιτς, για το ύστατο χαίρε, έδωσε πενταμελής αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Ηρακλής στην οποία συμμετείχε και ο προπονητής, Αγγελος Αναστασιάδης.

    Από αύριο όμως ο έλληνας τεχνικός θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον των ποδοσφαιριστών του στις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Βέβαια ο Αναστασιάδης γνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού οι αθλητές του έχουν επηρεαστεί από το τραγικό δυστύχημα και τον άδικο χαμό του Γκόικοβιτς.

    [19] ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Νέο Δελχί, 26 Δεκεμβρίου 2001 (18:23 UTC+2)

    Νέες εντάσεις προκλήθηκαν μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ενώ ταυτόχρονα οι Ινδοί προωθούν στρατεύματα στα σύνορα. Σύμφωνα με το BBC, ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν συμπατριώτη τους με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου περί κρατικών μυστικών. Ο συλληφθείς φέρεται να επιχείρησε να περάσει απόρρητα έγγραφα σε συνδέσμους του στο Πακιστάν.

    Μετά από παρακολούθηση του υπόπτου, οι Ινδοί αστυνομικοί τον συνέλαβαν ενώ επρόκειτο να συναντήσει το σύνδεσμό του. Στην κατοχή του ήταν έγγραφα που περιέγραφαν κινήσεις και ασκήσεις του ινδικού στρατού.

    Νωρίτερα, οι αρχές στο Πακιστάν συνέλαβαν τον αρχηγό μιας ακραίας οργάνωσης του Κασμίρ, της Τζαΐς-ε-Μοχάμαντ, ο οποίος κατηγορείται από την Ινδία για την επίθεση στο κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί, που άφησε νεκρούς 13 ανθρώπους και έχει πυροδοτήσει τη νέα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Όπως είπε ανώτατος πακιστανός αξιωματούχος, ο Μολάνα Μασούντ Αζάρ συνελήφθη στην επαρχία Πουντζάμπ κατηγορούμενος για ομιλίες που εξάπτουν τα πάθη και υποκινούν ταραχές.

    Ωστόσο, η σύλληψη αυτή δεν εκτόνωσε την ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία, μάλιστα, μετακίνησε βαλλιστικούς πυραύλους και στρατεύματα στα σύνορα με το Πακιστάν, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε ετοιμότητα.

    Η Ισλαμαμπάντ, εξάλλου, πάγωσε τους λογαριασμούς μιας άλλης ακραίας οργάνωσης, της Λασκάρ-ε-Τοΐμπα. Ο ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός, Περβέζ Μουσάραφ, κατεδίκασε τους "διπρόσωπους εξτρεμιστές" οι οποίοι υπονομεύουν, όπως σημείωσε, το Ισλάμ. Προσέθεσε, επίσης, ότι δε θα τους επιτραπεί να εκτροχιάσουν το Πακιστάν.

    Την ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή εξέφρασε η κινεζική κυβέρνηση. Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου καλεί τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και επισημαίνει ότι η κρίση πρέπι να επιλυθεί με συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί μια ασταθής κατάσταση σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία.

    [20] ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Λονδίνο, 26 Δεκεμβρίου 2001 (18:04 UTC+2)

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι πυκνές χιονοπτώσεις και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός, εξακολουθούν να προκαλούν χάος σε πολλές χώρες, μεταδίδει το BBC.

    Στη Γερμανία, όπου έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους την ημέρα των Χριστουγέννων σε δυστυχήματα που οφείλονταν στην κάλυψη των δρόμων με πάγο, αρκετές οδοί παραμένουν κλειστές λόγω των χιονιού, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και σε ύψος δύο μέτρων. Αποτέλεσμα είναι, πολλές ορεινές περιοχές της χώρας να βρίσκονται αποκλεισμένες.

    Στη γειτονική Πολωνία πολλές εθνικές κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως ο δρόμος που συνδέει το λιμάνι του Γκντανσκ με το Λοτζ, είναι κλειστές λόγω χιονοπτώσεων. Περισσότερα από 130 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το κρύο αυτό το χειμώνα στην Πολωνία.

    Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται σε πολλές περιοχές και της Βουλγαρίας. Η βορειο-ανατολική επαρχία του Σούμεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Στην ΠΓΔΜ εκατοντάδες αστυνομικοί συνδράμουν τους στρατιώτες στον καθαρισμό των δρόμων της πρωτεύουσας Σκόπια από το χιόνι που έχει καλύψει την πόλη. Πολλά ορεινά χωριά έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα από την Παρασκευή.

    [21] KΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2001 (17:55 UTC+2)

    Κλειστά θα μείνουν τελικά τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος εξέτασε το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 30 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μετά την αντίδραση ορισμένων φορέων της αγοράς και προκειμένου να μη δημιουργηθεί αναστάτωση, ο κ. Παπαδόπουλος αποφάσισε να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει να είναι κλειστά όλα τα καταστήματα στις 30 Δεκεμβρίου.

    Ως εκ τούτου η αγορά θα λειτουργήσει ως εξής: Το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου θα ισχύσει το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων (εμπορικά καταστήματα: 9πμ-4μμ, σούπερ μάρκετ: 8πμ-6μμ (Σάββατο) και 8πμ-5μμ (Δευτέρα), κρεοπωλεία: 10πμ-6μμ). Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και στις 2 Ιανουαρίου, γιατί οι υπάλληλοι εργάστηκαν την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου. Από τις 3 Ιανουαρίου ισχύει το καθιερωμένο ωράριο λειτουργίας.

    Για αύριο και την Παρασκευή το ωράριο λειτουργίας έχει ως εξής: εμπορικά καταστήματα 9πμ-8.30μμ, σούπερ μάρκετ: 8πμ-8.30μμ και κρεοπωλεία 8πμ-8.30μμ.

    [22] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΔΟΞΟ ΒΟΜΒΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Λονδίνο, 26 Δεκεμβρίου 2001 (17:42 UTC+2)

    Νέες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το BBC, βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το παρελθόν του άνδρα που κρατείται από τις αμερικανικές αρχές, αφού επιχείρησε να πυροδοτήσει εκρηκτική ύλη που μετέφερε στο τακούνι του παπουτσιού του ενώ επέβαινε σε αεροσκάφος της Αμέρικαν Έιρλάινς (American Airlines), το οποίο εκτελούσε υπερατλαντική πτήση.

    Οι έρευνες στη Βρετανία έδειξαν ότι ο Ρίτσαρντ Ριντ είναι βρετανός υπήκοος και γόνος μεικτού γάμου, βρετανο-τζαμαϊκανής καταγωγής. Ασπάστηκε το Ισλάμ ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα.

    Ο διευθυντής του μουσουλμανικού τεμένους στο Μπρίξτον του νοτίου Λονδίνου, στο οποίο ο Ριντ ελάμβανε θρησκευτική καθοδήγηση, είπε ότι ο επίδοξος βομβιστής άλλαξε το όνομά του σε Αμντέλ Ραχίμ, άρχισε να συναναστρέφεται ακραίους μουσουλμάνους και να μιλά για ιερό πόλεμο.

    Το ίδιο τέμενος επισκεπτόταν και ο Ζακάριας Μουσαουί, Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής που κρατείται από τις αρχές των ΗΠΑ με την κατηγορία της συνωμοσίας για τις επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.

    Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που μετέφερε ο Ρίτσαρντ Ριντ ήταν εξελιγμένος και ικανός να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ρίτσαρντ Ριντ είχε συνεργούς. Δεν έχει γίνει όμως αναφορά για πιθανή σχέση του με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Ο ύποπτος οδηγήθηκε τη Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου της Βοστώνης το οποίο και όρισε την κράτησή του μέχρι την Παρασκευή.

    Το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε πτήση από το Παρίσι στο Μαϊάμι έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Βοστώνη όταν οι επιβάτες ακινητοποίησαν τον ύποπτο που επιχειρούσε να βάλει φωτιά στο παπούτσι του.

    Τώρα οι αρχές στη Γαλλία ερευνούν γιατί επετράπη στο δράστη να επιβιβαστεί σε υπεραντλαντική πτήση χωρίς αποσκευές, ενώ μάλιστα του είχε απαγορευτεί η επιβίβαση σε αεροσκάφος μια ημέρα νωρίτερα επειδή συμπεριφερόταν περίεργα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 26 December 2001 - 19:13:53 UTC