Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [02] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ 124 ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [03] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [04] ΧΑΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
  • [05] ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [06] ΚΑΕ ΑΡΗΣ: ΑΚΟΜΗ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΨΗΛΟ
  • [07] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [08] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΚΙ Ο ΧΑΛΙΛΟΤΖΙΤΣ
  • [09] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [10] ΦΟΥΛ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΆΔΕΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ Α1
  • [11] ΠΟΛΟ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΓΛΥΦΑΔΑ 13-7
  • [12] ΝΤ. ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • [13] Σ. ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
  • [14] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ
  • [15] ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ
  • [16] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [17] ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [18] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
  • [20] ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [21] ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [22] ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Ο ΛΑΖΕ
  • [23] ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
  • [24] ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΓΚΟΛΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

  • [01] 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (12:07 UTC+2)

    Από τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, μαζί με το νέο έτος, θα κάνει την είσοδό του στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και ένα καινούργιο νόμισμα, το οποίο έρχεται να γυρίσει σελίδα στη νομισματική ιστορία, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της ενωμένης Ευρώπης.

    Αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου, οι περισσότερες Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜs) των τραπεζών θα δίνουν χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ. Από τις 2 Ιανουαρίου, που θα ανοίξουν οι τράπεζες, οι αναλήψεις θα γίνονται όλες σε ευρώ, ενώ καταθέσεις θα γίνονται και σε δραχμές.

    Οι συνέπειες της εισαγωγής του ευρώ θα είναι μακροπρόθεσμα θετικές για τη χώρα μας. Ωστόσο, κατά τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του ενιαίου νομίσματος, δεν αποκλείεται να προκύψουν κάποια "παρατράγουδα", που έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη χαρτονομισμάτων μικρής αξίας, την έλλειψη εξοικείωσης με το ευρώ, τη μετατροπή σε δραχμές, αλλά και με τυχόν απόπειρες παραχάραξης.

    Κατά συνέπεια, απαιτείται η πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών, για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συγκέντρωσε πληροφορίες για τα δέκα κρίσιμα σημεία, που ενδεχομένως απασχολούν τους καταναλωτές. Πρόκειται για τα εξής:

    Δραχμές μέχρι τις 28/2

    Η περίοδος παράλληλης κυκλοφορίας δραχμής-ευρώ θα διαρκέσει ακριβώς δύο μήνες, από την 1 Ιανουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2002. Στη διάρκειά της περιόδου αυτής, οι Ελληνες θα μπορούν να συναλλάσσονται νόμιμα και με τα δύο νομίσματα.

    Ωστόσο, οι τράπεζες θα διαθέτουν από τα ταμεία τους μόνο ευρώ και οι Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) θα είναι εφοδιασμένες επίσης με τραπεζογραμμάτια στο ίδιο νόμισμα. Στόχος είναι ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών να διεξάγεται σε ευρώ ήδη στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του 2002.

    Από τον Μάρτιο και μετά η δραχμή δεν θα είναι νόμιμο νόμισμα, οπότε όσοι αποταμιεύουν τις δραχμές τους, όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά σε κάποιο ...σεντούκι, θα πρέπει να σπεύσουν να τις ανταλλάξουν.

    Μπορείτε να ανταλλάξετε

    χαρτονομίσματα δραχμών

    μέχρι το 2012

    Για τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα δραχμών που θα μείνουν στην κατοχή του κοινού μετά την 28 Φεβρουαρίου 2002 ισχύουν τα εξής:

    1.Η Τράπεζα της Ελλάδος και τα Υποκαταστήματά της ανά την Ελλάδα (στις κυριότερες πόλεις της χώρας εκτός Αθηνών) θα ανταλλάσσουν τραπεζογραμμάτια δραχμών με ευρώ για 10 έτη, δηλαδή μέχρι την 1 Μαρτίου 2012.

    2.Η Τράπεζα της Ελλάδος, τα Υποκαταστήματά της, καθώς και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), θα ανταλλάσσουν κέρματα δραχμών με ευρώ για 2 έτη, δηλαδή μέχρι την 1 Μαρτίου 2004.

    Aυτόματη μετατροπή

    τραπεζικού λογαριασμού

    Οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούν οι πολίτες στις τράπεζες, θα μετατραπούν αυτομάτως σε ευρώ από την 1η Ιανουαρίου, με βάση την ισοτιμία μετατροπής (1 ευρώ=340,750 δραχμές) και χωρίς καμία επιβάρυνση.

    Αυτόματα θα μετατρέπονται σε ευρώ και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα ομόλογα, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, οι μετοχές κ.λπ. (χωρίς καμία επιβάρυνση και χωρίς αλλαγή στους όρους των συμβάσεων)

    Περί στρογγυλοποιήσεων

    Οπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η μετατροπή δραχμικών ποσών σε ευρώ γίνεται διαιρώντας το αρχικό ποσό (δραχμές) με την πλήρη ισοτιμία μετατροπής (1 ευρώ=340,750 δραχμές). Ακολούθως, το ποσό που προκύπτει "στρογγυλοποιείται στο αμέσως πλησιέστερο λεπτό και, ειδικότερα, προς τα πάνω αν το τρίτο ψηφίο μετά την υποδιαστολή του μη στρογγυλοποιημένου αριθμού που προκύπτει από τη διαίρεση είναι μεγαλύτερο ή ίσο με πέντε και προς τα κάτω αν είναι μικρότερο του πέντε".

    Αντίθετα, για να μετατρέψουμε ένα ποσό εκφρασμένο σε ευρώ, που πρόκειται να καταβληθεί σε δραχμές, πολλαπλασιάζουμε με την πλήρη ισοτιμία μετατροπής (με έξι χαρακτηριστικά ψηφία) και στρογγυλοποιούμε στην πλησιέστερη δραχμή και, ειδικότερα, προς τα πάνω αν ο αριθμός μετά την υποδιαστολή είναι ανώτερος ή ίσος με 0,50 δραχμές και προς τα κάτω αν είναι κατώτερος από 0,50 δραχμές. Παράδειγμα Για να μετατρέψουμε 136,53 ευρώ σε δραχμές: 136,53 X 340,750=46.522,5975 δραχμές Με τη στρογγυλοποίηση αυτό γίνεται 46.523 δραχμές.

    Καμία αλλαγή σε

    μισθούς-συντάξεις

    Οπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ δεν επηρεάζει τις σχετικές αξίες των διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών ή την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Όλα ανεξαιρέτως τα ποσά (τιμές, ενοίκια, υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, ισολογισμοί επιχειρήσεων, κρατικός προϋπολογισμός, μισθοί, συντάξεις, οφειλές, χρηματικές ποινές, δαπάνες, κ.λπ.) επανεκφράζονται σε ευρώ αφού διαιρεθούν με την αμετάκλητη ισοτιμία μετατροπής (1 ευρώ = 340,750 δρχ.).

    Έτσι, ο μισθός εκφρασμένος σε ευρώ φαίνεται αριθμητικά χαμηλότερος από ό,τι σε δραχμές, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών. Συνεπώς η αγοραστική δύναμη του μισθού δεν επηρεάζεται από την ολοκλήρωση της μετάβασης στο ενιαίο νόμισμα, δηλαδή ο μισθός μπορεί να αγοράζει το ίδιο καλάθι αγαθών που αγόραζε όταν ήταν εκφρασμένος σε δραχμές.

    Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή νομίσματος δεν συνεπάγεται από μόνη της απώλεια ή αύξηση πλούτου για κανέναν, αν και η εισαγωγή του ευρώ έχει ως απώτερη συνέπεια την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων και, ως εκ τούτου, δημιουργεί τάση ανόδου των μισθών και των κερδών σε πραγματικούς όρους.

    Και δραχμές στα μέσα

    μεταφοράς μέχρι 28/2

    Τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, ηλεκτρικός κ.λπ.) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εκδίδονται και σε δραχμές και σε ευρώ. Ωστόσο, όσοι κυκλοφορούν με ταξί θα ήταν σκόπιμο να κρατήσουν ορισμένες δραχμές, καθώς πολλά ταξίμετρα θα δείχνουν την αξία των διαδρομών μόνο σε δραχμές, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Οσοι προτίθενται να πληρώσουν σε ευρώ, πρέπει να έχουν πρόχειρο ένα κομπιουτεράκι, για να κάνουν τη μετατροπή.

    Προσοχή στα καύσιμα

    Οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν τα πρατήρια καυσίμων που αναγράφουν τις τιμές σε ευρώ, αν προτίθενται να πληρώσουν με το νέο νόμισμα. Καλό είναι η παραγγελία τους να γίνεται σε στρογγυλό ποσό ευρώ, π.χ. 20 ευρώ, και όχι σε λίτρα. Απαραίτητη η χρήση του μικροκομπιούτερ στα πρατήρια, όπου οι αντλίες δεν έχουν μετατραπεί και δείχνουν την αξία σε δραχμές.

    Ρέστα πάντα σε ευρώ

    Οι πολίτες θα πρέπει να απαιτούν τα ρέστα τους να είναι πάντα σε ευρώ, ανεξαρτήτως του αν πληρώνουν με δραχμές. Παράλληλα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν είτε μόνο δραχμές είτε μόνο ευρώ για κάθε αγορά. Επιπλέον, θα πρέπει να δίνουν, αν είναι δυνατόν, το ακριβές αντίτιμο και να μη δέχονται ρέστα σε τσίχλες ή καραμέλες.

    Προτιμήστε τις κάρτες

    Κατά τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του ευρώ, οι καταναλωτές θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες, προκειμένου να αποφύγουν τα πιθανά λάθη και τις ουρές στα ταμεία περιμένοντας να πάρουν ρέστα. Προσοχή: στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες τα δεκαδικά ψηφία θα αναγράφονται χωρίς τη μεσολάβηση υποδιαστολής. Δηλαδή, αν αναγράφεται 2.200 θα σημαίνει 22,00 ευρώ, ο αριθμός 3.055 σημαίνει 30,55 ευρώ κ.λπ.

    Πορτοφολάκια για τα κέρματα

    Το πορτοφόλι για τα κέρματα φαίνεται ότι επιστρέφει στην καθημερινότητα των Ελλήνων, καθώς οι μικρές αγορές -π.χ, καφές, εφημερίδα και όχι μόνο- θα γίνονται πλέον με κέρματα. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να ξεχνούον ότι τα «ψιλά» αντιπροσωπεύουν πλέον πιο σημαντικά ποσά από ό, τι φαίνεται, αφού ένα «πενηνταράκι» αντιστοιχεί με 170 δρχ.

    [02] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ 124 ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 29 Δεκεμβρίου 2001 (11:45 UTC+2)

    Δύναμη 124 εθελοντών, θα αποσταλεί τελικά στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) η ελληνική ειρηνευτική αποστολή που θα μεταβεί στην Καμπούλ θα αποτελείται από ένα Λόχο Μηχανικού, ένα τμήμα ασφαλείας ενσωματωμένο στον συγκεκριμένο λόχο (περίπου 30 καταδρομείς) και δύο αεροσκάφη C- 130 που θα μεταφέρουν τα υλικά και τα μέσα του προσωπικού.

    Η ειρηνευτική αποστολή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναμένεται να αναχωρήσει περί τα τέλη Ιανουαρίου και να παραμείνει στο Αφγανιστάν για ένα τρίμηνο. Το ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε ακόμη πως η ειρηνευτική αποστολή που στελεχώνεται από 124 άνδρες, «θα αποτελείται εξ' ολοκλήρου από εθελοντές, αξιωματικούς και επαγγελματίες υπαξιωματικούς». Επισημαίνεται πως από τη δύναμη που είχε η χώρα μας, δεν θα συμμετάσχουν τελικά γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Ηδη χθες, ο διοικητής της ελληνικής δύναμης και ο διοικητής του Λόχου Μηχανικού συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Βρετανό διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης, υποστράτηγο John ΜcCall, για τον καθορισμό των λεπτομερειών επιχειρησιακής φύσεως καθώς και θεμάτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης

    [03] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 28 Δεκεμβρίου 2001 (23:17 UTC+2)

    Σε επιφυλακή έχει τεθεί η αστυνομική δύναμη της Κύπρου για την ασφάλεια του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Οσα μέλη του αστυνομικού Σώματος και αν χρειασθούν θα επιστρατευθούν για σκοπούς ασφάλειας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα περάσει αύριο βράδυ στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας για να παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτει για αυτόν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης.

    Ο κ. Κόσης είπε πως ήδη λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή οποιουδήποτε τυχόν προβλήματος, σημειώνοντας παράλληλα πως "έχουμε εμπιστοσύνη στην ωριμότητα του κυπριακού λαού".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [04] ΧΑΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (11:00 UTC+2)

    Χαλάει από τη Δευτέρα ο καιρός, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Προβλέπονται βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, αλλά και χιόνια στα ορεινά. Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, ενώ θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

    Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και πιθανόν τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Την Πρωτοχρονιά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ από το βράδυ, οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας.

    Στην υπόλοιπη χώρα, θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες, κυρίως πάνω από τη θάλασσα και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, βορειοανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις. Στην υπόλοιπη χώρα, θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και σταδιακά θα γίνουν θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

    [05] ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Με συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης της Κύπρου, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στις 7 απόψε στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία και διατράνωσαν την επιθυμία τους για επίτευξη λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ.

    Οι συγκεντρωθέντες που προέρχονταν από τις οργανώσεις ΕΔΟΝ, Εργατική Δημοκρατία και Κίνηση Πολιτών για την Επανένωση και τη Συνύπαρξη, τραγούδησαν για την ειρήνη, ενώ κρατούσαν αναμμένα κεριά και άσπρα μπαλόνια.

    Κρατούσαν επίσης πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα. Μερικά από τα συνθήματα ήσαν: "Εμπρός για μια κοινή πατρίδα", "Επανένωση του λαού και του τόπου μας", "Ειρήνη", "Αυτή η χώρα είναι δική μας" και "Λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ". Η εκδήλωση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [06] ΚΑΕ ΑΡΗΣ: ΑΚΟΜΗ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΨΗΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Το υψηλό κασέ που έχει ο Μίκαελ Λάρσεν βάζει φρένο στη μεταγραφή του στον Αρη. Ο παίκτης για να έρθει στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας το ισπανικό πρωτάθλημα ζητάει περίπου 5 εκατομμύρια μηνιαίως. Ποσό απαγορευτικό για το μπάτζετ που διαθέτει ο "κίτρινος" σύλλογος. Φυσικά ένας τέτοιος παίκτης σε περίπτωση που έρθει στον Αρη θα αλλάξει την εικόνα του. Ετσι ο Μίλαν Μίνιτς κρατάει στάση αναμονής για να δει την περαιτέρω εξέλιξη. Ωστόσο άρχισε να βλέπει και άλλους παίκτες οι οποίοι μπορούν να αποκριθούν. Ετσι σε διαρκή επικοινωνία βρίσκεται με τον Νταν Ο' Σάλιβαν, οι διαπραγματεύσεις του οποίου δεν παρουσίασαν κάποια πρόοδο.

    Ο Αρης κατά τη διάρκεια της επόμενης διακοπής πρόκειται να δώσουν κάποια φιλικά παιχνίδια με γιουγκοσλαβικές ομάδες στο Βελιγράδι.

    [07] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Στις 8 και 12 λεπτά έφθασε στην οικία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην οδό Ιωάννη Κληρίδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ροαύφ Ντενκτάς, ο οποίος πέρασε στις ελεύθερες περιοχές όχι μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, όπως αναμενόταν, αλλά από άλλο σημείο.

    Τον κ. Ντενκτάς υποδέχθηκε στην είσοδο της οικίας ο Πρόεδρος Κληρίδης και αφού έκαναν χειραψία και φωτογραφήθηκαν από τους δεκάδες φωτορεπόρτερ που βρίσκονται έξω από την οικία, εισήλθαν στο σπίτι.

    Ο κ. Ντενκτάς έφθασε στην οικία του Προέδρου Κληρίδη με ιδιωτικό όχημα μάρκας "Μερσέντες" με αριθμούς εγγραφής του ψευδοκράτους ES747. Προηγούνταν τρία αυτοκίνητα της ασφάλειας και ακολουθούσαν άλλα δύο.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έφθασε στην οικία του Προέδρου Κληρίδη όχι από την πλευρά της λεωφόρου Μακαρίου, όπου τον ανέμενε μικρή ομάδα συγγενών αγνοουμένων.

    Κατά την είσοδό του στην οικία ερωτηθείς από δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ αν θα κάνει κάτι για τις οικογένειες των αγνοουμένων, ο κ. Ντενκτάς απάντησε "Ευτυχισμένο Νέο Ετος σε όλους σας".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [08] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΚΙ Ο ΧΑΛΙΛΟΤΖΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Βαριά τραυματίας με τέσσερα σπασμένα πλευρά έπειτα από ατύχημα που είχε σε πίστα του σκι στις Αλπεις είναι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Βαχίντ Χαλίλοτζιτς.

    Ο τελευταίος είχε συνομιλίες με τον ΠΑΟ για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία. Ο άτυχος προπονητής μεταφέρθηκε μετά το ατύχημα εσπευσμένα σε νοσοκομείο με τέσσερα πλευρά σπασμένα, όπου το ένα από αυτά διαπέρασε τον πνεύμονα ευτυχώς να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στα άλλα ζωτικά όργανα. Ετσι ο προπονητής της Λιλ νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και αναμένεται μέσα σε λίγες ημέρες να αναλάβει την Λιλ. Μέχρι τότε στον πάγκο θα καθίσουν οι τρεις βοηθοί του (Μπαροντσελί, Καμπανιάκ, Νοέλ Ντουσέ).

    [09] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Εφθασε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ στην οικία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος επισκέπτεται μετά από 27 χρόνια τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, υποδέχθηκε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Νωρίτερα έφθασε στην οικία του Προέδρου Κληρίδη ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, ο οποίος θα παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος Κληρίδης για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει καταλάβει κάθε γωνιά της λεωφόρου Μακαρίου, αλλά και τους παραπλήσιους δρόμους που οδηγούν προς την οικία του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, στην οδό Ιωάννη Κληρίδη, ενώ ο δρόμος έξω από την οικία έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία.

    Εξω από τον αποκλεισμένο χώρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή επτά μαυροφορεμένες γυναίκες, μητέρες και σύζυγοι αγνοουμένων κρατώντας φωτογραφίες των οικείων τους και πλακάτ.

    Μία από αυτές, η Παναγιώτα Παύλου Σολωμή από την κατεχόμενη Κόμη Κεπίρ της επαρχίας Αμμοχώστου κρατά πλακάτ στο οποίο αναγράφεται στα αγγλικά η φράση "Ως σύζυγος και μητέρα έχω κάθε δικαίωμα να μάθω τι συνέβη στους αγνοούμενους σύζυγο και υιό μου".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [10] ΦΟΥΛ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΆΔΕΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ Α1

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Μόνο την Πρωτοχρονιά θα καθίσουν οι τρεις ομάδες βόλεϊ ανδρών. Και αναφερόμαστε για τον Ηρακλή, τον ΠΑΟΚ και τον Αρη που το Σαββάτο δίνουν δύσκολα παιχνίδια στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών.

    Ο Ηρακλής προετοιμάζεται για το ντέρμπι με τον Αρη που θα γίνει στο κλειστό των Μουδανιών, λόγω της τιμωρίας του. "Το παιχνίδι είναι ντέρμπι και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις", αναφέρει ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Λυκούδης. Το ίδιο ακριβώς λέει και ο τεχνικός του Ηρακλή, Αλέκος Λεώνης, που ευελπιστεί ότι θα έχει την συμπαράσταση των φιλάθλων του στα Μουδανιά. "Θεωρώ ότι θα δώσουν το παρών στα Μουδανιά οι φίλαθλοι οι οποίοι πάντα μας στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές. Ο Αρης είναι πολύ καλή ομάδα και όλα είναι ανοικτά. Θεωρώ ότι εμείς θα παίξουμε έτσι όπως μπορούμε", αναφέρει ο προπονητής του Ηρακλή, κ. Λεώνης.

    Τέλος ο Τάσος Κουμπλής στον ΠΑΟΚ έχει αγχωθεί από την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας στην ΑΕΚ. "Πάντα με την αλλαγή κάποιου προπονητή αλλάζει η ψυχολογία. Και η ΑΕΚ δεν είναι μικρή ομάδα", αναφέρει ο τεχνικός του Δικεφάλου.

    [11] ΠΟΛΟ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΓΛΥΦΑΔΑ 13-7

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ανετη νίκη με 13-7 πήρε ο Ολυμπιακός σε βάρος της Γλυφάδα σε αγώνα για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας στο πόλο. Οι "ερυθρόλευκοι" από την αρχή έδειξαν τις προθέσεις τους και πήραν μια δίκαιη νίκη.

    Τα εννιάλεπτα του σημερινού παιχνιδιού είναι: 4-0 3-4, 3-0, 3-3

    Ολυμπιακός: Πλατανίτης 3, Χατζηθεοδώρου 3, Θωμάκος 2, Καλακόνας 2, Χατζής, Ψύχος, Μαρούλης

    Γλυφάδα: Πιτσάκος 2, Γιάγκος 2, Κουντουδιός 2, Τσόκας

    [12] ΝΤ. ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    "Αυτό που ζούμε ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά είναι κάτι το μοναδικό και ανεπανάληπτο. Δυστυχώς δεν θα πρέπει να το κάνουμε μόνο τις εορτές των Χριστουγέννων, αλλά να ερχόμαστε πιο συχνά", τόνισε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβις κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της ομάδας του στο χωριό SOS στο Φίλυρο και συνέχισε: "Τα παιδιά αυτά χρειάζονται περισσότερη στοργή από όλους μας. Θα πρέπει να ερχόμαστε περισσότερες φορές. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο".

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Λουτσιάνο ντε Σόουζα. "Όλα τα παιδιά νιώσαμε πολύ διαφορετικά. Είναι πολύ σημαντικό τέτοιες ημέρες να δίνεις χαρά σε πολλά παιδιά. Και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Εύχομαι ότι καλύτερο αυτές τις ημέρες, με υγεία, αγάπη και ειρήνη για όλο τον κόσμο".

    [13] Σ. ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Αν και βρίσκεται πολύ λίγες ημέρες στην Αθήνα, ο νέος προπονητής του ΠΑΟ, Σέρτζιο Μαρκαριάν παρέθεσε στο σπίτι που του παραχώρησε η διοίκηση των "πρασίνων" δείπνο σε όλους τους παίκτες. Το παρών φυσικά έδωσαν όλοι οι ποδοσφαιριστές και ο πρόεδρος, Αγγελος Φιλιππίδης.

    "Ο ΠΑΟ είναι πολύ καλή ομάδα και είναι ευκαιρία μέρες που είναι να γνωριστούμε καλύτερα. Σίγουρα είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε", τόνισε ο κ. Μαρκαριάν και συνέχισε: "Αυτές οι ημέρες έχουμε όλοι μέσα μας τον Χριστό που γεννήθηκε σε μια φτωχή φάτνη. Εύχομαι το καλύτερο σε όλους τους παίκτες, να βλέπουμε καλύτερο θέαμα στα ελληνικά γήπεδα και υγεία σε όλο τον κόσμο".

    Αναφορικά για το δείπνο που παρέθεσε στους παίκτες του ο κ. Μαρκαριάν τόνισε: "Ηταν ένα πολύ καλό μίτινγκ. Είχαμε την ευκαιρία όλοι μαζί να τα πούμε. Μας τίμησε και ο πρόεδρος της ομάδας και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μας. Πάνω από όλα έγινε σύσφιξη σχέσεων".

    [14] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Κρόφορντ, 29 Δεκεμβρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Τη μάχη κατά της τρομοκρατίας έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά του για το 2002 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τονίζοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει.

    Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος ο κ. Μπους τόνιζε ότι το 2001 ήταν μία χρονιά που θα θυμούνται για πάντα οι Αμερικανοί.

    "Είχαμε μεγάλες απώλειες και αποκτήσαμε μία νέα ενότητα. Μας επιτέθηκαν και απαντήσαμε ταχύτατα", τόνισε ο Μπους και εξήρε την αντίδραση των συμπολιτών του αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    "Κοιτάζουμε πίσω στο 2001 με θλίψη και υπερηφάνεια. Πρέπει να προχωρήσουμε όμως μπροστά με αποφασιστικότητα", υπογράμμισε.

    "Πρώτα απ' όλα, η νέα χρονιά που έρχεται θα απαιτήσει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσον καιρό πρόκειται να διαρκέσει ο πόλεμος αυτός. Όμως δεν μπορεί να τελειώσει παρά μόνον με έναν τρόπο: με τη νίκη της Αμερικής και του στόχου για την ελευθερία", είπε.

    [15] ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (19:24 UTC+2)

    Την πόρτα στη Μπενφίκα, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες που του έκαναν επίσημη πρόταση έκλεισε ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος. Ο τεχνικός της Ενωσης που κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έγινε δέκτης πολλών προτάσεων ομάδων απέρριψε τις προτάσεις, τιμώντας το συμβόλαιο που έχει με την αθηναϊκή ομάδα.

    "Παρά το γεγονός ότι είχα κάποιες προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες, και από τη Μπενφίκα δεν θα φύγω από την ΑΕΚ. Θέλω να τιμήσω το συμβόλαιό μου. Δεν έκανα τίποτε παραπάνω από αυτό που κάνω στη ζωή μου. Δεν σημαίνει για έναν επαγγελματία ότι όταν έχει καλές προτάσεις πρέπει να εγκαταλείπει αυτό που έχει", τόνισε ο κ. Σάντος που έδωσε τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να εγκαταλείπει την Αθήνα για τα μάτια των "Αετών".

    Ετσι όλο το βάρος της ΑΕΚ θα πέσει στον μεταγραφικό τομέα, για να μπορέσει να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας. "Σίγουρα η ομάδα μου θέλει ενίσχυση. Ηδη έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, όμως δεν θα είναι μόνο αυτές. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λύσουμε κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν", επισήμανε.

    Ηδη από τις αρχές του έτους στις προπονήσεις της ομάδας θα μετέχει και ο Ιλια Ιβιτς που θα αποχαιρετήσει σε δύο ημέρες τον Αρη.

    [16] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 29 Δεκεμβρίου 2001 (19:21 UTC+2)

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί το χωριό Σεκάν στην ανατολική επαρχία του Αφγανιστάν Πακτιά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος AIP.

    Στο τηλεγράφημά του το ΑΙΡ τονίζει πως οι βομβαρδισμοί στην κοινότητα Σεκάν ήταν σφοδροί, όμως δεν κάνει λόγο για απώλειες και προσθέτει ότι παραμένει ασαφές αν στο χωριό βρίσκονταν Ταλιμπάν ή μέλη του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Κάιντα.

    [17] ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (18:20 UTC+2)

    Ξαναγύρισαν τα χαμόγελα στον ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Δικεφάλου είχαν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από τις κινήσεις της διοίκησης, αφού σήμερα ο Γιώργος Μπατατούδης τους επεφύλαξε μια ευχάριστη είδηση. Μοίρασε χρήματα και έτσι οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγιεβιτς θα κάνουν Πρωτοχρονιά με γεμάτες τις τσέπες τους. Παράλληλα πήραν την υπόσχεση ότι τη Δευτέρα θα πάρουν και άλλα χρήματα. Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την απόφασή τους να κάνουν αποχή. Φυσικά οι οικονομικές απαιτήσεις των παικτών δεν σταματούν εδώ, αφού αυτά τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία είναι μόνο ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχουν να πάρουν.

    Σήμερα επίσης οι παίκτες του Δικεφάλου και ο προπονητής, Ντούσαν Μπάγιεβιτς πήγαν στο παιδικό χωριό "SOS" στο Φίλυρο. Πρόσφεραν δώρα και αυτόγραφα στα μικρά παιδιά, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά το κοινωνικό τους πρόσωπο. Στην όμορφη εκδήλωση μίλησαν και απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις μικρών παιδιών, ενώ πρόσφεραν απλόχερα χαμόγελα σε δεκάδες παιδιά που τους αγκάλισαν και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

    [18] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2001 (18:19 UTC+2)

    Το 90% των απογευματινών ιατρείων που θα αρχίσουν να λειτουργούν στις αρχές του νέου χρόνου στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι έτοιμα. Τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν γιατρό της επιλογής τους θα κλείνουν ραντεβού στη γραμματεία.

    Τις εγκαταστάσεις των ιατρείων στο νοσοκομείο "Σωτηρία", που θα αρχίσουν να λειτουργούν στις 14 Ιανουαρίου επισκέφθηκε το πρωί ο υφυπουργός Υγείας Εκτορας Νασιώκας.

    Η επίσκεψη στο γιατρό θα είναι προαιρετική. Το ποσό της επίσκεψης που κυμαίνεται από 8.500 - 30.600 δρχ. θα καταβάλεται από τον ίδιο τον ασθενή.

    Οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα μπορούν να διατηρήσουν προσωρινά το ιδιωτικό τους ιατρείο έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος χώρος στα νοσοκομεία.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2001 (18:13 UTC+2)

    Κοντά στους Ελληνες στρατιώτες που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη της Βοσνίας βρέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης και είχε επαφές πολιτικού χαρακτήρα με εκπροσώπους όλων των εθνοτήτων στη Μπάνια Λούκα και το Σεράγεβο.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας είχε στη Μπάνια Λούκα επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και εγκαινίασε ένα κέντρο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για στρατιωτικούς.

    "Η Ελλάδα θέλει να παραμένει και να είναι η ουσιαστική γέφυρα συνεννόησης των διαφόρων εθνοτήτων και των λαών της περιοχής", υπογράμμισε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίρκο Σάροβιτς.

    Στο Σεράγεβο ο κ. Αποστολίδης είχε συναντήσεις με στρατιωτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, υπέγραψε συμφωνίες που προβλέπουν τη φοίτηση νέων από όλη τη Βοσνία σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων σε νοσοκομείο που αναβαθμίστηκε και λειτουργεί με ελληνική υποστήριξη.

    Ο κ. Αποστολίδης μετέβη επίσης στο Βίσοκο, στο στρατόπεδο της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στη Βοσνία και ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων στρατιωτικών.

    Η επίσημη επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γιορτή όπου οι Ελληνες στρατιώτες είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν υπό τους ήχους της στρατιωτικής ορχήστρας της Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών.

    [20] ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (17:39 UTC+2)

    Μέρες μετρούν ο Ιλια Ιβιτς και ο Γιώργος Κούτσης στον Αρη. Ο πρώτος θα αφήσει τη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει την καριέρα του στην Αθήνα, διατηρώντας όμως το χρώμα της φανέλας του (ΑΕΚ). Αντίθετα στη συμπρωτεύουσα θα παραμείνει ο Γιώργος Κούτσης. Όμως δεν θα κάνει προπονήσεις στο Νέο Ρύσιο με τον Αρη, αλλά στη Νέα Ευκαρπία, έπειτα από την μεταπήδησή του στον ΠΑΟΚ.

    Ο προπονητής του Αρη, Ρισάρ Ταρντί ακολουθώντας πιστά το σχεδιασμό που είχε αρχίσει ο Μισέλ Ανρί, προσπαθεί να ενισχύσει όλες τις γραμμές. Ηδη στην ομάδα έχουν υπογράψει το νέο τους συμβόλαιο και θα αρχίσουν προπονήσεις σε τρεις ημέρες ο Νούσιας, ο Βαλερί και ο Επαλέ. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι εκκαθαρίσεις παικτών. Πρώτος και καλύτερος θα φύγει ο Μερκούρης Καραλιόπουλος. Ο τελευταίος έπειτα από την συζήτηση που είχε με τον Ταρντί κατάλαβε ότι δεν έχει μέλλον στον κίτρινο σύλλογο και έτσι άρχισε να ψάχνει ομάδα. Στην ίδια.... μαύρη λίστα βρίσκεται και ο Ανδρέας Σκέντζος, ο οποίος μετά τον τραυματισμό του δεν κατάφερε να δείξει τον καλό του εαυτό με αποτέλεσμα να είναι παραγκωνισμένος. Επίσης ελεύθερος θα μείνει από τις αρχές του έτους και ο Δημήτρης Μάρκος.

    Τέλος ο Ιρανίντο και ο Κυπαρίσσης περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ ο Ναγκόλι την απόφαση της διοίκησης για τις απουσίες του από τις προπονήσεις λόγω των υποχρεώσεων του στην εθνική Ζιμπάμπουε.

    K.Π.

    [21] ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Λονδίνο, 29 Δεκεμβρίου 2001 (17:24 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε σήμερα ότι η ενδεχόμενη συνέχιση των συνομιλιών των ομάδων εμπειρογνωμόνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας και των κυβερνήσεων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου για τις μελλοντικές σχέσεις των δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας δεν θα οδηγήσουν σε αναβολή του δημοψηφίσματος για το καθεστώς το Μαυροβουνίου που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαϊου του νέου έτους.

    Σε συνέντευξή του στο BBC ο κ. Τζουκάνοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το αν οι συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα λήξουν με κοινές θέσεις και λύσεις, αλλά εκτίμησε ότι οι εμπειρογνώμονες πρέπει να εξετάσουν διεξοδικά σειρά ζητημάτων για τις μελλοντικές σχέσεις Μαυροβουνίου - Σερβίας, από το θέμα των κανονισμών για τη διέλευση των συνόρων, το θέμα της υπηκοότητας, το δικαίωμα στην εργασία, θέματα που αφορούν τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

    "Θεωρώ ότι οφείλουμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους πολίτες για τα ζητήματα αυτά, ανεξάρτητα από τη μελλοντική σχέση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου", υπογράμμισε.

    Εξέφρασε τέλος τη θέση ότι παρά την κατ' αρχήν διαφωνία για το μοντέλο των μελλοντικών σχέσεων, οι εμπειρογνώμονες πρέπει να υποδείξουν στην κοινή γνώμη του Μαυροβουνίου και της Σερβίας λύσεις, με τις οποίες θα αποκλιμακωθεί η ένταση και θα περιοριστούν οι δυνατότητες για πολιτική εκμετάλλευση και στη συνέχεια σε ορθό, δημοκρατικό κλίμα να ληφθεί η τελική απόφαση για τις σχέσεις των δύο δημοκρατιών.

    [22] ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Ο ΛΑΖΕ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (17:05 UTC+2)

    Ο προπονητής της Καλαμαριάς, Βαγγέλης Βλάχος είπε το "ΟΚ" και έτσι οι "Πόντιοι" θα εντάξουν στο έμψυχο δυναμικό τους τον Γάλλο μεσοεπιθετικό Γκρεγκουάρ Λαζέ ο οποίος άφησε άριστες εντυπώσεις. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια του και απομένει απλά η υπογραφή του συμβολαίου τους στις αρχές του νέου έτους. Ετσι ο ξένος άσος θα ξεκινήσει τις προπονήσεις από τις 2 Ιανουαρίου και παράλληλα θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιό του.

    Αντίθετα με τον Λαζέ, απομακρύνθηκε οριστικά από την Καλαμριά ο Πάρης Ζουμπούλης. Ο παίκτης που ενώ είχε συζητήσει με την Καλαμαριά, συμφώνησε με τον Πανιώνιο. Ετσι μετά την απομάκρυνση του Ζουμπούλη ο κ. Βλάχος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση ενός σέντερ φορ στο εξωτερικό.

    Η προετοιμασία της ομάδας θα συνεχίζεται κανονικά και οι παίκτες θα πάρουν ρεπό μόνο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

    [23] ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (16:58 UTC+2)

    Την Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου και τον βετεράνο ποδοσφαιριστή του Ηρακλή, Σάββα Κωφίδη θα τιμήσει για την πολυετή προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό στις 2 Ιανουαρίου 2002 ο δήμος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης. Επίσης την ίδια ημέρα θα βραβευτούν η Μαρία Σιδέρη, αθλήτρια του στίβου που πήρε αρκετές διακρίσεις στην Ευρώπη και τον πρόεδρο του αθλητικού συλλόγου "Πήγασος", Αντώνη Ασημακόπουλο. Η εκδήλωση θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο του δήμου, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου στις 20:00.

    [24] ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΓΚΟΛΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2001 (16:31 UTC+2)

    Τον ποδοσφαιριστή του Αρη, Κένεντι Ναγκόλι θέλει να εντάξει στο έμψυχο δυναμικό του Ηρακλή ο προπονητής της ομάδας Αγγελος Αναστασιάδης. Η καλή απόδοση του παίκτη στο πρωτάθλημα καθόλη τη διάρκειά του κέντρισε το ενδιαφέρον του Θεσσαλονικιού τεχνικού.

    Ομως αφορμή για την συγκατάθεσή του στον Γηραιό στάθηκε ο πρόσφατος χαμός του Γκοϊκοβιτς, αφού πρέπει το συντομότερο να βρει τον αντικαταστάτη του. Και αυτή τη στιγμή ένα από τα ονόματα που μπορούν να αναπληρώσουν το κενό τον Γκοϊκοβιτς είναι και του Ναγκόλι. Αν και αρχικά ο κ. Αναστασιάδης ήταν αρνητικός τις τελευταίες ημέρες άλλαξε γνώμη. Ωστόσο ένα από τα προβλήματα που θα υπάρξουν με τον παίκτη είναι οι πολλές απουσίες από τις προπονήσεις λόγω των υποχρεώσεων με την εθνική Ζιμπάμπουε. Από την άλλη η διοίκηση της ΠΑΕ Αρης εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της παραχώρησής του στον Ηρακλή εφόσον ικανοποιηθεί οικονομικά.

    Δοκιμάζεται τις τελευταίες δύο ημέρες στις προπονήσεις ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς της Ζελέζνικ. Ο παίκτης μέχρι τώρα έχει ικανοποιήσει τον προπονητή, Αγγελο Αναστασιάδη που περιμένει και τις επόμενες για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 29 December 2001 - 19:13:55 UTC